Sepsiszentgyörgy, 2014. november 22., szombat 04:33
Köszöntjük Cecília nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. november 22., szombat:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
 • Közélet
 • Világfigyelő
 • Nemzet-nemzetiség
 • Életutak
 • História
 • Kultúra
 • Kiscimbora
 • Magazin
 • Sport
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Összes kategória
Máról holnapra - Farcádi Botond:
Új dilemmák
Észnél kell lenniük az RMDSZ vezetőinek az államfőválasztás eredményeinek értékelésekor, a következő időszakról szóló döntések meghozatala előtt, a tét ugyanis lassan már nemcsak az, hogy kormányon maradnak-e – miként azt a nagy öregek szeretnék –, sokkal inkább az, hogy két év múlva bejuthatnak-e a parlamentbe.

Közélet - Fekete Réka:
Aki mesébe öltözik, igazságba öltözik
Bella Viktória Csenge (Arad) a kis kakas gyémánt félkrajcárának történetét mesélte el. Fotó: Ferencz CsabaTamási Áron címben kiemelt gondolataival nyitotta meg tegnap Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyt Sepsiszent­györgyön. Az ország minden szegletéből, közel ötven településről érkezett a százharmincöt versenyző, akik életre keltettek megannyi ballada- és mesehőst, szóltak örömről, bánatról, jóságról és gonoszságról, de végül mindig győzött a becsület és az igazság.  

Közélet - Szekeres Attila:
Szeretik a múzeumot
A szerző felvételeiTöbb ezer tárggyal gyarapodott a Székely Nemzeti Múzeum az utóbbi négy-öt évben. Ezek közül néhányat megvásároltak, de zömmel adományként kapták – mondotta Vargha Mihály igazgató a Szerzeményeink című tárlat megnyitóján szerda este. Szerinte ez azt mutatja, az emberek szeretik a múzeumot.  

Közélet - :
Johannis: Tiszteletben tartom az alkotmány betűjét és szellemét
Az az elnök leszek, aki tiszteletben tartja az alkotmány betűjét és szellemét – jelentette ki Klaus Johannis megválasztott elnök tegnap az alkotmánybíróság tagjai előtt mandátuma érvényesítési ceremóniáján, amelyen Traian Băsescu gyakorló államelnök is jelen volt.

Közélet - :
Hírsaláta
BORBÉLY LÁSZLÓRA IS SOR KERÜLHET. Újra­tárgyaltatná a parlament által ki nem adott honatyák és miniszterek mentelmi ügyét Horaţius Dumbravă bíró, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagja. Dumb­ravă ennek érdekében levélben fordult Klaus Johannis megválasztott államfőhöz.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
A vándort mindig jól fogadják
Melkuhn Andrea és Beder Tibor. Toró Attila felvételeBaráti hangulatú beszélgetésnek adott otthont csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesház: a háromszéki származású, Csíkszeredá­ban élő Beder Tibor nyugalmazott földrajztanár, író, közéleti személyiség – akit a Háromszék olvasóinak már nem kell bemutatni – szépszámú közönségnek mesélt tréfás és megható történeteket útjairól, amelyeket mindig a két lábán tett meg, akár a szomszédba, a moldvai csángókhoz, akár a Szilágyságba, akár a kis-ázsiai magyar testvérek felkutatására indult.

Közélet - :
Úterősítés Sugásfürdő felé
Fotó: Ferencz CsabaAlig pár napja elfogadott határozatot módosított tegnapi rendkívüli ülésén a sepsiszentgyörgyi tanács.

Világfigyelő - :
Biden Kijevben fenyegeti Moszkvát
Porosenko és BidenMég nagyobb árat fizet és elszigetelődik Oroszország, ha tovább élezi a kelet-ukrajnai konfliktust – jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök tegnap Kijevben Petro Porosenko ukrán államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.  

Nemzet-nemzetiség - :
Demény Péter: A mindig-maradás balladája (Államfőválasztás)
Kovács András Ferencnek köszönettel   A párt kipáll, de nem búsul, a hatalomért szopva nyel. A nép csak hiába uszul, míg nedves minden hosszú nyelv. Válasz nem van, csak kinyilat, nyelvük a seggekben dagad, akár egy násznagy, úgy vigad: a párt marad!

Életutak - Dr. Nagy Lajos:
Orvosaink emlékezünk: Dr. Nagy László (1932–1998)
Orvosaink emlékezünk: Dr. Nagy László (1932–1998)A sajnálatosan korán eltávozott Dr. Nagy László aneszteziológus és terápiás főorvos elhunyta alkalmával írta – az azóta már szintén elköltözött fogorvos kollégánk – dr. Márkó Imre, hogy „elment az életmentő, aki baleset, infarktus esetén mindig kéznél volt, mindig segített. Ha tehette!

História - :
Kádár Gyula: Gábor Áron - Életútja történészszemmel (12.)
Háromszék 1848. november első felében 1848. október 23. és 1848. november 28. között Háromszéken újjáélednek az ősi székely intézmények, a falu és a széki gyűlések. A frissiben alakult háromtagú Központi Kormány vezetői, Berde Mózes és Nagy Imre hozzáfognak a hadsereg megszervezéséhez. Az első intézkedések egyike a nemzetőrség ruházatának meghatározása, amely azonos a háromszéki népviselettel.

Kultúra - Molnár Vilmos:
Székely Könyvtár: Tamási Áron: Hazai tükör (Krónika 1832–1853)
Székely Könyvtár: Tamási Áron: Hazai tükör (Krónika 1832–1853)Tamási Áronnak kevésbé ismert, ritkábban emlegetett regénye a Hazai tükör. Pedig erre a művére kapott Kossuth-díjat 1954-ben. Féja Géza Tamási egyetlen történelmi regényének nevezte, de hozzátette azt is, hogy a szerző „képtelennek bizonyult történelmi korszak ábrázolására”. Az írói szándék félreértéséről lehet szó.

Kiscimbora - :
Romhányi József: Kecskére káposztát
Egy kecskére bíztak egy szép fej káposztát. Nem nyúlt hozzá, nehogy a gazdái átkozzák. Hogy küzdött magával, és mit tett legvégül, elmondom kecskéül!

Kiscimbora - :
A Fazék zenekar (Páskándi Géza meséi)
Fazékországról hallottunk: ott éltek a fazekak, füstös üstök, csipri-csuprok, szilvás szilkék, bádogból a bödönöcskék; agyag, cserép s minden egyéb edények. No meg a fedők, no meg a kanalak, villák, kések, bugylibicskák, tányérok s császáruk, a hetedhétnagy, hírhedett Csi­rimp-Csörömp, kiről sokat hallhattunk biz a minap.

Kiscimbora - :
Fordított mese (Hervay Gizella: Kobak könyve)
Úgy kezdődött, hogy Kobak visszaütött. Ezután Jóska lekent Kobaknak egy pofont, és Kobak csúfolni kezdte: – Sóska, Jóska!

Magazin - Iochom István:
Ember a tájban
Bereczki Barna díjazott fotójaA kézdivásárhelyi sportcsarnok előterében szerda este értékelték a Zöld Nap Egyesület Ember a tájban című fotópályázatát, és megnyitották a beérkezett pályaművekből rendezett kiállítást. A pályázatra hetvenhét fotós 226 képpel nevezett be.  

Magazin - :
Robert De Niro új filmszerepe
Robert De Niro új filmszerepeRobert De Niro (fotó) szerepet vállalt David O. Russell Joy című életrajzi filmjében. A produkció Joy Mangano, az egyik legsikeresebb amerikai üzletasszony karriertörténete, aki nehéz körülmények között élő egyedülálló anyaként küzdötte fel magát a csúcsra.  

Sport - :
Sepsiszentgyörgyi döntetlen (Labdarúgás)
A harmadosztályos labdarúgó-bajnokság őszi idényének utolsó körében (13.) a Zágoni FC hazai környezetben két gól különbséggel kapott ki az FK Csík­szeredától, míg az idegenben vendégeskedő megyeszékhelyi Sepsi OSK döntetlent játszott Târgu Neamţ-cal.

Sport - :
A Coubertin-program a Szabó Kati Sportcsarnokban (Sportélet)
Az ifjúsági és sportminisztérium meghirdetett programjába bekapcsolódik az Oltean házaspár vezette távol-keleti küzdősportok (dzsiudzsicu, cselgáncs...) szakosztálya is.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Az én időm lejárt, immár nincs segítség, szemembe omlik az örök sötétség. / Itt vagytok körülöttem, de semmit sem tehettek, most csak az vigasztal, hogy nagyon szerettek. / Hogyha már elmentem, ne sírjatok értem, hiszen jól tudjátok, csak értetek éltem. / Most itt, a csillagok közt semmi fájdalom, mert egész családomat mindvégig láthatom. / Innen vigyázom majd minden lépésetek, de most már mennem kell, hát Isten veletek! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nevelőapa, nagyapa, testvér, sógor, após, keresztapa, rokon, a maksai ZÖLDE JÓZSEF életének 67. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Drága halottunk földi maradványait 2014. november 23-án, vasárnap 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a maksai temetőben. Gyászoló családja 4280383

Közélet - :
Markó Attila őrizetbe vételét kéri az ügyészség
Hivatali visszaélés miatt Markó Attila ellen bűnvádi kivizsgálást indított, majd őrizetbe vételét és előzetes letartóztatását kérte tegnap a parlamenttől az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es parlamenti képviselője ellen abban a visszaszolgáltatási ügyben vizsgálódnak, amelyben a Szerve­zett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság vezetőjét, Alina Bica főügyészt csütörtökön több feltételezett bűntársával együtt őrizetbe vették.  

Közélet - Váry O. Péter:
Ötnapos ünnepséggel zárul a Gábor Áron Emlékév
Három helyszínen, öt napon át tartó rendezvénysorozattal zárul a Gábor Áron Emlékév: Bereckben, Sepsiszent­györgyön és Eresztevényben lesznek különféle műsorok holnaptól csütörtökig, november 27-éig, a székely nemzet hősének születése napjáig.  

Közélet - Farkas Réka:
Román aggodalmak (Ismét Sepsiszentgyörgyre készül az Új Jobboldal)
Ismét Sepsiszentgyörgyre készül december elsején az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) szélsőséges nacionalista szervezet, honlapjukon, a közösségi oldalakon toborozzák híveiket, hogy „Románia szívében” együtt ünnepeljenek. Háromszé­ken azonban a román közösség képviselői is aggódnak, keresik a kiutat, hogy ne fulladjon a tavalyihoz hasonló botrányba nemzeti ünnepük.  

Közélet - :
Lezuhant egy katonai helikopter
Lezuhant egy katonai helikopter a Szeben megyei Alma­kerék közelében tegnap 10.40 óra körül, a fedélzetén lévő katonák közül nyolcan meghaltak, ketten – súlyos égési sebeket szenvedve – túlélték a balesetet. Az IAR 330 Puma SOCAT típusú harci helikopter az aranyosgyéresi katonai támaszpontról szállított katonákat Nagysinkre egy hadgyakorlatra.  

Közélet - Hecser László:
Könyv a moldvai magyarok lelkéről
Oláh-Gál Elvira Kisbaconban. Benedek Márta fotójaAz Erdővidéki Közművelődési Napokon Oláh-Gál Elvira bemutatta A moldvai magyarokról című, riportokat, interjúkat és tudósításokat tartalmazó könyvét csütörtök este a kisbaconi régi paplakon. A rádiós és tévés újságíró – jelenleg a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorának tudósítója – a csángókkal való találkozásairól beszélt, olyan részletekről szólt, amelyek nemzettársaink lelkiségére villantanak.  

Közélet - Fekete Réka:
Ezeket gondolom, nem félek (Muszka Sándor új verseskötete)
Fotó: Toró AttilaBalladai tömörségű, sötét hangulatú, pesszimista, keserédes, groteszk, ironikus, abszurd versek egy életérzés-könyvben – így jellemezte Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója Muszka Sándor kézdivásárhelyi származású költő szerda este Sepsiszentgyörgyön bemutatott új kötetét. A Magányos nőknek, bukott fiúknak című, az Evilági együttes cédémellékletével ellátott kötet a szerző ötödik versgyűjteménye, amelyet Nagy Koppány Zsolt szerkesztésében a budapesti Orpheusz Kiadó jelentetett meg.  

Közélet - :
Halálos közúti baleset
Csütörtökön 14 óra előtt tíz perccel a 11-es országúton, az albisi és a dálnoki letérő között halálos közúti baleset történt.

Nemzet-nemzetiség - :
Kelemen Hunor nyilatkozata, magyarra fordítva (Államfőválasztás)
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségi kérdésekben nem sokat remél a vasárnap román államfővé választott Klaus Johannistól – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke = nem bótoltunk vele, nem tuggyuk.  

Nemzet-nemzetiség - :
Mindenki nyugodjon le, Johannis csak egy elnök (Államfőválasztás)
Mindenki nyugodjon le, Johannis csak egy elnök (Államfőválasztás)Rendben, túl vagyunk az izgalmakon, Obama megnyerte a romániai elnökválasztást. A neheze most következik. Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy eltelik néhány hónap – jó esetben év –, és Klaus Johannist ugyanúgy fogjuk szidni, mint bármelyik elődjét, akire szavaztunk vagy nem szavaztunk. Nem feltétlenül azért, mert rossz elnök lesz, és mi sem leszünk hülyébbek, sőt, akkor sem voltunk azok, amikor megelőlegeztük a bizalmat – hanem mert ez a dolgok természetes rendje.

História - :
Lucian Boia: Miért más Románia
Lucian Boia: Miért más RomániaA megkésettség A román államok – Havasalföld és Moldva – csak tova a XIV. század közepe táján formálódnak, Európa vitathatatlan sereghajtóiként. Későig, el egészen a XIV. századig a román országok leendő területéről egyetlen szöveg sem származik, egy fia dokumentum sincs, valamennyi róluk szóló információ – az a kevéske – kizárólag külföldi eredetű: meglepő hiányosság, amelyet egy adott pillanatban az immigrációs elmélet érveként használtak fel, miszerint a románok valamikor és máshonnan érkeztek ide, hogy pontosan mikor és honnan, szinte már nem is számít.

Kultúra - Jánó Mihály:
A szabadság kötődései (Kádár Tibor kézdivásárhelyi kiállítása)
AranykapuKádár Tibor, a kortárs magyar festőművészet jelentős alkotója 1946-ban született Kolozsváron.  Festészetet a Ion Andreescu Képző­művészeti Főiskolán tanult, tanárai Miklóssy Gábor és Abódi Nagy Béla voltak. 1988 óta Veszprémben él. Az elmúlt években rendszeresen visszatérő vendége a bálványosi művésztábornak. Legutóbb szülővárosában, a Bánffy-palotában rendezett nagy sikerű kiállítást.  

Kultúra - :
Könyvespolc: A mester (Monográfia Cs. Szabó Lászlóról)
Könyvespolc: A mester (Monográfia Cs. Szabó Lászlóról)Harminc éve halt meg Cs. Szabó László, jövőre lesz születésének centenáriuma. Bár a rendszerváltás forgatagában posztumusz Kossuth-díjjal tüntették ki, s időnként hivatkozunk rá, neve mára jócskán feledésbe merült.

Kiscimbora - :
Kupa király meg a lánya (Páskándi Géza meséi)
Harminchárom varjúfészken meg hatvanhat vakondtúrás mohásabbik oldalán túl, északtól bizony délebbre, déltől pedig északabbra, tán keletre, de nyugatra, hanem mégis égtájtalan világ végén – volt egy ország. Ott élt a nagy Kupa király.

Kiscimbora - :
Botok lakodalma (Páskándi Géza meséi)
Nagy Barbara, SepsiszentgyörgyNem volt olyan vidám lagzi, olyan ropogós-suhogós ezer éve, soha tán, mint amilyen tegnapelőtt Fütykösország királyának lakodalma.

Magazin - :
Székelyföldi rajzfilmsorozat legendákból
Székelyföldi rajzfilmsorozat legendákbólÚjabb rajzfilmet, háromdimenziós animációs sorozatot készítenek székelyföldi mondákból és legendákból – közölte lapunkkal Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legen­dárium vezetője. A filmkészítő csapat november végén fejezi be az első részt, de már dolgoznak a másodikon is. Az új produkcó a Rétyi Nyír mondáját dolgozza fel, de megjelenik benne az Óriáspince-tető és a Fergettyűvár is.  

Magazin - :
Utcaművészek segítik Bonóékat
A U2 utcaművészekkel filmesítette meg a nemrég megjelent Songs Of Innocence című albumának dalait, a 11 videóból álló alkotás decemberben jelenik meg – írja a The Guardian.  

Magazin - Szekeres Attila:
Gábor Áron életútja (Megjelent)
Gábor Áron életútja (Megjelent)Új könyvvel jelentkezik Kádár Gyula sepsiszentgyörgyi történész*, a Háromszék külső munkatársa, a székely tankönyv társszerkesztője, a Történelmi Magazin főszerkesztője. Mint az utóbbi években megszokhattuk, az esztendő végéhez közeledve megjelenik egy-egy Kádár-könyv.

Sport - :
Sepsi-SIC–Rapid (Női kosárlabda, Nemzeti liga)
A hétközi târgoviştéi nehéz kiszállás után ma könnyebb – mondhatni pofonegyszerű – mérkőzés vár a Sepsi-SIC-re, amely a női kosárlabda nemzeti liga őszi idényének utolsó fordulójában a sereghajtók táborát erősítő bukaresti Rapidot fogadja.

Sport - :
Dupla pontos sivatagi párharc a vb-címért (Forma–1)
A Forma–1 történetében először dupla pontokat osztanak a szezonzáró futamon, s ennek azért van nagy jelentősége, mert a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjon dől el, hogy a Mercedes pilótái közül Lewis Hamilton vagy Nico Rosberg lesz-e 2014 világbajnoka.  

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Irodalmi kerekasztal A Sepsiszentgyörgyi Irodalmi Kerekasztal (SIKER) tagjai – Bihari Csilla Rozália, Fadgyas Egmond, Gyergyai Bea, Kádár Sára Hajnalka, Magyari Zoltán, Matekovics János, M. Simon Katalin, Sikó Barabási Eszter, Váradi József – mutatkoznak be ma 19 órától a Tein Teaházban.

Archívum
<<2014 november>>
HKSzCsPSzV
2
9
16
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
hirdetés
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.5697 RON
100 HUF = 1.4590 RON
1 EUR = 4.4412 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS