Üdvözöl a Háromszék, független napilap!

Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. február 27., péntek 09:27
Köszöntjük Ákos, Bátor nevű olvasóinkat!
Archívum
jan 08
Háromszék Archívum
2014. január 8., szerda
 • Közélet
 • Belföldi hírek
 • Hírsaláta
 • Világfigyelő
 • Pénz, piac, vállalkozás
 • Riport
 • Életutak
 • Magazin
 • Sport
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Összes kategória
Közélet - Szekeres Attila:
Magyarország nem lesz hűtlen a székelységhez (Megemlékezés Madéfalván)
Albert Levente felvételeA negyed évezreddel ezelőtt Madéfalván lemészárolt székelyekre emlékeztek tegnap közel ezren a felcsíki településen. Éjfélkor megkondultak a harangok, hajnalban – a Habsburg császári csapatok orv rajtaütését idé­zendő – ágyúdörgés ébresztette a lakókat.

Közélet - Iochom István:
Fizetni kell a parkolásért (Kézdivásárhely)
A kézdivásárhelyi tanács tavalyi döntése alapján fizetésessé válik a parkolás a céhes város számos utcájában, tegnap a Petőfi Sándor utca 28. szám alatt, az egykori Netpont-irodában, az Asirom tőszomszédságában elkezdte működését a parkolóhelyek kezelésére kiírt versenytárgyalást megnyerő csíkszeredai cég. Az iroda hétfőtől péntekig 8–16 óráig fogadja az ügyfeleket.  

Közélet - Iochom István:
Segítenek és szerveznek (Értékelő a kézdiszéki EMNT-nél)
A tavalyi esztendőt értékelte, de az idei célkitűzésekről is beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján Johann Taierling, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kézdiszéki elnöke, Balázs Attila, a Erdélyi Magyar Néppárt városi szervezetének elnöke és Ferencz Attila EMNT-irodavezető.

Közélet - Mózes László:
A legvéresebb nap
Kádár Gyula és Molnár Zsolt    Fotók: Albert LeventeA madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára emlékeztek tegnap Sepsi­szentgyörgyön is: a Bod Péter Megyei Könyv­tár­ban tartott rendezvényen Kádár Gyula történész beszélt a vérengzésről, an­nak előzményeiről, ugyan­akkor bemutatta legújabb könyvét.

Közélet - :
Elfogták a verekedőket
Elkapták a szilveszteréjszakai verekedés feltételezett tetteseit – közölte a rendőrség tegnap este. A román médiában nagy visszhangot kapott az eset, amelyet Gheorghe Preduţ, a Demokrata Párt volt megyei elnöke, az Állami Vagyonalap volt megyei vezetője jelentett.

Közélet - :
Vodkát rendelt a rendőröktől
Mintegy száz erőszakos vagy botrányos, otthon vagy közösségben történt eseményhez hívtak rendőröket az év végén, és tizenkét személy letartóztatásban köszönthette az új évet.

Hírsaláta - :
Hírsaláta
PERT ÉS KÁRTÉRÍTÉST NYERT A VOLT POL­GÁR­MESTER. Elképesztőnek találta az egyik hírtelevízió Sepsiszentgyörgy volt polgármesterének esetét, akinek a nemzetközi emberi jogi bíróság nemcsak hogy igazat adott, de a román államot kétezer euró kártérítés megfizetésére ítélte abban a perben, melyet a városvezető ellen folytatott. Azért jelentették fel, mert annak idején a hivatal épületének tornyáról levette a román zászlót, de feljelentői eltekintettek attól, hogy a nemzeti lobogót  – már akkor – a bejárat mellett helyezték el.

Világfigyelő - :
Brüsszel bírálja a német terveket
Nem szabad különbséget tenni német és nem német autós között – figyelmeztetett a közlekedéspolitikai EU-biztos. Siim Kallas egy tegnapi interjúban a külföldi autósokat terhelő autópályadíjra vonatkozó berlini kormányzati elképzelésekkel kapcsolatban nyilatkozott.  

Világfigyelő - :
Ítéletidő Amerikában
Autóját próbálja kiszabadítani a hó fogságábólEddig legalább húsz ember életét követelte a kegyetlen hideg az Egyesült Államokban – írta tegnap a USA Today. A CNN szerint ebből tizenhárom ember közlekedési balesetben és kihűlésben vesztette életét.  

Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:
Berke gyapjából székely ruha (Magánvállalkozás)
Készül a posztó – a tulajdonos is dolgozik a gépen                A szerző felvételeA baróti Józsa László és Józsa Zoltán gyapjúfeldolgozó műhelyében évente bő háromezer berke gyapját dolgozzák fel. Készül náluk az egyszerű fonaltól a kézműves-foglalkozásokhoz szükséges alapanyagon át a pokrócig és a székely ruhák posztójáig sok minden.

Pénz, piac, vállalkozás - :
Hírbörze
Stabil világgazdasági helyzetre számíthatunk A világot fenyegető legnagyobb kockázatok a 2008-as pénzügyi válság óta gazdasági jellegűek, ez az időszak azonban véget ért – vélekedett hétfőn a Londonban ismertetett, 2014-re szóló átfogó helyzetértékelésben az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport.

Riport - Bokor Gábor:
Ortodox térhódítás Kovásznán
A szerző felvételeA kormány karácsonyi ajándékaként a román ortodox egyház Hargita–Kovászna püspökségének tulajdonába került a kovásznai Tündérvölgyben levő Fenyő Szálloda (ké­pünkön).

Magazin - :
Krasznahorkai László hatvan éve
Krasznahorkai László (balról a második) underground zenészekkel	             Fotó: Facebook/Déri MiklósJanuár 5-én ünnepelte hatvanadik születésnapját Krasznahorkai László Kossuth-díjas író, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője. A Gyulán született író az érettségit követően a szegedi, majd a pesti egyetemen hallgatott jogot, s elvégezte az ELTE magyar-népművelés szakát is, diplomamunkáját Márai emigrációs pályájáról írta. 1977 és 1982 között a Gondolat Könyvkiadó dokumentátora volt. 1982-től írásaiból él.  

Sport - :
Varga Dénes a világ legjobb vízilabdázója (Vízilabda)
Varga Dénes a világ legjobb vízilabdázója (Vízilabda)Akárcsak decemberben az euró­pai szövetségnél, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetségnél (FINA) is Varga Dénes lett 2013 legjobb vízilabdázója.

Sport - :
Peterhansel vezet (Dakar, 2014)
A címvédő francia Stephen Peterhansel–Jean Paul Cottret páros nyerte a 2014-es Dakar-rali második szakaszát az autósok között, sikerével pedig az összetettben is élre állt.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Riportpályázat fiataloknak Háromszéki végzős ifjaknak szól gróf Kálnoky Borisz író, újságíró újabb pályázata, melyet a budapesti Heti Válasz hetilap és a Háromszék napilap támogatásával hir­det meg. A pályázat – kihívásain túl – ugródeszkaként szolgálhat az újságírás iránt érdeklődő fiataloknak, a legjobb pályamunka szerzője szakmai gyakorlaton vehet részt Budapesten.

Közélet - :
Magyarellenes támadás (Tőkés a becsületbíróság indoklásáról)
Revizionistának, horthysta-fasiszta eszmék terjesztőjének nevezte és etnikumközi gyűlölet szításával, „ideológiai terrorizmus fegyvertárába” tartozó tevékenységgel vádolja Tőkés Lászlót a Románia Csillaga Érdemrend becsületbírósága – derült ki abból a 19 oldalas indoklásból, amelyre alapozva az 1989-es rendszerváltást kirobbantó volt temesvári lelkész kitüntetésének visszavonását kéri a testület.  

Közélet - :
Megemlékezés Marosvásárhelyen
A román társadalom meggyőzésére biztatta a székelyeket Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke Marosvásárhelyen azon a megemlékezésen, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezett a madéfalvi vérengzés 250. évfordulóján tegnap.

Közélet - Fekete Réka:
Egyenruhába bújtatnák a diákokat
Fekete-fehérben a Mikes Kelemen Líceum diákjai               Albert Levente felvételeEgyre több iskola kötelezi egyenruha viselésére diákjait, néhol külön ünnepi és hétköznapi viseletről is döntöttek. A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban hétfőtől előírták a világos ing vagy blúz és sötét nadrág vagy szoknya viselését, a fehér ingből és sötét kardigánból álló egyenruhát jövő tanévig fokozatosan vezetik be minden korosztály részére.  

Közélet - :
Csalók ideje
Január hatodikán két csalást is jelentettek a rendőrségnek.

Közélet - :
Halálos baleset
Súlyos baleset történt tegnap este kevéssel hat óra után Csernáton és Kézdivásárhely között a főúton.

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó:
Belföldi hírek
Zavaros a földvásárlási törvény Visszaküldte a parlamentnek a mezőgazdasági területek eladását szabályozó törvényt Traian Băsescu államfő, mert véleménye szerint ellentmondások és tisztázatlan kérdések is találhatók benne. A tervezetet a mezőgazdasági minisztérium dolgozta ki azzal a céllal, hogy korlátozza a külföldi személyek földvásárlását az idén január elsejétől felszabaduló piacon.

Világfigyelő - :
Karácsonykor is tüntetnek Ukrajnában
Csakis közös jelölttel győzhet az ellenzék Ukrajnában a következő elnökválasztáson – szögezte le Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke tegnap, az ortodox karácsony első napján a kijevi Függetlenség terén összegyűlt, európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők előtt. Helyszíni becslések szerint délután több mint tízezren hallgatták a színpadon fellépő ellenzéki vezetőket.  

Világfigyelő - :
Svájc lezárhatja munkaerőpiacát
Svájc legnagyobb politikai ereje gyakorlatilag megszüntetné az uniós polgárok szabad munkavállalását az alpesi országban. A svájci választók arról dönthetnek majd február 9-én, hogy visszaállítsák-e a korábban alkalmazott kvótarendszert a külföldiekkel szemben, amely előírná, hogy hány külföldi munkavállaló érkezhet Svájcba.  

Világfigyelő - Farcádi Botond:
Röviden
Mankókkal is aktív MerkelFolytatja az egyeztetéseket az ellenzék Három órán át egyeztetett az Együtt–PM szövetség Bajnai Gordon vezette küldöttsége a szocialista párt vezérkarával tegnap a két fél között nyár végén létrejött választási megállapodás kibővítéséről. A sajtónak csak a tárgyalások folytatásáról számoltak be, egyezség nem született.

Pénz, piac, vállalkozás - :
Hölgy a jegybank élén (Megválasztották a Fed elnökét)
Janet Yellen – bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmájátAz amerikai szenátus helyi idő szerint hétfő este megszavazta Janet Yellen kinevezését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reseve System (Fed) élére.

Máról holnapra - Farcádi Botond:
Sötét korok visszaköszönése
Gyalázatos cselekedetek, románellenes tevékenység, programszerű törekvés a román nép és nemzet befeketítésére, fasiszta-horthysta, revansista és revizionista gondolatok terjesztője, becstelen, tisztességtelen jellem, a nemzetek közötti gyűlölet szítása, az ideológiai terrorizmus fegyvertárába sorolható, a demokratikus román állam alapjainak alá­ásására irányuló akciók.

Életutak - B. Kovács András:
Vándorszékely hazatalál – Egy ragaszkodás története (16.)
Egy régi karácsony a nyolcvanas évekből1985-ben egyetlen év alatt két fiúcskával, Attilával és Csabával gyarapodik az újdonsült család. Boldizsár Béla érzi, változtatni kellene a lakás- és munkakörülményein, hogy felesége kiesett pénzjövedelmét pótolhassák, és az egyre szaporodó család tovább tudjon lépni.

Magazin - :
Elhunyt Helyey László színművész
Elhunyt Helyey László színművészÉletének 66. évében pénteken meghalt Helyey László Jászai-díjas színművész. A művészt a budapesti Újszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Sport - :
Diethart nyerte a Négysáncversenyt (Síugrás)
Thomas Diethart nyerte hétfőn a Négysáncverseny negyedik és egyben utolsó, bischofshofeni állomását, így összetettben is ő diadalmaskodott.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kőröspataki születésű PÁNTI MÓZES életének 83. évében hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2014. január 9-én 14 órakor lesz a kőröspataki katolikus ravatalozóháztól. Részvétfogadás 8-án 17–21 óra között és a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4272167


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között: