Üdvözöl a Háromszék, független napilap!

Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. február 28., szombat 00:39
Köszöntjük Elemér nevű olvasóinkat!
Archívum
jan 21
Háromszék Archívum
2012. január 21., szombat
 • Közélet
 • Belföldi hírek
 • Hírsaláta
 • Kitekintő
 • Nemzet-nemzetiség
 • Múltidéző
 • Kultúra
 • Kiscimbora
 • Magazin
 • Sport
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Összes kategória
Közélet - Móser Zoltán:
Krisztusok és Kodályok a Kászonokban
Krisztusok és Kodályok a KászonokbanPakolás és könyvrendelés közben került kezembe az 1988-ban megjelent Tulipán és kereszt (Írások Kodály Zol­tánról) című füzetem, amelynek borítóján egy kászoni fotó szerepel, és a címnek megfelelően tulipán és kereszt látható. Ezek a tulipánok és keresztek köszöntek rám, köszöntek vissza most a Kászoni-medence falvaiban, elsősorban Feltízen.

Közélet - Szekeres Attila:
Bod Péter emlékére
Bod Péter emlékéreSzületésének háromszázadik évfordulója kapcsán idén, a Bod Péter-emlékévben számos rendezvénnyel tisztelegnek a Csernátonból indult református lelkész, író, irodalomtörténész előtt.

Közélet - Farcádi Botond:
Fogyatkozó lendülettel? (Kormányellenes tüntetés Sepsiszentgyörgyön)
Fogyatkozó lendülettel? (Kormányellenes tüntetés Sepsiszentgyörgyön)Miután csütörtök este több mint háromszázan vonultak Sepsiszentgyörgyön a prefektúra elé az országszerte zajló til­takozáshullámmal szolidarizálva, tegnapra hatvanra csökkent a tüntetők száma – igaz, az esős idő sem tartott a tüntetőkkel.

Közélet - :
Tamás az ellenzékre gyanakszik
A csütörtök esti sepsiszentgyörgyi tüntetésről fejtette ki véleményét tegnap újságírói érdeklődésre Tamás Sándor, a megyei tanács és az RMDSZ megyei szervezetének elnöke.

Közélet - Mózes László:
Külföldi hírek
Délvidéki magyarok a békemeneten Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke felhívással fordult pártjának tagjaihoz, hogy ma minél nagyobb számban vegyenek részt a budapesti békemenetben, amelyet a magyar kormány iránti támogatás jeléül szerveznek.

Közélet - :
Budapesti elismerés az Osonónak
Magyar állami kitüntetésben részesítette a Nemzeti Erő­forrás Minisztériuma a sepsiszentgyörgyi Osonó Szín­házműhelyt – közölte tegnap lapunkkal Fazakas Misi, az Osonó irányítója.

Közélet - :
Világháló az osztálytáblán
Világháló az osztálytáblánInteraktív táblával, vetítővel, laptoppal bővült a maksai Or­bán Balázs Általános Iskola számítógépes termének felszerelése, amit az iskola a Bethlen Gábor Alap eszközbeszerzési pályázatán elnyert 600 000 forintnak megfelelő összegből vásárolt.

Hírsaláta - :
Hírsaláta
BOCSÁSSÁTOK MEG. Bukarestben nemcsak a tömeg nő napról napra, de jelszavaik is egyre radikálisabbak és szellemesebbek, s azt tükrözi, hogy a tüntetők nem hátrálnak meg. Egyik táblán például az állt: Bocsássátok meg, hogy nem tudunk annyit termelni, amennyit loptok, másikon: Udrea, te sem úszod meg.

Kitekintő - :
A problémás szabad ország
Magyarország megőrizte szabad minősítését, ugyanakkor a legkomolyabb problémát jelenti Közép-Európában – áll a Freedom House (FH) washingtoni központú nemzetközi civil szervezetnek a szabadság állapotáról csütörtökön nyilvánosságra hozott, a tavalyi évre vonatkozó jelentésében.

Máról holnapra - Bogdán László:
Nagy művészet örököseiként
1823. január 22-én fejezi be Kölcsey Ferenc a Himnusz című költeményét, egy XVII. századi fiktív költő alakját idézve – világos az alcím is: "a magyar nép zivataros századaiból" – hatalmas erővel eleveníti fel a múlt vétségeit s a rá következő bűnhődést, örökös lelkiismeret-vizsgálatra szólítva. Erkel Ferenc 1844-ben zenésíti meg a verset, s válik a magyar nép himnuszává (1844. július 2-án adják elő először a Nemzeti Színházban...)

Nemzet-nemzetiség - Gazda József:
A feltámadás reménysége
Folyik az össztűz Magyarország ellen. A napokban már a csillagokban volt a célba vett, fő gazdasági vagy megsemmisítő eszközként felhasznált forintárfolyam, hiszen így lehet padlóra teríteni egy országot, egy gazdaságot, az ország fizetőképességét.

Múltidéző - Kádár Gyula:
Sepsiszentgyörgy népessége (A lakosság száma 1602-ben)
A helytörténész Bogáts Dénes 1941-ben írt monográfiájában úgy vélte, hogy a sepsiszentgyörgyi polgárokat 1602-ben a szabad székelyekkel együtt kötelezték hűségesküre. A népességre vonatkozó adatokat csak mérlegelve használhatjuk a népességszám meghatározására.

Kultúra - :
Fekete Vince: Hátha szólsz...
Ég a tűz, pattog a csikókályha. Mikor volt? Melyik nap délutánja?

Kiscimbora - :
Károlyi Amy: A téli domb
A csacsi-domb télen hegy, fel is, le is meredek.

Kiscimbora - :
Kányádi Sándor: Ül a tél a hegy tetején
Ül a tél a hegy tetején, Fehér kucsma van a fején. A hátán meg fehér suba. Készülődik a faluba.

Kiscimbora - :
Varga Katalin: Téli lakoma
Tél lett. Vastag hótakaró borította a földet. Az erdei állatok éheztek és fáztak.

Magazin - :
A Félsziget az év legjobb rendezvénye
Mike Godoroja átadja a díjat Balázsi-Pál ElődnekA Félsziget Fesztivál elnyerte az Év rendezvénye, 2011 díjat, melyet a román VIP hetilap VIP Legjei Gáláján adtak át január 16-án a Bukaresti Nemzeti Operában. A díjat Mike Godoroja blueszenész nyújtotta át, és személyes élményei alapján méltatta a fesz­tivált, amelyen korábban ő is fellépett.

Magazin - :
A halláskárosodás formálta Beethoven zenéjét
A halláskárosodás nagy hatással volt Beethoven zenéjének alakulására: az állapot előrehaladtával ugyanis a magas hangok egyre inkább háttérbe szorultak a szerzeményeiben, majd amikor már teljes egészében a belső hallására támaszkodott, ismét visszatértek – állapították meg holland szakemberek.

Sport - :
Sport
Kosárlabda Annak ellenére, hogy a hét végén sem lép pályára A-osztályos női kosárlabdacsapatunk, a BBall 6 Sepsi BC, nem maradunk kosármeccs nélkül, hiszen holnap 12 órától U15-ös lány mérkőzésnek ad otthont a Mikes Kelemen Főgimnázium Bogdán Antal-sportterme.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Színház * A Kézdivásárhelyi Városi Színház Georges Feydeau Az úr vadászni jár című vígjátékát (rendező: Kolcsár József) ma 18 órától Torján mutatja be.

Közélet - Váry O. Péter:
Három nap a magyar kultúráért
Hagyománnyá lett Háromszéken is a magyar kultúra napjának megünneplése, immár évek óta legalább a városokban valamiféle – esetenként több, vagy éppenséggel az egymásra szervezések miatt, túl sok – rendezvénnyel várják a művelődésszervező intézmények a magyar kultúra fogyasztóit és éltetőit: az irodalomra, képzőművészetekre, szín- és filmművészetre, zenére fogékony közönséget.

Közélet - Szekeres Attila:
Háromszék nagyjai
Tegnap került ki a nyomdából a Kovászna Megyei Kultu­rális Központ által kiadott, a megyei tanács által támogatott Nagyjaink – Háromszék jeles szülöttei sorozat negyedik kötete. Mint a korábbi három évben, most is a magyar kultúra napjához igazították a megjelenést. A Szőts Papp Zsuzsa által szerkesztett kötet Háromszé­ken született személyiségek főbb adatait tartalmazza, akik születési vagy elhalálozási évének 2012-ben kerek évfordulóját jegyezzük.

Közélet - :
Folytatódnak a tiltakozások
Az országszerte zajló államfő- és kormányellenes tüntetések nyolcadik napján is számos városban vonultak utcára a tiltakozók. Tegnap este mintegy 3500-an tüntettek az ország több városában, a megmozdulásnak több helyszínen az eső vetett véget.

Közélet - B. Kovács András:
Magyarország talpon
Inkább médiashow, mint valódi döntési folyamatok színhelye az Európai Parlament – győződhettünk meg a minapi strasbourgi ülést követve, melyet Magyarországgal kapcsolatos panaszok megvitatására hívott össze annak elnöksége.

Közélet - Fekete Réka:
Az alkotással nincs vége a művészetnek
Márton Árpád festőművész (középen) sepsiszentgyörgyi fiatalok körébenRendhagyó kiállítást nyitottak meg tegnap délután a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban, elméleti oktatásban tanuló diákok reprodukálták a saját érték- és érzelemvilágukon keresztül Márton Árpád neves csíkszeredai képzőművész alkotásait.

Közélet - :
Demeter János természetfotós arca
A természetfotó nem a biológiai tökéletesség fényképe, hanem a természet esztétikájának fotográfiája – mondotta Demeter János, a megyei tanács alelnöke csütörtökön este a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban megnyílt, Fényeső című fotókiállításán.

Belföldi hírek - Farcádi Botond:
Belföldi hírek
Tőkés összehívná a KMAT-ot A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) azonnali összehívását kezdeményezte Tőkés László, a testület elnöke, aki szerint elérkezett az idő arra, hogy új lendületet adjanak az autonómiaküzdelmeknek az európai állampolgári kezdeményezés révén.

Kitekintő - :
Menekülés Kanadába
Már az Egyesült Államoknak is vannak gazdasági menekültjei! Az amerikai gazdaság rémes helyzete miatti szorításból egyre többen Kanadában keresik a boldogulást.

Kitekintő - :
Alzheimer-kór: van remény
Az öregedő társadalmak számára egyelőre a tünetek enyhítésére szorítkozik az egyre nagyobb költségeket jelentő Alzheimer-kór kezelése. A Nature magazin szerint két gyógyszer kitörést jelenthet ebből a helyzetből, amelyek bevezetése a 2012-es év egyik legjelentősebb orvostudományi eredménye lehet.

Nemzet-nemzetiség - Vida Péter:
Elszántabban nemzetiségi jogainkért (Gondolatok egy következetesebb érdekképviseletről)
A székely nemzet bélyegzőjének tükörképeA nemzeti etnikai kisebbségi lét hangosabb és hatásosabb artikulálása, az asszimilációs tendenciák elleni fellépés alapvető emberi jog. Ehhez azonban nem elegendő csupán a jó akarat és bátorság, hanem az európai szintű meghallgatás érdekében tudni kell használni az európai megszólalás billentyűzetét.

Múltidéző - Cserey Zoltán:
Háromszék vármegye Potsa József 26 éves főispánsága idején (1877–1903)
Háromszék vármegye Potsa József 26 éves főispánsága idején (1877–1903)1884-ben Potsa József főispán indítványára és elnöklete alatt megalakult A Háromszék Megyei Gazdák Szövetkezete. Potsa József a hivatását a következőképpen fogalmazta meg: "A mi szövetkezetünk hitelszövetkezet, fő célja tagjainak hiteligényét lehetőleg olcsó kölcsönnel kielégíteni és lehetővé tenni nekik ezáltal a jelen átalakulásban és a versenyben helyt állani és jövőjüket biztosítani."

Kultúra - Bogdán László:
Képzőművészet: Áttűnések (Versek, rajzok, üvegszobrok együttállása)
Képzőművészet: Áttűnések (Versek, rajzok, üvegszobrok együttállása)Az árkosi Istálló galériában, az utóbbi évek egyik legtüneményesebb kiállításán két ismert bukaresti képzőművész, Simona Tănăsescu grafikus és Cătălin Gheorghe Hrimiuc üvegszobrász műveit láthatjuk, méghozzá igen tudatos, túlzás nélkül: pompázatos elrendezésben.

Kultúra - Váry O. Péter:
Pillanatfelvétel Az év fotóművészéről
A kézdivásárhelyi Nagy Lajos egymás után kétszer lett Az év fotóművésze Romániában. Az elismerést a tavaly begyűjtött ötven díjnak, hatszáz bejutásnak köszönheti. Első fényképezőgépét 1956-ban kapta, azóta nemcsak a technika fejlődött hatalmasat, de időközben eldőlt az is, a fotográfia művészeti rangra emeltetett. S bár a fotóművészet alapeszköze bárkinek rendelkezésére áll, mégsem mindenkiből válik fotóművész. Nagy Lajost – kit az a megtiszteltetés is ért, hogy január 11-én, a romániai fotóművészet napján őt kérték fel egyéni kiállításra – arról faggattuk, mi a különbség a szép fotó és a jó fotó között.

Kiscimbora - :
Kormos István: Téli álom
Nos, ugye tudni való, hogy a fák sűrűjében, erdő mélyén,

Kiscimbora - :
Visszajött a répa (kínai népmese)
Bagoly Tas Csanád, SepsiszentgyörgyNagy hó esett, a völgyeket, a hegyeket magas hó takarta. A nyuszinak elfogyott az ennivalója, útnak indult hát, hogy szerezzen valamit. Egyszer csak boldogan kiáltott fel a nyuszi: – Hohó! Két répát találtam!

Kiscimbora - :
Ezüstbalta, aranybalta (népmese)
Kovács Boglárka, SepsiszentgyörgyA szegény favágó az erdőben dolgozott. – Ideje megebédelnem – gondolta, s ezzel leült egy közeli farönkre, hogy pár falat kenyeret egyen. Falatozás után a patak fölé hajolt, hogy szomját oltsa. Baltája kicsúszott az övéből, és a mély vízbe esett.

Magazin - :
Kizártak egy dalt
Nem felel meg az Eurovíziós Dalfesztiválra való jelentkezés szabályainak a Bebe and The Change Fans Will Be Friends című száma, így az MTVA és a Magyar Televízió Zrt. kizárja a dalt a fesztivál hazai elődöntőjéből – jelentette be Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője.

Magazin - :
Ezer évvel idősebb a pattogatott kukorica
Aranyból készített kukoricaszobrok a közép-amerikai Moche kultúrából, Kr. u. 300		     (Artportal)A peruiak ezer évvel előbb ettek pattogatott kukoricát az eddig véltnél. A washingtoni Nem­zeti Történeti Múzeum kutatói Peru északi partvidékén olyan kukoricacsutkákra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy a területen már 6700 évvel ezelőtt őröltek kukoricalisztet és készítettek pattogatott kukoricát. Ezek a legősibb dél-amerikai civilizációs leletek.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Elhalálozás Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, testvér, anyós, anyatárs, jó szomszéd és ismerős, DEPNER ERZSÉBET (született FEKETE) életének 73. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2012. január 22-én 12 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. Bánatos hozzátartozói 10254


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között: