Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. szeptember 29., csütörtök 23:30
Köszöntjük Mihály nevű olvasóinkat!
A Gábor Áron utca felújítására is pályáztak
2016-09-29: Közélet - Bokor Gábor:

Kovászna elesett a pályázattól, de nem adja fel

Kovászna Polgármesteri Hivatala tizenegy utca rendbetételére nyújtott be pályázatot a Regionális Operatív Programhoz (ROP). A gyulafehérvári Központi Fejlesztési Régió ügynöksége a napokban értesítette a pályázót, hogy iratcsomóját az adminisztratív ellenőrzésnél nem találták megfelelőnek, így visszadobták.  
2016-09-29: Máról holnapra - Farkas Réka:

Menekülés Romániából

Románia kevés dologban jár élen, de a miniszterek, politikusok buta, meggondolatlan nyilatkozataival Dâmboviţát lehetne rekeszteni. Legutóbb a mezőgazdasági tárcavezető vágta ki a rezet, amikor azt nyilatkozta, az élelmiszer-pazarlásnak drágítással lehetne gátat vetni.
2016-09-29: Közélet - Fekete Réka:

Beteltek a helyek SepsiszentgyörgyönBabeş–Bolyai Tudományegyetem

Száztíz elsőéves hallgató kezdi meg jövő héten a 2016/2017-es tanévet a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán, a tandíjmentes helyek mind beteltek. A neves felsőoktatási intézmény idén tizenötezer gólyával indít alap- és mesteri képzésen a kincses városban és kirendeltségein, ebből közel ezerhétszáz hallgató magyar nyelven kezdi meg az első évet (egyharmaduk tandíjat fizet), és még több mint négyszázan magyar tagozatos mesterin folytatják tanulmányaikat.  
2016-09-29: Közélet - Hecser László:

Jogi hézagok miatt visszavonták a határozatotBarót

A kormánymegbízotti hivatal kifogásai miatt Barót tanácsa visszavonta az erdővidéki regionális vízszolgáltatónak szánt Eraqua Kft. létrehozásáról szóló határozatát. Ez nem jelenti azt, hogy a barótiak lemondtak volna terveikről: a hibák kijavítását követően, várhatóan még november folyamán újra előterjesztik a cégalapításról szóló tervezetet.  
2016-09-29: Közélet - Ferencz Csaba:

A vállalkozói inkubátorház tíz éve

Az inkubátorház a tíz évvel ezelőtti avatóünnepség idején. A szerző archív felvételeFennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte tegnap a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorház.  
2016-09-29: Közélet - Bokor Gábor:

A jó reklám félsikerTurisztikai konferencia Kovásznán

Răzvan Pascu előadA Háromszéki turisztikai napok rendezvénysorozat kiemelt szakmai eseménye zajlott múlt csütörtökön a kovásznai Clermont Szálloda konferenciatermében, ahol az ország egyik legismertebb és -elismertebb idegenforgalmi marketing-tanácsadója, Răzvan Pascu vezetett műhelymunkát. Az egész napos képzésen a vendégfogadásban, közétkeztetésben dolgozó, idegenforgalmi irodák működtetésében érdekelt személyek vettek részt, és nem hiányoztak a szakmai szervezetek, önkormányzatok képviselői sem.  
2016-09-29: Közélet - Iochom István:

Természet – az élet forrása!

Derzsi Eszter felvételeA kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szeptember 23–25. között Bálványosfürdőn az Istvana Panzióban szervezte meg a sport- és ifjúsági minisztérium résztámogatásával a Természet – az élet forrása! tábort.  
2016-09-29: Közélet - Fekete Réka:

Hétköznap az éjjeli menedékhelyen

Hétköznap az éjjeli menedékhelyenAhogy lehűltek az éjszakák, egyre többen jelentkeznek a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett sepsiszentgyörgyi éjjeli szállón, tegnap huszonhárom férfi és három nő töltötte az éjszakát a Csíki negyedi menedékhelyen.  
2016-09-29: Közélet - Iochom István:

Az időseknél

A szerző felvétele Október 1-jén ünnepelik világszerte az idősek világnapját.
2016-09-29: Közélet - :

Tanulópályát a biciklizőknek

Kerékpáros tanulópályát szeretne kialakítani a Turulmadár Ifjúsági Iroda Sepsiszentgyörgyön a volt tervezőintézet mögötti elhagyott sportpályán.
2016-09-29: Közélet - :

Tűzeset halálos áldozattal

Két tűzesetet jelentettek be tegnap reggel. 0.17-kor jelezték, hogy Zágonbárkányban kigyulladt egy háztető. Egy vízzel, illetve egy speciális habbal oltó gépkocsi sietett a helyszínre a bodzafordulói tűzoltóállomásról.
2016-09-29: Közélet - :

Általános sztrájkra készülnek

A közigazgatásban dolgozók szakszervezeteinek országos szövetsége arról döntött, hogy október 31-én általános sztrájkot kezd,
2016-09-29: Belföld - :

Szavazásra biztatás és vádaskodásRMDSZ–EMNP csörte a kvótareferendumról

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyaroknak a romániai és a magyarországi választásokon és népszavazásokon egyaránt élniük kell a szavazati joggal. Hasonló tartalmú felhívást tett közzé az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is, egyúttal elítélve „az RMDSZ egyes országos vezetőit, akik nyílt kampányba kezdtek a népszavazás ellen”.  
2016-09-29: Belföld - :

Plágiumbotrányos lejáratás

Önfeljelentéssel próbálja felmelegíteni Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész plágiumbotrányát a bűnvádi eljárás alatt álló Sebastian Ghiţă parlamenti képviselő. A politikus, aki ellen több ügyben is vizsgálódik a korrupcióellenes ügyészség, azt állította, hogy a plágiumgyanús doktori disszertációt vizsgáló szakértői testület sosem ült össze, annak jelentését pedig a kormány épületében írták meg, hogy megvédjék az akkor legfőbb ügyészi tisztségben lévő Kövesit. Ghiţă szerint erről Kövesi is tudott.  
2016-09-29: Belföld - :

Lemondott Vasile Blaga

Lemondott tegnap a Nemzeti Liberális Párt (NLP) élén betöltött társelnöki tisztségéről Vasile Blaga röviddel azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg. A vádhatóság szerint Blaga több ízben törvénytelenül szerzett pénzt pártja számára, ezért két hónapos hatósági felügyelet alá helyezték.  
2016-09-29: Belföldi hírek - :

Tévedett a mentőorvos?

Belső vizsgálatot indított a Bukarest-Ilfov-mentőszolgálat vezetősége annak felderítésére, hogy tévedett-e a mentőorvos, aki Ioan Gyuri Pascu színész-énekest halála előtt néhány órával ellátta.
2016-09-29: Belföldi hírek - :

Több pénz az első otthonra

Újabb 500 millió lejjel megemelte a kormány az Első otthon nevű lakásvásárlási program garanciakeretét, amely a májusban végrehajtott első emeléssel együtt így idén eléri a 2,69 milliárd lejt.
2016-09-29: Belföldi hírek - :

Diszkriminált a tanfelügyelőség

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) tegnapi ülésén megállapította, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség hátrányosan különböztette meg az iskolaigazgatói tisztségre pályázó kisebbségi jelentkezőket a vezetői állások betöltését szabályozó határozatában – közölte Asztalos Csaba, a tanács elnöke.
2016-09-29: Belföldi hírek - :

Újraindult a Zöld ház program

Újraindítják a megújuló energiaforrások használatát támogató, öt éve felfüggesztett Zöld ház programot – közölte a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium.
2016-09-29: Belföldi hírek - :

Erősít a határőrség

Jelentős állománybővítést jelentett be a román határrendőrség: a belügyminisztérium határőrizetre szakosodott főfelügyelősége több mint 750 állást hirdetett meg.
2016-09-29: Belföldi hírek - :

Romániába hívják Ferenc pápát

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia romániai látogatásra hívja Ferenc pápát – közölte a római katolikus és görögkatolikus egyházfők közös testülete.
2016-09-29: Hírsaláta - :

Gyertek bátran, turisták!

Hat németországi turistát szállítottak kórházba keddről szerdára virradó éjjel ételmérgezésre utaló tünetekkel egy nagyszebeni ötcsillagos hotelből, ahol elszállásolták őket. A nagyszebeni megyei sürgősségi kórházban diagnosztizálták az ételmérgezést, a turistákat ellátták, majd kiengedték a kórházból, az intézmény szóvivője szerint nem kellett bent tartani őket. A turisták az orvosoknak azt mondták, a keddi nap folyamán csak a reggelit fogyasztották a szálloda éttermében. A hotel nem kívánta kommentálni az incidenst. (Mediafax)
2016-09-29: Világfigyelő - :

Az ’56-os forradalomról Washingtonban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban tartott előadást az 1956-os forradalomról és szabadságharcról helyi idő szerint kedd este.  
2016-09-29: Világfigyelő - :

Függetlenségi népszavazást terveznek Katalóniában

Függetlenségi népszavazást tervez a katalán elnök 2017 szeptemberében. Carles Puigdemont ezt maga jelentette be a barcelonai parlamentben tegnap a személyéről szóló bizalmi szavazást megelőző beszédében.  
2016-09-29: Világfigyelő - :

Betonfalat építenek a határra

Törökország betonfalat emel a Szíriával közös, 911 kilométer hosszú határszakaszára.
2016-09-29: Világfigyelő - :

Elhunyt Simón Peresz

Elhunyt Simón Peresz93 éves korában elhunyt Simón Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök.  
2016-09-29: Jegyzetek - Váry O. Péter:

MélybalkánJegyzet

A történet hiteles, mégis hihetetlen. Nem egészen egy hete egy székelyföldi kiránduló csoport honismereti túrára indult. Emitt, Háromszéken, egy, a helyet és múltját jól ismerő emberünket fogadták meg kalauznak – a továbbiakban nevezzük őt X. Úrnak. Aznapi úti céljuk közt egy óromániai kastély is szerepelt.
2016-09-29: Jegyzetek - :

Szeretsz-e engem? Gyermekek kérdése sokakhoz…Református hírnök

Vakációs bibliahét a szemerjai gyülekezetbenEgy fiatal édesanya légycsapóval a kezében vadászott a szobában az idegesítő szúnyogra. A kis hároméves Sanyika megfogta édesanyja kötényét, és rimánkodva kérte: – Édesanyám, ne csapd agyon, hagyd élni! – Hogyisne, hogy megcsípjen téged – válaszolt az édesanyja. – Lehet, de legalább foglalkozik velem – felelte őszintén a gyermek.
2016-09-29: Jegyzetek - Sánta Imre:

Beszélgetéseim Istennel /részlet/Református hírnök

Ige: Jakab 3, 2-5; 9-10 „Mert sokat vétkezünk mindnyájan: de ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét. Ha a lovak szájába zablát vetünk, hogy engedelmeskedjenek nekünk, egész testüket irányíthatjuk. Ugyanígy a nyelv is milyen kicsi testrész, mégis nagy dolgokkal kérkedik. Ezzel áldjuk az Urat és Atyát, és ezzel átkozzuk az Isten hasonlatosságára teremtett embereket: ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok.”
2016-09-29: Jegyzetek - :

Református hírnök: Erdély legszebb szülöttjeFelavatták a megújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot

Református hírnök: Erdély legszebb szülöttje (Felavatták a megújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot)Közel húszéves folyamat zárult le szeptember 17-én Nagyenyeden a felújított Bethlen Gábor Kollégium átadásával. A dél-erdélyi szórvány egyik legfontosabb magyar intézménye megújult falak között, modern oktatási eszközökkel folytathatja a neves elődök által elkezdett munkát.  
2016-09-29: Család - :

A családpasztoráció útján2.

Családokkal együtt a szelterszi szülőiskolábanSzénégető István családreferens lelkipásztort, a marosvásárhely-remeteszegi Szent Család-templom plébánosát beszélgetésünk második részében a Gyulafehérvári Főegyházmegye családpasztorációs törekvéseiről, a családmunkacsoport által szervezett programokról, önkéntességről kérdeztük.  
2016-09-29: Család - :

Gyermekeink

GyermekeinkKiss Zselyke Boglárka, Sepsiszentgyörgy.
2016-09-29: Család - :

Az árvasági segélyről

Azok a gyerekek, akiknek egyik vagy esetenként mindkét szülője elhalt, árvasági segélyben részesülnek a nyugdíjpénztártól, amennyiben tanulmányaikat folytatják. A segélyt a 26. életévük betöltéséig igényelhetik. 16 év fölött középiskolásoknak minden tanév kezdetén szeptember 30-ig, egyetemistáknak október 5-ig három iratot kell leadniuk a nyugdíjpénztárnál, ennek hiányában a pénz folyósítását október 1-jétől felfüggesztik.  
2016-09-29: Család - Puskás Attila:

KövetésEgy megfigyelt család, 25.

1.A Securitate egyik módszeréről van szó, amely azt a célt szolgálja, hogy a megfigyelés alatt tartott személy titkos követésével felfedezzék azt, hogy kikkel tart kapcsolatot. Ha szükséges, fényképet is készítenek a találkozóról. Ehhez nem kevés jártasság is kell, mert a gyanakvó követett hamar rájöhet, hogy valaki a nyomában van.
2016-09-29: Család - :

Fogyunk

Negatív volt júliusban a természetes szaporulat Romániában: 16 373 gyerek született (1143-mal több, mint egy hónappal korábban), miközben 18 966-an haltak meg (1846-tal kevesebben, mint júniusban).
2016-09-29: Sport - :

Bajnokavató SugásfürdőnAutósport

Bedő Barna. Fotó: FacebookVasárnap a Sugásfürdő felé vezető úton rendezik meg a regionális hegyi gyorsasági bajnokság negyedik és egyben utolsó futamát, amelyen két géposztályban is bajnokot avatnak.
2016-09-29: Sport - :

Kettős könyvbemutatóSportélet

Rendkívüli „tornaórának” lesz a helyszíne ma (és nem pénteken, ahogy korábban írtuk, a hibáért elnézést kérünk) a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Terme: 17 órától itt mutatják be az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke, Kis János két új könyvét.
2016-09-29: Sport - :

Küzdőtéren az utánpótlásLabdarúgás

IV. LIGA. A hatodik forduló eredményei: Nagyajta–Csernátoni FC 2–4, Barót–Papolci FC 8–1, Kézdivásárhelyi SE–Gelence 2–1, Réty–Ozsdolai FC 6–0, Illyefalva–Kilyén 5–3, Kovászna–Berecki FC 0–3, Uzon–Bardoc 4–1. Perkő–Bölön 5–4.
2016-09-29: Sport - :

Négyet vágott a JuventusLabdarúgás

Egy győzelem és egy döntetlen a Juventus eddigi mérlege a BL-benA Juventus 4–0-ra nyert a Dinamo Zagreb vendégeként a Bajnokok Ligája csoportkörének 2. fordulójában, míg a címvédő Real Madrid 2–2-es döntetlent játszott Dortmundban.
2016-09-29: Sport - :

Továbbra is tizedik a KSETeremlabdarúgás, I. liga

Fotó: Editia.roAz élvonalbeli futsalbajnokság negyedik fordulója után is – győzelem és pont nélkül – a táblázat tizedik helyét foglalja el a Kézdivásárhelyi SE, amely legutóbb a második helyen álló Călărași vendégeként kapott ki.
2016-09-29: Sport - :

Kilenc érem a Balkán-bajnokságrólAtlétika

Az elmúlt hét végén a szerbiai Újvidéken tartották meg a 26. Veterán Atléták Balkán-bajnokságot, amelyről a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör tagjai – Páll Erzsébet és Augustin Covaciu – kiváló eredményekkel térek haza. Két atlétánk összesen kilenc érmet szerzett, ebből négy-négy arany- és ezüst-, míg egy bronzérem.
2016-09-29: Sport - :

Kisjenőn vendégszerepel a Sepsi-SICKézilabda, A-osztály

Fotó: Henning JánosA Sepsi-SIC A-osztályos női kézilabda-csapata ma 15 órától lép pályára a Kisjenői Körös vendégeként a bajnokság 2. fordulójában.
2016-09-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Vinczeffy László egyik munkájaHolnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál GYEREKPROGRAMOK. Ma: alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozások osztályoknak iskolákban; 10 és 12 órától mesebarangolást tart bejelentkezett csoportoknak, osztályoknak a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum területén a Cimborák Bábszínház; Mesékkel a sérültek életminőségének javításában.
2016-09-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Küzdelmes volt az út, / mely most véget ért, / Fáradt tested megpihenni tért. / Végső utadra indulj megnyugodva. / Szeretetünk elkísér égi otthonodba.” Fájdalommal értesítjük, hogy a bodoki születésű sepsiszentgyörgyi id. SZAKÁCS ANDRÁS életének 69. évében türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2016. szeptember 30-án, pénteken 15 órakor lesz a szemerjai ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Szerető családja 4294915
2016-09-28: Belföldi hírek - :

Az RMDSZ megakadályozta

A képviselőház jogi szakbizottsága leszavazott egy újabb, a szociáldemokraták által kidolgozott nacionalista töltetű jogszabálytervezetet, mely kötelezővé tette volna a román himnusz lejátszását minden korosztály számára az országos szinten megszervezett sporteseményeken.
2016-09-28: Belföldi hírek - :

Oprea még marad

A szenátorok úgy döntöttek, hogy hétfőn, október 3-án szabadnapot vesznek ki, hogy részt tudjanak venni az egyetemi tanévnyitón, így csak jövő kedden kerül majd a felsőház állandó bizottságának napirendjére Gabriel Oprea volt belügyminiszter lemondása.
2016-09-28: Belföldi hírek - :

Újabb korrupt képviselő

Adrian Gurzău képviselő őrizetbe vételének és letartóztatásának jóváhagyását kérik az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei. A honatyát befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják ugyanabban az ügyben, amelyben a Carpatica Asig biztosító volt elnökét és további három személyt is őrizetbe vettek.
2016-09-28: Belföldi hírek - :

Két lejt emeltek

Elfogadta a képviselőház munkaügyi bizottsága azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében az étkezési utalvány értéke a mostani 9 lejről 15 lejre nő.
2016-09-28: Belföldi hírek - :

Jönnek az F–16-osok

Ma veszik át az első hat felújított F–16-os Fighting Falcon harci repülőgépet abból a tizenkettőből, amelyeknek a megvásárlásáról 2013-ban kötött 628 millió eurós szerződést Románia Portugáliával – jelentette be Mihnea Motoc védelmi miniszter, aki az eseményt történelminek nevezte.
2016-09-28: Belföldi hírek - :

Craiován lesz a központ

Craiovára telepítik a NATO Romániában megalakítandó nemzetközi dandárját, amely várhatóan jövőre éri el kezdeti és 2018-ban teljes operatív kapacitását – jelentette be Klaus Iohannis államfő a legfelső védelmi tanács tegnapi ülése után.