Sepsiszentgyörgy, 2017. szeptember 23., szombat 01:16
Köszöntjük Tekla nevű olvasóinkat!
A sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban. Fotó: Albert Levente
2017-09-23: Közélet - Váry O. Péter:

Reformációról szóval, tettekkel

Századok élő öröksége címmel szervezett kétnapos rendezvénysorozatot a sepsiszentgyörgyi belvárosi és a bikfalvi református egyházközség, a tanulmányi napok sorát tegnap két előadás nyitotta meg, ma újabb előadásra, illetve egy bikfalvi időutazásra várják az érdeklődőket.
2017-09-23: Máról holnapra - Mózes László:

Tudathasadás vagy kettős mérce?

A bukaresti kormány jelenleg nem akar lépni az iskolaügyben, nehogy úgy tűnjön, hogy Budapest nyomására cselekszik – közölte Mihai Tudose telefonon Jakubinyi Györggyel. A miniszterelnök a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyéről egyeztetett a gyulafehérvári érsekkel, kettejük beszélgetését Potyó Ferenc, a római katolikus érsekség általános helynöke hozta nyilvánosságra.
2017-09-23: Közélet - Farkas Réka:

Perel az SZNT

Tegnap lezárult a tárgylás és jövő héten várnak ítéletet abban a perben, melyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alapítványa, a Siculitas Egyesület indított Marosvásárhely önkormányzata ellen. Az SZNT a március 10-i, székely szabadság napi felvonulás bejelentésére adott kétértelmű válasz miatt indított ismét eljárást a városháza ellen.
2017-09-23: Közélet - Iochom István:

Elítélték Csernáton polgármesterét

Jogerősen egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Bölöni Dávidot, Csernáton polgármesterét a Brassói Táblabíróság szeptember 15-én. Ugyanakkor a taláros testület elutasította a korrupcióellenes ügyészség brassói kirendeltségének fellebbezését, és megerősítette a Kovászna Megyei Törvényszék március 14-én hozott alapfokú, 2016/119/1361-es számú döntését. Időközben Bölöni Dávid visszavonta az általa benyújtott fellebbezést. A felfüggesztett börtönbüntetésen kívül az elöljárót egy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és kétéves próbaidőt szabtak ki számára, ezért a községvezetőnek a közeljövőben le kell mondania tisztségéről. Minden valószínűség szerint az időközi választásokig a teendőket Fábián Sándor alpolgármester fogja ellátni.
2017-09-23: Közélet - Fekete Réka:

A csillagösvény népe a táncstúdióbanHáromszék táncegyüttes

Fotó: Henning JánosA Székely Vágtán júliusban bemutatott A csillagösvény népe című produkció színháztermi változatával lép színpadra hétfőn a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió. A táncszínházi előadásban Orza Călin rendező-koreográfus a székelység eredettörténetét dolgozza fel a tánc nyelvén.
2017-09-23: Közélet - Nagy B. Sándor:

Több pénz, gazdagabb évadM Stúdió

A sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgásszínház új évadának fontosabb eseményeit Márton Imola társulatvezető és Sipos Noémi sajtóreferens vázolta a színház udvarán tartott sajtótájékoztatón. Bemutatták az új produkciókat, azok rendezőit, beszéltek az ősszel sorra kerülő második Flow Fesztiválról, a társulat által idén megnyert rekordszámú pályázatról és az ezeknek köszönhető turnékról és együttműködési projektekről is.
2017-09-23: Közélet - Nagy D. István:

Virág és gyertya a meghurcoltakért

Fotó: Albert LeventeMintegy huszonöten voltak tegnap kora este a kommunizmus áldozatainak emlékére a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban emelt kopjafánál, hogy megemlékezzenek a kollektivizálás több ezer háromszéki áldozatáról, meghurcoltjáról. A kitelepítéseket gyerekfejjel megélők virággal, gyertyával és csendes imával idézték meg egyebek mellett 1950. szeptember 22-e borzalmas éjszakáját, amikor a hatalom korra, nemre, állapotra való tekintet nélkül marhavagonokban, teherkocsikban a Bărăgan és Dobrudzsa ismeretlen vidékeire hurcolt el embereket hosszú évekre, családokat szakítva szét, sorsokat törve kettőbe.
2017-09-23: Közélet - Mózes László:

Kriterion, az utolsó mentsvárDomokos Gézára emlékeztek

Domokos Péter, Bogdán László, Kiss Jenő, Szonda Szabolcs. Fotó: Albert LeventeDomokos Géza és a Kriterion Könyvkiadó értékrendje a 21. században címmel tartottak szűk körű beszélgetést szerda délután a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. Elhangzott, a Kriterionhoz hasonló kulturális intézményre napjainkban is szükség lenne, hiszen annak értékrendje, igényessége ma is életképes.
2017-09-23: Közélet - Iochom István:

A béke világnapja Kézdivásárhelyen

A szerző felvételeCsütörtök este a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület kilencedik alkalommal ünnepelte meg a béke nemzetközi világnapját a sportcsarnok előterében. A nap mottója: Együtt a békéért – tisztelet, biztonság és méltóság mindenkinek! Az esemény partnere a Bod Péter Tanítóképző és a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete volt.
2017-09-23: Belföld - :

A székelyek közömbösek?Az autonómiaharc folytatódik

A Kárpát-medence magyar közösségei nem adták fel az autonómiáért folytatott harcukat, de az őket érő támadások ellen is egyfolytában védekezniük kell – jelentette ki Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára tegnap a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) nagyváradi ülésén.
2017-09-23: Belföldi hírek - :

Kihívások elé nézünk

A romániai magyarságnak érdeke, hogy továbbra is olyan kormány irányítsa Magyarországot, amely bizonyította: nemzetpolitikai víziójában és a mindennapi gyakorlatban fontos teret foglalnak el az erdélyi magyarok – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tegnap Kolozsváron, ahol magyar nyelvű ügyintéző irodát nyitottak.
2017-09-23: Belföldi hírek - :

Nem megy Ukrajnába

Lemondta októberre tervezett ukrajnai látogatását Klaus Iohannis államfő az új ukrán oktatási törvény elfogadása miatt – ez ugyanis szerinte nem egyeztethető össze a „kölcsönös jóindulat” szellemével, és drasztikusan korlátozza az Ukrajnában élő román közösség jogát az anyanyelvű oktatáshoz.
2017-09-23: Belföldi hírek - :

Sevil Shhaideh gyanúsított

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség a kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Sevil Shhaideh regionális fejlesztési miniszter ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak egy Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatása ügyében.
2017-09-23: Hírsaláta - :

Hírsaláta

KIFOGÁS, AZ KERÜL. Nem akarja azt a látszatot kelteni a román kormány, hogy nyomást gyakorolhat rá Budapest, így egyelőre nem akar lépéseket tenni a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium helyzetének megoldásáért. Mindezt Mihai Tudose miniszterelnök egy személyes telefonbeszélgetés keretében hozta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek tudomására – közölte Potyó Ferenc pápai prelátus.
2017-09-23: Világfigyelő - :

Lengyel–magyar barátság

Orbán Viktor és Beata Szydło. Fotó: Szecsődi BalázsA lengyel és a magyar kormány által választott út az illegális bevándorlás kezelésében helyesnek bizonyult – hangsúlyozta Beata Szydło lengyel kormányfő tegnap Varsóban, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt.
2017-09-23: Kitekintő - :

S. Király Béla: Macron, az arrogáns műlesiklóPárizsi levelek

S.  Király Béla: Macron, az arrogáns műlesikló (Párizsi levelek)A francia elnök és a lengyel miniszterelnök közötti nyilatkozatpárbaj párját ritkító az Európai Unióban. Érdemes hetek után is visszatérni rá. A visegrádi négyek megosztására törekvő keleti szlalomozása végén Macron Bulgáriában azt nyilatkozta, hogy Lengyelország nem tartozik azon európai országok közé, amelyek meg fogják határozni Európa jövőjét. Hozzátette, hogy polgárai jobbat érdemelnek egy olyan kormánynál, amely megtagadja az „európai demokratikus értékeket” és a gazdasági reformterveket. A V4-ek helyett a slavkovi háromszöggel találkozott – Ausztria, Csehország, Szlovákia –, aztán Magyarországot és Lengyelországot látványosan elkerülve Romániában, majd Bulgáriában landolt.
2017-09-23: Jegyzetek - :

Feltámadunk, s nem leszünk hitványak

A Budapesti Székely kör az őszi évadot híres emberekkel való találkozók tekintetében szeptember 20-án kezdte a Vármegye Galériában. Első számú meghívott Csókay András idegsebész, agykutató volt, az est folyamán később mellé ültették Szilágyi István Tast is, aki negyven évvel ezelőtt Erdélyből telepedett át mint körorvos. Kegye János fuvolaművész a helyzethez illő hangulatot teremtett. A beszélgetés 70 részvevő előtt zajlott.
2017-09-23: Glossza - :

Sabin Gherman: Dragnea Cotroceni-be készül

Ha egy kicsit odafigyeltél, láthattad, Dragnea mindent azért csinál, hogy azt a benyomást keltse, de facto ő vezeti Romániát. Munkalátogatások, szimbolikus keretbe foglalások, román népviselet, az igazságszolgáltatás–gazdaság–bankok–nyugdíjak–függetlenség véleményezése, a románok zsebe, a brüsszeli vagy az amerikai nagykövetségi gonoszok, a teljes készlet. Mindaz, amit most látsz, valójában holmi államfői viselkedés szimulálása, amiben nem az a lényeg, hogy jól vagy rosszul csinálja, hanem az, hogy a nép hozzászokjon a gondolathoz.
2017-09-23: Életutak - Csinta Samu:

Nem csak tanítani, nevelni is kellPosztumusz interjú Szilágyi Pál matematikussal

Nem csak tanítani, nevelni is kell (Posztumusz interjú Szilágyi Pál matematikussal)Szaktudása, felhalmozott vezetői tapasztalata, de mindenekelőtt saját lelkiismerete jelölte ki számára az utat. Dr. Szilágyi Pál matematikussal, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem néhai rektorával természetesen nemrég bekövetkezett halála előtt beszélgettünk.
2017-09-23: História - :

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és koraRészletek /33.

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora (Részletek /33.)Míg lassan, egykedvűen folydogált medrében a szőke Duna, jobbról-balról mellette rohamosan nőtt a két város, már be se lehetett látni vége-hosszát a tündérpanorámával meghizlalt szemnek a Svábhegyről. S amint a város nagyobbodott, úgy emelkedett az ország is anyagiakban és szellemiekben. Megnégyszereződtek az olvasók, tehát a lapok is.
2017-09-23: Kultúra - :

Szilágyi Domokos emlékéreTárlat Sepsiszentgyörgyön

Plugor Sándor grafikája„A halottaknak meg lehet bocsátani.” (Haruki Murakami) ...és velük már nem lehet vitatkozni, fűzhetnénk hozzá. Szilágyi Domokos életműve, akárcsak tragikus élettörténete, amely közvetve-közvetlenül kivetült az őt körülvevőkre is, mély nyomot hagy bennünk. Ennek értelmében versei is folyamatosan újraértelmezhetőek, viszont  egzisztenciális tragikumuk és lírai értékük vitathatatlan marad.
2017-09-23: Kultúra - :

Czakó Gábor: Nyelvédesanyánk /5.Hunfalvy Pál nyelvstratégiája

Finály Henrik nyelvtudósunknak a 130 éve Hunfalvy Pálhoz intézett keserű leveléből idézek. Ebben a Kolozsvárott tanító professzor panaszolta, hogy még mindig „nincs rendes nyelvtanunk”.
2017-09-23: Kiscimbora - :

Benedek Elek: A szegény ember és a róka

Tóth Boróka, SepsiszentgyörgyVolt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek két ökröcskéje s egy kicsi szántóföldje volt minden gazdagsága. Ez a föld is messze, kint az erdő szélén volt, mikor termett gabonát, mikor nem.
2017-09-23: Kiscimbora - :

Ha összefogsz, erőre kapszUjgur népmese

Hajdan-hajdanán volt egy öreganyó meg egy öregapó. Összes jószáguk egy öreg szamár volt. E szamara megvénülte miatt az öreg igen bosszankodott.
2017-09-23: Magazin - :

A kalandozó magyarok győzelme Berengár fölött899. szeptember 24.

Magyar kalandozások Európában„A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” (Imádság a kalandozások korából) 899. szeptember 24-én semmisítették meg a kalandozó magyarok a Brenta folyó mellett Friauli Berengár itáliai király (ur. 887–924) seregeit, miután híres, megfutamodást színlelő taktikájukkal az általuk kiszemelt terepre csalták őt. A háromszoros túlerő ellen kivívott győzelem a kalandozó hadjáratok első jelentős sikere volt, amelyet Észak-Itália felprédálása követett.
2017-09-23: Magazin - :

A Széchenyi-díjasok mutatják meg az ország igazi erejét

Magyarország erejét Széchenyi-díjasai mutatják meg igazán – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Széchenyi-díjjal kitüntetettek tiszteletére adott vacsorán a Pesti Vigadóban csütörtök este.
2017-09-23: Magazin - :

Óriáskrokodilt lőttek le

Fotó: News Corp AustraliaLelőtték Queensland egyik legnagyobb, 5,2 méter hosszú hím bordás krokodilját. Az óriási hüllőt golyóval a fejében találták meg a queenslandi Rockhamptonban a Fitzroy folyóban csütörtökön, a rendőrség vizsgálatot indított az illegálisan elpusztított állat ügyében.
2017-09-23: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Asztalitenisz. Péntektől vasárnapig a Câmpulung ad otthont a 8–10 éves asztaliteniszezők egyéni országos bajnokságának, amelyen megyénket a sepsiszentgyörgyi Electrica és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK sportolói képviselik.
2017-09-23: Sport - :

Osztozott a pontokon a CFR és az FCSBLabdarúgás, I. liga

Fotó: Facebook / Fotbal Club CFR 1907 Cluj-NapocaAz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 11. fordulójának rangadóján az FCSB döntetlent játszott a listavezető Kolozsvári CFR vendégeként, így a Dan Petrescu irányította csapat továbbra is őrzi négypontos előnyét. Az Astra Giurgiu gól nélküli mérkőzésen zárt pontosztozkodással a Medgyesi Gázmetán otthonában, míg a címvédő 3–0-ra győzött az újonc Bukaresti Juventus ellen. Az FC Botoșani hazai környezetben hatgólos összecsapáson játszott döntetlent a Jászvásári Poli együttesével.
2017-09-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Századok élő öröksége A reformáció 500. jubileumi évében a Sepsiszentgyörgyi Belvárosi Református Egyházközség és a Bikfalvi Református Egyházközség szeptember 22–23-án Századok élő öröksége címmel konferenciát és tanulmányi napot szervez. A mai program: Sepsiszentgyörgyön a belvárosi református templomban 12-től előadás: Kálvin és Szervét viszonya: Sütő András Csillag a máglyán című drámájának teológiai elemzése – előadó: dr. Buzogány Dezső egyháztörténész, teológiai tanár; 15-től indulás autóbuszokkal Sepsiszentgyörgyről Bikfalvára. Bikfalván: 15.30–17 óráig séta – a település épített örökségének bemutatása – Kerezsi János tanár, helytörténész; 17-től a bikfalvi református templom meglátogatása – a település és a templom történetének bemutatása – Sánta Imre bikfalvi református lelkész; 17.30-tól a református templomban: a reformáció zenei öröksége – a Codex régizene együttes hangversenye; 19-től indulás vissza Sepsiszentgyörgyre.
2017-09-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, szeretett édesanya, nagymama, anyós, anyatárs, rokon, kolléga, jó szomszéd és ismerős, SZABADOS ERZSÉBET ny. pszichopedagógus szerető szíve életének 68., házasságának 45. évében 2017. szeptember 22-én hosszú szenvedés után megszűnt dobogni. Temetése 2017. szep-tember 25-én 15 órától lesz a vártemplomi református ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4301535
2017-09-22: Közélet - Fekete Réka:

Újdonságok az orvoslásban és az orvos-beteg kapcsolatbanXII. Háromszéki Orvosnapok

Köszöntik a húszéves műveseközpontot. Albert Levente felvételeA családorvosok és a szakorvosok közötti együttműködés erősítése, a beteg-orvos kapcsolat gördülékenyebbé tétele, az egészségmegőrzés, valamint a szakmai kiégés is szerepel a tegnap Sepsiszentgyörgyön kezdődött XII. Háromszéki Orvosnapok témái között. A Kovászna Megyei Orvoskamara által szervezett rendezvényen több mint harminc dolgozatot mutatnak be helyi és meghívott előadók, köztük a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem évente visszatérő professzora, dr. Benedek Imre és csapata.
2017-09-22: Közélet - Nagy D. István:

Novembertől változik az elszállításHulladékkezelés

Novemberben nyílik a lécfalvi hulladéktározó. Iochom István felvételeVárhatóan november elsejétől lépteti életbe a hulladékelszállítás új rendszerét a Tega Rt. köztisztasági vállalat vidéken és városon egyaránt. Az új szabály értelmében a családi házaktól, illetve a falusi portáktól a háztartási hulladékot kéthetente szállítják el, a kieső két hétben pedig csak a szelektíven gyűjtött szemétért érkeznek autóik. A begyűjtési napok nem változnak. A szelektíven gyűjtött hulladékot a már korábban bevezetett sárga zsákokban kell elhelyezni, amelyeket vagy a vállalat székhelyén vagy a szemeteskocsik vezetőitől lehet beszerezni.  
2017-09-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tanulás és játékos készségfejlesztésJelentkezőket vár a Berde Mózsa kör

A Berde Mózsa kör gyermekei Zabolán táboroztak a nyáronOktóber elején hatodik alkalommal indítja el oktató-nevelő, játékos foglalkozásait a Turulmadár Ifjúsági Iroda. A Berde Mózsa kör olyan I–IV. osztályos gyermekek számára biztosít  fejlődési és tanulási lehetőséget, akik szerény anyagi körülmények között élnek, nagycsaládból származnak vagy egyéb társadalmi gondokkal küzdenek.  
2017-09-22: Közélet - Ferencz Csaba:

Gyertyafényes muzsikaTollraforgó

Toró Attila felvételeNéha a vihar is besegít. Hogy különleges – valójában egykor természetes – pillanatok, élmények szülessenek.
2017-09-22: Közélet - Hecser László:

Partnerségben a megyei tanáccsal

Barót tanácsa a megyei tanáccsal partnerségben játszótereket, orvosi rendelőket, sportlétesítményeket és művelődési házakat újít fel. Lázár-Kiss Barna András polgármester úgy fogalmazott, nem kell aggódniuk azon települések lakóinak, akik most kimaradnak az együttműködési programból: előbb-utóbb mindegyik település jelentősebb középülete részesül a beruházásból.  
2017-09-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Év végéig elindulnak a tanfolyamokMunkaerő-foglalkoztatás

Kimozdulni látszik a holtpontról a szakmai képzések ügye, bár a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnak erre vonatkozó tervei messze állnak a megvalósítástól. Nemrégiben harmadik próbálkozásukra sikerült partnert szerződtetni, így még ebben a hónapban elindíthatják a közel száz érdeklődőt célzó biztonsági őr tanfolyamot egy Brassó megyei céggel együttműködve.  
2017-09-22: Közélet - Nagy D. István:

Harmadjára is meghirdetik a Bodok SzállótKevesebb jótállási pénzt kérnek

Eladó az ingatlan. Albert Levente felvételeNoha két héttel korábban még nem lehetett tudni, mit szándékszik lépni Sepsiszentgyörgy önkormányzata a központot rondító épületmaradvánnyal és a hozzá tartozó telekkel– a két rendben már sikertelenül árverésre bocsátott Bodok Szállodával –, tegnap a képviselő-testület tagjai rábólintottak az újbóli meghirdetésre. A vételár nem módosult, viszont csökkentették a jótállási összeget.  
2017-09-22: Belföld - :

Erdélybe látogat Orbán Viktor

Erdélybe látogat Orbán ViktorHónapfordulón három napra Erdélybe és Partiumba látogat Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki részt vesz a kolozsvári reformációs ünnepségen, illetve a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitóján is.  
2017-09-22: Belföldi hírek - :

Háborognak a szakszervezetek

A szabad szakszervezetek Frăţia nevű országos szövetsége arra kéri a kormányt: tegyen le arról, hogy a munkáltatóról a munkavállalóra hárítsa át a társadalombiztosítási járulékok kifizetését.
2017-09-22: Belföldi hírek - :

Utat a mócoknak

Huszonhárom Fehér megyei polgármester írta alá azt a beadványt, amelyben három, összesen 260 kilométernyi országút felújítását kérik Mihai Tudose kormányfőtől.
2017-09-22: Belföldi hírek - :

Újabb oltáskrízis

Kérdőre vonta Mihai Tudose a tegnapi kormányülésen az egészségügyi minisztert az influenza elleni oltások késése miatt.
2017-09-22: Belföldi hírek - :

Kárfelmérés

A szerdai vihar az ország 15 megyéjének 38 településén és Bukarestben okozott károkat.
2017-09-22: Világfigyelő - :

Védelmezik a magyar érdekeket

A magyar állammal találja magát szemben az, aki a magyar érdekeket veszélyezteti – hangoztatta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján az új ukrán oktatási törvényről, majd a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva. A politikus kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze.  
2017-09-22: Világfigyelő - :

Utcai tiltakozások Barcelonában

Fotó: Emilio Morenatti / Associated PressFolytatódtak az utcai tiltakozások Barcelonában tegnap amiatt, hogy előző nap a spanyol csendőrség őrizetbe vett 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és kormányzati épületekben is házkutatást tartott a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett népszavazással kapcsolatos dokumentumok után kutatva.  
2017-09-22: Világfigyelő - :

Vétózza meg az oktatási törvényt

Az ukrán államfőhöz intézett beadványt fogadott el tegnap a Kárpátalja megyei tanács, amelyben a képviselők arra kérik Petro Porosenkót, vétózza meg az ukrajnai nemzetiségek anyanyelven történő tanuláshoz fűződő jogait szűkítő oktatási törvényt.
2017-09-22: Világfigyelő - :

Ragaszkodunk szerzett jogaink garantálásához

Brenzovics László. Fotó: Zunkó BarnabásMindenkit sokkolt a házszabály súlyos megsértésével elfogadott, a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatának szempontjából durván jogcsorbító és diszkriminatív új oktatási törvény. Az ország alkotmányával, a nyelvi chartával, az ukrán–magyar alapszerződéssel és egy sor nemzetközi vállalással merőben ellentétes jogszabály az államfő aláírására vár. A kialakult helyzetről Brenzovics László parlamenti képviselővel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével beszélgettünk.  
2017-09-22: Máról holnapra - Farkas Réka:

Ha jön a vihar

Románia a végletek országa. Miután múlt hét végén városokat tarolt, emberéleteket követelt a szokatlanul nagy vihar, és utólag kiderült, a meteorológusok jeleztek ugyan, de senki rájuk sem bagózott, szerdán sikerült átesni a ló túlsó oldalára.
2017-09-22: Kármentő - Kuti János:

Riasztani a legfontosabb!

A vasárnapi, az ország nyugati felét sújtó, nyolc halálos áldozattal járó orkán után keresik a bűnbakokat. Úgy tűnik, a lakosságot nem riasztották megfelelően. Őszintén szólva, addig mind riogattak, hogy már nem is tudom, mikor riadjak meg és mikor ne a sok meteorológiai figyelmeztetéstől. Ha jól emlékszem, az utóbbi időben egy hónap alatt kétszer is potyára ijesztettek rám sárga vészjelzéssel, hogy Kovászna megyében nagy esőzések várhatók az elkövetkezendő 24 órában, és annak ellenére nem lett egy csepp eső sem.
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.8316 RON
100 HUF = 1.4834 RON
1 EUR = 4.5950 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: