Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. július 29., szerda 03:35
Köszöntjük Márta, Flóra nevű olvasóinkat!
Összefüggő biciklihálózatot kérnek a sepsiszentgyörgyiek
2015-07-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Utat a kerékpárosoknak

Sepsiszentgyörgyön jelenleg tíz kilométernyi bicikliút van, de ezek sem alkotnak összefüggő hálózatot, az elmúlt években kisebb-nagyobb szakaszokat jelöltek ki minden következetesség nélkül: hol az úttesten, hol a járdán. Ezen a helyzeten kíván segíteni a Sepsi Bike Egyesület, amely kimondottan a hétköznapi közlekedést próbálja az egészségesebb és barátságosabb irányba mozdítani.
2015-07-29: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A miniszterelnök és a vásári árus

A tusványosi szabadegyetem jelvényárusára miniszterelnöki szinten reagálni nem egyszerűen túlzás, hanem több mint nevetséges. Victor Ponta, Románia kormányfője mégis megtette. Házi televíziójában, a szövetségese, a jelenleg börtönbüntetését töltő Dan Voiculescu szekus besúgó által birtokolt Antena 3 műsorában telesírta a stúdiót, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő mennyire bántó és provokáló politikus.
2015-07-29: Közélet - :

Bók és sérelem

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét értékelve, Victor Ponta politikai szempontból sértőnek és elfogadhatatlannak nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását. Ponta ugyanakkor úgy fogalmazott, Orbán Viktor magyar kormányfő hízelgett neki, amikor azt mondta, 2012-ig nagyon jól megértették egymást a román kormánnyal.
2015-07-29: Közélet - Bokor Gábor:

Akadályozzák a névadástKovászna

Érdekesnek ígérkező napirendi pontok tárgyalását halasztották el tegnapi ülésükön a kovásznai városatyák. Nem hoztak döntést arról, hogy a vajnafalvi sportcsarnok Iordan Popică egykori testnevelő tanár nevét vegye fel, és ugyancsak elhalasztották azt a határozattervezetet, amelynek értelmében a városi kulturális központ felvenné Ignácz Rózsa nevét.
2015-07-29: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Árkosi juliális

Albert Levente felvételeTúl azon, hogy augusztus a falunapot is jelenti a községben, az elöljárók most arra törekednek, hogy a befejezés előtt álló munkák és feladatok az ünnep hozadékai lehessenek. E sorok írója jól emlékszik még szülőfalujának régi majálisaira, ünnepeinek sajátos hangulatára. Mintha ezek térnének vissza akkor is, amikor hajnalosan, a rezesbanda ébresztőjében felhangzik egy-egy régi ismert melódia.
2015-07-29: Közélet - Váry O. Péter:

FaluavatásKármentő

A címként alkalmazott szókapcsolat ritkán használatos, hiszen manapság fehér hollónál is kirívóbb jelenség az új települések létesítése. Legfennebb kiállításfalvak, múzeumfalvak avatása kerülhet szóba – valami ilyesmi az újjáépített Újfalu is. Bözödújfaluról van szó, a kommunista diktatúra falurombolási programjának jelképévé vált településről, melyet egy víztározó építése okán pusztítottak el. Lakói azonban – az utolsó családok 1994-ben (!) költöztek el, amikorra a falu teljesen víz alá került – nem feledkeztek meg róla, évente visszajárnak a néma víztükörtől számon kérni a számonkérhetetlent.
2015-07-29: Közélet - Bokor Gábor:

Magyarázatot vár a városKovászna

Kovászna jelentős részét érintette az infrastrukturális munkaA sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt. kérte Kovászna város helyi tanácsát, jelöljenek ki egy személyt, aki a város képviseletében a vállalat közgyűlésén megszavazza, hogy 557 906 lejjel emeljék a megye víz- és csatornarendszerének felújítását és bővítését célzó beruházás műszaki felügyeletét ellátó cég honoráriumát, és hosszabbítsák meg a vele kötött szerződést.
2015-07-29: Közélet - Szekeres Attila:

Kézművesek szállták meg a tábortNyári kaláka

Nemezel a gyerekcsapat. A szerző felvételeZajlik a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány által szervezett, immár huszonnyolcadik Nyári Kaláka Kézműves és Alkotótábor a megyeszékhely közelében levő Benedek-mezőn.
2015-07-29: Közélet - Iochom István:

Falunapok villanyoltással?Felső-háromszéki polgármester-találkozó

A múlt héten Bálványosfürdőn megtartott soros kézdiszéki polgármester-találkozóra Daragus Attila, Torja község elöljárója a megyei rendőrség és csendőrség vezetőségét is meghívta, ugyanis több településen is gondok merültek fel a faluünnepek befejezési idejével kapcsolatban. Nézeteltérést okozott a lakosság körében, hogy egyes településeken akár hajnali 3 vagy 4 óráig is eltart a mulatság, míg máshol egy órával éjfél előtt befejezik.
2015-07-29: Közélet - :

Labdák és ötletekRöviden

Ötszáznál több egyénien kifestett labdát dobtak fel Tusványoson, és ötvennél több új ötletet gyűjtöttek be a Sepsiszentgyörgy, Európa Kulturális Fővárosa 2021 pályázathoz négy nap alatt Tusványoson az i2021 Erdély Café sátorban, ahol újságírók főztek kávét, színművészek játszottak a látogatókkal, és a meghívott előadók a térség értékeiről  beszéltek a nagyobbrészt babzsákokról fülelő fiataloknak.
2015-07-29: Közélet - :

Segédápolók EgyesületeRöviden

A Gyulafehérvári Caritas, a Four Change Egyesület és a Jászvásári Caritas közreműködésével megalakult a Segédápolók Országos Egyesülete. Az ország első szakmai testülete a szociális, egészségügyi, köz- és magánszférában dolgozó segédápolók érdekeit képviseli. Célja, hogy a romániai segédápolóknak stabil munkahelyük legyen, megkapják az őket illető megbecsülést, biztosítva legyenek jogaik.
2015-07-29: Közélet - :

Két rablót elkaptakRöviden

A Brassói Táblabíróság tegnapi döntésével tizenöt napos időleges letartóztatásba helyezett egy 23 éves torjai nőt. Majlát Izabella nevére nemzetközi körözést íratott ki a bajorországi Traunstein járási bíróság. Múlt héten egy zabolai lakhellyel rendelkező brassói nőt – Serafim Borist (41) – tartóztattak le. A letartóztatottak más két társukkal együtt 2013 augusztusa és 2014 januárja között erőszakot alkalmazva időseket raboltak ki, lakásaikból 1800 euró értékben loptak el javakat. Kiadják őket a német hatóságoknak. (sz.)
2015-07-29: Közélet - :

Hatvan lejért börtönt kockáztat?Röviden

Egy 18 éves fiatalember betört egy egyedül élő 85 éves asszony házába Imecsfalván hétfő hajnalban. Befeszítette az ajtót, majd késsel fenyegetőzve pénzt kért az idős asszonytól. Egy fiókban 60 lejt talált, azt elvitte. A kárvallott értesítette a rendőrséget, a fiatalembert őrizetbe vették. (sz.)
2015-07-29: Belföld - :

Nem akar miniszterelnök maradni

Nem akar miniszterelnök maradniVictor Ponta nem akar újabb miniszterelnöki mandátumra pályázni 2016 őszén. Ponta a jövő évi parlamenti választásokon pártja és koalíciós partnerei győzelméért dolgozik.
2015-07-29: Belföld - :

Az RMDSZ kész a párbeszédre

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Liberális Párt (NLP) párbeszédre hívná a pártokat az adótörvény kapcsán, azt nyilatkozta, a szövetség vezetői részt vesznek majd a találkozókon, mert úgy vélik, a hatalom és az ellenzék között helye van a párbeszédnek. Kelemen Hunor elmondta: beszélt Alina Gorghiu NLP-társelnökkel, akivel abban egyezett meg, hogy a találkozóra augusztus 15-e után kerülhetne sor.
2015-07-29: Belföld - :

Lebuktatott orvosmaffia

Megvesztegetés elfogadásával gyanúsítja több onkológiai klinika és kórházi részleg vezetőjét a korrupcióellenes ügyészség, amely tegnap hét megyében és Bukarestben több mint hatvan házkutatást végzett.
2015-07-29: Belföld - :

Hírsaláta

CSAK ESSEN MÁR. Az ortodox egyház vezetősége által kiadott közlemény szerint a kánikula nyomán észlelhető szárazság súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, ezért „a pátriárkai hivatal azzal az állhatatos kéréssel fordul papjaihoz és híveihez, nagyobb buzgalommal imádkozzanak a bő termést hozó, csendes esőkért”. Az esőhozó imádságra való buzdítást azt követően tették közzé, hogy az országban a kánikula hatására már forgalomkorlátozást is bevezettek, múlt csütörtökön például hat nyugat-romániai megye országútjain nem közlekedhettek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók. (MTI)
2015-07-29: Belföld - :

Folytatásra érdemes kezdeményezésA Nemzetstratégiai Kutatóintézet érettségi felkészítője

Nagyobb arányban érettségiztek sikeresen azok a diákok, akik részt vettek a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és partnerei által lebonyolított felkészítőkön – közölték a szervezők egy székelyudvarhelyi sajtóértekezleten.
2015-07-29: Belföld - :

Zöld út a mecsetnekRöviden

Aláírta tegnap a sokat vitatott óriásmecset felépítésére szánt 11 ezer négyzetméteres bukaresti telek átadásáról szóló jegyzőkönyvet Victor Opaschi vallásügyi államtitkár és Murat Iusuf muzulmán főmufti, a török közösség vallási vezetője. A megállapodás értelmében az állam 49 évre ingyenesen adja a muzulmán felekezet használatába a Romexpo kiállítási csarnok közelében található telket, azzal a feltétellel, hogy ott a felekezet közhasznú épületeket, nevezetesen egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot építsen.
2015-07-29: Belföld - :

Bércsökkentés az RTV-nélRöviden

Augusztus 1-jétől húsz százalékkal csökken a Román Televízió (RTV) alkalmazottjainak bére, miután az intézmény igazgatótanácsa úgy döntött, öt napról négy napra csökkenti a munkaidőt. Az intézkedést azt követően fogadta el a testület, hogy az RTV jelentős adósságot halmozott fel mind a román állammal, mind a külföldi partnerekkel szemben. Az adóhatóság a múlt héten zárolta az intézmény számláit, mivel a televízió nem fizette ki a soron következő adósságrészletet az államnak. Az igazgatótanács újabb csoportos leépítést is kilátásba helyezett.
2015-07-29: Belföld - :

Érvényben maradRöviden

Nem tárgyalta újra a kormány tegnapi ülésén a magas rangú tisztségviselők béremeléséről szóló rendeletet, így augusztus 1-jétől mintegy 48 tisztségviselő fizetése a többszörösére emelkedik, köztük az állam- és kormányfőé, a parlament két házelnökéé és a hírszerzési főnököké. A béremelésről Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnöki megbízatása alatt döntött a kormány, a törökországi térdműtétről visszatért Victor Ponta később bejelentette, hogy felülbírálja ezt a döntést, és csak akkor emelik a magas rangú tisztségviselők járandóságát, ha valamennyi közalkalmazottét is megemelik.
2015-07-29: Külföldi hírek - :

Hogy Irán ne jusson atomfegyverhez

Teheránban az utcán ünnepelték az atommegállapodást – korai volt az örömAz iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött megállapodásnak a kongresszus általi elutasítása gyors utat biztosítana Teherán számára az atomfegyver előállításához – figyelmeztetett az amerikai képviselőház külügyi bizottságának tegnapi meghallgatásán John Kerry amerikai külügyminiszter.
2015-07-29: Külföldi hírek - :

Határok fölötti újraegyesítésRöviden

A második Orbán-kormány által 2010-ben megfogalmazott nemzetpolitika közvetlenebb célja a nemzethatárok fölötti újraegyesítés elindítása, amellyel kimondtuk azt is, hogy a két világháború közötti revíziós nemzetpolitikával szemben, a realitásoknak megfelelően, alkalmazkodni kívánunk a fennálló geopolitikai rendhez, tiszteletben akarjuk tartani a határokat – jelentette ki Kövér László a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozóján tegnap Gyöngyösön.
2015-07-29: Külföldi hírek - :

Menekültek a CsalagútonRöviden

Tömegesen próbáltak illegálisan átjutni a Csatorna-alagúton Angliába a francia oldalon várakozó migránsok keddre virradóra, és ez még este is fennakadásokat okozott a forgalomban. A vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság közleménye szerint előző éjjel mintegy kétezren akartak behatolni az alagút calais-i termináljára, hogy onnan valahogy átjussanak Folkestone-ba, az angliai fogadóállomásra. A Eurotunnel szóvivője azt mondta: ez volt az eddigi legnagyobb ilyen jellegű illegális átkelési kísérlet.
2015-07-29: Külföldi hírek - :

A NATO elítéli a terrortámadásokat

A NATO erőteljesen elítéli a törökországi terrortámadásokat. Mindenekelőtt ezt tartalmazza az a közös közlemény, amelyet tegnap adott ki a NATO-tagállamok nagyköveteinek soron kívüli, török kezdeményezésre összehívott tanácskozását követően az észak-atlanti szövetség legfontosabb döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács.
2015-07-29: Külföldi hírek - :

Nem kell virág és halkonzervRöviden

Oroszország megtiltotta több lett cég halkonzervének behozatalát. Az orosz Állat-egészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) a fogyasztóvédelmi előírások megsértésére hivatkozva döntött az import leállításáról. Azt kifogásolta, hogy a halkonzerveken tévesen tüntették fel a nettó súlyt, valamint az élelmiszertermékek energiatartalmát.
2015-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter J. Ildikó:

Okosodó városok

Vitézy Dávid, Almássy Kornél, Lánszki Gergő, Kovács PéterA saját tulajdonú személygépkocsi ismét luxus lesz, a nagyvárosokban már egyre többen mondanak le róla, mert nehézkes a tartása – hangzott el azon a fórumon, amelyet Okos városok címmel tartottak a 26. tusványosi nyári szabadegyetemen, a Puskás Ferenc kávéház melletti Infotér-sátorban. A meghívottak – közlekedési és informatikai szakértők, minisztériumi és önkormányzati vezetők – a településfejlesztés irányairól és lehetőségeiről beszéltek. Főképp Budapestről, mert az ottani gondok hagyományos módszerekkel már megoldhatatlanok – az okos város tehát fejlett technológiát jelent, nem csupán a forgalom, hanem mindenféle ügyintézés, illetve szolgáltatás  megkönnyítésére. Ebből a kisebb települések is okulhatnak.
2015-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Beruházásokon spórol az állam

Románia költségvetése az első fél évben 4,2 milliárd lejes (a GDP 0,6 százaléka) többlettel zárult a tervezett éves 13 milliárdos költségvetési hiány helyett, ám ez a beruházások radikális, tíz éve nem tapasztalt mértékű csökkentésének köszönhető – írja a Ziarul Financiar.
2015-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Vásárlóra vár a Csukás-tóHírbörze

Egyelőre senki nem jelentkezett a tusnádfürdői Csukás-tó és a mellette, illetve a tó közepén található kereskedelmi egység megvásárlására. A Román Kereskedelmi Bank tulajdonában lévő tóért és az ingatlanokért legutóbb 600 ezer eurót kértek – adta hírül a Krónika. A négy évvel ezelőtt bezárt vendéglátó-ipari egység állapota folyamatosan romlik.
2015-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Befektetőket toboroznakHírbörze

Potenciális befektetőknek nyújtana segítséget a Hargita Megyei Tanács Invest in Hargita elnevezésű projektje. A kezdeményezést és a projekt honlapját hétfőn mutatták be Csíkszeredában. Arra törekednek, hogy a honlap a megyei tanács gazdasági információs portálja legyen magyar és román nyelven. A külföldi befektetőknek szánt angol nyelvű változat kidolgozása ugyanakkor még folyamatban van.
2015-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Háborgó szakszervezetekHírbörze

A szakszervezetek súlyos vádnak tartják Eugen Teodorovici pénzügyminiszter állítását, miszerint ötből egy közalkalmazott nem dolgozik hatékonyan. Azt javasolják a tárcavezetőnek, indítson vizsgálatot minden közintézményben az alkalmazottak teljesítményének felmérésére. Megjegyzik, a Boc-kormány által elrendelt leépítések miatt a legtöbb intézményben emberhiánnyal küzdenek, az alkalmazottaknak túlórázniuk kell, amit nem fizetnek ki.
2015-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Egyre népszerűbb BudapestHírbörze

Budapest Európa egyik legnépszerűbb úti célja, amiben nagy szerepet játszik az olcsó légitársaságok jelenléte és a sok szórakozási lehetőség – nyilatkozta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke,  Niklai Ákos. A szövetség vasárnap közzétett jelentése szerint az év első öt hónapjában tovább nőtt a magyarországi szállodákban a vendégéjszakák száma és összes bruttó forgalmuk is. Január és május között a magyarországi szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 2,810 millió volt, 8,2 százalékkal bővült az előző év hasonló időszakához mérve, a külföldieké pedig 3,7 százalékkal, 3,761 millióra nőtt.
2015-07-29: Nyílttér - :

„Ne írja meg!” Megírom!

Az újságban egyre több fekete keretes hirdetést olvasunk. Visszanézünk és búcsúzunk! De mellette végre ragyogó vasárnapot értünk meg, Erősdön! Zöld keretes hirdetésben nézhetünk előre és gondolhatunk a jövőre, mert megkereszteltük a gyülekezetben a lelkipásztori család hatodik gyermekét. Mondom és írom a valóságot: egyik szebb, mint a másik! – Ragyogott a fényes nap, amely átvilágította a Vecsen alján békésen meghúzódó kicsi falut.
2015-07-29: Nyílttér - :

Beszivárgó BalkánBékési levelek

Mikor a címet leírtam, kicsit megálltam. Első hallásra déli menekültekkel foglalkozó témának tűnik ugyanis, mit sejtet, bár egyáltalán nem annak szántam. Aztán belegondoltam eredeti mondandómba, és rájöttem, ez a felvetés is belefér.
2015-07-29: Magazin - :

Magyarul is szól az Untold Fesztivál

Az Untold Fesztivál partnerségre lépett az Igen, tessék! mozgalommal, és a többnyelvűséget ösztönző intézkedéseket hozott a fesztivál idejére. A rendezvény különböző szolgáltatásai, weboldal, térképek és a szabályzat is elérhető magyar nyelven – írja a Maszol.ro.
2015-07-29: Magazin - :

Sztrájkok, szemét, káosz várja a turistákatOlaszország

Sokan kíváncsiak a római Colosseumra isMindennapossá váltak a közlekedési dolgozók és a múzeumőrök sztrájkjai az olasz városokban, miközben az idegenforgalmi főszezonban Rómában akadozik a hulladékszállítás, a főpolgármester pedig székét kockáztatja.
2015-07-29: Sport - :

Újabb dobogó EdénekKerékpár

Molnár Ede Károly a Kolozsvár melletti Kisbányán tette próbára magát a Kolozsvár Teker nevezetű hegyikerékpárverseny második szakaszán, ahol az elit kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott fel a marosvásárhelyi Madaras Attila és a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc mögött.
2015-07-29: Sport - :

Ma játszik az OSK és a Zágoni FCLabdarúgás

Előbbi felkészülési meccsem, míg utóbbi a Román Kupában (RK) lép pályára. A megyeszékhelyi Sepsi OSK ma délelőtt 11 órától az ugyancsak harmadosztályos Afumaţi-i SK-t látja vendégül az MSC-stadionban (Szemerja negyed). A zágoniak délután fél hattól Székelykeresztúron vendégeskednek, ahol az RK második fordulójában a helyi Egyesüléssel küzdenek meg. Mint ismeretes, a Zágoni FC az előző körben szétrúgás után 7–6-tal búcsúztatta a Papolci FC-t, míg a keresztúriak 1–0-val diadalmaskodtak a Szászrégeni Lendülettel szemben. Mindkét mérkőzés érdekesnek ígérkezik, s ha tehetik, ne hagyják ki. Hajrá, Háromszék! (t)
2015-07-29: Sport - :

Székely siker KaposváronKosárlabda

Június 19–25. között került sor Kaposváron a Youth Intersport Basketball Festival nemzetközi kosárlabdatornára, melynek meghívottja volt az U18-as kategóriában a női utánpótlás Székely Válogatott is. Tavaly az U16-os kategóriában győztes székely lányok ezúttal két csapattal vehettek részt a tornán. Az A és B Székely Válogatott ellenfele a magyarországi  Kaposvár és Barcs, valamint az észak-kelet-írországi régió válogatottja, a North East Knights együttes volt.
2015-07-29: Sport - :

Történelmi észak-koreai bronzVizes VB

Az olimpiai bajnok kínai Csen Ruo-lin, Liu Huj-hszia duó megvédte címét női szinkrontoronyugrásban a kazanyi vizes világbajnokság hétfői versenynapján. A bronzérmet a Kim Un Hjang, Szong Nam Hjang észak-koreai páros szerezte meg, ami az ország első medálja a vizes világbajnokságok történetében. A kínai Hszie Sze-ji nyerte meg a műugrók férfi egyméteres versenyét.
2015-07-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás * A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum eddigi történetének valószínűleg legrangosabb, de a benne foglalt tárgyak értékét tekintve mindenképpen a legértékesebb időszakos kiállítását látja vendégül július 30-tól. A Románia Nemzeti Történelmi Múzeumá­nak kezdeményezésével létrejött, a Kulturális Minisztérium által támogatott Románia ókori arany- és ezüstkincsei című tárlaton eddig soha nem látott mennyiségben és párosításban tekinthetjük meg az ország határain belül valaha napvilágot látott leggazdagabb és legértékesebb régészeti emlékek színe-javát.
2015-07-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, rokon és kolléga, MÁRDIROSZ LÁSZLÓ életének 67., házasságának 43. évében elhunyt. Temetése 2015. július 29­-én, szerdán 16 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Nyugalma legyen csendes. A gyászoló család 16870
2015-07-28: Belföld - :

Pozitív költségvetés-kiigazítás

A kormány idén 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ami meghaladja a korábban jelzett 2,5 százalékos GDP-bővülést – ez a költségvetés-kiigazítás tervezetéből derül ki, amelyet a kormányzat tegnap tett közzé.
2015-07-28: Belföld - :

A NATO fel, Johannis le

Csökkenőben Klaus Johannis népszerűségeA nemzetközi intézmények közül a románok leginkább a NATO-ban bíznak: az ukrajnai válság okozta aggodalmak közepette tovább emelkedett Romániában az Észak-atlanti Szövetség bizalmi indexe, amely meghaladta a 62 százalékot – közölte tegnap az Adevărul lap egy általa rendelt közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve.
2015-07-28: Belföld - :

Hírsaláta

NEM TARTJÁK SOKRA ROMÁNIÁT. A Világgazdasági Fórum által 2015-re az idegenforgalmi versenyképesség alapján összeállított rangsorban a 141 ország között Románia a 66. helyen áll, ami nem túl hízelgő. A turisztikai indexet komplex kritériumrendszer alapján számították ki, melyben tekintetbe vették az adott állam általános gazdasági környezetét, a közbiztonság és az egészségügy állapotát, a közszállítási és idegenforgalmi infrastruktúra helyzetét, az idegenforgalmi szolgáltatások árszintjét, valamint a természeti és kulturális látnivalókban rejlő potenciált.
2015-07-28: Belföld - :

Bérezési törvény: közvita szeptemberbenRöviden

Liviu Dragnea, az SZDP ideiglenes elnöke tegnap, a párt állandó bizottságának ülése után azt mondta, a közalkalmazottak bérezéséről szóló törvényt szeptember elején, az adótörvény felülvizsgálatát követően véglegesítik és bocsátják vitára. A Mediafax hírügynökség által megszerzett tervezet értelmében az egyetemi professzorok fizetése elérné a 7868 lejt, egy felsőfokú végzettséggel rendelkező, 40 évnél régebben dolgozó, első fokozatú tanáré a 4563 lejt, egy rezidens orvost pedig legtöbb 3409 lejjel kellene megfizetni.
2015-07-28: Belföld - :

A több sem elégRöviden

Közel 600 millió lejes többlete van az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az első félévre a bevételek növekedése, az egészségügyi kártya bevezetése előidézte megtakarítás és a jobb vagyonkezelés nyomán, de még szükség lenne pénzre az új gyógyszerekre és programokra – nyilatkozta Vasile Ciurchea, az egészségbiztosító elnöke. Ciurchea szerint az év első hat hónapjában a biztosító bevétele elérte a 11 188 700 000 lejt, ami 576 700 000 lejjel több, mint 2014-ben, ezzel első ízben haladta meg a bevételek összege az előrevetített büdzsét.
2015-07-28: Belföld - :

Rendkívüli ülésszakRöviden

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) állandó bizottsága úgy döntött, augusztus 24-ére és 25-ére javasolja a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását, amelyen az adótörvényt vizsgálják majd felül. Múlt héten Klaus Johannis államfő azt kérte a parlamenttől, vizsgálják felül az adótörvényt, ennek kapcsán Victor Ponta miniszterelnök tegnap kijelentette: „mindenki egyetértett” az adótörvénnyel, senki „nem szólt semmit” az elfogadása előtt, és „utána meggondolták magukat.”
2015-07-28: Külföldi hírek - :

Összeomlott a kínai tőzsdeRöviden

Megint nagy a pusztítás a kínai részvénypiacon, a krízist, úgy tűnik, nem sikerült megállítani július elején. Az összes részvényt magában foglaló Shanghai Composite részvényindex 8,5 százalékot zuhant a hétfői zárásig a pénteki záróértékéhez képest a sanghaji tőzsdén.
2015-07-28: Külföldi hírek - :

Tárgyalnak a mentőcsomagrólRöviden

Megkezdődtek a tárgyalások Görögország és a nemzetközi hitelezők képviselői között az új, harmadik pénzügyi mentőcsomagról – jelentette be Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője tegnap. Az európai hitelezők és a Nemzetközi Valutaalap delegációinak vezetői majd csak a hét vége felé utaznak a görög fővárosba és kapcsolódnak be a tárgyalásokba. Az egyeztetéseknek a múlt héten pénteken kellett volna elkezdődniük az új pénzügyi mentőprogramról, amelynek a finanszírozási igénye 82 és 86 milliárd euró közé tehető. A halasztást logisztikai és szervezési problémákkal indokolták a felek.