Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. április 24., hétfõ 10:23
Köszöntjük György nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2017-04-24: Közélet - Ferencz Csaba:

A jót lássuk egymásbanElkezdődtek a Szent György Napok

A szervezők idén Szent György lovag alakját helyezték előtérbe, azt sugallva, hogy a jót lássuk egymásban – tolmácsolta Antal Árpád polgármester ünnepnyitó gondolatait Sztakics Éva alpolgármester, majd a városünnepet megnyitó szombat esti koncerten felcsendültek az ismert dallamok.  
2017-04-24: Máról holnapra - Farkas Réka:

Hó alól kibúvó remény

Valóságos nagyüzemként zakatolt az elmúlt napokban az erdélyi magyar közélet: tudományos és politikai stratégiai tervezés zajlott számos fronton. Mintha téli álomból ébrednének, úgy lendültek munkába politikusok, kutatók, és az áprilisban visszatérő tél is figyelmeztetett: nagy szükség van a munkára, éberségre, könnyen befagyhatnak a tavaszi remények.
2017-04-24: Közélet - Farkas Réka:

Az erdélyi magyarság esélyeiNémeth Zsolt Sepsiszentgyörgyön

Antal Árpád, Németh Zsolt és Tamás Sándor. Albert Levente felvételeKönyvbemutató ürügyén tartottak találkozót Németh Zsolttal, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével péntek délelőtt Sepsiszentgyörgyön, de a beszélgetés tágabb dimenziókat ölelt fel, szó volt barátságról, az erdélyi magyarságról, a román–magyar viszonyról, Európáról, a Fideszről és világpolitikai kérdésekről is.
2017-04-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Új kezdet évszázados falak köztMiklósvári kastély

Fotók: Nagy D. IstvánTöbb évtizedes kényszerpihenő után ismét élő, új szereppel felruházott, idegenforgalmi célponttá alakult át Erdővidék egyik emblematikus műemlék épülete. A miklósvári Kálnoky-kastély felújítását, valamint az Erdélyi Élet Múzeuma megnyitását egész napos rendezvénysorozattal – kiállítással, díjátadóval, szakmai konferenciával – ünnepelte a Kálnoky Alapítvány, az alkalom kapcsán meghirdetett nyílt nap pedig számos látogatót vonzott a kastélyba.
2017-04-24: Közélet - Nagy B. Sándor:

Erdélyi kastélyokról Árkoson

Az árkosi Szentkereszty-kastély. Fotó: Kocsis B. JánosAz erdélyi kastélyok gazdasági és társadalmi szerepéről szervezett konferenciát a Kolozsváron működő PONT Csoport és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szombaton az árkosi Szentkereszty-kastélyban. A Turizmus Éve Háromszéken rendezvénysorozat részeként szervezett eseményen több fontos előadás is elhangzott magyar és román örökségvédelmi szakemberek, döntéshozók, kastélytulajdonosok részéről, valamennyi résztvevőben megerősítve a gondolatot: fontos és érdemes energiát fektetni az erdélyi kastélyok és kúriák restaurálásába, új életre keltésébe.  
2017-04-24: Közélet - Iochom István:

Református kórustalálkozó

Kézdialmási római katolikus kórus. A szerző felvételeA kézdivásárhelyi református egyházközség szombaton tizenharmadik alkalommal szervezte meg a főtéri református templomban a Kézdi-orbai Református Egyházmegye templomi kórusainak találkozóját.  
2017-04-24: Közélet - Iochom István:

Képszilánkok a Kárpát-kanyarbólNagy Lajos fotóművész kiállítása

A szerző felvételeKépszilánkok a Kárpát-kanyarból címmel nyílt meg vasárnap délben Nagy Lajos kézdivásárhelyi fotóművész egyéni kiállítása az Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítási termében.  
2017-04-24: Belföld - :

Újraválasztották Szilágyi ZsoltotKonstruktív ellenzékiségre készül az EMNP

Az RMDSZ-nek is üzent az újraválasztott elnökÚjraválasztotta pártelnökké szombaton Szilágyi Zsoltot az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Székelyudvarhelyen ülésező kongresszusa. Az újraválasztott elnök mandátuma két évre szól. A tisztségre Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor korábbi elnök kapott jelölést, Toró azonban visszalépett a versenyből. Szilágyi Zsoltot 137 igen szavazattal, 14 nem ellenében, négy tartózkodás mellett választotta elnökké a kongresszus.  
2017-04-24: Belföld - :

Tragédia a Retyezátban

A romániai és európai alpinizmus két fiatal kiválósága, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 12 éves Gulácsi Erik életét vesztette szombaton a Retyezát-hegységben, amikor lavina sodorta el őket – közölte Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei hegyimentő-szolgálat vezetője.  
2017-04-24: Belföldi hírek - :

Tăriceanu folytathatja

Călin Popescu-Tăriceanut választották meg szombaton a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnökévé.
2017-04-24: Külföldi hírek - :

Elnökválasztás jó részvétellel

Sikerült az elnökjelölteknek mozgósítaniuk a választókat a francia elnökválasztás első fordulójában: a jogosultak 28,54 százaléka adta le tegnap délig szavazatát a terrorfenyegetettség miatt fokozott biztonsági intézkedések mellett zajló választáson – közölte a belügyminisztérium.
2017-04-24: Külföldi hírek - :

Élen a konzervatívok

Évtizedek óta nem mért támogatottsági előnyt mutat ki a legújabb felmérés a kormányzó brit Konzervatív Párt számára. Theresa May miniszterelnök a hét elején teljesen váratlanul bejelentette, hogy június 8-án előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában.
2017-04-24: Szabadidő - Bokor Gábor:

Bizalomra alapoznak a gyűjtők

Botos Ferenc fiatal kora óta gyűjti a bélyegetSokan nem tudják, de a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában működő, különféle gyűjtőket összehozó cserebereklub több évtizedes múltra tekint vissza. Főként bélyeggyűjtők tartoztak – és tartoznak ma is – a mozgalomhoz, már az ötvenes években szervezett formában folytatták kedvenc foglalkozásukat. A megyeszékhelyi bélyeggyűjtés múltjáról, jelenéről a cserebereklub vezetőjével, Botos Ferenc nyugalmazott orosztanárral beszélgettünk. A klub tagjai nagyrészt helybéliek, de akad vendég Brassóból, más településről is. Szerdánként a foglalkozásokon általában tízes létszámban vannak jelen a gyűjtők, akik nemcsak bélyegeket, érméket, jelvényeket, de zsebnaptárakat, söröspohár-alátéteket, képeslapokat és sok másféle gyűjteményt hoznak magukkal.  
2017-04-24: Szabadidő - :

Magyar ritkaság

A Sotheby’s aukciós cég senior bélyegszakértője, Jonatan Beuamont zárt körű blogjában számolt be egy nemrégiben felbukkant magyar tévnyomatról, amely betörhet a magyar – sőt akár a világ – bélyegritkaságainak táborába, akár dobogóra is kerülhet.
2017-04-24: Szabadidő - :

Egycentes a legdrágább bélyeg

Ismét a világ legdrágább egypéldányos bélyege lett egy bíborvörös egycentes bélyeg, amelyet a 19. században nyomtak egy dél-amerikai brit gyarmaton: a ritkaságot 9,5 millió dollárért árverezték el a Sotheby’s legutóbbi New York-i aukcióján. Ez volt a negyedik alkalom, amikor a 1856-os British Guiana 1 cent Magenta elnevezésű bélyeg rekordárat döntött árverésen.
2017-04-24: Sport - Tibodi Ferenc:

Sepsi-SIC–Kolozsvári U 72–66Női kosárlabda, Nemzeti Liga – Döntő

Fotó: Henning János(19–20, 20–18, 16–17, 17–11) Sepsiszentgyörgy, Szabó Kati Sportcsarnok. Mintegy 1300 néző. Vezette: Andrada Mónika Csender, Bukuresti László, Dragoş Stan. Sepsi-SIC: Jeffery 11/3, Thompson 11/3, Marshall 27/12, Shegog, Gödri-Părău 12–Huţanu 2, Stoenescu 3/3, Lazăr (Pop), Harris 6, Kokovay, Taranek, Kilin. Edző: Zoran Mikes. Kolozsvári U: Irimia 14/6, Mandache 6/6, Harrison 18/3, Denson 8, Butulija 13/3–Cutaş, Neagu, Voica, Dixon 7/3, Sfârlea, Maxim. Edző: Dragan Petricevic. Mezőnybeli dobószázalék: 24/65 – 37 százalék, illetve 22/64 – 34 százalék. Büntetők dobószázaléka: 17/26 – 65 százalék, illetve 15/19 – 79 százalék. Lepattanók: 36–44. Legtöbb lepattanó: Thompson 8, illetve Denson 14. Legtöbb gólpassz: Gödri-Părău 5, illetve Denson, Butulija 3–3.  
2017-04-24: Sport - :

Dániel Attila bronzéremmel kezdte az idénytDuatlon

Fotó: Radu CristiÁprilis 22-én az Ilfov megyei Buftea adott otthont a Duatlon Délkelet-Európa-bajnokságnak, ahol több mint 250 versenyző állt rajthoz Romániából, Szerbiából, Görögországból és Macedóniából, köztük a sepsiszentgyörgyi Dániel Attila is, aki az elit kategóriában bronzérmet szerzett.  
2017-04-24: Sport - :

Bajnok a NovoMinifoci

A Novo végső sikerével ért véget a kézdivásárhelyi Shot and Go nevet viselő kispályás labdarúgó-bajnokság, amelyben kilenc csapat küzdött meg az elsőségért.
2017-04-24: Sport - :

Két bajnoki bronzéremCselgáncs

Fotó: Facebook/Veres LászlóA kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK dzsudokája, Balogh Hanna és Baricz Örs bronzéremmel zárta a hét végén Râmnicu Vâlceán megrendezett U14-es korosztályú cselgáncsozók országos döntőjét, amelyen a céhes városbéli együttes három sportolóval volt érdekelt. Sajnos, Szász Gergő (38 kg) elvesztette első meccsét, így időnap előtt búcsúzott, és helyezés nélkül zárta a tornát.  
2017-04-24: Sport - :

Galaci United–Sepsi Futsal 8–3 /4–2/Teremlabdarúgás, I. liga

Pavel két gólt szerzett Galacon. Fotó: Sorin PanăA megyeszékhelyi Sepsi FC elvesztette a Galaci United elleni második negyeddöntős meccsét is, miután szombaton kora délután öt góllal kikapott az alapszakaszgyőztes otthonában. A szerdai 7–3-as sikerük után a Duna-partiak újra tudtak győzni, így kettős diadallal jutottak tovább.  
2017-04-24: Sport - :

Népes mezőny BarótonAsztalitenisz

Népes mezőny Baróton (Asztalitenisz)Szombaton erdővidék adott otthont egy rangos amatőr pingpongversenynek, amelyet a baróti Gaál Mózes Általános Iskola sporttermében rendeztek meg.
2017-04-24: Sport - :

Magyarország három, Románia négy érmet szerzettTorna-Európa-bajnokság

Berki Krisztián. Fotó: ueg.orgMagyarország két ezüst- és egy bronzéremmel, míg a házigazda Románia két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta az április 19–23. között Kolozsváron tartott torna-Európa-bajnokságot.  
2017-04-24: Sport - :

Sport a városnapokonSzent György Napok

Atlétika. Ha Szent György Napok, akkor Gáll Lajos Futónap, és ez nem lesz másképp idén sem, hiszen szombaton rendezik meg az utcai futóverseny huszonhetedik kiírását. A hagyományos viadal idén is két távon zajlik: 1200 és 3000 méter. A szervezők a rövidebbik táv startját 10, míg a hosszabbik próba rajtját 10.20 órára tervezik a sepsiszentgyörgyi Szabadság térről.
2017-04-24: Sport - :

Valverde megállíthatatlanKerékpározás

Fotó: cyclingnews.comA spanyol Alejandro Valverde újabb klasszikus egynapos országúti kerékpáros versenyt nyert meg: vasárnap a 103. alkalommal megrendezett Liege-Bastogne-Liege viadalon győzött. Ez a murciai versenyző kilencedik győzelme az ardenneki klasszikusokon, így már csak egyre van a „Kannibál” becenevű Eddy Merckxtől, aki tíz sikerrel vezet.  
2017-04-24: Sport - :

Nadal tizedszer nyert Monte-CarlóbanTenisz

Fotó: atpworldtour.comRafael Nadal tizedszer is megnyerte a 4,2 millió euró összdíjazású monte-carlói salakpályás férfi tenisztornát.
2017-04-24: Sport - :

Először veszített otthon az éllovasLabdarúgás, II. liga

Fotó: liga2.roAz éllovas Juventus a mostani idényben először szenvedett vereséget hazai pályán. A fővárosiak a másodosztályú bajnokság 30. fordulójában az Aradi UTA csapatát fogadták, illetve a papírformának megfelelően az 5. percben a vezetést is megszerezték Liviu Băjenaru révén.
2017-04-24: Sport - :

KSE–Papolci FC 2–2Labdarúgás, IV. liga

Kézdivásárhely, Sinkovits Stadion, mintegy 200 néző. Vezette: Robert George Dumitru. KSE: Bunduc–Tankó, Bucur, Tompa, Gazda, Căşineanu, Babei, Oláh, Gajdó G., Kurtuly, Incze. Játszott még: Vulcan, Gáll, Albu, Fozocoş. Papolci FC: Dănălache–Farczádi Cs., Chioaşcă, David, Spetcu, Tudorie, Vele, Ichimescu, Şişcă, Marşavela, Farczádi T. Játszott még: Hodorog, Bodolan, Oancea, Lişită. Gólszerzők: Tankó 47., Kurtuly 51., illetve David 22., Tudorie 90+4. Ifjúságiak: 5–0.
2017-04-24: Sport - :

Madridi rangadót rendeznekBajnokok Ligája és Európa Liga

Madridi rangadót rendeznek (Bajnokok Ligája és Európa Liga)Pénteken az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) svájci székházában, Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája elődöntőjének párosítását. A címvédő Real Madrid a városi rivális Atlético Madrid, a Juventus pedig az AS Monaco együttesével találkozik a legjobb négy között.
2017-04-24: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A Szent György Napok programja MA: 10-től és 12-től Angyalbárányok – a szlovákiai Écsi Gyöngyi bábos meseelőadása a Bod Péter Megyei Könyvtárban; 17-től tárlatvezetés: Akkor és most – a budapesti C3 Kulturális és Kommunikációs Központ videógyűjteményének kiállítása a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben;
2017-04-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a bitai özv. SZABÓ JENŐNÉ SZABÓ VERONKA életének 78. évében, özvegységének 6. hónapjában rövid betegség után elhunyt. Temetése 2017. április 25-én, kedden 14 órakor lesz a családi háztól. A gyászoló család 19110
2017-04-22: Közélet - Farkas Réka:

Esélyt teremteni SzékelyföldnekIII. Székely Kongresszus

Albert Levente felvételeSzékelyföld kitalálásának lehet nagyon fontos fóruma a III. Székely Kongresszus – hangzott el tegnap a rendezvény sepsiszentgyörgyi előadásait megelőző megnyitón. Két napig, három városban több mint tíz témakörben összegzik a szakemberek Székelyfölddel kapcsolatos kutatásaik eredményeit, a 115 éve első alkalommal megszervezett kongresszus újraélesztőinek célja egyedi esemény helyett intézménnyé alakítani a kongresszust, amely szakmai alapot nyújthat a közpolitikai tervezésnek.  
2017-04-22: Közélet - :

Mikóújfaluban is levetetik a székely zászlót

A székely zászló eltávolítására kötelezi a mikóújfalusi polgármestert a prefektúra. Egy rutinellenőrzés során fedezték fel a kormányhivatal munkatársai, hogy a községháza előtti világháborús emlékművön ott lobog a székely zászló, és azonnal hivatalos felszólítást küldtek a községvezetőnek.
2017-04-22: Közélet - Bokor Gábor:

Kemény tél Kommandón

A szerző felvételeÁprilis végén tavasz helyett igazi tél köszöntött be Kommandón. Az erdők közötti faluban a hóréteg vastagsága meghaladja a negyven centimétert, gépeket kellett mozgósítani az utcák szabaddá tételéhez.  
2017-04-22: Közélet - Farkas Réka:

Sepsiszentgyörgyiek a Harvard Egyetemen

Éltes Rita (balról a harmadik) és Szabó Norbert (jobbról a második) az Egyesült Államokban is bizonyíthatEgy öttagú, közgazdászhallgatókból álló csapat tagjaként két sepsiszentgyörgyi egyetemista is részt vesz ma egy nemzetközi menedzsment esettanulmány-verseny döntőjén a cambridge-i Harvard Egyetemen. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetét képviselő hallgatók azt követően vetélkednek a világ legrangosabb egyetemeinek csapataival, hogy a selejtező fordulóban kiváló eredményt értek el.  
2017-04-22: Közélet - :

Sporttámogatásokról és legelődíjakrólRendkívüli tanácsülés Baróton

Rendkívüli tanácsülésre hívta össze tegnap a városatyákat Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere, többek között a sporttevékenységek finanszírozásáról, illetve a miklósvári legelők hektáronkénti bérének csökkentéséről kellett dönteni.  
2017-04-22: Közélet - Nagy B. Sándor:

Miként születnek az asztrofotók?

Albert Levente felvételeÉjszakai világ címmel tegnap délután tartották dr. Munzlinger Attila fotókiállításának megnyitóját a Székelyföldi vadászati kiállításnak otthont adó Bene-házban, utána pedig az asztrofotózással kapcsolatos előadáson vehettek részt az érdeklődők a múzeum előadótermében.  
2017-04-22: Közélet - Iochom István:

Új önkéntesek KézdivásárhelyenTavaszi Zöld Napok

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület a hétvégén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Tavaszi Zöld Napok háromnapos rendezvénysorozatot: előadásokat, könyvbemutatót tartottak, tartanak, lesz csillagvizsgálás is – a télies időjárás miatt azonban a kerékpáros ügyességi versenyt májusra halasztották.  
2017-04-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bírságolt az állategészségügyi hivatalHúsvéti ellenőrzések

Jelentős hiányosságokat tárt fel átfogó húsvéti ellenőrzései nyomán a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hivatal, amely közel hétezer lejnyi bírsággal sújtotta a mulasztáson ért háromszéki társaságokat, ugyanakkor egy vállalkozás működési engedélyét visszavonták, egy másikét pedig felfüggesztették. Főként a bárányhús, a tojás, illetve más élelmiszerek előállítását, tárolását, szállítását és forgalmazását vizsgálták a szakemberek.  
2017-04-22: Közélet - :

Fák dőltek autóra, útra

Könnyebben sérült az a sofőr, akinek haszongépjárművére tegnap kora reggel rádőlt egy fa Ojtoznál – tájékoztatott a megyei rendőr-felügyelőség –, ugyanitt dél körül lezárták a forgalmat, miután egy másik fa az úttestre zuhant.
2017-04-22: Közélet - :

Oltások csecsemők számára

Megérkezett Háromszékre is a régóta várt hexavalens (torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, B hepatitis és haemophilus influenza elleni)  oltóanyag – tájékoztatta tegnap lapunkat Lucia Şereş gyermekorvos.
2017-04-22: Közélet - :

Olt menti ellenőrzések

A Felső-Olt mentén tartott ellenőrzéseket csütörtökön a sepsiszentgyörgyi rendőrség vidékkel foglalkozó osztálya a gidófalvi, sepikőröspataki, sepsibodoki, málnási, mikóújfalusi és sepsibükszádi őrsök munkatársaival közösen.
2017-04-22: Közélet - :

Ünnepel SepsiszentgyörgySzent György Napok

Albert Levente felvételeHagyományos módon hangversennyel veszi kezdetét ma este a 26. alkalommal megszervezett városünnep, a következő napokban számos kulturális esemény helyszíne lesz Sepsiszentgyörgy – ezekkel hangolódhatunk az egy hét múlva esedékes, rengeteg szabadtéri programot kínáló vásári hétvégére.
2017-04-22: Belföldi hírek - :

Gyilkol a kanyaró

Az elmúlt héten csaknem 90 új kanyarós megbetegedést jelentettek az egészségügyi intézmények, és újabb áldozatot is követelt a járvány – derült ki a közegészségügyi intézet tegnap közzétett összesítéséből.
2017-04-22: Belföldi hírek - :

Közméltóságok lesznek

A kidolgozás alatt álló adminisztratív törvénykönyv szerint a prefektusok államtitkári rangú közméltóságok lesznek. „Így, ahogy most van, nehéz őket lecserélni, mert magas rangú köztisztviselők.
2017-04-22: Belföldi hírek - :

Szabályos volt az adatgyűjtés

Elutasította a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester kifogásait a táblabíróság, és megállapította, hogy a korrupcióellenes ügyészség szabályosan gyűjtött bizonyítékokat az ügyben.
2017-04-22: Belföldi hírek - :

Év végéig fizethető

Meghosszabbította a kormány a társadalombiztosítási hozzájárulás visszamenőleges kifizetésének határidejét.
2017-04-22: Hírsaláta - :

A rossz időnek is van haszna

A másfél napig tartó kiadós havazás és viharos szél rengeteg kárt tett országszerte, de pozitív hozadéka is volt: megugrott a szélerőművek teljesítménye, amelyek tegnap reggel az ország energiatermelésének több mint 28 százalékát (2650 megawatt) biztosították. (Agerpres)
2017-04-22: Világfigyelő - :

Terrortámadás Párizsban

Három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt terrortámadás történt csütörtök este Párizsban: utcai lövöldözés során egy rendőr és támadója életét vesztette, két másik rendfenntartó megsérült. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.  
2017-04-22: Máról holnapra - Váry O. Péter:

Álomváros kapui

Szeretném egyszer kívülről látni a várost. Mint mindenhová, oda is ünnepkor érkeznék. Mert szeretem a boldog embereket. És az ünnep mindig jókedvet jelent, szórakozást és – néha – bolondozást is. De legfőképpen a szellemi erőterek felmutatását. Szeretem kitapogatni egy közösség pulzusát, érezni lüktetését. És mikor máskor jobb az alkalom erre?
2017-04-22: Jegyzetek - :

Megmásszuk a kapitalizmustMorfondír

Mi, idősebbek, a szocializmus szülöttei, iparkodtunk érvényesülni a kommunisták szabta keretek között, ki hitte volna, hogy összeomlik a Szovjetunió és vele a rendszer is? Meglepődtünk, milyen hirtelen változásra képes a történelem. A mi korosztályunk gazdag tapasztalatokban, alkalmunk volt mindkét rendszerből meríteni. Merítettünk, és kétszer laktunk jól. A váltás elég nyavalya volt, de hát ilyen, amikor egyik ott éri a másikat. A fa csúcsán nem trónolhat egyszerre két madár.