Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2016. szeptember 30., péntek 09:34
Köszöntjük Jeromos nevű olvasóinkat!
A szerző felvétele
2016-09-30: Közélet - Szekeres Attila:

Megújult a sepsibodoki iskolaMegyei tanácsülés Bodokon

Sepsibodokon a József Attila Művelődési Házban tartotta soros ülését Kovászna Megye Tanácsa tegnap. Napirend előtt a felújított Henter Károly Általános Iskolában fogadta a tanácstagokat Istók Judit igazgató és a kihelyezett ülés házigazdája, Fodor István polgármester, akik köszönetet mondtak a megyei önkormányzatnak a tanoda felújításához nyújtott támogatásért.
2016-09-30: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A liberálisok esélye

Ha a választások előtt néhány héttel a legerősebb ellenzéki párt vezetőjét korrupciós bűncselekmény gyanújával hatósági felügyelet alá helyezik, az bizony általában súlyos válságot okoz az alakulatban, gyakorta meg is pecsételi annak sorsát még a megmérettetés előtt.
2016-09-30: Közélet - :

Székelyföld autonómiájának napja

Felhívást intézett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) állandó bizottsága a világ magyar, keresztény gyülekezeteihez, hogy tegyék közös imádkozással október utolsó vasárnapját Székelyföld autonómiájának napjává.
2016-09-30: Közélet - Váry O. Péter:

Októberben indít a fiókintézet

A Bod Péter Megyei Könyvtár emeletén működik az iroda. Fotó: Szekeres AttilaJövő hétfőtől alkalmazza a magyar külügyminisztérium, és valamikor október folyamán fogják kinevezni a Bukaresti Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókintézete vezetőjévé – tudtuk meg Szebeni Zsuzsától.
2016-09-30: Közélet - Miska Brigitta:

Háromszéken gurult a Marosvásárhelyi Rádió

Sepsiszentgyörgyre érkeznek a rádiósok, az élen Kádár Zoltán. Fotó: Miska BrigittaIdén tizenhatodik alkalommal indult útjára a kerékpáros karaván a Marosvásárhelyi Rádió udvaráról. A Gurul a rádió elnevezésű túra tegnap reggel vette kezdetét, a Marosvásárhelyi Rádió tizenkét munkatársa kilenc nap alatt 550 kilométeren keresztül kerékpározik, hallgatóikkal találkoznak, és élőben közvetítenek az útjuk során.
2016-09-30: Közélet - Bokor Gábor:

Kiosztották az Év háza díjakatKovászna

Bartos Tacsa Zsolt portája. A szerző felvételeA kovásznai városi tanács tegnapi ülésén ünnepélyes keretek között adták át az okleveleket és díszplaketteket az Év háza verseny idei győzteseinek. A verseny legjobbjait már a városnapokon bejelentették, de a díjak átadására csak most került sor. A díj pénzbeli juttatással is járt.
2016-09-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Rosszindulatot szimatol az SZDPTanácsülés Sepsiszentgyörgyön

Fotó: Albert LeventeMás elfoglaltság miatt sem a polgármester, sem a két alpolgármester nem tudott megjelenni a sepsiszentgyörgyi tanács tegnapra összehívott soros ülésén, de minden előterjesztett határozattervezetet simán, ellenszavazat nélkül elfogadott a testület, csak az utolsó napirendi pontnál, a különféléknél tört ki vita, ezúttal is az SZDP-s kifogások miatt.
2016-09-30: Közélet - Bokor Gábor:

Figyelnek a csomakőrösi kis iskolára

Fogy a gyerek a csomakőrösi elemi iskolában és óvodában: idén 13 óvodás és 14 kisiskolás tanul a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum alegységeként működő tanodában. Összevont csoportokban, egy óvónővel és egy tanítónővel folyik az oktatás – tájékoztatott Becsek Éva igazgató.
2016-09-30: Közélet - :

Sikeres a délutáni iskola

Megnövelt létszámmal folytatja idén a Gödri Ferenc Általános Iskola a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását szolgáló délutáni oktatást.
2016-09-30: Közélet - :

Nyereséges volt a Transloc

Barót tanácsa a közszállítási vállalat tavalyi zárszámadását hagyta jóvá a cenzorbizottság jelentése és a könyvelési mérleg alapján.
2016-09-30: Közélet - :

Sportpályát épít Barót

A helyi önkormányzat terhére 232 ezer lejre becsült költséggel 43x22 méteres pályát építenek a sportbázison – hangzott el a legutóbbi tanácsülésen, amikor a beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadását tárgyalták.
2016-09-30: Közélet - :

Megjelölik Bányai János szülőházát

Az október 28–30. között Kovásznán esedékes XVIII. székelyföldi geológus konferencia során márványtáblával jelölik meg Kézdivásárhelyen a Kanta utca 13. szám alatti házat, Székelyföld legnagyobb geológusának, Bányai Jánosnak (1886–1971) a szülőházát születésének 130., halálának 45. évfordulóján. Az emléktábla elhelyezésének kezdeményezője Kisgyörgy Zoltán geológus, lapunk főmunkatársa és Jánosi Csaba geológus, a csíkszeredai Természetjáró és Természetvédő Egyesület elnöke. (iochom)
2016-09-30: Belföld - :

Megáldották Márton Áron püspök kőszarkofágját

Fotó: Czeglédi ZsoltA gyulafehérvári érseki székesegyház déli mellékkápolnájában tegnap megáldották és bemutatták a nyilvánosságnak Márton Áron kőszarkofágját a 36 évvel ezelőtt meghalt erdélyi püspök újratemetési szertartása keretében. A Szent Mihály-székesegyházban a szertartással együtt tartott búcsús szentmisét Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius celebrálta.
2016-09-30: Belföld - :

Szórványkollégium Magyarlapádon

Fotó: Czeglédi ZsoltFelavatták a magyar kormány támogatásával felépült szórványkollégium új épületét Magyarlapádon. A tegnap átadott új épület 24 diák elszállásolására alkalmas. A két kollégiumi épület felépítését 53 millió forinttal támogatta a magyar állam. Az Ethnika Alapítvány további 35 millió forintot más forrásokból gyűjtött össze.
2016-09-30: Belföld - :

Iohannis Cioloşsal folytatná

Klaus Iohannis pártpolitikai elköteleződésre biztatta Dacian Cioloş miniszterelnököt, kizárva annak lehetőségét, hogy a decemberi parlamenti választások után ismét független jelöltet bízzon meg kormányalakítással. Az államfő nyilatkozata heves reakciókat váltott ki.
2016-09-30: Belföld - :

Nem készített EKG-t

Nem volt ott a teljes felszerelés annál az orvosnál, aki eredetileg kiszállt Ioan Gyuri Pascu előadóművészhez, nem készített EKG-t, és azt sem tudta bebizonyítani, hogy a beteg visszautasította, hogy kórházba vigyék. A mentőszolgálat vezetősége fegyelmi eljárást kér – közölte Alis Grasu, a Bukarest-Ilfovi Mentőszolgálat menedzserigazgatója.
2016-09-30: Belföldi hírek - :

Szabad a gázexport

Elhárította a kormány a Romániában kitermelt földgáz exportjának jogi akadályait, és további intézkedéseket hozott a lakossági energiaár liberalizációja érdekében.
2016-09-30: Belföldi hírek - :

Csak ígéret marad

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik házigazdájának számító Bukarestben nem épül meg idejében a várost a repülőtérrel összekötő metróvonal, amit Románia megígért a rendezői jogot biztosító pályázatában.
2016-09-30: Belföldi hírek - :

Társelnököt akarnak

A Nemzeti Liberális Párton (NLP) belüli források azt mondták, Vasile Blaga javaslatot fog tenni a lemondása nyomán megüresedett társelnöki tisztségre.
2016-09-30: Hírsaláta - :

Hírsaláta

FEGYVERES RABLÁS JÁTÉKPISZTOLLYAL. Megdöbbentette az aradiakat a városban történt rablás, Romániában ugyanis sok vagyon elleni bűncselekményt követnek el, de ritkán fordul elő fegyveres támadás bankfiók ellen. Tegnap délben egy álarcos férfi lépett be egy fegyvernek látszó tárggyal a mikelaki városrészben található fejlesztési bankfiókba, a pénztárban található készpénz átadására szólítva fel a bank egyik alkalmazottját. A bankfiókban egy ügyfél is tartózkodott, aki megpróbálta leteperni a támadót, miközben ő arra várt, hogy a pénztáros odaadja a pénzt. Ez nem sikerült ugyan neki, a tettes őt is megfenyegette, de közbeavatkozása megijeszthette a támadót, aki néhány bankjegyköteget felkapva elfutott. A tanúk szerint a mozgásából ítélve a bankrabló fiatal volt. Az elrabolt összeget (vagy annak egy részét) percekkel később egy közeli utcában, a banktól alig 200 méternyire megtalálták egy hátizsákban, amelyet a rablás tanúi korábban az elkövetőnél láttak. A hátizsákban 86 ezer lej volt. Ugyanott egy szemeteskukából előkerült egy pár kesztyű, az álarc és a támadáshoz használt fegyver, amelyről kiderült, hogy játékpisztoly. (MTI)
2016-09-30: Külföldi hírek - :

Bizalmat szavaztak a függetlenségpárti elnöknek

Bizalmat szavazott a katalán elnöknek a barcelonai parlament tegnap. Carles Puigdemontot a függetlenségi pártok 72 képviselője támogatta a többi párt 63 képviselője ellenében.
2016-09-30: Külföldi hírek - :

A Babij Jar-i tragédiára emlékeztek

A Babij Jar-i tragédia 75. évfordulója alkalmából megemlékezéseket rendeztek tegnap Ukrajnában. A rendezvénysorozat keretében Kijevben a tragédiára filmfesztivállal is emlékeztek, levetítették többek között Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjét is. Az eseményeken részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is.
2016-09-30: Külföldi hírek - :

Ha hibázunk, nem tudunk javítani

Ha a bevándorlást elhibázzuk, akkor nemcsak a mi Magyarországunk változik meg, a gyerekeink, unokáink Magyarországa is egészen más lesz, mint amilyen migráció nélkül lehet – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában tegnap.
2016-09-30: Nyílttér - :

Ötvenéves a Gyökerek

Fotó: Albert LeventeA sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulói, véndiákjai mindig képesek voltak időtálló ötletekkel, meglepetésekkel szolgálni. Az iskola szelleme „behálózta” a nebulókat, hatni tudott a padokban ülő diákokra, akik így hozzájárultak, hozzájárulnak ma is iskolájuk, városuk hírnevének öregbítéséhez. Találkozóra készülődve, az ötvenedikre, mi, véndiákok egyre gyakrabban beszélünk egymással, idézzük fel emlékeinket.
2016-09-30: Nyílttér - :

Egy enyedi véndiák gondolatai

Még mindig zsong-zsibong a fejem, boldog öröm tölti el szívem-lelkem, hogy ott lehettem, és amit átéltem, egyszerűen szólva: csodálatos.
2016-09-30: Nyílttér - :

Anyanyelvünk védelme állandó feladat

Hosszú életem során gyakran utasítottam vissza barátaim és ismerőseim dicséretét, mely szerint mindenkor a magyar szónak, a legnagyobb emberi céloknak, a szépnek és a szeretetnek a szolgálatában álltam, éltem. Azt elismerem, hogy mindig védtem magyar nyelvünket, őriztem szépségét, harcoltam szóban és írásban egyaránt érette. Anyanyelvünk tisztaságának, lelkesült őrének vallom magamat. Ezt a tevékenységet nem lehet ideiglenesen művelni, hanem állandó feladatunk kell hogy legyen.
2016-09-30: Jegyzetek - Kuti János:

Lemondott a kémfőnök

Egészségi állapotára hivatkozva lemondott a Külügyi Hírszerző Szolgálat főnöke, Mihai Răzvan Ungureanu, akit mindközönségesen MRU-ként emlegetnek. Miniszterelnökként sem volt szerencséje, mert kormányát 2012-ben 78 nap uralkodás után rövid úton megbuktatták.
2016-09-30: Magazin - :

Ember a Marson

Ember a MarsonMár él az az ember a Földön, aki elsőként lép majd a Mars felszínére, hiszen az elmúlt években sok olyan eredmény született, amely közelebb vitte az emberiséget egy űrhajósok alkotta Mars-expedícióhoz – nyilatkozta Sík András Mars-kutató. Sok pénzre és tesztre van még szükség, de a nemzetközi versenynek és a magánszektor szerepvállalásának köszönhetően egyre reálisabbnak tűnik, hogy 25 éven belül emberek léphetnek a Marsra – mondotta.
2016-09-30: Magazin - :

Száz éve hunyt el Ferenc József

Ferenc József (nem csak) magyar szemmel címmel tartottak háromnapos nemzetközi történész-konferenciát a bécsi Magyar Kulturális Intézetben, ahol az uralkodó életének magyarországi vonatkozásait mutatták be. Ausztriában Ferenc József-emlékévet tartanak abból az alkalomból, hogy idén van az uralkodó halálának századik évfordulója (1830. augusztus 18. – 1916. november 21.).
2016-09-30: Magazin - :

Háromszéken is vetítenekFilmtettfeszt

Makk Károly Szerelem című filmjével nyílik meg a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amely tizenkét városban zajlik október 5. és 9. között. A fesztivál fő helyszíne Kolozsvár, ezen kívül magyar filmeket vetítenek Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Besztercén, Zilahon és Aradon.
2016-09-30: Sport - :

Nehéz mérkőzés előtt a Sepsi OSKLabdarúgás

A Sepsi OSK okozhatja a forduló meglepetését, ha pontot rabol Aradtól. Fotó: Henning JánosNehéz mérkőzés vár a Sepsi OSK-ra, hiszen szombaton 11 órától az Aradi UTA csapatát fogadja a II. ligás labdarúgó-bajnokság 10. fordulójában. A háromszékiek az előző fordulóban 1–1-es döntetlent játszottak a Tatrangi Egyesülés vendégeként, míg az aradiak 2–1-re győztek hazai pályán Afumaţi ellen.
2016-09-30: Sport - :

Behívták a válogatottba ArtenétÚszás

Artene és edzőjeA sepsiszentgyörgyi Ciprian SC sportolóját, Maria Raluca Artenét behívták a Közép-Európai Országok Ifjúsági Úszóversenyére készülő román válogatottba.
2016-09-30: Sport - :

Döntetlent játszott a Sepsi-SICKézilabda, A-osztály

A Vida Attila által irányított Sepsi-SIC az újonc Kisjenői Körös vendégeként lépett pályára az A-osztályos női kézilabda-bajnokság B-csoportjának második fordulójában, ahol döntetlennel zárták a találkozót. Eredmény: Kisjenői Körös–Sepsi-SIC 37–37. Részletekkel a holnapi lapszámban jelentkezünk. (m)
2016-09-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?Őszi vásár Sepsiszentgyörgyön A mai program: 19 órától a színpadon A magyar népmese napja: Luzsi Margó mesemondó – A boszorkány lányai; 20 órától a Csík zenekar koncertje; 22 órától Folkkocsma a Hostel Beer Pubban. Szombaton: 10 órától a 14. Kolbászparádé és Káposztafesztivál megnyitója: a zsűri bemutatása és az értékelési szempontok ismertetése a színpadon; 10–16 óráig Kolbászparádé és Káposztafesztivál (B); 16 órától díjátadó ünnepség a színpadon; 18–21 óráig Tízéves a Százlábú Néptáncegyüttes – ünnepi gálaműsor a Kovászna Megyei Művelődési Központ  szervezésében a színpadon; 21.30-tól a Tokos zenekar, a 2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny kategóriagyőztesének koncertje a színpadon; 23 órától Folkkocsma a Hostel Beer Pubban. Vasárnap: a színpadon 11 órától Égvilág zenekar: A szépasszonyok síposa – szabadtéri interaktív gyerektáncház, mesés kalandozás gyerekeknek és felnőtteknek; 17 órától fellép a csernátoni Pántlikácska Ifjúsági Néptáncscsoport; 17.30-tól a bodzafordulói Cununa Carpaţilor néptánccsoport; 18 órától népdalok Elena Istrate és Maria Istrate előadásában; 19 órától Parno Graszt koncert; 20 órától az Égvilág zenekar és meghívottjainak koncertje. Állandó programok: 10–20 óráig termény- és kézművesvásár a Szabadság téren; 11–22 óráig vásári csárda hagyományos étkekkel. Szombaton és vasárnap 12–16 óráig hangszersimogató Hána László ütőhangszereivel, Ségercz Feri fúvós hangszereivel a vásártéren; 11–18 óráig népi gyermekjátékok és gyermekfoglalkozások a Guzsalyas Alapítvány, a Caritas Családsegítő Szolgálata és az Ispiláng Egyesület közreműködésével a vásártéren. A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát.
2016-09-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a forrón szeretett édesanya, drága jó nagymama, dédnagymama, testvér, unkatestvér, keresztmama, a cófalvi születésű özv. CSIA PÉTERNÉ született CSIA IRMA életének 77., özvegységének 7. hónapjában hosszas, de türelemmel viselt szenvedés után elhunyt. Temetése 2016. október 1-jén 14 órakor lesz a családi háztól a helyi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 18342
2016-09-29: Közélet - Fekete Réka:

Beteltek a helyek SepsiszentgyörgyönBabeş–Bolyai Tudományegyetem

Száztíz elsőéves hallgató kezdi meg jövő héten a 2016/2017-es tanévet a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán, a tandíjmentes helyek mind beteltek. A neves felsőoktatási intézmény idén tizenötezer gólyával indít alap- és mesteri képzésen a kincses városban és kirendeltségein, ebből közel ezerhétszáz hallgató magyar nyelven kezdi meg az első évet (egyharmaduk tandíjat fizet), és még több mint négyszázan magyar tagozatos mesterin folytatják tanulmányaikat.  
2016-09-29: Közélet - Hecser László:

Jogi hézagok miatt visszavonták a határozatotBarót

A kormánymegbízotti hivatal kifogásai miatt Barót tanácsa visszavonta az erdővidéki regionális vízszolgáltatónak szánt Eraqua Kft. létrehozásáról szóló határozatát. Ez nem jelenti azt, hogy a barótiak lemondtak volna terveikről: a hibák kijavítását követően, várhatóan még november folyamán újra előterjesztik a cégalapításról szóló tervezetet.  
2016-09-29: Közélet - Ferencz Csaba:

A vállalkozói inkubátorház tíz éve

Az inkubátorház a tíz évvel ezelőtti avatóünnepség idején. A szerző archív felvételeFennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte tegnap a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorház.  
2016-09-29: Közélet - Bokor Gábor:

A jó reklám félsikerTurisztikai konferencia Kovásznán

Răzvan Pascu előadA Háromszéki turisztikai napok rendezvénysorozat kiemelt szakmai eseménye zajlott múlt csütörtökön a kovásznai Clermont Szálloda konferenciatermében, ahol az ország egyik legismertebb és -elismertebb idegenforgalmi marketing-tanácsadója, Răzvan Pascu vezetett műhelymunkát. Az egész napos képzésen a vendégfogadásban, közétkeztetésben dolgozó, idegenforgalmi irodák működtetésében érdekelt személyek vettek részt, és nem hiányoztak a szakmai szervezetek, önkormányzatok képviselői sem.  
2016-09-29: Közélet - Iochom István:

Természet – az élet forrása!

Derzsi Eszter felvételeA kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület szeptember 23–25. között Bálványosfürdőn az Istvana Panzióban szervezte meg a sport- és ifjúsági minisztérium résztámogatásával a Természet – az élet forrása! tábort.  
2016-09-29: Közélet - Fekete Réka:

Hétköznap az éjjeli menedékhelyen

Hétköznap az éjjeli menedékhelyenAhogy lehűltek az éjszakák, egyre többen jelentkeznek a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett sepsiszentgyörgyi éjjeli szállón, tegnap huszonhárom férfi és három nő töltötte az éjszakát a Csíki negyedi menedékhelyen.  
2016-09-29: Közélet - Iochom István:

Az időseknél

A szerző felvétele Október 1-jén ünnepelik világszerte az idősek világnapját.
2016-09-29: Közélet - :

Tanulópályát a biciklizőknek

Kerékpáros tanulópályát szeretne kialakítani a Turulmadár Ifjúsági Iroda Sepsiszentgyörgyön a volt tervezőintézet mögötti elhagyott sportpályán.
2016-09-29: Közélet - :

Tűzeset halálos áldozattal

Két tűzesetet jelentettek be tegnap reggel. 0.17-kor jelezték, hogy Zágonbárkányban kigyulladt egy háztető. Egy vízzel, illetve egy speciális habbal oltó gépkocsi sietett a helyszínre a bodzafordulói tűzoltóállomásról.
2016-09-29: Közélet - :

Általános sztrájkra készülnek

A közigazgatásban dolgozók szakszervezeteinek országos szövetsége arról döntött, hogy október 31-én általános sztrájkot kezd,
2016-09-29: Közélet - Bokor Gábor:

Kovászna elesett a pályázattól, de nem adja fel

A Gábor Áron utca felújítására is pályáztakKovászna Polgármesteri Hivatala tizenegy utca rendbetételére nyújtott be pályázatot a Regionális Operatív Programhoz (ROP). A gyulafehérvári Központi Fejlesztési Régió ügynöksége a napokban értesítette a pályázót, hogy iratcsomóját az adminisztratív ellenőrzésnél nem találták megfelelőnek, így visszadobták.  
2016-09-29: Világfigyelő - :

Betonfalat építenek a határra

Törökország betonfalat emel a Szíriával közös, 911 kilométer hosszú határszakaszára.
2016-09-29: Világfigyelő - :

Elhunyt Simón Peresz

Elhunyt Simón Peresz93 éves korában elhunyt Simón Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök.  
2016-09-29: Máról holnapra - Farkas Réka:

Menekülés Romániából

Románia kevés dologban jár élen, de a miniszterek, politikusok buta, meggondolatlan nyilatkozataival Dâmboviţát lehetne rekeszteni. Legutóbb a mezőgazdasági tárcavezető vágta ki a rezet, amikor azt nyilatkozta, az élelmiszer-pazarlásnak drágítással lehetne gátat vetni.
2016-09-29: Jegyzetek - Váry O. Péter:

MélybalkánJegyzet

A történet hiteles, mégis hihetetlen. Nem egészen egy hete egy székelyföldi kiránduló csoport honismereti túrára indult. Emitt, Háromszéken, egy, a helyet és múltját jól ismerő emberünket fogadták meg kalauznak – a továbbiakban nevezzük őt X. Úrnak. Aznapi úti céljuk közt egy óromániai kastély is szerepelt.