Sepsiszentgyörgy, 2014. július 23., szerda 22:55
Köszöntjük Lenke nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. július 23., szerda:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
 • Közélet
 • Világfigyelő
 • Pénz, piac, vállalkozás
 • Faluvilág
 • Emlékezet
 • Magazin
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Sport
 • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
Tusványos színeváltozásai
Huszonöt év nagy idő. Majd fél emberöltő, mely meghatározó az egyén életében, a rendszerváltások után formálódó demokráciánkban, a pártok alakulásában és Tus­ványos, az egykor Bálványosról induló szabadegyetem és diáktábor színeváltozásaiban.

Közélet - Iochom István:
Negyedszázados a bálványosi folyamat
Koszorúznak a bálványosi szabadegyetem alapítóiTörténetekből történelem – ez a mottója idén a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak, melynek nulladik napját tegnap jelképesen annak bölcsőhelyén, Bálványosfürdőn szervezték meg.  

Közélet - Hecser László:
Épül a nagyajtai híd
Épül a nagyajtai hídMa kezdik el a Nagyajtát Apácával összekötő híd építését. Kovács Ödön megyemenedzser szerint legkésőbb jövő esztendő kora nyaráig átadják a 109 méter hosszú hidat.

Közélet - :
Prefektusi intelem táborszervezőknek
Hargita megye kormánymegbízottja a törvények betartására szólította fel tegnap a Hargita megyei táborok szervezőit. Adrian Jean Andrei kilátásba helyezte, amennyiben az érintettek ezeket áthágják, keresettel fordulnak az illetékes román állami szervekhez.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Járulékcsökkentés kérdések és magyarázatok közt
Eljött a pillanat, amikor Romániának fel kell vállalnia a tb-járulék csökkentését, hogy több adózott munkahely legyen – nyilatkozta tegnap Nagy­szebenben Victor Ponta. A kormányfő úgy fogalmazott, ez a cél „minden áldozatot megér”, különösképpen, hogy ezt most „megengedhetjük magunknak”.  

Világfigyelő - :
Szigorúbb szankciókat sürgetnek az EP-képviselők (Lelőtt maláj utasszállító repülőgép)
A szakadárok átadják a repülő fekete dobozátSzigorúbb szankciók bevezetését sürgetik Oroszországgal szemben az Európai Parlament (EP) képviselői, miután az uniós parlament külügyi bizottsága tegnap megbeszéléseket folytatott Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel. Az EP sajtószolgálatának közleménye szerint Klimkin úgy vélte, hogy Ukrajna európai törekvései miatt kénytelen „bűnhődni”, ezért az EU-nak szolidárisnak kell lennie Kijevvel.  

Világfigyelő - :
Megváltozott Kelet-Európa biztonsági helyzete
Bronislaw Komorowski lengyel elnök a kilenc kelet-közép-európai államfő tegnapi varsói tanácskozása utáni sajtótájékoztatón leszögezte: az orosz–ukrán konfliktus következtében tartósan új biztonsági helyzet állt elő a NATO keleti határán.

Pénz, piac, vállalkozás - :
Rohamosan nő az államadósság
Négy év alatt két és félszeresére nőtt a román állam adóssága: az idén májusban 60 milliárd eurós tartozás már a belső nemzeti össztermék (GDP) 40,8 százalékát tette ki – írja a Ziarul Financiar, amely szerint ehhez főként az a rekordértékű, közel 20 milliárd eurós hitel járult hozzá, amelyet 2009-ben vett fel Románia a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Bizottságtól és a Világbanktól.

Pénz, piac, vállalkozás - :
Növekszik az autópiac
A tavalyi év első feléhez képest egyharmaddal több új autót adtak el idén Romániában, noha az autógyártás több mint 6 százalékkal csökkent 2013 elejéhez viszonyítva.

Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:
Három új csarnok épül (Kézdivásárhelyi ipari park)
Épülnek a csarnokok a volt fás cég udvarán                     A szerző felvételeHa minden a terv szerint halad, október közepén Kézdivásárhelyen megnyitják a volt fás vállalat helyén a nyolchektáros ipari parkot.

Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:
Ünneplő Bita
Helyén a régi tábla                       A szerző felvételeiÖreg fák – emlékfák sorozatunkban szóltunk arról, hogy az ezredéves ünnepségek előestéjén egy Bitáról elszármazott erdészmérnök, Szabó Ignác különleges fenyőcsemetékből millenniumi fasort telepített szülőfaluja temetőjébe, amelyet akkor emléktáblával meg is jelölt.

Emlékezet - Iochom István:
Katonaélet a világháborúban (A kézdivásárhelyi Máthé Gábor visszatekintése)
Máthé GáborA 93 éves Máthé Gábor – Gabi bácsi, ahogy mindenki ismeri – a Vigadó közvetlen szomszédságában, annak jobb oldalán, az 1880-as években épült emeletes házban lakik. Idős kora ellenére úgy emlékszik a régi eseményekre, mintha tegnap történtek volna. Szívesen mesél életéről – mi elsősorban második világháborús élményeiről faggattuk a minap.  

Magazin - :
György herceget ünnepelték
György herceget ünnepeltékÚjabb fotók jelentek meg Cambridge hercegének és hercegnőjének első gyermeke, a brit trónutódlási sorban harmadikként szereplő György herceg első születésnapja alkalmából.

Magazin - :
Pálfi György: csoda csak egyszer történik
Pálfi György Budapesten	Fotó: MTI/Kallos BeaA Karlovy Varyban nemrég véget ért nemzetközi filmfesztiválon három díjat is elnyert Pálfi György filmrendező szerint csoda, hogy elkészülhetett a dél-koreai támogatásból forgatott Szabadesés című filmje. A Karlovy Vary-i fesztivál versenyprogramjának zsűrije Pálfi Györgynek ítélte a legjobb rendező díját, és különdíjjal is jutalmazta a filmet, emellett az Europa Cinemas mozihálózat is díjazta az alkotást. A rendező arról is beszélt, csúszik a Toldi című film forgatása.  

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Tusványos, 2014 A csütörtöki programból: a Lőrincz Csaba sátorban 10 órától Önkormányzatiság a Kárpát-medencében: országos kontra helyi érdekérvényesítés?, 13 órától Kicsavart történelem – Az első világháború különböző értelmezései, 15 órától Te kivel bankolsz?, 16 órától Egypercesek az egykori szervezőktől, részvevőktől;

Sport - :
Magyar siker a horvátok ellen (Vízilabda)
Magyar siker a horvátok ellen (Vízilabda)A magyar férfiválogatott egy góllal legyőzte a horvátok nemzeti csapatát a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfitornájának utolsó csoportfordulójában a hétfői program zárómérkőzésén.

Sport - :
Feladta a Tourt a világbajnok (Kerékpározás)
Tüdőgyulladás miatt visszalépett a Tour de France-tól a portugálok világbajnok kerékpárosa, Rui Costa. A Lampre Merida bringása a keddi, 16. szakasz előtt jelezte, nem folytatja a küzdelmet.

Közélet - Farkas Réka:
Közélet, politika, szórakozás (Tusványos huszonötödször)
Közélet, politika, szórakozás (Tusványos huszonötödször)Múltidézéssel kezdődött tegnap a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, azaz Tusványos 25. kiadása, de a rendezvény nagyközönségnek szánt tulajdonképpeni programja ma rajtol: húsz helyszínen száznál is több programmal várják az érdeklődőket az Olt-parti kempingbe.  

Közélet - Bokor Gábor:
Elégedetlenek a kovásznaiak a vízszolgáltatással
A Ştefan cel Mare utcában is kicserélték a vízvezetéket, az út helyreállítása még várat magáraBizonyos cégek zsarolják a kovásznai lakosságot, köztük a vízszolgáltató is – írta szerkesztőségünknek címzett panaszlevelében Lukács János. A vízszolgáltató döntése értelmében a fogyasztóknak kell megfizetniük a vízveszteséget is, így a számlák értéke egyik hónapról a másikra hat-hétszeresére nőtt. Az eddig 60–70 lejes számlák most elérik a 320–350 lejt, ami az átlagos kovásznai lakos havi fizetésének felét jelenti – mutatott rá Lukács.  

Közélet - :
Zavarják Bukarestet az autonómiahatározatok
Romániát semmilyen nemzetközi jogi szabályozás nem kötelezi arra, hogy Székelyföldnek önrendelkezést biztosítson – állítja a román kormány, amelynek álláspontját a Krónika napilap idézte.

Közélet - :
Új adótörvénykönyv őszre
Legkorábban szeptemberben kerülhet a törvényhozás asztalára az új adótörvénykönyv tervezete, a javasolt intézkedéseket pedig foganatosításuk előtt fél évvel nyilvánosságra hozzák – jelentette be tegnap Victor Ponta.

Közélet - :
Felújították a fehéregyházi Petőfi-emlékművet
Felújították a fehéregyházi Petőfi-emlékművetFelújították a Segesvár mellett lévő fehéregyházi Petőfi-emlékművet, amelyet az elmúlt években többször megrongáltak.

Világfigyelő - :
Ukrán fegyveresek Szeverodonyeckben
Az oroszbarát szakadárok elleni „terrorellenes műveletben” részt vevő ukrán erők elfoglalták a több mint százezer lakosú Szeve­ro­donyeck városát Luhanszk megyében – közölte tegnap Twitter-oldalán Arszen Ava­kov belügyminiszter.

Világfigyelő - :
Tárgyalásokat sürget az ENSZ főtitkára
Hagyják abba a harcot, és kezdjenek tárgyalni – szólította fel tegnap a Gázai övezetben harcoló feleket tel-avivi sajtótájékoztatóján az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun Egyiptomból érkezett Izraelbe, hogy a július 8-án indított izraeli Erős Szikla hadműveletetHagyják abba a harcot, és kezdjenek tárgyalni – szólította fel tegnap a Gázai övezetben harcoló feleket tel-avivi sajtótájékoztatóján az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun Egyiptomból érkezett Izraelbe, hogy a július 8-án indított izraeli Erős Szikla hadműveletet lezáró tűzszünetről tárgyaljon. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel Tel-Avivban, a Palesztin Hatóság vezetőivel pedig Rámalláhban folytatott megbeszéléseket.

Pénz, piac, vállalkozás - :
Népszerű az Első Ház program
Népszerű az Első Ház programHat hónap alatt több mint tizenegyezer hitelt hagyott jóvá a hiteleket garantáló országos alap az Első Ház programban, a kölcsönök közel 30 százalékát fővárosiak igényelték. A lakásvásárlást célzó hitelkérelmek 8 százaléka Kolozs megyéből, 7,1 százaléka Ilfov, 5,8 százaléka pedig Temes megyéből futott be, a Konstanca, Brassó, Szeben és Iaşi megyében jegyzett igénylések aránya 3–5 százalék közötti.  

Pénz, piac, vállalkozás - :
Csak ötven kilométer épül
Július elején mindössze 50 kilométernyi autópálya építésén dolgoztak Romániában, és további 140 kilométeren kezdődött meg a tervezés és engedélyeztetés – derül ki az országutakért és autópályákért felelős hatóság összesítéséből.

Pénz, piac, vállalkozás - :
Nem kell az erdélyi tej?
Felmondta az együttműködést a Friesland Campina tulajdonában levő, kolozsvári Napolact Rt. az erdélyi tejtermelőkkel, s a továbbiakban Magyarországról importált tejből fogja gyártani termékeit – állítja Claudiu Frânc, a Romániai Szarvasmarha-tenyésztők Szövet­sé­gének elnöke. A cég cáfol, de a gazdák nyugtalanok, ellenlépéseket is terveznek.

Faluvilág - :
A kálnoki unitárius templom orgonája
Az egykori orgona darabjai a kálnoki templom padlásán                      A szerző felvételeA sepsikálnoki unitárius templom orgonájának építése a XIX. század elején történt egyházi szemléletváltás következménye. A század első felében több egyházközség határozta el, hogy orgonát készíttet temploma számára.

Magazin - :
Macalik Ernő, a karcfalvi füvesember
Macalik Ernő, a karcfalvi füvesemberA gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

Magazin - :
Kötet Tolnay Klári emlékére
Tolnay Klári születésnapján mutatták be a Deák Palotában a Márai nyomdokán – A Színésznő című kötetet, amelyben a Tolnay-emlékév alkalmából meghirdetett irodalmi pályázat nyertes alkotásai olvashatók.  

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Elhalálozás Megrendülten, szívünk mély fájdalmával, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, testvér, vő, sógor, koma, jó szomszéd és jó barát, a szentegyházi születésű árkosi GEDŐ PÉTER életének 53., házasságának 26. évében rövid, de súlyos betegség után hirtelen elhunyt. Temetése 2014. július 24-én, csütörtökön 15 órakor lesz az árkosi ravatalozóháztól az árkosi temetőben. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4277285

Sport - :
Blázer Imola a világbajnokságon (Atlétika)
Tegnap megkezdődött az amerikai Oregon állam Eugene városában a junior I-es atléták világbajnoksága. Romániát 19 atléta képviseli, köztük a sepsiszentgyörgyi Blázer Imola, aki a 400 méteres gátfutásban rajtol. Imola, sok sikert!

Sport - :
Első magyar érem (Vívás)
A kazanyi világbajnokságon megkezdődtek a csapatversenyek. Elsőként a kardvívók léptek pástra. A Szilágyi Áron vezette magyar kardcsapat megszerezte a magyarok első aranyérmét, míg a nők a kilencedik helyen zártak.

Sport - :
James Rodriguezé a vb legszebb gólja (Labdarúgás)
James Rodriguez, a kolumbiai válogatott csatár Uruguay ellen szerzett találatát választották a szurkolók a július 13-án befejeződött brazíliai labdarúgó-világbajnokság legszebb góljának.

hirdetés
Archívum
<<2014 július>>
HKSzCsPSzV
6
13
20
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.2891 RON
100 HUF = 1.4417 RON
1 EUR = 4.4290 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS