Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. augusztus 30., vasárnap 18:50
Köszöntjük Rózsa nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2015-08-29: Közélet - Iochom István:

Ünnepel Kézdivásárhely

Tizenkét helyszínen, közel harminc fellépővel és színes művelődési, szórakoztató és gasztronómiai programokkal várják vasárnapig a kézdivásárhelyi Őszi sokadalomra a városlakókat és a látogatókat. A sokadalmi programsorozat előkészítését a városban tevékenykedő szervezetek, egyesületek, vállalkozók, tenni akaró fiatalok vállalták, a sokféle tevékenységet a helyi önkormányzat hangolja össze.
2015-08-29: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A kampány megkezdődött

Nagyjából tíz hónap van még a jövő évi helyhatósági és több mint egy év a parlamenti választásokig, de a kampány minden jel szerint megkezdődött: a kormány populista intézkedéseket hoz, és ha ez még megmagyarázható azzal, hogy a szociáldemokraták alatt ingoványossá vált a talaj, az ellenzék magatartására nehéz mentséget találni. A baloldalt hevesen támadó liberálisok előbb szó nélkül megszavazták a pillanatnyi érdekekre szabott adótörvénykönyvet, utólag pedig nagy győzelemként ünneplik a visszatáncolást, amiről sikerült kompromisszumra jutni a pártközi egyeztetésen. A választó csak néz: visszaáll a béke a másfél éve felbomlott Szociál-liberális Szövetségben? Ha a két tábor céljai azonosak, akkor miről folyik a vita?
2015-08-29: Közélet - :

Magyarország bevetheti a honvédségetMenekülthelyzet

Zárt táborokat épít a kormányAz államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre is javaslatot tesz a budapesti kormány abban az összesen tizenhárom törvény módosítását kezdeményező csomagban, amelyről egy hét múlva dönt a parlament – közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A módosítások nyomán lehetővé válik a honvédség mozgósítása az államhatár védelmére.
2015-08-29: Közélet - Ferencz Csaba:

Hatékonyabb, drágább, de egyelőre nem kötelezőKondenzációs gázkazánok

Hatékonyabb, drágább,  de egyelőre nem kötelező (Kondenzációs gázkazánok)Szeptember 26-ától lép életbe az az uniós rendelet, amely az úgynevezett kondenzációs gázkazánok bevezetését írja elő. A csere azonban a működő hagyományos kazánok esetében nem kötelező, a környezetkímélőbb és gazdaságosabb, ám drágább készülékekre való átállás még időbe telik.
2015-08-29: Közélet - Fekete Réka:

Javítások iskolákban

A nyáron a Nicolae Colan-iskolában is dolgoztak. Albert Levente felvételeÉv elején szétosztott költségvetésből, pályázatokból elnyert összegekből, sürgősségi kiegészítésekből gazdálkodtak idén a sepsiszentgyörgyi óvodák és iskolák. Tavalyhoz képest több jutott fejlesztésre, önkormányzati és európai uniós támogatással egyes munkákat befejeztek, némelyeknek az év vége az utolsó határidő.
2015-08-29: Közélet - Hecser László:

Hagyományteremtő fúvóstábor Nagybaconban

Hagyományteremtő fúvóstábor NagybaconbanÖtvenhét székelyzsombori, étfalvazoltáni, mikóújfalusi, szárazajtai, baróti, magyarhermányi és nagybaconi kis zenész vesz részt az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megszervezett erdővidéki fúvóstáborban Nagybaconban.
2015-08-29: Közélet - :

Ismerkedj a víz alatti világgal!Búvártábor gyerekeknek

Ismerkedj  a víz alatti világgal! (Búvártábor gyerekeknek)Búvártábort szervez 10–18 éves gyerekeknek az Alutus Egyesület, a Kovászna Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, valamint a Tartós Közösségi Fejlesztésért Egyesület szeptember 2. és 6. között.
2015-08-29: Közélet - Bokor Gábor:

Átjáróból közösségi teretKovászna

Most még csak átjáró a képtár udvara. A szerző felvételeKözösségi térré fejlesztik a kovásznai Kádár László Képtár udvarát. Az elképzelés egy civil fórumon hangzott el, a megvalósításhoz szükséges pénzt a Háromszéki Közösségi Alapítvány folyósítja. Tervek szerint már az ősszel megvalósul az ötlet.
2015-08-29: Közélet - Iochom István:

Felújították a tímárok sírboltját

Felújították a tímárok sírboltjátDimény Attila, a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum vezetője kezdeményezésére a polgármesteri hivatal és a református egyházközség a Bem József utcai református temetőben felújította a romos állapotban levő, jelentős eszmei értékkel bíró „nemes Tímár czéh sírboltját”.
2015-08-29: Közélet - :

Ravatalozók környékén dolgoznakRöviden

Barót önkormányzata az elmúlt hetekben a nemrég megépített ravatalozók környezetének rendezésére fektetett nagyobb hangsúlyt. A hivatal alkalmazottjai Köpecen az odavezető utat kavicsozták, Felsőrákoson az átadás előtt álló létesítmény kerítését építik, illetve füvesítenek. Bibarcfalván a területrendezést a református egyház és a közbirtokosság végzi, de a polgármesteri hivatal is hozzájárul, hiszen erőgépeit a közösség rendelkezésére bocsátja – tudtuk meg Szakács László alpolgármestertől. (hecser)
2015-08-29: Közélet - :

Összefüggő bicikliutak jövőreRöviden

2015 őszén – a központ átalakítása után – már látni fogjuk, hogy milyen lesz Sepsiszentgyörgyön a közlekedés a következő évtizedben, télen pedig lesz időnk átgondolni a kerékpárosok helyzetét is, és kidolgozhatjuk a meglévő biciklisávok bővítésére, illetve hálózatba kötésére vonatkozó terveket – közölte Antal Árpád polgármester, aki szerint 2016 tavaszán elkezdődhet a biciklibarát forgalmi rend kialakítása a megyeszékhelyen.
2015-08-29: Belföld - :

Hírsaláta

KÉT KICSI RENGÉS. Két, a Richter-skála szerinti 2,8-as erősségű földrengés rázta meg csütörtökről péntekre virradó éjjel Buzău megyét a vranceai szeizmikus zónában – közölte az Országos Geofizikai Intézet. Az első rengés 1 óra 46 perckor következett be 124 kilométeres mélységben, a második, ugyanolyan erősségű földmozgás hajnali 5 óra 15 perckor történt 129 kilométeres mélységben. Az év elejétől Vrancea környékén két 4,6-os erősségű földrengés történt, az egyik január 24-én, a másik pedig március 16-án, ez utóbbinak az epicentruma Buzău megyében volt. (Mediafax)
2015-08-29: Belföld - :

Fogy RomániaRöviden

Románia továbbra is emigráns ország, amelyből tavaly is többen költöztek el, mint ahányan letelepedtek – közölte a statisztikai hivatal az ország népességéről szóló ideiglenes jelentésében. Idén január elsején Románia állandó lakossága 19 861 000 fő volt, 85 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor először csökkent 20 millió alá a népesség az 1989-es rendszerváltozás óta.
2015-08-29: Belföld - :

Csapatépítés a Duna-deltábanRöviden

Victor Ponta kormányfő nem hivatalos ülésre hívta össze tegnap a Duna-deltába kabinetjének minisztereit, mely eseményről néhány fotót is közölt Facebook-oldalán. Megjegyzésként hozzáfűzi, a Duna-delta az ideális helyszín a csapatépítésre. „A kormány egy összeforrott és hatékony csapat, kollégák vagyunk, és barátok is, s emellett minden állampolgár számára rendkívül fontos a közpolitikák előkészítése az év végéig” – mutat rá a miniszterelnök. Ponta ugyancsak a deltában jelentette be, közös ülésre hívta meg a Moldovai Köztársaság kormányát, melyet Tulceán tartanak, „amíg még a jó idő tart”.
2015-08-29: Belföld - :

Vájárok a mélybenRöviden

A Bihar megyei Rézbánya település bányászai tegnap már harmadik napja tiltakoztak. Azt mondták, az akciót hétvégén is folytatják, ha a gazdasági minisztérium vagy az ásványkincshatóság képviselője nem érkezik a helyszínre. Gabriela Dobrotă, az African Consolidated Resources (ACR) cég ügyvezetője közölte, 52 vájár zárkózott a mélybe, ötvenen a Băiţa Rt. állami vállalattól, ketten pedig az ACR-től.
2015-08-29: Belföld - :

Ne sztrájkoljanakRöviden

Iulian Matache szállításügyi miniszter azt kéri a Román Légiforgalom-irányító Szolgálat (Romatsa) szakszervezeteitől, hogy a főigazgató lemondása után tegyenek le a szeptember elsejére időzített általános sztrájkról, mert az haszontalan volna, s negatívan hatna a légi közlekedésre és az állampolgárok kényelmére. A miniszter ugyanakkor felszólította a szakszervezeteket és a vállalat vezetőségét, hogy folytassák a tárgyalásokat a kollektív munkaszerződés megkötéséért. A Romatsa szeptember elsejére bejelentett munkabeszüntetése legális a Bukaresti Törvényszék tegnapi, egyelőre nem jogerős döntése alapján.
2015-08-29: Külföldi hírek - :

Letartóztatott és elítélt romániai embercsempészek

Egy román állampolgárságú embercsempészt másfél év letöltendő börtönre ítéltek Magyarországon, az elmúlt három nap folyamán pedig tizennyolc román állampolgárt vettek őrizetbe a magyar hatóságok embercsempészet gyanújával. Ugyanakkor az osztrák hatóságok megerősítették, az ausztriai A4-es autópályán csütörtökön talált, megfulladt menekültekkel teli kamion esetében egyetlen román állampolgár sem érintett, de az embercsempész-csoportosulás vezetőjét Romániában keresik.
2015-08-29: Nemzet-nemzetiség - :

Erdővidék 6.Hegedűs Imre János Szerelmes földrajz

Erdővidék 6. (Hegedűs Imre János Szerelmes földrajz)Bölöni Farkas Sándor hazájában, Erdélyben még mécsessel világítottak, a leggyorsabb jármű a postakocsi és a lószekér volt, s ő a modern technikát, az amerikai sajtót, az iskolákat, a nevelést, a jogrendet, a vallást, a politikai pártokat vizsgálta: Mit lehetne abból otthon hasznosítani?
2015-08-29: Nemzet-nemzetiség - :

Ezért érdemes voltDuray Miklós

Ezért érdemes volt (Duray Miklós)Hetven évvel ezelőtt kezdődött egy történet, amely mindeddig nem a „hetvenhét magyar népmese” keretében bonyolódott, csak éppen, ahogy mondom, hetven éve kezdődött, 1944 októberének közepe és 1945. július 18-a között.
2015-08-29: Nemzet-nemzetiség - :

Lehet-e egymás mellett élni?Florina Vaipan

Lehet-e egymás mellett élni? (Florina Vaipan)Kisgyermekként játszottam a szavakkal. Tetszett, nem is tudom, ez valami belülről jövő dolog volt… Nem verseket írtam. Csak játék volt. Néha szimpatikus dolgok sikeredtek belőle. Nyolcadikosként, a Megéneklünk Románia Fesztivál előtt az osztályfőnöknőm, aki egyben a román tanárom is volt, s tudott a szokásomról, felvetette, hogy mi lenne, ha írnék valamit… mondjuk… az „elvtársról”… vagy a csodálatos országunkról, és előállhatnék valami eredeti dologgal…
2015-08-29: História - József Álmos:

A második bécsi döntés

A bécsi döntések következtében kiegészült Magyarország térképe. Bevonulás HáromszékreA két világháború közötti magyar politika nem törődvén bele az 1920. június 4-i trianoni diktátum döntéseibe, legfőbb céljának az elszakított területek visszaszerzését tekintette. Ennek lehetősége akkor csillant meg, amikor Németországnak a versaillesi békeszerződés rá vonatkozó határozatait – így a Saar vidék visszacsatolását, a Rajna-vidék újbóli felfegyverzését – sorra sikerült megmásítania. A több német–magyar és olasz–magyar   kormányszintű egyeztetés után létrejött két bécsi döntés értelmében Magyarország 1920-ban elveszített területeiből kapott vissza magyar többségű régiókat.
2015-08-29: Képzőművészet - :

Madár és keresztMiklóssy Mária születésnapi tárlata

Madár és kereszt (Miklóssy Mária születésnapi tárlata)Miklóssy Mária festészetének egyik csodája, hogy a társadalmi szerepekből a vállára bizonyára nem kis terhet rakó sorsnak nem a súlyát közvetíti, hanem ellenkezőleg, örömeit, szépségét, szenvedélyét. Festészete első látásra jól illeszkedik abba a tájainkon a hetvenes évek második felében szinte általánossá vált – az európai avantgárd század eleji tanulságait szintetizáló, azt sajátos kelet-közép-európai ízekkel megtöltő – nemzetközi formanyelvbe, amely akkor, az európai kortárs művészet tendenciáinak, trendjeinek naprakész követésére törekvő következő nemzedék fellépése előtt, számos erdélyi művészünknek volt, sőt, sokaknak ma is a sajátja.
2015-08-29: Képzőművészet - :

Művészet és szakralitásHervai Katalin kovásznai kiállítása

Művészet és szakralitás (Hervai Katalin kovásznai kiállítása)Hervai Katalin visszavezette a művészetet ősi funkciójához, a szakralitáshoz. Valamikor a művészet egyértelműen varázslás volt, a legősibb idolok az ősanya szobrai voltak, barlangrajzok, barlangfestmények. Az ember, az „istenteremtő csodaszellem”, mely „utód az Isten örökén”, ezekkel fohászkodott a teremtő szellemhez, panaszolta fel sorsát. Ezt a funkcióját meg is őrizte sokáig a művészet, csak majd a nagy francia forradalom elindította új kor, az istentagadást is zászlajára tűző szellem formálja át nyelvezetét, melynek ősi funkciói közé tartozik az adott kor, az adott világ leképezése is.
2015-08-29: Kiscimbora - :

Kányádi Sándor: Kakasszótól pacsirtáig

Kukorékol a kakas, pirkad az ég alja, talpon már a pásztor is: egész falu hallja. Fújja kürtjét, tereli szaporán a csordát siratja egy-egy tehén otthon hagyott borját.
2015-08-29: Kiscimbora - :

Benedek Elek: Öcsike nadselű gondolatai és csínytevései: Megússza a kiporolást

– Topp! – kiáltott Öcsike egy forró, meleg napon – van egy nadselű gondolatom. – Ki vele! – biztatta Andris. – Tudod-e, hogy Gusti bácsi ma sem hozsott csuklot nekünk? – Hol itt a nadselű gondolat? Guszti bácsi egy vén zsugorás, ezt én rég tudom. – Hol itt a nadselű gondolat? Itt, a markomban, ni! Nézzs ide. Ezs ugy-e tolom? – Talán korom? – Pelse, hogy tolom. Ezst a tolmot én betesem a Gusti bácsi zsebibe...
2015-08-29: Kiscimbora - :

Mese a kezed öt ujjárólErdélyi szász népmese

Zöldi Kincső, SepsiszentgyörgyPiki (a mutatóujj), Liki (a középső ujj), Csiki (a gyűrűsujj) és a kis Miki (a kisujj) elmentek egyszer a mezőre, és fivérüket, Tokit (a hüvelykujjat) otthon hagyták. Hiába mondta nekik Toki, hogy ne induljanak el nélküle, mert még bajba keverednek, mégis otthon hagyták.
2015-08-29: Magazin - :

Kiszínezik a várostVásárhelyi forgatag

Pál István Szalonna és bandája szórakoztatta a közönségetForgatagos színekbe öltözött Marosvásárhely: megkezdődött, és a hétvégén csúcsosodik a III. Vásárhelyi Forgatag. A megnyitón az ünnepi beszédeket Kárpátalja egyik legjobb népzenészének koncertje követte: Pál István Szalonna és bandája szórakoztatta a Kultúrpalota közönségét, majd a Maros Művészegyüttes mutatta be Szívem virág, míg a világ című műsorát.
2015-08-29: Magazin - :

Borzalmas rémtettek

Az északkelet-kínai Harpin katonai kórházban nemcsak tanúja, de részese is volt élveboncolásnak az 1945-ben fogságba esett, majd háborús bűnei miatt bíróság elé állított japán katona, Katagiri Szeizaburo, akinek vallomásából részleteket közölt a kínai média.
2015-08-29: Magazin - :

Háborús apróságokZathureczky Berta első világháborús emlékfüzetéből 6.

Háborús apróságok (Zathureczky Berta első világháborús emlékfüzetéből  6.)24. Ezen könyvecskében hálás köszönetemet írom le  kelemenné nagyságos aszonynak. Az ugynevezett 1914ik esztendőben, mikor megtörtént a mozgósítás én is bevonultam nagy váradra a 4 ik honvéd gyalogezredhez és onnan szeptember 29én a 7.ik menet századal én is elmentem a harctére és amint oda értünk Homonára egy nap mentünk gyalog és azután következő napon már találkoztunk az ellenséggel és összeütköztünk. Az ellenséget kivertük a fedezékéből és vonultak visza felé, mi pedig utánuk, és majd minden nap ütközésünk volt, és történt éjel is, mi az ellenséget mindig szorítottuk kifelé a kárpátokból és történt oly heves összeütközésünk sokszor, hogy egészen elszántam az életemet, de a jóisten mindig megörzött a nagy veszedelemben egészen december 10- ig, akkor megsebesültem a balkezemen golyó által.
2015-08-29: Sport - :

Sportajánló

Labdarúgás. Tegnap elrajtolt a III. liga 2015–2016-os idénye. Háromszéki csapataink közül a Zágoni FC játszik  itthon ma, a 18 órakor kezdődő találkozón a Németvásári Cetatea lesz az ellenfele. A mérkőzés helyszíne a községi futballpálya. A nagyon tartalékos megyeszékhelyi Sepsi OSK délután Galacon vendégszerepel, ahol a Metalosport ellen lép pályára. Bízunk mindkét csapatunkban és a jó bajnoki rajtban! Teremlabdarúgás. Ma délután a Kézdivásárhelyi SE a spanyol San Antonio Abad de Valencia együttesével játszik barátságos, erőfelmérő mérkőzést a céhes városbeli sportcsarnokban. A futsaltalálkozó 18 órakor kezdődik, ezt megelőzően, 17.30-tól csapatbemutatóra kerül sor. A belépő 5 lejbe kerül felnőtteknek, gyerekeknek ingyenes. (t)
2015-08-29: Sport - :

Kiesett a Videoton, az Astra és a SteauaLabdarúgás

A Videoton hazai pályán 1–0-ra kapott ki a Lech Poznantól az Európa-liga play-off körében: az első mérkőzésen a lengyelek győztek 3–0-ra, így összesítésben 4–0-lal jutottak tovább. Az Astra Giurgiu kedvező helyzetből várta az AZ Alkmaar elleni visszavágót, hiszen 3–2-re győztek az első találkozón.
2015-08-29: Sport - :

Bolt simán győzött 200-onAtlétikai VB

A jamaicai a 100 után újabb számban győzte le nagy riválisát. Ez a második aranyérme a pekingi atlétikai világbajnokságon. A férfi 100 döntőjének visszavágóját várta mindenki a férfiak 200-as fináléjától, de a nagy párharc elmaradt. A hatszoros olimpiai bajnok jamai­cai sprinter sikere azért is parádés, mert idén nagyon keveset versenyzett, 200-on szinte nem is indult, a vb-n mégis kirobbanó formában tudott futni. Bolt 200 méteren sorozatban negyedik vb-aranyát gyűjtötte be.
2015-08-29: Sport - :

Chaves újra vezet összetettbenKerékpározás

Chaves újra vezet összetettben (Kerékpározás)A kolumbiai Esteban Chaves nyerte a Vuelta a Espana kerékpáros-körverseny hatodik szakaszát, amely Córdoba és Sierra de Cazorla között zajlott, s a bringásoknak 200,3 kilométert kellett megtenniük. Chaves összetettben visszavette a vezetést Tom Dumoulintől. A holland kerekes harmadikként ért célba, öt másodperccel a győztes mögött, akárcsak a másodikként végző és összetettben ezzel harmadik ír Daniel Martin. Chaves az idei versenyen a második szakaszgyőzelmét aratta, előzőleg a második etapon bizonyult a legjobbnak. Ezúttal két kilométerrel a vége előtt lépett meg az addig vele tartóktól.
2015-08-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Őszi sokadalom Kézdivásárhelyen A mai program: 10-től hagyományos termék- és kézművesvásár a Gábor Áron téren és a Pityókafesztivál megnyitója a Molnár Józsiás parkban, Autó Expó a Kossuth Lajos téren, papírszínházi előadás, előtte beszélgetés a színházi etikettről a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban; 11-től Pityókafesztivál a Molnár Józsiás parkban, Ego Sum-utcazene a Vigadó előtti téren, Zsibvásárhely gyermekváros a Gábor Áron parkban, szüret a Borudvarban – táncház, műhelymunka;
2015-08-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy ZAJZON ÁRPÁD szerető szíve életének 79., házasságának 55. évében megszűnt dobogni. Temetése 2015. augusztus 29-én 14 órakor lesz a családi háztól az uzoni református temetőben. A gyászoló család 4286574
2015-08-28: Közélet - Fekete Réka:

Határozott nem a tanügyi leépítésre

Sepsiszentgyörgyön nem lehet betartani azt a mértékű leépítést, amit elvárnak tőlünk, jelenleg inkább állásokra van szükség – állítja Sztakics Éva alpolgármester, aki szerint míg a megyében működnek óvodai csoportok, osztályok öt-tíz gyermekkel, addig a megyeközponti óvodákban 24,15 az átlag csoportlétszám. Ha azt tennénk, amit az oktatási minisztérium elrendelt, lenne olyan óvoda a városban, amely szeptembertől nem nyitná ki kapuját – közölte az elöljáró.
2015-08-28: Közélet - Miska Brigitta:

Jó volt futballistának lenniAlbert Flórián-emlékkiállítás

Mezek, fotók, személyes tárgyak is megtekinthetők a kiállításon. Albert Levente felvételeAz egyetlen aranylabdás előtt tisztelegve Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub szervezésében Albert Flórián-emlékkiállítás nyílt tegnap a Lábas Házban, melyet Tischler Ferenc alpolgármester és Nemes Áron, a sportklub igazgatója méltatott.  
2015-08-28: Közélet - Kuti János:

Kivándorlás, bevándorlásKármentő

Nagyon szeretném, ha Románia az illegális bevándorlók célországa lenne, mert azt jelentené, legalább ők bizakodnak abban, hogy nálunk is lesz egyszer jó világ.
2015-08-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Két utcaper lezárulóban

Albert Levente felvétele Szeptember elején minden jel szerint ítéletet hirdetnek a Kós Károly és a Gyöngyvirág utca ügyében, és akkor tudni fogjuk, hogy kivel köthetünk szerződést a város két fontos útjának megjavítására – közölte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint van remény arra, hogy idén ennek a két utcának a korszerűsítését is befejezzék.
2015-08-28: Közélet - Bokor Gábor:

Megkapták a telket az ortodoxokKovászna

Kovászna város magánvagyonából 560 négyzetméteres telket adtak el a vajnafalvi ortodox egyháznak. A parcellán a vajnafalvi katedrális áll, a tulajdonjog átadását tegnap hagyta jóvá a fürdőváros önkormányzati testülete. Eddig koncessziós szerződés alapján birtokolta a telket a görögkeleti egyház.
2015-08-28: Közélet - Hecser László:

Három egyházközség, egy tábor

Három egyházközség, egy táborSepsiszentgyörgy, Szentivánlaborfalva, Kézdivásárhely és a vendéglátó feladatait ellátó árkosi unitárius egyházközség nyolcvan fiatalja táborozik együtt ezen a héten. Az elmúlt években ki-ki megszervezte vallásórás gyermekei számára a vakációs foglalkozást, ám most Kovács István, Buzogány-Csoma István és Bíró Attila lelkész úgy döntött, közösen vállalják a feladatot: nemcsak a szervezéssel járó munka oszlik meg, de az ifjoncok is közelebb kerülnek egymáshoz.
2015-08-28: Közélet - :

Új taximegállók

Több helyen lehet majd ősztől taxiba ülni Sepsiszentgyörgyön: a központi forgalom átalakítása után új beállókat jelölnek ki a személygépkocsis fuvarozók számára a belvárosban. Azok a taxisok, akik eddig a Bazárral szemben várták az ügyfeleket, októbertől négy új helyen – a felújítás alatt levő Gábor Áron utcában, a Petőfi Sándor utcában, a Szabadság utcában mindkét oldalon – is megállhatnak.
2015-08-28: Közélet - :

Aszfaltozás Kézdiszentkereszten

Kézdiszentkereszt polgármesteri hivatala sikeresen pályázott az esztelneki Angustia Egyesületnél a Felszeg utca 430 méteres szakaszának a leaszfaltozására.
2015-08-28: Közélet - :

Építkezni bajos

Második alkalommal panaszoltak be egy kovásznai céget a megyei fogyasztóvédelmi hivatalnál a termopán ablakok felszerelésével kapcsolatos minőségi kifogások miatt. Mivel a vállalat nem adott számlát az ügyfélnek, és a szerződés sem volt megfelelő, a fogyasztóvédelem a rendőrséghez fordult.
2015-08-28: Belföld - :

Megerősítik a román–szerb határtMenekülthelyzet

Románia megerősíti a román–szerb határ védelmét, hogy elkerülje a szomszéd országokat sújtó migrációs jelenség kockázatát – jelentette be Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes és belügyi tárcavezető tegnap, miután a rendkívüli helyzetek kezelésében illetékes állami intézmények vezetőivel tanácskozott.
2015-08-28: Belföld - :

Kétlépcsős lesz az áfacsökkentés

Megegyeztek tegnap a politikai pártok az adótörvénykönyv ügyében összehívott tárgyaláson az áfacsökkentésről.
2015-08-28: Belföld - :

Munaf Romániában

A három román újságíró 2005-ben történt elrablása miatt 2008-ban tízévi letöltendő börtönre ítélt Mohammad Munaf iraki állampolgár tegnap óta Romániában, a rendőrség kezében van – jelentette az államelnöki hivatal.
2015-08-28: Hírsaláta - :

Bethlen Gábor-szobor Marosvásárhelyen

Négy tartózkodás mellett megszavazta kedden a marosvásárhelyi önkormányzat, hogy szobrot állítsanak Bethlen Gábor erdélyi fejedelemnek. Soós Zoltán RMDSZ-es tanácstag azt javasolta, hogy legkésőbb jövő év októberéig kerüljön ki a szobor: ekkor lesz négyszáz éve, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szabad királyi várossá nyilvánította Marosvásárhelyt.
2015-08-28: Világfigyelő - :

Holttestek egy csempészjárműben

Osztrák rendőrök védőruhában vizsgálják a járművetSzámos menekült holttestére bukkantak egy csempészjárműben az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávján – közölte a burgenlandi tartományi rendőrparancsnokság. A hatóságok szerint legalább húsz menekült fulladhatott meg az autópályán sorsára hagyott, magyar rendszámú teherautóban, de a halottak száma elérheti akár az ötvenet is.  
2015-08-28: Máról holnapra - Mózes László:

Menekültek a tévében

A román köztévé, a hírtelevíziók felfedezték a menekült-problémát: több híradó számolt be a Szíriából érkezőkről, részletesen szóltak a magyar–szerb határon történő incidensekről. A bemutatott riportokban angolul jól beszélő fiatal szíriaiak részletezik: életet, szabadságot szeretnének, ezért kelnek útra tömegesen. Volt, aki leszögezte: nem érdekli, mi történik a határokon, addig nem nyugszik, amíg el nem jut Németországba.