Sepsiszentgyörgy, 2017. november 23., csütörtök 16:36
Köszöntjük Kelemen, Klementina nevű olvasóinkat!
Fotó: Albert Levente
2017-11-23: Közélet - Nagy D. István:

Kimozdulhat a holtpontról a képtár felújítása

A következő két hétben végre kimozdulhat a holtpontról a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár korszerűsítése. A megyei önkormányzat alelnöke szerint a tervezésre kiírt negyedik versenytárgyalásra került jelentkező, így legalább e vonatkozásban haladni tudnak.
2017-11-23: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Mennyi pénz, ami nincs...

Akkora összegeket dobtak be a köztudatba kedd este, amekkorákat álmában sem látott a legtöbb romániai polgár: a Tel Drum-ügyben első nekifutásra 27,4 millió eurós kárt jelentettek be a nyomozó hatóságok, és az is kiderült, hogy a még mindig tisztázatlan tulajdonú – de Liviu Dragnea irányítása alatt álló – cég öt év alatt 200 millió euró értékű, zömmel állami megrendeléshez jutott. Ebből már be lehetett volna fejezni például a Lugos–Déva autópályát, amelynek 99,5 kilométeréből alig 42,4 használható 18 hónappal az átadási határidő után.
2017-11-23: Közélet - Szekeres Attila:

Feleljen a prefektusDecember 1.

Románia nemzeti ünnepén a Háromszéken történő rendezvények tartalmáért a szervezőbizottság elnöke, Sebastian Cucu prefektus felel – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke újságírói kérdésre adott válaszában.
2017-11-23: Közélet - :

Szerződéskötés előttA hatodi út korszerűsítése

A 12-es és 13-as országutat Erdővidéken át összekötő megyeközi útszakasz korszerűsítésére benyújtott európai uniós pályázat nyertes, jelenleg a finanszírozási szerződés előkészítésének szakaszában áll – mondotta Tamás Sándor elnök Kovászna Megye Tanácsának tegnapi rendkívüli ülésén.
2017-11-23: Közélet - Hecser László:

A múzeumőr Incze Lászlóra emlékeztekErdővidéki Közművelődési Napok

A múzeumőr Incze Lászlóra emlékeztek (Erdővidéki Közművelődési Napok)Az Erdővidéki Közművelődési Napok részeként Baróton Incze László muzeológus-történészre emlékeztek (fotó), majd Bánffy Miklós pályaképét bemutató kiállítást nyitottak meg kedden Erdővidék Múzeumában.
2017-11-23: Közélet - Szekeres Attila:

Ércnél maradandóbb a szóKönyvbemutató Sepsiszentgyörgyön

Lövétei Lázár László és Borcsa János a könyvbemutatón. Fotó: Albert LeventeSzentkatolnai Bálint Gábor Válogatott művek című, a Székely Könyvtár sorozatban megjelent könyvét mutatták be kedd este Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében.
2017-11-23: Közélet - Iochom István:

Sofőrvizsgát Kézdivásárhelyen is

Ezentúl Sepsiszentgyörgyön kell vizsgázniuk a kézdivásárhelyi tanulóknak. A szerző felvételeA kézdivásárhelyi tanács legutóbbi ülésén Gál Elemér László néppárti képviselő, civilben gépkocsivezető-oktató szóvá tette, hogy december 1-jétől csak Sepsiszentgyörgyön lehet letenni a hajtási jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgát.
2017-11-23: Közélet - Iochom István:

Gelence, a mintafaluA biomassza – a jövő energiaforrása

A szerző felvételeMint már hírül adtuk, a BioVill projektnek köszönhetően Gelence és Esztelnek a közeljövőben energetikailag önellátó és fenntartható településsé válik.
2017-11-23: Közélet - :

Vizsgálják a bölöni polgármestert

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség érdek-összeférhetetlenséggel vádolja Sikó Imrét, Bölön polgármesterét.
2017-11-23: Közélet - :

Ünnepi fénybe öltözik Sepsiszentgyörgy

Közösségi eseménnyel hangolódik Sepsiszentgyörgy a közelgő jeles ünnepre, advent első vasárnapján, december 3-án immár hetedik alkalommal várják a megyeszékhelyieket közös gyertyagyújtásra.
2017-11-23: Közélet - :

Negyedszer sem kelt el a Bodok Szálló

Egyetlen vevő sem jelentkezett az egykori Bodok Szálló eladására negyedik alkalommal kiírt versenytárgyaláson.
2017-11-23: Belföld - :

Nem diszkrimináció a kétnyelvűség hiányaDöntött a legfelsőbb bíróság

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) 2014 júliusában hozott határozatát, amelyben a testület diszkriminációnak ítélte a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák hiányát, és azt javasolta a város polgármesteri hivatalának, hogy fél éven belül helyezzen ki kétnyelvű utcanévtáblákat.
2017-11-23: Belföld - :

Kivonult az ellenzék az ülésrőlIgazságügyi törvények módosítása

Elhagyták az igazságügyet érintő törvénytervezetek megtárgyalására létesített parlamenti különbizottság tegnapi ülését a Nemzeti Liberális Párt honatyái. A testület a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt módosító javaslatokról vitázott tegnap.
2017-11-23: Belföld - :

Honatyák előtt a bizalmatlansági indítvány

Ma vitatja meg a parlament az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelynek esetleges elfogadása a kormány bukását jelentené.
2017-11-23: Belföldi hírek - :

Agrárberuházás magyar tőkével

Az eddigi legnagyobb magyar tőkével megvalósuló romániai agrárberuházás, egy takarmánykeverő üzem alapkövét tették le tegnap Kerelőszentpálon.
2017-11-23: Belföldi hírek - :

Több pénzt az önkormányzatoknak

Sürgősségi eljárásban tárgyalja a képviselőház az RMDSZ közpénzügyekre vonatkozó tervezetét, amely előírja: a helyben megtermelt jövedelemadó 100 százalékban maradjon az önkormányzatoknál.
2017-11-23: Belföldi hírek - :

Rendeletek vakációban is

Jóváhagyta tegnap a kormány azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazná, hogy a közelgő parlamenti vakáció ideje alatt rendeleteket adhasson ki olyan kérdésekben, amelyeket nem kell organikus törvényben szabályozni.
2017-11-23: Hírsaláta - :

Hírsaláta

TELEFONSZEX KÖZPÉNZBŐL. Telefonszexre költötték az intézmény költségvetésének egy részét a Vaslui Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóságnál.
2017-11-23: Világfigyelő - :

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Ratko Mladićot

Mladić 1994-ben. Fotó: Pascal Guyot/AFP/index.huAz ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Ratko Mladić volt boszniai szerb hadseregparancsnokot tegnap az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT).
2017-11-23: Külföldi hírek - :

Rekordrészvétel a konzultáción

Az összesítések szerint már több mint 1,7 millióan mondták el véleményüket a nemzeti konzultáción, ami rekord, ennyien még soha nem vettek részt nemzeti konzultációban – közölte a budapesti miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán.
2017-11-23: Külföldi hírek - :

Trump egyeztetett Putyinnal

Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a szíriai helyzetről. A beszélgetést a CNN hírtelevízió értesülései szerint az orosz elnök kezdeményezte, és valamivel több mint egy órán keresztül tartott.
2017-11-23: Külföldi hírek - :

Keresik a megoldást a németek

A szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártját bevonja Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök a kormányalakítási folyamat újraindítását célzó konzultációba – közölte az államfő hivatala tegnap.
2017-11-23: Kármentő - Fekete Réka:

Bukarest kiütéses veresége

Hihetetlenül túlbecsülte magát Románia, amikor azt hitte, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közel ezer alkalmazottja összepakol és Bukarestbe költözik.
2017-11-23: Élő múlt - Fekete Réka:

Rendhagyó családtörténet

Kerekes Jenő dedikál. A szerző felvételeLegnagyobb gazdagságunk azok a kincsek, amelyeket szívünkben és gondolatainkban hordozunk – hangsúlyozta Györgyi Zsolt református lelkipásztor hétfőn a maksai református imaházban tartott kettős könyvbemutatón. A zsúfolásig telt teremben dr. Kerekes Jenő Rendhagyó családtörténet és napló, valamint Köntés György Új versek című kiadványát ismertették, majd a szerzők dedikáltak.
2017-11-23: Élő múlt - Iochom István:

Emléktábla Lakatos Géza vezérezredes-miniszterelnök tiszteletére

A domborműves emléktáblát Tamás József püspök áldotta meg. Péterfi István felvételeNovember 19-én, Szent Erzsébet napján Csíkszentsimonban a Történelmi Vitézi Rend  székelyföldi törzsszéke domborműves emléktáblát avatott vitéz lófő csíkszentsimoni Lakatos Géza (1890-1967) vezérezredes-miniszterelnök tiszteletére halálának 50. évfordulóján. Habár Lakatos Géza Budapesten született, régi székely, csíkszentsimoni család leszármazottja volt.
2017-11-23: Család - :

Fullad, köhög, hamar kifáradEgészségünk

Az Egészségügyi Világszervezet szerint mintegy 64 millió ember szenved krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), és 2030-ra várhatóan ez lesz a harmadik leggyakoribb halálok világszerte.
2017-11-23: Család - :

Gyermekeink

Tekla és Ünige. Fotó: Albert LeventeTekla és Ünige
2017-11-23: Család - :

Hitelesség a nevelésben 2.

A szereteten és tiszteleten alapuló kölcsönösségen nyugszik az a szülői tekintély, amelyben az is kifejezésre jut, amiben a szülő szerepe más, mint a gyermeké. Gyermekeinknek hiteles szülőkre van szükségük, és a hitelességre életünk végéig törekednünk kell.
2017-11-23: Család - :

Iskolásnak bármi jó?

Romániában havonta átlagosan 150 lejt költ egy család az iskolás vagy óvodás gyerekek tízórai étkeztetésére, míg más országokban ötször-hatszor többet – derült ki az Unicorn Naturals élelmiszer-ipari vállalkozás felméréséből, mely szerint a szülők jobban figyelnek a gyerekek étkeztetésére tízéves korig, holott fejlődésük egész idején egészségesen kellene étkezniük.
2017-11-23: Család - Puskás Attila:

Zöld konyhaErdő-mező ajándéka

A természet zöld (és sokszínű) ajándékai konyhánk asszonyának kedvencei, amelyekről hetenként írtunk a Háromszék Család rovatában. Az az ismertetett majdnem negyven növény, zöldség- és gyümölcsfaj, amelyeket a tápláló és gyógyító természet ad, ha lehajolunk értük.
2017-11-23: Sport - :

Fiatal középpályással erősített a Sepsi OSKLabdarúgás

Alexandru Chiriță. Fotó: Facebook / Sepsi OSKA Sepsi OSK kedden este közösségi oldalán hozta nyilvánosságra, hogy egy újabb labdarúgó csatlakozott az élvonalban maradásért küzdő piros-fehér mezesekhez. A 21 éves Alexandru Chiriță a Kolozsvári CFR csapatától érkezik a szentgyörgyiekhez.
2017-11-23: Sport - :

Háromgólos előnyt tékozolt el a LiverpoolLabdarúgás, Bajnokok Ligája

Háromgólos előnyt tékozolt el a Liverpool (Labdarúgás, Bajnokok Ligája)A Liverpool a 92. percig biztos továbbjutónak tűnt, viszont háromgólos előnyt követően pontosztozkodással zárt a második félidőben összeszedetten játszó Sevilla vendégeként a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában.
2017-11-23: Sport - :

Törökországban játszik a Sepsi-SICKosárlabda, női Európa-kupa

Fotó: FibaAz Európa-bajnoki selejtezősorozat első két fordulója miatt bő három hetet szünetelt a kosárlabda női Európa-kupa, ám tegnaptól újra beindult a nagyüzem, és a D-csoport harmadik helyén álló megyeszékhelyi Sepsi-SIC ma 17 órától a hibátlan török Hatay BB otthonában lép pályára a küzdelemsorozat csoportkörének 5. fordulójában. A két csapat közötti odavágóbeli meccset a zöld-fehérek 63–80-ra veszítették el.
2017-11-23: Sport - :

Dobolyi Aladár EmlékversenyAsztalitenisz

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK hétvégén második alkalommal szervezi meg az asztalitenisz Dobolyi Aladár Emlékversenyt a városi sportcsarnokban.
2017-11-23: Sport - :

Dobogóra állhattak BukarestbenSporttánc

Dobogóra állhattak Bukarestben (Sporttánc)Az elmúlt hétvégén a fővárosban rendezték meg a 2017-es év legnagyobb és legszínvonalasabb háromnapos táncversenyét, a Bucharest Dance Festivalt. A nemzetközi megmérettetésen, amelyen egyben a világbajnoki kvalifikációt is kiharcolhatták, mintegy 4500 táncos vett részt Romániából és Kelet-Európa különböző országaiból.
2017-11-23: Sport - :

Népes mezőnyben ragadtak ütőtFallabda

Népes mezőnyben ragadtak ütőt (Fallabda)November 17–19. között Kolozsvár adott otthont az ötödik Romanian Open Squash fallabdaversenynek, amely az idei országos körverseny egyik állomása is. A megmérettetésre nyolcvan férfi és tizennégy nő nevezett be.
2017-11-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál Sepsiszentgyörgyön a FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztiválon ma 18 és 20 órától az athéni Onassis Kulturális Centrum vendégelőadását lehet megtekinteni a Tamási Áron Színházban. A Dandelion című produkció rendezői a londoni, világhírű DV8 Fizikai Színház táncművészei és koreográfusai: Hannes Langolf és Ermira Goro. PÉNTEKEN 19 órától a Frenák Pál Társulat bemutatja faUN című produkcióját a Háromszék Táncstúdióban. Az előadások után mindkét este közönségtalálkozó lesz a színház büféjében. Jegyek a kulturális szervezőirodában és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.
2017-11-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SCHIPOR STELIAN-VICTOR, az előpataki ADMR volt elnöke életének 63. évében 2017. november 22-én elhunyt. Végső nyughelyére november 24-én, ­pénteken 15 órakor helyezzük a sepsi­szentgyörgyi közös temetőben. Drága emléke szívünkben él. A gyászoló család 3904/b
2017-11-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

Frenák Pál-bemutató az M Stúdióban

Jelenet az előadásból Barabás Zsolt felvételeFrenák Pál rendezésében és koreográfiájában ma este 19 órától mutatja be To_R című legújabb előadását a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház. A premier a FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál első előadása, melyet a hét folyamán olyan további produkciók követnek, mint a görögországi Onassis Cultural Centre Dandelion, a Gergye Krisztián Társulat Aukció, a Frenák Pál Társulat faUN és LUTTE vagy a Fehér Ferenc által rendezett The Station című előadás.
2017-11-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hiányzik a szakképzett munkaerőÁllásbörze Rétyen

Álláskeresők Rétyen. Fotó: Megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségVállalkozók és munkanélküliek egyaránt elégedetlenül távoztak a hétfői, Rétyen tartott találkozóról, ahol készruhagyárak kezdeményezésére szervezett toborzót a szakhivatal. A környező településekről behívott száz álláskereső alig fele tartotta érdemesnek elmenni a börzére.
2017-11-22: Közélet - Nagy D. István:

Románia még mindig fél?Országzászló-felvonás

A résztvevők testi épségének megőrzése érdekében a Magyar Polgári Párt képviselői szervezőként nem vállalhatták, hogy a november 15-ei, a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parki történelmi kiállítás részét jelentő országzászló-felvonást a karhatalmi szervek akár erőszak árán akadályozzák meg. Az alakulat sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke, Nagy Gábor Levente ugyanakkor úgy véli, a jogállam megcsúfolása az, ahogyan mind a prefektúra, mind a karhatalmi szervek – ideértve a román titkosszolgálatot is – mindenáron megpróbálták megakadályozni a zászlófelvonást, hazugságoktól és fenyegetésektől sem riadva el.
2017-11-22: Közélet - Bokor Gábor:

Nem okozhat fennakadást a havazás

Készülnek a télre Kommandón ALbert Levente archív felvételeHavazást jeleznek a meteorológusok, jelentősebb hómennyiség inkább hegyvidéken várható. Háromszék legmagasabban fekvő településén, az erdők közé ékelt Kommandón még nem hullott hó tegnap délutánig, csak az enyhe dértől, zuzmarától volt fehér a környék. A havazás azonban itt nem okozhat meglepetést. Tudják, mit jelent a tél a hegyek között, fel vannak készülve, minden szükséges lépést megtettek, így nem adódhat probléma a havazásból – értékelte érdeklődésünkre Kocsis Béla polgármester.
2017-11-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gondok a kilyéni ravatalozónál

Elkészült, de minőségi kifogások merültek fel, ezért nem vették át a kilyéni ravatalozót; a kivitelező 90 napot kapott a hibák kijavítására, de a munkálatok kedvezőtlen időben felfüggeszthetők, tehát az már elég biztos, hogy a rég várt halottasházat idén nem vehetik használatba a helybeli lakosok – tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi városháza műszaki igazgatójától.
2017-11-22: Közélet - :

Nyugdíjátszámolás

Megjelent hétfőn a Hivatalos Közlönyben az a törvény, mely alapján kérvényezhető a nyugdíjak újraszámítása. A jogszabály november 23-án lép érvénybe.
2017-11-22: Közélet - :

Jótékonysági Erzsébet-bál

Mintegy tizennégyezer lej gyűlt össze az első zabolai Erzsébet-bálon, amelyet a Gyulafehérvári Caritas és a Roy Chowdhury–Mikes család szervezett múlt héten.
2017-11-22: Közélet - :

Ne dőljünk be a telefonos csalóknak

Ne dőljünk be a telefonos csalóknak – hívja fel a figyelmet a Kovászna megyei rendőrség. Az intézmény közli, tudomásuk szerint Háromszéken mostanában nem szedett áldozatot, de az országban ismét felütötte fejét a baleset fedőnevű csalás.
2017-11-22: Közélet - :

Bárból lopott

Szombaton este egy sepsiszentgyörgyi bárból eltűnt 1793 lej. A lopással a rendőrség egy 49 éves férfit gyanúsít, aki kihasználta a kiszolgálónő figyelmetlenségét, a bárpultból elemelte a pénzt, és eltűnt. A rendőrök hétfőn őrizetbe vették, tegnap előzetes letartóztatását kérték. (sz.)
2017-11-22: Közélet - :

Kiskorú bűnözők

Egy 11 és egy 14 éves helybeli fiú személyében azonosították egy berecki lopás tetteseit. Egy cégvezető hétfőn jelentette a rendőrségen, hogy szombat este a vállalkozás udvarán levő, bezáratlan ajtóval álló két gépkocsiból kiszerelték a CD-lejátszókat, s eltűnt két kanna üzemanyag és olaj. A rendőrök megtalálták az ellopott holmit, és lopás gyanújával folytatják a kivizsgálást. (sz.)
2017-11-22: Külföldi hírek - :

Lemondott Mugabe

Lemondott a zimbabwei elnök – jelentette be a zimbabwei házelnök tegnap. A BBC szerint Robert Mugabe levélben közölte döntését, közölte a HVG.hu. A 93 éves Mugabe önként mondott le.
2017-11-22: Jegyzetek - Bokor Gábor:

Drága itt mindenKármentő

Megdrágult a tojás. Ez már nem is szenzáció az üzletek polcairól vásárló közönség számára, lassan természetes lesz, hogy egyre többe kerül minden. Kezdődött az üzemanyagokkal, villannyal, gázzal, az élelmiszerekkel, a sort hosszasan lehet folytatni. Mégis, minden közül kiemelkedik a tojás, a központi sajtó is rendszeresen foglalkozik a témával. A klasszikus kérdés – hogy előbb volt a tojás vagy a tyúk? – feledésbe merült, most mindenki arra keresi a választ: miért lett drágább a tojás?