Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. március 27., hétfõ 17:39
Köszöntjük Hajnalka nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2017-03-27: Közélet - Hecser László:

Emlékerdő Középajtán

Középajtai és nagyajtai iskolások ragadtak pénteken ültetőkapát és ásót, hogy Középajta határában, a Kicsifenyősben ötszáz facsemetét ültessenek el, ugyanakkor megtisztították az Ajta pataka martjának egy részét. Az eseményt a Kriza János Általános Iskola, a középajtai közbirtokosság és a helybeli református egyház szervezte. Az ötszáz csemete a reformáció óta eltelt öt évszázadra emlékeztet, a március végi dátum pedig az erdők nemzetközi napjának apropóján hívta fel a figyelmet természeti értékeinkre.
2017-03-27: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Ki terrorizál itt?

Ugyanazon a napon, amikor Londont és a civilizált világot újra gyászba borította az Iszlám Állam egy fanatikus – amúgy Nagy-Britanniában született – híve, több ország békés polgárait megölve vagy megsebesítve, pár órával a szerdai merénylet után néhány ploieşti-i fiatal jó mókának tartotta, hogy arabosan öltözve, valódinak látszó és lövéshez hasonló hangot kiadó pisztollyal riogassa a járókelőket.
2017-03-27: Közélet - Iochom István:

Két hét múlva ítélethirdetésSzékelyföldi terrorvád

A bukaresti táblabíróságon a kilencedik tárgyalással lezárult a Beke István és Szőcs Zoltán alapfokú pere, az ítélethirdetést április 7-ére tűzték ki – adtuk hírül szombati lapszámunkban. Az ügyész súlyos börtönéveket és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom betiltását kérte Romániában. A védelem a vádlottak felmentéséért szállt síkra. Az alapfokú ítéletet a Legfelső Semmítő- és Ítélőszéken lehet majd megfellebbezni. A pénteki tárgyalás részleteiről Beke István számolt be lapunk megkeresésére.
2017-03-27: Közélet - Mózes László:

Felértékelődik SzékelyföldA turizmus éve Háromszéken

A Szent Anna-tó télen – a turisták számára élményeket kell biztosítani. A szerző felvételeIdegenforgalmi témában szervezett konferenciát csütörtökön Sepsiszentgyörgyön a megyeháza és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, ezzel hivatalosan is elkezdődött a Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat. Az előadásokból kiderült, jó irányú változás érzékelhető a megye turizmusának fejlődésében, tavaly közel százezer vendég érkezett Háromszékre, növekszik Székelyföld idegenforgalmi értéke.
2017-03-27: Közélet - Farcádi Botond:

Sepsiszentgyörgyön készül az ország legjobb kenyere

Fotó: FacebookA sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség barna pityókás kenyerét választották az Év legjobb péktermékévé a hétvégén Nagyszebenben lezajlott GastroPan kiállításon.
2017-03-27: Közélet - Iochom István:

Barót csapata győzöttJancsó Benedek Történelmi Emlékverseny

Virágot helyeznek el a diákok Jancsó Benedek szobránál. A szerző felvételeBaróti diákok csapata nyerte meg a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny döntőjét, amelyet szombaton tartottak Gelencén, a nagy székely tudós szülőfalujában. Az első alkalommal megszervezett kétfordulós vetélkedőt 7–8. osztályos háromszéki tanulók számára hirdették meg.
2017-03-27: Közélet - Iochom István:

Megújították a testvértelepülési szerződéstBereck–Hódmezővásárhely

Almási István és Dimény Zoltán. Albert Levente felvételeAlmási István polgármester és Hegedűs Zoltán alpolgármester vezetésével tizenkét tagú hódmezővásárhelyi küldöttség érkezett Bereckbe a hétvégén, hogy megújítsák a testvértelepülési megállapodást.
2017-03-27: Belföld - :

Magyar pártok is tiltakoznakMarosvásárhelyi katolikus iskola

A magyarországi LMP, az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete, illetve a magyarországi Fidesz ifjúsági csapata, a Fidelitas is a Marosvásárhelyi Katolikus Gimnázium ellehetetlenítése ellen foglalt állást a hétvégén.
2017-03-27: Belföldi hírek - :

Összeesküvéssel váltották le

Leváltotta a Brassó megyei Négyfalu helyi önkormányzata Géczi Gellértet a település alpolgármesteri tisztségéből, amelybe az RMDSZ színeiben választották meg. A Transindex.ro hírportál szerint az önkormányzatban a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Nemzeti Liberális Párt (NLP) összefogott az alpolgármester ellen.
2017-03-27: Belföldi hírek - :

Magára hagyott társelnök

Megvonja politikai támogatását a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Daniel Constantin társelnöktől, aki miniszterelnök-helyettesi és környezetvédelmi miniszteri tisztséget is betölt – nyilatkozta Călin Popescu Tăriceanu, a párt másik társelnöke.
2017-03-27: Hírsaláta - :

Hamis pópa

Őrizetbe vett a rendőrség egy 57 éves férfit, aki papnak adva ki magát, anyagi javak ellenében szertartásokat tartott olyan személyeknek, akik ettől várták meggazdagodásukat, gyógyulásukat vagy különféle intim problémáik megoldását. A fővárosi rendőrség sajtóirodája szerint a gyanúsított lakásán több kegytárgyat is találtak, többek közt két, a nemzeti örökséghez tartozó ikont, amelyeket a gyanúsított három éve tulajdoníthatott el egy sinaiai kolostorból. A gyanúsított Bukarestben és az ország több más megyéjében fejtette ki „tevékenységét”. A becsapott emberekkel többek közt elhitette, hogy remetelakja van az Athos-hegyen, a pénz pedig egy szkíti építéséhez szükséges. A rendőrség szerint kilenc személyt sikerült így becsapnia, akik különböző összegeket fizettek neki. Ezenkívül 2016 szep­tembere és 2017 februárja között a gyanúsított egy asszonynál szállt meg, akinek pénz ellenében „vallási” szertartásokat tartott azért, hogy a nő kerüljön áldott állapotba. Januárban az asszony több ékszerét is elvitte azzal az ürüggyel, hogy felszentelteti őket, de az ékszereket később sem adta vissza a becsapott nőnek. (Agerpres)
2017-03-27: Világfigyelő - :

Római nyilatkozat az egységes Európáért

Orbán Viktor is aláírta a közös nyilatkozatot. Fotó: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi BalázsAz Európai Unió (EU) tagországainak állam-, illetve kormányfői, valamint az uniós központi intézmények vezetői szombat délelőtt Rómában aláírták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak az unión belüli együttműködés folytatása, az EU előtt álló példátlan kihívások jövőbeni közös kezelése mellett.
2017-03-27: Jegyzetek - Farkas Réka:

A sport és a kapzsiságKármentő

Sokan, sokszor háborogtak már, miért kell annyi pénzt költeni a város kosárlabdacsapatára, hisz nem is helyiek játszanak benne, sok jelentős teljesítményt nyújtó egyéni sportolónak pedig nem jut támogatás. Aztán a csapat sikert sikerre halmozott, egyre népszerűbbé, afféle székely ünneppé váltak  a mérkőzések, sok kék-arany zászlóval, székely himnusszal, győzelmi mámorral, kialakult egy kemény szurkolói mag. Tele volt a sportcsarnok, sokaknak jelentett családi programot, nyüzsögtek a kisebb-nagyobb gyerekek. Úgy tűnt, a támogatás célt ért, jelentős közösségi (siker)élményt tudtak biztosítani, sok apróságban érlelődött a sportszeretet, sorra alakultak a gyermekcsapatok.
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Orosz űrhajós kerestetik

Fotó: AFP-Pool/Kirill KudrayavtsevNyílt pályázaton keres űrhajósokat a holdutazáshoz az orosz Roszkoszmosz. A március 14-én elkezdődött és az év végéig tartó válogatáson túljutó jelentkezők a Fegyeracija típusú űrhajó első repülésein vesznek majd részt, és indulhatnak útra később a Hold felé.
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Nőtt a magyar személyautó-állomány átlagéletkora

Tavaly az előző évi 13,4 után 13,9 év volt a magyar személyautó-állomány átlagéletkora – közölte a Használtautó.hu elemzését az MTI-vel. A közleményben a portál kiemelte: az eladásra hirdetett autók átlagéletkora közelít a 12 évhez, az idősebb autók feleannyi idő alatt cserélnek gazdát, mint a fiatalabb járművek.
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Tíz másodperc alatt 320-ra

Fotó: Aston MartinEzt tudja az új Aston Martin. Jó ideje nyílt titok, hogy a kékvérű brit gyártó és a Red Bull Advanced Technologies közösen fejleszt egy új generációs sportkocsit, amelyet egészen mostanáig egyszerűen csak AM-RB 001 néven emlegetett mindenki. Most azonban végre kiderült, hogy a sok milliárdos által  várt járműnek mi lesz a végleges neve. Ez pedig nem más, mint az Aston Martin Valkyrie.
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Drónvadász lézerkamiont kap az amerikai hadsereg

Fotó: News/lokheedmartin.comElkészült a Lockheed Martin a teherautóra telepíthető, 60 kilowattos lézerágyújával, amelyet átadnak a hadseregnek kipróbálásra. Ezt a cég tíz napja jelentette be a Washington Post híradása szerint. A fegyver úgy működik, hogy több lézersugarat kombinál egy erős nyalábba, így éri el a megfelelő teljesítményt és pusztítóerőt – adta hírül a hvg.hu internetes portál.
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Katonai tűrőképesség

Fotó: SamsungA Samsung Galaxy Xcover család minden páratlan évben kap frissítést. 2017 van, meg is érkezett az új családtag. Az extrém sportok kedvelőinek, a szélsőséges körülmények között dolgozóknak ajánlja a Samsung a Galaxy Xcover családot, amelynek most a 4-es számmal jelölt tagja jelent meg.
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Telefongyártás helyett inkább appkészítés

Bár már nem készít közvetlenül telefonokat, a BlackBerry azért gondoskodik arról, hogy ne feledkezzenek meg róla. Van és lesz is még BlackBerry-telefon, de azokat már nem a BlackBerry gyártja, gondoljunk csak a TLC nevével fémjelzett KEYOne-ra, vagy az indonéz piacra szánt BlackBerry Aurorára – olvasható a hvg.hu portálon.
2017-03-27: Sport - Tibodi Ferenc:

Sepsi-SIC–Alexandria 81–64 /30–12, 16–18, 16–15, 19–19/Női kosárlabda, Nemzeti Liga

Fotó: Henning JánosSepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy 800 néző. Vezette: Andrada Monika Csender, Marius Epure, Alexandru Anică. Sepsi-SIC: Jeffery 18/12, Marshall 27/6, Shegog 15, Thompson 6, Gödri-Părău 4–Harris 5, Huţanu, Kilin, Kokovay, Lazăr (Pop), Stoenescu 6/6. Edző: Zoran Mikes. Alexandria: Arnold 9/3, Rule 18/12, Mullings 4, Grbic 10, Voicu 15–Ispas, Enache, Manea, Mihai, Podar 8/6. Edző: Mădălin Pipera. Mezőnybeli dobószázalék: 34/70 – 48 százalék, illetve 24/61 – 39 százalék. Büntetők dobószázaléka: 5/11 – 45 százalék, illetve 9/16 – 56 százalék. Lepattanók: 49–24. Legtöbb lepattanó: Thompson 11, illetve Grbic 7. Legtöbb gólpassz: Jeffery 5, illetve Arnold 3.
2017-03-27: Sport - :

Továbbra is nyeretlen a Téglás PanzióMinifoci

A sereghajtó Téglás Panzió továbbra is nyeretlen a sepsiszentgyörgyi kispályás öregfiúk-bajnokság aktuális szezonjában, miután a pontvadászat 14. fordulójában is vereséget szenvedett, ezúttal az Autofin együttesétől. Magabiztos győzelmet ért el a listavezető Mikósokk, a címvédő OSK pedig minimális különbséggel nyert a Skálával szemben.
2017-03-27: Sport - :

Ketten a döntőbenCselgáncs

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK mindkét sportolója kvalifikálta magát a sportiskolás országos döntőbe, miután a legjobb három között végeztek a Focşani-ban megtartott elődöntőben. A gyengébbik nem küzdelmében a 70 kg-osok között induló Gondos Réka a második, míg a fiúknál a 90 kg-os súlycsoportban küzdő Kocsis Gergő az első helyről jutott a fináléba.
2017-03-27: Sport - Tibodi Ferenc:

Sepsi FC–Déva 1–7 /1–3/Teremlabdarúgás, I. liga

Henrique (jobbról) mesterhármast szerzett a Sepsi FC ellen. Fotó: Henning JánosSepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy 250 néző. Vezette: Daniel Vasile Pop (Piteşti) és Radu Danielenco (Ploieşti). Sepsi FC: Kisgyörgy–Máté, Pavel, Ţicalo, Kanyó (cserék: Papp, Bocz, Bende, Incze, Veress, Ghinea, Pulugor, Bartos). Edző: Farkas Attila. Déva: Toniţă–Matei R., Matei M., Obadă, Pânzaru (cserék: Ferreira, Tacot, Kovács, Drăgoiu, Ignat, Moreira, Iancu, Henrique, Torralvo). Edző: Florin Ignat. Gólszerzők: Bocz (5.), illetve Matei R. (2.), Henrique (6., 25., 36.) Moreira (6.), Odadă (23., 38.). Kapura rúgás: 11–40 (a kapu területére: 6–21). Szögletarány: 3–16. Csapathibák: 6–1.
2017-03-27: Sport - :

Kézdivásárhelyi SE–FK Székelyudvarhely 2–8 /1–2/Teremlabdarúgás, I. liga

Kézdivásárhely, városi sportcsarnok. Körülbelül 400 néző. Vezette: Răzvan Dincuţă (Ploieşti) és Liviu Chiţă (Piteşti). Kézdivásárhelyi SE: Bunduc–Gáll, Gajdó T., Albu, Căşineanu (cserék: Gajdó Sz., Oláh, Bakk, Rancz, Daczó, Erős, Niczuly, Szabó). Edző: Gazda József. FK Székelyudvarhely: Grigoraş–Szécsi, Biró, Mánya, Szőcs László (cserék: Gálfi, Hadnagy, Boda, Szőcs Loránd, Mihály, Klein, Kedei, Miklós). Edző: Jakab Zoltán. Gólszerzők: Miklós (10. – öngól), Gajdó T. (34), illetve Szőcs (1.), Kendi (8.), Mánya (29.), Biró (31.), Miklós (32.), Gálfi (38.), Hadnagy (39., 40.).
2017-03-27: Sport - :

Ma indul a kézdivásárhelyi tornaTeremlabdarúgás, U19, Román Kupa

Mint arról már beszámoltunk, mától szerdáig a kézdivásárhelyi sportcsarnok ad otthont az U19-es futsal Román Kupa nyolcas döntőjének. A házigazda Kézdivásárhelyi SE a 18.30-kor kezdődő, Resicabányai Munkás elleni mérkőzésével (játékvezető: Liviu Chiţă és Daniel Vasile Pop – mindketten Piteşti-ről) kapcsolódik be a küzdelemsorozatba, s nagyon bízunk a céhes városbeliek jó szereplésében.
2017-03-27: Sport - :

Temesvár–Sepsi-SIC 39–21 /23–12/Kézilabda, A-osztály

Fotó: Henning JánosTemesvár, Olimpia Sportcsarnok. Vezette: R. Hora és M. Judea (mindketten Bihar megyéből). Temesvár: Brânză, Ţurlea (kapusok), Puta 7 gól, Prundaru 2, Şunei 2, Sencilic 5, Cioriciu 6, Sîngeorzan 2, Ţepurica 2, Negrea 1, Istrate 6, Picu 3, Marin 3. Edző: Sorinel Voicu. Sepsi-SIC: Rofel, Saláta (kapusok), Mátis 5 gól, Györkovács 3, Tăbăcaru 6, Roșu 1, Condurache 1, Bodó 5, Balogh, Bratosin. Edző: Vida Attila.
2017-03-27: Sport - Miska Brigitta:

Sepsi OSK–Szatmárnémeti Olimpia 3–1 /2–1/Labdarúgás, II. liga

Hadnagy Attila és csapattársai ünneplik a csapatkapitány első találatát. Fotó: Henning JánosSepsiszentgyörgy, MSC Stadion, mintegy 1500 néző. Vezette: Laurenţiu Ionaşcu (Buzău). Sepsi OSK: Fejér–Răduţoiu, Ursu, Damian, Dumbravă, Huiban (Greu 84.), Minciună, Ghinga, Manole (Jakab 90+1), Thiaw, Hadnagy (Bujor 87.). Edző: Valentin Suciu. Szatmárnémeti: Şuta–Ciul, Mureşan, Onicaş, Duruş, Roşu, Krausz (Tudoran 43.), Rus (Daminuţă 61.), Pop, Voicu, Kanaloş (Erdei 46.). Edző: Gabriel Vochin. Gólszerzők: Hadnagy (18., 68.), Ghinga (37.), illetve Pop (20.). Sárga lap: Bujor (88.), illetve Kanaloş (14.), Voicu (49.), Onicaş (75.), Ciul (90.). Kiállítva: Minciună (40.).
2017-03-27: Sport - :

A portugálok ezúttal is hármat lőttek a magyaroknakLabdarúgás, vb-selejtező

Fotó: MTI/Illyés TiborMagyarország 3–0 arányú vereséget szenvedett Portugáliában a világbajnoki selejtező ötödik fordulójában. A házigazda az első félidőben először André Silva, majd Cristiano Ronaldo révén szerzett gólt, a fordulás után pedig utóbbi újra betalált.
2017-03-27: Sport - :

Vettel nyerte az idénynyitó futamotForma–1

Vettel nyerte az idénynyitó futamot (Forma–1)A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája nyerte az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat tegnap. A 29 éves versenyzőnek ez volt pályafutása 43. futamgyőzelme, Melbourne-ben karrierje második diadalát aratta, és először nyert a 2015. szeptember 20-án rendezett Szingapúri Nagydíj óta.
2017-03-27: Sport - :

KSE–Berecki FCLabdarúgás, IV. liga

Kézdivásárhely, Sinkovits-stadion. Mintegy 300 néző. Vezette: Papp-Rákosi Sándor. Kézdivásárhelyi SE: Bunduc–Tompa, Fozocoş, Oláh, Tankó, Tompa, Babei, Vulcan, Gazda, Incze Zs., Vojna. Játszott még: Fekete, Incze A., Endrődi, Brânduşoiu. Berecki FC: Zölde–Moroianu T., Fenechiu, Bajcsi, Tóth, Moroianu D., Pethő, Zakariás, Móré, Grigoraş, László. Játszott még: Kovács B., Hosszú, Popa, Bara. Gólszerzők: Incze Zs. (17., 27.), Babei (24.), Tompa (60.). Ifjúságiak: 3–0. Nem okozott különösebb gondot a berecki csapat a házigazda Kézdivásárhelyi SE együttesének, amit a 4–0-s végeredmény is hűen tükröz. A céhes városbeliek az első sípszótól az utolsóig irányították és uralták a szombati párharcot, s a rengeteg kidolgozott helyzetből négyet sikerült gólra váltaniuk. Megérdemelt hazai siker, ami után csak gratulálni tudunk a KSE alakulatának. Nagy József
2017-03-27: Sport - :

Harminchárom gólt rúgtakLabdarúgás, V. liga

Gólgazdag 15. fordulót tudhatnak maguk mögött az V. ligás labdarúgó-bajnokságban a csapatok, hiszen öt mérkőzésen harminchárom alkalommal értékesítették helyzetüket a labdarúgók. A legtöbb találat, szám szerint kilenc, a Hidvég–Dálnok mérkőzésen született, ahol az éllovas vendégcsapat gyűjtötte be a három pontot, így nyolc pontra növelte előnyét a második helyen álló, szabadnapos Bodzafordulóval szemben.
2017-03-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színházi világnap A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a világnapra egész napos rendezvénysorozattal készült, kilépve a színház falain kívülre is. Ma a következő programkínálattal várják az érdeklődőket: 12 és 19 órától az M Stúdió Mozgásszínház előadásában az Andrea Gavriliu által Igor Sztravinszkij zenéjére rendezett Tavaszi áldozatot nézhetik meg a Háromszék Táncstúdióban; a Tamási Áron Színház Ray Cooney Zakariás Zalán által színpadra vitt, Pénz az égből című vígjátékát 20 órától játssza a nagyteremben. Az előadást élőben közvetítik a főtéren is.
2017-03-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó anyuka, nagymama, anyós, a kovásznai BODOR MAGDOLNA életének 66. évében hosszas szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének. Virrasztás március 27-én, hétfőn 17 órától, temetése kedden 14 órakor lesz a kovásznai ravatalozóból. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Emléke legyen áldott, pihenése csendes. Szerettei 19001
2017-03-25: Közélet - Nagy B. Sándor:

Ünnepeljük együtt a színház világnapját

Albert Levente felvételeEgész napos rendezvénysorozattal ünnepli idén a színház világnapját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, amely során március 27-én, hétfőn a prózai társulat mellett az M Stúdió Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház is bemutatja egy-egy előadását, ezenkívül pedig a főtéren is rendhagyó színházi események várják az érdeklődőket.
2017-03-25: Közélet - Fekete Réka:

Népszerű a Váradi-iskola

A Váradi József Általános Iskolában volt a legnagyobb a túljelentkezés . Albert Levente felvételeA beiratkozás első szakaszában az ősztől induló előkészítő osztályokban meghirdetett helyek 83 százaléka telt be a háromszéki iskolákban, tegnaptól március 30-ig iratkozhatnak azok, akik kimaradtak. Túljelentkezés miatt a tervezettnél egy osztállyal többet hagyott jóvá a megyei tanfelügyelőség a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskolában.
2017-03-25: Közélet - Szekeres Attila:

Megvédik és támogatják a magyar vállalkozásokatKormánytámogatás az Igazi csíki sörnek

Lázár János Csíkszentsimonban. A szerző felvételeAzok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítsé­gére, azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben – jelentette ki Lázár János, a budapesti miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Csíkszentsimonban, a Csíki Sör Manufaktúra telephelyén.
2017-03-25: Közélet - Szekeres Attila:

Kolozsvár Jancsó Miklós szemével és tollávalKönyvbemutató Sepsiszentgyörgyön

Albert Levente felvételeJancsó Miklós Volt egyszer egy Kolozsvár… című, a magyarországi Jancsó Alapítvány gondozásában 2016-ban megjelent könyvét mutatták be tegnap délután Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
2017-03-25: Közélet - Mózes László:

A Deák házaspár életmű-kiállításaErdélyi művészeti központ

Albert Levente felvételeDeák M. Ria és Deák Barna képzőművészek közös tárlata nyílt meg tegnap délután a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK). A kiállításon a művész házaspár egész életműve követhető, grafikák, festmények, drótlenyomatok, installációk, textilművészeti alkotások tekinthetők meg.
2017-03-25: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Búcsúk Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-templom búcsúját hétfő este, az Állomás negyedi Szent Benedek tiszteletére szentelt templom búcsúját kedd este ünnepelték Hajdú János főesperes, szentszéki tanácsos és a kerületi papság részvételével.
2017-03-25: Közélet - :

Megjelent: Hadifogolyélet Nyugaton és a Szovjetunióban

Megjelent: Hadifogolyélet Nyugaton és a SzovjetunióbanA napokban jelent meg magánkiadásban Iochom Istvánnak, lapunk munkatársának tizenhatodik könyve, amelyben tizennégy, Nyugaton és a Szovjetunióban raboskodó egykori hadifogoly visszaemlékezése szerepel. A visszaemlékezők közül négyen már elhunytak, a tíz élő közül a legidősebb 99, a legfiatalabb pedig 92 esztendős. Iochom István legújabb könyve Kézdivásárhelyen a főtéri Bandi újságárudában és könyvesüzletben, valamint Iochom Ildikónál vásárolható meg. Ára: 25 lej.
2017-03-25: Közélet - :

Nincs nagy adóssága Sepsiszentgyörgynek

Nincs nagyon eladósodva Sepsiszentgyörgy: a törvény által megengedett szint egyharmadánál tart, és az önkormányzat nem is kíván ennél több kölcsönt felvenni – közölte lapunk érdeklődésére Antal Árpád polgármester, hangsúlyozva, hogy hosszú távú bankhitele egyáltalán nincs a városnak. Egy korábban felvett hitelt már 2008–2009-ben visszafizettek, jelenleg kettőnek a részleteit törlesztik: az Európai Fejlesztési Banktól felvett hétmillió eurós – mintegy 30 millió lej – kölcsönt, és a kormánytól kapott ötmillió lejt, amely az uniós pályázatból megvalósított szépmezői ipari park önrésze volt.
2017-03-25: Közélet - :

Elfogták a gyilkost

Elkapták a szerda délutáni sepsiszentgyörgyi gyilkosság elkövetőjét – erősítette meg értesülésünket a Kovászna megyei rendőrség szóvivője, hozzátéve: őrizetbe vették a gyanúsítottat.
2017-03-25: Belföld - :

Bizalom és együttműködés kellKárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma

Be kell látnunk, hogy olyan látványos eszközöket használ ma Románia a kisebbségi jogfosztáshoz, amelyekre nem voltunk felkészülve: az igazságszolgáltatásban, ügyészségi eljárások során, bírósági döntéseken keresztül. Az RMDSZ feladata az, hogy a magyar közösséget ért jogtiprásokról minden romániai és nemzetközi szervezetet tájékoztasson. Olyan értékek mentén politizáljon, amelyek az erdélyi magyar közösség hosszú távú megmaradását garantálják: kidolgoztunk egy törvénytervezetet is a nyelvi jogok bővítésére, amelyet hamarosan a parlament elé terjesztünk – mutatott rá Kelemen Hunor szövetségi elnök a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) tegnapi budapesti ülésén
2017-03-25: Belföld - :

Súlyos börtönbüntetést kért az ügyészSzékelyföldi terrorvád

A maximálishoz közelítő börtönbüntetés kiszabását és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) betiltását kérte az ügyész tegnap a bukaresti táblabíróságon Szőcs Zoltán és Beke István, a HVIM erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője perében, akiket azzal vádolnak, hogy robbantásra készültek 2015. december 1-jén, a román nemzeti ünnepen Kézdivásárhely főterén.
2017-03-25: Belföld - :

Tanulmány téves következtetésekkel

Több téves következtetésre jutott a romániai magyar nyelvű oktatást illetően egy uniós tanulmány. Sógor Csaba szerint az a megállapítás rugaszkodott el a valóságtól leginkább, mely szerint a romániai magyar nyelvű oktatás legfontosabb eredménye, hogy a tanulmányaikat magyar nyelven végző diákok Magyarországon munkát tudnak vállalni.
2017-03-25: Hírsaláta - :

Bombariadóval szórakoztak

Névtelen bejelentő értesítette tegnap reggel a târgoviştei hatóságokat, hogy robbanószerkezetet helyeztek el a Constantin Carabella Főgimnáziumban, illetve a Bălaşa Doamna Művészeti Gimnáziumban. A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki a két iskolához, amelyek egy közös udvaron állnak, de a tűzszerészek nem találtak bombát egyik gimnáziumban sem. A keresés azonban tovább folyik: azt próbálják kideríteni, ki tette a hamis bombariadóról szóló bejelentést. (Főtér)
2017-03-25: Máról holnapra - Fekete Réka:

Újabb reformkísérlet

Az 1989. utáni huszonnegyedik oktatási miniszter eltökélt szándéka, hogy amit az előtte járók elbaltáztak, rendbe tegye. Ezzel egyetért a miniszterelnök is, aki úgy gondolja, itt az ideje, hogy egy asztalhoz üljenek az érdekelt felek, és egy átlátható, működőképes törvényt alkossanak, amely legalább 2030-ig érvényes.
2017-03-25: Nemzet-nemzetiség - :

Sabin Gherman: Mióta tiltott Romániában Erdély zászlója?

Soós Sándor és a csendőrök.  Fotó: Márkó László A tényállás a következő: fejenként 500 lejre büntettek néhány fiatalt, mert egy engedélyezett rendezvényen Erdély történelmi zászlójával vonultak fel. A csendőr a jegyzőkönyvben azzal indokolta a bírságot, hogy „Erdély 1918 előtti zászlója volt náluk”. Az utcákon haladó menetoszlopokban jelen volt az Európai Unió, Románia és Magyarország zászlója – az esemény Kolozsváron zajlott, március 15-én, a magyarok napján. A megbírságolt fiatalok azt mondják, maguk a szervezők hívták oda a csendőröket, a szervezők megijedtek, és azt állítják, hogy nem egészen így történt: a csendőrség arra hívta fel a figyelmüket, hogy drasztikusan felelősségre vonják majd őket a hatóságok, ha a menetoszlopokban megjelenik az az erdélyi zászló – tehát mit tehettek volna?
2017-03-25: Jegyzetek - :

ÁskálódókMorfondír

Szoktál viccelődni? Megesik. A legtöbb ember egyet kacag, s elfelejti a viccet. Aki nem érti, megharagszik. A szándék is fontos, bizonyíték rá a paragrafus: ha előre megfontolt a bűn, a törvény jobban sújtja. Az is számít, folytatólagosan követ el valaki bűncselekményt, vagy csak felindultságból.
2017-03-25: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

A női kosárlabda rájátszás első körében az Alexandria együttesét fogadja a Sepsi-SIC. Fotó: Gyurkó-Henning BalázsCselgáncs. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK három sportolója –Kocsis Gergő, Lázár Szilamér, Gondos Réka – ma Focșani-ban vendégszerepel, ahol az sportiskolák a dzsúdó országos bajnokság elődöntőjén vesznek részt. Másnap Veres László irányításával a sportklub több mint tíz cselgáncsozója a nagyszebeni Miado’s Kupán lép tatamira, s bízunk a jó szereplésükben.