Sepsiszentgyörgy, 2017. szeptember 20., szerda 15:41
Köszöntjük Friderika nevű olvasóinkat!
A megrongált barátosi híd. Kocsis B. János felvétele
2017-09-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Gyorssegély hidakraFolytatják a kórház fejlesztését

Költségvetési tartalékalapjából utalt ki támogatást Barátosnak tegnapi rendkívüli ülésén a megyei önkormányzat, a település kultúrotthonába összehívott testület egyebek mellett a megyei kórházat érintő ügyekről is szavazott.  
2017-09-20: Máról holnapra - Mózes László:

Ráérünk?

Pató Pálos megoldást javasol az anyanyelvhasználati jogok bővítésére Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök. Nem pont úgy fogalmaz, mint a Petőfi által megörökített alszolgabíró avagy községi jegyző – „ej, ráérünk arra még” –, hanem azt mondja, korai még engedményeket tenni e kérdésben. Hogy mihez képest lenne korai, ez legalább annyira érthetetlen, mint az egész újraéledt, újraélesztett magyarellenes hangulat.
2017-09-20: Közélet - :

Elítélik a kijevi parlament döntésétVitatott oktatási törvény Ukrajnában

Kovászna Megye Tanácsa kiáll az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbségi közösség mellett – ezt tegnapi, Barátoson tartott kihelyezett rendkívüli ülésén nyilvánította ki a testület. Azaz a közgyűlés egyöntetű szavazattal fogadta el az önkormányzatnak az új ukrajnai oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalását: elítélik a kijevi parlament döntését, amely semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait, megfosztja a nemzeti közösségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől.  
2017-09-20: Közélet - Bokor Gábor:

Huszonöt éves a LAM Alapítvány

Klárik Attila a konferencia megnyitóján. Fotó: LAM AlapítványMegalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a hétvégén az illyefalvi LAM Alapítvány. A szervezet életében jelentős alkalmat szombaton egész napos előadás-sorozattal tették emlékezetessé, vasárnap az alapítvány munkatársai részt vettek a sepsiszentgyörgyi AgroFeszt lebonyolításában. Az évforduló alkalmával a LAM Alapítvány (LAM – a mezőgazdaság német „landwirtschaft”, román „agricultura” és magyar megnevezéséből származó mozaikszó) igazgatójával, Klárik Attilával beszélgettünk a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőbeli terveikről.
2017-09-20: Közélet - :

Tanévkezdésre Csaba testvértől: Növekedni kedvességben és bölcsességben

Fotó: Böjte Csaba Facebook-oldalaBöjte Csaba ferences testvér, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója és működtetője – az elmúlt 24 év alatt több mint 6000 árva gyermek „lelki apukája” – évente többször is körbejárja az alapítvány házait és otthonait, hogy felügyelje, eligazítsa a gondokat, problémákat, és együtt örvendjen  a gyermekekkel, nevelőkkel, pedagógusokkal az elért eredményeknek. Így, tanév kezdetén fontosnak tartja a buzdítást, hogy a nehézségek ellenére felül tudjunk kerekedni a kihívásokon, gondokon-bajokon. A Fájdalmas Szűzanya ünnepén, péntek délután szentmisét mutatott be az árkosi Irgalmasság Anyja Otthon kápolnájában, ahol szegénysorban élő lányanyákat gondoznak a ferences nővérek. Mielőtt tovább utazott volna a szombati, tanévkezdő zarándoklatra, amelyre 300 gyermekével készült, megkértük, ossza meg tanévkezdő gondolatait a Háromszék olvasóival.  
2017-09-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Székelyföldi mesefesztivál korhatár nélkül

Immár székelyföldivé nőtte ki magát a Tipe Tupa Egyesület nagy sikernek örvendő rendezvénye, a Holnemvolt mesefesztivál, ugyanis Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely mellett a szomszédos megyékben, Csíkszeredában, illetve Marosvásárhelyen is kínál érdekes programokat gyermekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt.  
2017-09-20: Közélet - Nagy D. István:

Kerékpározásra ösztönöznekEurópai Mobilitási Hét

Kerékpározásra ösztönöznek (Európai Mobilitási Hét)A környezetbarát közlekedési eszközök népszerűsítése a célja Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Szimpla kávézó és romkocsma, valamint a Cycle To Work Sepsi mozgalom közös, az európai mobilitás hetéhez kapcsolódó eseménysorozatának, amely hétfő reggel vette kezdetét. A kezdeményezők szándéka, hogy egy hétig kisebb ösztönzőgesztusokkal, akciókkal minél többeket rávegyenek arra, hogy ha egy hét erejéig csupán, de mondjanak le gépjárművükről, és helyette például a kerékpárt részesítsék előnyben.  
2017-09-20: Közélet - Iochom István:

Hagyományos szüreti mulatság Bélafalván

Boldizsár Géza felvételeSzombaton a kézdiszentkereszti Tisztás és Tisztácska Néptáncegyüttes Boldizsár Erzsébet csoportvezető és Fákó Alpár Attila csernátoni táncoktató irányításával hagyományos szüreti mulatságot szervezett.  
2017-09-20: Közélet - Váry O. Péter:

A kis burrogtató

Öreg járgányok Sepsiszentgyörgy főterén. Albert Levente felvételeÚgy hozta a sors, hogy idén a méltán híressé váló csernátoni burrogtatóval egy napon egy másik burrogtatás is megtörténjen: a veterán autók és motorkerékpárok sepsiszentgyörgyi találkozójának fénypontját is a régi járgányok elindítása jelentette.
2017-09-20: Közélet - :

Sógor Csaba: Ne legyünk közömbösek az EU jövőjét illetőenInterjú

Fotó: Biró IstvánAz Egyesült Királyság távozik az Európai Unióból. Sógor Csaba szerint nekünk, romániai magyaroknak minden változásban a lehetőséget kell meglátnunk. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjével az elkövetkező időszak egyik fontos európai napirendi pontjáról, a brexit-tárgyalásokról, az EU jövőjével kapcsolatos kérdésekről és a kisebbségi érdekérvényesítés lehetőségeiről beszélgettünk.  
2017-09-20: Belföld - :

Vihar utáni kapkodás

Fotó: Opinia TimișoareiAz ország nyugati részét sújtó vasárnapi ítéletidőben megsérült elektromos hálózatok mintegy 80 százalékát sikerült 48 óra alatt helyreállítani, de több mint 35 ezer Temes, Arad, Bihar és Krassó-Szörény megyei háztartásban még két nap után sem volt villanyáram – közölte a regionális energiaszolgáltató. A nyolc személy halálát és 137 személy sebesülését okozó vihar sérültjei közül többen is kezelésre szorulnak még: 11-en a temesvári, öten a besztercei, ketten a bethleni kórházakban fekszenek.  
2017-09-20: Belföld - :

Ítéletre vár Sebastian Ghiţă és Dan Şova

Egy napon két ismert volt politikus ügyeit tárgyalta a Legfelsőbb Bíróság, és ítélet is várható ugyanakkor mindkét perben. Sebastian Ghiţă és Dan Şova az SZDP új generációjához tartozott, és közeli barátságban állt Victor Ponta volt kormányfővel.  
2017-09-20: Belföldi hírek - :

Nem emelik a gyermekpénzt

Egyelőre nem emelkedik a gyermeknevelési pótlék: a képviselőház tegnap döntő házként elutasította az NLP arra vonatkozó javaslatát, hogy 200 lejre növeljék a jelenleg 84 lejes havi járandóságot.
2017-09-20: Belföldi hírek - :

A magánbéreket is megszabnák

A kormány egy olyan jogszabály kiadására készül, amely előírja, hogy a társadalombiztosítási járulékok a munkáltató helyett az alkalmazottat terhelik, és egyúttal arra kötelezi a munkáltatót, beleértve a privát szférát is, hogy a bruttó béreket egy bizonyos szinten tartsa – nyilatkozta tegnap Ionuţ Mişa pénzügyminiszter.
2017-09-20: Belföldi hírek - :

Tüntetés Pop ellen

Liviu Pop oktatási miniszter lemondását kérték tegnap a bukaresti Győzelem téren lezajlott egész napos tüntetésen.
2017-09-20: Belföldi hírek - :

Baj a gyógyszerexport

Az európai uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek sürgősségi összehívását kezdeményezte Florian Bodog egészségügyi miniszter, hogy megállítsák a gyógyszerek párhuzamos exportját, mert több aggasztó jelzés is érkezett, hogy bizonyos orvosságok eltűnhetnek a romániai piacról.
2017-09-20: Hírsaláta - :

Embercsempészet a tengeren

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték azt a három külföldi állampolgárt, akik a múlt héten a Fekete-tengeren a román vizek közelébe juttattak egy 154 iraki és iráni bevándorlót szállító halászhajót. A viharba került hajót egy iráni állampolgár vezette egy török és egy iraki társa segítségével. Ellenük embercsempészés, határsértés, engedély nélküli hajózás és az utasok veszélyeztetése miatt indult büntetőeljárás.
2017-09-20: Világfigyelő - :

Fellépnek a jogtiprás ellenVitatott oktatási törvény Ukrajnában

Egyhangú szavazással fogadta el a magyar Országgyűlés tegnap azt az ötpárti határozati javaslatot, amely „a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről” szól. A képviselők ebben felhívják Ukrajna felelős vezetőit arra, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit, amelyeket valamennyi nyilatkozatukban mindeddig maguk is hangoztattak, és tartózkodjanak a jogszabály hatályba léptetésétől.
2017-09-20: Világfigyelő - :

Az ENSZ-hez fordultak

Magyarország az ENSZ-hez fordul az ukrán oktatási törvény módosítása miatt, mert Ukrajna döntése a világszervezet kisebbségi szabályait is sérti – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap.  
2017-09-20: Világfigyelő - :

Az államfő kezébenÁlláspontok az ukrán oktatási törvényről

Andrij Parubij ukrán házelnök tegnap aláírta a kijevi parlament által megszavazott új oktatási törvényt, és elküldte jóváhagyásra Petro Porosenko államfőnek. Ugyanakkor a vitatott jogszabály megvétózására szólította fel a köztársasági elnököt a kárpátaljai Beregszász városának és az azonos nevű járásnak tanácsa tegnapi rendkívüli ülésén.  
2017-09-20: Világfigyelő - :

Segít a magyar kormányViharkárok

A magyar kormány azonnali támogatást nyújt a külhoni magyar közösségek műemlék templomaiban okozott károk elhárításához – közölte a Miniszterelnökség tegnap. Az érintettek a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris Terv vis maior keretéből juthatnak támogatáshoz.  
2017-09-20: Világfigyelő - :

Végső búcsú Oláh Györgytől

Fotó: Szigetváry ZsoltVégakaratának megfelelően Budapesten helyezték örök nyugalomra Oláh György Nobel-díjas, Corvin-lánccal és Széchenyi Nagydíjjal kitüntetett kémikus hamvait tegnap. A múlt század egyik legmeghatározóbb kémikusa Budapesten született 1927. május 22-én. Az 1956-os forradalom leverése után családjával elhagyta Magyarországot. 2017. március 8-án halt meg Beverly Hills-i otthonában.  
2017-09-20: Pénz, piac, vállalkozás - Nagy D. István:

Több mint ezer cég a listánCégtop, 2016

RGT-bemutató Sepsiszentgyörgy főterén 2016-ban – a munkalehetőséget reklámozták. Ferencz Csaba felvételeAz elmúlt évekhez hasonlóan a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az országos módszertan alapján idén is összeállította a háromszéki vállalkozások rangsorát. A különböző kritériumok alapján első tíz helyre besorolható vállalkozásokat október 20-án díjazzák.  A vállalkozási toplistára a tavalyi megvalósítások alapján összesen 1159 cég került fel – az értékelési szabályok megváltoztatása nyomán –, ami közel háromszázzal több, mint 2015-ben. A sepsiszentgyörgyi díjkiosztó egyben a startup-hét záróeseménye is lesz.  
2017-09-20: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Zöld üzenet OslóbólKitekintő

Hidrogéntöltő állomás – előtérben a zöld energia. A szerző felvételeSzeptember közepén, épp ezekben a napokban zajlik az Európai Mobilitási Hete. A tizedik rendezvény mottója: Közös út, közös jövő, témája a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás. Ennek kapcsán dr. Bartha Sándor egyetemi tanár friss norvégiai élményeit osztjuk meg az olvasóval.  
2017-09-20: Kármentő - Fekete Réka:

Hazudik a miniszter

Józan magyar ember álmában sem gondolt arra, valaha is egyet fog érteni a magyarellenességéről híres Nemzeti Liberális Párttal és a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel, de lám, eljött a nap, amikor azért szurkolt, hogy az említett alakulatok – minden bizonnyal saját érdekeiktől nem mentes ötlettől vezérelve – kezdeményezését siker övezze.
2017-09-20: Magazin - :

Újjáépítenék Bözödújfalu egyik templomát

Leeresztették a tó vizét. Fotó: Szekeres AttilaKözadakozásból építenék újra Bözödújfalu vízzel elárasztott és három évvel ezelőtt összeomlott katolikus templomát, e célból a Bözödújfaluért Egyesület és Erdőszentgyörgy önkormányzata adománygyűjtést indított. A felépítendő templom az egykori település valamennyi felekezetét képviselné.
2017-09-20: Magazin - :

Százhuszonöt éves a modern melltartó

Különböző korok melltartói. Fotó: annaraeburn.comSzázhuszonöt éve, 1892. szeptember 20-án mutatta be egy párizsi fűzőkészítő az első modern melltartót. Az intim ruhadarab története kibogozhatatlanul összefonódik a divattal és a nők társadalmi helyzetével. Az öltözködés történetében már a kezdet kezdetén elváltak egymástól a praktikus szempontok és az aktuális szépségeszmény diktálta követelmények. Attól függően, hogy a hölgyek mit akartak magukból megmutatni, hol a dekoltázst, hol a derekat hangsúlyozták, derekukat halcsont-, bőr-, fa- vagy fémmerevítők börtönébe kényszerítették, mellüket pedig leszorították vagy kitömték.  
2017-09-20: Sport - :

Három érmet szereztek nemzetközi viadalonKarate

A Sport-All SC karatecsapata BudapestenA sepsiszentgyörgyi Sport-All SC karateszakosztálya 18 karatékával vett részt a szeptember 16-án és 17-én megrendezett Budapest Open nemzetközi karateversenyen, amely Kelet-Közép-Európa egyik legnépesebb és legrangosabb mezőnyét felvonultató megmérettetése volt.  
2017-09-20: Sport - :

Bukarestben versenyeztek a szentgyörgyiekFallabda

Vizi Andor és ellenfele, Bogdan UngureanuAz elmúlt hétvégén Bukarestben szervezték meg az Infinity-Squashacademy Kupa fallabdaversenyt, az aktuális országos körverseny második fordulóját. A megmérettetésre 60 játékos nevezett négy kategóriában.  
2017-09-20: Sport - :

Cosmin Contra az új szövetségi kapitányLabdarúgás

Fotó: sportpictures.euA Román Labdarúgó-szövetség elnöke, Răzvan Burleanu megegyezett Cosmin Contra edzővel, így ő lesz a román labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A német Christoph Daum szerződését a múlt héten bontotta fel a szövetség, miután bebizonyosodott, hogy Románia nem lesz ott a jövő évi világbajnokságon.
2017-09-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Felolvasóest és koncert Tamási Áron emlékére A sepsiszentgyörgyi színház névadóját, Tamási Áront ma rendezvénysorozattal ünneplik: 18 órától a társulat színművészei Tamási Áron válogatott novelláiból tartanak felolvasóestet a kamarateremben, 20 órától a színház nagytermében a Dresch Quintet Tamási Áron-tiszteletkoncertjét tekinthetik meg.
2017-09-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédmama, testvér, rokon, barát és szomszéd, a középajtai születésű bölöni BARTHA IDA szül. KÓSA életének 85. évében rövid betegség után 2017. szeptember 19-én elhunyt. Temetése szeptember 21-én 13 órakor lesz a bölöni ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés előtti nap 15–18 óra között és a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 19571
2017-09-19: Közélet - Hecser László:

Épüljön-e ideiglenes palló?Barót

A szerző felvételeBarót tanácsának tegnap délután tartott ülése végén Incze István RMDSZ-es tanácstag többek közt a Petőfi utcai híd építésére kérdezett rá: mikor kezdik el a munkát, és mikorra várható befejezése, illetve a városvezetés gondolt-e arra, hogy ideiglenes átkelőt biztosítson a Víz utca alsó szakaszában lakók számára? A napi kenyeret megvásárolni kívánó időseknek szükségük lenne egy biztonságos pallóra – mondotta.
2017-09-19: Közélet - Nagy B. Sándor:

Szilágyi Domokosra emlékeztek a Lábas Házban

A Mácsafej zenekar megzenésített versekkel tisztelgett Szilágyi Domokos előtt. Albert Levente felvételeNagyon sok érdeklődőt vonzott az In memoriam Szilágyi Domokos című rendhagyó kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön, amelyet a költészet-képzőművészet-zene hármas kötelékében szerveztek vasárnap délután az Erdélyi Művészeti Központ által működtetett Lábas Házban.
2017-09-19: Közélet - Iochom István:

Elnapolták a tárgyalást

A bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken a 10. számú ítélőtanács a múlt hét péntekére tűzte ki a terrorizmussal vádolt Beke István és Szőcs Zoltán fellebbezési tárgyalását.
2017-09-19: Közélet - :

Tanfelszerelés rászorulóknak

Az elmúlt héten a kézdivásárhelyi Wegener Pro Sanitate Alapítvány jóvoltából százharminc rászoruló gyerek jutott tanszercsomaghoz.
2017-09-19: Közélet - :

Útzár bosszúból

Kétezer lejre bírságoltak meg egy erdővidéki férfit a rendőrök, miután megakadályozta a közúti járműforgalmat.
2017-09-19: Belföld - :

Mobiltelefonos riasztórendszert ígérnekPéldátlan viharkárok

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség tegnap reggeli össze­sítése szerint nyolc ember halálát és 137 ember sérülését okozta a vasárnap délutáni és esti vihar, mely elsősorban a bánsági, erdélyi megyéket sújtotta, de két moldvai megyére is átterjedt.
2017-09-19: Belföldi hírek - :

Politikusok kihallgatáson

Tanúként hallgatta ki tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály Victor Ponta volt kormányfőt és Ludovic Orban NLP-elnököt egy korrupciós ügyben.
2017-09-19: Belföldi hírek - :

Előnyös lenne

A schengeni övezet erősebb lenne, és minden tagországa nyerne abból, ha Románia is a belső határellenőrzés nélküli térség részévé válna – nyilatkozta Julian King, a biztonsági unióért felelős európai biztos tegnap Bukarestben, miután a román vezetőkkel tárgyalt.
2017-09-19: Belföldi hírek - :

A tanügyminiszter marad

Elutasította tegnap a szenátus a tanügyre vonatkozó egyszerű bizalmatlansági indítványt.
2017-09-19: Hírsaláta - :

Hírsaláta

VIZSGÁZIK A ROMÁN IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS. Szembeszáll Dan Tanasă  és egyesülete, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) tevékenységével az Udvarhelyi Híradó (UH): a hírhedt feljelentő kereseteit, beadványait, megnyilvánulásait – egy kolozsvári jogvédő szervezet támogatásával – jogi szempontok alapján átvilágítják, és minden olyan esetben panaszt tesznek majd, amelyben felmerül a gyűlöletkeltés és magyarellenesség gyanúja.
2017-09-19: Világfigyelő - :

Magyarország lelkiismerete tisztaKvótaper

Magyarország tudomásul veszi a kvótaperben született európai bírósági ítéletet, de egyáltalán nem ért vele egyet, a jogi és politikai harc pedig sok szempontból még csak most kezdődik az uniós menekültügyi kvóták ellen – közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfőn Brüsszelben.
2017-09-19: Világfigyelő - :

Levelet küld a választási iroda

Október első hetében levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt a regisztrációjukkal kapcsolatban – jelentette be a hivatal elnöke tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
2017-09-19: Világfigyelő - :

Őrizetbe vettek két gyanúsítottatLondoni metrórobbantás

Yahyah Farroukh a neve annak a 21 éves férfinak, akit a londoni metrós robbantással kapcsolatban vasárnap őrizetbe vettek. Farroukh a Heathrow repülőtér közvetlen közelében fekvő Stanwell városnegyedben él, a Times cikke szerint szíriai, korábban Damaszkuszban élt, és legalább négy éve Londonban lakik.
2017-09-19: Világfigyelő - :

Visszatért a politikai életbe Silvio Berlusconi

Fotó: ReutersHosszú távollét után Silvio Berlusconi vasárnap hivatalosan visszatért a politikai életbe, és magát mérsékelt Európa-barátként pozicionálva felvázolta politikai elképzeléseit a jövő tavaszi olaszországi parlamenti választásokra készülve.
2017-09-19: Külföldi hírek - :

Török hadgyakorlat a kurdok ellen

Hadgyakorlatot kezdett tegnap a török haderő az Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartományban, Silopi körzetében – közölte a török vezérkar.
2017-09-19: Külföldi hírek - :

Bombariadók Moszkvában

Moszkvában kilenc önkormányzati épületből több mint 600 embert evakuáltak a rendvédelmi szervek bombariadó miatt.
2017-09-19: Külföldi hírek - :

Állampolgárságot árul Ciprus

A The Guardian baloldali brit napilap értesülése szerint Ciprus az elmúlt években több száz külföldinek, köztük „szupergazdag orosz oligarcháknak és az ukrán elit tagjainak” adott nagy értékű befektetések ellenében állampolgárságot, amellyel az unión belül szabad mozgást biztosító EU-útlevél is jár.
2017-09-19: Kármentő - Váry O. Péter:

Vihar

Nyolcvanéves vagyok, de még ilyent nem láttam – mondja egy öregasszony a tömbház ablakába kikönyökölve. És amit mondott, színigaz: ilyen hurrikán jellegű vihar szárazföldön ritkán fordul elő, mint amilyen vasárnap a Bánságon végigsöpört.
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.8373 RON
100 HUF = 1.4858 RON
1 EUR = 4.5990 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: