Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. augusztus 26., péntek 09:38
Köszöntjük Izsó nevű olvasóinkat!
Egyre sokasodnak a fizetős létesítmények a játszótéren. Albert Levente felvételei
2016-08-26: Közélet - Fekete Réka:

Kié a játszótér?

Figyeljük Sepsiszentgyörgy központi játszóterének gyarapodását, de nem a hinták, lipinkák, mászókák sokasodnak – adott helyen nincs is többre szükség, így jó, ahogy van –, hanem egyre több a fizetős játék, megjelent a pénzért kínált gumilabda, a cukros nyalóka, az évek óta ott működő felfújható ugrálóhoz csúszdát is illesztettek, azért is fizetni kell, a tér másik felén kisautók köröznek a park sétálóin, szintén pénzért. Elég eltölteni egy fél órát, órát a játszótéren, és kiderül, nem minden szülő, nagyszülő örvend a vállalkozók jelenlétének, nehezen tudják lebeszélni apróka gyermekeiket arról, hogy kipróbálják ezeket, és helyette a korosztályuknak megfelelő, rájuk szabott játékokat vegyék birtokba. A helyszínen érdeklődtünk, kinek mi a véleménye a játszótér pénztárca-nyitogató gyarapodásáról.
2016-08-26: Máról holnapra - Mózes László:

Marosvásárhely árnyékában

Ha az egészséges önérzettel rendelkező román emberek valóban nyitottan, elkötelezetten és nem szűk látókörűen követnék sorsuk, országuk, nemzetük alakulását, figyelnének a Magyar Országgyűlés elnökének Marosvásárhelyen mondott szavaira.
2016-08-26: Közélet - Bokor Gábor:

Beperelték Kovásznát

A kovásznai autósok sokat bosszankodtak az áldatlan állapot miatt. A szerző archív felvételePerbe fogta Kovászna városát a Valdek Impex Kft. A cég közel egymillió lej kifizetésére akarja kötelezni a várost, így szeretné behajtani az elvégzett munkálatok ellenértékét.  
2016-08-26: Közélet - Hecser László:

Továbbra sincs megállapodásBaróti autóbusz-állomás

A baróti autóbusz-állomás használatáért nem minden közszállítási vállalat hajlandó fizetni, ez pénzkiesést jelent működtetőjének, a Transloc Rt.-nek. Benedek Csaba igazgató kilátásba helyezte: ha a következő napokban nem változik a helyzet, a nagyszebeni ellenőrző szervek segítségét kéri a helyzet orvoslásához.  
2016-08-26: Közélet - Fekete Réka:

Meteorológiai állomást építettek a diákokKós Károly Szakközépiskola

Új létesítménnyel gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola: a környezetvédelmi szakos diákok az új tanévben a vakációban felépített meteorológiai állomáson végezhetik a gyakorlatot.
2016-08-26: Közélet - Váry O. Péter:

A domb marad

Sebastian Cucu prefektus csodálhatja, amint hivatala előtt éktelenkedik a domb. Albert Levente felvételeMinap kis dolga akadt a prefektúrán, és szomorúan kellett megállapítania, hogy az a földrakás még mindig ott éktelenkedik, és ez igazán kár, mert rontja azt a valóban szép főteret, amelyet egész nyáron át a vendégeknek is büszkén mutogatott, csak arra a kérdésükre nem tudott válaszolni, hogy mit keres ott az a halom, de hát a vendégek jöttek és mentek, a városlakók és a földkupac maradt – meddig még? E kérdést Rodica Pârvan szociáldemokrata képviselő tette fel a sepsiszentgyörgyi önkormányzati testület tegnapi ülésén, aggodalmára Antal Árpád polgármester válaszolt.  
2016-08-26: Közélet - Iochom István:

Tanítók és óvónők tábora

A szerző felvételeA Csiporkázó Játszóház Egyesület szervezésében augusztus 22–29. között az alsócsernátoni Enikő Panzióban zajlik a kézdiszéki tanítók és óvónők tizennyolcadik tábora.  
2016-08-26: Közélet - :

Esély a digitális világhoz

Azoknak a gyermekeknek is lehetőséget kell adni, hogy fényképet készítsenek, filmezzenek, az internet világában tájékozódjanak, korábban elérhetetlen információkhoz hozzájussanak, akiknek otthon nincs számítógépük, laptopjuk, okostelefonjuk, internetelérhetőségük, akiknek alig jut a mindennapi betevő falatra, akik a saját korlátozott körülményeik között nem találkoznak a XXI. századi digitáis világgal
2016-08-26: Közélet - :

Elütötte és elhajtott

Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. út és a Sport utca kereszteződésében, a főúton levő átjárón egy személygépkocsi elgázolt egy 58 éves nőt szerdán 17 óra tájt.
2016-08-26: Közélet - :

Kiskorúak vezettek

Két kiskorú bukott le, amint autót vezetett. Egyikük balesetet okozott. A baróti rendőrök szerdán leállítottak egy személygépkocsit, amelyet egy 15 éves Bacon községi fiú vezetett – természetesen jogosítvány nélkül.
2016-08-26: Belföld - :

Az RMDSZ megkezdte a jelöltállítást

Elkezdődött a jelöltállítási időszak az RMDSZ-ben: a szövetség szeptember 26-ig megyei rangsoroló üléseken véglegesíti azoknak a jelölteknek a névsorát, akik megméretkeznek a decemberi parlamenti választásokon – jelentette be tegnap Kovács Péter ügyvezető elnök. Közölte: elsőként – már ma – Szilágy megyében tartanak rangsoroló ülést, ahol titkos szavazással döntenek a képviselő- és szenátorjelöltekről, legközelebb pedig Gyergyószéken szervezik meg a jelöltállítást.  
2016-08-26: Belföld - :

Átlépik a Kárpátokat

A román hadsereg átlépi a Kárpátokat (korabeli fénykép)A Kárpátok hágóin való jelképes átkeléssel emlékezik meg a román hadsereg holnap arról, hogy Románia száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba. A védelmi minisztérium közleménye szerint „a kiegészült Románia elsősorban a nemzet javát saját életüknél is előbbre tartó, a harcmezőn elesett vagy fogságban elpusztult román katonák véráldozatára épült”: az első világháborúban 330 ezer román katona halt meg, a harcok túlélői közül pedig 76 ezer maradt hadirokkant.  
2016-08-26: Belföld - :

Székely tudományos kongresszust szerveznek

Székely tudományos kongresszust szerveznek 2017 áprilisában Székelyföldön, amelynek a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) ad otthont – jelentették be a szervezők tegnap Marosvásárhelyen.  
2016-08-26: Belföldi hírek - :

Magyarázatot kér az ombudsman

Hivatalból kér magyarázatot az ombudsman az egészségügyi minisztériumtól az elmúlt három hónapban egyre gyakoribb lehetséges orvosi műhibákról és hanyagságokról, elsősorban a hibásan elvégzett vérátömlesztések és perfúziók kapcsán.
2016-08-26: Belföldi hírek - :

Embercsempészek Aradon

Nyolc Arad megyei helyszínen – köztük két határrendész lakásán – tartott házkutatást tegnap a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség egy olyan embercsempész-hálózat felgöngyölítése ügyében, amely 2011-ben juttatott át afrikai és ázsiai bevándorlókat a román–magyar határon.
2016-08-26: Belföldi hírek - :

Kórházak földrengésveszélyben

Egy nappal az olaszországi földrengés után Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elrendelte az állami kórházak állapotának felmérését.
2016-08-26: Hírsaláta - :

Balesetet szenvedett miniszterek

Megsérült Achim Irimescu földművelésügyi miniszter és kuvaiti kollégája tegnap Slobozián, Ialomiţa megyében egy közúti balesetben. A két tárcavezetőt és a tolmácsot kórházba szállították.
2016-08-26: Világfigyelő - :

Nő az áldozatok számaOlaszországi földrengés

Folyik a mentés. Fotó: Massimo PercossiA szerda hajnali közép-olaszországi földrengésben elhunytak száma 241, nem 247, mint ahogyan azt korábban közölték, de a szám tovább emelkedhet – adta hírül az olasz polgári védelem operatív központja tegnap délután. Az áldozatok azonosítása folyamatban van. Amatrice városában 184 halottat találtak. A kórházba szállított sérültek száma 270, de ennél jóval többen sebesültek meg, csak nem szorultak kórházi ellátásra. A tájékoztatás időpontjáig 215 túlélőt emeltek ki a romok közül.  
2016-08-26: Világfigyelő - :

A moldovai reformoknak folytatódniuk kell

Első hivatalos látogatásán Chişinăuban Dacian Cioloş kormányfő azt mondta: a Moldovai Köztársaságnak folytatnia kell a reformokat, még akkor is, ha idén elnökválasztás lesz az országban, amelynek eredménye megmutatja majd, milyen irányba halad tovább.
2016-08-26: Világfigyelő - :

Tisztogat a török hadsereg Szíriában

Török tankok Szíriában. Fotó: ReutersÚjabb kilenc török tank lépett Szíria területére tegnap a délkelet-törökországi Karkamis városnál, miután előző nap török és amerikai támogatással a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt ellenzéki csoport fegyveres alakulatai felszabadították a határ szemközti oldalán fekvő Dzserablúszt az Iszlám Állam dzsihádista szervezet ellenőrzése alól.  
2016-08-26: Külföldi hírek - :

Dubrovniki Fórum

Új lendületet kell adni az adriai–balti–fekete-tengeri együttműködésnek, amelyet egész Európára ki kell terjeszteni – mondta Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő a Dubrovniki Fórum nemzetközi kül- és biztonságpolitikai tanácskozáson tegnap.
2016-08-26: Külföldi hírek - :

Eltérő vélemények

Prága és Berlin továbbra is eltérően ítéli meg a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztását az Európai Unió tagállamai között – ismerte el Bohuslav Sobotka cseh kormányfő és Angela Merkel német kancellár a tegnapi prágai tárgyalásaik után tartott sajtótájékoztatón.
2016-08-26: Külföldi hírek - :

Lengyelország figyel

Magához rendelte Antoni Macie­rewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a fegyveres erők vezetőit – a műveleti parancsnokot, a katonai elhárítás, valamint a katonai hírszerzés főnökét.
2016-08-26: Nyílttér - :

Az utca hangja

GÚZS SÁNDOR, Sepsiszentgyörgy. Korán kelő vagyok, mivel fiatalon majdnem 10 évig hajnali negyed négykor keltem, és napi 100 kilométert ingáztam. A Háromszéket is pirkadatkor lapozom, így történt ez azon a napon is, amelyiken Ilie Năstase kitüntetéséről olvastam.
2016-08-26: Nyílttér - :

Ápoljátok Úz völgye szellemét

Tisztelt és szeretett Úz völgyébe zarándokló testvéreim! Úz völgye szellemét őrzők és táplálók közakaratából 1994-től – amióta székely kopjafás kőemlékművet állítottunk fel az itt 72 évvel ezelőtti ellenséges betörésben elesettek emlékére – mostanáig a térparancsnoki tisztséget töltöttem be. Az eltelt 22 év alatt a rám háruló teendőket képességem szerint lelkesen végeztem, hagyományt teremtve.
2016-08-26: Nyílttér - :

Ez az öröm megérte

A hálaadás és a köszönet is nagy áldás, ha megtapasztaljuk,  hiszen ebben a rohanó-változó, zűrzavaros életben ritkán találkozunk velük. S ha mégis van hálaadás-öröm, az igen nagy jutalom az ember számára, érdemes továbbadni! Ez történt velem az elmúlt héten:
2016-08-26: Nyílttér - :

Megtanultam, megőrzöm!Hun tábor Sepsibesenyőn

Megtanultam, megőrzöm! (Hun tábor Sepsibesenyőn)Kétévi kihagyás után újra Sepsibesenyőn gyűltek össze a Kárpát-medence hunjai. Ahogy az egyik krónikás lejegyezte, a tábor idén is egymás megsegítéséről és védelméről szólt.
2016-08-26: Nyílttér - :

Öröm és csalódásMai levelünk

Az európai labdarúgó-bajnokság után alig vártuk, hogy megkezdődjenek a XXXI. nyári olimpiai játékok Rióban. De milyen gyorsan telik az idő, már vége is van... Aki szereti a sportot, csak az tudja, mennyi öröm, izgalom, drukkolás, bánkódás megy végbe az emberek lelkében ezen események alatt.a
2016-08-26: Nyílttér - Demeter J. Ildikó:

Telefonviszály Zalánpatakon

Elkeseredett zalánpataki lakos panaszolja, hogy mikor – hosszú évek várakozása után – végre beindult a mobiltelefon-szolgáltatás az elzárt, nehezen megközelíthető településen, a megyei önkormányzat kifogást emelt a szolgáltató által felépített antenna miatt, és ennek lebontását követeli, mert úgymond zavarja a faluképet.
2016-08-26: Nyílttér - :

Több odafigyelést Baróton

Albert Levente felvételeNapokig terveztük a feleségemmel, hogy amíg tart ez a szép, meleg idő, legalább egyszer elmegyünk A borvíz útja program által létesült, modern, napelemekkel melegített vizű baróti strandra. El is indultunk augusztus 16-án délután, a nyár háromnegyedén.
2016-08-26: Jegyzetek - Kuti János:

Rio utánKármentő

Nem elég, hogy doppingvétség miatt kizártak 67 orosz atlétát az olimpiáról, most ugyanezért még a paralimpikonokat sem engedik versenyezni Rióban. Hol a politika, hol a doppingolás vagy a pénz miatt kellett sokszor a versenyzőknek, nézőknek távol maradniuk az olimpiáktól. Mi most a geokódolás miatt nem kerültünk túl közel hozzá.
2016-08-26: Magazin - :

Egy szabad országért

Vastag Csaba, Wolf Kati, Caramel és Péter Szabó SzilviaAz interneten a YouTube videómegosztó oldalon elérhető az 1956-os emlékév Egy szabad országért című dalának videoklipje. A klipet szerdán mutatták be nyilvánosan a budapesti Terror Háza Múzeumban.  
2016-08-26: Magazin - :

Vasarely-kiállítás nyílt Pécsen

Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából nyílt grafikai kiállítás tegnap a Pécsi Galériában.
2016-08-26: Magazin - :

’56-os emlékművet állítanak Manhattanben

Manhattanben emlékművet állítanak az 1956-os magyarországi forradalomnak – jelentette be Kumin Ferenc New York-i magyar főkonzul.
2016-08-26: Magazin - :

Hagymakupolák Párizsban

Az Eiffel-torony árnyékában épül az ortodox katedrálisElnyerte végső formáját Párizs új ortodox székesegyháza, miután a Szajna-parton az Eiffel-torony közelében található templomra szerdán felkerültek az utolsó arany hagymakupolák.  
2016-08-26: Sport - :

Afumaţi a Sepsi OSK következő ellenfeleLabdarúgás

Hadnagy és Niczuly (balról) győzelemre vezetheti a piros-fehér mezeseket. Henning János felvételeA II. ligás labdarúgó-bajnokság 4. fordulójában a Sepsi OSK a szintén újonc Afumaţi vendége lesz szombaton 11 órától. Az OSK ellenfele három mérkőzést követően jelenleg az 5. helyen áll 6 ponttal és 19–3-as gólaránnyal, közvetlenül utána szintén 6 ponttal és 10–3-as gólaránnyal a Valentin Suciu által irányított együttes található.
2016-08-26: Sport - :

Pandurii–Steaua rangadóLabdarúgás

A Rosztov remek játékkal bejutott a BL-csoportkörbe. Fotó: AFP A harmadik helyen álló Pandurii a második helyezett Steaua csapatát fogadja az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 6. fordulójában. Az éllovas Dinamo az újonc Medgyesi Gázmetán alakulatával játszik, míg az eddig egyetlen pontot sem szerző Marosvásárhelyi ASA az FC Botoşani vendége lesz.
2016-08-26: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Őszi sokadalom A kézdivásárhelyi városnapok mai programja: 10 órától a Hitélet sátorban a Manna Keresztény Egyesület, a Bonus Pastor Alapítvány és a Rebeka Missziós Központ programja a Márton Áron téren; 11 órától A csodalámpás és A róka és a gólya című mesék előadása a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjében; 12 órától hagyományos termék- és őszi vásár a Gábor Áron téren; ugyanott kézművesvásár;
2016-08-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Lelkünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett, drága jó férj, édesapa, sógor, nagytata, após, keresztapa és jó ismerős, VIZOLI ANDRÁS (ANDOR) életének 68. évében elhunyt. Virrasztás 2016. augusztus 26-án, pénteken 18–19 óráig. Temetése augusztus 27-én, szombaton 15 órakor lesz a vártemplomi ravatalozótól. Emlékét szívünkben örökre őrizzük. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4294227
2016-08-25: Közélet - Nagy D. István:

Kezdődik az illyefalvi út felújítása

Az út használói régóta várják a felújítást. Albert Levente felvételeiMa délelőtt írják alá a 112-es megyei út korszerűsítését célzó kivitelezési megállapodást Kovászna Megye Tanácsa és a Viarom Construct Kft. illetékesei. A megyei önkormányzat vezetője szerint idén mindenképp elkészül a Sepsiszentgyörgytől Illyefalván keresztül Brassó megye határáig húzódó szakasz felújítása.
2016-08-25: Közélet - Nagy D. István:

Gyengén haladnak az ingyenes telekkönyvezéssel

Felmérésre várnak a parcellák. Albert Levente felvételeiSemmi ördöngöset nem rejt az ingyenes telekkönyvezés lehetősége, mely tavalytól elviekben alkalmazható, Háromszéken mégis gyengén halad a folyamat – állítják a megyei telekkönyvi hivatal illetékesei. Az okok sokrétűek, egyrészt a visszaszolgáltatás és a birtoklevek körüli problémák, másrészt a földfelmérésért biztosított parcellánkénti alacsony összeg befolyásolja negatívan a dolgok menetét, de némi jogszabályi rugalmasság is jót tenne. Jelentős gond ugyanakkor az általános hanyagság és nemtörődömség is, aminek súlyos következményei lehetnek másfél év múlva.
2016-08-25: Közélet - Fekete Réka:

Szeretni kell őket, ez a titkaRoma gyermekek felzárkóztatása

Készül a kenyértészta. Albert Levente felvételeEgyik nap szakácskodnak, másik nap varrodát, roncstelepet látogatnak, harmadnap a művészetekkel ismerkednek, hét végén minden bizonnyal azt fogják kérdezni, hová mehetünk holnap és holnapután. Ezek a gyermekek ritkán járnak a város különböző létesítményeiben, az őrkői romatelepen laknak, ott járnak iskolába és templomba, ezen a héten a sepsiszentgyörgyi Caritas szeretetszolgálat nappali táborának haszonélvezői.
2016-08-25: Közélet - :

Népzenei műhelymunka Csernátonban

A szerző felvételeA Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében vasárnaptól szombatig zajlik a felsőcsernátoni Hanna Panzióban a hatodik Mozsika népzenei műhelymunka.
2016-08-25: Közélet - Bokor Gábor:

Utakat javítanak Kovásznán

Új kerítés a képtárnál. A szerző felvételeKovásznán megkezdték a javításra szoruló útszakaszok rendbetételét. A munka a város egész területén zajlik, olyan utcákról van szó, ahol a közelmúltban nem végeztek teljes körű felújítást – tudtuk meg Gyerő József polgármestertől és Jeszenovics Károly alpolgármestertől
2016-08-25: Közélet - :

Sikeres vizsga az asszisztensképzőben

A tegnap kihirdetett eredmények szerint a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában működő asszisztensképző technikum mind a huszonnégy végzősének sikerült a záróvizsgája, hárman megbuktak, ők tavaly fejezték be tanulmányaikat.
2016-08-25: Közélet - :

Zárjegy nélküli cigarettáért bírságoltak

A nagybaconi rendőrőrs munkatársai egy személygépkocsi ellenőrzése során az autó utasánál, egy 64 éves asszonynál 30 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak.
2016-08-25: Közélet - :

Lopott kerékpárral ment volna haza Bákó megyébe

Egy húszéves Bákó megyei fiatalember biciklit lopott, és azzal igyekezett haza. Elkapták, és bűnügyi vizsgálati iratcsomót nyitottak.
2016-08-25: Külföldi hírek - :

Lelőttek egy menekültet

Megöltek egy húszéves afganisztáni migránst keddről tegnapra virradó éjszaka Szerbiában. A férfit feltehetően egy vadász lőtte le. A belügyminisztérium közleménye szerint a szerb katonaság és rendőrség járőrei az éjszaka folyamán a szerb–bolgár határszakaszon, a délkelet-szerbiai Pirothoz közel lövést hallottak, a helyszínre siettek, és hat migránst találtak ott, egyikük mellkasi lövést kapott.
2016-08-25: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A nagykoalíció réme

Kevés rémisztőbb forgatókönyv létezik a parlamenti választások utáni időszakra, mint az, amit Kelemen Hunor vázolt a minap. És nem csupán az RMDSZ elnökének kampánycélú víziójáról van szó: több politikai elemző is amellett érvel, hogy kiegyenlített verseny esetén egyáltalán nem lehet kizárni a nagykoalíció lehetőségét.
2016-08-25: Jegyzetek - Ferencz Csaba:

Távol az olimpiai eszmétől

Elrobogott mellettünk a riói olimpia 16 napja. Szó szerint, hiszen ha a kibertér hírei el is jutottak valahogyan a „felhasználókhoz”, a világ legnagyobb sporteseményének hangulata nem jött át.