Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. május 25., hétfõ 18:13
Köszöntjük Orbán nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2015-05-23: Közélet - Fekete Réka:

Születésnap örömmel, gonddal25 éves a Háromszék Táncegyüttes

Rendhagyó és rendkívüli produkcióval zárta a fennállása huszonötödik esztendejét ünneplő sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes az évfordulós évadot. A tegnapi gálaműsorban a társulat korábbi, jelenlegi és vendég koreográfusainak alkotásaiból mutattak be egy estérevalót. A színfalak mögött ellenben komoly gondokkal küzdenek, az együttes igazgatója és művészeti vezetője szerint a Háromszék Táncegyüttes az eddigi legsúlyosabb mélypontjára érkezett.  
2015-05-23: Máról holnapra - Mózes László:

Csíksomlyó örök

Csíksomlyóra zarándokolni: test és lélek tornája. Évente több százezren gyalogolnak ki a legnagyobb magyar katolikus búcsúnak otthont adó, két Somlyó-hegy közötti nyeregbe hitet s tartást erősíteni, gondolatokat pal­lérozni, csendet, békét, megnyugvást keresni.
2015-05-23: Közélet - Farkas Réka:

Ingyenes lesz a telekkönyvezés

Albert Levente felvételeA nagy törvényhozási lázban szerdán elfogadta a képviselőház az új kataszteri törvényt is. Ennek értelmében a következő években az ország teljes területét felmérik és telekkönyvezik, mindez pedig nem kerül majd egyetlen lejébe sem a tulajdonosoknak, hanem költségvetési és európai uniós pénzekből fedezik a kiadásokat – ismertette Márton Árpád RMDSZ-es képviselő.  
2015-05-23: Közélet - :

Az Olvasó köszöntése7500. lapszámunk elé

A napilap természete, hogy mindennap megjelenik – szoktuk mondani félig viccesen, és valóban ez majdnem így igaz, hiszen a vasár- és ünnepnapok kivételével – a hazai napilappalettán csaknem egyedüliként – szombaton is „bekopogunk” Olva­sóink ajtaján.
2015-05-23: Közélet - Fekete Réka:

Adomány a beregszászi testvériskolánakJótékonysági est a Székely Mikó Kollégiumban

A jótékonysági esten a Dombora Anna vezette kórus is fellépett. Fotó: Albert LeventeÖtezer lejjel, azaz húsz kezdő kárpátaljai pedagógus jelenlegi bérével azonos összeggel támogatja a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium a beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumot, amellyel másik hat iskolával közösen vesz részt 2001 óta a Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében elnevezésű nemzetközi programban. Az összeg valamivel több, mint fele a csütörtök esti jótékonysági előadáson gyűlt össze.  
2015-05-23: Közélet - Fekete Réka:

Képezzétek magatokat és váljatok hasznossáBallagás a helyi egyetemen

Albert Levente felvételeÖtvenegy alapképzést és tizenhét mesteri fokozatot végző hallgató ballagott tegnap a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Kara sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán. A vállalatgazdaság, valamint a kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana szakon végző fiatalok búcsúztatását az alkalomra feldíszített földszinti aulában tartották.  
2015-05-23: Közélet - Iochom István:

Díjazták a legjobbakatKossuth-szónokverseny

Húsz szónok jelentkezett a XV. erdélyi Kossuth-szónokversenyre, melyet közösen szervezett a Babeş–Bolyai Tudományegyetem pedagógia intézete és a Bod Péter Tanító­képző.
2015-05-23: Belföld - :

Pápai áldás a zarándokoknakCsíksomlyói búcsú

Pápai áldás a zarándokoknak (Csíksomlyói búcsú)Teljes búcsúval járó, vagyis az ideiglenes büntetéstől, a tisztítótűztől megszabadító pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor, és az idei zarándoklatra az ebből az alkalomból meghirdetett jubileumi Mária-évben kerül sor.  
2015-05-23: Belföld - Hecser László:

Megújulóban az EMNP

Balázs Attilát választotta megyei elnökének csütörtökön az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezete. A volt kézdiszéki elnök munkáját Orbaiszékről Szőcs Levente, Kézdiszékről Ilyés Botond, Sepsiszékről Kolcza István és Erdővidékről Benedek Erika, illetve Molnár Attila (sepsiszentgyörgyi elnök), Szép Béla (baróti elnök) és Kocsis Csaba árkosi elnök segíti. Utóbbit azért nevesítették, mert a kovásznai elnöki tisztség betöltetlen, s nem kívánták csonkán hagyni a testületet.  
2015-05-23: Belföldi hírek - :

Csoportos vád a Nana-perben

Tizenegy személy ellen emelt vádat az országos főügyészség a Călăraşi megyei Nana községben törvénytelenül visszaszolgáltatott területek perében.
2015-05-23: Belföldi hírek - :

Nyolc év hamis restitúcióért

Jogerősen nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a bukaresti táblabíróság Cristian Poteraşt, a főváros hatodik kerületének volt polgármesterét egy ingatlan-visszaszolgáltatásokkal összefüggő korrupciós ügyben, amelyben a kerületi bíróság alapfokon még felmentette.
2015-05-23: Belföldi hírek - :

Eljárás Băsescu ellen

Újranyitották Traian Băsescu volt államfő Mihăileanu utcai ház néven ismert dossziéját, amelyben a nyomozást korábbi mentelmi joga miatt felfüggesztették.
2015-05-23: Belföldi hírek - :

Blagát két oldalról szorítják

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték csütörtök este Vasile Blaga liberális társelnök vejét. Az őrző-védő céget működtető Andrei Rudeanu állítólag apósa segítségével jutott előnyös állami szerződésekhez; az ügyészek 600 ezer euró értékű adócsalással vádolják.
2015-05-23: Belföldi hírek - :

Vâlcov előzetes letartóztatásban marad

Darius Vâlcov volt pénzügyminiszter előzetes letartóztatásban marad a korrupciós per idejére, amelyben befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolják.
2015-05-23: Belföldi hírek - :

Mazăre lemondott

Lemondott tegnap tisztségéről Konstanca korrupcióval gyanúsított polgármestere. Radu Mazăre közleményben kért bocsánatot „hibáiért” a kikötőváros lakóitól.
2015-05-23: Hírsaláta - :

Nem történt üzérkedés

A hírszerző szolgálattól kapott válasz értelmében semmiféle bizonyíték, még csak gyanúok sincs arra vonatkozóan, hogy befolyással való üzérkedés történt volna az erdőtörvény kapcsán, jelentette ki Klaus Johannis államelnök csütörtökön, de nem kívánja beperelni Ponta kormányfőt erre utaló kijelentéseiért, mert „egyféleképpen bocsánatot kért”.
2015-05-23: Világfigyelő - :

Magyar álláspont: Nem ért célt a rigai csúcstalálkozó

Orbán Viktor miniszterelnök az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte a rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani.  
2015-05-23: Világfigyelő - :

Juncker Orbánnak: Helló, diktátor!

 MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger BarnaAz Európai Bizottság elnökének újabb tréfájához kellett jó arcot vágnia Orbán Viktornak, akit az AFP beszámolója szerint Helló, diktátor – felkiáltással köszöntött Jean-Claude Juncker a tegnapi rigai csúcson. Sajtófőnöke szerint Orbán egy Helló, Grand Duke fordulattal válaszolt – állítólag szokás ez már köztük.  
2015-05-23: Világfigyelő - :

Lobbikörútra indul David CameronSzabad munkaerő-áramlás

Villámkörutat tervez a jövő héten több EU-tagállamban David Cameron brit miniszterelnök, hogy támogatókat toborozzon a London által igényelt uniós reformokhoz, és útja során ellátogathat Magyarországra is – ezt a The Times írta meg tegnapi számában. Tegnap az EU keleti partnerségi programjáról rendezett rigai csúcstalálkozón a brit miniszterelnök újságíróknak kijelentette: nem elsősorban az unión belüli szabad munkavállalással van a probléma, hiszen ezzel a lehetőséggel nagyon sok brit állampolgár is él, hanem azzal a hatással, amelyet a munkaerő-áramlás a fogadó országok szociális ellátórendszereire gyakorol.  
2015-05-23: Világfigyelő - :

Hihetetlen pusztítás folyik a Közel-Keleten

Palmüra híres romjai. Fotó: Máté Péter / Magyar NemzetSorra pusztít el páratlan ókori emlékhelyeket a Közel-Keletet feldúló Iszlám Állam, ennek fényében pedig nem sok jót ígér, hogy megvetette lábát a szíriai Palmürában. A terroristák alapvetően azért pusztítják el az iszlám előtti idők történelmi és vallási emlékeit, mert istentelennek és eretneknek tartják őket, erre jó példa Jónás nyolcadik században épített mauzóleumának tavaly júliusi megsemmisítése. Hasonló sorsra jutott két, az asszírok által emelt hatalmas oroszlánszobor is Rakkában.  
2015-05-23: Világfigyelő - :

Vádol az Amnesty InternationalUkrajna

Cáfolhatatlan bizonyítékok utalnak a kelet-ukrajnai konfliktusban részes szemben álló felek súlyos háborús bűncselekményeire, köztük foglyok kínzására és jogi eljárás nélküli kivégzésére – áll az Amnesty International tegnap Londonban ismertetett jelentésében. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint e bűncselekményeket szinte napi rendszerességgel követik el mindkét oldalon.  
2015-05-23: Nemzet-nemzetiség - :

Eget földdelDrága Erzsike néni!

Iancu Laura (Magyarfalu, Moldva, Románia, 1978)Míg Budapestet a lopakodó tavasz zöld lombbal, virággal öltözteti, és a tél lassan a futkosó dolgos emberekről is levetkőzik, addig Moldvában tavaszt váró hideg szél, repedezett tenyerek, kipirult arcok vártak engem, néztek tekintetembe húsvét előtt.
2015-05-23: Nemzet-nemzetiség - Fekete Réka:

Hétköznap és ünnepMagyarnak lenni Hunyad megyében - 1.

Történelmünk tanúja – a vajdahunyadi vár. Ferencz Csaba felvételePusztakalán szomszédságában a nyolcvanhét éves Piroska néni az egyetlen református, Lozsádon kilencvenlelkes a református gyülekezet, de a kéthetente tartott istentiszteleteket hatan-heten hallgatják, és nincs ez másként Hunyad megye többi, magyarok által is lakott falujában, ahol a vegyes házasság és a magyar iskola hiánya alaposan megváltoztatta a települések etnikai arculatát. A vaskohászat és általában az ipar, a Zsil-völgyi bányászat összeomlása a városi magyar közösségekben is tizedelt, sokan elmenekültek a munkanélküliség elől, aki pedig maradt, nem az identitása megtartásáért, inkább a megélhetéséért küzd.
2015-05-23: História - :

Amit rosszul tudtunk a csíksomlyói búcsúrólPünkösd

Csíksomlyói zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente archív felvételeAz uh.ro oldalon 2015. május 13-án megjelent Zarándokvonat is indul a csíksomlyói búcsúba című írás utolsó bekezdése kényszerített arra, hogy levélben forduljak Önökhöz, és mint hűséges olvasójuk megosszak Önökkel néhány gondolatot a tolerancia és vallásszabadság jegyében.
2015-05-23: História - :

Ferenczes István: Veszedelmekről álmodomGál János honvédszázados emlékcirkálás 8.

Alvincztől Verbászig Megérkezvén Alvinczre, a napiparancs értelmében pihenőnapokat rendeltek el, aminek hátterében az állott, hogy a következő napokban megérkezik egy Schurter nevezetű cs.királyi tábornok és dandárparancsnok, aki szemlét tartand zászlóaljunk felett. A parancs vétele után foganasítatott a bészállásolás, részben Alvincz, részben a szomszédos Borberekre.
2015-05-23: Irodalom - :

Döbrentei Kornél: Legyőzhetetlen a lant

Balassi pünkösdje   Hadi-dal, hars május, zöld ág, kapun átjuss, sápad a sapkarózsa. Napnyúvasztva telünk, tobzódj tavasz, gyerünk, viríts pünkösdi rózsa. Vitézim, sok fáradt! Szentlélek kiáradt, Isten békéjét hozza.
2015-05-23: Irodalom - :

Márai Sándor: A boldogságról

Boldogság természetesen nincsen abban a lepárolható, csomagolható, címkézhető értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi.
2015-05-23: Irodalom - :

Csoóri Sándor: Keserű, pünkösd előtti ének

El Greco: Pünkösd (1600 körül)Ha kimartak maguk közül, hát kimartak; nem sír utánam horpadt vasvödör, se rövid szoknyás múzsa. Magam kipróbált társként nézek az égre újra.
2015-05-23: Irodalom - :

Áprily Lajos: Rapsonné erdejében

(részlet) Pünkösd másodnapján gyönyörű a hajnal, hangos pünkösdölők indulnak a dallal: „A pünkösdi rózsa kihajlott az útra, gyere bé, viloja, szakassz egyet róla...”
2015-05-23: Irodalom - :

Szabó T. Anna: Szerelmes ballada

A pünkösdi rózsa kihajlott az útra, szép leányok suhognak a pergő-forgó táncba, keringeni, sürögni, legényeket bűvölni, szép fekete fonatukkal férfiszívet kötözni.
2015-05-23: Kiscimbora - :

Arany János: A méh románca

Ablak alatt A pünkösdi rózsa, Kezd egy kicsit Fesleni bimbója: Kékszemű lyány, Válogat belőle, Koszorúnak Holnap esküvőre.
2015-05-23: Kiscimbora - :

Daczó Árpád: A gyimesi Babba Mária

Daczó Árpád: A gyimesi Babba MáriaA Babba Mária elnevezéssel legelőször Csíksomlyón találkoztam. Egy csíkborzsovai asszony a fiacskájának így mutatta meg a csíksomlyói Mária kegyszobrát: – Né, látod, ott van a Babba Mária.
2015-05-23: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: A virágok álma

Kiss Zselyke Boglárka, SepsiszentgyörgyA nap még javában aludt az ég túlsó felén, de a hold már bizony elálmosodott a hosszú virrasztástól, a csillagok is bóbiskoltak az égen, könnyű hát kitalálni, hogy hajnal volt, annak is nem a vége, hanem a kezdete. Ebben a hajnal eleji időben mentem ki a kertbe, hogy megnézzem, mit csinálnak ilyenkor legkedvesebb barátaim, a fák, a virágok és a füvek.
2015-05-23: Magazin - :

Döntőhöz érkezett az eurovíziós dalfesztivál

Döntőhöz érkezett az eurovíziós dalfesztiválCsemer Boglárka Boggie (fotó) huszonkettedikként adja elő Wars For Nothing című dalát a bécsi eurovíziós dalfesztivál mai 27-es döntőjében. Az országok színpadra lépési sorrendjét péntekre virradóra jelentették be a verseny szervezői.  
2015-05-23: Magazin - :

Nemzeti bormaraton

A magyarországi Hajósról rajtol ma a 11 napon át tartó, Magyarország mind a 22 borvidékének 103 települését érintő nemzeti bormaraton, amelynek célja, hogy felállítsa a leghosszabb maratonváltó világrekordját.  
2015-05-23: Magazin - :

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban

Egy napra elhallgat a zene Spanyolországban szerdán, a művészek így tiltakoznak a kulturális ágazatot, így az élő zenei koncerteket érintő 21 százalékos áfakulcs ellen.  
2015-05-23: Magazin - :

Melocco Miklós köszöntése

Melocco Miklós köszöntéseTiszteletvacsorát adott Áder János köztársasági elnök Melocco Miklósnak szerda este a Sándor-palotában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Prima Primissima díjas szobrászművész 80. születésnapja alkalmából.  
2015-05-23: Magazin - :

Boldogságról árulkodó ­izzadságszag

Izzadságunk a boldogságunkról árulkodik – ezt állítja egy érdekes nemzetközi egyetemi kutatás. Ennek során derült ki, hogy boldogság esetén izzadságunk olyan szagokat áraszt, melyekből tudat alatt mások érzékelhetik, hogy remek a hangulatunk.
2015-05-23: Sport - Demeter J. Ildikó:

Óriást vesztettünk

Felnéztünk rá, és nem pusztán a 194 centiméter, a világranglistás sportolói teljesítmény miatt: Derzsi Ede magasra emelte a labdát emberi minőségében is.
2015-05-23: Sport - :

Constantin Brâncuşi KupaKüzdősport

Constantin Brâncuşi Kupa (Küzdősport)Mintegy hatvan sepsiszentgyörgyi, csernátoni és berecki sportoló részvételével zajlott le csütörtökön a cselgáncs és karate Constantin Brâncuşi Kupa.
2015-05-23: Sport - :

Visszakapta pontjait a Kolozsvári CFRLabdarúgás, I. liga

A lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) érvénytelenítette a Kolozsvári CFR labdarúgóklubbal szembeni pontlevonást, ezzel a csapat kieső helyről a harmadik helyre lépett előre a román élvonalban. A Román Lab­darúgó Szövetség (RLSZ) fegyelmi bizottsága februárban 24 pontot vont le a Kolozsvári CFR eredményeiből, miután a klub fizetésképtelenséget jelentett, és nem tudta kifizetni öt játékosa felé felhalmozott tartozását.
2015-05-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Lapunk következő száma május 26-án, kedden jelenik meg.
2015-05-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DERZSI EDE érdemes sportmester 2015. május 21-én 81. életévében rövid szenvedés után elhunyt. Temetése május 23-án 16 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából evangélikus szertartás szerint. Részvétfogadás 15 órától. A gyászoló család 3166/b
2015-05-22: Közélet - Hecser László:

A jó ízlés érvényesüljön, ne a giccsMűemlékvédelemről Olaszteleken

Fotó: facebookAz olaszteleki Daniel-kastélyban tartott kastélytörténeti kiállítást, illetve vetítéssel egybekötött előadást az épített örökséget kiemelt témaként kezelő eseményként hirdették, ám annál többé, igazi műemlékvédelmi ötletbörzévé alakult. A felszólalók – köztük városi főépítész, dizájner és polgármester – szerint egyrészt az esetenként több száz esztendős épületek tulajdonosait kell ráébreszteni, milyen érték birtokában vannak, másrészt tenni kell azért, hogy az önkormányzatok törvényes keretet és pénzt biztosíthassanak a műemlékek megőrzésére.  
2015-05-22: Belföld - Farcádi Botond:

Ne féljünk kitűzni a székely zászlótAz MPP nem aggódik

Nem oldja meg a székely zászló kérdését a parlament által múlt héten megszavazott zászlótörvény, de azon elv alapján, mely szerint: amit jogszabály nem tilt, azt szabad, nekünk nem kell félnünk a lobogó kitűzésétől – fogalmazta meg az MPP álláspontját Kulcsár-Terza József, az alakulat Kovászna megyei szervezetének elnöke.  
2015-05-22: Belföld - :

Két táborban emlékeznek

Az RMDSZ az MPP-vel, az EMNT az SZNT-vel szervez megemlékezést Maros­vásárhelyen a trianoni döntés évfordulóján.  
2015-05-22: Belföldi hírek - :

A román kisebbségpolitikát dicséri

A határon túli románokért felelős miniszter szerint a romániai kisebbségek akadály nélkül élhetik meg sajátos önazonosságukat és kultúrájukat.
2015-05-22: Belföldi hírek - :

Cinizmus és féligazságok

Cinikus nyilatkozatnak minősítették a romániai magyar pártok vezetői Angel Tîlvăr állásfoglalását Bukarest kisebbségpolitikájáról. Az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter szerint a miniszter ugyanazokat a szlogeneket használja, mint a román diplomácia, amikor a romániai kisebbségek helyzetéről beszél: csak arra törekszik, hogy politikai eredményeket mutasson fel, de nem kínál valós megoldást a kisebbségek helyzetére.
2015-05-22: Belföldi hírek - :

Vádat emeltek Vâlcov ellen

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség Darius Vâlcov, a Ponta-kormány március óta előzetes letartóztatásban levő volt pénzügyminisztere ellen: a politikust befolyással való üzérkedésért és pénzmosásért állítják bíróság elé.
2015-05-22: Hírsaláta - :

Visszateszik a táblákat

 Marosvásárhelyen a civil önkéntesek visszatették azoknak a kétnyelvű utcanévtábláknak egy részét, amelyeket a helyi rendőrség fenyegetése nyomán levettek az ingatlanok tulajdonosai – közölte Barabás Miklós, az akciócsoport szóvivője.