Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. január 21., szombat 21:28
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!
Gazdag programmal készül az idei évre az Erdélyi Magyar Művészeti Központ. Albert Levente felvételei
2017-01-21: Kultúra - Mózes László:

Bőség az Erdélyi Művészeti Központban

Huszonhárom képzőművészeti kiállítást tervez idén Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) – közölte lapunkkal Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a kulturális intézmény vezetője. 2017-től a központi épület mellett a Lábas Házban is az EMÜK szervezi a tárlatokat, oda kortárs erdélyi alkotók művei kerülnek. Folyamatosan növekszik a látogatók száma, szomszédos városokból is egyre többen kíváncsiak kiállításaikra, emellett bővíteni szeretnék gyűjteményüket, erősítik az iskolákkal, diákokkal való kapcsolatot, s tartalmasabbá teszik új honlapjukat is.
2017-01-21: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Rövidlátás

Csak egy hír végéhez fűzött magyarázat volt: Romániában a helyi önkormányzatok és a megyei tanfelügyelőségek a napokban döntenek a következő tanév beiskolázási terveiről, és sok helyütt osztályok szűnnek meg, intézményeket vonnak össze a gyermekhiány miatt.
2017-01-21: Közélet - Farcádi Botond:

Készülnek a székely szabadság napjára

Izsák Balázs és Gazda Zoltán. Ferencz Csaba felvételeAz előző évekhez hasonlóan, idén is megszervezik a székely szabadság napját Marosvásárhelyen – jelentette be tegnapi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács vezetője pedig közölte: Sepsiszentgyörgyön a turul-szobor előtti téren tartanak megemlékezést, majd buszokkal indulnak Marosvásárhelyre.
2017-01-21: Közélet - Fekete Réka:

Utcára vonulnak a megmaradásértKós Károly Szakközépiskola

Nem akar lemondani az önállóságról a Kós Károly Szakközépiskola. Albert Levente felvételeSem a tantestület, sem a szülőbizottság nem ért egyet azzal, hogy ősztől a Puskás Tivadar Szakközépiskola adminisztrálásában működjék a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola, ezért az erre vonatkozó tanácsi határozat visszavonását követelik – tájékoztatott Komán László, a Kós Károly-iskola igazgatója, aki a megyeközponti polgármesteri hivatalban tegnap iktatta azt a dokumentumot, amelyben kérik, engedélyezzék a január 31-re tervezett utcai tiltakozást. Az iskola önállóságának megtartásáért segítséget kérnek a megyei kormányhivatal vezetőjétől, az erre vonatkozó beadványt szintén tegnap iktatták.
2017-01-21: Közélet - Nagy D. István:

Kevesen esnek el a támogatástólFűtéspótlék

Elviekben nem kellene különösebb hatással lennie a fűtéspótlékra jogosultak támogatására a február elsejétől esedékes minimálbér-növelésnek. A nyugdíjasoknál a Cioloş-kabinet által jóváhagyott decemberi öt százalék körüli nyugdíjpont-kiigazítás hatásai csak februárban mutatkoznak meg, míg a jelenlegi kormány által elrendelt kilencszázalékos nyugdíjpontemelés júliustól érvényes. A jövedelmet, a járandóságot érintő változásokról a kedvezményezetteknek nyilatkozatot kell benyújtaniuk.
2017-01-21: Belföld - :

Össztűz a kormány ellen

Az igazságügyi intézmények és civil szervezetek ellenkezésére hivatkozva kéri a kormány büntetőjogi tervezeteinek visszavonását Klaus Iohannis államfő, aki arra figyelmeztetett közösségi oldalán, hogy az igazságszolgáltatás „legavatottabb” intézményei szerint a sürgősségi rendeletek tervezetei „kéretlenek, elfogadhatatlanok és személyre szabottnak tűnnek”.  
2017-01-21: Belföldi hírek - :

Száz áldozatot keresnek

Az 1990-es június 13–15-ei bányászjárás száz áldozatának azonosításához kért lakossági segítséget a katonai ügyészség, amely tegnap nyilvánosságra hozta az akkor jogtalanul fogva tartottak egy részének fényképeit. Száz olyan személy portréját közölték az intézmény honlapján, akiket 1990. június 13-án őrizetbe vettek a hatóságok, amikor a Ion Iliescu vezette hatalom ellen tüntető tömeget feloszlatták.
2017-01-21: Belföldi hírek - :

Florea visszaállamosítaná

Újra a marosvásárhelyi önkormányzat tulajdonába kellene kerülnie a Klastrom utcai iskolaépületnek, amelyben a római katolikus líceum, illetve az Unirea Főgimnázium működik, és amelyet a katolikus egyház nemrég kapott vissza – véli Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester.
2017-01-21: Belföldi hírek - :

Mától új KRESZ

Január 21-től – mától – érvénybe lép a közúti közlekedésre vonatkozó új szabályzat; ennek egyik legfontosabb újdonsága, hogy a szabálytalanul leparkolt vagy járdán hagyott személygépkocsikat elszállíthatják. Ezt az önkormányzat vagy a közutakért felelős hatóság rendelheti el a nap 24 órájában bármikor.
2017-01-21: Hírsaláta - :

Dragnea Amerikában

Liviu Dragnea képviselőházi és SZDP-elnök és Sorin Grindeanu kormányfő közös vacsorán vett részt Donald Trump amerikai elnökkel. „Tudattam szándékunkat arra vonatkozóan, hogy új szintre emeljük a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közti stratégiai partnerséget. Donald Trump elnök így válaszolt nekem: Valóra fogjuk váltani! Románia fontos számunkra!” – írta Dragnea Facebook-oldalára néhány fotó kíséretében. Dragnea utazás előtt azt mondta a sajtónak: Elliot Roidy, a beiktatási bizottság alelnökének meghívására utazik Washingtonba (Roidy egy kenőpénzt kínáló üzletember, aki csak azért úszta meg a börtönt, mert bemártotta azokat, akiket megvesztegetett). Az államelnöki hivatal ezután közölte, hogy a beiktatásra csak a nagykövetek kapnak hivatalos meghívót, más állami delegáció nem. A beiktatási ünnepségeken való részvétel elviekben adomány fejében történik, és az ár attól függ, hogy milyen eseményeken akar valaki részt venni. Az a csomag, amely a gyertyafényes vacsorát is tartalmazza, egymillió dollárba kerül. Az ellenzék szerint Dragnea és Grindeanu részvétele Trump beiktatásán nem más, mint arculatfényezés közpénzen – az amerikai kiszállás elszámolását ugyanis a képviselőház már előkészítette, csak a részletek nyilvánosságra kerülése után vállalta át az SZDP a költségeket. (Agerpres, Transindex, România liberă)
2017-01-21: Világfigyelő - :

Beiktatták hivatalába Donald Trumpot

Beiktatták hivatalába Donald TrumpotAz elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Trumpnak a Capitolium nyugati lépcsőjénél megrendezett ünnepségen. A presbiteriánus Trump az eskütételkor két Bibliára helyezte a kezét: a családira, amelyet még az édesanyjától kapott, és Abraham Lincolnéra, amelyre a rabszolgaság intézményének véget vető és az Uniót megmentő 16. elnök esküdött 1861-es beiktatásakor. Utóbbi Bibliát Lincoln után egészen addig nem használták elnöki beiktatásra, hogy Barack Obama most távozó elnök első hivatalba lépésekor, 2009-ben erre esküdött. A Bibliákat a hivatalba lépő elnök felesége, Melania Trump tartotta.
2017-01-21: Jegyzetek - Váry O. Péter:

Kölcsey utca, Himnusz tér

Álmom volt az éjszaka, nem szörnyű, de azért felébredtem. Talán a mennyben vagyok, volt első gondolatom, aztán kinyitottam a szemem, a csillagfényes éjszaka beszűrődő fényében viszont minden olyan volt körülöttem, akár a szobámban. Kevéske tudásom, kusza érzéseim, pár emlékem vihetem a túlvilágra, de az nem lehet, hogy íróasztalom és a falon a képek is velem költözzenek. Álom volt tehát.
2017-01-21: Kultúra - Csinta Samu:

Sorsközösségben a csillagok járásávalUtolsó beszélgetés László Attila karnaggyal

Fotó: Ferencz CsabaNéhány napja voltunk kénytelenek elköszönni a sepsiszentgyörgyi kórusmuzsika egyik meghatározó személyiségétől, László Attila karnagytól. A súlyos beteg művésszel élete utolsó heteiben készült beszélgetés utolsó vallomás a zenei anyanyelv megélésének fontosságáról.
2017-01-21: Kultúra - Nagy D. István:

A „második” Bem tábornokKratochvil Károly emlékezete

Albert Levente felvételeKevésen múlott, hogy Kratochvil Károly altábornagy, a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred, majd a Székely Hadosztály parancsnoka, aki tetteiben és jellemében is csak követendő példa lehet, nem vált a méltatlanul elfeledett hősök egyikévé – hangzott el csütörtökön a Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándorkiállítás megnyitóján a Székely Nemzeti Múzeumban. A viszonylag gazdag tárgyi emlékekkel is „színesített” tárlat másfél hónapig látható.  
2017-01-21: Kultúra - Fekete Réka:

Sikeres évet zárt az Osonó

Közel tízezren vettek részt tavaly a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely belföldi, valamint külföldi kulturális, oktatási és szociális programjain, előadásain, a társulat elnyerte a Regisztrált Tehetségpont minősítést, és a 2015-ös tevékenysége alapján hazai győztese volt az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjnak.
2017-01-21: Kultúra - Iochom István:

Megújul a Szent Miklós-templomTorja

Közadakozásból újítják fel idén az altorjai Szent Miklós római katolikus templomot – tudtuk meg Hatos Mihály plébánostól, aki azt is elmondta, a tatarozás 250 ezer lejbe kerül, és az adománygyűjtés már el is kezdődött.
2017-01-21: Irodalom - :

Kányádi Sándor: „Egyetlen batyunk botunk fegyverünk az anyanyelv”A magyar kultúra napja

Kányádi Sándor: „Egyetlen batyunk botunk fegyverünk az anyanyelv” (A magyar kultúra napja)Kányádi Sándornak, a költőnek mit jelent az anyanyelv? – Nekünk egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv. Mi ebbe a nyelvbe csomagolva jöttünk több évezreden át, és érkeztünk meg ide. Elkezdtük fölvenni a hitet, hogy beilleszkedjünk ide, Európába. De úgy, hogy már-már a nyelvünk is ráment. És akkor egy vagy több szerzetes – például Pannonhalmán – körmére égő gyertyával (innen ez a szép kifejezésünk) nekiállt lefordítani egy temetkezési beszédet, mert különösen temetkezés alkalmával sajdult bele ezekbe a fiatal papokba, barátokba az, hogy az Úristennek se lehet tetsző, hogy olyan nyelven ajánljuk a magyar halott lelkét az Egek Urának, amit a végtisztességtevők nem értenek. Ezért fordították le ezt a beszédet.
2017-01-21: Irodalom - :

Kányádi Sándor: Lőrincze Lajos emlékére

porában is áldott kiért és ezerszer áldott ki által akár a szív fölött a vért szembefeszült a másvilággal meg akkor váltódott e nép és küldetését akkor kapta mikor a röggel az igék magyarul hulltak a halottra hazánkká akkor lett örökre ez a sokszor ege-se-földje töredékes nyelvünk-honunk s a jövendőbe glóriával léptünk a nyitott síron átal mondván por és hamu vagyunk.
2017-01-21: Irodalom - Farkas Árpád:

Tompa László: Válogatott versekSzékely könyvtár

Most, hogy a Székely Könyvtár jóvoltából, csaknem feledtető félszázad után ismét kezünk ügyében a hajdani „erdélyi költőtriász” (Áprily–Reményik–Tompa) egyik jelesének versei, időtállóságukat sugallja, hogy nekem is ugyanaz jut eszembe róluk, mint negyven  esztendőkkel ezelőtt.
2017-01-21: Irodalom - :

Erdélyi télbenTompa László versei

Mily szörnyű súllyal nyomja a tél a földet... Terhét a fák is görnyedve nyögik. A házak szinte megrokkannak alatta... De azért csak állnak és várják a tavaszt. Míg havat pallva a Budvár körül Sors szele sír... A sietve leszálló Szürkületben titokzatos árnyak Sunnyaszkodnak bokortól bokorig – Most minden cserje, domb rajzó mese-méhkas! Küzdelmes sorsú véreim ilyenkor Kunyhóikba húzódva éjjeleken át Hallgatják, hogy egy-egy csúf toportyán Egy kiugró bércre kiülve dudál. Hallom s hallgatom én is, tudva: ezalatt Valahol tehetetlenkedő orvosok közt Tátog levegőért a megszületni nem tudó Gondolat, míg eszméletlen milliók Ész nélkül futnak itatni szomjukat. Fény csurog rájuk nagy házcsodákról, S mormoló vörös malmok szédületében Húzza Jonny és táncol Josephine. Karomban is meg-megbizserdül a vágy: Nekivágni az élet sodróbb áramának: Lüktessen együtt életem is A nagyvárosok lüktető életével. (Él társam is ott – pár mai – legkülönb.) De mindjárt érzem: valami visszatart. Mi? Nem tudom. Ám úgy látszik: erős! Azt mondom néha: talán a gondok... család... De lehet más is – Elég, hogy maradok, A csillagokat kérdve: jön-e már tavasz? Míg havat pallva a Budvár körül Sors szele sír... kiugró bérceken Toportyán dudál – s véreimmel a tél Felbonthatatlanul egybeölel –
2017-01-21: Irodalom - :

Csordás Mihály: Házak a felhőkbenTárca

KUN JÁNOS (Békésszentandrás) grafikáiIlyenkor a tél ködéből előtűnve, ha utazótáskával megérkezünk a faluba, és ha régi szokás szerint senki sem hányta el a járdáról a havat, végigbukdácsolunk a kocsiút fagyos göröngyein mindenkori otthonunk felé. Gyorsan szemünkbe tűnik: itt egy szán elhaladt már, nyomában nem ér térdig a hó. Fenséges jóérzésünkben nem vesszük észre a központ emeletes kockaházait, a két nagy üzlet fényreklámos épületét, az iskola modern tornatermét és a csorba nyárfasort a hibátlan tegnapinak a helyén… Az ablakokban díszlő fenyőfák varázsa még hat.
2017-01-21: Irodalom - :

ÉrtékteremtőkSzékely Ferenc ötödik interjúkötete

Értékteremtők (Székely Ferenc ötödik interjúkötete)Hálás műfaj az interjú. Beszélgetős műfaj lévén, különösen a tévében és rádióban használják előszeretettel. Az írott sajtósok is kedvelik. Az olvasó és hallgató is szereti, mert az emberi gyarlóság már csak olyan, hogy szeretünk mások gondjairól, bajairól hallani, olvasni, hátha gyógyírt találunk, akár icipicit is, a sajátunkra, de ha kárörvendezhetünk, azt sem vetjük meg.
2017-01-21: Irodalom - :

Bálint Mária: KutyahidegTárca

Bálint Mária: Kutyahideg (Tárca)Emberemlékezet óta nem volt ilyen  kutyahideg január, mondá néhány viszonylag fiatal ember, s rögvest iskolaszünetet rendeltek el az ország fővárosában s huszonkét megyéjében, de még a bukaresti egyetemek kapuit is becsukták három napra, nehogy a fagy foga magasabb tudásszinteket is elérjen. S valóban megkötött a hideg az egyébként leghűvösebb székelyföldi településeken is, vízesések, szökőkutak dermedtek szoborrá, az „égető hidegben” oktatási inézmények, épületszárnyak kaptak lángra, s a patikák, orvosi rendelők megteltek köhécselő emberekkel.
2017-01-21: Irodalom - :

Éva és a libaNemes Nagy Ágnes

Fülöp Edina Henriette, SepsiszentgyörgyJeges vízben, sűrű hóban libák úsztak a folyóban. Lubickoltak, verekedtek, estefelé hazamentek. De egy liba elmaradt, tiblábolt a domb alatt, vergölődött jó sokáig, felért a hó a hasáig. Éva akkor leszaladt, felkapta a madarat, hű! nehéz volt, mint a só, sárga lába csupa hó. Furcsa is a libaláb: volna tollas legalább, hártyás ujja puszta, pőre, nincs cipője, csak a bőre. Éva, amint karba kapta, kesztyűjével tisztogatta, futott vele, úgy cipelte, szinte vállig fölemelte, liba nyaka válla mellett hosszú sálként hátra-lengett. Vitte Éva a libát, mint egy nagy, kövér babát, fönt a dombon földre rakta, havas tollát simogatta, de az rá se hallgatott, azt se mondta: jónapot – háttal fordult, s hófehéren elgyalogolt a sötétben.
2017-01-21: Irodalom - :

A kályha és a tűzPáskándi Géza

A Kályha és a Tűz békességben éltek, naponta beszélgettek, duruzsolgattak erről-arról. A Kályha nagyon szerette a Tüzet, a Tűz is a Kályhát. Hanem a Tűz néha eltűnt a Kályhából, elindult világgá, s amikor visszajött, mindig más volt. A Kályha megkérdezte: – Hol jártál, kedves Tűz?
2017-01-21: Irodalom - :

Füst kisasszony, Korom úrfiPáskándi Géza

Hol, hol nem, egy nagy kéményben élt Korom úrfi. Ahogy ott éldegélt, mindennap elsuhant a szeme előtt egy csudaszép leány. Hosszú haja volt, és olyan fátyol lebegett körülötte, amilyen még egy királyleánynak sem igen van. Beleszeretett Korom úrfi az örökösen elsuhanó leányba, aki nem volt más, mint a szépséges Füst kisasszony.
2017-01-21: Irodalom - :

GyufafejPáskándi Géza

Egy dobozban, kis dobozban, amit néha skatulyának szoktak hívni, élt egy sereg gyufafej. Mindük közül a legkisebb, egy gyufafej-kisgyermek volt a nagyon-nagyszájú. – Nem nyugszom én addig, amíg a nap lángjával az én kicsi lobbanásom össze nem mérhetem. Kacagtak a többiek, csak úgy rengett a doboz.
2017-01-21: Irodalom - :

Öcsike palacsintázikBenedek Elek: Öcsike nadselű gondolatai és csínytevései

Édes nagyapóka, lelkem, hál’ istennek szabad vagyok, mint a madár, és újra termelhetem a nadselű gondolatokat, sőt, feleleveníthetem szép gyerekkorom nadselű gondolatait is. Ezek közé tartozik, amikor a konyhából kiszalasztottam a jó Zsuzsi nénit, a mi szakácsnénkat, akinek én kedvence voltam, s vagyok ma is, s leszek mindörökké, mert ha őt tréfálom is meg a nadselű gondolatommal, egy kicsit úgy tesz, mintha haragudna, aztán titkon nekem juttatja a legjobb falatokat.
2017-01-21: Magazin - :

Angyalosi Borbély-ForróHáromszéki nemesi címerek /3./

A szerző felvételeAz angyalosi Borbély, másképpen Forró család több tagjának nemességét megerősítette Bethlen Gábor, Erdély fejedelme 1629. március 1-jén kiadott oklevelében, ugyanakkor számukra címert adományozott, és mentesítette angyalosi házukat és birtokaikat a teherviselés alól.
2017-01-21: Magazin - :

Mészöly Miklós-díjat kapott Szabó Róbert Csaba

Mészöly Miklós-díjat kapott  Szabó Róbert CsabaSzabó Róbert Csaba fiatal erdélyi író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet csütörtökön, a névadó születésének 96. évfordulóján adtak át Mészöly szülővárosában, Szekszárdon.
2017-01-21: Magazin - :

SzaxofonszólóVilláminterjú Jász Andrással

Szaxofonszóló (Villáminterjú Jász Andrással)Kedves Jász Andris, kérlek, mutatkozz be a Háromszék olvasóinak. – Sok zenekarban játszottam az évek során. Jelenleg a Ghymes együttes és a Kéknyúl zenekar szaxofonosa vagyok. Gyakran lépek fel Ivan Sandra és Fábián Juli énekesnők társaságában. A Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékének elvégzése után a budapesti dzsessz és könnyűzenei élet sokat foglalkoztat. Muzsikus családból származom: édesapám hegedűművész volt, testvérbátyám is az.
2017-01-21: Sport - :

A Sepsi FC itthon, a KSE idegenbenTeremlabdarúgás, I. liga

Mint arról már beszámoltunk, a megyeszékhelyi Sepsi FC hazai környezetben, míg a Kézdivásárhelyi SE idegenben kezdi az élvonalbeli futsalbajnokság tavaszi idényét.
2017-01-21: Sport - :

Elődöntő SepsiszentgyörgyönKosárlabda

Tegnap este a Pitești-i CSU-Sportlíceum 2 és a házigazda Sepsi ISK közötti mérkőzéssel kezdődött meg Sepsiszentgyörgyön az U14-es fiú kosárlabda-bajnokság elődöntős küzdelemsorozatának első tornája (II. csoport), amelynek a Mikes Kelemen Líceum Bogdán Antal Sportterme ad otthont.
2017-01-21: Sport - :

Harmadik győzelmére hajt a Sepsi-SICKézilabda, A-osztály

Fotó: Henning JánosA hét ponttal nyolcadik Sepsi-SIC vasárnap 11 órától a Szabó Kati Sportcsarnokban a kilenc ponttal hetedik Nagyvárad csapatát fogadja a női A-osztályos kézilabda-bajnokság 12. fordulójában. A két alakulat az előző idényben is találkozott egymással: a sepsiszentgyörgyi odavágóban a háromszékiek örülhettek, miután 31–22-re legyőzték a nagyváradiakat, viszont a vissza­vágón a Bihar megyeiek diadalmaskodtak 26–24-re.
2017-01-21: Sport - :

Szombathelyen rajtol, Budapesten zárulKerékpározás

Fotó: tourdehongrie.huAz elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is Szombathelyről rajtol és Budapesten ér véget a Magyar Kerékpáros Körverseny (Tour de Hongrie).
2017-01-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja Háromszéken SEPSISZENTGYÖRGY. A Tein Teaházban ma 18 órától Alkalmi szélhárfa címmel Fekete Vince és Lövétei Lázár László költők irodalmi estje. Társszervező a Bod Péter Megyei Könyvtár, a szerzők beszélgetőtársa Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. Az est Fekete Vince Szélhárfa. 99+1 haiku és Lövétei Lázár László Alkalmi című friss versesköteteinek bemutatója is egyben.
2017-01-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy az árkosi özv. NAGY DEZSŐNÉ ORBÁN ERZSÉBET 2017. január 19-én 85 éves korában elhunyt. Temetése január 22-én, vasárnap 15 órakor lesz az árkosi unitárius ravatalozótól. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. A gyászoló család 4296920
2017-01-20: Közélet - Fekete Réka:

Költözne, de önálló maradnaKós Károly Szakközépiskola

Nem a Puskásba, inkább az elemik helyére költözne a Kós Károly Szakközépiskola. Albert Levente felvételeA 380 diákkal és a bedolgozó oktatókkal együtt hatvankét alkalmazottal működő sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola egyetértene azzal, hogy kiköltözzön a jelenlegi épületből, ahol most bővében vannak a felületeknek, de nem kívánja feladni önállóságát, nem egyezik bele abba, hogy az önkormányzat a Puskás Tivadar Szakközépiskola alárendeltségébe sorolja. Erről szerda délután azon a gyűlésen döntöttek, ahol a kapustól az iskola vezetőségéig minden alkalmazott jelen volt, és felhatalmazták Komán László igazgatót: javaslataikat tolmácsolja Antal Árpád polgármesternek.
2017-01-20: Közélet - Farcádi Botond:

Magyarokkal foglalkozó albizottságot akar

A bukaresti parlament emberi jogi, nemzeti kisebbségi és egyházügyi bizottságán belül egy magyarokkal foglalkozó albizottság létrehozására tesz kísérletet Kulcsár-Terza József. A képviselő ezt tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján jelentette be.
2017-01-20: Közélet - Fekete Réka:

Igazolták a vírusfertőzéstTovább terjed az influenza

Egy, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba beutalt hatvan év körüli férfi garatváladékából vett mintából kimutatták a H3N2 vírus jelenlétét, ami arra utal, hogy hasonló tünetekkel a fertőző osztályon kezelt betegeknél is fennáll a fertőzöttség – közölte tegnap dr. Antal Álmos kórházigazgató. Háromszéken tovább terjed az influenza, a kórházban súlyos esetekkel és szövődményekkel is szembesülnek, a kórházvezető szerint ez már járvány, nem érti, hogy a hatóságok hivatalosan miért nem ismerik el.
2017-01-20: Közélet - Nagy B. Sándor:

A magyar kultúra napja Háromszéken

Több helyszínen is koncertezik az Evilági együttesTöbb kulturális intézmény csatlakozik idén a magyar kultúra napja megünnepléséhez a megyeközpontban és a kisebb háromszéki városokban is. Mivel ezúttal hétvégére, vasárnapra esik január 22-e, valamennyi hétvégi eseményt ennek jegyében szervezték a környéken. Csak a fontosabb közintézmények kínálatát foglaltuk bele az alábbi ajánlóba.
2017-01-20: Közélet - Hecser László:

Új igazgató a Baróti Szabó Dávid-iskola élén

Albert Levente felvételeBarót tanácsának soros ülésén szóba került a Baróti Szabó Dávid Középiskola új, Claudiu Cristian és Derzsi Kázmér alkotta vezetősége.
2017-01-20: Közélet - :

Folytatják a könyvtár tatarozását

Idén belső munkálatokkal folytatódik a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár épületének a felújítása. Tavaly a fenntartó intézmény, a városháza a tetőcserét és az épület külső javítását végeztette el. Idén kicserélik a villanyhálózatot, és a termeket úgy óhajtják egyenként felújítani, hogy ne kelljen bezárni a könyvtárat. A két nagy raktár közül tavaly már az egyiket felszámolták, itt külön termet alakítanak ki a legkisebb olvasóknak, idén a másik következik, ezzel a kölcsönzőrészleget bővítik majd. (iochom)
2017-01-20: Közélet - :

Bírságoltak és elkoboztak

Kétnapos fokozott ellenőrzést végeztek a sepsiszentgyörgyi, valamint a kézdiszenléleki rendőrség egységei a hét elején, amely során elsősorban a tűzifaszállítmányokat, illetve a közrend betartását (vagyon- és személyellenes cselekedetek megelőzése) vizsgálták.
2017-01-20: Közélet - :

Több rendőr Háromszéken

Negyvennégy frissen végzett, kezdő rendőr tette le az esküt tegnap a megyei rendőrkapitányságon. Az egyenruhások a múlt évben meghirdetett versenyvizsgát vették sikerrel, és kivétel nélkül a rendszeren kívülről érkeznek (a szokástól eltérően nem a rendőrfőiskola végzősei közül kerülnek ki) – tájékoztatott Nicoleta Marin szóvivő.
2017-01-20: Belföld - :

Vihar az „elefántok” körül

Felbolydította a közéletet az a két tervezet, amelyet Florin Iordache igazságügyi miniszter terjesztett elő az amnesztiáról és a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításáról: tegnap egymást érték a nyilatkozatok a témáról. A kormánykoalíció emberei, illetve támogatói azzal érveltek, hogy félreértik őket (Márton Árpád háromszéki képviselő azt nyilatkozta a Maszol portálnak, hogy „a közkegyelem rendben van, de a Btk.-t nem így kellene módosítani”), az ellenzéki politikusok, ügyészek, civil szervezetek, ismert közéleti személyiségek és sajtósok pedig azt számolták, hogy ki nyer, ha a jogszabályokat (amelyeket Klaus Iohannis államfő nevezett rejtett elefántoknak) végül megszavazza a parlament. A Mentsétek meg Romániát Szövetség már bejelentette, hogy egyszerű indítványt nyújt be Iordache leváltására. Kezdeményezésüket az NLP és az NMP is támogatja.
2017-01-20: Világfigyelő - :

Lavina zúdult egy pescarai szállodára

Ezt találták a lavina által betemetett szálloda belsejében a mentőalakulatok.  MTI/EPA/OLASZ PÉNZÜGYŐRSÉGHógörgeteg temetett maga alá egy kis szállodát szerdán a közép-olaszországi Pescara városában, Abruzzo régióban. Az eltűntek között van egy román nő két gyermekével.
2017-01-20: Világfigyelő - :

Így zajlik Donald Trump beiktatása

FOTÓ: REUTERS.COMMa iktatják be Donald Trumpot, az Egyesült Államok 45. elnökét. A ceremónia már reggel elkezdődik, és egészen estig, szigorú hagyományok szerint zajlik majd. A ceremóniát John Roberts bíró vezeti majd, este buli lesz világszerte, és a kötelező dühös tüntetők is bejelentkeztek rendbontani.
2017-01-20: Máról holnapra - Mózes László:

Megakadályozni az ármánykodást

Ha választhat a szabadság és a sajtos szendvics között, az emberek többsége a szendvicset választja – állítja Woody Allen közismert amerikai színész, filmrendező. Hogy beszéltek-e vele kampányuk során szerzői jogokról, kétséges, tény azonban, hogy Dragnea és szolgalelkű csapata e tézisre épít: adományokkal, szabadnapokkal tömik a közalkalmazottakat, bízva benne, hogy a jóllakottság és nyugalom elnyom majd minden, a szabadság érzetéhez köthető gondolatot.
2017-01-20: Jegyzetek - Kuti János:

Barátból ellenség

A mondás: Uram, védj meg a barátoktól, mert az ellenségeimmel elbánok magam is, most nálunk többszörösen is beigazolódni látszik. A titkosszolgálat (RHSZ) operatív vezetőjét, Florian Coldeát volt barátja, a több bűncselekménnyel vádolt Sebastian Ghiță (Szebi) tévés szivárogtatása alapján mellékvágányra terelték, mint egy kiszuperált vagont.