Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. július 5., vasárnap 08:59
Köszöntjük Emese, Sarolta nevű olvasóinkat!
Emlékezők Gábor Áron eresztevényi síremlékénél. A szerző felvétele
2015-07-04: Közélet - Iochom István:

A bölcsőtől a sírigGábor Áronra emlékeztek

A bölcsőtől a sírig – Juhos Gábor maratonfutó és Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke ötlete alapján ez volt a mottója a csütörtöki Gábor Áron-megemlékezésnek, amelyet rendszeressé szeretnének tenni. Tervek szerint minden év július 2-án a berecki szülőház helyén álló emléktáblás ingatlantól elzarándokolnak Eresztevényre, Gábor Áron sírhelyéhez.  
2015-07-04: Máról holnapra - Farkas Réka:

Székelyföld jövője

S  zékelyföld immár a múlté – hirdette diadalmasan a bukaresti sajtó azt követően, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság érvénytelenítette a csíkszeredai tanács autonómiahatározatát. Pedig csak egy elvi nyilatkozatról van szó, amelyet a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére fogadott el a helyi testületek egy része, amellett foglaltak állást, hogy az adott település az autonóm Székelyföld régióhoz tartozzék, amelynek létrejöttét, státusát törvény szavatolja, és ahol a magyar nyelv is hivatalos rangra emeltetik.
2015-07-04: Közélet - Váry O. Péter:

Erőltetett házasságMentik az állami intézményeket

A Sepsiszentgyörgy köztulajdonában levő erdők kezelésére a Murgó Közbirtokossággal kötött társulási szerződés felbontására kényszerült  az önkormányzat, mint a tegnapi tanácsülésen Antal Árpád polgármester indokolta, törvény kötelezi a helyhatóságokat, hogy erdeik kezelését az állami erdészetre kell bízniuk.  
2015-07-04: Közélet - Iochom István:

Erődített templomaink

Hubert Rossel a kézdivásárhelyi könyvbemutatóján. A szerző felvételeKuriózumnak számító könyvbemutató zajlott a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban, ahol mintegy ötven érdeklődőnek a kötet szerzője, Hubert Rossel vetített képes előadásban ismertette francia nyelvű, Székelyföld erődített templomai (Les églises fortifiées pays des Sicules) című könyvét. A Svájcban élő, de nem svájci állampolgárságú Rossel huszonöt évig gyűjtötte az anyagot, feldolgozásán pedig újabb négy esztendőt dolgozott.
2015-07-04: Közélet - Bokor Gábor:

Bodó Lajos az új elnökKovásznai RMDSZ

Tisztújító ülést tartott a Kovászna városi RMDSZ-szervezet csütörtök este. A jelen lévő, szavazati joggal rendelkező 105 személy egyhangúlag Bodó Lajost bízta meg az elnöki teendőkkel. Az ülés előtt sokan úgy gondolták, az új elnök lehet az RMDSZ következő kovásznai polgármester-jelöltje. Bodó Lajos azonban közölte: nem pályázik a városvezetői tisztségre.  
2015-07-04: Közélet - Váry O. Péter:

SzeklerbetKármentő

Ejtőernyősök első ugráskor. Mit kell mondani az amerikainak, hogy ne féljen kiugrani? A szabadságért! Mit kell mondani a franciának? A hazáért! Mit kell mondani a székelynek? Fogadjunk, hogy nem mered megcsinálni.
2015-07-04: Közélet - Nagy D. István:

Látszatcsökkenés megyeszerteMunkanélküliség

Csupán a statisztikai adatokból kiindulva úgy tűnhet, Háromszéken lassanként teljes lesz a foglalkoztatottság. A májusi jelentés szerint ugyanis jelentősen csökkent a segélyezett álláskeresők száma, illetve messze több személyt töröltek az állástalanok nyilvántartásából, mint ahányan felvételre jelentkeztek. A valóság ennél árnyaltabb.  
2015-07-04: Közélet - Váry O. Péter:

Nagy adósság lerovásaHervai Zoltán kiállítása az EMÜK-ben

Vécsi Nagy Zoltán és Hervai Katalin. Albert Levente felvételeNem kényeztette el szülővárosa Hervai Zoltán festőművészt, Sepsiszentgyörgyön utoljára 1999-ben volt egyéni kiállítása az Art Gallery-ben, azelőtt 1983-ban közös tárlata lányával, Hervai Katalin grafikusművésszel az (azóta már szintén csak az emlékekben megmaradt) Üvegcsűrben. A tíz éve elhunyt festőművész, a Székely Mikó Kollégium egykori kitűnő rajztanára életművét bemutató kiállítás csütörtökön nyílik meg az Erdélyi Művészeti Központban.  
2015-07-04: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Eszter története napjainkbanVakációs bibliahét

Eszter története napjainkban (Vakációs bibliahét)Ragyogj, csillag mottóval hétfőtől péntekig a bibliai Eszter történetével ismerkedett a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián nyolcvan-száz óvodás és iskolás.
2015-07-04: Közélet - :

Befejeződött az érettségi

Gondok és újabb kizárások nélkül zárult az idei érettségi utolsó két próbatétele. Szerdán matematikából vizsgáztak a reál osztályosok, történelemből a humánosok, pénteken a választott tantárgyakból.
2015-07-04: Közélet - :

Három kézdivásárhelyi a Székely Vágtán

Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala idén is három lovassal nevez a Székely Vágtára. Bódi Albert és Ugron Attila már veterán versenyzőnek számít, Berde Loránd első alkalommal vesz részt a vágtán.
2015-07-04: Közélet - :

Palócország ízei

„Különböző magyarországi rendezvényeken ismerkedtünk meg palóc barátainkkal, és mivel a sorsunk is hasonló, megpróbálunk jobban összebarátkozni egymással” – mondta Kovács István, a Best Western Hotel Park vezetője a tegnap reggeltől estig tartó kerti rendezvényről.
2015-07-04: Belföld - :

Betiltva az Igazi csíki sör

A Hargita megyei törvényszék tegnap hozott ítéletében megtiltotta az Igazi csíki sör gyártójának a termék forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Románia keresetének. A Csíki Sör Manufaktúra fellebbez a döntés ellen.  
2015-07-04: Belföldi hírek - :

Băsescu védelmébe vette Pontát

Erőltetett és túlzó Victor Ponta miniszterelnököt összeférhetetlenséggel vádolni – nyilatkozta Traian Băsescu a Gândul live-on. A volt államelnök szerint a vád „nem állná meg a helyét bíróság előtt”, őt pedig „aggasztja, milyen könnyen meg lehet buktatni egy kormányt”.
2015-07-04: Belföldi hírek - :

Vádemelés futószalagon

Vádat emeltek Laura Georgescu, az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) elnöke, Narcisa Iorga volt OAT-tag, Gheorghe Ştefan, Piatra Neamţ volt polgármestere és Viorel Hrebenciuc volt parlamenti képviselő ellen a Giga TV sugárzási engedélyének visszavonása ügyében.
2015-07-04: Belföldi hírek - :

Románia megbízható partner marad

Románia továbbra is „megbízható partnere marad az Egyesült Államoknak a nemzetközi küldetésekben, beleértve azokat, amelyek a NATO keretében zajlanak, de nem csak” – jelentette ki Klaus Johannis államfő az Amerika nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadáson, megköszönve Amerika határozott és tartós elkötelezettségét Románia biztonsága mellett.
2015-07-04: Hírsaláta - :

Vannak-e még Debreczeni Hajnalkák?

Pereli a közszolgálati rádiót az Átlátszó Erdély tényfeltáró portál, miután az Országos Rádiótársaság nem adja ki a szerkesztők listáját, mert az szerintük személyes adat. Az Átlátszó Erdély azért kéri a szerkesztők névsorát, mert arra kíváncsi, vannak-e még Debreczeni Hajnalkák a közszolgálati rádió magyar szerkesztőségeiben?
2015-07-04: Világfigyelő - :

Drámaian meggyengülhet Görögország

Wolfgang Schäuble és Angela MerkelHa a vasárnapi népszavazáson a görögök többsége elveti az adósságválság megoldását célzó hitelezői javaslatot, akkor az drámaian rontani fogja Görögország helyzetét a további tárgyalásokon – mondta tegnap Luxembourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker úgy vélekedett, hogy nehéz további tárgyalások várnak Görögországra akkor is, ha a referendumon az igenek kerülnek többségbe.  
2015-07-04: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

A magyarság kisemmizése

A Mikónak a református egyház lenne a legjobb gazdája. Albert Levente felvételeIllúziók, ámítások A második világháború után, amikor a párizsi békeszerződés (1947. február 10.) még nem garantálja a magyar többségű Észak-Erdély Romániához csatolását, engedmények sora biztosítja a megmaradás intézményeinek működését. Az 1948-as tanügyi reformig – az óvodától az egyetemig – kiépül a magyar iskolahálózat.
2015-07-04: Életutak - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Kovásznai Éva 1921–1993Orvosainkra emlékezünk

Dr. Kovásznai Éva (középen) kollégáivalValamikor az 1960-as évek elején egy tetanuszos betegem beutalása után bementem a fertőző betegségek osztályára Korcság főorvoshoz, hogy érdeklődjem sorsáról, illetve a diagnózisom helyességéről. A főorvos helyett az orvosi szobában egy szép, keleties vonású, negyven év körüli, mosolygós-nevetős orvosnőt találtam.
2015-07-04: Emlékezet - Tófalvi Zoltán:

Magyarságunk szellemvédői

Budapesten egy szemműtét után lábadozva épp befejeztem Kocz­ka György 1956 novemberi-decemberi, 1957 januári-februári törvényszéki kihallgatási jegyzőkönyveinek magyar nyelvre fordítását, amikor a Háromszék és a Krónika napilapban olvastam, hogy 76 éves korában, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából.
2015-07-04: História - :

Ferenczes István: Veszedelmekről álmodomGál János honvédszázados emlékcirkálás 14.

Két év Kufstein Gondolom, ájulásom nem csak a szörnyű verdikt miatt történt vala meg, hanem általános legyengülésem okából, amit a kegyetlen fogolytartás csak tovább fokozandott. Május 29-én papíron es megkapám az itéletet. A halálra itélés mellett benne vala összes rangfosztásom, fekvő és ingatlan javaimnak a konfiskálása elkobzása hadaink által okozott károk pótlására. Napok alatt megőszültem, de megőszült a föld, az ég es fölöttünk.
2015-07-04: Képzőművészet - Váry O. Péter:

Atyha felett az ég

Albert Levente felvételeiLátszólag csupán galériaavatással egybekötött kiállításmegnyitó. De a hely különlegessége meg a kezdeményezés egyedisége példamutató. Bár nem úttörő a jelenség, hiszen a saját házát-birtokát művészteleppé, alkotótáborrá vagy állandó kiállítótérré átalakító képzőművész számtalan akad a nagyvilágban, olyan céllal azonban, mint Vinczeffy László tette, már nem sokan.
2015-07-04: Kiscimbora - :

Benedek Elek: SárkányeregetésÖcsike nadselű gondolatai és csínytevései

Veres Emília, Barót– Nadselű! Nadselű! – kiáltott lelkesen Öcsike, amikor Andris, aki legújabban festőnek készül, pompás arcot rajzolt, aztán hirtelen ötlettel a papirosból kecskeszakállat vágott neki. – No, csakhogy végre nekem is van egy nadselű gondolatom – örvendezett Andris.
2015-07-04: Kiscimbora - :

Ágh István: Az aranymozsár

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegény ember, annak meg egy lánya. Olyan szép volt az a lány, hogy még a napba is inkább lehet nézni, mint őrá. Nemcsak szép volt, de olyan okos is volt, hogy még ki se gondolta az ember, mit akar, ő már tudta.
2015-07-04: Kiscimbora - :

Csoóri Sándor: Gyerekrajz

Mit rajzolsz? Áruld el! – Kis csacsit, nagy füllel,   nagy füllel,   nyereggel,   hátán egy gyerekkel.
2015-07-04: Kiscimbora - :

A kisegér nagy utazásaalaszkai mese

Élt egyszer egy egérnagy­anyó és a pöttömnyi kisunokája. A kisegér egy szép napon felkerekedett, hogy nyakába veszi a világot. Az öreganyja pogácsát, szárított medvehúst készített neki, és elkísérte az egérlyuk széléig.
2015-07-04: Magazin - :

Próbálják az István, a király új előadását

Az olvasópróbával megkezdődött az előkészületek éles szakasza Szörényi Levente és Bródy János István, a király című rockoperájának új előadására. A bemutató augusztus 18-án és 19-én lesz a városligeti Királydombon Novák Péter rendezésében.  
2015-07-04: Magazin - :

Rolling Stones-kiállítás Londonban

A Rolling Stones londoni kiállításának plakátja. Fotó: Facebook/The Rolling StonesRolling Stones-kiállítás nyílik jövő áprilisban a londoni Saatchi Galériában: az Exhibitionism című nagyszabású tárlaton a világhírű banda tagjainak naplói, levelezése, személyes tárgyai, hangszerei láthatók és korábban be nem mutatott videofelvételek is várják a közönséget.  
2015-07-04: Magazin - :

Tizennyolc órás Shakespeare-előadás

Thomas Jolly, az ünnepelt fiatal francia színházi rendezőA legjelentősebb francia színházi szakmai elismerés, a Moliere-díj után a francia kritikusok nagydíját is Thomas Jolly rendező érdemelte ki az idei évad végén Shakespeare VI. Henrik című drámájából készült 18 órás előadásáért.  
2015-07-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Ezer székely leány Csíkszeredában és Csíksomlyóm ma megtartják az Ezer székely leány találkozót. A program: 8.30–9-ig gyülekező a város bejáratainál (Szentlélek utca, Brassói út, Nagyrét utca), majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre; 9.30-tól megnyitó, közös tánc, ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra;
2015-07-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nevelőapa, nagytata, testvér, após, unokatestvér, sógor, apatárs és jó barát, a barátosi születésű kézdivásárhelyi CSOMA ÁRPÁD szerető szíve 76. éves korában hosszú szenvedés után megszűnt dobogni. Drága hallottunk földi maradványait 2015. július 5-én, vasárnap 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi új református ravatalozóházból. Nyugodj békében! Bánatos szívű szeretteid 8507
2015-07-03: Közélet - :

Elég egy autonómiastatútumSzili Katalin közvetít

Szili Katalin segítségével próbálnak közös autonómiakoncepciót kialakítani az erdélyi magyar politikai képviselők – erről született döntés a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma (KMKF) regionális, önkormányzati munkacsoportjának keddi ülésén. A pártok, szervezetek megbízottai még a nyár folyamán tárgyalóasztalhoz ülnek – tájékoztatott Kulcsár-Terza József, aki az MPP-t képviselte a budapesti ülésen.
2015-07-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Haladékot kaptak az adósok

Egyelőre nem zárják el a vízcsapot Sepsiszentgyörgyön a Csíki negyedi 27-es tömbházban, pár napi haladékot kaptak az ott lakók, de ha nem kezdik meg adósságaik azonnali törlesztését, július 8-ától már biztosan folyó víz nélkül maradnak – közölte lapunkkal Kozsokár Attila.
2015-07-03: Közélet - Iochom István:

Nagybúcsú Futásfalván

Érkeznek a résztvevők a futásfalvi Sarlós Boldogasszony-napi búcsúra. A szerző felvételeA hirtelen jött zápor miatt a hagyománytól eltérően nem a szabadtéri oltár előtt, hanem az 1851–56 között épített kegytemplomban tartották meg Futásfalván a fogadalmi nagybúcsús szentmisét tegnap, Sarlós Boldogasszony napján mintegy háromszáz hívő katolikus és a környékbeli papság részvételével.  
2015-07-03: Közélet - Iochom István:

Ötletgyűjtés KézdivásárhelyenEurópa kulturális fővárosa, 2021

Kézdivásárhelyi ötletbörze egy szabadtéri sátorban. A szerző felvételeAz Európa kulturális fővárosa címre pályázó Sepsiszentgyörgy négy székelyföldi partnervárosa közül szerda este Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren tartották az utolsó nyílt konzultációt.
2015-07-03: Közélet - :

Érvénytelen megállapodásSepsiszentgyörgyi MPP-EMNP

Nem fogadja el a Magyar Polgári Párt országos elnöksége a sepsiszentgyörgyi szervezet által az Erdélyi Magyar Néppárttal kötött helyi megállapodást – közölte Kulcsár-Terza József háromszéki elnök.
2015-07-03: Közélet - Kuti János:

Menjünk csődbe mi isKármentő

Az Európai Unió főkorifeusai, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) addig erőszakoskodott a görögökkel 1,6 milliárdos hitelrészletük visszafizetéséért, amíg miniszterelnökük, Alekszis Ciprasz nem cifrázva, nem teketóriázva megmondta ápertén: nincs miből, és ha nem tetszik, akkor tessék, húzzanak szőrt a tenyeréből!
2015-07-03: Közélet - Nagy D. István:

Tizenkilenc háromszéki lovas jelentkezettSzékely Vágta

Lovasokat várnak az Óriáspince-tetőre – a Székely Vágta mellett a háttérben lévő rétyi fafeldolgozó is jól látható. Szekeres Attila felvételeLezárult a jelentkezési határidő a Székely Vágta futamaira. Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere tegnap elmondta, 27 lovas nevezett be a versenyre, ezek közül tizenkilencen a Székely Vágta futamain, míg nyolcan a Góbé Futamon mérik össze tudásukat és lovaikat.  
2015-07-03: Közélet - :

Megújult az Óriáspince-tető

Alig nyolc évvel az átadás után felújításra szorult az Óriáspince-tetőn található emlékmű, a fenyőfából készült oszlopok korhadni kezdtek, balesetveszélyessé váltak, ki kellett cseréni.
2015-07-03: Közélet - Váry O. Péter:

Bukaresti perverzitás

Legalább negyven új munkatársra lenne szüksége a sepsiszentgyörgyi városházának, leginkább a jogi, közbeszerzési, beruházási osztályokra, hiszen ezeknél az irodáknál nagyon kevés alkalmazottnak kell megbirkóznia igen sok munkával – panaszolta  el Antal Árpád polgármester.  
2015-07-03: Közélet - :

Kátyúznak Kovászna felé

Megkezdték a rétyi keresztúttól Kovászna felé vezető út kátyúzását, szerdán már a Rétyi-tó mentén dolgozott a kivitelező.
2015-07-03: Belföld - :

Elkaszált csíkszeredai határozatAutonómiaharc

A Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette a csíkszeredai önkormányzat autonómiapárti határozatát. A Mediafax hírügynökség értesülése szerint az ítélőszék szerint a városi testület nem dönthet ilyen fajsúlyú kérdésekben.  
2015-07-03: Belföldi hírek - :

A NATO-főtitkár Bukarestben

Klaus Johannis államfővel, valamint Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnökkel egyeztetett tegnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Bukarestben, illetve Mircea Duşa honvédelmi miniszterrel is találkozott.
2015-07-03: Belföldi hírek - :

Újabb képviselő az ügyészség hálójában

Bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség Dan Motreanu, a Nemzeti Liberális Párt képviselője, a parlament alsóházának alelnöke ellen.
2015-07-03: Hírsaláta - :

Közlekedni tanítják az amerikaiakat

Még mielőtt katonai fenyegetéssel szembesülnének, elsőként a román közutakon leselkedő veszélyekre hívták fel a Deveselun állomásozó amerikai hadtestben szolgálók figyelmét.
2015-07-03: Világfigyelő - :

A Pentagon egy nagyobb háború esélyét említi

Az amerikai védelmi minisztérium 2011 óta először frissítette a nemzeti katonai stratégiát; a Washingtonban ismertetett dokumentum szerint „kicsi, de lassan növekvőben az esélye egy államközi háborúnak egy nagyobb hatalommal”.  
2015-07-03: Világfigyelő - :

Hibázott a lezuhant tajvani gép pilótája

Egyértelművé vált, hogy a TransAsia légitársaság február elején Tajvanon lezuhant ATR 72-600 típusú repülőgépének pilótája az egyik hajtómű meghibásodását követően tévedésből a másik, működő hajtóművet kapcsolta ki kézzel.
2015-07-03: Külföldi hírek - :

Ukrajnában nem hívnak be tanárokat

A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága örömmel fogadja, hogy Ukrajnában mentesülnek a mozgósítás alól a pedagógusok, a döntés fontos siker a kárpátaljai magyarságnak is, mivel reményeik szerint az hozzájárul a közösség biztonságérzetének erősítéséhez, ezáltal segíti, hogy szülőföldjükön maradjanak.
2015-07-03: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Széthúzás helyett munkamegosztás

Kétségkívül jobban mutat Bukarest és a nagyvilág előtt, ha egyetlen autonómiatervezet mellett áll ki a székelyföldi magyarság, egyetlen tervezet mellé sorakozik fel minden magyar párt és szervezet, nem pedig két statútumról folyik a vita, miként jelenleg.