Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. július 25., hétfõ 23:00
Köszöntjük Kristóf, Jakab nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2016-07-25: Közélet - Farkas Réka:

Európa jövője a tétTőkés László és Orbán Viktor Tusványoson

Magyarország vállaljon védhatalmi státuszt a határon túli magyarok, Erdély iránt, mint ahogyan Ausztria tette ezt az olaszországi Dél-Tirol esetében – ismételte meg pár évvel ezelőtt nagy botrányt kavaró kérését Tőkés László EP-képviselő Tusványoson. Hangsúlyozta az autonómia fontosságát és Márton Áron püspök kiállására is hivatkozva buzdított: nem szabad félni, vállalni kell a harcot. Orbán Viktor miniszterelnök előadását az erdélyi, romániai témákat megkerülve világpolitikai korkép megrajzolására építette, kijelentve: az európai vezető elit megbukott.
2016-07-25: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Székelyföldtől Brüsszelig

Magyarország vállaljon védhatalmi státust a határon túli magyarok, Erdély iránt, mint ahogyan Ausztria tette ezt az olaszországi Dél-Tirol esetében – ismételte meg szó szerint a három évvel korábban ugyancsak Tusnádfürdőn elhangzott felhívását Tőkés László szombaton. Szavai 2013-ban hisztérikus reakciót váltottak ki a román politikusokból, a bukaresti pártok egymással versengtek a magyarellenes megnyilvánulásokban, végül Klaus Iohannis jelenlegi államelnök Tőkés László ezen szavaira hivatkozva fosztotta meg őt az 1989-es temesvári forradalomban betöltött szerepéért megítélt állami kitüntetéstől.
2016-07-25: Közélet - Farkas Réka:

Magyar jogérvényesítés a Kárpát-medencében

Darcsi Karolina, Dabis Attila, Csóti György, Pásztor István és Menyhárt József. Fotó: Albert LeventeMegoldatlan a magyar ügy a Kárpát-medencében, a kisebbségi jogok érvényesítésében nagyon sok a visszaélés, de a helyzet nem reménytelen – így összegezhető annak a körképnek a következtetése, amelynek során az elszakított területeken élő magyarság képviselői ismertették helyzetüket. A moderátori szerepet is betöltő Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója több ízben leszögezte, a kisebbségbe szorult magyar közösségek békés, parlamenti eszközökkel próbálják elérni jogaik biztosítását, eddig nagyon kevés eredménnyel. Hangsúlyozta azt is, egyetlen megnyugtató megoldás létezne: a különböző szintű autonómiák biztosítása.
2016-07-25: Közélet - Hecser László:

Felavatták a megújult Boda–Ferenczy-kúriátErdőfüle

A szerző felvételeErdőfüle legrégebbről fennmaradt, s valószínűleg legpompásabb épülete az 1713-ban Boda Sándor által épített kúria. Az árkádos udvarházat dicső múltja ellenére évtizedekre elhanyagolták, s már-már az összeomlás veszélyeztette, amikor az önkormányzat megvásárolta és felújította. Szombaton számos helyi és elszármazott jelenlétében átadták a megújult és új rendeltetésre váró ingatlant. Hogy a háromszáz esztendős falak közé ki költözik, még nem tudni, de az bizonyos, a közösséget fogja szolgálni – hangzott el az eseményen.
2016-07-25: Közélet - Iochom István:

Dálnoki falunapok óriás babgulyással

Megkoszorúzták az emléktáblát. A szerző felvételeA tizenkettedik dálnoki falunapok szombat reggel 6 órakor az eddigi hagyomány szerint a gidófalvi fúvósok ébresztőjével kezdődtek. Idén változott a program, elmaradt a főzőverseny, nem volt díszpolgáravatás és könyvbemutató, de kínáltak óriás babgulyást, koszorúztak emléktáblát, volt Tamás Gábor-koncert és tűzijáték.
2016-07-25: Közélet - Fekete Réka:

Helyzetkép van, stratégia nincsVeszélyeztetett iskolák a szórványban

Papp Z. Attila, Aáry-Tamás Lajos, Erdei Ildikó, Kapitány Balázs és Márton János. Fotó: Albert LeventeÉvente átlag nyolc-tíz magyar iskolát zárnak be Romániában, egyes szórványvidékeken tízévente 30 százalékos a magyarság fogyása, néhol a belső sorvadás, máshol a vegyes házasság eredményezte asszimiláció nyomja rá bélyegét a nemzetiségi összetétel változására – ismertették szakemberek Tusványoson a Veszélyeztetett iskolák – veszélyeztetett oktatás Erdélyben című kerekasztal-beszélgetésen.
2016-07-25: Külföldi hírek - :

Egy éve tervezte az ámokfutást

A müncheni lövöldözés elkövetője valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést, és megfogalmazott egy kiáltványt is – közölték a nyomozás vezetői tegnap.
2016-07-25: Jegyzetek - Kuti János:

Legyőzik a terroristákat

Európában a terrorellenes harc – akár a nemzetközi helyzet – egyre fokozódik. Amióta a New York-i ikertornyokban landoltak a terroristák által (félre)vezetett repülőgépek, és Amerika bőszen meghirdette ellenük a keresztes hadjáratot, azóta Európában is elszaporodtak az öngyilkos és más merényletek. A nagy harc ellenére kezdetben évente egyszer-kétszer, aztán gyakrabban, és mára oda jutottunk, hogy kiszámíthatatlanul, hetente történnek ilyen események. Követtek el terrorakciót már  fegyverrel, bombával, de egyre újabb és újabb eszközök kerülnek a merénylők kezébe.
2016-07-25: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Háromszéki jelentkezőket is várnakNemzetközi színházi tábor Kidén

Műhelyfoglalkozás Else Marie Laukvik irányításával, 2015. Fotó: Biró IstvánHarmadik nyilvános nyári táborát tartja augusztus 29.–szeptember 3. között a Kolozs megyei Kidén a Shoshin Színházi Egyesület, amely tavaly a KaravanAct vándorszínházi fesztivállal Sepsiszentgyörgyre is ellátogatott. A szervezők romániai és külföldi színészek, rendezők, táncosok, koreográfusok, zenészek vagy csupán színházkedvelők, új típusú tapasztalatokra, fizikai-szellemi tónust adó tréningre vágyók jelentkezését várják július 29-ig.
2016-07-25: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Nincs hiányérzetemSzínházi tükör

Fotó: Barabás ZsoltMárton Imola 2010-ben végzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának Színháztudomány szakán, azóta dolgozott dramaturgként az M Stúdiónál, a debreceni Csokonai Színháznál, 2014-től pedig tanár a kolozsvári színin és az M Stúdió Mozgásszínház művészeti vezetője.
2016-07-25: Sport - Tibodi Ferenc:

Dobogón a háromszéki pilótákAutósport, rali

Száguldás Kolozsvár központjábanA lehető legjobban alakult háromszéki – Szabó Csongor és Kelemen Péter – pilótáinknak a hétvégi Transilvania Rally, hiszen mindketten a dobogón végezték a román ralibajnokság hatodik futamát. A 9-es osztályban és a Suzuki Kupában érdekelt egységeink közül Szabóék értek el jobb eredményt, hiszen egy második és egy első helyezéssel zárták a hétvégét, míg Kelemenék egy második, illetve egy harmadik helyet szereztek a Kolozsváron és környékén megtartott ralin. A viadal abszolút győztese a „hazai pályán” és egy Ford Fiesta R5-ösel versenyző Simeone Temestini–Marc Banca (Napoca Rally Academy) duó lett.
2016-07-25: Sport - :

Két ezüstéremAquatlon és triatlon

Szombaton és vasárnap Marosvásárhelyen szervezték meg az 2016-os aquatlon (úszás, futás) és triatlon (úszás, kerékpározás, futás) országos bajnokságot, amelyről fiatal sportolóink két ezüstéremmel tértek haza. A sepsiszentgyörgyi Tri-Alutának versenyző Alexandra Maticiuc a 12 éves korcsoportban egyaránt a második helyen fejezte be az aquatlon és a trialon viadalt.
2016-07-25: Sport - :

Csíkszeredában nyert az OSKLabdarúgás

Az első másodosztályos idényére készülő Sepsi OSK szombaton a III. ligás FK Csíkszereda otthonában lépett pályára egy edzőmérkőzés erejéig.
2016-07-25: Sport - :

Véget ért egy újabb Sepsi-SIC-es kosársuliKosárlabda

Nyolcvanöt fiú és lány hat napon át pattogtatta a labdátHat napon át, július 18–23. között Sepsiszentgyörgy volt Háromszék és Erdély kosárlabda-fővárosa, hiszen 85 résztvevő gyerek és öt külföldi vezetőedző (Szerbia, Magyarország) segítségével itt rendezték meg a Sepsi-SIC kosárlabdatábor negyedik kiírását.
2016-07-25: Sport - Hecser László:

Válogatott jobbszélső BarótrólKézilabda

Lázár Adám szüleivelA baróti Lázár Ádám, a román U16-os kézilabda-válogatott kezdőjének első számú jobbszélsője az új tanévet már nem Székelyudvarhelyen, hanem abban a bukaresti középiskolában kezdi, amelyben a MSC korosztályosainak zöme is tanul. Azt reméli, a két év múlva esedékes érettségit követően valamelyik olyan első osztályú csapathoz kerülhet, amelyben biztosítva lesz szereplése és fejlődése: célja, hogy egy szép napon ne csak a válogatottban legyen meghatározó játékos, hanem külföldön is kipróbálhassa magát.
2016-07-25: Sport - Tibodi Ferenc:

PARALIMPIA, RIO – 2016 A valóra vált álomParalimpia, Rio – 2016

PARALIMPIA,  RIO – 2016 A valóra vált álom (Paralimpia, Rio – 2016)A kézdivásárhelyi Oláh Attila már nem számolja a napokat, ugyanis egyre közelebb kerül legmerészebb álmának megvalósulásához, a szeptember 7-én kezdődő riói paralimpiához. A 27 éves kerékpáros ideje nagy részét az edzések, a felkészülés és a pihenés tölti ki: augusztus 3-tól Prágában edzőtáborozik tíz napon át, majd átköltözik Párizsba, ahol újabb hétnapos alapozás következik. Sportolónk mindezt saját költségre és francia edzője, Florent Horeau segítségével teszi, és nagyon bízik a remek brazíliai szereplésben. Attila 1989. május 16-án Kézdivásárhelyen látta meg a napvilágot, s születési rendellenességből adódóan kétéves kora óta a bal lábán protézist hord. A gimnáziumot a céhes városbeli Petőfi Sándor Általános Iskolában végezte, majd az ugyancsak helyi Református Kollégiumban érettségizett. Egyetemre Csíkszeredába járt, ahol a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közgazdaságtan szakán diplomázott. A kerékpározás mellett nincs polgári foglalkozása, hiszen elmondása szerint a sportolás, az edzések elég sok időt kitöltenek az életében, és úgy gondolja, hogyha az embert támogatják abban, amit csinál és szeret, akkor mindent elérhet.
2016-07-25: Sport - :

Hamilton nyert és rekordot döntöttForma–1

Ötödször nyert Magyarországon HamiltonA világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte vasárnap a 31. Forma–1-es Magyar Nagydíjat, a Mercedes brit pilótája ötödször győzött a Hungaroringen, ahol előtte ez még senkinek sem sikerült, és átvette a vezetést a vb-pontversenyben. A 31 éves versenyzőnek ez volt pályafutása 48. és idei ötödik futamgyőzelme. Hamilton mögött az összetettben eddig élen álló csapattársa, a pole pozícióból rajtoló német Nico Rosberg végzett a második helyen, hátránya 6 pont a címvédő mögött. A dobogó alsó fokára a Mogyoródon két évvel ezelőtt győztes Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája állhatott fel.
2016-07-25: Sport - :

Megnyílt az olimpiai faluOlimpia, Rio, 2016

Megnyílt az olimpiai falu (Olimpia, Rio, 2016)Hivatalosan is megnyílt a Rio de Janeiró-i olimpiai falu vasárnap, az ötkarikás játékok nyitóünnepsége előtt 12 nappal. Az első sportolói küldöttségek már szombaton megérkeztek, és kihelyezték zászlóikat épületük oldalára. Vasárnap már szlovén, dán, kanadai, brit, portugál, finn, svéd és kínai lobogót is lehetett látni. A magyar „derékhad” szombaton indul el Brazíliába.
2016-07-25: Sport - :

Fiával együtt versenyezOlimpia, Rio, 2016

Fiával együtt versenyez (Olimpia, Rio, 2016)Nyolcadik olimpiáján a fiával együtt versenyez Rio de Janeiróban a grúz sportlövő, Nino Salukvadze.
2016-07-25: Sport - :

Az amerikai csapat 555 tagú leszOlimpia, Rio, 2016

Az amerikai csapat 555 tagú lesz (Olimpia, Rio, 2016)Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) bejelentése szerint sportolóik a 306 versenyszám közül 244-ben lesznek érdekeltek. Az 555 fős sportolói küldöttség 292 tagja nő, ami rekordnak számít az amerikaiak olimpiai csapatának történetében.
2016-07-25: Sport - :

„Börtönben” a Liverpool-játékosokLabdarúgás

„Börtönben” a Liverpool-játékosok (Labdarúgás)Börtönbe kerültek az Egyesült Államokban edzőtáborozó Liverpool játékosai. A Vörösök azonban nem kényszerből, hanem önszántukból mentek a rácsok mögé, ugyanis Jürgen Klopp vezetőedző a pasadenai edzés után kikapcsolódásként elvitte a csapatot a legendás San Franciscó-i Alcatrazba egy tárlatvezetésre.
2016-07-25: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Szent Anna-tói megemlékezés 1981, Anna-nap, Szent Anna-tó. Az akkor és ott történtek harmincötödik évfordulóján, az emlékezés, emlékeztetés és hagyományteremtés szándékával hívják az események egykori szereplőit, résztvevőit, illetve nézőit közös főhajtásra és tanácskozásra július 26-án 13 órától a Szent Anna-tó melletti kápolnához. Érdeklődni Bedő Zoltánnál (0744 824 042) és Fazakas Zoltánnál (0744 347 230).
2016-07-25: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama, anyós, rokon és jó szomszéd, özv. KOLUMBÁN ­MÓZESNÉ szül. VARGA-SÁNDOR ESZTER életének 94., özvegységének 34. évében hosszas betegség után 2016. július 23-án csendesen elhunyt. Drága halottunk földi maradványait július 25-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a családi háztól a bardoci temetőben. Szerettei 18113
2016-07-23: Közélet - Ferencz Csaba:

Csángó hozományZabola

Közös körtánc a csángó múzeum udvarán. A szerző felvételeHarmadik alapkiállítását nyitotta meg a másfél évtizedes zabolai Csángó Néprajzi Múzeum. A Csángó zesztré – hozomány című kiállítás a moldvai tárgyi kultúra egyik legünnepélyesebb szeletét, a menyasszonyi hozományt és az ahhoz kötődő szokásokat mutatja be.
2016-07-23: Közélet - Farcádi Botond:

Mondjunk nemet a kényszerbetelepítésreTusványos

Jankovics Róbert, Szilágyi Zsolt, Brenzovics László, Pásztor István, Répás Zsuzsanna, Potápi Árpád János, Menyhárt József, Horváth Ferenc, Tánczos Barna és Biró ZsoltNe csak Magyarország, de a Kárpát-medencei magyarság egésze üzenjen Brüsszelbe, hogy nem értünk egyet a kényszerbetelepítéssel, s magunk akarjuk eldönteni, kivel élünk együtt – a külhoni magyarság vezetői erről szóló nyilatkozatot írtak alá tegnap Tusnádfürdőn. A tusványosi szabadegyetemen immár hagyományosnak számító nemzetpolitikai kerekasztal egyik központi témáját jelentette a migráció, a Brüsszel által szorgalmazott kötelező kvóták ellen október 2-ára meghirdetett népszavazás fontossága.
2016-07-23: Közélet - Fekete Réka:

Megalakult a Székelyföldi Értéktár Bizottság

A Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttese bekerül az értéktárba. szekeres attila felvételeA kürtőskalácsot, Kézdivásárhely történelmi főterét és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületegyüttesét javasolja az áprilisban alakult Kovászna Megyei Értéktár Bizottság felvételre a székelyföldi értéklajstromba, amelyről a tegnap Tusványoson létrehozott Székelyföldi Értéktár Bizottság dönt. A Kovászna, Hargita és Maros megyei négy-négy képviselő, valamint az Élő Erdély Egyesület elnöke, Boda Szabolcs alkotta testület a Magyar Teátrum sátorban jelentette be létrejöttét.
2016-07-23: Közélet - Nagy D. István:

Esélyek és eredményekHarc a famaffia ellen

Szabó Antal, Korodi Attila, Toró Attila, Hans Hedrich, Fazakas Péter és Kovács Zoltán Csongor. Albert Levente felvételeiKis lépésekkel, fokozott ellenőrzéssel, a hatóságok egyfajta kényszerítésével lehet eredményeket elérni a gyakorlatilag a társadalom és államigazgatás szinte minden szintjét átszövő famaffiával szemben – hangzott el egyebek mellett csütörtök délután Tusványoson az ERDő nélkül nincs ERDély! Környezetvédők vs. Famaffia címet viselő panelbeszélgetés során. A meghívottak ugyanakkor a civil kurázsit, illetve az általános állampolgári felelősséget is azonosították mint a harc hatékony eszközeit.
2016-07-23: Közélet - Ferencz Csaba:

Kincs márpedig van

Gyülekeznek az előadókÍgy összegzett Szatmáry Kristóf miniszteri biztos, aki a csütörtöki, Gazdaságfejlesztés hazai forrásokból. Kincs, ami nincs? című beszélgetést moderálta. A népes előadócsapat – az előzetes program szerinti névsorból csupán Salai L. Benedek (LMP) hiányzott – ugyanis egyetértett abban, hogy a magyar gazdaság néhány éve olyan pályára lépett, amely a belső erőforrásokra alapozott fejlesztéseket teszi lehetővé.
2016-07-23: Közélet - Iochom István:

Újabb házhelyek fiataloknak

A közelmúltban Kézdivásárhely önkormányzata három fortyogófürdői parcellát ajánlott fel ingyen 35 éven aluli fiatalok számára házépítés céljából. Mivel túljelentkezés volt – kilencen nyújtották be kérésüket –, az a döntés született, hogy a város tulajdonában lévő szomszédos parcellában újabb házhelyeket adnak a másik hat jelentkezőnek és további kérvényező fiataloknak. Első lépésként a helyi tanácsnak el kell fogadnia a városvezető előterjesztését a terület átminősítéséről és az általános városrendezési terv módosításáról, ami újabb tíz-tizenhat 4–4,5 áras, házépítésre alkalmas telket jelentene. „Jó dolognak tartom, hogy a fiatalok építeni akarnak, mert ez azt mutatja, hogy nincs szándékukban elhagyni a céhes várost, hanem itt kívánnak letelepedni” – mondotta Bokor Tibor polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján.
2016-07-23: Közélet - Iochom István:

Az ügyvéd még perel

A kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalnak és helyi tanácsnak még mindig nem sikerült végleg megszabadulnia a Rácz Károly volt polgármester által jogi tanácsadásra és képviseletre szerződtetett fővárosi Eduard Predescu Ügyvédi Irodától.
2016-07-23: Közélet - :

Péntekig lehet jelentkezni a biztosképzőkbe

Július 29-e a jelentkezési határidő a rendőrbiztosképzőkben. A câmpinai Vasile Lascăr-iskolában nyolc, a kolozsvári Septimiu Mureşan-képzőben három, a nagyváradi Avram Iancu-határőrképzőben két nemzetiségi helyet biztosítanak.
2016-07-23: Közélet - :

Több mint nyolcszáz bírság

A Kovászna megyei rendőrség munkatársai a július 15–21-e közötti időszakban 828 bírságot róttak ki több mint 184 000 lej értékben – közölte az intézmény sajtóirodája tegnap. A forgalmi kihágások száma 356, a közrendészeti kihágásoké 94. 17 gépkocsivezetői jogosítványt felfüggesztettek, ebből kettőt ittas vezetésért, és szintén 17 forgalmi engedélyt időlegesen bevontak. A jelzett hét alatt 19 bűncselekményre derítettek fényt, 9 bűnözőt tetten értek. (sz.)
2016-07-23: Közélet - :

Társunk volt emberpróbáló időkben

Észrevétlenül ment el, tapintatosan. Egyik pályatársunk felajánlott segítségét sem vette igénybe, pedig amikor néhány hónapja feleségét búcsúztattuk, megígértük, hogy most rajtunk a sor. Kihívásokkal teli, küzdelmesen nehéz sorsú, egykori állami magyar színházunknak évtizedeken át hűséges társa, barátja volt. A román sajtóban meg műsorfüzeteinkben szigorú, de mindig tapintattal megfogalmazott, őszinte szóval volt társunk. Nehéz helyzetekben is. Hiszem és remélem, hogy akik az emberpróbáló, nehéz években ismerhették, azzal a tisztelettel őrzik emlékét, amit megérdemel az, aki embertársának másságát, kultúráját, anyanyelvét és hitét úgy tisztelte és becsülte, ahogy Deac Marius tette. László Károly
2016-07-23: Belföldi hírek - :

Részben marad a bírság

A marosvásárhelyi bíróság csak részben törölte el elsőfokú ítéletében azt a tízezer lejes bírságot, amelyet Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács elnökére rótt ki a csendőrség a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi felvonulás és tüntetés szervezéséért.
2016-07-23: Belföldi hírek - :

Újra elítélték Vântut

Hat év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték tegnap Sorin Ovidiu Vântut, az ország egyik legismertebb üzletemberét sikkasztásban való bűnrészesség és pénzmosás miatt.
2016-07-23: Külföldi hírek - :

Lövöldözés Münchenben

Lövések dördültek tegnap délután a müncheni Olympia plázánál Moosbach városrészben. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter három halottról beszélt.
2016-07-23: Külföldi hírek - :

Népirtás

Népirtásnak minősítette a lengyel szejm az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai mészárlást tegnap egyhangúlag elfogadott határozatában. A határozat a volhíniai mészárlás áldozatainak emléknapjává nyilvánítja július 11-ét. Nyugat-Ukrajna német megszállás alatt lévő részén 1943 júliusában csúcspontjukat érték el az UPA-nak a lengyel lakosság kiirtására irányuló akciói. A mészárlás során zömmel falusi gazdákat, nőket, gyermekeket, öregeket gyilkoltak meg. Az áldozatok pontos számát máig nem állapították meg, a lengyel történészek 110–130 ezer emberéletről beszélnek.
2016-07-23: Máról holnapra - Nagy B. Sándor:

Ellentétek vonzásában

A Romániában zajló centralizációhoz három szék volt szükséges: számvevőszék, törvényszék és szekusszék – mondta Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester az egyik tusványosi beszélgetésen –, ezek együttes munkálkodása eredményeképpen jutottunk odáig, hogy ma már alig van olyan polgármesteri hivatal Székelyföldön, ahol magyarul olvasható a városháza, községháza felirat. És bár a jogelv szerint amit a törvény nem tilt, azt szabad, nálunk ez valahogy úgy hangzik, hogy amit a törvény tételesen nem ír elő, az tilos, mert a számvevőszék biztosan megtalálja a módját, hogy törvénytelennek állítsa be. Azok a helyi önkormányzatok, amelyek többet mertek tenni a székelyföldi közösségekért, előbb-utóbb az államhatalom célkeresztjébe kerültek, vezetőiket pedig meghurcolták, miközben magyar képviselők, miniszterek, államtitkárok ülnek a parlamentben.
2016-07-23: Nemzet-nemzetiség - :

Kárpát-medencei körkép / Fontosabb megmaradni, s ráérünk majd megélni...

Kárpát-medencei körkép / Fontosabb megmaradni, s ráérünk majd megélni...A Kárpát-medence magyarjainak anyanyelvhez való ragaszkodása helyenként jellegzetes, időnként radikális, máskor az MTA viszonyulásától is eltérő összképet mutat. Két hete dr. Péntek János  kolozsvári  nyelvészprofesszor, akadémikus egy-két közös kérdésben megengedőbb vélekedését olvashatták. Ezúttal a délvidéki dr. Csordás Mihály író,  nyelvkutató, az MTA köztestületi tagjának Zsoldos Bencével való beszélgetése szerkesztett változatát és Lackfi János költő glosszáját közöljük. (Az  interjút a Podolszki József publicisztikai pályázat díjazta.)
2016-07-23: Nemzet-nemzetiség - :

Kúl ez a plészPesti posta

Kúl ez a plész (Pesti posta)Megfontolt nyelvtudósi szemlélet szerint a fiatalság laza stílusa valósággal ördögtől való, a magyar nyelv szentélyeibe ily alpári kifejezésekkel tilos berongyolni, oppárdon, betörni. Ha ki bárdolatlan szókkal ékíti mondandóját, az közönséges csíra, avagy totál kopár gyökér, pontosabban pernahajder, kófic, esetleg „pöhös nyagóc”, ahogy Kálnoky László írja Shakespeare-halandzsájában. Az ilyen nem méltó komiszkenyérre és patakvízre, múzsák helyett csókdossa homlokon holmi tré luvnya, ámen.
2016-07-23: Élő múlt - :

Magyar Bukarest /19./Hencz Hilda

Fekete József: A repülősök emlékműveA román nyelvű érettségi vizsgákra vonatkozó törvények 1924-es megjelenéséig szállingózni kezdtek Bukarestbe a tanulmányaikat folytatni óhajtó fiatalok, akiket az erdélyi magyarok többsége „árulónak” tartott. Jövetelük legfőbb oka az volt, hogy rendkívül leszűkültek a választási lehetőségek a továbbtanulás terén. A magyarországi tanulmányokat nem ismerték el Romániában, és Kolozsváron majdnem az összes magyar kart megszüntették. Biztos karriert csak a teológia ígért, azonban ide túl sok volt a jelentkező. Más karokon csak román nyelven lehetett tanulni, és műegyetem, orvosi, gyógyszerész, jogi, műépítész vagy képzőművész képzés csak Bukarestben volt. A közgazdaságról nem nagyon tudott senki. 1924-ben Erdélyben mindössze 150 magyar egyetemista maradt.
2016-07-23: Magazin - :

Csontváry-tárlat Csíkszeredában

Mandulavirágzás Taorminában, 1902 (Janus Pannonius Múzeum, Pécs)„Munkácsy neve után a Csontváryé cseng legismerősebben a magyar művészetet kedvelők számára” – írja Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója a Csontváry Kosztka Tivadar-tárlat katalógusának előszavában. Ezt az állítást mi sem bizonyítja jobban, mint a kiállítás látogatóinak kiemelkedően magas száma. A budapesti Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködésnek köszönhetően 48 alkotás látható öt teremben augusztus 20-ig. Bellák Gábor művészettörténész a Hargita Népében megjelent tanulmányából közlünk alább részletet.
2016-07-23: Magazin - :

A nándorfehérvári diadal emléknapján

Történelmi zászlókkal vonultak a Lánchídon át a budai várba560 éve, 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győzedelmeskedtek Hunyadi János várvédő vitézei és Kapisztrán János keresztes seregei a Nándorfehérvárt ostromló II. Mehmed szultán hadai felett. A csatamezőn aratott győzelem hetven évre megállította a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett. Hunyadiék diadalára azóta a déli harangszó emlékezteti a keresztény világot. A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-es országgyűlési határozat rendelkezik Magyarországon.
2016-07-23: Sport - :

A második fordulóLabdarúgás

A második forduló (Labdarúgás)Ma és holnap a második fordulóval folytatódik a magyarországi labdarúgó OTP Bank Liga. A kör slágermeccse a Budapest Honvéd–Ferencváros találkozó, ám a Diósgyőri VTK–Újpest FC és a Vasas–Debrecen mérkőzés is ígér némi izgalmat. A program: ma Haladás–Mezőkövesd, Diósgyőri VTK–Újpest FC, Budapest Honvéd–Ferencváros; vasárnap Gyirmót FC–MTK Budapest, Paksi FC–Videoton FC, Vasas–Debrecen.
2016-07-23: Sport - :

Döntetlennel jutott tovább a VideotonLabdarúgás

Döntetlennel jutott tovább a Videoton (Labdarúgás)A Videoton 1–1-es döntetlent ért el a Cukaricki vendégeként a labdarúgó Európa Liga-selejtező második fordulójának csütörtöki visszavágóján, így a múlt héten hazai pályán aratott 2–0-s győzelmének köszönhetően továbbjutott. A szerb együttes az elefántcsontparti Ismael Fofana révén szerzett vezetést a 13. percben, a székesfehérváriak Géresi Krisztián góljával egyenlítettek.
2016-07-23: Sport - :

Apadó érdeklődésOlimpia – Rio, 2016

Apadó érdeklődés (Olimpia – Rio, 2016)Még mindig nem talált gazdára a belépőjegyek 28 százaléka az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiára. A helyi szervezőbizottság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy eddig 4,4 millió jegyet adtak el, ez az összes belépő mintegy 72 százaléka. Hozzátette: az értékesítésből eddig 978 millió realra tettek szert, ami az eredetileg becsült bevétel 93 százaléka.
2016-07-23: Sport - :

Marc Gasol lemarad az olimpiárólOlimpia – Rio, 2016

Marc Gasol lemarad az olimpiáról (Olimpia – Rio, 2016)A spanyol Marc Gasol nem épült fel sérüléséből, ezért kihagyja az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i olimpia kosárlabdatornáját.
2016-07-23: Sport - :

Rosberg hosszabbított a MercedesszelForma–1

Rosberg hosszabbított a Mercedesszel (Forma–1)Nico Rosberg, a Forma–1-ben szereplő Mercedes-istálló versenyzője két évvel meghosszabbította a szerződését – adta hírül péntek délelőtt a Nemzetisport.hu.
2016-07-23: Sport - :

Froome nem akárhogy tekerKerékpározás

Froome nem akárhogy teker (Kerékpározás)A címvédő és éllovas Chris Froome nyerte a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny csütörtöki, 18. szakaszát, amely egyéni hegyi időfutam volt.
2016-07-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás Fájó szívvel, de a jó Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, dédnagytata, testvér, rokon, szomszéd és jó barát, id. KOVÁCS IMRE életének 84., házasságának 56. évében elhunyt. Temetése július 24-én 14 órától lesz a szörcsei ravatalozóból. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 18151