Sepsiszentgyörgy, 2017. október 21., szombat 06:17
Köszöntjük Orsolya nevű olvasóinkat!
Ötvenhatos emlékmű Sepsiszentgyörgyön, Vargha Mihály alkotása. Fotó: Albert Levente
2017-10-21: Máról holnapra - Mózes László:

Mindig új élet

„Mindig új élet lesz a vérből” – írja Márai Sándor emlékezetes, lírai kordokumentumnak is tekinthető, Mennyből az angyal című versében 1956, a magyar forradalom kapcsán.
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

A kórus nemcsak éneklésről szól, hanem közösségépítő isNegyvenöt éves a Vox Humana

A kórus nemcsak éneklésről szól, hanem közösségépítő is (Negyvenöt éves a Vox Humana)Ma délután nagyszabású koncerttel ünnepli fennállásának 45. évét a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus: a Krisztus király-templomban meghívottaik – a helyi Pro Musica Kamarakórus, a kézdivásárhelyi Cantus Kamarkórus és testvérkórusuk, a budapesti Stella Kamarakórus – után lépnek fel, végül közös éneklésre kerül sor. Ami önmagában is különleges produkció, és ha hozzátesszük, hogy modern felállású zenekari kíséret is lesz hozzá, bátran kijelenthetjük: maradandó élményt ígérő előadásra invitáljuk a nagyérdeműt.
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Egy zászló újjáéledése

Fotó: Albert LeventeA Kónya Ádám Művelődési Ház Fürge ujjak kézimunka szakkörének tegnap megnyílott, összegző kiállításán rendhagyó módon egy zászló került a középpontba: a Magyar Férfidalárda 1921-ből származó, az idők során nagyon megrongálódott, ám a szakkör vezetője, Gábor Éva által igényesen felújított zászlaját másodszor leplezték le.
2017-10-21: Közélet - Fekete Réka:

Pedagógusokat és diákokat díjaztak

Háromszékről tíz tanár és hat diák részesült kitüntetésben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége hét végén tartott díjátadó ünnepségén. A szovátai Teleki Oktatási Központban Ezüstgyopár-díjjal jutalmaztak országosan negyven kiváló pedagógust, tavalyi tanulmányi eredményei alapján Mákvirág-díjat kapott ötvenöt középiskolás diák, évfolyamonként csupán egy-egy Kós Károly-, illetve Bolyai Farkas-díjat osztottak ki a magyar nyelv és irodalom, illetve a matematika terén elért eredmények figyelembevételével.
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Festészetnapi életút-barangolás

Vargha Mihály és Márton Árpád. Fotó: Albert LeventeMilyen jó, hogy a magyar festészetnek is van immár napja – állapította meg felvezetőjében Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója azon a csütörtök délután tartott rendezvényen, amelyet a történelem hajléka a művészeteknek áldozott.
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Az elfelejtett Makár

Albert Levente felvételeMakár Alajos az egyik utolsó képviselője volt annak a felfogásnak, mely az emberi sorsot tartotta a művészet fő feladatának – jelentette ki Banner Zoltán művészettörténész az Erdélyi Művészeti Központban tegnap délután megnyílt, Makár Alajos életművét bemutató kiállításon.
2017-10-21: Közélet - Fekete Réka:

Alkotótábor sérülteknek és gondozóiknak

A szerző felvételeA művészetekben az emberek egyesülnek, ami igen nagy erőt jelent, és ez alól nem kivételek a sérült fiatalok sem – állítja Davide di Pasquale, a Rejtett értékeink felfedezése című nemzetközi program főszervezője, aki olaszországi fogyatékkal élőket kísért el a tegnap zárult sepsikőröspataki alkotótáborba, ahol helyi, németországi és portugál fiatalok ismerkedtek a szobrászat, festészet, grafika, üvegfestés alapjaival és igényesebb technikáival.
2017-10-21: Közélet - Váry O. Péter:

Ellesett sorsok

Fotó: Albert LeventeMilyen sorsot szánt az élet egy árvaházban nevelkedett cigány lánynak? Hát egy elmebetegségből felgyógyult, de továbbra is a kórral küzdő fiatal székely lánynak?
2017-10-21: Belföld - :

Csökkent a magyarok elfogadottsága

A két évvel ezelőtti szinthez képest csökkent a magyarok elfogadottsága és megbecsültsége a román társadalomban – derült ki a romániai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet által rendelt közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit csütörtökön tették közzé.
2017-10-21: Belföld - :

Az adóalap változik, a fizetések nem csökkennek

A fizetések vagy a jelenlegi szinten maradnak, vagy nőnek – nyilatkozta Mihai Tudose miniszterelnök tegnap Déván. A kormányfőt arról kérdezte a sajtó, hogyan hat ki majd a bérekre az a tervezett intézkedés, amely szerint a társadalombiztosítási járulékokat teljes egészében áthárítják a munkavállalókra. Tudose szerint a szolidaritási járulék is csupán az adóalap módosítása miatt változik.
2017-10-21: Belföld - :

Komoly gondok a börtönök zsúfoltsága miatt

Több mint ötszáz elítélt került szabadlábra tegnap, a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény hatálybalépésének napján, és további, mintegy másfél ezer szabadulása várható a következő napokban – közölték a hazai hírforrások.
2017-10-21: Világfigyelő - :

Előrehozott választásokat akar MadridKatalán válság

Fotó: AFPJanuárban előrehozott helyi parlamenti választások megrendezése szerepel a spanyol kormány tervezett intézkedései között Katalóniában, amelyről megállapodott az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) – erősítette meg Carmen Calvo szocialista politikus a spanyol közszolgálati televíziónak nyilatkozva az eldiario.es internetes lap értesülését tegnap.
2017-10-21: Kitekintő - :

Az iszlámpárti baloldalPárizsi levelek

Eric ZemmourA liberális baloldal egyre inkább elhagyja a munkavállalót, a bevándorló a nemzetet, a (harmadik)világ a társadalmat a társadalmiság (sociétal) kedvéért, annak atomizációját gyorsítva ezáltal. Szerintük kizárólag egyének léteznek, a többség legfeljebb alkalmi csoportosulás lehet egy őszi sörfesztiválon, és nem szerves közösség.
2017-10-21: Glossza - :

Románia a Centenárium küszöbénTudose részegre győzte magát Dragneával szemben

Románia a Centenárium küszöbén (Tudose részegre győzte magát Dragneával szemben)Úgy hozta a véletlen, hogy az 5. Fest(in) pe Bulevard fesztivál éppen egy nagyon jó előadást tűzött műsorra, Székely Csaba Bányavakságát Catinca Drăgănescu rendezésében és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásában. A darab cselekménye a mesterségesen zaklatott Székelyföld egyik falujában zajlik.
2017-10-21: Nemzet-nemzetiség - Tófalvi Zoltán:

A kolozsvári Bolyai Tudományegyetem pere Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára, 3.

A Marianum  maAz 1947/48-as egyetemi tanév kezdete előtt újabb kiváló, magyar állampolgárságú tanárok távoztak a Bolyai Tudományegyetemről, telepedtek vissza Magyarországra: Bónis György – akit előtte néhány napra le is tartóztattak –, Benedek Marcell fiával, Benedek Istvánnal, Környey István, Ludány György, Klimkó Dezső orvosprofesszorok, Zolnai Béla irodalomtörténész.
2017-10-21: Nemzet-nemzetiség - :

Mansfeld Péter kérdez

Mansfeld Péter sírja az új köztemetőbenMottó: „Én nem mertem élni, mert élni akartam.” (Arany János: Mint egy alélt vándor, 1852)
2017-10-21: História - :

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és koraRészletek /37.

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora (Részletek /37.)Ifjabbik Rózánál a festészetre mutatkozott nagy hajlam, elhatározták tehát, hogy „apja” elviszi Münchenbe, ahol  nagy előmenetelt tanúsított, úgyhogy A lőcsei fehér asszonyhoz 1884-ben már ő csinálta az illusztrációkat, amelyekkel Jókai boldogan dicsekedett.
2017-10-21: Magazin - Bokor Gábor:

Rosszcsont Zénó a gyermekotthonokban

Rosszcsont Zénó GyulafehérváronEgyhetes turné, húsz előadás hat megyében, hatszáz gyereknéző – nem mindennapi Zorkóczy Zenóbia előadóművész teljesítménye, de még jelentősebb, ha hozzáfűzzük: a fellépések mind Böjte atya gyermekotthonaiban zajlottak. Közelebb akarta vinni a Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című előadását a hátrányos helyzetben lévő gyerekekhez, hogy ne kelljen pénzt költeniük utazásra, jegyre – tudtuk meg a turné hátterét az előadóművésztől.
2017-10-21: Magazin - :

Magyar Szent Korona Hőlégballon

Magyar Szent Korona Hőlégballon A Magyar Szent Korona Európa legrégebbi épen maradt beavató koronája, a magyar államiság egyik jelképe. A régiek szakrális jelentőséget tulajdonítottak neki, hiszen az égből szállt alá, kimondottan a Kárpát-medence népe számára. A Szent Korona a magyar alkotmányosság alapja, az ország alaptörvényének és jogrendszerének forrása.
2017-10-21: Magazin - Józsa Zsuzsanna:

Bejáratni a háromszéki és közép-európai zarándokutakatMária út konferencia Csíksomlyón

A Székelyföld Napok rendezvénysorozat programjába illeszkedik az a Mária utas konferencia, amelyet hetedszer szervezett meg a Mária Út Egyesület Csíksomlyón a Jakab Antal Házban a múlt hétvégén, karöltve az egyházi és világi partner­intézményekkel, vezetőkkel.
2017-10-21: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Birkózás. Húszfős az a sportolókból és edzőkből álló sepsiszentgyörgyi delegáció, amely a napokban Kolozsváron vendégeskedik. Itt tartják az ifjúsági III-as és IV-es országos birkózóbajnokság döntőjét. Reménykedünk birkózóink jó szereplésében!
2017-10-21: Sport - :

Izraelben is nyert az FCSB, továbbra is hibátlanLabdarúgás, Európa-liga

Fotó: Facebook / FC Steaua BucurestiA labdarúgó Európa-liga csoportkörének 3. fordulójában az FCSB Harlem-Eddy Gnohéré találataival győzött az izraeli Hapoel Beer-Seva vendégeként, így hibátlan mérleggel továbbra is a G-csoport élén áll. A kvartett másik mérkőzésén a svájci Lugano hazai pályán nyert a Viktoria Plzen ellen.
2017-10-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Október 23. SEPSISZENTGYÖRGY. 11 órától koszorúzás a polgármesteri hivatal homlokzatán található Gloria Victis-táblánál – Puskás Attila: Október 23. (szaval Sorbán Boglárka cserkész);
2017-10-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy a drága jó férj, gondos édesapa, testvér, rokon, jó barát, a kézdivásárhelyi születésű sepsiszentgyörgyi KOVÁCS ÖDÖN, a Szorgalom Kisipari Szövetkezet nyugalmazott főraktárnoka életének 78., házasságának 52. évében hosszas betegség után hirtelen elhunyt. Drága halottunk földi maradványait október 23-án, hétfőn 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi református vártemplom ravatalozójából katolikus szertartás szerint. Gyászolják mindazok, akik élete folyamán szeretetét, gondoskodását, emberi mivoltjából fakadó segítőkészségét megtapasztalták. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. Gyászoló szerettei 19733
2017-10-20: Belföldi hírek - :

Szolidaritási járulék

A béralap két százalékának megfelelő szolidaritási járulékot a munkáltató fizeti, ebből tartják fenn a bérgarancia-alapot és járulnak hozzá a szociális kiadások fedezéséhez – írja a pénzügyminisztérium tegnapi közleményé­ben.
2017-10-20: Belföldi hírek - :

Teljesítményhez csatolt támogatás

December 31-éig adhatják le igényléseiket a növénytermesztők a teljesítményhez csatolt támogatásra a 2017-es évre vonatkozóan – jelentette be tegnap a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség.
2017-10-20: Belföldi hírek - :

Átlátható üzleti légkört

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága – hangoztatta Mihai Tudose kormányfő tegnap az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által Bukarestben szervezett Trade Winds befektetői vándorfórumon.
2017-10-20: Hírsaláta - :

Regionális kirendeltség vállalkozóknak

Megalakult tegnap Kolozsváron a Romanian Business Leaders (RBL) elnevezésű platform első regionális kirendeltsége, amely hozzávetőleg 150 erdélyi vállalkozót és üzleti vezetőt tömörít. „A cél a vállalkozók támogatása, a vállalkozói kultúra fejlesztése, valamint a közoktatásban dolgozó pedagógusok státusának megerősítése” – nyilatkozta a tegnapi eseményen a Romanian Business Leaders Alapítvány képviselője, Alina Burlacu, hozzátéve, azért nyílik „Erdély nem hivatalos fővárosában, Kolozsváron” az RBL első regionális kirendeltsége, mert itt fejlődik a legdinamikusabban a vállalkozói szféra, és az itteni RBL-tagok alkotják az egyik legösszeforrottabb közösséget a szervezeten belül. (Agerpres)
2017-10-20: Világfigyelő - :

Kijev egyelőre nem változtat a magyar nemzetiségi oktatásonBalog Zoltán az ukrán oktatási törvényről

Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása az új ukrán oktatási törvény erre vonatkozó részeiről – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tegnap Kijevben a Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után.  
2017-10-20: Világfigyelő - :

Tajani: Európában nem támogatják Katalónia függetlenségét

Európában senki nem fogja támogatni Katalónia függetlenségét – jelentette ki az Európai Parlament elnöke egy spanyol rádiónak nyilatkozva tegnap. „Egyedül lesznek, senki sem fogja támogatni a katalán kormányt ebben az irányban” – fogalmazott Antonio Tajani, hangsúlyozva, hogy Európa a párbeszéd mellett van, de Katalónia ügyét „spanyol problémának” tekintik.  
2017-10-20: Világfigyelő - :

Barack Obama visszatér a politikába

Barack Obama visszatér a politikábaBarack Obama (fotó), az Egyesült Államok volt elnöke visszatér a politikába és demokrata párti kormányzójelöltek mellett kampányol.  
2017-10-20: Külföldi hírek - :

Putyin védi Trumpot

Oroszország haladéktalanul és szimmetrikus módon reagál majd, ha az Egyesült Államok felmondja a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött szerződést – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap Szocsiban.
2017-10-20: Külföldi hírek - :

Magyarország legvidámabb fesztiválja

A csabai kolbászfesztivál a hagyományőrzés, az értékek átadásának szimbólumává vált 21 év alatt – hangzott el a 21. Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitóján tegnap Békéscsabán.
2017-10-20: Nyílttér - :

Az együtt éneklés öröme a napfényes Szardínián

Az együtt éneklés öröme  a napfényes SzardíniánA Voces női énekkar a kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi gyermekekből álló miniSnaps gyermekegyüttessel október első hetében pár napra visszautazott a nyárba, Szardínia szigetére, és részt vett az Olbia in canto 23. nemzetközi kórusfesztiválon.
2017-10-20: Nyílttér - :

22 hónapja várunk egy tábláraSzóvá tesszük

A Gesztenye sétány 4-es tömbháza előtti útszűkületben parkoló gépkocsik sok bosszúságot okoznak azoknak a lakóknak, akik a szabadon maradó keskeny aszfalton nem tudnak saját autójukkal ki-be térni földszinti garázsaikból. Az utóbbi időben a helyi rendőrség emberei mind gyakrabban osztogatnak több száz lejes bírságokat a tilosban való parkolásért, ha a garázstulajdonosok kihívják őket.
2017-10-20: Nyílttér - :

Az elítéltekkel ki törődik?

Az utóbbi időben a kommunista korszak több munkatáborának, börtönének kegyetlenségéről elhíresült parancsnokát ítélték el 20 év börtönre: Ion Ficiort, akit több mint száz politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek, a galaci börtönt vezető Marian Petrescut és a Râmnicu Sărat-i börtön hajdan rettegett parancsnokát, Alexandru Vişinescut is.
2017-10-20: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Romjaink és gondjaink

Szurkoltam, drukkoltam, de a jelenben is aggódom, bárcsak sikerülne megoldani a Sepsiszentgyörgy központjában a múlt század, sőt, ezred 70-es éveiben szállodának épített, mára letakart tízemeletes betonkolosszus sorsát.
2017-10-20: Magazin - :

Kulisszák mögötti erőszak és zaklatás

Kulisszák mögötti erőszak és zaklatásAz Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia kizárta soraiból a szexuális zaklatással és nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinstein producert (fotó). A brit filmakadémia felfüggesztette tagságát, Franciaországban pedig kezdeményezték, hogy fosszák meg a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a Becsületrendtől. A zeneiparban is széles körű a zaklatás és az erőszak – hangoztatta Tom Jones a Harvey Weinstein-botránnyal kapcsolatban a BBC-nek adott interjújában. „A zeneiparban is rendszeresen előfordulnak ilyen esetek. Sokan az ügynökökre panaszkodnak, akik különféle dolgok teljesítését várják el a lemezszerződéshez, ugyanúgy, mint a filmszerződések esetében” – mondta a brit énekes.  
2017-10-20: Magazin - :

Budapesten kitüntették Ennio Morriconét

Ennio Morricone Oscar-díjas olasz zeneszerző vezényel a Papp László Budapest Sportarénában. MTI-Fotó: Mohai BalázsA Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerzőt, aki az állami elismerést budapesti koncertje előtt vehette át szerdán.  
2017-10-20: Sport - :

A nyeretlen Juventus ellen lépnek pályáraLabdarúgás

Fotó: Henning JánosAz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 15. fordulójában, szombaton 18 órától összecsapnak az újonc csapatok: a Sepsi OSK a nyeretlen és sereghajtó Bukaresti Juventus vendége lesz a ploiești-i Ilie Oană Stadionban.  
2017-10-20: Sport - :

Gólgazdag mérkőzés LondonbanLabdarúgás, Bajnokok Ligája

Fotó: Facebook/UEFA Champions LeagueIzgalmas és gólgazdag mérkőzést vívott egymással a Chelsea és az AS Roma a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában. A C-csoport másik meccsén az Atlético Madrid kisebb meglepetésre gól nélküli döntetlent játszott a Qarabag vendégeként.  
2017-10-20: Sport - :

Két dobogós helyezésKüzdősport

A Shoto Team csapataA sepsiszentgyörgyi Shoto Team Karate nyolc sportolóval vett részt az elmúlt hét végén Budaörsön megtartott Hungarian Open nemzetközi karateversenyen.
2017-10-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

VIII. Székelyföld Napok ELŐADÁS. A székely zászló alakulása az utóbbi négy évszázadban című, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson Londonban tartott előadását mutatja be dr. Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa ma 18 órától Bereckben a művelődési központban.
2017-10-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy özv. ERDÉLYI LÁSZLÓNÉ szül. MARTON ANNA szíve életének 89. évében rövid betegség után megszűnt dobogni. Drága halottunk földi maradványait 2017. október 21-én 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a barátosi temetőben. A gyászoló család 19730
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.8945 RON
100 HUF = 1.4922 RON
1 EUR = 4.5975 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: