Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. február 13., szombat 04:20
Köszöntjük Ella, Linda nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2016-02-13: Közélet - Iochom István:

Elfogyott a türelemKézdivásárhelyi Vasút utca

Katasztrofális állapotok uralkodnak a kézdivásárhelyi Vasút utcában, miután a felújítást abbahagyták, a járda szinte járhatatlan, esős időben sártengerben kénytelenek iskolába járni a diákok. A kilátásokról Bokor Tibor polgármestert kérdeztük.  
2016-02-13: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Üdvözlet a nem létező régióból

A térség vendégforgalmi lehetőségeit népszerűsíteni hivatott Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését elutasította a marosvásárhelyi táblabíróság, mert szerintük Székelyföld nevű közigazgatási egység nincs. Tehát nem létezik. Márpedig ami nem létezik, azt népszerűsíteni sem lehet – érvelnek a Székelyföld fővárosában székelő bírák. Hogy például Bukovina sem közigazgatási egység, mégis lehet zászlaja, s lehet turisztikai célpontként népszerűsíteni?
2016-02-13: Közélet - :

Miért nem lehet Székelyföld

Kovászna és Hargita megye évek óta Székelyföld-standdal jelentkezik a bukaresti RomexpónA marosvásárhelyi táblabíróság szerint Székelyföld etnikai jellege miatt nem lehet turisztikai célpont – a testület ezt abban az ítéletben írta, melyben február 4-én jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését.  
2016-02-13: Közélet - Mózes László:

A tengerbemutató az M Stúdió Mozgásszínházban

A tenger című előadás próbája. Fotó: M StúdióA tenger című előadás az életünkben adódó választási lehetőségekről, férfi és nő kapcsolatáról, házasságról, illetve e viszonyokon belüli becsületességről és tisztességről szól – magyarázta Horaţiu Mihaiu kolozsvári rendező. Elismeréssel szólt ugyanakkor mind a mozgásszínház társulatáról, mind Sepsiszentgyörgy kulturális életéről. Az M Stúdió új produkcióját kedd este 7 órakor mutatják be a Háromszék Táncstúdióban.
2016-02-13: Közélet - :

Tudtam, hogy csillog a NapBeszélgetés Sylvia Plachy fotóművésszel

Sylvia Plachy: ÖnarcképA fényképezés egyik legjelentősebb képviselője a magyar származású, jelenleg New Yorkban élő Sylvia Plachy februárban Sepsiszentgyörgyre jön, fotókiállítása az Erdélyi Művészeti Központban nyílik meg. Sylvia Plachy 1943-ban született Budapesten, de az ‘56-os forradalom leverése után családjával Nyugatra menekült. A humanista fotózás képviselőjeként a vizuális élmény mögötti tartalmat tartja lényegesnek.  
2016-02-13: Közélet - Nagy D. István:

Jogainkról fiataloknak

Három ügyvéd, egy gyakorló jogász, valamint több jogtanhallgató összefogása révén született meg az elsősorban fiataloknak szóló Jogi Kisokos című zsebkönyv, melyet szerda este mutattak be a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Ez a 2014-ben létrehozott Jogaink Egyesület első kiadványa, egyelőre korlátozott példányban érhető el, de szerkezetét, tartalmát tekintve nagy érdeklődésre számíthat.  
2016-02-13: Közélet - Hecser László:

Farsang a nappali központbanBarót

A szerző felvételeA Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósághoz tartozó baróti nappali központ farsangi nyílt napot tartott: a tizennégy, szociálisan hátrányos helyzetű családból származó 7és 15 év közötti ellátott kis előadással örvendeztette meg az érdeklődőket, mindennapjaikba vetített beszámoló által lehetett betekinteni.  
2016-02-13: Közélet - :

Nem hagytuk egyedül a bajbanVisszajelzés

Egyházáért és papjáért aggódó, aldobolyi hittársam panaszolja (Kerekes Lajos írása Egyedül hagytak a bajban címmel pénteki számunkban jelent meg az olvasói leveleknek fenntartott Nyílttér oldalon – szerk. megj.), hogy a február 1-jén tűzkárt szenvedett illyefalvi plébánia lelkészét cserben hagyta a Főesperesség és a paptársak. De lássuk a tényeket, mert ezeket nemcsak hallomásból, hanem komoly utánajárásból tudom.
2016-02-13: Közélet - :

Hányan élünk

A Kovászna megyei személynyilvántartó hivatal összesítése szerint 228 524-en rendelkezünk Háromszéken nyilvántartott lakhellyel. 2015-ben összesen 20 740 személyazonossági kártyát állítottak ki. 63,7 százalékuk igazolványcsere, 20,5 százalék lakcímcsere, 11,9 százalék a 14 évet betöltött ifjak első igazolványa.
2016-02-13: Közélet - :

Elkapták a csalót

A Kovászna megyei bűnügyi rendőrség a rétyi őrs munkatársaival közreműködve B. A. I. 27 éves dédai (Maros megye) férfi személyében azonosította azt a csalót, aki hétfőn átvert egy idős bitai házaspárt.
2016-02-13: Közélet - :

Börtön ittas vezetésért

Két év és két hónap börtönbüntetést kell letöltenie a sepsiszentgyörgyi Molnár Dezsőnek (53) ittas vezetésért. A férfit 2010-ben tetten érték, majd 2011 januárjában egy év és két hónap feltételesen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.
2016-02-13: Közélet - Csinta Samu:

Már nem a talpon maradásért taposnakBeszélgetés Codru Vrabie korrupciókutatóval

Már nem a talpon maradásért taposnak (Beszélgetés Codru Vrabie korrupciókutatóval)Meddig tarthat a hazai korrupcióellenes ügyészség sikersorozata és jelentős társadalmi támogatottsága? Codru Vrabie bukaresti közigazgatási szakértő, a romániai politikai korrupció jelenségének egyik legel­ismertebb kutatója szerint még van kifutási idő, de néhány strasbourgi elmarasztalás azért behúzhatja a kéziféket.  
2016-02-13: Belföld - :

Autonómia csak nemzeti összefogással

Másfél év után ült össze újra a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) tegnap Budapesten, a testület napirendjén szerepelt a Kárpát-medencében azóta történtek értékelése, az autonómia ügyének számbavétele a tagszervezetek beszámolója alapján, az európai, nemzetközi helyzet áttekintése az autonómiaküzdelem vonatkozásában.  
2016-02-13: Belföld - :

Számonkérés vagy gyűlöletbeszéd?

Gyűlöletbeszéddel vádolja azokat a politikai ellenfeleit Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, akik ráirányították a figyelmet a nagyváradi Ady-központ körüli rendellenességekre.  
2016-02-13: Hírsaláta - :

Amiben nem jó elsőnek lenni

Több mint 15 millió hívás futott be tavaly a 112-es egységes sürgősségi hívószámra, ennek azonban több mint fele téves riasztásnak bizonyult – és ebben a rangsorban Kovászna, Călăraşi és Maros megye vezet. A Különleges Távközlési Szolgálat tavalyi statisztikáiból az derül ki, hogy a 112-es egységes sürgősségi hívószámon 15 561 664 hívást vettek át.
2016-02-13: Külföldi hírek - :

Tűzszünet jöhet Szíriában

Megállapodás született a szíriai ellenségeskedések leállításáról a Szíriát támogató nemzetközi csoport Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén. A tűzszünet nem vonatkozik az olyan terrorista csoportokra, mint az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Front – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtök éjjel.
2016-02-13: Külföldi hírek - :

Kizárhatják a görögöket

Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is felszólította Görögországot, hogy három hónapon belül szüntesse meg a schengeni határai védelmében mutatkozó komoly hiányosságokat, máskülönben a tagállamok hosszabb időre visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határok mentén.
2016-02-13: Külföldi hírek - :

Csak önkéntes alapon

Csak önkéntes alapon lehet szó arról, hogy európai uniós tagországok átvegyenek menekülteket Törökországtól, és az elképzelésnek nincs köze egy állandó menekültelosztási rendszerhez – jelentette ki Angela Merkel német kancellár tegnap Berlinben a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.
2016-02-13: Nemzet-nemzetiség - :

Tekintetes Községháza!

Az árkosi községháza. Albert Levente felvételeRégebb, még jóval a vörösök berendezkedése előtti időkben a tekintetes cím/megszólítás testületeket, hatóságokat, közintézményeket is megilletett (a tisztelet kifejezésére használták): Tekintetes Vármegye!, Tekintetes Országgyűlés!, Tekintetes Községháza! stb. 
2016-02-13: Jegyzetek - Nagy D. István:

A méltóságért?Jegyzet

A román médiában, illetve a közösségi portálokon pár napja vihart kavart Liviu Dragnea, a szociáldemokraták megbízott pártelnökének legutóbbi törvénykezdeményezése, amely elviekben nemes célt szolgál, az emberi méltóság védelmét és a tolerancia terjesztését, tartalmilag a nyilvános rágalom, hitelrontás, becsületsértés kérdését taglalja, borsos bírságokat előírva azoknak, akik ezekre a tettekre vetemednek a nyilvánosság előtt.
2016-02-13: Élő múlt - :

A hetvenes évek politikai enyhülete: színén és fonákján (Átgondolt, célratörő asszimiláció Ceauşescu Romániájában 1.

A hetvenes évek politikai enyhülete: színén és fonákján (Átgondolt, célratörő asszimiláció Ceauşescu Romániájában 1.Az időszak politikai kétarcúságának sajátságos tüneteként – a képlet, utólag nézve, valójában drámaian egyszerű – a rendre születő, s határozottan a nemzeti kisebbségek védelmét, támogatását célzó, deklaráltan többnyire diszkriminációellenes törvények és rendeletek a valóságban részben vagy egészében másképp valósultak meg, mint ahogy a papír szerint kellett (vagy épp nem is kellett) volna.
2016-02-13: História - :

Szabó Gyula: Az irredentizmus mámora 22.Kicsi magyar világ Homoródalmáson

Ebben a teljességgel új történelmi helyzetben, amikor éles határvonal vágta szét azt, ami örökké egységes volt, külön cikksorok taglalták az unitárius magyarság létkérdésének „körét”, amelyek közt dr. Szathmáry János sorai a Pár szó az Unitárius Egyház önkormányzati jogáról (autonómiájáról) cím alatt a végén pár összefoglaló szót is tartalmaztak:
2016-02-13: Képzőművészet - :

A fény grafikájaBocz Borbála rajzairól

A fény grafikája (Bocz Borbála rajzairól)Bocz Borbála 1955-ben született Sepsiszentgyörgyön. A Székely Mikó Kollégiumban Hervay Zoltán festőművész volt a rajztanára. Főiskolai felvételi vizsgája előtt, 1971 és 1974 között Szilágyi Géza, majd Bortnyik Éva képzőművész egyengette útját, döntően meghatározva későbbi művészi gondolkodásmódját.
2016-02-13: Irodalom - :

Verslavina a Facebookon

A verseskönyv az Atheneum kiadásában jelent meg. Megrendelhető a Bookline.ro oldalon kedvezményes áron, 28,8 lejért. Szabó T. Anna január elején közzétett a Facebookon egy régi verset, amelyet Lackfi János 40. születésnapjára költött, és hozzábiggyesztette a #verslavina címkét. Arra, ami ezután következett, talán ő sem számított. Elsőként a vers ünnepeltje, Lackfi János riposztolt egy költeménnyel.  
2016-02-13: Irodalom - :

Szabó T. Anna: A férfi, ha negyven...

A férfi, ha negyven, még győzi erővel, a férfi, ha negyven, a csúcsra kiáll, a férfi, ha negyven, még jól bír a nővel, még fess, ha nem alszik, és friss, ha piál.
2016-02-13: Irodalom - :

Lackfi János: A nőci, ha negyven...

A nőci, ha negyven, még gondos a sminkje, a nőci, ha negyven, aligha riszál, a nőci, ha negyven, már taxikat int le, és áll körülötte az éjjeli bál.
2016-02-13: Irodalom - :

Szabó T. Anna: Párversek

A férfi akkor férfi, hogyha lelkes, ha táncra kész, de rögtön nem rohan – előbb pár lépést a nőtől is elles, mert hasznát veszi egyszer biztosan.
2016-02-13: Irodalom - :

Dimény Haszmann Árpád: nem a férfi, a nő...

nem a férfi, a nő, de a szerelem, nem a nyár, nem a tűz, hanem a vágy. bármit is írnak, túlnő a tényeken, ahogy összegyűjt és egymásba ráz.
2016-02-13: Irodalom - :

László Noémi: Fénegyven

A férfi, negyvenen túl, néha bámulná sörpocakját, még ha nincs is neki. Szeretne csak tengeni-lengeni a fák között, de sajnos felnőtt, nem látja már az erdőt, csak a járdára sodródó avart.
2016-02-13: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: Kelj fel, medve

– Kelj fel, medve, kelj fel már, hoztunk mézet csöbörrel!
2016-02-13: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: Két cinke

Az ablakban két cinke, széncinke és kékcinke, mind a kettő szép cinke! S mind a ketten őszintén: bevallják, hogy ők cinkék, csak az egyik széncinke, míg a másik kékcinke.  
2016-02-13: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: Kiskedden

Hétfő után kiskedden, egy fa mögül meglestem, – tanúm rá a hegy, a rét – együtt sétált mind a négy:
2016-02-13: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: Rajzpapír

Óriási rajzpapír a fehér hó, arra ír, arra rajzol képeket,
2016-02-13: Kiscimbora - :

Mészöly Miklós: Kökény kisasszony

Szőcs Tímea, NagyborosnyóNapsütötte hegyoldalon élt Kökény kisasszony, a lakása csupa ablak volt, gics-göcs a fala, levél-zsúp a teteje. Bármilyen szellőcske jött, az mind tisztelgett nála; megsimogatták, megcsiklandozták – talán attól lett olyan gyönyörű kék. Lakása legfelső ablakában könyökölt egész nap, és mind csak arra gondolt: vajon milyen lesz, ha egyszer megcsípi a Dér? Még kékebb? Még gömbölyűbb? Vagy talán egy még csodálatosabb ablakban fog könyökölni azután is? Ki tudja?
2016-02-13: Kiscimbora - :

Benedek Elek: Szepi bácsi szembekötős játékaÖcsike nadselű gondolatai és csínytevései

– Na, gyerekek – mondta Szepi bácsi, aki minden napra kieszelt valami jó játékot –, ma egy nagyon, de nagyon mulatságos játékra tanítalak meg. – Halljuk, halljuk! – ugrándozták körül Szepi bácsit a gyerekek.
2016-02-13: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Asztalitenisz. Péntektől vasárnapig Buzăuban rendezik meg az ifjúsági III-as országos csapatbajnokságot. A viadalon két háromszéki klub – Nagy Mózes SK és az Electrica SK – négy együttese (két fiú- és két lányalakulat) képviseli megyénket. Bízunk abban, hogy siker koronázza kis pingpongozóink erőfeszítését, és emelt fővel térnek majd haza a háromnapos megmérettetésről.
2016-02-13: Sport - :

Küzdőtéren az utánpótlás

Kosárlabda. Szerdán és csütörtökön a Mikes Kelemen Líceum Bogdán Antal Sporttermében szervezték meg az U12-es lány és U15-ös fiú kosárlabda Székely Nemzeti-bajnokságot.
2016-02-13: Sport - :

Spanyol–orosz döntő leszFutsal, Európa-bajnokság

Spanyol–orosz döntő lesz (Futsal, Európa-bajnokság)A spanyol válogatott a kazah, az orosz pedig a házigazda szerb nemzeti csapat ellen jutott be a belgrádi futsal Európa-bajnokság fináléjába az elődöntők után.
2016-02-13: Sport - :

Könnyed sikerJégkorong

Könnyed siker (Jégkorong)A magyar jégkorong-válogatott 4–0-ra nyert Litvánia ellen a budapesti olimpiai selejtező első fordulójában. Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese az első harmadban egygólos vezetéshez jutott, amelyet a második játékrészben még egy, a záró felvonásban pedig további két találattal növelt.
2016-02-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Képernyő. Nemes LeventeSzékely jelképek pecséten, címerben A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kedden 17 órától mutatják be a Székely jelképek pecséten, címerben című frissen megjelent tanulmánykötetet. A kiadványt Mihály János történész, a kötet szerkesztője és Szekeres Attila István heraldikus, társszerző ismerteti.
2016-02-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a csíkcsomortáni születesű sepsiszentgyörgyi id. BAKÓ JÓZSEF életének 87., özvegységének 6. évében rövid szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2016. február 15-én 14 órakor lesz a római katolikus ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés napján 13.30 órától. A gyászoló család 17496
2016-02-12: Közélet - Bokor Gábor:

Gyerő indul KovásznánPolgármester-választás

Gyerő József, Tamás Sándor és Bodó LajosGyerő József ügyvéd lesz a kovásznai RMDSZ-szervezet polgármester-jelöltje a júniusi helyhatósági választásokon. Gyerő egyedüliként jelentkezett a megmérettetésre, a szervezet választmánya tegnapi ülésén egyhangúlag támogatta. Jelölését az RMDSZ megyei állandó bizottságának is el kell fogadnia.
2016-02-12: Közélet - Szekeres Attila:

Visszaesett a születések és a házasságkötések száma

Albert Levente felvételeCsökken a születések és a házasságkötések száma Háromszéken. Utóbbi tekintetében Székelyföldön rosszabb a helyzet, mint a romániai átlag, egyben hasonló, mint Magyarországon, de ennél kedvezőtlenebb adatok is léteznek Európában.  
2016-02-12: Közélet - :

Ifjúsági rendezvényekre gyűjtenek

Harmadik adománygyűjtő akciójuknál tartanak a Háromszéki Közösségi Alapítvány YouthBank programjának önkéntesei. A szervezet tájékoztatása szerint a múlt hónapban a fiatalok már két rendezvényt – társasjáték és karaoke-estet, valamint jégkarnevált – bonyolítottak le Sepsiszentgyörgyön, illetve csatlakoztak a megyeszékhelyi karácsonyi vásár eseményeihez is.
2016-02-12: Közélet - Iochom István:

Betegek világnapja Kézdivásárhelyen

Betegek világnapja KézdivásárhelyenA Betegek világnapján Kézdivásárhelyen szentmisét celebráltak a városi kórház udvarán 2013. november 16-án felszentelt Szent Kamill-kápolnában. A Betegek világnapját II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta minden évben február 11-én tartják.
2016-02-12: Közélet - :

Adófizetés csak készpénzzel

Tegnap nem működött a sepsiszentgyörgyi adóhivatalban a bankkártyás fizetési rendszer, több városlakó elégedetlenségét fejezte ki, hogy hosszú sorban állás után, végre az ablakhoz jutva szembesült azzal: ha nincs nála készpénz, nem fizetheti ki adóját.
2016-02-12: Közélet - :

Keresik a legjobb családorvost

A hatodik alkalommal meghirdetett, Az év praxisa a Kárpát-medencében elnevezésű pályázatot idén az Országos Tisztiorvosi Hivatal szervezi, és miként az előző években, ezúttal is a javasolt háziorvosokra, nővérekre leadott szavazatok alapján dönti el a zsűri, hogy ki az a tíz magyarországi és tíz külhoni kedvezményezett, aki az elismerés mellett orvostechnikai készülékeket, szakmai konferenciára szóló meghívót nyer.
2016-02-12: Közélet - :

Hamis riasztásban az élen

Az általános segélyhívó szám európai napja alkalmából a Távközlési Szolgálat idén is közzétette a vonatkozó országos statisztikákat.
2016-02-12: Máról holnapra - Mózes László:

Hágába a gyulafehérvári ígéretekkel

Hogy kisebbségi, avagy nemzeti közösségeket érintő, kényesebb kérdések véleményezése és megvitatása, jogsérelmek elemzése, netán orvoslási javaslata mostanság nem remélhető nemzetközi intézményektől, fórumoktól, esetlegesen külföldi kormányoktól, szinte evidencia. Ezt erősítették meg Kolozsváron a magyar nemzetpolitika nemzetközi környezetéről szervezett kerekasztal résztvevői is, kiemelvén, hogy a jelenlegi világhelyzet nem kedvez a kisebbségi jogérvényesítésnek.
2016-02-12: Jegyzetek - Kuti János:

Botrány a tanügybenKármentő

Szenzációs botrány ömlött nyakunkba az elmúlt napokban a hírcsatornákból: egy történelem-földrajz tanár feltette a világhálóra (Facebookra) egy másik pedagógus viselt dolgait. Így közhírré tétetett, hogy a bukaresti Tudor Vianu elitiskola matematikatanára úgy akarta megalázni tanulóit, hogy azt mondta: ha valaki nagyobbat akar, mint az általa adott gyenge jegy, akkor azért térden csúszva menjen a katedráig. És erre került is egy önmagát is megalázó tanuló, aki ezt megtette.