Sepsiszentgyörgy, 2015. január 27., kedd 14:21
Köszöntjük Angelika nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2015. január 27., kedd:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
 • Közélet
 • Világfigyelő
 • Gazdakör
 • Riport
 • Magazin
 • Sport
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Összes kategória
Máról holnapra - Incze Ibolya:
Hilib meghalt, ki következik?
Hilibben az ősztől megszűnik az iskola, a gyermekeket sárga iskolabusz, az a hepe-hupás utakon zötykötölő halottas doboz utaztatja majd Ozsdolára. És vissza. Hilib tehát meghalt. Mert hagyták az iskolát! A kimúlás kezdeményezője az ozsdolai Kún Kocsárd Általános Iskola, a pénzügyi központ igazgatója és vezetőtanácsa. Főítésze az Ozsdola községi önkormányzat. Asszisztálója a Kovászna Megyei Tan­felügyelőség – mely „csak” ellenjegyez, de kimondja: a helyi iskolahálózatokról a helyi önkormányzatok döntenek.

Közélet - :
Reklám a székely zászló? (Elutasították Tőkés László beadványát)
Elutasította a nagyváradi bíróság Tőkés László keresetét a székely zászlót reklámzászlónak tekintő és az eltávolítására felszólító rendőrségi jegyzőkönyv ellen – ismertette tegnap a bíróság szóvivője.

Közélet - :
Kihallgatták Gyergyószentmiklós polgármesterét (Akcióban a Korrupcióellenes Ügyészség)
A Korrupcióellenes Ügyészség marosvásárhelyi kirendeltségén hallgatták ki tegnap este Gyergyószentmiklós polgármesterét, miután a vádhatóság munkatársai a nap folyamán házkutatást tartottak Mezei János elöljáró lakásán, illetve a városházán is – közölte a Hotnews portál, melynek értesülései szerint az ügyészek többdoboznyi iratot is lefoglaltak.

Közélet - :
Kétkedik a nemzetközi hitelező (Magáncsődtörvény)
Levélben fejezte ki aggodalmát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magáncsődtörvény-tervezet esetleges elfogadása miatt, mert szerintük megfelelő hatástanulmány készítése nélkül annak kedvezőtlen hatása lehet a hazai pénzpiacra.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Nyolc óra egy jó ügyért
Tavaly is tekertek jó célokért. Fotó: archivAz adományozás új formájára hívja fel a figyelmet idei első kezdeményezésével a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), mely egy nemzetközi program országos szintű mozgalmához csatlakozott. A 8 óra egy jó ügyért! program révén szakemberek bevonásával keresnek megoldásokat közösségi problémákra.

Közélet - Bokor Gábor:
Megrongálták az újságárudát
Szombatról vasárnapra virradó éjszaka eddig ismeretlen tettesek megrongálták a lapterjesztőnk kovásznai újságárudáját. A vandálok három ablakot törtek be, de semmit nem vittek el az árukészletből, annak sem látszott nyoma, hogy behatoltak volna az árudába. Az esetet a rendőrség vizsgálja.

Közélet - :
Márciusban folytatják az erdei utat (Röviden)
Az almásréti tíz kilométeres erdei út építése, aszfaltozása márciusban folytatódik – tudtuk meg Molnár István kézdialmási polgármestertől. Az építkezési megbízást november 1-jén bocsátották ki, a licitet megnyerő sepsiszentgyörgyi cég első lépésként kicserélte az átereszeket, december 15. óta áll a munka.

Közélet - :
Ünnepelt a nyelviskola (Röviden)
Kétéves fennállását ünnepelte szombaton a kézdivásárhelyi vállalkozói inkubátorházban gyerekek és szülők jelenlétében a Papp házaspár, Gyöngyike és Zoltán által működtetett egyetlen háromszéki Helen Doron angol nyelviskola. A résztvevők igazi gyerekzsúrnak lehettek részesei. Mintegy hetven gyermek, szülő és vendég közel három órát töltött együtt kellemes hangulatban. Ez idő alatt szereplésre, tízórai elfogyasztására és alkotásra is sor került, és az ünnepi asztalról a torta sem hiányzott. (iochom)

Közélet - Kuti János:
Igaz emberek kerestetnek (A múlt hét)
Klaus Johannis még meg sem melegedett elnöki székében, máris mindenki megpróbálja számon kérni eddig elért eredményeit. Ő a jól végzett munka Romániáját ígérte nekünk. És jó munkához – ugyebár – idő kell. (Rosszhoz még több). Bár őt is vádolták összeférhetetlenséggel, választói mégis úgy tekintettek rá, mint a bibliai Szodomában és Gomorában Lótra, az egyetlen igaz emberre, aki megmenekült a büntetéstől.

Világfigyelő - :
Jobboldali párttal szövetkezik a Sziriza (Új kormányfő Görögországban)
Letette az esküt az új görög miniszterelnökMár tegnap letette a miniszterelnöki esküt Alexisz Ciprasz, a parlamenti választáson győztes Sziriza vezetője. A radikális baloldali alakulat jobboldali párttal köt koalíciót, az unióellenesség és a nemzetközi mentőcsomagért vállalt megszorítások elutasítása köti össze őket. Az euróövezet központi bankjának egyik vezetője már megüzente az új kormánynak, hogy törlesztenie kell az államadósságot, elengedéséről szó sem lehet, legfeljebb az átütemezéséről.

Világfigyelő - :
Rendkívüli állapotot rendeltek el Kelet-Ukrajnában
Az ukrán kormány tegnap úgy döntött, hogy rendkívüli állapotot vezet be a harcok sújtotta Donyeck és Luhanszk megyében, országosan pedig emelt szintű riadókészültséget rendelt el – jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kabinet kijevi ülésén.

Világfigyelő - :
Félnek az európai zsidók (Auschwitzi évforduló)
Félnek a zsidók Európában, ahol több országban is nagy gazdasági nyomásnak és a radikális iszlám támadásainak vannak kitéve – állította Mose Kantor, az Európai Zsidó Kong­resszus (EJC) elnöke tegnapi prágai sajtóértekezletén.

Gazdakör - Incze Péter:
Várható támogatások a következő hét évben
A múlt heti Gazdakörben írtunk arról, hogy milyen feltételeket kell betartania a mezőgazdasági támogatást igénylőnek a következő években. E feltételek és a következőkben bemutatott támogatási formák egyelőre csak kormányhatározat-tervezetként jelentek meg a szakminisztérium honlapján, de láttamozás végett az unió szakbizottságához is elküldték már. Most bővebben ismertetjük azokat a támogatástípusokat, amelyeket a román szakminisztérium idéntől szeretne alkalmazni.

Riport - Kisgyörgy Zoltán:
Bethlen Kata falujában
Bakk VilmosOltfej ikerfalujának, Étfalvazoltánnak múltját megirigyelhetné sok más település. Veretes helytörténete telis-tele jeles eseményekkel. Két műemlék jellegű temploma, erdőségei, termékeny talaja van, és ha netalán aszály lépne fel, a két település között folyik el az Olt, s „nem jöhet olyan szárazság, hogy abból ne tudjon inni a jószág”. Jeles családjai szép és nemes emlékeket hagytak a maiakra, s a múltnak képe, ha voltak is itt szomorúbb események, leszépült – a falu mai élete azonban válságos.

Magazin - :
Farkas Bertalan Moszkvában
Az űrhajósközpontban saját viaszszobra előtt A magyar szellemi termékeknek jelen kell lenniük az orosz és nemzetközi űrkutatásban – mondta az orosz fő­városban Farkas Bertalan magyar űrhajós, űrkutató.

Sport - :
Itthon kikapott a KSE (Teremlabdarúgás, I. liga)
A céhes városbeli KSE hétfő este hazai környezetben veszített az FK Székelyudvarhely ellen az élvonalbeli futsalbajnokság 15. fordulójának zárómérkőzésén. A találkozó végeredménye: KSE–FK Székely­udvarhely 1–6. Részletekkel a szerdai lapszámunkban jelentkezünk. Mint ismeretes, a Sepsi FC szombaton 9–1 arányban diadalmaskodott Focşani vendégeként.  (t)

Sport - :
Sepsi-SIC II.–Marosvásárhelyi Sirius 80–50 (Kosárlabda, utánpótlás)
A női kosárlabda I. ligában érdekelt Sepsi-SIC II. vasárnap magabiztos sikert aratott a Marosváráhelyi Sirius ellen a küzdelemsorozat 6. fordulójában. Csapatunk és pontszerzőink: Gergely N. 5, Gergely O. 2, Kokovay 10, Kanyó 5, Csulak, Kászoni, Sándor, Kilin 5, Holinka-Miklós 3, Kelemen 20, Debreczi 7, Lovász 23. Szép volt, lányok, és gratulálunk a győzelemhez!

Sport - :
Újabb torna (Minifoci)
A kézdivásárhelyi sportiroda „labdarúgó-iskolája” január 31-én a város Sportcsarnokában minifocitornát szervez, melyre szeretettel várja a gyerekcsapatok jelentkezését. Nevezni Csegeri Attilánál lehet. Nos, gyerekek, itt az alkalom újabb játékra. Ne hagyjátok ki!  (á)

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Színház * A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház kamaratermében ma 19 órától és holnap 10 órától Dorde Lebovic: Az ezredik éjszaka című előadást játsszák, Zakariás Za­lán rendezésében. * A marosvásárhelyi Ha­hota színtársulat Mindjárt megőrülök!!! című zenés szilveszteri kabaréjának előadásai: ma 17 és 20 órától Ko­vásznán a művelődési házban; szerdán 19 órától Ba­róton a városi művelődési házban. Rendező: Kovács Levente.

Közélet - Farcádi Botond:
Tabuk nélkül a nemzeti ünnepekről (Magyar–román vitafórum)
Vagy megismételjük a múlt hibáit, és akkor semmilyen szinten nem lesz közeledés a magyar és a román közösség között, vagy felismerjük, hogy együttélésre vagyunk „ítélve”, és közös erővel közös jövendőnket próbáljuk építeni – jelentette ki tegnap este Sánta Imre bikfalvi református lelkész mintegy végszóként a Vox Populi elnevezésű magyar–román vitafórum első rendezvényén.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Ellehetetlenítik a segítségnyújtást (Forrásmegvonás a Caritasnál)
Helyet kapott a Caritas a roma közösségi házban, de lesz-e pénz a foglalkozásokra. Albert Levente archív felvételeTámogatásokat vont meg a Gyulafehérvári Caritastól a szociális és munkaügyi minisztérium, így kérdésessé vált a közhasznú feladatokat ellátó szervezet néhány programjának működtetése. 2013-ban még 3,5 millió lej volt a megítélt támogatás, idén már 2,2 millió lejre csökkent. A Caritas háromszéki szervezete számára az igényelt összeg kevesebb, mint felét hagyták jóvá.

Közélet - :
Johannis: szembe kell nézni a közelmúlttal
Nem lehet továbblépni a kommunista közelmúlttal való szembenézés nélkül, ezért is szükség van arra, hogy Romániában létrejöjjön a kommunizmus múzeuma – jelentette ki tegnap Klaus Johannis államfő, miután meglátogatta a Securitate irattárát.

Közélet - :
Hírsaláta
KI LESZ A NÉPPÁRT ELNÖKE? Egyre nagyobb a nyomás Toró T. Tiboron, hogy ne pályázza meg újra az Erdélyi Magyar Néppárt elnöki tisztségét az EMNP egy hét múlva tartandó rendkívüli kongresszusán – írja a Maszol. A hírportál szerint a megyei szervezetek Szilágyi Zsolt jelenlegi alelnököt állítanák a párt élére, ám Tőkés László fideszes EP-képviselő kabinetfőnöke vonakodik elvállalni a feladatot.

Közélet - Iochom István:
Első a csatornázás (Esztelnek)
Albert Levente felvételeEsztelnek idei legfontosabb célkitűzése a szennyvízcsatorna-rendszer és az ülepítőállomás építésének befejezése – tájékoztatott Varga Attila polgármester. Tavaly erre 1,7 millió lejt költöttek, amit a Környezetvédelmi Alaptól utaltak számlájukra, de a községi önkormányzat is jelentős önrésszel járult hozzá a költségekhez. 2012 végén kezdték építeni, és tervek szerint idén november 27-ig átadják a rendszert és az ülepítőállomást.

Közélet - Váry O. Péter:
Szerelem, élet, halál körhintája
Szonda Szabolcs és Dimény H. ÁrpádA hazai irodalmi berkekben tavaly legtöbb elismerést – a csíkszeredai Székelyföld folyóirat Szabó Gyula-emlékdíját és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának Méhes György-debütdíját – kapó könyvet, Dimény H. Árpád Apatológia című verseskötetét mutatták be péntek este Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban, a szerzőt poézisről, irodalomhoz való viszonyáról Szonda Szabolcs költő, műfordító, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója faggatta.

Közélet - :
Wass Albertre emlékeztek (Röviden)
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezete minden esztendőben megemlékezik Wass Albertről. Szombaton este a Gyűjtemények Házában levetítették a Fenyőktől a pálmafákig című hatvanperces portréfilmet. A román hatalom a mai napig fél Wass Albert szellemétől, ránk hagyott örökségétől, ezért támadja mindazokat, akik megemlékeznek róla – fejtette ki a vármegyések álláspontját Tóth Bálint, a HVIM erdélyi szóvivője.  (iochom)

Közélet - :
A világ ma (Békési levelek)
Zajlik az élet. A kommunikációs pókszövevénynek „hála” mindenről tudunk. No, nem arról, ami történik, hanem arról, amiről a média – és ezáltal a világ – urai akarják, hogy tudjunk. A lényeg az, hogy folyamatosan kapjuk a főként negatív híreket, azokkal foglalkozzunk, ne a köröttünk lévő hatalommal, mely abban a közegben tart így, amelyben akar.

Közélet - :
Európa kulturális fővárosa, Pilsen
Európa kulturális fővárosa, PilsenTájékoztattak a közelmúltban napilapjaink is, hogy január derekán megtartották hivatalosan is Pilsenben (Plzen) Európa idei kulturális fővárosa ,,avató” ünnepségeit. Ennek csúcspontjaként a svájci kötéltáncos, David Dimitri attrakciója üzeni a főtér 40 méteres magasságából, hogy Európai Unió, jól figyelj!: ügyességben, zenében, táncban, művészetben, új vagy renovált harangok játékában vetélkedjünk-gyönyörködjünk, és ne fanatikus gyilkos bandák fegyverei dobpergésében...

Világfigyelő - Bogdán László:
A görög baloldal és az államadósságok (Magasles)
Amint az várható volt, a realitásokat nem mindig tiszteletben tartó, önfeledt ígéreteinek, sőt ígérgetéseinek köszönhetően tarolt a görög baloldal a vasárnapi, előrehozott választásokon.

Világfigyelő - :
Csaknem ezer emberre sújtott le a törvény (Szlovák állampolgárság)
A vonatkozó törvény hatályba lépése óta eltelt több mint négy és fél év alatt 984 személy veszítette el szlovák állampolgárságát. Legtöbbjüket a cseh állampolgárság felvétele miatt fosztották meg a szlováktól – derül ki a szlovák belügyminisztérium statisztikáiból.

Gazdakör - Bokor Gábor:
Jó gyepgazdálkodás az állattenyésztés alapja
A legelő létrehozásáról értekezik Mogens Toft JensenÚjdonságok a legelők és kaszálók telepítésének és gazdálkodásának technológiájában címmel tartottak szimpóziumot Kovásznán a dániai DLF Trifolium cég által kezdeményezett DLF Akadémia részeként, az Everde Kft. és a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete szervezésében. Előadást tartott Mogens Toft Jensen, a DLF Trifolium tudományos kutatási igazgatója.

Gazdakör - :
Hírlugas
Elismert juhászkutyafajok A hazai kutyatenyésztők tíz évi munkája nyomán a Temesváron nemrég lezajlott kutyakiállításon a Kutyatenyésztők Nem­zetközi Egyesülete elismerte az első két román kutyafajt: a kárpáti és a mioritikus juhászkutyákat. Mindkét fajta erős felépítésű, évszázadok óta szolgálja a juhászokat, biztonságot nyújt a ragadozók és tolvajok ellen.

Magazin - :
A Porta Erdély fejedelmévé nevezi ki Rákóczi fiát (1738. január 25.)
Rákóczi József síremlékének címeres táblája Cservena Vodában 	       SZEKERES BORÓKA FELVÉTELE„Most sóhajtjuk leginkább a mi megholt urunkat, mert szomorúan kell néznünk az atya és a fia között való nagy különbséget. Igen messze esett az alma fájától.” (Mikes Kelemen)

Magazin - :
A világ legidősebb uralkodója
II. Erzsébet királynő lett a világ legidősebb uralkodója a szaúd-arábiai király halála után. Abdalláh bin Abdel-Azíz 90 évesen hunyt el pénteken, a brit uralkodó pedig április 21-én tölti be 89. életévét.

Sport - :
Két dobogós helyezés (Atlétika)
A Sepsi ISK sportolói két dobogós helyezéssel tértek haza a Nyíregyházán megtartott Szabolcs-Szatmár-Be­reg megyei ifjúsági és junior nyílt fedett pályás atlétikai bajnokságról. A háromszékiek közül Cserei György 7.35 mp-s idővel második lett 60 méteren, míg Mihai Andreas Bernad ugyanazon a távon harmadiknak ért célba 7.39 mp-cel. Sportolóink edzőjétől származó információk szerint mindkét idő egyéni rekordnak számít, ami biztató futóinkra nézve.

Sport - :
Magyar ezüst- és bronzérem (Rövidpályás gyorskorcsolya-Eb)
A váltók versenyében remekeltek a magyarok: a férfiaknál a második, a nőknél a harmadik helyet szerezték meg a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollan­diai Dordrechtben megrendezett Európa-bajnokságának vasárnapi zárónapján.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó nagybácsi, keresztapa, közeli és távoli rokon, szomszéd és jó ismerős, MÁR ISTVÁN életének 69. évében 2015. január 25-én visszaadta lelkét Teremtőjének. Drága halottunk földi maradványait 2015. január 27-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a református egyház szertartása szerint a dálnoki családi háztól. Gyászoló hozzátartozói 8070

Archívum
<<2015 január>>
HKSzCsPSzV
1
2
3
4
11
18
25
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
hirdetés
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9888 RON
100 HUF = 1.4409 RON
1 EUR = 4.4800 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2015 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS