Sepsiszentgyörgy, 2014. október 31., péntek 20:20
Köszöntjük Farkas nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. október 31., péntek:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
hirdetés
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Nyílttér
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
A választás szabadsága
Ha valamikor, most aztán igazán van választási lehetősége az erdélyi magyarságnak: tizenkét román és két magyar jelölt ácsingózik voksainkért, szeretné, ha mi is segítenénk államelnöki székbe jutását. Ez így, persze, túlzás, hisz akárcsak a két magyar, a románok többsége is tudja, nincs valós esélye elfoglalni a Cotroceni-palotát, többségüket egyéni vagy pártérdekek, háttér-kombinációk kényszerítették az indulásra.

Közélet - Hecser László:
Patthelyzetben a közszolgáltatásokkal (Sepsikőröspatak)
Albert Levente felvételeA sepsikőröspatakiak és kálnokiak közt szép számmal akad, aki nem kíván a közszolgáltatókkal szerződést kötni, vagy ha már megkötötte, nem fizet. Kisgyörgy Sándor polgármester szerint a büntetés kiszabása nem jelent megoldást: zömüknél nehézkesen menne a behajtás, ráadásul a szolgáltatók maguknak okoznának gondot, hiszen a kinnlévőség kedvezőtlenül befolyásolná következő évi költségvetésüket.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
A miniszter tagad, a dokumentum cáfol (Sepsiszentgyörgyi lőtér)
Nem létezik egy, a sepsiszentgyörgyi lőtér helyi hatóságoknak történő átadására vonatkozó kormányhatározat-tervezet – idézte tegnap az Agerpres hírügynökség Mircea Duşa honvédelmi tárcavezető nyilatkozatát. A miniszter kifejtette, jelen pillanatban az átadás jogi szempontból nem megvalósítható, ugyanis a hetven hektáros terület bizonyos része per tárgyát képezi, és a szaktárca sem nyújtott be jóváhagyás végett olyan tervezetet a kormánynak, mely a lőtér átadását lehetővé tenné.

Közélet - :
Moldovai állampolgár lenne Băsescu
Amikor a románok többsége mindkét országban ezt akarja majd, Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülni fog, ezt a jogot senki sem veheti el egy néptől – jelentette ki Traian Băsescu államfő a moldovai közszolgálati televíziónak adott interjújában.

Közélet - :
Belföldi hirek
Béremelés az egészségügyben Elállt korábban bejelentett tiltakozási szándékától a Sanitas szakszervezet, miután a kormány azt ígérte az érdek-képviseleti vezetőknek, hogy jövő év elején megemelik az egészségügyi rendszerben és szociális ellátásban foglalkoztatottak bérét.

Közélet - Szekeres Attila:
Reformációk
Október 31-e a reformáció ünnepe – Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon tette közzé híressé vált 95 tételét, a legenda szerint a wittenbergi vártemplom kapujára szegezve ki téziseit.

Közélet - :
Korszerű utat Erdővidéknek
Módosították azt a májusi megállapodást, mely értelmében Brassó Megye Tanácsa lett volna a Háromszékkel közös útkorszerűsítési terv felelőse. A két önkormányzat közötti újabb egyeztetés értelmében Kovászna Megye Tanácsa bonyolítja le azokat a pályázatokat, amelyek az Erdővidéken át haladó út felújítását célozzák.

Világfigyelő - :
Kiállnak Ukrajna területi egysége mellett (Visegrádi négyek)
Közös nyilatkozatban álltak ki Ukrajna területi egysége és függetlensége mellett Nagy-Britannia és a visegrádi négyek (V4) külügyminiszterei tegnapi pozsonyi találkozójukon. A tanácskozás másik fő témája az Európai Unió előtt álló kihívások, valamint az EU és az Egyesült Államok között készülő szabad kereskedelmi megállapodás volt.

Világfigyelő - :
A svéd kormány elismerte a palesztin államot
A svéd kormány tegnap elismerte a palesztin államot. Margot Wallström svéd külügyminiszter kijelentette: a palesztin területek megfelelnek az államiság nemzetközileg elfogadott követelményeinek, mert van területük, lakosságuk és kormányzatuk.

Nyílttér - :
Halottak napja Uzonban
Ilyenkor, amikor ,,deres már a határ”, sokan kezdünk készülődni a halottak napjára. A messzire szakadt hozzátartozók hamarabb hazajönnek, rendbe szedik a sírokat, feldíszítik krizantémmal, néha a gyertyát is meggyújtják, mert lehet, hogy épp azon a napon nem tudnak eljönni, amikor a legjobban szeretnének itthon lenni, s nem ,,otthon”, az uzoni temetőben az elhunytak sírja mellett állni, szóba állni rég nem látott ismerősökkel, barátokkal, volt szomszédokkal.

Nyílttér - :
Az utca hangja
Az utca hangjaBOOTH EDDA, Anglia. Szeretném megköszönni a Volt Politikai Foglyok Szövetségének és mindazoknak a részvételét, akik az 1956-os események kapcsán édesapámról, V. Szalay Attiláról is megemlékeztek és emléktábláját megkoszorúzták.

Nyílttér - Kuti János:
Menjünk szavazni! (Kármentő)
Itt a nagy lehetőség! Rajta, tessék elmenni választani! Eddig ilyen nem volt! Most két magyar közül is megválaszthatjuk Románia elnökét. Óriási esély, és úgy lehet, vissza sem térő.

Nyílttér - :
A frissen házasulók itt fényképezkednek
Fotó: Szekeres AttilaA már nem használt kerekes kutat virágállvánnyá léptették elő az uzoni református parókia udvarán. Olyannyira tetszetős, hogy divattá vált: a frissen házasulók itt fényképezkednek.

Magazin - :
Nemec visszaadta állami díját (Tiltakozás)
A filmrendező az érdeméremmelJan Nemec neves cseh filmrendező visszaadta korábban kapott magas állami kitüntetését tiltakozásul az ellen, hogy Milos Zeman köztársasági elnök az idei állami ünnep alkalmából kitüntetett két, politikai előmenetelét egyengető filmrendezőt.

Sport - :
Nemzeti bajnokságok
I. liga. A Steaua–Dinamo derbivel rajtol a román élvonalbeli pontvadászat tizenharmadik fordulója, továbbá szombaton három, hétfőn három és kedden két mérkőzést rendeznek ebben a körben.

Sport - :
Kvjat holland lett Amerikában… (Forma-1)
A hétvégi Amerikai Nagydíj szervezői egy kínos baki után kénytelenek lesznek ecsetet ragadni… Az austini helyszínen tartózkodó megfigyelők a nagydíjat megelőző napokban észrevették, hogy Danyiil Kvjat garázsa fölött az orosz versenyző nevét kísérő nemzeti zászló kissé eltér a szokásostól – olvasható a Telesport.hu internetes portálon.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Kiállítás A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia Termében november 2-áig még látogatható a Kós Károly Egyesülés építészeti témájú tárlata, a Vándorokból mesterek című kiállítás, amely öt mesterré lett erdélyi vándor, Bogos Ernő, Esztány Gyöző, He­gedüs Alice, Müller Csaba, Tóthfalusi Gábor és tanítványaik munkáit mutatja be. A múzeum hétvégén 9–14 óráig látogatható.

Közélet - Bokor Gábor:
Igen az autonómiára
Kovászna város tanácsának többsége is elfogadta az autonómiaigényt kinyilvánító határozattervezetet, mely szerint kérik a Székelyföld nevű, önálló státussal bíró régió megalakítását; igénylik Románia kormányától a kisebbségi jogok biztosítását érintő nemzetközi vállallások betartását; kérik, azokon a településeken, ahol a kisebbség részaránya meghaladja a tíz százalékot, az illető kisebbség nyelve is váljon hivatalossá.

Közélet - Farkas Réka:
Épül a Sepsi Sportaréna
A sportlétesítmény látványterveEgy-két héten belül megjelennek a munkások a helyszínen, és elkezdődik az új sepsiszentgyörgyi sportaréna építése – jelentette be Antal Árpád polgármester. A létesítmény egy új városnegyed születését is jelzi a Csíkszereda felől érkező út bal oldalán.

Közélet - :
Kelemen Hunor új alkotmányt szorgalmaz
Kelemen Hunor szerint Románia hibázott, amikor 1992-ben olyan alkotmányt fogadott el, amely megtiltotta a későbbi generációknak, hogy a jövőjükről gondolkozzanak, ezért az országnak új alkotmányra van szüksége. Erről az RMDSZ államfőjelöltje választási kampányát lezáró sajtótájékoztatón beszélt tegnap Kolozsváron.

Közélet - :
Hirsaláta
GÓRCSŐ ALATT AZ AUDIOVIZUÁLIS TANÁCS. Házkutatást tartott tegnap a korrupcióellenes ügyészség az Országos Audiovizuális Tanácsnál, többek között Laura Georgescu elnök, valamint Christian Mititelu és Turos Lóránd tag irodájában.

Közélet - Iochom István:
Mi történik a bélafalvi csűrmúzeummal?
A szerző felvételeA szerdai kézdszentkereszti tanácsülésen a bélafalvi csűrmúzeumról is szó esett. Egyelőre arról nem született döntés, hogy megvásárolja-e az önkormányzat néhai Orbán Lázár hagyatékát, vagy Brassóban élő Lajos fia eladhatja másnak a szülői házzal együtt.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Megvásárolják a Keresztes-házat
Fotó: Albert LeventeEgyhangúan rábólintott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a gróf Mikó Imre utca 9-es szám alatti ingatlan, a Kós Károly által tervezett Keresztes-ház megvásárlására. A város egyik igen értékes műemlék épületéről van szó, amelyre elsősorban a művelődési minisztériumnak, másodsorban a megyei tanácsnak van elővásárlási joga, harmadsorban pedig Sepsiszentgyörgy városának, amivel ez utóbbi élni is kívánt.

Világfigyelő - :
Magyar képviselő a kijevi parlamentben
Magyar képviselő a kijevi parlamentbenA magyar kormány üdvözli, hogy van magyar nemzetiségű képviselője az ukrán parlamentnek: Brenzovics László képviselőként segíteni tudja a kárpátaljai magyar közösség érdekeit – közölte a Miniszterelnökség.

Világfigyelő - :
Csalás miatt tüntettek
A nacionlista Szabadság Párt néhány száz aktivistája tüntetett tegnap Kijevben, az ukrán központi választási bizottság épülete előtt azt hangoztatva, hogy a párttól szavazatokat csaltak el a múlt vasárnap megrendezett parlamenti választásokon. A bizottság elnöke ígéretet tett a párt kifogásainak kivizsgálására.

Világfigyelő - :
Martin Schulz a pápánál
Martin Schulz a pápánálFerenc pápa fogadta Martin Schulzot, az Európai Parlament (EP) elnökét tegnap a Vatikánban, közel egy hónappal a katolikus egyházfő tervezett európai parlamenti látogatása előtt. A Vatikán közlése szerint Ferenc pápa és Martin Schulz találkozója negyven percig tartott. Az Európai Parlament elnökét Pietro Parolin szentszéki államtitkár is fogadta.

Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:
Gondolatok a temetőből
Gondolatok a temetőbőlA halottak napja az élőket figyelmezteti az elmúlás szomorúságára, az elhunytak sírja melletti gyertyagyújtás alkalom az emlékezésre. Mert nincs ember, akinek ne lenne közelebbi-távolabbi hozzátartozója, rokona, jó barátja eltemetve szülőföldjén vagy távoli országban, messzi tájon, aki akarva-akaratlan eszébe ne jutna mindenszentek estéjén, halottak napján.

Nyílttér - :
Erdő, erdő, erdő!
A hatalom és a mindenható erdészet az utóbbi húsz esztendőben országos szinten oda(vissza)adott nem igazi volt tulajdonosoknak több mint egymillió hektár erdőt. Ennek nagy részét már le is tarolták azóta!

Nyílttér - :
Az egyszerű fanyűvő
Az egyszerű fanyűvőA megmaradásról szajkózó népvezéreink megbuktak. Amíg jobbról is, balról is veszett kutyaként csaholnak, és olykor egyet-egyet vakkantanak az önrendelkezésről, sötétbe borul a táj. Keserű szájízzel beletörődtem – aztán egy erdőszéli faluban találkoztam a mesebeli favágóval, aki ősi módon harcol a mindennapi betevőért...

Magazin - :
Luther Márton közzéteszi 95 tételét (1517 október 31.)
Luther Márton szobra Wittenbergben„Az igazság kiderítése igyekezetétől indítva, megvitatásra kerülnek az alábbi tételek Wittenbergben tisztelendő Luther Márton atya, a szabad művészetek és a szent teológia magisztere s ugyanott ezeknek rendes előadója elnökletével. Ezért kéri, hogy akik nem jelenhetnek meg ezeket velünk élőszóban megvitatni, tegyék meg távolból írásban. A mi Urunk Jézus Krisztus nevében. Ámen.” (Részlet a Luther által írt dokumentumból)

Sport - :
Idegenben a háromszéki csapatok (Labdarúgás)
Székely rangadó Csíkszered­á­ban, és Karácsonkőn vendégeskedik a Zágoni FC a labdarúgó III. liga tizedik fordulójában. Háromszéki szemszögből a Sepsi OSK csíkszeredai vendégszereplése ígérkezik érdekesnek, hiszen a szomszédos megyeszékhelyen székely rangadóra kerül sor.

Sport - :
Díjlovaglóverseny Illyefalván (Lovassport)
Első alkalommal kerül sor díjlovaglóversenyre Illyefalván. Vasárnap 10 és 17 óra között több csoportban startolnak a lovasok a László Lukács-iskola udvarán berendezett versenypályán. A versenyzőknek 20 x 40 méteres pályán kell teljesíteniük a megszabott feladatsort. A lovas eseményt a Háromszéki Lovas Egyesület szervezi. A szervezők remélik, ezentúl évente akár több versenyt is össze tudnak majd hozni. Hasonló kezdeményezés helyszíne volt 2011-ben az uzoni Béldi Pál Lovarda.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi születésű sepsiszentgyörgyi id. PÉTER ISTVÁN életének 70. évében türelemmel viselt, hosszas betegség után 2014. október 30-án elhunyt. Temetése 2014. november 2-án 13 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától katolikus szertartás szerint. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4279858

Archívum
<<2014 október>>
HKSzCsPSzV
5
12
19
26
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.5098 RON
100 HUF = 1.4373 RON
1 EUR = 4.4139 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS