Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. július 21., péntek 17:46
Köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat!
Burus-Siklódi Botond, András Benedek, Orosz Ildikó, Csíky Csengele, Erdei Ildikó, Ferencz S. Alpár, Csáky Csongor. Albert Levente felvétele
2017-07-21: Közélet - Fekete Réka:

Stratégiák vannak, ­cselekedni kellMagyar iskolák veszélyben

Problémafelvető, a magyar oktatás gondjainak egy részét körüljáró, beiskolázási kérdéseket feszegető, legalább évtizedes megoldási lehetőségekre emlékeztető, amolyan, a feladatokat ismétlő fórumbeszélgetést tartottak tegnap a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem Kós Károly Sátrában Magyar iskoláink veszélyben – létszám vagy stratégia hiánya? címmel.
2017-07-21: Máról holnapra - Mózes László:

Tusványos, a szabadegyetemek szabadegyeteme

Nagy kár, hogy nincs az örömnek mértékegysége – véli Fa Nándor, a Földet ötször körbevitorlázó hajós arra a kérdésre válaszolva, mit érzett, amikor végre befutott a kikötőbe. A hatvannégy esztendős legendás vitorlázó tusványosi meghívottként mesélt életéről, s ha vannak mondatok, amiért bizonyosan megéri részt venni a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, akkor az előbbi egy ilyen gondolat. Hiszen Fa Nándor sportolóként és emberként egyaránt példakép, hiteles, alázattal és szenvedéllyel egyaránt megáldott.
2017-07-21: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Anyanyelvhasználat: szívesség vagy jog?

Péter Ferenc, Tamás Sándor, Zakariás Zoltán, Borboly Csaba, Magyar Anna és Székely István. Fotó: Albert LeventeElsősorban az önkormányzati szinten megvalósuló, az intézmények közti kommunikáció során fellépő többnyelvűség, az anyanyelvhasználat kérdését járták körül szerdán Tusványoson a Gúzsba kötött többnyelvűség című beszélgetésen, ahol jogsértésekről is szó esett. Az előadók egyetértettek abban: maximálisan élni kell a törvény biztosította anyanyelvhasználati joggal, a vonatkozó jogszabályok kétértelműségeit érzékeltetve pedig rámutattak: ami megvalósítható Kovászna és Hargita megyében, az már Maros megyében sem működik maradéktalanul, máshol nem is sikerül ezeket a jogokat kikényszeríteni. Megoldást jelentene, ha a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvvé válna, és ezt az alaptörvény rögzítené.
2017-07-21: Közélet - Hecser László:

Közel ötvenmillió fejlesztésreErdővidék

A fejlesztési minisztériumon keresztül a 2017–2020-as időszakban Kovászna megye 392 millió lejt, ebből pedig Erdővidék 48,18 millió lejt kap. A kisrégióban a legtöbb pénz Barótra érkezik, de jut Vargyasnak, Bardocnak, Baconnak és Bölönnek is, Nagyajta viszont kimaradt.
2017-07-21: Közélet - Bokor Gábor:

Emlékkopját állítottak Szőts Dánielnek

A kisborosnyói emlékparkban. A szerző felvételeÚjabb emlékkopjával gazdagodott a kisborosnyói Történelmi Emlékpark. Ezúttal néhai dr. vitéz Szőts Dánielnek, a Vitézi Rend erdélyi törzse oszlopos tagjának állítottak emléket. A tegnap délutáni ünnepségen az elhunyt vitéz társai, rokonok, barátok, a Vitézi Rend eszméivel szimpatizáló polgárok vettek részt. A kopjafát Bartha Árpád faragta.
2017-07-21: Közélet - Fekete Réka:

Az óvoda nemzetmegtartó erő

Fotó: Kiss GáborA gazdaságfejlesztési programoknak akkor van értelme, ha nem ürül ki a Kárpát-medence, ehhez pedig minden gyermeknek meg kell adni a lehetőséget, hogy már az óvodától kezdve anyanyelvén tanulhasson – ­hangsúlyozta Grezsa István kormányzati biztos szerdán a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem Óvodafejlesztés a Kárpát-medencében témájú ­beszélgetésén.
2017-07-21: Közélet - Szekeres Attila:

A csángó festő

Fintu Dezső, Csillag Gergely György, Németh Zsolt és Antal Attila a megnyitón. Fotó: Albert LeventeAntal Imre, a csángó festő címmel nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban tegnap délután. A tárlat anyagát Szepes Hédi művészettörténész válogatta néhai Németh Géza református lelkipásztor és felesége, Kriza Judit gyűjteményéből.
2017-07-21: Közélet - :

Antal Imre kiállítása

Amikor megindult a magyarországi folkturizmus Csángóföldre, megéreztük, hogy eredetünket megyünk keresni, és olyan gazdagságban kaptuk meg, ami mindannyiunkat váratlanul ért. Visszafele úton és különösen Budapestre érve úgy éreztük, zarándokúton voltunk, ami után a városi lét már nehezen elviselhető.
2017-07-21: Közélet - Hecser László:

Segédkezek Erdővidéken

Segédkezek ErdővidékenA Gondviselés Segélyszervezet háromszéki fiókszervezete és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) által Felsőrákoson szervezett, múlt hét végén zárult önkéntes munkatábor célja a rászorulók közvetlen segítése, a közösségi szolidaritás évszázados hagyományának, a kalákáknak a népszerűsítése volt.
2017-07-21: Közélet - :

Első és második helyezés

Târgoviștén rendezték meg az iskolás korú gyerekek számára kiírt Közlekedj okosan országos viadalt, amelyről a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házának növendékei egy első és egy második helyezéssel tértek haza.
2017-07-21: Közélet - :

Hasba szúrta fiát

Fia meggyilkolásának kísérletével vádolják T. I. E.-t. A vádat a Kovászna megyei ügyészség fogalmazta meg szerdán.
2017-07-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Harmadszor is hiábaSepsiszentgyörgy

Harmadik nekifutásra sem tudta elfogadni a sepsiszentgyörgyi tanács azokat a határozatokat, amelyeket már kétszer előterjesztett: a tegnapi, rendkívüli ülésen hatan hiányoztak (valamennyien az RMDSZ-frakcióból), a jelen levő 15 tanácstag közül pedig hárman egyáltalán nem szavaztak, így a napirendre tűzött hét tervezetből csak kettő ment át, a többit újra kell tárgyalni egy következő alkalommal.
2017-07-21: Közélet - :

A szentírás a legfőbb mérceReformáció 500

Kovács István, Hafefenscher Károly, Kató Béla, Balog Zoltán David Campanale. Fotó: Albert LeventeA 21. században sem lehet a vallást, a hitet valamiféle „lelki homokozónak” tekinteni, amelyben „eljátszadoznak azok, akiknek ez fontos” – jelentette ki Balog Zoltán Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban az ötszáz éve indult reformációról és Európa szellemi jövőjéről rendezett tegnapi pódiumbeszélgetésen.
2017-07-21: Belföld - Nagy D. István:

Mélyül a káosz

Székely István, Illyés Gergely, Bakk Miklós, Székely István  Gergő, Molnár Zsolt és Rostás Péter István. A szerző felvételeKimondottan sok jel utal arra, hogy a romániai belpolitika 27 évvel a rendszerváltás után sem képes túllépni bizonyos determináltsági jellemzőin, legyen szó a pártok politikai patronázs (zsákmányszerző) alapú, klientelista működéséről, az iliescu-i sajátos balkáni gaulle-izmusról, annak túlélő formáiról vagy a mélyállam (deep state) jelenségről. A politikai szféra letisztulási folyamata nemhogy lezárult volna, sokkalta inkább mélyülni látszik a káosz, a kiútról pedig egyelőre csak hipotézisekben lehet beszélni – nagyjából ezekre a következtetésekre jutottak a Román belpolitika, a szervezett káosz iskolapéldája című kerekasztal előadói szerdán Tusványoson.
2017-07-21: Belföldi hírek - :

Létszámstop és magasabb adóterhek

A kormány tegnapi ülésén létszámstopot rendelt el az év végéig a központi közigazgatásban, és magasabb adóterheket rótt ki a részmunkaidősöket foglalkoztató vállalkozókra.
2017-07-21: Belföldi hírek - :

Mi kapjuk a legkisebb támogatást

A HotNews hírportál által közzétett adatok szerint csak egy olyan megyéje van Romániának, amely lakosságarányosan kevesebb pénzt kap a központi költségvetésből helyi fejlesztésekre, mint Hargita és Kovászna megye: az amúgy is nagyon fejlett Ilfov.
2017-07-21: Belföldi hírek - :

Újabb hosszú hétvége

Hosszú hétvégéjük lesz a közalkalmazottaknak augusztus 15., Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából, miután a kormány az előző napot is munkaszüneti nappá nyilvánította.
2017-07-21: Nyílttér - :

Az orvos panaszát nem hallgatja meg senki

Fotó: Szekeres AttilaLépten-nyomon azt hallom, és jómagam is voltam abban a helyzetben, hogy betegebb voltam a betegeimnél: – akár balesetem után – akár hasmenéssel perfúzió után – akár öt fog kihúzása és a vele járó fájdalom után.
2017-07-21: Nyílttér - :

A mosoly is gyógyít

Ez év júniusában gyógykezelésre mentünk egy baráttal a kovásznai szívkórházba. Már voltunk itt mindketten néhány évvel ezelőtt, tehát nagyvonalakban minden és mindenki ismerős volt. Ez alkalommal azonban egy olyan villába szállásoltak el, ahol eddig még nem voltunk, tehát sem az orvosokat, sem a személyzetet nem ismertük.
2017-07-21: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Tájházak, magán- és csűrmúzeumok ideje

Magyar sajtótermékeink olvasgatása közben örömmel nyugtázom, hogy az utóbbi években megszaporodtak a magánszorgalmú „kincsgyűjtögetők”. Akik nemcsak régi és külföldi pénzekre hajtanak, hanem főként népi tárgyakra, értékekre.
2017-07-21: Nyílttér - Huszár Szilamér:

Árnyékolás, az kell

Árnyékolás, az kellMesébe illő kis falucskában, ahol még ötszáz házszám sincs, a felszegen a patak mentén van egy  több száz éves óriás tölgyfa. A helyiek úgy mesélik, hogy az első és a második ,,nagy verekedésnél” a katonai térképeken is szerepelt irányadóként.
2017-07-21: Nyílttér - :

Megtapasztaltuk: jobb veled a világ

A Székely Mikó Kollégium 5. A osztálya a 2016–2017-es tanévben kapcsolódott be a Boldogságóra programba, amelynek során tíz hónapon át olyan témákat dolgoztunk fel az osztályfőnöki órákon, amelyek által a diákok pozitív önképe és önértékelése erősödött: a hála, az optimizmus, az apró örömök gyakorlása, társas kapcsolataink, a boldogság felé vezető út, a megbocsátás és a megküzdési stratégiák, az egészséges életmód gyakorlása. Így nőtt a diákok szociális érzékenysége, nyitottabbá váltak egymás és a környezetük felé.
2017-07-21: Nyílttér - :

Legendás élményszerzés

Már több mint húsz éve, hogy Hagyományaink, meséink és le­gendáink címmel minden nyá­ron diáktábort szervezünk a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Gimnázium és testvériskolája, a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 30 tanulója és 4 kísérőtanára számára. Az idén nagyon intenzív és változatos napokat töltöttünk együtt,  mindenki talált számára érdekes látnivalót és tevékenységet.
2017-07-21: Magazin - :

A kutya őse

Egyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták – állapították meg amerikai kutatók, akik szerint a farkasok nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt léptek először kapcsolatba az emberrel.
2017-07-21: Magazin - :

Kérdéses Kolumbusz Kristóf származása

Sebastiano del Piombo festménye (1519) New York-i Metropolitan Művészeti MúzeumKolumbusz Kristóf portugál származását próbálják bizonyítani portugál tudósok. A coimbrai egyetem és a lisszaboni műszaki főiskola munkatársai DNS-vizsgálatokkal próbálják igazolni Fernando Branco professzor elméletét. A kutató szerint Kolumbusz valójában azonos volt Pedro Ataíde portugál hajóssal, akiről úgy tartják, hogy 1473-ban vesztette életét egy tengeri csatában a Sao Vicente-foknál.
2017-07-21: Sport - :

Az újoncok rangadóján győzne a Sepsi OSKLabdarúgás, I. liga

Cristian Oroș, Valentin Suciu és Issa ThiawAz újonc Sepsi OSK ma 18.30-tól rangadót játszik a brassói Tineretului Stadionban a szintén újonc Bukaresti Juventus ellen az I. ligás labdarúgó-bajnokság 2. fordulójában. A mérkőzést a DigiSport, a Dolce Sport és a Look élőben közvetíti.
2017-07-21: Sport - :

Fülöp István csatlakozik a piros-fehérekhezLabdarúgás

Bokor János és Fülöp IstvánA sajtótájékoztatón újabb játékos érkezését jelentette be Bokor János sportigazgató, aki közölte, Fülöp István egy évre kölcsönbe érkezik a Diósgyőri VTK csapatától, és a Juventus elleni mérkőzésen mutatkozik be piros-fehérben.
2017-07-21: Sport - :

Kutiék veretlenül jutottak negyeddöntőbeKosárlabda

Kuti Nándor (8) a válogatott alapembere. Fotó: Facebook / Federatia Romana de BaschetA sepsiszentgyörgyi Kuti Nándort is soraiban tudó U20-as román kosárlabda-válogatott a Nagyváradon július 14–23. között rendezett B-osztályos Európa-bajnokságon csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe, ahol Portugália csapatával találkozik.
2017-07-21: Sport - :

Döntetlen az olaszok ellenVizes vb

Az utolsó fordulóban kiderül, csoportelső lesz a magyar válogatott vagy sem. Fotó: MTI  / Czagány BalázsA házigazda magyar férfi vízilabda-válogatott szerdán a csoportkör második fordulójában 9–9-es döntetlent játszott az olimpiai bronzérmes olasz csapattal a budapesti vizes világbajnokságon, a Margitszigeten.
2017-07-21: Sport - :

Történelmi szlovén sikerKerékpározás

Fotó: Facebook / Le TourPrimoz Roglic a Tour de France országúti kerékpáros körverseny történetének első szlovén sikerét aratta a 17., szerdai szakaszon, amelyen összetettben a címvédő Chris Froome növelte előnyét eddigi közvetlen riválisa, Fabio Aru előtt.
2017-07-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Gárdonyi Géza-szoboravató Sepsikőröspatak központjában ma 12 órától a Sepsikőröspatak Tanácsa és a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szervezésében felavatják Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész Gárdonyi Géza-szobrát. Köszöntőt mond Kisgyörgy Sándor polgármester és L. Simon László országgyűlési képviselő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója, avatóbeszédet mond Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
2017-07-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó gyermek, a kézdivásárhelyi KOSZTÁNDI LORÁND LÁSZLÓ szerető szíve életének 30. évében türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni. Drága halottunk földi maradványait 2017. július 22-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóházból a helyi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 10252
2017-07-20: Közélet - Iochom István:

Készülnek az Őszi sokadalomraKézdivásárhely

A szerző archív felvételeiKézdivásárhely városünnepe az Őszi sokadalom, amelyet az Értékszüret mottóval idén augusztus 24. és 27. között hatodik alkalommal szerveznek meg.  
2017-07-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Körbejárták a medvétTusványos

Körbejárták a medvét (Tusványos)Minden szempontból igyekeztek megvizsgálni a már mindennapos gonddá vált medvekérdést A medve nem játék címmel tegnap délelőtt megtartott tusványosi beszélgetésen, s bár a meghívottak és a hozzászólók különböző oldalakról közelítették meg a témát, abban teljes volt az egyetértés, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, valamit tenni kell. Megoldási javaslatokat is megfogalmaztak, ezek elfogadásához és alkalmazásához azonban minisztériumi döntésre van szükség, és Bukarest nagyon ráérősen mozog.  
2017-07-20: Közélet - :

A polgármestereknek a közösségépítésben is szerepet kell vállalniukTusványos

A Kárpát-medence magyar polgármestereinek a városgazda szerepén túl a közösségépítésben is szerepet kell vállalniuk – fogalmazódott meg tegnap Tusványos önkormányzati tárgyú pódiumbeszélgetésén, amelyen felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, magyarországi és erdélyi polgármesterek, önkormányzati szakemberek beszélgettek munkájukról, országuk önkormányzati rendszerének sajátosságairól.  
2017-07-20: Közélet - Hecser László:

Kimondani, hogy kell az autonómia

Benedek Erika, az Erdélyi Magyar Néppárt erdővidéki szervezetének elnöke úgy véli, Klaus Iohannis székelyföldi látogatása hasznos volt, s reményét fejezte ki: az államfő nemcsak azért keresett fel, mert a választásokon voksokat remél közösségünktől, hanem mert érdeklődése őszinte, s tudni szeretné, melyek gondjaink.  
2017-07-20: Közélet - Bokor Gábor:

Korszerű szemétlerakókat építenekKovászna

Korszerű szemétlerakókat építenek (Kovászna)A szelektív hulladékgyűjtést kívánják népszerűsíteni Kovásznán. A városháza tíz utcában tizenkét modern szeméttárolót telepít (az Aurel Vlaicu és a Szabadság utcákban kettőt-kettőt). A város költségvetéséből 180 ezer lejt különítettek el a célra.  
2017-07-20: Közélet - Farcádi Botond:

Legyen Tusványos a Kárpát-medence lelkeElkezdődött a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Családok találkozóhelyévé vált Tusványos. Albert Levente felvételeiDonald Trump amerikai elnök és „kisgazda”-programja, a Sepsi OSK labdarúgócsapat feljutása az élvonalba, medve és nemzetpolitika, magyar nyelvű sportközvetítések és Klaus Iohannis székelyföldi látogatása – első ránézésre aligha összeillő témakörök ezek, a Tusványosi Autonóm Köztársaságban azonban jól megférnek egymás mellett, és igen: minderről szó esett a Tusnádfürdőn megrendezett 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitóján tegnap reggel. S bár a felszólalók szerteágazó témákat érintettek a Lőrincz Csaba sátorban zajlott beszélgetésen, Klaus Iohannis román államelnök előző napi hivatalos székelyföldi látogatása rányomta bélyegét a nyitányra: az előadók közül többen kitértek erre, és úgy értékelték, reményt jelenthet a magyar–román kapcsolatok javítására.  
2017-07-20: Belföld - :

Támogatják a külhoni családi vállalkozásokat

Potápi Árpád János a megnyitó beszélgetésen. Fotó: Facebook.com/tusvanyosA magyar nemzetpolitikai államtitkárság meghosszabbította A külhoni magyar családi vállalkozások éve program pályázatainak határidejét, a kérelmeket július 31-ig várják. A teljes támogatási keretösszeg 830 millió forint.  
2017-07-20: Belföld - :

Erdélyi magyar lapok Iohannis látogatásáról

Az erdélyi magyar lapokban és portálokon közölt véleménycikkek egybecsengő megállapítása, hogy nem hozott érdemi előrelépést a székelyföldi jogkövetelések tekintetében Klaus Iohannis államfő keddi székelyföldi látogatása.  
2017-07-20: Belföldi hírek - :

Tájékoztató kampány a szavazáshoz

A jövő évi magyarországi parlamenti választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyaroknak szóló tájékoztató kampányt indít az Eurotrans Alapítvány – közölték tegnap a kezdeményezők.
2017-07-20: Belföldi hírek - :

Elítéltek is lehetnek kormánytagok?

Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta tegnapi sajtóértekezletén, hogy várhatóan szeptember elején nyújtják be a parlamentben a közigazgatási törvénykönyv tervezetét.
2017-07-20: Belföldi hírek - :

Román–japán együttműködés

A Cotroceni-palotában fogadta tegnap Klaus Iohannis államfő Japán külügyminiszterét, Nobuo Kishit. Az elnöki hivatal közleménye arról tájékoztat, hogy a felek Románia és Japán partneri kapcsolatainak megerősítéséről, a magas szintű politikai kapcsolatok fellendítéséről, a gazdasági, kulturális, valamint személyek közti együttműködés elmélyítéséről tárgyaltak.
2017-07-20: Hírsaláta - :

A hadgyakorlat áldozata

A Dunába süllyedt egy páncélozott kétéltű jármű (TAB) a Románia területén zajló, Saber Guardian elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat alatt – közölték tegnap a védelmi minisztérium illetékesei. Az idézett források szerint a szárazföldi erőkhöz tartozó páncélozott jármű Ialomiţa megyében, Borduşani közelében süllyedt el. A védelmi minisztérium illetékesei leszögezték, hogy a balesetnek nincsenek áldozatai. A csapatszállítót később húzzák ki a folyóból, a helyet bójákkal jelölték meg a folyami hajózás zavartalansága érdekében – tájékoztat a közlemény. A Bulgária, Magyarország és Románia területén zajló SG17 nemzetközi hadgyakorlaton 25 ezer katona vesz részt 22 országból. (Agerpres/Maszol)
2017-07-20: Világfigyelő - :

A visegrádi négyek a terrorizmus ellen

Benjámin Netanjahu és Orbán Viktor a pesti vigadói sajtótájékoztatón. MTI-fotó: Mohai BalázsBenjámin Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek (V4) országaival – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Budapesten a V4-es országok és Izrael kormányfőjének tanácskozását követően. A magyar kormányfő azt is közölte: kidolgozzák egy közös munkacsoport felállítását a technológiai kooperáció elősegítése érdekében. Az izraeli miniszterelnök meghívta a V4 kormányfőit Izraelbe, azt a felek elfogadták – tudatta Orbán Viktor, aki egyúttal azt is sürgette, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát az észszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput.  
2017-07-20: Világfigyelő - :

Gyermekeket bántalmaztak a regensburgi dóm fiúkórusában

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás 1945 óta a németországi Regensburg katolikus székesegyházának világhírű fiúkórusában (Regensburger Domspatzen) az ügyben indított vizsgálat kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint.  
2017-07-20: Világfigyelő - :

Átvizsgálták a nemzetközi vonatokat

Bombafenyegetés miatt a magyarországi rendőrség átvizsgálta az összes nemzetközi vonatot tegnap – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.  
2017-07-20: Világfigyelő - :

Előnyben Merkel pártszövetsége

Németországban tovább növelte előnyét az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség a szociáldemokrata párttal (SPD) szemben – mutatta ki tegnap ismertetett felmérésében a Forsa közvélemény-kutató intézet, amelynek vezetője szerint csoda kellene ahhoz, hogy a Martin Schulz vezette SPD ledogozza a hátrányt.
2017-07-20: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Iohannis látogatása után a világ

Adott feladatot Klaus Iohannis Tusványos gyülekező népének: a román államelnök székelyföldi hivatalos látogatása nemcsak szűkebb térségünk számára jelentős közéleti esemény, de akár geopolitikai jelentésekkel is bírhat. A többség-kisebbség, román államhatalom és erdélyi magyar közösség viszonya ugyanis fontos tényező a magyar–román államközi kapcsolatokban, ez utóbbi pedig a kelet-közép-európai térség stabilitásának egyik lényeges eleme.
2017-07-20: Emlékezet - :

Diákként az osztályharc idején

Albert Levente felvételeA háború utáni zűrzavar, összevisszaság, szegénység, felfordulás közepette indultunk neki a középiskolának. Az évek során sok nehézséggel kellett megküzdenünk, nemegyszer gonosz erők megpróbáltak letéríteni a helyes útról, de volt lelkierőnk, volt isteni segítség, hogy mindet legyőzzük és megmaradjunk embernek. Visszaemlékezésünkben azt szeretnénk bemutatni – elsősorban a fiatalabb nemzedéknek –, hogy ilyen körülmények között  miként tanultunk, mennyi értékes ember került ki sorainkból.