Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. július 28., csütörtök 19:25
Köszöntjük Szabolcs nevű olvasóinkat!
Fotó: Albert Levente
2016-07-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Repedeznek a házak a teherforgalomtólTerelőutat Sepsiszentgyörgynek

Elkeseredett családok keresték fel szerkesztőségünket a sepsiszentgyörgyi Cigaretta utcából: az ott zajló és napról napra erősödő teherforgalom miatt repedeznek meg a házaik, remegnek a bútorok és a lakók is, már éjszaka sem tudnak pihenni. A gond többéves, és egyelőre nem a megoldása, hanem a súlyosbodása várható, hiszen a Kós Károly út javítása miatt még több jármű fog a kerülő útvonalon közlekedni.
2016-07-28: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Az erkölcstelen megoldás

Kellemetlen meglepetés várja néhány hét múlva a nyári vakációról a parlament padsoraiba visszatérő szociáldemokrata honatyákat: azzal szembesülhetnek ugyanis, hogy mind az alsó-, mind a felsőházban elvesztették többségüket.
2016-07-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kevesebb tanár, mint katedraVizsgáztak a pedagógusok

Viszonylag jó aránnyal zárult a pedagógusi versenyvizsga megyénkben, a meghirdetett tanári, tanítói állásokra pályázók 85,77 százaléka megírta az átmenő jegyet.
2016-07-28: Közélet - Szekeres Attila:

Nyári kaláka Guzsalyasék táborában

Korongozni tanulnak a Benedek-mezei táborban. A szerző felvételeHarmincadik alkalommal tartja a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány Nyári Kaláka Kézműves- és Alkotótáborát a héten. A megyeszékhely melletti Benedek-mezei táborban oktatókkal együtt hetvenen tevékenykednek – mondta el érdeklődésünkre Tóth B. Tinka táborvezető. Az alapítvány oktatói mellett meghívottak is vezetnek tevékenységeket.
2016-07-28: Közélet - Iochom István:

Akkreditálták a városi kórházatKézdivásárhely

A szerző felvételeA napokban a kézdivásárhelyi városi kórház is megkapta az európai uniós előírásoknak megfelelő akkreditációt – tudtuk meg dr. Kelemen András szülész-nőgyógyász főorvostól, főigazgatótól. Ez a minősítés azt bizonyítja, a céhes város kórházának megvan a megfelelő felszereltsége ahhoz, hogy a betegellátás magasabb szinten történjék.
2016-07-28: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Fürdőépítők a Lüget alatt

Herceg ÁgnesA múlt hét szerdáján mindenki arról beszélt Bölönben, hogy megjöttek a budapesti fürdőépítők, kezdődik a munka. Azok a szervezők és műszaki irányítók, fiatal tájépítő mérnökök, akik már jártasak a népi feredők felújításában, napokkal korábban szemlézték a helyet, és kimondták: a bölöni Büdöst meg kell menteni!
2016-07-28: Közélet - Bokor Gábor:

Két nyúlért egy malacotAnna-napi vásár Uzonban

Gyenge érdeklődés az Anna-napi vásáron. A szerző felvételeAnna-napi vásárt tartottak tegnap Uzonban a vásártéren, de a községháza által biztosított jó körülmények ellenére az esemény hangulatban és részvételben messze elmaradt az egykor nagy hírű uzoni vásároktól.
2016-07-28: Közélet - :

Halálos baleset

Szerencsétlen balesetben vesztette életét egy 76 éves sepsikőröspataki polgár.
2016-07-28: Közélet - :

Elütöttek egy szekeret

Kedd este fél tízkor Oltszem közelében, a településen kívül, az országúton egy Sepsiszentgyörgy felől érkező személygépkocsi belerohant egy ló vontatta szekérbe, s annak 39 éves hajtója súlyos sérüléseket szenvedett.
2016-07-28: Közélet - :

A küldemény bizalmas

Levéltitok megsértéséért három nő nevére bűnügyi vizsgálati iratcsomót nyitott a rendőrség.
2016-07-28: Belföld - :

Nemzetközi hadgyakorlat Erdélyben

Saber Guardian-16 elnevezéssel, tíz ország mintegy 2700 katonájának részvételével kezdődött hadgyakorlat tegnap a Brassó megyei Nagysinken a NATO újonnan alakul bukaresti hadosztály-parancsnoksága, integrációs egysége (NFIU) és a román szárazföldi haderő vezérkara szervezésében.
2016-07-28: Belföld - :

Tanárok, választások, elítéltekVitára bocsátott tervezetek

Egyszerre több fontos tervét is közvitára bocsátotta tegnap a kormány, az alábbiakat többheti munka  után ajánlják a nyilvánosság figyelmébe.
2016-07-28: Belföld - :

Újraindul a Zöld ház program

Újraindul a Zöld ház programÖtévi szünet után a kormány ismét meghirdeti a Zöld ház elnevezésű állami programot, amelynek célja, hogy a lakosságot és a közintézményeket alternatív, megújuló energiaforrások használatára ösztönözzék.
2016-07-28: Belföldi hírek - :

Eredménytelen tárgyalások

Nem jutott egyezségre a Hippokratész Szakszervezeti Szövetség tegnap az egészségügyi minisztériummal a munkaidőn túli kórházi ügyeletek kapcsán, amelyeket augusztus elsejétől külön szerződés alapján kellene végezni, és ha az orvosok nem írják alá a szerződést, hétfőtől akut orvoshiánnyal nézhet szembe a rendszer.
2016-07-28: Belföldi hírek - :

Végleges: Ponta plagizált

Véglegessé vált az a korábban hozott döntés, mely szerint Victor Ponta volt szociáldemokrata miniszterelnök plagizált, miután tegnap az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (ECOTOT) elutasította a szociáldemokrata politikus fellebbezését.
2016-07-28: Belföldi hírek - :

Ingyenessé vált gyógyszerek

Felkerül 21 gyógyszer az ingyenes és ártámogatott gyógyszerek listájára, köztük 12 a krónikus betegségek kezelésére szolgál – döntötte el tegnap a kormány.
2016-07-28: Hírsaláta - :

Hírsaláta

VAGY AZ EGYIK MEGY, VAGY A MÁSIK. Ha kiderül, hogy Petre Tobă belügyminiszter is plágiummal szerezte doktori címét, és ezután nem mond le, akkor Mircea Dumitru oktatási miniszter távozik a kormányból. Ezt ő maga jelentette be, és azt is elmondta, hogy kényelmetlen helyzetben van, de meg kell védeniük a tanári szakma méltóságát. A másolás gyanúja már rögtön Tobă kinevezése után felmerült, de azt még mindig nem tudni, hogy dolgozatát mikor ellenőrzi az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács, amelyet a kormány nemrég éppen azért szervezett újjá, hogy szakmai, ne politikai döntéseket hozzon. (România liberă)
2016-07-28: Világfigyelő - :

Összehangolt támadás Európa ellenSzakértők a merényletekről

Összehangolt támadásnak is minősíthető folyamat zajlik Európa ellen, a határokon migránsok, a belső területeken pedig terroristák révén – erről beszélt Speidl Bianka migrációkutató az M1 műsorában. Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint Európában teljes stratégiaváltásra van szükség.
2016-07-28: Világfigyelő - :

Taps és fütty Hillary Clintonnak

Tim Kaine és Hillary ClintonA helyi idő szerint kedden tartott szavazáson Hillary Clinton megszerezte a demokrata pártküldöttek voksainak többségét, így immár hivatalos, hogy a 68 éves egykori first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a Demokrata Párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson.
2016-07-28: Világfigyelő - :

Izraeli modell Franciaországban?

86 éves pap a terroristák áldozataNicolas Sarkozy volt köztársasági elnök szerint a kormány „jogi szőrszálhasogatása” miatt nem lehet drasztikusabb intézkedéseket bevezetni a terrortámadások hatására. Pártja – a republikánusok – jelentősen korlátozná a szabadságjogokat, de van, aki ennél is továbbmenne, és az izraelihez hasonló megoldásokhoz fordulna.
2016-07-28: Nemzet-nemzetiség - :

Akinek szobrot emeltünk – Tőkés JózsefReformátus hírnök

Sánta Imre felvételeTőkés József 1884. december 16-án született Nagysajó köz­ségben. Középiskoláit előbb Marosvásárhelyen, majd a nagyenyedi Bethlen Kollégiumban végezte. Felsőfokú tanulmányainak helye a Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem Te­ológiai és Bölcsészeti Kara. Teológiai szaktárgyai mellett kiváltképpen érdeklődött a filozófiai és történelmi tudományok iránt. Külföldi tanulmányútja rendjén a berlini tudományegyetemet látogatta.
2016-07-28: Nemzet-nemzetiség - :

Új útra lépveReformátus hírnök

„Azt tartjuk, hogy az ember hit által igazul meg.” (Róma 3,25)
2016-07-28: Nemzet-nemzetiség - :

Egy lélekkel a templomokbanReformátus hírnök

A „napról napra állhatatosan, egy szívvel, egy lélekkel voltak a templomban” szentírási gondolat foglalja össze a legtömörebben a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye ez évi Kálvin hetének történéseit.
2016-07-28: Család - :

Lux Elvira félezer élete

Lux Elvira félezer életeHosszú betegség után, életének 88. évében július 20-án elhunyt Lux Elvira klinikai pszichológus, egyetemi adjunktus. Az általa kidolgozott terápia segítségével több mint ötszáz gyermek született – olvasható a Lux Baba Alapítvány honlapján.
2016-07-28: Család - :

Katolikus világtalálkozó Krakkóban

Várhatóan egész Európára pozitív hatást gyakorol a katolikus fiatalok világtalálkozója, amelyet július 25. és 31. között rendeznek Krakkóban – mondta Soltész Miklós államtitkár.
2016-07-28: Család - Puskás Attila:

A párizsi nagynéni KolozsváronEgy megfigyelt család 16.

A párizsi nagynéni Kolozsváron (Egy megfigyelt család)  (16.)Mintha a régmúlt kelt volna életre... 1962. július 31-én szüleim meghívására feleségem, Sárika és anyósom felutaztak Kolozsvárra, hogy anyósom sógorasszonyával, Klein Friderikával találkozzanak. (Én ekkor még börtönéveimet morzsoltam Szamosújváron.)
2016-07-28: Család - :

Gyermekeink

Albert Levente felvételeKata
2016-07-28: Sport - Miska Brigitta:

Tizenegy új játékos erősíti a Sepsi OSK csapatátLabdarúgás, II. Liga

A Sepsi OSK vezetősége és új játékosai. A szerző felvételeA II. ligás Sepsi OSK szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be azt a 22 játékost, akik biztosan a piros-fehér mezeseket erősítik a várhatóan augusztus 6-án rajtoló labdarúgó-bajnokságban. Diószegi László elnök hangsúlyozta, hogy a 8–10. hely egyikét célozzák meg, illetve az első mérkőzést hazai pályán játssza az OSK. Továbbra is bizonytalanság uralkodik a II. ligában, hiszen nem lehet tudni, melyek azok a csapatok, amelyek biztosan részt vesznek a pontvadászatban, viszont hétfőn erre is fény derül, mert akkor tartják a másodosztály bajnoki sorsolását.
2016-07-28: Sport - Miska Brigitta:

Jó eséllyel jön a Fradi még SepsiszentgyörgyreKézilabda

Elek Gábor, a Fradi vezetőedzője. Fotó: Tibodi FerencA Ferencváros TC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapat kilenchetes felkészülési időszakából tölt egy hetet Sepsiszentgyörgyön. Az Elek Gábor vezetőedző és Vérten Orsolya másodedző által irányított Szucsánszki Zita, Kovacsics Anikó, Szikora Melinda, Bíró Blanka, Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória, Szekeres Klára, Hornyák Dóra, Mészáros Rea, Monori Orsolya, Mód Noémi, Zácsik Szandra, Szarka Adrienn, Schatzl Nadine, Zsikó Zsanett, Nagy Lívia, Ladics Vivien összetételű csapat hétfő óta már jó pár erőnléti edzésen túl van. Az egyik tréningen mi is a magas szintű kézilabda szemtanúi lehettünk, majd rövid beszélgetést folytattunk a sikerkováccsal, Elek Gábor vezetőedzővel. Mint ismeretes, a zöld-fehér mezesek ma este 7 órától a Szabó Kati Sportcsarnokban játszanak edzőmérkőzést a Brassói Korona alakulatával. A találkozóra a felnőtteknek 8, 14 éves korig 4 lej a beugró, kisgyerekeknek ingyenes.
2016-07-28: Sport - :

Döntetlent játszott a SteauaLabdarúgás, BL-selejtező

Döntetlent játszott a Steaua (Labdarúgás, BL-selejtező)A Steaua Nicolae Stanciu 75. percben szerzett góljával döntetlent játszott a cseh Sparta Praha otthonában a Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójának első mérkőzésén. Az osztrák Red Bull Salzburg 1–0-ra győzött az előző körben a Ferencvárost búcsúztató albán Partizani vendégeként.
2016-07-28: Sport - :

Esti felvonulásKerékpározás

Esti felvonulás (Kerékpározás)A biciklizés szerelmesei július 29-én, pénteken lámpafényes kerékpáros felvonulással  búcsúztatják júliust – tudtuk meg Vrabie Zsolttól, a megyeszékhelyi Sepsi Bike frontemberétől.
2016-07-28: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kónya Albert Attila grafikájaLétlelet
2016-07-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó édesanyánk, az étfalvi özv. GÖDRI PÁLNÉ szül. SINKA ROZÁLIA életének 84. évében rövid szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2016. július 29-én, pénteken 14 órakor lesz a családi háztól az étfalvi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4293671
2016-07-27: Közélet - Nagy D. István:

Balesetveszélyes mozgásparkok?Játszótereket ellenőrzött a fogyasztóvédelem

A szerző felvételeiSúlyos sérülést szenvedett egy hétéves gyermek a sepsiszentgyörgyi Ág utcában felállított mozgásparkban, melynek nyomán elveszítette bal kezének egyik ujjpercét. A hónap közepén történt eset kapcsán a fogyasztóvédelmi felügyelőség indított eljárást feljelentés alapján, és több rendellenességet is találtak a mozgáspark kialakításában és működtetésében – jelentette tegnapi közleményében a hatóság.
2016-07-27: Közélet - Bokor Gábor:

A miniszter ígér, de nem túl meggyőzőMezőgazdasági támogatások

Legtöbb két héten belül kifizetik az állattenyésztési átmeneti támogatásokat juhok, kecskék, tejelő- és húsmarhák esetében is – állítja Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter, aki hétfő délután több gazdaszervezet képviselőivel találkozott Bukarestben. A tárcavezető mellett a megbeszélésen jelen volt Horumba Nicolae, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség újonnan kinevezett vezérigazgatója is. A Kovászna megyei küldöttséget Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke vezette, őt az illyefalvi és zágoni egyesület megbízottjai kísérték el.
2016-07-27: Közélet - Szekeres Attila:

Vagyunk, és nem félünkEmlékezés a Szent Anna-tónál

Emlékezők a Szent Anna-kápolnánál. A szerző felvételeKözel félszázan gyűltek össze tegnap, Anna napján a Szent Anna-tó melletti kápolnánál a 35 évvel ezelőtt történt hatalomellenes megmozdulás évfordulóján. A szervezők  Bedő Zoltán és Fazakas Zoltán, valamint az alkalomra Magyarországról érkezett volt résztvevő, Miklós Árpád matematikatanár visszaemlékeztek a hajdani eseményekre.
2016-07-27: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Iskolákra és a szállodára is jutKisebb-nagyobb beruházások Sepsiszentgyörgyön

A Bodok Szálló felújítására is különítettek el pénzt. Szekeres Attila felvételePontosan 2,275 millió lejjel egészítette ki Sepsiszentgyörgy idei költségvetését a helyi tanács tegnapi, rendkívüli ülésén, így jelenleg 141,779 millió lejes bevétellel számolnak az év végéig. Egyúttal a pénz felhasználásáról is döntöttek, és különböző átcsoportosításokat is végrehajtottak, hogy a folyamatban lévő beruházásokra legyen pénz.
2016-07-27: Közélet - Iochom István:

Pénzügyőrök jártak a csavargyárban

Nagyszebenből érkeztek az ellenőrök. A szerző felvételeElőre bejelentett látogatást tett a kézdivásárhelyi csavargyárban a nagyszebeni adó- és pénzügyi hivatal adócsalás elleni osztályának két egyenruhás munkatársa tegnap. Az ellenőrök dél körül érkeztek egy kék színű ANAF – Antifraudă feliratozású Dacia Logan személygépkocsival. A Bodyguard Security szolgálatos őrei azonnal beengedték őket.
2016-07-27: Közélet - :

Háromszéki énekkarok Prágában

Augusztus 1–8. között a Prágai Nemzetközi Kórusfesztiválon vesz részt a Cserkész Emese által vezetett sepsiszentgyörgyi Voces női kar és a sepsiszentgyörgyi, valamint kézdivásárhelyi gyermekek közös együttese, a miniSnaps.
2016-07-27: Közélet - :

Vigyázat a csalókkal!

A rendőrség felhívja a polgárok figyelmét, hogy személyi adataikat ne tegyék nyilvánossá, ne töltsék fel különböző honlapokra, közösségi oldalakra, és ne adják át közvélemény-kutatóknak. A felhívást egy csalási ügy nyomán tették közzé. Egy 26 éves sepsiszentgyörgyi hölgynél megjelentek a kényszerbehajtók. Kiderült: valakik személyi adatait felhasználva a nevében szerződést kötöttek egy telefontársasággal. A szerződésben vállaltaknak senki nem tett eleget, így a cég behajtóhoz fordult. A rendőrség nyomoz az ügyben. (sz.)
2016-07-27: Belföldi hírek - :

Oprea is plagizált

Gabriel Oprea volt kormányfőhelyettes és belügyminiszter is plágiummal szerezte doktori címét – állapította meg tegnap az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács jogtudományi bizottsága.
2016-07-27: Belföldi hírek - :

Rabszolgasors

Egyre súlyosabb dolgok derülnek ki az Argeş megyei rabszolgatartókról: az ottani prefektúra tegnapi közleménye szerint a bűnbanda egyik, tíz évig sanyargatott áldozata 2015. november elsején elhunyt.
2016-07-27: Hírsaláta - :

Indiánok, kísértetek, naplopók, kurvák

Ezekkel a jelzőkkel illetik az SZDP vezetői a külföldön élő románokat, amióta Victor Ponta volt kormányfő a  határokon kívül leadott szavazatok miatt veszítette el a 2014-es elnökválasztást. Legutóbb a két korrupciós perben is börtönre ítélt Adrian Năstase (szintén volt kormányfő és volt elnökjelölt) élcelődött azon, hogy a kinti választási listákon igen kevés „indián” jelenik meg, a júniusi helyhatósági választásokon Liviu Dragnea pártelnök nevezte „kísérteteknek” a külföldön dolgozókat, tavaly nyáron Ioan Rus volt szállításügyi miniszter nyilatkozott úgy, hogy az itthon maradt gyermekek „naplopók”, a feleségek pedig „kurvák” lesznek. A külföldön élő románok szervezete azonnal reagált: azt válaszolta Năstase bejegyzésére, hogy az olyan politikusok miatt kényszerültek távozni, mint amilyen ő, mert ha kevesebbet loptak volna, sokan itthon maradtak volna. Így is évi 3,4 milliárd dollárt küldenek haza – írják. A külföldön élő románokat az SZDP minden eszközzel megpróbálta megakadályozni abban, hogy részt vegyenek az elnökválasztáson, mert 2009-ben is rajtuk múlott, hogy nem a szociáldemokrata Mircea Geoană, hanem Traian Băsescu győzött. (Adevărul)
2016-07-27: Világfigyelő - :

Iszlám terror egy francia templomban

Az Iszlám Állam terroristái mise közben mentek be a Párizstól 140 kilométerre fekvő, észak-franciaországi, népszerű turistacélpontnak számító 110 ezres nagyváros, Rouen közelében található templomba tegnap, több embert túszul ejtettek, a 84 éves pap torkát elvágták. A támadók az Iszlám Állam nevét kiabálták. A rendőrök agyonlőtték őket. A terrorszervezet magára vállalta a merényletet. A rendőrség közölte: egy embert őrizetbe vettek a támadással kapcsolatban. A Vatikán elítélte és barbár gyilkosságnak nevezte a támadást.
2016-07-27: Világfigyelő - :

Megosztottság a demokrata táborbanAmerika Egyesült Államok

Feszült légkörben kezdődött hétfőn az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-állító konvenciója Philadelphiában, miután a demokrata választók egy jelentős része még most is inkább az alakulat előválasztási folyamatában alulmaradt Bernie Sanders vermonti szenátorban bízik, mintsem a néhány nap múlva hivatalosan is elnökjelöltté váló Hillary Clinton volt külügyminiszterben. Annak ellenére is, hogy Sanders egyértelműen kiállt Hillary Clinton mellett.
2016-07-27: Külföldi hírek - :

Bajor eltökéltség

Az iszlamista terror megérkezett Németországba, ezért fel kell lépni a lakosság védelmében, és nem szabad relativizálni a problémát – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök tegnap Gmundban a tartományi kormány ötnapos tanácskozása előtt a Bajorországban az utóbbi napokban történt támadásokkal kapcsolatban.
2016-07-27: Külföldi hírek - :

Több száz terrorista

Több száz potenciális terrorista lehet Európában – figyelmeztetett az európai rendőri együttműködést előmozdítani hivatott Europol. A hágai székhelyű szervezet szerint olyan szélsőségesekről van szó, akik uniós állampolgárként mentek Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai legyenek, majd visszatértek Európába.
2016-07-27: Külföldi hírek - :

Ámokfutó gyilkolt Japánban

Legalább 19 embert ölt meg és 45-öt megsebesített egy késes támadó Tokió közelében, Japánban. A késelő hajnali fél háromkor rontott be egy fogyatékkal élőknek otthont adó létesítménybe a Kanagava prefektúrában található Szagamiharában. A támadás után besétált a rendőrségre, ahol feladta magát. Az ámokfutó azt mondta, hogy meg akarja szabadítani a világot a fogyatékkal élőktől. A férfi nem csak az alkalmazottja, de az ápoltja is volt korábban az otthonnak, de március 2-án kiengedték a kórházból, mert úgy ítélték meg, hogy javult az állapota.
2016-07-27: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Hahó, elmentünk!

Hivatalosan hárommilliót ismernek el, de már hatmillióról is beszélnek. Ez talán túlzás, de csak pillanatnyi: kisebb országnyi dolgozó ember tűnt el Romániából az utóbbi években, mert itthon nem boldogult, vagy elege lett az akadályfutásból, a helyben topogásból.
2016-07-27: Jegyzetek - Váry O. Péter:

Hatos anya a közigazgatásban

A hatos anya az a banális kis vasdarab, amiért manapság már lehajolni sem érdemes. Előállítása olyannyira egyszerű, hogy ára darabszámban nem is mérhető. Hiánya azonban egy egész gépezet, sőt: egy egész rendszer működését leállítani képes. Következésképp a hatos anya rendkívül fontos alkatrész, méltatni jelentőségét, leírni szemrevaló domborulatait, ecsetelni csillogó megjelenését, dicsérni csavaros járását: hasábokat megtölteni hivatott gyönyörűséges kihívás a tollforgató számára.