Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. május 24., szerda 05:10
Köszöntjük Eszter, Eliza nevű olvasóinkat!
Rövid idő alatt sok használt gépkocsi került a zúzóba. Nagy D. István felvétele
2017-05-24: Közélet - Nagy D. István:

Pörögnek az eladásokRoncsautó-program

A roncsautó-program idei kiadásának múlt csütörtöki beindítása óta állandó az érdeklődés a háromszéki gépjármű-forgalmazóknál. Az ügyfelek megoszlanak: van, aki vásárlási szándékkal érkezik, viszont szép számmal akadnak olyanok is, akik az értékjegyeken szeretnének túladni. A legtöbb jelentkező – van, aki már márciusban nekilátott az iratcsomók összeállításának – a program klasszikus, 6500 lejes értékjegyet biztosító változatával élne, de elvétve hibrid meghajtású járműért érdeklődők is előfordulnak.
2017-05-24: Máról holnapra - Mózes László:

Megfigyeltek országa

Sokat hangoztatott, ám nehézkesen követhető az úgynevezett Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (avagy SIPA, ahogy a hírműsorokban szerepel) ügye. Tény, hogy az intézmény vitatott irattárának titkosságát lépésekben feloldják, Tudorel Toader igazságügy-miniszter holnapra ígéri az első leleplezéseket.
2017-05-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bezár az egyik készruhagyár

Nagy D. István felvételeMegválik alkalmazottjaitól a sepsiszentgyörgyi Dreiconf, a készruhagyár a hónap végén pedig be is zár – ismertette tegnapi sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor.
2017-05-24: Közélet - Fekete Réka:

Egymást segítik a háromszéki betegekSclerosis multiplex

Albert Levente felvételeiHa már muszáj együtt élni a betegséggel, akkor mindent meg kell tenni, hogy rosszabb ne legyen – véli Szabó László, aki gyalogolni kevésbé tud, fárad, és deréktól lefelé zsibbad a teste, de kerékpárral viszonylag könnyen közlekedik. A sclerosis multiplexben szenvedő betegek közelgő nemzetközi napja (május utolsó szerdája) alkalmából tegnap tartott kerékpáros rendezvényen ő is felült a vasparipára, és a Nagyváradról Sepsiszentgyörgyre érkezett stafétával együtt végigkarikázott a város főterén.
2017-05-24: Közélet - Fekete Réka:

Életet ment az elsősegélynyújtás

Életet ment  az elsősegélynyújtásMinden bizonnyal a Vöröskereszt által szervezett elsősegélyverseny az egyetlen olyan háromszéki vetélkedő, amelyet több mint fél évszázada megszakítás nélkül megtartanak, ezt a rendezvényt még az átkosban sem tiltották be. Az ötvennegyedik vetélkedőt tegnap tartották Sepsiszentgyörgyön a Kovászna Megyei Vöröskereszt szervezésében.
2017-05-24: Közélet - Iochom István:

Cég működteti az ipari parkokatKézdivásárhely

Ignácz Szabolcs felvételeA kézdivásárhelyi önkormányzat korlátolt felelősségű társaságot (kft.-t) jegyeztet be az ipari parkok működtetésére. Ennek alapszabályzatát fogadták el a céhes város tanácsának  legutóbbi, csütörtöki  ülésén.
2017-05-24: Közélet - :

Sztrájkolnak a köztisztviselők

Háromszék is csatlakozik a közigazgatásban dolgozók szakszervezeteinek országos szövetsége által közzétett felhíváshoz, így mától a bértörvénnyel kapcsolatos elégedetlenségüket tiltakozó megmozdulások révén nyomatékosítják az érintettek.
2017-05-24: Belföld - :

Bővítenék a nyelvi jogokatKözigazgatási törvény

Benyújtotta tegnap az RMDSZ a parlamentbe a közigazgatási törvényt módosító javaslatát, amellyel az anyanyelvhasználati jogokat kívánja bővíteni. A tervezetbe foglalt módosítások két területet érintenek: a nyelvi jogokat és a szimbólumhasználatot.
2017-05-24: Belföld - :

A képviselőknél a labdaEgységes bértörvény

Első házként megszavazta tegnap a szenátus azt az új egységes bértörvénynek nevezett jogszabálytervezetet, amely a közszférában öt év alatt átlagban 56 százalékkal emeli a fizetéseket. A jogszabályt 85 szenátor támogatta, 10-en ellene szavaztak, 12-en tartózkodtak.
2017-05-24: Belföldi hírek - :

Grindeanu a decentralizáció mellett

A decentralizáció olyan terv, amely működhet és működnie kell – nyilatkozta tegnap Sorin Grindeanu miniszterelnök, majd hozzátette, a megoldásokat nem kell más problémákkal együtt elásni.
2017-05-24: Belföldi hírek - :

Négy hónapos haladék az engedélyekre

Szeptember 30-áig meg­hosszabbította a képviselőház a tűzvédelmi engedélyek kiváltásának határidejét. A honatyák módosításokkal fogadták el a 2016/17-es kormányrendeletet, amelynek értelmében június 30-a lett volna a határidő a tűzvédelmi engedélyek kiváltására.
2017-05-24: Belföldi hírek - :

Hamarabb mehetnek nyugdíjba

Elfogadta tegnap a képviselőház azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében két évvel csökken a nyugdíjkorhatár azon személyek esetében, akik legalább 30 évet dolgoztak maradandóan szennyezett területeken.
2017-05-24: Hírsaláta - :

Megbénult a rendszer

Az utóbbi napok kibertámadásai óta nem működik az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásért felelős minisztérium informatikai rendszere – írja a Mediafax. Leállt a digitális kommunikáció az üzleti szférával – jelentette ki Mihai Ionescu, az Exportőrök és Importőrök Egyesületének főtitkára. Ionescu a Mediafaxnak azt nyilatkozta, ismét megpróbálta elérni a tárca speciális programjait, sikertelenül. Egyik sem működik, még emailt sem tudnak küldeni a minisztériumnak – mondta. Az információt minisztériumbéli források is megerősítették azzal a kiegészítéssel, hogy a rendszer részlegesen működik, és eltart még, amíg teljesen be tudják indítani. A minisztérium több finanszírozási programot is meghirdetett a vállalkozói szféra számára, például a Start Up Nationt, ahová kizárólag online lehet pályázni. (Főtér)
2017-05-24: Világfigyelő - :

Az Iszlám Állam robbantott Manchesterben

Döbbenet és rettegés Manchester utcáin Fotó: index.hu/Reuters/Andrew YatesPokolgépes merénylet történt hétfő éjjel az észak-angliai Manchester legnagyobb rendezvényközpontjában, a Manchester Arenában. A tegnap esti adatok szerint a támadásban – amelyet valószínűleg egy öngyilkos merénylő követett el – 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal. Az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet. Este a rendőrség közölte: őrizetbe vettek egy férfit Manchester déli részében. A rendőrség szerint a támadót Salman Ramadan Abedinek hívták. A 22 éves fiatal líbiai származású manchesteri lakos volt, tette váratlanul érte a közössége tagjait, akik csendes, udvarias személynek ismerték.
2017-05-24: Külföldi hírek - :

Amerika nem tárgyal

Az amerikai kormánynak nincs hatásköre vagy szándéka tárgyalni Magyarországgal a Közép-európai Egyetem (CEU) vagy más magyarországi egyetemek ügyéről – közölte a washingtoni külügyminisztérium tegnap kiadott közleményében.
2017-05-24: Külföldi hírek - :

Trump derűlátó

A közel-keleti békét illetően derűlátó beszéddel zárta le izraeli és a palesztin területen tett látogatását Donald Trump amerikai elnök tegnap az Izrael Múzeumban. A beszéd azonban semmilyen konkrét lépést nem tartalmazott.
2017-05-24: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter J. Ildikó:

Adatok a jövőbe látáshozMakrogazdaság a pincében

Bálint Csaba a pénteki borkóstolón – közgazdászok egymás között Fotó: Kocsis IstvánElsősorban közgazdászoknak szólt, de kívülállók számára is érdekesnek bizonyult Bálint Csaba bankszakember Napernyő vagy esernyő? című előadása, amelyet pénteken este tartott Sepsiszentgyörgyön. A Közgazdász borklub bukaresti meghívottja makrogazdasági kérdésekről beszélt: arról, hogy mire érdemes odafigyelni 2017-ben, milyen irányba és milyen mértékben befolyásolja az európai gazdasági környezet a hazai piacokat, melyek a hazai húzóágazatok jelenleg és melyek a legfontosabb kockázati tényezők a világban és Romániában. A péntek esti találkozó a kultúra, a gazdaság és a bor jegyében zajlott: a jelenlevők bemelegítésként megismerkedtek a Magma kiállítótérrel és a videótörténeti tárlattal, feloldódásként pedig borkóstolón folytatták az alagsori konferenciateremben kialakult élénk eszmecserét. Bálint Csaba sok számmal és grafikonnal illusztrált előadása teljes terjedelmében 80 oldalnyira rúg, az alábbiakban csak rövid összefoglalót közlünk az elhangzottakból.
2017-05-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Holnap lejár a határidő

Holnap jár le az a határidő, ameddig adója két százalékát valamilyen civil szervezet vagy egyház javára átirányíthatja mindenki, aki a 2016-ban szerzett bevételei után adót fizet.
2017-05-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Ingyenes Csík Expó

Ingyenesen látogatható idén is Csíkszeredában május 25–28-a között a Csík Expó. A Székelyföld legnagyobb vásárának számító Fogyasztási Cikkek Nemzetközi Vására a 27. kiadáshoz érkezett.
2017-05-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Előnyös, de kockázatos a helyzet

A hazai makrogazdasági mutatók soha nem voltak ilyen kedvezőek, de ilyen magas kockázatokat sem tapasztaltam 27 éves karrierem alatt – mondta Mugur Isărescu.
2017-05-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nyugtalottó

Az áprilisi nyugtalottó nyertes kasszaszalagja 144 lej értékű és április 18-i dátummal rendelkezik. A pénzügyminisztérium rendelete szerint az egymillió lejes keretet legtöbb száz, ilyen szalaggal rendelkező vásárló között osztják el.
2017-05-24: Jegyzetek - Szekeres Attila:

Sok kicsi sokra megyTollraforgó

Holnap lesz a természetes személyek jövedelembevallásának határideje, ugyanaddig személyi jövedelemadónk két százaléka fölött is rendelkezhetünk. Civil szervezeteknek vagy egyházaknak ajánlhatjuk fel a hányadot. Kevésnek tűnik, de, mint a közmondás tartja, sok kicsi sokra megy. No meg a legtöbben a kevéskét is köszönettel veszik, egy lyukat betömhetnek azzal.
2017-05-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Harosalján Haraly

Albert Levente felvételeA Haros-hegyről kapta a falu a nevét – ízlelgeti a település néveredetét a helybeli ember, de hogy mit is jelent a haros szó, arról már hallgatnak. Mintegy kétszázan lakunk itt jelenleg – mondták, katolikus székelyek, de sokan külföldön dolgoznak, még az egyházközség gondnoka is ott keresi kenyerét. Csak az maradt itthon, aki meg tud itt élni! – hangzott a vélemény. 1567-ben 13 család lakott itt. 1868-ban lakóinak száma meghaladta az 500 lelket, a 2011-es népszámlálás idejére  215-re esett ismét a lakosság lélekszáma.
2017-05-24: Magazin - :

Meghalt Roger Moore

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Roger Moore, az Angyal – Simon Templar – és James Bond egykori alakítója, aki a Minden lében két kanál című krimisorozat egyik főszereplőjeként Tony Curtisszel alkotott felejthetetlen párost.
2017-05-24: Magazin - :

Nagy taps a magyar filmnekCannes-i filmfesztivál

Nagy taps a magyar filmnek (Cannes-i filmfesztivál)Nagy tapssal jutalmazta a 70. cannes-i fesztivál közönsége Kristóf György Out című első játékfilmjét, amelyet hétfőn mutattak be a második legfontosabb versenyszekcióban, az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű válogatásban.
2017-05-24: Sport - Miska Brigitta:

A piros-fehérek behúzták a kötelezőtLabdarúgás

Dragoș Huiban (jobbról) ötödik gólját szerezte a szezonban. Fotó: Henning JánosA több mint egy hónap után újra hazai pályán játszó, jobb játékerőt képviselő Sepsi OSK 3–0-ra nyert a Brăilai Egyesülés ellen a másodosztályú labdarúgó-bajnokság 36. fordulójában. Idénybeli 20. győzelmükkel a 67 pontos szentgyörgyiek a rangsor második helyét foglalják el, két ponttal megelőzve a csütörtökön pályára lépő Aradi UTA csapatát.
2017-05-24: Sport - :

Az Ajax másodszor vagy az MU először?Labdarúgás

Az Ajax másodszor vagy az MU először? (Labdarúgás)Az Ajax és a Manchester United ma 21.45-től a svédországi Solnában játssza az Európa-liga döntőjét. A hollandok a tizedik, az angolok a hetedik nemzetközi fináléjukra készülnek, és 2013 óta először nem spanyol csapat nyer meg egy sorozatot. A mérkőzést a PRO TV élőben közvetíti.
2017-05-24: Sport - :

Első a KSE, harmadik a SalemaKosárlabda, utánpótlás

Első a KSE, harmadik a Salema (Kosárlabda, utánpótlás)A céhes városbéli KSE csapatának sikerével fejeződött be az U12-es fiú Székely Nemzeti Bajnokság, amelynek döntő tornáját az elmúlt hétvégén Székely­udvarhelyen tartották meg. A küzdelemsorozatban a sepsiszentgyörgyi Salema Basket is érdekelt volt, s a Dombi Szabolcs irányította együttes a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel.
2017-05-24: Sport - :

Készül a döntőre a Nagy Mózes SportklubKézilabda

Az elmúlt hétvégén a kézdivásárhelyi sportcsarnokban minikézilabda-tornát szervezett a Nagy Mózes Sportklub kézilabda-szakosztálya. A Nagy Mózes Kupa turnét a 2005–2006-ban született kézilabdázó lányok számára írták ki, ahol hat csapat – Bákói ISK, Brassói Korona, Brassói Golden Kids, Râmnicu Vâlcea, Onești és az NMSK – kiegyensúlyozott mérkőzéseket játszott, illetve a kupaverseny kiváló tapasztalatszerzési lehetőséget biztosított számukra.
2017-05-24: Sport - :

Színvonalas versenyen szereztek tapasztalatotFallabda

Színvonalas versenyen szereztek tapasztalatot (Fallabda)Az elmúlt hétvégén Bukarestben szervezték meg az Oliver Kupa fallabdaversenyt, amelyre összesen 95 játékos nevezett be négy kategóriában. A Kovászna Squash SKE egy felnőtt és két ifjúsági játékossal indult a versenyen.
2017-05-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A Nagy Háború és a propaganda Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától és Csernátonban a Haszmann Pál Múzeumban csütörtökön 18 órától kerül sor arra a kettős könyvbemutatóra, amelynek meghívottja Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója.
2017-05-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel tudatjuk, hogy a szeretett anya, nagymama, testvér, rokon, BARTÓK IRMA (szül. BOTOS) 83 éves korában elhunyt. Temetése 2017. május 24-én, szerdán 14 órakor lesz a barátosi ravatalozóháztól. A gyászoló család 4299306
2017-05-23: Közélet - Iochom István:

Ingyen házhely fiataloknakKézdivásárhely

A kézdivásárhelyi önkormányzat tizenkilenc telket oszt ki fiatal házasoknak, illetve fiataloknak házépítés céljából a Fortyogó utcában, ahol az előző években több ház is felépült.
2017-05-23: Közélet - Fekete Réka:

Asszisztensek gondjai

Az asszisztens az orvos jobbkeze. Albert Levente felvételeiAz asszisztensképzés színvonalának növelését, garantált szakmai minimálbér biztosítását, a kompetenciák bővítését szeretné elérni az Általános Orvosasszisztensek, Szülésznők és Orvosasszisztensek Romániai Rendje, amelynek Kovászna megyei fiókja szakmai konferenciával ünnepelte nemrég az asszisztensek világnapját. Az ötödik alkalommal tartott világnapi rendezvény témaválasztásáról, a háromszéki szervezet működéséről, a szakma jelenlegi gondjairól Szebeni Norbertet, az asszisztensi rend megyei elnökét kérdeztük.  
2017-05-23: Közélet - Fekete Réka:

A drogfogyasztás megelőzéséért

„Ha minden tantárgyat őszinte átérzéssel, a diákok érdeklődését felkeltő módon és nyitottsággal tanítanának, akkor talán jobb kedvvel mennénk iskolába” – mondta Szabó Virág Viktória, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola kilencedikes diákja egy kábítószer-fogyasztás megelőzését célzó előadást követően, amelyet a múlt héten tartottak a megyeközponti Puskás Tivadar Szakközépiskolában az unitárius egyház Gondviselés Segélyszervezetével együttműködve.  
2017-05-23: Közélet - Hecser László:

Döntések futószalagonTanácsülés Baróton

A szerző felvételeEllenszavazat és tartózkodás, sőt, hozzászólás nélkül fogadta el Barót tanácsa a májusi soros ülésén szereplő tizenhárom határozattervezetet.  
2017-05-23: Közélet - Iochom István:

Épül Kiskászon új temploma

A szerző felvételeA közigazgatásilag Kézdiszentlélekhez tartozó kis településen a római katolikus templom tőszomszédságában található telken, amelyet az egyház megvásárolt, már tavaly nyá­ron kiöntötték az új templom betonalapját, és hamarosan elkezdődik a falazás – tudtuk meg Balogh Tibor polgármestertől.
2017-05-23: Közélet - :

Felvételi rendőr-akadémiára

Még ezen a héten lehet jelentkezni a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémiára való felvételire. Háromszékieknek Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság Kőrösi Csoma Sándor utcai székhelyén kell jelentkezniük, ott érdeklődni is lehet naponta 10–14 óráig.
2017-05-23: Közélet - :

Lövedékre bukkantak az utászok

Fotó: Készenléti felügyelőségKözel száz darab fel nem robbant lövedéket azonosított pénteken a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség Aldobolyban. A második világháborúból ott maradt lövedékeket az útjavítást végző vállalat munkásai fedezték fel.
2017-05-23: Közélet - :

Legényes- és párostánc-verseny

Negyedszer szervezi meg a sepsiszentgyörgyi Lajtha László Alapítvány a legényesversenyt, amelyet idén kiegészítettek páros tánc kategóriával. A verseny nemcsak vetélkedő, hanem egyben néptáncot népszerűsítő esemény, amely nyitott minden néptánckedvelő számára.
2017-05-23: Közélet - :

Felborult utánfutó Mikóújfalu közelében

Lekapcsolódott egy utánfutó az azt vontató gépjárműről és felborult tegnap délelőtt a 12-es országúton, Mikóújfalu közelében.
2017-05-23: Közélet - :

Hétvége a közutakon

Főleg az országutakon és a városokban tartott fokozott ellenőrzéseket a Kovászna megyei közlekedésrendészet az elmúlt hétvégén.
2017-05-23: Közélet - :

Részegen elütötte a tűzoltócsapot

Egy személygépkocsi nekiment egy tűzoltócsapnak, tönkretéve azt.
2017-05-23: Világfigyelő - :

Lehet kerítés a magyar–román határon is

Az elmúlt időszakban csak a rendkívül szigorú magyar határvédelem és a kerítés a szerb–magyar határon jelentett megoldást az illegális migrációval szemben – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten sajtótájékoztatón.  
2017-05-23: Világfigyelő - :

Trump megoldaná a palesztin–izraeli viszályt

Donald Trump az első amerikai elnök, aki a jeruzsálemi óvárosba látogat. Fotó: Evan Vucci/AP/MTI/origo.huDonald Trump amerikai elnök megkezdte tegnap izraeli látogatását, és a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren mondott rövid beszédében kiemelte az Egyesült Államok és Izrael erős szövetségét, valamint reményét fejezte ki, hogy az arab országok is készen állnak a terrorizmus elleni harcra és a kapcsolatok javítására Izraellel.  
2017-05-23: Világfigyelő - :

Azonnal függetlenedne Katalónia

Katalónia azonnal kinyilvánítaná elszakadását Spanyolországtól, ha a spanyol kormány megakadályozná a függetlenségről szóló népszavazás megtartását – közölte tegnap az El País baloldali spanyol napilap, hivatkozva egy birtokába került jogszabálytervezetre, amelynek tartalmát azonban cáfolta a katalán kormánypárt.  
2017-05-23: Külföldi hírek - :

Elkezdődött a puccsisták pere

A tavaly júliusi törökországi puccskísérlet 221 állítólagos résztvevője állt bíróság elé tegnap Ankarában. Azzal vádolják őket, hogy részt vettek 248 halálos áldozatot követelő hatalomátvételi kísérletben, tagjai az összeesküvésért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányította nemzetközi mozgalomnak – amelyet Törökország terrorszervezetnek nyilvánított –, valamint megsértették az alkotmányt.
2017-05-23: Külföldi hírek - :

Putyin Franciaországba látogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására május 29-én Versailles-ba látogat – erősítette meg a Kreml tegnap az Elysée-palota bejelentését.
2017-05-23: Máról holnapra - Farkas Réka:

Bukdácsoló magyar oktatás

Szűk hónap van csak már hátra a tanévből, ballagási, majd vizsgalázban égnek az iskolák, megmérettetések, mérlegkészítések ideje következik. No, meg a lehangoló statisztikáké. Az eredmények gyökeres jobbulására nem számíthatunk, hisz lényegében semmi sem változott az évek óta bírált, rendkívül rosszul tejesítő romániai oktatási rendszerben.
2017-05-23: Jegyzetek - Kuti János:

Milyen a jó kisebbség?A múlt hét

Szörnyűséges, hogy némely, magát egységes nemzetállamnak tekintő ország minden törekvése ellenére Európában még mindig mintegy 60 millió az őshonos nemzeti kisebbségekhez vagy etnikai csoportokhoz tartozó személyt tűrnek meg. Ennek fele sem tréfa, és még a fele is sok lenne, különösen azoknak, akik nyakig vannak a kisebbségiekkel. Egy igazi nemzetállam nem ismeri el a több országban is működő autonómiát, önrendelkezést, mert csakis ő akar önrendelkezni saját kisebbségi polgáraival is.