Sepsiszentgyörgy, 2017. december 17., vasárnap 13:57
Köszöntjük Lázár, Olimpia nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2017-12-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Karácsonyi forgatag a főtéren

Bőséges kínálattal, kézművesek és termelők portékáinak javával nyílott meg tegnap Sepsiszentgyörgy főterén az immár hagyományos karácsonyi vásár. A déli harangszóra benépesültek a faházikók, s ugyan néhol akadt még tennivaló, a legtöbb vásárosnál azonban már kora délután válogattak a látogatók. Gyermekkönyvek, számtalan ékszer és karácsonyi dísz, nemezelt tárgyak, rusztikus ruhák és népviselet, szőnyegek, hímzett terítők, mázas cserépedények sorakoznak a korzón, de bőrdíszművesek, szűcsök termékeit is megtalálhatjuk kötött és horgolt kiegészítők, kesztyűk, színes zoknik, sapkák társaságában.
2017-12-16: Máról holnapra - Mózes László:

Örök advent

Kettő híján harminc esztendeje, hogy Temesváron lángra lobbant a romániai rendszerváltás szikrája. A református templom előtt december 15-én, illetve 16-án gyülekeztek a hívek, a város magyar és román polgárai, hogy megakadályozzák Tőkés László református lelkész kilakoltatását. Tizenhatodikán rendszerellenes tüntetéssé erősödött a tiltakozás, amely elindította a forradalomhoz vezető lavinát.
2017-12-16: Közélet - Váry O. Péter:

Kuti János újabb „szószátyárkodásai”

Farkas Árpád, Kuti János és Farcádi Botond. Fotó: Albert LeventeOlyan időben és helyzetekben élünk, hogy az ember úgy érezheti magát, állandóan veszélyben van, de a székelynek a jó humorérzéke akkor is megmarad – mondta Farkas Árpád Kuti János legújabb kötetének tegnap délutáni sepsiszentgyörgyi bemutatóján.
2017-12-16: Közélet - Fekete Réka:

Nagy igény lenne szakmunkásokraSzakoktatás

Fémfeldolgozó műhely a Puskás Tivadar Szakközépiskolában. Fotó: Albert LeventeSzázhúsz háromszéki cég ezerháromszáz szakmunkás képzésére nyújtott be igénylést a jövő tanév IX. osztályos beiskolázási terve elkészítésének első szakaszában, ehhez képest a szükséglet alig felét tudják biztosítani Kovászna megye iskoláiban – erről tájékoztatta tegnap az érintetteket a helyi fejlesztési és társadalmi párbeszéd bizottság a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában tartott találkozón.
2017-12-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Elismerés nyugdíjas pedagógusoknak

Jöhetnek elismerő oklevelek, érmek, kézfogások, a nyugdíjba vonuló pedagógusnak semmi sem esik jobban, mint amikor a mögöttünk jövők egy kicsit visszahívnak, megkérdeznek, elmondják, miben segíthetnénk – fogalmazott tegnap köszöntőjében Péter Sándor, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) háromszéki elnöke. A szövetség bensőséges ünnepségén a Székely Mikó Kollégiumban harmincöt, idén nyugdíjba vonult tanár, óvónő, illetve tanító vehette át a Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést, melyet a magyar kormány hozott létre.
2017-12-16: Közélet - László Károly:

Szeretetlánc

1974-et írtunk. Az egykori pionírházban éppen a gyermekszínjátszókkal végeztem bemelegítő gyakorlatokat, amikor betoppant Péter Sándor tanár, akkor éppen újságírói minőségében, és váratlanul felkiáltott: ezek nagyon ügyesek! Be kell vinni őket a színházba! Bevittem. Mind a harminckettőt.
2017-12-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Karácsonyváró Autexpo

Fotó: Albert LeventeÜnnepváró hangulat és illat fogad a különleges helyszínen és tárlaton: az autizmus spektrumzavarban szenvedő gyermekek központjában ismét adventi kiállítás nyílt.
2017-12-16: Közélet - Mózes László:

Harmincéves a Mohos Fotóklub

Albert Levente felvételeSzokásos évi tárlatával ünnepli harmincadik születésnapját a sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklub. Kiállításuk csütörtök este nyílt meg a megyeszékhelyi Köntés Galériában, és azon a csapat huszonkét fotográfusa mutatja be képeit.
2017-12-16: Közélet - Váry O. Péter:

Egy dadogás történeteVida Gábor-könyvbemutató a Teinben

Fotó: Albert LeventeFontos és bátor könyv, mert minden szépirodalmi erénye mellett hozzászól ahhoz, mi itt hogy gondolkozunk erdélyiségünkről – mondta Vida Gábor (fotó) legújabb regényéről Tamás Dénes a könyv szerda délutáni, Tein-beli bemutatóján.
2017-12-16: Közélet - :

Bővült a költségvetés

Tizenötödik alkalommal módosította idei költségvetését Sepsiszentgyörgy önkormányzata tegnapi rendkívüli ülésén: ezúttal 2,77 millió lejjel egészítette ki a bevételeit, így az egész évi keret 164,25 millió lejre bővült.
2017-12-16: Közélet - :

Lemondott két tanácstag

Az év utolsó soros kézdivásárhelyi tanácsülésén két városatya lemondott mandátumáról: Szöllősi Tamás RMDSZ-es önkormányzati képviselő összeférhetetlenség miatt, míg Constantin Pătru, a Román Pártszövetség képviselője személyes okokra hivatkozva nyújtotta be visszavonulási kérését az ülésvezető elnöknek. Szöllősi Tamást ugyanazon a tanácsülésen kinevezték az ipari parkokat kezelő kft. vezérigazgatójának, helyét a közeljövőben az RMDSZ-es pótlistán következő dr. Gáspár Zsolt családorvos, míg Constantin Pătru helyét Mariana Cristea Kaufland-alkalmazott veszi át. (iochom) 
2017-12-16: Közélet - :

Közösségi kártya Erdővidéken

Közösségikártya-indító eseményt szervezett a baróti Deák Hámor egyik élelmiszerüzletében a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA).
2017-12-16: Belföld - :

Folytonos a visszarendeződésTemesvári forradalom

Tőkés László szerint a volt kommunista országokban folyamatos rendszerváltásra lenne szükség, Romániában viszont a visszarendeződés lett folyamatos. Az egykori lelkész a 28 évvel ezelőtti temesvári események emlékünnepségén adott hangot véleményének, miután többedmagával megkoszorúzta az 1989-es emléktáblát a belvárosi református templom falán.
2017-12-16: Belföld - :

Kisvárosnyi orvos vándorolt ki

Kisvárosnyi orvos vándorolt kiKözel tizenhatezer román orvos és nagyjából ugyanennyi kutató dolgozik külföldön, derült ki a Román Egészségnépszerűsítő Egyesület (ARPS) felmérése alapján készített tanulmányból. A felmérés egyik érdekes eredménye, hogy az elvándorlás fő okai között az alacsony bérszínt nem foglal el előkelő helyet.
2017-12-16: Belföld - :

Kevés pénz, nagy ígéretekSzállításügy

Felix Stroe szállításügyi miniszter szerint 156,59 kilométer autópályát adnak át használatra a jövő év folyamán. A tárcavezető az általa vezetett minisztérium 2018-as évi költségvetésének vitáján jelentette ki ezt. A miniszteri ígéretet megelőzően a hét folyamán viszont több olyan álláspont is elhangzott ellenzéki és civil körökből, melyek szerint a szaktárca költségvetésében messze kevesebb pénz szerepel, mint amire szükség volna, hogy legalább azokat a pályaszakaszokat befejezzék, melyeknek határideje a jövő év vége.
2017-12-16: Belföldi hírek - :

Újabb bírálatok

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege közleményt adott ki tegnap, melyben a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartási törvénykönyv módosításával kapcsolatban fejti ki álláspontját.
2017-12-16: Világfigyelő - :

Vita a menekültpolitikárólEU-csúcs

Megerősítette korábbi véleményét pénteken az Európai Tanács elnöke a kötelező menekültügyi kvótákról, miszerint azok hatástalanok és megosztóak. Donald Tusk az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után leszögezte: a legfőbb cél az EU egységének megőrzése, illetve az illegális bevándorlás megállítása vagy legalább csökkentése kell hogy legyen.
2017-12-16: Kitekintő - :

Hordalék a SzajnánPárizsi levelek

Colbert szobra a párizsi Bourbon-palotánálNem kellett sokáig várni rá. Az amerikai nyár után a párizsi vénasszonyok nyara (politikailag korrekten: az indián nyár) következett. A charlottesville-i kiprovokált felfordulás terjed, mint a középkori pestis: ősszel már aláírásokat gyűjtöttek Párizsban Jean-Baptiste Colbert államférfi emléke ellen.
2017-12-16: Vélemény - Szurkos András:

Elcsatolt jövőkép-keretezésMorfondír

Csillag István illusztrációjaAdvent van, ünnepre hangolódás fut át rajtam, de csak átfut, nem vagyok benne nyakig, mint egy kád vízben, átadva magam az élvezetnek, pontosabban a jó érzés adná át magát nekem, s lebegtetne, míg kiszállnék, de nem azért, mert a jóból is megárt a sok, hanem mert valami megsajdul bennem. Nem árt meg annak semmi, akinél csak az arany fényesebb, de nekem kicsi is megárt – a rosszból. Nem vagyok egyedül.
2017-12-16: Nemzet-nemzetiség - :

Mihez kezdtek a románok az ölükbe hullott műemléki örökséggel? Alexandru Diaconescu történészprofesszor az épített és egyéb örökség állapotárólA nagy egyesülés centenáriuma

A Kornis-kastély„Ki aggódja magát halálra a centenárium miatt?” – kérdezi prof. dr. Alexandru Diaconescu, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Történelem Karának oktatója. Saját maga adja meg a választ, mert nincsenek sokan: „a vén kutya a hosszú útba döglik bele, az ostoba a másokért aggódva, az értelmiségiek pedig általában bonyolult erkölcsi vívódásokba. Csak a politikusok nem halnak bele soha a szégyenbe, sem az istenfélésbe!” – ez volt a kolozsvári NCN tévéadó november végi, Célkeresztben (În vizor) című műsorának tanulsága.
2017-12-16: Életutak - Csinta Samu:

Kemény-szabály: az olimpiai bajnoki státus sem életbiztosításBeszélgetés dr. Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda-szövetség elnökével

Kemény-szabály: az olimpiai bajnoki státus sem életbiztosítás (Beszélgetés dr. Kemény Dénessel, a Magyar Vízilabda-szövetség elnökével)Minden idők legeredményesebb magyar vízilabda-szövetségi kapitánya soha nem alkalmazta az előző sikere receptjét. A ma már szövetségi elnökként tevékenykedő dr. Kemény Dénessel motivációról, sorsfordító döntésekről, az állandó fejlődés „kényszeréről” beszélgettünk.
2017-12-16: História - :

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és koraRészletek /44.

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora (Részletek /44.)Végre elkészült a szerkesztésében megjelenő Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben. Már oly soká húzódott s olyan bizonytalan politikai viszonyok jelentkeztek ingaszerűn hol ide, hol oda, hogy szinte kérdésessé kezdett válni, hogy a könyvnek lesz-e hamarabb vége, vagy magának a birodalomnak.
2017-12-16: Kultúra - Gazda József:

Vetró András KovásznánTárlat

In memoriam Petrás Ince JánosVetró András kovásznai kiállítása mellé képzelem azt a rengeteg alkotást, amely kint szabadtéren szerte Erdélyben és az egész Kárpát-medencében kézjegyét viseli, vagy a műtermében halmozódik, s felteszem magamban a kérdést: honnan ez a páratlan – szobrászoknál ritkaságszámba menő – gazdagság?
2017-12-16: Kultúra - :

Az utolsó ajándék

Kós Károly (1883. december 16.–1977. augusztus 25.)Évek hosszú során át ajándékkal örvendeztette meg az elsőéves hallgatókat a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem magyar tanszéke. Tudtuk, hogy nagyon érdekes lesz, nagyon különleges lesz, és ott KELL lenni.
2017-12-16: Kiscimbora - :

Benedek Elek: Szent László

A legenda képes elbeszélése a Magyar Anjou-legendáriumban: 1. A király kereszttel védekezik a démon ellen; 2. Szent László harca a kunokkal; 3. Szent László megsebesül; 4. Szent László birkózik a kunnal, akinek lábát a lány elvágja.Szent László király csudálatos dolgairól regélek most, olvassátok, hallgassátok kegyeletes szívvel. Sem azelőtt, sem azóta nem volt a magyarnak királya, aki véle vetekedhetnék vitézségben.
2017-12-16: Kiscimbora - :

Lázár Ervin: Szent László legyőzi a tatárokat

Végighordozták Székelyföldön a véres kardot. – Jön a tatár! Jön a tatár!
2017-12-16: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Birkózás. A Sepsi ISK tizennyolc sportolóval vett részt tegnap a Székelyudvarhelyen megtartott Verestóy Tibor Birkózó-emlékversenyen. Eredményeikről a Hétfői Sportban számolunk be.
2017-12-16: Sport - :

Szavazzanak 2017 legjobbjaira

Több évtizedes hagyományunkhoz hűen idén is lehetőséget adunk olvasóinknak, Háromszék sportbarátainak, hogy leróják tiszteletüket, elismerésüket, kifejezzék köszönetüket sportolóink, csapataink, edzőink előtt, akik a hamarosan mögöttünk maradó év alatt eredményeikkel, tetteikkel hazai és nemzetközi küzdőtereken öregbítették megyénk sporthírnevét.
2017-12-16: Sport - :

Szabadkártyával indulTenisz

Szabadkártyával indul (Tenisz)Szabadkártyával indulhat januárban az év első tenisz Grand Slam-viadalán, az Australian Openen a kétszeres győztes Viktorija Azarenka.
2017-12-16: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Egy élet a néptánc szolgálatában December 17-én, vasárnap 16 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ ünnepi műsort szervez Jánosi József táncmester 80. születésnapja tiszteletére Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncegyüttes stúdiótermében. Többek között fellépnek a Perkő Néptáncegyüttes szenior tagjai, a Százlábú Néptáncegyüttes, a Harai zenekar. A belépés ingyenes.
2017-12-16: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy a drága jó férj, édesapa, testvér, ­rokon, BONI JÁNOS nyugalmazott alezredes 67 évesen hosszas, türelemmel viselt betegség után 2017. december 14-én elhunyt. Temetése december 17-én, vasárnap 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben. A gyászoló család 4303072
2017-12-15: Közélet - Hecser László:

Kell, mint egy falat kenyér

A szerző felvételeSikernek örvend a Gondviselés Segélyszervezet új, a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló lakóit érintő programja: az általuk biztosított meleg vacsorának nagy keletje van a társadalom peremére szorult emberek körében. A Magyar Unitárius Egyház segélyszervezete háromszéki fiókjának munkatársai azt szeretnék elérni, hogy ne csak hetente egy alkalommal, hanem minél többször, lehetőleg folyamatosan tudjanak segíteni.
2017-12-15: Közélet - :

Átjárón ütötték el

Baleset történt tegnap Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcában. Egy, a Dália utcával való kereszteződéstől az Olt-híd alatti körforgalom felé tartó személygépkocsi a szakasz középtáján egy gyalogátjárón elütött egy 9 éves gyereket.
2017-12-15: Belföld - :

Magyarázat és támadásAz RMDSZ és az igazságügyi törvények

Viszonylag hosszú közleményt bocsátott ki szerda este az RMDSZ, melyben az igazságügy és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működéséről szóló törvények módosítása támogatásának az okait magyarázzák. Szintén szerdán Por­csalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Mentsétek Meg Romániát Szövetség magyar nyelven megfogalmazott, az erdélyi magyar választópolgároknak címzett felhívására válaszolt, melynek tárgya a szövetség viszonyulása az igazságszolgáltatási reformhoz. Az alakulat egykori markáns jogász-politikusa, Eckstein-Kovács Péter volt szenátor ezzel szemben már harmadik alkalommal keményen bírálta a szövetség viszonyulását.
2017-12-15: Belföld - :

Eszköz nélkül maradó ügyészségek?Büntetőjogi és perrendtartási módosítások

Felháborodást és tiltakozást szültek tegnap a különleges ügyészségek részéről a büntetőjogot és büntetőeljárást érintő tervezett módosítások, melyeket várhatóan hétfőn vitat meg az igazságszolgáltatás átszervezésére létrehozott parlamenti különbizottság. A vádhatóságok szerint az átszabott rendelkezések – amelyeket az ártatlanság vélelméről szóló európai irányelv romániai meghonosítására hivatkozva tűzött napirendre a testület – ellehetetlenítenék a bűnösök felelősségre vonását.
2017-12-15: Belföldi hírek - :

Haladék a munkáltatóknak

A munkaszerződések módosításának bejelentési határidejét 2018. március 31-éig meg­hosszabbítják – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.
2017-12-15: Belföldi hírek - :

Segítség a szülőknek

Hét évről 16 évre növelik a korhatárt, amíg a szülők betegszabadságot igényelhetnek és a beteg gyermek gondozásáért járandóságot kaphatnak – jelentette be tegnap Florian Bodog egészségügyi miniszter. A vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet el is fogadta tegnapi ülésén a kabinet. A tárcavezető szerint a jogszabály tisztázza, hogy milyen súlyos betegségek esetén kérhetnek betegszabadságot a szülők, valamint az okiratok továbbításának folyamatát is olyan esetekben, amikor a szülők az Európai Unió országaiba vagy más országokba kísérik el gyermeküket kezelésre.
2017-12-15: Belföldi hírek - :

Folytatódik a kürtőskalácsharc

Az osztrák kormány illetékes hivatalához fordult a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való európai uniós bejegyzése ügyében a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület azt követően, hogy a magyar Földművelésügyi Minisztérium elutasította az erre vonatkozó kérését.
2017-12-15: Világfigyelő - :

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó

Megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója tegnap Brüsszelben, az ülés középpontjában az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások és a migrációs válság kérdései állnak.
2017-12-15: Világfigyelő - :

Juncker dicséri a V4-eket

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap a visegrádi országok vezetőivel közösen tartott brüsszeli megbeszélést követően kijelentette: az uniós határvédelem erősítését szolgáló, jelentős összegű felajánlás bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett.
2017-12-15: Világfigyelő - :

Függetlenként indul Putyin

Függetlenként indul PutyinVlagyimir Putyin orosz elnök független jelöltként indul a jövő márciusi elnökválasztáson, de számít egyes pártok és szervezetek támogatására. Ezt maga Putyin jelentette be tegnap Moszkvában a szokásos év végi, maratoni hosszúságú sajtótájékoztatóján. Az ország előtt álló legfontosabb feladatokként az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás fejlesztését nevezte meg, és ígéretet tett a gazdaság rugalmasabbá-hatékonyabbá tételére.
2017-12-15: Külföldi hírek - :

Kártérítés a „hazaköltözőknek”

Szlovénia százezer euró kártérítést fizet azoknak a szlovén állampolgároknak, akik a hágai nemzetközi döntőbíróság júniusban hozott ítélete miatt a szlovén–horvát határ horvát oldalán maradtak, és szeretnének átköltözni Szlovéniába.
2017-12-15: Külföldi hírek - :

Terrortámadással fenyegetik Amerikát

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terrortámadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat tegnap amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.
2017-12-15: Külföldi hírek - :

Feltételezett terroristáknál razziáztak

Razziát tartottak tegnap Berlinben feltételezett iszlamista terroristáknál – írta a BZ helyi lap a hírportálján.
2017-12-15: Kármentő - Kuti János:

Tiszta logika

Az ukránok új oktatási törvénye csakis a nemzeti kisebbségek érdekében korlátozza anyanyelvi oktatásukat, hiszen közismert, hogy átlagos nyelvérzékű ember csak tizenkét éves kora előtt tud úgy elsajátítani egy idegen nyelvet, hogy ne legyen észrevehető: nem az anyanyelve.
2017-12-15: Sport - Tibodi Ferenc:

Óriási győzelem az Olympiakosz Pireusz ellenKosárlabda, Női Európa-kupa

Fotó: Henning JánosA megyeszékhelyi Sepsi-SIC felborított minden papírformát, s hatalmasat küzdve, többször is felállva, hátrányból négypontos különbséggel, 59–55-re diadalmaskodott a görög Olympiakosz Pireusz ellen a kosárlabda női Európa-kupa playoffkör odavágóján. A hullámzó teljesítményt nyújtó zöld-fehérek úgy hozták össze ezt a fantasztikus győzelmet, hogy két negyedet elvesztettek nyolc-nyolc ponttal, de kettőt megnyertek tíz-tíz ponttal. A csütörtöki meccsen csapatunk legjobbja Gödri-Părău volt, aki 16 ponttal vette ki részét a SIC csodálatos győzelméből, a túloldalon pedig a 19 pontos Anderson jeleskedett. A sepsiszentgyörgyi szurkolók ezúttal is kitettek magukért, hiszen a mérkőzés alatt végig buzdították kedvenceiket, és őrületes hangulatot varázsoltak a Sepsi Arénában.
2017-12-15: Sport - :

Horvát játékost igazoltak a piros-fehérekLabdarúgás, I. liga

Fotó: Facebook / Sepsi OSKA több mint három hónapig tartó nyeretlenségi sorozatát a Jászvásári Poli ellen megtörő, továbbra is a kiesés elől menekülő Sepsi OSK szerda este közösségi oldalán jelentette be a horvát Jure Obšivač szerződtetését. A 27 éves középhátvédként és védekező középpályásként is bevethető labdarúgó a kazah FK Atyrau csapatától érkezett, egy és fél évre szóló szerződést írt alá a piros-fehérekkel.
2017-12-15: Sport - :

Díjazta legjobbjait a Sepsi OSKLabdarúgás, utánpótlás

Díjazta legjobbjait a Sepsi OSK (Labdarúgás, utánpótlás)Szerda este tartotta évzáró ünnepségét a Sepsi OSK labdarúgóklub, amely az élvonalbeli együttes mellett további tíz korosztályban büszkélkedhet tehetséges szentgyörgyi labdarúgókkal.
2017-12-15: Sport - :

Holland–norvég és svéd–francia elődöntőt rendeznekKézilabda-világbajnokság

Nora Mörk szétzúzta a cseh védelmetHollandia legyőzte Csehország legjobbjait a németországi női kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében, ezzel Svédország és Franciaország után harmadikként jutott be a legjobb négy közé. A hollandok ellenfele az elődöntőben a címvédő Norvégia lesz, amely esélyt sem adott az olimpiai bajnok oroszoknak.