Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. július 23., szombat 19:53
Köszöntjük Lenke nevű olvasóinkat!
Közös körtánc a csángó múzeum udvarán. A szerző felvétele
2016-07-23: Közélet - Ferencz Csaba:

Csángó hozományZabola

Harmadik alapkiállítását nyitotta meg a másfél évtizedes zabolai Csángó Néprajzi Múzeum. A Csángó zesztré – hozomány című kiállítás a moldvai tárgyi kultúra egyik legünnepélyesebb szeletét, a menyasszonyi hozományt és az ahhoz kötődő szokásokat mutatja be.
2016-07-23: Máról holnapra - :

Ellentétek vonzásában

A Romániában zajló centralizációhoz három szék volt szükséges: számvevőszék, törvényszék és szekusszék – mondta Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester az egyik tusványosi beszélgetésen –, ezek együttes munkálkodása eredményeképpen jutottunk odáig, hogy ma már alig van olyan polgármesteri hivatal Székelyföldön, ahol magyarul olvasható a városháza, községháza felirat. És bár a jogelv szerint amit a törvény nem tilt, azt szabad, nálunk ez valahogy úgy hangzik, hogy amit a törvény tételesen nem ír elő, az tilos, mert a számvevőszék biztosan megtalálja a módját, hogy törvénytelennek állítsa be. Azok a helyi önkormányzatok, amelyek többet mertek tenni a székelyföldi közösségekért, előbb-utóbb az államhatalom célkeresztjébe kerültek, vezetőiket pedig meghurcolták, miközben magyar képviselők, miniszterek, államtitkárok ülnek a parlamentben.
2016-07-23: Közélet - Farcádi Botond:

Mondjunk nemet a kényszerbetelepítésreTusványos

Jankovics Róbert, Szilágyi Zsolt, Brenzovics László, Pásztor István, Répás Zsuzsanna, Potápi Árpád János, Menyhárt József, Horváth Ferenc, Tánczos Barna és Biró ZsoltNe csak Magyarország, de a Kárpát-medencei magyarság egésze üzenjen Brüsszelbe, hogy nem értünk egyet a kényszerbetelepítéssel, s magunk akarjuk eldönteni, kivel élünk együtt – a külhoni magyarság vezetői erről szóló nyilatkozatot írtak alá tegnap Tusnádfürdőn. A tusványosi szabadegyetemen immár hagyományosnak számító nemzetpolitikai kerekasztal egyik központi témáját jelentette a migráció, a Brüsszel által szorgalmazott kötelező kvóták ellen október 2-ára meghirdetett népszavazás fontossága.
2016-07-23: Közélet - Fekete Réka:

Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

A Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttese bekerül az értéktárba. szekeres attila felvételeA kürtőskalácsot, Kézdivásárhely történelmi főterét és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét javasolja az áprilisban alakult Kovászna Megyei Értéktár Bizottság felvételre a székelyföldi értéklajstromba, amelyről a tegnap Tusványoson létrehozott Székelyföldi Értéktár Bizottság dönt. A Kovászna, Hargita és Maros megyei négy-négy képviselő, valamint az Élő Erdély Egyesület elnöke, Boda Szabolcs alkotta testület a Magyar Teátrum sátorban jelentette be létrejöttét.
2016-07-23: Közélet - Farcádi Botond:

Veszélyben a kontinensünk?

Boros Bánk Levente moderátor, Kontrát Károly, Martonyi János, Brenzovics László, Cristian Pârvulescu és Gerald FrostOroszország, Iszlám Állam, terrorizmus, ellenőrizetlen migráció, az Európai Unión belüli repedések, brexit, hibrid háború, nukleáris fegyverek – az Európa biztonságát fenyegető veszélyek valóságos leltárát mutatták be Tusványoson a kontinens biztonságával foglalkozó panel meghívottjai. Többen hangoztatták: le kell számolni azzal a tévhittel, hogy többé nem következhet be háború.
2016-07-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Mivé lesz Európa?

Átalakuló európai identitás a migráció tükrében címmel tartottak gondolatébresztő beszélgetést a Bánffy Miklós-sátorban, és bár két meghívott hiányzott, a jelenlevők – Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, Andrej Cus szlovén parlamenti képviselő és Faragó Csaba, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének alelnöke – jó néhány kérdést felvetettek. Bent minden ülőhely elkelt, kintről is többen hallgatták az asztalnál ülőket.
2016-07-23: Közélet - Nagy D. István:

Esélyek és eredményekHarc a famaffia ellen

Szabó Antal, Korodi Attila, Toró Attila, Hans Hedrich, Fazakas Péter és Kovács Zoltán Csongor. Albert Levente felvételeiKis lépésekkel, fokozott ellenőrzéssel, a hatóságok egyfajta kényszerítésével lehet eredményeket elérni a gyakorlatilag a társadalom és államigazgatás szinte minden szintjét átszövő famaffiával szemben – hangzott el egyebek mellett csütörtök délután Tusványoson az ERDő nélkül nincs ERDély! Környezetvédők vs. Famaffia címet viselő panelbeszélgetés során. A meghívottak ugyanakkor a civil kurázsit, illetve az általános állampolgári felelősséget is azonosították mint a harc hatékony eszközeit.
2016-07-23: Közélet - Ferencz Csaba:

Kincs márpedig van

Gyülekeznek az előadókÍgy összegzett Szatmáry Kristóf miniszteri biztos, aki a csütörtöki, Gazdaságfejlesztés hazai forrásokból. Kincs, ami nincs? című beszélgetést moderálta. A népes előadócsapat – az előzetes program szerinti névsorból csupán Salai L. Benedek (LMP) hiányzott – ugyanis egyetértett abban, hogy a magyar gazdaság néhány éve olyan pályára lépett, amely a belső erőforrásokra alapozott fejlesztéseket teszi lehetővé.
2016-07-23: Közélet - Iochom István:

Újabb házhelyek fiataloknak

A közelmúltban Kézdivásárhely önkormányzata három fortyogófürdői parcellát ajánlott fel ingyen 35 éven aluli fiatalok számára házépítés céljából. Mivel túljelentkezés volt – kilencen nyújtották be kérésüket –, az a döntés született, hogy a város tulajdonában lévő szomszédos parcellában újabb házhelyeket adnak a másik hat jelentkezőnek és további kérvényező fiataloknak. Első lépésként a helyi tanácsnak el kell fogadnia a városvezető előterjesztését a terület átminősítéséről és az általános városrendezési terv módosításáról, ami újabb tíz-tizenhat 4–4,5 áras, házépítésre alkalmas telket jelentene. „Jó dolognak tartom, hogy a fiatalok építeni akarnak, mert ez azt mutatja, hogy nincs szándékukban elhagyni a céhes várost, hanem itt kívánnak letelepedni” – mondotta Bokor Tibor polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján.
2016-07-23: Közélet - Iochom István:

Az ügyvéd még perel

A kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalnak és helyi tanácsnak még mindig nem sikerült végleg megszabadulnia a Rácz Károly volt polgármester által jogi tanácsadásra és képviseletre szerződtetett fővárosi Eduard Predescu Ügyvédi Irodától.
2016-07-23: Közélet - :

Péntekig lehet jelentkezni a biztosképzőkbe

Július 29-e a jelentkezési határidő a rendőrbiztosképzőkben. A câmpinai Vasile Lascăr-iskolában nyolc, a kolozsvári Septimiu Mureşan-képzőben három, a nagyváradi Avram Iancu-határőrképzőben két nemzetiségi helyet biztosítanak.
2016-07-23: Közélet - :

Több mint nyolcszáz bírság

A Kovászna megyei rendőrség munkatársai a július 15–21-e közötti időszakban 828 bírságot róttak ki több mint 184 000 lej értékben – közölte az intézmény sajtóirodája tegnap. A forgalmi kihágások száma 356, a közrendészeti kihágásoké 94. 17 gépkocsivezetői jogosítványt felfüggesztettek, ebből kettőt ittas vezetésért, és szintén 17 forgalmi engedélyt időlegesen bevontak. A jelzett hét alatt 19 bűncselekményre derítettek fényt, 9 bűnözőt tetten értek. (sz.)
2016-07-23: Közélet - :

Társunk volt emberpróbáló időkben

Észrevétlenül ment el, tapintatosan. Egyik pályatársunk felajánlott segítségét sem vette igénybe, pedig amikor néhány hónapja feleségét búcsúztattuk, megígértük, hogy most rajtunk a sor. Kihívásokkal teli, küzdelmesen nehéz sorsú, egykori állami magyar színházunknak évtizedeken át hűséges társa, barátja volt. A román sajtóban meg műsorfüzeteinkben szigorú, de mindig tapintattal megfogalmazott, őszinte szóval volt társunk. Nehéz helyzetekben is. Hiszem és remélem, hogy akik az emberpróbáló, nehéz években ismerhették, azzal a tisztelettel őrzik emlékét, amit megérdemel az, aki embertársának másságát, kultúráját, anyanyelvét és hitét úgy tisztelte és becsülte, ahogy Deac Marius tette. László Károly
2016-07-23: Belföldi hírek - :

Részben marad a bírság

A marosvásárhelyi bíróság csak részben törölte el elsőfokú ítéletében azt a tízezer lejes bírságot, amelyet Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács elnökére rótt ki a csendőrség a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi felvonulás és tüntetés szervezéséért.
2016-07-23: Belföldi hírek - :

Újra elítélték Vântut

Hat év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték tegnap Sorin Ovidiu Vântut, az ország egyik legismertebb üzletemberét sikkasztásban való bűnrészesség és pénzmosás miatt.
2016-07-23: Külföldi hírek - :

Lövöldözés Münchenben

Lövések dördültek tegnap délután a müncheni Olympia plázánál Moosbach városrészben. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter három halottról beszélt.
2016-07-23: Külföldi hírek - :

Népirtás

Népirtásnak minősítette a lengyel szejm az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai mészárlást tegnap egyhangúlag elfogadott határozatában. A határozat a volhíniai mészárlás áldozatainak emléknapjává nyilvánítja július 11-ét. Nyugat-Ukrajna német megszállás alatt lévő részén 1943 júliusában csúcspontjukat érték el az UPA-nak a lengyel lakosság kiirtására irányuló akciói. A mészárlás során zömmel falusi gazdákat, nőket, gyermekeket, öregeket gyilkoltak meg. Az áldozatok pontos számát máig nem állapították meg, a lengyel történészek 110–130 ezer emberéletről beszélnek.
2016-07-23: Nemzet-nemzetiség - :

Kárpát-medencei körkép / Fontosabb megmaradni, s ráérünk majd megélni...

Kárpát-medencei körkép / Fontosabb megmaradni, s ráérünk majd megélni...A Kárpát-medence magyarjainak anyanyelvhez való ragaszkodása helyenként jellegzetes, időnként radikális, máskor az MTA viszonyulásától is eltérő összképet mutat. Két hete dr. Péntek János  kolozsvári  nyelvészprofesszor, akadémikus egy-két közös kérdésben megengedőbb vélekedését olvashatták. Ezúttal a délvidéki dr. Csordás Mihály író,  nyelvkutató, az MTA köztestületi tagjának Zsoldos Bencével való beszélgetése szerkesztett változatát és Lackfi János költő glosszáját közöljük. (Az  interjút a Podolszki József publicisztikai pályázat díjazta.)
2016-07-23: Nemzet-nemzetiség - :

Kúl ez a plészPesti posta

Kúl ez a plész (Pesti posta)Megfontolt nyelvtudósi szemlélet szerint a fiatalság laza stílusa valósággal ördögtől való, a magyar nyelv szentélyeibe ily alpári kifejezésekkel tilos berongyolni, oppárdon, betörni. Ha ki bárdolatlan szókkal ékíti mondandóját, az közönséges csíra, avagy totál kopár gyökér, pontosabban pernahajder, kófic, esetleg „pöhös nyagóc”, ahogy Kálnoky László írja Shakespeare-halandzsájában. Az ilyen nem méltó komiszkenyérre és patakvízre, múzsák helyett csókdossa homlokon holmi tré luvnya, ámen.
2016-07-23: Élő múlt - :

Magyar Bukarest /19./Hencz Hilda

Fekete József: A repülősök emlékműveA román nyelvű érettségi vizsgákra vonatkozó törvények 1924-es megjelenéséig szállingózni kezdtek Bukarestbe a tanulmányaikat folytatni óhajtó fiatalok, akiket az erdélyi magyarok többsége „árulónak” tartott. Jövetelük legfőbb oka az volt, hogy rendkívül leszűkültek a választási lehetőségek a továbbtanulás terén. A magyarországi tanulmányokat nem ismerték el Romániában, és Kolozsváron majdnem az összes magyar kart megszüntették. Biztos karriert csak a teológia ígért, azonban ide túl sok volt a jelentkező. Más karokon csak román nyelven lehetett tanulni, és műegyetem, orvosi, gyógyszerész, jogi, műépítész vagy képzőművész képzés csak Bukarestben volt. A közgazdaságról nem nagyon tudott senki. 1924-ben Erdélyben mindössze 150 magyar egyetemista maradt.
2016-07-23: Kultúra - :

Az egymásra kacsintás zenéjeBeszélgetés Filip Ignáccal, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatójával

Az egymásra kacsintás zenéje (Beszélgetés Filip Ignáccal, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatójával)Közel száz éve fedezte fel magának újra a világ a bensőséges zenei élményre vágyók műfaját, a régizenét. Egyik legismertebb hazai művelőjével, Filip Ignác sepsiszentgyörgyi zenésszel, egyetemi tanárral a Szent György Napok zenei szignójának eredetéről is beszélgettünk.
2016-07-23: Kiscimbora - :

A rák haladásaRomhányi József

Egy nagyeszű fóka rámordult a rákra: – Ne haladjon hátra, hisz nem jut előbbre soha, kinek vissza van az oda. Ám a ráknak, mi tagadás, visszásnak tűnt ez a tanács. Azt értette belőle, szégyenszemre hátráljon meg előre. De kevéssel előbb úgy gondolta aztán, más kárát tanulná meg a saját hasznán, hogyha maga mögött egy célt is kiszabva, előregázolna hátra az iszapba. Viszont azt is tudta a nyomorult pára, az ilyesmi nem megy úgy holnapról mára, és hogy ne hagyja a drága időt veszni, elhatározta, már tegnap el is kezdi.
2016-07-23: Kiscimbora - :

A pillangók királyaMóra Ferenc

Molnár Helga, SepsiszentgyörgyMikor én iskolás gyerek voltam, de sok szép lepkét fogtam! Egyszer valami erdőkerülő vetődött a házunkhoz. Eldicsekedtem neki egy gyönyörű pillangóval. – Nem sokat ér ez, öcsém, míg meg nem szerzed hozzá a pillangókirályt is. Majd kőbálvánnyá meredtem, úgy elszomorodtam.
2016-07-23: Kiscimbora - :

A ledőlt szoborBenedek Elek: Öcsike levelei az ő nadselű gondolatairól

Édes nagyapókám, én mostanában a világ legnagyobb költőjének, Petőfi Sándornak a verseit olvasgatom. Újra meg újra elolvasom egyik-másik versét, nem tudok betelni a gyönyörűséggel. Tegnap este például a Ledőlt szobor című költeményt háromszor is elolvastam, s azt hiszem, már hiba nélkül el tudnám szavalni. Egyszerre aztán, képzelje, édes nagyapókám, ebből a fenséges, szép költeményből eszembe jutott, hogy egyszer én is voltam szobor, mégpedig élő, majd ledőlt szobor, miként a Petőfi szobra, amely e hazát példázza. Igen, a magyar hazát, mely sok századon át magas hegytetején állott, aztán ledőlt…
2016-07-23: Magazin - :

Csontváry-tárlat Csíkszeredában

Mandulavirágzás Taorminában, 1902 (Janus Pannonius Múzeum, Pécs)„Munkácsy neve után a Csontváryé cseng legismerősebben a magyar művészetet kedvelők számára” – írja Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója a Csontváry Kosztka Tivadar-tárlat katalógusának előszavában. Ezt az állítást mi sem bizonyítja jobban, mint a kiállítás látogatóinak kiemelkedően magas száma. A budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködésnek köszönhetően 48 alkotás látható öt teremben augusztus 20-ig. Bellák Gábor művészettörténész a Hargita Népében megjelent tanulmányából közlünk alább részletet.
2016-07-23: Magazin - :

A nándorfehérvári diadal emléknapján

Történelmi zászlókkal vonultak a Lánchídon át a budai várba560 éve, 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed szultán hadai felett. A csatamezőn aratott győzelem hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett. Hunyadiék diadalára azóta a déli harangszó emlékezteti a keresztény világot. A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-es országgyűlési határozat rendelkezik Magyarországon.
2016-07-23: Sport - :

A második fordulóLabdarúgás

A második forduló (Labdarúgás)Ma és holnap a második fordulóval folytatódik a magyarországi labdarúgó OTP Bank Liga. A kör slágermeccse a Budapest Honvéd–Ferencváros találkozó, ám a Diósgyőri VTK–Újpest FC és a Vasas–Debrecen mérkőzés is ígér némi izgalmat. A program: ma Haladás–Mezőkövesd, Diósgyőri VTK–Újpest FC, Budapest Honvéd–Ferencváros; vasárnap Gyirmót FC–MTK Budapest, Paksi FC–Videoton FC, Vasas–Debrecen.
2016-07-23: Sport - :

Döntetlennel jutott tovább a VideotonLabdarúgás

Döntetlennel jutott tovább a Videoton (Labdarúgás)A Videoton 1–1-es döntetlent ért el a Cukaricki vendégeként a labdarúgó Európa Liga-selejtező második fordulójának csütörtöki visszavágóján, így a múlt héten hazai pályán aratott 2–0-s győzelmének köszönhetően továbbjutott. A szerb együttes az elefántcsontparti Ismael Fofana révén szerzett vezetést a 13. percben, a székesfehérváriak Géresi Krisztián góljával egyenlítettek.
2016-07-23: Sport - :

Apadó érdeklődésOlimpia – Rio, 2016

Apadó érdeklődés (Olimpia – Rio, 2016)Még mindig nem talált gazdára a belépőjegyek 28 százaléka az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiára. A helyi szervezőbizottság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy eddig 4,4 millió jegyet adtak el, ez az összes belépő mintegy 72 százaléka. Hozzátette: az értékesítésből eddig 978 millió realra tettek szert, ami az eredetileg becsült bevétel 93 százaléka.
2016-07-23: Sport - :

Marc Gasol lemarad az olimpiárólOlimpia – Rio, 2016

Marc Gasol lemarad az olimpiáról (Olimpia – Rio, 2016)A spanyol Marc Gasol nem épült fel sérüléséből, ezért kihagyja az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpia kosárlabdatornáját.
2016-07-23: Sport - :

Rosberg hosszabbított a MercedesszelForma–1

Rosberg hosszabbított a Mercedesszel (Forma–1)Nico Rosberg, a Forma–1-ben szereplő Mercedes-istálló versenyzője két évvel meghosszabbította a szerződését – adta hírül péntek délelőtt a Nemzetisport.hu.
2016-07-23: Sport - :

Froome nem akárhogy tekerKerékpározás

Froome nem akárhogy teker (Kerékpározás)A címvédő és éllovas Chris Froome nyerte a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny csütörtöki, 18. szakaszát, amely egyéni hegyi időfutam volt.
2016-07-23: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Szent Anna-tói megemlékezés 1981, Anna-nap, Szent Anna-tó. Az akkor és ott történtek harmincötödik évfordulóján az emlékezés, emlékeztetés és hagyományteremtés szándékával hívják az események egykori szereplőit, résztvevőit, illetve nézőit közös főhajtásra és tanácskozásra július 26-án 13 órától a Szent Anna-tó melletti kápolnához. Érdeklődni Bedő Zoltánnál (0744 824 042) és Fazakas Zoltánnál (0744 347 230).
2016-07-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás Fájó szívvel, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, dédnagytata, testvér, rokon, szomszéd és jó barát, id. KOVÁCS IMRE életének 84., házasságának 56. évében elhunyt. Temetése július 24-én 14 órától lesz a szörcsei ravatalozóból. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 18151
2016-07-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Utcák javítás közben

Javában zajlik a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utca felújítása. Fotó: Albert LeventeA Vadász utcában a koptatóréteget is elterítették, már csak az úttest festése és a közlekedési táblák kihelyezése van hátra – közölte tegnap Antal Árpád polgármester. Sepsiszentgyörgyön jelenleg néhány utcában dolgoznak az utászok: a Kender utcában aszfaltoznak, a szomszédos kis utcákban a gázvezetéket kell mélyebbre helyezni, a Bartók Béla utcában is látszik a haladás.
2016-07-22: Közélet - Szekeres Attila:

Kell a bizalom és az együttműködésSzékelyföld jövője

Ráduly Róbert, Tamás Sándor és Antal Árpád. Fotó: Albert LeventeA Választások után a székelyföldi önkormányzatokban címmel szervezett tegnapi tusványosi beszélgetésen Demeter Szilárd, a Századvég Alapítvány elemzője moderátorként két kérdéskörben faggatta a meghívott önkormányzati vezetőket: mi várható az őszi parlamenti választások után, valamint van-e, lesz-e a székelyföldi önkormányzatoknak olyan gazdasági, társadalmi, kulturális fejlesztési stratégiájuk, amelyek összefűzhetők egy egységes Székelyföld-stratégiává?
2016-07-22: Közélet - Iochom István:

Két műemlék épületről döntöttekTanácsülés Kézdivásárhelyen

Felújításra vár az egykori minorita rendház. A szerző felvételeTegnap az eddigi 18 órai kezdéstől eltérően, 14 órától tartotta első soros tanácsülését Kézdivásárhely június 5-én megválasztott tizenkilenc tagú önkormányzati testülete. A rendszerváltás óta először zajlott  román és magyar nyelven az ülés.
2016-07-22: Közélet - Iochom István:

Megállt az idő a Vasút utcában

Járdát készítenek a Vasút utcában. A szerző felvételeA kézdivásárhelyi Vasút utca áldatlan állapotáról számtalanszor írtunk lapunk hasábjain. Az utca egyik szakaszára került ugyan a múlt évben egy vékony aszfaltréteg, de a koptatót már nem öntötték rá. A kórház pszichiátria osztályának épületétől a Gyárak utcáig csak az alapozás készült el, időközben a brassói Conforest Rt., a munkálatokat végző cég ellen csődeljárás indult.
2016-07-22: Közélet - Fekete Réka:

Önkénteseket toboroznak

Önkénteseket toboroznak„Néha nehezemre esik felkelni, itt fáj, ott fáj, de tudom, hogy várnak a gyermekek, vágynak a szeretetre, és ez célt ad nyugdíjaséveimnek” – mondta Bába Berta (Berta mama), a Diakónia Keresztyén Alapítvány önkéntese a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Idősek otthonában azon a találkozón, amelyet a helyi Caritas segélyszervezet kezdeményezett, hogy önkénteseket toborozzon egyik szociális programjához.
2016-07-22: Közélet - Hecser László:

Épületeket vesznek bérbe Baróton

A közbirtokossággal a művelődési háznak otthont biztosító ingatlan, a katolikus egyházzal pedig a diákdombi iskolaépület bérléséről döntött Barót tanácsa.
2016-07-22: Közélet - Fekete Réka:

Az értékőrzés össznemzeti ügy

Boda Szabolcs és Szakáli István Loránd. Fotó: Albert LeventeAz értékgyűjtő és -őrző mozgalom remek lehetőség ráébreszteni a közösségeket saját kincseikre, ehhez a hungarikumtörvény csak eszköz, amelynek segítségével összeállítható az értéklista, de legalább ilyen fontos az az értékorientált gondolkodás, amely mögötte kialakul – összegezhető Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, a Hungarikum Bizottság titkára előadásának üzenete, amely szerdán hangzott el Tusványoson az Erdély Café – Értéksátorban.
2016-07-22: Közélet - Nagy D. István:

Mire elég a demokrácia?Szembenézés a kommunizmussal

Tusványosi táborozók. Albert Levente felvételeHol tart és egyáltalán milyen esélyei vannak még a kommunizmus bűntetteit feltáró, az elkövetőket felelősségre vonó kezdeményezésnek, illetve lehetséges-e, hogy a nemzetközi közvélemény a nácizmushoz hasonlóan elítélje a vasfüggöny mögött történteket, emberiesség elleni tettként kezelje azokat – egyebek mellett ezt a kérdéskört járták körül a Justice 2.0. A kommunizmus bűntettei, az európai büntetőbíróság felállításának esélyei című beszélgetés résztvevői szerda délután Tusványoson.
2016-07-22: Belföldi hírek - :

Nőttek a bérek

Az idei első fél évben átlagosan 10 százalékkal nőttek a bérek a versenyszférában a tavalyi hasonló időszakhoz mérten.
2016-07-22: Belföldi hírek - :

Ösztönzik a gazdák szövetkezését

Kihirdette Klaus Iohannis államelnök a gazdák szövetkezését adókedvezményekkel ösztönző törvénymódosítást – közölte tegnap az elnöki hivatal.
2016-07-22: Hírsaláta - :

Hírsaláta

ŐSZTŐL ONLINE ADÓFIZETÉS. Ősztől minden állampolgár online fizetheti be az adókat és illetékeket – jelentette be Facebook-bejegyzésben Dacian Cioloş miniszterelnök. Mint írta, már meghirdették a közbeszerzést a bankkártyával történő online fizetéseket lehetővé tevő szolgáltatásra, melynek a bevezetése fontos lépés lesz az adóhatóság és az adófizetők közötti kapcsolat egyszerűsítésére és a bürokrácia csökkentésére. A miniszterelnök hangsúlyozta, folytatni fogják az elkezdett fejlesztéseket, hogy modern és emberbarát közigazgatást alakítsanak ki Romániában. A pénzügyminisztérium szerint szeptember végére zárulhat le a közbeszerzési folyamat, így ősztől minden típusú adót, díjat és a büntetéseket is ki lehet majd fizetni bankkártyával a Ghiseul.ro online rendszeren keresztül. Mostanáig ezt a felületet a helyi adók befizetésére használták az önkormányzatok, de viszonylag kevesen csatlakoztak eddig a rendszerre. (Erdély fm)
2016-07-22: Világfigyelő - :

Rendkívüli állapot Törökországban

Törökországban három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a puccskísérlet nyomán Recep Tayyip Erdogan államfő, amivel tegnap a parlament nagy többsége is egyetértett. A legnagyobb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt bejelentette, hogy nem támogatja a rendkívüli állapot bevezetését.
2016-07-22: Világfigyelő - :

A külhoni magyarok szavazata is számítKvótareferendum

A népszavazáson való részvételre ösztönzi a kormány a visszahonosított határon túli magyarokat – mondta tegnap Kovács Zoltán kormányszóvivő Tusványoson.
2016-07-22: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A korrupció öl és virul

A Cioloş-kormány nyolc hónappal kenyérbe lépése után meghirdette a korrupcióellenes hadjáratot, stratégiát is kidolgozott, amelynek bemutatásán a miniszterelnök a mentalitásváltás fontosságáról beszélt, és elsősorban átlátható döntéseket ígért.
2016-07-22: Jegyzetek - Kuti János:

Pancser puccs a hatalomért?

Az elvetélt törökországi katonai puccs után senki nem tudja pontosan, tulajdonképpen mi is történt péntek éjszaka. Az akciót valójában szombat hajnali háromra időzítették, és bár borzasztóan titkos volt, a szervezetlen szervezők attól tartottak, hogy nyilvánosságra kerül, és megbuktatják. De a puccsolók hiába hozták előre akciójukat péntekre, mégis csütörtököt mondtak.