Sepsiszentgyörgy, 2014. november 28., péntek 08:39
Köszöntjük Stefánia nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. november 28., péntek:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
  • Közélet
  • Nyílttér
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
Első vagy utolsó lépés?
Megadta magát az RMDSZ, méghozzá feltétel nélkül – ez az olvasata is lehet a Szövetségi Állandó Tanács döntésének, mely értelmében a felső vezetés azt javasolja az SZKT-nak, hogy lépjenek ki a kormányból. Kapituláltak anélkül, hogy elvárásokat fogalmaztak volna meg, nem voltak különösebb igényeik, melyek nem találtak meghallgatásra, egészen egyszerűen vették a kalapjukat és távoztak.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Egyre többen tiltakoznak a visszaállamosítás ellen (Mikó-ügy)
A Székely Mikó Kollégium. Albert Levente felvételeEgymás után emelik fel szavukat a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen a különböző magyar szervezetek: tegnap az RMDSZ állandó tanácsa (SZÁT), az MPP, az unitárius egyház, a svédországi magyarok szövetsége és a magyarországi szocialista párt tiltakozott a ploieşti-i táblabíróság ítélete ellen. A román külügyminisztérium is megszólalt, helytelennek tartja, hogy a magyar kormány egyik tagja (Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes) egy romániai bíróság jogerős ítéletéről mondott véleményt.

Közélet - Iochom István:
Véget ért a Gábor Áron Emlékév (Kihelyezett Megyei Tanácsülés)
Megkoszorúzták az őrnagy berecki szobrát. A szerző felvételeTegnap délután Bereckben, Gábor Áron szülőfalujában a községháza dísztermében tartotta soros, kihelyezett ülését a megyei önkormányzat. Dimény Zoltán, Bereck polgármestere köszöntötte a jelenlevőket, valamint Dusza Lászlót és Ott Mihálynét, a két magyarországi testvértelepülés, Ragály és Ellend polgármesterét. A kihelyezett ülést Henning László alelnök vezette.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Rólunk, nélkülünk (Kisebbségi fórum a prefektúrán)
A Kovászna megyei prefektúra és a Kovászna–Hargita Európai Tanulmányi központ közös szervezésében tudományos értekezletet tartottak tegnap Sepsiszentgyörgyön Az 1918. december 1-jei gyulafehérvári nemzetgyűlés és a kisebbségi kérdés címmel.

Közélet - :
Újítani akar Ponta
Közel hétórás maratoni ülést tartott tegnap a Szoci­áldemokrata Párt (SZDP) országos ügyvezető bizottsága, amelyen elemezték a jelenlegi helyzetet, eldöntötték, hogy folytatják a kormányzást, és hogy jövő tavasszal tartanak tisztújító kongresszust; addig kidolgozzák a következő öt évre szóló politikai terveket, és korszerűsítik a pártot.

Közélet - Ferencz Csaba:
Az együttműködés eszközei (Klaszter-konferencia)
Klaszter-bemutató – a fejlesztési politika hatékony eszközei. A szerző felvételeEgyüttműködés a fejlesztésért címmel tartottak tegnap regionális konferenciát a klaszterek szerepéről és feladatairól. A szervező, a nemrég alakult, textiliparban érdekelt cégeket, intézményeket tömörítő klaszter (teljes nevén Transylvania Textil&Fashion) az esemény révén tudatosítani kívánja a nálunk is egyre nagyobb teret nyerő szerveződési forma előnyeit, lehetőségeit.

Közélet - :
Újabb aszfaltozás Torján (Röviden)
A szerző felvételeTegnap a megyei útosztály nekifogott az altorjai falurészen, az Árpád-szobor közelében található futásfalvi letérőnél az útalapozásnak. Az erőgépek egész estig dolgoztak, készítették elő a terepet. Daragus Attila polgármester elmondta: rekordévet zárnak, hiszen több mint negyven éve nem történt ilyen mértékű aszfaltozás: az ősz folyamán Kézdivásárhely és Bálványosfürdő között tizennyolc kilométeres útszakaszra került új aszfaltszőnyeg, szeptemberben pedig a Szászok utcában 330 méteres szakaszon aszfaltoztak az Angustia Egyesületnél benyújtott pályázatnak köszönhetően.

Közélet - :
Bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei (Kitekintő)
Jelentősen bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei, egyebek mellett az adópolitikában, annak a javaslatcsomagnak az ajánlásai alapján, amelyet tegnap ismertetett a brit kormány által a szeptemberi skót függetlenségi népszavazás után létrehozott szakbizottság.

Nyílttér - :
Pentaktív hatodszor
Pentaktív hatodszorA Romániai Magyar Cserkészszövetség egyik legnépszerűbb országos rendezvénye a Pentaktív, amelyet idén november 21. és 23. között szerveztek meg Nagyenyeden.

Nyílttér - :
Első fecskék a megyében
Az Európai Unió négyéves költségvetési időszakában új típusú oktatási pályázati rendszert indított útjára az Erasmus+ – Iskolák és óvodák stratégiai partnersége köznevelési témában.

Nyílttér - Kuti János:
Dubajkodás Dubajban?
Mindenki azon morfondírozik, hogy az államelnöki választás elvesztése után, ebben a nagy bajban, mit keresett Ponta Dubajban? Pedig nincs miért csodálkozni. Mióta vesztett, kissé meghunyászkodott és nagyon szófogadó lett.

Magazin - :
A sárospataki kuruc országgyűlés megnyitása (1708. november 28.)
A sárospataki várkastély. Fotó: Szekeres Attila1708. november 28-án nyílt meg Sárospatakon a Rákóczi-szabadságharc utolsó kuruc országgyűlése, mely a felkelők megrendült helyzetét a katonáskodó jobbágyok felszabadításának ígéretével és a hadiadó beszedésének leegyszerűsítésével próbálta javítani.

Magazin - :
A szarvassá változott fiú
Az alkotók jelenlétében mutatták be kedden A szarvassá változott fiú című Juhász Ferenc-költeményből Vidnyánszky Attila rendezésében készült filmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Sport - :
Edzők emlékversenye (Birkózás)
Marosvásárhelyen idén is megrendezik az Edzők emlék­versenyét, melyre természetesen benevezték a Sepsi ISK birkózópalántáit, azaz gyerekkorosztályú (I–II–III) sportolóit is – a sepsiszentgyörgyieket és a nemrég indult zalánpataki szatellitcsoport szárnybontogató tehetséges birkózócsemetéit. Negyvennél több háromszéki vesz részt tehát a marosvásár­helyi vetélkedőn. Gyerekek, mindent bele!  (á)

Sport - :
Hétvége a focipályákon (Labdarúgás)
* IV. liga. A 15. forduló programja: szombaton Barót–KSE, Bereck–Csernáton, Bölön–Bodok; vasárnap Szita­bodza–Gelence, Perkő–Nagyajta, Bardoc–Bodzaforduló, Ozs­dola–Illyefalva, Uzon–Maksa.

Sport - :
Idényzáró verseny Bukarestben (Műfalmászás)
A sepsiszentgyörgyi Adrenalin SK sportolói az elmúlt hét végén részt vettek a műfalmászó Vertical Step Ma­ratonon, amely a 2014-es szezon utolsó versenye volt. A bukaresti viadalról a közel száz mászóval megküzdő megyeszékhelyiek a következő eredménnyel tértek haza: * hobbi kategória, rövid fal: Nagy Judit 1., Koréh Enikő 3. hely; hosszú fal: Nagy Judit 5. hely * nyílt verseny, rövid fal: Nagy Hanna 5., Sántha Róbert 17. hely; hosszú fal: Szőcs Károly Csaba 6. hely.  (t)

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Mi, hol, mikor?Könyvbemutató A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 18 órától bemutatják Kónya Ádám helytörténész, a múzeum egykori igazgatója Háromszéki színes szőttes című könyvét. A szerző fényképeivel és rajzaival illusztrált, a kolozsvári Korunk–Komp-Press Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatójának házigazdája Vargha Mihály, a múzeum igazgatója.

Közélet - :
Kilép a kormányból az RMDSZ
Az RMDSZ kilép a kormányból – döntötte el tegnap Kolozsváron a Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT). A testület határozata javaslat értékű, a kilépésről a végső döntést a Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg, amelyet december 13-ára hívnak össze Marosvásárhelyre – közölte tegnap Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki szerint a SZÁT döntése azt tükrözi, hogy az RMDSZ vezetői az elnökválasztás második fordulójában leadott magyar szavazatokból megértették a (80 százalékban Klaus Johannist támogató) magyar választók hangját.

Közélet - Farkas Réka:
Borzolja a kedélyeket a román nemzeti ünnep
A helyiek közül senki nem várja, de úgy tűnik, mégis Sepsiszentgyörgyre érkeznek december elsején az Új Jobb­oldal (Noua Dreaptă) szélsőséges nacionalista szervezet képviselői. Korábban tízezres jelenlétről beszéltek, néhány napja azonban csupán egy autóbusz bérléséről számoltak be.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Sepsiszentgyörgy elhatárolódik
Mindössze a dátumot igazították ki, és újra megszavazták a sepsiszent­györgyi tanácsban azt az állásfoglalást, amelyben elhatárolódnak mindennemű szélsőséges megnyilvánulástól, és amelyet tavaly ilyenkor, szintén az Új Jobboldal idelátogatása előtt fogalmazott meg az önkormányzat vezetőtestülete.

Közélet - :
A Bánffy-erdőket is visszaállamosítanák
A belügyminisztérium támogatja a Maros megyei prefektust abban a perben, amelyet egy erdő-visszaszolgáltatási ítélet érvénytelenítésére indított – közölte tegnap az Agerpres hírügynökség. Vasile Liviu Oprea egy 2007-ben kimondott ítéletet szeretne érvényteleníteni, amivel 9300 hektár erdőt szolgáltattak vissza Bánffy Dániel báró örököseinek.

Közélet - Fekete Réka:
Magyar túdóselődök példája
A tudományban két fontos irány van: az oktatás és a kutatás, mert amikor a versenyképességet nézzük, mindkettő egyformán fontos lesz, azonban a kutatás nem létezhet az oktatás nélkül – ekképpen fogalmazta meg Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, miért fontos a magyar tudomány ünnepét megülni, miért kell emlékeznünk a nagy magyar tudóselődökre. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán tegnap tartott, a Magyar Tudomány Napjára (november 3.) emlékeztető rendezvényen az egyetem tanárai és hallgatói mutatták be tudományos dolgozataikat.

Közélet - Iochom István:
Kézdisárfalván is csatornáznak (Rendkívüli tanácsülés Kézdivásárhelyen)
A folyamatban levő pályázatokhoz szükséges helyi határozatok meghozatala miatt hívott össze tegnap reggel rendkívüli tanácsülést Bokor Tibor polgármester.

Közélet - :
Diákalma határon túlról (Röviden)
A napi huszonötezer kifli és ugyanannyi kis doboz tej (óvodákban és iskolákban összesen) mellett 2500–3000 kg almát is szállít a háromszéki iskolákba a bikfalvi Pan Abacs Kft., amely idén is megnyerte az almaprogram közbeszerzési eljárását, amelyet november 24-től hirdettek meg nyolcvanöt napra.

Nyílttér - Szekeres Attila:
Magyar adásunk és a politikum
Az 1989. decemberi események után a Szabad Román Televízió csupán ideig-óráig működött szabadon, ezen belül hosszabb ideig a magyar adás. Előbbit a hatalom ellenőrizte, utóbbi tartalmába a hazai magyar politikum szólt bele. Ez nem újdonság, de a Román Televízió magyar adásának 45 éves születésnapi ünnepségén Sepsiszentgyör­gyön a Székely Mikó Kollé­gium konferenciatermében érdekes dolgok hangzottak el.

Nyílttér - :
Ezer zarándok Déva várában
A Magyar Unitárius Egyház és ifjúsági szervezete, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2014. november 8-án tizenhetedik alkalommal szervezte meg a Dávid Ferenc-emlékzarándoklatot.

Nyílttér - :
Büntessék meg az uszítókat!
A sepsiszentgyörgyi ortodox katedrális. Ott szabad uszítani? Albert Levente felvétele2014. november 16-án, a romániai elnökválasztás napján, egy sepsiszentgyörgyi nyugalmazott ortodox pópa arra buzdította híveit, hogy szavazzanak az ortodox és román jelöltre, mivel „a másik jelölt megállapodott a magyarokkal, hogy Erdélyt elszakítják Romániától”. Mădălin Guruianu, a liberális párt sepsiszentgyörgyi elnöke panaszt fogalmazott meg Corneliu Bujoreanu nyugalmazott pópa ellen. Guruianu szerint a vasárnap délelőtti istentiszteleten több száz hívő vett részt, így több tanúval tudja bizonyítani, hogy a lelkész megsértette a kampánycsendet.

Nyílttér - :
A mi választásunk
November 2-án választhattunk és választottunk is. A tét – legalábbis a romániai magyarság számára – nem az volt, hogy ki lesz Románia elnöke. Mi két magyar párt képviselője között választottunk. Két ember, két különböző elképzelés és hozzáállás a magyarság megmaradásának kérdéséhez. Most nem riogathattak azzal, hogy képviselet nélkül maradunk, és azt sem hozhatták fel, hogy egyesek megosztják a magyarságot. És mégis...

Magazin - :
Angelina Jolie rendíthetetlen
Angelina Jolie háborús veteránok között a filmdráma bemutatóján keddenAngelina Jolie a brit fegyveres erőkkel érkezett legújabb filmjének európai premierjére Londonba. A Rendíthetetlen (Unbroken) Jolie második rendezése.

Sport - :
Kötelező a győzelem! (Teremlabarúgás, I. liga)
A kilencedik helyen álló céhes városbeli KSE ma 17 órától a hatodik helyezett Călăraşi-t látja vendégül az élvonalbeli futsalbajnokság 13. fordulójában. A visszavágó második körének találkozója a kézdivásárhelyi sportcsarnokban zajlik, játékvezetője Sebastian Capţan (Galac) és Daniel Decă (Brăila).

Sport - :
Újabb KSE-leányok a válogatottban (Kosárlabda)
December 13–23. között Bukarestben edzőtáborozik az U16-os román női kosárlabda-válogatott, a tábor végén Balkán-bajnokságot is szerveznek. A KSE rendkívül jól szerepel az idei bajnokságban, a második csoportban minden mérkőzését megnyerte, ennek is köszönhető, hogy három játékosát – Voloncs Orsolyát, Bartók Ritát és Biszak Bog­lárkát – meghívták a bővített keretbe.

Sport - :
Unió Kupa (Cselgáncs)
Szatmárnémetiben nemcsak a vívás hódít a fiatalok kö­rében, hanem a cselgáncs is. Bizonyítja ezt a hét végén, szombaton sorra kerülő Unió Kupa nagyszabású vetélkedője is. A Kézdivásárhelyi Nagy Mózes Sportklub és a szentkatolnai szakosztály együttesen hét versenyzővel vesz részt – hat kézdivásárhelyivel és egy szentkatolnaival. Sok sikert, dzsudokák! (á)

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség és édesanya, SZTAKICS ZOLTÁNNÉ szül. KÖKÖSI ANNA 2014. november 26-án 85 éves korában Marosvásárhelyen csendesen elhunyt. Temetése 2014. november 29-én 13 órakor lesz a marosvásárhelyi temetőben. Szerető özvegye, Zoltán és fia, Zolika 4280522

Archívum
<<2014 november>>
HKSzCsPSzV
2
9
16
23
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.5433 RON
100 HUF = 1.4385 RON
1 EUR = 4.4199 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS