Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. június 26., hétfõ 04:54
Köszöntjük János, Pál nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2017-06-26: Közélet - Iochom István:

Kaszálókaláka Keresztelő Szent János napján

Az egykori kaszálókalákák hagyományát elevenítette fel Keresztelő Szent János napján, szombat délelőtt Cserei Lázár kézdialmási római katolikus gondnok, megyebíró kezdeményezésére tizenhárom férfi: nyolc kézdialmási és öt lemhényi.
2017-06-26: Máról holnapra - Farkas Réka:

Mit lép Iohannis?

Gondoskodnak a hazai politikusok arról, hogy mindig kéznél legyen egy-egy forró téma, amit elemezni lehet, amiről jóslatokba lehet bocsátkozni: ha egy hete még az volt a nagy kérdés, Liviu Dragnea vagy Sorin Grindeanu nyeri a szociáldemokraták egész országra kivetített belső párbaját, ma már elsősorban az foglalkoztat mindenkit, ki lesz az új miniszterelnök, elfogadja-e Klaus Iohannis az SZDP jelöltjét, vagy hosszabb válságra kell berendezkednünk.
2017-06-26: Közélet - Bokor Gábor:

Székely zászló lobog Rétyen

A zászló erőt adhat a bajban lévő nemzetnek. A szerző felvételeKettős ünnepség zajlott Rétyen a református templomban és kertjében: a tegnapi istentiszteleten a 25 évvel ezelőtt, 1992 virágvasárnapján konfirmált tizenkét fiatalt köszöntötték, a harangtorony mellett pedig nagyméretű székely zászlót vontak fel.
2017-06-26: Közélet - Iochom István:

Testvértelepüléseivel ünnepelt Gelence

A szerző felvételeTizennyolcadik alkalommal tartottak falunapokat Gelencén szombaton és vasárnap, de ez volt az első  alkalom, hogy mind az öt magyarországi testvértelepülés – Nagybánhegyes, Encs, Várvölgy, Balatongyörök és Dunaszentgyörgy – képviselői jelen voltak, az öt anyaországi testvérközségből, illetve -városból negyvenöt személy érkezett Gelencére.  
2017-06-26: Közélet - Iochom István:

Az Avas-tető napja

A szerző felvételeHagyományteremtő szándékkal, az egyre laposodó és egyhangú falunapok helyett Kézdialmás és Lemhény önkormányzata szombaton első alkalommal szervezte meg az Avas-tető napját a Szent Mihály-templom fölötti magaslaton, ahol egy nagyméretű fakereszt és Attila hun király emlékét őrző kőtömb található.
2017-06-26: Közélet - Nagy B. Sándor:

Játékosan a hagyományőrzésrőlMúzeumok éjszakája

A szerző felvételeA Múzeumok éjszakája rendezvény célja, hogy meghosszabbított nyitvatartással ingyenes látogatást és különböző programokat kínálva évről évre olyan embereket vonzzon a múzeumba, akik egyébként nem jönnének be – nyilatkozta lapunknak Bartha Zonga. A múzeumpedagógust, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársát a szombaton szervezett Múzeumok éjszakája kapcsán kérdeztük, mely rendezvény idén is gazdag műsorkínálattal várta az érdeklődőket.  
2017-06-26: Közélet - Váry O. Péter:

Élettér Atyhából

Albert Levente felvételeAtyha, a kicsiny sóvidéki falucska neve időnként a figyelem középpontjába kerül. Legutóbb tavaly szeptemberben, amikor egy villámcsapás következtében leégett a maroknyi település katolikus temploma. És a figyelem középpontjába kerül évente a nyári napforduló tájékán is: ekkor nyílik a Vinczeffy-porta magángalériájában a Kárpát-medence egyik legsajátságosabb képzőművészeti kiállítása.  
2017-06-26: Közélet - :

„Füves” társaságra csaptak le

Kábítószer-fogyasztással, valamint -terjesztéssel gyanúsítottakra csapott le pénteken a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes igazgatóság brassói részlegének egy egysége a Kovászna megyei rendőrkapitánysággal közösen.
2017-06-26: Belföld - :

A régiósítás veszélye nem hárult el

A magyarellenes közigazgatási reform veszélye nem hárult el – ezzel a címmel adott ki közleményt a Székely Nemzeti Tanács sajtóirodája, ismertetve azt a jogerős bírósági ítéletet, amelyet a régiósítási tervek kapcsán elhangzó nyilatkozatok diszkriminatív jellege miatt kezdeményezett Izsák Balázs SZNT-elnök.  
2017-06-26: Belföldi hírek - :

Beszerezték a védőoltásokat

Az országos védőoltási program minden vakcinája megtalálható az egész országban, beleértve a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni szert (ROR), valamint a hat- és négykomponensű oltásokat is – közölte az Ager­pres hírügynökség az egészségügyi tárca közleményét idézve.
2017-06-26: Belföldi hírek - :

Emberre támadt a medve

Csíkdánfalva közelében támadt rá egy juhait legeltető pásztorra a medve szombaton. A férfit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították. Az 56 éves juhász elmondása szerint a legelőn tartózkodott nyájával, amikor megtámadta a juhokat a medve.
2017-06-26: Belföldi hírek - :

Tűz a marosvásárhelyi vegyi üzemnél

Tűz ütött ki vasárnap az Azomureş vegyipari kombinátban egy hidrogénszállító vezeték szigetelésénél. A hatóságokat azonnal riasztották, azonban az üzem tűzoltócsapata és a katasztrófavédelmisek hatékony közbelépése miatt nem kellett kiüríteni a környéket.
2017-06-26: Belföldi hírek - :

Rengett a föld

A Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földrengés történt tegnap 12 óra 48 perckor Vrancea megyében – jelentette honlapján az országos földfizikai intézet.
2017-06-26: Világfigyelő - :

Orbán mint rejtett kincs

Fotó: MTINagy port kavart Magyarországon Orbán Viktor múlt kedden, Klebelsberg Kuno felújított lakhelyének átadásakor mondott beszéde, amelyben a miniszterelnök az egykori oktatási miniszter és Bethlen István volt kormányfő mellett Horthy Miklóst is a kivételes államférfiak közé sorolta. Az EU-csúcs utáni sajtótájékoztatón, pénteken Brüsszelben Orbán megerősítette kijelentését. Romániában az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet ítélte el szavait. A kijelentés hátterét történészek is elemezték: Stefano Bottoni szerint a nyugati politikai undergorund rezonál Orbán Viktor üzeneteire: „Olaszországban Orbán olyan, mint a rejtett kincs vagy a kimondhatatlan szó”.  
2017-06-26: Jegyzetek - Kuti János:

Nem is kellene kormányA múlt hét

Nem is értem, minek kell nekünk újabb kormány, amikor a múlt héten Iohannis Berlinben megmondta, nálunk a „kormánykoalíció belső válsága” nem érinti az ország stabilitását és gazdaságának működőképességét. Romániát automata botkormányra kellene bízni, amelyik elvezetgetné, mint robotpilóta a repülőgépet, miközben a rendes pilóták éppen udvarolgatnak a légikisasszonyoknak, kávézás közben.
2017-06-26: Autóvilág–Technika - :

Terepjáró a Lamborghinitől

Fotó: thedrive.comHa a Porsche, a Maserati, az Alfa Romeo és a Bentley is kijött már a saját SUV modelljével, akkor érthető módon a Lamborghini sem szeretne lemaradni e tekintetben. Évek óta nyílt titok, hogy az olasz vállalat hamarosan utcára fogja gördíteni első emelt kasznis divatos négykerekűjét, az Urust, mely a legfrissebb információk szerint lóerőből abszolút nem szenved majd hiányt.  
2017-06-26: Autóvilág–Technika - :

661 autó jut ezer emberre

Luxemburg vezeti az ezer lakosra jutó autók száma alapján felállított rangsort az Európai Unióban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által a hónap közepén közölt adatokból.  
2017-06-26: Autóvilág–Technika - :

Kínai röntgenteleszkóp az űrben

Fotó: newsnation.inElőször küldött az űrbe és helyezett üzembe röntgenteleszkópot Kína: az Insight nevű szerkezetet a Góbi sivatagban lévő Csiucsüan Űrközpontból lőtték fel. Ez közelebb vihet minket a rejtélyes fekete lyukak megértéséhez.  
2017-06-26: Autóvilág–Technika - :

Samsung: ultraszéles ívelt monitor

Fotó: SamsungUltraszéles ívelt monitort mutatott be a Samsung, elsősorban azok számára, akik szívesen játszanak a számítógépükön. Tulajdonképpen két 1080p-s, 24”-es ívelt monitor kombinációja (összeolvasztása) a hónap közepén bemutatott Samsung CHG90. Ez a monitor – állítja a The Verge – a világ legszélesebb ívelt kijelzője lehet. A felbontása 3840 x 1080 pixel, a képarány 32:9.  
2017-06-26: Autóvilág–Technika - :

A világ legnagyobb gyémántkereső hajója

Fotó: Hildegard Titus/AFPSzolgálatba állt a világ minden bizonnyal legnagyobb gyémántkotró hajója Namíbia partjainál. A 157 millió dolláros hajó az afrikai ország és a De Beers gyémántbányászati társaság közös tulajdona, és úgy tervezték, hogy könnyebb legyen vele gyémántot találni az Atlanti-óceán partjainál.  
2017-06-26: Autóvilág–Technika - :

Jön az Age of Empires 4K-s verziója

A Nokia 3310 és a Quake mellett még egy nagy klasszikus feltámad, a tízmilliók által kedvelt, egy egész generáció játékélményét meghatározó Age of Empires.  
2017-06-26: Sport - :

Ősztől harmadosztályban folytatja a KSELabdarúgás

Tofán Levente felvételeiMintegy ezer néző előtt, gólgazdag mérkőzésen biztosította be feljutását a Kézdivásárhelyi SE a III. ligás osztályozó visszavágóján a gyengébb játékerőt képviselő Maroshévíz ellen. Az első találkozón 3–0 arányban diadalmaskodtak a kézdivásárhelyiek, ezúttal 6–0-ra nyertek a Hargita megyei bajnok ellen, vagyis kettős győzelemmel jutottak a harmadosztályba. A lelátón a kiváló hangulatot a Székely Légió vezetésével a helyi szurkolók teremtették meg, akik az első perctől az utolsó sípszóig megállás nélkül buzdították a csapatot, majd a mérkőzés után együtt ünnepelték a régóta áhított sikert a labdarúgókkal. Tíz év kihagyás után tehát újra lesz labdarúgócsapata Kézdivásárhelynek a III. ligában, utoljára ez a 2006/2007-es idényben fordult elő a kék-fehérekkel.
2017-06-26: Sport - Miska Brigitta:

Cél: a helyi gyerekek is játsszanak a felnőttcsapatbanLabdarúgás, utánpótlás

A Sepsi OSK felnőttcsapata mellett a klub az eddig kevesebb figyelmet kapó utánpótlás-nevelésre is komoly hangsúlyt fektet, sőt, nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy korszerű utánpótlásbázis épül egy tízhektáros területen a Sepsi Aréna mellett. Jelenleg mintegy 150 gyerekkel dolgoznak hat különböző korosztályban, akikkel több bajnokságban is részt vettek.  
2017-06-26: Sport - :

Márton Ádám Ezüstütőt nyertAsztalitenisz

Teodora Simon és Márton ÁdámAz elmúlt hét végén Besztercén rendezték meg a nagy népszerűségnek örvendő Ezüstütő nevű pingpongvetélkedőt, amelyen a kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK és a sepsiszentgyörgyi Electrica asztaliteniszezőinek szurkolhattunk. A megyeszékhelyi együttesből Márton Ádám és Teodora Simon, míg a céhes városbéliektől Canea-Kocsis András nevéhez fűződik a legjobb eredmény.  
2017-06-26: Sport - :

Kertész Mátyás országos bajnokBirkózás

Kertész Dávid és Kertész MátyásKertész Mátyás, a Sepsi ISK sportolója aranyéremmel zárta az elmúlt hét végén Május 2-n megtartott strandbirkózó országos bajnokságot, miután az ifjúsági III-as korcsoport 50 kg-os súlycsoportjában nem talált legyőzőre. A megyeszékhelyi sportiskolás csapat további egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a tengerparti viadalt.  
2017-06-26: Sport - :

Deák és Imreh a tengerparton bizonyítottTriatlon

Imreh László. Fotó: Facebook/Ocean Lava RomaniaJúnius 24-én Mamaia adott otthont az Ocean Lava triatlonversenynek, ahol különböző kategóriákban és korosztályokban mintegy 400 hárompróbás állt rajthoz, köztük a sepsiszentgyörgyi Deák Zsombor és Imreh László is.  
2017-06-26: Sport - :

Tizedik a SIC, harmincegyedik az ISKKosárlabda, utánpótlás

Kiváló idényt tudhat maga mögött Kulcsár László csapataAz elmúlt hét folyamán, azaz hétfőtől szombatig Mangalián rendezték meg a baby kosárlabda-bajnokságot (U10), amelyen a lányoknál két, a fiúknál pedig egy sepsiszentgyörgyi csapat volt érdekelt. A Sepsi-SIC a tizedik, a Sepsi ISK a harmincegyedik helyen zárta a lányok viadalát, míg a Salema Baschet a 33–52. hely valamelyikén végzett, ám a végső eredményt csak a hét folyamán közli ki a szakszövetség.  
2017-06-26: Sport - Tibodi Ferenc:

Vissza a gyökerekhezMotokrossz

Fotók: attilaszabo.roA sepsiszentgyörgyi Tompa Krisztián visszatért egykori csapatához, a Sugás Motoros Klubhoz, miután a motokrossz-Európa-bajnokság nyitófutama előtt elváltak útjaik a belga TM Satelit Racing Teammel. A szakítás azért következett be, mivel a nyugat-európai gárda bebukott. Krisztián szerencsére nem maradt hoppon, hiszen a Yamaha Motor Europe gyorsan a segítségére sietett, ám szezon közben nehéz volt új csapatot keresni, így esett a választás nevelő együttesére. Ebben az idényben a be nem tervezett csapatváltás volt a kisebbik baja fiatal versenyzőnknek, hiszen két csúf baleset is hátráltatta tehetséges motorosunkat. Ezekről az eseményekről, az idei tervekről és sok más érdekes dologról péntek délután beszélgettük Krisztiánnal és édesapjával, Tompa Csabával.  
2017-06-26: Sport - :

Federer kilencedszer nyert HallebanTenisz

Federer kilencedszer nyert Halleban (Tenisz)A svájci Roger Federer sikerével ért véget a hallei férfi tenisztorna. A döntőben a 35 éves játékos csupán négy játékot engedett, és 53 perc alatt nyert a hazai Alexander Zverev ellen, így a rekordot jelentő kilencedik alkalommal nyerte meg a viadalt.  
2017-06-26: Sport - :

Ricciardo nyert AzerbajdzsánbanForma–1

Ricciardo nyert Azerbajdzsánban (Forma–1)Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája nyerte a kaotikus Azeri Nagydíjat, amelyen a világbajnoki pontversenyben vezető Sebastian Vettel negyedik, legnagyobb riválisa, Lewis Hamilton pedig ötödik lett.  
2017-06-26: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás RÓTH MIKSA (1865–1944) JUBILEUMI KIÁLLÍTÁS. Megszínesített napfény címmel nyílik kiállítás ma 19 órakor a sepsiszentgyörgyi Köntés Pincegalériában (Csíki utca 5. szám). A tárlat felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról.
2017-06-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy CSORBA ERZSÉBET volt gyógyszerész életének 87. évében 2017. június 23-án elhunyt. Virrasztás június 26-án, hétfőn 19.30 órától a kovásznai ravatalozóban. Temetése június 27-én, kedden 13 órától a kovásznai ravatalozóból a kisbaconi temetőben. Gyászoló hozzátartozói du.
2017-06-24: Közélet - Farkas Réka:

Egy alkotmánybíró hétköznapjai

Albert Levente felvételeKilencéves alkotmánybírói tapasztalatait, emlékeit összegezte legújabb könyvében Puskás Bálint, melynek bemutatójára nemcsak szépszámú helybeli közönség gyűlt össze, de eljöttek néhányan bukaresti kollégái közül is, köztük Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke.
2017-06-24: Közélet - Iochom István:

Újabb játszópark Kézdivásárhelyen

A szerző felvételeKisgyermekek, szülők, nagyszülők, a két többségi német tőkéjű ruhagyár és a város vezetőségének jelenlétében adták át a Zarah Moden Kft. és New Fashion Rt. ajándékaként az új játszóparkot a kézdivásárhelyi Rózsa negyedben tegnap délután.  
2017-06-24: Közélet - Iochom István:

Kőkopját állítottak a Nyergestetőn

A szerző felvételeA tatabányai székhelyű Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete kopjafát állíttatott a Nyergestetőn, az avatás csütörtök délután zajlott.  
2017-06-24: Közélet - Bokor Gábor:

Újból ölt a medve

Meghasogatta a disznót a medve. Fotó: Sebestyén LeventeA héten immár másodjára pusztított a medve Zabolán. A hét eleji támadás után tegnap hajnalban Zsidó Attila gazdaságát támadta meg, és három sertéssel végzett. Demes Botond alpolgármester – aki maga is régi vadász – úgy véli: a nyomokból ítélve ugyanarról a vadállatról van szó. Félő, hogy a következő áldozat akár ember is lehet – kongatta meg a vészharangot az elöljáró.  
2017-06-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Eredettörténetből lovas színházi előadásZajlanak A csillagösvény népe próbái

Fotó: Nagy D. IstvánLovasok és táncosok egyaránt készülnek az idei, július 14–16. között esedékes Székely Vágta kiemelkedő kulturális rendezvényére, A csillagösvény népe zeneműből életre hívott produkcióra – a napokban a csatajelenetek Benedek-mezei próbáiba pillanthattunk be. Demeter János ötletgazda úgy értékelte, olyan csapat dolgozik az előadáson, amelyben van tartalék, a jövőben így hasonló produkciók megvalósítására kerülhet sor, a társuló magyarországi és délvidéki művészek pedig Kárpát-medenceivé bővítették a stábot.
2017-06-24: Belföld - :

Drágul a villanyáram

A korábban meghirdetett 1–2 százalék helyett 8 százalékkal drágul július 1-jétől a villamos energia – derült ki az energiaár-szabályozó hatóság közléséből. A drágulás a háztartási fogyasztókat érinti. A hatóság szerint a jelentős árnövekedés hátterében a kedvezőtlen energiatőzsdei helyzet áll.  
2017-06-24: Belföld - :

Gyergyóban is győzött TanasăSzékelyzászló-ügy

Csak a román zászló maradhat a hivatal épületén. Fotó: wikimapia.orgA székely zászlót és a város saját jelképét is el kell távolítani a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal homlokzatáról a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerős ítélete értelmében – számolt be tegnap a Krónika napilap. A pert a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă blogger, illetve az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület indította.  
2017-06-24: Belföldi hírek - :

Súlyos baleset Brassó megyében

Felborult tegnap este egy gyerekeket szállító autóbusz Brassó megyében a Predeál és Pârâul Rece közötti út egyik veszélyesebb szakaszán – tájékoztatott Ciprian Sfreja, a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.
2017-06-24: Belföldi hírek - :

Nem prioritás a kormányra lépés

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Szövetség Állandó Tanácsának (SZÁT) tegnapi, Kolozsváron zajlott ülését követően a Transindexnek egyebek mellett arról számolt be: a testület tagjai arra jutottak, hogy az RMDSZ jól használta ki ezt a helyzetet, és jól döntött, hogy a magyar kisebbség számára fontos kérdéseket az SZDP–LDSZ-vezetőkkel zajló tárgyalások napirendjére tűzte, függetlenül attól, hogy mi lett ennek a kimenetele.
2017-06-24: Hírsaláta - :

Szó nincs autonómiáról?

Elhibázott és aberráns volt Klaus Iohannis államfő reakciója, amelyben azt kérte a Szociáldemokrata Párttól, hogy az RMDSZ-szel a bizalmatlansági indítvány kapcsán folytatott tárgyalásokon kerüljenek minden, az etnikai önrendelkezésről szóló engedményt – jelentette ki szerdán a Radio France Internationalnak Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakciójának vezetője.
2017-06-24: Világfigyelő - :

Meghosszabbított szankciók

Az Európai Unió (EU) tagországainak vezetői hat hónappal meghosszabbították az Oroszország ellen hozott gazdasági szankciókat, arra hivatkozva, hogy Moszkva nem tett eleget az ukrajnai fegyveres konfliktus rendezésére vonatkozó megállapodásban szereplő feltételeknek.  
2017-06-24: Máról holnapra - Mózes László:

A szórványért, szívvel és lélekkel

Újfajta szemléletmódot képviselnek azok a fiatal politikusok, akik az autonómia és a szórványkérdés kapcsán azt mondják, a két fogalom nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Benkő Erika háromszéki és Csoma Botond kolozsvári RMDSZ-es parlamenti képviselők azt állítják, az erdélyi magyar közösségen belül párbeszédet kell kezdeményezni, a feleknek értő módon kell egymás felé fordulniuk. A tömbben és szórványban élő magyarok élethelyzete eltérő, sok gondunk különböző, de számos problémánk azonos, szükségünk van egymásra, szolidárisnak kell lennünk – hangsúlyozza Benkő Erika.
2017-06-24: Nemzet-nemzetiség - :

Mihai Buzea: A magyar megoldás

Mihai Buzea gazdasági-regionalizálási elképzelése Romániáról sok pártfogóra találtBakk Miklós úr 2016. december 2-án ezen a platformon* tette közzé a Klaus Iohannis és december 1-je című cikkét, melyre számos kommentár érkezett (eddig 67). Mind a cikk, mind a kommentárok is (a szerző többször is megszólalt, hogy elmagyarázza és részletesebben kifejtse álláspontját) rendkívül érdekesek voltak, és a románok és magyarok közötti párbeszéd újraindításának egyik kiindulópontja lehetne, amit én is nagyon szükségesnek tartok – nem 2018. december 1-je, hanem a XXI. század, meg az Európai Unió s a NATO miatt; az emberek vitatkoznak, érvelnek, néha veszekednek, dohognak, de már nem csapják fejbe egymást fejszével. Ha elértünk valamit 1990 óta, akkor az ez! Egyetértünk, Bakk Miklós úr?  
2017-06-24: Jegyzetek - :

KénkőszagKármentő

Megfakult, régebbi cédula került a kezembe. Szokásomtól eltérően elfelejtettem lejegyezni forrását. Megállapításait most mérhetem föl igazán. Amit Ceauşescu gyakorolt Elenájával, azt ma már százezrek akarják: mindent maguknak! Lám csak!, kiáltanék fel, de inkább legyintek: a társadalom anyagi süllyedése, az erkölcsi züllés folyamatosan mélyült.
2017-06-24: Kultúra - Váry O. Péter:

Regényt kellett írni

Albert Levente felvételeA Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának legújabb, 55. köteteként jelent meg Czegő Zoltán költő, író, publicista Katonabogár című regénye, a második kiadást megért könyv az 1990 után az erdélyi magyar irodalomban mellőzött téma, a falusi élet feldolgozása okán kapott helyet a sorozatban – hangzott el a csütörtök délutáni, a Bod Péter Megyei Könyvtárban zajlott könyvbemutatón.  
2017-06-24: Kultúra - Váry O. Péter:

Árnyképek a nap alatt

Albert Levente Árnykép a nap alatt című képe a párizsi tárlaton„Utolsó nap még befejezem ötödik munkámat, apróra törpítve a végső fekete alakzatot a megnövő napkorong alatt” – számolt be Albert Levente egy öt évvel ezelőtti franciaországi alkotótáborról. Az egyszeri alkalomnak indult műhelymunkának azonban folytatása lett, legutóbb éppen Párizs központjában, egy előkelő galériában állíthatott ki többedmagával.
2017-06-24: Kultúra - Csinta Samu:

Emlékek a nemzetiségi türelem földjéről Beszélgetés Bodor Ádám íróval

Emlékek a nemzetiségi türelem földjéről ( Beszélgetés Bodor Ádám íróval)Sinistra és Verhovina bennünk él, a természet pedig elpusztíthatatlan. Bodor Ádám íróval felhővonulásról, generációs „tombolásokról”, börtönévekről és arról is beszélgettünk, miért nem került annak idején Sepsiszentgyörgyre.  
2017-06-24: Kultúra - :

Bodor Ádám: Merengés

Van egy hely. Egy hely, egy kis dombtető Csíkkozmástól nagyjából délre, már túl a nagytusnádi határon is, Lázárfalvától kissé jobbra, az Olt felől pedig éppenséggel balra, amelyet éjjel-nappal  a Csomád bársonyos lejtőiről érkező igézetes szellők simogatnak...