Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. július 20., csütörtök 21:22
Köszöntjük Illés nevű olvasóinkat!
Családok találkozóhelyévé vált Tusványos. Albert Levente felvételei
2017-07-20: Közélet - Farcádi Botond:

Legyen Tusványos a Kárpát-medence lelkeElkezdődött a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Donald Trump amerikai elnök és „kisgazda”-programja, a Sepsi OSK labdarúgócsapat feljutása az élvonalba, medve és nemzetpolitika, magyar nyelvű sportközvetítések és Klaus Iohannis székelyföldi látogatása – első ránézésre aligha összeillő témakörök ezek, a Tusványosi Autonóm Köztársaságban azonban jól megférnek egymás mellett, és igen: minderről szó esett a Tusnádfürdőn megrendezett 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitóján tegnap reggel. S bár a felszólalók szerteágazó témákat érintettek a Lőrincz Csaba sátorban zajlott beszélgetésen, Klaus Iohannis román államelnök előző napi hivatalos székelyföldi látogatása rányomta bélyegét a nyitányra: az előadók közül többen kitértek erre, és úgy értékelték, reményt jelenthet a magyar–román kapcsolatok javítására.  
2017-07-20: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Iohannis látogatása után a világ

Adott feladatot Klaus Iohannis Tusványos gyülekező népének: a román államelnök székelyföldi hivatalos látogatása nemcsak szűkebb térségünk számára jelentős közéleti esemény, de akár geopolitikai jelentésekkel is bírhat. A többség-kisebbség, román államhatalom és erdélyi magyar közösség viszonya ugyanis fontos tényező a magyar–román államközi kapcsolatokban, ez utóbbi pedig a kelet-közép-európai térség stabilitásának egyik lényeges eleme.
2017-07-20: Közélet - Iochom István:

Készülnek az Őszi sokadalomraKézdivásárhely

A szerző archív felvételeiKézdivásárhely városünnepe az Őszi sokadalom, amelyet az Értékszüret mottóval idén augusztus 24. és 27. között hatodik alkalommal szerveznek meg.  
2017-07-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Körbejárták a medvétTusványos

Körbejárták a medvét (Tusványos)Minden szempontból igyekeztek megvizsgálni a már mindennapos gonddá vált medvekérdést A medve nem játék címmel tegnap délelőtt megtartott tusványosi beszélgetésen, s bár a meghívottak és a hozzászólók különböző oldalakról közelítették meg a témát, abban teljes volt az egyetértés, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, valamit tenni kell. Megoldási javaslatokat is megfogalmaztak, ezek elfogadásához és alkalmazásához azonban minisztériumi döntésre van szükség, és Bukarest nagyon ráérősen mozog.  
2017-07-20: Közélet - :

A polgármestereknek a közösségépítésben is szerepet kell vállalniukTusványos

A Kárpát-medence magyar polgármestereinek a városgazda szerepén túl a közösségépítésben is szerepet kell vállalniuk – fogalmazódott meg tegnap Tusványos önkormányzati tárgyú pódiumbeszélgetésén, amelyen felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, magyarországi és erdélyi polgármesterek, önkormányzati szakemberek beszélgettek munkájukról, országuk önkormányzati rendszerének sajátosságairól.  
2017-07-20: Közélet - Hecser László:

Kimondani, hogy kell az autonómia

Benedek Erika, az Erdélyi Magyar Néppárt erdővidéki szervezetének elnöke úgy véli, Klaus Iohannis székelyföldi látogatása hasznos volt, s reményét fejezte ki: az államfő nemcsak azért keresett fel, mert a választásokon voksokat remél közösségünktől, hanem mert érdeklődése őszinte, s tudni szeretné, melyek gondjaink.  
2017-07-20: Közélet - Bokor Gábor:

Korszerű szemétlerakókat építenekKovászna

Korszerű szemétlerakókat építenek (Kovászna)A szelektív hulladékgyűjtést kívánják népszerűsíteni Kovásznán. A városháza tíz utcában tizenkét modern szeméttárolót telepít (az Aurel Vlaicu és a Szabadság utcákban kettőt-kettőt). A város költségvetéséből 180 ezer lejt különítettek el a célra.  
2017-07-20: Belföld - :

Támogatják a külhoni családi vállalkozásokat

Potápi Árpád János a megnyitó beszélgetésen. Fotó: Facebook.com/tusvanyosA magyar nemzetpolitikai államtitkárság meghosszabbította A külhoni magyar családi vállalkozások éve program pályázatainak határidejét, a kérelmeket július 31-ig várják. A teljes támogatási keretösszeg 830 millió forint.  
2017-07-20: Belföld - :

Erdélyi magyar lapok Iohannis látogatásáról

Az erdélyi magyar lapokban és portálokon közölt véleménycikkek egybecsengő megállapítása, hogy nem hozott érdemi előrelépést a székelyföldi jogkövetelések tekintetében Klaus Iohannis államfő keddi székelyföldi látogatása.  
2017-07-20: Belföldi hírek - :

Román–japán együttműködés

A Cotroceni-palotában fogadta tegnap Klaus Iohannis államfő Japán külügyminiszterét, Nobuo Kishit. Az elnöki hivatal közleménye arról tájékoztat, hogy a felek Románia és Japán partneri kapcsolatainak megerősítéséről, a magas szintű politikai kapcsolatok fellendítéséről, a gazdasági, kulturális, valamint személyek közti együttműködés elmélyítéséről tárgyaltak.
2017-07-20: Belföldi hírek - :

Elítéltek is lehetnek kormánytagok?

Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta tegnapi sajtóértekezletén, hogy várhatóan szeptember elején nyújtják be a parlamentben a közigazgatási törvénykönyv tervezetét.
2017-07-20: Belföldi hírek - :

Tájékoztató kampány a szavazáshoz

A jövő évi magyarországi parlamenti választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyaroknak szóló tájékoztató kampányt indít az Eurotrans Alapítvány – közölték tegnap a kezdeményezők.
2017-07-20: Hírsaláta - :

A hadgyakorlat áldozata

A Dunába süllyedt egy páncélozott kétéltű jármű (TAB) a Románia területén zajló, Saber Guardian elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat alatt – közölték tegnap a védelmi minisztérium illetékesei. Az idézett források szerint a szárazföldi erőkhöz tartozó páncélozott jármű Ialomiţa megyében, Borduşani közelében süllyedt el. A védelmi minisztérium illetékesei leszögezték, hogy a balesetnek nincsenek áldozatai. A csapatszállítót később húzzák ki a folyóból, a helyet bójákkal jelölték meg a folyami hajózás zavartalansága érdekében – tájékoztat a közlemény. A Bulgária, Magyarország és Románia területén zajló SG17 nemzetközi hadgyakorlaton 25 ezer katona vesz részt 22 országból. (Agerpres/Maszol)
2017-07-20: Világfigyelő - :

A visegrádi négyek a terrorizmus ellen

Benjámin Netanjahu és Orbán Viktor a pesti vigadói sajtótájékoztatón. MTI-fotó: Mohai BalázsBenjámin Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek (V4) országaival – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten a V4-es országok és Izrael kormányfőjének tanácskozását követően. A magyar kormányfő azt is közölte: kidolgozzák egy közös munkacsoport felállítását a technológiai kooperáció elősegítése érdekében. Az izraeli miniszterelnök meghívta a V4 kormányfőit Izraelbe, azt a felek elfogadták – tudatta Orbán Viktor, aki egyúttal azt is sürgette, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát az észszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput.  
2017-07-20: Világfigyelő - :

Gyermekeket bántalmaztak a regensburgi dóm fiúkórusában

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás 1945 óta a németországi Regensburg katolikus székesegyházának világhírű fiúkórusában (Regensburger Domspatzen) az ügyben indított vizsgálat kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint.  
2017-07-20: Világfigyelő - :

Átvizsgálták a nemzetközi vonatokat

Bombafenyegetés miatt a magyarországi rendőrség átvizsgálta az összes nemzetközi vonatot tegnap – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.  
2017-07-20: Világfigyelő - :

Előnyben Merkel pártszövetsége

Németországban tovább növelte előnyét az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség a szociáldemokrata párttal (SPD) szemben – mutatta ki tegnap ismertetett felmérésében a Forsa közvélemény-kutató intézet, amelynek vezetője szerint csoda kellene ahhoz, hogy a Martin Schulz vezette SPD ledogozza a hátrányt.
2017-07-20: Gazdaság - :

Közeledik a sebezhető csoportok – idősek szociális infrastruktúrája fejlesztési projektjeire való felhívás lezárásaFizetett hirdetés

A 2014–2020-as Regionális Operacionális Program támogatja az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztését, valamint azoknak az egészségügyi és szociális infrastruktúráknak a fejlesztését, amelyek hozzájárulnak az országos, regionális és helyi fejlődés kiegyensúlyozottságához, az egészségi állapotban tapasztalt egyenlőtlenségek csökkentéséhez, támogatva a szociális beilleszkedést a szociális, kulturális és rekreációs szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés lehetővé tételével, valamint az intézményes szolgáltatásokról a helyi közösségek által végzett szolgáltatásokra való áttérést. Ezeket a célkitűzéseket a 8-as prioritási tengely – beruházási prioritások 8.1 követi.
2017-07-20: Emlékezet - :

Diákként az osztályharc idején

Albert Levente felvételeA háború utáni zűrzavar, összevisszaság, szegénység, felfordulás közepette indultunk neki a középiskolának. Az évek során sok nehézséggel kellett megküzdenünk, nemegyszer gonosz erők megpróbáltak letéríteni a helyes útról, de volt lelkierőnk, volt isteni segítség, hogy mindet legyőzzük és megmaradjunk embernek. Visszaemlékezésünkben azt szeretnénk bemutatni – elsősorban a fiatalabb nemzedéknek –, hogy ilyen körülmények között  miként tanultunk, mennyi értékes ember került ki sorainkból.  
2017-07-20: Család - :

Nyári balesetek

A csonttörés, a zúzódás, a nap­égés, a száj- és bélfertőzés, valamint a rovarcsípés a leggyakoribb egészségügyi probléma a gyermekeknél nyáron – fejtette ki Póta György háziorvos.
2017-07-20: Család - :

Vele megelégszem2.

Két héttel ezelőtt szervezték meg Kézdivásárhelyen a 2. CSAKIS Keresztény Családos Fesztivált. A szabadidős programok mellett a részt vevő házaspárok értékes kapcsolatépítő előadásokon vehettek részt. A fesztivál fő előadója Budapestről érkezett, dr. Komlósi Piroska klinikai szakpszichológus, családterapeuta Vele megelégszem címmel tartott kétnapos előadást. A vele készített interjúnkban is hangsúlyozta, hogy a meglévő társat érdemes megbecsülni, tudatosan megkeresni: mi minden jó van benne, mi minden áldás, ajándék van abban, hogy egymásra találtunk.   
2017-07-20: Család - :

Gyermekeink

GyermekeinkKitty Zselyke, Csernáton. Kisgyörgy Zoltán felvétele
2017-07-20: Család - :

A mozgásszervi megbetegedések megelőzésérőlEgészségünk

Harmincöt éves orvosi tevékenységem során több felmérést végeztem a tanuló ifjúság körében. Nagyon fontosnak tartom a hátgerincferdülések korai felfedezését, kezelését. Sőt, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne legyen a gyereknek hátgerincferdülése.  
2017-07-20: Család - Puskás Attila:

Közönséges cickafarkErdő-mező ajándéka

Közönséges cickafark (Erdő-mező ajándéka)A közönséges cickafark (Achillea millefolium L. – románul: coada soricelului) az oly sok haszonnövényt adó fészkes virágúak (Asteraceae) családjába tartozik, és gyakorisága miatt jól ismert növény. Ismert gyógyhatása, erős illata és számos népszerűsítő könyv vagy újságcikk hívja fel értékeire a figyelmet.
2017-07-20: Magazin - :

Luc Besson új sci-fije

Luc Besson új sci-fijeA Valerian és az ezer bolygó városában Luc Besson fantasztikus világot teremtett számtalan új földönkívüli fajjal, egy rák­szörnnyel és egy intergalaktikus várossal. A francia sci-fihez 2355 látványeffektus-felvétel készült, hatszázzal több, mint amennyi a Zsivány Egyesben van – írja a The Hollywood Reporter.  
2017-07-20: Magazin - :

Sikeres magyar robotépítők

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte a First Global Challenge nemzetközi robotépítő verseny fődíját Washingtonban.  
2017-07-20: Sport - :

Montenegrói csatárral erősítettekLabdarúgás

Bogdan Apostu, Stefan Nikolić és Bokor JánosA 27 éves Stefan Nikolić személyében montenegrói csatárral erősítette játékoskeretét az élvonalban újonc Sepsi OSK.  
2017-07-20: Sport - :

Terepverseny KovásznánAutósport

Terepverseny Kovásznán (Autósport)Péntektől vasárnapig Kovászna és környéke ad otthont a Nexxon Off-Road Adventure nevet viselő autós terepverseny 2017-es kiírásának, amelyet a sepsiszentgyörgyi Auto Crono szervez a fürdővárosi önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a háromszéki sportigazgatóság védnöksége alatt.  
2017-07-20: Sport - :

Útra készen: indul a Tien Shan-expedícióAlpinizmus

Khan TengriÖsszecsomagoltak és ma 13 órakor Bukarestből felszállva indul útnak az a négy székely hegymászó, aki a Tien Shan-expedíció keretében próbálja megmászni a 6371 méter magas Chapayev- és a 7010 méteres Khan Tengri-csúcsot. A sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor, Csenteri Levente, a homoródalmási Szabó Attila és a székelyudvarhelyi Tóásó István a Tien Shanban csatlakozik a már helyszínen lévő udvarhelyi Szabó Zoltánhoz. Utóbbi a déli oldalról indul a hétezres csúcsnak, a többiek viszont az északi oldalon próbálkoznak a feljutással.  
2017-07-20: Sport - :

Tizenkilenc gólos magyar sikerVizes világbajnokság

Fotó: Koncz GyörgyTizenkilenc góllal, 24–5 arányban győzött a magyar női vízilabda-válogatott a franciák legjobbjai ellen a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Margitszigeten.  
2017-07-20: Sport - :

Továbbra is Froome az elsőKerékpározás

Fotó: Facebook /Le TourMichael Matthews nyerte kedden a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny 16. szakaszát, amelyen a címvédő Chris Froome megtartotta előnyét az összetettben.
2017-07-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás Az Erdélyi Művészeti Központ és a MANK Nonprofit Kft. szervezésében ma 17 órától megnyitják Antal Imre a Németh-Kriza gyűjtemény tükrében című kiállítást Sepsiszentgyörgyön az EMŰK földszinti kiállítótermében.
2017-07-20: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet

LétleletElnöki gondviselés. Kónya Albert Attila grafikája
2017-07-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó gyermek, a kézdivásárhelyi KOSZTÁNDI LORÁND LÁSZLÓ szerető szíve életének 30. évében türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni. Drága halottunk földi maradványait 2017. július 22-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóházból a helyi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 10248
2017-07-19: Közélet - Nagy D. István:

Zászlót hozott, zászlót kapottKlaus Iohannis Székelyföldön

Sepsiszentgyörgy főterén több járókelő tapssal köszöntötte az államfőt. Albert Levente felvételeiEgyebek mellett a magyarellenes hangulatkeltés visszaszorításában, valamint a román állam és a magyar közösség közötti stratégiai partnerség létrehozásában kérték Klaus Iohannis államfő segítségét a két székely megye önkormányzati vezetői. A Hargita megyében tüntetéssel, Háromszéken elszórt tapssal fogadott elnök ugyanakkor tömény betekintést nyerhetett a székelyföldi magyar közösséget leginkább foglalkoztató problémákba, kiemelten tájékozódott a kisebbségi jogok valós állásáról. Az államfőnek lehetősége nyílt a szívvel-lélekkel előadott székely himnuszt is meghallgatni, illetve egy kék-arany lobogóval távozhatott, amelyet Ráduly Róbert Kálmántól, Csíkszereda polgármesterétől kapott. Az ajándékot elfogadta, a gesztust egy piros-sárga-kék trikolórral köszönte meg.
2017-07-19: Közélet - Fekete Réka:

A vizsgázók fele sem érte el a hetestPedagógusok felmérése

Minden évben a legnagyobb tét a pedagógusok versenyvizsgáján, hogy a pályázók végleges állást kapjanak, ehhez legkevesebb hetes általánost kell elérniük, aki ez alatt, de ötös fölött teljesít, helyettesítőként tud elhelyezkedni. Idén a vizsgázók kevesebb mint fele jogosult címzetes katedrára, közel 40 százalékuk helyettesíteni fog, 39-en megbuktak.
2017-07-19: Közélet - Hecser László:

Trianon-kopjafa Sepsikőröspatakon

A szerző felvételeA Vitézi Rend a vasárnapi istentiszteletet követően a református templom kertjében felavatta a trianoni diktátum emlékét őrző kopjafát. Trianon nemzetünk egyik legnehezebb pillanata volt, de felednünk nem szabad, sőt, tennünk kell azért, hogy hasonló tragédia ne érhessen – hangzott el az avatáson.
2017-07-19: Közélet - Hecser László:

Unitárius ifjak Nagyajtán

Rácz Norbert kolozsvári lelkész tart előadást a nagyajtai unitárius parókia udvarán. A szerző felvételeHétvégén Nagyajtán ért véget a Magyar Unitárius Egyház által hetedik alkalommal megszervezett konfirmandusok mozgótábora. Az idén konfirmált unitárius fiatalok mintegy negyede tartotta fontosnak, hogy a konfirmációi felkészítés elmélyítését, az ifjúsági egyletekbe való betagolódás elősegítését és a középfokú iskolaválasztás tudatosabbá tételét elősegítő eseményen részt vegyen.
2017-07-19: Közélet - Iochom István:

Új plébánosa lesz Kézdikővárnak

A szerző felvételeA Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség nyilvánosságra hozta az augusztus elsejétől bekövetkező személyi változásokat a főegyházmegyében. Háromszéken alig történt pár változás.
2017-07-19: Közélet - :

Környezettudatos hulladékgyűjtés

Tíz háromszéki iskola kapcsolódott be abba az országos szelektív hulladékgyűjtési akcióba, amely környezettudatosságra ösztönző kampány részeként zajlik az ősz végéig.
2017-07-19: Közélet - :

Baleset az Olt utcában

Tolató haszongépjármű ütött el egy 74 éves nőt Sepsiszentgyör­gyön az Olt utcában hétfő dél­után ötkor. Az áldozat, aki könnyebb sérüléseket szenvedett, szabálytalanul kelt át az úttesten – közölte a rendőrség. A kivizsgálást gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával folytatják. (sz.)
2017-07-19: Belföldi hírek - :

Végre nyári idő

Meleg időre számíthatunk a következő két hétben, a Bánságban, a Körösök vidékén 35–36 Celsius-fok, Erdélyben és Máramarosban 32-33 Celsius-fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet. Csapadékra csak a hónap utolsó napjaiban számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) következő két hétre szóló előrejelzéséből.
2017-07-19: Belföldi hírek - :

Még pályázhatnak a családi vállalkozók

Két héttel meghosszabbította a magyar állam a külhoni magyar vállalkozóknak kiírt pályázatok határidejét – hívta fel a figyelmet tegnap Kolozsváron Vargha András, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. képviselője. Az ügyintéző a kincses városban pályázati fórumot tartott.
2017-07-19: Hírsaláta - :

Szexbotrány az ortodox egyházban

Lemondatni készül az ortodox egyház a moldvai Huşi püspökét, Corneliu Bârlădeanut, miután bizonyosságot nyert, hogy ő látható egy kiszivárgott felvételen, amint szexuális kapcsolatot létesít egy teológiai hallgatóval. A Cancan  lap a múlt héten hozta nyilvánosságra a huszonkét perces, az intim együttlétet is magában foglaló felvételt. „Ilyen botrány után a püspök nem maradhat a tisztségében, valószínűleg azt tanácsoljuk neki, hogy vonuljon vissza” – nyilatkozta az ügy kapcsán a bukaresti patriarchátus szóvivője. Az évekkel ezelőtt készült felvétel per tárgyát is képezi, júniusban ugyanis az Országos Korrupcióellenes Ügyészség zsarolás miatt vádat emelt három Vaslui megyei pap ellen, akik megfenyegették a püspököt: elküldik a sajtónak a birtokukban lévő kompromittáló videókat, ha nem járul hozzá egyházi előmenetelükhöz. Az ügyészség vádirata szerint a házi őrizetbe helyezett pópáktól nyolc felvételt foglaltak le, valamennyi homoszexuális kapcsolat létesítése közben ábrázolja a püspököt. Az ortodox egyház számára különösen azért kényes az ügy, mivel erőteljesen ellenzi a homoszexualitást és a melegházasságot. (Krónika)
2017-07-19: Világfigyelő - :

Orbán: Magyarország bűnt követett el a második világháborúbanBudapestre látogatott Izrael miniszterelnöke

Katonai tiszteletadással fogadják az izraeli államfőt a Kossuth téren. Fotó: MTIMagyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő egyben hangsúlyozta: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. Benjámin Netanjahu azt mondta: Magyarország és Izrael a jövőbe tekint.
2017-07-19: Világfigyelő - :

Bírálja a civil szervezeteket Németország és AusztriaMigrációs válság

Bírálta a civil szervezetek Földközi-tengeri tevékenységét és elutasította az Afrikából érkező gazdasági migránsok befogadását egy tegnapi nyilatkozatában Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter. Hasonló gondolatokat fejtett ki az osztrák belügyminiszter, aki szerint közvetlen együttműködés tapasztalható a Földközi-tenger líbiai partjainál embercsempész bandák és civil szervezetek között, amelyek ezért büntetést érdemelnek.
2017-07-19: Külföldi hírek - :

Törökország a teljes jogú EU-tagságra törekszik

Törökország célja a teljes jogú európai uniós tagság, és nem hajlandó elfogadni egy alacsonyabb szintű partnerségi viszonyt – jelentette ki Ömer Celik török EU-ügyi miniszter tegnap Brüsszelben. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság rendezvényén a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a vámunió tervezett kiterjesztése szükséges az Európai Unióval, de semmiképp nem jelenti a tagság alternatíváját.
2017-07-19: Külföldi hírek - :

Szankciók Irán ellen

Az Egyesült Államok új gazdasági szankciókat foganatosít Irán ellen a ballisztikusrakéta-programja miatt. Az amerikai pénzügyminisztérium közleményben jelentette be a döntést, leszögezve, hogy a ballisztikusrakéta-program mellett Irán hozzájárul a térség feszültségének fennmaradásához is.
2017-07-19: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Csak óvatosan a reménnyel

Ha a pohár teli felét nézzük, akár elégedettek is lehetnénk Klaus Iohannis államfő székelyföldi látogatásával: jól fogadta a székely himnuszt, egyetértett a decentralizációval, aggodalmát fejezte ki a fiatalok gyatra romántudása miatt, megdicsérte a tájat és az itt élő szorgalmas embereket, mérsékletre és együttműködésre biztatott románt-magyart, elítélte az intoleranciát, párbeszédet ígért és megoldások keresését – és ez máris több, mint amennyit bármelyik elődje tett.
2017-07-19: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Áldás havában Rétyen

Ide várják az EKE-tábort. Albert Levente felvételeiNyárhóként, de főleg áldás havaként is említik júliust. Kr. e. 44-ben e hó 12. napján született Julius Cesar római császár, történelmi neve személyéhez kötődik. A mezei és a kerti munkák egyik legfőbb időszaka, az utóbbi időben egyre gyakoribbakká váltak a júliusi kánikulák. Az aratás megkezdése hónapjaként is emlegeti a gazdaember. Kenyér azonban a kenyérgabonából csak augusztus végére lesz. Ezért van, hogy a sepsiszéki nagyközségben augusztus utolsó hetében, újzsenge idején tartják a községi napot.