Sepsiszentgyörgy, 2014. szeptember 2., kedd 09:40
Köszöntjük Rebeka, Dorina nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. szeptember 2., kedd:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
hirdetés
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Gazdakör
  • Nemzet-nemzetiség
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farcádi Botond:
Ki beszél, ki hallgat
Meglepőnek semmiképpen sem nevezhetnénk Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes szavait, miszerint nem fogadják el az autonómiát – de legalább információban nem oly szegény a Szociáldemokrata Párt egyik első emberének nyilatkozata: azt állítja ugyanis, hogy az RMDSZ sem hivatalosan, sem informálisan nem hozakodott elő ezzel az igénnyel.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Sugásfürdő új arca
Minigolfpálya várja az érdeklődőket. Albert Levente felvételeiVégéhez közeledik Sugásfürdő felújítása, ami még hátravan, az hónap végéig elkészül. Sepsiszentgyörgy önkormányzata öt évvel ezelőtt, 2009 novemberében nyújtott be pályázatot az akkor meglehetősen elhanyagolt üdülő korszerűsítésére, és 2011. szeptember 30-án írta alá a szerződést, amelynek értelmében 36 hónap alatt kellett rendbe tenni a meglévő létesítményeket és újakat is létrehozni. A beruházás értéke 6,6 millió lej, ennek kisebbik fele uniós pénz, 3,7 millió lejt a város költségvetéséből tettek hozzá.  

Közélet - Fekete Réka:
Buktak a pótérettségin
Eredményvárás a sepsiszentgyörgyi vizsgaközpontban. Albert Levente felvételeAz előzetes eredmények szerint a háromszéki pótérettségizők alig 17,6 százaléka érte el az átmenő hatos általánost, 494 vizsgázóból 355-en még az ötös médiát sem teljesítették. Legnagyobb arányban románból buktak (74 százalék), a négy vizsgatárgy jegyeinek összesítése alapján a sikeresen pótérettségizők aránya egyetlen iskolában sem érte el a 40 százalékot.  

Közélet - Nagy D. István:
Belföldi hírek
Kelement támogatja a FUEN Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) támogatja Kelemen Hunor indulását a romániai elnökválasztáson. Erről Vincze Lóránt, a FUEN alelnöke beszélt tegnap, aki szerint az RMDSZ elnöke az erdélyi magyarok érdekeinek legmegfelelőbb képviselője.

Közélet - Bokor Gábor:
Könyvbemutató az új konferenciateremben (Zágon)
Felavatták a hét végén a Mikes–Szentkereszty-kastély alagsorában kialakított konferenciatermet. Az esemény a zágoni napok része volt, a szalagot Kis József polgármester és Krzysztof Kuchzynski, Zágon lengyelországi testvértelepülése, Namyslow vezetője vágta el, jelen volt Márton Árpád képviselő, valamint Tamás Sándor megyeitanács-elnök is.  

Közélet - :
Hatvany Lajos-emlékdíj
Az Őszi Sokadalom egyik rendezvényeként írta alá a Szentkereszty Stephanie Emlékházban Bokor Tibor, Kézdi­vásárhely polgármestere és Horváth Richárd, Hatvan testvérváros alpolgármestere azt a megállapodást, mely értelmében minden tanév végén egy kézdivásárhelyi középiskolás diák a magyar nyelvművelésben szerzett érdemei alapján százezer forintos ösztöndíjban, azaz Hatvany Lajos kitüntető emlékdíj – a magyar nyelvért kitüntetésben részesül.

Közélet - :
A kutyamenhely árai
Havi száz lejt kell majd lepengetnie annak a kutyabarátnak, aki a szépmezői menhelyről úgy fogad örökbe gazdátlan négylábú kedvencet, hogy nem viszi haza, hanem alkalmanként meglátogatja – döntötte el legutóbbi ülésén a létesítményt fenntartó sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

Közélet - :
Kiszámolós beszámolás (III. KreaTúra-tábor)
Kiszámolós beszámolás (III. KreaTúra-tábor)Sepsibüszkádon egy nyár végi hétfő reggelen (augusztus 25-én) másként ébredt a nap, másként csiripeltek a madarak, és másként ugattak a kutyák. Hisz mindenki izgatottan várta, hogy megérkezzenek a gyerkőcök, és elkezdődjék a KALAND.

Világfigyelő - :
Nem lesz magyar többségű választókörzet (Kárpátalja)
Az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) kijelölte a 2014. október 26-ra kitűzött előrehozott parlamenti választások egyéni választási körzeteinek határait, változatlanul hagyva a kárpátaljai tömbmagyarságot több körzetre osztó, magyar képviselő parlamentbe juttatását ellehetetlenítő korábbi körzethatárokat – írta a Karpatalja.ma beregszászi hírportál. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban ítélte el a döntést.  

Világfigyelő - :
Vlagyimir Putyin titkos álma
Vlagyimir Putyin titkos álmaSzakértők úgy vélik, Moszkva régóta saját terveit szövögeti a délkelet-ukrajnai térség számára. Vlagyimir Putyin orosz elnök stratégiája – miszerint a térség jövőjét a történelmi Novorosszija, vagyis Új-Oroszország keretein belül kell újraértelmezni – az orosz állami tévének adott pénteki interjújában vált egyértelművé – olvasható az AFP francia és az APA osztrák hírügynökségek elemzésében.  

Gazdakör - Incze Péter:
Az unió bizottsága támogatja a tejágazatot
Támogatást adhatnak a sajttárolásraAz unió mezőgazdasági biztosa, Dacian Cioloş a múlt hét végén bejelentette, hogy támogatás bevezetését szorgalmazza a tejágazatban, ugyanis az orosz hatóságok tiltást rendeltek el az unió országaiból származó bizonyos tejtermékek eseté­ben.

Nemzet-nemzetiség - Fekete Réka:
Volt egyszer egy Kaláka (Negyvenöt éves a magyar adás)
Hidegségi gyermekek a színpadon. Kísér a Zerkula zenekar. Fotó: Ferencz CsabaA tévés-kalákás találkozók sorozata a hetvenes évek végén kibontakozó táncházzal együtt gyökeresen megváltoztatta az erdélyi közvélemény, de főként a fiatalok népzenéről, népdalról, néptáncról kialakított korábbi képét. A Román Televízió magyar adása, amely idén több helyszínen és alkalommal ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, az egykori Kaláka-műsorokhoz hasonló emlékdélutánt tartott szombaton a gyimesközéploki Hidegségben, vasárnap pedig a magyar adás szerkesztői is puliszkakeverőt ragadtak a IX. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon.

Nemzet-nemzetiség - Kisgyörgy Zoltán:
Több volt, mint ünneprontás (Kármentő)
Megemlékezés az Úz völgyében. Fotó: Albert LeventeHetven évvel ezelőtt apánkat vártuk haza, akkor menekült bajtársaival az oroszok elől Úz völgye poklából. Meg sem álltak a Stájer-Alpokig. Hetven éve annak, 1944. augusztus 26-át írtak. A fia csak most, az évforduló napján ismerhette meg a völgyet, amelyről ő annyit mesélt.

Magazin - :
Budavár visszafoglalása (1686. szeptember 2.)
„Ha nem tudtam megtartani uramnak a rám bízott várat, úgy van rendjén, hogy én itt haljak meg!” (Abdurrahman budai pasa)  

Sport - :
Hétgólos meccsen nyert a Győri ETO (Labdarúgás)
A Győri ETO hazai pályán 4–3-ra legyőzte az újonc és egyben sereghajtó Dunaújváros együttesét a magyarországi labdarúgó OTP Bank Liga hatodik fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.

Sport - :
Quintana állt az élre (Kerékpározás, Vuelta a Espana)
Kolumbia nagy napja volt vasárnap a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyen: a kilencedik szakaszt Winner Anacona nyerte, míg összetettben Nairo Quintana állt az élre.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
A Gábor Áron életét ábrázoló nagyméretű körképA Damokos Csaba képzőművész által készített, Gábor Áron életét ábrázoló nagyméretű körképet az Őszi Sokadalom idejére Kézdivásárhely vezetősége kölcsönkérte Sepsiszentgyörgy várostól, és a múlt szerdán felszerelték az egykori katonanevelde homlokzatára, a világháborús emlékmű mögé. A körképet még ma délelőtt megtekinthetik az érdeklődők. Kép és szöveg: Iochom István

Közélet - :
Százezer már megvan (Aláírások Szilágyi Zsolt támogatására)
A Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államfőjelöltje indulásához szükséges kétszázezer támogató aláírás csaknem fele összegyűlt – számolt be tegnap Toró T. Tibor. Az alakulat elnöke szerint noha az aláírásgyűjtés üteme jó, még sok munka áll előttük.  

Közélet - Hecser László:
Versenytárgyalás a köztisztaságért
A baróti tanács legutóbbi ülésén eldőlt: a köztisztasági feladatok elvégzésére közbeszerzést írnak ki. A versenytárgyaláson a legalacsonyabb ár lesz a döntő – határoztak egyöntetűen a városi képviselők.  

Közélet - :
Creţu lesz a biztos? (Regionális fejlesztésért felelhet Románia)
Creţu lesz a biztos? (Regionális fejlesztésért felelhet Románia)Romániáé lehet a regionális fejlesztésért felelős biztosi poszt a most körvonalazódó új Európai Bizottságban, amelyet a szociáldemokraták tartalékjelöltje, Corina Creţu EP-képviselő tölthet be – közölte tegnap brüsszeli forrásokra hivatkozva a Gândul hírportál.  

Közélet - :
Hírsaláta
DRAGNEA NEM ALKUSZIK. Kizárta a kompromisszumot autonómiaügyben, illetve burkoltan a koalíció felbontásával fenyegette meg az RMDSZ-t Liviu Dragnea közigazgatásért felelős miniszterelnök-helyettes.

Közélet - Iochom István:
Elköltözött az áldozat családja
Az augusztus 10-ei kézdiszentléleki motorosbalesetet során megsérült lány, a 12 éves M. A. családja a tragédia másnapján a cigányszerről ismeretlen helyre költözött – tájékoztatott Bándi Levente községi jegyző.

Közélet - :
Első díjas a Meszesek
Első díjas a MeszesekHáromszéki néprajzi dokumentumfilm nyerte a Kós Károly szülőfalujában, Sztánán első alkalommal szervezett Nemzetközi Népismereti Filmszemle első díját.

Közélet - Iochom István:
Dézsi Dénesre emlékeztek szülőfalujában
A szerző felvételeA hatvan évvel ezelőtt kivégzett Dézsi Dénesre, az egyik oszdolai betyárra emlékeztek szombaton az ozsdolai temetőben Dézsi József (1921–1997), a meghurcolt és sokat szenvedett testvér sírjánál, ahol a Dézsi család több tagja is jelen volt.  

Közélet - Kuti János:
Szárnyatlan ­vándormadarak (A múlt hét)
Mélyen igazságtalan, hogy amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek. Ha a képviselők, szenátorok úgy váltogathatják politikai nézeteiket, hőn szeretett pártjukat, mint gatyájukat vagy mint igényesebb hölgyek a tangájukat, a kisebbek – polgármesterek, megyeitanács-elnökök vagy önkormányzati képviselők – miért ne tehetnék ugyanezt?

Világfigyelő - :
Függetlenedő Katalónia
Erősen megosztja a katalánokat az általuk november 9-re tervezett népszavazás, amelyen arról kellene dönteniük, hogy elszakadjanak-e Spanyolországtól. Az ország spanyol nemzetiségű lakosságának többsége viszont elutasítja a referendum megtartását – összegezte az El Mundo napilap a saját megrendelésére készített közvélemény-kutatás eredményeit tegnap.  

Gazdakör - Bokor Gábor:
Nyúltartásról szakszerűen
Sólyom Zoltán német óriások társaságábanSólyom Zoltán neve ismert és elismert a kisállat- és fajbaromfi-tenyésztők köré­ben. Főállásban tanár, de szabad idejét állatainak szenteli. Kedvencei a német óriás, az új-zélandi vörös és a tarka lepke nyúl. Jelentős eredményeket ért el országos és helyi versenyeken, diplomák, serlegek halmaza mutatja: komolyan veszi a kisállattenyésztést.

Gazdakör - Bokor Gábor:
Hírlugas
Kötelezővé tették a biztosítást Kötelező módon kell biztosítaniuk ültetvényeiket a szőlősgazdáknak – hacsak részesülni akarnak az unió által az ágazatnak nyújtott támogatásokban. Ezt írja elő a kormány idén meghozott 578-as számú rendelete, mely szabályozza a szőlészeti és borászati ágazatoknak folyósítható uniós támogatások odaítélési feltételeit.

Nemzet-nemzetiség - Ferencz Csaba:
Napló hetven év távlatából (T1224)
Az idei Úz-völgyi megemlékezésen rendhagyó könyvbemutatót is tartottak: a T1224 – Úz völgye 1944. augusztus 2.–szeptember 19. című kötet szerzője-szerkesztője, Kis­györgy Tamás ugyanis a helyszínen dedikálta édesapja hadi naplóját és közel kétszáz dokumentumfelvételt tartalmazó kötetét.  

Magazin - :
Fejtől s lábtól (Irodalom a pulzArton)
Tompa AndreaA pulzArt fesztivál idén is több neves kortárs szerzőt lát vendégül, köztük Tompa Andrea kolozsvári származású, Budapesten élő írót, színikritikust, akinek tavaly megjelent Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben című regénye bekerült 2013 KULTkönyvei közé a Kulter.hu válogatásában.

Sport - :
Véghajrában szerzett győzelem (Férfi kosár-vb)
Véghajrában szerzett győzelem (Férfi kosár-vb)Az Európa-bajnok francia válogatott egy másodperccel a vége előtt szerezte meg a győztes kosarat Szerbia ellen a spanyolországi férfi kosárlabda-vb második, vasárnapi játéknapján. A házigazdák simán fölülmúlták az egyiptomi nemzeti csapatot, a horvátok nagy csatában diadalmaskodtak Argentína ellen, az Egyesült Államok csapata pedig Törökországot győzte le.

Sport - :
Jorgensen és Gomez sikere (Triatlon-vb)
A nőknél az amerikai Gwen Jorgensen, a férfiaknál a spanyol Javier Gomez összetett győzelmével ért véget a triatlon-világbajnokság.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Elhalálozás „Aki hisz énbennem, ha meghal is, él, és aki hisz énbennem, az soha meg nem hal.” Mély fájdalommal, Isten akaratába belenyugodva tudatjuk, hogy a drága jó feleség, önfeláldozó édesanya, rokon, jó szomszéd, az orbaiteleki JÓZSA FERENCNÉ CSORJA IRMA életének 67. évében rövid szenvedés után elhunyt. Temetése 2014. szeptember 2-án 14 órakor lesz a családi háztól az orbaiteleki református temetőben. Bánatos özvegye és ­szerető gyermekei 4278282

Archívum
<<2014 szeptember>>
HKSzCsPSzV
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.3485 RON
100 HUF = 1.3968 RON
1 EUR = 4.3989 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS