Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. június 23., péntek 07:59
Köszöntjük Zoltán nevű olvasóinkat!
Hosszú szünet után ismét dolgozgatnak a Kós Károly utcában. Albert Levente felvétele
2017-06-23: Közélet - Nagy D. István:

Újabb szakaszok következnekUtcafelújítások Sepsiszentgyörgyön

A meglévő négy, teljes egészében vagy részeiben korszerűsítés alatt álló utcán kívül újabb kisebb-nagyobb szakaszok felújítását kezdi el a következő hetekben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A hatékonyság növelése érdekében a kisebb karbantartási munkálatokra önkormányzati céget hoznak létre.
2017-06-23: Máról holnapra - Mózes László:

Vaszi Jánoska igazsága

Vaszi Jánoska, a kommunista diktatúra ártatlan áldozata többet érdemel. Tragikus halála után harminchárom évvel sem kerültünk közelebb az igazsághoz, a pontos, bizonyított és egyértelmű tényekhez: hogyan történhetett, hogy 1984. június 5-én déli tizenkét óra után életét veszítette egy tizenkét éves gyermek a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul-szobornál történt robbantásnál.
2017-06-23: Közélet - Iochom István:

Bekerítik a fortyogói borvízforrást

A szerző felvételeA kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának munkatársai bekerítik a fortyogófürdői vasas-széndioxidos borvízforrást, ahol piknikezőhelyet alakítanak ki – tudtuk meg Bokor Tibor polgármestertől.
2017-06-23: Közélet - Farkas Réka:

Kulcsár-Terza József: Ki kell állnunk jogainkért

Elítéli a nacionalista, szélsőséges uszító megnyilvánulásokat Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki parlamenti képviselője.
2017-06-23: Közélet - Nagy D. István:

Traian Băsescu az új Vadim TudorAntal Árpád a politikai kormány mellett

Egy jogállamban semmi meglepő nincs abban, hogy a választásokon nyertes és egyben kormányalakítással megbízott alakulat vagy alakulatok a saját minisztereik, kormányfőjük leváltása mellett döntenek, az teljesen más kérdés, hogy ehhez a gyakorlathoz mennyire szoktunk hozzá – véli Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ-szervezet elnöke úgy látja, nem kell túlságosan csodálkozni azon, hogy 2017-ben a magyarellenesség olyan magasságokba csaphat, mint az pár napja, hiszen vannak, kik erről gondoskodjanak.
2017-06-23: Közélet - Farkas Réka:

Magasabbra teszik a mércétRMDSZ-képviselők az autonómiáról

Csoma Botond és Benkő Erika Fotó: Kocsis B. JánosA székelyföldi autonómia megvalósításának ügyében csak akkor lehetünk eredményesek, ha előbb sikerül konszenzust teremtenünk az erdélyi magyar társadalomban, ha a partiumi, közép-erdélyi magyarok épp úgy fontosnak érzik, mint e térség lakói, illetve ha ezt követően elkezdődik egy jól kidolgozott stratégia alapján a kommunikáció a románság felé, mert míg közösségük nem érti meg lényegét, hogy nem hordoz veszélyeket, addig a politikum sem tud eredményesen lépni – hangzott el tegnap Benkő Erika háromszéki és Csoma Botond Kolozs megyei képviselő közös sajtótájékoztatóján.
2017-06-23: Közélet - Iochom István:

Van remény a minorita rendház felújítására?Fél év mérlege a törvényhozás felsőházában

A szerző felvételeFéléves felsőházi munkáját értékelte tegnapi kézdivásárhelyi sajtótájékoztatóján Fejér László Ödön felső-háromszéki RMDSZ-szenátor, kitérve az elért eredményekre, de a kudarcokra is.
2017-06-23: Közélet - Iochom István:

A székely tanácsok új vezetőséget választottak

Szerda délután egymás után két tisztújító gyűlés is zajlott Kézdivásárhelyen: először a Kézdivásárhelyi, majd a Kézdiszéki Székely Tanács választott új, négy évre érvényes vezetőséget.
2017-06-23: Közélet - :

Gyalogosokat bírságoltak

A hét első három napján az elsőbbségadás figyelése volt a Kovászna megyei rendőrök különleges ellenőrzéseinek témája. Egyaránt figyelték a gépkocsiknak a gyalogosok iránti, és a járművek egymás közötti elsőbbségadását vagy annak elmulasztását, de más szabálysértéseket sem mellőztek. Június 19–21-e között 157 bírságot róttak ki, közülük 61-et gyalogosoknak. Ugyanakkor felfüggesztettek öt gépkocsivezetői jogosítványt. (sz.)
2017-06-23: Közélet - :

Balesetek

Az év első öt és fél hónapjában 33 súlyos balesetet jegyeztek Kovászna megyében – közölte tegnap a rendőrség. Ezekben heten vesztették életüket, 29-en súlyosan, 16-an könnyebben sérültek. (sz.)
2017-06-23: Közélet - :

Őzikék fogságban

Két fogságban tartott őzgidára figyeltek fel a rendőrök. Egyiket szerdán Kálnokon egy esztenán találták, a másikat múlt kedden Előpatakon a gazdaságnál. Előbbit egy 66 éves férfi tartotta, utóbbit egy kiskorú találta az erdőben, és nagymamájánál nevelte. Orvvadászat gyanújával mindkét esetben bűnügyi vizsgálat indult. Az állatokat átadták a megyei vadász- és sporthorgász egyesületnek. A rendőrség felhívja a figyelmet, amennyiben valaki vadállatot talál, értesítse a szakegyesületet vagy jelentse az esetet a 112-es ingyenes sürgősségi hívószámon. (sz.)
2017-06-23: Belföld - :

Elkerülné az előrehozott választásokatIohannis a kormányalakításról

Az előrehozott választások lehetősége szerepel Románia alkotmányában, de csak egy mély válság esetére, amelyet jobb lenne elkerülni – mutatott rá tegnap Klaus Iohannis államfő. Hangsúlyozta azt is: feddhetetlen politikust hajlandó csak kormányalakítással megbízni.
2017-06-23: Belföld - :

Visszavonulót fújtak a miniszterek

A parlament által szerdán leváltott Grindeanu-kabinet több, korábban lemondott minisztere írásban jelezte a kormánynál tegnap, hogy meggondolta magát, és mégsem kéri felmentését. Kora délutánig húsz tárcavezető kérvényét iktatták a kabinet főtitkárságán – közölte a kormányszóvivő. Időközben kiderült, felesleges volt a tárcavezetők igyekezete. Klaus Iohannis államfő ugyanakkor jelezte: nem megy bele a leváltásos játékba, és nem nevez ki új minisztereket pár napra.
2017-06-23: Belföld - :

Alulmaradt a csendőrségErdély-zászló per

Alapfokon pert nyert a csendőrség ellen Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, akit több társával együtt a kolozsvári március 15-i ünnepség alkalmából emeltek ki a tömegből, amiért Erdély-zászlóval vonultak az ünneplők között.
2017-06-23: Belföldi hírek - :

Nem egyezkednek

A Nemzeti Liberális Párt nem fog tárgyalni a Szociáldemokrata Párttal (SZDP) az új kormány megalakításával kapcsolatban, és nem fog egy olyan kabinetet megszavazni, amelynek részese lesz az SZDP, amely csúfot űzött Romániából – jelentette ki tegnap Ludovic Orban, az alakulat elnöke.
2017-06-23: Belföldi hírek - :

Látványos ugrás

Az első öt hónapban 18 százalékkal nőtt az eladott új gépjárművek száma Romániában a tavalyi időszakhoz képest – közölte tegnap az autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA).
2017-06-23: Belföldi hírek - :

Viharos esős idő

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Hatóság Erdélyre, a Körösök vidékére, Bánságra és Máramarosra, illetve az ország többi részének hegyvidéki térségeire.
2017-06-23: Hírsaláta - :

Már Maros megyében is

Hadat üzent Maros megye prefektusa a kisebbségi szimbólumoknak és feliratoknak: Lucian Goga a székely és magyar zászlók, valamint a Marosvásárhely és Szováta közötti útszakaszon kifeszített, a Székelyföld egységét hirdető magyar nyelvű molinó sürgős eltávolítására szólított fel számos Küküllő menti polgármestert. A néhány hete még a magyar utcanévtáblák ellen harcoló kormánymegbízott a Románia hivatalos lobogójáról rendelkező 1994/75-ös számú törvényre hivatkozva rendelte el, hogy az érintett települések vezetői három napon belül vegyék le a száműzetésre ítélt közösségi jelképeket. A prefektust az sem nyugtatta meg, hogy a magyar és székely zászlók mellé mindenhol kitűzték a román lobogót is. Goga felszólítását a kormányhivatal alapos terepszemléje előzte meg: a prefektúra alkalmazottjai napokig járták a megye magyarlakta vidékeit, és fényképezőgéppel közösségi jelképekre „vadásztak”.  (Krónika)
2017-06-23: Világfigyelő - :

Védelmi alapot hozna létre az Európai Unió

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk. FOtó: www.euractiv.roTörténelmi lépés az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése, amelyről az uniós állam- és kormányfők tegnapi csúcstalálkozóján döntés született – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli ülés első szakaszát lezáró sajtótájékoztatón. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, az ülésen megállapodtak abban, hogy összehangolják és megerősítik az uniós tagországok védelmi együttműködését.
2017-06-23: Világfigyelő - :

Romlott a magyarság helyzete RomániábanSógor Csaba európai parlamentben

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a jogállamisági mechanizmus szükségessége mellett foglalt állást az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) parlamentközi ülésén. Az EP-képviselő az elmúlt napok romániai eseményeire is utalva leszögezte: a kisebbségellenes megnyilvánulások egyre sürgetőbbé teszik egy olyan európai szintű ellenőrzési rendszer kidolgozását, amely felügyeli és felelősségre vonja a tagállamokat, ha azok nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető emberi jogokat.
2017-06-23: Külföldi hírek - :

Felesketik a bevándorlókat Hollandiában

Elfogadta a holland parlament felsőháza is azt a törvényt, amelynek értelmében az integrációs kurzusokon részt vevő, illetve az állampolgárságot kérelmező bevándorlóknak fel kell majd esküdniük a legfontosabb társadalmi értékek betartására Hollandiában.
2017-06-23: Külföldi hírek - :

Kohl özvegye Orbánt hívta volna

A Der Spiegel német hírmagazin Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásával kapcsolatban közölt írást tegnap megjelent számában. Ebben kiemelték: „hajszálon múlott”, hogy Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter „kiszorítsa” a jelenlegi német kancellárt, Angela Merkelt a Kohl búcsúztatására július 1-jére az Európai Parlament strasbourgi székházába szervezett gyászünnepségről.
2017-06-23: Külföldi hírek - :

Macron beszólt, Orbán visszaszólt

Nyolc európai lapban – Le Figaro, El País, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Soir, Le Temps, The Guardian, Gazeta Wyborcza – jelent meg interjú Emmanuel Macronnal, melyben az új francia elnök közvetett bírálatot fogalmazott meg egyes kelet-közép-európai országokkal szemben.
2017-06-23: Nyílttér - :

Az utca hangja

H.M., Sepsiszentgyörgy. Nem mindennapi meglepetés ért május 18-án, amikor a megyei kórház onkológiai osztályán kellett jelentkeznem felülvizsgálati eredményeimmel, amelyek elvégzését az orvosnő írta elő. Ilyen arroganciát, ahogy velem beszélt, és ahogy visszalökte papírjaimat lemásolásukra, még orvos részéről soha nem tapasztaltam. Arra gondoltam, hogy ellenszenves vagyok, de más beteget is hallottam rá panaszkodni. Megengedheti magának, mert sajnos a beteg kiszolgáltatott személy...
2017-06-23: Nyílttér - :

Horațiu Peppine: A magyar lövedék

Horațiu Peppine: A magyar lövedékAmiként a magyar ügyet ezekben a napokban felhasználták, megmutatja, hogy a román politikában a cél korlátlanul szentesít bármit. Meglepő az összes párt részéről megnyilvánuló nyakló nélküli magyarellenesség. Egy óvatlan, alig néhány napja Bukarestbe érkezett ember azt hihetné, hogy az RMDSZ gyanús, ha nem éppenséggel terrorista szervezet, egyfajta Hamasz, amely egy nehéz pillanatot kihasználva besomfordál egy kormányzó szövetségbe.
2017-06-23: Nyílttér - :

Ne magyarázkodjanak!

Ha az öko-wifi park mégis felépül, az ötletgazdának szívesen kiadunk egy albérleti szobát, lakjon ott közöttünk, tapasztalja meg személyesen, hogy milyen létesítménnyel és annak milyen használóival nyomorított meg bennünket. Az alpolgármester úr minapi magyarázkodása a Háromszékben még inkább meggyőzött a létesítmény valós rendeltetéséről: szemétdombot, vizelőhelyet akarnak ide telepíteni a szórakozó, „művelődő” közösség számára.
2017-06-23: Nyílttér - :

Berde Mózsa szellemiségét őrzik

Berde Mózsa szellemiségét őrzikIdén zárta ötödik évét a Turulmadár Ifjúsági Iroda keretében működő Berde Mózsa Kör (délutáni oktatási program). A 2016–2017-es tanévben három háromszéki településen mintegy 40 gyerek és 10 oktató vett részt az oktató-nevelő jellegű tevékenységekre összpontosító programban. Záróeseményként előző hétvégén a zabolai Csipkésben nyári gyerektábort szerveztünk.
2017-06-23: Nyílttér - :

Tapasztalataim orvosként a sürgősségen

Az orvosok tömeges elvándorlása nagyon súlyos következményekkel jár. Talán most vagyunk a csúcson. A mi nemzedékünkből még vagyunk és élünk az országban, de nem sokan. Azt, hogy miért hagyták el az országot, érthető – nem voltunk megfizetve, soha nem voltak tekintettel arra, hogy a család együtt  legyen kihelyezéskor. Mi történetesen azért nem mentünk el, hogy ne hagyjuk itt a szüleinket. A jelenlegi sürgősségi ellátás szinte lehetetlenné kezd válni, olyan kevesen vagyunk. Ez már lassan nem orvoslás...
2017-06-23: Jegyzetek - Kuti János:

Megvédték a hazátKármentő

Romániában a politikai cirkuszt olyan tökélyre sikerült vinni, amivel bátran pályázhatnánk a Monte Carlói cirkuszfesztivál politikai műsorok szekciójának aranyérmére. Szakértők szerint is világpremier, hogy a kormányzó pártok bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek saját kormányuk ellen, miként az is: az ellenzék nem akart kormánybuktatást. Ahogy sokszor az ember nem ért egyet saját véleményével vagy cselekedeteivel, a nagy pártelnök Liviu Dragnea is mindent bevetett a saját maga által javasolt miniszterelnök, Grindeanu további működtetése ellen.
2017-06-23: Magazin - Nagy B. Sándor:

Amatőr színjátszók találkozója

Amatőr színjátszók találkozójaA Művészeti és Népiskola, valamint az Osonó Színházműhely közös szervezésében nemrég zajlott a Színjátékosok 3. Találkozója Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. A rendezvényről Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely vezetője számolt be lapunknak.
2017-06-23: Magazin - :

Fegyverkereskedővel üzletelt a rovatvezető

Kirúgták a The Wall Street Journal külpolitikai rovatvezetőjét, Jay Solomont, mert egy fegyverkereskedővel üzletelt.
2017-06-23: Magazin - :

Pusztító hőhullámok jöhetnek

További hőhullámokra kell felkészülni idén a világ különböző pontjain – figyelmeztetnek a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói.
2017-06-23: Sport - :

Ezüst az MSC-nek és Vitályos AlpárnakBirkózás

Fotó: Facebook/frlupteA sepsiszentgyörgyi MSC női együttese és a klub kölcsönben szereplő sportolója, Vitályos Alpár egyaránt ezüstéremmel zárta a felnőttcsapatok szuperligás döntőjét, amelyet kedden és szerdán Lugoson tartottak.
2017-06-23: Sport - :

Vb-ezüstérmes magyarokKosárlabda

Fotó: Facebook/FIBA3x3Ezüstérmet szerzett a magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott a franciaországi Nantes-ban megrendezett világbajnokságon.
2017-06-23: Sport - :

Szombaton a harmadosztályba juthat a KSELabdarúgás

Szombaton a harmadosztályba juthat a KSE (Labdarúgás)A Kézdivásárhelyi SE szombaton 17.30-tól a Sinkovits Stadionban lép pályára Maroshévíz ellen a III. ligás osztályozó visszavágóján.
2017-06-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Rögtönzött ritmusok a főtéren Ütős villámcsődületre kerül sor Fekete Lovas Zsolt és Ádám Julcsi vezetésével ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren. A Közösségi részvétel évének jegyében a térzenét szolgáltató muzsikusokat a közönség és az érdeklődők köréből toborozzák a foglalkozás vezetői. A dobos közös élményzenélésre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A helyszínen biztosított hangszereket kiegészítve fazéktól és fakanáltól játékdobig vagy igazi hangszerig bármilyen ütős zajszerszámot lehet otthonról hozni. A közös ritmusgyakorlat a téren betanult ütemekből áll össze, hogy a résztvevők megtapasztalhassák a dobolás felszabadító élményét. A program szervezője a Kónya Ádám Művelődési Ház. A hangszereket a Székely Nemzeti Múzeum biztosítja. A rendezvény eredeti időpontja múlt szombaton volt, ám a rossz idő miatt egy héttel későbbre halasztották.
2017-06-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a feldobolyi születésű sepsiszentgyörgyi JÁKÓ DEZSŐ életének 56., házasságának 30. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Drága halottunk földi maradványait 2017. június 25-én, vasárnap 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a feldobolyi családi háztól a  helyi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. Gyászoló szerettei 3797/b
2017-06-22: Közélet - Váry O. Péter:

Mi lesz a tóval?Sepsiszentgyörgy

Fotó: Nagy D. IstvánA történelem ismételni látszik önmagát: az állomási tó, mint többször immár történetében, újra felhagyott és elhanyagolt hellyé vált. A sepsiszentgyörgyi városvezetés pályázat révén szándékszik feléleszteni, megint szabadidős létesítménnyé alakítani, de van tartalék tervük is.
2017-06-22: Közélet - Bokor Gábor:

Zabolán támadt a medve

Belehalt sérüléseibe a sertésNem szűnnek a medvetámadások Háromszéken egyre több eset kerül napvilágra, de a valós szám még sokkal nagyobb lehet, hiszen a gazdák nem tartják érdemesnek jelenteni a vadtámadásokat, nem bíznak abban, hogy az illetékesek betartják az előírásokat, és megtérítik az elszenvedett károkat. A hét elején Zabolán ment be újból egy gazdaságba a medve, s nemcsak egy kétszáz kilós disznót pusztított el, a gazda életére is tört.
2017-06-22: Közélet - Bokor Gábor:

Új híd épült Orbaiteleken

A szerző felvételeAz orbaitelekiek régi álma valósult meg: nehezebb járművek számára is járható híd épült a Feketeügyön keresztül. Ezzel közel háromszáz hektárnyi mezőgazdasági terület elérése vált könnyebbé.
2017-06-22: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Kiállítás Feldobolyban isGulag-Emlékév

Albert János és Ungvári Barna András.A szerző felvételeUzon, Bölön, Köpec és Szárazajta után ötödikként az orbaiszéki Feldoboly lakói és a faluból elhurcoltak leszármazottjai, a késői utódok láthatták, tanulmányozhatták azt az alaposan dokumentált emlékkiállítást, amelyet az események kiváló ismerője, tiszteletes Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenleg Uzonban szolgáló református lelkipásztor állított össze eredeti dokumentumok, feljegyzések, személyes visszaemlékezések alapján.
2017-06-22: Közélet - Iochom István:

Csíkszereda és Kézdivásárhely hazatéréseBabucs Zoltán könyvbemutatója

A szerző felvételeBabucs Zoltán budapesti hadtörténész legújabb munkáját, a Csíkszereda és Kézdivásárhely hazatérése – 1940 című kötetét a közelmúltban a baróti Tortoma Kiadó jelentette meg, a Magyar Hírlap szerkesztő-újságírója székelyföldi könyvbemutató körútjának első állomáshelye értelemszerűen Kézdivásárhely volt, hiszen felesége a céhes város szülöttje.
2017-06-22: Közélet - Iochom István:

Ötszáz mezőgazdász Kézdivásárhelyen

A szerző felvételeTizedik alkalommal volt Kézdivásárhely házigazdája a Bayer vegyszerforgalmazó cég bemutatójának, a Bayer Agrár Arénának.
2017-06-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tovább mérséklődik a munkanélküliség

Májusban első alkalommal csökkent egy százalék alá Sepsiszentgyörgy munkanélküliségi mutatója (0,96 százalék), de megyeszinten is fogy az állástalan – legalábbis ezt tükrözik a szakhivatal statisztikái.
2017-06-22: Közélet - :

Fát loptak

Hétfőről keddre virradó éjjel a rendőrök elkaptak egy 63 éves előpataki férfit, amint fát szállított. Bevallotta, azt az árapataki erdőből vágta ki jogtalanul.
2017-06-22: Közélet - :

A rendőrökkel kerestette biciklijét

Egy sepsiszentgyörgyi nő a 112-es sürgősségi hívószámon hétfőn értesítette a rendőrséget, hogy ellopták kerékpárját tömbháza lépcsőházából, ahová az le volt lakatolva.
2017-06-22: Világfigyelő - :

Oroszország nem hagyja magát

Oroszország a nyugati stratégiai irányban tökéletesíti csapatainak harci állományát és állomásoztatásuk rendszerét a NATO-tagországok „agresszív” lépései miatt – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tegnap a tárca vezetőségének kalinyingrádi tanácskozásán.
2017-06-22: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: Európa támadás alatt áll

Orbán Viktor szerint Európának meg kell értenie, hogy minél többet ad fel saját hitéből és kultúrájából, annál gyengébb lesz politikailag és gazdaságilag – Magyarország miniszterelnöke erről tegnap Budapesten a megújult Klebelsberg-kastély átadásán beszélt.
2017-06-22: Világfigyelő - :

Levélváltás a CEU-ról

Levélben köszönte meg Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztere az amerikai szövetségi oktatási miniszternek, hogy tudomásul vette a magyar felsőoktatási törvény módosítását, valamint azt, hogy megjelölte a tárgyalásra jogosult szövetségi államokat.
2017-06-22: Máról holnapra - Mózes László:

Pártkatonák tündöklése

A szociálliberális koalíció megszabadult Grindeanutól, Pontától és velük együtt saját kormányától, ám igazi terheiktől képtelenek megszabadulni. Politikai alakulatuk ugyanis kommunista időket és annak pártját, szolgálóit idézi erőteljesen, s minden álságos jóléti ígéretük ellenére féléves kormányzásuk fokozta a zűrzavart, növelte a kiszámíthatatlanságot. Igaz, e napokban az ellenzék oly mértékben élesztette fel a primitív, elvakult és vad nacionalizmust, hogy maga a mester, Vadim is büszke lehetne tanítványaira.