Sepsiszentgyörgy, 2018. január 17., szerda 10:49
Köszöntjük Antal, Antónia nevű olvasóinkat!
Idén befejeznék Szotyor csatornarendszerének kiépítését. Albert Levente felvétele
2018-01-17: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kivitelezők miatt késnek a beruházásokÍvóvíz- és csatornahálózat

A háromszéki városok ivóvíz- és csatornahálózatának korszerűsítését célzó, uniós forrásokból finanszírozott beruházások elmaradt munkálatait szeretné ebben az évben lezárni a Közüzemek Rt. A regionális vízszolgáltató több esetben a kivitelező cégek miatt nem tudta a kijelölt határidőket teljesíteni, máshol pedig anyagiak miatt kérdéses, mikor sikerül kiépíteni és üzembe helyezni a hálózatokat.
2018-01-17: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A következő válságig, előre!

Tavaszi idényre kormányfőt keresünk – olvashattuk tegnap a világhálón. Az ironikus hirdetést nyilván nem a Szociáldemokrata Párt tette közzé – hiszen országos vezetőtestülete még be sem fejezte a Mihai Tudose menesztésével megürült tisztség betöltésére összehívott, szintén több óráig elhúzódó ülését, amikor Klaus Iohannis államfő már közölte, hogy Mihai Fifort jelölte ideiglenes kormányfőnek, és (a politikai instabilitás elkerülése végett) minél előbb tárgyalni akar a pártokkal az új kormány megalakításáról –, de pontosan jelzi a legnagyobb román politikai erő hitelét. Ahogy a történelmi mélypontra süllyedt valutaárfolyam is.
2018-01-17: Közélet - :

Tüntetés a székely zászlóért, autonómiáért

Tiltakozó megmozdulást szervez ma délután öt órakor a  Sepsiszéki Székely Tanács Sepsiszentgyörgy főterén a kőszínpadnál. A legjelentősebb magyar pártok és szervezetek (RMDSZ, MPP, EMNP, EMNT és a MERT Egyesület) támogatásával toborzott tüntetésen Mihai Tudose leköszönt miniszterelnök múlt heti, székely népet és székely zászlót gyalázó kijelentései miatt tiltakoznak az egybegyűltek.
2018-01-17: Közélet - Iochom István:

Nincs mit keresnünk a kormánybanFejér László Ödön szenátor évértékelője

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott tegnap Fejér László Ödön, az RMDSZ háromszéki szenátora. A politikus 2012 és 2016 között Kézdiszék parlamenti képviselője volt, 2016. december 21. óta a román törvényhozás felsőházában tevékenykedik. Az RMDSZ-frakció alelnöke, a Grúziai–Román Parlamenti Baráti Társaság alelnöke, a Dél-Afrikai–Román Parlamenti Baráti Társaság  elnöke, a szenátus szállítási és energetikai bizottságának alelnöke.
2018-01-17: Közélet - Nagy D. István:

Elakadtak az építési engedélyeknélJátszóterek bekerítése

A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park közkedvelt játszótere. Albert Levente felvételeNoha már jó ideje nekiláttak Sepsiszentgyörgyön, de a telekhatárviták, illetve a törvény előírásai­nak hiányosságai miatt igen lassan halad a játszóterek, valamint a civil segítséggel elkészült két mozgáspark bekerítése. A várhatóan nem kis anyagi áldozattal járó beruházás a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség 2016-os ellenőrzése és bírságolása nyomán vált időszerűvé.
2018-01-17: Közélet - Hecser László:

Kihasználatlan fogadóórákBarót

Albert Levente felvételeA helyhatósági választásokon mandátumot nyert tanácstagoknak minden év elején órarendet kell kitölteniük arról, hol és mikor készek fogadni az ügyes-bajos dolgaikkal hozzájuk forduló polgárokat. Ez általában csak formai feladat, mert a gyakorlat azt mutatja, a fehér hollónál is ritkább, hogy valaki közigazgatást valamelyest is érintő panaszával a tanácstagnál keressen orvoslást. A baróti városvezetés szerint ezen változtatni kell.
2018-01-17: Közélet - :

Találkozzunk, nyerjünk BarótonLaptalálkozó, könyvbemutató nyereményjáték

Találkozzunk, nyerjünk Baróton (Laptalálkozó,  könyvbemutató  nyereményjáték )Ma Baróton találkozunk olvasóinkkal. A helyi kultúrotthon kistermében 18 órára várjuk mindazokat, akik a Háromszék munkatársaival szeretnének találkozni, ugyanakkor bemutatjuk munkatársaink legújabb, a Kaláka könyvek sorozatban megjelent köteteit. Hívjuk hűséges olvasóinkat és mindazokat, akik részt kívánnak venni inter­aktív nyereményjátékunkban.
2018-01-17: Közélet - :

Tombolanyeremények Kézdivásárhelyen

Péntek délelőtt a kézdivásárhelyi Zarah Kids székházában ünnepélyes keretek között adták át a karácsonyi gyermekváros tombolanyereményeit.
2018-01-17: Közélet - :

Elgázoltak egy kerékpárost

Elütöttek egy kerékpárost tegnap délután fél háromkor Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. út és a Sport utca kereszteződésében.
2018-01-17: Közélet - :

Akcióban a rendőrök

Több mint 150 ezer lejre bírságoltak és 31 gépkocsivezetői jogosítványt függesztettek fel a háromszéki rendőrök az elmúlt héten – derül ki a főkapitányság tegnapi közleményéből.
2018-01-17: Belföld - :

Nőt jelöltek a szociáldemokratákKormányalakítás

Vasilica-Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt kormányfőjelöltjeTegnap hivatalosan is bejelentette lemondását a miniszterelnöki tisztségből Mihai Tudose, a szociáldemokraták második megbuktatott kormányfője. Klaus Iohannis államfő tudomásul vette lemondását, helyére ellenben nem a Szociáldemokrata Párt (SZDP) jelöltjét, hanem Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek. Az államfő mára kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat, az SZDP már nevesítette is új kormányfőjelöltjét. Az ellenzék eközben megpróbálja kihasználni az alkalmat, hogy szociáldemokraták nélküli kormánya legyen az országnak, sőt, a liberálisok előrehozott választást sürgetnek. A legújabb belpolitikai válság miatt a lej újabb történelmi mélypontra esett.
2018-01-17: Belföldi hírek - :

Tőkés a gyűlöletbeszédről

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén Tőkés László napirend előtti felszólalásában emlékezett meg a tordai vallásbéke 450. évfordulójáról, felemlítve azt is, hogy a történelmi horderejű, magasztos évfordulóval, valamint az erdélyi tolerancia szellemiségével szöges ellentétben Mihai Tudose volt miniszterelnök múlt héten akasztással fenyegette meg a székely zászló kitűzéséért felelős székely-magyarokat.
2018-01-17: Belföldi hírek - :

Bica is meglépett

Alina Bica, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság volt főügyésze, aki ellen több ügyben is vádat emeltek, hétfőn nem jelent meg a legfelsőbb bíróságon annak az ügynek a tárgyalásán, amelyben Adriean Videanu volt miniszter is érintett.
2018-01-17: Belföldi hírek - :

Félsikerű látogatás

Stratégiai partnerség kialakításában állapodott meg tegnap Klaus Iohannis elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök Bukarestben.
2018-01-17: Világfigyelő - :

Lelőtték Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust

A koszovói gyilkosság helyszíneLelőtték Oliver Ivanović vezető koszovói szerb politikust tegnap az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában. Szerbia a gyilkosságot terrorcselekménynek tekinti, és bejelentette: mégsem ül tárgyalóasztalhoz Brüsszelben a pristinai féllel, hogy a két ország kapcsolatának rendezéséről tárgyaljon.
2018-01-17: Világfigyelő - :

Magyar emlékek Lengyelországban

Egy bő évezred magyar és lengyel történetét tárja az olvasók elé számos fotóval illusztrálva a Magyar emlékek Lengyelországban című kötet – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kiadvány tegnapi budapesti bemutatóján.
2018-01-17: Külföldi hírek - :

Bevándorlók kisrepülővel

Egy kisrepülővel jutott át a magyar határon tizenegy bevándorló, Kállósemjén környékén elfogták őket – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap.
2018-01-17: Külföldi hírek - :

A kommunista diktatúra bűneiről

A diktatúra után harminc évvel az utókor legfontosabb feladata a valóság feltárása, ami büntetés azoknak, akik a kommunista rendszer bűneit elkövették, de jutalom azoknak, akik képesek voltak megőrizni egyenes gerincüket a nehéz körülmények között – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága könyvbemutatóján.
2018-01-17: Külföldi hírek - :

Kevesebb menedékkérő Németországban

Tavaly mintegy 187 ezer menedékkérőt regisztráltak Németországban a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) tegnap ismertetett kimutatása szerint. A Németországra nehezedő migrációs nyomás így tavaly is jelentősen csökkent.
2018-01-17: Külföldi hírek - :

Nem épül újjá a sátortábor Calais-ban

Emmanuel Macron francia államfő tegnap megerősítette, az állam nem hagyja, hogy újjáépüljön a „dzsungel”, azaz a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok sátortábora Calais-ban.
2018-01-17: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A sürgősségek éveVisszapillantó /3./

Sepsiszentgyörgy kereskedelmi és ipari negyede – a fogyasztás fűtötte a növekedést A szerző felvételeFolytatjuk visszapillantó sorozatunkat, amely vázlatosan kívánja feleleveníteni az elmúlt esztendő gazdasági eseményeit, amelyekről lapunkban közöltünk híreket, riportokat. A címben kiemelt megállapítás arra utal, hogy a 2017-es év új kormányzással és rengeteg gazdasági változással telt el. Az év első felének végéhez közeledve egyre több elemző látta úgy, hogy a túlfűtött hazai gazdaságnak, amely az unió legmagasabb növekedését produkálta, nyugalomra lenne szüksége.
2018-01-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Mélyponton a lej

Történelmi mélypontra esett tegnap a lej az euróval szemben, egy euró 4,6599 lejbe került – közölte a Román Nemzeti Bank. Eszerint a lej soha nem volt ilyen gyenge az euróval szemben az európai fizetőeszköz bevezetése óta.
2018-01-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Növekvő hiány

A jegybank közlése szerint a folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi első tizenegy hónapban 92,7 százalékkal, 5,581 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest.
2018-01-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Külföldi beruházások

Tavaly az első tizenegy hónapban csaknem 20 százalékkal, 4,377 milliárd euróra nőtt a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke Romániában a 2016-os azonos időszaki 3,651 milliárdhoz mérten – közölte a Román Nemzeti Bank.
2018-01-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Vendégforgalom

A nemzetközi turizmus 7 százalékkal nőtt 2017-ben, meghaladva az 1,3 milliárd utazót a világon, ez felülmúlja a várakozásokat – közölte a madridi székhelyű Turisztikai Világszervezet.
2018-01-17: Jegyzetek - Váry O. Péter:

Én, a kormányváltóKármentő

Műszaki érzékkel megáldott emberek persze azonnal a Trabant kormánykereke mellett ágaskodó rúdra gondolnak, és akik engem ismernek, sem feltételezik, hogy most politikáról és politikusokról fogok írni. Én ugyanis nem igazán szívlelem a kétszínűsködő, alakoskodó, a ma egyet mondok, holnap mást-féle embereket. Amivel nem azt akarom mondani, hogy aki politikára adja a fejét, az mind gazember. Bár az is igaz, hogy sokuk azzá válik. Előbb vagy utóbb.
2018-01-17: Riport - Józsa Zsuzsanna:

Hátrányból előnyt kovácsolni

Sokan összegyűltek a családi napra. A szerző felvételeiEgy decemberi csütörtök délután elkísértem a Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei munkatársait Ozsdolára, ahol először szerveztek családi napot a kishilibi roma közösség számára. Hubbes Kinga, a Kovászna megyei kirendeltség vezetője, Péter Szabolcs közösségfejlesztő szakember, Kalányos Ottó pasztorális (gyakorlati) éven lévő papnövendék és az önkéntesek mindent megtettek, hogy igazi családi és közösségi élményt nyújtsanak a kishilibieknek. Ennek előzménye, hogy tavaly zárult 21 hónapi munka után az United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért című projekt, amely három megyében – Kovászna, Maros, Hargita  –  jelentős változást hozott a roma lakosság életében.
2018-01-17: Sport - :

A sereghajtóhoz látogat a Sepsi-SICKosárlabda, női Nemzeti Liga

Fotó: Gyurkó-Henning BalázsA hibátlan mérleggel listavezető Sepsi-SIC ma Marosvásárhelyen vendégeskedik, ahol 18 órától a helyi Sirius együttesével mérkőzik meg a kosárlabda női Nemzeti Liga 15., hétközi fordulójában. A két csapat bajnokin ez idáig háromszor találkozott, s mindhárom mérkőzés a zöld-fehérek sikerét hozta, legutóbb – az alapszakasz odavágójában – 97–59-re nyertek Zoran Mikes tanítványai a pontvadászat sereghajtójával szemben.
2018-01-17: Sport - :

Közel volt a bravúrhoz a magyar válogatottFérfi kézilabda-Európa-bajnokság

Fotó: Sasa Pahic SzabóA magyar férfi kézilabda-válogatott 27–25-re kikapott hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországtól a horvátországi férfi kézilabda-Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában Varasdon.
2018-01-17: Sport - :

Federer és Fucsovics is továbbjutottTenisz, Australian Open

Roger Federer. Fotó: AFPFucsovics Márton megnyerte élete első főtáblás mérkőzését, ezzel bejutott a második fordulóba, míg a címvédő Roger Federer három játszmában (6:3, 6:4, 6:3) diadalmaskodott a szlovén Aljaz Bedene felett az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság keddi játéknapján.
2018-01-17: Magazin - :

Nemzeti ereklyék NyíregyházánA magyar kultúra napja

Kölcsey Ferenc szatmárcsekei síremlékeKölcsey Ferenc Himnuszának eredeti kéziratát, valamint a költeményt megzenésítő Erkel Ferenc Himnusz-partitúra kéziratának eredeti példányát is megtekintheti a nagyközönség a magyar kultúra napja alkalmából pénteken és szombaton Nyíregyházán. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
2018-01-17: Magazin - :

Cirkuszfesztivál Budapesten

A francia-kubai Duo Solys a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjátadó gáláján a Fővárosi Nagycirkuszban  MTI Fotó: Kovács TamásA mongol Nomuna csoport és a kínai Chinese National Acrobatic Troupe nyerte a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a magyar versenyzők, Fehér Ádám és Kassai Benjámin bronzérmesek lettek.
2018-01-17: Magazin - :

Elhunyt a The Cranberries énekesnője

Elhunyt a The Cranberries énekesnőjeNegyvenhat éves korában meghalt Dolores O’Riordan, az ír The Cranberries énekesnője (fotó) – írja a Telegraphra hivatkozva a Hvg.hu.
2018-01-17: Magazin - :

Catherine Deneuve bocsánatot kért

Bocsánatot kért a szexuális zaklatások áldozataitól Catherine Deneuve, miután a francia sajtóban és a közösségi médiában is számos kritikát kapott, amiért egy nyílt levél aláírói között szerepelt, akik szerint a zaklatási ügyek elleni kampány túl messzire ment.
2018-01-17: Magazin - :

Óriási gyémántot találtak Afrikában

Óriási gyémántot találtak AfrikábanA világ ötödik legnagyobb, 910 karátos gyémántját találták meg egy lesothói bányában. A gyémántbányászattal foglalkozó Gem Diamonds hétfőn jelentette be, hogy a dél-afrikai királyságban működő Letseng bányájából napvilágra került egy színtelen, kitűnő minőségű gyémánt, amelyet a világ legértékesebb gyémántjai közé lehet sorolni, abba a kategóriába, ahová a kibányászott gyémántok mindössze egy százaléka kerül.
2018-01-17: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás TÁRLATVEZETÉS. A sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér ma 19 órától a Művészet 1 000 055. születésnapja alkalmából tárlatvezetést szervez felnőtteknek. A résztvevők az In Situ csoportos kiállítás műveivel találkozhatnak az identitás kérdésének nyomvonalán haladva. ÜTŐ GUSZTÁV FESTŐMŰVÉSZ kiállítását nyitják meg Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (Olt utca 2. szám, III. emeleti kiállítóterek) január 19-én, pénteken 18 órától. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. A tárlatot megnyitja Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára. Közreműködik Kónya-Ütő Bence, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze.
2018-01-17: Mi, hol, mikor? - :

Létlelet

Megúsztuk. Kónya Albert Attila grafikája
2018-01-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi KIS IMRE GÁSPÁR életének 83. évében hosszas betegség után elhunyt. Temetése 2018. január 18-án 15 órakor lesz a közös temető ravatalozójából. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 19897
2018-01-16: Közélet - :

Találkozzunk, nyerjünk BarótonLaptalálkozó, könyvbemutató és nyereményjáték

Találkozzunk, nyerjünk Baróton (Laptalálkozó, könyvbemutató  és nyereményjáték)Január 17-én, szerdán Baróton találkozunk olvasóinkkal. A helyi kultúrotthon kistermében 18 órára várjuk mindazokat, akik a Háromszék munkatársaival szeretnének találkozni, ugyanakkor bemutatjuk munkatársaink legújabb, a Kaláka könyvek sorozatban megjelent köteteit. Hívjuk hűséges olvasóinkat és mindazokat, akik részt kívánnak venni interaktív nyereményjátékunkban.
2018-01-16: Belföld - :

Lemondott a kormányfő

Lemondott a kormányfőLapzártakor ért véget a Szociáldemokrata Párt (SZDP) végrehajtó bizottságának tegnapi ülése, melynek tétje az volt, hogy második miniszterelnökétől is megvonja-e a bizalmat a nagyobbik kormánypárt.
2018-01-16: Belföld - :

Kétséges az újraalapításMarosvásárhelyi iskolaügy

Liviu Pop oktatásügyi miniszter szerint nem biztos, hogy tanévkezdésig létrehozható az új katolikus iskola Marosvásárhelyen. A tárcavezető egy tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatón beszélt erről, miután Dorin Florea polgármesterrel és Péter Ferenccel, a Maros megyei önkormányzat elnökével is tárgyalt.
2018-01-16: Belföld - :

Egy sofőr többet keres egy tanárnál

A romániai pedagógusok fizetése sokkal kisebb, mint az önkormányzatoknál dolgozó titkárnőké vagy sofőröké, így egyre csökken az esélye annak, hogy Románia a jó életszínvonalat biztosító országok közé kerüljön, hiszen a pedagógusok készítik fel a jövő munkaerejét – hívja fel a figyelmet a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének közleménye.
2018-01-16: Belföld - :

Lengyel pálos szerzetes a csíksomlyói búcsú szónoka

Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz a 2018-as csíksomlyói búcsú szónoka – közölték a szervezők.
2018-01-16: Belföldi hírek - :

Fogy Románia

2017. december 31-én 18 897 271 szavazati joggal rendelkező állampolgár szerepelt a választói névjegyzékben.
2018-01-16: Belföldi hírek - :

Itt a tél

Havazásra, havas esőre, esőre és erős szélre vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság az egész ország területére, a figyelmeztetés szerda estig érvényes.
2018-01-16: Világfigyelő - :

Uniós szintű fellépést fontolgatnak az álhírek ellen

Uniós szintű fellépést fontolgatnak az álhírek ellenKözös fellépést sürgetett az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében tegnap Marija Gabriel, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja, miután most először összeült a testület által a dezinformációk visszaszorítására létrehozott szakértői csoport.
2018-01-16: Külföldi hírek - :

Rajoy nem látja Puigdemontot elnökként

Még ha a katalán parlament újra is választaná Carles Puigdemont leváltott elnököt, Brüsszelből nem tudná betölteni hivatalát, anélkül pedig nem alakulhat meg az új kormány sem – mondta a spanyol miniszterelnök tegnap Madridban a kormányzó konzervatív Néppárt országos vezetőtestületének ülésén. Rajoy abszurdnak nevezte, hogy Puig­demont a távolból akar ismét elnök lenni. Érvelése szerint a szenátus döntése alapján addig a spanyol kormány irányítja Katalóniát, amíg nem alakul meg az új kormány. Ez azonban nem következhet be, amíg az új elnök nem foglalja el posztját „fizikailag” is.
2018-01-16: Külföldi hírek - :

Szijjártó: súlyos a helyzet Ukrajnában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ukrajnában élő kisebbségek jogait még tovább korlátozó törvénytervezetekről azt mondta tegnap, a helyzet rendkívül súlyos, mivel senki sem vette komolyan azt a fenyegetést, amit az oktatási törvény jelentett.
2018-01-16: Külföldi hírek - :

Aggódik a német kormány

Aggodalommal tölti el a német kormányt az Európai Parlament menekültügyi reformterve a családegyesítésről szóló javaslat miatt – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője tegnap Berlinben.
2018-01-16: Máról holnapra - Farkas Réka:

Mert övék a hatalom...

Csakis az ország, a polgárok érdekeit tartják szem előtt – nyilatkozták tegnap egymás után a döntő harcra érkező szociáldemokrata vezetők. Ugyanazok a szívhez szóló szavak, mint fél éve, mikor a mostani helyzethez hasonlóan maguk lehetetlenítették el saját kormányukat, sodorták válságba Romániát. Miért? Hogy Liviu Dragnea pártelnök bebizonyíthassa, övé a valós hatalom.