Sepsiszentgyörgy, 2017. szeptember 27., szerda 00:48
Köszöntjük Adalbert nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2017-09-27: Közélet - Hecser László:

Szárazajta könnyei

A szomorú esemény óta hetvenhárom esztendő telt el, de Szárazajta népe mai napig nem tudta teljességgel feldolgozni, hogy tizenhárom ártatlan embernek kellett mártírhalált halnia a betörő román martalócok bosszúvágya miatt. A Gavrilă Olteanu vezette Maniu-gárdistáknak a falu lélekben már megbocsátott, de tetteiket nem felejtik – hangzik el minden esztendőben a megemlékezés alkalmával.
2017-09-27: Máról holnapra - Mózes László:

Az ukrán kisebbségi modell

„Vannak az országban emberek, akik egyáltalán nem beszélnek ukránul, ez egységünket és nemzetbiztonságunkat érintő kérdés” – mennydörgött Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután hétfőn este Petro Porosenko elnök aláírta a sokat bírált, anyanyelvhasználatot korlátozó új oktatási törvényt.
2017-09-27: Közélet - :

Engedne az RMDSZAnyanyelvhasználat a közigazgatásban

Az RMDSZ egyet tudna érteni azzal, hogy 15 százalékban állapítsák meg azt a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban – nyilatkozta hétfőn Kelemen Hunor.
2017-09-27: Közélet - :

Drágul az áram

Többet kell fizetni október elsejétől a villamos energiáért. Niculae Havrileț, az országos energiaár-szabályozó hatóság elnöke a tegnapi, erre vonatkozó egyeztetéseket követően azt nyilatkozta: 100 kWh fogyasztás esetén átlagosan 3,45 lejjel emelkedik a havi fizetnivaló.
2017-09-27: Közélet - Iochom István:

Visszaállamosították a kézdialmási iskolaépületet

A kézdialmási régi iskola épülete. A szerző felvételeA nyáron az országos restitúciós bizottság hivatalos átiratban értesítette a kézdialmási önkormányzatot, hogy elutasították a helybeli római katolikus egyház egykori egyházi iskolaépületre és az elkezdett iskolakápolnára benyújtott visszaigénylési kérését. Az egyháznak harminc nap állt rendelkezésére a fellebbezéshez, de Molnár István polgármester tudomása szerint nem éltek e jogukkal.
2017-09-27: Közélet - :

Uniós pénz háromszéki műemlékekre

Uniós pénz háromszéki műemlékekreMégis európai uniós alapokból újítják fel a Lemhény és Kézdialmás között található Szent Mihály-műemlék templomot, és hamarosan megkötik az előszerződést – pontosított Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség közgyűlésén, amelyet kedden a megyeházán tartottak. Simion Creţu, az ügynökség igazgatója megerősítette a tanácselnök tájékoztatóját, kiemelve, hogy a pályázatot benyújtó lemhényi és kézdialmási önkormányzat, valamint a két községhez tartozó parókia hamarosan megkapja az erről szóló értesítőt – derül ki a megyei önkormányzat közleményéből.
2017-09-27: Közélet - :

Kijavították a tornaterem tetőzetét

A tanévkezdésre sikerült kijavítani a kézdialmási Kelemen Didák-iskola tornatermének a tetőzetét, a cserepeket átforgatták és újakat is vásároltak.
2017-09-27: Közélet - Szekeres Attila:

Évadnyitó mesés táncház Guzsalyaséknál

A szerző felvételeÉvadnyitó mesés táncházat tartott a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány tegnap a Míves Házban. Amúgy korábban október első keddjén tartották az évadnyitó táncházat, ám csatlakozva a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál programsorozatához, idén egy héttel előbb került sor a mulatságra.
2017-09-27: Közélet - Nagy D. István:

Katonák potyogtak az égbőlHadgyakorlat Székelyföldön is

A múlt heti tájékoztatásnak megfelelően tegnap kezdetét vette a hadügyminisztérium, a belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, valamint a kormányőrség közös hadgyakorlata. A több megyére – egyebek mellett Kovászna és Hargita megyékre is – kiterjedő gyakorlat október harmadikán zárul.
2017-09-27: Közélet - Miska Brigitta:

Önkéntesek a stadionértSepsiszentgyörgy

Fotó: Albert LeventeTegnap délután több órán keresztül mintegy negyvenfős csoport segített az MSC Stadion körüli munkálatokban. Az önkéntesek segítettek felszerelni a lelátókra a székeket, zöld-fehérre festették a kerítést, eltávolították a törmelékeket és a köveket a lelátók mellől, illetve a gyomokat is kitépték a sportlétesítmény területének egy részéről.
2017-09-27: Közélet - Szekeres Attila:

Édes ízek fesztiválja rekordkísérlettel

A hét végén Sepsiszentgyörgy főterén az I. Kürtőskalács – édes ízek fesztiválján több érdekesség várja az érdeklődőket, köztük egy rekordkísérlet: szombaton igyekeznek megsütni a világ leghosszabb kürtőskalácsát. Ezt vasárnap szétosztják Brassóban, a Sepsi OSK ellenfele, a bukaresti Steaua futballcsapat szurkolói között, jelentette be Diószegi László tegnap.
2017-09-27: Közélet - :

Elütöttek egy biciklist

Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. út és a Sport utca kereszteződésében levő gyalogátjárón egy, az állomás felől érkező személygépkocsi elütött egy biciklist tegnap egy órával dél után.
2017-09-27: Belföld - :

Folyósítják a támogatástSzülőföldön magyarul

Több mint 230 ezer határon túli magyar óvodás és iskolás gyermek részesül egyszeri nevelési-oktatási támogatásban a Szülőföldön magyarul pályázat keretében a most indult tanévben.
2017-09-27: Belföld - :

Alacsony bérek Székelyföldön

Az elmúlt évben a munkáltatók havonta közel 3500 lejt költöttek egy alkalmazottra, ez 9, 5 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest – közölte tegnap az Országos Statisztikai Intézet. Közleményük szerint tavaly 2809 lej volt az országos bruttó átlagbér, ez 9,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
2017-09-27: Belföld - :

Menekülteket fogadnak

Románia befogad száz, Törökországban nyilvántartásba vett szíriai állampolgárt az Európai Unió Tanácsának a kötelező betelepítési kvótákról tavalyelőtt elfogadott 1601-es számú határozata alapján. Az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a hivatalos közlönyben.
2017-09-27: Belföld - :

Szükség van a romániai munkaerőreNagy-Britannia

Nagy Britannia az Európai Unióból való távozása (brexit) után is nyitott marad a tehetséges, ambiciózus, eltökélt emberek számára, de maga fogja ellenőrizni a bevándorlást, nem Brüsszel – jelentette ki Bukarestben Boris Johnson brit külügyminiszter, akivel az Agerpres hírügynökség közölt tegnap interjút.
2017-09-27: Belföldi hírek - :

Államfői intelem

Bűnvádi eljárás alatt álló vagy jogerősen elítélt személyek nem kaphatnak helyet az államvezetésben – nyilatkozta tegnap este Klaus Iohannis államfő.
2017-09-27: Belföldi hírek - :

Közvitán a tankönyvtörvény

Az oktatási minisztérium közvitára bocsátotta a tankönyvtörvényt, a jogszabály célja, hogy szabályozza az iskolai tankönyvek rendszerét – közölte kedden a szaktárca.
2017-09-27: Belföldi hírek - :

Védik a tárcavezetőt

Negatívan véleményezte tegnap a szenátus igazságügyi bizottsága a Viorel Ilie parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter elleni bűnvádi kivizsgálás elindításának engedélyezését célzó kérelmet.
2017-09-27: Hírsaláta - :

Hírsaláta

GONDTALAN IDŐSKOR. Adómentessé tenné a szenátori és képviselői nyugdíjakat egy szociáldemokrata tervezet.
2017-09-27: Világfigyelő - :

Alternatív mozgósításKatalónia

Alternatív módszerekkel mozgósítanak voksolásra az október 1-jei népszavazáson a katalán függetlenség pártolói, miután a spanyol hatóságok mindent megtesznek az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum megakadályozásáért.
2017-09-27: Világfigyelő - :

Védik és ellenzik az ukrán oktatási törvényt

Petro Porosenko ukrán elnök. Fotó:  MTI/EPA/Szerhij DolzsenkoHétfőn este Petro Porosenko elnök aláírta az új oktatási törvényt. Lépése tiltakozást váltott ki több szomszédos államban, ám úgy tűnik, az ukránok semmilyen fenyegetőzés hatására nem hajlandóak visszatáncolni.
2017-09-27: Világfigyelő - :

Függetlenedésre szavaztak a kurdok

Az iraki kurd szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt hétfőn arra, hogy Kurdisztán régió és körülötte a kurdok lakta térségek független állammá alakuljanak – adta hírül hétfőn éjjel az erbíli választási bizottság az előzetes eredményt. A területen szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz – közölte a bizottság. A külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak, végeredmény legkésőbb három nap múlva várható. Az észak-iraki autonóm Kurdisztán és kurdok lakta egyéb térségek függetlenségéről a bagdadi vezetés szembenállása mellett és nemzetközi nyomás ellenére kezdeményeztek népszavazást.
2017-09-27: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Fordulóponthoz érkeztünkHelyi termék

Csath Magdolna: Új gazdasági szemléletre van szükségA helyi termékek/szolgáltatások előnyeit érzelmi szempontból nem kell különösebben magyarázni. Hiszen a hely szelleme, a személyes emberi kapcsolatok még a sokszor személytelen üzleti életben is sokat nyomnak a latban. Prof. dr. Csath Magdolnával, a Szent István Egyetem emeritus professzorával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszorával a közgazdasági érveket kívántuk sorba venni.
2017-09-27: Pénz, piac, vállalkozás - :

Élettér egy új „városban”Fortuna park

Élettér egy új „városban” (Fortuna  park)– Közel egy éve jelentették be, hogy magánlakópark épül Sepsiszentgyörgyön az egykori ecetgyár telephelyén, idén májusban az önkormányzat a területrendezési tervet is elfogadta. Hogy állnak az építkezéssel? – kérdezem Csergő Zsolt befektetőt.
2017-09-27: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Könyvelők napja Minden év szeptember 21-én tartják a romániai könyvelők napját. A Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületének megyei szervezete a Kolcza vendéglőben látta vendégül a szakma képviselőit, a meghívottakat.
2017-09-27: Kármentő - Váry O. Péter:

Ügyfélszolgálat

Roma fiatalember néhány papirossal a kezében, álldogál egyik lábáról a másikra, várja, hogy megszólítsák. Ő maga nem nagyon törekszik szóhoz jutni, mint később kiderül, a román szótól viszolyog. Nem azért, mert bármiféle idegengyűlölet munkálkodna benne, hanem azért, mert nem igazán birtokolja az államnyelvet.
2017-09-27: Riport - :

Kürtkalács mint kürtöskalács

Pászka Éva és Takács Julianna Oroszfaluban készülnek a falunapra„Alig van erdélyi tésztaféle, amely annyit foglalkoztatta volna... az érdeklődőket, mint éppen a kürtőskalács” – állapítja meg Szabó T. Attila a Kürtöskalács, kürtőskalács című tanulmányában (Szó és az ember, 1971). Így az alábbiakban jómagam is bátorkodom véleményezni a hosszú ő-vel vagy rövid ö-vel való írásmód kérdését, az utóbbira szavazva, ezért a következőkben kürtösként használom a kifejezést. Ugyanakkor a hétvégén rendezendő Kürtőskalács – édes ízek fesztivál tiszteletére egy 1932-ben Sepsiszentgyörgyön megjelent szakácskönyv kürtösreceptjét is közreadom.
2017-09-27: Sport - :

Molnár négynapos versenyen ötödik helyen végzettHegyikerékpározás

Fotó: Facebook/Riders ClubSzeptember 21. és 24. között a Bucsecs- és a Királykő-hegységben szervezték meg a Carpathian MTB Epic 2017 nemzetközi hegyikerékpáros maratonversenyt, amely egy időfutamból és három szakaszból állt. Közel száz kerékpározó tette próbára magát, köztük a sepsiszentgyörgyi Molnár Ede is, aki összetettben az előkelő 5. helyet szerezte meg.
2017-09-27: Sport - :

Sugás MTB RaceHegyikerékpározás

Fotó: Hadnagy ZsuszannaSzombaton Sugásfürdő és környéke adott otthont a hegyikerékpáros Sugás MTB Race idei kiírásának, amelynek rövidebbik távjára 46-an, a hosszabbik próbájára 14-en jelentkeztek. Utóbbi versenyszámban csak kilencen értek célba. A népszerű viadalt a megyeszékhelyi CovAlpin Egyesület szervezte Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kovászna Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság támogatásával.
2017-09-27: Sport - :

Tíz érem MontenegróbólKüzdősport

Tíz érem Montenegróból (Küzdősport)A sepsiszentgyörgyi MSC és a Samurai OPS sportolói tíz éremmel tértek haza az elmúlt hétvégén Montenegró fővárosában, Podgoricában megrendezett U15-ös dzsiudzsicu-világbajnokságról, illetve nyílt Balkán-bajnokságról. Utóbbi megmérettetés U12-es, U18-as és U21-es és felnőtt sportolók számára szólt.
2017-09-27: Sport - :

Először kapott ki hazai pályán az AstraLabdarúgás, I. liga

A Kolozsvári CFR csatára, Ciprian Deac 33. gólját szerezte az élvonalban. Fotó: Nicu CherciuAz Astra Giurgiu 3–2 arányban maradt alul a listavezető Kolozsvári CFR csapatával szemben az I. ligás labdarúgó-bajnokság 12. fordulójának zárómérkőzésén.
2017-09-27: Sport - :

Egy csapat az Aston Martin és a Red BullForma–1

Fotó: Facebook / Red Bull RacingAz Aston Martin lesz a Red Bull Forma–1-es csapatának névadó támogatója a 2018-as évadtól kezdve – jelentett be az osztrák istálló hétfőn. Az autógyártó és az energiaital-gyárosok F1-es csapata már 2016 óta együttműködik, amit a következő években még jobban kiterjesztenek.
2017-09-27: Sport - :

Magyar hírességek Sepsiszentgyörgyön

A Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség meghívására és a Váradi József Általános Iskola társszervezésében ma közönségtalálkozóra kerül sor a magyar futball hírességeivel.
2017-09-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

VI. Önkéntesnap Hatodik alkalommal rendeznek Önkéntes Kupát a Turulmadár Ifjúsági Iroda szervezésében. Cél, hogy egészséges versengésben dönthessék el, kik a legsportosabb önkéntes civil szervezet tagjai. Az elmúlt években több mint 400 önkéntes és 10 szervezet vett részt a rendezvényen. Olyan sportokat próbálhattak ki, mint a pókfoci vagy a teremhoki, de ügyességi játékokban is helyt kellett állni. Idén sem lesz hiány érdekes próbákból. Főbb versenyszámok: kugli, vakondfoci, ügyességi vetélkedők. Jelentkezési feltételek: a csapat létszáma legalább 5, legtöbb 10 személy; egy csapatban minimum két lányversenyzőnek kell lennie; a résztvevők életkora 16–30 év közötti; minden csapattagnak ismernie kell a versenyszabályzatot; a résztvevőknek valamely háromszéki civil, iskolai vagy egyházi szervezet tagjainak kell lenniük. Részvételi díj: 10 lej/csapat. Az a csapat, amely legalább öttagú szurkolótábort visz magával, különdíjban részesül. Minden csapat készüljön egy csatakiáltással, amellyel az éppen versenyző társait tudja biztatni. Részletek a www.turuliroda.ro honlapon.
2017-09-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a drága jó férj, apa, nagyapa, testvér, sógor, gyermek, após, rokon, jó barát, id. HENGÁN ZOLTÁN, a villanyvállalat volt munkatársa hosszú, de türelemmel viselt betegség után életének 58., házasságának 33. évében 2017. szeptember 26-án eltávozott szerettei köréből. Drága halottunk földi maradványait 2017. szeptember 29-én, pénteken 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi közös temetőben. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 19589
2017-09-26: Közélet - Hecser László:

Hálaadás Felsőrákoson

Ünneplőbe öltözött asszonyokAz elmúlt évek hagyományához híven szeptember utolsó hétvégéjén kettős ünnepet ült Felsőrákos: szombaton falunapot tartottak, vasárnap az unitárius egyház egyik legjelentősebb eseményét, az őszi hálaadást ülték. Az időjárás nem mindig tartott a szervezőkkel, de minden tervezett esemény lezajlott.  
2017-09-26: Közélet - Iochom István:

Elmarad a felújításSzent Mihály-hegyi műemlék templom

A Szent Mihály-hegyi templom. Szekeres Attila archív felvételeRossz hír érkezett a lemhényi községházára Gyulafehérvárról, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől – mondotta Molnár István, Kézdialmás polgármestere –, a Szent Mihály-hegyi római katolikus barokk műemlék templom, illetve épületegyüttes felújítására a lemhényi és kézdialmási önkormányzat, valamint a két település római katolikus egyháza által közösen benyújtott pályázat nem kapta meg a szükséges pontszámot, a helyszíni szemle után csupán hatvankét ponttal maradtak. Pótlistára kerültek, a 36 millió eurós pénzkeret kimerült.  
2017-09-26: Közélet - Iochom István:

Vetró-dombormű Hatvanban

A dombormű avatóján Vetró András magyaráz. Fotó: Hatvani HírlapSzombaton Hatvanban, Kézdivásárhely egyik magyarországi testvérvárosa polgármesteri hivatalának előcsarnokában felavatták Vetró András Együtt című domborművét. Az eseményre a múlt hét végi testvérvárosi találkozó alkalmával került sor.  
2017-09-26: Közélet - Fekete Réka:

Elfogadás két keréken

A sérültekért burrogtak a motorok. Albert Levente felvételeHarmadik alkalommal ajándékoztak meg fiatal fogyatékkal élőket a motorozás élményével a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház és az erősdi László Ferenc Kulturális Egyesület által szervezett Legszebb nap elnevezésű rendezvényen. Az istentisztelettel egybekötött vasárnapi eseményen 38 motoros és ugyanannyi sérült, valamint önkéntes segítő vett részt.  
2017-09-26: Közélet - Bokor Gábor:

Juventus fesztivál hatodik alkalommal

A diákszínjátszás a fiatalok személyiségének fejlődését is hordozza. A szerző felvételeHatodik alkalommal szervezték meg a Juventus fesztivált. A diákszínjátszó csoportok fellépésének lehetőséget adó rendezvény szombaton a kovásznai kulturális központban zajlott öt társulat részvételével.  
2017-09-26: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Otthon a mesékbenKettős gyerekkönyv-bemutató Sepsiszentgyörgyön

Karda Zenkő, Bedőházi Beáta, Sikó Barabási Eszter, Gál AndreaAz esős délután ellenére sokan szorongtunk az Árkosi Kulturális Központban megrendezett kettős könyvbemutatón és kiállításon, ahol Gál Andrea Hátamon a zsákom és Sikó-Barabási Eszter Meseotthon című gyerekkönyveit mutatták be pénteken. Mindkét könyv a kolozsvári Koinónia Kiadónál jelent meg idén. Utóbbit Karda Zenkő illusztrálta, a rajzaiból készült kiállítást is megtekinthette a közönség.  
2017-09-26: Közélet - :

Fogynak az ingyenes parkolóhelyek

A Váradi József utca alsó szakaszára (a Kossuth Lajos utcától a Konsza Samu utcáig) és a Bánki Donát utca nagyobbik részére (a Kriza János utcától az Ág utcáig) is kiterjeszti a fizetéses parkolást Sepsiszentgyörgy önkormányzata.
2017-09-26: Közélet - :

Hajnali ellenőrzés

Razziáztak a rendőrök csendőri segédlettel Sepsiszentgyörgyön péntek éjféltől szombat hajnali 4 óráig, főleg az éjszakai szórakozóhelyek és bárok környékén.
2017-09-26: Közélet - :

Balesetek

Három személygépkocsi koccant Sepsikőröspatakon péntek délután.
2017-09-26: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Emlékkopja RétyenReformáció 500

Áldást mond a püspök. A szerző felvételeHálaadó istentiszteleten ünnepelt a reformáció ötszázadik évfordulóján a Feketeügy menti nagyközség gyülekezete. A hálaadás műemlék templomának és harangtornyának teljes körű felújítására, harangjainak elektromos meghajtásúvá tételére és a faluközösség vallásában való 500 éves megmaradására  vonatkozott.
2017-09-26: Belföldi hírek - :

Elítélték Dan Şovát

Három év börtönbüntetésre ítélte első fokon a legfelsőbb bíróság Dan Şova volt közlekedési minisztert és szenátort egy korrupciós perben.
2017-09-26: Belföldi hírek - :

Feljelentették Kövesit

Az Igazságszolgáltatási Felügyelet fegyelmi kivizsgálást indított Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Marius Iacob, az intézmény helyettes főügyésze és Gheorghe Popovici ügyész ellen.
2017-09-26: Máról holnapra - Mózes László:

Merkel, negyedszer is

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson – jelentette ki Angela Merkel, a pártszövetség vezetője urnazárás után. Ha nyolc százalékot veszített is, de Merkel megnyerte a választásokat, és negyedszer lehet kancellár.
2017-09-26: Jegyzetek - Demeter Virág Katalin:

Taxis etikett?Tollraforgó

Ha nem vezet az ember lánya, bizony néha taxiba kényszerül, a minap egy gyors bevásárlás ürügyén kellett igénybe vennem a szolgáltatást – autóbusz sajnos nem közlekedik városszéli célpontok felé... Mivel nem sikerült autót kérni attól a társaságtól, melynek sok éve bizalmat szavaztam, az első taximegállóban várakozó, szabad autóba szálltam be.
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.8912 RON
100 HUF = 1.4778 RON
1 EUR = 4.5990 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: