Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. április 28., kedd 14:49
Köszöntjük Valéria nevű olvasóinkat!
Kocsis B. János felvételei
2015-04-28: Közélet - Farkas Réka:

Huszonhatezren az átnevezés ellenKovásznai szívkórház

Tíz nap alatt több mint 22 ezer aláírást gyűjtöttek össze papíron és négyezret a világhálón a kovásznai szívkórház átnevezése ellen, mindhárom magyar párt háromszéki szervezete az ügy mellé állt, és az RMDSZ-es képviselők már szerdán az egészségügyi miniszter asztalára teszik a petíciót a támogató kézjegyekkel – jelentették be tegnap reggel az RMDSZ, az MPP és az EMNP közös sajtótájékoztatóján.  
2015-04-28: Máról holnapra - Farkas Réka:

Az összefogás üzenete

Jó jel, hogy fontos ügyek még össze tudják kovácsolni a szétszabdalt erdélyi magyar társadalmat, Háromszéken nem először bizonyítják politikusaink: képesek felülemelkedni az önös és pártérdeken, jelentős célok csatlakozásra késztethetik a tegnapi ellenségeket.
2015-04-28: Közélet - Szekeres Attila:

Készül a körforgalom, épül a híd

Készül a körforgalom, épül a hídElkezdődtek az infrastruktúra-fejlesztési munkálatok Háromszéken. Az országos útügyi hatóság  brassói regionális igazgatósága nekifogott a rétyi útkereszteződés rendezésének: a rég óhajtott körforgalmat alakítják ki. A megyei beruházások során az Apáca és Nagyajta közötti Olt-hídnál a téli szünet után ismét felvették a munkát.
2015-04-28: Közélet - Hecser László:

Buszállomás Baróton

Fűtött váróteremmel, csomagmegőrzővel és mellékhelyiséggel ellátott buszállomása lesz Barótnak. A jegyirodának régebb megvásárolt helyiség felújítási költségeit a helyi közszállító vállalat, a Transloc Rt. fedezte, megtérülését pedig a városon áthaladó autóbuszokat üzemeltető cégektől beszedett perondíj biztosítja. Benedek Csaba igazgató úgy véli, a város tulajdonában levő vállalat ezáltal havi kétezer lejes többletbevételhez jut.  
2015-04-28: Közélet - Fekete Réka:

Nyitott kapuk az egyetemen

Néhány nap alatt középiskolás diákok és tanárok, vállalkozók, intézményvezetők, pályázatok iránt érdeklődő fiatalok fordulnak meg a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudomány­egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán. A tegnap kezdődött nyílt napokba szerre mindenik szak bekapcsolódik, tucatnyi előadás, érdekes ismertető hangzik el, versenyeket tartanak, filmeket vetítenek, és igyekeznek minél többet megmutatni az egyetem életéből a külső betekintőnek.  
2015-04-28: Közélet - Iochom István:

Fát ültettek, szemetet gyűjtöttek

A szerző felvételeA Zöld Nap Egyesület idén április 24. és 26. között hatodik alkalommal szervezte meg a Tavaszi Zöld Napokat Kézdivásárhelyen. A háromnapos rendezvénysorozaton előadásokat, faültetést, szemétgyűjtést szerveztek, de a kikapcsolódásról sem feledkeztek meg.  
2015-04-28: Közélet - Mózes László:

Digitális idegenvezető Sepsiszentgyörgyön

Új turisztikai szolgáltatással gyarapodott Sepsi­szentgyörgy: a városba érkezők digitális idegenvezetést vehetnek igénybe, a megyeszékhely felsorakozott a világ azon települései közé, ahol működik a Pocket Guide szolgáltatás.  
2015-04-28: Közélet - Váry O. Péter:

A nő, aki nincsA gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása - Szent György Napok

Fotó: Sánta IstvánSikeres Kiss Csaba drámaíró kísérlete, játsszák is hálásan a Kárpát-medence magyar szín­házai: Csehov nyolc novellájából összeollózott jeleneteket fűzött fel egy kitalált eseményszálra, jelesen bizonyos Irina Bikulina rejtélyes eltűnésének történetére.
2015-04-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egy barát a túlsó végrőlJozé Hradil szlovén író Sepsiszentgyörgyön - Szent György Napok

Albert Levente felvételeSzlovénia a legtöbb sepsiszentgyörgyi számára ismeretlen világ, pedig az ott élők mindennapi gondjai nagyon is ismerősek, legalábbis annak, aki a Képek arc nélkül című történelmi, önéletrajzi és dokumentumregénybe beleolvas.
2015-04-28: Közélet - :

Három Cserkész, három koncert, három stílusSzent György Napok

Albert Levente felvételeSepsiszentgyörgy dzsessz­nagyhatalom – jelenthetjük ki immár túlzás nélkül. Hiszen nem csupán Európa nagy zenészeinek koncertjei, hanem „saját” muzsikusaink eseményszámba menő fellépései is nagy sűrű­séggel követik egymást.
2015-04-28: Közélet - :

Havasi, utazás, végeSzent György Napok

Fotó: Jakab ÁdámSzűkösnek bizonyult a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom szombat este Havasi Balázs zongoraművész koncertjén, a borsosnak mondható jegyár ellenére a kezdés előtt pár perccel még kisebb tömeg várta, hogy bejuthasson.
2015-04-28: Közélet - Mózes László:

Ügyész a titkosszolgálatok hálójábanLevetítették Tudor Giurgiu filmjét - Szent György Napok

Andreea Vasile, Loredana Novak. Vargyasi Levente felvételeErős rajttal indult a kortárs román filmeket bemutató kis seregszemle a Kónya Ádám Művelődési Házban: vasárnap délután és este Tudor Giurgiu idén februárban bemutatott,  nemzetközi fesztiválokon sikeres Miért én? (De ce eu?) című filmjét vetítették, majd a késő esti közönségtalálkozón Andreea Vasile színésznő és Loredana Novak forgatókönyvíró beszélt a produkcióról.  
2015-04-28: Belföld - :

Állásfoglalásra sarkallják JohannistKisebbségek helyzete

Nem valószínű, hogy tévedésből cserélte le az elnöki hivatal Klaus Johannis államfő azon üzenetét, amely a kisebbségi kérdésre vonatkozó megállapításokat tartalmazott – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Az ügy kapcsán tegnap az ActiveWatch civil szervezet közleményben szólította fel az államfőt, hozza nyilvánosságra álláspontját a hazai nemzeti kisebbségek helyzetéről.  
2015-04-28: Belföld - :

Nincs bizonyíték Markó Attila ellen

Ejtette a vádat a korrupcióellenes ügyészség Markó Attila, az RMDSZ volt háromszéki parlamenti képviselője ellen a Bica kárpótlási ügyben, amely miatt a vádhatóság tavaly decemberben le akarta tartóztatni a politikust – közölte tegnap maga a vádlott.
2015-04-28: Belföldi hírek - :

Mégsem tiszta a Schweighofer?

Egy amerikai környezetvédelmi civil szervezet azzal vádolja az osztrák Holzindustrie Schweighofer (HS) csoportot, hogy illegálisan kitermelt fát vásárol fel Romániában – ismertette tegnap a Hotnews portál.
2015-04-28: Belföldi hírek - :

Gazdasági gyarapodást remélnek

Elfogadta tegnap a szenátus az új pénzügyi törvénykönyv tervezetét, melytől a kormány – Eugen Teodorovici szaktárcavezető nyilatkozata szerint – az adócsalás visszaszorítása mellett a gazdasági növekedés ösztönzését is reméli.
2015-04-28: Belföldi hírek - :

Ivóvíz alacsonyabb áfával

A vezetékes lakossági ivóvízre is kiterjesztenék a 9 százalékos kedvezményes áfát – erről Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozott tegnap. Az intézkedést már több mint egy hete fontolgatja a kormány, számításokat végeztek, és Ponta szerint kiderült, a költségvetés „elbírná” azt.
2015-04-28: Belföldi hírek - :

Öregedik az ország

Huszonöt éve először van több 65 évnél idősebb nyugdíjas Romániában, mint 15 évnél kisebb gyermek, ami a lakosság elöregedését vetíti előre. A statisztikai hivatal adatait ismertető Adevărul napilap szerint 2015-ben Romániában 3,4 millió 65 évnél idősebb nyugdíjas szerepel a nyilvántartásokban, miközben a 0 és 14 év közötti gyerekek száma 3,3 millió.
2015-04-28: Hírsaláta - :

Megelőznék a választási csalást

A többszöri szavazás elkerülése érdekében beszkennelik a szavazók személyi igazolványát a következő választásokon – ismertette a Krónika. A választási törvény módosításáért felelős parlamenti bizottság elnöke, Mihai Voicu azt állítja, a szükséges berendezéseket már beszerezte a Különleges Távközlési Szolgálat, két évvel ezelőtt tesztelték is.
2015-04-28: Világfigyelő - :

Magyarországra érkezett Tóásó Előd

Tóásó Előd hazaérkezését követően sajtótájékoztatót tart a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Fotó: MTI/Marjai JánosMagyarországra érkezett tegnap délután Tóásó Előd, aki fegyveres felkelés vádja miatt hat évet töltött börtönben Bolíviában. A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyar férfi, akit megérkezésekor mások mellett édesapja és nővére is köszöntött, a Liszt Ferenc repülőtéren tartott sajtótájékoztatón visszautasította, hogy terrorizmus szándékával ment volna 2009-ben Bolíviába.  
2015-04-28: Világfigyelő - :

Elhúzódik a helyreállítás Nepálban

Mentés földrengés utánTöbb hónapig tarthat a nepáli földrengés okozta károk helyreállítása, még egy világméretű összefogás mellett is – mondta Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi mentőcsapatának vezetője tegnap este az M1 csatorna hírműsorában. Időközben már négyezer fölé emelkedett a hét végi nepáli földrengés halálos áldozatainak száma – derült ki a helyi hatóságok adataiból, továbbá hatvanegy emberrel végzett a földrengés Indiában, hússzal pedig Tibetben, és Bangladesből is jelentettek négy halottat.  
2015-04-28: Külföldi hírek - :

Elhúzódik a Krím integrációja

Korántsem fejeződött be a Krím félsziget Oroszország politikai-gazdasági rendszerébe való becsatolása – közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki helyetteseivel a területre látogatott tegnap. A kormányfő szerint példa nélkül állónak számít egy ilyen hatalmas régió bekapcsolása Oroszország vérkeringésébe, és nemcsak a terület méretei miatt, hanem mert ilyen rövid idő alatt kellett azt lebonyolítani.
2015-04-28: Külföldi hírek - :

Sztrájk Európa legnagyobb klinikáján

Kétnapos figyelmeztető sztrájk kezdődött tegnap Eu­rópa legnagyobb egyetemi klinikáján, a berlini Charitén. A munkabeszüntetéssel több száz ápoló felvételét akarják kikényszeríteni a dolgozók.
2015-04-28: Külföldi hírek - :

Gyászszertartás Barcelonában

A franciaországi légi katasztrófa áldozataira emlékeztek a barcelonai La Sagrada Família-bazilikában tegnap 1200 ember, köztük az áldozatok családtagjai, barátai, a spanyol közjogi méltóságok és diplomaták részvételével.
2015-04-28: Külföldi hírek - :

Életfogytiglanit kértek Carnajevre

Halálbüntetés helyett tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte a két évvel ezelőtti bostoni maratonon elkövetett pokolgépes merényletért elmarasztalt Dzsohar Carnejevre tegnap az egyik ügyvédje.
2015-04-28: Külföldi hírek - :

Osztrák elismerés Mircea Cărtărescunak

Mircea Cărtărescu román író kapta idén az osztrák állam európai irodalmi díját. Az 1956-ban Bukarestben született Mircea Cărtărescu – ahogy magáról vallja – alkotásaival a „neoromantikus” irányzatot képviseli. 1980 óta huszonöt műve jelent meg, amelyeket tizennégy nyelvre fordítottak le.
2015-04-28: Gazdakör - Incze Péter:

Támogatás kisgazdaságok korszerűsítésére

Komoly esélyt jelent a kisgazdaságoknak a pályázati lehetőségMárcius 25-én kezdődött el a pályáztatás az új vidékfejlesztési terv két fejezeténél, a gazdaságok korszerűsítésénél és a fiatal gazdák megtelepedésének támogatásánál. Habár közel egy hónapja indult a kiírás, egyelőre még csak érdeklődés követte, pályázat azonban nem érkezett a vidéki beruházásokat kifizető megyei irodához.
2015-04-28: Gazdakör - Bokor Gábor:

Agrárfejlesztési fórum Illyefalván

Gépbemutató a LAM tangazdaságában. Fotó: Klárik AttilaIllyefalván a KIDA központ konferenciatermében pénteken zaj­lott a Kárpát-medencei agrárfejlesz­tési fórum. A rendezvényt a LAM Alapítvány, a Pannonforrás Klasz­ter, a Biogold Transilvania Egye­sü­let és az AgroSic Közösségek Kö­zötti Társulás szervezte.
2015-04-28: Gazdakör - :

Május a konyhakertben

Az uborka és a bab május első felétől vethető a szabadban. Mire a sziklevelek kibújnak a földből, a hideg éjszakák elmúlnak. Hidegebb vidéken, vagy ha a tavasz hűvös és nedves, a melegkedvelő zöldségkultúrákkal jobb május második feléig várni.
2015-04-28: Gazdakör - :

Hírlugas

Agraria kiállítás Tegnap zárta kapuit a 21. alkalommal megszervezett Agraria nemzetközi mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és állattenyésztési vásár és kiállítás. Az eseménynek ezúttal új helyszín, a Kolozs megyei Jucu község adott helyet. A vásár tíz hektáron zajlott, 330 kiállító vitte oda termékeit, és számos gyakorlati bemutató tette színesebbé az eseményt.
2015-04-28: Nyílttér - Dr. Szőts Dániel:

Hová, merre, Vajnafalva?

Amikor a kovásznai dr. Benedek Géza Szívkórház névváltoztatása ellen több ezren tiltakoznak, nem nyelhetem le a hallgatás beleegyezést jelentő latin-deák szólás figyelmeztetését. Dédnagyapám, Szőts András 1725-ben elhagyta Kőröst, és átköltözött Kovásznára, ahol Vajnafalván kúriát épített, amelynek 300 éves diófái mai napig is látszanak a református templom és a vajnafalvi főtér közötti telken. (Múlt évben Kisgyörgy Zoltán le is fényképezte, megjelent a Háromszékben).
2015-04-28: Nyílttér - Kuti János:

Bűnözők akadémiájaA múlt hét

Nálunk állandóan változtatják a tanügyi törvényt, minden eredmény nélkül. A középiskolát végzettek nem tudnak leérettségizni, emiatt az egyetemek kongnak az ürességtől, pedig általában felvételizni sem kell. Egy híres kolozsvári professzor szerint az orvosi egyetemek kolbászgyárak lettek, ahol egyik felől gyenge minőségű őrleményt tesznek be, és a másik végén azt várják, hogy jó minőségű kolbász jöjjön ki.
2015-04-28: Nyílttér - Váry O. Péter:

Mint hajdanában a népdalMegújult a székely himnusz emlékműve

A székely himnusz emlékművének újraavatásán. A szerző felvételeSokan talán nem is tudják, hogy Sepsiszentgyörgyön emlékműve van a székely himnusznak. A belvárosi református templom kertjében, a – nem is tudom, most mi a hivatalos neve, de számunkra úgy hangzik szebben: – Petőfi Sándor és Nicolae Bălcescu utca kereszteződésénél, két fenyőfa közt áll a kopjafa, rávésve a székely himnusz szövegírójának és zeneszerzőjének neve, a hozzáillesztett táblán pedig a mára himnusszá vált vers sorai olvashatóak.
2015-04-28: Magazin - :

Látogatói csúcsot döntött az idei rendezvényBudapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Jonathan Franzen dedikálta könyveit. MTI-Fotó: Kovács AttilaTörténetének leglátogatottabb rendezvénye lett az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – nyilatkozta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója vasárnap.  
2015-04-28: Magazin - :

Három búvár mentette meg Európát29 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Alexej Ananenko és Valerij Bezpalov1986. április 26-án éjjel egy óra 23 perckor felrobbant a csernobili atomerőmű: két robbanás következett be, az első szétzúzta a reaktor hűtő­rendszereit, a második pedig felrobbantotta a magot, radioaktív anyagot juttatva a környezetbe. Az így keletkező tűz három napig tartott, rengeteg szennyezést juttatott a légkörbe. Ezt többé-kevésbé mindenki tudja.  
2015-04-28: Sport - :

A 25. Gáll Lajos FutónapSzent György Napok, 2015

Ha Szent György Napok, akkor Gáll Lajos Futónap, és ez nem lesz másképp idén sem, hiszen szombaton rendezik meg az utcai futóverseny huszonötödik kiírását. A hagyományos viadal idén két távon zajlik: 1200 és 3000 méter. A szervezők a rövidebbik táv startját 10, míg a hosszabbik próba rajtját 10.20 órára tervezik a sepsiszentgyörgyi Szabadság térről.
2015-04-28: Sport - :

Sepsiszentgyörgyi ISK–KSE-ISK 58–63Kosárlabda

Sepsi ISK: Holinka 18 (1x3), Kovács 18, Sándor 10 (1x3), Bitai 6, Belényesi, Salamon 2, Jankó 1, Bölöni, Sükösd, Mátyás, Kovács II., Márk, edző: Nemes Áron. KSE-ISK: Bimbó 21 (2x3), Biszak 14, Bartók 10, Kovács 8, Voloncs 5 (1x3), Csurulya 5, Incze, Fejér, Tollvaj, Rendy, Istók, Mátyus. Edző: Ferencz Szabolcs.
2015-04-28: Sport - :

A veteránok II. emlékversenyeÚszás

Nagy Mihály, Ciprian Grosu, Oláh MihályA Brassóban megrendezett Mihai Mitrofan-emlékversenyen részt vett a Ciprian SC veterán csapata – Ciprian Grosu, Oláh Mihály, Nagy Mihály – is, méghozzá figyelemre méltó helytállással.
2015-04-28: Sport - :

Amatőrök vetélkedőjeAsztalitenisz

A Sepsiszentgyörgyi Electrica május 2-án 9 órai kezdéssel a Szabó Kati Sportcsarnokban nagyszabású asztalitenisz-vetélkedőt szervez két kategóriában: amatőrök és nyílt vetélkedő. A nevezési díj 25 lej, melyért egy ebédet, kávét és ásványvizet biztosítanak.
2015-04-28: Sport - :

Nyolcadik EmlékserlegFallabda

Nyolcadik Emlékserleg (Fallabda)A hétvégén szervezte meg a Squash Kovászna SKE a 8. Emlékserleg-vetélkedőjét – tájékoztatott Bara Hunor, az SKE elnöke –, amelynek a brassói WePlay pályák adtak otthont.
2015-04-28: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Szent György Napok Ma: 10 és 12 órától Kányádi Sándor: Verstől versig hajt a csordás – a sepsiszentgyörgyi Cimborák Báb­színház maszkos játéka a bábstúdióban; 11 és 13 órától Păcală în satul lui – a brassói Arlechino Bábszínház előadása az új stúdióban; 13 és 18 órától Gimesi Dóra: Szélszabadító – a zalaegerszegi Griff Bábszínház bábjátéka sok tánccal és zenével, a Blattner-díjas Bartal Kiss Rita rendezésében a kamarateremben;
2015-04-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy az oltszemi özv. id. ROZIN SÁNDOR életének 86. évében elhunyt. Temetése 2015. április 28-án 13 órakor lesz az oltszemi családi háztól. Gyászoló családja 4283773
2015-04-27: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Bronzba öntött történelemHarangszentelés Sepsiszentgyörgyön

Albert Levente felvételeHelybeliek és vidékről ide özönlők tapssal és lelkesedéssel fogadták szombat délben az Olt lankáján megjelenő lovas fogatot, amely a Gyöngyvirág utcai gyülekezet színes virágkoszorúkkal díszített két harangját hozta az épülő templom melletti térre. A rétyi Kováts András Fúvószenekar ritmusai­ra bevonulók élén a gidófalvi Szilaj Hagyományőrző Egyesület huszárcsapata menetelt, majd kezdetét vette a harangszentelési istentisztelet.  
2015-04-27: Közélet - Fekete Réka:

Közelebb a székelység történetéhez

Az a százötven háromszéki diák, aki az elmúlt közel fél esztendőben kezébe vette A székelység története kézikönyvet, és vetélkedőre készülve alaposan átböngészte, olyan emberi értékeket ismert meg, mint a hűség, a kitartás, a szülőföld szeretete – összegezte A székely­ség története a kezdetektől 1849-ig verseny hozadékát Keresztes László, a megmérettetés egyik kezdeményezője a Sepsiszentgyörgyön tartott szombati döntőn.  
2015-04-27: Közélet - :

Be nem tartott ígéretek

Az 1918. december 1-jei gyulafehérvári román ígéretekről tartott előadást péntek délután Raffay Ernő történész a Székely Nemzeti Múzeumban. Kulcsár-Terza József, a szervező Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke köszöntőjében kifejtette: mindennap időszerű emlékeztetni a román hatalmat a be nem tartott ígéretekre.
2015-04-27: Közélet - :

Húszévesek a mazsorettek

A szerző felvételeSzombat délután a kézdivásárhelyi sportcsarnokban tartották meg a tizenötödik nemzetközi fúvós- és mazsorett-találkozót, melyen megünnepelték a Tanulók Klubja mazso­rettcsoportja megalakulásának huszadik évfordulóját. Az első csoport Kis Katalin testnevelő tanár kezdeményezésére és vezetésével 1995 tavaszán alakult meg.
2015-04-27: Belföldi hírek - :

Függetlenségi népszavazással fenyegetnek a boszniai szerbek

A legnagyobb boszniai szerb párt kilátásba helyezte szombati kongresszusán, hogy 2018-ban népszavazást kezdeményez a függetlenségről, ha köztársaságuk nem kap nagyobb autonómiát. Milorad Dodik, a Független Szociáldemokrata Szövetség elnöke azzal vádolja a szarajevói hatóságokat, hogy megpróbálják megnyirbálni a szerbek autonómiáját.
2015-04-27: Belföldi hírek - :

Holtverseny Nagy-Britanniában

A május 7-ei nagy-britanniai választások kampányának utolsó teljes hete előtt változatlanul holtversenyt jeleznek a közvélemény-kutatások a kormányalakításra esélyes két legnagyobb brit parlamenti erő, a jelenleg is kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt között.
2015-04-27: Belföldi hírek - :

29 éve történt a csernobili katasztrófa

Az ukránok ma hazájukért és a Donyec-medencéért küzdenek, 29 évvel ezelőtt a csernobili nukleáris katasztrófa következményeinek elhárítását végzők pedig az egész világot mentették – hangsúlyozta Petro Porosenko ukrán elnök tegnap, a csernobili atomerőmű-baleset évfordulóján közzétett Facebook-üzenetében.
2015-04-27: Hírsaláta - :

A miniszter félrebeszél

Összekeverte Shakes­peare-t Hamlettel a kulturális miniszter. Ionuţ Vulpescu a Realitatea TV-ben nyilatkozta azt, hogy a világirodalom két legnagyobb szerzője Hamlet és Cervantes – számolt be a Gândul.