Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. július 1., péntek 14:40
Köszöntjük Tihamér, Annamária nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2016-07-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egy garast sem kell visszaadniSepsiszentgyörgy lezárta uniós pályázatait

Mind a négy uniós pályázatát lezárta határidőre Sepsiszentgyörgy önkormányzata, ami azt jelenti, hogy egyetlen garast sem kell visszafizetni az elköltött pénzből – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester, a siker mellett a folyamat fonákságait is ismertetve.
2016-07-01: Máról holnapra - Fekete Réka:

Vizsgaidőszakban

Véget sem értek a vizsgák, máris levonható a következtetés: idén is kapkodás és fejetlenség jellemzi az általános és középiskolai végzős diákok tudásának a felmérését. Három hete tart az érettségi, a diákok hajukat tépik, mert négy-ötnaponta van egy semmitmondó szóbelijük, ami nem oszt és nem szoroz a végeredményben, az igazi vizsgák, az írásbelik ezután kezdődnek.
2016-07-01: Közélet - Iochom István:

A második ipari park is elkészültKézdivásárhely

A szerző felvételeA tervező és kivitelező cég képviselőinek jelenlétében tegnap délelőtt átadták a volt fás vállalat helyén épült ipari parkot a városházának. Mint arról beszámoltunk, a másik ipari parkot, az egykori keményítőgyár ülepítőállomása helyén épültet május végén adták át. A most elkészült létesítmény összterülete 7,28 hektár: négy csarnok áll az aszfaltozott úthálózattal, 23 villanyoszloppal, gáz- és áramszolgáltatással, valamint vízzel és csatornázással ellátott telken. A beruházást a Derzsi Gyula alpolgármester által elnökölt bizottság vette át.
2016-07-01: Közélet - Bokor Gábor:

Bosszúságot hozott a fejlesztésBarátos

A szerző felvételeA rossz idő ellenére is zajlanak Barátoson a csatornatelepítési munkálatok. Sokan elégedetlenkednek viszont a kivitelezéssel járó kellemetlenségek miatt, kifogásolják, hogy az utcákban nehéz, szinte lehetetlen a közlekedés személyautóval, tengelyig ér a sár, de még a gyalogosoknak sincs hely, ahol száraz lábbal jöhetnének-mehetnének. Az építkezés állásáról a község frissen tisztségbe lépett polgármesterét, Tánczos Szabolcsot kérdeztük.
2016-07-01: Közélet - Hecser László:

Szükség van városgondnokraBarót

Albert Levente felvételeBarót város új tanácsa tegnap délután tartott ülésén meghozta első határozatait. Többek közt arról is döntöttek: továbbra is szükség van városmenedzserre, ezért meghatározott időre – négy esztendőre – újból meghirdetik az állást.
2016-07-01: Közélet - Váry O. Péter:

Kinek mennyi jár?

Adminisztratív teendőkkel telt az újonnan alakult sepsiszentgyörgyi tanács tegnapi, első soros ülése: elsősorban az alakuló ülésen részt nem vett választottak tették le képviselői esküjüket, majd a város részvénytársaságainak közgyűlésébe választották meg az önkormányzat képviselőit, illetve az új városi utcanévadó bizottság tagjait is megszavazták.
2016-07-01: Közélet - Fekete Réka:

Gyermekek a szórványból

Albert Levente felvételeTábornyitó szentmisével kezdtek hétfőn, kedden métával, rákfocival folytatódott a program, szerdán Sepsiszentgyörgy történelmi nevezetességeit látogatták meg, délután a sugásfürdői kalandparkban próbálták ki a mászókákat, tegnap csapatjátékokban jeleskedtek a Máltai Szeretetszolgálat és a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által szervezett tábor lakói a Benedek-mezőn.
2016-07-01: Közélet - Nagy D. István:

Augusztusban ismét Sic Feszt

Fotó: Facebook/SIC Feszt#trendi Székelyföld mottóval, kibővített programmal várják idén a fiatalokat augusztus 11. és 14. között Csomakőrösre a 2016-os Sic Fesztre. A szervezők tegnap csak néhány tudnivalót osztottak meg az állításuk szerint hiánypótlónak, elsősorban székelyföldinek tekinthető nyári szabadegyetemről és diáktáborról, mely idén a nagyobb nyitás jegyében érkezik.
2016-07-01: Közélet - :

Aszfaltoznak Kézdiszárazpatakon

A közeljövőben 650 méteres szakaszon új aszfaltszőnyeg kerül a falu főutcájára, a székely kaputól  egészen az Ópra Benedek-iskoláig – tudtuk meg Balogh Tibortól, Kézdiszentlélek polgármesterétől, aki azt is elmondta, hogy eredetileg egy kilométerre terveztek aszfaltburkolatot, de a helyi költségvetésből egyelőre csak 650 méterre jut pénz. Kézdikőváron és Kiskászonban folytatnák a sáncok kialakítását, de a brassói kivitelező cég csődöt jelentett, és a kormánytól nem számíthatnak idén semmiféle támogatásra. (iochom)
2016-07-01: Közélet - :

Átverték

Valutaváltás közben átvertek egy 76 éves asszonyt Sepsiszentgyörgyön szerdán. A hölgyet egy üzlet előtt leszólította két férfi, akik jobb pénzváltási ajánlatot tettek, mint a valutaváltó irodák árfolyama. A nő 2500 lejt kívánt beváltani, ám amikor nyugodt körülmények között ellenőrizte a váltott valutát, kiderült, hogy mindössze 75 eurót kapott. Kára 2175 lej. Csalás gyanújával nyomoz a rendőrség. A megyei főkapitányság felhívja a polgárok figyelmét, hogy csak engedélyezett irodákban váltsanak pénzt. (sz.)
2016-07-01: Belföld - :

Portik Vilmos kilépett az EMNP-ből

Portik Vilmos kilépett az EMNP-bőlVisszaadta EMNP-s párttagságát Portik Vilmos, miután a párt országos vezetősége megvonta tőle a politikai bizalmat. Az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöksége a marosvásárhelyi politikuson kívül három másik párttársától, Gergely Balázstól, Sorbán Attilától és Toró Tamástól is megvonta a bizalmat, akik ezután az EMNP közleménye szerint „nem jeleníthetik meg és nem képviselhetik semmilyen kérdésben a Néppárt hivatalos álláspontját”.
2016-07-01: Belföld - :

Megfosztanák doktori címétőlPonta plágiumügye

Az újjászervezett Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) is plágiumnak minősítette tegnap Victor Ponta volt kormányfő doktori dolgozatát, és a tudományos cím visszavonását kérte az oktatási minisztertől. Ponta ironikusan reagált a hírre, szerinte ezzel a technokrata kormány megoldotta az ország fő gondját. Az NLP a szociáldemokrata politikus visszavonulását követeli.
2016-07-01: Belföld - :

Pribékek vád alatt

További két volt kommunista börtönparancsnok ellen tett büntetőjogi feljelentést tegnap a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet.
2016-07-01: Belföldi hírek - :

Olcsóbb lesz a gáz

Átlagosan három százalékkal csökken a földgáz ára a lakossági fogyasztók számára – tájékoztat az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság tegnapi közleményében (egy nappal azután, hogy a kormány bejelentette a gázárak befagyasztását). Az intézmény a belföldön kitermelt földgáz árának a jelenlegi (megawatt-óránként 60 lejes) szinten tartását is jóváhagyta. Az árcsökkentés egyik oka, hogy a lakossági fogyasztóknak szánt gázmennyiséget kizárólag a belföldön kitermelt mennyiségből biztosítják, a másik a szállítási díjak csökkenése. Az új gázár mától 2017. március 31-ig érvényes.
2016-07-01: Belföldi hírek - :

Tüntettek a matekvizsga miatt

Több szülő és gyermek gyűlt össze tegnap reggel az oktatásügyi minisztérium székháza előtt, mert elégedetlenek voltak a nyolcadikot végzett diákok egyik vizsgatételével. A tüntetők szerint a matematikafelmérő 6/1-es feladata nem volt világos, és összezavarta a vizsgázókat; petíciót is megfogalmaztak, hogy a kétféleképpen értelmezhető tétel megoldásaként két válaszlehetőséget is helyesnek értékeljenek. A tiltakozókat a minisztérium egyik államtitkára fogadta, bár az intézmény már szerdán közzétette álláspontját: eszerint a vitatott tétel világos, és egyetlen helyes választ enged meg.
2016-07-01: Belföldi hírek - :

Kedvezőbb lett a gyes

Mintegy 180 ezer szülőt érintenek kedvezően a gyereknevelési támogatásokra vonatkozó törvény mától hatályos módosításai: kétévessé válik a gyermeknevelési szabadság, és egységessé az állami támogatás (ha a szülő előzőleg 12 hónapot ledolgozott, átlagjövedelmének 85 százalékát – ami nem lehet kevesebb az országos bruttó minimálbér 85 százalékánál – kapja meg havonta).
2016-07-01: Hírsaláta - :

Biztonságban vannak a románok

David Cameron brit miniszterelnök Nagy-Britannia nevében arról biztosította Klaus Iohannis államfőt Brüsszel­ben, hogy azok a románok, akik maradni és dolgozni szeretnének a szigetországban, biztonságban vannak, és bocsánatot kért az incidensek miatt.
2016-07-01: Világfigyelő - :

A Brexit-vezér meghátrált

A Brexit-vezér meghátráltBoris Johnson (fotó) nem pályázik a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére, így a brit miniszterelnöki posztra sem. Ezt a volt londoni polgármester maga jelentette be tegnap. Ez azért meglepetés, mert a népszavazási kampányban a Brexit-tábor egyik vezetőjeként fellépő politikust tartották a legesélyesebbnek arra, hogy átvegye David Cameron helyét a miniszterelnöki székben. Mint ismert, Cameron, aki a bennmaradásért kampányolt, múlt pénteken bejelentette, hogy őszig távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről, miután az EU-népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.
2016-07-01: Világfigyelő - :

Az Iszlám Állam robbantott

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövetője az isztambuli Atatürk repülőtéren végrehajtott hármas öngyilkos merényletnek – írta a Dogan török napilap az internetes oldalán.
2016-07-01: Világfigyelő - :

Skócia függetlenedne

Az Egyesült Királyság uniós tagságát elutasító népszavazás után tanulmányozni kell a skót függetlenség lehetőségét, ha ez az egyetlen módja annak, hogy Skócia megőrizhesse kapcsolatát az Európai Unióval – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben.
2016-07-01: Külföldi hírek - :

Nem az EU ellen

Lázár János, a budapesti Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem az EU ellen szól a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás, hanem jó példa arra, hogy miként lehet egy fajsúlyos kérdésről beszélni a választókkal.
2016-07-01: Külföldi hírek - :

Megismételhetik az osztrák elnökválasztást

Az elnökválasztás második fordulójának megismétlésével számol az osztrák kormány – írta az Österreich lap koalíciós körökből származó értesülésekre hivatkozva. Az újság már azt is tudni véli, hogy szeptember 25-én vagy október 2-án tarthatják meg az új választást.
2016-07-01: Nyílttér - :

Szeretlek, Székelyföld?Szóvá tesszük

,,Álmodtam egy világot magamnak” – egy olyan világot, amely normálisnak látja, hogy reggel hét órakor a polgármesteri hivatal bármely ajtaján kopogás után fogadnak. A munkaadóm két órára engedett el...
2016-07-01: Nyílttér - :

Erősítésben

„A nemzettudatot, identitásunkat hagyományként és örökségként erősítik a vitézi rendek, így a mi rendünk közössége is” – derült ki a Sepsiszentgyörgy belvárosi református templomban tartott vitézavatón az elmúlt hét vasárnapján. Tizenhat felnőttel és öt fiatal kadettel bővült a Háromszéki Vitézi Rend tagozata, az avatás után megkoszorúzták a templomkertben álló háborús emlékhelyet. Az ünnepség, amelyen a jelenlévők rövid háromszéki helytörténeti bemutatót hallhattak Háromszéki lányok-asszonyok a megpróbáltatások évtizedeiben címmel, közös ebéddel zárult. A rendezvényen jelen volt Varga László főszéktartó – közölte Kelemen Tibor törzskapitány. (kgy. z.)
2016-07-01: Nyílttér - :

Éljen a vakáció!

Június 23-án 11 órakor a szentivánlaborfalvi óvodások és kisiskolások (I–IV. osztályosok,  mert csak ez van a faluban) a tanévzáró ünnepség végén hivatalosan és teljes hangerővel kikiáltották a vakációt, mert ugyebár mégiscsak ez a legjobban várt eseménye a diákságnak...
2016-07-01: Nyílttér - :

Véndiákok székely ruhában

KOPACZ PÉTER FELVÉTELERendhagyó osztálytalálkozót tartottak június 25-én az egykori 2-es számú magyar tannyelvű sepsiszentgyörgyi leány-középiskola 1961-ben végzett diákjai: a már hetvenes éveiket taposó nyugdíjasok székely viseletben jelentek meg a régi épületben, és külön erre az alkalomra írt verssel, közös énekléssel is megünnepelték, hogy 55 év után is együtt lehetnek.
2016-07-01: Jegyzetek - Kuti János:

Exportáljunk labdarúgókatKármentő

Mikor múlt csütörtökön megtörtént az angol népszavazás, az érdekeltek abban reménykedhettek, hogy pénteken megszámlálják a szavazatokat, azután két napig –  szombaton és vasárnap – ünneplik győzelmüket, majd hétfőtől lezárják a La Manche csatornát és az alatta levő Csalagutat. Tengeri blokádot vonnak maguk körül, majd kiutasítják a sok bevándorló külföldit.
2016-07-01: Magazin - :

Ahol kétszer kel fel a napErdély első összművészeti fesztiválja

Ahol kétszer kel fel a nap (Erdély első összművészeti fesztiválja)Tegnap rajtolt és július 3-áig tart Torockón Erdély első összművészeti fesztiválja, a Double Rise. Mint a szervezők írják, a rendezvény Erdély első olyan magyar összművészeti kezdeményezése, ahol négy nap alatt közel tucatnyi helyszínen több mint száz programon lehet részt venni. Jelen vannak a legmenőbb magyar zenekarok és az underground művészek legjobbjai is. Zene és színház, irodalom és slam poetry, borudvar és táncház, filmes sátor, kézművesvásár, buli színesíti a kínálatot.
2016-07-01: Magazin - :

Forgatagra készül Marosvásárhely

Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánításának 400. évfordulója a központi témája az idei Vásárhelyi Forgatagnak, amelynek fővédnöke Kövér László – jelentették be a szervezők.
2016-07-01: Magazin - :

Magyarok kenyere összefogással

Idén a felvidéki Gútáról érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót ismét Parajdról küldik, elkészítéséhez a Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak, a megőrölt liszt pedig a külhoni rászorulókon kívül minden magyarországi megyébe eljut.
2016-07-01: Magazin - :

A Szigetre csak napijeggyel

Elképzelhető, hogy az idei Sziget Fesztiválon ismét látogatórekordot döntenek, miután csaknem másfél hónappal a kezdés előtt vala­mennyi bérlet elkelt. Tegnaptól már csak napijegyet lehet kapni.
2016-07-01: Sport - :

Döntetlent játszott az OSK MarosvásárhelyenLabdarúgás

Döntetlent játszott az OSK Marosvásárhelyen (Labdarúgás)A II. ligás Sepsi OSK felkészülési mérkőzést játszott a Marosvásárhelyi ASA vendégeként szerda délután, ahol gól nélküli döntetlen született. A piros-fehér mezes alakulat június 22-én kezdte meg a felkészülést a július 30-án rajtoló szezonra, és az ASA elleni volt a második barátságos találkozója: először a Gheorghe Hagi által irányított Konstancai Viitorul ellen léptek pályára Brassóban, akkor 6–0 arányú vereségbe szaladtak.
2016-07-01: Sport - :

Kassai vezeti a negyeddöntő rangadójátLabdarúgás

Kassai vezeti a negyeddöntő rangadóját (Labdarúgás)Kassai Viktor vezeti szomba­ton a Németország–Olaszor­szág negyeddöntőt a fran­ciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon.
2016-07-01: Sport - :

Raim nyerte az első szakasztKerékpározás, Tour de Hongrie

Raim nyerte az első szakaszt (Kerékpározás, Tour de Hongrie)A keddi időfutamon második észt Mikhel Raim nyerte a Tour de Hongrie kerékpáros-körverseny szerdai első szakaszát, ezzel összetettben is átvette a vezetést.
2016-07-01: Sport - :

Ötödik olimpiájára készül PhelpsÚszás

Ötödik olimpiájára készül Phelps (Úszás)A 18-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps lett az első egyesült államokbeli férfi úszó, aki öt nyári olimpián indul, miután az Omahában rendezett válogatóverseny szerdai napján megnyerte a 200 m pillangót.
2016-07-01: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Sepsiszentgyörgy a kultúrára épít Szombaton új, egész napos családi rendezvénysorozat veszi kezdetét Sepsiszentgyörgy főterén. A sorozat a gyermeknapok sikerétől ihletve indul útjára, terv szerint azok a szervezetek és egyesületek kínálják rendre programjaikat, amelyek az elmúlt években a gyermeknapok lebonyolításában is részt vettek.
2016-07-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás Kegyelettel tudatjuk, hogy LICHTFUSS PÉTERNÉ MOLNÁR ILONA hamvait július 2-án, szombaton 13 órakor helyezzük a családi sírba a szemerjai régi temetőben. A temetési szertartás és részvétfogadás a sírnál lesz. A gyászoló család 4293052
2016-06-30: Belföld - :

Elégedett és büntet az EMNP

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az önkormányzati építkezés jó alapjának tekinti a június eleji helyhatósági választásokon elért eredményét – közölte a párt országos elnöksége. A testület Kolozsváron értékelte a párt választási szereplését, és megállapította: a négy évvel ezelőtt elért 230 önkormányzati képviselői mandátum megtartásán túl az öt, néppárti támogatással megszerzett polgármesteri mandátum jó alapot szolgáltat a következő négy évben az önkormányzati építkezéshez.
2016-06-30: Belföld - :

Nem kell adót fizetniük

Eltörlik a személyi jövedelemadót a tudományos kutatóként alkalmazott munkavállalók esetében – döntött keddi ülésén a kormány. A rendeletet azzal indokolták, hogy Romániában az európai átlagnál hússzor kevesebbet költenek kutatásra és fejlesztésre.
2016-06-30: Belföld - :

A miniszter bocsánatkérése

Bocsánatkérésre és magyarázatra szólította fel Dacian Cioloş miniszterelnök a távközlési minisztert, miután a tárcavezető azt mondta, hogy egyes tanárok gúnyt űznek a szakmájukból, és játszadoznak a gyermekek jövőjével, mert keveslik a fizetésüket. Marius Bostan azt is mondta, hogy a szülőknek fizetniük kell, hogy érezzék, nincs ingyen az iskola.
2016-06-30: Belföld - :

Állami vállalatok vagy közintézmények

Az állami vállalatoknak – amelyek még mindig nagy számban léteznek, és a nemzetgazdaság kulcspozícióit foglalják el, gyakran monopolhelyzetben – az állami költségvetés számára kell bevételi forrássá válniuk, nemcsak az alkalmazottaknak vagy a velük dolgozó magáncégeknek.
2016-06-30: Belföldi hírek - :

Száz riasztás

Több mint száz meteorológiai és hidrológiai riasztást és figyelmeztetést adtak ki az országban 48 óra alatt, amelyek miatt több mint 3000 tűzoltót, rendőrt és csendőrt  mozgósítottak.
2016-06-30: Belföldi hírek - :

Plagizált Victor Ponta

Plagizált Victor Ponta Plagizálta doktori dolgozatát Victor Ponta – állapította meg végső jelentésében az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács szakbizottsága. A testület a volt kormányfő doktori címének visszavonását javasolta, döntés csütörtökön várható.
2016-06-30: Hírsaláta - :

Hírsaláta

A PARLAMENTBEN LAKIK. Havi 4000 lejt kap albérletre, mégis rendszeresen parlamenti irodájában alszik az RHOSZ egyik frissen kilépett szenátora, akit volt párttársai jelentettek fel. Ioan Iovescu állítása szerint egy szerény családtól bérel szobát, de azok elég nehéz helyzetben vannak, és nem akarja őket zavarni. Az 54 éves lugosi politikus autószerelő, majd sofőr, végül sofőriskolai oktató volt, a 2012-es parlamenti választásokon a Dan Diaconescu-féle Néppárt listáin indult (kollégái fizették ki a jelölési díját), és visszaosztásból jutott mandátumhoz. (Digi24)
2016-06-30: Világfigyelő - :

Brutális terrortámadás Isztambulban

Brutális terrortámadás IsztambulbanHárom öngyilkos merénylő kalasnyikovokkal lövöldözött, majd felrobbantotta magát az isztambuli Atatürk repülőtér nemzetközi termináljánál kedden késő este. A halálos áldozatok száma tegnap esti jelentések szerint 41,  239-en pedig megsérültek a terrorista merénylet során. A robbantássorozat mögött az Iszlám Állam állhat.
2016-06-30: Világfigyelő - :

Nagy-Britannia csak ne válogasson

Nincs „á la carte” választható egységes piaci részvétel az Európai Unióból történő kilépésről népszavazáson döntő Nagy-Britannia esetében sem – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap az unió 27 tagállama vezetőinek brüsszeli megbeszélései után.