Sepsiszentgyörgy, 2017. december 15., péntek 12:25
Köszöntjük Valér nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2017-12-15: Közélet - Iochom István:

Emelik az adókatKézdivásárhely

Az előző évekhez viszonyítva jövőre tíz százalékkal nőnek a helyi adók és illetékek – döntött tegnap az év utolsó testületi ülésén a céhes város önkormányzata. Az erről szóló határozattervezetet többségi szavazattal fogadták el, az öt néppárti önkormányzati képviselő ellene voksolt.
2017-12-15: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Bandaháború

Bizonyára nem járunk nagyon messze az igazságtól, ha a parlamentben és a médiában zajló eseményeket egyszerűen csak bandaháborúnak nevezzük.
2017-12-15: Közélet - :

Nem kell román fordításAnyanyelvű tankönyvek

Az anyanyelven megírt tankönyveket ezentúl nem kell román nyelvre lefordítaniuk a tankönyvíró pedagógusoknak – tudatta tegnap az RMDSZ hírlevele, Szabó Ödön képviselőházi frakcióvezető-helyettes bejelentését idézve. Az oktatási minisztérium újonnan közzétett tankönyvírási módszertana a román fordítás elkészítését az országos tankönyvkiadóra bízza.
2017-12-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Drágul a parkolásSepsiszentgyörgy

Fotó: Albert LeventeMásfélszeresére emeli a parkolási díjakat Sepsiszentgyörgy önkormányzata, amely mai, rendkívüli ülésén dönt az új árakról. Antal Árpád polgármester tegnapi közlése szerint két lej helyett három lejt kell majd fizetni a belvárosi helyek egy óráig tartó elfoglalásáért, és 10 lej helyett 15 lesz a napi parkolási díj ugyanott.
2017-12-15: Közélet - Hecser László:

Kell, mint egy falat kenyér

A szerző felvételeSikernek örvend a Gondviselés Segélyszervezet új, a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló lakóit érintő programja: az általuk biztosított meleg vacsorának nagy keletje van a társadalom peremére szorult emberek körében. A Magyar Unitárius Egyház segélyszervezete háromszéki fiókjának munkatársai azt szeretnék elérni, hogy ne csak hetente egy alkalommal, hanem minél többször, lehetőleg folyamatosan tudjanak segíteni.
2017-12-15: Közélet - Fekete Réka:

Ahol mindenből hármat vásárolnakEgy sepsiszentgyörgyi nagycsalád

Az ikrek édesanyjukkal. Fotó: Albert LeventeA gyermek születése minden család életét gyökeresen megváltoztatja, hát még akkor, ha egyszerre három kisbaba érkezik. Négy esztendővel ezelőtt ez történt a sepsiszentgyörgyi Kusztura Júlia és Donáth László életében – lapunk akkor is felkereste a boldog szülőpárt –, s mint kiderült, tízéves kapcsolatukat még jobban összekovácsolta a nagy család, Samu, Dani és Boróka pedig szeretettel körülvéve cseperedik fel, és mint minden gyermek, anya és apa ölelésében érzik magukat a leginkább biztonságban. Egy hétköznap bepillantottunk otthonukba, és rövid idő alatt megéreztük: bár szűkösen férnek el az egyszobás élettérben, ez számukra a boldogság szigete.
2017-12-15: Közélet - Hecser László:

Minden pénzt elköltenekBarót

Barótot jóformán egyáltalán nem érinti, ha a kormány úgy dönt, elveszi az önkormányzatok el nem költött pénzének felét: a beruházásokra szánt összegeket felhasználták, ami a tartalékalapban marad, azt a központi költségvetésből kapták célirányosan.
2017-12-15: Közélet - :

Kijjebb ment a várostábla

A Sepsi Aréna előtti útszakaszra költöztették át a város északi szélét jelző táblát Sepsiszentgyörgyön, ez pedig azt jelenti, hogy lelassul a forgalom: az új várostábláig óránként 50 kilométeres sebességgel lehet hajtani, a következő részen pedig – az árkosi patakig – óránként 70 kilométeres sebesség a megengedett felső határ.
2017-12-15: Közélet - :

Kezdődik a karácsonyi vásár

Ma megnyílik a sepsiszentgyörgyi karácsonyi vásár a főtéren. Idén több mint hatvan kézművestől, őstermelőtől lehet beszerezni az angyalfiát és természetesen a lacikonyhák is kínálják majd a hagyományos vásári étkeket.
2017-12-15: Közélet - :

Átjárón ütötték el

Baleset történt tegnap Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcában. Egy, a Dália utcával való kereszteződéstől az Olt-híd alatti körforgalom felé tartó személygépkocsi a szakasz középtáján egy gyalogátjárón elütött egy 9 éves gyereket.
2017-12-15: Közélet - :

Sajtóközlemény: A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által folyósított, vissza nem térítendő alapok révén fejlődnek a központi régió mikrovállalkozásaiFizetett hirdetés

Sajtóközlemény: A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által folyósított, vissza nem térítendő alapok révén fejlődnek a központi régió  mikrovállalkozásai (Fizetett hirdetés)A 2017-es év vége pezsgést hozott a Központi Régió azon mikrovállalkozásainak tevékenységében, amelyek finanszírozási szerződéseket írtak alá a legfeljebb 200 000 eurós vissza nem térítendő támogatás elnyerésére a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében.
2017-12-15: Belföld - :

Magyarázat és támadásAz RMDSZ és az igazságügyi törvények

Viszonylag hosszú közleményt bocsátott ki szerda este az RMDSZ, melyben az igazságügy és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működéséről szóló törvények módosítása támogatásának az okait magyarázzák. Szintén szerdán Por­csalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Mentsétek Meg Romániát Szövetség magyar nyelven megfogalmazott, az erdélyi magyar választópolgároknak címzett felhívására válaszolt, melynek tárgya a szövetség viszonyulása az igazságszolgáltatási reformhoz. Az alakulat egykori markáns jogász-politikusa, Eckstein-Kovács Péter volt szenátor ezzel szemben már harmadik alkalommal keményen bírálta a szövetség viszonyulását.
2017-12-15: Belföld - :

Eszköz nélkül maradó ügyészségek?Büntetőjogi és perrendtartási módosítások

Felháborodást és tiltakozást szültek tegnap a különleges ügyészségek részéről a büntetőjogot és büntetőeljárást érintő tervezett módosítások, melyeket várhatóan hétfőn vitat meg az igazságszolgáltatás átszervezésére létrehozott parlamenti különbizottság. A vádhatóságok szerint az átszabott rendelkezések – amelyeket az ártatlanság vélelméről szóló európai irányelv romániai meghonosítására hivatkozva tűzött napirendre a testület – ellehetetlenítenék a bűnösök felelősségre vonását.
2017-12-15: Belföldi hírek - :

Haladék a munkáltatóknak

A munkaszerződések módosításának bejelentési határidejét 2018. március 31-éig meg­hosszabbítják – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.
2017-12-15: Belföldi hírek - :

Segítség a szülőknek

Hét évről 16 évre növelik a korhatárt, amíg a szülők betegszabadságot igényelhetnek és a beteg gyermek gondozásáért járandóságot kaphatnak – jelentette be tegnap Florian Bodog egészségügyi miniszter. A vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet el is fogadta tegnapi ülésén a kabinet. A tárcavezető szerint a jogszabály tisztázza, hogy milyen súlyos betegségek esetén kérhetnek betegszabadságot a szülők, valamint az okiratok továbbításának folyamatát is olyan esetekben, amikor a szülők az Európai Unió országaiba vagy más országokba kísérik el gyermeküket kezelésre.
2017-12-15: Belföldi hírek - :

Folytatódik a kürtőskalácsharc

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azt követően, hogy a magyar Földművelésügyi Minisztérium elutasította az erre vonatkozó kérését.
2017-12-15: Világfigyelő - :

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó

Megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója tegnap Brüsszelben, az ülés középpontjában az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások és a migrációs válság kérdései állnak.
2017-12-15: Világfigyelő - :

Juncker dicséri a V4-eket

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett.
2017-12-15: Világfigyelő - :

Függetlenként indul Putyin

Függetlenként indul PutyinVlagyimir Putyin orosz elnök független jelöltként indul a jövő márciusi elnökválasztáson, de számít egyes pártok és szervezetek támogatására. Ezt maga Putyin jelentette be tegnap Moszkvában a szokásos év végi, maratoni hosszúságú sajtótájékoztatóján. Az ország előtt álló legfontosabb feladatokként az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás fejlesztését nevezte meg, és ígéretet tett a gazdaság rugalmasabbá-hatékonyabbá tételére.
2017-12-15: Külföldi hírek - :

Feltételezett terroristáknál razziáztak

Razziát tartottak tegnap Berlinben feltételezett iszlamista terroristáknál – írta a BZ helyi lap a hírportálján.
2017-12-15: Külföldi hírek - :

Terrortámadással fenyegetik Amerikát

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat tegnap amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.
2017-12-15: Külföldi hírek - :

Kártérítés a „hazaköltözőknek”

Szlovénia százezer euró kártérítést fizet azoknak a szlovén állampolgároknak, akik a hágai nemzetközi döntőbíróság júniusban hozott ítélete miatt a szlovén–horvát határ horvát oldalán maradtak, és szeretnének átköltözni Szlovéniába.
2017-12-15: Kármentő - Kuti János:

Tiszta logika

Az ukránok új oktatási törvénye csakis a nemzeti kisebbségek érdekében korlátozza anyanyelvi oktatásukat, hiszen közismert, hogy átlagos nyelvérzékű ember csak tizenkét éves kora előtt tud úgy elsajátítani egy idegen nyelvet, hogy ne legyen észrevehető: nem az anyanyelve.
2017-12-15: Nyílttér - :

Adótörvénykönyvi változások

A sürgősségi kormányrendelettel kieszközölt adótörvénykönyvi változtatások nagy port kavartak. A kormány boldog, a szakszervezetek ellenkeznek, a közember pedig nemigen tudja, mire számítson. A rendszer annyi­ra gyökeresen változik, hogy alapfogalmak tartalmi jelentése módosul, például a bruttó fizetésé. Egy fix pontra van szükségünk, hogy valós összehasonlítási alapként szolgáljon.
2017-12-15: Nyílttér - :

Az utca hangja

DEMES CSABA, Sepsiszentgyörgy. Béke-Nobel-díjat kellene adni a gyufagyárainknak, mert a terrorizmus ellen ők alkalmazzák a leghatékonyabb módszert: olyan minőségű gyufát gyártanak, hogy egy egész skatulyával sem lehet egy zsinórt meggyújtani!
2017-12-15: Nyílttér - :

Díjazták a legaktívabbakatHáromszéki önkéntesek bálja

Díjazták a legaktívabbakat (Háromszéki önkéntesek bálja)December 5-e az 1985-ös ENSZ- közgyűlés óta az önkéntesek világnapja. Ilyenkor világszerte rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az önkéntesek munkájára, és igyekeznek minél több embert meggyőzni arról, hogy milyen fontos a közhasznú tevékenység.
2017-12-15: Nyílttér - :

Istenkép és helykeresés

Istenkép és helykeresésA Keskeny út ökumenikus fesztiválmissziós csoport idei utolsó nagy képzése – amelyet a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósítottunk meg – november 30. és december 3. között zajlott Ikafalván.
2017-12-15: Nyílttér - :

Mézeskalács-készítés Árkostoló módra

Mézeskalács-készítés Árkostoló módraA Kovászna Megyei Művelődési Központ által meghirdetett Népi Mesterségek Vetélkedője című versenyre az árkosi Gelei József Általános Iskola is benevezett. Az Árkostoló nevet magára öltő hatfős diákcsapat a mézespogácsa-készítő népi mesterség bemutatásával jelentkezett a vetélkedőre.
2017-12-15: Nyílttér - :

Megalakult a vargyasi VIFI

A fiatalok kezdeményezésére december 12-én megalakult a Vargyasi Fiatalok Egyesülete, a VIFI.
2017-12-15: Sport - Tibodi Ferenc:

Óriási győzelem az Olympiakosz Pireusz ellenKosárlabda, Női Európa-kupa

Fotó: Henning JánosA megyeszékhelyi Sepsi-SIC felborított minden papírformát, s hatalmasat küzdve, többször is felállva, hátrányból négypontos különbséggel, 59–55-re diadalmaskodott a görög Olympiakosz Pireusz ellen a kosárlabda női Európa-kupa playoffkör odavágóján. A hullámzó teljesítményt nyújtó zöld-fehérek úgy hozták össze ezt a fantasztikus győzelmet, hogy két negyedet elvesztettek nyolc-nyolc ponttal, de kettőt megnyertek tíz-tíz ponttal. A csütörtöki meccsen csapatunk legjobbja Gödri-Părău volt, aki 16 ponttal vette ki részét a SIC csodálatos győzelméből, a túloldalon pedig a 19 pontos Anderson jeleskedett. A sepsiszentgyörgyi szurkolók ezúttal is kitettek magukért, hiszen a mérkőzés alatt végig buzdították kedvenceiket, és őrületes hangulatot varázsoltak a Sepsi Arénában.
2017-12-15: Sport - :

Horvát játékost igazoltak a piros-fehérekLabdarúgás, I. liga

Fotó: Facebook / Sepsi OSKA több mint három hónapig tartó nyeretlenségi sorozatát a Jászvásári Poli ellen megtörő, továbbra is a kiesés elől menekülő Sepsi OSK szerda este közösségi oldalán jelentette be a horvát Jure Obšivač szerződtetését. A 27 éves középhátvédként és védekező középpályásként is bevethető labdarúgó a kazah FK Atyrau csapatától érkezett, egy és fél évre szóló szerződést írt alá a piros-fehérekkel.
2017-12-15: Sport - :

Díjazta legjobbjait a Sepsi OSKLabdarúgás-utánpótlás

Szerda este tartotta évzáró ünnepségét a Sepsi OSK labdarúgóklub, amely az élvonalbeli együttes mellett további tíz korosztályban büszkélkedhet tehetséges szentgyörgyi labdarúgókkal.
2017-12-15: Sport - :

Holland–norvég és svéd–francia elődöntőt rendeznekKézilabda-világbajnokság

Nora Mörk szétzúzta a cseh védelmetHollandia legyőzte Csehország legjobbjait a németországi női kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel Svédország és Franciaország után harmadikként jutott be a legjobb négy közé. A hollandok ellenfele az elődöntőben a címvédő Norvégia lesz, amely esélyt sem adott az olimpiai bajnok oroszoknak.
2017-12-15: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?Könyvbemutató Kuti János Lássuk a medvét! című könyvét ma 18 órától mutatják be a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A kötetet méltatja Farkas Árpád, a szerzővel beszélget Farcádi Botond.
2017-12-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, testvér, após, koma, kereszttata, rokon, barát és jó szomszéd, az oltszemi születésű SZÁNTÓ LAJOS életének 62. évében hirtelen elhunyt. Drága halottunk földi maradványait 2017. december 16-án, szombaton 13 órakor helyezzük örök nyugalomra az oltszemi temetőben. A gyászoló család 19768
2017-12-14: Közélet - Váry O. Péter:

Magyar sarok a magyar óvodáknak

Tánccal köszönték meg a magyar állam ajándékát az óvodások. Fotó: Albert LeventeHogy angyali tettek léteznek, bizonyítja a mai nap: Magyarország óvodafejlesztési programjának részeként a háromszéki magyar óvodák vagy óvodákban működő magyar csoportok Magyar sarok fejlesztőcsomagot vehettek át. Az ajándékozásra az Óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban című, tegnap délután Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégiumban zajlott szakmai konferencia előzeteseként került sor.
2017-12-14: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Inasokat képeznek, olvasni tanítanak

Több évig érdektelenség övezte a programot, amelyet sikerült elindítania Háromszéken a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnak, miután öt, inasképzésre szóló szerződést kötöttek egy sepsiszentgyörgyi vállalkozó bevonásával.
2017-12-14: Közélet - Iochom István:

Örmény est a Vigadóban

A szerző felvételeA kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szervezésében mintegy félszáz érdeklődő jelenlétében kedd délután az Európai Önkéntes Szolgálat örmény önkéntese, Haykuhi Harutyunyan – aki március 29-éig tartózkodik a céhes városban – tartott újabb vetített képes nemzeti estet a Vigadóban Örményország – Noé útja a te utad címmel.
2017-12-14: Közélet - Iochom István:

Kővel és vésővel – egy mesterség nyomában

Nagy Zsuzsanna felvételeDecember 8-án az alsólemhényi Bem József-iskolában Zsigmond Miklós kőfaragó kalauzolta mestersége világában az érdeklődőket. A rendezvény a Kovászna Megyei Művelődési Központ által meghirdetett Népi mesterségek vetélkedője részeként zajlott.
2017-12-14: Közélet - :

Gyanús táska ­Sepsiszentgyörgyön

Közel két órára lezárták tegnap délután a megyeszékhelyi Kórház utcát, miután a csendőrség egyik járőröző egysége 15 óra tájékán egy gyanús gazdátlan csomagot fedezett fel a Kolcza vendéglő közelében az úttesten.
2017-12-14: Közélet - :

Cigarettacsempészek buktak le

A Kovászna megyei gazdasági rendőrség munkatársai három házkutatást végeztek kedden a Vrancea megyei Adjud városában, ugyanis Háromszéken forgalmazott csempészáru után kutatva a szálak oda vezettek. A három helyszínen összesen 40 860 szál cigarettát foglaltak le. Ugyanakkor bűnügyi kivizsgálást kezdtek nyolc gyanúsított esetében. (sz.)
2017-12-14: Közélet - :

Ittasan okozott balesetet

Kedden kevéssel 22 óra után Kézdivásárhelyen a Május 1. utcai benzinkút kerítésének ütközött egy személygépkocsi, majd elhajtott. A károsultak értesítették a rendőrséget, és egy autó üldözőbe vette a vétkest, aki tovább menekült.
2017-12-14: Közélet - :

Karácsonyfára vadásznak

A rendőrség erdészeti bűncselekményekkel és kihágásokkal foglalkozó osztályának munkatársai nagyszabású ellenőrzéseket kezdtek karácsony közeledtével. Egy sepsiszentgyörgyi cég lerakatában 58 igazolatlan eredetű, karácsonyfának való fenyőt találtak kedden. A fákat elkobozták, a céget 3000 lejre bírságolták. (sz.)
2017-12-14: Világfigyelő - :

Moszkva egyenlő nyelvi jogokat sürgetUkrán oktatási törvény

Moszkva arra hívja fel Kijevet, hogy egyeztessen a nemzeti kisebbségekkel olyan megoldások kidolgozása érdekében, amelyek egyenlő nyelvi jogokat biztosítanának Ukrajna minden állampolgára számára – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője tegnap Moszkvában.
2017-12-14: Világfigyelő - :

Az Iszlám Együttműködés Szervezete: Kelet-Jeruzsálem Palesztina fővárosa

Az iszlám országok vezetői Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet tegnap isztambuli találkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban.
2017-12-14: Világfigyelő - :

Vita a kötelező kvótárólBírálják Donald Tuskot

Donald Tusk. FOTÓ: PATRICK HERTZOGSzámos képviselő bírálta az Európai Parlament (EP) tegnapi plenáris ülésén, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hatástalannak és rendkívül megosztónak nevezte a kötelező menekültügyi kvótákat egy frissen közzétett dokumentumban.
2017-12-14: Külföldi hírek - :

Medián: ellenszenvesebb lett az ellenzék

Nőtt a szavazó kedv, de az ellenzék nem lett vonzóbb a Medián HVG-ben megjelent felmérése szerint. Az utóbbi hetek szinte érintetlenül hagyták a pártok támogatottságát – az októberi felméréshez viszonyítva november végén csak 1 százalékon belüli eltéréseket mért a Medián.
2017-12-14: Külföldi hírek - :

Hamarosan kezdődhet a brexit második szakasza

Tovább lehet lépni az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló egyeztetések második szakaszára, a távozás főbb feltételeiről ugyanis megfelelő megállapodásra jutottak a felek, de vannak még tisztázásra váró kérdések – szögezte le az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott tegnapi határozatában.
2017-12-14: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szegénységi bizonyítvány

Az európai szinten legmagasabb és világszinten második gazdasági növekedéssel dicsekvő Románia lakosságának fele szegénységben él, és ezzel az 50 százalékkal Európa legutolsó helyén áll; világszinten a középmezőnyben található, de tényleg csak azért, mert vannak éhínség dúlta országok is ezen a földtekén.
2017-12-14: Kármentő - Szekeres Attila:

Kinek /nem/ lehet zászlaja?

Kezembe került egy elég friss Hivatalos Közlöny, a december 6-i, amelyben megjelent öt közigazgatási egység hivatalos, kormány által elfogadott zászlaja. Nagy érdeklődéssel csaptam le rá, és lapoztam, kinek milyen zászlaja van.