Sepsiszentgyörgy, 2014. szeptember 16., kedd 03:53
Köszöntjük Edit nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. szeptember 16., kedd:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
hirdetés
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Gazdakör
  • Nyílttér
  • Kultúra
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farcádi Botond:
Sem egység, sem statútum
Nem az a baj az RMDSZ autonómiatervezetével, hogy van, sokkal inkább az, hogy nincs, illetve nincs egység mögötte.

Közélet - Fekete Réka:
Hinnünk kell a magvetésben
Fotó: Albert LeventeNem hoz minden mag termést, számolni kell a veszteséggel, de lehet jó, lehet rossz a talaj, hinnünk kell abban, hogy ha lelkesen, lelkiismeretesen végezzük a lélekművelést, lesz eredménye – hirdette Kovács István unitárius lelkész tegnap Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református templomban tartott ökumenikus tanévnyitó istentiszteleten.

Közélet - Fekete Réka:
A huszonötödik évadot kezdik (Háromszék Táncegyüttes)
Fotó: Henning JánosNem csak egyetlen rendezvény jelzi majd a ma kezdődő táncévadban, hogy negyedszázados fennállását ünnepli a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, az évforduló jegyében zajlik minden fellépésük. A társulat ma este a március 15-én Kézdivásárhe­lyen, később több székelyföldi, erdélyi és magyarországi városban bemutatott Gábor Áron táncdrámával (fotó) lép színpadra a Tamási Áron Színház nagytermében.

Közélet - :
Román civilek a közbeszéd mellett
Több román civil szervezet közleményben tiltakozott a Legfelső Bírói Tanács (CSM) székelyföldi autonómiatervezettel kapcsolatos állásfoglalása ellen, arra hivatkozva, hogy a szabad véleménynyilvánítás betiltása vagy korlátozása a demokráciát és a jogállamiságot ásná alá.

Közélet - :
Belföldi hirek
Új tanév régi gondokkal 3 200 000 iskolás kezdte meg tegnap a tanévet Ro­má­niában. Az első és a második osztályos kisdiákok nem kap­tak új tankönyveket, a többi évfolyamnak pedig tízéves köteteket osztottak.

Közélet - Hecser László:
Becsengettek Baróton
Az iskola életünk alakításában játszott kiemelkedő szerepét hangsúlyozták a Baróti Szabó Dávid Középiskola és a Gaál Mózes Általános Iskola közös évnyitóján felszólalók.  

Közélet - Iochom István:
Falunapi incidens Torján
Elvette és összetépte az EMNP kézdivásárhelyi aláírásgyűjtő önkéntesének kezében lévő aláírási ívet a Szilágy megyéből érkező polgármester szombaton 16 és 17 óra között a torjai faluünnep első napján – hangzott el tegnap a Néppárt székházában tartott sajtótájékoztatón.

Világfigyelő - :
Orbán: történelmi jelentőségű a bankok elszámoltatása
Történelmi jelentőségűnek nevezte a bankok elszámoltatását Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, a parlament őszi ülésszakának első napján, napirend előtt. A kormányfő szavai szerint az elszámoltatás középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll. Felszólalásában beszámolt az árvízi helyzetről, és biztatott az önkormányzati választáson való részvételre is.

Gazdakör - Incze Péter:
Támogatás méhészeknek
Hiába lesték idén a mézet a méhészekA román kormány közel egymillió euróval kívánja támogatni a méhészetet, mivel a május és július közötti időszakban a kedvezőtlen időjárási viszonyok hatalmas károkat okoztak.

Gazdakör - :
Díjazták az év gazdáit
Öt Kovászna megyei gazdát, agrárvállalkozást tüntettek ki Az év gazdája címmel. Az agrártárca hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a cím odaítélését, az ország minden megyéjében öt gazdát díjaztak.

Nyílttér - Demeter J. Ildikó:
Kutyatámadás a kirándulóhelyen
Egyre több a panasz a juhászkutyákra (illusztráció) Albert Levente felvételeSzeptember 7-én egy piknikező család kutyáját támadta meg és marcangolta halálra négy juhászkutya Sepsiszentgyörgy határában, az Erős oldal közelében. A megrémült tulajdonos több hatóságnál panaszt tett, és pert is fontolgat. A polgármesteri hivatal a helyi rendőrséget és a megyei vadásztársaságot kérte fel arra, hogy szeptember 12-éig megoldást találjanak a helyzetre, legyen biztonságban, aki Sugásfürdő felé kirándul.

Nyílttér - :
A munka ad méltóságot az embernek
„Semmi sem pótolhatja azt a méltóságot, amit a munkának köszönhetünk” – idézte Opra István plébános az augusztus 31-én negyedik alkalommal megrendezett hálaadó ünnepségen a szentatyát.

Kultúra - :
Cirkusz és színház mezsgyéjén
Albert Levente felvételeiKicsit bohócok, kicsit akrobaták, kicsit zenészek, kicsit színészek. Vagy nem kicsit, hanem nagyon is. Mert mindeme képességgel, mesterséggel, tudással rendelkeznie kell a Baccalà Clown két artistájának, hogy előadásuk több legyen, mint egyszerű cirkuszi mutatvány.

Magazin - :
Letapogatható Székelyföld (Kiállítás látássérülteknek)
Letapogatható Székelyföld (Kiállítás látássérülteknek)Láthatatlan Székelyföld címmel régiónk épített értékeit mutatja be az Erdélyi Utakon Egyesület kiállítássorozata olyan sajátosan elkészített makettek segítségével, amelyeket letapogatva egy látássérült is el tudja képzelni, meg tudja ismerni az adott épület formáját, alakját, illetve a kivitelezéstől függően az épület stílusjegyeit.

Magazin - :
Elhunyt Sztankay István és Avar István (Apad a nemzet színészeinek sora)
MTI-Fotó: Beliczay LászlóAz elmúlt hétvégén ketten is távoztak a nemzet színészei közül: Sztankay Istvánt életének 79. évében hosszú betegség után, családja körében érte a halál pénteken, Avar István 84 éves korában hunyt el, szintén hosszas betegség után. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindkét színészt saját halottjának tekinti. A nemzet színésze címet egyszerre tizenketten viselik, az elhunytak helyére újakat választanak egy későbbi időpontban.  

Sport - :
Bukaresti vendégszereplés (Fallabda)
A hétvégén Bukarestben szervezték meg a fallabda Wilson-Aerosquash Kupa 2014-es kiírását, amelynek az ország legnagyobb fallabda-létesítménye, az Aero­squash terem (egy fedél alatt öt fallabdapálya) adott otthont.

Sport - :
Egy arany, két bronz (Birkózás)
Hétvégén a férfi kötöttfogású birkózók vették át a taskenti világbajnokság küzdőterét. Magyar szempontból jól, hiszen pénteken Lőrincz Viktor bronzérmet szerzett, szombaton testvére, Lőrincz Tamás tette ugyanezt, aztán jött Bácsi Péter, és aranyéremmel koronázta meg a két testvér bronzgyűjteményét.

Sport - :
Fölényes amerikai győzelem (Kosárlabda-vb)
Megvédte címét az Egyesült Államok válogatottja a spanyolországi férfi kosárlabda-világbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben 37 pontos különbséggel, azaz 129–92-re legyőzte Szerbia csapatát.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Isten akaratába belenyugodva tudatjuk, hogy az árkosi özv. KISGYÖRGY MIHÁLYNÉ BEKE IRMA életének 78. évében eltávozott szerettei köréből. Temetése 2014. szeptember 17-én, szerdán 14 órakor lesz az árkosi ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család du.

Közélet - :
Nyilvános vitára hív Szilágyi Zsolt
Nyilvános vitára hívta ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt Szilágyi Zsolt, az EMNP államelnökjelöltje, aki ezen a vitán azt szeretné tisztázni, hogy kötött-e újabb titkos egyez­séget „az erdélyi magyarok kárára” a kormányzó SZDP és az RMDSZ. Szilágyi Zsolt szerint „egyértelmű jelei vannak a paktum meglétének”.

Közélet - Fekete Réka:
Kevesen, de lelkesen (Tanévnyító a Gödri Ferenc Általános Iskolában)
Albert Levente felvételeNem csak tanítani, szeretni is kell a gyermeket – állítja Albert Andrea, aki szeptember elsejétől átvette a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola igazgatását Kiss István korábbi iskolavezetőtől.

Közélet - :
Az RMDSZ nem érti az SZNT kifogásait (Székely autonómia)
Az RMDSZ nem érti, miért nem tetszik az SZNT-nek az az autonómiatervezet, amelyet a szövetség készített el, és amelynek a múlt héten egy munkaváltozata került nyilvánosságra – nyilatkozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Maszol.ro portálnak, Izsák Balázs SZNT-elnök vasárnapi közleményére rea­gálva.

Közélet - :
Hirsaláta
UTOLSÓ ÁLLAMFŐI GESZTUS. Moldova Köztár­saságba tervezi utolsó hivatalos útját Traian Băsescu államfő – miután Pruton túli kollégájával egyezteti az időpontot –, mandátuma lejárta után pedig kéri a moldovai állampolgárságot.

Közélet - Iochom István:
Tanévkezdés új vezetőséggel (Kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola)
A szerző felvételeÚj vezetőséggel – Balogh Katalin igazgatóval és Istók Éva aligazgatóval – kezdte az új tanévet a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola.

Közélet - :
Nyitva az árkosi iskolakönyvtár
Rendszerezték a Kisgyörgy Benjamin hagyatéká­ból származó kétezer-ötszáz kötetes könyvállományt, és a tegnapi tanévnyitón átadták a diákoknak és a pedagógusoknak az iskolakönyvtárat az árkosi Gelei József Általános Iskolában.

Világfigyelő - :
Cameron: „végleges és fájdalmas lenne a válás” (Skót népszavazás)
Cameron: „végleges és fájdalmas lenne a válás” (Skót népszavazás)Skócia függetlenné válása „nem próbaidőszakra szóló különélés, hanem fájdalmas válás” lenne, amely örökre szólna – mondta tegnap a brit miniszterelnök. David Cameron (fotó), aki a kelet-skóciai Aberdeen városában tartott szenvedélyes hangvételű beszédet a brit unió fenntartása mellett, határozott ígéretet tett arra, hogy Skócia „példátlan mértékben kiszélesített” további önrendelkezési jogokat kapna már jövőre, ha a csütörtöki népszavazáson az elszakadás ellen voksol.

Világfigyelő - :
Röviden
Porosenko különleges státust ajánl Kelet-Ukrajnának Petro Porosenko ukrán elnök a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó törvényjavaslatában három évre biztosítana különleges státust, vagyis a központi vezetéstől független önkormányzatot és ehhez kapcsolódóan különleges jogokat Donyeck és Luhanszk megye azon régiójának, amelyre jelenleg kiterjed a Kijev által indított „terrorellenes hadművelet”.

Gazdakör - Bokor Gábor:
Eddig jók az eredmények
Eddig jók az eredményekRekordtermésekről ugyan nem beszélhetünk, de az eddigi eredmények alapján jónak mondható az idei mezőgazdasági év – mondta tegnapi sajtótájékoztatón Könczei Csaba, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Gazdakör - :
Hírlugas
Vállalják a károkat Megalakult a Pro Agro befektetési és biztosítási alap. A szervezet célja főként azon karanténbetegségek okozta mezőgazdasági károk megtérítése, melyekre nem kötnek kötvényt a biztosítócégek.

Kultúra - Váry O. Péter:
Odüsszeusz szemeteslapáton
Odüsszeusz szemeteslapátonÚgy képzelem el, akárha vakációzó kisgyerekek színházat csinálnának. Unal­mukban, merthogy javában tart a szünidő még, és már minden játékot kipróbáltak. Hárman vannak, jól megértik egymást.

Kultúra - :
Eltáncolt szerelem
Eltáncolt szerelemSzombat is volt, meleg is volt, mégis elég sokan összegyűltek az Erzsébet park ’48-as emlékműve mellett Cári Tibor és Baczó Tünde szabadtéri előadásának megnézésére.

Magazin - :
Díjazták a Kereszthegyet
Különdíjat nyert a Varsóban megrendezett V. Nemzetközi Történelmi és Katonai Filmfesztiválon a magyar királyi 65. székely honvéd határvadászcsoport történetét bemutató, Kereszthegy című dokumentumfilm.

Sport - :
Szentgyörgyi és gyergyói siker (Autósport)
A sepsiszentgyörgyi Auto Crono Club vasárnap a Sugás­fürdő felé vezető úton szervezte meg a 2014-es Metabond regionális autós hegyi verseny második futamát.

Sport - :
Jakab-Benke is országos bajnok (Triatlon)
A sepsiszentgyörgyi Jakab-Benke Hajnalka is bezsebelt egy bajnoki címet, miután megnyerte a hétvégén Bözödön tartott Bioeel Triathlon Challenge tereptriatlon-körverseny elit kategóriáknak utolsó fordulóját (összetettben a negyedik helyet), ami egyben országos tereptriatlon-bajnokság.

Sport - :
Négy magyar érem (Sportlövészet)
Párhuzamosan a birkózók világbajnokságával a sportlövők is világbajnoki érmekért küzdöttek Granadá­ban.

Sport - :
Contador megnyerte a Vueltát (Kerékpározás)
A spanyol Alberto Contador harmadszor nyerte meg a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenyt, melynek vasárnapi zárószakaszán az olasz Adriano Malori győzött.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Tekerj egy jó célért! A Háromszéki Közösségi Alapítvány szeptember 19-én 16 órától rendezi meg a Tekerj egy jó célért! akciót. Az eseményen több mint 150 biciklis vesz részt, akik Egy egészségesebb, élhetőbb városért! tekernek.

Archívum
<<2014 szeptember>>
HKSzCsPSzV
7
14
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.4211 RON
100 HUF = 1.4048 RON
1 EUR = 4.4209 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS