Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. május 29., hétfõ 16:05
Köszöntjük Magdolna nevű olvasóinkat!
Tegnap este mintegy félezer szurkoló fogadta Sepsiszentgyörgyön a hazatérő sikeres labdarúgókat. Fotó: Albert Levente
2017-05-29: Sport - Miska Brigitta:

Feljutott az élvonalba a Sepsi OSK – Piros-fehér büszkeségLabdarúgás, II. liga

Issa Thiaw 88. percben értékesített tizenegyesével 1–0-ra nyert a Sepsi OSK a Resicabánya vendégeként a másodosztályú labdarúgó-bajnokság 37. fordulójában a Voinţa Stadionban (Ghermăneşti), és ezzel öt pontra növelte előnyét a harmadik Aradi UTA csapatához viszonyítva, így a piros-fehérek bebiztosították második helyüket, és a következő idényben az élvonalban szerepelhetnek. A csapatot mintegy 250 szurkoló kísérte el Ilfov megyébe, és végig énekelve, lankadatlanul buzdították a Valentin Suciu által irányított labdarúgókat. Nagyszerű hangulatot teremtett a Székely Légió vezérletével a szurkolótábor, és bizony életre szóló élményben, az álmok valóra válásában volt részük, illetve a háromszéki sporttörténelem részévé is váltak. Egy évvel ezelőtt még a III. ligában volt érdekelt a piros-fehér mezes csapat, viszont a következő szezonban már az élvonalban folytathatja.
2017-05-29: Máról holnapra - Farkas Réka:

Araszolgatunk?

Jelentős előrelépést jelenthet az anyanyelv- és szimbólumhasználat terén az RMDSZ által kidolgozott, múlt hét elején benyújtott javaslatcsomag, ám pezsgőt bontani egyelőre korai lenne, elfogadásáig ugyanis még hosszú és rögös út vezet.
2017-05-29: Közélet - Fekete Réka:

Minden lehetséges annak, aki hiszBallagás a Református Kollégiumban

Ballagó diákok a Székely Mikó Kollégium kapujában. Albert Levente felvételeiSzombat reggel megszólalt a csengő a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban, és két iskola ballagó diákjai székely ruhában, batyuval a vállukon, énekelve léptek ki a díszkapun, majd a mikós végzősök visszatértek az iskolaudvarra, ahol szülők, rokonok, barátok körében ünnepeltek és vették át a megérdemelt jutalmakat, a Református Kollégium két osztálya pedig, miután virágot helyezett el Gróf Mikó Imre-szobránál, a belvárosi református templomba vonult, ahol istentisztelettel kezdődött a kicsengetési ünnepség.
2017-05-29: Közélet - Iochom István:

Hétszáz bringás 11 385 kilométert karikázottTekerj egy jó célért! kézdivásárhelyen

A szerző felvételeA Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület szombat délelőtt szervezte meg Kézdivásárhelyen a Tekerj egy jó célért! biciklis akció harmadik kiadását, amelyre rekordszámú, több mint hétszáz bringázó nevezett be. A legfiatalabb résztvevő a hároméves és négy hónapos Székely Erika, a legidősebb a 73 éves budapesti Szőts András. A program három kiemelt támogatója Kézdivásárhely önkormányzata, a Zarah Moden Kft. és a New Fashion Rt.
2017-05-29: Közélet - Bokor Gábor:

A közösség ünnepe a kicsengetésKovásznai Kőrösi Csoma Sándor líceum

Fotó: Bokor GáborAz előző napok esőzései után jó időben ballaghattak szombaton a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum végzős diákjai. Az öt végzős osztály 120 diákjának kicsengetési ceremóniáját szokás szerint az iskola sportpályáján tartották. Az ünnepeltekkel szemben, a díszasztalnál az iskola vezetősége, az önkormányzat képviselője, a tanfelügyelőség megbízottja, egyházfők foglaltak helyet, a rendezvényen szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök vettek részt.
2017-05-29: Közélet - Hecser László:

Életre szóló szellemi útravalóKicsengetés Baróton

A szerző felvételeSzombaton vettek búcsút iskolájuktól a Baróti Szabó Dávid Középiskola tanulói. Az ünnepi eseményen felszólalók az itt töltött évek fontosságát hangsúlyozták: olyan szellemi útravalót kaptak, amellyel, ha jól sáfárkodnak, egész életükre elégséges.
2017-05-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

A család a szeretetről szól

Jókedvű gyermekek és örökbe fogadó szüleik a Benedek-mezőn. A szerző felvételeLabdázni, zsákban ugrálni, bohóccal huncutkodni vagy éppen csúszdázni szaladtak a gyerekek, a lányok zöme arcfestésre várt, mások anya, apa ölében sorakoztak, míg elkészültek a kutyus alakúra csavart vagy kívánság szerint éppen karddá igazított színes lufik. Örökbe fogadott gyermekeket és családjaikat ünnepelték a Benedek-mezőn tegnap.
2017-05-29: Közélet - Bokor Gábor:

Szorosabbra fűzik a kapcsolatot a testvértelepülésekkelFalunapok Uzonban

A szerző felvételeAz előző években megszokott módon az eső idén sem kímélte az Uzon Községi Napokat, több alkalommal is felhők tornyosultak az események fölé. Ennek ellenére sikeres volt a település ünnepe, a szervezők munkájának köszönhetően mindenki megtalálhatta a magának való szórakozást. Mint minden alkalommal, próbálták hasznos tartalommal megtölteni a programot, a kulturált szórakozásra is odafigyelt a rendező önkormányzat, nem engedte, hogy miccses-sörös népünnepéllyé laposodjon a falu rendezvénye.
2017-05-29: Belföld - Farkas Réka:

Kulcsár-Terza József: Be kell terjeszteni az autonómiastatútumot

Jó és fontos a közigazgatási törvény módosítására benyújtott javaslatcsomag, de ez még nem elegendő – véli Kulcsár-Terza József képviselő. Sok gondra – az anyanyelv és a szimbólumok használatára – megoldást nyújtana, de az autonómiaköveteléseket nem váltja ki, éppen ezért fontolóra kell venni a statútum mihamarabbi parlamenti beterjesztését – véli az MPP-s politikus.
2017-05-29: Hírsaláta - :

Román – idegen nyelvként

Kiterjesztené az oktatási minisztérium azoknak a tanároknak a hálózatát, akik román nyelvet és irodalmat oktatnak külföldön, és szeretné elérni, hogy a román idegen nyelvként bekerüljön a tantervbe azokban az országokban, ahol nagyobb közösségben élnek a románok – jelentette ki Pavel Năstase miniszter, aki a külföldön élő románok nemzetközi napján beszélt. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet: reális a veszélye annak, hogy az országon kívül élő román fiatalok nem tudják majd kifejezni anyanyelvükön magukat. A minisztérium egyébként úgy tudja, 12 381 diák tanul románul a határon túl, és összesen 134 román pedagógus oktatja őket. Az oktatási minisztérium márciusban jelentette be, hogy 5. osztálytól speciális tanterv és tankönyv szerint oktatják a román nyelvet és irodalmat a Romániában élő kisebbségek számára, a tankönyv azonban egyelőre még nem készült el. (Krónika)
2017-05-29: Világfigyelő - :

Nincs megállapodás a klímaegyezményről

A migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport taorminai csúcstalálkozójának szombati zárónyilatkozata, amelyből kiderül, hogy a párizsi klímaegyezmény kérdésében megállapodás nélkül zárult a taorminai csúcs.
2017-05-29: Világfigyelő - :

Nem sikerült felgöngyölíteni a merénylő mögötti hálózatotManchesteri robbantás

A brit belügyminiszter szerint még lehetnek szabadlábon tagjai a hétfő éjjeli manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögötti hálózatnak, ezért folytatódik a terrorcselekmény hátterének teljes feltárását célzó rendőrségi-titkosszolgálati művelet.
2017-05-29: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Visszafogott tempóban

A dobok mögött Ferencz Áron  Fotó: Rancz AndrásFerencz Áron neve rég ismerősen cseng a sepsiszentgyörgyi zenekedvelők köré­ben, tehetségének, technikai tudásának, változatos zenei ízlésének többször tanúi lehettünk már az elmúlt évek koncertjei során. Felfelé ívelő pályáját neves külföldi zenekarokkal való fellépései is fémjelzik, az alábbi interjú az idei városnapok nagy sikerű nyitókoncertje után készült.
2017-05-29: Kultúrkert - :

KreaTúra-tábor – ahol önmagadért szeretnek

Zsigmond István felvételeA KreaTúra-tábor sorozatot 2012-ben indítottuk, azóta minden nyáron megszervezzük Sepsibükszádon középiskolásoknak szóló összművészeti gyermektáborként. Az öt év alatt több mint 175 középiskolással, 17 előadóval és hat önkétes diákkal dolgoztunk azért, hogy minél közelebb kerülhessünk a „jó tábor” fogalmához.
2017-05-29: Sport - :

Labdarúgás, IV. liga

KSE–Réty 6–0 Kézdivásárhely, Sinkovits Stadion, mintegy 300 néző. Vezette: Bedőházi Géza. KSE: Bunduc–Oláh, Tankó, Bukur, Tompa, Babei, Fozocoş, Căşinea­nu, Gáll, Albu, Kurtuly. Játszott még: Gazda, Incze Zs., Gajdó T., Incze A. Réty: Tánczos–Ciorăşteanu, Keresztély, Máthé, Foca, Farkas, Pavel, Varvara, Airinei, Kanyó, Hajós. Játszott még: Kiss, Ciobotaru, Pelo, Zölde. Gólszerzők: Babei 30., 61., Kurtuly 49., Gazda 52., Tankó 66., Incze 69. Ifjúságiak: 4–0. Jó iramú mérkőzésnek indult a találkozó. A KSE fokozatosan növelte a ritmust, de az első gólra fél órát kellett várni. A második félidőben a hazaiak jó játékuknak köszönhetően gyorsan lőttek két gólt, és nem volt kérdéses, hogy ki nyeri a találkozót. Nem tudott méltó ellenfele lenni a rétyi csapat a jobb játékerőt képviselő hazaiaknak. Nagy József
2017-05-29: Sport - :

A magyar bajnokságban is brillíroztakKarate

A magyar bajnokságban is brillíroztak (Karate)Május 27-én és 28-án a budapesti UTE Sportcsarnokban rendezték meg a 17. WKF Magyar Karatebajnokságot, ahol a sepsiszentgyörgyi Sport-All SC tizennyolc versenyzővel vett részt, akik az Arashi SC színeiben léptek tatamira, és összesen 13 – 2 arany-, 4 ezüst- és 7 bronz – érmet szereztek.
2017-05-29: Sport - :

Tizenhat dobogós helyezésKarate

Tizenhat dobogós helyezés (Karate)Május 27-én Tusnádfürdőn a Csíkszentmártoni Black Karate egyesület 8. alkalommal szervezte meg a Tusnád Kupát, amely egyben György Gellért-emlékverseny is volt, ahol 12 klub 160 sportolója tette próbára magát. A sepsiszentgyörgyi Shoto Team 14 karatékát küldött harcba, akik 16 dobogós helyezéssel – 4 első, 4 második és 8 harmadik – zárták a viadalt.
2017-05-29: Sport - :

Jó teljesítmény a Szakura KupánKüzdősport

Jó teljesítmény a Szakura Kupán (Küzdősport)Tizennyolc dobogós helyezést értek el a sepsiszentgyörgyi MSC és Samurai OPS sportolói a dzsúdzsucu Szakura Kupa negyedik kiírásán, utóbbi sportegyesület pedig a csapatversenyt is megnyerte.
2017-05-29: Sport - :

Horvátországi vendégszereplésCselgáncs

Fotó: FacebookVeres László irányításával a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK cselgáncsozói szombaton a horvátországi Solinban vendégszerepeltek, ahol szlovén, bosnyák, cseh, magyar, osztrák, montenegrói, szerb, szlovák, lengyel, olasz, horvát és jászvásári sportolókkal küzdöttek meg egy rangos nemzetközi tornán.
2017-05-29: Sport - :

Futam két háromszéki résztvevővelAutósport

Fotó: Kopacz GyulaKét háromszéki autós – Bedő Barna (Sepsiszentgyörgy) és Vargyasi Zoltán (Kézdivásárhely) – vett részt az idei román Time Attack versenysorozat nyitó viadalán. A 2017-es országos bajnokságot a csíkszeredai Richy Racing Team szervezi a Román Autósport-szövetség égisze alatt, s minden futamnak a kézdivásárhelyi gokartpálya ad otthont. Csütörtökön remek körülmények között rajtolt a verseny, délután azonban eleredt az eső, és a résztvevők biztonsága érdekében negyedórát állt a körözés.
2017-05-29: Sport - :

Vettel idénybeli harmadik sikereForma–1, Monacói Nagydíj

Fotó: Facebok.com/Formula-1Sebastian Vettel nyerte tegnap a Forma–1-es Monacói Nagydíjat. A Ferrari német pilótája finn csapattársát, az első helyről induló és sokáig az élen autózó Kimi Räikkönent, illetve a Red Bull ausztrál versenyzőjét, Daniel Ricciardót megelőzve győzött. Vettel ezzel növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben legfőbb riválisa, a hetedikként célba érő brit Lewis Hamilton előtt.
2017-05-29: Sport - :

Kikapott a MikósokkMinifoci

A Mikósokk elvesztette a címvédő OSK csapatával szembeni mérkőzést a sepsiszentgyörgyi öregfiúk minifoci-bajnokság 21. fordulójában, és ezzel a kudarccal egy körrel a vége előtt bajnoki címhez segítették a Puskás ’87 együttesét.
2017-05-29: Sport - :

Bajnoki címért küzdhet a Sepsi ISKKosárlabda,Utánpótlás

Bajnoki címért küzdhet a Sepsi ISK (Kosárlabda,Utánpótlás)Szerdától vasárnapig a megyeszékhelyi Szabó Kati Sportcsarnokban rendezik meg az U13-as lány kosárlabda-bajnokság nyolcas döntőjét, a csapatok között pedig ott van a Sepsiszentgyörgyi ISK együttese is. A Berdán Levente és Bordás Noémi Ágota edzette csapat a Szászrégeni Al. Ceuşianu ISK, a Târgoviştéi ISK-MSC, a Bukaresti Olimpia, a Brassói Olimpia, a Temesvári Bega ISK, a Nagyszebeni ISK és a Bukaresti 4-es számú ISK együttesei ellen próbálja elnyerni a legjobbnak járó érmeket és serleget.
2017-05-29: Sport - :

Kuti Nándor bajnokságot nyert az U-BT színeibenKosárlabda, Nemzeti Liga

Kuti Nándor bajnokságot nyert az U-BT színeiben (Kosárlabda,  Nemzeti  Liga)A Kolozsvári U-BT magabiztos játékkal 3–0-ra legyőzte a Steaua EximBank csapatát a férfi kosárlabda Nemzeti Liga döntőjében, így története ötödik bajnoki címét ünnepelhette. A kolozsvári csapat egyik alapembere a húszéves sepsiszentgyörgyi Kuti Nándor volt, aki először ünnepelhetett bajnoki címet a felnőttmezőnyben.
2017-05-29: Sport - Csinta Samu:

Magyar vízilabda-feltámadásA Szolnok nyerte a Bajnokok Ligáját

A Szolnok játékosai a vízbe dobják Cseh Sándor vezetőedzőt a megnyert Bajnokok Ligája-döntő után.Fotó: MTIHatalmas magyar sikert hozott a júliusi budapesti vizes világbajnokságra épített Duna Aréna főpróbája: 13 év után újra magyar győztese van a legrangosabb európai klubsorozatnak. A Szolnoki Dózsa-Közgép a Bajnokok Ligája Final Six fináléjában 10–5-re lelépte a címvédő horvát Jug Dubrovnik csapatát, és ötödik magyar klubként hódította el a serleget.
2017-05-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató Dózsa Györgyről Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében május 30-án, kedden 18 órától Kovászna és Hargita Megye Tanácsa, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, az Erdélyi Múzeum-Egyesület csíkszeredai fiókegyesülete szervezésében bemutatják a Dózsa György halálának 500. évfordulója alkalmából közösen szervezett tudományos konferencia előadásait tartalmazó, Dózsa című kötetet. Közreműködik: dr. Balázs Lajos egyetemi tanár: A Dózsa-konferencia és -kötet időszerűsége; Oláh-Gál Robert Bolyai-kutató: A Dózsa-genealógia és Bolyai János gondolatai Dózsa Györgyről; Sarány István főszerkesztő, Hargita Népe Lapkiadó. Moderátor: Szebeni Zsuzsa, Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy, igazgató.
2017-05-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már álmát, nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál.” Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a pótolhatatlan, drága jó férj, édesapa, gyermek, após, vő, jó sógor, keresztapa, unokatestvér, munkatárs, jó rokon, szomszéd és jó barát, a fotosmartonosi születésű sepsiszentgyörgyi CSULAK EDE kazánszerelő életének 55. évében hosszú, de türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt szerettei körében. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2017. május 30-án 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a fotosmartonosi ravatalozóháztól a fotosi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. Özvegye és a gyászoló család 19167
2017-05-27: Közélet - Farkas Réka:

Jöttek, láttak, visszamentekSepsiszentgyörgyön a parlamenti albizottság

Gyakorlati hozadéka lehet a parlamenti albizottság székelyföldi látogatásának, román kollégái kérésére Kulcsár-Terza József várhatóan hivatalos bemutatót tarthat a régióról, specifikus gondjairól az emberi jogi, nemzeti kisebbségi és egyházügyi bizottságnak. Erről az MPP-s képviselő számolt be a kétnapos kiszállást értékelő sajtótájékoztatóján.  
2017-05-27: Közélet - Fekete Réka:

Portugáliában turnézott a Százlábú néptáncegyüttes

Virág Endre felvételeiA bodza, olajbogyó és jó borok országában minden bizonnyal nem mindennapi, hogy székely ruhás fiúk és lányok mennek a vasárnapi misére, áldás után pedig a rögtönzött szabadtéri színpadon sóvidéki tánccal búcsúznak a gyülekezettől. Négy nap alatt nyolc fellépés alkalmával közel kétezren nézték meg a sepsiszentgyörgyi Százlábú néptáncegyüttes előadását a Douro-völgy négy településén. A portugáliai turnéról a csoport szerdán hajnalban érkezett haza.  
2017-05-27: Közélet - Iochom István:

Művészpalánták évzáró kiállítása

A szerző felvételeA kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum V–VIII. osztályos rajztagozatának tanév végi ünnepi tárlatát csütörtökön délután nyitották meg az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében száznál is több kantai tanuló, pedagógus, szülő és nagyszülő jelenlétében. A nagymúltú iskola rajtagozata idén ünnepeli fennállásának 45. évfordulóját.  
2017-05-27: Közélet - Iochom István:

Gyerkőcnapok Kézdivásárhelyen

Az 5. Gyerkőcnapok a Gábor Áron térről a sportcsarnok mellé költözik. A szerző archív felvételeÖtödik alkalommal szervezi meg május 31-én és június 1-jén a Gyerkőcnapokat Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház partnerségben a Bóbita Egyesülettel, a Galaxis Sounddal, a LabKids-szel és a városháza sportirodájával. A helyszín ezúttal nem a Gábor Áron tér lesz, illetve a Molnár Józsiás park, hanem  a sportcsarnok melletti zöldövezet. Műsorvezetőnek György Botond humoristát kérték fel.  
2017-05-27: Közélet - Váry O. Péter:

Propaganda

Albert Levente felvételeAz első világháború idején az Osztrák–Magyar Monarchia által – ha a 20. századi értelemben véve még csak nagyon amatőr módon is – folytatott propaganda befelé sikerre volt ítélve; hogy a nagy háborút mégis elveszítette a monarchia, abban viszont nagy szerepe volt a kifelé folytatott, nagyon is gyenge propagandának – többek közt ezt a következtetést vonta le Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tudományos igazgatója Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban szervezett TÉT-estek szerdai rendezvényén.  
2017-05-27: Közélet - :

Hamis jogosítványokkal üzérkedtek

A rendőrség felvételeHamis gépkocsivezetői jogosítványokat, valamint lakcímkártyákat előállító és forgalmazó bűnszövetkezetre csaptak le a rendőrök. A kecskeméti rendőrkapitányság kérésére a Kovászna megyei rendőrség tizenhét házkutatást tartott szerdán és csütörtökön.
2017-05-27: Közélet - :

A közösség támogatásával

A Háromszéki Közösségi Alapítvány kuratóriuma döntött az esztendő első négy hónapjában a közösségi alapba gyűlt összegek felhasználásáról. Ezer lejt ítélt meg a Székelyföldi Tehetségalap javára ösztöndíjakra, amelyeket ősszel nyílt pályázati rendszerben osztanak ki tehetséges gyermekeknek és fiataloknak.
2017-05-27: Közélet - :

Sietni kell a bekötésekkel

A nemrég megépített szennyvízcsatornára csatlakoztatják a szolgáltatást igénylő zabolai polgárok háztartásait.
2017-05-27: Közélet - :

Diakónia az idősekért

A gidófalvi idősek napja után kedden Baróton találkozott a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány idősgondozó szolgálata ellátottjaival és más érdeklődőkkel.
2017-05-27: Közélet - :

Kitüntették Boldizsár Bélát

Noe-díjat kapott „a családokért és az egyesületért végzett áldozatos munkájáért” Boldizsár Béla a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületétől.
2017-05-27: Közélet - Bokor Gábor:

Ünnepelt az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola

A szerző felvételeSzűknek bizonyult tegnap az uzoni művelődési ház nagyterme, a karzat is benépesült a Tatrangi Sándor Általános Iskola napjának nyitórendezvényén. Az ünneplő diákok és a tanári kar mellett a község vezetői, a tanfelügyelőség képviselői, egyházfők, nyugalmazott pedagógusok, szülők, nagyszülők mellett idegenből érkezettek is részt vettek a tizenkettedik alkalommal megszervezett iskolanapon.  
2017-05-27: Belföld - :

Sürgetik az oltástörvénytÚjabb kanyaróáldozat

Elhunyt csütörtökön egy kanyaróval fertőződött, négy hónapos kislány a craiovai sürgősségi kórházban. A csecsemő kiskorú édesanyjától kapta el a betegséget, aki nem volt beoltva kanyaró ellen. Az eset hatására az egészségügyi miniszter újból a készülő oltástörvény mihamarabbi elfogadása mellett érvelt.  
2017-05-27: Belföld - :

Magyarázatot vár Brüsszeltől Dragnea

Levélben kér magyarázatot Liviu Dragnea Jean Claude Junckertől az Európai Bizottság Romániával szemben tanúsított hozzáállásáról. Erről egy csütörtök esti televíziós műsorban beszélt a szociáldemokrata pártelnök, hozzátéve, hogy szerinte a Nemzetközi Valutaalap Romániáról készült jelentésében közzétett becslések sem a valós gazdasági adatokon alapulnak.  
2017-05-27: Belföldi hírek - :

Szándékosan halogatnak?

A szakminisztérium nem végezte el a rá háruló feladatokat az élelmiszer-pazarlásra vonatkozó, tavaly elfogadott törvény esetében, és most állandóan kiskapukat keres, hogy ne kelljen gyakorlatba ültetni a kiemelt fontosságú jogszabályt. Ide tartozik a törvény alkalmazási módszertana kidolgozásának halogatása is – állítja Magyar Loránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.
2017-05-27: Belföldi hírek - :

Négy év a volt miniszternek

Első fokon négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a legfelsőbb bíróság Constantin Niţă volt energiaügyi minisztert abban az ügyben, amelyben befolyással való üzérkedéssel vádolta meg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.
2017-05-27: Belföldi hírek - :

Szabadlábon Ghiță

Kétszázezer eurós óvadék kifizetése ellenében szabadlábra helyezték tegnap a szerb hatóságok Sebastian Ghiţă volt képviselőt.
2017-05-27: Hírsaláta - :

Kiszállnak az erdőőrzésből

A kormány tegnapi ülésén elfogadott egy jogszabályt, amely megszünteti a Romsilva Országos Erdőgondnokságnak azt a kötelezettségét, amely szerint köteles a visszaszolgáltatott erdőterületet a birtokba helyezést követő 180 napig őrizni. Ennek költségeit eddig az államkassza fedezte – olvasható a kormány közleményében. A hivatalos közlemény szerint az erdészeti törvénykönyv kimondja, hogy az erdő őrzése a birtokba helyezés pillanatától a tulajdonos kötelessége. (ErdélyFm)
2017-05-27: Világfigyelő - :

Potápi TrianonrólNemzeti összetartozás napja

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint nem csupán a föld, az elszakított területeken élő honfitársak elvesztése volt fájdalmas 97 évvel ezelőtt, hanem Trianon mindannak az erőszakos széttépése, ami egybe tartozik, ami együvé való.
2017-05-27: Világfigyelő - :

Nehézkes a cseh–német megbékélés

Pavel Belobrádek cseh kormányfőhelyettes híve a cseh–német megbékélésnek, de a második világháború után kiadott Benes-dekrétumok érvényességét nem szüntetné meg. A kereszténydemokrata politikus erről egy tegnapi interjúban beszélt.  
2017-05-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A szemerjai stadiontól Bukarestig

Mindössze egy pontra az első ligától, történelmi siker kapujában áll a Sepsi OSK labdarúgó-csapata, a sepsiszentgyörgyi, székelyföldi szurkolók ezreinek, sportszeretők tízezreinek egyre megalapozottabbá váló reményei közé azonban aggodalom is vegyül: lesz-e olyan stadionja a városnak, amely alkalmas az élvonalbeli mérkőzések lebonyolítására?
2017-05-27: Jegyzetek - Matekovics János Zoltán:

Menni kell!Tollraforgó

Kicsengetés. Frissen vasalt ingek, virágcsokrok, kölcsönkapott öltönyök, szétfolyó smink, szorító cipők. A rocker ismerős szégyenlősen takarja tavalyi szerelme tetkóját, elmúlt, mint ez a pár év is. A toporgó szülők egymásnak mutatják telefonnal fényképezett csemetéjük arcát. Mindenki mosolyog, a jövőbe tekint, bizakodón, s mintha mégis kissé tétován: nem biztos, hogy mindannyian valóban szeretnék látni az elkövetkező időt.
2017-05-27: Irodalom - Csinta Samu:

Versek a pelenkázóasztal felettBeszélgetés Varró Dániel költővel

Albert Levente felvételeA színházi világ egyre inkább Shakespeare újramagyarítójaként kezeli, miközben a magyar nyelvterület egyik legnépszerűbb költője. Varró Dániel verseit vitatják, hol túl gyerekesnek, hol túl felnőttesnek tartják – de többnyire imádják.  
2017-05-27: Irodalom - :

Nagy Koppány Zsolt: Önnek ki beszél a fejében, mikor olvas?Tárca

Nekem Dezső. Meg Oszkár. És Peti. De vannak lányok is. (Az baj?) És filmnézés közben is folyton beszélnek. Főleg, ha angolul nézek filmet. Fordít. James az. Ó, irgalom atyja, ne hagyj el. Ezt például most egy új hangon hallottam. Még soha nem volt hozzá szerencsém. Pedig az idézet régi. Egy csomó nép felolvasta már valahol, valahol itt a fejemben. Rossz vége lesz ennek.