Sepsiszentgyörgy, 2014. október 24., péntek 19:50
Köszöntjük Salamon nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. október 24., péntek:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
hirdetés
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Nyílttér
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farcádi Botond:
Demokráciagyakorlatok
Ha csak a kampányt nézzük, csak a közelgő elnökválasztás tükrében elemezzük helyzetünket, azt kell megállapítanunk, hogy voltaképpen nem nagyon panaszkodhatunk. Mi, erdélyi magyarok legalábbis. Közel negyedszázaddal az 1990-es változások után ugyanis ez lesz az első államfőválasztás, amelyen két magyar jelölt is versenybe száll, így legalább az első fordulóban immár választhatunk is, nem csupán szavazhatunk, mint az eddigi alkalmak során.

Közélet - Iochom István:
1956 mártírjaira emlékeztek (Kézdivásárhely)
A szerző felvételeTegnap, a magyar forradalom kitörésének 58. évfordulóján a kézdivásárhelyi református temetőben a Szoboszlay-kirakatperben kivégzett vértanúk – Szoboszlay Aladár, Huszár József, Ábrahám Árpád, dr. Kónya B. István, Orbán Károly, dr. Ştefan Fîntînar, Lukács István, Tamás Imre, Tamás Dezső és Orbán István – emlékére állított kopjafánál a Re­formátus Kollégium tanárai és diákjai rótták le kegyeletüket.

Közélet - :
Őrizetben Hrebenciuc fia
Négyórás kihallgatás után 24 órára őrizetbe vették tegnap reggel a brassói korrupcióellenes ügyészek Andrei Hrebenciuc-ot, Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata képviselőházi frakcióvezető fiát.  

Közélet - Váry O. Péter:
Belföldi hírek
Ötvenhatos megemlékezéseken a magyar elnökjelöltek Nem elég a kommunista diktatúrát elítélni: az erdélyi magyarságnak újra kell építenie azokat az intézményeket, amelyek az 1956-os magyar forradalmat követő megtorlásnak estek áldozatul – hangoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje tegnap Csíkszeredában.

Közélet - Hecser László:
Taps a meghurcolt barótiaknak
A szerző felvételeAz esős idő ellenére is mintegy százan emlékeztek az 1956-os forradalom kitörésére Baróton. A Petőfi utcai emlékműnél a felszólalók hangsúlyozták: bár Erdélyben nem dúltak olyan harcok, mint az anyaországban, de sokan szolidarizáltak a szabadságért vérüket áldozókkal. Az 1956-os szerepvállalásukért meghurcolt barótiak közül Oláh István és Bede István a megemlékezésen is részt vett – koszorúzáskor a résztvevők tapssal köszönték meg az egykori Erdélyi Magyar Ifjúsági Szövetség tagjainak az ötvennyolc esztendővel ezelőtti kiállásukat.  

Közélet - :
Kitüntetett székelyföldiek
Az október 23-i magyar nemzeti ünnep alkalmából Magyarország honvédelmi minisztere, Hende Csaba a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát adományozta Szőcs Gyula sepsiszentgyörgyi vállalkozónak, valamint Tamás Sándornak és Borboly Csabának, Kovászna, illetve Hargita megye tanácselnökének. A kitüntetést és a tanúsító oklevelet szerdán adták át Budapesten. A felterjesztést a Vay Ádám Honvédség és Társadalom Baráti Kör nyújtotta be. (sz)

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Lefaragtak a lőtérből
Az igényelt hetven hektárnál kisebb területet kaphat a sepsiszentgyörgyi tanács a közös temető mellett, de azért marad elegendő hely az oda elképzelt létesítményeknek – jelentette be Antal Árpád polgármester a tegnapi rendkívüli tanácsülésen.

Világfigyelő - :
Megemlékezések Európa-szerte és Észak-Amerikában
Európa-szerte és Észak-Amerikában is megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából. Kárpátalja magyarsága Ungváron koszorúzással, Bereg­szászon ünnepi rendezvénnyel emlékezett meg tegnap az évfordulóról. Ünnepi rendezvényeknek adott otthont más városok mellett Párizs, London, Prága, Krakkó és Varsó.  

Nyílttér - :
Uzoni katonák a világháborúban (Visszajelzés)
Kelemen Ferenc 16 éves önkéntesAz október 11-ei Három­székben Emlékőrző Galícia címmel jelent meg Kisgyörgy Zoltán írása, ezt szeretném kiegészíteni az alábbiakkal.

Nyílttér - Demeter J. Ildikó:
Más nevében írtak Zalánból
Kézzel írott, szabályosan megcímzett, felbélyegzett, postán érkezett levélről derült ki, hogy nem az írta, akinek a neve és lakcíme feladóként szerepel a borítékon. A pecsét szerint október 8-ai küldeményben azt teszi szóvá egy zaláni lakos, hogy az Alszeg utcát és a hidat egyszer sem javították meg. 

Magazin - Demeter J. Ildikó:
Nemzetközi díj a Cimborák Bábszínháznak
Jelenet A szegény ember királysága című előadásból. Vargyasi Levente felvételeA szegény ember királysága című előadással érdemelt ki rangos elismerést a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház a PUCK Báb- és Marionett Színházak Nemzetközi Fesztiválján.  

Magazin - :
Új fotográfiai díj
Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj néven új, ötmillió forint összdíjazású elismerést alapított a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. Az elismerést minden évben a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók kaphatják meg.  

Sport - :
Harmadik a Háromszék (Kosárlabda)
Sepsiszentgyörgy Háromszék együttese a harmadik helyen zárta az elmúlt hétvégén Csíkszeredában megtartott 64. öregfiúk kosárlabda Barátság Kupát. Csapatunk eredményei: Háromszék–Csíkszereda 49–27, Háromszék–Gyergyó­szent­miklós 35–45, Háromszék–Szászrégen 93–78 (a harmadik helyért).

Sport - :
Ötödik helyen (Asztalitenisz)
zárta a Nagy Mózes Sportklub A-osztályos csapata az első teremtornát. Három győzelmet aratott és négy vereséget könyvelt el a Barthi Szilárd, Barthi Lóránt, Sükösd Roland és Kiss Balázs összetételű csapat. A küzdelem majd a tavasszal folytatódik. Addig is jó munkát, asztaliteniszezők!

Sport - :
Sportolóink a hétvégén
Birkózás. A Sepsiszentgyörgyi ISK gyerek II-es (2001–2002-ben születettek) korosztályú birkózói péntektől vasárnap délutánig az országos banokság döntőjén lépnek szőnyegre.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Kulturális események a Tein Teaházban Sepsiszentgyörgy vendége lesz ma Parti Nagy Lajos és Závada Pál, akikkel 20 órától a Tein Teázóban Murányi Sándor Olivér író beszélget.

Közélet - Farcádi Botond:
A szabadság és az összefogás napja (Sepsiszentgyörgy)
Albert Levente felvételeA szabadság és az összefogás napja október 23., s bár a mai fiatalok csak történelemkönyvekből ismerik a zsarnokságot, a szabadság törékeny, a hősök emléke pedig bennünket is kötelez – többek között ezek a gondolatok hangzottak el tegnap este Sepsiszentgyörgyön az 1956-os emlékparkban tartott ünnepi rendezvényen. A meglehetősen mogorva, esős időjárás ellenére is sokan tartották fontosnak leróni tiszteletüket a hősök előtt, az emlékparkból pedig számos fiatal vonult fáklyákkal az Erzsébet parkba, a kommunizmus áldozatainak állított kopjafa elé.  

Közélet - Szekeres Attila:
Háromszékiek az országos szeszhamisító hálózatban
A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság Galac megyei kirendeltsége által szervezett országos akció során kedden több megyében, köztük Háromszéken csaptak le az ügyészek által irányított rohambrigád maszkos munkatársai, akik szeszhamisító és -forgalmazó hálózatot igyekeztek felszámolni. Az ügy kapcsán meghurcolták Maksa polgármesterét.  

Közélet - :
Az állam is fizet
Elfogadta a táblabíróság a román állam perbe hívását Alexandru Vişinescu volt kommunista börtönparancsnok ügyében, így az államnak a vádlottal közösen kell majd az áldozatok által igényelt kártérítést kifizetnie, ha bebizonyosodik Vişinescu bűnössége.  

Közélet - :
Hírsaláta
PÉNZ NÉLKÜL NINCS ÚJSÁG. Dumitru Păcuraru, Szatmár megye legnagyobb példányszámú román nyelvű napilapja, az Informaţia zilei tulajdonosa a Partiumi Magyar Hírlap indításáról az általa vezetett, augusztus elsejétől megszűnt Szatmári Magyar Hírlap utolsó lapszámában írt, kilátásba helyezve, hogy „hamarosan” kézhez vehetik az olvasók az új magyar nyelvű újságot.

Közélet - Bokor Gábor:
Közösségben az erő (Kovásznai megemlékezés)
A szerző felvételeTöbb mint száz kovásznai vett részt a cudar idő ellenére a központi parkban, a Lyukas kő néven ismert ötvenhatos emlékműnél szervezett ünnepi eseményen.  

Közélet - Farkas Réka:
Kampány után egyesülés? (Késnek az MPP–EMNP tárgyalások)
A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki képviselőivel, polgármesterei­vel találkozott Sepsiszentgyörgyön Bíró Zsolt, a párt elnöke. Elsősorban az aktuálpolitikai kérdésekről cseréltek eszmét, de szó volt az elkövetkező időszakról is, arról, mily módon készülnek majd a 2016-os önkormányzati választásokra.  

Világfigyelő - :
1956 a bizonyíték arra, hogy van értelme az áldozatnak (Nemzeti ünnep Magyarországon)
1956 a bizonyíték arra, hogy van értelme az áldozatnak (Nemzeti ünnep Magyarországon)A köztársasági elnök szerint 1956 a bizonyíték arra, hogy van értelme az áldozatnak, van értelme a bátor kiállásnak, van értelme az erkölcsi helytállásnak. Október 23-a nemcsak más nemzetek tagjainak adott reményt, hanem a ’89-es szabadságküzdelmekhez is erkölcsi példát nyújtott – hangsúlyozta Áder János tegnap este a forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából az Operában rendezett díszelőadáson elmondott beszédében. A nap folyamán a politikai pártok képviselői megtartották ünnepi rendezvényeiket, a civil szervezetek tüntettek.  

Nyílttér - :
Az 1956-os forradalom áldozatai Uzon községből
Az 1956-os forradalom széles visszhangot keltett Romániában. A legnagyobb rokonszenv a Szé­kely­földet magában foglaló Magyar Autonóm Tartományban kísérte az eseményeket, a Román Kom­munista Párt és államvezetés azonban nyíltan szembehelyezkedett a Sztálin halála után megindult enyhülési folyamattal, és már a magyar forradalom leverése előtt fellépett a rendszert bírálók, a változást akarók, a magyarországi népmozgalommal szolidaritást vállalók ellen.

Nyílttér - :
Az utca hangja
Id. TOMPA GYÖRGY, Sepsiszentgyörgy. A 2014-es év folyamán kétszer voltam a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház sebészeti osztályának betege, és amit ott tapasztaltam, arról csak jót mondhatok. Tisztaság van, a betegek gondozása, a személyzet viselkedése, a rájuk bízott munka minősége kifogástalan.

Nyílttér - Józsa Zsuzsanna:
Kegyeleti hely Kovásznán
A Mária évében dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek október 18-án szabadtéri szentmisét mutatott be, és felszentelte a sepsiszentgyörgyi Pro Vita Hominis életvédő társaság által készíttetett Magzat keresztútját, mely a meg nem született gyermekeknek állít emléket Kovásznán, a Timár utca 39/C szám alatt.

Magazin - :
Forradalomban megsérült szekrény
Az 1956-os forradalomra emlékezve az októberi harcokban repesztalálatot szenvedett kabinetszekrényt állított ki a hónap műtárgyaként a budapesti Iparművészeti Múzeum.  

Magazin - :
Elhunyt a divatcézár
Elhunyt a divatcézárNyolcvankét éves korában távozott az élők sorából Oscar de la Renta dominikai születésű divatcézár, aki pályája során filmcsillagok és hírességek mellett több amerikai first ladyt is öltöztetett, így Jackie Kennedyt, Betty Fordot, Nancy Reagant, Hillary Clintont, Laura Busht és Michelle Obamát.  

Sport - :
Kispad (Labdarúgás)
Újabb, fegyelmezetlenségekkel sűrűn tarkított hétvégét zártunk. Con­stantin Iagăr (Csukás) annak ellenére, hogy büntetett, a cserepadra ült, és onnan irányította csapatát. Ezért a Csu­kástól 3 pontot levontak, és az egyesületet 100 lejjel büntették.

Sport - :
Itthon játszik a KSE (Teremlabdarúgás, I. liga)
A céhes városbeli KSE ma 17 órától a Resicabányai Muncitorult fogadja az élvonalbeli futsalbajnokság nyolcadik fordulójának nyitómérkőzésén. A kézdivásárhelyi sportcsarnokban sorra kerülő találkozó játékvezetője Răzvan Dincuţă és Radu Danielenco (mindketten Ploieşti-ről). (t)

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi születésű TONTSCH BARABÁS életének 67. évében 2014. október 23-án hirtelen elhunyt. Temetése 2014. október 25-én 15 órakor lesz a Vár­templom ravatalozóházától. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4279673

Archívum
<<2014 október>>
HKSzCsPSzV
5
12
19
24
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.4967 RON
100 HUF = 1.4325 RON
1 EUR = 4.4209 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS