Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. március 29., szerda 00:28
Köszöntjük Auguszta nevű olvasóinkat!
Jól jön a segítség az őrkői gyerekeknek. Albert Levente archív felvétele
2017-03-29: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéki romák BudapestenUniós alapokra pályáznak

A romák társadalmi felzárkóztatását segítő, foglalkoztatási, diszkriminációt csökkentő, emberi jogi, oktatási, kulturális, művészeti, környezetvédelmi, nyelvi, képzési, gazdaság- és turizmusfejlesztő, szociális és nemzetiségi programokra kiírt uniós pályázatokban társul két sepsiszentgyörgyi egyesület a budapesti Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Középiskolát fenntartó civil szervezettel. Az erről szóló megállapodást a felek a múlt héten írták alá abból az alkalomból, hogy egy tizenhat főnyi háromszéki roma küldöttség a magyar fővárosba látogatott.
2017-03-29: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Ezért tartjuk a kormányt?

Nagy a csend a kormány háza táján, nem tudni, mi történik a Victoria-palotában, milyen terveken, intézkedéseken dolgozik a végrehajtó hatalom. A miniszterek még mindig nem látszanak ki a kezdeti szürkeségből, csak néhány kivétel van, és az sem megnyugtató.
2017-03-29: Közélet - Mózes László:

Esélyünk az eredetiségBukaresti bloggerek Székelyföldről

Népszerűsítsük és értékesítsük székelyföldi sajátosságainkat, mert egyre nagyobb a térség iránti érdeklődés – hangsúlyozta A turizmus éve Háromszéken rendezvénysorozat nyitókonferenciáján három fiatal bukaresti román anyanyelvű turisztikai szakember, blogger (saját honlappal rendelkező, azon rendszeresen idegenforgalmi cikkeket közlő –  szerk. megj.): Florin Arjocu, Andrei Nicolae és Răzvan Pascu, akik dinamikus, érdekes és könnyen követhető, igen tanulságos előadást tartottak.
2017-03-29: Közélet - Fekete Réka:

Nyílt napok a szakiskolákban

Könyvelési óra a Berde Áron-iskolában. Albert Levente felvételeA kőröspataki nyolcadik osztályos Deák Erika pincér szeretne lenni, mert számára fontos, hogy kiszolgálja az embereket, Bálint László leginkább azért böngészi a különböző internetes oldalakat, hogy süteményrecepteket másoljon le és próbáljon ki, IX. osztálytól cukrászatot akar tanulni, Kövér Andreát a gazdasági szakok érdeklik, Pakulár Norbert eltökélt szándéka, hogy autószerelő legyen – tudtuk meg a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakiskolában tartott tegnapi nyílt napon, ahol a vendégdiákoknak bemutatták a laboratóriumokat, műhelyeket, az igazgató beszélt az oktatott szakokról, elhelyezkedési lehetőségekről. A megyeközpont szakképző iskolái csütörtökig tartanak szakképzést népszerűsítő napokat a város és a környék nyolcadikos diákjainak.
2017-03-29: Közélet - Szekeres Attila:

Kiegyezés utáni liberalizmus

Raffay Ernő a sespiszentgyörgyi találkozón. Albert Levente felvételeAz 1867-es osztrák–magyar kiegyezés 150. évfordulója alkalmából tartott előadást Raffay Ernő történész Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében hétfő este a Sepsiszéki Székely Tanács és a Magyar Erdélyért Egyesület szervezésében.  
2017-03-29: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéki díj kémiából

A Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny múlt hétvégén Kolozsváron tartott erdélyi döntőjén Vitályos Norbert, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum VIII. osztályos diákja harmadik díjat nyert.
2017-03-29: Közélet - Hecser László:

Építkezne Nagyajta

Albert Levente archív felvételeA héten fogadják el Nagyajta költségvetését. A tervezett beruházásokkal évek óta húzódó ügyeiket oldanák meg: Nagyajtán felújítanák a művelődési házat, orvosi rendelőt és ravatalozót építenének, Középajtán az iskola javítására költenének jelentősebb összeget.  
2017-03-29: Közélet - Nagy D. István:

A túlbuzgóság áraFélresikerült fanyesés Sepsiszentgyörgyön

Karószerű facsonkok maradtak a fák helyén. A szerző felvételeLáncfűrész hangjaira ébredtek szombaton Sepsiszentgyörgyön a Hőközpont sétány lakói, és végignézhették, hogy miként tüntetik el, csonkítják meg a több tízéves fákat. A munka hétfő reggel is folytatódott, a végeredmény pedig sok környékbelit felháborított – pár torzó maradt mind a juhar-, mind az akácfákból. Lapunk érdeklődésére kiderült: a lehangoló látvány ellenére nem olyan nagy a gond, engedélyezett munkálatról volt szó, viszont az azt elvégzők túlbuzgónak bizonyultak, ezért könnyen előfordulhat, hogy évekbe telik majd, míg az akácfák visszanövelik koronáikat.  
2017-03-29: Belföld - :

Európai szintre emelnékMagyar jogsérelmek

Az RMDSZ tervei szerint az Európai Néppárt (EPP) március 29–30-án Máltán tartandó kongresszusa megfelelő alkalom arra, hogy a romániai magyar kisebbség ügyét európai szintre emeljék, ezért a szövetség 12 fős küldöttségének tagjai beszámolnak a magyar közösség jogsérelmeiről.  
2017-03-29: Belföld - :

Bukaresti ígéret a szülőknekMarosvásárhelyi iskolaügy

Az oktatási minisztérium döntéshozóival tárgyaltak tegnap Bukarestben a szülők képviselői a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetéről – számolt be a Maszol.ro portál. A Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport képviselői Király András kisebbségi oktatásért felelős, valamint Liviu Ispas közoktatásért felelős államtitkárral találkoztak. A portál értesülései szerint az eredmény lehangoló, a szülőknek azzal kellett szembesülniük, amivel eddig Marosvásárhelyen: egyik intézmény a másikra hárítja a felelősséget.  
2017-03-29: Belföld - :

Hat év letöltendő Elena UdreánakÍtéletek a Bute-gála-ügyben

Első fokon hat év szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság tegnap Elena Udrea volt turisztikai minisztert, akit többrendbeli megvesztegetés elfogadásával, hivatali visszaéléssel és európai alapok eltérítésével vádolt a korrupcióellenes ügyészség.  
2017-03-29: Belföldi hírek - :

Mégsem szavaztak a családról

Levették a képviselőház tegnapi ülésének napirendjéről a család fogalmára vonatkozó alkotmánymódosító kezdeményezés tervezetét, amelyet hétfőn cikkelyenként fogadott el az alsóház.
2017-03-29: Belföldi hírek - :

Úttörő megoldás Nagyváradon

Tegnap landolt első alkalommal a rohammentő-szolgálat (SMURD) egyik helikoptere a nagyváradi megyei kórház épületének tetején. Az országban ez az egyetlen helikopter-leszállópálya, amely kórház vagy középület tetején kapott helyet – jelentette be Ilie Bolojan, a város polgármestere.
2017-03-29: Belföldi hírek - :

A minisztert is foglalkoztatja

Rendkívül aggasztja a Kék bálna nevű internetes játék – nyilatkozta tegnap Carmen Dan belügyminiszter, hozzátéve azonban, hogy a rendőrség által eddig vizsgált ügyek egyikében sem sikerült még bizonyítani a játékkal való egyértelmű összefüggést.
2017-03-29: Hírsaláta - :

Románia a kémelhárító-fellegvár?

A parlament hozzájárulását kérte Klaus Iohannis államfő hétfőn ahhoz, hogy a NATO kémelhárító különítményt alakíthasson a fővárosban. A katonai alakulat – amelynek létszámáról nem közöltek részleteket – a NATO újonnan alakult, délkelet-európai hadosztály-parancsnoksága mellett fog működni, amelyet tavaly avattak fel. Bukarestben az észak-atlanti szövetség ugyanis maga akar gondoskodni a vezénylési és ellenőrző struktúráival kapcsolatos kémelhárítási teendőkről.
2017-03-29: Világfigyelő - :

Tiltakoznak a magyarokUkrajna

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége tegnap Ungváron kiadott nyilatkozatában tiltakozik az ukrajnai kisebbségeket sújtó jogalkotási törekvések miatt, és szorgalmazza, hogy a hatalmi szervek hagyjanak fel „a jogi formába burkolt kisebbségellenes törekvésekkel”, továbbá tegyenek érdemi lépéseket azok jogainak biztosítása és érvényesítése érdekében.  
2017-03-29: Világfigyelő - :

Ingyenes fordítás a bíróságokonSzlovákia

Ismét térítésmentessé válnak az anyanyelvre történő fordítások a polgári peres eljárásokban májustól Szlovákiában. A vonatkozó jogszabályoknak az anyanyelvhasználatot – így a magyar nyelv használatát is – megkönnyítő módosítását tegnap hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás.  
2017-03-29: Világfigyelő - :

Függetlenednének a skótok

A skót parlament tegnap a várakozásoknak megfelelően felhatalmazta Nicola Sturgeon skót kormányfőt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás előkészületeinek megkezdésére.  
2017-03-29: Világfigyelő - :

Egyeztettek a visegrádi négyek

Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök. Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda„Közeledünk Európában az észszerű migrációs politikához és intézkedésekhez” – mondotta Orbán Viktor tegnap a visegrádi tagállamok (V4) kormányfői találkozója utáni sajtótájékoztatón Varsóban. Beata Szydlo lengyel kormányfő arról beszélt, hogy az uniós menekültügyi rendszert a tagállamokra kell szabni.  
2017-03-29: Külföldi hírek - :

Lekenyerezné a katalánokat a spanyol kormány

A spanyol kormány 4,2 milliárd eurót költ a katalán infra­struktúra fejlesztésére 2020-ig – jelentette be a spanyol miniszterelnök A jövőhöz kapcsolódva elnevezésű konferencián Barcelonában tegnap, és kérte a katalán társadalom támogatását, hogy a józan ész érvényesüljön a nacionalista függetlenségi törekvésekkel szemben.
2017-03-29: Külföldi hírek - :

Ausztria nem kér a befogadási kvótából

Ausztria nem akar menekülteket fogadni a befogadási kvóták alapján, Christian Kern osztrák kancellár levélben kéri az Európai Uniót az ország álláspontjának megértésre – olvasható a kancellár tegnapi kormányülést követő állásfoglalásában. Ausztriának az unión belüli megállapodás szerint mintegy kétezer menekültet kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból.
2017-03-29: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Táskában a székely szoknyaMagánvállalkozás

Esztány István – a szerkezeti elem egyben mívességet is kölcsönözElső megrendelője egyik egyetemi tanára volt, és ma már akár hetven négyzetméternyi bőr megvásárlását is megengedheti magának. Az Év Példaképe Kárpát-medencei pályázat 2016-os különdíjasa, a csíkszeredai Esztány István karakteres táskáit a férfiak is jó eséllyel felismerik.  
2017-03-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Több mint hárommilliárd elveszett Románia alig nyolcvan százalékban használta fel a 2007–2013-as uniós költségvetési időszak támogatási keretösszegét. Ez azt jelenti, hogy összesen 3,2 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás veszett el, miközben január végéig nem egészen 15,5 milliárd eurót sikerült elkölteni.
2017-03-29: Jegyzetek - Nagy D. István:

A sétáltatás művészeteKármentő

Kisgyermekes szülő esetében óhatatlanul eljön az a pillanat, hogy a kölyök lassan, de biztosan megközelíti a második életévét, amely pillanat az örömön túl újabb megpróbáltatást is hoz apa és anya amúgy sem egyszerű életébe. A gyermeknevelési támogatás odaítélését alapjáraton úgy találták ki országunk vezérei, hogy még véletlenül se legyen egyszerű, hanem jó szokás szerint minél több alkalommal kelljen a friss kismamának meglátogatnia mind az igénylési dossziét átvevő hivatalt, mind a munkáltatót, netán az adóhivatalt.
2017-03-29: Emlékezet - Jancsó Árpád:

Perjessy Gyula, aki mindig tanulni akartRégi iskolaigazgatók

Perjessy Gyula, aki mindig tanulni akart (Régi iskolaigazgatók)Perjessy Gyula a Kelemen József és Dobolyi László igazgatósága közti tíz évben (1960–1970) 5. igazgatója volt a sepsiszentgyörgyi 2. számú középiskolának. Ez kihatott az iskolai eredményekre is, amint Kelemen József írja az iskola monográfiájában: „nem adatott meg, hogy távlatokban gondolkozzanak és dolgozzanak az intézet fejlődése érdekében”.  
2017-03-29: Emlékezet - Pálmai Tamás:

MárciusBékési levelek

A tél most fél, mert lesz tavasz. Tavasz lesz, mert fél a tél! Egyszerű, nem? Ez tulajdonképpen minden ránk kényszerített rendszer halála: a félelem. De a tél most valóban elmegy, s szép tavasz közeleg. Ám résen lenni mindig kell: „Ős patkány terjeszt kórt miköztünk, a meg nem gondolt gondolat, belezabál, amit kifőztünk, s emberből emberbe szalad. S mert a nemzetekből a szellem nem facsar nedves jogokat, hát új gyalázat egymás ellen serkenti föl a fajokat. Bemásszák lelkünket a gépek, mint aluvót a bogarak. Belsőnk odvába bútt a hálás hűség, a könny lángba pereg – űzi egymást a bosszúállás vágya s a lelkiismeret. S mégis bízom. Könnyezve intlek, szép jövőnk, ne légy ily sivár! Bízom, hisz mint elődeinket, karóba nem húznak ma már.”
2017-03-29: Magazin - :

Csomós Mari, a nemzet színésze

MTI-Fotó: Kallos BeaCsomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a Nemzet Színészének hétfőn Budapesten – közölte a Nemzeti Színház Facebook-oldalán. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, és a Nemzet Színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 26-án elhunyt Berek Kati helyére Csomós Mari kerüljön a testületbe.  
2017-03-29: Magazin - :

Ellopták a világ legnagyobb aranyérmét

Ellopták a világ legnagyobb aranyérmétElloptak egy világhírű, száz kilogramm súlyú színarany érmét a berlini Bode Múzeumból hétfőre virradóra. A műkincstolvajok a múzeum mellett húzódó vasúti hídról másztak be az épületbe létrán, egy ablakon keresztül. Behatoltak a múzeum érmegyűjteményének büszkeségeit bemutató terembe, és a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal, egy 53 centiméter átmérőjű, 3 centiméter vastag érmével.  
2017-03-29: Magazin - :

Eladó kisváros az Egyesült Államokban

Két pennsylvaniai helyi lap is jelentette, hogy eladó az állam nyugati vidékén fekvő, még kisvárosnak is alig nevezhető Reduction település. Az ára másfél millió dollár.  
2017-03-29: Sport - :

Kézdivásárhelyi SE–Resicabánya 2–1 /1–1/Teremlabdarúgás, U19-es Román Kupa

Kézdivásárhelyi SE–Resicabánya 2–1 /1–1/ (Teremlabdarúgás, U19-es Román Kupa)Kézdivásárhely, városi sportcsarnok. Mintegy 250 néző. Vezette: Liviu Chiţă és Daniel Vasile Pop (mindketten Piteşti-ről). KSE: Daczó–Gajdó T., Gáll, Albu, Rancz, Gondos, Gyergyai, Erős, Niczuly, Kis, Bakk, Szabó, Szakács, Tamás. Resicabánya: Lolea–Fernandez, Condrea, Budai C., Budai J., Sebastian, Pârvani, Sporea. Gólszerzők: Gáll (4.), Albu (31.), illetve Fernandez (9.).  
2017-03-29: Sport - :

Négy kategóriában indulhatnak a világbajnokságonSporttánc

Négy kategóriában indulhatnak a világbajnokságon (Sporttánc)Március 25-én Kolozsváron rendezték meg a Dance Star országos táncversenyt, amely egyben előválogató is volt az idei horvátországi világbajnokságra. Az eseményen a Sport All Sportklub Z Dance táncszakosztálya 30 versenyzőt indított, az MTV Comercial kategóriában pedig négy produkcióval kápráztatták el a zsűrit.  
2017-03-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Múzeum A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből kerül közszemlére csütörtökön az idei harmadik hónap műtárgya, amely szorosan kapcsolódik a nyári időszámításra való átálláshoz.
2017-03-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk legmélyebb fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagyapa, testvér, após, vő, sógor, rokon, szomszéd és ismerős, id. DARAGUS MIHÁLY tragikus hirtelenséggel, életének 57., házasságának 31. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Drága szerettünk földi maradványait 2017. március 29-én, szerdán 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdiszentkereszti római katolikus temetőben. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 18004
2017-03-28: Közélet - Nagy B. Sándor:

A közösség éve és a színház ünnepe

A színház ajándéka: óriás kivetítőn követhették az érdeklődők az esti előadástA korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a Tamási Áron Színház idén is egész napos rendezvénysorozattal ünnepelte a színház világnapját. A prózai, mozgás- és bábszínház előadásai, a társulat színészei által tolmácsolt világnapi üzenetrészletek, melyek a nap során folyamatosan jelentek meg a színház Facebook-oldalán, a főtéren élőben közvetített esti előadás, a színészpincérek felszolgálásai a Teinben és az Indivinóban, valamint az egész napos plakát- és műsorfüzet-turkáló mind-mind azt jelezte, hogy a tegnapi nap más volt, mint a többi a színház és a színházkedvelő közönség számára is.
2017-03-28: Közélet - Fekete Réka:

Díjazták az év civil szervezetét

Adatközlő táncosok a tavalyi sepsiszentgyörgyi Népzene- és néptánctalálkozón. Albert Levente felvételeTíz jelölés közül a Romániai Magyar Néptánc Egyesületnek ítélte a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) az ötödik alkalommal kiosztott Év Civil Szervezete-díjat. A sepsiszentgyörgyi Tein teázóban átadott oklevéllel és ezerlejes vásárlási utalvánnyal a 2016-ban megvalósított, a CIVEK által legsikeresebbnek vélt programot jutalmazták.
2017-03-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Mesék a gyermekszínpadon

A fotókat készÍtette: Szabó ErikaTizenegyedik alkalommal tartották meg szombaton a megyei gyermekszínjátszó találkozót, amelyen a Szent György Napokon zajló országos találkozó fellépőit válogatják ki.
2017-03-28: Közélet - Bokor Gábor:

Megújul az iskola és községházaNagyborosnyó

Építményi jogot szerzett az iskola régi szárnya felett a községháza. A szerző felvételeKözépületeket újítanának fel Nagyborosnyón. A polgármesteri hivatal terve szerint a községháza és a Bartha Károly Általános Iskola rendbetételére pályáznának, a munkálatok finanszírozására két igénylést nyújtottak be a fejlesztési minisztériumhoz – tudtuk meg Ilie Nicolae polgármestertől.
2017-03-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megdolgoztatta a tél a köztisztaságiakat

Közel kétszer annyit dolgozott a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat rohamcsapata az elmúlt télen, mint egy évvel ezelőtt: a Tega Rt. közleménye szerint tavaly 21, idén pedig 40 alkalommal mozgósították a hóeltakarítókat.
2017-03-28: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Villámcsődület a László Ferenc utcábanMai levelünk

A szerző felvételeVasárnap fél négy körül elvették az áramot. Gondoltuk, hogy nagy lehet a baj, biztosan a délelőtti hóesés miatt. Este negyed nyolckor kiderült: az utca közepén álló „trafóház” a ludas. Az Electrica javítóbrigádja kivonult, daruval, földalatti csövekkel és egy új trafóval.
2017-03-28: Közélet - :

Pénzt kért, majd leütötte

Amint szombati lapszámunkban jeleztük, letartóztatták a múlt szerda délutáni sepsiszentgyörgyi gyilkosság elkövetőjét. A rendőrség tegnap közölt néhány részletet. A 36 éves R. A. L.-t Brassóban vették őrizetbe, majd a Kovászna Megyei Törvényszék elrendelte 30 napos előzetes letartóztatását.
2017-03-28: Belföld - :

Egy csokorban három év terméseMagyarellenes megnyilvánulások

Az elmúlt három év magyarellenesnek tekintett romániai megnyilvánulásainak gyűjteményét mutatta be Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke tegnap. Az EMNT által összeállított negyvenoldalas Transylvanian Monitor a romániai sajtóban ismertetett 312 esetet mutat be a 2014 és 2016 közötti időszakból angol, román és magyar nyelven.
2017-03-28: Belföld - :

Máris megvan Constantin utódjaKis kormányátalakítás

Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes leváltására tesz javaslatot az államfőnek Sorin Grindeanu szociáldemokrata miniszterelnök, miután a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége megvonta politikai támogatását a párt társelnöki tisztségét betöltő Constantintól. Mind a kormányfő, mind a Szociáldemokrata Párt vezetősége jelezte: nincs más lehetőségük, mint elfogadni a párt döntését.
2017-03-28: Belföld - :

Békét kötöttek a HeinekennelIgazi csÍki sör

Békét kötöttek a Heinekennel (Igazi  csÍki  sör)Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra. A két cég magyar és angol nyelvű közös közleményét a Csíki Sör Manufaktúra tette közzé tegnap a közösségi oldalán. Eszerint az elmúlt időszakban folytatott konstruktív tárgyalások után mindkét fél érdekévé vált, hogy a Csíki Sör márkanév körüli vita barátságos úton rendeződjék.
2017-03-28: Belföldi hírek - :

Marad Kövesi?

Tudorel Toader igazságügyi miniszter nem kérte a távozását a korrupcióellenes ügyészség éléről, és nem is szándékszik lemondani, mivel nincs miért, hiszen mindig törvényesen járt el – jelentette ki Laura Codruţa Kövesi, a hatóság főügyésze a szaktárcavezetővel történt tegnap délutáni találkozóját követően. Kövesi elmondta: az ügyészség tevékenységével kapcsolatosan egyeztettek a miniszterrel.
2017-03-28: Belföldi hírek - :

Még egy nemzeti ünnep

Besszarábia és Románia egyesülésének napja, azaz március 27-e is nemzeti ünnep mostantól, miután Klaus Iohannis államfő mondhatni stílusosan tegnap kihirdette a vonatkozó törvényt.
2017-03-28: Belföldi hírek - :

Az ombudsman is megmozdult

Az ombudsmani hivatal eljárást indított a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott élelmiszerek minősége ügyében – közölte az intézmény tegnap.
2017-03-28: Hírsaláta - :

Kitart igéretei mellett

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter vasárnap este egy televíziós műsorban nyilatkozta, hogy az előkészítés alatt lévő egységes bértörvény alapján az orvosok bére eléri 2018-ban a 3600 eurót. A News.ro összeállításából az is kiderül, hogy az egységes bértörvény kidolgozásában 1989 előtti szakemberekkel dolgoznak együtt. A bértörvény legfőbb célja, hogy ne legyenek nagy és egyenlőtlen szakadékok a közalkalmazotti státusz és fizetés mértéke között. Az lenne a normális és azt kell elérni, hogy Románia államfőjének legyen a legmagasabb a bére, aztán a rendszerben a parlament elnökének, a kormányfőnek, a legfelsőbb bíróság vezetőjének és az alkotmánybíróknak a bére következne. Elsősorban az orvosok bére fog növekedni, és jövőre el fogja érni az unió más országaiban dolgozó orvosok bérének 70 százalékát – ígéri a munkaügyi miniszter. (ErdélyFm)
2017-03-28: Máról holnapra - Mózes László:

A magyarellenesség örök?

A magyarellenesség felszámolása nélkül nem lehet demokráciáról beszélni Romániában – jelentette ki tegnap Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Nagyváradon Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőjével közösen ismertette a romániai magyarellenes megnyilvánulások gyűjteményét, a Transylvanian Monitor című dokumentum háromszáztizenkét, 2014 és 2016 között nyilvánosságra került esetet mutat be. Tőkés szerint az is fontos, hogy a román politika magyarellenes megnyilvánulásaira az erdélyi magyarság ne románellenes megnyilvánulásokkal válaszoljon.
2017-03-28: Jegyzetek - Kuti János:

Elbaltázott beruházásokA múlt hét

Az 1977-es nagy földrengés 40. évfordulójára emlékezve sokan remegtek meg, miként Bukarestben a piros ponttal megjelölt, földrengésveszélyes tömbházak lakói (és mások) szoktak, gyöngédebb rázkódásoktól is. A szakemberek ismételten megrázták magukat, és nagyszerű tanácsokkal álltak elő, felrázni akarván azokat, akik átélték a ’77-es szörnyűséget, de olyanokat is, akik még nem éltek meg egy 7-es erősségű földrángatózást.
2017-03-28: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Árapataki lépések

Albert Levente felvételeiVárt lépések válnak valóra a székföldi községben. Évek óta várják, hogy léphessenek a közművesítés érdekében, de mint Kovács László polgármester elmondta, a hazai sűrű kormányváltások és változások alaposan lefékezték a folyamatot. Most kapták az értesítést a központi régió gyulafehérvári ügynökségétől, hogy a község megnyerte az ivóvíz- és csatornahálózatra benyújtott pályázatát. A hír főleg Előpatak fürdő vendégforgalmi fejlődése szempontjából fontos, amely egyre jelentősebb helyet foglalhat el a község gazdasági életében.