Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. március 31., kedd 11:20
Köszöntjük Árpád nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2015-03-31: Közélet - Iochom István:

Felújítják a Bethlen negyedetKézdivásárhely

Miután tavaly a kézdivásárhelyi  Ipari negyedben felújították a közterületeket, idén a város egyik legelhanyagoltabb részében, a Bethlen Gábor negyedben folytatódik a munka.  
2015-03-31: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Még mindig lefelé

Nem értünk le a gödör aljára: a már ezer sebből vérző szociáldemokratáknak még mindig van emberük, energiájuk arra, hogy számukra kedvező törvénymódosításokat dolgozzanak ki és toljanak előre a parlamentben. Ráadásul elegendő bátorsággal rendelkeznek ahhoz, hogy ne csupán a lassan mindentől megcsömörlött polgárokkal, hanem saját, alig pár napja elfogadott tisztogatási szabályaikkal is szembemenjenek.
2015-03-31: Közélet - :

Közös autonómiaküzdelemEgyüttes ülésre készül az SZNT és az EMNT

Fotó: emnt.orgKözös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – jelentették be tegnap közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon az említett szervezetek vezetői, Tőkés László és Izsák Balázs.  
2015-03-31: Közélet - Farkas Réka:

Himnusz-per a tárgyalóteremben

Trianoni megemlékezés Sepsiszentgyörgyön 2014-ben. Albert Levente felvételePénteken hirdet ítéletet a sepsiszentgyörgyi bíróság a Magyar Polgári Párt „himnusz-perében”, a tegnap lezajlott érdemi tárgyaláson a legfőbb téma továbbra is az volt, hogy kit büntetett meg a prefektúra, kevés szó esett a bírság jogosságáról.  
2015-03-31: Közélet - Bokor Gábor:

Tüntetnek a gazdák

Pénteken, április harmadikán gazdatüntetés zajlik Bukarestben, a háromszéki gazdák a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének szervezésében lesznek jelen a megmozduláson.  
2015-03-31: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szaktudást ajándékoztak

Várakozáson felüli sikerrel zárult a 8 óra egy jó ügyért! címmel meghirdetett program, amelyben civil szervezetek tevékenységét segítik szakemberek önkéntes hozzájárulásával. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által március 27-ére meghirdetett munkanapra grafikusok, erdő-, kertész- és tervezőmérnökök, kommunikációs és reklámszakemberek jelentkeztek, hogy tudásukkal, szakértelmükkel előmozdítsák a Vinca Minor és a Zöld Nap Egyesület kommunikációját, illetve a HKA csemetekertprogramjának megvalósítását. A három csapat különböző feladatokat oldott meg, tapasztalataikat a délutáni kiértékelésen osztották meg egymással.  
2015-03-31: Közélet - Fekete Réka:

Tonnányi élelmiszert adományoznak

Egy tonna tartós élelmiszert gyűjtött össze a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segély­szervezetének háromszéki fiókja Sepsiszent­györgyön és Baróton a hétvégén. A lakosság adományait a héten osztják ki rászorulóknak.  
2015-03-31: Közélet - :

Szabadtéri passió Sepsiszentgyörgyön

Fotó: Sántha Imre GézaA sepsiszentgyörgyieknek a szentegyházi Szent Gellért Ala­pítványon belül működő Szent Imre Társulat önkéntesei hozták el Szabó Lajos kanonok meghívására a szenvedéstörténetet.
2015-03-31: Közélet - :

Túrnak és aszfaltoznak Baróton

A fejlesztési minisztériumtól érkezett 640 ezer lejből folytatja a baróti önkormányzat az elkezdett ivóvíz-, csatorna- és esővízelvezető-hálózat építését.
2015-03-31: Közélet - :

Igazgatócsere a Kós Károly-iskolában

Az ideiglenesen megyei főtanfelügyelőnek kinevezett Kiss Imrét Farkas Gizella fizika szakos tanár váltja a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola igazgatói tisztségében.
2015-03-31: Közélet - :

Mester és tanítványa a Vigadóban

A szerző felvételeA kézdivásárhelyi Vigadó emeleti kiállítótermében több mint száz érdeklődő jelenlétében péntek délután megnyitották Koszta Ervin, a Nagy Mózes Elméleti Líceum képzőművész-tanára és Szász Barbara XI. osztályos kantai tanuló Mester és tanítványa: Kontrasztok című festészeti kiállítását, melyen huszonnyolc munka került közszemlére.
2015-03-31: Közélet - :

Folytatódik a gelencei piac korszerűsítése

Ha minden a terv szerint alakul, májustól korszerű piaccal büszkélkedhet Gelence, Felső-Háromszék legnagyobb lélekszámú községe. A nagyközség önkormányzata az Angustia Egyesületnél nyert nyolcvanezer eurót a felszegi piac teljes felújítására.
2015-03-31: Közélet - Iochom István:

Hogyan tovább, fizetéses parkolás?Tanácsülés Kézdivásárhelyen

A szerző felvételeMint már hírül adtuk, a múlt csütörtökön megtartott kézdivásárhelyi tanácsülésen nem született érdemi döntés a fizetéses parkolással kapcsolatban. Habár megvan a végleges táblabírósági ítélet, egyelőre nem kapták meg az indoklást, ezért, mielőtt az önkormányzat döntést hozna a hogyan továbbról, kivár. Amint megkapják az indoklást és a végzést, rendkívüli testületi ülésen vitatják meg az ügyet.  
2015-03-31: Közélet - Fekete Réka:

Jobb veled a világA fakanál körbejár

Jobb veled a világ (A fakanál körbejár)A pénteki, tizenharmadik jótékonysági vacsoraest különleges zenei és gasztronómiai csemegével szolgált: fellépett a neves marosvásárhelyi Ti­be­­rius vonósnégyes, Horváth Zita és Kopacz Attila pedig finn módra készített lazaclevessel és máglyarakással kínálta az adakozó vendégeket.  
2015-03-31: Közélet - :

Húsvéti ajándék Borókáéktól

Húsvéti ajándék BorókáéktólÖrömet jelent a heti két találkozó, az, hogy szólhatnak egymáshoz, megoszthatják örömüket-bánatukat, közösségben fogyaszthatják el teájukat, kávéjukat, néha vendégeket fogadhatnak – Tatár Zsuzsanna nyugalmazott tanárnő Petőfi Sán­dor­ról, Bereczki László, Nagybacon nyugalmazott lelkésze pályájáról, hitről, szeretetről vallott –, együtt készülnek ünnepeinkre. Hajlott koruk ellenére nem restellnek farsangkor rikító göncökbe öltözni, s mókázva elfogyasztani az otthonról hozott finomságokat.
2015-03-31: Közélet - Fekete Réka:

Három Cserkész egy színpadonDzsesszéjszaka

Igazi csemegében lesz részük a dzsessz kedvelőinek április 25-én, a Szent György Napok kulturális hetének szombatján: az Energy Klubban közös zenei estet tart a sepsiszentgyörgyi Cserkész család három muzsikus tagja, apa, fia és lánya, akik bár más-más utat járnak a zene világában, ugyanarra hangolnak: minőségi muzsikával örvendeztetni meg hallgatóságukat.  
2015-03-31: Belföld - :

Engedélyezték Markó Attila letartóztatását

A parlament jogi bizottsága tegnap engedélyezte Markó Attilának, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselőjének őrizetbe vételét és előzetes letartóztatásba helyezését.  
2015-03-31: Belföld - :

Döntsön a lakosság a megye vezetőiről

Csatlakozott Kovászna és Hargita megye tanácselnöke a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének állásfoglalásához, melyben a 2004/64-es törvény előírásainak módosítása ellen emelnek szót a megyei önkormányzatok vezetőinek megválasztása kapcsán.  
2015-03-31: Belföld - :

Erdélyi magyar külpolitikai együttműködésKözös fellépés Strasbourgban

Biró Zsolt MPP-elnök vasárnapi sajtótájékoztatóján az erdélyi magyar külpolitika sikerének nevezte azt a közös fellépést, amely az Európa Tanács Helyi és Re­gionális Önkormányzatok Kongresszusának strasbourgi plenáris ülése alkalmával megvalósult az RMDSZ és az MPP között.  
2015-03-31: Belföld - :

Az RMDSZ tiltakozik az aránytalan bírságok ellen

„Az Országos Adóhatóság nem azért jött létre, hogy rettegés­ben tartsa a kisvállalkozókat, a valós szerepe az kell legyen, hogy közbelépjen ott, ahol visszaélés történik, ahol valós kár éri az államot” – fogalmazott Kovács Péter, az RMDSZ főtitká­ra tegnap az Országos Adóhatóság kereskedelmi egységek ellen irányuló zaklatás jellegű ellenőrzése kapcsán.
2015-03-31: Hírsaláta - :

Jutalom után tömeges elbocsátás

Fejenként hétszáz lej húsvéti prémiumot kap az Olténia Energetikai Társaság 19 ezer alkalmazottja, ennek azonban feltétele, hogy a szakszervezetek március végéig aláírják a kollektív munkaszerződés új változatát. A Digi24 hírtelevízió szerint erre hajlandóak a munkavállalók képviselői.
2015-03-31: Világfigyelő - :

Ukrajnában bármi lehetségesÚj Majdannal fenyegetnek a nacionalisták

Ukrajnában bármi lehetséges (Új Majdannal fenyegetnek a nacionalisták)Ukrajnában lehetséges egy harmadik Majdan is – figyelmeztetett Dmitro Jaros, az ukrán Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője, kijevi parlamenti képviselő az Obozrevatyel ukrán hírportálon tegnap megjelent interjújában.  
2015-03-31: Világfigyelő - :

Magyar települések segítik Kárpátalját

Budafok-Tétény első településként csatlakozott a kárpátaljaiakat segítő akcióhoz, melyet a Kárpát­aljai Magyar Kulturális Szövetség kezdeményezett. Ennek lényege, hogy egy magyarországi önkormányzat támogasson egy kárpátaljait. Mint ismert, Budafok-Tétény a székely zászló kitűzésekor már megmozgatta az önkormányzatokat Magyarországon.  
2015-03-31: Világfigyelő - :

Seselj nem kívánkozik a börtönbe

A háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista Vojislav Seselj tegnap kijelentette: önként nem tér vissza a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe, és ha vissza akarják vinni, akkor le kell őt tartóztatni.  
2015-03-31: Világfigyelő - :

Sikeresen tért vissza SarkozyFranciaország

Sikeresen tért vissza Sarkozy (Franciaország)A francia helyhatósági választások első fordulója a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) országos beágyazódásával hárompártivá tette a francia politikai életet, a vasárnapi második forduló elsöprő jobboldali győzelme pedig a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) élére tavaly ősszel visszatért Nicolas Sarkozy volt államfő politikai megerősödését eredményezte.  
2015-03-31: Gazdakör - Bokor Gábor:

Összefogás, szövetkezés a járható út

Ötvös Mózes az összefogás fontosságát hangsúlyoztaCsernátonban zajlott az idei negyedik régiós gazdatalálkozó. Az elmúlt pénteken közel háromszáz felső-háromszéki gazda vett részt a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett, a megyei tanács és az AgroSic támogatását is élvező szakmai megbeszélésen. A gazdák mellett a megszokott módon képviseltette magát a megyevezetés, a megyei agrár- és pénzintézmények képviselete, valamint politikusok is jelen voltak.  
2015-03-31: Gazdakör - Incze Péter:

Lehet pályázni

Múlt szerda óta hivatalosan is fogadják az új vidékfejlesztési terv három fejezetének pályázatait: beruházások a gazdaságokban (4-es fejezet, 1-es alfejezet), támogatás fiatal gazdák megtelepedésére (6. 1.) és támogatás a Leader-program előkészítésére (19. 1.).
2015-03-31: Gazdakör - :

A kihasználatlan legelőterületek értékesítéséről

Az állattenyésztés jövője nem kérdőjelezhető meg egy olyan megyében, ahol a természetes gyepterületek aránya meghaladja a szántókét. Sok évszázados hagyománya van a gyepre alapozott állattartásnak, a kérődző állatok takarmányellátását nagy mértékben ez biztosította.
2015-03-31: Gazdakör - :

Hírlugas

Érkeznek az állattenyésztési támogatások Április tizedikéig kifizetik az állattenyésztési támogatásokat. A hírt Tamás Sándor megyeitanács-elnök hozta, aki pénteken telefonon beszélt az ügyben Daniel Constantin agrárminiszterrel – tudtuk meg Ötvös Mózestől, akinek kérésére hívta Tamás a tárcavezetőt. Az állatonkénti összegeket még nem lehet tudni.
2015-03-31: Színház az egész világ - Nagy B. Sándor:

Szentivánéji rémálomA Budapesti Nemzeti Színház a Reflexen

Barabás Zsolt felvételeA Budapesti Nemzeti Színház David Doiashvili rendezésében színre vitt Szentivánéji álom című előadása azzal végződik, hogy Oberon, a tündérkirály fejbe lövi magát. Kétségkívül meglepő befejezése ez Shakespeare vígjátékának, de a látványos, olykor hatásvadász ötletparádé után, amit végigkövethettünk az előadásban, ezen már nem lepődtünk meg.
2015-03-31: Színház az egész világ - Mózes László:

Álomvilág Arany János mondataivalKulisszák mögött

Fotó: Barabás ZsoltFontosabb érezni, mi történik a színházban, mint gondolkodni róla – utalt Krzysztof Warlikowski lengyel rendező színházi világnapi üzenetére Alice Georgescu színikritikus, aki pénteken későn este beszélgetett a Magmában a budapesti Nemzeti Színház művészeivel a Szentivánéji álom című előadás után. Az előadást tavaly júliusban mutatták be a Gyulai Várszínházban, majd szeptemberben egy látványosabb változatát láthatták a budapesti nézők.  
2015-03-31: Magazin - :

Költők szókincsversenyeIgazolt legenda

Arany JánosKözismert állítás, hogy Arany János a leggazdagabb szókincsű költőnk. De tényleg igaz ez? Hogy megtudják, az Origo a big data-technológiával vette számba a versesköteteket. Darabra pontosan megszámoltatták számítógéppel, hogy ki írt le több egyedi szót: Arany János vagy Petőfi, esetleg Ady, Kölcsey, Vörösmarty vagy éppen József Attila?  
2015-03-31: Magazin - :

Késésben az olasz pavilonVilágkiállítás

Késésben az olasz pavilon (Világkiállítás)Versenyt futnak az idővel a május elsején nyíló Expo 2015 milánói világkiállítás építkezési területén, ahol az olasz sajtó értesülései szerint a legnagyobb késésben éppen a házigazda Itália pavilonja van.  
2015-03-31: Sport - :

Sepsi-Sic–Gyulafehérvár 66–54Kosárlabda

(19–13, 16–10, 18–18, 13–13) Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sport­csarnok, telt ház. Vezette: Ber­ta­lan István (Kolozsvár), Ciprian Cio­can (Nagybánya). Sepsi-SIC: Jeffery 8, Harrison 16, Pascalău 7, Marshall 19, Părău 8, Murphy 8, Lovász, Ke­lemen, Kokovay, Debreczi, Kilin, Cutas. Gyulafehérvár: Pavel 15, Deu­ra 5, Fodor, Agunbiade 18, Ar­delean, Beldian, Price 8, McFarland 1, Kuster 7. Hárompontosok: 13/3 – 23 százalék, ill. 11/3 – 27 százalék. Büntetők: 19/13  – 68 százalék, ill. 19/15 – 79 százalék. Lepattanók: 32 ill. 31.
2015-03-31: Sport - :

Első helyen a Szabó–Andreoiu párosAutósport

Megkezdődött a ralibajnokság, az első szakasz házigazdája Brassó volt. A sepsiszentgyörgyi Sonic Motorsport két autóval vett részt, mindkettő a 9-es (1600 cm3-ig) kategóriában állt rajthoz.
2015-03-31: Sport - :

Elődöntős az ISK ifi III-as csapataKézilabda

A Kovács István edzette ifjúsági III-as fiúcsapat a nagyszebeni versenyszakaszon biztosította helyét az országos bajnokság elődöntőjébe.
2015-03-31: Sport - :

Európa-bajnoki selejtezőkLabdarúgás

Vasárnap folytatódtak a kontinensbajnokság selejtezői, most mi is érdekeltek voltunk.
2015-03-31: Sport - :

Novák Károly ezüstérmesKerékpár

Kiválóan szerepelt a csíkszeredai Novák Károly Eduárd az elmúlt hétvégén a hollandiai Apeldoornban megrendezett para-pályakerékpáros világbajnokság első két versenyszámában. Az egy km-es időfutamon hatodik lett, a 4 km-es üldözőversenyen pedig ezüstérmet szerzett.
2015-03-31: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Néprajzi kiadványok bemutatójaReflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál A fesztivál mai, befejező programja: 20 órától a Tamási Áron Színház nagytermében Miranda – az Oskaras Korsu-novas Színház előadása (Vilnius, Litvánia). 22 órától közönségtalálkozó a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben.
2015-03-31: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a mikóújfalusi VARGA ÁRPÁD életének 54., házasságának 34. évében hosszas betegség után elhunyt. Temetése 2015. március 31-én 13 órakor lesz a mikóújfalusi ravatalozóháztól. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 16395
2015-03-30: Közélet - Bokor Gábor:

A turizmus fenntartható fejlődésérőlKonferencia Kovásznán

A szerző felvételeKovászna turisztikai, balneológiai értékeit, az idegenforgalom fejlesztési lehetőségeit népszerűsítő konferenciára került sor pénteken a fürdővárosban. A Szarvas Szállodában immár harmadik alkalommal rendeztek hasonló eseményt. Az értekezletek a Kovászna balneoturisztikájának, helyi turisztikai erőforrásainak népszerűsítése című program keretében zajlottak. Az eseménysorozatot a Regionális Operatív Program finanszírozza.
2015-03-30: Közélet - Nagy D. István:

A várakozás negyed évszázadaVolt politikai foglyok

Török József és Octav Bjoza. A szerző felvételeTovábbra sem sikerült kielégítő módon rendezni a kommunista diktatúra által meghurcoltak helyzetét, vannak, akik nevetséges kártérítést kapnak, és olyanok is, akik semmit – hangzott el pénteken a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetsége éves közgyűlésén, melynek meghívottja Octav Bjoza, az országos szervezet elnöke volt. Utóbbi szerint a hatalom kivárná, hogy az érintettek lassan kihaljanak, hogy ne kelljen velük foglalkozniuk.
2015-03-30: Belföld - :

Közös polgármesterjelölt MarosvásárhelyenÖsszefogtak a magyar pártok

Közösen szervez előválasztást és közös polgármesterjelöltet indít Marosvásárhelyen az RMDSZ, az Erdélyi Ma­gyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) – erről tegnap írtak alá szándéknyilatkozatot a politikai alakulatok Maros megyei és marosvásárhelyi elnökei.
2015-03-30: Belföld - :

Összefogás az autonómiáértSzili Katalinnal találkozott Biró Zsolt

Szili Katalin a jövőben miniszterelnöki megbízottként az autonómiakoncepciók kidolgozásában segít a külhoni nemzetrészeknek. Új megbízatása „testreszabott” koncepciót kidolgozni, hiszen a Kárpát-medence különböző területein más-más önrendelkezési formákra van szükség.
2015-03-30: Belföld - :

Hírsaláta

JOHANNIS KÖSZÖNTŐJE, FŐLEG SZÁSZOK­NAK. Facebook-bejegyzésben köszöntötte Klaus Johannis államfő az ország katolikus és protestáns polgárait virágvasárnap alkalmából. Az elnök – aki, mint köztudott, szász evangélikus – emlékeztetett: a virágvasárnap kiemelten fontos nap volt az erdélyi szász gyerekek számára, hiszen ezen a napon konfirmáltak, vagyis ekkor váltak a felnőtt közösség tagjaivá. „Jó egészséget és örömöt kívánok mindazoknak, akik ma ünneplik a virágvasárnapot!” – áll az államfő üzenetében.
2015-03-30: Belföldi hírek - :

Kiáll a magyarok mellett az ActiveWatch

Hatósági visszaélésekre ad alkalmat, diszkriminál és feszültségeket kelt az ActiveWatch szerint, hogy a belügyminisztérium a közbiztonsági veszélyforrások közé sorolja az etnikai autonómia követelését a közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia tervezetében.
2015-03-30: Belföldi hírek - :

A parlament visszaélései ellen tüntettek

Több városban is tüntetést szerveztek pénteken este a honatyák immunitásának felfüggesztési procedúrája, a korrupció, a miniszterelnök és Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke ellen. A Brassóban, Kolozsváron, Nagy­váradon, Nagyszebenben, Marosvásárhelyen, Bákóban, Konstancán, Bukarestben és Jászvásáron beharangozott megmozdulások este hat órakor kezdődtek.
2015-03-30: Belföldi hírek - :

Uniós alapoktól a pénzügy élére

Eugen Teodorovici-ot, az európai pénzekért felelős tárcavezetőt javasolta pénzügyminiszternek tegnap Victor Ponta. A miniszterelnök bejelentette, a kérdésben egyeztetett Klaus Johannis államelnökkel, aki elfogadta a javaslatot. Ponta maga töltötte be ideiglenesen a pénzügyminiszteri tisztséget, miután Darius Vâlcov volt tárcavezető lemondásra kényszerült, mivel vizsgálatot indított ellene a korrupcióellenes ügyészség.
2015-03-30: Belföldi hírek - :

Orvoselvándorlást okozott a hivatalnoki jogállás

Az év első két hónapjában közel hatszáz orvos vállalt munkát külföldön, miután jogállásuk tisztviselőire változott – ismertette Vasile Astărăstoae.  A Román Orvosi Kamara elnöke szerint az Európai Unióban sehol máshol nem sorolják be így az orvosokat. „Az EU szintjén ágazatokba osztott szakmai testületek tagjai nem lehetnek hivatalnokok.
2015-03-30: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az elmaradó önvizsgálat

Megszűnik a politikai alelnöki tisztség, a főtitkárság visszaalakul ügyvezető elnökséggé. Nem szabad hátradőlnünk, mondja ismét, ki tudja, hányadszor Borbély László. Meg kell találni azt az irányvonalat, amely a közösség számára azt bizonyítja, megbízhat az RMDSZ-ben – sorolja a tennivalókat Kelemen Hunor. A Szövetségi Képviselők Tanácsának hétvégi történéseiből viszont éppen az hiányzik, ami a bizalom helyreállításához vezető út első állomása: az őszinte szembenézés az elmúlt időszakban elkövetett hibákkal, az önvizsgálat.