Sepsiszentgyörgy, 2014. július 29., kedd 23:52
Köszöntjük Márta, Flóra nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. július 29., kedd:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Gazdakör
  • Riport
  • Magazin
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Sport
  • Összes kategória
Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:
Visszaszámlálás
Mint rég várt vakációt, úgy számolja Victor Ponta kormányfő a Traian Băsescu államelnök végleges távozásáig hátramaradt időt. Annyira biztosra veszi, ő ülhet a helyébe, hogy már az utódain gondolkodik a párt és a kormány élén. „Pártunk és kormányunk” – milyen ismerős szókapcsolat, három-négy évtized sem volt elég ahhoz, hogy kitörölje emlékezetünkből az egykori korlátlan hatáskörű hatalmat, amely csírájában elfojtott minden ellenkező vagy csak egyszerűen más véleményt!

Közélet - :
A vendégszeretet nem elég (Miért térjen vissza a turista?)
Kilátás az Óriáspince-tetőről – a Székelyföldre érkező látogatók a természeti értékek miatt is kedvelik e tájat. Albert Levente felvételeiAz erdélyi, székelyföldi magyarok vendégszeretete, a személyes kap­csolatok, a hagyományok, a természeti, kulturális értékek, a helyi ízek – ezek azok az okok, amelyek miatt a magyarországi turisták többsége visszajár Erdélybe.

Közélet - :
Egyesültek a liberálisok
Egyhangúlag megszavazta összeolvadását az NLP és a DLP szombaton megtartott első közös kongresszusán. Az új párt nevét a Nemzeti Liberális Párt, himnuszát a Demokrata Liberális Párt adja, de az összeolvadás a gyakorlatban csak a 2016-os parlamenti választások után valósul meg.

Közélet - :
Árvíz a Nyikó mentén
Több mint egymillió eurós kárt okozott az árvíz Farkaslaka községben a hét végén. Az áradást szombat délután egy heves esőzés okozta, aminek következtében megáradt a Fehér-Nyikó patak, és elöntötte a község öt települését.

Közélet - :
Hírsaláta
ROMÁNIA TANULHATNA MAGYARORSZÁGTÓL.  Romániának tanulnia kell abból, ahogyan Magyarország védi külhoni nemzettársait – állapítja meg Marius Dia­conescu történész az Adevărul.ro blogrovatában. A bukaresti tudományegyetem oktatója azt veti a román hatóságok szemére, hogy nem emelik fel szavukat az ukrajnai románok védelmében, amikor azok útlezárással tiltakoznak fiataljaik mozgósítása és a kelet-ukrajnai konfliktusövezetbe vezénylése ellen.

Közélet - Incze Ibolya:
Elmennék még veled egy csínytevésre (Simó Erzsébetnek odaátra)
A nyilvános szó terhét most magamra véve próbálok erőt meríteni a búcsúzáshoz a szolgálatban együtt eltöltött harminchét esztendővel a hátunk mögött.

Közélet - Iochom István:
Francia vendégek a falunapokon
A szerző felvételeOzsdola önkormányzata és polgármesteri hivatala a múlt hét végén – a július 22-i Mária Magdolna-búcsú után pár nappal – tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Kun Kocsárd-iskola udvarán és a tornateremben az idei faluünnepet, melyre szombat este huszonegy vendég érkezett a franciaországi Tiercé testvérközségből.  

Közélet - Kuti János:
Haragszomrádot játszanak? (A múlt hét)
Sokszor hangoztatják, hogy a legbiztonságosabb közlekedési eszköz a repülőgép. Az utóbbi idő katasztrófái, sajnos, cáfolják ezt, mert úgy hullnak a repülők, mint ősszel a legyek. Van, amelyik egyszerűen csak lezuhan vagy eltűnik, van, amelyiket lelövik, mint a kutyát. A második világháború óta mintegy két tucat utasszállítót lőttek le, főként háborús konfliktusokban.

Világfigyelő - Bogdán László:
Magyar tükör
Némely pénzügyi szakértők szerint a devizahiteles-mentő csomag miatt veszélybe kerülhet az egész magyar bankrendszer, és a pénzintézetek kivonulhatnak az országból. Az állításokat a Világgazdaságnak adott, hétfőn megjelent interjújában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter cáfolta. „Ha kell, akkor az anyabankoktól kapnak forrást, vagy saját kereteiken belül rendezik a számlát a bankok” – állította Varga.

Gazdakör - Incze Péter:
Uniós pénzek vetőburgonya-termelőknek
A támogatás serkentheti az ültetőgumó-termeléstJó hírrel állt elő Daniel Constantin agrárminiszter a burgonyatermelőket érintő támogatást illetően.

Gazdakör - :
Változtatni szeretnék a húsmarhaprémium feltételeit
Változtatni szeretnék a húsmarhaprémium feltételeitA húsmarhákra vonatkozó támogatási feltételek változtatását is kérik a háromszéki gazdák.

Riport - Kisgyörgy Zoltán:
Emberek a Kárhágó alatt
Albert Levente felvételeiMárk Csaba szacsvai falufelelős és rétyi alpolgármester meglepetésként szánta lapunknak azt a hírt, miszerint új külső köntöst kapott Szacsva műemlék temploma, s ha minden az elképzelések és ígéretek szerint megy, a jövő esztendőben hófehér ruhát ölt a templommal egybeépült haragtorony is. Részletes információk érdekében Szilvási András falusfele lakására invitált, ahhoz a fiatalemberhez, akinek ötlete, kezdeményezése és anyagi áldozata révén háromheti munkával-kalákával elvégezték a tatarozást-mentést.  

Magazin - :
Barlangrendszert találtak a Királyerdő-hegységben
Barlangi búvár az új helyszínenÚj barlangrendszert fedeztek fel az erdélyi Király­erdő-hegységben a Román Akadémia Emil Racoviţă Barlangkutató Intézetének kolozsvári barlangi búvárjai – írta a Krónika napilap.  

Magazin - :
Élménypince Szekszárdon
Élménypince SzekszárdonMegnyílt a Garay élménypince Szekszárdon. Az egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki a város legrégebbi borospincéjében. A helyiség augusztus 1-jétől látogatható.  

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Kiállítás A sepsiszentgyörgyi Mag­ma Kortárs Művészeti Ki­állítótérben ma 19 órakor HOT Pixels címmel videoművészeti kiállítás nyílik. Kiállító művészek: Bartha József, Bukta Imre, Csiki Csaba, Csontó Lajos, Izsák Előd, Kispál Attila, Kisspál Szabolcs, Kozma Éva, Martini Yvette, Simona Homorodean, Szabó Péter, Váncsa Domokos.

Sport - :
Túl az első fordulón (Labdarúgás)
A magyarországi OTP Bank Liga 2014–2015-ös szezonjának nyitókörében a következő eredményeket jegyezhettük fel: Kecskemét–Ferencváros 1–3, Diósgyőr–Puskás Akadémia 2–1, Paks–Győri ETO 2–0, Budapest Honvéd–Dunaújváros 3–0, Videoton FC–Lombard Pápa 3–0, Pécs–MTK Budapest 0–4, Szombathely–Újpest FC 0–1, Nyíregyháza–Debrecen 1–1.

Sport - :
Újabb hét aranyérem talált gazdára (Atlétika)
Minket mindenekelőtt a női hármasugrás döntője érdekelt az eugene-i ifjúsági világbajnokság legutóbbi versenynapján,  hiszen ebben a számban indult Elena Panturoiu.

Közélet - :
Hivatalból autonómiaellenes (A hírszerzés beismeri)
A román hírszerzés feladatának tekinti, hogy megakadályozza a területi autonómia megvalósulását Ro­mánia területén – derült ki a Román Hírszerző Szolgálat igazgatójának tegnapi nyilatkozatából.  

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Roma nők döntéshelyzetben
Roma nők döntéshelyzetbenA nőkre alapoz és általuk remél mentalitásváltást megvalósítani a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben élők körében az a közel fél éve futó program, melyhez az önkormányzat mellett civil szervezetek társultak. Tegnap háromnapos tábort is indítottak, az interaktív előadásokra, önismereti csoportokba, kézműves-foglalkozásokba harminc 12 és 15 év közötti lány kérte felvételét.  

Közélet - :
Uniós pénz munkaadóknak
Az aranyosgyéresi Mechel üzemektől elbocsátott dolgozókat alkalmazó cégek – Romániában először – EU-s forrásokból 4800 eurót kaphatnak minden egyes személy után, akivel legalább kétéves munkaszerződést kötnek – közölte a Kolozs megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Belföldi hírek
Ellentmondás az egészségügyi járulékról A jelenlegi 10,7 százalékról 14 százalékra nőhet az egészségügyi járulék Romániában – jelentette ki tegnap Dorel Săndesc államtitkár, akinek bejelentését szinte azonnal cáfolta a szaktárca. Az államtitkár egy fővárosi konferencián elmondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal is tárgyaltak már az esetleges járulékemelésről, de konkrét döntés nem született.

Közélet - Iochom István:
Ismét eltávolították a főtéri székely zászlót (Kézdivásárhely)
Bokor Tibor polgármester utasítására tegnap 11 óra körül a kézdivásárhelyi városháza munkatársai két helyi rendőr felügyelete alatt pár perc alatt leszerelték a Gábor Áron szobor-mellett a vármegyések által pénteken másodízben felhúzott nagyméretű székely zászlót tartójával együtt, a múlt hétfőn eltávolított két székely zászló egyik ottfelejtett rúdját is magukkal vitték.  

Közélet - :
Engedélyeztetni kell a gyógyfürdőket
Ezer lejjel bírságolta meg az Aquasic egyesületet a megyei fogyasztóvédelmi hivatal az ügyfelek félretájékoztatásáért.

Közélet - Szekeres Attila:
Álmodni kell, nem álmodozni (A székely termék sikere)
Albert Levente felvételeA székely termék sikeréről beszélgettek Tusványoson, a Wekerle–Mikó sátorban Boda Szabolcs, az Élő Erdély Egyesület elnöke történetükről faggatta a meghívottakat.

Világfigyelő - :
Visszatért a lemondott kormányfő (Ukrán válság)
Visszatért a lemondott kormányfő (Ukrán válság)Múlt heti lemondása után tegnap ismét munkába állt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő, és felszólította a parlamentet, hogy rendkívüli ülésen fogadja el azokat a kormányjavaslatokat, amelyeket előző héten még csak napirendre sem tűzött.  

Világfigyelő - Farcádi Botond:
Röviden
Európa nem heverte ki a világháborútSzórványos harcok a tűzszünet során Szórványosan fellángoltak a harcok tegnap, a gázai övezeti korlátozott tűzszünet első napján izraeli médiaértesülések szerint. Késő délután egy Izrael középső részébe indított Fadzsr–5-ös rakéta a gázai Sifa kórház melletti játszótéren robbant: a detonáció tíz embert megölt és sokakat megsebesített.

Gazdakör - Bokor Gábor:
Támogatási javaslatokat ismertetett az agrártárca
Továbbra is segítenék a fiatal gazdákatA 2015–2020 közötti időszakban folyósítható lehetséges támogatási formákról tárgyalt az agrártárca vezetősége a gazdák képviselőivel. Az agrárminisztériumban múlt héten sorra került megbeszélést az tette szükségessé, hogy Romániának – az unió más tagországaihoz hasonlóan – augusztus 1-jéig jeleznie kell az Európai Bizott­ságnál a közvetlen kifizetésekre vonatkozó opcióját.  

Gazdakör - :
Hírlugas
Igényt tartunk az agrárbiztosi tisztségre Románia az újjáalakuló Európai Bizottságban (EB) is igényt tart az agrárbiztosi tisztségre – közölte Victor Ponta az EB elnökével, Jean-Claude Junckerrel. Az elnök azt ígérte, megbeszéli az unió tagországainak miniszterelnökeivel, egyben minden ország saját javaslatát is figyelembe veszi, ezek alapján fog megalakulni az új EB.

Magazin - Szekeres Attila:
Zenei utazás Kátyával (Moszkvától Tusványoson át Londonig)
Az idén Jászai Mari-díjjal kitüntetett Tompos Kátya énekel.  A szerző felvételeVarázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig, dalok angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven – ez Tompos Kátya és Hrutka Róbert műsora. Így szólt a hívogató a Nemzeti Színház Tusványoson felállított Magyar Teátrum sátrában tartott előadására, melyen a Keresztül Európán című lemezt mutatták be. A 2008-ban készült Valami Amerika 2 filmből ismert, Vivi szerepében játszó, a Magányos csónak című dalt gyönyörűen eléneklő Tompos Kátya zenés műsora elragadó volt.  

Magazin - :
Saramago befejezetlen könyve
Az irodalmi Nobel-díjas Jose Sara­mago (1922–2010) portugál író utolsó regénye töredékként jelenik meg idén októberben. Saramago özvegye, Pilar del Rio a Saramago Alapítvány Bli­munda című online lapjának a hétvégén elmondta, hogy a regénytöredék Európában és Latin-Amerikában egy időben jelenik meg portugál, olasz, spanyol és katalán nyelven.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Elhalálozás Szívünkben megrendülve, de Isten akaratát elfogadva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető édesapa, nagyapa, testvér, rokon és jó szomszéd, a gyimesközéploki születésű AMBRUS GYULA volt vasúti alkalmazott életének 73. évében 2014. július 27-én hazatért Terem­tőjéhez. Temetése július 29-én, kedden 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozójából. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Gyászoló hozzátartozói 15613

Sport - :
B-divíziós Európa-bajnok a magyar válogatott (Női kosárlabda, utánpótlás)
B-divíziós Európa-bajnok a magyar válogatott (Női kosárlabda, utánpótlás)A magyar U18-as női válogatott szoros, kiélezett csatában legyőzte Észt­országot a B-divíziós kosárlabda Európa-bajnokság döntőjében, és hibátlan teljesítménnyel feljutott az A-divízióba.

Sport - :
Ezüstérmes a magyar férfiválogatott (Vízilabda)
Az aranyérem reményében ültünk le a képernyő elé. Aztán, ahogy teltek, múltak a percek, úgy váltunk egyre szomorúbbá. Egy­szerűen nem ismertünk a magyar válogatottra. Minden tekintetben elmaradt a szerbektől, akik ezen az Európa-bajnokságon megérdemelten jutottak az aranyérem birtokába.

Sport - :
Nibali nyerte a Tourt (Kerékpározás)
A várakozásoknak megfelelően Vincenzo Nibali nyerte meg a 101. Tour de France országúti kerékpáros körversenyt.

hirdetés
Archívum
<<2014 július>>
HKSzCsPSzV
6
13
20
27
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.2711 RON
100 HUF = 1.4156 RON
1 EUR = 4.3955 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS