Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 19., szombat 08:20
Köszöntjük Huba nevű olvasóinkat!
Vargha Mihály Szent István-szobra Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele
2017-08-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A bőség illúziója

Tulajdonképpen örülnünk kellene. Szárnyal a romániai gazdaság, a statisztikai hivatal legutóbbi jelentése szerint az idei második negyedévben is jelentős – éves alapon 5,7 százalékos – a bővülés. Ezzel az eredménnyel pedig továbbra is Románia vezeti a régiós növekedési rangsort, nincs az Európai Unióban ország, amelynek gazdasága lendületesebben növekedne.
2017-08-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Háromszék ünnepel

Háromszék-szerte megemlékeznek a hétvégén Szent István királyunkról, az országalapító ünnepén egyebek mellett új kenyeret szentelnek, templombúcsút tartanak és családi napot is szerveznek.
2017-08-19: Közélet - Bokor Gábor:

Pucolják a Kovászna-patak medrét

Ráfér a tisztítás a patakmederre. A szerző felvételeÚjból takarítják a Kovászna-patak medrét a városon áthaladó szakaszán. A munkálatot már tavaly elkezdték, most az Ady Endre és a Kálvin utca közötti mederrészen dolgoznak. A kivitelezést az Olt Vízgyűjtő Medencéjének Adminisztrációja végzi a Kovászna megyei kirendeltségen keresztül.
2017-08-19: Közélet - Fekete Réka:

Templomszentelésre készülnekGyöngyvirág utcai református gyülekezet

Elkészült a Gyöngyvirág utcai református templom. Fotó: Albert LeventePontosan hat évvel az alapkőletétel után szentelik fel a sepsiszentgyörgyi református gyülekezetek 2005-ben történt átszervezése nyomán közel 1800 taggal létrejött negyedik gyülekezet templomát. A majdnem négymillió lejes beruházással épült új létesítményen még sok a tennivaló, a tereprendezés is folyamatban van, de jövő vasárnap megszólalnak a templom harangjai és ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke szolgálatával megtartják a templomszentelést.
2017-08-19: Belföld - :

Rossz üzenet a Minority SafePack megtámadása

Az Európai védelmet jogainknak – Minority SafePack kezdeményezés európai szellemiségű, és fő üzenete a szolidaritás, egyértelműen rossz üzenet Románia részéről ennek a megtámadása – fogalmazott Segesváron Vincze Lóránt. A FUEN elnöke tegnap a Pro Etnica fesztiválon tartott előadásában ismertette az 1949-ben alapított FUEN történetét, bemutatta az európai kisebbségi ernyőszervezet májusi kolozsvári kongresszusát, és vázolta, mennyire eltérő helyzetben vannak a különböző európai kisebbségek.
2017-08-19: Belföld - :

Nem lesz ötödikes tankönyv

Tankönyv nélkül kezdik az új tanévet az ötödik osztályosok – derült ki Liviu Pop tanügyminiszter tájékoztatójából a tegnapi  kormányülés kezdetén.
2017-08-19: Belföld - :

Több pénzt kérnekMarosfői nyári egyetem

A marosfői nyári egyetem résztvevői határozatot fogadtak el tegnap, amelyben kérik, biztosítsanak forrásokat a határon túl élő román közösségeknek, hogy a kölcsönösség elve alapján megőrizhessék nemzeti identitásukat. Ugyanakkor kérik, hogy bővítsék a határon túli románokért felelős minisztérium költségvetését és tisztségjegyzékét.
2017-08-19: Belföldi hírek - :

Lemondott az ortodox püspök

Lemondatta az ortodox egyház zsinata tegnap Corneliu Bârlădeanu husz­városi (Huşi) püspököt, akinek egy teológushallgatóval létesített szexuális érintkezéséről közmegbotránkozást keltő videófelvételt hozott nyilvánosságra a bulvársajtó.
2017-08-19: Belföldi hírek - :

Elkezdődött a Vásárhelyi Forgatag

Tegnap kezdődött az idén először kilencnaposra kibővített Vásárhelyi Forgatag, amelynek díszvendége Nyíregyháza.
2017-08-19: Belföldi hírek - :

Eltemették Kántor Lajost

Végső búcsút vettek csütörtökön Kántor Lajostól, a Korunk egykori főszerkesztőjétől.
2017-08-19: Világfigyelő - :

Merénylethullám Katalóniában

Gyertyák, virágok és Katalónia, a béke helyszíne feliratú üzenet a terrortámadás helyszínén Barcelonában. FOTÓ: MTI/AP/MANU FERNANDEZTizennégyre nőtt a barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek halálos áldozatainak száma, miután a cambrilsi merénylet egyik terroristája leszúrt egy civil nőt, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. A sebesültek között van három román és egy magyar állampolgár, egyikük sincs életveszélyben.
2017-08-19: Jegyzetek - Demeter J. Ildikó:

Gyomok és egészség

Magas a parlagfűpollen koncentrációja a levegőben – jelentette tegnap reggel a Kossuth rádió; több más virágport is felsorolt a híradás, ami gondot okoz az erre érzékenyeknek.
2017-08-19: Élő múlt - :

Nyáry Krisztián: Szent István-napi történet egy lovagkereszt elfogadásáról

Nyáry Krisztián: Szent István-napi történet egy lovagkereszt elfogadásárólA belügyminiszter és a kultuszminiszter személyesen kereste fel lakásán a költőt, hogy rábeszéljék: fogadja el a legmagasabb állami kitüntetést, amelyet korábban visszautasított. Báró Wenckheim Béla és báró Eötvös József 1867. június 22-én zarándokoltak el az Akadémia épületébe Arany János szolgálati lakásába – ez volt a harmadik próbálkozásuk, hogy meggyőzzék a Magyar Királyi Szent István Rend kiskeresztjének vonakodó kitüntetettjét.
2017-08-19: Élő múlt - Csinta Samu:

Információs háború ErdélyértBeszélgetés Zahorán Csaba történésszel Trianonról és az évfordulós készülődésekről

Információs háború Erdélyért (Beszélgetés Zahorán Csaba történésszel Trianonról és az évfordulós készülődésekről)Törvényszerű-e az Erdéllyel vagy Trianonnal kapcsolatos magyar megnyilvánulásokat övező román bizalmatlanság? Zahorán Csaba történésszel, a Trianon 100 munkacsoport munkatársával közép-európai mítoszokról is beszélgettünk.
2017-08-19: História - :

Czakó Gábor: Legyőzhetetlen Szent István

István és Gizella a koronázási palástonMagyarhonban természetes divatja van az ún. „deheroizálásnak”, hőseink, nagyjaink lekicsinylésének. Ennek egyik igen jellemző ténye a legyőzhetetlen Szent István király és a somogyi Árpád-rokon, Koppány szembeállítása. Persze találkoztak ők a harcmezőn is, mert utóbbi föllépett trónkövetelőként István édesapja, Géza nagyfejedelem halála után.
2017-08-19: História - :

S. Király Béla: „Téged magyar kíván”

Szent Istvánt a magyar történelmi emlékezet múltunk legnagyobb alakjának tartja. Életéről jóval kevesebbet tudunk, mint az időben hozzánk közelebb élt nagyjainkról vagyis mindazokról, akik egy közösség építésében, megtartásában szereztek múlhatatlan érdemeket, vagy annak méltóbb életéért tettek mérhetetlenül többet, mint magánéletükkel bajlódó kortársaik.
2017-08-19: História - :

Duray Miklós: Augusztus huszadika, de miért

Duray Miklós:  Augusztus huszadika, de miértMinden magyar számára, felekezettől függetlenül, augusztus 20. Szent Istvánnak, azaz Árpád-házi I. Istvánnak, a nagyfejedelemségi korszakot követő első királyunknak a napját jelenti. Annak ellenére, hogy az ezen a napon történt esemény István király politikai utóéletéhez tartozik.
2017-08-19: História - :

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és koraRészletek /28.

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora (Részletek /28.)Új betegség: a hiperlojalitás Thaly Kálmán kuruckalandokkal, újonnan fölfedezett Rákóczi-adatokkal piszkálja a fantáziáját, ahol formálódik is már lassan-lassan az Ocskay László bús története, a Szeretve mind a vérpadig. Gróf Ráday Gedeon, a vaskezű királyi biztos sok pompás betyár-történetet hoz Szegedről.
2017-08-19: História - :

Legendás Szent István király

Törley Mária Szent István-szobra „Nem szerette azokat, akik igaztalant cselekszenek, vagy megadják magukat az igazságtalanságnak.”
2017-08-19: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Üldözött jelképeinkLondonban a székely zászlóról

Szekeres Attila István heraldikus a székely zászlóval. A szerző felvételeAz augusztus 7–11. között Londonban szervezett 27. Zászlótudományi Világkongresszus és az ott elhangzott, székely zászlót bemutató nagy sikerű előadás volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke  tartott a megyeháza kis gyűléstermében.
2017-08-19: Kultúra - Mózes László:

A perzsa kultúra színfoltjai a Teinben

Péter Alpár a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban bemutatott kiállítás megnyitóján. A szerző felvételeFőként táji, természeti környezetben bemutatott performatív művek dokumentumfotói láthatók a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban, a csoportos kiállítást szerda délután nyitotta meg Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművész.
2017-08-19: Kultúra - Albert Levente:

Védett terület az EMŰK-ben

Fotó: Albert LeventeMegnyitóbeszédében Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész a nyolcvanas-kilencvenes évek erdélyi művészeti életének egyik legmeghatározóbb egyéniségeként méltatta Szabó Zoltán Judókát, aki festőként, tárgyalkotóként, performerként egyaránt jelentőset alkotott.
2017-08-19: Irodalom - :

Csordás Mihály: Újkenyér

Csordás Mihály: ÚjkenyérA kemény nyári munkák után édes szendergéseink habkönnyű álmaiban jelenik meg újra és újra az a nagy szelet zsíros vagy szilvalekváros kenyér, amely majd letörte a kezünket, miközben gyermekként az utca porában futkározva majszoltuk.
2017-08-19: Irodalom - :

Kapui Ágota: Ha volt király

Ha volt király, kit számon kérhetnénk a tékozló utókor szent jogán, ha sorsodon a táltos átkokat úgy hordanád, mint vért a koronán, a Krisztus-arc mögött a rettegés, az őstudás miért volt oly nehéz, és fájdalmas az ország-alkotás, s könyörtelen az almatartó kéz. Ha legendádban voltak érdemek, mit alábecsült az emlékezet, mi levesszük e jelen-koronát, és múltunkért átadjuk azt neked.
2017-08-19: Irodalom - :

C. Némethi Enikő: A tanító Szent Istvánja

A Szatmár megyei érszentkirályi születésű óvónő, Barabás Zsolt édesanyja a székelyföldi Sepsiszentkirályon élt boldog házasságban az itteni születésű Barabás Attila mérnökkel 1987. november 15-ig. A brassói felkelés után a férje hirtelen eltűnt. Egyre nehezebben viselte ezután a ránehezedő lelki nyomást. Hiába kilincselt az illetékes hatóságoknál a már áldott állapotú asszony, érdeklődve férje holléte felől, mindent mondtak neki, hihetőt és hihetetlent, de az igaz­ságot sehonnan sem tudhatta meg.
2017-08-19: Sport - Miska Brigitta:

Megyei támogatás a Sepsi-SIC sportegyesületnekKosárlabda

Fotó: Ábrahám PiroskaKovászna Megye Tanácsa tegnap rendkívüli tanácsülésen hagyta jóvá a Sepsi-SIC sportegyesület második félévi tagdíját, amelynek értéke 34 300 lej, és kizárólag a klub működtetésére fordíthatják.
2017-08-19: Sport - :

Meghosszabbították a jelentkezési határidőtTriatlon

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt (Triatlon)Augusztus 26-án és 27-én az AlpinSport Egyesület 26. alkalommal szervezi meg a Háromszék Triatlon hárompróbaversenyt, amely idén az országos tereptriatlon-bajnokság 8., egyben utolsó fordulója lesz.
2017-08-19: Sport - :

Hagi csapata az első félidőben elvérzettLabdarúgás

Fotó: Marko DrobnjakovicA román címvédő FC Viitorul az osztrák bajnok Red Bull Salzburg csapatát fogadta az Európa-liga playoffkörének első mérkőzésén, ahol a vendégek 3–1 arányú győzelmet arattak, míg a Videoton FC a szerb bajnok Partizan Beograd otthonában játszott gól nélküli döntetlent.
2017-08-19: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A tizedik Jancsó-emléknapok Felső-Háromszéken A Jancsó Alapítvány tizedik alkalommal szervez Jancsó-emléknapokat Felső-Háromszéken, Gelencén és Kézdivásárhelyen, amelyen a kiváló székely tudósra, a Székely Nemzeti Tanács egykori alapítójára, Jancsó Benedekre kívánja a figyelmet ráirányítani. A MAI program: 14 órától a gelencei Jancsó Benedek Általános Iskola udvarán a névadó szobránál főhajtás, 14.30-tól megemlékezés Gelence központjában a Turul-szobornál, 15 órától a műemlék templom megtekintése, megemlékezés a kopjafánál. VASÁRNAP: 11 órától szentmise a központi római katolikus templomban; 15 órától főhajtás Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás parkban a Jancsó Benedek-emlékhelynél; 17.30-tól Jancsó Benedek szülőházánál az emléktábla megtekintése; 18–23 óráig a tizedik Jancsó-emléknap a Nádika-tetőn: népzene, néptánc, szavalatok; 19 órától szabadtéri mise, 20 órától vacsora, 21 órától a Burusnyán néptánccsoport és a citerazenekar fellépése, 22 órától lármafa, őrtűzgyújtás (Háromszék sok magaslatán azonos időben), közös éneklés.
2017-08-19: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető élettárs, édesanya, nagymama, testvér, meny, anyós, munkatárs, jó szomszéd, a csíkvacsárcsi születésű sepsiszentgyörgyi BALLA MAGDOLNA életének 55. évében rövid betegség után elhunyt. Temetése 2017. augusztus 21-én 14 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóból katolikus szertartás szerint. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Gyászoló családja 215261
2017-08-18: Közélet - Hecser László:

Élet a vadállatok szorításában

A szerző felvételeMedvetámadás áldozata lett a Bodos és Bibarcfalva között legeltető étfalvazoltáni Oláh Botond a múlt héten. A fiatalembert előbb Baróton, majd Sepsiszentgyörgyön kezelték, kiutalását követően pedig otthonában lábadozott. Amikor szülei házában megkerestük, a huszonkét esztendős pásztor azt üzente, nem a szavak embere, ezért nem is nyilatkozna. Oláh Rozália viszont nem utasította el felkérésünket, s arról mesélt, milyen érzés négy pásztor édesanyjának lenni.
2017-08-18: Közélet - Iochom István:

Strand híján marad a Malom-feredőFürdési lehetőségek Felső-Háromszéken

A szerző felvételeiMivel Kézdivásárhelyen továbbra sincs strand, arra voltunk kíváncsiak, a felső-háromszékiek hol hűsölhetnek a nyári időszakban. Kiderült: igazán hiánypótlónak bizonyult a Csernátonban a székely fürdőépítő kaláka részeként felújított, azóta is népszerű Malom-feredő.   
2017-08-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Lóhátról a világA Vadon Egyesület tábora

A Székelyföldi Lovasközpont edzőpályáján tanultak a gyermekek. A szerző felvételeKözel félszáz gyereket hozott össze közös érdeklődésük a napokban Benedek-mezőn, ahol immár negyedik alkalommal zajlik lovas tábor a Vadon Egyesület szervezésében, a Bethlen Gábor Alap, valamint a megyeszékhely önkormányzata támogatásával. A résztvevők többsége háromszéki, de Brassó, Hargita és Maros megyéből is érkeztek érdeklődők, s a világháló révén talált rá és jött el a népszerű táborba egy felvidéki testvérpár is.  
2017-08-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bővítenék, költöztetnék, de nem eladóSepsiszentgyörgyi piac

Albert Levente felvételeTervezi az önkormányzat, hogy kibővíti, esetleg egy közeli helyszínre költözteti a sepsiszentgyörgyi központi piacot, de az a hír, miszerint eladták a vásárteret, nem igaz – tudtuk meg Tóth-Birtan Csabától. A megyeszékhely alpolgármesterét azt követően kerestük meg, hogy a piacon több éve árusító termelők jelezték: úgy tudják, azért nem hosszabbították meg szerződésüket, mert a létesítményt eladták.
2017-08-18: Közélet - :

Háromszéki tehetségeket is támogat a MOL

A Közösségért Alapítvány a MOL Románia támogatásával meghirdetett idei tehetségtámogató programjában, amelyet olyan diákok, diákcsapatok, iskolai sportegyletek, művészeti együttesek számára írtak ki, akik kiemelkedő teljesítményt értek el országos és nemzetközi versenyeken, és szakmai fejlődésük, pályafutásuk folytatása érdekében anyagi támogatásra van szükségük, háromszéki pályázók is nyertek teljes vagy részleges támogatást.
2017-08-18: Közélet - Mózes László:

Újjászületett a sepsiszentkirályi Kőhíd

A vasárnap délutáni avatóünnepség előtt a felújított sepsiszentkirályi Kőhíd. A szerző felvételeiAz utolsó simításokat végzik a Sepsiszentkirály határában 1860-ban épített és idén nyáron felújított műemlék Kőhídon. A közösségformáló erejűnek tekintett avatót Szent István király ünnepén, augusztus 20-án, vasárnap délután a helyszínen szervezi Illyefalva önkormányzata, a hálaadó istentiszteletre Sepsiszentgyörgyről gyalogosan is el lehet zarándokolni.
2017-08-18: Belföld - :

Románia megtámadta a kezdeményezéstMinority SafePack

Románia megtámadta az Európai Unió luxemburgi bíróságán a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését – jelentette be tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján Vincze Lóránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.  
2017-08-18: Belföld - :

Soltész Miklós: Kölcsönösséget a kisebbségpolitikában!

Soltész Miklós és Farkas Balázs. Fotó: Veres NándorSoltész Miklós kölcsönösségi alapon kérte a román hatóságoktól, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium zavartalan működéséhez.  
2017-08-18: Belföld - :

Cumpănașu nem hagyja magát

Alexandru Cumpănaşu, a Románia Modernizálásáért Országos Koalíció (RMOK) elnöke azt nyilatkozta tegnap a románok marosfői nyári egyetemén, hogy az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői „nevetségessé tették magukat”, és hogy őt nem tudják megfélemlíteni.  
2017-08-18: Belföld - :

Bevándorlók sétahajón

Mindössze négy utas számára volt hivatalosan hely azon a 17 méter hosszúságú, török zászló alatt közlekedő sétahajón, amelyen összezsúfolódva 69 illegális bevándorló érkezett a Fekete-tengeren keresztül vasárnap Romániába – derült ki a legfőbb ügyészség tegnapi közleményéből.  
2017-08-18: Belföldi hírek - :

Román szervezetek föderációja

Tegnap megalakult Marosfőn a Közép- és Délkelet-Európai Román Szervezetek Föderációja, amely a Románia határain túli románokat kívánja képviselni a román állammal, más államokkal és a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolataikban.
2017-08-18: Belföldi hírek - :

Karbantartási díj a doménnevekre

Jövő márciustól évi hat euró plusz áfa karbantartási díjat is kell majd fizetni minden .ro végződésű internetes tartománynévre – közölte tegnap a román nemzeti doménneveket kezelő bukaresti informatikai kutatóintézet igazgatótanácsa.
2017-08-18: Belföldi hírek - :

Ideiglenes vámunió

Nagy-Britannia romániai nagykövet-helyettesének nyilatkozata szerint nem fantázia, hogy a szigetország ideiglenes vámuniót javasolna az Európai Uniónak. Hozzátette: Bukarest számára is nagy a tét, ha figyelembe veszik a két ország közötti kereskedelem fejlődését.
2017-08-18: Hírsaláta - :

Tragédia a főváros közelében

Vonat gázolt halálra négy személyt – egy két-, egy tíz- és egy tizenkét éves gyereket, valamint egy huszonöt év körüli nőt –, akiket tegnap reggel Bukarest mellett, a Bukarest–Konstanca vonal mentén fekvő Brăneşti település közelében találtak meg. Először reggel tíz óra körül egy kislány holttestére bukkantak rá, majd mintegy 5–600 méterrel távolabb a másik három holttestet is megtalálták.
2017-08-18: Világfigyelő - :

Terrortámadás Barcelonában: tizenhárom halott, ötven sebesült

Pánik Barcelona utcáin. Fotó: Orio Duran/MTIKisteherautó hajtott gyalogosok közé Barcelona központjában tegnap délután. A belügyminisztérium tegnap esti közlése szerint a támadásban 13-an életüket vesztették, 50-en megsérültek, közülük legalább 10-nek válságos az állapota. A rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet.  
2017-08-18: Világfigyelő - :

Fokozódik a migrációs nyomás

Jelentősen erősödött az utóbbi hónapokban a migrációs nyomás a Földközi-tenger nyugati részén húzódó útvonalon, egyre több bevándorló Spanyolországon keresztül próbál Európába jutni – derült ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) friss helyzetértékeléséből.  
2017-08-18: Máról holnapra - Farkas Réka:

Ki üldözi el a románokat?

Ha augusztus, akkor Marosfő, ha Marosfő, akkor nyári szabadegyetem és a székelyföldi románok szószólóinak panaszáradata. A recept évről évre ugyanaz: felvonulnak mindazok, akik az itt élő románság képviselőinek tartják magukat, Bukarestből megérkeznek a magasabbnál magasabb rangú meghívottak, aztán durr bele, hisz csak az kerülhet a napi hírekbe, aki meredekebbet tud mondani.
2017-08-18: Jegyzetek - Hecser László:

Fiatalok, akik visszatérnénekKármentő

Az év háromszázhatvan napjában a tusnádfürdői vasútállomás éjszaka kong az ürességtől. Éppen annak az öt napnak egyikén, amikor nem így van – a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idején –, a Tusványosra érkezők ezrei közül jó néhányan az éjfél utáni járattal indulnak Sepsiszentgyörgyre.