Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 06:12
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!
Ségercz Ferenc, Vécsi Nagy Zoltán és Gyerő József a megnyitón. Albert Levente felvételei
2018-02-24: Közélet - Váry O. Péter:

Léleknyitogató közvetlenséggelGazdáné Olosz Ella emlékkiállítás

A negyedszázada eltávozott Gazdáné Olosz Ella alkotásait mutatja be legújabb, tegnap délután megnyitott kiállításán az Erdélyi Művészeti Központ. A Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész által az erdélyi magyar művészet nagyasszonyának nevezett textilművésznek ezúttal kísérletező jellegű munkáit láthatja a nagyközönség.
2018-02-24: Máról holnapra - Nagy D. István:

Az utolsó játszma?

Elérkezett tehát a pillanat, a szociálliberális pártmaffia végre megtette eddigi regnálása legmerészebb lépését, nyílt fegyveres támadásra váltva az eddig főképp sajtónyilatkozatok és televíziós vádaskodások szintjén megnyilvánuló „hidegháborús” harcmodort az igazságszolgáltatás ellen.
2018-02-24: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Világító székely szavakAz Előretolt Helyőrség Íróakadémia találkozója Sepsiszentgyörgyön

Molnár Vilmos, Sántha Attila, Orbán János Dénes, György Attila és Muszka SándorSokan voltak kíváncsiak csütörtökön este az Előretolt Helyőrség székely íróira, akik öten öt könyvet mutattak be bő óra alatt. Az estet a házigazda Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ vezetője nyitotta meg, felidézve, hogy közel húsz évvel ezelőtt az Előretolt Helyőrség tagjai egy-két írói happeninggel felverték csendes városunkat.
2018-02-24: Közélet - Mózes László:

Illanó fényekPéter Hajnal és Pál Antal fotókiállítása

Péter Hajnal egyik utolsó fotójaÚjra közös fotókiállítással jelentkezett a sepsiszentgyörgyi fotográfus szerzőpáros, Péter Hajnal és Pál Antal, akárcsak az elmúlt években. A mostani tárlat azonban más, mint az eddigiek: a megyeszékhelyi Köntés Galériában Péter Hajnal utolsó felvételei láthatóak, az alkotó tavaly októberben elhunyt.
2018-02-24: Közélet - Mózes László:

Izland, az Erdélynyi szigetZsigmond Enikő hazatért

Albert Levente felvételeHazajöttem – köszöntötte sepsiszentgyörgyi hallgatóságát Zsigmond Enikő, mondván, noha Csíkszeredában él, gyökerei itt vannak. A geológus, földrajzi és turisztikai szakíró Izland, ahol az idő születik című monográfiáját mutatta be a Székely Nemzeti Múzeumban hétfőn este.
2018-02-24: Közélet - Mózes László:

Berde Mária kiváló leckekönyve

Albert Levente felvételeBerde Mária életéről, irodalmi tevékenységéről tartott előadást Molnár Szabolcs nyugalmazott egyetemi professzor, az írónő avatott ismerője, monográfusa. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szerda délutáni rendezvényén beszéltek testvére, Berde Amál festő pályájáról, művészetéről is.
2018-02-24: Közélet - Bokor Gábor:

Telekkönyveznek Kommandón

A telket is megvásárolhatják a sorházak tulajdonosai. A szerző felvételeTisztázzák a kommandói bennvalókhoz tartozó telkek jogi helyzetét. Gyakorlatilag az egész települést újratelekkönyvezik, következő lépésként a polgárok akár meg is vásárolhatják az általuk jelenleg is használt, községi tulajdonban lévő parcellákat. A telekkönyvezést a községháza saját bevételeiből fizeti – tudtuk meg Kocsis Béla polgármestertől.
2018-02-24: Belföld - :

Világra szóló botrány kerekedettKövesi-ügy

Fotó: AgerpresHatalmas visszhangot keltett, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását kérte csütörtökön este: perceken belül több nagyvárosban is tüntetők vonultak az utcára, és egymást érték a különböző állásfoglalások. Ezek közül a kormánykoalíció pártjai és az ellenőrzésük alatt álló sajtó képviselői szakmailag megalapozott, kitűnő munkának nevezték a Toader-jelentést, az ellenzéki alakulatok, szakmai és civil szervezetek, Klaus Iohannis államfő és még az igazságügyi miniszter egyetemi hallgatói is lesújtó véleményt fogalmaztak meg; felsorakoztak Kövesi mögé a korrupcióellenes ügyészség ügyészei is. A Kövesi-ügy a nemzetközi hírügynökségek és számos külföldi sajtóorgánum érdeklődését is felkeltette. Az Európai Bizottság is megszólalt: rövid közleményben tudatják, hogy figyelemmel és aggodalommal kísérik a fejleményeket. Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész közleményben tudatta: követni fogja a törvény által előírt lépéseket, elmegy, ahányszor csak hívják, és „pontról pontra” válaszolni fog az igaz­ságügyi miniszter minden kijelentésére. Tudorel Toader 36 oldalas jelentése egyébként csak tegnap délután vált hozzáférhetővé, mert a minisztérium honlapja 20 órán keresztül elérhetetlen volt.
2018-02-24: Belföld - :

Sikeresek voltak a civil árnyékjelentések

Az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének alkalmazását vizsgáló szakértői testület szerdán nyilvánosságra hozott jelentése, amely több fontos kisebbségvédelmi kérdésben elmarasztalja Romániát, számos olyan, a romániai magyar közösséget érintő jogsértést is bemutat, amelyek az erdélyi magyar civil szervezetek által készült árnyékjelentésekben szerepeltek – tudatja tegnapi közleményében a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (Advocacy Group for Freedom of Identity – AGFI), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).
2018-02-24: Belföldi hírek - :

Hajlandó növelni a hozzájárulást

Románia hajlandó növelni hozzájárulását az Európai Unió költségvetéséhez – jelentette ki Klaus Iohannis, Románia államfője.
2018-02-24: Hírsaláta - :

Hírsaláta

A hazai és nemzetközi sajtóban is nagy visszhangja volt annak, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter Laura Codruţa Kövesi elmozdítását kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a korrupcióellenes főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a vádhatóságot. A vélemények pártállástól függően változnak.
2018-02-24: Külföldi hírek - :

EU-csúcs Brüsszelben

Informális csúcstalálkozót tartottak tegnap Brüsszelben az uniós tagországok vezetői. Az ülés középpontjában az intézményi reformok, illetve a következő hétéves költségvetési keret kérdései álltak.
2018-02-24: Külföldi hírek - :

A határvédelemről

Eljött az ideje, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek a határvédelemre fordított pénzekről, ugyanis Magyarország több mint egymilliárd eurót költött az európai határok megvédésére.
2018-02-24: Külföldi hírek - :

Elvetik a jelölti rendszert

A visegrádi országcsoport nem támogatja, hogy ismét az úgynevezett csúcsjelölti rendszert alkalmazzák az Európai Unió jövő évi tisztújítása során – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.
2018-02-24: Jegyzetek - Mózes László:

Mátyás, az igazságosKármentő

Ötszázhetvenöt éve, 1443. február 23-án született Kolozsváron Mátyás király. Hunyadi Mátyást a középkori magyar állam legnagyobb királyaként emlegetik, kinek nevét népmesék és legendák éltetik tovább. Katonai, vezetői érdemei mellett sűrítményszerű életrajzából kiemelhető: a törökverő Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet második fia kiváló nevelést kapott, több nyelven beszélt és olvasott, a művelt és bőkezű uralkodó honosította meg Magyarországon a reneszánszt.
2018-02-24: Nemzet-nemzetiség - :

Cătălin Ștefănescu: Milyen ünneplés az, ha közben folyton belerúgunk a magyarokba?Román szemmel

Illusztráció. Főtér.roAz egyesülés centenáriumának éve egyelőre a magyarellenesség jegyében zajlik A Nagy Egyesülés Centenáriuma nem magyarok elleni ünnep. Nem ünnepelhetsz a boldogságtól vigyorogva, hogy beledöfhetsz valakibe, aki nem örvendezhet. Mert ez így már nem ünnep, hanem egy hazafiságnak álcázott bunkóság. Nem ünnepelhetsz valamit úgy, hogy azzal valaki más szomorúságáról emlékezel meg. Sőt, rámászol és rákényszeríted a boldogságodat.
2018-02-24: Nemzet-nemzetiség - :

Dumitru Chisăliţă: Magyarország–Románia 7:0 – gázbanRomán szemmel

Dumitru Chisăliţă:  Magyarország–Románia 7:0 – gázban (Román szemmel)A magyar külügyminiszter magas szintű romániai találkozója utáni nyilatkozata, amelyben kiemeli, hogy csak a romániai gázvásárlás érdekli, de egy románok által megépített vezetéken keresztül, a BRUA-projekt iránti érdektelenségre mutat rá. Mivel Magyarország olyan ország, amely az idők folyamán fokozott pragmatizmusról tett tanúbizonyságot és a nemzeti érdekét követi, tekintsük át a Románia és Magyarország közötti kapcsolatot, ami a földgázt illeti.
2018-02-24: Élő múlt - Váry O. Péter:

Igény a helyi lapraÖtven éve indult a Megyei tükör

Igény a helyi lapra (Ötven éve indult a Megyei tükör)Az újonnan létrejött Kovászna megyében 1968 elején lelkes hangulat uralkodott. Igaz ugyan, hogy a megye hosszas viták és számos kompromisszum árán alakult olyanná, amilyenné az itt lakók zöme szerette volna hogy váljék, történelmi nevét azonban nem viselhette. A vezető tisztségekbe viszont többnyire magyarok kerültek, a megye élére meg az a Király Károly, aki ugyan nem volt háromszéki születésű, de székelyföldi származásúként viszonylag rövid idő alatt rendkívüli politikai pályát futott be, ezért élvezte a romániai magyarság bizalmát.
2018-02-24: Élő múlt - Farkas Árpád:

Kovásznak lenni...Ötven éve indult a Megyei tükör

A megye alakulása kezdő tanáremberként ért  a Kovásznához tartozó Vajnafalván épp sajtóban való publikálási jogom két esztendőre való felfüggesztésének lejárta idején. Azon a februári délelőttön iskolaigazgatóm olyasféle szöveggel szakította félbe magyarórámat, hogy vége a Háromszék megye melletti kampányolásnak, azonnal hívatnak Sepsiszentgyörgyre. „Itt maga többé nem fog felforgatni, biztos kapus lesz az  újságnál.” 
2018-02-24: Élő múlt - Czegő Zoltán:

Most jöttem BikszádrólÖtven éve indult a Megyei tükör

Dali Sándor hívott le szülőfalumból, Bukarestből, üzenvén, elvár a lapalapításhoz. De hiszen csak pár hónapja, hogy felhívtak bikszádi katedrámról az Előre laphoz kéziratjavítónak. Alig se tudtuk huszonévesen, hogyan is kell lapot kezdeni s életre dédelgetni. Írtunk már, hogyne, de az más.
2018-02-24: Élő múlt - :

Katedrától a szerkesztőségigÖtven éve indult a Megyei tükör

A hajdani megyei lap, a Megyei Tükör indulására visszaemlékezve első gondolatom az, hogy tulajdonképpen én soha nem képzeltem el magam újságírónak. Igaz, az egyetemi évek alatt a diákéletről jelent meg néhány hosszabb-rövidebb híradásom a kolozsvári Világosságban, s egyik alkalommal a főszerkesztő-helyettes, akivel földiek voltunk, meg is csillogtatta előttem az esetleges visszatartás reményét, de én mindenáron tanár akartam lenni. Még a Székely Népi Együttes koreográfus-igazgatója sem tudott ettől eltántorítani.
2018-02-24: Élő múlt - :

Gyere, indul az újság!Ötven éve indult a Megyei tükör

Dali Sándor. Fotó: Bortnyik György /Székely Nemzeti MúzeumMa is szinte eufóriás jóérzés tölt el, ha újraolvasom a Megyei Tükör első lapszámait. Azért csak szinte, mert ebbe a jóérzésbe bizony jó adag szkepticizmus is belevegyült. Mindannyian tudtuk, hogy ’56 és ’58, Nagy Imréék kivégzése után, aki reménykedett azokban az eszmékben, amelyek úgy feldobták az előttünk járó fényes szelek nemzedékét, azokat – enyhén szólva – nem lehet komolyan venni. Fiatalok voltunk, optimisták, szerettük az életet, de tudtuk, hogy ebben a reális szocializmusban nem lehet bizodalmunk.
2018-02-24: Élő múlt - :

Az első lapszámÖtven éve indult a Megyei tükör

Az 1960-as évek második felében, kolozsvári tanulmányaik elvégzése után, egy tehetséges fiatal gárda került Háromszékre. Az egyetem után hazajöttem. Azelőtt, vakációkban a kereskedelmi vállalatnál dolgoztam, ott azt ígérték, fenntartanak nekem egy helyet, hát azt foglaltam el.
2018-02-24: Kultúra - Csinta Samu:

Mélységek az ikonográfia címkéje alatt – Beszélgetés Jánó MihállyalMűvészettörténet

Mélységek az ikonográfia címkéje alatt – Beszélgetés Jánó Mihállyal (Művészettörténet)Végigjárta a múzeumi, művelődésszervezői ranglétra szinte valamennyi fokát, Szent László-témában pedig az egyik legtöbbet idézett szaktekintély. Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténésszel azonban a céhes város közösségfenntartó kultúrájáról, a cenzúra támasztotta korlátokról és a tudás „rabságáról” is beszélgettünk.
2018-02-24: Képzőművészet - :

Székely Géza egyéni kiállításaKézdivásárhely, Incze László Múzeum

Interference I. 2016Székely Géza (1958) grafikái küzdelmek erőpróbáit, a nekifeszülés dinamikáját és a véleményütköztetés bátorságát vállalják fel. A fehér papír felülete sorszerű drámai történésekkel, erőteljes kontrasztokkal, tárgyak és emberek utalásrendszerének hálójával válik súlyos felületté. Illúziók helyett a próbatételek sorozatát tárja fel, a felszín helyett a mélyre hatolás analízisét, a látvány egyszeri benyomásával az örök ismétlődés mítoszában lép át. Így képi világa az erőteljes kulturális elkötelezettség mértékével emel ki motívumokat, amelyeket az idő nemesített jelképtárrá és az alkotó jelenének problémaérzékenysége időszerűvé tesz.
2018-02-24: Irodalom - :

Bálint Mária: Gyertyás, könyves...Tárca

Sepsiszentgyörgyön is tízezrek tüntettek 1990 februárjában. A  menetoszlop jobb felén Sylvester Lajos és Farkas Árpád . Albert Levente felvételeAmikor a magyar nyelvű oktatás jogáért küzdöttünk 1990 februárjában Sepsiszentgyörgyön is, még sokan voltunk. Könyvekkel s repdeső lángú gyertyákkal (azokat a hollandok küldték, hogy legalább gyertyánk legyen, ha áramunk nincs is) hullámoztunk végig a városon szótlanul, már-már fenyegető némasággal érkeztünk a sportcsarnokba, hogy meghallgassuk a beszédeket. Hiába cirkált a fejünk fölött két vadászgép, helikopter, nem tágítottunk.
2018-02-24: Irodalom - :

Elekes Ferenc: A teremtés áraTárca

Csillag István rajzaAz ember gyarló. Ezért van az, hogy olykor illetlen kérdéseket is tesz föl, vagy másnak, vagy egyszerűen önmagának – ha egyáltalán gondolkodik a világról. Például azt, hogy a teremtő, mielőtt megalkotta volna a világmindenséget, végzett-e valamilyen számítást, mennyibe kerül majd neki ez a hatalmas munka, a tervezés maga, a sok anyag, az idő, a fáradozás, egyszóval minden. A földi halandó mondhatja azt is, hogy például az időt nem is kell bekalkulálni, mert a hat nap az hat nap. Nem sok ez a végtelen időhöz képest, lássuk be, egy átlagos haldoklás is eltarthat ennyi ideig.
2018-02-24: Irodalom - :

Király Farkas: Sortűz 6.

Csillag István rajzadecember 23. – Minden rendben, fiúk? – Őrnagy elvtársnak jelentem, minden rendben! – Nyugalom, fiúk. Üljetek csak vissza – mondta az őrnagy –, egy kicsit ideülök én is, ha nem baj – s azzal letottyant közéjük.
2018-02-24: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Teke. A hazai A-osztályos tekebajnokságban érdekelt Kézdivásárhelyi SE ma reggel a Jászvásári CFR Olimpia ABC együttesét látja vendégül a pontvadászat hatodik fordulójában. Mint ismeretes, a moldvai együttest erősíti az árkosi Veres Gyula is, a céhes városbéli gárda pedig öt elvesztett mérkőzés után a tabella utolsó helyét foglalja el. Az etap másik összecsapásán a Kolozsvári CFR a Hunyad megyei Inter Petrilla csapatát fogadja, a Marosvásárhelyi Electromureș szabadnapos.
2018-02-24: Sport - :

Esti versenyen bizonyítottak a szentgyörgyiekAlpesi sí

Esti versenyen bizonyítottak a szentgyörgyiek (Alpesi  sí )Szerdán este a csíksomlyói sípályán rendezték meg a Kissomlyó Kupa műlesiklóversenyt, ahol a Sport-All Ski Team három sízővel vett részt.
2018-02-24: Sport - :

Nagy vereségbe szaladt a FCSBLabdarúgás, Európa-liga

Fotó: Facebook/FC Steaua BucurestiAz egygólos előnnyel Rómába utazó FCSB 5–1 arányú vereséget szenvedett a Lazio vendégeként, így az olasz csapat jutott a nyolcaddöntőbe. Az Arsenal hazai pályán 2–1-re kikapott a svéd Östersund csapatától, de így is bejutott a legjobb 16 közé, akárcsak az AC Milan és a Borussia Dortmund.
2018-02-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Farsangtemetés és bál Bölönben A Bölöni Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében: ma 8 órától gyülekező a községközpontban; 9 órától farsangi felvonulás; 16.30-tól farsangtemetés az Erzsébet park melletti téren – a felvonuláson a jó hangulatot az étfalvi fúvószenekar biztosítja; 20–6 óráig farsangi bál a helyi kultúrotthonban (belépő 10 lej), a talpalávalót a Fortuna együttes biztosítja.
2018-02-24: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet

A magyar széppróza napja Sepsiszentgyörgyön. Kónya Albert Attila grafikája
2018-02-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagyapa, testvér, sógor, apatárs, rokon, szomszéd, jó barát, a bereczki születésű KOSZTÁNDI JÓZSEF életének 71. évében 2018. február 23-án visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2018. február 27-én, kedden 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi katolikus temetőben. Részvétfogadás február 26-án, hétfőn 15–17 óráig a temető ravatalozóházában, illetve a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család OP
2018-02-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Influenzás haláleset Sepsiszentgyörgyön

Megyénkben is van már halálos áldozata az influenzajárványnak: egy 53 éves férfi, aki a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban hunyt el.
2018-02-23: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

A cserkészet alapítójára emlékeztek

Fotó: Gyenge JózsefSepsiszentgyörgyön a Tanulók Házának udvarán, a 2007-ben felállított emlékműnél a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmának vezetőjére, Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powellre – becenevén Bi-Pi – emlékeztek születésének 161., a cserkészet alapításának 111. évfordulóján, tegnap. Egyperces csenddel adóztak a mennyei hazába költözött Molnár Tibor főszakács és Gaál Sándor volt szövetségi elnök emlékének.
2018-02-23: Közélet - Hecser László:

Elvágták a juhászlegény torkát

Egy Fotosmartonoson szolgáló juhászlegényt elvágott nyakkal, de még életben találtak meg tegnap reggel a juhsereg melletti istállónál.
2018-02-23: Belföld - :

Kelemen Hunor: Az ET is látja már a helyzetünket

Az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének alkalmazását vizsgáló szakértői testület legújabb jelentése is azt tükrözi, hogy Románia nem tekinthető modellértékű országnak a kisebbségi közösségek védelme tekintetében, és nincs rendezve a magyarkérdés az országban – jelentette ki Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke üdvözölte a szakértői testület következtetéseit, amelyekben – megállapítása szerint – számtalan utalás található a szövetség által benyújtott árnyékjelentésre.
2018-02-23: Belföld - :

Sok a beteg, de nem hirdetnek járványt

Még mindig emelkedik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma Romániában: az elmúlt héten számuk megközelítette a 135 ezret, ami 4,4 százalékkal magasabb az előző hetinél, és több mint 50 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatot.
2018-02-23: Belföldi hírek - :

Korrupcióból jeles

Világviszonylatban az 59., az EU 28 tagállama közül pedig a 25. helyen áll Románia a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt korrupció tekintetében – derül ki a Transparency International nemzetközi szervezet legfrissebb rangsorából. A szerdán közzétett éves jelentés a korrupcióérzékelési index alapján rangsorol 180 országot.  
2018-02-23: Belföldi hírek - :

Uniós pénzeket veszíthetünk

Románia 800 millió eurót veszíthet az európai uniós strukturális alapokból, mivel a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban jelentős késéseket halmozott fel – figyelmeztette Viorica Dăncilă az önkormányzati vezetőket.
2018-02-23: Belföldi hírek - :

Spontán sztrájk Parajdon

Spontán sztrájkba kezdett és a tárnában maradt tegnap a parajdi sóbánya 55 bányásza. A vájárok fizetésemelést és vezetőségcserét követelnek.
2018-02-23: Hírsaláta - :

Hírsaláta

SE MAGYARUL, SE ANGOLUL. El kell távolítani a magyar és angol nyelvű feliratokat a tusnádfürdői új városháza homlokzatáról – döntött a Hargita Megyei Törvényszék, elfogadva a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) tavaly októberben benyújtott kérését.
2018-02-23: Világfigyelő - :

Az együttműködés erősítéséreVisegrádi országok

A visegrádi országok (V4) védelmi együttműködésének további erősítéséről írtak alá közös nyilatkozatot Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország parlamentjének védelmi bizottsági elnökei tegnap Budapesten.
2018-02-23: Világfigyelő - :

Vajdasági magyar vállalkozásokat támogatnak

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja 2018-ban eléri a 250 millió eurós léptéket, ami azt jelenti, hogy betartották azt a 2015-ös ígéretet, amely szerint rövid idő alatt új jövőképet adnak a vajdasági magyarságnak, és a vajdasági magyar gazdaságot új alapokra helyezik – emelte ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára tegnap Bácskos­suthfalván, ahol a program újabb pályázatait hirdették meg.
2018-02-23: Világfigyelő - :

Moszkva és Washington között Robbantottak Montenegróban

A rendőrség lezárta a terepet. Risto Bozovic/APA nemrég NATO-taggá vált Montenegró az utóbbi hónapokban két politikai front, a hagyományos szövetségesének számító Moszkva, illetve Washington közé szorult, és talán éppen ez a politikai kötélhúzás állhat a tegnapra virradó éjjel a podgoricai amerikai nagykövetség épületénél elkövetett öngyilkos robbantás hátterében – vetette fel a dpa német hírügynökség.
2018-02-23: Világfigyelő - :

Moszkva kitart álláspontja mellettFüggetlen Koszovó

Hashim Thaci koszovói elnök szerint sokat segítene Koszovónak, ha Oroszország elismerné a függetlenségét, hiszen akkor Szerbia is így tenne. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont leszögezte: Oroszország már közölte álláspontját, és azon nem kíván változtatni.
2018-02-23: Sport - Tibodi Ferenc:

Sima győzelem Kolozsvár ellenKosárlabda, női Román Kupa

Fotó: Henning JánosA kétszeres kupagyőztes Sepsi-SIC játszi könnyedséggel és magabiztos játékkal 52–78 arányban legyőzte a Kolozsvári U együttesét a kosárlabda női Román Kupa 2018-as kiírása sepsiszentgyörgyi nyolcas döntőjének második negyeddöntőjében. A leánykéréssel tarkított mérkőzés idejére zöld-fehérbe öltözött a Sepsi Aréna, a Székely Légió és a háromszéki szurkolók pedig fergeteges hangulatot varázsoltak a sportlétesítményben. Ma, a Román Kupa második játéknapján 17.15 órától az Aradi ICIM–Alexandria, majd este nyolctól a Szatmárnémeti VSK–Gyulafehérvár találkozót rendezik meg.
2018-02-23: Sport - :

A Nemzeti Arénában játszik a Sepsi OSKLabdarúgás, I. liga

Fotó: Cristian StavriA román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alapszakaszának utolsó, 26. fordulójában a Sepsi OSK a Nemzeti Arénában a bajnoki címre esélyes FCSB vendége lesz. A mérkőzést vasárnap 20.45-től rendezik, és a tévétársaságok mellett a Marosvásárhelyi Rádió is élőben közvetíti.
2018-02-23: Sport - :

Egygólos előnyben a Sahtar DoneckLabdarúgás, Bajnokok Ligája

David de Gea (zöldben) az angol csapat legjobbja volt SevillábanA Sahtar Doneck hazai pályán 2–1-re legyőzte az olasz AS Roma csapatát, a Manchester United pedig gól nélküli döntetlent játszott a Sevilla vendégeként a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.