Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. december 4., vasárnap 01:55
Köszöntjük Borbála, Barbara nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2016-12-03: Közélet - Szekeres Attila:

Megbirkóznak a havazással

A hóeltakarítással megbízott útkarbantartók megbirkóztak az idény első komolyabb havazásával. A szerdai hó semmiféle gondot nem okozott – mondotta érdeklődésünkre Török Sándor, a Kovászna megyei Út- és Hídépítő Rt. gazdasági igazgatója, a tegnapi havazást megfelelően kezelték. Az okoz izgalmat, hogy lesz-e hófúvás, de ha igen, tudják, mit kell tenniük – állapította meg. A háromszéki megyei utak hóeltakarításával a Út- és Hídépítő Rt.-t bízta meg a megyei tanács. Kovács Ödön megyemenedzser elmondta, az útfelügyelet állandó jelleggel működik, az összes önkormányzattal közölték és nyilvánossá tették azokat a telefonszámokat, ahol bejelentéseket lehet tenni. Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt. végzi a hóeltakarítást. A cég felkészült, semmiféle gondot nem jelentett a havazás – mondta Máthé László igazgató.
2016-12-03: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Nemszeretem választásunk

Kilenc nap van még a parlamenti választásokig, ennyi idő alatt kell dönteniük a még bizonytalan polgároknak arról, hogy kire, melyik pártra vagy jelöltre szavazzanak. A piaci kínálat nem túlságosan biztató (a románok számára sem, a magyarok bizalmát pedig ugyanaz a – részben megújult –  szervezet kéri), de ez van, hiába szeretnénk valami jobbat vagy talán csak mást, nem az ideák és ideálok súlyát kell latolgatni, hanem különböző érdekek és nagyon is esendő emberek várható együtthatását. Ez pedig sehol, még az erős demokráciákban sem egyszerű feladat, legalábbis azok számára nem, akik voksukat nem önműködően adják, hanem következményeit is próbálják felmérni. Na meg azt, hogy a mások, a többség akarata merre billenti el az erőviszonyokat...
2016-12-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szabad a jégpálya!

Albert Levente felvételeMegkezdődött a korcsolyaszezon Sepsiszentgyörgyön: a főtéren minden külön hírverés nélkül már november 29-én megnyitották az első jégpályát, és bár az ötnapos minivakáció miatt a szokásosnál kihaltabb a belváros, az első napokban kétszáznál többen mentek ki csúszkálni a téliesre fordult időben. Eddig csak saját korcsolyával lehetett jégre szállni, de hétfőtől bárki bérelhet lábára illő sporteszközt a pálya mellett, és forró teát is kínálnak majd. A pálya mindennap 10 és 21 óra között tart nyitva, ebből heti három órán át – hétfőn, szerdán és pénteken 17–18 óra között – a Királypingvinek jégkorongklub legkisebb sportolói edzenek a nyilvánosság előtt. A jegyárak tavaly óta nem változtak, felnőtteknek hét, gyermekeknek öt lejt kell fizetniük az egyszeri belépésért. A második jégpályát a Vadász utcai sportcsarnok mögött várhatóan jövő héten szerelik fel és helyezik üzembe.
2016-12-03: Közélet - Nagy D. István:

Provokátor a hegyen túlról?December elsejei sértés a magyaroknak

Albert Levente felvételeFutótűzként járta be az internetet, és kellő felháborodást, nyomdafestéket nem tűrő megjegyzést, véleményt generált az a videofelvétel, mely Sepsiszentgyörgyön december elsejei ünnepségen készült, és amelyen egy ortodox pópa a „függöny mögül leselkedő”, fogcsikorgató magyaroknak fogalmazza meg „testvéri üzenetét”. Az egyházi képviselő, akinek kilétét a szervezők sem tudták még tegnap, egyebek mellett sárga bőrű, mandulavágású szemű mongoloknak nevezte a magyarokat.
2016-12-03: Közélet - Nagy D. István:

Alternatív történelem a könyvtárbanRaffay Ernő Sepsiszentgyörgyön

Albert Levente felvételeNégy, de akár több olyan lehetőséget is elszalasztottak az 1947 utáni mindenkori magyar kormányok, amelyek esélyt adtak volna a trianoni döntés részleges orvoslására, területi restitúcióra – egyebek mellett erről beszélt Raffay Ernő történész, egykori hadügyi államtitkár, egyetemi tanár Sepsiszentgyörgyön mintegy másfél héttel ezelőtt. A töményen adatolt, kitekintésekkel jócskán tarkított előadás fő üzenete ugyanakkor egyértelmű volt: jelen pillanatban is árgus szemekkel kell figyelni, hogy vagy diplomáciai, vagy más úton érvényt lehessen szerezni ezeknek az érdekeknek.
2016-12-03: Közélet - Bokor Gábor:

Egymásra talált Kőrösi és Széchenyi

Széchenyi István-domborművet adományozott a kovásznai városházának a Magyarországon élő Halasi-Nagy Endre keletkutató, irodalmár. Az adományt e heti ülésén fogadta a helyi tanács. Az emlékplakett a kézdivásárhelyi Vetró András alkotása, költségeit teljes egészében Halasi vállalta fel.
2016-12-03: Belföld - :

Kelemen: sikerült talpon maradniMagyar Állandó Értekezlet

Értékelte az erdélyi magyar közösség helyzetét, illetve az elkövetkező időszak kihívásairól is beszélt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Máért XV. plenáris ülésén, amelyre Budapesten került sor.
2016-12-03: Belföld - :

Bőkezű a magyar kormányMagyar Állandó Értekezlet

Soha nem látott összegű gazdasági támogatást biztosít a magyar kormány külhoni fejlesztésekre, ahogy jelentősen bővültek más nemzetpolitikai támogatások is – közölte a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Máért XV. plenáris ülése utáni sajtótájékoztatón.
2016-12-03: Belföld - :

Cioloş készen áll a kormányzásra

Dacian Cioloş kormányfő készen áll arra, hogy újabb „felelős, nyitott és őszinte kormányt” alakítson, amely a következő négy évben vezetné az országot – erről írt egy tegnapi Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök.
2016-12-03: Belföld - :

Még tárgyalni fognak a búcsú előterjesztéséről

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes kormányközi bizottsága következő ülésén ismét tárgyalni fog a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára való felvételéről – jelentette be a művelődési minisztérium.
2016-12-03: Belföldi hírek - :

Üdvözölték az együttműködést

Üdvözölte két magyar tagszervezete – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Magyar Polgári Párt (MPP) – együttműködését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a december 11-i választásokról közzétett tegnapi állásfoglalásában.
2016-12-03: Belföldi hírek - :

Jogszabály az oltásokról

Az oltásokat szabályozó, készülő törvény nem kötelezi a szülőket arra, hogy oltassák be gyereküket, de büntetést helyez kilátásba arra az esetre, ha nem tájékozódnak megfelelően, mielőtt elutasítják a vakcina beadását – nyilatkozta tegnap Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.
2016-12-03: Belföldi hírek - :

Tiszta kezekkel

Elindította az Egészségügyi Minisztérium Tiszta kezekkel a kórházban! mottójú kampányát. A kezdeményezés célja tudatosítani az egészségügyi alkalmazottakban a kézfertőtlenítés fontosságát a fertőzések megelőzése terén. A kórházon belüli fertőzések nagy részét a nem megfelelő kézhigiénia okozza, ezért a kampány kulcsüzenete: Fertőtlenítsd a kezeidet! – Ments meg egy életet! – tájékoztat közleményében a szaktárca. A kampány során készítenek két tájékoztató kisfilmet, szórólapokat osztogatnak a kórházakban, illetve beindítják a mainicurateinspitale.ro weboldalt.
2016-12-03: Hírsaláta - :

Băsescu fenyegeti Magyarországot

Durván kiverte a biztosítékot Traian Băsescu volt államfőnél, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter minden diplomatának és minden minisztériumi alkalmazottnak megtiltotta a különböző országokban működő román nagykövetségek által szervezett nemzeti ünnepségeken való részvételt. Mint Facebook-bejegyzésében írja, hosszú listát készíthetne azokról az okokról, amelyekért a romániai magyarok éppen olyan mértékben büszkék lehetnek december 1-jén, mint a románok. A legfontosabb az, hogy „a magyarországi magyaroktól eltérően a romániai magyaroknak olyan politikai vezetésük van az utóbbi 26 évben, amely országos és nemzetközi szinten tiszteletnek örvend, és amely elkötelezett az EU és a NATO értékei iránt, ezek pedig olyan értékek, amelyek Budapesten fakultatívvá és érdektelenné váltak az utóbbi években”. Băsescu szerint az lenne az egyetlen méltó válasz Szijjártó Péter „előzmény nélküli támadására”, ha Románia azonnal kiutasítaná Magyarország bukaresti nagykövetét és hazahívná budapesti diplomatáját. „Orbán Viktor kormányának e kalandorai nem értik meg, hogy az igazi Románia a Tiszáig tart. Őrizzen meg az Isten benneteket attól, hogy ez egyszer csak eszünkbe jusson, budapesti csahos kutyák” – írja a volt államfő.”(Főtér)
2016-12-03: Nemzet-nemzetiség - Csinta Samu:

Akinek elege van Romániából

Akinek elege van RomániábólBeszélgetés Sabin Ghermannal románokról, magyarokról, Erdélyről Csak közös román–magyar párt létrehozásában lenne partner, de abban nagyon. A román közvélemény szemében fekete báránynak számító Sabin Gherman kolozsvári újságíróval román ünnepekről és Erdély autonómiájáról is beszélgettünk.
2016-12-03: Jegyzetek - :

Andrei Pleşu: Mi, románok nem tudjuk, kire szavazzunk

Fotó: FőtérInkább kockáztatni, mint ugyanazokat a bunkókat megszavazni. Túlzok. Úgy tűnik, sok román tudja, kire szavazzon. Általában ugyanazokra, akiket eddig szinte állandóan megválasztottak... De vannak olyanok is, mint például én, akik a folyamatos választási döbbenet állapotában élnek. Vagy akik úgy szavaznak, mint Adam Michnik, aki elmondta, hogyan szavazott Walesára, amikor már nem kedvelte: az orrát befogva.
2016-12-03: História - :

Hencz Hilda: Magyar Bukarest38. / részletek

Köpeczi BélaA bukaresti magyar líceumot már a hetvenes években, Tulipánt Ilona igazgatósága alatt megpróbálták a szomszédos Iulia Hașdeu-líceumba olvasztani, de az igazgatónő és a szülői bizottság tagjai által aláírt, Fazekas Jánoshoz eljuttatott kérés megmentette az iskolát a felszámolástól. 1972–1988 között a szülői bizottság elnöke Lőrinczi Gyula volt, a katonai műszaki akadémia tanára, három gyermek édesapja. Kezdeményezésére ez idő alatt nyolc beadvánnyal fordultak a hatóságokhoz, a bukaresti magyar iskola hagyományaira hivatkozva tiltakoztak a tanárok alacsony szakmai felkészültsége és a magyar tanárok románokkal való helyettesítése miatt, ugyanis lassan már minden tantárgyat románul tanítottak.
2016-12-03: Kultúra - :

De profundis

Albert Levente felvételeA mélységből kiáltok, Uram! – hangzik évezredek óta az örök adventi imádság Istenhez. Mindig akkor erősödik fel, amikor egy-egy civilizáció a végnapjait éli. Akkor, amikor egy hatalom már nyíltan áthág minden örök erkölcsi törvényt, uralkodása, kapzsisága, kizsákmányolása, elnyomása milliók meggyötört, kizsigerelt, már az állati sorba taszított ember puszta létét fenyegeti, amikor már nem remélhet segítséget sehonnan, és nincs sehol a földön olyan hatalom, mely megszabadíthatná.
2016-12-03: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Írók és vallomások

Szonda Szabolcs, Molnár Vilmos, Tamás Kincső, Lakatos Mihály és Fekete Vince. Albert Levente felvételeLakatos Mihály, Molnár Vilmos, Szonda Szabolcs és Tamás Kincső volt a vendége annak az irodalmi estnek, amelyet az Írók a Sétatéren című rendezvénysorozat részeként tartott Sepsiszentgyörgyön a könyvkiadóként működő kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület. A négy szerzővel Fekete Vince költő beszélgetett a könyvtár Gábor Áron Termében.
2016-12-03: Kultúra - Szekeres Attila:

A tűzzel festő művész

Vidra-Birtalan Éva és Tóth B. Tinka a megnyitón. A szerző felvételeRendhagyó kiállítás nyílt a sepsiszentgyörgyi Míves Házban hétfő este. Tóth B. Tinka, a szervező Guzsalyas Alapítvány vezetője megnyitójában elmondta, a rendszeres tárlatlátogatók népi kézműves kiállításokhoz szoktak, habár az utóbbi időben megjelentek a munkatársak és tanítványok tűzzománcalkotásai is, ám méretben ezek nem összehasonlíthatóak a most kiállított művekkel.
2016-12-03: Kultúra - Szekeres Attila:

Magyarok a székelyek előtt

Marosszentgyörgy az első katonai felmérésen (1763–1787)A Magyar Királyság vármegyei rendszere magában foglalta Székelyföldet is, még a székelyek betelepedése előtt magyar népesség (is) élt e tájon – összegezhető a Székelyföld településtörténete előadás-sorozat első három rendezvénye. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban az Erdélyi Múzeum-Egyesület partnerségével létrejött előadás-sorozat során Háromszék településtörténetéről Fehér János művészettörténész értekezett, Csíkszéket Botár István régész mutatta be, legutóbb, csütörtökön László Keve régész Marosszékről tartott előadást, december 15-én Gyergyószék településtörténete következik Demény Andrea gyergyószentmiklósi régész előadásában.  
2016-12-03: Irodalom - :

A sírodat ástam, fiamM. Szlávik Tünde tárcanovellái

A sírodat ástam, fiam (M. Szlávik Tünde tárcanovellái)Még csak február közepén jártunk, de hét ágra sütött a nap, ragyogó volt az idő. A föld fagya teljesen kiengedett. Bence fiammal órákon át bóklásztunk a kertben. Ereimben megpezsdült paraszti vérem, s Bencuskám másfél évének minden komolyságával segített nekem a gazolásban. Ősszel túl gyorsan rontott ránk a hideg nyirkosság, nem szívesen fáztam volna át akkor pár hetes pici pocaklakómmal. Most viszont nem bírtam magammal.
2016-12-03: Irodalom - :

Lázár Szilamér, Ozsdola
2016-12-03: Irodalom - :

Könyvbemutató

KönyvbemutatóKönyvbemutató december 9-én, pénteken 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. M. Szlávik Tünde A férfi illata című könyvét bemutatja Ésik Sándor kiadó. Közreműködik Majláth Szabó Attila énekes. Házigazda: Farkas Árpád. A kötet a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál.
2016-12-03: Irodalom - :

Kovács András Ferenc: December

Puhán csapongó hópihék, száguldozó csöpp csillagok, ti fedjetek be engemet – szánkómmal újra itt vagyok! Füles sapkámon illatoz, viháncol tágas ég hava, bolyhos bundámon száz pehely pusmog: „Ne menjél még haza…” Kuszán kavargó hópihék – fehér zenétek hallja tán, ha néha roppan, hócipőm hunyorgó utcák hajlatán? Havat szitál a lámpafény, pilinkél már a villany is szobámból át a függönyön – pislogva hív a kis hamis… Puhán csapongó hópihék, takarjatok be, itt vagyok – a kékes este fátyolán pelyheznek fázós csillagok.
2016-12-03: Irodalom - :

Melegedő az erdőbenZelk Zoltán

Hát ez különös látvány volt! A Hold nem is hitte, hogy ébren van, odahívta magához a felhőket, nézzék meg ők is, mi az ottan az erdő közepén, a nagy tisztáson? A felhők oda is gyűltek a Hold köré, de úgy elcsodálkoztak, hogy egyre lejjebb szálltak, talán a fák csúcsára, és onnan nézték, hogy mi történik az erdőben.
2016-12-03: Irodalom - :

A madáretető hóemberkeKányádi Sándor

A kisfiú még vidáman érkezett haza az iskolából. De aztán mire megebédelt, s a leckéje is elkészült volna, elszomorodott. – Hát veled mi történt? Mitől vagy olyan búvalbélelt, miért lógatod az orrodat? – kérdezte a nagyfiú. – Mert besötétedett – válaszolta szokatlanul kurtán a kisfiú. – Annyi baj legyen. Meggyújtjuk a villanyt. – De a madarak már lefeküdtek.
2016-12-03: Magazin - Fekete Réka:

Szakácsok, cukrászok, pincérek remekeltekÉttermi verseny diákoknak

A meghívott vendégeknek szolgálták fel a menüsort. Albert Levente felvételeSertéspástétom borban párolt körtével, disznótoros leves, meleg előételnek rántott töltött káposzta, utána erdélyi gombás pörkölt sertésbélszínnel és pityókalepénnyel, végül mákos puliszka áfonyalekvárral, italként édes fehérbor – ezzel a menüsorral rukkolt elő az egyik csapat a jövő márciusi Kárpát-medencei Schnitta Sámuel Éttermi Verseny székelyföldi döntőjén, amelyet a múlt héten tartottak a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában.
2016-12-03: Magazin - :

Sepsiszentgyörgyiek előadása MarosvásárhelyenA Magyar Tudomány Napja Erdélyben

A Kemény Simon és Wass Kata címerével díszített orgonakarzat. Szekeres Attila István felvételeKét sepsiszentgyörgyi előadója volt az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) által 15. alkalommal meghirdetett Magyar Tudomány Napja Erdélyben című fórum marosvásárhelyi rendezvényének, amelyet múlt szombaton tartottak a Kultúrpalotában. A Marosvásárhely és a Maros megyei magyarság történetéből tematikájú, az EME helyi fiókja és a Boros Tamás Egyesület által szervezett konferencián hat helybeli és nyolc idegen (Budapest, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós) előadó osztotta meg kutatási eredményeit.
2016-12-03: Magazin - :

Mi került fel az UNESCO-listára?

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) csütörtökön felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a német, az olasz, a kazah, a pakisztáni és a portugál solymászat hagyományát, az indiai jógát, az iraki Khidr Elias ünnepi lakomát, a szaúd-arábiai almezmar és a kazah kuresi gyakorlatát.
2016-12-03: Magazin - :

Film a gyászoló Nick Cave-ről

A Nick Cave új lemezének dalait és a fia halála miatti gyászt bemutató One More Time With Feeling című 3D-s dokumentumfilmet egyetlen alkalommal, egy zenei kísérőprogram keretében vetítik Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A film az idei Velencei Filmfesztiválon debütált, majd az album megjelenése előtt, szeptember 8-án egyszerre mutatták be a világ 950 mozijában. A jelentős közönség- és kritikai visszhang hatására most néhány exkluzív alkalommal ismét levetítik világszerte.
2016-12-03: Sport - :

Rajtol az Európa-bajnokságKézilabda

Fotó: MTIVasárnap rajtol a svédországi női kézilabda-Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott hétfőn kezdi meg szereplését, és jó esélyei vannak a középdöntőbe jutásra. A több meghatározó játékosát – Kovacsics Anikó, Zácsik Szandra, Tomori Zsuzsanna és Korsós Dorina – nélkülöző csapatnak a hatba kerüléshez viszont már bravúrokra is szüksége lesz.
2016-12-03: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Mikulás-futás. A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör rendezésében ma tíz órától kerül sor a hagyományos és roppant népszerű esemény 26. kiírására a megyeszékhelyi Szabadság téren és az Erzsébet parkban. A verseny tervezett programja: 9 óra – nevezések az Erzsébet parkban (a Mikó Imre-szobor mellett felállított titkárságon); 10 óra – rajt a 0–3 éveseknek, külön lányok és fiúk; 4–6 évesek, külön lányok és fiúk; 0–I–II. osztályosok, külön lányok és fiúk; III–IV. osztályosok, külön lányok és fiúk; 11 óra – díjazás és tombolahúzás.
2016-12-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Megemlékezés Sepsiszentgyörgyön A Volt Politikai Foglyok Szö­vetsége valamint Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa szervezésében ma 14.30-tól Sepsiszentgyörgyön a Munkaszolgálatosok emlékművénél (a Grigore Bălan tábornok út és az 1918. december 1. út kereszteződésénél) a Gulagra hurcoltakra emlékeznek, mindazokra, akiket a második világháború után kényszermunkatáborokba hurcoltak a szovjetek, valamint azokra, akiket a román hatóságok munkaszolgálatra kényszerítettek 1950–1961 között. A koszorúzást műsor követi a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában (Martinovics Ignác utca 2. szám).
2016-12-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsikőröspataki születésű előpataki ANDRÁS SÁNDOR életének 64. évében elhunyt. Temetése 2016. december 3-án 13 órakor lesz az előpataki családi háztól az ortodox temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. Két fia és két lánya 18501
2016-12-02: Közélet - Nagy D. István:

Megbékélésre szólítottakDecember elseje Sepsiszentgyörgyön

Fotó: Albert LeventeAz előző évi hagyományokkal ellentétben idén nemzeti ünnephez illően emlékeztek meg a december elsejei egyesülésről Sepsiszentgyörgyön. Az ünnepet ugyanakkor némileg beárnyékolták a hagyományőrző művészeti együttesek fellépésekor elhangzott szlogenek, melyek Nagy Románia sorozatos éltetésén túl, idegen- és kisebbségellenes megnyilvánulásokkal voltak fűszerezve, igaz, most nem a magyarságnak címezték, hanem a nemiségüket másként megélőket ostorozták.
2016-12-02: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyen a vendégek is besegítettek

Felvonuló katonák a kézdivásárhelyi ünnepségen. A szerző felvételeTöbb százan – zömében autóbuszokkal ideszállított megyénkbéli románok, illetve Tulcea és Vaslui megyeiek – vettek részt tegnap Kézdivásárhelyen a Béke és Molnár Józsiás utca kereszteződésénél található új ortodox templom előtti ünnepségen, ahol katonai tiszteletadást, rövid egyházi szertartást tartottak, és megkoszorúzták a templom bejárata közelében álló fakeresztet.
2016-12-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kampány vagy felmérés?

Rosszul rejtett politikai kampányfogásnak tartja a sepsiszentgyörgyi tanács egyik SZDP-s tagja, hogy a városháza épp most végeztet felmérést a város iskoláiban. Rodica Pîrvan szerint a városvezetők „barátnője” és egy „legényke” – aki alig három órát tanít a Constantin Brâncuşi-líceumban – csak úgy beállított, és „mindenféle kérdést tett fel” a nagykorú diákoknak és pedagógusoknak arról, hogy mennyire érzik magukat kényelmesen az intézményben.
2016-12-02: Közélet - :

Kelendőek az interaktív táblák

Húszezer lejjel egészítette ki az interaktív táblák beszerzésére szánt pénzkeretet a sepsiszentgyörgyi tanács. Sztakics Éva alpolgármester közlése szerint az eredetileg elkülönített hatvanezer lej – amiből a táblák árának felét kapták meg az iskolák, a másik felét maguknak kellett hozzátenniük – kevésnek bizonyult, egyre több tanintézmény kíván korszerű eszközökkel felszerelkezni.
2016-12-02: Közélet - Iochom István:

A Székely Hadosztályra emlékeztek

A szerző felvételeTegnap Kézdivásárhelyen az egykori hadapródiskola előtti Kratochvil Károly-szobornál (1869–1946) Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke és Vass Imre, a Kézdivásárhelyi Székely Tanács vezetője koszorúzott, ők emlékeztettek a Székely Hadosztály megalakulására, és fejet hajtottak legendás hírű parancsnoka mellszobra előtt. A szobrot rajtuk kívül a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum képviselői koszorúzták meg. Idén, akárcsak egy évvel ezelőtt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Történelmi Vitézi Rend már nem helyezte el a kegyelet virágait.
2016-12-02: Közélet - :

Váróterem Baróton

Bíró Béla köpeci tanácstag javaslatára Barót tanácsa úgy döntött, az évek óta használaton kívüli néhai óvodát, később a polgárközeli rendőrség által is használt köpecbányai épületet megnyitják a buszra várakozók előtt. Lázár-Kiss Barna András polgármester úgy fogalmazott: nincs ellenvetése, hogy a téli időszakban váróteremként használják az épületet, de fokozott figyelmet kell fordítani arra, nehogy beköltözzön valaki. (hecser)
2016-12-02: Közélet - :

Informatikai verseny Kézdivásárhelyen

Tizenharmadik alkalommal tartották meg a múlt hét végén a Médiainfo felhasználói versenyt a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceumban.
2016-12-02: Közélet - :

Fejtágító óvoda­pedagógusoknak

A kézdivásárhelyi Vigadóban második alkalommal megtartott szakmai tanácskozáson százhatvanhét háromszéki és Hargita megyei óvodapedagógus vett részt.
2016-12-02: Belföld - :

Ünnepségek Bukarestben

Több NATO-tagállam díszegységeinek, illetve a román hadsereg és a belügyminisztérium több mint háromezer fegyveresének részvételével nagyszabású katonai díszszemlével ünnepelték tegnap Bukarestben Erdély és a Román Királyság 1918-as egyesülésének napját, Románia nemzeti ünnepét.
2016-12-02: Belföldi hírek - :

Nem kulturális örökség a somlyói búcsú

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező közgyűlése nem sorolta a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút – közölte tegnap az RMDSZ.
2016-12-02: Belföldi hírek - :

Fényűzés a kórház pénzéből

Új típusú menedzserekre van szükség a hazai kórházak élén – mondta Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vizsgálatot indított Florin Secureanu, a fővárosi Malaxa Kórház egykori igazgatójának vagyonnyilatkozata ügyében, akit Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea kedden felmentett tisztségéből.
2016-12-02: Belföldi hírek - :

Elítélték a volt főügyészt

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden a Legfelsőbb Bíróság Alina Bicát, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség volt vezetőjét.
2016-12-02: Hírsaláta - :

Hírsaláta

BÍRÁLJÁK A SZÉKELYFÖLD-MONOGRÁFIÁT. Bírálja két román kutató a Székelyföld története című monográfiát, amely idén nyáron jelent meg Székelyudvarhelyen a Magyar Tudományos Akadémia, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és az udvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kiadásában. A román szakemberek úgy vélik, a mű kizárólag a magyar történetírás álláspontját közvetíti, teljesen figyelmen kívül hagyva a Kovászna és Hargita megyei románság térségbeli jelenlétét. A sepsiszentgyörgyi Ioan Lăcătuşu levéltáros, illetve a kolozsvári Vasile Lechinţan történész által hírügynökségekhez eljuttatott közlemény értelmében a háromnyelvű (magyar, román és angol) kötet szerzői szándékosan mellőzték a román nyelvű munkák felhasználását, „gyér forrásanyagra” és „hiányos szakirodalomra” hivatkozva, holott szerintük a rendelkezésre álló szakirodalom egyáltalán nem hiányos, mert az elmúlt 25 évben számos történeti munka jelent meg a székely székek román ajkú lakosságáról, többek között a Román Akadémia, a kolozsvári George Bariţiu Történelmi Intézet gondozásában. (Transindex)
2016-12-02: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: sorsdöntő lesz a választás

Semjén Zsolt, Orbán Viktor és Potápi Árpád a MÁÉRT ülésén. Fotó: MTI Sorsdöntőnek tartja a közelgő romániai választásokat Orbán Viktor miniszterelnök, mert szerinte Romániában a korrupcióellenes harc eszközét számos helyen a magyar közösség vezetői ellen fordították.
2016-12-02: Világfigyelő - :

A magyar diplomatákat eltiltották az ünnepléstől

A bukaresti külügyminisztérium „meglepődve és értetlenül” vette tudomásul a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium döntését, amellyel megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon és ünnepségeken.