Sepsiszentgyörgy, 2014. december 22., hétfõ 17:36
Köszöntjük Zéno nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. december 22., hétfő:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
hirdetés
  • Közélet
  • Emlékezet
  • Szabadidő
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:
Új elnök, új remények
Lehet történelmi pillanat is – ez mindig később derül ki –, de mindenképpen nagy horderejű esemény, hogy tegnaptól új elnöke van Romániának. Az a tény, hogy Klaus Johannis első munkanapja éppen a kommunista diktatúra bukásának 25. évfordulójára esik, különös súllyal nyom a latba abban az országban, amelyben hét hete még igen kevesen hitték, hogy egy nem román és nem ortodox személy elnyerheti az ellopott ’89-es forradalom utáni zűrzavaros évtizedek által megviselt, félrevezetett, kiábrándult választók bizalmát. Ez is egy kisebbfajta forradalom volt, és reméljük, hogy már az igazi.

Közélet - Bokor Gábor:
Hiánycikk a karácsonyfa
Albert Levente felvételeSok sepsiszentgyörgyi lakásban nem lesz idén karácsonyfa. A megyeszékhelyen nehéz fenyőhöz jutni, az eddig megszokott helyen, a központi piacon egyetlen fát sem kínálnak eladásra, ez a helyzet a következő napokban sem változik, a piac ugyanis nem rendelkezik faáru eladásához szükséges engedéllyel.  

Közélet - Nagy D. István:
Felfüggesztették a tiltakozást
Albert Levente felvételeMintegy ötszáz sepsiszentgyörgyi gyűlt össze szombat délben a Magyar Polgári Párt hívására, hogy a tiltakozássorozat hatodik napján, ezúttal az Erzsébet parkban felhúzott székely lobogó alatt elénekelje a magyar himnuszt. A csendes, civilizált ren­dezvénytől ez alkalommal távol maradtak az RMDSZ helyi vezetői. A kezdeményezők bejelentették, az ünnepre való tekintettel, és hogy bizalmat előlegezzenek az új prefektusnak, egyelőre felfüggesztik a további megmozdulásokat.  

Közélet - :
Angyalváró ünnepség a parajdi sóbányában
A Böjte Csaba által létrehozott dévai Szent Ferenc Alapítvány angyalváró ünnepséget rendezett szombaton a parajdi sóbányában, amelyen mintegy 2600 gyereket láttak vendégül.

Közélet - :
Hírsaláta
UTOLSÓT RÚGOTT A PREFEKTUS. A közigazgatási bíróságon támadta meg Vasile Oprea, Maros megye időközben menesztett prefektusa a marosvásárhelyi tanács határozatát, amelyben elfogadták a Római Ka­tolikus Teológiai Gimnázium nevét is tartalmazó, 2015/2016-os tanévre vonatkozó iskolajegyzéket.

Közélet - :
Székely karácsony a Vigadóban
Székely karácsony a VigadóbanA Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai tegnap először szerveztek a Vigadó emeleti kistermében székely nemzeti karácsonyt.

Emlékezet - Ferencz Csaba:
Foszlányok az emlékek tükörcserepein
Torzítanak már az emlékezés tükörcserepei. Az idősíkok összecsúsznak, a kép halványul, a történések átértelmeződnek. A kitörölhetetlen képekre, villanásokra is rárakódik a felejtés pora, egy nemzedéknyi idő rajzolja át a körvonalakat. De néhány fénycsóva bevilágítja az agy sarkában lapuló emléktörmeléket, élesen villan meg egy-egy kép. Elvégre – mondják azóta is – történelmet írtunk...

Emlékezet - Fekete Réka:
Családomban és városom utcáin
Aznap később mentem munkába a megszokottnál. Egy kicsit azért, mert azt gondoltam, abban a hangulatban, amit a temesvári eseményekről hallottunk, legkevésbé érdekel bárkit is, hogy ki írja alá a munkahelyi jelenlétet és ki nem, egy kicsit pedig amiatt, mert reméltem, Szentgyörgyön is kitör a népfelkelés vagy bárminek nevezzem mozgalom, és akkor az egész város az utcán lesz. Így történt.

Szabadidő - :
Díszítési irányzatok
Díszítési irányzatokA karácsonyi színek örök klasszikusai a piros, a zöld és az arany, de minden évben vannak új és újabb divatirányzatok, melyek befolyásolhatják döntésünket. Milyen is legyen tehát idén a karácsonyi dekoráció?

Sport - :
Díjazták Sepsiszentgyörgy legjobbjait (Sportélet)
Dániel Attila veszi át az oklevelétMint arról már beszámoltunk, az elmúlt héten Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala díjazta a 2014-es esztendő legjobb megyeszékhelyi sportolóit és edzőit. Az ifjúsági és sportminisztérium pontozási rendszere alapján felállított rangsor szerint a város legjobb sportolója a birkózó Incze Kriszta (Sepsi­szentgyörgyi ISK–Sepsiszent­györgyi MSC), második a szintén birkózó Mădălina Linguraru (MSC), harmadik a sportiskola atlétája, Blázer Imola (ISK).

Sport - :
Évet záró érmesek (Cselgáncs)
A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub húsz cselgáncsozója vett részt a tusnádfürdői Sólyomkő Kupa versenyévet záró rendezvényén, melyen magyarországi és szerbiai dzsudokák is tatamira léptek. Veres László tanítványai mentek, láttak, s egy kosár érmet szereztek. Íme:

Sport - :
Évbúcsúztató futás (Atlétika)
Mókás évbúcsúztatóra hívja a szaladás kedvelőit a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör, amely december 27-én 11 órától harmadik alkalommal tartja évbúcsúztató futását.

Sport - Tibodi Ferenc:
Nagyító alatt az őszi idény (Női kosárlabda)
Fotó: Szigyártó SzabolcsA megyeszékhelyi Sepsi-SIC a 2014–2015-ös bajnoki évad első felében két fronton volt érdekelt, s a zöld-fehérek kiváló teljesítményüknek köszönhetően a női kosárlabda Román Kupa első két körében és a nemzeti liga őszi idényében is remekül teljesítettek.

Sport - :
Számok tükrében a III. liga (Labdarúgás)
Természetesen a liga I. csoportja, hiszen ebben vagyunk érdekeltek még két csapattal – Sepsiszentgyörgyi OSK és a Zágoni FC –, a harmadik, a Papolci FC visszalépett, kizárták – nem tudni pontosan (erről a lépésről csak ennyit, hiszen nem szolgálta megyénk labdarúgását, nem vált annak dicsőségére).

Sport - :
Pontot veszített az OSK (Minifoci)
Megbotlott a listavezető OSK, miután csak 4–4-et játszott a Puskás ’87-tel a sepsiszentgyörgyi öregfiúk minifoci-bajnokságának idei utolsó fordulójában. Szintén döntetlent ért el a Téglás Panzió, amely még mindig sereghajtó, ám már nem pont nélküli...

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó  feleség, BELEUŢA GRUIÁNÉ IMRE FRANCISKA szerető szíve életének 74., házasságának 30. évében 2014. december 20-án megszűnt dobogni. Temetése 2014. december 22-én 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóháztól. Gyászoló szerettei 8012

Közélet - :
Johannis letette az esküt
Régi és új elnök. Fotó: presidency.roLetette a hivatali esküt Klaus Johannis, Románia új­onnan megválasztott elnöke tegnap a parlament ünnepi ülésén, és ezzel megkezdte ötéves elnöki mandátumát.  

Közélet - Hecser László:
Elismerés a nemzet napszámosainak
Antal Izabella, Urák Gyöngyvér és Dimény JánosA Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) erdővidéki szervezete szombaton a Baróti Szabó Dávid Középiskolában díjazta az elmúlt évben, illetve évtizedek­ben lelkiismeretesen és sikeresen dolgozó tanárokat, tanítókat, óvodai alkalmazottakat, de nem feledkezett meg azokról sem, akik az intézmény munkáját segítették.  

Közélet - :
Băsescu utolsó államelnöki összegzése
Băsescu tegnap elbúcsúzott a Cotroceni-palotától. Fotó: presidency.roTraian Băsescu volt államfő szerint utódjának biztonságos, a teljes európai uniós integrációhoz közel álló jogállamot ad át, akinek „vesszőt, nem pedig pontot” kell tennie az ő tízéves tevékenysége után.  

Közélet - :
Elfogadták a költségvetést
Elfogadta a parlament tegnap a 2015-ös évi költségvetést, amely a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát kitevő államháztartási hiánnyal számol.

Közélet - :
Vásár kevés vásárlóval
A szerző felvételeAkárcsak az októberi őszi vásár alkalmával, az időjárás a karácsonyi vásárkor sem tartott a szervezőkkel: Baróton szombaton nemcsak hideg szél fújt, de a szitáló eső a környék feltúrt útjairól a református templom előtti kirakodótérre vezette a sárlevet.

Emlékezet - :
Emléktöredékek a „forradalomról” (Ezerkilencszáznyolcvankilenc)
Fotó: Albert LeventeEmléktöredékek maradtak a negyedszázaddal ezelőtti történésekből, no meg ama napok soha nem feledhető hangulata. A szabadság először megízlelt mámora. Idén, a huszonötödik évfordulón ezeket a töredékeket vetettük papírra: gyermekként, fiatal egyetemistaként vagy kisgyermekes szülőként éltük meg a „forradalmat”, és úgy ítéltük meg, ami ennyi idő után is elevenen ott leledzik bennünk, az talán valóban fontos, segít mások emlékeit is előhívni, újra átélni a nagy pillanatokat. Összeállításunk nem az események hiteles krónikája kíván lenni – az elmúlt évfordulókon azt már többször megidéztük –, hanem sokkezes, szubjektív napló.

Emlékezet - Demeter Virág Katalin:
A gondolat szabadsága
Az ötödik osztályos tanévet első ízben megszakító téli vakáció a leghosszabb és talán a legizgalmasabb volt, amire valaha emlékszem – 1989 decemberében hirtelen jött a várva várt ünnepi szünet.

Szabadidő - Bokor Gábor:
Kézműves karácsony
Betlehemi jászolt, karácsonyfadíszeket is készített nemezből Demeter PiroskaAz ajándékozás „nehéz” idejét éljük. Nehéz eldönteni, kit mivel lepünk meg, még az angyalnak is fejtörést okoz kiválasztani a megfelelő ajándékot. Sok szempontot figyelembe kell venni, de mindenek között a legfontosabb, hogy a megajándékozott érezze, szívből jön a meglepetés. És melyik ajándék jöhet igazán szívből? Nem kérdéses: amit saját kezűleg készít el az „angyalka”. A kézművesség egyre inkább teret hódít, karácsony idején megnő a kereslet a kézműves- termékek iránt. Szőve, fonva, varrva, festve, faragva, égetve – és még ezerféle módon készülhetnek a kézműves karácsonyi ajándékok. Nemezelve is. Ez a technika szinte határtalan lehetőséget ad az ajándékok, dísztárgyak elkészítésére. Demeter Piroska több mint tíz éve űzi a nemezelés mesterségét. Őt faggattuk, árulja el, mit is lehet karácsonyra, újévre készíteni nemezeléssel.  

Szabadidő - :
Ünnepi díszek
A készítés meneteGyertyatartó Egymaréknyi tujaágacskára, talpas pohárra és sprayragasztóra van szükség hozzá. Amennyiben nincs sprayragasztó, tökéletesen megoldható ragasztópisztollyal is.

Sport - :
Mi lesz veletek, gyerekek? (Periszkóp)
„Kisebb megszakítás után – mondta megnyitójában Tischler Ferenc – a városi önkormányzat újra díjazza az év sportolóit.”

Sport - :
Székely nemzeti bajnokság (Kosárlabda, utánpótlás)
Az elmúlt héten a kézdivásárhelyi sportcsarnok a Székely nemzeti bajnokság újabb mérkőzéseinek adott otthont. Ezúttal két kategóriában – U11-es a vegyes csapatok és U12-es lányok – mérkőztek meg az együttesek.

Sport - :
Lőrincz Márton Emlékverseny (Birkózás)
Mint minden évben, idén is megrendezték Korondon a Lőrincz Márton Emlékversenyt. 182 versenyző – a határokon túlról és belülről – lépett szőnyegre, hogy tiszteletét tegye az 1936-os olimpia és az 1934-es Európa-bajnokság aranyérmese, a Ko­rondon született Lőrincz Márton emléke előtt. Megyénkből az MSC, Zalán és Kézdialmás birkózópalántái tették tiszteletüket.

Sport - Áros Károly:
Mesél a múlt
Nagy ErnőOtt, ahol zúg az a négy folyó, ott, ahol szenvedni jó, Ott, ahol kiomlott annyi drága vér, ezredévről mond mesét a szél... Érzem, mint ölel át a szél, hallom halk szavát, suttogását, amint csendesen, édes anyanyelvemen elismerő szavakat susog e vidék, e föld hőseiről.  

Sport - :
A svédeké a bronzérem (Női kézilabda Eb)
A svéd válogatott lett a bronzérmes a magyar–horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután a tegnapi helyosztón 25–23-ra legyőzte a montenegrói csapatot. Tíz percig együtt haladt a két csapat, ezt követően 8–5-re megléptek a két éve aranyérmes montenegróiak.

Sport - :
Kertész Kupa (Sakk)
Sepsiszentgyörgyi sikerrel ért véget a hétvégén a zágoni Török vendéglőben megtartott sakk Kertész Kupa 18. kiírása. A viadalon összesen huszonöt sakkozó ült asztalhoz. Az eredmény: 1. Szász János (Sepsiszentgyörgy) 8 pont, 2. Secelean József (Sepsiszentgyörgy) 8 pont, 3. Wunder Tamás (Brassó) 6 pont. (t)

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
KönyvbemutatóSzínház * A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a héten: ma 19 órától az új stúdióban Arthur Schnitzler: Körtánc (rendező Zakariás Zalán) – az M Stúdió Mozgásszínház előadása; december 26-án, pénteken és 27-én, szombaton 19 órától a kamarateremben Pin­tér Béla: Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka).

Archívum
<<2014 december>>
HKSzCsPSzV
1
7
14
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.6433 RON
100 HUF = 1.4128 RON
1 EUR = 4.4674 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS