Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. május 5., csütörtök 13:28
Köszöntjük Györgyi nevű olvasóinkat!
Szinte hetente érkezik új baba a Napsugár óvodai bölcsődés csoportba. Albert Levente felvétele
2016-05-05: Közélet - Fekete Réka:

Nagy az igény bölcsődékre

Három állami, két magán- és egy alapítványi bölcsőde működik Sepsiszentgyörgyön, amelyek összesen százhetven férőhelyet kínálnak, de igény többre is lenne. Jelenleg a szülők pénztárcáján is múlik, melyik bölcsődébe íratják kicsinyüket, de szempont a lakhelyhez viszonyított közelség, illetve a tágas udvar is.  
2016-05-05: Máról holnapra - Farkas Réka:

Téves taktika

Az állam és a román sajtó jelentős része megbélyegzi a magyar közösség nyelvi jogokra és területi autonómiára irányuló törekvéseit, és ezzel megakadályozza a valós közvita kibontakozását – állapítja meg a sajtószabadság világnapján közzétett jelentésében az ActiveWatch. A romániai médiaállapotokat és a szabadságjogok betartását megfigyelő bukaresti civil szervezet lényeges dologra világít rá: ma Romániában éppen az állam és nemzetféltő sajtóbérencei ássák alá a békés egymás mellett élés esélyét.
2016-05-05: Közélet - :

Háromszéki orvost díjaztak

A Sepsiillyefalván dolgozó Para Jánost is díjazták tegnap Budapesten az Év praxisa a Kárpát-medencében pályázaton; az elismerést tíz határon túli és tíz magyarországi háziorvos vehette át.
2016-05-05: Közélet - Ferencz Csaba:

Csemetekert a jövőnekHáromszéki Közösségi Alapítvány

Fleckhamer Ottó a csemetekert avatószalagjával – jövőbe mutató tervek. A szerző felvételeTegnap hivatalosan is felavatták a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) kőröspataki csemetekertjét. A hetvenáras terület birtokba­vétele az alapítvány hosszú távú programjának része, melyben őshonos gyümölcsfajták széles körű terjesztését tűzték ki célul.  
2016-05-05: Közélet - Bokor Gábor:

Van tennivaló bővenRMDSZ-kampányindító Kovásznán

Gyerő József a kovásznai kampányindítón. Kocsis B. János felvételeA Kovásznai Művelődési Központban tartotta kampányindító küldöttgyűlését az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete. Az eseményen több mint kétszáz személy vett részt, főként a szövetség polgármester- és tanácstagjelöltjei. A jelöltek mellett ott voltak a széki szervezetek vezetői, a nőszövetségek, a fiatalok szervezeteinek képviselői is. Szervezési gubancként értékelték többen, hogy nem helyeztek kellő hangsúlyt az RMDSZ színeiben tisztséget nyert, de most leköszönő polgármesterek és tanácstagok értékelésére, inkább csak a jelöltekre összpontosítottak.  
2016-05-05: Közélet - Iochom István:

A lakosság véleményét is kikérik

Kézdivásárhely főtere. Ignácz Szabolcs felvétele„Habár polgármester-jelölti iratcsomómhoz munkatársaim csak ezerhatszáz aláírást csatoltak, támogatóim száma túllépi a háromezret” – közölte sajtótájékoztatóján Bokor Tibor, Kézdivásárhely RMDSZ-es polgármestere, aki újabb mandátumért indul.  
2016-05-05: Közélet - Farkas Réka:

Gidófalva többet érdemelKampányban az EMNP

Szász Róbert, Máthé István és Szabó FerencGidófalva megérett a változásra, a jobb eredmények felmutatására képes új vezetésre – vallják az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei. A csapat tegnap beszélt terveiről, elképzeléseiről a sepsiszentgyörgyi székházban.  
2016-05-05: Közélet - Iochom István:

Előadásokkal fűszerezett dísznövény-kiállítás

a szerző archív felvételeSzékelyudvarhelyen kilencedik, Kézdivásárhelyen pedig nyolcadik alkalommal szervez dísznövény-kiállítást és -vásárt a budapesti Assa Divi Kft.
2016-05-05: Közélet - :

Borjúkkal végzett a medve

Az elmúlt napokban a kálnoki részen kétszer is támadott a medve – tudtuk meg Kisgyörgy Sándor polgármestertől.
2016-05-05: Belföld - :

Egyfordulós választás leszDöntött az alkotmánybíróság

Egyöntetűen visszautasították tegnap az alkotmánybírák Liviu Avram újságíró választási törvénnyel kapcsolatos kifogásait, és ez azt jelenti, hogy egyfordulós önkormányzati választás lesz idén június 5-én. A testület elnöke, Augustin Zegrean szerint azért utasították el a keresetet, mert nem szól érv amellett, hogy az alkotmánybíróságnak változtatnia kellene eddigi gyakorlatán. Leszögezte: a választási törvények kidolgozása a parlament feladata, ennek részleteibe sosem szólt bele az alkotmánybírság, amely nem módosít törvényeket, hanem csupán megmondja, hogy azok alkotmányosak-e vagy sem.
2016-05-05: Belföld - :

Bűnvádi eljárás fertőtlenítőügyben

Fotó: AgerpresIsmeretlen tettes ellen, konkrét gyanúsított nélküli eljárást indított a legfőbb ügyészség gyógyítás akadályozása és élelmiszer vagy más termékek hamisítása vagy helyettesítése miatt a kórházi fertőtlenítőszerek ügyében. 
2016-05-05: Belföld - :

Támogatják Varga Attilát

Kedvezően véleményezte Var­ga Attila volt RMDSZ-es parlamenti képviselő alkotmánybíróvá való kinevezését tegnap a képviselőház jogi bizottsága.
2016-05-05: Belföldi hírek - :

Zárolták Oprea vagyonát

Vagyonzárat rendeltek el a korrupcióellenes ügyészek több bukaresti, Ilfov és Giurgiu megyei épületre és telekre 410 ezer lej értékben, amelyek Gabriel Oprea, Nicolae Gheorghe és Gabriel-Nicolae Pavel tulajdonát képezik – mind­annyiuk ellen illegális beszerzések miatt folyik eljárás.
2016-05-05: Belföldi hírek - :

Új művelődési miniszter

Jóváhagyta Vlad Alexandrescu menesztését a művelődési tárca éléről és Corina Şuteut nevezte ki helyére tegnap Klaus Iohannis államfő.
2016-05-05: Belföldi hírek - :

Zgoneát leváltanák

Valeriu Zgonea képviselőházi elnök leváltását kezdeményezte tegnap az SZDP, miután a politikust múlt héten kizárták a pártból.
2016-05-05: Hírsaláta - :

Pihenés után keserű a meló

Az ortodox húsvét után igencsak nehezen indult be az élet a tisztelt házban: kedden a képviselőház és a szenátus is kénytelen volt felfüggeszteni ülését. A szenátusban eleinte megvolt a szükséges létszám, de alig fél óra után kiürült a terem. A 176 szenátor közül 59 volt jelen, ezért Ioan Chelaru, a szenátus alelnöke bezárta az ülést. A képviselőházban a 407 parlamenti képviselőből mind­össze 2-en (és nem maradt le egyetlen nulla sem!) jelentek meg a munkahelyükön. (Főtér)
2016-05-05: Világfigyelő - :

Pénzt kérnének a menekültek elutasításáért

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke – vihart kavarMenekültenként 250 ezer euró „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában – derül ki az Európai Bizottság (EB) által tegnap elfogadott javaslatból. A javaslat kapcsán Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány nem zsarolható, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadnak be az országba.  
2016-05-05: Világfigyelő - :

Kevesebb a magyar iskolás Felvidéken

A nem véglegesített beiratkozási adatok szerint enyhén csökkent, a szeptemberben jelentkezőkkel együtt azonban várhatóan szinten marad idén a magyar tannyelvű általános iskolákba beíratott gyerekek száma Felvidéken – közölte Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke tegnap.  
2016-05-05: Világfigyelő - :

Oroszország három új hadosztályt hoz létre

Oroszország az év végéig két új hadosztályt hoz létre a nyugati és egyet a déli katonai körzetében, hogy ellensúlyozza a NATO-nak a határai közelében végrehajtott haderőnövelését – erősítette meg tegnap Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.  
2016-05-05: Külföldi hírek - :

Eltörölnék a vízumkényszert

A Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatot az Európai Bizottság – jelentette be tegnap Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.
2016-05-05: Külföldi hírek - :

Trump a republikánus elnökjelölt

Indiana állam döntött a republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyéről: a populista iparmágnás, Donald Trump megnyerte az előválasztást az államban, ezt követően adta fel a versenyt a mögötte másodikként araszoló Ted Cruz.
2016-05-05: Külföldi hírek - :

Kitüntették Martonyi Jánost

Kitüntette Martonyi Jánost az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Magyar Amerikai Koalíció.
2016-05-05: Jegyzetek - Váry O. Péter:

Kónya Ádám javasoltaKármentő

Jó régecske, negyvennégy évvel ezelőtt tette fel a kérdést a Megyei Tükörben szép emlékű Ádi bácsi: hová lett a Három Rózsa? Nyilván, nem akármely három szál rózsavirágra gondolt, a két nagybetűs szó is arra utal: tulajdonnévről van szó. A régi – és nem is annyira régi – szentgyörgyiek, persze, azonnal tudják: az egykori becsületsüllyesztő nevére gondolt Ádi bácsi.
2016-05-05: Riport - Bokor Gábor:

Képkockák Berszán Lajos életébőlÉlő egyház

Berszán Lajos (középen) a zágoni aranymisén elevenítette fel gyermekkorát. A szerző felvételeFél évszázaddal ezelőtt szentelte pappá Márton Áron püspök Berszán Lajost, aki ötvenéves jubileumi aranymiséjét Zágonban tartotta április 17-én. Az ünnepi alkalom jó lehetőség volt arra is, hogy gyermekkora, fiatalsága, munkássága nehézségeiről, kihívásairól is tudomást szerezzünk.  
2016-05-05: Riport - Pálmai Tamás:

Élő egyház: Egri párhuzamokBékési levelek

Több mint négyszázan vettünk részt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) idei zarándoklatán. Mint Dobó a bástyán – ez volt az esemény mottója, célja meg ima Magyarországért és a keresztény Európáért. Lélekemelő, szívet melengető, fáradságos, de gyönyörű nap volt. Az alábbiakban dr. Osztie Zoltánnak, a KÉSZ országos elnökének a prédikációjából összegyűjtött gondolatokat olvashatják el. És tehetik magukévá.
2016-05-05: Család - :

Az érsek regényes története

Házasságon kívüli kapcsolatból született Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága, akinek édesapja valójában Sir Anthony Montague Browne, Sir Winston Churchill egykori brit kormányfő utolsó személyi titkára volt. A rendkívüli történetet a The Daily Telegraph tekintélyes konzervatív brit napilap bogozta ki, mégpedig Welby érsek személyes közreműködésével és hozzájárulásával.  
2016-05-05: Család - :

Gyermekeink

GyermekeinkAndorka. Albert Levente felvétele
2016-05-05: Család - Puskás Attila:

Mert a bátyám...Egy megfigyelt család 4.

A nyilvántartó lapomCsaba öcsém számtan–fizika szakos tanárként Gyimesfelsőlokon tanított a szakközépiskolában. Azonos rajonban éltünk, a távolság sem volt túlságosan nagy, a vonatjárat kényelmessé tette a két helység elérését. Természetes, hogy gyakran találkoztunk.
2016-05-05: Család - :

Energiafüggőség

Növelni kell az energiahatékonysági beruházásokat, fokozottan támogatni az alacsony jövedelmű családokat, a tagállamoknak pedig a fűtés téli kikapcsolását tiltó moratóriumot kellene meghirdetniük, hogy egyetlen háztartás se maradhasson energiaellátás nélkül – mondta ki Strasbourgban az Európai Parlament (EP) április 14-én. Az elfogadott határozat az uniós szegénység elleni küzdelem erősítését és a háztartások energiaköltségeinek csökkentését sürgeti.
2016-05-05: Család - :

A bomba füstje

Április 8-án robbant a bomba, rá egy napra további részletek is kiderültek Dennis Hastert volt amerikai képviselőházi elnök szexuális zaklatási botrányáról. A politikusnak azonban elévülés miatt mégiscsak a bankörvények megsértéséért kellett felelnie.  
2016-05-05: Sport - :

Kikapott a Sepsi FCTeremlabdarúgás, I. liga

Forrás: www.viata-libera.roA megyeszékhelyi Sepsi FC tegnap délután Galacon vendégszerepelt, ahol öt gól különbséggel veszített a helyi United ellen a futsalbajnokság negyeddöntőbeli párharcának harmadik mérkőzésén.
2016-05-05: Sport - :

Aranyért küzd a KSENői kosárlabda, U18

Tegnap rajtolt és vasárnap ér véget Gyulafehérváron az U18-as lány kosárlabda-bajnokság hatos döntője, amelyen a céhes városbeli KSE képviseli megyénket.  
2016-05-05: Sport - :

Gyerekeket várnakAsztalitenisz

Az Electrica Asztalitenisz Sport Klub kezdő csoportot indít, melybe 2007 után született lányok és fiúk jelentkezését várják.
2016-05-05: Sport - :

Küzdőtéren az utánpótlásLabdarúgás

IV. LIGA. Négy hazai siker mellett egy döntetlent és két elnapolt mérkőzést jegyezhettünk az ifjúsági pontvadászat hétvégi, 25. játéknapján.
2016-05-05: Sport - :

Döntőben az Atlético MadridLabdarúgás

Döntőben az Atlético Madrid (Labdarúgás)Az Atlético Madrid két év után jutott be újra a Bajnokok Ligája döntőjébe, miután az elődöntő második mérkőzésén 2–1-re kikapott a Bayern München otthonában, de 2–2-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal jutott tovább.
2016-05-05: Sport - :

Májusi sportnaptár

5. LABDARÚGÁS. Európa-liga, elődöntő, visszavágók 5–21. LABDARÚGÁS. U17-es Európa-bajnokság, Azerbajdzsán 6. ATLÉTIKA. Gyémánt Liga rajtja, Doha
2016-05-05: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene * Különleges nagytermi koncerten lép színpadra ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban, valamint pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színházban a Sárik Péter Trió. Műsoron: Beethoven-művek dzsesszfeldolgozása. A zenekar tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő, basszusgitár), Gálfi Attila (dob).
2016-05-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szomorúan tudatjuk, hogy a szencsedi születésű, Svédországban élő özv. VÁRI IGNÁC életének 84. évében elhunyt. Emlékét őrzik szerettei 4291915
2016-05-04: Közélet - :

Baleset SzörcsénRöviden

Egy 19 éves fiatalember gépkocsijával elütött egy gyalogost Szörcsén vasárnap délután. Az áldozat könnyebben sérült – közölte a rendőrség. A vétkes leheletében 0,73 mg/l szesztartalmat mutatott ki az alkoholszonda. Vérvételre bekísérték. Ittas vezetésért és gondatlanságból elkövetett testi sértésért eljárást indítottak ügyében. (sz.)
2016-05-04: Közélet - :

Kigyulladt a lopott gépkocsiRöviden

Kigyulladt autóhoz hívták ki a sepsiszentgyörgyi tűzoltókat hétfő reggel Sepsikőröspatakra. Kiderült, a személygépkocsit egy 17 éves fiú vezette hétfő hajnalban, egy kanyart nem tudott bevenni, és nekicsattant egy kerítésnek. Az ütközés nyomán az autó kigyulladt. A gépkocsit tulajdonosa a háza elé parkolta, de a slusszkulcsot benne hagyta, ezt a helyzetet használta ki az ifjú. A kivizsgálás során 0,19 mg/l szesztartalmat mutatott ki az alkoholszonda. Bűnügyi eljárást indítottak lopásért, rongálásért és jogosítvány nélküli vezetésért. (sz.)
2016-05-04: Külföldi hírek - :

Magyarországon népszavazást tarthatnak a betelepítésről

A kormány álláspontja szerint Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján a Kúria tegnapi döntésére reagálva, amely alapján lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében.
2016-05-04: Külföldi hírek - :

Bemutatták Csinta Samu kötetét Kallós Zoltán néprajzkutatóról

Bemutatták Csinta Samu kötetét Kallós Zoltán néprajzkutatórólBemutatták Csinta Samu A lélekmentő – Kallós Zoltán első kilencven éve című könyvét tegnap a budapesti Hagyományok Házában. A kötetben Kallós Zoltán (fotó) mellett tanítványai, munkatársai, kortársai beszélnek az erdélyi néprajzkutatás és népzenegyűjtés legjelentősebb egyéniségéről.
2016-05-04: Külföldi hírek - :

Bizonytalan a szabadkereskedelmi tárgyalások sikere

Kételkedik a transzatlanti szabadkereskedelmi övezetről szóló szerződésről (TTIP) folytatott tárgyalások sikerében az Európai Bizottság – írta tegnap a Süddeutsche Zeitung német lap.
2016-05-04: Külföldi hírek - :

A spanyol király feloszlatta a parlamentetRöviden

VI. Fülöp spanyol király tegnap aláírta azt a rendeletet, amellyel feloszlatta a parlamentet, és kiírta a választásokat június 26-ára. A spanyol demokráciában eddig példa nélküli esemény oka, hogy a december 20-i parlamenti választások óta eltelt több mint négy hónapban a törvényhozás nem tudott új kormányfőt választani. Spanyolország történtének legrövidebb, 111 napos parlamenti ciklusa ért ezzel véget.
2016-05-04: Külföldi hírek - :

Panama-iratok: újabb leleplezést ígérnekRöviden

Egyszerre több tucat történet szálait követik a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda kiszivárogtatott iratait feldolgozó újságírók, és már a jövő héten újabb ügyekkel állnak elő – hangsúlyozta tegnap Berlinben a munka egyik vezetője, Frederik Obermaier, a Süddeutsche Zeitung német lap oknyomozó újságírója. A Panama-iratok – egy világraszóló leleplezés története című kötet bemutatóján Frederik Obermaier elmondta, hogy a következő hetekben és hónapokban sorozatosan jelennek majd meg az iratanyagból kibontakozó történetek.
2016-05-04: Külföldi hírek - :

Klein Dávid az AnnapurnánRöviden

Klein Dávid az Annapurnán (Röviden)Klein Dávid a magyarok között elsőként oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül elérte a Himalájában található Annapurna 8091 méter magas csúcsát nepáli idő szerint vasárnap kora délután – közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég hétfő este. A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2 csúcsán nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid az első magyar, akinek a Johnnie Walker Annapurna Expedíció során sikerült meghódítania a csúcsot. Klein Dávid már négy 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II.-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, valamint a 8156 méteres Manaslut a 8091 méteres Annapurna követte.
2016-05-04: Külföldi hírek - :

Verekedés a parlamentbenRöviden

Ismét verekedés tört ki a török parlamentben hétfőn, ütötték, rúgták egymást a politikusok, amikor a képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló javaslatról vitáztak. A leendő alkotmányt megalkotó parlamenti bizottság ülésén a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja politikusai különböztek össze a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja tagjaival. Volt, aki vizespalackot dobott képviselőtársához a terem egyik végéből a másikba, míg mások a közelharcot részesítették előnyben. A téma ezúttal is a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítási javaslat volt.
2016-05-04: Sport - Tibodi Ferenc:

Galaci United–Sepsi FC 1–31–0, 1–1, 1–2 Teremlabdarúgás, I. Liga

Galaci United–Sepsi FC 1–3 (1–0, 1–1, 1–2) (Teremlabdarúgás, I.  Liga)Galac, Duna Sportcsarnok. Mintegy 400 néző. Vezette: Gabriel Gherman (Bukarest) és Bogdan Hanceariuc (Jászvásár). Galaci United: Wellington–Tudose, Burdujel, Moldovan, Laşcu (cserék: Păduraru, Iorga, Hendres, Cojoc, Apostol, Cireş, Stoykov, Boubătrân, Tănăsică). Edző: David Asandei. Sepsi FC: Grigoraş–Burciu, Redondo, Lopez, Pavel (cserék: Papp, Mihály, Sütő, Isaac, Bujdosó, Máté, Gonzalez, Kanyó, Ţicalo). Edző: Farkas Attila. Gólszerzők: Laşcu (19. – tízméteresből), illetve Mihály (35.), Isaac (45., 48.). Sárga lap: Burdujel (33.), illetve Gonzalez (14.), Isaac (33.), Mihály (37.). Kapura rúgás: 30–30 (a kapu területére: 21–16). Szögletarány: 9–7. Csapathiba: 8–7. Tízméteres: 1/1–0/0.
2016-05-04: Sport - :

Bajnok az AstraLabdarúgás

Bajnok az Astra (Labdarúgás)Története során először ünnepelhet bajnoki címet az Astra Giurgiu, miután hazai környezetben 4–2 arányban diadalmaskodott a Dinamo ellen az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság rájátszásának 9. fordulójában. A Steaua 1–1-es döntetlent játszott a Pandurii csapatával, így a címvédőnek egy fordulóval a vége előtt már matematikailag sincs esélye több pontot szerezni, mint az Astra.
2016-05-04: Sport - :

A Leicester City Anglia legjobbja

A Leicester City Anglia legjobbjaA Leicester City története során először nyerte meg az angol labdarúgó-bajnokságot, ami azzal vált biztossá, hogy a 36. forduló hétfői zárómérkőzésén a második helyen álló Tottenham Hotspur csak 2–2-es döntetlent játszott a Chelsea vendégeként. A 111 éves Leicester City Anglia 24. bajnok klubja, és az első új aranyérmes a Nottingham Forest 1977–78-as elsősége óta. A Leicester eddigi legjobb eredménye az 1928–1929-ben kiharcolt második hely volt az élvonalban.