Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. augusztus 27., szombat 16:33
Köszöntjük Gáspár nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2016-08-27: Közélet - Iochom István:

Zajlik az Őszi sokadalomKézdivásárhely

Csütörtök este a Kézdivásárhelyi Városi Színház az Őszi sokadalom nyitányaként bemutatta a Skandináv lottó című stúdióelőadását Kolcsár József rendezésében. A szervezők az értékszüret jelszó jegyében arra törekedtek, hogy a tizennégy helyszínen minden korosztály megtalálja a neki tetszőt: az esti koncertek mellett gyermekváros, borudvar, utcazene, színházi előadás, ifjúsági programok, főzőverseny, tárlatmegnyitók stb. színesítik a kínálatot. A sokadalom hivatalos megnyitóját tegnap délután öt órakor tartották.
2016-08-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Vádirat vagy önkritika?

Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy az RMDSZ legalább megpróbál kitörni hosszú, évekig vagy akár évtizedekig tartó csendes bűntársi szerepéből, és az érdekérvényesítési küzdelem során nem csupán ideig-óráig érvényes, gyakorta inkább magán-, semmint közösségi érdeket követő Dâmboviţa-parti alkukban gondolkodik, hanem más eszközökhöz, más fegyverekhez is nyúl.
2016-08-27: Közélet - :

Visszafejlődés tapasztalhatóÁrnyékjelentés a kisebbségi jogokról

Árnyékjelentést küldött az RMDSZ az Európa Tanácsnak arról, hogyan (nem) teljesíti a kormány a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának ratifikálásakor vállalt kötelezettségeit. Erről közleményt adott ki a szövetség tegnap.
2016-08-27: Közélet - Nagy B. Sándor:

Indul az új színházi évad

Jelenet a Liliom című előadásból. Fotó: Barabás ZsoltTegnap kezdődtek a Tamási Áron Színház legújabb előadásának felújító próbái Sardar Tagirovsky irányításával. A Tamási Áron Zöld ág című regénye nyomán készült Zongota című előadás, melyet a nyár folyamán már bemutattak Gyulán, a Tamási Áron Színház, a Gyulai Várszínház és a Háromszék Táncegyüttes közös produkciójaként az író halálának 50. évfordulója alkalmából kerül műsorra. A szentgyörgyi bemutatót, mely sok szempontból különbözni fog a nyári szabadtéri előadástól, szeptember 14-ére tervezi a színház.
2016-08-27: Közélet - Váry O. Péter:

Kegyelet, emlékezet és hit

Bartha Mihály és Lőrincz Gábor koszorúz. A szerző felvételeiA kegyelet, az emlékezet és a hit szólítja immár 22 esztendeje minden év augusztusának 26-án az Úz völgyébe zarándoklókat: 1944-ben ezen a napon törték át a frontot és léptek először magyar földre a szovjet csapatok, az Árpád-vonal e völgyzárjában állomásozó honvédek gyenge fegyverzetük és az ellenséget jóval alulmúló létszámuk ellenére szeptember 11-éig kitartottak – azért csak addig, mert ekkor visszavonulási parancsot kaptak.
2016-08-27: Közélet - Bokor Gábor:

Mikor épül ravatalozó Uzonban?

A faluvégi temetőbe építene ravatalozóházat a községháza. A szerző felvételeA címbéli, nem mindennapi témával hívott össze falugyűlést Uzon község helyi tanácsa. A csütörtök esti összejövetelen a nagyközönség elé tárták a helyi ravatalozóház évek óta ügyének kevésbé ismert részleteit, így kívánták tájékoztatni a falut arról, hogy miért is nem épült eddig meg az oly szükséges létesítmény.
2016-08-27: Közélet - Nagy B. Sándor:

Műfal, szelektív hulladék és kiskutyákCsaládi nap

Fotó: Albert LeventeHarmadik alkalommal szerveztek Családi napot Sepsiszentgyörgy főterén, a csütörtök délután tartott eseményen a gyerekek a felelős hulladékgazdálkodással és a műfalmászással ismerkedhettek meg közelebbről, ezenkívül lehetőségük nyílt a kutyasimogatásra is.
2016-08-27: Közélet - :

Ellopták a zászlót

Szűkszavú közleményben adta hírül a Kovászna megyei rendőrség, hogy egy 23 éves kézdiszentléleki fiatalember személyében tegnap azonosították a minapi zászlólopás tettesét. A közleményből kiderül, hogy augusztus 13-áról 14-re virradó éjjel egy intézményről eltűnt Románia zászlaja.
2016-08-27: Belföld - :

Kevesebb határsértő

Az év első hét hónapjában több mint 40 százalékkal csökkent a román országhatárt illegálisan átlépők száma a tavalyi év azonos időszakához képest.
2016-08-27: Belföld - :

Többnyelvű helységnévtáblákat Kolozsvárra

Nyílt levélben fordult a Musai – Muszáj akciócsoport Emil Boc kolozsvári polgármesterhez tegnap. Arra kérik: ne sodorja veszélybe az Európa kulturális fővárosa cím elnyerését azzal, hogy továbbra is megtagadja a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését a város határánál.
2016-08-27: Világfigyelő - :

Európa biztonsága a tétVisegrádi négyek

Robert Fico, Orbán Viktor, Beata Szydlo és Angela MerkelAz európai uniós gazdaságpolitika, az intézményrendszer, a közös biztonságpolitika és az uniós szakpolitikák terén négy javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió jövőjére vonatkozóan a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) kormányfőinek tegnapi varsói találkozóján, amelyen részt vett Angela Merkel német kancellár is.
2016-08-27: Külföldi hírek - :

Öngyilkos merénylet

Öngyilkos merénylő követte el azt a robbantásos támadást a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Cizre városban tegnap reggel, amelyben tizenegy rendőr meghalt, hetvennyolc ember – javarészt szintén rendőr – pedig megsebesült.
2016-08-27: Külföldi hírek - :

Közösen a terrorizmus ellen

A terrorizmus elleni közös harc fontosságáról egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap.
2016-08-27: Kitekintő - :

Miért dühöng az exminiszter?Párizsi levelek

 Miért dühöng az exminiszter? (Párizsi levelek)A nemzetközi elbambulás  és tohonyaság miatt. Mert nemcsak az Európai Unió, hanem a nemzetközi közösség téblábolása, kapkodása is Bábel tornyára emlékeztet. Mindkettő egyre tehetetlenebb. E megállapításra jut legújabb, még a brexit előtt megjelent Kihívás előtt a világ (Le monde au défi) című könyvében Hubert Védrine volt francia külügyminiszter. Szenvedélyesen sorjázó kérdéseinek legfontosabbika: hogyan lehetséges, hogy hatvan évvel létrehozása után az ENSZ alig tölti be a neki szánt szerepet?
2016-08-27: Gazdaság - Csinta Samu:

A székely „világrendszer” beszállítójaLénárd András vállalkozóval az Igazi Csíki Sörről és Dávidnak Góliáttal való harcáról

A székely „világrendszer” beszállítója (Lénárd András vállalkozóval az Igazi Csíki Sörről és Dávidnak Góliáttal való harcáról)Egyre kedveltebb sörei és a Heineken céggel való pereskedés révén az egyik legismertebb székelyföldi vállalkozóvá nőtte ki magát. A 39. életévéhez közeledő Lénárd András a világhírű hálózatelméleti tudóssal, Barabási Albert Lászlóval együtt vallja: a jövő kiszámítható.
2016-08-27: Jegyzetek - Váry O. Péter:

Sztereotípiák

A szó görög eredetű, tömör nyomat lenne jelentése. Felszínesen általánosító vélemény a legtalálóbb körülírása, de ezt címben mégsem lehet kiemelni. Marad hát legfelül az idegen szó. Jelentésének megfejtésére legjobb példa a fukar skót klisé – ami persze úgy nem igaz, ahogy írva vagyon, hiszen nem minden skót fukar és nem minden fukar ember skót nemzetiségű. De sablonként ekként rögzült a gondolkodásban, változtatni rajta felesleges és értelmetlen is lenne.
2016-08-27: Életutak - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Székely Balázs – 1938–2006Orvosainkra emlékezünk

1938. február 2-án született Telekfalván, a Székelyudvarhely melletti kis faluban. Édesapja eredeti mestersége szerint kovács volt ugyan, de mint székely faragómestert ismerték. Nevét gyönyörű faragott bútorai repítették szerte a vidéken, amelynek egy gyönyörű „garnitúráját” éppen nemrég csodáltam meg az anyavárosban Dr. Toró Árpád nyugalmazott szülész-nőgyógyász lakásán. Tehát volt honnan örökölnie a művészetek iránti szeretetet, és az azok gyakorlásához szükséges kézügyességet.  És persze az ehhez feltétlenül szükséges  képességeket is, ami aztán lehetővé tette a faluból való kitörését.
2016-08-27: Életutak - Dr. Nagy Lajos:

Dr. Székely Balázs – 1938–2006Orvosainkra emlékezünk

Dr. Székely Balázs – 1938–2006 (Orvosainkra emlékezünk)1938. február 2-án született Telekfalván, a Székelyudvarhely melletti kis faluban. Édesapja eredeti mestersége szerint kovács volt ugyan, de mint székely faragómestert ismerték. Nevét gyönyörű faragott bútorai repítették szerte a vidéken, amelynek egy gyönyörű „garnitúráját” éppen nemrég csodáltam meg az anyavárosban Dr. Toró Árpád nyugalmazott szülész-nőgyógyász lakásán. Tehát volt honnan örökölnie a művészetek iránti szeretetet, és az azok gyakorlásához szükséges kézügyességet.  És persze az ehhez feltétlenül szükséges  képességeket is, ami aztán lehetővé tette a faluból való kitörését.
2016-08-27: História - :

Hencz Hilda: Magyar BukarestRészletek /24.

Fekete József munkája1935-től a Szt. Ilona-templom a Jézus Szíve jezsuita társaság felügyelete alá került, ettől kezdve naponta tartottak (román nyelvű) misét, magyarul csak vasárnaponként és ünnepekkor. 1938-ban Söpkéz Richárd Károly hathatós anyagi segítségével a magyaroknak sikerült egy emeletes paplakot vásárolniuk a Cuza-Vodă utcában, a 119. szám alatt (az épületet 1995-ben lebontották).
2016-08-27: Irodalom - Albert Ernő:

Szétszóródott hagyatékokOlosz Katalin feledésbe merült balladagyűjteményt tárt napvilágra

Szétszóródott hagyatékok (Olosz Katalin feledésbe merült balladagyűjteményt tárt napvilágra)Olosz Katalin a Háromszékben (2016. január 20.) megjelent nyilatkozatában a Kriza János gyűjtötte Vadrózsák második kötetének kiadásáról  közölte: „Én csupán törlesztettem a magyar folklórtudomány százötven éves mulasztásából egy keveset azzal, hogy Kriza János szétszórt hagyatékából összegyűjtöttem és sajtó alá rendeztem a Vadrózsák második kötetét.”  E „törlesztés” eredménye 770 oldalas kötet.
2016-08-27: Irodalom - :

Székely népi imádságokSzékely Könyvtár

Székely népi imádságok (Székely Könyvtár)A kötet a Székelyföldön, a székelység köréből elvándorolt gyimesi csángók, moldvai székelyes csángók és a bukovinai székelyek körében gyűjtött régi népi imádságokat tartalmazza. „Vajon jogos-e, helyes-e ilyen tágan fogni fel a székely szellemi kulturális örökséget?” – teszi fel a kérdést a kötetet szerkesztő Tánczos Vilmos néprajzkutató az utószóban.
2016-08-27: Kiscimbora - :

Zelk Zoltán: Alszik a szél

Alszik a szél, föl se kelt, olyan kedve van ma, a vihar is lehevert, a szél öreganyja. Alszik az egész család, nem fut a szellő sem – mitől csörren hát az ág, levél mitől zörren?
2016-08-27: Kiscimbora - :

Ágh István: A malacka meg a farkas

Sinka Szidónia, SepsiszentgyörgyHol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, egy kicsi szénaboglyában éldegélt három malacka. Egy éjszaka rájuk talált a farkas, megette az egyiket, a másik kettő elszaladt. Mentek, mentek, egyszer csak találkoztak egy emberrel, aki fát vitt a szekerén.
2016-08-27: Kiscimbora - :

Öcsike megbünteti Cirmos cicátBenedek Elek: Öcsike levelei az ő nadselű gondolatairól

László Kincső, SepsiszentgyörgySzörnyű dolog történt mostanában, édes nagyapókám, nevezetesen: Cenci néni kedves kanárija, a Mici, aki oly gyönyörűségesen fütyült, hogy bátran fel lehetett volna léptetni az Operában, szívszélhűdésben jobblétre szenderült. Igen, szívszélhűdésben.
2016-08-27: Magazin - :

Várad török kézre kerül1660. augusztus 27.

Várad török kézre kerül (1660.  augusztus  27.)1660. augusztus 27-én foglalta el Szejdi Ahmed és Ali pasa egyesült serege a Partium legfontosabb erősségét, Váradot. A korábban erdélyi kézen lévő erődítmény 44 napos ostrom után adta meg magát a törököknek, elestével a fejedelemséghez egykoron hozzákapcsolt részek közvetlen török uralom alá kerültek.
2016-08-27: Magazin - :

Szeptember 20-ig megtekinthető a Csontváry-kiállítás

Római híd Mosztarban (1903)Három hónap alatt már 30 ezren látogatták meg a Csíki Székely Múzeum Csontváry-képek Erdélyben című tárlatát. A Csontváry-kiállítás időtartamát meg­hosszabbították szeptember 20-ig.
2016-08-27: Magazin - :

Kevesebb francia bor lesz

Várhatóan tíz százalékkal kevesebb bort állítanak elő Franciaországban az idén az előző évhez ké­pest a szőlészeteket április óta sújtó viharos időjárás miatt – közölte a francia agrártárca.
2016-08-27: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Mike BorókaAsztalitenisz. Péntektől vasárnapig tartják a franciaországi Schiltigheimben a 2004 és 2005-ben született asztaliteniszezők Európa-bajnokságát, melyen a román válogatott színeiben ott lesz a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub tehetsége, Mike Boróka is. Pingpongozónknak ez az első Európa-bajnoksága, s a selejtezőkörben francia, angol és észt ellenféllel kell megküzdenie. Bízunk benne, hogy Boróka  jól teljesít, szurkolunk neki!
2016-08-27: Sport - :

Labdarúgás Továbbjutott az Astra

Teixeira az Európa-liga főtáblájára lőtte csapatát. Fotó: mirror.co.ukAz Astra Giurgiu Filipe Teixeira 45. percben szerzett góljával 1–0 arányban diadalmaskodott az esélyesebb félnek tartott West Ham United vendégeként az Európa Liga-selejtező 4. fordulójának visszavágóján, így felkerült a főtáblára.
2016-08-27: Sport - :

Rosberg volt az első szabadedzés legjobbjaForma–1

 Rosberg volt az első szabadedzés legjobbja (Forma–1)Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája volt a leggyorsabb a Forma–1-es Belga Nagydíj első, pénteki szabadedzésén. A második helyen klubtársa, az összetett pontversenyben vezető és világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton végzett.
2016-08-27: Sport - :

Yates nyerte a hatodik szakasztKerékpározás, Vuelta

Simon YatesA brit Simon Yates nyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körversenyen a hatodik szakaszt, amelyen összetettben változatlan előnnyel vezet a kolumbiai Darwin Atapuma.
2016-08-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás A magyar fotográfia napja alkalmából vasárnap 15 és 20 óra között a sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonja előtti sétányon szabadtéri fotókiállítás lesz a helyi fotóklubok szervezésében.
2016-08-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a gyergyóújfalusi születésű sepsiszentgyörgyi BOTH BÉLÁNÉ BARABÁS ERZSÉBET életének 81. évében csendesen elhunyt. Temetése 2016. augusztus 29-én, hétfőn 15 órakor lesz a közös temetőben. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 18312
2016-08-26: Közélet - Váry O. Péter:

A domb marad

Sebastian Cucu prefektus csodálhatja, amint hivatala előtt éktelenkedik a domb. Albert Levente felvételeMinap kis dolga akadt a prefektúrán, és szomorúan kellett megállapítania, hogy az a földrakás még mindig ott éktelenkedik, és ez igazán kár, mert rontja azt a valóban szép főteret, amelyet egész nyáron át a vendégeknek is büszkén mutogatott, csak arra a kérdésükre nem tudott válaszolni, hogy mit keres ott az a halom, de hát a vendégek jöttek és mentek, a városlakók és a földkupac maradt – meddig még? E kérdést Rodica Pârvan szociáldemokrata képviselő tette fel a sepsiszentgyörgyi önkormányzati testület tegnapi ülésén, aggodalmára Antal Árpád polgármester válaszolt.  
2016-08-26: Közélet - Iochom István:

Tanítók és óvónők tábora

A szerző felvételeA Csiporkázó Játszóház Egyesület szervezésében augusztus 22–29. között az alsócsernátoni Enikő Panzióban zajlik a kézdiszéki tanítók és óvónők tizennyolcadik tábora.  
2016-08-26: Közélet - :

Esély a digitális világhoz

Azoknak a gyermekeknek is lehetőséget kell adni, hogy fényképet készítsenek, filmezzenek, az internet világában tájékozódjanak, korábban elérhetetlen információkhoz hozzájussanak, akiknek otthon nincs számítógépük, laptopjuk, okostelefonjuk, internetelérhetőségük, akiknek alig jut a mindennapi betevő falatra, akik a saját korlátozott körülményeik között nem találkoznak a XXI. századi digitáis világgal
2016-08-26: Közélet - :

Elütötte és elhajtott

Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. út és a Sport utca kereszteződésében, a főúton levő átjárón egy személygépkocsi elgázolt egy 58 éves nőt szerdán 17 óra tájt.
2016-08-26: Közélet - :

Kiskorúak vezettek

Két kiskorú bukott le, amint autót vezetett. Egyikük balesetet okozott. A baróti rendőrök szerdán leállítottak egy személygépkocsit, amelyet egy 15 éves Bacon községi fiú vezetett – természetesen jogosítvány nélkül.
2016-08-26: Belföld - :

Átlépik a Kárpátokat

A román hadsereg átlépi a Kárpátokat (korabeli fénykép)A Kárpátok hágóin való jelképes átkeléssel emlékezik meg a román hadsereg holnap arról, hogy Románia száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba. A védelmi minisztérium közleménye szerint „a kiegészült Románia elsősorban a nemzet javát saját életüknél is előbbre tartó, a harcmezőn elesett vagy fogságban elpusztult román katonák véráldozatára épült”: az első világháborúban 330 ezer román katona halt meg, a harcok túlélői közül pedig 76 ezer maradt hadirokkant.  
2016-08-26: Belföld - :

Székely tudományos kongresszust szerveznek

Székely tudományos kongresszust szerveznek 2017 áprilisában Székelyföldön, amelynek a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) ad otthont – jelentették be a szervezők tegnap Marosvásárhelyen.  
2016-08-26: Belföldi hírek - :

Magyarázatot kér az ombudsman

Hivatalból kér magyarázatot az ombudsman az egészségügyi minisztériumtól az elmúlt három hónapban egyre gyakoribb lehetséges orvosi műhibákról és hanyagságokról, elsősorban a hibásan elvégzett vérátömlesztések és perfúziók kapcsán.
2016-08-26: Belföldi hírek - :

Embercsempészek Aradon

Nyolc Arad megyei helyszínen – köztük két határrendész lakásán – tartott házkutatást tegnap a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség egy olyan embercsempész-hálózat felgöngyölítése ügyében, amely 2011-ben juttatott át afrikai és ázsiai bevándorlókat a román–magyar határon.
2016-08-26: Belföldi hírek - :

Kórházak földrengésveszélyben

Egy nappal az olaszországi földrengés után Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elrendelte az állami kórházak állapotának felmérését.
2016-08-26: Hírsaláta - :

Balesetet szenvedett miniszterek

Megsérült Achim Irimescu földművelésügyi miniszter és kuvaiti kollégája tegnap Slobozián, Ialomiţa megyében egy közúti balesetben. A két tárcavezetőt és a tolmácsot kórházba szállították.
2016-08-26: Világfigyelő - :

Nő az áldozatok számaOlaszországi földrengés

Folyik a mentés. Fotó: Massimo PercossiA szerda hajnali közép-olaszországi földrengésben elhunytak száma 241, nem 247, mint ahogyan azt korábban közölték, de a szám tovább emelkedhet – adta hírül az olasz polgári védelem operatív központja tegnap délután. Az áldozatok azonosítása folyamatban van. Amatrice városában 184 halottat találtak. A kórházba szállított sérültek száma 270, de ennél jóval többen sebesültek meg, csak nem szorultak kórházi ellátásra. A tájékoztatás időpontjáig 215 túlélőt emeltek ki a romok közül.  
2016-08-26: Világfigyelő - :

A moldovai reformoknak folytatódniuk kell

Első hivatalos látogatásán Chişinăuban Dacian Cioloş kormányfő azt mondta: a Moldovai Köztársaságnak folytatnia kell a reformokat, még akkor is, ha idén elnökválasztás lesz az országban, amelynek eredménye megmutatja majd, milyen irányba halad tovább.
2016-08-26: Világfigyelő - :

Tisztogat a török hadsereg Szíriában

Török tankok Szíriában. Fotó: ReutersÚjabb kilenc török tank lépett Szíria területére tegnap a délkelet-törökországi Karkamis városnál, miután előző nap török és amerikai támogatással a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt ellenzéki csoport fegyveres alakulatai felszabadították a határ szemközti oldalán fekvő Dzserablúszt az Iszlám Állam dzsihádista szervezet ellenőrzése alól.  
2016-08-26: Külföldi hírek - :

Dubrovniki Fórum

Új lendületet kell adni az adriai–balti–fekete-tengeri együttműködésnek, amelyet egész Európára ki kell terjeszteni – mondta Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő a Dubrovniki Fórum nemzetközi kül- és biztonságpolitikai tanácskozáson tegnap.
2016-08-26: Külföldi hírek - :

Eltérő vélemények

Prága és Berlin továbbra is eltérően ítéli meg a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását az Európai Unió tagállamai között – ismerte el Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Angela Merkel német kancellár a tegnapi prágai tárgyalásaik után tartott sajtótájékoztatón.
2016-08-26: Külföldi hírek - :

Lengyelország figyel

Magához rendelte Antoni Macie­rewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a fegyveres erők vezetőit – a műveleti parancsnokot, a katonai elhárítás, valamint a katonai hírszerzés főnökét.