Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. május 29., vasárnap 22:03
Köszöntjük Magdolna nevű olvasóinkat!
A szerző felvételei
2016-05-28: Közélet - Iochom István:

Száznégyen ballagtak a kantai középiskolában

A 336 éves kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum négy végzős osztályának száznégy székely ruhás diákja ballagott tegnap délelőtt. Az iskola udvarán nagyszámú szülő, nagyszülő, hozzátartozó és meghívott jelenlétében megtartott ünnepségen számos díjat is átadtak.  
2016-05-28: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Visszaélés és ködösítés

Túlságosan tágan értelmezhető a hivatali visszaélés bűntette, ezért az a tisztviselő is gyanúba keveredhet, sőt, börtönbe is kerülhet, aki nem illetéktelen haszonszerzésért (hiszen ez a törvénytelenségek elkövetőinek fő mozgatórugója, ingyen nem teszi ki magát senki a lebukás veszélyének) hoz bizonyos döntéseket, ír alá dokumentumokat, hanem legjobb tudása és szándéka szerint dolgozik, vagy esetenként figyelmetlen, az is lehet, hogy nem eléggé felkészült (főleg az önkormányzatok küzdenek a rosszul fizetett munkaerő elvándorlásával), de semmiképp sem a jogszabályok kijátszására törekszik – nagyjából így foglalhatók össze azok a vélemények, amelyek szerint tisztázásra szorul a vonatkozó törvény.
2016-05-28: Közélet - Fekete Réka:

Őrizni hitünket és nyelvünketNegyedszázados szolgálat

Újabb emlékjellel gazdagodott a mikós diákok és tanárok kopjafás panoptikuma. Albert Levente felvételeA közösségi munka iránti elkötelezettség szimbólumaként állított tegnap kopjafát a sepsiszentgyörgyi református vártemplom kertjében a huszonöt esztendővel ezelőtt alapított Székely Mikó Kollégium Alapítvány és a Mikós Véndiák Társaság. Az 1983 óta több mint nyolcvan kopjafával benépesített emlékező­helyen a hatvanéves érettségi találkozójukra egybegyűlt véndiákok is jelen voltak.
2016-05-28: Közélet - Farkas Réka:

Megyefejlesztési javaslatokKampányban az MPP

Megyefejlesztési javaslatok (Kampányban az MPP)Harmadik mandátumukra készülnek a megyei tanácsban a Magyar Polgári Párt jelöltjei, Kulcsár-Terza József háromszéki pártelnök szerint nyolc évvel ezelőtti megalakulásukhoz képest a helyzet részben változott, most már nem söprik le minden javaslatukat vita nélkül, folynak tárgyalások, és létezik együttműködés az RMDSZ-szel. Folytatni kívánják a munkát, vannak ötleteik, javaslataik – mondotta.  
2016-05-28: Közélet - Hecser László:

Teret a fiatalságnakFüggetlen jelölt Baróton

Nem éveinek száma, hanem rátermettsége határozza meg, mennyire jó polgármester valaki – jelentette ki Zsombori Csaba baróti független jelölt szerda este a városi művelődési házban tartott fórumán. A kampányrendezvényen bemutatta kampányfilmjét, szólt anyaországi és külföldi üzleti kapcsolatairól, városfejlesztési és a pártokkal való együttműködési elképzeléseiről.  
2016-05-28: Közélet - :

Tiltakoznak a családorvosok

A folyamatosan akadozó egészségügyi kártyarendszer ellen tiltakoznak a háromszéki családorvosok.
2016-05-28: Közélet - Fekete Réka:

Gurul a szerencsekrajcárA Háromszék Táncegyüttes bemutatója

Jelenet az előadásból. Henning János felvétele„S jöttek a tündérek rettentő ujjongással-vijjogással… Forogtak, kerengtek, bukfencet hánytak a levegőben” – írja Benedek Elek Szerencsekrajcár című meséjében. A nagy mesemondó nem gondolhatta, hogy története száz év múlva olyan hűen kel életre Sepsiszentgyörgyön, ahogy ő megfogalmazta. Jöttek a tündérek, ujjongtak-vijjogtak, de fergeteges csatákban sem tudták legyőzni a király szolgálatába álló szegénylegényeket.
2016-05-28: Közélet - :

Díjazták Kovászna megyét

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület tevékenységének köszönhetően a turizmus népszerűsítésért különdíjjal jutalmazták a megyét a TopHotel Awards 6. kiadásán. A bukaresti JW Marriott Hotelben csütörtök este tartott gálán az elismerést Grüman Róbert Csongor, az egyesület elnöke vette át.
2016-05-28: Közélet - :

Megmentik az oltszemi falfestményeket

Az oltszemi Mikó-kastély termeiben levő belső falfestmények állagmegőrzésére pályázik Kovászna Megye Tanácsa és Sepsibodok önkormányzata.
2016-05-28: Közélet - :

Visszaeső motoros

Az Uzon községi rendőrőrs munkatársai kedd délután igazoltattak egy motorkerékpárost Szentivánlaborfalván az országúton. Nem véletlenül: úgy tudták, az illető 27 éves helybeli férfi nem rendelkezik érvényes vezetői jogosítvánnyal. Sejtésük beigazolódott.
2016-05-28: Belföld - :

Tőkés kiiktatná a volt besúgókat

Tőkés László európai parlamenti képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján kezdeményezte, hogy ne legyenek egyházi tisztségekbe választhatók azok, akik 1989 előtt együttműködtek a kommunista hatalom politikai rendőrségével, a Securitatéval.  
2016-05-28: Belföld - :

Bűncselekménynek tekintik az autonómiatörekvéstSzékelyföldi terrorvád

A székely szabadság napja MarosvásárhelyenA Székelyhon portál szerint a kézdivásárhelyi merényletkísérlettel vádolt Beke István és az erre való felbujtással vádolt Szőcs Zoltán elleni vádirat az egész székelyföldi autonómiamozgalmat bűncselekményként próbálja bemutatni.  
2016-05-28: Belföld - :

Elítélték az Astra volt tulajdonosát

Két bíró megvesztegetéséért jogerősen négy év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték tegnap Dan Adamescut, a csődbe ment Astra biztosítótársaság volt tulajdonosát.
2016-05-28: Belföld - :

Ítélet született, de a zászlókat nem távolítják el

A marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a csíkszeredai városháza tanácsterméből a magyar és a székely zászlót, illetve a város lobogóját, de a zászlók egyelőre ott maradnak.  
2016-05-28: Hírsaláta - :

Visszaigényelhető illetékek

Március másodikától pereskedés nélkül, az adóhatósághoz írt kéréssel visszaigényelhető az autók beíratásánál 2013-ig kifizetett környezetvédelmi illeték – hívta fel a figyelmet a Környezetvédelmi Alap nemrégiben kinevezett elnöke. Jakab István elmondta, a visszaigényelt illetéket a következő öt évben fizetik vissza, évenként az összeg húsz százalékát. Ezek fedezésére a pénzügyminisztériumnál és a környezetvédelmi alapnál is van pénz, úgyhogy élni kell a lehetőséggel. (Maszol)
2016-05-28: Nemzet-nemzetiség - Csinta Samu:

Orvosegyetem: harc az elviségértBeszélgetés dr. Szabó Bélával, a MOGYE szenátusának alelnökével

Orvosegyetem: harc az elviségért (Beszélgetés dr. Szabó Bélával, a MOGYE szenátusának alelnökével)Kötelező reménykedés és hivatástudat, illetve bénító kilátástalanság között vergődik a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) oktatói gárdája. Az „egyetembejáráson” dr. Szabó Béla, az egyetem szenátusának alelnöke volt a kísérőnk.  
2016-05-28: Nemzet-nemzetiség - :

Tanár, és nem pedagógusSárközy Csabával a Tanítók fájáról, Antall Józsefről mint osztályfőnökről és erdélyi kerékpártúrákról

Tanár, és nem pedagógus (Sárközy Csabával a Tanítók fájáról, Antall Józsefről mint osztályfőnökről és erdélyi kerékpártúrákról)Szombathely szellemi főterén, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházzal és a püspöki palotával szemben áll a másfél ember magasságú Tanítók fája. Június első vasárnapja, a pedagógusok napja közeledtén Sárközy Csaba nyugalmazott tanárt kérdezem e fa történetéről.  
2016-05-28: Nemzet-nemzetiség - :

Vállalnák a tüntetést az orvosis diákok

Egy hét alatt csaknem félezer támogató aláírást gyűjtött össze a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE), hogy bebizonyítsa: az egyetemi hallgatók bíznak az érdekvédelmi szervezetben, és egyetértenek annak tiltakozó akcióival, hisz a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) nem jó irányba halad a magyar oktatás sorsa.  
2016-05-28: Jegyzetek - Kuti János:

Betegeskedő egészségügyKármentő

Sok esetben az orvosnak is be kell látnia, betege halálos kórban szenved, semmi remény felépülésére. Viszont lassacskán úgy tűnik, hogy egészségügyi rendszerünk is menthetetlen, pedig működéséhez a tudomány és a számítástechnika legújabb vívmányait is segítségül hívják. És mindez nem kevésbe kerül, így nem mondhatja senki, hogy olcsó húsnak híg a leve, mert nálunk ez pontosan fordítva van, hiszen épp a drága fertőtlenítőszereknek volt híg a leve.
2016-05-28: Élő múlt - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Szotyori Nagy Károly 1904–1976Orvosainkra emlékezünk

Dr. Szotyori Nagy Károly 1904–1976 (Orvosainkra emlékezünk)„Családjához, szülőföldjéhez mélyen ragaszkodó, hivatásában lelkiismeretesen helytálló, becsületes élettársat, testvért és rokont veszítettünk el” – olvashatjuk az éppen negyven évvel ezelőtt nyomtatott gyászjelentésen.
2016-05-28: Emlékezet - :

Ötven éve hunyt el Tamási Áron

„Van nekem egy falum. Némelykor, ha lelkemmel burkolom magam körül, úgy tetszik, mintha én építettem volna őt, mikor még Isten szándékában laktam. Máskor meg szülőmnek érzem, aki egy csillagos estén szomorú-mókás mese után fogant engem.” (Tamási Áron)
2016-05-28: Emlékezet - :

Bölöni Domokos: Szólt a rigó a Nyikónál

A magas homlokú ember. Máriási Masznyik István rajzaAz öreg szólította meg őket, azt hitte, valakit keresnek, vagy lopni akarnak. Amióta a kéthektáros ribizliföld őrzését rábízták, megnézett mindenkit, még a falubelieket is, ha erre vetődtek, ide ki, a Bökkfű alá, a tanyához. – Ne igyanak a vízből – szólt oda, mintha rég ösmerné őket –, feljebb tisztább, nem piszkolja kis patak. Csak a rigók.
2016-05-28: Emlékezet - :

Páll Lajos: Tamási Áron mondjaÖtven éve hunyt el Tamási Áron

Bizony távol esik a tiszta beszédtől, Ahogy várjuk a rendes feltámadást, Fönn már az angyalok trombitája bömböl, De késő későnek hátha megbocsájt.
2016-05-28: Emlékezet - :

Ma is időszerűÖtven éve hunyt el Tamási Áron

Ma is időszerű (Ötven éve hunyt el Tamási Áron)Szellemi őrség címmel jelent meg Budapesten 2001-ben Tamási Áron 1936–1965 között közölt, ma már alig hozzáférhető írásainak több mint 600 oldalas gyűjteménye. Esszék, újságcikkek és útirajzok olvashatók a kötetben, amelyek által a ma élő nemzettársaknak is üzent. Nem lesz haszontalan talán, ha néhány különösen is időszerű gondolatát megfontolás céljából közzéteszem (...):
2016-05-28: Emlékezet - :

Farkaslaka, Tamási Áron-emlékműÖtven éve hunyt el Tamási Áron

Tamási Áron-emlékmű FarkaslakánA hetvenes évek elején édesapámat megkereste egy írócsoport, és felkérték, mint szerintük „egyetlen illetékest”, hogy Tamásinak emléket állítson. Meg kell említeni, hogy ezt a lelkes csapatot kívülről végig támogatta egy nagyszerű asszony: Bakk Elekné, Sárika.
2016-05-28: História - :

Hencz Hilda: Magyar Bukarest - részletek11.

Bálinth János Az 1913/14-es tanévben az óromániai katolikus és református magyar iskoláknak 2382 tanulója volt, ebből 1682 Bukarestben; ezt a számot azóta sem sikerült túlszárnyalni.
2016-05-28: Kiscimbora - :

Tamási Áron: Bölcső és Bagolyrészlet

Duka-Sovárd Magor, SepsiszentgyörgyNem tudom, hogy ki mennyire örvendett annak, hogy én megszülettem. Anyám bizonyosan igen, mert ő még a más gyermekének is örülni tudott mindig. Talán atyámnak is eszébe juthatott, hogy meghalván az első fiú, csak legyek én erős és egészséges, mert a gazdaságban jó segítség válik belőlem. Nagyanyám bizonyára viaskodott magában, mert jó ugyan, hogy lett egy fiú, de ez is gyermek, aki sír, és hátráltatja a munkát.
2016-05-28: Kiscimbora - :

Benedek Elek: Szállj, madárka, szállj!Öcsike nadselű gondolatai és csínytevései

Életemnek egy nagy fordulójához értem, édes nagyapókám, akár hiszi, akár nem, gimnazista lettem, és azt hiszem, jogom van feleleveníteni gyermekkori emlékeimet. Oly jól esik elmondani a nagy költővel, Petőfi Sándorral: „Gyermek vagyok, gyermek lettem újra, / Lovagolok fűzfa sípot fújva.” Persze, ezt ne tessék szó szerint venni, édes nagyapókám, mert én most se nem lovagolok, se fűzfa sípot nem fújok, egyszerűen leírom azt az emlékemet, amely a sok közül egyik gyermekbetegségemhez fűződik.
2016-05-28: Sport - :

Világbajnokságon SzékelyföldLabdarúgás

Világbajnokságon Székelyföld (Labdarúgás)Székelyföld válogatottja három háromszéki – Niczuly Roland (Kolozsvári U/Kézdivásárhely), Adrian Cășineanu (Berecki FC), Gazda József (Kézdivásárhelyi SE) – labdarúgóval a keretben utazott el a május 29.–június 5. között Abháziában megrendezendő ConIFA, azaz a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetségének futball-világbajnokságára.
2016-05-28: Sport - :

Paşcani-ban győzött az OSKLabdarúgás

A már bajnok Sepsi OSK tegnap délután egy gól különbséggel diadalmaskodott a nyolcadik helyezett Paşcani vendégeként a III. ligás labdarúgó-bajnokság utolsó, 26. fordulójában. Eredmény: Paşcani–Sepsi OSK 1–2 (gólszerzők: Maciu 53. p., Damian 42. p., Huiban 58. p.). Részletekkel a hétfői lapszámban jelenkezünk.  
2016-05-28: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Asztalitenisz. A Kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sport Klub a hétvégén a 8–10 évesek országos csapatbajnokságán vesz részt Zilahon egy háromfős fiúalakulattal, ahol összesen 25 együttes lesz jelen. A céhes városiak mellett a megyeszékhelyi Eletrica SK is képviselteti magát a megmérettetésen, a szentgyörgyiek viszont négy – két fiú és két lány – csapattal harcolnak a bajnoki címért.
2016-05-28: Sport - :

Olasz szakaszsikerKerékpározás

Olasz szakaszsiker (Kerékpározás)Hosszú szökés után az olasz Matteo Trentin nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, amelyen a holland Steven Kruijswijk összetettben megőrizte előnyét az élen.
2016-05-28: Sport - :

Monacóban száguldanakForma–1

Monacóban száguldanak (Forma–1)Az idény eleje óta halogatták, Monacóban vezetik be a szabályt, amely megtiltja a pilótáknak, hogy a sisakrostélyukról letépett fóliát eldobják a pályán.
2016-05-28: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Lovas családi nap a Benedek-mezőn A Vadon Egyesület vasárnap 10 órától lovas családi napra várja az érdeklődőket a Benedek-mezőn a Székelyföldi Lovasközpontban gyermeknap alkalmából. A program: 11–14 óráig lovagoltatás és lovas kocsizás Nagy Eszter és Pászka Lehel oktatók irányításával, 11–14 óráig kézműves-foglalkozás: botlovacska-készítés az Ispiláng Egyesülettel. A részvétel díjtalan. 10–14 óráig gyermeknapi bográcsfőző verseny a sepsiszentgyörgyi Szabadtűzi Lovagrend ifjúsági tagozatának irányításával.
2016-05-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szomorúan, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a kisborosnyói születésű sepsiszentgyörgyi özv. FÉSŰS TERÉZIA (szül. MAJOS) életének 81. évében rövid szenvedés után 2016. május 26-án csendesen elhunyt. Temetése május 29-én 13 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés napján 12 órától. Isten adjon neki örök nyugalmat. Gyászoló hozzátartozói 17956
2016-05-27: Közélet - Farkas Réka:

Illyefalvi gondokKampányban az MPP

Benkő Árpád és Kulcsár-Terza JózsefIllyefalván házról házra járva kampányol Benkő Árpád, a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármesterjelöltje, az így készített közvélemény-kutatással igyekeznek felmérni a polgárok elvárásait.  
2016-05-27: Közélet - Nagy D. István:

Újra kell éleszteni Málnás községetKampányban az EMNP

Hosszasan lehetne sorolni azokat a gondokat, amelyek évek óta megoldásra várnak Málnás községben, legyen szó infrastruktúráról, oktatási intézményekről vagy akár az önkormányzat ingatlanjairól – állítja Málnási László, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) polgármesterjelöltje.  
2016-05-27: Közélet - Farcádi Botond:

Hőszigetelést, ésszerűbb gazdálkodástKampányban az MPP

Gazdaságfejlesztési, városgazdálkodási elképzeléseit mutatta be tegnap a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi székházában az alakulat listáján induló három helyi tanácstagjelölt.  
2016-05-27: Közélet - Bokor Gábor:

Szolgálati lakásokat a tanároknakKampányban az MPP

Tiltótábla helyett parkolóra van szükség – mondták az MPP jelöltjeiOktatással és városfejlesztéssel kapcsolatos terveikről beszéltek tegnapi sajtótájékoztatójukon az MPP kovásznai polgármester- és tanácsosjelöltjei. Helyszínként a Gábor Áron utcát, az Orbán Balázs-iskola előtti teret választották. Ezen a részen van iskola, kórház, az erdészet, a polgármesteri hivatal adóhivatala, számos cég székhelye. Az út állapota nem illik ehhez a forgalmas helyhez – mondta el dr. Fülöp Csaba polgármesterjelölt.  
2016-05-27: Közélet - Iochom István:

Főhajtás Jancsó Benedek előtt

Koszorúznak Jancsó Benedek gelencei szobránál. A szerző archív felvételeKilencedik alkalommal tartanak Jancsó-emléknapot: Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban pénteken 18 órakor bemutatják a Jancsó Benedek 160 című könyvet, Gelencén szombaton délelőtt megkoszorúzzák Jancsó Benedek szobrát.  
2016-05-27: Közélet - Hecser László:

Megújul a nagyajtai műemlék

Közel félmillió eurót nyert Nagyajta önkormányzata a polgármesteri hivatalnak, a művelődési háznak és a könyvtárnak székhelyet biztosító ingatlan felújítására.  
2016-05-27: Közélet - :

Aranykehely Kató Bélának

Aranykehely-díjjal jutalmazta az International Rural Churches Association Kató Bélát, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét a falusi lakosságért kifejtett munkájáért és az általa létrehozott illyefalvi LAM Alapítvány vidékfejlesztésben játszott szerepéért.
2016-05-27: Közélet - :

Razzia Előpatakon és Hidvégen

Közlekedésrendészek, közrendészek és a sepsiszentgyörgyi vidéki rendőrség munkatársai lepték el Előpatak és Hidvég köz­séget szerdán. Céljuk a bűnözés visszaszorítása, a biztonságérzet növelése – közölte a megyei rendőrség sajtóirodája.
2016-05-27: Belföld - :

Választáskor nem lesz népszavazás

Nem lehet megrendezni az önkormányzati választások napjára kiírt helyi népszavazásokat, az alkotmánybíróság tegnap alaptörvénybe ütközőnek minősítette a kormány erről szóló sürgősségi rendeletét.  
2016-05-27: Belföld - :

A botrány folytatódik

A kórházigazgatók is részesültek a fertőtlenítőszerek beszállítására kötött szerződések értékéből – derül ki egy újabb tényfeltáró anyagból, mely villámgyorsan bejárta tegnap a román médiát. Eközben a rendőrség újabb dokumentumokat foglalt le a Hexi Pharma bukaresti székhelyén, az autóbalesetben elhunyt tulajdonos volt felesége pedig azt állította, Condrea a Román Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) ügynöke volt.  
2016-05-27: Belföldi hírek - :

Románia vállalja a múltat

Románia a jövő év elején nemzetközi találkozót szervez az antiszemitizmus, illetve más szélsőséges megnyilvánulások elleni közös fellépés érdekében – jelentette be Klaus Iohannis államfő, miután az elnöki hivatalban a román nemzeti érdemrend tiszti fokozatával tüntette ki Yehuda Bauer holokausztkutatót, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) 90 éves tiszteletbeli elnökét.
2016-05-27: Belföldi hírek - :

Rólunk szól?

Az erdélyi magyar fiatalok többsége szeretne ugyan külföldre menni tanulni vagy dolgozni, de a jövőjét szülőföldjén képzeli el – ismertették tegnap a Rólad szól! elnevezésű konzultáció eredményeit a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) vezetői.
2016-05-27: Belföldi hírek - :

Székely termékek Magyarországon

Székelykeresztúri gazdafórumon vett részt Fazekas Sándor magyarországi földművelésügyi miniszter, és segítséget ígért ahhoz, hogy a székely termékek eljussanak a magyarországi piacra – tájékoztatott a Hargita megyei önkormányzat. 
2016-05-27: Hírsaláta - :

Román–magyar kerekasztal

A regionalizmusról és az önkormányzatiságról rendeznek román–magyar kerekasztalt holnap Kolozsváron. A rendezvényt – az esemény Facebook-oldalának tanúsága szerint – Erdély legismertebb autonomistája, Sabin Gherman előadása nyitja meg.
2016-05-27: Világfigyelő - :

Tízéves az őszödi beszéd

Lomnici Zoltán és Heizler Norbert a sajtótájékoztatón. Fotó: Polyák Attila - OrigoMagyarország rendszerváltás utáni történetének egyik legsötétebb napja az volt, amikor Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszédet – mondta a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közjogi kabinetjének vezetője a beszéd 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatójukon tegnap Budapesten.