Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. október 23., vasárnap 14:54
Köszöntjük Gyöngyi nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2016-10-22: Közélet - Fekete Réka:

Fejlődtek, de sok még a tennivalóOrbaiszéki kórházhelyzet

Korszerű mosodával gazdagodott a kovásznai Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház (röviden szívkórház), felújították az étkezdét, az elmúlt fél év alatt törlesztették az örökölt adósságok harmadát, és új orvosokat alkalmaztak, illetve alkalmaznak a közeljövőben. A szívkórházat, a kovásznai városi kórházat és a bodzafordulói kórházat magában foglaló intézmény helyzetét Joós Ştefan kórházmenedzser, Mihaela Carmen Suceveanu orvosigazgató és Kádár Melinda gazdasági aligazgató tegnap a szívkórházban tartott sajtótájékoztatón ismertette.
2016-10-22: Máról holnapra - Váry O. Péter:

Ötven, hatvan

Tíz évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján Budapest utcáit nem a méltóságos ünneplés hangulata jellemezte. Október 23-a előtt már napokkal a rossz emlékű Gyurcsány-kormány menesztéséért tüntetők foglalták el a Kossuth teret, a hatalom parancsát teljesítő rendőrség vaskerítéssel távolította el őket az Országház közeléből. A tüntetők tábort vertek a téren. Sátrakban laktak, hatalmas üstökben állandóan főtt az étel. És egyfolytában szónokok emelkedtek ki közülük, olvasták Gyurcsány fejére bűneit.
2016-10-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

A székelyek címereiElőadás egy előadásról

Dr. Szekeres Attila István előadás közbenDr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke a skóciai Glasgowban tartott előadást augusztusban a székely közösség címerének alakulásáról, mely előadásnak az ottani személyes élményekkel fűszerezett magyar nyelvű változatát a szentgyörgyi közönség is meghallgathatta csütörtök este a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábort Áron Termében.
2016-10-22: Közélet - Szekeres Attila:

A Székely Hadosztály harcai

A Székely Hadosztály harcaiA Székely Hadosztály és a Tanácsköztársaság harcai címmel tartott előadást Romsics Ignác történész, akadémikus a Kós Károly Akadémia történelmi előadás-sorozata keretében Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban szerda este.
2016-10-22: Közélet - József Álmos:

Az 1916. évi román betörés emlékezete

Zsúfolásig megtelt a Pinceklub. Albert Levente felvételeA majdnem öt évig tartó, testet-lelket meggyötrő első világégés harmadik esztendeje, az 1916. évi román fennhatóság viselte meg leginkább Erdély földjét. Az antanttal kötött titkos egyezmény alapján a területszerzés reményében 1916. augusztus 27-én támadt Erdélyre a román hadsereg. A Kárpátok szorosain, hágóin Orsovától a Tölgyesi-hágóig az előrenyomuló mintegy nyolcszázezer katonát számláló csapatok a legtöbb helyen könnyen, néhol harcok közepette, mondhatni meglepetésszerűen törtek be Erdélybe, így a Barcaságba és Székelyföldre is. Brassóba Predeálon át, Háromszékre az Ojtozi-szoroson, Alcsíkba az Úz-völgyén, Gyergyóba a Tölgyesi-hágón át özönlötték el vidékünket. Az október 7-ig tartó megszállás hadtörténetét több helyen olvashatjuk, de a lakosság által megélt félelmet, szenvedéseket, a menekülés keserveit csak a népi emlékezet fennmaradt dokumentumai tudják elénk tárni. S „hála” a szomorú évfordulónak, a leszármazottak fiókjaiból egyre gyakrabban kerülnek napvilágra, s így közzétételre a nagy- és dédszülők az utódok által féltve és még mindig félve őrzött háborús emlékei.
2016-10-22: Közélet - Nagy D. István:

Pótlékokkal az otthonülés ellenMunkaerőpiac

Több, a munkavállalást és a munkaerő-vándorlást ösztönző rendelkezés is életbe lép december harmadikától, amitől a munkaügyi és szociális ügyek minisztériuma a segélyekre hagyatkozás visszaszorulását is reméli. A támogatások mind a munkáltatókat, mind az alkalmazottakat célozzák.
2016-10-22: Közélet - :

Pénz árvízkárokra

A nyári árvizek okozta károk enyhítésére nyújt támogatást a kormány, Háromszék az igényelt összeg egyharmadát, 2,28 millió lejt kapott – tájékoztatott Sebastian Cucu prefektus. A pénzből 12 községben és két városban javítják meg az áradás által megrongált hidakat, átereszeket. Tamás Sándor megyeitanács-elnök úgy értékelte, a teljes igényelt összeg jobban jött volna, de ez az elosztás is korrekt, „összességében elégedettek”, az összeg elegendő, hogy  elvégezzék a szükséges javításokat. A megyeháza is nyújtott segítséget: az orbaiteleki híd helyreállítására 200 ezer lejt utaltak ki, a székelyszáldobosi iskola megjavítására 75 ezer lejt, Sepsibodoknak szintén az iskolára 65 ezer lejt és ugyanennyit Zágonbárkánynak az út és átereszek rendbetételére. (-kas)
2016-10-22: Közélet - :

Hárman elhunytak balesetben

Feszítővágóval igyekeznek kiszabadítani az egyik utast. A katasztrófavédelmifelügyelőség felvételeHárom ember halálát okozó baleset történt tegnap 13 órakor a 11-es főúton Uzon Kökös felőli kijáratánál.
2016-10-22: Belföld - :

Korai volt az örömA Kanadai vízumkényszer feloldása

Románia megállapodott Kanadával arról, hogy Ottawa 2017-ben eltörli a vízumkényszert a román állampolgárokkal szemben, így Bukarestnek nincsenek fenntartásai az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény aláírásával szemben – jelentette be Klaus Iohannis államfő a brüsszeli csúcson tartózkodó román újságíróknak. Az elnök bejelentését követően este már másként álltak a dolgok, az egyezményről folyó tárgyalások ugyanis kudarcba fulladtak, így a vízumkényszer eltörlése is tárgytalan lett, mivel elválaszthatatlan a megállapodás létrejöttétől.
2016-10-22: Belföldi hírek - :

Csűry István folytathatja

Újraválasztották tegnap tisztségébe Csűry Istvánt, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspökét. A Nagyváradon tartott tegnapi egyházkerületi küldöttgyűlés 97 résztvevője közül 84-en szavaztak a püspökre. A püspöki tisztséget 2010 óta betöltő Csűry István mandátuma hat évre szól. A tisztségre ő volt az egyedüli jelölt, ellenjelöltjei korábban sorra visszaléptek.
2016-10-22: Belföldi hírek - :

Mintaállam Románia

Románia modellé válik a régióban a demokráciát és a nyitott kormányzást illetően – jelentette ki tegnap Nagyváradon Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete.
2016-10-22: Hírsaláta - :

Csak átalakul

A kormány azt tervezi, hogy a környezetvédelmi bélyegilleték helyett környezetvédelmi adót épít be az üzemanyagárakba, így az autós annyit fizet, amennyi üzemanyagot eléget. Erről Cristiana Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter nyilatkozott csütörtök este. Emlékeztetett: a kormány azért kényszerül egy új adónem bevezetésére, mert az Európai Bizottság jogszerűtlennek nyilvánította a jelenlegi környezetvédelmi bélyegilletéket. A miniszter tájékoztatása szerint az új üzemanyagadó nem terhelné meg különösebben az autósokat, mert legfeljebb két lej lenne egy teli tank után. Problémásnak nevezte azonban, hogy a gépkocsi-tulajdonosok így egyformán fizetnének, függetlenül a járművük károsanyag-kibocsátásától. Cristiana Paşca Palmer elismerte, hogy a környezetvédelmi bélyegilletéket törölni kell, de hangsúlyozta, hogy a kormány nem teszi meg ezt a lépést, amíg nem vezetnek be új adónemet helyette. Emlékeztetett, hogy az illetékből befolyó összegből finanszírozzák a Környezetvédelmi Alap programjait, például a roncsautó- vagy a Zöld ház programot. (Maszol)
2016-10-22: Világfigyelő - :

A civilek védelmébenEU-CSÚCS

Donald Tusk nyilatkozikAz Oroszország ellen elrendelt szankciók enyhítése a Szíriában kialakult helyzet miatt nem került szóba, ugyanakkor nem helyeztek kilátásba újabb szankciókat sem Oroszországgal szemben az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői tegnap véget ért kétnapos brüsszeli tanácskozásukon.
2016-10-22: Jegyzetek - Nagy D. István:

Kampányt minden napra

Öröm volt látni pár napig, hogy mily szorgalommal képes dolgozni a parlament alsó háza. Futószalagon érkeztek a jogszabályok (az alkalmazhatóságukról kicsit odébb szólnánk): törölhetik a tévé- és rádióilletéket, életfogytig folyósított járadék a sokgyermekes anyáknak, feltornázott értékű élelmiszerjegyek, fellépés az élelmiszer-pazarlás ellen, svájcifrank-hitelek átváltása lejre előnyös feltételek mellett, csak hogy párat említsünk.
2016-10-22: Emlékezet - Csinta Samu:

Most már az sincs, hova hazamenni /Beszélgetés DÁVID GYULA irodalomtörténésszel, ötvenhatos elítélttel/Ötvenhat Erdélyben

Most már az sincs, hova hazamenni /Beszélgetés DÁVID GYULA irodalomtörténésszel, ötvenhatos elítélttel/ (Ötvenhat Erdélyben)Házsongárdi sírkoszorúzás szolgáltatta az ürügyet, igazából azonban sokadmagával az ötvenes évek sötét első felének áldozata Dávid Gyula. A háromszéki születésű, kolozsvári irodalomtörténésszel a magyar forradalom erdélyi következményeinek stációit igyekeztünk vágigjárni.
2016-10-22: Emlékezet - :

Csoportos gyertyagyújtásért is börtönDÁVID GYULA könyvbemutatója Budapesten

Dávid Gyula 1956 Erdélyben, és ami utána következett című könyvét dedikálja BudapestenAz 1956-os magyar forradalom romániai következményei a magyarországinál is nagyobb kihatással voltak a társadalomra – vonja le a következtetést Dávid Gyula irodalomtörténész Nap Kiadónál megjelent, 1956 Erdélyben, és ami utána következett című könyvében. Megállapítása nem rangsorolja a határon inneni és azon túli magyarok kálváriáját, hiszen a szenvedés közös volt – hangsúlyozta október 14-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott könyvbemutatóján az erdélyi börtönviseltek egyikeként.
2016-10-22: Emlékezet - Tófalvi Zoltán:

A magyar forradalom és nemzeti szabadságharc hatása HáromszékenÖtvenhat Erdélyben

Kopjafás emlékmű Baróton„Az 1956-os forradalom Magyarországot a XX. században páratlan világpolitikai szerephez juttatta. Ugyanakkor soha olyan nyilvánvaló nem volt, mint azokban a drámai hetekben, hogy sorsa, jövője döntő mértékben a világpolitikától, elsősorban az erőviszonyoktól, a nagyhatalmak között folyó küzdelmektől és egyezkedésektől függ. (…) A kelet–nyugati viszony ötvenes évekbeli alakulásának vizsgálata azt mutatja, hogy minden amerikai propagandával, illetve kelet-európai várakozással szemben 1953–56 között a Szovjetunióban nem merült fel a csatlós országok „elengedésének” gondolata, amerikai, illetve nyugati részről pedig nem léteztek a térség felszabadítását célzó törekvések. (…) A magyarországi felkelés kirobbantása ezért nemcsak hogy nem állt az Egyesült Államok érdekében, hanem kifejezetten kellemetlenül érintette az amerikai vezetést, hiszen a budapesti események megzavarták és rövid időre visszavetették az addig oly ígéretes eredményeket hozó enyhülési folyamatot. Az amerikai kormányzat (…) politikájának kettős célkitűzését ebben az előre nem látott, válságos helyzetben sem volt hajlandó feladni: egyrészt arra törekedett, hogy a szovjet beavatkozás miatti kényszerű retorika minél kevésbé terhelje meg Moszkva és Washington viszonyát, másfelől viszont igyekezett a világ közvéleményét meggyőzni, miszerint Amerika nem nézi ölbe tett kézzel egy kelet-közép-európai nemzet szabadságküzdelmét. E két ellentétes érdek egyidejű érvényesítése érdekében az amerikai vezetők improvizatív lépésekre kényszerültek, közülük a leglátványosabb az volt, hogy a magyarkérdést október 28-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalták. Ott azonban valódi döntések nem a tanács üléseinek a nemzetközi közvélemény számára hangszerelt vitáiban születtek, hanem az amerikai, angol és francia képviselők színfalak mögötti titkos egyeztető tárgyalásain. (…) A második szovjet intervenciót követő nyugati passzivitás legfontosabb üzenete azok számára, akiknek sohasem voltak illúzióik, vagy akik most hajlandók voltak lemondani róluk, az volt, hogy minden ellenkező értelmű propaganda ellenére az 1945-ben létrejött európai status quo kölcsönös elismerésén alapuló kelet–nyugati érdekszférarendszer létezik, működik, és speciális automatizmusként határozza meg a kelet-közép-európai régió sorsát. (…)  1956-ban tehát nem volt esély a győzelemre, a magyar forradalom azonban ennek ellenére – vagy éppen ezért – a XX. századi magyar és egyetemes történelem egyik legkiemelkedőbb eseményének tekinthető. ”  (Békés Csaba: Az 1956-os magyar forradalom a világpolitikában. 1956-os Intézet, 2006)
2016-10-22: História - :

Hencz Hilda: Magyar Bukarest32. / részletek

Hencz Hilda: Magyar Bukarest (32. / részletek)Az 1956-os magyarországi forradalom következményeként a Román Kommunista Párt elindította a magyar kedvezmények megszüntetésének második hullámát, újabb lépést tett az erőltetett asszimiláció felé. Az első áldozatok ismét a moldvai csángók voltak. 1958-ban felszámolták az egész, 78 általános iskolából, egy líceumból és egy tanítóképzőből álló magyar nyelvű iskolahálózatot, amelyet 1947 után hozott létre a Magyar Népi Szövetség.
2016-10-22: Irodalom - :

Porzsolt Janka, Sepsiszentgyörgy
2016-10-22: Irodalom - :

Őszi dongóNemes Nagy Ágnes

Őszi dongó rászállott a fényes, sárga avarra, Őszi dongó. Őszi napfény nagy fejed összevissza zavarja, őszi dongó. Őszi napfény nagy fejed zavarja, kavarja, nem szálltál te virágra, szálltál te csak avarra.
2016-10-22: Irodalom - :

A csodatökNémet népmese

Volt egyszer egy szegény kisfiú. Özvegy édesanyjával éldegélt egy faluban abból a néhány rézkrajcárból, amit az édesanyja mosással, fonással meg tudott keresni. Történt pedig egyszer, hogy az özvegyasszony megbetegedett, s attól fogva a kisfiúnak kellett megkeresni a mindennapi kenyérre valót. Egy nap azonban semmi munka se akadt, s üres kézzel, szomorúan bandukolt hazafelé. Már-már sírdogálni kezdett, amikor az árokparton megpillantott egy szép nagy tököt, és bár ugyancsak meghúzta a karját, nagy diadallal vitte haza.
2016-10-22: Irodalom - :

A favágó kívánságaNémet népmese

Egy favágó télen át kinn dolgozott az erdőn. Egyszer, amikor már ugyancsak elfáradt a nehéz munkától, úgy beleszorult a fejszéje egy fatörzsbe, hogy meg se bírta mozdítani. Húzta jobbra, vonta balra, feszegette, de a fejsze csak nem mozdult. Megdühödött a favágó, s úgy ordított, hogy hangos lett tőle az erdő. Amint éppen így zúgolódott, egyszer csak előlépett egy vén fa mögül egy töpörödött, ráncos képű anyóka, s így szólt:
2016-10-22: Irodalom - :

Amikor megátkozzákBenedek Elek: Öcsike levelei az ő nadselű gondolatairól

Édes nagyapóka lelkem, elemista korom egy igen szomorú emléke elevenedik meg most, hogy áteveztem a gimnázium második osztályába. Augusztus vége felé járt az idő. A budai piacon óriási dinnyehalmok domborultak, s mögöttük kofák üldögéltek rettentő nagy ernyők alatt.
2016-10-22: Sport - :

Nagyon kikapott a KSETeremlabdarúgás, I. Liga

A Kézdivásárhelyi SE pénteken késő délután a Temesvári Informatika otthonában lépet pályára az élvonalbeli futsalbajnokság nyolcadik fordulójának nyitómeccsén, és 15–1 arányban vesztette el a találkozót. Részletekkel a Hétfői Sportban jelentkezünk. (t)
2016-10-22: Sport - :

Idegenben nyert az AstraLabdarúgás, Európa-Liga

Denis Alibec a 41. percben szerzett vezetéstA román bajnok Astra Denis Alibec találatának és Tomas Horava öngóljának köszönhetően szerezte meg a három pontot a cseh Viktoria Plzen vendégeként a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 3. fordulójában. A Steaua döntetlent játszott hazai pályán a svájci másodosztályban szereplő FC Zürich ellen, így a Laurenţiu Reghecampf által irányított csapat továbbra is nyeretlen a második számú európai kupasorozat aktuális kiírásában, illetve az L-csoport utolsó helyén áll 2 ponttal.
2016-10-22: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Birkózás. A sepsiszentgyörgyi MSC sportolója, Orbán Norbert a hétvégén Magyarországon vendégeskedik, ahol Budapesten részt vesz a I. Kárpát-medencei Kadet Kötött és Szabadfogású Nemzetközi Birkózóversenyen. Cselgáncs. Két fronton a Nagy Mózes SK. A kézdivásárhelyi egyesület dzsudokáinak egy része ma a Marosvásárhelyen sorra kerülő CIS-GAZ Kupán vesz részt, a többiek pedig a szentegyházai Mártonffi János Emlékversenyen lépnek tatamira. A két viadalon összesen 36 felső-háromszéki sportoló vesz részt.
2016-10-22: Mi, hol, mikor? - :

Megjelent

MegjelentKapható a H–Press lapárudáiban.
2016-10-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

’56-os megemlékezések SEPSISZENTGYÖRGY. Ma 20 órától Sepsiszentgyörgyön élő és innen elszármazott muzsikusok, a Vox Humana kamarakórus, a Pro Musica kamarakórus és a Laudate kamarakórus tart közös koncertet a Krisztus Király-templomban. Műsoron W. A. Mozart Requiem című műve. Szólisták: Sebestyén-Lázár Enikő szoprán, Tasi Nóra alt, Oláh-Badi Alpár tenor, Lőfi Gellért basszus. Vezényel: Werner Gábor (Magyarország).
2016-10-22: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, após, nagyapa, dédnagyapa és rokon, a sepsiszentgyörgyi ONUŞ ILIE életének 84. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2016. október 23-án 13 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 18437
2016-10-21: Közélet - Bokor Gábor:

Senki útja senki földjén

A szerző felvételeNincs ügykezelője a Kovásznát Kommandóval összekötő DC 14 jelzésű útnak. A fürdőváros tulajdonában lévő útszakaszt 2009-ben átvette a megyei tanács, de 2015-ben lemondott kezelési jogáról. A kovásznai tanács feltételekhez – az út rendbetételéhez – kötötte a visszavételt, meglátásuk szerint ezeket a mai napig nem teljesítették. A hét elején a tanács rendkívüli ülésen tárgyalta újból az ügyet.
2016-10-21: Közélet - :

Borúlátóak az erdélyi magyarokKvantum Research-felmérés

Egy friss felmérés szerint az erdélyi magyarok hetven százaléka érzi úgy, hogy rossz irányba haladnak a dolgok Romániában. A Kvantum Research szeptember 15. és október 1. között végzett közvélemény-kutatásának eredményeit a Maszol.ro portál ismertette.
2016-10-21: Közélet - Farkas Réka:

Nagytakarítana a prefektusFolytatódik a sárkánydomb-vita

El kell takarítani a sárkánydomb helyéről a földkupacot – követeli a prefektúra. Sebastian Cucu kormánybiztos tegnap bejelentette, ismét bírósághoz fordult, hogy kötelezzék a városházát a főtér felső felének rendezésére.
2016-10-21: Közélet - Hecser László:

Történelmünk száz éve interjúkötetben

Oláh-Gál Elvira és Molnár Vilmos. A szerző felvételeOláh-Gál Elvira hétfőn este az olaszteleki Daniel-kastélyban bemutatott Nobile Officium – Az erdélyi magyar történelmi családok XX. századi sorsa című könyve tizennyolc interjút tartalmaz. A közel négyszáz oldalon közölt tizennyolc beszélgetés valójában Erdély és Magyarország utolsó száz évének történelmét foglalja össze, de szólnak a Bethlenek, Bánffyak, Kálnokyak, Mikesek, Aporok és Ugronok politikai-közéleti szerepvállalásáról, és betekintést engednek magánéletük részleteibe is. A tapasztalt rádiós riporternek megnyíló történelmi családok képviselői leginkább a távoli és közelmúlt történéseiről vallanak, de a jövőbe vetett bizakodásuknak is hangot adnak.
2016-10-21: Közélet - Fekete Réka:

Szegények a háromszéki családokIngyenes tanszercsomagok

Közel minden negyedik elemi, illetve általános iskolás háromszéki diák jogosult az oktatási minisztérium által biztosított ingyenes tanszercsomagra, az érintett családok mind alacsony jövedelműek. Az igényelt mennyiség a napokban érkezett meg a megyébe, a központok megkezdték a csomagok szétosztását.
2016-10-21: Közélet - Bokor Gábor:

Új ravatalozóház Papolcon

Ravatalozóházat avattak és szenteltek Papolcon. A létesítmény a román közösséget szolgálja, az ortodox templom mellett kapott helyet. A hétvégi eseményen részt vett Kovászna és Hargita ortodox püspöke, a községvezetés, egyházak képviselői, számos helybéli és más helységekből érkezett vendég.
2016-10-21: Közélet - Nagy D. István:

Kevés a megfelelő jelentkezőÁllásbörze pályakezdőknek

A szerző felvételeNagyjából felét tették ki a fiatal végzősök annak a több mint kétszáz álláskeresőnek, akik megfordultak tegnap a megyei munkaerő-elhelyezési ügynökség által szervezett állásbörzén. Az elsősorban a pályakezdőket célzó rendezvényen több mint négyszáz állást kínáltak a munkáltatók, de végül csak 37 jelentkezőt találtak alkalmasnak, közülük kettőt a helyszínen fel is vettek.
2016-10-21: Közélet - Fekete Réka:

Rendhagyó tanóra az erdőkről

 Érkeznek a diákok az utazó tanterembe.Fotó: Albert LeventeNéhány napja kerekeken guruló iskola állomásozik a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum udvarán, ha igény lesz rá, tanév végéig a működtető alapítvány egész Háromszéket bejárja a színes járgánnyal, hogy a diákok körében népszerűsítse a természetvédelem fontosságát.
2016-10-21: Belföld - :

Új alkotmányt RomániánakMeghirdette programját az RMDSZ

Fotó: RMDSZA magyar nyelv hivatalos székelyföldi státusának elérése is szerepel abban a programban, amellyel az RMDSZ a decemberi parlamenti választások előtt kívánja megszólítani a szavazókat.
2016-10-21: Belföldi hírek - :

Az SZDP-vel kizárva

Dacian Cioloş miniszterelnök nem lenne tagja egy olyan kormánynak, amely a Szociáldemokrata Pártot (SZDP) is magában foglalja – nyilatkozta tegnap a kormányfő a Hotnews portálnak adott interjúban.
2016-10-21: Belföldi hírek - :

Mehet a székely zászló

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a székely zászlót a Hargita megyei önkormányzat épületéről, az intézmény épületen belüli bejáratától és az önkormányzat tanácsterméből.
2016-10-21: Belföldi hírek - :

A vagyonelkobzást szorgalmazza Cioloş

Az igazságszolgáltatás nem teljes, amíg nem sikerül vissza­szerezni a bűnös módon szerzett vagyonokat – jelentette ki Dacian Cioloş miniszterelnök tegnap a témában Bukarestben rendezett nemzetközi konferencián.
2016-10-21: Hírsaláta - :

Hírsaláta

TUD KEMÉNY IS LENNI. Hibának nevezte a vallási fanatizmust Klaus Iohannis államfő szerdán arra reagálva, hogy a melegházasság alkotmányos tiltásáért kampányoló Viorel Iuga, a romániai baptista szövetség elnöke felszólította őt: foglaljon állást a „család és normalitás” mellett. A Romániai Evangélikus Szövetség elnöki tisztségét is betöltő Iuga emlékeztette az államfőt: több mint hárommillió ember írta alá a Koalíció a családért nevű civil szervezet alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyben azt követelik, hogy az alaptörvény egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként határozza meg a családot, a jelenlegi alkotmány ugyanis csak házastársakat említ. Iuga azzal fenyegette meg Iohannist: ha nem foglal állást a „kereszténység mellett”, majd ők foglalnak állást menesztése mellett. Iohannist szerdai sajtóértekezletén egy újságíró szembesítette a baptista egyházi vezető felszólításával. Az elnök azt mondta, „még nem jött el az ő sora”, hogy az alkotmánymódosítás ügyében állást foglaljon, de szükségesnek tartotta hangsúlyozni: ő is egy etnikai és vallási kisebbséghez tartozik, és a maga részéről a tolerancia, a bizalom és a nyitottság híve. „Hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni” – szögezte le Klaus Johannis államfő. (Maszol)
2016-10-21: Külföldi hírek - :

Konzultáción a skót függetlenedés

Társadalmi konzultációra bocsátotta tegnap a skót kormány az újabb függetlenségi népszavazásról összeállított törvénytervezetet. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a kormányzó Skót Nemzeti Párt vezetője a tervezetet ismertetve kijelentette: Skóciának készen kell állnia arra, hogy még a brit EU-tagság megszűnése előtt megrendezhesse a referendumot, ha ez szükséges a skót érdekek megvédéséhez.
2016-10-21: Külföldi hírek - :

Feledékeny oroszok

Az orosz lakosság több mint felének, 57 százalékának nincs tudomása róla, hogy Magyarországon 1956-ban felkelés zajlott, a többiek fele szerint pedig indokolt volt a forradalomnak a szovjet hadsereg által történt elfojtása – derült ki a független Jurij Levada Elemzőközpont tegnap közzétett felméréséből.
2016-10-21: Kitekintő - :

Őrizetbe vettek egy gyanúsítottatTeréz körúti robbantás

A Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének elfogása. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltA Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Terrorelhárítási Központtal tegnap délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Teréz körúti robbantás ügyében, ahol bejelentették: őrizetbe vették a robbantás gyanúsítottját. Megerősítették: a robbantás helyszínén egy elkövető volt.
2016-10-21: Kitekintő - :

Nekifuthat a Fidesz az alaptörvény módosításának

Valószínűleg akkor is megtartják a parlamentben a szavazást az alaptörvény hetedik módosításáról, ha addig nem lesz meg biztosan a kétharmados támogatás a fideszes javaslathoz. Ez derült ki az ügyben tartott négypárti frakcióvezetői egyeztetés után.
2016-10-21: Kitekintő - :

Megkezdődött az uniós vezetők csúcstalálkozója

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója tegnap délután Brüsszelben, az ülés középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, illetve a migrációs válság kérdései állnak.
2016-10-21: Kitekintő - :

A műsorvezető az utolsó elnökjelölti vita győzteseAmerikai elnökválasztás

Beszédes módon a sajtó szerint a műsort vezető Chris Wallace volt a legjobb a közelgő amerikai elnökválasztás demokrata és republikánus párti elnökjelöltjének szerda esti, utolsó televíziós vitáján. A jelöltek közül a megfigyelők nagyobb része a demokrata párti Hillary Clintont ítélte jobbnak, és a republikánus Donald Trump a sajtókommentárok mindegyike szerint súlyos hibát követett el azzal, hogy nem volt hajlandó garantálni a választások eredményének elismerését.
2016-10-21: Máról holnapra - Mózes László:

Elszigetelődik Kommandó?

Meglehetősen összekuszálódottak azok a szálak, amelyek a Kovásznát Kommandóval összekötő utat hálózzák be. Pillanatnyilag nincs gazdája, avagy – miként a hivatalos fórumokon elhangzik – ügykezelője a szakasznak, ez pedig a közelgő tél miatt okoz fejfájást az illetékeseknek. Kérdéses ugyanis, hogyan oldják meg a hótalanítást, attól tartanak, elszigetelődnek a kommandóiak.
2016-10-21: Jegyzetek - Kuti János:

Másoláspártolás

Nem elég, hogy szép hazánkban kivándorlás miatt az orvosok száma egyre esik,  még a doktorok mennyisége is több tonnával csökkent az utóbbi időkben. Pedig a megtisztelő doktori címet viselők éveken át úgy szaporodtak, mint a nyulak. Egyesek, a kevesebbek megdolgoztak érte, mások kemény másolási munkával szerezték meg.