Sepsiszentgyörgy, 2014. augusztus 31., vasárnap 01:13
Köszöntjük Erika, Bella nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. augusztus 30., szombat:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
hirdetés
  • Közélet
  • Riport
  • Életutak
  • Kiscimbora
  • Kultúra
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Mózes László:
Fiatalokat a kultúra mezsgyéjére
A Tamási Áron Színház holnapi bemutató előadásával új lendületet kap a sepsiszentgyörgyi nyárutós kulturális élet, miként a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom ajánlatai között is keresgélhetnek az érdeklődők. Háromszék min­den térségében lehetőségek és képességek szerint színesítik a művelődési palettát, tény azonban, hogy e tekintetben mindenkori zászlóshajó a megyeszékhely.

Közélet - Mózes László:
Kaisers TV, Ungarn (Évadnyitó bemutató a Tamási Áron Színházban)
Jelenet az előadásból. Barabás Zsolt fotójaPintér Béla Kaisers TV, Ungarn című darabjával kezdi az új évadot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a bemutatót holnap este hét órától tartják a Kamarateremben. Az előadást Porogi Dorka rendezte annak a sorozatnak a részeként, mely fiatal alkotóknak nyújt lehetőséget sepsiszentgyörgyi bemutatkozásra – olvasható a teátrum közleményében. „Az előadást elsősorban azoknak ajánlom, akik nevetni szeretnének, és van némi öniróniájuk” – hangsúlyozza a rendező.  

Közélet - :
Băsescu fegyverszállítást és újabb Moszkva elleni szankciókat szorgalmaz (Ukrán válság)
Traian Băsescu tegnap kijelentette, hogy az ukrán hadsereg katonai felszerelésekkel való támogatását és az Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztését fogja szorgalmazni az Európai Unió állam- és kormányfői­nek hétvégi csúcstalálkozóján. Băsescu a román diplomaták éves találkozóján azt mondta: az ukrán hadsereg nehéz helyzetben van, és ha az Európai Unió, valamint a NATO nem látja el az ukrán hadsereget a szükséges fegyverekkel, hiú remény marad a kijevi hatalomnak az a szándéka, hogy újból ellenőrzése alá vonja az ország keleti részét. Băsescu szerint a harcok folytatása az ukrán hadsereg „lemészárlását” eredményezheti.  

Közélet - Váry O. Péter:
Belföldi hírek
Pénzt a katonaságnak Felelőtlen dolog pénzt pumpálni a polgármestereknek, hogy szavazatokat hozzanak a választási kampányban, és nem pótolni a katonaság büdzséjét – jelentette ki Traian Băsescu. Az államelnök szerint Romániának rögtön át kell gondolnia a katonaság finanszírozására vonatkozó politikáját, hogy az életképes partner legyen a NATO-ban.

Közélet - Fekete Réka:
Lovastábor a Benedek-mezőn
Lóhátról a világ... Albert Levente felvételeIGyermekkorban a lószeretet természetes, és ha körültekintően segítünk nekik megteremteni a kapcsolatot a lóval, akkor ez a hatalmas állat könnyen belopja magát a gyermekek szívébe – állítja Pászka Lehel, a sepsiszentgyörgyi Sagittis Siculorum Egyesület lovasa, a Benedek-mezei lovastábor oktatóinak egyike. A Vadon Egyesület szervezésében e héten tartott lovasiskola negyvenhárom tanonca a lovaglás mellett az íjászattal is ismerkedett, és az esti tábortűznél megtanultak jó néhány huszár­nótát is.  

Közélet - :
A fényképezés ünnepe
Albert Levente felvételeKiállítással ünnepelték a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban a Magyar Fotográfia Napját. Ezen a napon készült Magyarországon először fénykép (dagerrotípia) nyilvános rendezvényen, 1940. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, hogyan készíthető kép fényérzékeny anyagra.

Közélet - :
Zavaros csapvíz Sepsiszentgyörgyön
A város egyik fővezetékének csatlakoztatási munkálatai során szökött ki sáros víz az elosztó hálózatba, ezért csütörtök estétől kezdve a megyeszékhely szinte egész alsó részén zavaros víz folyt a csapokból.

Közélet - :
Bántalmaztak három ifjút (Kézdiszentlélek)
A szerző felvételeKözel egy héttel a kézdiszentléleki falunapok után is jól látszanak a verés nyomai annak a három fiatalembernek a testén, akiket a brassói mobil csendőralakulat alkalmazottai bántalmaztak, három rendben verték meg őket, és a 61-es törvényre hivatkozva fejenként ezer lejjel is megbüntették – számoltak be lapunknak az érintettek.  

Közélet - :
Lehet perelni
Amint jeleztük, a kézdivásárhelyi rendőrség forgalmi osztályának egyik munkatársa 500 lejes pénzbírságot megállapító jegyzőkönyvet állított ki a kézdiszentléleki Tamás Róbert nevére.

Riport - Kisgyörgy Zoltán:
Még akkor sem felejtünk (Magunk keresése)
Megjelent a művész 90. születésnapjáraIlyenek vagyunk mi, magunkat, háromszékieket mindig, mindenütt, a nagyvilágban is keresni akarók. Nem felejtünk, mert nem maradhat ki a jeles háromszékiek sorából az, aki valamiképpen is kötődik ehhez a földdarabhoz, akkor sem akarjuk elfelejteni, ha közvetlenül kevésbé, de közvetett módon mindenképpen kötődik hozzánk. Lapunkban ejtettünk szót Gera Zoltán Kossuth-díjas művészről, kálnoki Hosszú Zoltán (1897–1944) színművész fiáról, akit nemrég tüntettek ki a Nemzet Színésze megtisztelő elismeréssel. Ebből az alkalomból idézzük meg személyét, no meg abból is, hogy augusztus 19-én töltötte be 91. életévét, amihez földijeiként is a legjobbakat kívánjuk.  

Életutak - :
Sombori Sándor: Gábor Áron (Regényes krónika) - 26.
A kökösi csata (3. rész) Nagy Sándor megtért a csákóval, a karddal s a borral, Gábor Áron a fejébe illesztette vadonatúj, aranyzsinóros tiszti csákóját, s felkötötte a két kardot. – Őrnagy úr, miért köt kettőt? – kérdezte Nagy Sándor. – Az egyiket az ellenségnek, a másikat a megfutamodóknak… Add ide, fiam, a bort...

Kiscimbora - :
Babits Mihály: A hold
Szerte feketén Lapul a gyom, A fűz a kút fölött Búsul nagyon. Gyászol a felhő Fehér ruhájában, A Hold, a szemtelen Hízik javában.

Kiscimbora - :
Páskándi Géza: A ravasz egér
Albert Fruzsina, SepsiszentgyörgyTúl a magas tűzfalon, egy kis padlászugban, annak is egyik lukában élt egyszer egy ravasz kisegér. Naponta, amikor ételszerző útjára indult, mindig remegve olvasta a rettenetes Házi Kandúr falragaszait. A Házi Kandúr ugyanis mindennap újabb fenyegetéseket tett közzé. Ezeket vagy az éléskamrában vagy a padláson függesztette ki.

Kiscimbora - :
Huszárlabda (Játszósarok)
Két csapatot alakítunk: a lovakét meg a huszárokét. A huszárok felülnek a lovakra (a játékosok derekára, csípőjére), s jó nagy körbe állnak.

Kultúra - :
A mese meghalt Kultúrhökkeneteim)
Az erdélyi hivatalos színjátszás már régen leszámolt a nemzeti érzés problematikájával. Eltaposta, kész.

Magazin - :
Ki táplál bennünket, mivel és milyen áron ? (Dokumentum-színházi előadás a pulzArton)
Gianina Cărbunariu a bukaresti Odeon Színházban vitte színre a De Vânzare/For Sale/Eladó című előadásátHogy néz ki a hazai földműves 2014-ben? Miért dönt a gazdák nagy többsége úgy, hogy eladja vagy bérbe adja földjét? Miért nyereséges a nagy területen művelt mezőgazdaság, míg a kisgazdák a túlélésért küzdenek? Miért veszik el a lakóktól a döntés lehetőségét Verespatakon vagy Pungeşti-en az olyan vállalatok, mint az RMGC vagy a Chevron, és miért van az, hogy az állam hozzájárul, hogy ezek a visszaélések megtörténhessenek?

Sport - :
És kialudt a láng (Ifjúsági Olimpiai Játékok)
„Ti vagytok a jövő, az olimpiai mozgalom fényes jövője” – ezekkel a szavakkal szólította meg Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bi­zott­ság elnöke a fiatal sportolókat. A továbbiakban hangsúlyozta: a kínai kormány és a kínai emberek minden tőlük telhetőt elkövettek azért, hogy mindenki kellemes élmények­kel induljon haza Kíná­ból, és ő személy szerint is kellemes benyomásokat szerzett.

Sport - :
Valverde nyerte az első hegyi szakaszt (Kerékpározás, Vuelta a Espana)
Alejandro Valverde nyerte az első hegyi szakaszt a Vuelta a Espanán, sikerével pedig összetettben is átvette a vezetést Michael Matthewstől. Csütörtökön a Benalmadena és Cumbres Verdes közötti 167,7 kilométeres etapon a célba vezető emelkedő döntött, melyen három nagy favorit maradt együtt.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Őszi Sokadalom Kézdivásárhelyen A mai program: 10 órától hagyományostermék- és őszi vásár, kézműves-kiállítás és -vásár a Gábor Áron téren, a Pityókafesztivál megnyitója a Molnár Józsiás parkban; 11 órától gyerekváros a Gábor Áron parkban; 11.30 órától a mozgáspark átadása a Molnár Józsiás parkban; 12 órától utcazene a Vigadó előtti téren; 16 órától extrémkerékpáros bemutató a környékbeli városok dirt riderjei részvételével a sportcsarnok parkolójában;

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Tovább perelnek a civilek (Rétyi fűrésztelep)
Kitartanak a környezetvédők a rétyi fűrésztelep elleni fellépésük mellett, s bár az illetékes törvényszéki testület döntése következtében nyár derekán elveszítettek egy pert, augusztusban két újabb eljárást indítottak.  

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Pályakezdőknek ajánlottak munkát
Sokan érdeklődtek. Albert Levente felvételeSzűknek bizonyult a tegnapi, pályakezdőket célzó állásbörze új helyszíne, a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal Dália utcai képzőközpontja előtti hosszú sorban számos érdeklődő várta, hogy bejuthasson az épületbe és találkozzon a munkaadókkal.  

Közélet - :
Vonuljanak ki Ukrajnából!
A NATO tegnap kifejezésre juttatta Ukrajnával való határozott szolidaritását – közölte Anders Fogh Rasmus­sen NATO-főtitkár, miután Brüsszel­ben ukrán kérésre az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió súlyos kiterjesztése miatt rendkívüli ülést tartott a NATO–Ukrajna Bizottság.

Közélet - :
Hírsaláta
MUSSOLINI ÜZENETE A ROMÁN FOCISTÁK HIMNUSZÁBAN. A Román Labdarúgó-szövetség hivatalos oldalán tette közzé a nemzeti válogatott új himnuszát, az Iris együttes szerzeményét, melynek egyik fő refrénje: „Vagy győztök, vagy meghaltok!”

Közélet - :
Ünnepelnek az erdővidéki reformátusok
Az Erdővidéki Református Egyházmegye fennállásának 360. évfordulóját ünneplik jövő héten a Kálvin-emlékévek zárásaként. Az eseménysorozat hétfőn presbiteri konferenciával kezdődik, csütörtökön az egyházközségek nőtagjai gyűlnek össze, szombaton Baróton lesz ünnepi program.

Közélet - :
Százéves világháborús napló
Első világháborús feljegyzéseket tartalmazó füzetet adományozott Sepsiszentgyörgy polgármesterének egy idős magyarországi lakos.

Közélet - :
Éjszakai betörők Árkoson (Mai levelünk)
Van, aki a megélhetésért küzd, én a családomért. Figyelemfelhívásként írom le történetemet, mert olyan világban élünk, amelyben már az ajtónak támasztott seprű jelzését nem értik, amikor mindent zárni kell, és a kerítést szögesdrótokkal kell „díszíteni”.

Közélet - Iochom István:
Tizenöt kiló egybanissal fizette ki a bírságot
A City Parking járműve. A szerző felvételeFeljelentések és bírósági perek halmaza bizonyítja, hogy ebben a formában a fizetéses parkolás több negatívumot hozott, mint pozitívumot – jelentette ki Szőcs Zoltán, a Hat­vannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Beke István HVIM-tag a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobor előtt tartott minapi sajtótájékoztatóján.  

Közélet - :
Akcióban a rendőrség
Különleges akciókat szervezett a megyei rendőrség. Egy hét alatt 264, főleg a közlekedésrendészet, a közrendészet és a bűnügyi rendőrség kötelékébe tartozó munkatárs 105 ellenőrzést végzett.

Életutak - Kuti János:
Földi paradicsom (Nyári utak) – 1.
Vannak ismerőseim, akik innen, Sepsi­szent­­györgyről már többször is eljutottak a „szabadok földjére”, a messzi Thaiföldre, amelyet földi paradicsomként jellemeztek, és mindig visszavágynak oda. Azt mesélték, hogy ott a klíma, bár egy kicsit meleg, mégis igen kellemes a mi itteni mínusz huszonegy-néhány fokos téli hidegeinkhez képest.

Életutak - Dr. Nagy Lajos:
Dr. Latzin Sándor 1920–1994 (Orvosainkra emlékezünk)
Marosvásárhelyen felavatták az első orvosdoktorokat – adja tudtunkra öles betűkkel címoldalán a Kolozsváron megjelenő Világosság 1947. július 16-ai száma. Egyben azt is közli, hogy a tizenhárom jelölt eskütételénél már egy órával az ünnepség megkezdése előtt zsúfolásig megtöltötte a közönség a központi épület nagytermét. Nem csoda, hogy ennyien összegyűltek, hiszen e városban ilyesmi még nem történt.

Kiscimbora - :
Kovács András Ferenc: Nyári bámészkodás
Kémény tetejében gólyák kelepelnek, csűrök árnyékában kaszát kalapálnak.

Kiscimbora - :
Fodor Sándor: A furfangos léggömb
Faluvégi ÁronNóri kapott egy léggömböt. Szép kéket. Másodikos bátyja irigyelte. – Te már nagy vagy – mondta a fiúnak édesapa. – A léggömb a kicsiknek való.

Kultúra - :
Személyiségek, ha kerestetnek…
Személyiségek, ha kerestetnek…Ahhoz kétség nem fér, hogy nagy feladatra vállalkozott Demeter Lajos, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa, amikor hozzálátott nagy munkájához, Sepsi­szentgyörgy jeles embereinek felkutatásához, az anyag feldolgozásához, rendszerezéséhez, megírásához.

Kultúra - Bogdán László:
Olvasólámpa: Az Álomkölcsönzőtől az erdélyi legendákig (Vári Attila új könyvei)
Olvasólámpa: Az Álomkölcsönzőtől az erdélyi legendákig (Vári Attila új könyvei)Vári Attila, akinek három kötete is megjelent azt idén*, és két regénye a tavaly**, egyik jellemző vallomásában így ír: „A mesék maradjanak meg a szavak birodalmában, a szavak legyenek viszont olyan áttetszően tiszta üveghegyek, amelyeket minden ezer évben meglátogat egy griffmadár, hozzátörli a csőrét, de amire a hegy elfogyna, addig az emberi melegségtől megolvadtan tovább patakzana a kristályszikla, hogy folyamok deltáin átszűrve szavai tisztaságát, elérje az igazság Óperenciás tengerét.

Magazin - :
A második bécsi döntés (1940. augusztus 30.)
Magyarország közigazgatása 1920–1944 között – kronológia (tudasbazis.sulinet.hu)1940. augusztus 30-án született meg a második bécsi döntés, melynek értelmében Magyarország visszaszerezte Romániától a trianoni békével elcsatolt Észak-Erdélyt. Amellett, hogy Magyarország jelentős revíziós sikert ért el, a döntés számos negatív következménnyel is járt, elsősorban abból a szempontból, hogy Magyarország szorosabbra fűzte viszonyát a Berlin–Róma tengellyel.

Sport - :
Sorsoltak a Bajnokok Ligájában (Labdarúgás)
A magyarországi Megyeri Balázst foglalkoztató görög Olimpiakosz a spanyol és az olasz bajnokkal, azaz a legutóbbi idényben döntős Atlético Madriddal, valamint a Juventusszal, illetve a svéd Malmö együttesével került azonos csoportba a labdarúgó Bajnokok Ligája 2014–2015-ös szezonjában.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Elhalálozás Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DEÁK ANDRÁS nyugalmazott textilgyári munkás életének 76. évében elhunyt. Temetése 2014. augusztus 30-án, szombaton 15 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 4278265

Archívum
<<2014 augusztus>>
HKSzCsPSzV
3
10
16
17
24
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.3490 RON
100 HUF = 1.3985 RON
1 EUR = 4.4126 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS