Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. október 6., kedd 02:16
Köszöntjük Brúnó, Renáta nevű olvasóinkat!
2015-10-06: Máról holnapra - Farkas Réka:

Támadásban a román nemzetféltők

Háborognak a székelyföldi románok, rég nem hallatták hangjukat, így vélhetik, ideje ismét vészharangot kongatni, vesztük közeledtén siránkozni. Nem először teszik, és minden bizonnyal nem is utoljára. Védelmet kérnek, külön támogatást, kormányzati főosztályt, és hab a tortán, hogy az erőszakszervezetek (ma már bátran ide sorolható a prefektúra is) hathatósabb és hatásosabb jelenlétével növeltetnék biztonságukat.
2015-10-06: Közélet - Nagy D. István:

A működtetéssel még várni kellIntegrált hulladékfeldolgozó

A gépparkot is bemutatták. Albert Levente felvételeGraţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter jelenlétében avatták fel tegnap Lécfalva határában az európai uniós forrásokból megépített integrált hulladékkezelő központot, amelynek működésére viszont még egyelőre várni kell. A sok csúszás és fennakadás közepette megépült korszerű létesítmény, illetve a projektben előírt más kötelező beruházások mintegy 20 millió euróba kerültek, a késésekért pedig nem feltétlenül a projekt lebonyolítói okolhatóak.
2015-10-06: Közélet - Váry O. Péter:

Az egység sokszínűségeSzékelyföld Napok

Ádám Gyula és Kovács László Attila a fotóbiennáléra készül. fotó: vargyasi LeventeAz egységes Székelyföld felmutatásának szándékával 2008-ban megálmodott Székelyföld Napok évről évre gyarapodó programkínálattal várja a közönséget, az idei rendezvény október 8–18. között zajlik Kovászna, Hargita és Maros megye székelyföldi részén. Az idei, sorrendben immár hatodik Székelyföld Napok – a székely identitás erősítésének alapgondolatán túl – nem titkolt szándéka hozzásegíteni Sepsiszentgyörgyöt az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséhez is.
2015-10-06: Közélet - :

Az aradi vértanúk emléknapja

1849. október 6-án érte el tetőpontját az 1848–1849-es szabadságharc megtorlása. Aradon ezen a napon végeztek ki tizenhárom honvédtisztet, ugyanakkor Pesten gróf Batthyány Lajost, az első felelős miniszterelnököt. A nemzeti gyásznapon a vértanúkra emlékezik a magyarság. Volt, ahol már vasárnap vagy tegnap tartottak megemlékezést.
2015-10-06: Közélet - Fekete Réka:

Új fák az emlékerdőben

Gyarapodik az emlékerdőNyolcvan juhar-, csere- és gesztenyefát ültettek el tegnap a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum IX. osztályos diákjai az 1998–99-ben Horváth Piroska tanárnő kezdeményezésére telepített emlékerdőben.
2015-10-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elmarad az ivartalanítás

Jóformán el sem kezdődött, és máris abbamaradt az erre a hétre meghirdetett ingyenes ivartalanítás a szépmezői kutyamenhelyen: a formaságok hiánya miatt már az első órában leállították a műtéteket, délután pedig el is utazott az orvosnő.
2015-10-06: Közélet - Ferencz Csaba:

Kétnyelvűségből elégtelenTollraforgó

Kétnyelvűségből elégtelen (Tollraforgó)A teljes körű anyanyelv-használatról, illetve annak hiányáról, a kétnyelvű feliratok ügyéről szinte naponta jelennek meg hírek. És joggal, hiszen úton-útfélen találkozunk azzal, hogy az állami hivatalok, intézmények nem tartják be a kétnyelvűség – egyébként törvénybe is iktatott – parancsát. De ritkán vesszük észre, hogy magunk is elmulasztjuk használni anyanyelvünket.
2015-10-06: Közélet - Nagy D. István:

Átszervezést terveznekHelyi rendőrség

A Magyarországon negyedszázada működő polgárőrség mintájára alakulhat át a helyi rendőrség, erről szólt a közbiztonsági hatóság brassói és Kovászna megyei képviselőinek múlt szerdai tanácskozása, amelyen az anyaországi Országos Polgárőrség Szövetség vezetői is részt vettek.
2015-10-06: Közélet - Fekete Réka:

Új tanterv tankönyv nélkül

Több beszédgyakorlat, a mai kor gyermekéhez közel álló szövegek használata, nyelvtani fogalmak nélküli helyesírás-tanítás, a nyelvérzék fejlesztése és semmi olyan nyelvi, tartalmi ismeret, amely nem felel meg a gyermek életkori sajátosságainak – ezek a legfontosabb elemei az idén bevezetett új harmadikos anyanyelvi tantervnek, amelyet Kocsis Annamária, a magyar nyelvű elemi oktatás háromszéki tanfelügyelője múlt hét végén mutatott be a magyar oktatásért felelős tanfelügyelők és módszertanosok szovátai országos tanácskozásán. Lapunk a tankönyvíró szakembert arra kérte, ismertesse a tanterv szóban forgó elvárásait.
2015-10-06: Közélet - :

Két kis utca következikRöviden

A Patak utcát és a Gólya utca külső harmadát is felújítja Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A legutóbbi tanácsülésen mindkét tervet egyöntetűen megszavazták, noha az NLP-s Bote Corina szóvá tette, hogy olykor igen nagy különbség van az egyes utcákra fordított összegek között. Konkrétan a 408 méter hosszú Patak utca korszerűsítési költségeit 2,2 millió lejre becsülik (ennyi lenne a 8 méter szélességű úttest és a változó méretű – elég keskeny –  járdák újraburkolása, illetve az új közvilágítás ára), a Gólya utcának a Tavasz és a Fenyves utca közé eső, közel 138 m hosszú szakaszán pedig 0,8 millió lejbe kerülnek majdnem ugyanezek a munkálatok (7 méter széles út és a helyenként 2 méter széles járdák aszfaltozása, zöld­övezetek kialakítása és új utcai lámpák felszerelése).
2015-10-06: Közélet - :

Óvodából orvoslakásRöviden

Orvosi lakásokat alakítanak ki Sepsiszentgyörgyön a Dália és Gyöngyvirág utcában. A nemrég még óvodaként, illetve bölcsődeként működő, tömbházföldszinti helyiségeket korszerűsítik, és a megyei kórház rendelkezésére bocsátják. A önkormányzat szeptemberi ülésén a tervezetet egyedül az SZDP-s Joós Ştefan kifogásolta: szerinte olcsóbb lenne piaci áron lakásokat vásárolni, mint a leromlott ingatlanokat felújítani. Sztakics Éva alpolgármester elmondta: ez már a második, olcsóbb ajánlat, de teljes körű tatarozást kell végezni, szükség van bizonyos átalakításokra, új fűtési rendszerek, elektromos hálózatok, szigetelések, fürdőszobák, nyílászárók felszerelésére.
2015-10-06: Közélet - Iochom István:

Megújuló nyergestetői kopjafák

Együtt a budakeszi hagyományőrzőkkel. A szerző felvételeA nyergestetői székely hősök emlékhelyén számos értékes kopjafa az idő és időjárás miatt veszélybe került. A kézdivásárhelyi Csiszár Dénes Faipari Tanműhely és a Kelengye Egyesület összefogásával a régi kopjafákat minőségi faápolóval lekezelték.
2015-10-06: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Örömnap ÁrapatakonSzékföldi Magyar Napok

Fülöp-Gál Árpád árapataki lelkipásztor arra ösztönözte gyülekezetét, a falu magyar lakosságát a II. Székföldi Magyar Napok templomi köszöntőjében, hogy lélekből örvendjenek, mert ez a mi napunk, egyszer egy évben magyar napokat tartanak székföldi községünkben, ünnepeljük, hogy együtt lehetünk, ápolhatjuk-bemutathatjuk hagyományainkat.
2015-10-06: Belföld - :

Folytatják a civilekA kovásznai Fenyő Szálló

Noha a Brassó Megyei Törvényszék visszadobta a kormány ellen indított bírósági eljárást, mint elfogadhatatlan, a civil kezdeményezők folytatják a jogi harcot a kovásznai Fenyő Szálloda ügyében. Utolsó állomásként Strasbourgig is elmennek.
2015-10-06: Belföld - :

Ponta nem aggódikMigránsválság

Nem nehezedik különleges migrációs nyomás Romániára, nagyjából ugyanannyi menekültkérelem érkezett a román hatóságokhoz, mint egy évvel korábban. Erről Victor Ponta miniszterelnök beszélt tegnap a parlamentben, jelezve azt is, hogy hamarosan emelni szándékoznak a politikai menekültekre költendő összeg mértékét.
2015-10-06: Belföld - :

Laczikó nem tudja, miért váltották le

A kormány illetékesei nem közölték Laczikó Enikővel, az Interetnikus Kapcsolatok Hivatalának múlt héten leváltott elnökével, hogy miért történt vezetőcsere az intézmény élén. Erről az érintett nyilatkozott hétfőn a Maszol.ro portálnak adott interjúban.
2015-10-06: Belföld - :

Hírsaláta

NEM ADJA FEL Miután fordítva sült el a székelyudvarhelyi városi rendőrség autójának kétnyelvű feliratozása kapcsán éppen általa kirobbantott botrány, Bogdan Diaconu ismét rászállt a témára, és a Facebookon vadítja híveit. A cirkuszt követően a városháza az autón szereplő összes feliratot románul és magyarul is feltüntette, a magyarbarátsággal egyáltalán nem vádolható Hargita megyei prefektus pedig ezt rendben találta.
2015-10-06: Belföld - :

Újravizsgálnák a CIA-börtönök ügyétRöviden

A parlament felső házának honvédelmi bizottsága egy újabb vizsgálati bizottság felállítását javasolja a Románia területén az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség által működtetett állítólagos börtönök ügyében. Marius Obreja liberális párti háromszéki szenátor, a szenátusi testületi vezetője szerint a z Európai Parlament igazságügyi, belügyi és emberi jogi bizottságának (LIBE) küldöttségével lezajlott találkozó nyomán döntöttek úgy, egy újabb bizottság felállítását kezdeményezik, amit az Egyesült Államok felső házának jelentése hozta új információk is indokolttá tesznek.
2015-10-06: Belföld - :

Szabadulhat Gică PopescuRöviden

Feltételes szabadlábra helyezésről döntött tegnap a bukaresti negyedik kerületi bíróság Gheorghe Popescu egykori válogatott futballista esetében, aki letöltötte a rá kiszabott börtönbüntetés felét. Popescut, aki az úgynevezett aranygeneráció tagja volt, az első osztályú bajnokságban lezajlott illegális játékosátigazolások miatt ítélték el tavaly márciusban. Az ítélőszék három év és egy hónap letöltendő fegyházbüntetést szabott meg abban a dossziéban, amelyben mások mellett Gheorghe Copos, a fővárosi Rapid futballcsapat egykori támogatóját is elítélték három év nyolc hónapra. A bíróság mostani Popescura vonatkozó ítélete nem jogerős, az ügyészek fellebbezhetnek.
2015-10-06: Külföldi hírek - :

Máért-programokRöviden

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) oktatási és kulturális szakbizottsága tegnap ülésezett. Napirenden az idei év tematikus programja, a szakképzés éve mellett a köznevelés átalakítása, illetve kulturális programok szerepeltek. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a magyar köznevelés átalakulása komoly hatást gyakorol a külhoni magyar oktatásra is. Hoppál Péter kulturális államtitkár kiemelte, hogy folyamatosan egyeztet a kulturális államtitkárság, valamint a nemzetpolitikai államtitkárság a programok összehangolása érdekében.
2015-10-06: Külföldi hírek - :

Özönvízszerű esőzésekRöviden

Húszra emelkedett a hétvégi özönvízszerű esőzésben elhunytak száma a francia Riviérán – közölte a helyi prefektúra. Az áldozatok között egy brit, egy olasz és egy portugál állampolgár is van. Tegnap délután 4400 háztartásban még mindig szünetelt az áramszolgáltatás Cannes-ban és a közeli Mandelieu-La-Napoule-ban, ahol vasárnapra virradó éjjel több mint ezer helyre riasztották a tűzoltókat.
2015-10-06: Külföldi hírek - :

Törökország mindenkit befogad

Recep Tayyip Erdogan és Donald TuskA török államfő brüsszeli tárgyalásain arra emlékeztetett, hogy Törökország az elmúlt években 2,5 millió menekültet fogadott be, míg egész Európába összesen 250 ezret.
2015-10-06: Külföldi hírek - :

Megváltozott a szerbiai politika

Tizenöt év alatt megváltozott a szerbiai politika, így ami a Milosevic-rezsim megbuktatásakor még elképzelhetetlennek tűnt, ma már realitás, és az akkori állapotok ma már nem érvényesek – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az úgynevezett demokratikus fordulat tizenötödik évfordulóján, tegnap.
2015-10-06: Külföldi hírek - :

Oroszbarát győzelem KirgizisztánbanRöviden

A kormányzó oroszbarát szociáldemokraták nyerték meg Kirgizisztánban a hétvégi parlamenti választásokat. A Temir Szarijev kormányfő mögött álló Kirgizisztán Szociáldemokrata Pártja (SDPK) a szavazatok 27,4 százalékát gyűjtötte be, amelynek alapján a 120 fős törvényhozásban 40 hely illeti meg. A párt egyik szóvivője az előzetes eredmények közzététele után azt mondta, hogy folytatni óhajtják az eddigi reformokat.
2015-10-06: Gazdakör - :

Ősz a kertben

Ősz a kertbenNyakunkon az ősz, fokozatosan rövidülnek a nappalok, egyre hűvösebb az idő. Hamarosan a tél is megjön. De miről kell a kertművelőnek ősszel gondoskodnia? Természetesen a télre való felkészülésről!
2015-10-06: Gazdakör - :

Többletpénz csak elismert vetőmag használatával

Elismert vetőmag használatához kötik a cukorrépa-termelés támogatásátHa termeléshez kötött támogatást is kívánnak kapni a gazdák, 2016-tól be kell bizonyítaniuk, hogy elismert vetőmaggal létesítették kultúráikat. A minőségi szaporítóanyag beszerzéséről vagy a saját szaporítóanyag termesztéséről szóló dokumentumokat a 2016-os gazdasági évtől kezdődően kéri a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) – jelentette be a hivatal igazgatója, Mihai Putintei, a Ştiriagricole.ro szerint.
2015-10-06: Gazdakör - Incze Péter:

Elfogyóban a támogatások

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség bejelentése szerint a 4.1-es számot viselő, a Gazdaságok korszerűsítése című fejezetnél a növénytermesztési összetevőnél a 2015-re leosztott keretösszeg elfogyott, így az ügynökség leállította a pályázatok fogadását, illetve a számítógépes rendszerbe való feltöltés lehetőségét.
2015-10-06: Magazin - :

Balogh Zsolt életműdíjas

Balogh Zsolt (középen) a díjátadáson. Fotó: Facebook/Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar FilmszemleBalogh Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár kapta az erdélyi Filmtettfeszt idei életműdíját, a Sárga Csikó Díjat.
2015-10-06: Magazin - :

Bánffy Miklósról a Magyarság Házában

A budapesti Magyarság Házában nyílt meg pénteken a gróf Bánffy Miklós írót, színházi rendezőt, Magyarország egykori külügyminiszterét bemutató tárlat. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Illúzió és tükröződés című vándorkiállítását eddig 31 helyszínen mintegy 50 ezren látták – mondta el Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a megnyitón.
2015-10-06: Magazin - :

Zsidó kulturális fesztivál Kolozsváron

Először tartanak zsidó kulturális fesztivált Erdély fővárosában. A Határtalan Kolozsvár című rendezvényre október 7. és 11. között várják a közönséget – közölte a Európa ifjúsági fővárosa program koordinációs irodája.
2015-10-06: Sport - :

Sepsi FC–Galactic Focșani 5–01–0 Teremlabdarúgás, I. Liga

Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy 600 néző. Vezette: Sorescu Bogdan (Piteşti) és Burtescu Septimiu (Târgovişte). Sepsi FC: Grigoraș–Petrovic, Sestic, Sergio, Kanyó (cserék: Kisgyörgy, Mihály, Bocz, Bujdosó, Máté, Sütő, Jankó, Lopez. Edző: Farkas Attila. Galactic Focşani: Borș–Oancea, Lupu. Munteanu, Sava S. (cserék: Costin, Nistor, Dumitru, Sava R., Ducă, Ciobotaru. Edző: Petrachi Gurguiațu. Gólszerzők: Bujdosó (12.), Máté (31.), Mihály (34.), Lopez (35.), Petrovic (39.). Sárga lap: Mihály (34.), illetve Munteanu (11.), Nistor (34.), Costin (34., 40.). Piros lap: Costin (40.). Kapura rúgás: 35–21 (a kapu területére: 17–9). Szögletarány: 14–7. Csapathiba: 8–8. Tízméteres: 2/0–0/0.
2015-10-06: Sport - :

Remek szentgyörgyi eredményekAtlétika

Vasárnap a fővárosban rendezték a nyolcadik Reiffeisen Bank Bucharest Maraton nevet viselő nemzetközi utcai futóversenyt, amelyen 55 országból több mint 10 ezer hazai és külföldi (leigazolt, illetve amatőr) versenyző vett részt. A viadalon a következő versenyszámokban lehetett indulni: maraton, félmaraton, maratoni váltó, 3 km-es és gyerek futás, valamint mozgássérültek versenye.
2015-10-06: Sport - :

Tompa tizenegyedik BelgiumbanMotokrossz, magyar válogatott

A megyeszékhelyi Tompa Krisztián a magyar válogatott tagjaként ott volt a belgiumi Baisieuxban megrendezett motokrossz ifjúsági csapat-világbajnokságon, amelyen open kategóriában a 11. lett együttesével. A megmérettetésen minden osztályban háromfős alakulatok versenyeztek, Krisztiánéknak sajnos pechjük volt, a szombati selejtezőn egyik társuk elesett, és komolyabb sérüléseket szenvedett, így nem tudta vállalni a vasárnapi futamot... A viadalon indult a román nemzeti csapat is, amely a 13. helyen végzett. Az eredmény: 1. Belgium, 2. Svédország, 3. Lettország... 11. Magyarország... 13. Románia. (t)
2015-10-06: Sport - :

Már 13 pont a Fradi előnyeLabdarúgás

A Ferencváros a Honvéd legyőzésével és a többi üldöző pontvesztésének köszönhetően már 13 pont előnnyel vezet a labdarúgó OTP Bank Liga 11. fordulóját követően. A sereghajtó Békéscsaba kisebb meglepetésre 1–1-es döntetlent játszott az MTK csapatával, akárcsak a Vasas a Paksi FC-vel, illetve a Haladás a Diósgyőr otthonában. A címvédő Videoton kétgólos hátrányból állt fel, majd 3–2-re húzta be a mérkőzést a Puskás Akadémiával szemben.
2015-10-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tisztelgés az aradi vértanúk emléke előtt Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium diákjainak A 13-ak emlékezete című műsorával, a Református Kollégium Refsonor kórusának közreműködésével emlékeznek idén  az aradi vértanúkra ma 16 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi vértanúk emlékére felállított kopjafáknál. A résztvevők egy szál virággal tiszteleghetnek a tizenhármak emléke előtt.
2015-10-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. DÉZSI JÓZSEFNÉ GÉZA ERZSÉBET életének 84. évében elhunyt. Temetése 2015. október 7-én 15 órakor lesz az ozsdolai ravatalozóházból a helyi temetőben. A gyászoló család 8698
2015-10-05: Közélet - Ferencz Csaba:

Boldog, aki énekel

A Cantus Firmus a dalosok kopjafájánál. A szerző felvételeKodály Zoltán Szép szavú múzsájával, az együttes jeligéjévé vált kórusművel kezdte szombati ünnepi koncertjét a Cantus Firmus vegyes kar. A 35 éves kórus vendégeivel együtt ismét bebizonyította, erős közösségformáló ereje van az együtt éneklésnek.  
2015-10-05: Közélet - Hecser László:

Régi zene szólt Olaszteleken

Régizene-koncert az olaszteleki Daniel-kastélyban. Fotó: Facebook/Hoffmann EditAz Erdővidéki Régizene-találkozó az elmúlt esztendőkben sokakat megszólított, sikerült a régió egyik hagyományos eseményévé tenni. Szervezői új célokat tűztek maguk elé: túllépni a földrajzi határokat, s vonzani új, a kultúra és a tájegység iránt egyaránt érdeklődő közönséget.  
2015-10-05: Közélet - Bokor Gábor:

Pályáznak Zágonban

Kihasználja a Leader-pályázati lehetőségeket a zágoni községháza. A Progresszió Leader Akciócsoport tagjaként több nyertes pályázat lebonyolítását végzik pillanatnyilag is Zágonban.  
2015-10-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szabályon kívüli iskola

Kétnyelvű feliratra vár a sepsiszentgyörgyi Brâncuși-szaklíceum. Albert Levente felvételeNem először teszik szóvá a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ülésén, hogy a Constantin Brâncuşi-szaklíceum nem hajlandó kitenni a kétnyelvű feliratot, s bár Czegő Zoltán néppárti tanácstag szeptember végén újra megkérdezte, hogy mikor lehet érvényt szerezni a törvénynek ebben az iskolában is, konkrét választ most sem kapott.
2015-10-05: Közélet - Hecser László:

Autómentes nap Baróton: zölden szebb az élet

A szerző felvételeA vártnál kevesebben vettek részt Baróton az autómentes-napi megmozduláson, de a rendezvényt a Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesület így is sikernek tartja: a fiatalok úgy nyilatkoztak, olyan helyen szeretnének élni, ahol a levegő tisztább, ezért azt ígérték, azon lesznek, hogy környezetükben kevesebbet használjanak gépkocsit.  
2015-10-05: Közélet - Bokor Gábor:

Gazdanap Málnáson

Gasztrofesztivállá nőtte ki magát a gazdanap. A szerző felvételeGazdanapként indult, színvonalas gasztrofesztiválként teljesedett ki a hétvégén Málnásfürdőn megszervezett faluünnep. A málnási önkormányzat szakított a vadásznapok hagyományával, idén gazdanapként tervezte meg a község ünnepét. A változtatás hasznosnak bizonyult, helybeliek és a közeli falvakból érkezett vendégek népesítették be a málnásfürdői Nyíresben kijelölt helyszínt.  
2015-10-05: Közélet - :

Felső-háromszékiek az állatkertben

Szombaton 630 Zarah Moden-gyári alkalmazott és gyermekeik látogatták meg a brassói állatkertet. A tömegkirándulást a Wilhelm Wegener német üzletember, Kézdivásárhely díszpolgára által alapított Pro Sanitate Alapítvány, valamint a kézdivásárhelyi New Fashion és Zarah Moden gyárak szervezték.
2015-10-05: Közélet - :

Új park Kézdiszentléleken

Kézdiszentléleken az esztelneki székhelyű Angustia Egyesületnél megnyert pályázatnak köszönhetően új parkot alakított ki az önkormányzat, a bejáratnál már áll két székely mintázatú kapufélfa, az új, fából készített játszótéri eszközök is a helyükre kerültek, és járdák épültek.
2015-10-05: Közélet - :

Kreatív gyeremekek klubja

A kézdivásárhelyi KreaKids Stúdió, ahol divat- és formatervezést, animációt és rajzot is tanulhatnak a gyermekek, péntek délután az ötödik tanévét nyitotta meg a Kosztándi Képtárban.
2015-10-05: Belföldi hírek - :

A schengeni övezeten kívül

Nem tűzik napirendre az uniós belügyminiszterek e heti tanácskozásán Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, mert továbbra sincs konszenzus az ügyben – közölte Victor Ponta miniszterelnök szombat este.
2015-10-05: Külföldi hírek - :

Veszélyes baloldali nyilatkozatok

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint felelőtlen és veszélyes bevándorláspolitikai nyilatkozatokat tesznek magyarországi és nemzetközi baloldali politikusok.
2015-10-05: Külföldi hírek - :

A német újraegyesítés ünnepe

Az utóbbi 25 évben beteljesült Willy Brandt néhai kancellár jóslata, miszerint összenő, ami összetartozik, de a menekültválság miatt most össze kell nőnie olyan dolgoknak is, amelyek eddig nem tartoztak össze – mondta Joachim Gauck német államfő szombaton Frankfurtban a német egység helyreállításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
2015-10-05: Máról holnapra - Fekete Réka:

Kapkod az egészségügyi miniszter

E gyszerre öt-hat sarkalatos törvényt módosítana az egészségügyi miniszter, amelyek a lakosság minden korosztályát és az egészségügyben dolgozók minden kategóriáját érintenék. Nem arról van szó, hogy minden rendben lenne ebben az ágazatban, de a kapkodás, a fedezet nélküli ígérgetés nem megoldás.
2015-10-05: Jegyzetek - Kuti János:

A medve oroszlánkörmeiA múlt hét

Az orosz medve kezdte megmutatni oroszlánkörmeit. A Krím-annektáló és Ukrajnát destabilizáló, harcias Putyin elment New Yorkba, és a béke bajnokával, Obamával is találkozott. Tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában. Előadása alatt az amerikai elnök elfordította fejét. Mikor viszont Obama beszélt, akkor Putyin vonult ki a teremből. Obamának, megelőlegezvén békeharcát, korábban még Nobel-békedíjat is adtak. Később, mikor ez már a tarsolyában volt, nem bizonyult a Földközi-tenger déli és keleti partjai felett olajággal a szájában röpködő békegalambnak.