Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. december 1., kedd 04:03
Köszöntjük Elza nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2015-11-28: Közélet - Szekeres Attila:

Hangulatos évforduló Guzsalyaséknál

Mesterségbemutatókkal és játszóházas foglalkozásokkal tarkított, hangulatos kiállításmegnyitóval ünnepelte a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas fennállásának huszadik évfordulóját tegnap este a Míves Házban. Kézművesek, egykori és mai tanítványok, barátok, érdeklődők és gyerekek lepték el az egész épületet.  
2015-11-28: Máról holnapra - Farkas Réka:

Feladott hídfőállás

Nincs szükség választási lecsóra Marosvásárhelyen – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a közös önkormányzati lista kapcsán, és ezzel a kijelentéssel tulajdonképpen szét is verte az alig körvonalazódó, igen sérülékeny magyar–magyar együttműködés lehetőségét. Érvelése, miszerint egyetlen polgármesterjelölt kell, ám a tanácstagoknak nincs, amiért egyetlen névsorban közösködniük, felülírja a helyi igényt, veszélyezteti azt is, amit a helyi politikusoknak sok egyeztetéssel, tárgyalással sikerült tető alá hozniuk.
2015-11-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hatósági szigort kért SepsiszentgyörgyDecember elseje

Hatékony fellépést vár el december 1-jén a rendbontókkal szemben Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, és örömét fejezi ki, hogy az önkormányzat kérésére Kovászna megye prefektusi hivatala közleményben határolódott el mindenféle szélsőséges és nacionalista megnyilvánulástól.
2015-11-28: Közélet - Váry O. Péter:

Mozgásszínház európai szintenTízéves az M Stúdió

Márton Imola és Uray Péter a tegnap esti fesztiválmegnyitón. Albert Levente felvételeCsaládias hangulatban zajlott tegnap délután az M Stúdió tízéves születésnapját ünneplő Flow Fesztivál megnyitója: a közönség inkább a később kezdődő előadásra volt kíváncsi. A megnyitón Márton Imola, a mozgásszínházi társulat művészeti vezetője az elmúlt éveket összegezte, az elkövetkező tíz, húsz évre célkitűzéseiket fogalmazta meg, Uray Péter, a társulat alapítója pedig az indulástól eltelt tíz év alatt végbement változásokról szólt.
2015-11-28: Közélet - Nagy D. István:

Nemzetközi idegenforgalmi porondra Székelyföldet

Székelyföld turisztikai adottságainak nemzetközi bemutatását is szolgálja az idős korosztálynak szóló, az egészségturizmus fejlesztését célzó Off to Spas projekt. A kezdeményezés részeként, melynek partnere a megyei önkormányzat is, a napokban nyolcszemélyes csoport látogatott Háromszékre, skandináv utazási irodák és idősklubok képviselői, akik a helyi lehetőségekről tájékozódtak.  
2015-11-28: Közélet - Iochom István:

Testvértelepülések találkozója Csernátonban

Résztvevők a csernátoni album bemutatóján. A szerző felvételeCsütörtök délután érkeztek Csernátonba és hétfőn reggel indulnak haza a testvértelepülések második alkalommal megszervezett találkozójának résztvevői. Bólyról, Bogyiszlóról, Kaszaperről, Sármellékről, Törökfaluból (Vajdaság) és Negyedből (Felvidék) mintegy kilencvenen érkeztek a találkozóra Hárs József, Tóth István, Csürhés István, Horváth Tibor, Berze Tibor és Jancsó István polgármesterek vezetésével.
2015-11-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Se bábszínház, se kamaraterem

Tűzvédelmi hiányosságok miatt decembertől bezár a sepsiszentgyörgyi Kamaraterem és a Cimborák Bábszínház saját játéktere – tudatja a Tamási Áron Színház.  
2015-11-28: Közélet - Váry O. Péter:

Pulzart a hagyomány évében

Nem marad el, csak őszről télelőre tolódott idén a Pulzart kortárs összművészeti fesztivál: a késés oka, hogy ugyanaz a csapat dolgozott az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséért kiírt pályázaton is. A fesztivál időzítése sem véletlen, december 10-én, egy nappal azután kezdődik, hogy az i2021 csapata bemutatja Bukarestben a nemzetközi zsűrinek a pályázatot.  
2015-11-28: Közélet - Iochom István:

Újraindul a Siculus Rádió

Az Audiovizuális Tanács kilenc jelen levő tagja egyhangúlag szavazta meg a Siculus Rádió Egyesület műsorszórási engedélyét a 95 MHz-es frekvenciára – tudtuk meg Kónya Zitától, a rádió tulajdonosától.
2015-11-28: Közélet - Fekete Réka:

Vendégségben a Colan-iskolában

A bölöni leánykar népdalokat énekeltBölöni, kökösi, maksai, mikóújfalusi, nagypataki, sepsibodoki, zágoni diákokat fogadott tegnap a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola az első alkalommal szervezett Tánc, zene, mozgás találkozón, amelynek célja, hogy az iskolák közelebb kerüljenek egymáshoz, a közös programra készülés pedig erősítse a diákközösségeket.  
2015-11-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Bábszínház a templomokban

Jelenet Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel... című előadásból. Fotó: Facebook / Cimborák bábszínházÖkumenikus ünnepvárásra hívja közönségét a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház: a négy adventi vasárnapon négy különböző felekezetű templomban mutatja be Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel... című betlehemes játékát a társulat, amelynek közleménye szerint „pásztorokként, háromkirályokként, Máriákként és Józsefekként mindannyian a csillag fénye felé igyekszünk, térben és időben egyaránt, hogy megtapasztalhassuk a kis Jézus születésének misztériumát”.
2015-11-28: Belföld - :

Kelemen Hunor: Nem kell közös pártlista

Kelemen Hunor: Nem kell közös pártlistaNem támogatja Kelemen Hunor RMDSZ-elnök (fotó), hogy a magyar pártok közös listát állítsanak Marosvásárhelyen a jövő évi önkormányzati választásokon, noha a helyi RMDSZ és az ellenzékeként megalakult magyar pártok is azt szorgalmazzák, hogy a közös polgármesterjelölt kiválasztása után az önkormányzati testületbe is közös listán próbálják bejuttatni jelöltjeiket.
2015-11-28: Belföld - :

Tiltott politikus Bukarestben

Oroszországnak joga van katonai válaszlépésre is, miután Törökország lelőtte az orosz légierő egyik gépét – véli Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke, aki tegnap hivatalos látogatást tett Bukarestben, és botrányt okozott.  
2015-11-28: Belföldi hírek - :

Bértörvény reformmal

Az egységes bérezési törvény egy jogszabálycsomag része lesz, amely a közigazgatás reformját is tartalmazza majd – közölte Dacian Cioloş kormányfő, és megjegyezte: szerette volna, ha a béremelés a teljesítmény függvényében történik, nem egységesen, de nem akart vitát a parlamenttel.
2015-11-28: Belföldi hírek - :

Nem építnek, vitatkoznak

A Bors–Berettyószéplak autópálya-szakasz építéséért felelős konzorcium feladata egyezségre jutni az építkezés folytatásáról – közölte tegnap az országos útügyi hatóság, amely azt várja a négy cégből álló társulástól: oldják meg egymás között a problémáikat, hogy az útszakaszt befejezhessék.
2015-11-28: Belföldi hírek - :

Liberálisok gyanúban

Két liberális politikus, Ioan Oltean és Cătălin Teodorescu előzetes letartóztatásához kéri a képviselőház jóváhagyását az országos korrupcióellenes ügyészség.
2015-11-28: Hírsaláta - :

Visszafizetik a parkolópénzt

24 ezer lejt fizet vissza az Olt megyei Balş városka polgármesteri hivatala azoknak a lakóknak, akik parkolóbérletet vásároltak. A településen 2012-ben kezdődött városfejlesztés során a parkolóhelyek felét európai uniós támogatásból újították fel, és az 1024 kifestett gépkocsi-beállóból 240-et évi száz lejért kiadtak bérbe az autótulajdonosoknak. A gond csak az, hogy uniós pénzből megvalósított beruházásokért öt évig nem lehet pénzt kérni.
2015-11-28: Jegyzetek - Farcádi Botond:

Valaki hívja meg színházbaKármentő

Hogy Rodica Pârvan lassan már leplezni sem tudja magyarokkal szembeni gyűlöletét, abban nincs újdonság. A sepsiszentgyörgyi helyi tanács ülésein újabban rendszeresen felszólaló és nemegyszer alpári stílusban botrányokat gerjesztő önkormányzati képviselőről régóta tudjuk: a Hargita és Kovászna Megyei Civil Fórum fedőnevű szekurista-soviniszta bagázs híve, előretolt embere, sok más régebb betelepített társához hasonlóan megélhetési román ő is, abból él, az a foglalkozása, hogy elnyomást kiált, hogy gyűlöletet szít.
2015-11-28: Életutak - :

Dr. Korcsák Károly 1927–2010Orvosainkra emlékezünk

Dr. Korcsák Károly 1927–2010 (Orvosainkra emlékezünk)Dr. Korcsák Károly egykori kórházigazgatót, a fertőző betegségek osztályának főorvosát a gondviselés egész életén át szárnyai alatt tartotta. Vonzó alkati örökségéhez kellő észbeli képesség is társult. Olyan helyen töltötte gyermekkorát, ahol az anyanyelv mellett játszi könnyed­séggel megtanult németül és románul.
2015-11-28: Élő múlt - Tófalvi Zoltán:

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet lefejezése, 2.Ötvenhat Erdélyben

Mózes ÁrpádA román kommunista hatalom által a Bolyai Tudományegyetem ellen indított per szerves részének tekintjük a Kolozsvári Egyetemi Fokú Protestáns Teológiai Intézet (ez volt a hivatalos megnevezése!) hallgatói és tanárai megfélemlítésére, ellehetetlenítésére kezdeményezett retorziót, a letartóztatások, bebörtönzések 1958. március 15-e és 1959 novembere közötti sorozatát. Összesen huszonegy teológust, illetve időközben felszentelt fiatal lelkészt ítélt el a Kolozsvári Katonai Törvényszék. Négy csoportban ítélték el őket.  
2015-11-28: História - :

Szabó Gyula: Az irredentizmus mámora 12.Kicsi magyar világ Homoródalmáson

Szabó Gyula: Az irredentizmus mámora 12. (Kicsi magyar világ Homoródalmáson)Tordai Árpád A két világháború közötti iskolai helyzet Homoródalmáson című korvizsgáló írása világította át legéletesebben a sötét időt emlékek, vallomások, dokumentumok idézésével. A román nyelvet tanító, történészhajlamú tanár, akinek „választott szülőfaluja Homoródalmás”, egy „történelmi párhuzammal fordult a múltba, s úgy gyűjtögetett egybe tovább tényállásokat: „...Még ma is élnek Homoródalmáson, akik az egyszerű ember politikummentes emlékezésével pontosan fel tudják idézni az akkori oktatási helyzet szomorú emlékeit.
2015-11-28: Kultúra - Csinta Samu:

Műhely: Bolhacirkusz és szabadságBeszélgetés Csíky Boldizsár zeneszerzővel

Műhely: Bolhacirkusz és szabadság (Beszélgetés Csíky Boldizsár zeneszerzővel)„Szeretem ahogy lát, ahogy hall, ahogy beszél, ahogy láttat, ahogy hallgattat, ahogy beszéltet” – fogalmazott Kincses Margit zongoraművész Csíky Boldizsár 75. születésnapi köszöntőjében. A kortárs magyar zeneszerzés egyik legelismertebb személyiségével többek között arra kerestük a választ: mi viszi fel az embert a hegy tetejére?  
2015-11-28: Irodalom - Bogdán László:

„Csak előre, csak fölfelé…”Fekete Vince válogatott versei margójára

„Csak előre, csak fölfelé…” (Fekete Vince válogatott versei margójára)„Amikor még mindent sikerült csodálatosnak / találnunk. Még minden volt, és minden még / feneketlen odaadás. Ránk vetült naponta a / fény. És nemcsak a réseken át.”– kezdi Fekete Vince Szárnyvonal című versét.
2015-11-28: Irodalom - :

Fekete Vince: Óda a holnapi asszonyokhoz

Vas István emlékére Tóth Krisztinának
2015-11-28: Irodalom - :

Bogdán László: Az ördög HáromszékenSzékely Könyvtár

Bogdán László: Az ördög Háromszéken (Székely Könyvtár)1952 októberében – néhány magas rangú, kulákok, „jobboldali elhajlók” és imperialista ügynökök után szaglászó elvtárs társaságában – vadászatra érkezik az árkosi, államosított Szentkereszty-kastélyba Emil Bodnăraş román hadügyminiszter. Az eseményen részt vesz Asperján Rebeka egykori tanítónő és Hutera Béla hölgyfodrász is.
2015-11-28: Kiscimbora - :

Páskándi Géza: Feledér Aladár

Aladár, Aladár, mért vagy olyan feledér? Rétesed rögvest megetted, ám reggelre elfeledted,
2015-11-28: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: Ferkó Halországban

Nem volt arra Óperenciás-tenger, üveghegyek sem voltak, és a világ vége is nagyon messze volt onnan. A sárga szakállú bölcs király sem lakott ottan, hiszen csak egy kis városka volt az. A kis városkán egy kicsi patak folyt keresztül, jó tanyája békáknak, apró halaknak. A patak fölött szitakötők szálldostak, a vízen vízipók futkosott, nagy örömére a halaknak, mert a vízipók és a szitakötő a legjobb haleledel.
2015-11-28: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: A világ vége

A kézdivásárhelyi önkormányzat téli rajzpályázata, elemi iskolások, I. díj  Hodor Eszter, Molnár Józsiás Általános IskolaIsmeritek-e Kíváncsi Marci történetét? Ugye nem? Hát ezen könnyen segíthetünk, mert én ismerem, és el is mesélem nektek.
2015-11-28: Kiscimbora - :

Benedek Elek: A szamár bosszújaÖcsike nadselű gondolatai és csínytevései

– Anyus! – Tessék, Öcsikém! – Mondok most neked egy idazs történetet. – Igazat? No, hadd hallom.
2015-11-28: Magazin - :

A nagy füzet a Flow Fesztiválon

Jelenet az előadásból.  Fotó: Dusa GáborA tízéves M Stúdió szervezésében zajló Flow Fesztiválon a Forte Társulat és a Szkéné Színház mutatkozik be november 29-én, vasárnap Sepsiszentgyörgyön. A Horváth Csaba rendezésében készült A nagy füzet című előadást 19 órától tekintheti meg a közönség a színház nagytermében.  
2015-11-28: Magazin - :

Téli fesztivált szerveznek Kolozsváron

Téli fesztivált indít Kolozsváron december 11. és 20. között a Kolozsvári Magyar Napokat is szervező Kincses Kolozsvár Egyesület – jelentette be Gergely Balázs, az egyesület elnöke.  
2015-11-28: Magazin - :

Árva Bethlen Kata ünnepe Fogarason

Katalin napján, minden év november 25-én Árva Bethlen Katára (1700–1759) emlékeznek Fogarason. Szerda este a református templomban tartott ünnepi istentiszteleten igét hirdetett a há­romszéki származású, tíz éve Fogarason szolgáló Szász Tibor lelkipásztor, az ünnepi előadó Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke volt.  
2015-11-28: Magazin - :

Megszűnik a Kívánságkosár a Duna Tévén

Jövő év januárjától megszűnik a Duna Tévé emblematikus műsora, a Kívánságkosár – írja az Origóra hivatkozva a Transindex. Az idősebb nemzedék közkedvelt adását tíz év után veszik le műsorról. „A közmédia műsorstruktúrája januárban megújul.
2015-11-28: Sport - :

Tovább folytatódik a IV. ligaLabdarúgás

A Kovászna Megyei Labdarúgó-szövetség a IV. ligás csapatokkal közösen úgy határozott, hogy a visszavágó sorozatból lejátszanak két fordulót – ha nem lesz hó. A hétvégén sor kerül a 16. fordulóra, amelyben a címvédő Gelence az Ozsdolai FC csapatát fogadja, valamint a KSE a Szitabodza otthonában lép pályára.
2015-11-28: Sport - :

Eaton és Dibaba az év atlétáiAtlétika

A férfiaknál Ashton Eaton amerikai tízpróbázó, a nőknél pedig Genzebe Dibaba etióp futó lett az év atlétája a nemzetközi szövetség bejelentése szerint. Eaton mellett a jamaicai Usain Bolt és az amerikai Christian Taylor került be a legjobb három közé.
2015-11-28: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Teremlabdarúgás. Nehéz mérkőzés előtt állnak a háromszéki csapatok: a Kézdivásárhelyi SE ma 18.30 órától azt a Jászvásári CSMC-t látja vendégül, amely az I. ligás pontvadászat előző körében (12.) a megyeszékhelyi zöld-fehéreket győzte le, míg a Sepsi FC vasárnap 14 órától a harmadik helyezett Temesvári Informatikát fogadja.
2015-11-28: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Adventi gyertyagyújtás Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren ma 18 órakor gyertyát gyújt Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere. Közreműködnek a Benedek Elek Óvoda, a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Református Kollégium diákjai.
2015-11-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. VASILIU MIHÁLYNÉ VÉGH MARGIT életének 88. évében elhunyt. Temetése november 29-én, vasárnap 13 órakor lesz a Szemerja negyedi ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 17358
2015-11-27: Közélet - Iochom István:

Elbírálták a téli rajzpályázatot

Számos nagyon kreatív rajz érkezett a kézdivásárhelyi önkormányzat téli rajzpályázatára, a szakmai zsűrinek több szempontot figyelembe véve kellett eldöntenie, melyik négy gyermek rajza kerül a városháza karácsonyi üdvözlőlapjaira.
2015-11-27: Közélet - :

Óvatosan az utakon

A Kovászna megyei rendőrség ismételten felhívja a gépkocsivezetők figyelmét, hogy téli körülmények között óvatosan közlekedjenek az utakon.
2015-11-27: Közélet - :

Gyertyagyújtás Baróton

Idén is meggyújtják az első adventi gyertyát Barót főterén.
2015-11-27: Közélet - :

Kalóz adózási honlap

Az országos adóhatóság sajtóközleményben értesíti az adófizetőket, hogy olyan kalózhonlap jelent meg a világhálón, amelyet nem a hatóság működtet.
2015-11-27: Közélet - :

Tombola a rászorulókért

A hagyományos téli segítő programra gyűjt a Kovászna Megyei Vöröskereszt, a pénzalapok kiegészítésére a napokban megkezdte a tombolajegyek árusítását Sepsiszentgyörgyön és a megyében működő alegységeinél.
2015-11-27: Belföldi hírek - :

Van elég érve

Jövőre a kormány 2,9 százalékos államháztartási hiányt tervez – közölte Anca Dragu pénzügyminiszter. Ez majdnem háromszorosa az Európai Unió által követelt és Bukarest által elfogadott egyszázalékos strukturális deficitnek, Dacian Cioloş azonban a hét elején kijelentette: Romániának van elég érve, hogy megindokolja a 2,9 százalékos államháztartási hiányt.
2015-11-27: Belföldi hírek - :

A papok átvilágításáért

Remus Cernea hét képviselőtársával törvényjavaslatot terjesztett be a parlament elé, amely előírja, hogy az egyházi elöljárókat és vezetőket – egészen a papok szintjéig – átvilágíthassa a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács.
2015-11-27: Belföldi hírek - :

Plágiumgyanú

Plágium gyanúja merült fel Petre Tobă belügyminiszterrel szemben; a tárcavezető maga kérte az illetékes etikai bizottságot, ellenőrizze doktori dolgozatát.
2015-11-27: Hírsaláta - :

Bővíti tevékenységét a szolgálatos feljelentő

Most már a Hargita megyei települések középületeinek magyar feliratai is szúrják Dan Tănasă Spanyolországban élő románvédő szemét: több csíki község polgármesteri hivataláról akarja leszedetni a Köz­ségháza feliratot, illetve a csíkszeredai polgármesteri hivatal épületén is kifogásolja a Városháza feliratot, ezért pert is kezdeményezett.
2015-11-27: Világfigyelő - :

Moszkva bocsánatkérést vár

Vlagyimir Putyin orosz elnök sérelmezte tegnap, hogy Ankara mindeddig nem kért bocsánatot az orosz Szu–24-es vadászgép két nappal korábbi, orosz állítás szerint Szíria fölötti lelövése miatt, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök pedig gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Törökországgal szemben.  
2015-11-27: Világfigyelő - :

Lázár újabb egymillió bevándorlóról beszél

Lázár újabb egymillió bevándorlóról beszélA kormány szerint az illegális bevándorlás és a terrorizmus elválaszthatatlan egymástól, „kéz a kézben jár”, Európában pedig növekszik a terrorveszély – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap budapesti sajtótájékoztatóján.  
2015-11-27: Világfigyelő - :

Felvidéki iskolákért

Nem lehetséges a jó viszony Magyarország és Szlovákia között a felvidéki magyar iskolák nélkül – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke tegnap A felvidéki magyar oktatás című konferencián.