Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. április 30., vasárnap 21:31
Köszöntjük Katalin, Kitti nevű olvasóinkat!
A székely motorosok számítottak a fő attrakciónak. Szekeres Attila felvétele
2017-04-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hagyományteremtő parádé

Parádénak nem volt rossz: színes volt, hangulatos, első nekifutásra az sem tűnt fel, hogy viszonylag kevesen vesznek részt rajta – mégis, kicsit elsikkadt a lényege annak a felvonulásnak, amely a sepsiszentgyörgyi kisközösségek sajátosságait akarta felvonultatni.
2017-04-29: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Bajnokok

Ami sok, azt még elviseljük, hiszen a verseny, a sport arról szól, hogy harcolunk a végsőkig. Ha csak annyi, hogy az ellenfelet kell legyőznünk idegenben, vagy a kolozsvári U magyargyűlölő ultráinak gyalázkodó rigmusait kell hallgatnunk, abban, sajnos, semmi új nincsen. Sőt, ahhoz is hozzászoktunk, hogy az egyenlő esélyek biztosítására hivatott bírók olykor – vagy inkább gyakorta – ellenfeleinket segítik.
2017-04-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Új testvérvárosa van Sepsiszentgyörgynek

Huszonkét éve kezdődött az a kapcsolat, amelynek lényegében csak hivatalos formát adtak tegnap a magyarországi Szentes és Sepsiszentgyörgy közötti testvérvárosi szerződés aláírásával.
2017-04-29: Közélet - Váry O. Péter:

Elkezdődött az aláírásgyűjtésA forgalmi rend változtatásáért

Mint tájékoztattuk olvasóinkat, a nehézkesnek bizonyult jelenlegi sepsiszentgyörgyi forgalmi rend megváltoztatásáért civil kezdeményezés indult (Aláírásgyűjtés a forgalmi rend változtatásáért – Háromszék, 2017. április 20.). Ahhoz, hogy az önkormányzat napirendjére tűzze a kérdést, a lakosság öt százalékának – mintegy 2700 polgárnak – kell aláírásával támogatnia az előterjesztést.
2017-04-29: Közélet - :

Ismét bajnok a Sepsi-SIC

Fotó: Henning JánosTöbb száz sepsiszentgyörgyi sportbarát – köztük a foci- és kosárlabda-együtteseink szurkolói is – fogadta pénteken késő délután a Kolozsvárról hazaérkezett friss bajnokcsapatunkat, a Sepsi-SIC-et a Szent György Napok alkalmával a megyeszékhely főterén felállított színpadnál.
2017-04-29: Közélet - Fekete Réka:

Isten igéje élő és hatóReformáció 500

Ferenc Csaba felvételeSokan úgy gondolják, hogy a hit magánügy, s az egyház végezze a szolgálatát a templomok falain belül maradva, és ne merészkedjen ki a világba, de mi úgy gondoljuk, hogy éppen a reformáció öröksége okán kell kilépni a kolostorszerű életből – hangsúlyozta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke tegnap a Reformáció 500 elnevezésű sátor megnyitóján. A Sepsi Református Egyházmegye első alkalommal szervezett városnapi rendezvényeit a kicsi Mikes-iskola udvarán tartják, a gyermekeknek és felnőtteknek szóló programok vasárnap délután interaktív istentisztelettel zárulnak.
2017-04-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Mesék és drámákGyermekszínjátszó találkozó

Fotó: Szabó ErikaTizenegyedik alkalommal szervezték meg az országos gyermekszínjátszó találkozót a héten Sepsiszentgyörgyön, s bár a vakáció miatt a szokásosnál jóval kevesebben voltak a színpadon és a teremben is, a bemutatott produkciók színvonalából, a rendezvény hangulatából ez semmit sem von le.
2017-04-29: Közélet - Szekeres Attila:

Ízes színfolt a RomUdvar

Albert Levente felvételeTegnaptól üzemel a RomUdvar a Szent György Napok egyik színesnek szánt, s gasztronómiai kínálata okán ízes helyszíne. A Székely Nemzeti Múzeum szomszédságában, az unitárius templom mögötti udvarban turisztikai kínálatukat mutatják be testvérmegyék, testvérvárosok, Kovászna, Hargita és Maros megye tanácsa közös standon Székelyföldet reklámozza, de ott van a Parajdi sóbánya ajánlatával, a Diószegi pékség termékeivel és kürtőskalácsot meg lángost is sütnek. Ami igazán újdonság, a székelyföldi konyha hagyományos étkeinek kínálata. A színpadon pedig pörögnek az előadások.
2017-04-29: Közélet - Fekete Réka:

Újak és visszatérők a kézműves vásárban

A Guzsalyas Alapítvány tanítványai mesterségbemutatót tartanak a vásárban. Albert Levente felvételeNem csak a népművészeti és kézműves portékák hagyományosak a Szent György-napi vásárban, hagyomány immár a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar fellépése is. Nincs ez másként idén sem. Tegnap a Maksai József vezette zenei társulat magyar történelmi indulókkal, klasszikus feldolgozásokkal nyitotta meg a vásárt az Erzsébet parki pavilonban.
2017-04-29: Közélet - Mózes László:

A kincses gyermekváros lovagjai

Albert Levente felvételeÖtletes és változatos próbákon gyűjtenek erőt kíváncsi és vállalkozó szellemű gyermekek a sárkány legyőzéséhez az Erzsébet parkban kialakított gyermekvárosban, mely az apróságok számára színvonalas és értelmes időtöltés lehetőségét biztosítja. A Szentgyörgy Tanoda helyszínei olyan feladatok elé állítják a kicsiket, amelyeket ha sikerrel megoldanak, aprócska jutalomban részesülnek, amiért ők maguk dolgoztak meg.
2017-04-29: Közélet - :

Sokszínű ifjúsági tér

Albert Levente felvételeKilenc éve egy sátorban indult, az évek során azonban a városünnep külön helyszínévé, saját és változatos programokat kínáló színterévé nőtte ki magát az Ifjúsági udvar. Idén ismét a városháza udvarára várják a fiatalokat és nem csak, a kínálat pedig igen változatos: közönségtalálkozók, koncertek, lemezbemutató, kerekasztal-beszélgetések, előadások váltják majd egymást a hét végén.
2017-04-29: Közélet - Bokor Gábor:

Kiemelt események támogatásáról döntöttekKovászna

Kovászna legnagyobb rendezvénye, a városnapok.Bokor Gábor archív felvételeKovászna költségvetésében 85 ezer lejt különítettek el a város kiemelt rendezvényeire – kulturális, az üdülőturizmus fejlesztése, a fürdőváros promoválására szervezett események –, azok támogatására. Az összeg felhasználásáról a helyi tanács tegnapi soros ülésén döntöttek. A kiemelt eseményeket a városi művelődési ház szervezi, együttműködésben civil szervezetekkel, intézményekkel, jogi személyekkel, a kiadásokat saját bevételeikkel is kiegészítik.
2017-04-29: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyre jön a Deichmann

Amint kitavaszodott, elkezdte az építkezést Kézdivásárhely Csernáton felőli bejáratánál, a Kaufland közvetlen szomszédságában a Deichmann. Az engedélyt a városháza illetékes szakirodája már kibocsátotta, és a cég képviselői arról tájékoztatták Bokor Tibor polgármestert, hogy már a nyáron, legkésőbb kora ősszel nyitni szeretnének. A hét üzletből álló létesítménynél a férfi, női és gyerekcipőket forgalmazó Deichmann mellett jelen lesz a ruhaneműkre szakosodott Takko, illetve az elektronikai cikkeket forgalmazó Altex és a C & A Áruház is. A Wikipédia szerint a Deichmann Európa legnagyobb cipőáruháza. 23 országban több mint 3326 üzlettel van jelen, és közel 33 700 munkatársat foglalkoztat. A cég alapítója Heinrich Deichmann, központja Essenben található.
2017-04-29: Közélet - :

Különdíjas tanítóképzős

Héjja Barbara, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző végzős diákja április 18–21. között részt vett a pécsi XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humán Tudományi Szekcióján, amelyet kétévente rendeznek meg egyetemi hallgatók számára.
2017-04-29: Közélet - :

Remény Szotyornak

Alig egy héttel megválasztása után úgy érzi, máris eredményt tud felmutatni Szotyor új falufelelőse, Miklós András. Az MPP színeiben megválasztott képviselő – akit igencsak viharos falugyűlésen majdnem kétharmados többséggel választottak meg – múlt héten már részt vett a sepsiszentgyörgyi tanácsülésen – szavazati jog nélkül ugyan, de immár ő is tagjává vált a testületnek –, majd tárgyalt Antal Árpád polgármesterrel és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterrel, és elmondása szerint néhány égető gondra megoldás körvonalazódik.
2017-04-29: Nemzet-nemzetiség - :

Horaţiu Pepine: Újra a magyarkérdésről

Horaţiu Pepine: Újra a magyarkérdésrőlAképviselőházban tíz nappal ezelőtt megszavazott egyik törvény arra kötelezi a jelentős számú magyar lakossággal rendelkező régiókban lévő kórházakat, hogy magyarul tudó egészségügyi személyzetet is alkalmazzanak. Érdekes, hogy bár az ellenzék is megszavazta a törvényt, utólag több NLP-s (Nemzeti Liberális Párt), NMP-s (Népi Mozgalom Párt) és MRSZ-es (Mentsétek meg Romániát Szövetség) képviselő óvást nyújtott be az alkotmánybíróságon arra hivatkozva, hogy a törvény egy liberális állam szemszögéből nézve elfogadhatatlan különbségeket tesz az állampolgárok között. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor demagógiával és magyarellenességgel vádolta meg őket: „Az NLP, az MRSZ és az NMP alkotmánybírósági óvása kisebbségekkel szembeni ellenséges viselkedést képvisel.”
2017-04-29: Jegyzetek - Kuti János:

A vezérigazgató gondjaiGlossza

Péter Alpár illusztrációjaEz már tűrhetetlen – morogta magában a telefontársaság vezérigazgatója. Mi nagylelkűen szerződéseket kötünk két évre felelőtlen személyekkel, akiket felöltöztetünk modern telefonokkal, táblagépekkel, és ezek után még olyan is előfordul, hogy egyesek közülük már egy hónappal később nagy könnyelműen, hirtelen eltávoznak az árnyékvilágból, és utána senki nem akarja fizetni tovább, két évig a szerződésben rögzített havidíjakat. Az örökösök vissza akarják adni a készülékeket, és fel akarják mondani a szerződéseket. Ma már bármely földrészen, bárkit fel lehet hívni, az utódok, ha ezen a világon nem is, de a másvilágon megcsengethetik hozzátartozójukat. Mi a szolgáltatást biztosítjuk. Nem tehetünk róla, ha az illető nem veszi fel, nem felel, mert felelőtlen. Pedig olyan magas a lefedettség, hogy bizonyosan két méter mélyen is van jel.
2017-04-29: Jegyzetek - Matekovics János Zoltán:

Szent György-napi sziporkák

Kisimulnak a ráncok, szélesebbek a gesztusok, hangos a város. Szent György napja van, ki tudja, hányadszorra, nem lényeges, csak hogy találkozhatunk, mosolyoghatunk, a tűzijáték alatt összeborulnak a szerelmesek, kibékülnek az ellenségek, csillagok szóródnak az emberek arcára. Ki az utcára hát!
2017-04-29: História - :

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és koraRészletek /13.

Nem volt most Pesten valami kellemes élet. Kivált Jókainak látnia kellett, hogy zérussá lett, ahol nagy numerus kezdett lenni másfél év előtt. A szerkesztés is divatját múlta. A lap nem volt már hatalom, mint azelőtt. Egyáltalában nem volt már semmi hatalom. Senki se fogadott szót senkinek. A parancsolók megvoltak, többen, mint kellett volna, de az engedelmeskedők vesztek ki. Pest majdnem néptelen volt. A házak nagy része összerombolva, a boltok becsukva. A kereskedők kezdtek nem bízni többé a magyar bankóban, inkább eldugták portékáikat. A vendéglőkből csak néhányban füstölt a kémény. A lapcsinálás rosszul ment, senki se prenumerált, sőt már nem is olvasott senki. Megunták a híreket.
2017-04-29: Kultúra - Váry O. Péter:

OJD 25

Albert Levente felvételeBrassóban született, Budapesten él. Ez ideiglenes állapot. Legjobban a Hargitán szeret alkotni, mert ott „olyan a levegő”. Miután mindent vagy legalábbis nagyon sokat elért az írói pályán, most a fiatal tehetségek „oskoláztatásával” foglalkozik. És persze ír is. Verset, prózát, drámát, tanulmányt. Orbán János Dénes (fotó) – OJD – szerda délután az Árkosi Művelődési Központban mesélt negyedszázados írói jubileumán életének alakulásáról.
2017-04-29: Kultúra - :

Mesterséges természeti képződményekAlbert Levente és Vargha Mihály kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban

Albert Levente: Árnyképek tojássalHogy mi a transzcendens, arra a filozófus, a teológus, a történész, az irodalmár más-más választ ad. A vizuális művésznek talán könnyebb dolga van, mert a konkrét szavakat elkerülve csak sejtet, tapasztalati érzetekre épít, először a sajátjára, amelyet művekben fogalmaz meg, majd a néző érzékenységére, reflexióira hagyatkozik, átadja műveit a szemlélésnek, és ezáltal megidézi a „mű” szellemiségét.
2017-04-29: Kultúra - Váry O. Péter:

Valóság és szöveg viszonyaBemutatkozott Kiss Tibor Noé

Albert Levente felvételeUgyanaz a történet ugyanazt a kérdést szüli: érdemes-e erőltetni? A helyszín változatlan, szereplők csak alig: ezúttal a szervezőkön és a lézengő újságírókon kívül az épp befejeződött közönségtalálkozó főszereplői. Vagyis az írótársak. És még egy-kettő. Szintén írótárs.
2017-04-29: Kultúra - Demeter J. Ildikó:

Amikor az irodalom érdekesRomán szerzők a Teinben

Két kortárs román íróval találkozhattak az olvasók a héten a Teinben, akik nem csupán könyveikről beszéltek, hanem arról a világról is, amelyben az írott szónak egyre nehezebb helyet találni. A Bod Péter Megyei Könyvtár meghívására kedden Simona Popescu, szerdán Cristian Teodorescu válaszolt Adrian Lăcătuş irodalomkritikus kérdéseire. Mindkét szerző Bukarestben él, de a fővárosi társadalmi folyamatok mellett a vidéki gyermekkor is fontos szerepet játszik írásaikban.
2017-04-29: Kultúra - Ferencz Csaba:

Kényszerleszállók

KényszerleszállókAz alig magunk mögött hagyott század az emberiség legsötétebb időszakait idézi. Nem mintha korábban (vagy ki tudja, később) nem lettek volna (nem jöhetnének) hasonló borzalmak. Még csak a tömegmészárlás méreteit tekintve sem bizonyos, hogy a történelem folyamán nem volt (nem lesz) hasonló önpusztítás, mint a huszadik században. Mert a diplomatikusan geopolitikának nevezett hatalmi viszonyrendszer mindig megszülte, megszüli az érdekek egymásnak feszülését: a hatalmi harc mozgatórugóját, amely időnként világméretűvé dagasztja az esztelen embertelenséget...
2017-04-29: Kultúra - Ferencz Csaba:

Zenerege – legendáink újrafogalmazása

Albert Levente felvételeiA városünnep programjában – Lemezbemutató koncert alcímmel – valójában egy ősbemutatónak lehetett tanúja a moziba beült gyermeksereg és szüleik közössége. Az Evilági zenekar Zenerege című lemezének tizenegy dala ugyanis így egyben először hangzott fel (a frissen kiadott korong épp a koncert napján érkezett meg Szentgyörgyre). Ráadásul az évek óta futó Székelyföldi legendárium szerves részeként több mint egy lemez, hiszen valójában a zenei (tágabb értelemben auditív) környezetét adja meg az egyre szélesebbre terebélyesedő projektnek.
2017-04-29: Kultúra - Ferencz Csaba:

Víziók zenében és képben

A Szimplának nevezett romkocsma kiváló hely – állapíthatjuk meg immár abból a szempontból is, hogy a nagyvárosok lepattant, ám annál népszerűbb kocsmakultúráját idéző kertben a frissen épített színpadot is felavatták. Így talán még kiválóbb hely lesz, főleg a csendesebb időszakokban, amikor a bejárat előtti nagyszínpad – mint most hét végén – nem ontja a hangosabbnál hangosabb produkciókat. Egy (csütörtök) estére sikerült a Szent György Napok forgatagába is behozni ezt a helyet, ahol nem csupán az újdonságszámba menő környezet, hanem az Improvíziók 2.2 muzsikája is megadta a mércét.
2017-04-29: Kultúra - Mózes László:

Örömszerzés önkitárulkozással

A sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetségének hagyományos tárlata nyílt meg szerdán a Kónya Ádám Művelődési Házban.
2017-04-29: Kultúra - Mózes László:

Bevezetés a dobozművészetbe

Bevezetés a dobozművészetbeA Székesfehérvári Művészek Társasága tematikus tárlattal mutatkozott be a Kónya Ádám Művelődési Ház pincegalériájában. A Dobozok című csoportos képzőművészeti kiállítás csütörtök este nyílt meg, a heterogén munkák szemléje három hétig látogatható.
2017-04-29: Kultúra - Mózes László:

Bábszínház mindenkinek

Minden korosztályt megszólító, változatos és színvonalas bábelőadásoknak örvendezhettek a nézők az elmúlt napokban: nemcsak a gyermekek, hanem még az őket kísérő családtagok is derülhettek vagy éppen töprenghettek a bemutatott történeteken.
2017-04-29: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Láncra vert szabadságA szabadkai Kosztolányi Dezső színház előadása

Kristó G. Hunor felvételeiNem könnyű újat mondani a drogfüggőségről, erőszakról, szexuális diszkrimináció­ról, és nem könnyű úgy tálalni a témát, hogy se tanítómese, se propagandaízű előadás ne legyen belőle, hisz felelős ember csakis az elutasítás álláspontját képviselheti ebben a kérdésben. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András által rendezett Dogs and Drugs című előadása úgy tudott az élet árnyoldaláról beszélni, hogy több kérdést vetett fel, mint amennyi választ adott, nem döntötte el, ki a jó és ki a rossz, inkább azt próbálta megfejteni: mit ronthattuk el, hogy ide jutottunk?
2017-04-29: Kultúra - Nagy B. Sándor:

ÉletmorzsákA gyergyószentmiklósi Figura színház előadása

Életmorzsák (A gyergyószentmiklósi Figura színház előadása)Mindenekelőtt a darabvállalás bátorsága volt az, ami megragadott a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Közel sincs már e vadság erdeinkben című előadásával kapcsolatosan, de ezzel együtt sok más szempontból is emlékezetes számomra ez a produkció. A világ hétköznapi érzékelése, a megértés általános gyakorlata elég hamar feladja a harcot az előadás iszonyú képzavara előtt, és valahogy mégis működik a befogadás, belopja magát szívünkbe ez a különös, abszurd helyzet-parádé.
2017-04-29: Sport - :

Kötelező a román himnusz bejátszásaSportélet

Klaus Johannis államfő kihirdette tegnap azt a törvényt, amely kötelezővé teszi a román nemzeti himnusz bejátszását az országos sportversenyek döntője végén. A jogszabály a nemzeti zászlóról, a himnuszéneklésről, valamint a román nemzeti címer használatáról szóló, 1994/75-ös törvény 10. cikkelyét egészíti ki. „Románia nemzeti himnuszát kötelező bejátszani a stadionokban és sportbázisokon is az országos bajnokságok vagy döntő tornák végén” – rendelkezik a törvény. A jogszabályt még az elmúlt törvényhozási ciklusban kezdeményezte több szociáldemokrata párti képviselő, köztük Liviu Dragnea, Florin Iordache, Marian Neacşu, Florin Pâslaru, Mihai Fifor, Gabriela Firea és Valeriu Zgonea.
2017-04-29: Sport - :

Kikapott a Sepsi-SIC NagybányánKézilabda, A-osztály

Fotó: Paul UrsachiA Sepsi-SIC 47–20 arányú vereséget szenvedett pénteken a második helyen álló Nagybányai Minaur vendégeként a Lascăr Pană Sportcsarnokban a női A-osztályos kézilabda-bajnokság 23. fordulójának zárómérkőzésén.
2017-04-29: Sport - :

A Wembley-ben edzett Klicsko és JoshuaÖkölvívás

Volodimir Klicsko edz a Wembley Stadionban. Fotó: EPA/Gerry PennyNyilvános edzést tartott Volodimir Klicsko és Anthony Joshua a Wembley Stadionban. A címvédő brit bunyós ma fog összecsapni az ukránnal a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) világbajnoki övéért. A meccs minden idők egyik legnagyobb közönséget vonzó ökölvívó-mérkőzése lehet, a hipermodern stadionban a polgármester különengedélyével 90 ezerre emelték a nézők számát. A 27 éves Joshua mind a 18 eddigi profi összecsapását KO-val nyerte. A 40 éves Klicsko július 9-én, majd halasztást követően október 29-én csapott volna össze az őt tavaly legyőző brit Tyson Furyvel címmérkőzésük visszavágóján, de ellenfele lemondott a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) övéről. Klicsko 1996-ban olimpiai bajnok volt, majd 68 profi meccséből 64-en győzött, ebből 54-szer nyert idő előtt, és három szervezetnél is világbajnok volt.
2017-04-29: Sport - :

Nyolcéves eltiltásDopping

Nyolcéves eltiltás (Dopping)A doppingvétséget elkövető Gabriel Sincrăian román súlyemelő hi­vatalosan is elveszítette az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpián nyert bronzérmét, és a friss döntés értelmében nyolc évig nem versenyezhet.
2017-04-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A Szent György Napok programja MA: 10-től a 27. Gáll Lajos Futónap a Szabadság téren; 10-től ökumenikus áhítat az Élet a lélekben imacsoporttal a közösségi színpadon; 10.30-tól a Gáll Lajos Futónap díjkiosztója a Szabadság téren; 10.30-tól bemelegítő feladatok az Ifjúsági udvarban, sátor; 11-től streetball verseny – iratkozás a helyszínen 10.30-ig a közösségi színpad mögött; 11-től a sepsiszentgyörgyi Batyus Egyesület néptáncosainak közös előadása a közösségi színpadon; 11–15-ig mesterségbemutatók és hagyományos kézműves foglalkozások a Játéktéren; 11-től koncert: Happy Feet zenekar a Romudvarban; 12-től a Gyerekek és Tanulók Palotájának táncbemutatója a közösségi színpadon;
2017-04-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CÂRNARU RADU DRAGOŞ elhunyt. Temetése 2017. április 29-én, szombaton 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi ortodox temetőben. Özvegye és a gyászoló család 214718
2017-04-28: Közélet - Farkas Réka:

Indulhat a banzáj

Albert Levente felvételeEgy hét intenzív kulturális kavalkád után, mától a szórakozásé, evés-ivásé, a koncerteké a főszerep a Szent György Napokon. Megpezsdült a városközpont, felépültek a színpadok, vásáros bódék, sokan már tegnap megnyitottak, lángos, kürtőskalács illata lengte be a főteret. Ünneplőbe öltözött a város, melyet ma ellepnek lakói, vendégei, a délelőtt folyamán sorra nyílnak a különböző vásárok, foglalkozások helyszínei, három színpadon hangolnak a fellépő zenekarok. Beüzemelik a lacikonyhákat, sörcsapokat – csak bírjuk erővel, pénztárcával és jókedvvel. Sepsiszentgyörgy ünnepel, tegyünk így mi is.
2017-04-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Dancs Árpád kapja a kitüntetéstPro Urbe díj

Fotó: Henning JánosHarmadik nekifutásra döntött a Pro Urbe díj odaítéléséről a sepsiszentgyörgyi tanács: a megyeszékhely legmagasabb kitüntetését idén Dancs Árpád nyugalmazott zenetanár kapja. Ünnepélyes átadására vasárnap délben a Bod Péter Megyei Könyvtárban kerül sor, az önkormányzat román tagjai azonban távol maradnak az eseménytől, mert nem tartják elfogadhatónak a román jelölt mellőzését. A helyi tanács tegnapi ülésén az előző két alkalomnál visszafogottabb, de igen keserű hangú vita már inkább a román–magyar viszonyról, mint a díjról szólt.
2017-04-28: Közélet - Hecser László:

Hová lett a pályázati pénz?Hantz Péter számon kér

Fotó: Albert LeventeHantz Péter tudományos kutató plagizálással, szellemi tulajdonának elsajátításával, pályázati pénz nem rendeltetésszerű felhasználásával vádolja a megyei tanácsot, illetve annak elnökét, Tamás Sándort. A megyevezető szerint sem szerződés, sem más megállapodás nincs a hivatal és Hantz közt: úgy véli, a kutató csak részt szeretett volna kapni a pályázati pénzből.
2017-04-28: Közélet - :

Külön magyar űrlapMegyei pályázatok

Csütörtökön kifüggesztette Kovászna Megye Tanácsa az áprilisi soros ülésen kétnyelvűről egynyelvűre módosított pályázati űrlap magyar fordítását is azzal a céllal, hogy a megyei önkormányzathoz pályázni szándékozó civil és egyházi szervezetek képviselői anyanyelvükön is elérhessék a legfontosabb információkat.
2017-04-28: Közélet - Farkas Réka:

Munkában az EMNT

Sepsiszentgyörgyön a városnapokon külön sátorban folytatja regisztrációs kampányát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), azok számára kívánnak segítséget nyújtani, akik magyar állampolgárok, de még nem jelentkeztek a magyarországi választói névjegyzékbe.
2017-04-28: Közélet - Fekete Réka:

Orvosok életútja a huszadik századbanBemutatták dr. Nagy Lajos könyvét

Dr. Nagy Lajos és Farkas Réka. Albert Levente felvételeA kisebbségbe rekedt erdélyi magyarság történelmének egy szeletét, a huszadik század teljes keresztmetszetét mutatja be sepsiszentgyörgyi orvosok életútján keresztül dr. Nagy Lajos Emlékezés orvosainkra című könyvében – fogalmazott Farkas Réka, a könyv szerkesztője a kötet szerdai bemutatóján. A Bod Péter Megyei Könyvtárban nagy érdeklődés mellett tartott eseményen a jelenlévők közül többen ismerték a könyv szereplőit, velük együtt maguk is átélték a múlt század második felének korántsem viharmentes időszakát.
2017-04-28: Közélet - Fekete Réka:

Száz év zenéje az utcán

Fotó: Albert LeventeEgy koncertteremből ritkán megy ki az ember azért, mert nem tetszik az előadás, a hangverseny, de az utcán arrébb lehet menni, sőt, akár a szomszéddal megosztani véleményünket a hallott muzsikáról.
2017-04-28: Közélet - Nagy B. Sándor:

Hair-nosztalgia

Fotó: Codra BotondEgy közismert musical-előadást, a Hairt is láthatták a városnapok alkalmával a szentgyörgyiek, a műfaj iránti igényt jól jelzi, hogy jegyeladás szempontjából ez volt a legkelendőbb produkció a kulturális héten. Bár az ajánló szerint nem a Miloš Forman-féle kultuszfilmet, hanem az eredeti Broadway-musicalt vitte színpadra Puskás Zoltán rendező és csapata, a mindenki által ismert előkép bizonyára terhet is jelentett játszónak, befogadónak egyaránt.
2017-04-28: Külföldi hírek - :

Diákok tüntettek Franciaországban

Összecsaptak a rendőrökkel tegnap a francia elnökjelöltek ellen tüntető gimnazisták közé keveredő rendbontók és anarchisták Párizsban és Rennes-ben.
2017-04-28: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Tiltott kétnyelvűség

A 75 százalékban magyarok lakta Kovászna megyében tiltott a kétnyelvűség – ez derül ki legalábbis abból a prefektusi felszólításból, mely a megyei tanács legutóbbi ülésén merült fel, s amelyben a kormánymegbízott azt kérte az önkormányzattól, kétnyelvű pályázati űrlapok helyett kizárólag román nyelvűeket bocsásson az igénylők rendelkezésére. Ha abból indulunk ki, hogy a prefektus a kormány kinyújtott karja, azt kell mondanunk: Románia kormányának legfőbb tennivalói közé tartozik, hogy minden eszközzel üldözze a magyar szót. Azon pályázati űrlapokról is, amelyeket a civil szervezetek, sportklubok, egyházat töltenek ki, igen gyakran magukra vállalva azokat a feladatokat, amelyek ellátására az állam egyszerűen képtelen.
2017-04-28: Sport - :

Világbajnokságon a szentgyörgyiekKarate

Április 28–30. között a Shotokan Világszövetség (WSF) Bulgáriában szervezi meg a nyolcadik shotokan világbajnokságot, ahol mintegy 24 nemzet több mint 1000 sportolója lép tatamira.
2017-04-28: Sport - Tibodi Ferenc:

Megvédte bajnoki címét a Sepsi-SICNői kosárlabda, Nemzeti Liga – döntő

Fotó: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro2008 után – amikor is a Mikes Kelemen ISK nyert Román Kupát  Kolozsváron – a Horia Demian Sportcsarnok újra szerencsét hozott  sepsiszentgyörgyi női kosárlabdacsapatunknak, hiszen a Sepsi-SIC tegnap este győzedelmeskedett a második kincses városbéli meccsén is, amivel 3–1-re diadalmaskodott a Nemzeti Liga döntőjében, és ezzel megvédte bajnoki címét. A finálé krónikájához az is hozzátartozik, hogy a zöld-fehér mezes lányok nemcsak a Kolozsvári U együttesét győzték le, hanem a bírói hármast is, amely kritikán aluli teljesítményt nyújtott. A szentgyörgyi lányoknak ez volt zsinórban a harmadik döntőjük és a második fináléjuk, amit megnyertek.
2017-04-28: Sport - Miska Brigitta:

Hadnagy és Bujor gólja három pontot értLabdarúgás

Fotó: Henning JánosA Sepsi OSK tegnap este végig uralt mérkőzésen 2–0 arányban nyert Hadnagy Attila és Vlad Bujor góljának köszönhetően a szerényebb játékerőt képviselő Baloteşti vendégeként a másodosztályú labdarúgó-bajnokság 31. fordulójában. Ez volt a piros-fehérek idénybeli 17. győzelme, illetve 57 ponttal továbbra is a rangsor második helyén állnak.