Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 21., hétfõ 01:58
Köszöntjük Sámuel, Hajna nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2017-08-21: Közélet - Iochom István:

Szent László-szobrot avattak KézdiszentlélekenSzent István-búcsú a Perkőn

A tegnapi kézdiszentléleki Szent István-búcsú fénypontja volt a Szent László-szobor-avatás. A helybeliekkel együtt ünnepelt a három magyarországi testvértelepülés, Budapest XI. kerülete, Szentgál és Alsónyék küldöttsége is. A Perkőn mondott szentbeszédében Tamás József segédpüspök hangsúlyozta: „Vegyetek példát Szent István királyunktól, aki országát és népét kereszténnyé tette.”
2017-08-21: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Gondterhes nyár

Augusztus 20-a, Szent István ünnepe egyféle zárónapja is a nyárnak: habár sokan mennek még szabadságra a tanévkezdésig hátralevő hetekben is, a nagy hullám lecsengett. Tegnap még kánikula volt, mától ismét viharos időjárás várható, és alig tíz nap van még szeptemberig. Az őszi eltevések megkezdődtek már, sütik a padlizsánt mindenhol, és pucolása közben alkalom adódik egy kis számvetésre, felkészülésre.
2017-08-21: Közélet - :

Tízezer lejnyi bírság

Félszáz ellenőrzést tartott augusztus 16–18. között a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság, munkatársai húsfeldolgozó egységeket, vendéglőket, panziókat kerestek fel, de nyári és időszakos táborok helyszínein, állattartóknál, piacokon, tojásforgalmazó egységeknél, pizzázóknál, boltokban és nagyáruházakban is vizsgálódtak.
2017-08-21: Közélet - Bokor Gábor:

Családok Szent István-napi találkozója

Mindenki szórakozhatott a kovásznai családi napon. A szerző felvételeElső alkalommal – de hagyományteremtő szándékkal – szervezett családi napot a kovásznai római katolikus egyház, karöltve a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesületével, a Szent Gellért Lovagrend Márton Áron Tartományának közreműködésével. Az eseményt a Szent István-ünnepre való készülődés jegyében szervezték, így Szent István-napi Családi Napként nevesítették. A rendezvény célja lehetőséget biztosítani a családoknak az együttlétre Isten körül, a templom árnyékában – mondta el érdeklődésünkre Péter Arthur plébános.
2017-08-21: Közélet - Iochom István:

Jubileumi Jancsó-emléknapok Gelencén

Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány elnöke a gelencei ünnepségen A SZERZŐ FELVÉTELETizedik alkalommal szervezett a hétvégén Jancsó-emléknapokat a Jancsó Alapítvány Gelencén, Jancsó Benedek szülőfalujában. A 2008-ban indult kezdeményezés a kiváló székely tudósra, a Székely Nemzeti Tanács egykori alapítójára kívánja a figyelmet ráirányítani.
2017-08-21: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Jó tanárunk, Szent István

Kenyérszentelés a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia udvarán. Albert Levente felvételePiros, fehér és zöld szalaggal átkötött kenyerek és Szent István szobra köré gyűlt össze tegnap este ünneplők jelentős serege Sepsiszentgyörgy belvárosában, a Szent József-plébániatemplom udvarán az államalapító király emlékét, ma is időszerű intelmeit elevenítették fel. Az ünnepi szentmisét celebráló Kovács Károly segédlelkész beszédében arra kereste a választ, milyen lehet Szent Istvánnak lenni, Szabó Lajos kanonok pedig arra buzdított: tanuljuk meg újból Szent Istvántól az áldozatos, másért végzett munkát, gyarapítsuk tudásunkat, ne felejtsük kultúránkat.
2017-08-21: Közélet - Fekete Réka:

Kezdődik a pótérettségi

Szokatlan módon, a szóbeli vizsgákat megelőzően ma a román nyelv és irodalom írásbelivel kezdődik a pótérettségi és augusztus 31-én az idegen nyelvi kompetenciák felmérésével ér véget.
2017-08-21: Közélet - :

Vadkenderrel kereskedtek

Drogkereskedéssel gyanúsított személyeknél tartottak házkutatást a hatóságok az előző napokban Kovászna megyében.
2017-08-21: Közélet - :

Hazavitték a csellengőt

Megtalálták azt a kiskorút, aki augusztus 12-én este ment el az egyik kézdivásárhelyi gyermekotthonból, és nem tért vissza. Csütörtök délután egy sepsiszentgyörgyi lakos jelezte, látta a 13 éves fiút. A helyszínre kiszálló rendőrök azonosították G. Norbertet, és visszavitték a felügyeletével megbízott intézménybe. Mint kiderült, távolléte alatt nem esett bántódása. (dvk)
2017-08-21: Közélet - Iochom István:

Tragikus frontális ütközés

A szerző felvételeSzombaton 13 és 13.30 óra között súlyos közúti baleset történt Kézdivásárhely és Szentkatolna között, a borvíztöltöde közelében.
2017-08-21: Közélet - :

Öten sérültek

Figyelmetlen manőver okozott közúti balesetet csütörtök délelőtt a 11-es jelzésű országúton. Egy hetvenéves járművezető, aki Kézdivásárhely irányából Brassó felé tartott, menet közben lassított, hogy megfordulhasson, ám elütötte egy szabályosan közlekedő, azonos irányba haladó, előzésben lévő gépkocsi. A megyei rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a balesetben öt személy könnyebben sérült, a két sofőr mellett egy 41 éves nő, valamint két kiskorú. (dvk)
2017-08-21: Belföldi hírek - :

Kétezer menekült jöhetne

Románia 1942 menekült befogadását ajánlotta fel a közelmúltban – erről Teodor Meleşcanu külügyminiszter beszélt pénteken este egy hírtelevíziónak adott interjúban.
2017-08-21: Belföldi hírek - :

Jóváhagyták a rakétarendszerek eladását

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását Romániának. Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség, amely a  védelmi minisztérium egyik szervezete, közleményben jelentette be a külügyi döntést.
2017-08-21: Hírsaláta - :

Kárpátokat átszelő autópálya

Tovább késik a legfontosabb autópálya-projekt, az A1-es sztráda Kárpátokat átszelő Piteşti–Nagyszeben szakaszának megvalósítása, mivel a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság szerződést bontott a megvalósíthatósági tanulmány készítésével megbízott olasz–román vegyes vállalattal – írta a Hotnews.ro hírportál. Az olasz Spea Ingineria és a román Tecnic Consulting konzorciuma 2014-ben, Dan Şova akkori nagyberuházási miniszter mandátuma idején kapott 6,5 millió eurós megbízást a Kárpátokat az Olt völgye mentén áthaladó, 115 kilométeres autópálya-szakasz megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, irreálisan rövid – alig néhány hónapos – határidővel. Az terminust többször meghosszabbították, de a Piteşti és Nagyszeben között kijelölt öt kisebb szakasz közül csak az első és az ötödik megvalósíthatósági tanulmánya készült el. A legnehezebb, hegyvidéki pályaszakaszok megvalósíthatósági tanulmányát az útügyi hatóság most „házon belül”, saját mérnökeivel akarja elkészíttetni a román geológiai intézet támogatásával. (MTI)
2017-08-21: Világfigyelő - :

Európa a teljes önfeladás küszöbén

Résztvevők a Szent István-napi ünnepi szentmisén a budapesti Szent István-bazilika előtt MTI-FOTÓ: MOHAI BALÁZSA keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett – mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén tegnap Budapesten.
2017-08-21: Világfigyelő - :

Az államalapítás sikertörténet

Igazi sikertörténetnek nevezte az államalapítást a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője tegnap Debrecenben a Szent István-domborműnél tartott beszédében. Kósa Lajos azt mondta, az államalapítók – Álmos, Árpád, Géza, István – teljesítettek egy álmot, amelyben végig hittek.
2017-08-21: Külföldi hírek - :

Több merényletre készültek Barcelonában

A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 bután­gázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök.
2017-08-21: Szabadidő - Bokor Gábor:

Szeressük a madarakat – a többi jön magától

Ambrus László külön madárházat épít kedvenceinek FOTÓ: AMBRUS LÁSZLÓAz ornitológia – mint az állattan madarakkal foglalkozó tudományága – épp tudományos hangzása miatt tűnhet elérhetetlennek a mindennapi ember számára. Magyar megnevezése, a madártan viszont sokkal barátságosabb, és a hozzá nem értőnek is tiszta: kedvenceinkkel, természetbeli vagy épp a háztartás körüli szárnyasainkkal foglalkozik, és mint ilyen, sokan konyítanak hozzá, és sokan vannak olyanok is, akik hobbiként foglalkoznak ezzel a szép tudománnyal.
2017-08-21: Szabadidő - :

Hogyan válasszunk távcsövet a madarak megfigyeléséhez?

A kezdő madarásznak nem szükséges professzionális felszerelés Fotó: RAABE.HU „Egy ember távcsővel” – egy madarász gyakran kapja meg ezt a jelzőt. Valóban, a távcső a madarászkodás legjellegzetesebb tartozéka. Aki próbált már távcsővel nézni egy madarat, tudja: ez az egyetlen módja annak, hogy valóban „személyes kapcsolatba” kerülhessen a madárral.
2017-08-21: Sport - :

A Dinamo vendége lesz a Sepsi OSKLabdarúgás, I. liga

Fotó: Henning JánosMa 21 órakor a rangsor 10. helyén álló újonc Sepsi OSK a 7. pozíciót elfoglaló Dinamo vendége lesz a Ştefan cel Mare Stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 7. fordulójának zárómérkőzésén. A mérkőzést a DigiSport, a Dolce Sport és a Look élőben közvetíti.
2017-08-21: Sport - Miska Brigitta:

Hétvégén kezd a Kézdivásárhelyi SELabdarúgás, III. liga

Fotó: Facebook / KSE KézdivásárhelyA Gazda József edzette újonc Kézdivásárhelyi SE szombaton a Sinkovits Stadionban Roman ellen kezdi meg szereplését a 2017–2018. évi harmadosztályú bajnokság 1. csoportjában, majd egy héttel később az FK Csíkszereda vendége lesz.
2017-08-21: Sport - :

Jakab-Benke korosztályában első helyen zártTriatlon

Facebook/Triathlon PixelA Prahova megyei Cheia mellett augusztus 19-én negyedik alkalommal rendeztek tereptriatlon-versenyt több mint 150 hárompróbás részvételével, ahol a sepsiszentgyörgyi Jakab-Benke Hajnalka és Cârsteanu-Dombi András is rajthoz állt.
2017-08-21: Sport - :

Verseny nélküli búcsú az Eb-től Motokrossz

Fotó: Facebook / Krisztián TompaA sepsiszentgyörgyi Tompa Krisztián számára rosszul zárult a motokrossz-Európa-bajnokság, hiszen technikai gondok miatt nem tudott részt venni a kontinensviadal utolsó, svédországi futamán. Mint arról már beszámoltunk, a tehetséges háromszéki motoros kiváló eredménnyel zárta a sorozat előző két versenyét: Belgiumban egy és Svájcban négy Eb-pontot motorozott össze.
2017-08-21: Sport - Tibodi Ferenc:

Ott lenni a világ legjobbjai közöttMotokrossz

Fotók: Facebook/Ördög Zoltán #11Az ozsdolai Ördög Zoltánról már többször olvastak a Hétfői Sport hasábjain, így különösebb bemutatásra nem szorul az MX65 cm3-es géposztályban versenyző tehetséges kis terepmotorosunk. Legutóbb a tavalyi év elején írtunk róla, ám azóta sok víz lefolyt az Olton. Annak ellenére, hogy nyár van, a felső-háromszéki motokrosszosunk nem pihen, hiszen ha nem versenyez, akkor edz valahol az országban vagy éppen külföldön. Ilyen körülmények között többszöri egyeztetés és elnapolás után az elmúlt hétvégén sikerült beszélnünk a tízesztendős sportoló édesapjával, Ördög Istvánnal, akit arról faggattunk, milyen volt a többszörös bajnok tavalyi szezonja, továbbá kíváncsiak voltunk arra, miként alakult eddig a 2017-es idényük. Ezek mellett rákérdeztünk arra is, hogy mit várnak a közeljövőtől. „Az az elképzelésünk, hogy egypár esztendő múlva ott legyünk valahol a világ legjobbjai között, mint Tompa Krisztián” – nyilatkozta Ördög István.  
2017-08-21: Sport - :

A Sport-All karatékái az MTK csapatát erősítikKarate

A Sport-All karatékái az MTK csapatát erősítik (Karate)A sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club karateszakosztálya a 2017-ben megrendezett WKF Magyar Karatebajnokságot követően, május végén – ahol a háromszékiek a 14 év alattiak mezőnyében az előkelő ötödik helyen végeztek az egyesületek éremtáblázatán – kezdte el tárgyalásokat a fővárosi neves sportegyesülettel, az MTK Budapest karateszakosztályával.
2017-08-21: Sport - :

Lampaert élre állt a VueltánKerékpározás

Yves LampaertYves Lampaert nyerte tegnap a Vuelta a España országúti kerékpáros-körverseny második szakaszát, sikerével pedig összetettben is élre állt.
2017-08-21: Sport - Miska Brigitta:

Bálint megszerezte első aranyérmét World Tour-versenyenAsztalitenisz

Bálint megszerezte első aranyérmét World Tour-versenyen (Asztalitenisz)A 21 éves sepsiszentgyörgyi Bálint Bernadett (fotó) augusztus 9. és 13. között a nigériai Lagosban ragadott ütőt egy World Tour-tornán, ahol a huszonegy év alatti kategória mellett a felnőttek között egyéniben és párosban is próbára tette magát, végül pedig egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a viadalt.
2017-08-21: Sport - :

Egy hatodik helyAtlétika

Az elmúlt hétvégén Câmpulung Moldovenesc adott otthont a hegyi futás országos bajnokságának, amelyen a Sepsiszentgyörgyi MSC színeiben két „megyénkbeli” sportoló is részt vett. Legjobb eredményük mindössze egy hatodik helyezés volt.
2017-08-21: Sport - :

Idei célkitűzés: benn maradni az élvonalbanTeremlabdarúgás, I. liga

Fotó: Henning JánosAugusztus 22-én, azaz holnap a Dévai Autobergamo és a Temesvári Informatika közötti Szuperkupa-mérkőzéssel kezdetét veszi a 2017–2018-as hazai teremlabdarúgó-idény, a bajnokság nyitó körének első meccsét pedig a megyeszékhelyi Sepsi Futsal játssza csütörtökön kora este a Csíkszeredai Imperial Wet otthonában. Farkas Attila, a zöld-fehérek edzője úgy véli, miután a csapat idén csak helyi játékosokra épül, első számú célkitűzésük nem lehet más, mint az I. ligában való bennmaradás.
2017-08-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

CAMP – Mozgásművészeti és kortárstánc-tábor Sepsiszentgyörgyön Nemzetközi mozgásművészeti és kortárstánc-tábor veszi kezdetét mától Sepsiszentgyörgyön. Az egy héten át tartó rendezvénysorozat több mint harminc óra műhelymunkát foglal magában, amelyet hazai és nemzetközi szinten elismert koreográfusok tartanak a tábor résztvevőinek. Emellett mindennap sor kerül utcai performance-okra, live actekre, szabadtéri filmvetítésekre, de zenei események és szakmai beszélgetések is szerepelnek a programban. A műhelymunkák kivételével az összes rendezvény ingyenes és nyilvános.
2017-08-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi FEJÉR GYÖRGY életének 55. évében 2017. augusztus 19-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Utolsó útjára 2017. augusztus 22-én, kedden 14 órától kísérjük a kézdivásárhelyi új református temető ravatalozóházából. Emléke legyen áldott. Szerettei 10297
2017-08-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Háromszék ünnepel

Háromszék-szerte megemlékeznek a hétvégén Szent István királyunkról, az országalapító ünnepén egyebek mellett új kenyeret szentelnek, templombúcsút tartanak és családi napot is szerveznek.
2017-08-19: Közélet - Bokor Gábor:

Pucolják a Kovászna-patak medrét

Ráfér a tisztítás a patakmederre. A szerző felvételeÚjból takarítják a Kovászna-patak medrét a városon áthaladó szakaszán. A munkálatot már tavaly elkezdték, most az Ady Endre és a Kálvin utca közötti mederrészen dolgoznak. A kivitelezést az Olt Vízgyűjtő Medencéjének Adminisztrációja végzi a Kovászna megyei kirendeltségen keresztül.
2017-08-19: Közélet - Fekete Réka:

Templomszentelésre készülnekGyöngyvirág utcai református gyülekezet

Elkészült a Gyöngyvirág utcai református templom. Fotó: Albert LeventePontosan hat évvel az alapkőletétel után szentelik fel a sepsiszentgyörgyi református gyülekezetek 2005-ben történt átszervezése nyomán közel 1800 taggal létrejött negyedik gyülekezet templomát. A majdnem négymillió lejes beruházással épült új létesítményen még sok a tennivaló, a tereprendezés is folyamatban van, de jövő vasárnap megszólalnak a templom harangjai és ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szolgálatával megtartják a templomszentelést.
2017-08-19: Belföld - :

Rossz üzenet a Minority SafePack megtámadása

Az Európai védelmet jogainknak – Minority SafePack kezdeményezés európai szellemiségű, és fő üzenete a szolidaritás, egyértelműen rossz üzenet Románia részéről ennek a megtámadása – fogalmazott Segesváron Vincze Lóránt. A FUEN elnöke tegnap a Pro Etnica fesztiválon tartott előadásában ismertette az 1949-ben alapított FUEN történetét, bemutatta az európai kisebbségi ernyőszervezet májusi kolozsvári kongresszusát, és vázolta, mennyire eltérő helyzetben vannak a különböző európai kisebbségek.
2017-08-19: Belföld - :

Nem lesz ötödikes tankönyv

Tankönyv nélkül kezdik az új tanévet az ötödik osztályosok – derült ki Liviu Pop tanügyminiszter tájékoztatójából a tegnapi  kormányülés kezdetén.
2017-08-19: Belföld - :

Több pénzt kérnekMarosfői nyári egyetem

A marosfői nyári egyetem résztvevői határozatot fogadtak el tegnap, amelyben kérik, biztosítsanak forrásokat a határon túl élő román közösségeknek, hogy a kölcsönösség elve alapján megőrizhessék nemzeti identitásukat. Ugyanakkor kérik, hogy bővítsék a határon túli románokért felelős minisztérium költségvetését és tisztségjegyzékét.
2017-08-19: Belföldi hírek - :

Lemondott az ortodox püspök

Lemondatta az ortodox egyház zsinata tegnap Corneliu Bârlădeanu husz­városi (Huşi) püspököt, akinek egy teológushallgatóval létesített szexuális érintkezéséről közmegbotránkozást keltő videófelvételt hozott nyilvánosságra a bulvársajtó.
2017-08-19: Belföldi hírek - :

Elkezdődött a Vásárhelyi Forgatag

Tegnap kezdődött az idén először kilencnaposra kibővített Vásárhelyi Forgatag, amelynek díszvendége Nyíregyháza.
2017-08-19: Belföldi hírek - :

Eltemették Kántor Lajost

Végső búcsút vettek csütörtökön Kántor Lajostól, a Korunk egykori főszerkesztőjétől.
2017-08-19: Világfigyelő - :

Merénylethullám Katalóniában

Gyertyák, virágok és Katalónia, a béke helyszíne feliratú üzenet a terrortámadás helyszínén Barcelonában. FOTÓ: MTI/AP/MANU FERNANDEZTizennégyre nőtt a barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek halálos áldozatainak száma, miután a cambrilsi merénylet egyik terroristája leszúrt egy civil nőt, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. A sebesültek között van három román és egy magyar állampolgár, egyikük sincs életveszélyben.
2017-08-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A bőség illúziója

Tulajdonképpen örülnünk kellene. Szárnyal a romániai gazdaság, a statisztikai hivatal legutóbbi jelentése szerint az idei második negyedévben is jelentős – éves alapon 5,7 százalékos – a bővülés. Ezzel az eredménnyel pedig továbbra is Románia vezeti a régiós növekedési rangsort, nincs az Európai Unióban ország, amelynek gazdasága lendületesebben növekedne.
2017-08-19: Jegyzetek - Demeter J. Ildikó:

Gyomok és egészség

Magas a parlagfűpollen koncentrációja a levegőben – jelentette tegnap reggel a Kossuth rádió; több más virágport is felsorolt a híradás, ami gondot okoz az erre érzékenyeknek.
2017-08-19: Élő múlt - Csinta Samu:

Információs háború ErdélyértBeszélgetés Zahorán Csaba történésszel Trianonról és az évfordulós készülődésekről

Információs háború Erdélyért (Beszélgetés Zahorán Csaba történésszel Trianonról és az évfordulós készülődésekről)Törvényszerű-e az Erdéllyel vagy Trianonnal kapcsolatos magyar megnyilvánulásokat övező román bizalmatlanság? Zahorán Csaba történésszel, a Trianon 100 munkacsoport munkatársával közép-európai mítoszokról is beszélgettünk.
2017-08-19: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Üldözött jelképeinkLondonban a székely zászlóról

Szekeres Attila István heraldikus a székely zászlóval. A szerző felvételeAz augusztus 7–11. között Londonban szervezett 27. Zászlótudományi Világkongresszus és az ott elhangzott, székely zászlót bemutató nagy sikerű előadás volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke  tartott a megyeháza kis gyűléstermében.
2017-08-19: Kultúra - Mózes László:

A perzsa kultúra színfoltjai a Teinben

Péter Alpár a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban bemutatott kiállítás megnyitóján. A szerző felvételeFőként táji, természeti környezetben bemutatott performatív művek dokumentumfotói láthatók a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban, a csoportos kiállítást szerda délután nyitotta meg Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművész.
2017-08-19: Kultúra - Albert Levente:

Védett terület az EMŰK-ben

Fotó: Albert LeventeMegnyitóbeszédében Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a nyolcvanas-kilencvenes évek erdélyi művészeti életének egyik legmeghatározóbb egyéniségeként méltatta Szabó Zoltán Judókát, aki festőként, tárgyalkotóként, performerként egyaránt jelentőset alkotott.
2017-08-19: Irodalom - :

Kapui Ágota: Ha volt király

Ha volt király, kit számon kérhetnénk a tékozló utókor szent jogán, ha sorsodon a táltos átkokat úgy hordanád, mint vért a koronán, a Krisztus-arc mögött a rettegés, az őstudás miért volt oly nehéz, és fájdalmas az ország-alkotás, s könyörtelen az almatartó kéz. Ha legendádban voltak érdemek, mit alábecsült az emlékezet, mi levesszük e jelen-koronát, és múltunkért átadjuk azt neked.
2017-08-19: Irodalom - :

C. Némethi Enikő: A tanító Szent Istvánja

A Szatmár megyei érszentkirályi születésű óvónő, Barabás Zsolt édesanyja a székelyföldi Sepsiszentkirályon élt boldog házasságban az itteni születésű Barabás Attila mérnökkel 1987. november 15-ig. A brassói felkelés után a férje hirtelen eltűnt. Egyre nehezebben viselte ezután a ránehezedő lelki nyomást. Hiába kilincselt az illetékes hatóságoknál a már áldott állapotú asszony, érdeklődve férje holléte felől, mindent mondtak neki, hihetőt és hihetetlent, de az igaz­ságot sehonnan sem tudhatta meg.