Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. augusztus 29., hétfõ 12:03
Köszöntjük Beatrix, Erna nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2016-08-29: Közélet - Iochom István:

Ötödször az értékszüret jegyébenŐszi sokadalom Kézdivásárhelyen

Kánikulában zajlott a hétvégén Kézdivásárhelyen az értékszüret jegyében ötödik alkalommal megszervezett Őszi sokadalom, és ha napközben a nagy meleg miatt elég kevesen jelentek meg a Gábor Áron téren, tegnap este már rekordszámú érdeklődő fordult meg itt és a sokadalom többi tizenhárom helyszínén. A szervezők idén a színpadi programokra is ráerősítettek, nem mennyiségben, hanem minőségben. Minden edddiginél több helyi zenekar kapott fellépési lehetőséget. Idén újdonságnak számított a sportcsarnok előtti tegnapi őszi vásár, amelyet a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület szervezett, ahol hagyományos román termékeket, zöldséget és gyümölcsöt lehetett napközben vásárolni, továbbá az ökörsütés és a népzenei műsor sem maradt el. A sokadalom elsősegély-ellátásáról a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület és a megyei Vöröskereszt gondoskodott. A négynapos rendezvény tegnap este több ezer rajongó jelenlétében Omega-koncerttel ért véget, illetve két helyszínre tűzijátékot terveztek.
2016-08-29: Máról holnapra - Mózes László:

Szuperközség szuperbajokkal?

Két szuperközségggel – Sepsibodok és Uzon – büszkélkedhetne Háromszék a legújabb, közigazgatásra vonatkozó törvénytervezet szerint. A fejlesztési minisztérium által közvitára bocsátott, a parlament jóváhagyására váró jogszabály a települések új közigazgatási besorolásáról rendelkezne, így változna meg lakossági arányok szerint a városok, illetve községek, vidéki települések státusa: előbbieket regionális pólusokként – Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda például elsődleges regionális pólussá válna – rangsorolnák, míg utóbbiakat rurális jellegű városokként, vidéki pólusközségekként – ezek a már említett, legkevesebb kétezer lakossal rendelkező „szuperközségek” –, illetve más községekként határozzák meg.
2016-08-29: Közélet - Iochom István:

Millenniumi villámcsődület

A szerző felvételeKis Emese, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző tanára volt az ötletgazdája a szombat délutáni színpad előtti villámcsődületnek, amelyen a résztvevők – a tanítóképző, az Apor Péter Szaklíceum és a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes táncosai – a millenniumi emlékünnepségre emlékeztek annak 120. évfordulója alkalmából. Ugyanis 1896-ban az egész Kárpát-medencében ünnepeltek. Ezzel együtt a magyar honfoglalást is megidézték az 1120. évfordulón. A táncba a közönség apraja-nagyja is bekapcsolódott. A kézdivásárhelyi ősbemutató volt az első helyszíne a villámcsődületnek, amelyet szeptember folyamán még tíz helyen – Kézdialmáson, Lemhényben, Zabolán, Kovásznán, Rétyen, Uzonban, Csernátonban, Sepsiszentgyörgyön, Baróton és Vargyason – adnak majd elő. A villámcsődületet a Háromszéki Közösségi Alap támogatta.
2016-08-29: Közélet - Iochom István:

Séta a múltba

A szerző felvételeAkárcsak az előző esztendőkben, az idei Őszi sokadalom egyik leglátványosabb színfoltját a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének nagy sikerű rendezvénye, az ötödik alkalommal megszervezett Séta a múltba, a 19. századi időutazás jelentette. A korzózást megelőzően a Kosztándi Képtárban népes érdeklődősereg jelenlétében nyitották meg a Népviseletünk a babák világában című kiállítást. Ezt követően a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Gyöngyös Város Barátainak Köre Közhasznú Egyesület, a Zöld Nap Egyesület és a Petőfi Sándor-iskola Szeretetcsoportja korhű viseletben, illetve a székely határőr gyalogezred egyenruhájában és székely népviseletben haladt végig a Gábor Áron téren, ahonnan a Molnár Józsiás parkban levő zenepavilonhoz vonultak. Ott Kertész Andrea szavalattal, Jánó Kinga népdalaival zárta az immár hagyományos sokadalmi rendezvényt. A Zöld Nap Egyesület önkéntesei – a spanyol Silvia Blanco Gonzaléz és Enrique De Paz Miguel – 19. századi szoknyát, illetve határőr-egyenruhát, az örmény Jenya Ohanyan pedig székely ruhát viselt, és láthatóan nagyon tetszett nekik az időutazás.
2016-08-29: Közélet - Iochom István:

Csíkos, pöttyös, kockás gyermekváros

Az előző évekhez hasonlóan, idén is gazdag gyermekprogramok várták a legkisebbeket az Őszi sokadalom ideje alatt. A Gyulafehérvári Caritas kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi munkatársai több helyi egyesülettel közösen gyermekvárost varázsoltak a főtéri park egy részében, amely idén a Csíkos, pöttyös, kockás gyermekek tere nevet kapta. A rendezvény három napján tizenöt ügyességi játék és tíz kreatív műhely keretében tehették próbára magukat a gyermekek. A Vetró András szobrász által vezetett műhelyben például kis agyagszobrok készültek. A szervezők kis színteret építettek ki, gyermekvárosi hangulatot teremtve, különböző gyűjtő- és költőpontokkal. A gyermekek ebben a városban úgy részesülhettek a kínálatból, azaz költekezhettek, hogy előtte meg kellett szerezniük a hozzá való pénzt: betűket gyűjtöttek, majd azokból értelmes szavakat alkottak – mindezt különböző ügyességet, tehetséget, jó ötleteket mérő, tudatosan összeválogatott próbákon. A játékban természetesen a szülők is részt vehettek. A szervezők a kisgyermekes családokra is gondoltak, a 0–3 éves gyerekek számára Babakuckót alakítottak ki, ahol a koruknak megfelelő tevékenységekkel várták őket. A gyermekprogramok lebonyolítását mintegy hatvanfős önkéntesekből, munkatársakból és meghívottakból álló csapat biztosította.
2016-08-29: Közélet - Iochom István:

Papírszalvéta-, kártyanaptár- és telefonkártya-kiállítás

Pénteken nyílt meg és szeptember 11-éig látogatható a Gyűjtemények Házában az ötödik országos és nemzetközi papírszalvéta-, kártyanaptár- és telefonkártya-kiállítás a Hobbi Cserebereklub szervezésében. Az idei tárlaton a helybeli és hazai gyűjtők mellett magyarországi, bulgáriai és németországi résztvevők is voltak, szám szerint negyvenketten állítottak ki.
2016-08-29: Közélet - Iochom István:

Pityókafesztivál hetedszer

Szombaton a Molnár Józsiás parkban hetedik alkalommal tartották meg a pityókafesztivált,  amely évről évre egyre nagyobb sikernek örvend. A Kézdivásárhelyi és Környékbeli Vállalkozók Egyesülete, a Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Rendje és a városháza által szervezett fesztiválra tizennégy – tizenegy hazai (kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, ozsdolai és kovásznai) és három magyarországi (mezőkövesdi, paksi és Budapest XIV. kerületi) – csapat nevezett be.
2016-08-29: Közélet - Iochom István:

Ácsolt és festett ládák a Palócföldről

A szerző felvételeAz Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében szombat délben került sor a Kocsira, ládám, hegyibe, párnám... – Ácsolt- és festett ládák a Palócföldről című vándorkiállítás megnyitójára. A tárlat anyagát az egri Dobó István Vármúzeum bocsátotta a kézdivásárhelyi múzeum rendelkezésére.
2016-08-29: Közélet - Bokor Gábor:

Ünnepelt Zágon

Az ifjúsági fúvószenekar idén is kivágta a rezet. A szerző felvételeKilencedik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Zágoni Napok rendezvénysorozatot. A szervezők változatos programokkal várták a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat, az ünnep valóban községivé sikeredett, a fellépők java része helybeli volt.
2016-08-29: Közélet - Nagy D. István:

Újkenyér ünnepe Rétyen

A szerző felvételeCsaládias hangulatú, kellemes és visszafogott újkenyér- és községünnepet ültek tizenegyedik alkalommal Rétyen a hétvégén. A változatos program minden korosztálynak kellő szórakozást biztosított, a község egyik méltán híres büszkesége, a Kováts András Fúvószenekar is derekasan kivette részét az ünneplésből, de lelkiekben is épültek az öt település lakói, valamint a sport szerelmesei sem panaszkodhattak, focimeccseken lehetett szurkolni a helyi csapatnak.
2016-08-29: Közélet - Albert Levente:

Fényképek a parkban

A szerző felvételeÚjabb csíptetős tárlattal ünnepelték meg a magyar fotográfia napját a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban tegnap délután.
2016-08-29: Belföld - :

Márton Áron szelleme ma is él

Ünnepi szentmise Csíkszentdomokoson. veres nándor felvételeAz egyháza és népe érdekét fel nem adó, de a kommunista hatalommal mégis tárgyalásra kész emberként mutatták be Márton Áron erdélyi püspököt a születése 120. évfordulója alkalmából tartott csíkszentdomokosi konferencián szombaton. Tegnap ünnepi szentmisén emlékeztek Márton Áronra szintén szülőfalujában. Mind a szentbeszédet mondó Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, mind a mise végén beszédet mondó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár felidézte, hogy Márton Áront talán II. János Pál pápa jellemezte a legtalálóbban, amikor 1980-ban, a püspök nyugdíjba vonulási kérelmét jóváhagyó táviratában az Úr legteljesebb, legkifogástalanabb szolgájának nevezte.
2016-08-29: Belföld - :

Bukovinában a lengyel kormányfő

Az Európai Unió migrációs politikája nem hozott pozitív eredményt, ezért változtatni kell rajta – hangoztatta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szombaton a bukovinai Gura Humorului kisvárosban, miután Dacian Cioloş román kormányfővel tárgyalt.
2016-08-29: Belföld - :

Megerősíteni Marosvásárhelyt

Minden szempontból újból meg kell erősítenie a magyarságnak Marosvásárhelyt, kiemelten annak oktatási és kulturális intézményeit – jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2016-08-29: Belföld - :

Ismét bejött Erdélybe a román hadsereg

Átkelésre készen a román hadsereg. FOTÓ: VÉDELMI MInISZTÉRIUMPénteken kezdődött az ország első világháborús hadba lépésének centenáriumáról megemlékező rendezvénysorozat, amelynek keretében a román hadsereg jelképesen ismét átkelt a Kárpátokon: egy-egy szakasza szombat este a száz évvel ezelőtti offenzívát felidézve felvonulást rendezett az Óromániát Erdélytől elválasztó hegység tizenhat hágóján.
2016-08-29: Jegyzetek - Kuti János:

Nosztalgiázás

Volt miniszterelnökünk, Ponta abban reménykedik, hogy ismét olyan nagy államférfi lesz belőle, mint amilyen volt tavalyi erőszakos lemondatása előtt, amit a kulisszák mögötti szégyenteljes összeesküvés váltott ki. Alantas erők (nem mondta, de biztos, a magyarok) akkor azt szerették volna, ha az történik, mint hajdan a Maidanon Ukrajnában megesett.
2016-08-29: Autóvilág–Technika - :

Hadrendbe állt a történelem legdrágább fegyvere

Hadrendbe állt a történelem legdrágább fegyvereAz amerikai légierő hadrendbe állította az első századnyi F–35-ös vadászgépet. A légierő hadműveleti parancsnokságának vezetője szerint a gép bevethető, egy szakértő szerint viszont még mindig nincs teljesen készen. Az F-35 minden idők legdrágább fegyvere, a program összköltsége 1,3 billió dollár, 2016-ra már 50 százalékos a költségtúllépése és többéves a csúszása.
2016-08-29: Autóvilág–Technika - :

Budapest 2085-ben már nem tudna olimpiát rendezni

Budapest 2085-ben már nem tudna olimpiát rendezniA globális felmelegedés miatt az északi félteke legtöbb városa alkalmatlanná válhat 2085-re, hogy nyári olimpia házigazdája legyen, köztük van Isztambul, Madrid, Róma, Párizs és Budapest, amelyek pályáztak vagy pályáznak a 2020-as vagy a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére, vagy Tokió is, a 2020-as játékok helyszíne – állapították meg amerikai tudósok.
2016-08-29: Autóvilág–Technika - :

25 éves a világ első weboldala

25 éves a világ első weboldalaKétszer is ünneplik az internetre került legelső weboldal születésnapját – olvasható a Hvg.hu-n. Negyedszázados születésnapot ünnepeltek a hónap elején az interneten: 1991. augusztus 6-án vált publikussá, azaz bárki számára elérhetővé a legelső weboldal (feltéve persze, hogy volt internet-hozzáférése).
2016-08-29: Sport - :

Mike Boróka ötödik az Európa-bajnokságonAsztalitenisz

MIke Boróka nagyszerűen helytállt az Európa-bajnokságonAugusztus 26–28. között a franciaországi Schiltigheimben rendezték a 2004 és 2005-ben született asztaliteniszezők Európa-bajnokságát, amelyen a román válogatott színeiben részt vett a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub tehetsége, Mike Boróka is, aki nagyszerű hétvégét tudhat maga mögött, hiszen a 2005-ös korosztályban az előkelő ötödik helyen végzett a 32 ország 92 versenyzője között.
2016-08-29: Sport - :

Chandra Harris a Sepsi-SIC új játékosaKosárlabda

Chandra Harris a Sepsi-SIC új játékosa (Kosárlabda)Néhány hete három új idegenlégiós leigazolását jelentette be a Sepsi-SIC vezetősége, de időközben Emily Cady személyes okok miatt úgy döntött, befejezi pályafutását, így helyette az amerikai Chandra Harris (fotó) fogja erősíteni a Zoran Mikes által irányított csapatot. Az erőcsatárként és centerként is bevethető, 185 centiméter magas Chandra már csatlakozott a bajnok és Román Kupa-címvédő zöld-fehér mezesekhez. Chucky Jeffery, Tyaunna Marshall, Rachel Mitchell és Tierney Pfirman után Harris az ötödik idegenlégiós.
2016-08-29: Sport - Miska Brigitta:

A Sepsi-SIC Resicabánya ellen kezdKézilabda, A-osztály

A Sepsi-SIC játékosainak egy része és edzőjük Vida Attila. Henning János felvételeiAz A-osztályos női kézilabda-bajnokság szeptember 25-én rajtol, a Vida Attila által irányított Sepsi-SIC pedig hazai közönség előtt Resicabánya ellen kezdi meg a pontvadászatot. A második másodosztályos idényükre készülő sepsiszentgyörgyiek az előző idény teljesítményét szeretnék túlszárnyalni, és ennek megfelelően legalább a hatodik hely megszerzését tűzték ki célul.
2016-08-29: Sport - :

Teljes erőbedobással készülnekKarate

Teljes erőbedobással készülnek (Karate)A Sport-All Sport Club karateszakosztályának sportolói már augusztus elsején elkezdték a felkészülést a következő versenyidényre. Az első edzőtábor a gyergyócsomafalvi Ozon Turist szabadidőközpontban volt, ahol több mint ötvenfős csapattal vettek részt a Sport-All karatékái, akik főként az állóképesség és erőnlét növelésén dolgoztak. A Vass Hunor és Gal Radu által irányított sportolók a hazatérést követően heti négy alkalommal folytatták a munkát az MSC Stadionban.
2016-08-29: Sport - Tibodi Ferenc:

A rájátszásba jutás a célTeremlabdarúgás, I. Liga

A rájátszásba jutás a cél (Teremlabdarúgás, I. Liga)Már csak hat nap választ el a román élvonalbeli futsalbajnokság 2016–2017-es idényének rajtjától, amelyben – az elmúlt évekhez hasonlóan – két háromszéki csapat lesz érdekelt. A küzdelemsorozatot – amelynek a Marosvásárhelyi City’US a címvédője – a nyári szünetben komoly átalakuláson átesett együtteseink hazai környezetben kezdik: a megyeszékhelyi Sepsi FC szombaton Călăraşi-t fogadja, míg a Kézdivásárhelyi SE jövő hétfőn a Galaci Unitedet látja vendégül. Csapataink erre az idényre szerényebb célkitűzést fogalmaztak meg maguknak: első számú feladatuk az alapszakaszt a legjobb nyolc között zárni, onnan pedig mindent megtesznek egy minél jobb helyezésért.
2016-08-29: Sport - Miska Brigitta:

Afumaţi–Sepsi OSK 1–1 /0–1/Labdarúgás, II. liga

Hiányoztak Dragoș Huiban (balról) beadásai Afumați ellen. Henning jános felvételeAfumaţi, községi stadion, mintegy 150 néző. Vezette: Horia Gabriel Mladinovici (Bukarest). Afumaţi: Botaş–Gheorghe, Covalschi, Patriche, Olaru, Bulea, Pivniceru (Popa 66.), Petculescu (Zaharia 52.), Vlada (Verdeş 52.), Tudorache, Balgiu. Edző: Vasile Neagu. Sepsi OSK: Niczuly–Chiş (Burlacu 60.), Ursu, Damian, Tepeş, Mitra, Minciună, Ţuţu (Tofan 60.), Huiban, Jakab (Veress 82.), Plămadă. Edző: Valentin Suciu. Gólszerzők: Niczuly (51. – öngól), illetve Mitra (25.). Sárga lap: Tudorache 13., illetve Chiş (56.), Tofan (89.).
2016-08-29: Sport - :

Réty–Bölön 2–1IV. liga

Réty, mintegy 300 néző. Vezette: Bedőházi Géza. Réty: Kozma–Kiss, Kerestély, Pakucs, Lovász, Majos, Mántó, Pavel, Varvara, Fogarasy, Dahore. Játszott még: Ciobotaru, Gáspár, Dobricza. Bölön: Terza–Benedek, Szép, Keresztes Sz., Ştefănescu, Keresztes B., Zsigmond, Chirea, Simon, Makó, Gál. Játszott még: Péter, Tusa. Gólszerzők: Dahore 14., Fogarasy 22. – 11-esből, illetve Makó 10. Ifjúságiak: 5–1. Kiegyensúlyozott volt az első félidő, viszont a második játékrészben Réty fölényben játszott, de ennek ellenére Bölön előtt adódott két komolyabb helyzet, amit nem tudtak gólra váltani a mérkőzés végén. A találkozó mindhárom gólja az első félidőben esett, és bár Bölön szerezte meg a vezetést, a hazaiak néhány percen belül kétszer is válaszoltak rá. Csősz Alpár
2016-08-29: Sport - :

Öt nap múlva rajtV. Liga

Szeptember 3-án rajtol az V. ligás labdarúgó-bajnokság 2016–2017-es idénye, ezúttal tizenkét csapat harcol a bajnoki címért oda-vissza vágós rendszerben. Az idei szezonban öt újonc csatlakozott a pontvadászathoz, azaz Zágon, Szitabodza, Szotyor, Kommandó és Maksa, amelyek közül utóbbi három nem indított A1-es ifjúsági együttest, helyette inkább kisebb korosztályba nevezték gyerekalakulataikat. A pontvadászat 1. fordulójában Dálnok Szotyorba látogat, míg Zágon Bodokkal, illetve Kommandó Nagybaconnal játszik. Hidvég Maksán vendégszerepel, Kézdiszentkereszt Kökösben lép pályára, és Bodzaforduló Szitabodzát fogadja.
2016-08-29: Sport - :

City–Barcelona párharc a BL-csoportkörbenBajnokok Ligája- és Európa-liga-sorsolás

Thierry Henry is közreműködött a Bajnokok Ligája-sorsolásonMonte-Carlóban megtartották a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolását. A Manchester City élére a nyáron kinevezett Pep Guardiola korábbi csapatával, a Barcelonával is találkozik majd a C-csoportban. A címvédő Real Madrid az F-csoportban a Sporting CP, a Borussia Dortmund és a Nikolics Nemanját soraiban tudó Legia Warszawa ellen harcolhat majd.
2016-08-29: Sport - :

Rosberg hatodszor nyert idénForma–1

Rosberg hatodszor nyert idén (Forma–1)Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma–1-es Belga Nagydíjat Spa-Francorchamps-ban, ezzel kilenc pontra csökkentette a hátrányát a világbajnoki pontversenyben címvédő csapattársával, az ezúttal harmadik brit Lewis Hamiltonnal szemben. A 31 éves Rosbergnek ez volt az idei hatodik, pályafutása során pedig a 20. futamgyőzelme. A második helyen Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája végzett.
2016-08-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?Létlelet Kónya Albert Attila grafikája
2016-08-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy özv. KASZLER VILMOSNÉ szül. SÁRKÁNY JOLÁN életének 93. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Gyászolják: lánya, veje, unokái, dédunokái, közeli és távoli rokonai. Földi maradványait 2016. augusztus 30-án 16 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi katolikus ravatalozóháztól a katolikus temetőben. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Emléke legyen áldott. A gyászoló család du.
2016-08-27: Közélet - Iochom István:

Zajlik az Őszi sokadalomKézdivásárhely

A szerző felvételeCsütörtök este a Kézdivásárhelyi Városi Színház az Őszi sokadalom nyitányaként bemutatta a Skandináv lottó című stúdióelőadását Kolcsár József rendezésében. A szervezők az értékszüret jelszó jegyében arra törekedtek, hogy a tizennégy helyszínen minden korosztály megtalálja a neki tetszőt: az esti koncertek mellett gyermekváros, borudvar, utcazene, színházi előadás, ifjúsági programok, főzőverseny, tárlatmegnyitók stb. színesítik a kínálatot. A sokadalom hivatalos megnyitóját tegnap délután öt órakor tartották.
2016-08-27: Közélet - :

Visszafejlődés tapasztalhatóÁrnyékjelentés a kisebbségi jogokról

Árnyékjelentést küldött az RMDSZ az Európa Tanácsnak arról, hogyan (nem) teljesíti a kormány a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának ratifikálásakor vállalt kötelezettségeit. Erről közleményt adott ki a szövetség tegnap.
2016-08-27: Közélet - Nagy B. Sándor:

Indul az új színházi évad

Jelenet a Liliom című előadásból. Fotó: Barabás ZsoltTegnap kezdődtek a Tamási Áron Színház legújabb előadásának felújító próbái Sardar Tagirovsky irányításával. A Tamási Áron Zöld ág című regénye nyomán készült Zongota című előadás, melyet a nyár folyamán már bemutattak Gyulán, a Tamási Áron Színház, a Gyulai Várszínház és a Háromszék Táncegyüttes közös produkciójaként az író halálának 50. évfordulója alkalmából kerül műsorra. A szentgyörgyi bemutatót, mely sok szempontból különbözni fog a nyári szabadtéri előadástól, szeptember 14-ére tervezi a színház.
2016-08-27: Közélet - Váry O. Péter:

Kegyelet, emlékezet és hit

Bartha Mihály és Lőrincz Gábor koszorúz. A szerző felvételeiA kegyelet, az emlékezet és a hit szólítja immár 22 esztendeje minden év augusztusának 26-án az Úz völgyébe zarándoklókat: 1944-ben ezen a napon törték át a frontot és léptek először magyar földre a szovjet csapatok, az Árpád-vonal e völgyzárjában állomásozó honvédek gyenge fegyverzetük és az ellenséget jóval alulmúló létszámuk ellenére szeptember 11-éig kitartottak – azért csak addig, mert ekkor visszavonulási parancsot kaptak.
2016-08-27: Közélet - Bokor Gábor:

Mikor épül ravatalozó Uzonban?

A faluvégi temetőbe építene ravatalozóházat a községháza. A szerző felvételeA címbéli, nem mindennapi témával hívott össze falugyűlést Uzon község helyi tanácsa. A csütörtök esti összejövetelen a nagyközönség elé tárták a helyi ravatalozóház évek óta ügyének kevésbé ismert részleteit, így kívánták tájékoztatni a falut arról, hogy miért is nem épült eddig meg az oly szükséges létesítmény.
2016-08-27: Közélet - Nagy B. Sándor:

Műfal, szelektív hulladék és kiskutyákCsaládi nap

Fotó: Albert LeventeHarmadik alkalommal szerveztek Családi napot Sepsiszentgyörgy főterén, a csütörtök délután tartott eseményen a gyerekek a felelős hulladékgazdálkodással és a műfalmászással ismerkedhettek meg közelebbről, ezenkívül lehetőségük nyílt a kutyasimogatásra is.
2016-08-27: Közélet - :

Ellopták a zászlót

Szűkszavú közleményben adta hírül a Kovászna megyei rendőrség, hogy egy 23 éves kézdiszentléleki fiatalember személyében tegnap azonosították a minapi zászlólopás tettesét. A közleményből kiderül, hogy augusztus 13-áról 14-re virradó éjjel egy intézményről eltűnt Románia zászlaja.
2016-08-27: Belföld - :

Többnyelvű helységnévtáblákat Kolozsvárra

Nyílt levélben fordult a Musai – Muszáj akciócsoport Emil Boc kolozsvári polgármesterhez tegnap. Arra kérik: ne sodorja veszélybe az Európa kulturális fővárosa cím elnyerését azzal, hogy továbbra is megtagadja a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését a város határánál.
2016-08-27: Belföld - :

Kevesebb határsértő

Az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal csökkent a román országhatárt illegálisan átlépők száma a tavalyi év azonos időszakához képest.
2016-08-27: Világfigyelő - :

Európa biztonsága a tétVisegrádi négyek

Robert Fico, Orbán Viktor, Beata Szydlo és Angela MerkelAz európai uniós gazdaságpolitika, az intézményrendszer, a közös biztonságpolitika és az uniós szakpolitikák terén négy javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió jövőjére vonatkozóan a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) kormányfőinek tegnapi varsói találkozóján, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár is.
2016-08-27: Külföldi hírek - :

Öngyilkos merénylet

Öngyilkos merénylő követte el azt a robbantásos támadást a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Cizre városban tegnap reggel, amelyben tizenegy rendőr meghalt, hetvennyolc ember – javarészt szintén rendőr – pedig megsebesült.
2016-08-27: Külföldi hírek - :

Közösen a terrorizmus ellen

A terrorizmus elleni közös harc fontosságáról egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap.
2016-08-27: Gazdaság - Csinta Samu:

A székely „világrendszer” beszállítójaLénárd András vállalkozóval az Igazi Csíki Sörről és Dávidnak Góliáttal való harcáról

A székely „világrendszer” beszállítója (Lénárd András vállalkozóval az Igazi Csíki Sörről és Dávidnak Góliáttal való harcáról)Egyre kedveltebb sörei és a Heineken céggel való pereskedés révén az egyik legismertebb székelyföldi vállalkozóvá nőtte ki magát. A 39. életévéhez közeledő Lénárd András a világhírű hálózatelméleti tudóssal, Barabási Albert Lászlóval együtt vallja: a jövő kiszámítható.
2016-08-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Vádirat vagy önkritika?

Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy az RMDSZ legalább megpróbál kitörni hosszú, évekig vagy akár évtizedekig tartó csendes bűntársi szerepéből, és az érdekérvényesítési küzdelem során nem csupán ideig-óráig érvényes, gyakorta inkább magán-, semmint közösségi érdeket követő Dâmboviţa-parti alkukban gondolkodik, hanem más eszközökhöz, más fegyverekhez is nyúl.
2016-08-27: Jegyzetek - Váry O. Péter:

Sztereotípiák

A szó görög eredetű, tömör nyomat lenne jelentése. Felszínesen általánosító vélemény a legtalálóbb körülírása, de ezt címben mégsem lehet kiemelni. Marad hát legfelül az idegen szó. Jelentésének megfejtésére legjobb példa a fukar skót klisé – ami persze úgy nem igaz, ahogy írva vagyon, hiszen nem minden skót fukar és nem minden fukar ember skót nemzetiségű. De sablonként ekként rögzült a gondolkodásban, változtatni rajta felesleges és értelmetlen is lenne.
2016-08-27: Életutak - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Székely Balázs – 1938–2006Orvosainkra emlékezünk

Dr. Székely Balázs – 1938–2006 (Orvosainkra emlékezünk)1938. február 2-án született Telekfalván, a Székelyudvarhely melletti kis faluban. Édesapja eredeti mestersége szerint kovács volt ugyan, de mint székely faragómestert ismerték. Nevét gyönyörű faragott bútorai repítették szerte a vidéken, amelynek egy gyönyörű „garnitúráját” éppen nemrég csodáltam meg az anyavárosban Dr. Toró Árpád nyugalmazott szülész-nőgyógyász lakásán. Tehát volt honnan örökölnie a művészetek iránti szeretetet, és az azok gyakorlásához szükséges kézügyességet.  És persze az ehhez feltétlenül szükséges  képességeket is, ami aztán lehetővé tette a faluból való kitörését.
2016-08-27: Irodalom - Albert Ernő:

Szétszóródott hagyatékokOlosz Katalin feledésbe merült balladagyűjteményt tárt napvilágra

Szétszóródott hagyatékok (Olosz Katalin feledésbe merült balladagyűjteményt tárt napvilágra)Olosz Katalin a Háromszékben (2016. január 20.) megjelent nyilatkozatában a Kriza János gyűjtötte Vadrózsák második kötetének kiadásáról  közölte: „Én csupán törlesztettem a magyar folklórtudomány százötven éves mulasztásából egy keveset azzal, hogy Kriza János szétszórt hagyatékából összegyűjtöttem és sajtó alá rendeztem a Vadrózsák második kötetét.”  E „törlesztés” eredménye 770 oldalas kötet.
2016-08-27: Irodalom - :

Székely népi imádságokSzékely Könyvtár

Székely népi imádságok (Székely Könyvtár)A kötet a Székelyföldön, a székelység köréből elvándorolt gyimesi csángók, moldvai székelyes csángók és a bukovinai székelyek körében gyűjtött régi népi imádságokat tartalmazza. „Vajon jogos-e, helyes-e ilyen tágan fogni fel a székely szellemi kulturális örökséget?” – teszi fel a kérdést a kötetet szerkesztő Tánczos Vilmos néprajzkutató az utószóban.
2016-08-27: Kiscimbora - :

Öcsike megbünteti Cirmos cicátBenedek Elek: Öcsike levelei az ő nadselű gondolatairól

László Kincső, SepsiszentgyörgySzörnyű dolog történt mostanában, édes nagyapókám, nevezetesen: Cenci néni kedves kanárija, a Mici, aki oly gyönyörűségesen fütyült, hogy bátran fel lehetett volna léptetni az Operában, szívszélhűdésben jobblétre szenderült. Igen, szívszélhűdésben.