Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. február 23., csütörtök 22:36
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!
A sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában indul a legtöbb előkészítő osztály. Albert Levente felvétele
2017-02-23: Közélet - Fekete Réka:

Kezdődik a beiratkozásElőkészítő osztályok

A megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint a 2017/2018-as tanévben 2130 kisdiáknak biztosítanak helyet az előkészítő osztályokban, illetve a falvak egy részében a nagyobb korosztályokkal összevontan. A magyar tagozaton több mint ezernégyszáz tanulóra számítanak. Tegnap az iskolákban kifüggesztették az induló osztályokra vonatkozó információkat és a beiratkozás menetét.  
2017-02-23: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Elégtelen elégtétel

Aki megérte, az most elégtétellel nyugtázhatta, hogy az Országos Befektetési Alap (FNI) meséjével háromszázezer gyanútlan polgárt átverő Sorin Ovidiu Vîntu végre elnyerte büntetését: nyolc év börtönt róttak ki rá az egykori országrengető csalásért, és szabadsága mellett 13 millió dollárjától is elbúcsúzhat. Úgy tűnik most, hogy végül többet veszített, mint amennyit nyert, hiszen csúnyábban ráfizetett, mint pórul járt ügyfelei, és amúgy is rosszul áll a szénája: jelenleg egy előző börtönbüntetését tölti, és még vannak folyamatban levő perei; ráadásul beteg is.
2017-02-23: Közélet - Farcádi Botond:

Magyar albizottság a román parlamentben

Kulcsár-Terza József beszámol parlamenti munkájárólElfogadta a képviselőház emberi jogi, egyházi és nemzeti kisebbségügyi bizottsága egy, a magyarság gondjaival foglalkozó albizottság létrehozását – számolt be tegnapi sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő, a javaslat kezdeményezője.  
2017-02-23: Közélet - Hecser László:

Továbbra is a TegávalBarót

A szerző felvételeSzerződéshosszabbításra készül Barót önkormányzata a sepsiszentgyörgyi közszolgáltatóval, a Tega Rt.-vel. A két éve kötött megállapodás március végén jár le, Lázár-Kiss Barna András polgármester pedig úgy véli, jó munkát végeznek, érdemes továbbra is velük dolgoztatni.  
2017-02-23: Közélet - Fekete Réka:

Átgondolatlan a béremelésHáromszék Táncegyüttes

A megyei önkormányzat biztosítja a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttesnek a törvény által előírt fizetésemelést, amire évek óta várnak, de Deák Gyula társulatigazgató szerint a kormány vonatkozó intézkedése nem rendezi a béreket, inkább egyenetlenségeket szül.  
2017-02-23: Közélet - :

Több odafigyelést kérnek a tűzoltók

Országos szinten húsz, lakóövezetben történt, több esetben tűzvészt is okozó robbanást jegyzett tavaly a katasztrófavédelem, amelyek a gyúlékony, robbanékony anyagok nem megfelelő kezelése, tárolása, illetve tömbházakban, lakóházakban a földgázhálózatot is érintő, fűtésrendszereken végzett átalakítás vagy más természetű munkálat miatt következtek be.
2017-02-23: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

A cserkészalapítóra emlékeztek

Az alapító emlékművénél tisztelegtek a sepsiszentgyörgyi cserkészek. Albert Levente felvételeSepsiszentgyörgyön a Tanulók Palotájának udvarán levő emlékműnél – amelyet a 14-es számú Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat állíttatott Gaál Sándor egykori vezető és szövetségi elnök idejében – tegnap megemlékeztek Lord Baden-Powell of Gilwellről, akit cserkészei becenevén egyszerűen Bi-Pinek szólítottak.
2017-02-23: Közélet - Iochom István:

Látványosan nőtt a forgalomGrand Hotel Bálványos

A szerző felvételeVárakozáson és reményen felülire sikeredett a téli idény a négycsillagos Grand Hotel Bálványos szállodában – tudtuk meg Szarvadi-Téglás Loránd tulajdonostól, ügyvezető igazgatótól, aki azt is elárulta, hogy az előző év februárjához viszonyítva, amikor a szálloda kihasználtsága alig tizenöt százalékos volt, az élményfürdő beindításának köszönhetően az arány hatvanöt százalékra növekedett, de a két téli idény összehasonlítása általában véve is látványos vendégszám-növekedést mutat.
2017-02-23: Közélet - Iochom István:

Még kiadó egy csarnokIpari parkok Kézdivásárhelyen

Tavaly készült el Kézdivásárhelyen európai uniós támogatással a két ipari park, amelyeket május 24-én, illetve június 30-án adtak át a kivitelező cégek az önkormányzatnak.  
2017-02-23: Közélet - :

Kiküldték az adóértesítőt

A cégek és a lakosság egy része már a múlt héten megkapta, ezen a hétfőn pedig minden helybelinek postázta az idei helyi adókra és illetékekre vonatkozó értesítőket Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala.
2017-02-23: Közélet - :

Jelöléseket várnak

Huszadik alkalommal tünteti ki legkiválóbb polgárait Pro Urbe díjjal Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén.
2017-02-23: Közélet - :

Átjárón ütötték el

Mintha lekopírozták volna, két hasonló baleset történt szerdán Sepsiszentgyörgyön – adta hírül a rendőrség tegnap. Mindkét esetben gyalogátjárón ütötték el az áldozatot, mindkét esetben a gázoló gépkocsivezető vitte fel a kórházba a sérültet.
2017-02-23: Belföld - :

Régi-új arcokKormányátalakítás

Kevesebb mint két hónappal beiktatása után négy tárcánál is változik a Sorin Grindeanu vezette kormány. A miniszterelnök nemcsak a tüntetések miatt önként lemondott Florin Jianu vállalkozásfejlesztési és a távozni kényszerült Florin Iordache igazságügyi miniszter helyett nevesített új tisztségviselőket, de az európai alapoknál és a gazdasági tárca élén is személycserét jelentett be. A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága tegnap jóváhagyta a jelöléseket.  
2017-02-23: Belföld - :

Egy házzal kevesebbA Iohannis házaspár vagyona

A sokat vitatott és végül Iohannisék által elveszített nagyszebeni belvárosi ingatlan. Fotó: Rise ProjectJogerős ítéletben elutasította a piteşti-i táblabíróság tegnap Klaus Iohannis perújítási kérelmét, amellyel egy másfél éve elveszített nagyszebeni ingatlanának tulajdonjogát próbálta visszaszerezni. A táblabíróság ítélete jogerős, így az elnök számára nem maradt több jogi lehetőség, hogy az épületet visszaszerezze.  
2017-02-23: Belföld - :

Elvetett RMDSZ-javaslatKisvállalkozások adója

Elutasította kedden a parlament felsőháza az RMDSZ által a 2017/3-as sürgősségi kormányrendeletnél javasolt módosítást, amelynek értelmében a vállalkozók dönthetnék el, hogy egyszázalékos forgalmi adót vagy 16 százalékos nyereségadót fizetnek.  
2017-02-23: Belföldi hírek - :

Gáncsol a prefektus

Maros megye prefektusa jogszerűtlennek találta és visszaküldte a marosvásárhelyi önkormányzatnak azt a határozatot, amelyet február 10-én egy rendkívüli tanácsülésen hozott a város iskolahálózatáról, és amely a Római Katolikus Gimnáziumot is tartalmazta.
2017-02-23: Belföldi hírek - :

Csak megrótták

Jászvásár polgármestere, Mihai Chirica a Szociáldemokrata Párt (SZDP) tagja maradhat, de politikai tisztségeitől megfosztják – döntött tegnap az alakulat országos végrehajtó bizottsága.
2017-02-23: Belföldi hírek - :

Újabb béremelés?

Hozzávetőleg húsz százalékkal emelik a tanügyben dolgozó kisegítő személyzet bérét, 53 ezer alkalmazottat érint az intézkedés, amelyről a mai kormányülésen fogadnak el sürgősségi rendeletet.
2017-02-23: Hírsaláta - :

Zsebre mehet

A háztartási hulladék 97 százaléka a szeméttelepekre kerül, 2020-tól Romániát napi 500 ezer euróra is büntethetik, ha nem csökkenti ezt az arányt ötven százalék alá – nyilatkozta egy konferencián Ilias Papageorgiadis, a Román Biomassza és Biogáz Egyesület elnöke. „Európában az újrahasznosított energia 63 százaléka bio­masszából és biogázból származik, mintegy félmillió ember dolgozik ebben az ágazatban.
2017-02-23: Világfigyelő - :

Egyre több a bevándorlóOlaszország

Egyre több a bevándorló (Olaszország)Harmincöt százalékkal több migráns érkezett Olaszországba január elsejétől mostanáig, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában, és minden korábbinál többen tartózkodnak az olaszországi táborokban – jelentette be Marco Minniti olasz belügyminiszter tegnap a parlamentben. A miniszter szerint idén számítások alapján a tavalyinál is nagyobb méretű bevándorlás várható Olaszországban.  
2017-02-23: Világfigyelő - :

Terrorista állami támogatássalNagy-Britannia

Jamal al-Harith. Fotó: Banaras Khan/AFPÁll a bál az Egyesült Királyságban azok után, hogy egy, a terrorgyanús személyek fogva tartására szolgáló guantánamói fogolytáborból kiengedett brit férfi úgy csatlakozott az Iszlám Államhoz, hogy tizenkét évvel ezelőtt, kárpótlásul a sanyarú börtönéletért, egymillió angol font kártérítést kapott a brit kormánytól.
2017-02-23: Világfigyelő - :

Veszélyben az emberi méltóság és egyenlőség eszméjeAmnesty International

A múlt kínálta tanulságok ellenére tavaly heves és könyörtelen támadások érték az emberi méltóság és egyenlőség alapelvét olyanok részéről, akik bármilyen áron a hatalom megszerzésére vagy megtartására törekszenek, nem visszariadva a bűnbakkeresés, a félelemkeltés propagandájának terjesztésétől sem – áll az Amnesty International (AI) tegnap Londonban ismertetett éves világjelentésében.  
2017-02-23: Külföldi hírek - :

Szigorítanak a németek

Újabb menekültügyi szigorításokról szóló javaslatokat fogadott el és terjesztett a törvényhozás elé tegnapi ülésén a német kormány.
2017-02-23: Külföldi hírek - :

Fillon lehagyta Emmanuel Macront

François Fillon francia konzervatív elnökjelölt lehagyta Emmanuel Macron centrista jelöltet, és feljött a második helyre két hónappal a választás első fordulója előtt – derült ki egy friss felmérésből.
2017-02-23: Külföldi hírek - :

Mikor találkozik Putyin és Trump?

Oroszország és az Egyesült Államok diplomatái még nem vitatták meg Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának megszervezését – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó.
2017-02-23: Vélemény - :

Esküdni mernékReformátus hírnök

Tavaly is köszöntötték az aranylakodalmasokat a sepsiszentgyörgyi városházán. Albert Levente felvétele„... és boldogan éltek, míg meg nem haltak.” A legtöbb mese, romantikus történet ott végződik, ahol a házasság kezdődik. De mi történik az esküvő után?  
2017-02-23: Vélemény - :

Légy csendes szívvelReformátus hírnök

Ő a mi békességünk. (Efézus 2,14)
2017-02-23: Vélemény - :

Templomaink – RétyReformátus hírnök

Fotó: Magyari HunorA Feketeügy jobb partján fekvő Réty neve először az 1332–1337 közötti pápai dézsmák regestrumában fordult elő Reech alakban. A későbbiekben más névváltozatok is megjelennek: 1657-ben Relthy, az 1612-ben készített Bethlen Gábor-féle lustrán Retthy, majd az 1643-as, I. Rákóczi György idején készült katonai összeírásban már Rety néven van bejegyezve.  
2017-02-23: Jegyzetek - Váry O. Péter:

Farsang lesz BölönbenKármentő

Aztán nehogy megírd, hogy elmarad a farsang – hozza az üzenetet félszülőfalumból Jóska barátom. Az igazság az, hogy már hegyeztem tollamat. Mert megesett két esztendőkkel ezelőtt, hogy Bölönben nem temették el a telet, volt is böjtje, kegyetlen: a következő hideg időszak csak amolyan lagymatag, pocsolyás valami lett, aminek ember is csak akkor örvend, ha nem gazdálkodó fajta.
2017-02-23: Család - :

Rohanás, hajsza, kockázat

Az elmúlt években olyan sok minden megváltozott, ezért időnként szükséges áttekinteni a dolgokat: hol állunk jelenleg, és merre tartunk? Milyen irányba fejlődik a társadalom, és ennek milyen következményei lesznek rám, a házasságomra és a családomra nézve? Nem kell-e megállnom, hogy az árral szembe ússzam? Túl sok kérdés egyszerre, de választ kell kapnunk rájuk – ma még inkább, mint eddig bármikor!  
2017-02-23: Család - :

Gyermekeink

GyermekeinkSára, Sepsiszentgyörgy. Fotó: Albert Levente
2017-02-23: Család - :

Halogatják

A képviselőház jogi bizottsága másodszor is elhalasztotta az alkotmány módosítását célzó állampolgári kezdeményezés megtárgyalását, amely arra irányul, hogy kimondják: a család egy férfi és egy nő házasságára épül – tudta meg az Agerpres hírügynökség.
2017-02-23: Család - :

Gének és családi környezet

Mintegy 35–40 százalékban örökli a gyerek szüleitől a testtömegindexét (BMI), vagyis azt, hogy vékony, átlagos vagy túlsúlyos lesz-e – állapította meg egy új brit tanulmány. A legelhízottabb gyerekek esetében az arány 55–60 százalékra emelkedik, ami azt jelenti, hogy hízásukat több mint felerészben génjeik és családi környezetük határozza meg – írták a kutatók a Economics and Human Biology szaklapban.  
2017-02-23: Család - :

Gyógyulást segítő idegsejt

Az agysérülés gyógyításának lehetőségeit segítheti a Semmelweis Egyetem kutatóinak felfedezése, akik olyan új idegsejtcsoportot írtak le az agyvelőben, amely arra szolgál, hogy egy adott célterület felé irányítsa az újonnan képződő sejteket – közölte az egyetem és az MTA kedden az MTI-vel.   
2017-02-23: Sport - :

Ma a Galaci Phoenixet fogadja a Sepsi-SICNői kosárlabda

Itthon legutóbb 108–59-re nyertünk Galac ellen. Fotó: Henning JánosA bajnoki címvédő Sepsi-SIC ma 19 órától a Galaci Phoenix együttesét látja vendégül a női kosárlabda Nemzeti Liga középszakaszának 20. fordulójában. A Szabó Kati Sportcsarnokban megrendezendő találkozó játékvezetője Alexandru Ivan, Máté András Stretea, Ionuț Moraru.  
2017-02-23: Sport - :

Fontos meccs előtt az ElectricaAsztalitenisz

A pingpong férfi szuperligában érdekelt sepsiszentgyörgyi Electrica szombaton 15 órától fontos mérkőzést játszik, hiszen a 2016–2017-es bajnokság alapszakaszgyőztesét a Mioveni-i SK látja vendégül a pontvadászat második elődöntőjének odavágóján.
2017-02-23: Sport - :

Nehéz helyzetben a zöld-fehérekKézilabda, A-osztály

Fotó: Henning JánosMint ismert, az elmúlt hétvégén a Sepsi-SIC sérülések miatt megtizedelt csapattal tizenhét gólos vereséget (41–24) szenvedett a Mioveni vendégeként a női A-osztályos kézilabda-bajnokság 16. fordulójában, így tíz ponttal – három győzelem, egy döntetlen és kilenc vereség – a rangsor kilencedik helyén áll.
2017-02-23: Sport - :

Hosszú Katinka: Van még esélyOlimpia, 2024

Fotó: MTI/Balogh ZoltánA tavalyi riói olimpia háromszoros bajnok úszója, Hosszú Katinka azt mondta: reméli, életben marad a 2024-es budapesti olimpiai pályázat.  
2017-02-23: Sport - :

Szombaton technikai gyűlésLabdarúgás

A Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség február 25-én, szombaton 10 órától technikai megbeszélést szervez a IV. és V. ligás labdarúgó-bajnokságokban érdekelt csapatoknak a Kós Károly Szakképző Líceumban.
2017-02-23: Sport - :

Két mérkőzés, tizennégy gólLabdarúgás

John Stones szerezte a City negyedik góljátIgazán gólgazdag mérkőzéseket láthattak a labdarúgás kedvelői, hiszen két találkozón tizennégyszer találtak be a csapatok:
2017-02-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Farsangi rendezvények Háromszéken BÖLÖNI FARSANG. A Kék Virág Néptánccsoport szervezésében február 25-én, szombaton tartják Bölönben a hagyományos farsangtemetést. A program: 8 órakor gyülekező a községközpontban, 9 órakor megnyitó, majd 9.20-kor indul a farsangi felvonulás, 16.30-kor kezdődik a farsangtemetés az Erzsébet park előtti téren, 20 órától farsangi bál a kultúrotthonban (belépő 10 lej), a talpalávalót az Elite Band húzza.
2017-02-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy CSORTÁN CSABA életének 48. évében váratlanul távozott szeretteitől. Temetése 2017. február 24-én, pénteken 15 órakor lesz a szemerjai református új temetőben. Részvétfogadás 14 órától. Emlékét őrizzük. A gyászoló család 4297497
2017-02-22: Közélet - Fekete Réka:

Egyéves az őrkői babaprogram

Jó a hangulat az őrkői Ringató játszóházban. Albert Levente felvételeHátukra veszik kisbabáikat, és csigabigás dalt énekelnek az anyukák, mondókákat tanulnak, a  játék ideje alatt pedig a kicsinyek a kirakósokat próbálgatják, bebújnak a babasátorba, hintalovaznak – szokványos látvány a baba-mama klubokban. A tegnap egyéves születésnapját ünneplő Ringató, Biztos Kezdet Gyermekház mégis más, mert a sepsiszentgyörgyi őrkői roma telepen működő programban az anyukák harmada kiskorú, a bölcsődés korú gyermekek pedig olyan családokban nevelkednek, ahol a tudatos fejlesztő játékok ritkán kapnak szerepet.
2017-02-22: Közélet - Fekete Réka:

Háromszékiek is segítik a családotTűzkárosult csángó tanító

Háromszékiek is segítik  a családot (Tűzkárosult  csángó  tanító)Január 9-e a négygyermekes külsőrekecsini Gyurka Valentin csángó tanító családjának legtragikusabb napja. Házuk porig égett, s bár egyikük sem sérült meg, mindenük odaveszett. A külsőrekecsini Magyar Házban kaptak menedéket, barátok, civil szervezetek siettek segítségükre határon innen és túl. Tegnap a sepsiszentgyörgyi Evilági zenekar és Keresztes Ágnes, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművésze tartott jótékonysági előadást a Gyurka család javára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.
2017-02-22: Közélet - Szekeres Attila:

Nőtt a korrupciós bejelentések száma

2016-ban többen fordultak a rendőrség alárendeltségébe tartozó Országos Korrupcióellenes Főigazgatóság Kovászna megyei fiókjához, mint a korábbi tíz év bármelyikében. Ez is kiderült abból a tájékoztatóból, amelyet tegnap küldött szerkesztőségünknek a hivatal, miután számonkértük, hogy a hétfőn tartott éves tevékenységi beszámolójukra lapunkat nem hívták meg.
2017-02-22: Közélet - Fekete Réka:

A boldog párkapcsolat titkairólA Házasság hete

Petke László felvételeNe menjen le a nap a te haragoddal – a krisztusi útmutatás többször hangzott el szerda este Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református gyülekezet könyvtárában tartott, Életeddel az életemben elnevezésű beszélgetésen. A házasság hete rendezvénysorozat részeként szervezett estén négy meghívott házaspár válaszolt a Pál Tünde vallástanár és Incze Zsolt református lelkész-esperes által feltett kérdésekre: Mit tanultak egymástól? Élnek-e a bocsánatkérés, a megbocsátás lehetőségével? Hogyan egészítik ki egymást? Mit jelent a hit az életükben? Hogy hozzák meg a döntéseket? Volt-e mélypont a kapcsolatukban, ha igen, miként jutottak túl rajta? Mit jelent számukra az elköteleződés?
2017-02-22: Közélet - :

Falopások megyeszerte

Pénteken és szombaton is fatolvajokat értek tetten községi rendőrök. Bereckben egy 34 éves férfit lakossági bejelentés nyomán kaptak el, ő egy fát vágott ki, Bölönben három 27 és 51 év közötti, Brassó megyei férfi bukott le, akik egy szekéren másfél köbméter faanyagot szállítottak, amelyet a község erdejéből tulajdonítottak el. Dobollón egy 44, illetve egy 58 éves férfit értek tetten, akik szintén szekérrel szállítottak ugyancsak lopott fát, Bardocon pedig három fiatalt (19 és 28 év közöttiek) füleltek le, ők 28 fát gyökerestől fordítottak ki a földből, a hazaúton viszont lebuktak. Minden esetben a rendőrség bűnvádi eljárást indított lopás gyanújával. (ndi)
2017-02-22: Közélet - :

Súlyos balesetek, ittas vezetők

Gyalogost gázolt el egy személygépkocsi szombaton este Sepsiszentgyörgyön. A rendőrség közlése szerint az áldozat, egy 46 éves nő az Oltmező utcán az úttest szélén haladt, amikor egy gépkocsi elütötte, a jármű sofőrje pedig elhagyta a helyszínt. A nőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
2017-02-22: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Néha tényleg győz az igazság?

Romániai törvényszéken magyarokat érintő ügyekben ritkán születik számunkra kedvező ítélet, mégis megtörténik időnként, hogy a bírák is abszurdnak találnak egy-egy nyilvánvalóan kekeckedő vagy éppen megfélemlítési, elrettentési szándékkal hozott hatósági intézkedést.
2017-02-22: Jegyzetek - Nagy B. Sándor:

A gyermek jövője

– Halló, XY-nal beszélek? – Igen. – Jó napot kívánok, én ZY vagyok, druszák vagyunk, ha-ha-ha. – Jó napot, tessék!