Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. január 19., csütörtök 06:21
Köszöntjük Sára, Máriusz nevű olvasóinkat!
A Puskás Tivadar-szaklíceum fogadja be a Kós Károly Szakközépiskolából átkölöző osztályokat. Albert Levente felvétele
2017-01-19: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Két szakiskola összeolvadVihart kavart a beiskolázási terv

Másfél órán keresztül vitatkoztak a sepsiszentgyörgyi tanács tagjai a következő (2017/2018-as) tanév beiskolázási tervéről, mielőtt – a román és az EMNP-s tanácstagok ellenszavazatával – elfogadták a tegnapra összehívott rendkívüli ülés napirendjén levő egyetlen határozatot. A legfontosabb módosítás az, hogy a Kós Károly Szakközépiskolát a Puskás Tivadar-szaklíceum szerkezetébe tagolják be (diákokkal, tanárokkal és az Európai Alapokból felújított Gyár utcai műhelyekkel és tantermekkel együtt); a második lépés a Székely Mikó Kollégium és a Mikes Kelemen Elméleti Líceum elemi osztályainak átköltöztetése a Kós Károly nevét viselő, általa tervezett iskolába, és fontolóra veszik a Constantin Brîncuşi Szakközépiskolának a Berde Áron-iskolához való csatolását is.
2017-01-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kegyelem nékik és békesség Dragneától

Tegnap végre nyilvánvalóvá vált, mi is az istenadta nép akaratából kormányra került szociáldemokrata bűnbanda igazi célja, mi áll a számos jóléti intézkedés mögött: a börtöntől akarnak szabadulni, a bilincsektől akarják menteni hűséges embereiket, büntetlenül, senki által nem zavartatva akarnak lopni Liviu Dragnea hatalomra éhes csapatai.
2017-01-19: Közélet - Bokor Gábor:

Teljesíthető ígéreteket várnak a gazdákTájékozódott a mezőgazdasági miniszter

A reprezentatív gazdaszervezetek képviselőivel folytatott megbeszélést kedd délelőtt Petre Daea frissen kinevezett agárminiszter. A tárgyalások Bukarestben a szaktárca gyűléstermében zajlottak. Kovászna megyét a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének és a Zágoni Gazdák Egyesületének elnöke képviselte.  
2017-01-19: Közélet - :

Fizetésemelés, de miből?Gondban az önkormányzatok

A Tamási Áron Színházban ötven százalékkal nőnek a fizetések. Albert Levente felvételeA január első napjaiban tisztségébe lépett új kormány első intézkedéseinek egyike a helyi közigazgatásban, valamint az intézményekben dolgozók bérének emelésére vonatkozott, január 6-ai ülésén a kabinet sürgősségi rendelet formájában február elsejétől húsz százalékkal növelte a közalkalmazottak bérét, és ugyanakkor döntöttek arról, hogy a következő hónaptól ötven százalékkal nagyobb fizetést kapnak az „előadás-szervező közintézményekben dolgozó művészek és műszaki személyzet”. Háromszéken mindkét intézkedés az önkormányzatok költségvetését terheli, a megyei tanácsnál, a négy magyar város és néhány község vezetőjénél érdeklődtünk arról: mekkora terhet ró rájuk az SZDP-s választási ígéret gyors valóra váltása, lesz-e fedezetük a megemelt fizetésekre.
2017-01-19: Közélet - Iochom István:

Májusra készül el a műjégpályaKézdivásárhely

A szerző felvételeiHelyszíni terepszemlére hívta a sajtó képviselőit tegnap délelőtt Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere és Szőcs Gyula, a Conico Rt. vezérigazgatója a műjégpályához. Mint kiderült, objektív okok miatt nem március végén, hanem május elsején adják át a céhes város legújabb és legkorszerűbb sportlétesítményét.  
2017-01-19: Közélet - :

Több száz családnak segítettek

A napokban száz élelmiszercsomagot juttatott el a Kovászna Megyei Vöröskereszt egyedül élő időseknek, beteg gyermeket nevelő családoknak németországi magánszemélyek adományából.
2017-01-19: Belföld - :

Elefántok elrejtveIohannis a kormányülésen

Fotó: news.roKlaus Iohannis államfő is megjelent tegnap a kormány rendes ülésén, elmondása szerint azért, hogy a kabinet ne tűzzön társadalmi vita nélkül napirendre közkegyelemről rendelkező vagy a büntető törvénykönyvet módosító sürgősségi rendeletet. Az elnök váratlanul érkezett, és a következő magyarázattal fordult a sajtóhoz: ismerik a történetet, hogy a helyiségben egy elefánt tartózkodik, csak nem látszik. Nos, itt két elefánt van: a kegyelmi törvény és a büntető törvénykönyv módosítása. A 2014 óta hivatalban lévő Iohannis első ízben élt azon alkotmányos jogával, hogy maga elnököljön egy kormányülésen.
2017-01-19: Belföld - :

Iordache tervezetei

Iordache tervezeteiAz öt évet meg nem haladó szabadságvesztéssel sújtott elítéltek egy részének szabadon engedésével enyhítené a börtönök túlzsúfoltságát a kormány – derül ki abból a tervezetből, amelyet tegnap hozott nyilvánosságra az igazságügyi minisztérium. A jogszabály tervezetéből kiderült, hogy Florin Iordache tárcavezető sürgősségi kormányrendelettel akarja elfogadtatni.  
2017-01-19: Belföldi hírek - :

Négynapos vakáció közalkalmazottaknak

Szombattól négynapos vakációra mennek a közalkalmazottak: a kormány a január 24-ei hivatalos ünnep mellé január 23-át is pihenőnappá nyilvánította.
2017-01-19: Belföldi hírek - :

A frankhitelesek várhatnak

Február 7-ére halasztotta tegnap a svájcifrank-hitelek történelmi árfolyamon történő átváltását lehetővé tevő jogszabályról való döntést az alkotmánybíróság.
2017-01-19: Belföldi hírek - :

Kongresszusra készül az MPP

Február 11-én Szatmárnémetiben tartja tisztújító kongresszusát a Magyar Polgári Párt (MPP) – jelentette be Biró Zsolt pártelnök. Elmondta: a kong­resszus szerepét betöltő országos tanács módosítja a párt alapszabályát és programját, és megválasztja a párt vezető testületeit; az országos tanács döntéseit a múlt hét végén tartott székelyudvarhelyi kibővített elnökségi ülésen készítették elő, amelyen Kövér László, az MPP tiszteletbeli elnöke, a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett.
2017-01-19: Hírsaláta - :

Bizonytalan a katolikus iskola sorsa

Félbeszakadtak a római katolikus teológiai líceum sorsáról folyó tárgyalások Marosvásárhelyen. A tanfelügyelőség és a helyi tanács tagjai hétfőn Dorin Florea polgármester irodájában zárt ajtók mögött egyeztettek, amikor kiderült, hogy időközben új főtanfelügyelőt neveztek ki Kozak Maria személyében. A tanácskozáson elhangzott olyan javaslat is, hogy a Római Katolikus Gimnázium tagolódjon be az Unirea Főgimnáziumba, de ezt az RMDSZ elutasította.
2017-01-19: Világfigyelő - :

Új elnöke van az Európai Parlamentnek

Fotó: MTI/EPA/Patrick SeegerA néppárti Antonio Tajanit (fotó) választották meg kedden késő este az Európai Parlament elnökének az uniós képviselő-testület strasbourgi plenáris ülésén. Az olasz jelöltet a szavazás negyedik és egyben utolsó fordulójában választották meg a képviselői szavazatok 55,4 százalékával.  
2017-01-19: Világfigyelő - :

Pénzügyi reform a katalánok és baszkok nélkülSpanyolország

Még ebben az évben kidolgozzák a spanyol állam és az autonóm közösségek közötti finanszírozási rendszer reformját – jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök azt a konferenciát követően, amelyen 15 autonóm közösség elnöke jelent meg, valamint Ceuta és Melilla, az észak-afrikai spanyol exklávék vezetői. Távol maradt a konferenciától a katalán és a baszk elnök.  
2017-01-19: Világfigyelő - :

Viszály Moldovában

Putyin Nagy-Moldova térképét ajándékozta Igor DodonnakNem ért egyet a kormányon lévő Moldovai Demokrata Párt (PDM) Igor Dodon újonnan megválasztott oroszbarát államfő tervével, az Európai Unióval kötött társulási szerződés felmondásával, és nem ért egyet azzal sem, hogy az elnök az ország föderalizálásával akarja megoldani a Dnyeszter menti szakadár terület problémáját.  
2017-01-19: Külföldi hírek - :

Botka László lesz Orbán Viktor MSZP-s kihívója

Az MSZP országos elnöksége egyhangúlag támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét – közölte az ellenzéki párt elnöke tegnap.
2017-01-19: Külföldi hírek - :

Veszélyben Németország stabilitása

A mai a „legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta tegnap Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.
2017-01-19: Külföldi hírek - :

Nem a Reina klub volt az eredeti célpont

Nem a Boszporusz partján fekvő Reina klub volt a szilveszter éjszakai isztambuli merénylet eredeti célpontja, hanem a Taksim tér – derült ki a tettes, Abdulgadir Masharipov első kihallgatásán.
2017-01-19: Jegyzetek - Fekete Réka:

Alaptalan félelmekKármentő

A két világháború között Csutak Vilmos, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium nagy hírű igazgatója személyesen járta a háromszéki falvakat, és arra biztatta a családokat, küldjék gyermekeiket a Mikóba továbbtanulni, ne engedjék, hogy elkallódjanak. Fontos volt számára, hogy egyetlen tehetséges gyermek se vesszen el, mindenkinek legyen esélye a tudásszerzésre.
2017-01-19: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

A Dunántúlon is otthon

Ferencz Csaba felvételeiA Dunántúlon, a Völgységben és Hegyhát vidékén, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun megyében is otthoniakra, a mieinkre, csíkiakra, háromszékiekre és a hosszúra nyúlt vándorút végén székely testvéreinkre, régi emlékükre találtunk. Az idő homálya kezdi betakarni az emlékezés szálait, nevesen azt, hogy bő hetven évvel ezelőtt jobbára háromszékiek vállalták: magyar anyanyelvű külön iskolát, tanintézetet hoznak létre a kínos bolyongás és megpróbáltatás után újabb hazára talált, hontalanná lett bukovinai székelyek gyermekeinek. Túl a részleteken az előzmények és a kezdetek érdekeltek: kik voltak azok a vállalkozók, akik önbizalmat neveltek véreinkbe új hazájukban.  
2017-01-19: Család - :

Komódok és ruhásszekrények2.

A nő és férfi gondolkodása, mentalitása, érzelmi világa között óriási a különbség – pont, mint egy egyszerre kitárulkozó ruhásszekrény és egy tartalmát csak sorra feltáró fiókos szekrény, komód között. Azokhoz hasonlóan is működnek… Ez a két, izgalmas, érdekes és értékes, de mégis külön világ – némi szervezéssel – egészen jó meg tud lenni egymással. Férfiak és nők – hogyan tudnák jobban érteni egymást?  
2017-01-19: Család - :

Gyermekeink

GyermekeinkKisgyörgy Gergő, Sepsikőröspatak
2017-01-19: Család - :

Szedi áldozatait a kanyaró

Tovább növekedhet a kanyarós megbetegedések száma – állítják a temesvári Victor Babeş Tüdő- és Járványkórház orvosai. Virgil Musta, az egészségügyi intézmény szóvivője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta: 2016-ban 364 kanyarós beteg került a temesvári járványkórházba, közülük 124-en december hónap folyamán. Az új év első három napjában már 30 új beteget utaltak be, mindannyian kanyarógyanúsak.
2017-01-19: Család - :

Háromszülős babák

Háromszülős baba született Kijevben olyan eljárással, amelyet a világon először használtak sikeresen: az úgynevezett pronukleáris transzfert alkalmazták a kijevi orvosok.  
2017-01-19: Család - :

Terhességmegszakítás

Az esetek 97 százalékában az anya súlyos válsághelyzetére hivatkozva szakítják meg a terhességet – mondta Kisfalvi István, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosa, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a statisztikák szerint folyamatosan csökken az abortuszok száma Magyarországon: amíg 1950-ben kétezer legális terhességmegszakítás volt, addig 1969-ben már 206 ezer, majd 1990-ben 90 ezer, 2000-ben 59 ezer, 2015-ben pedig 31 ezer. Még nincsenek meg a tavalyi év adatai, de a várakozások szerint tovább csökkent a terhességmegszakítások száma.
2017-01-19: Magazin - :

Nyolcan olyan gazdagok, mint a világ fele

A világ nyolc leggazdagabb embere. Fotó: ReutersA világ nyolc leggazdagabb emberének akkora a vagyona, mint a világ szegényebbik felének, vagyis a legszegényebb 3,6 milliárd embernek összesen – állítja az Oxfam civil szervezet.  
2017-01-19: Magazin - :

Cirkuszi sátorba költözik a kisvárdai színházi fesztivál

Felújítás miatt egy színházzá átalakított cirkuszi sátorban tartják meg a június 16. és 25. között megrendezendő Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválja előadásainak egy részét – közölte a rendezvény művészeti tanácsadója kedden az MTI-vel.  
2017-01-19: Magazin - :

Búcsúzhatunk a Windows 7-től

Miközben a világ jó nagy része még mindig Windows 7-et használ, a Microsoft úgy gondolja, ideje lassan felhívni a figyelmet arra, eljön a búcsú ideje.  
2017-01-19: Sport - Miska Brigitta:

Hamarosan birtokba vehetik az új jégpályátJégkorong

Fotók: Daniel Maximilian MilataA Királypingvinek jégkorongklub vezetősége és edzői bíznak benne, hogy az elkövetkező hetekben birtokba vehetik a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által adományozott mobil műjégpályát, amelyet a Sepsi Aréna mellett építenek meg.  
2017-01-19: Sport - Tibodi Ferenc:

Hétvégén indul a futsalnagyüzemTeremlabdarúgás, I. liga

Fotó: Henning JánosSzombaton, vasárnap és hétfőn is két mérkőzést rendeznek meg az I. ligás futsalbajnokság 16. fordulójában, amely az új év és a visszavágók első köre is egyben.
2017-01-19: Sport - :

Felszerelést vásárolt a Sepsi ISKSportélet

Felszerelést vásárolt a Sepsi ISK (Sportélet)A Sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub felfrissítette sportszertárát, miután elköltötte azt a 72 ezer lejt, amellyel a megyeszékhelyi önkormányzat támogatta. – Ünnep ez számunkra, hiszen legutóbb 2006-ban eszközölhettünk ilyen jelegű beruházást – nyilatkozta Nemes Áron, a sportiskola igazgatója. A tavaly év végén kapott anyagi támogatás csak az első lépés volt a tanintézmény teljes sportszertárnak a felújításában, hiszen Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala idén további forrást biztosít erre a célra.  
2017-01-19: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Megjelent Hencz Hilda Magyar Bukarest című könyveA magyar kultúra napja SEPSISZENTGYÖRGY. * A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban pénteken 20 órától fellép a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar Maksai József vezényletével. Jegyek a városi kulturális szervezőirodában kaphatók.
2017-01-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, anyós, testvér, rokon, szomszéd, a várhegyi id. GÁSPÁR ANNA 79. évében hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2017. január 20-án, pénteken 14 órakor lesz a cófalvi családi háztól. A gyászoló család 18752
2017-01-18: Közélet - Fekete Réka:

Egy hoppon túl, jöhet a folytatásÉv eleji beszélgetés dr. Antal Álmos kórházigazgatóval

Albert Levente felvétele„Van egy közmondás: építkezni alulról felfelé kell, tisztogatni fentről le és bentről ki. Ez az egészségügyre is érvényes. Ami pedig a megyei kórházat illeti, 2016-ban történtek előrelépések, de az intézmény még nem felel meg annak, amit szeretnénk. Ha folytatódik a felzárkózás, ha az országos egészségpolitika is segít, és a kórház összes alkalmazottja elkötelezett, hogy segíteni akar a betegen, és részt vesz ebben, akkor jó úton vagyunk” – így gondolja dr. Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója, akivel az elmúlt esztendő megvalósításairól, a jelenlegi hiányosságokról és jövőbeni tervekről beszélgettünk.
2017-01-18: Közélet - Nagy D. István:

Szakmunkások kellenekÉvkezdés a munkaügynél

A foglalkoztatottsági arány javítása a fő irányvonal, amelyre a megyei szakügynökségeknek idén prioritásként kell tekinteniük, illetve a kormányprogramba foglaltak teljesítése – egy­előre ennyit tudni, és a háromszéki hivatal az útmutatásokat várja, amelyek alapján intézkedhet, de amíg nincs kész az idei állami költségvetés, ők sem tervezhetnek. Ami biztos, a tavalyról maradt többletet vissza kell irányítaniuk a szaktárcához.
2017-01-18: Közélet - Nagy D. István:

Perelnek a tóértSepsikőröspatak

A szerző felvételeMég nem tűzte ki a bíróság az első tárgyalás időpontját abban a perben, amelyet Sepsikőröspatak és Árkos községek önkormányzatai indítottak az iparügyi minisztérium ellen a két település határán elhelyezkedő, egykori bánya helyén kialakított tó tulajdonjoga kapcsán. A kőröspataki községházán ugyanakkor nem túl derűlátóak az új kormány segítőkészségét illetően.
2017-01-18: Közélet - Bokor Gábor:

Jó úton Kommandóra

A fával rakott teherautó mellett könnyen elfér egy személyautó. A szerző felvételeSzorongva várták az idei tél első havazásait a kommandóiak. A tél kapujában még nem lehetett tudni, ki, miként fogja járható állapotban tartani a Kovásznával kapcsolatot biztosító útszakaszt. A pesszimizmus hiábavalónak bizonyult, a jelentős havazások ellenére az úton jó körülmények között lehet közlekedni.
2017-01-18: Közélet - Iochom István:

Felújítanák a Székely KatonaneveldétKézdivásárhely

A szerző felvételeA céhes város legjelentősebb világi műemlékei közt tartják számon az egykori  Székely Katonaneveldét. Az ingatlan mind építészeti értéke, mind történelmi nevezetessége miatt régóta szerepel a műemlékek országos listáján. Ma általában mindenki „nagy kaszárnyaként” emlegeti, megkülönböztetve a Mária Terézia idején épült kaszárnyáktól. Az 1822 szeptemberében átadott épület állaga évről évre romlik, a rendszerváltás óta eltelt időszakban csupán a tetőszerkezetét sikerült kijavítani és újracserepezni.
2017-01-18: Közélet - :

Migrációs kutatás készül

A délkelet-európai fiatalok migrációjával foglalkozó nemzetközi kutatásban vesz részt Sepsiszentgyörgy önkormányzata: a vonatkozó határozatot vita nélkül, egyöntetűen megszavazta a helyi tanács.
2017-01-18: Közélet - :

Fatolvajokat fogtak

Fatolvajokat kaptak el a hétvégén. Pénteken Bölönben egy 41 éves szászmogyorósi férfit értek tetten, amint a községi erdőből három fát kivágott. Vasárnap szintén Bölönben kaptak el egy helybeli 49 éves férfit, amint ugyancsak három fát vágott ki. Fejszéjét bűnjelként lefoglalták. Szintén vasárnap Vargyason vágott ki egy helybeli 52 éves férfi négy fát. Sepsiszentgyörgyön közös rendőr- és csendőrjárőr egy 28 és egy 33 éves fiatalembert azonosított, amint egy lovas szekérrel négy lopott fát szállítottak. A fát és a járművet lefoglalták. Mindegyik esetben bűnügyi vizsgálati iratcsomót nyitottak. (sz.)
2017-01-18: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Klaus Iohannis: Érett parlamentre van szükség

Fontos, hogy Romániának hatékony titkosszolgálatai legyenek, és ehhez érett parlamenti többségre van szükség – jelentette ki Klaus Iohannis államfő, aki tegnap délután kisebb beszédet tartott a Román Hírszerző Szolgálat igazgatóhelyettese, Florin Coldea tisztségéből való felmentése és tartalékba helyezése kapcsán.
2017-01-18: Belföldi hírek - :

Elátkozott autópálya

Ismét gond van az A1-es, dél-erdélyi autópálya Konca és Szelistye közötti szakaszával: alig tíz kilométerre attól a 200 méteres résztől, amelyet 10 hónappal az átadása után bezártak, lebontottak, majd újjáépítettek, most egy másik részen süllyedt meg és vált hepehupássá az úttest. Emiatt az egyik sávot lezárták, a megmaradt sávon pedig 60 kilométeres sebességkorlátozást rendeltek el.
2017-01-18: Hírsaláta - :

Az igazságügyi miniszter is?

Gyanúsnak tűnik Florin Iordache igazságügyi miniszter doktori disszertációja: szövegátvételek vannak benne forrásmegjelölés nélkül, saját cikkekre való hivatkozás és sajtóközlemények a bibliográfiában; rengeteg táblázattal és grafikonnal felduzzasztott soványka dolgozatról van szó, amelyet Iordache a Moldovai Nemzetközi Szabad Egyetem magán felsőoktatási intézményben védett meg 2007-ben. A disszertáció azt vizsgálja, hogy milyen hatásuk van a nagy nemzetközi cégeknek Románia EU-csatlakozására. A dolgozat csupán 130 oldalas, a szerzőnek azonban a következtetésekkel, a zárszóval és 32 melléklettel sikerült felduzzasztania 180 oldalasra. A mellékletek többségét nem Iordache készítette, csak átvette különféle forrásokból. Hivatkozik sajtóközleményekre, intézményi jelentésekre, még a Wikipediára is. Kiterjedt szövegrészeket vett át Mihai Răzvan Ungureanu volt külügyminiszter egyik interjújából, az egyes szám első személyben tett kijelentéseket átírva egyes szám harmadik személyre. A disszertáció szövegéből szinte teljesen hiányoznak az idézőjelek, bibliográfiája 144 címet tartalmaz, ebből azonban harminc Iordache saját cikke. Hat orosz nyelvű könyvre is hivatkozik, holott önéletrajzában azt írja: franciául és angolul tud. (România liberă/Főtér)
2017-01-18: Világfigyelő - :

Összeveszett az európai jobb- és baloldalElnököt választ az EP

Gianni Pittella, Guy Verhofstad és Antonio Tajani egy vitaműsorban Forrás: AFP/Emmanuel DunandTegnap választott új elnököt az Európai Parlament a német nemzeti politikába visszavonuló mostani elnök, Martin Schulz helyére, lapzártáig azonban nem dőlt el, ki vezeti a következő négy évben az Európai Unió törvényhozó testületét.
2017-01-18: Világfigyelő - :

London nem kér és nem fizet többetBrexit

(MTI/AP/Kirsty Wigglesworth/pool)A referendum után Nagy-Britannia nem elzárkózni szeretne a világtól, hanem példát akar mutatni a többi uniós országnak: így is lehet ezt csinálni – mondta Theresa May brit miniszterelnök tegnapi beszédében, melyben a brexit okait, folyamatát és lehetséges következményeit részletezte.
2017-01-18: Külföldi hírek - :

Beismerte tettét az isztambuli merénylő

Beismerte az éjszaka elfogott üzbég Abdulgadir Masharipov, hogy ő követte el a vérengzést szilveszter éjjel az isztambuli Reina szórakozóhelyen – jelentette be a török nagyváros kormányzója.
2017-01-18: Külföldi hírek - :

Obamát vádolja Putyin

Az Egyesült Államok távozó kormánya alá akarja aknázni Donald Trump megválasztott amerikai elnök legitimitását – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában. Putyin azt követően beszélt erről, hogy fogadta Igor Dodon moldovai államfőt.
2017-01-18: Külföldi hírek - :

Moszkva támogatja Igor Dodont

A Dodonnal folytatott tárgyaláson Putyin támogatásáról biztosította Moldova területi integritását és tömbön kívüli, semleges státusának fenntartását. Kijelentette, hogy Moszkva kész közvetítőként és kezesként fellépni a Dnyeszteren túli konfliktus rendezésében.
2017-01-18: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A szeku örök

Politikai thrillerekbe, Keresztapa-szerű gengszterfilmekbe illő kémtörténet tartja lázban immár napok óta Romániát. Nem hiányzik semmi, ami egy ilyen sztori kelléke: kémek, ügyészek, rendőrök, magas rangú, nyakig sáros politikusok, megvesztegetett újságírók, kifürkészhetetlen hatalmi játszmák, tömérdek pénz, feljelentések, váratlan fordulatok, szökés, üldözés, kiszivárogtatás, zsarolás, árulás. Csak a remény hiányzik, hogy egyszer mégiscsak élhető, normális ország lesz Romániából, olyan, ahol valóban azok vezetik az államot, akiket demokratikus választás révén a lakosság erre felhatalmaz.
2017-01-18: Jegyzetek - Váry O. Péter:

A szanki Büszkeségpont büszkeségeHatárhelyzet

A Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Büszkeségpont-pályázatot írt ki az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek és áldozatainak közterületi emlékműveket, emlékhelyeket állítani szándékozók számára. Szank, Bács-Kiskun megye Kiskunmajsa járásának e kicsiny községe is pályázott – sikerrel. Mikor a szanki Büszkeségpont terveit készítették, még nem tudták/tudhatták, mitől lesz különb az ő emlékhelyük, mint az ország jónéhány másik hasonló büszkeségpontja. A tervezés és kivitelezés közt annyi történt csupán, hogy a mi Anti bácsink gondolt nagyot és merészet.