Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 18:39
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvétele
2018-01-20: Közélet - Szekeres Attila:

Költözés és külföldi bemutatkozásSzékely Nemzeti Múzeum

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum számára az idei év legnagyobb kihívása a költözés, műtárgyaik megfelelő tárolása, legfontosabb eseménye pedig a képzőművészeti gyűjtemény legértékesebb darabjainak Magyarországon való bemutatása – összegezhetjük az intézmény igazgatójának, Vargha Mihály szobrászművésznek érdeklődésünkre adott válaszait.
2018-01-20: Máról holnapra - Váry O. Péter:

Hymnus

Elképzelem Kölcseyt, amint egy ilyen fagyos januári reggelen dideregve kibújik a dunyha alól, kinéz a jégvirágos ablakon a vastagon behavazott csekei tájra (akkoriban még bőkezűen bánt a Fennvaló télen is a csapadékkal), kabátot dob vézna vállaira, majd odamegy íróasztalához. Számtalan papiros az egyszerű bútordarabon, nem is íróasztal az, csupán egyszerű jószág, fiókok nélkül, lapját nem bársonyhuzat ékesíti, hanem tintafoltok tarkítják.
2018-01-20: Közélet - :

Farkas Árpád legszebb verseiMegjelent

Farkas Árpád legszebb versei (Megjelent)Tavaly év végén az AB-ART Könyvkiadó gondozásában jelent meg válogatás Farkas Árpád legszebb verseiből. A magyar kultúra napján, hétfőn 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadóban, kedden 19 órakor Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban beszélget a költővel Balázs F. Attila, a könyv kiadója. Közreműködik Kolcsár József színművész.
2018-01-20: Közélet - Mózes László:

A felfelé tekintő Ütő Gusztáv

Vécsi Nagy Zoltán, Kányádi Iréne és Ütő Gusztáv gyermekeivel az EMŰK-ben rendezett kiállítás megnyitóján. Albert Levente felvételeAz Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) emeleti kiállítóterében tegnap este nyílt meg Ütő Gusztáv sepsiszentgyörgyi képzőművész, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) adjunktusának festészeti kiállítása.
2018-01-20: Közélet - Albert Levente:

Kocsma az egész világBicsi Gyula kiállítása

Bicsi Gyula a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban nyílt kiállításának megnyitóján. A szerző felvételeSzebb időket is megéltek már Bicsi Gyula kocsmájának mulatozó törzsvendégei. Hiába állítja, hogy mai arcok lennének modelljei, utcán heverő témái, akik naponta szembejönnek vele, mert több évtizedes fotózásaim során minden utcán heverőt, szembejövőt megörökítettem, de egyikük sem ismerős. Ők, ha még léteznek is, a múlt század elejéről felejtődtek itt, kábulatban maradva, el sem mozdultak az asztaltól.
2018-01-20: Közélet - Fekete Réka:

Elismerték az Osonó tevékenységétEurópai tehetségsegítő hálózat

Az Osonó Színházműhely csapata  Forrás: Facebook/Osonó SzínházműhelyJó hírrel kezdte az évet a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely: Európai Tehetségpont minősítést kapott, miáltal tagja lett az Európai Tehetségsegítő Hálózatnak. Fazakas Misi, az Osonó vezetője lapunknak azt mondta, ezzel ki tudják szélesíteni kapcsolatrendszerüket annak érdekében, hogy jó módszereket tanuljanak, illetve sajátjaikat átadják, és a hálózatban meghirdetett pályázati lehetőségek révén tehetséges fiatalokat segítsenek.
2018-01-20: Közélet - :

Helyreállt az áramszolgáltatás

Csütörtök délutánra sikerült elhárítani az időjárás okozta problémákat, meghibásodásokat, így minden érintett háromszéki településen újraindult az áramszolgáltatás.
2018-01-20: Közélet - :

Külföldi munka egyetemistáknak

Nyári szünidei álláslehetőségre hívja fel az egyetemi hallgatók figyelmét a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal, közleményük szerint 18–35 éves fiatalokat toboroznak németországi munkára.
2018-01-20: Belföld - :

Tagad a hírszerző szolgálat

A Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) tagadja, hogy bármilyen módon beavatkozna a kormány tagjainak kinevezésébe. Ovidiu Marincea, az intézmény szóvivője arra reagált, hogy a Szociáldemokrata Párt (SZDP) végrehajtó bizottsága hétfői zárt ülésén állítólag a „titkosszolgálati véleményezés” mellőzéséről döntött az új kormány tagjainak kiválasztása esetében.
2018-01-20: Belföldi hírek - :

Lemondott egy miniszter

Lemondott tegnap tisztségéről Marius Nica európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter – tájékoztat a minisztérium közleménye. A dokumentum szerint három hónapos mandátuma alatt a miniszter négymilliárd euró értékben írt alá finanszírozási szerződéseket.
2018-01-20: Belföldi hírek - :

Mélyzuhanásban a lej

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a lej az euróhoz képest, ezen a héten immár másodszorra. A Román Nemzeti Bank (RNB) által tegnap közölt árfolyam szerint egy euró 4,6614 lejbe került.
2018-01-20: Belföldi hírek - :

Beidézték Tudosét

Beidézte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) Mihai Tudose volt miniszterelnököt a székely zászlóval kapcsolatos kijelentése miatt, valamint hivatalból vizsgálatot indított a testület Cristian Tudor Popescu újságíró Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel kapcsolatos egyik televíziós nyilatkozata ügyében – közölte Asztalos Csaba, az ODT elnöke.
2018-01-20: Hírsaláta - :

Újabb botrány az ortodox egyháznál

Lemondott tegnap tanári állásáról a tanórán nyilvános önkielégítéssel vádolt kiskapusi ortodox vallástanár, de valószínűleg papi hivatásától is meg kell válnia. A kiskapusi Nicolae Teclu Technológiai Gimnáziumban tanító hittantanárt – aki egyébként ortodox pópa – az egyik 12. osztályos diáklány telefonjával filmezte le. A felvételen látható, hogy a pópa a tanári asztal mögött ül furcsa testhelyzetben és furcsán mozog. A lány aztán továbbküldte osztálytársai­nak a felvételt, amely úgy került nyilvánosságra, hogy az egyik diáklány édesanyja megtalálta azt a telefonon. Liviu Pop oktatási miniszter lemondásra szólította fel a már tizenöt éve hittantanárként is tevékenykedő papot, és egyben azt is elmondta, a lány az eset után panaszt tett osztályfőnökének, az azonban nem tájékoztatta az iskola vezetőségét. Erdély ortodox metropolitája, Laurenţiu Streza is vizsgálatot rendelt el, és kijelentette: amennyiben kiderül, hogy a vádak igazak, a pap többé nem szolgálhat az egyházban. Az ügyben a tanfelügyelőségen és az érsekségen kívül a rendőrség és a medgyesi törvényszéki ügyészség is vizsgálatba kezdett. (Főtér)
2018-01-20: Világfigyelő - :

Franciaországnak szüksége van Németországra

Emmanuel Macron francia elnök tegnap jelezte, hogy Franciaor­szágnak szüksége van Németországra Európa megreformálásához. A francia elnök két nappal azelőtt fogadta hivatalában Angela Merkel német kancellárt, hogy a Német Szociáldemokrata Párt holnap bonni rendkívüli kongresszusán szavaz a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével folytatott előzetes koalíciós egyeztetésen megszületett megállapodásról és a koalíciós tárgyalások megkezdéséről.
2018-01-20: Világfigyelő - :

A hejcei légi tragédia áldozataira emlékeztek

Simicskó István (balról) és Peter Gajdos mécsest helyez el a Borsó-hegyen állított emlékhelyen MTI-FOTÓ: VAJDA JÁNOSA tizenkét évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek tegnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei köz-ségben.
2018-01-20: Világfigyelő - :

Magyarország nem fogad bevándorlókat

Magyarország politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít le Magyarországra – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Kossuth rádióban.
2018-01-20: Jegyzetek - Kuti János:

Nyuszi mint kormányfő?Kármentő

A volt kormányfő, Mihai Tudose felkelvén miniszterelnöki székéről csak annyit mondott, hogy kiszállt a Trabantból. Szűk volt ennek az ismeretlenségből kinőtt, nagyformátumúvá vált Forma–1-es pilótának egy kétütemű Trabant, amelyben ráadásul menet közben ketten kapkodtak a volán után. Ott ült mellette a pártvezér Dragnea is, aki navigátorként próbálta idomítani Tudosét.
2018-01-20: Életutak - Csinta Samu:

Zágon hívása, az utókor hálája – Beszélgetés Szabó Katalin négyszeres olimpiai bajnok tornásszal

Zágon hívása, az utókor hálája – Beszélgetés Szabó Katalin négyszeres olimpiai bajnok tornásszalOlyan exkluzív klubhoz tartozik, amelynek tagjai – Larissza Latinyina, Keleti Ágnes, Vera Caslavska, Szabó Kati és Simone Biles – egyetlen olimpián négy aranyérmet szereztek. Zágon nagy szülöttjével lenyelhetetlen gombócról és az utókor hálájáról is beszélgettünk a róla készült, Az ötödik szer című életregény bemutatója kapcsán.
2018-01-20: Képzőművészet - :

Csóka Szilárd Zsolt tárlata a Lábas Házban

Jelenlét, 2017Elsőre tájképeket látunk. Íme, a természet látványai, sokszor idilli és mindig kissé álomszerű szűrőn át tekintve. Erős hangulatuk magával ragad – de talán inkább természeti látomások...  Az ember jelenlétének nyomait tartalmazzák, egy olyan entitásét, amely nem behatolóként van jelen, hanem  magától értetődően része a látványnak. Jelenléte egyszerre mutat harmóniát a környezettel, részvételt és egységet a különös térrel, ugyanakkor az antropocén kor jellegzetes disszonanciáját is hordozza. A táj hibrid, hiszen a természet lenyűgöző részletei, nagysága és végtelensége ötvöződik saját lelki és gondolati konstrukcióinkkal, tárgyformációkkal és tárgyak képeivel.
2018-01-20: Irodalom - Fekete Vince:

Szemlér Ferenc: Válogatott versek

Negyven éve hunyt el a költő (1906. április 3.–1978. január 9.)Ha valaki végképp eltűnni látszik a XX. századi irodalomtörténet süllyesztőjében: ő az. Olvasni ugyanis nem (nagyon) olvassák, szavalni nem szavalják, neve és életműve az irodalomtörténetek és a könyvtárak raktárai mélyén szunnyad, várva az újrafelfedezését. Ezek így nagyon kegyetlen mondatok. Amikor azonban fellapoztam a marosvásárhelyi orvos-költő barátomtól ajándékba kapott, a harmincas évek elején megjelent kötetét, az volt az érzésem, hogy méltatlanul van ott, ahol van, és hogy megérdemli, hogy újra elővegyük, kihalásszuk abból a vélt vagy valós süllyesztőből.
2018-01-20: Irodalom - :

Szemlér Ferenc: Ily álomban

Annak jó, akit álmában ér a halál, mert épp azt álmodja, hogy szép teli kedvvel ballag
2018-01-20: Irodalom - :

Király Farkas: Sortűz 1.

Csillag István rajzaRománia, 1989. szeptember 29. Hiába a magasság, hiába a gravitációs gyorsulás, ha az anyag puha: a madárszar szinte észrevétlenül ütközött Jovan jobb vállába. Alig hallatszott a becsapódás, a pottyantásra is csak azért figyelt fel, mert az ürülék elenyésző része az arcát is elérte.
2018-01-20: Irodalom - :

Faludy György: Óda a magyar nyelvhez

Faludy György: Óda a magyar nyelvhez           Most, hogy szobámban ér az est setétje,             te jutsz eszembe, Szent Gellért cselédje,
2018-01-20: Irodalom - :

Orbán János Dénes: Polkorrekt irodalmi átiratok

Berzsenyi DánielAz újidiotizmusnak való kényszeres megfelelés fenyegeti a művészetet és a kultúrát Sajnos, egyesek értelmezésében a nyugati civilizációhoz való tartozás abban nyilvánul meg, hogy a hasonszőrű kreténségekkel kicsiny honunk életébe is bele kell rondítani. Például a liberális szellemi transzvesztiták rácuppantak Jókai Mór, Katona József, Berzsenyi és más klasszikusok tankönyveinkből való kisöprésére is. Nemtelen és nemzettelen, az idők próbáját ki nem állt kortárs művekre cserélnék nagyjaink műremekeit.
2018-01-20: Irodalom - :

Utassy József: VadászdalocskaKiscimbora

Róka, terítsd le a bundád! Hideg a föld, minden havas. Hová térdeljen, ha jön a hóvirágbűvölő tavasz?
2018-01-20: Irodalom - :

Veress Miklós: JégKiscimbora

Jég! Jég! Jég! Palota az ég!
2018-01-20: Irodalom - :

Zelk Zoltán: Téli fákKiscimbora

Nem fáztok, ti téli fák, mikor meztelen az ág?
2018-01-20: Irodalom - :

Mészöly Miklós: JégvirágKiscimbora

Mesélik, hogy élt egyszer egy öreg Mutatványos, akinek a jámborságán kívül semmi egyebe nem volt, csak egy furulyája meg három bábuja: az Okos, a Bolondos és az Éhes. Evvel a három fickóval járta a világot faluról falura, városról városra, kora tavasztól késő őszig. A rozoga kordét az öreg maga húzta, a bábuk meg közben egy kosárban heverésztek puha bársonytakarón. A legkisebb szüntelen libacombot majszolt, a középső folyton az orrát-fülét mozgatta, a legnagyobb pedig egyre-másra bölcseket mondott – egyszer ilyet: „Kis tó, nagy tó, mindegyikben víz van”, máskor meg effélét: „Az égen sok a csillag, a földön sok a kavics.”
2018-01-20: Irodalom - :

Benedek Elek: FélszKiscimbora

Kiss Zselyke Boglárka, SepsiszentgyörgyVolt egyszer egy király, s annak a királynak egy olyan kedves kutyája, hogy azt a világ minden kincséért másnak nem adta volna. A királynak egyetlen leánya volt, azt is eljegyezte a szomszéd királyfi. Ennek a királyfinak erősen megtetszett a kutya, hanem a királytól nem is merte kérni. Nem is kérte a királytól, hanem kérte a jegybéli mátkájától, addig kérte, addig istenkedett neki, hogy egyszer sem a király, sem a királyné nem volt otthon, s odaadta a kutyát a királyfinak.
2018-01-20: Sport - :

Három óra alatt győzött a harmadik kiemeltTenisz, Australian Open

Grigor DimitrovA harmadik helyen kiemelt Grigor Dimitrov bejutott a legjobb 16 közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
2018-01-20: Sport - :

Utolsó lesiklására készül az olimpiai bajnokAlpesi sí

Julia MancusoBejelentette visszavonulását Julia Mancuso: az olimpiai bajnok amerikai alpesi sízőnek a Cortina d’Ampezzóban zajló világkupa tegnapi lesiklása volt az utolsó versenye.
2018-01-20: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Fotó: sportpictures.euMűkorcsolya. Ma és holnap a kézdivásárhelyi műjégpályán rendezik a műkorcsolyázók idei Román Kupa-viadalát, amelyre több mint ötven versenyzőt vár a hazai szakszövetség. Tervek szerint szombaton 9–12 és 13–18, míg vasárnap 10–12 óráig zajlik a verseny a céhes városbeli jégen.
2018-01-20: Magazin - :

Magyarként újjászületni

Fotó: FacebookEgy magyar dal meggyógyította, a magyar kultúra elbűvölte, végül úgy döntött, hogy ő maga is magyarrá válik – íme Roxana Tudor bukaresti reklámmenedzser nem hétköznapi története. „A szívem magyar / Nincs bennem kérdés / Semmi nem tisztább / Nincs semmi más” – így szól Roxana Tudor Pont című verse, amelyben a magyar nyelv és kultúra iránti szerelméről vall. A dél-romániai születésű, bukaresti reklámmenedzser életét harmincöt évesen egy baleset fenekestül felfordította. Olyan spirituális élmények érték, amelyek hatására rádöbbent, hogy tősgyökeres oltyán létére „mi egy vérből valók vagyunk”. Azóta időt és energiát nem sajnálva törtet kitartóan a magyarrá válás útján, követve szíve parancsát. Roxana a Magyar Hírlapnak mesélte el magyarrá válása csodás történetét.
2018-01-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja SZIMPLA. A sepsiszentgyörgyi Szimplában: ma 18 órától Háromszéki rock’n roll: Demeter Elemér / Eli azonos című könyvének zenés bemutatóján közreműködik Kudelász Gyöngyi énekes. A szerzővel Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget. A hangulatról az Osonó Színházműhely élőszobrai gondoskodnak. l Vasárnap 14–21.30 között levetítik a Tarr Béla rendezte Sátántangó című filmet, a leghosszabb magyar mozgóképet, amely valaha mozivásznon pörgött.
2018-01-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagyapa, a magyarhermányi CSEKE RUDOLF életének 76. évében csendesen megpihent. Temetése 2018. január 22-én 13 órakor lesz a családi háztól a helyi temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 19829
2018-01-19: Közélet - Szekeres Attila:

Az igazságosság évét szeretnékCentenáriumi rendezvények Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön is szerveznek centenáriumi rendezvényeket. Albert Levente„Régi zászlónk összetépve, fegyverünk csorba – lelkünkön bilincs. De tudom: talpra kell állanunk mégis. De tudom: újra kell kezdenünk az izzadságos, nehéz munkát. Tudom: vágni fogjuk kemény, vad sziklába az utat, melyen egy kemény, régi nép lép majd velünk és utánunk újra csak felfelé!” Ez az idézet Kós Károly 1921-ben kiadott Kiáltó szó című röpiratából lehetne a mottója az idei centenáriumi rendezvényeknek – mondotta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével közös sajtótájékoztatón mutatta be a tervezett háromszéki rendezvényeket tegnap a megyeházán.
2018-01-19: Közélet - Nagy D. István:

Aki nem kér, nem is kapKulcsár-Terza József beszámolója

Viszonylag sokan voltak kíváncsiak Kulcsár-Terza József, RMDSZ színekben megválasztott parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt háromszéki elnökének mondandójára szerda délután a sepsiszentgyörgyi Míves Házban. A honatya által meghirdetett lakossági fórumon a képviselő mandátuma főbb mozzanatairól beszélt. A román politikum bírálatán túl az RMDSZ viszonyulása kapcsán sem fukarkodott a kritikával, sőt kifogásolta saját pártja országos elnökének hozzáállását az autonómiastatútum benyújtásához.
2018-01-19: Közélet - :

Ittas vezetők

Két ittas gépkocsivezetőt kaptak el a rendőrök szerdán. Nem is gondolná az ember, de Zabola és Székelytamásfalva között, a vasúti megálló közelében a 10-es községi úton fújattak.
2018-01-19: Belföld - :

Továbbra is csúcson a szociáldemokraták

Nemcsak kivitelezhetetlen, de fölösleges is lett volna az ellenzék által kért előrehozott választás: nagyjából ugyanolyan összeállítású parlamentje lenne az országnak, mint a 2016 decemberi választások után, derül ki a stiripescurt.ro megbízásából a CURS által készített közvélemény-kutatásból.
2018-01-19: Belföld - :

Székely zászlót a csíki székelyeknek

Mihai Tudose volt miniszterelnök akasztásra utaló nyilatkozatára reagálva az RMDSZ csíki területi szervezete bejelentette: székely zászlót ajándékoz valamennyi csíkszéki háztartásnak.
2018-01-19: Belföld - :

Bírálja az ellenzék Iohannist

Saját volt pártján, a Nemzeti Liberális Párton (NLP) kívül a teljes parlamenti ellenzék, az ellenzéki sajtó és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civil szervezetek is bírálták Klaus Iohannis államfőt, amiért a legkisebb ellenkezés nélkül kormányalakítási megbízást adott a Szociáldemokrata Párt (SZDP) első jelöltjének, a párt nőszervezetét vezető Viorica Dăncilă EP-képviselőnek.
2018-01-19: Belföldi hírek - :

Elnöki kifogás

Alkotmányossági kifogást emelt Klaus Iohannis államfő a közjogi méltóságok és köztisztségek gyakorlása, valamint az üzleti szférában kifejtett tevékenységek átláthatóságát biztosító, a korrupció megelőzését és büntetését célzó 2003/161-es törvényt módosító jogszabály ellen.
2018-01-19: Belföldi hírek - :

Nem tetszik

Negatívan véleményezte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács plénuma az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítását.
2018-01-19: Belföldi hírek - :

Ha itt a tél

Ismét közlekedési fennakadásokat okozott a téli időjárás. A legkiadósabb havazás a keleti országrészen volt, ahol helyenként az 1–1,5 méteres vastagságot is eléri a hóréteg. Iaşi megyében egy településre nem tudott eljutni a mentő, ezért egy szívproblémákkal küszködő 83 éves férfi életét vesztette.
2018-01-19: Hírsaláta - :

Gazdagítják Kolozsvárt

Kolozsvárnak összesen 190 mil­lió eurós bevételt hoz évente a Babeş–Bolyai Tudományegyetem – derül ki egy tanulmányból, amelyet a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának doktorandusza készített a 2015-ös év adatait véve alapul. A tanulmány szerint a BBTE diákjai 2015-ben 601 943 386 lejt adtak ki Kolozsváron költségeik fedezésére, 124 083 114 lejt pedig az egyetem alkalmazottjai költöttek el. A tanulmány készítője beszámolta az egyetem közvetlen költségeit is, amelyek 81 040 658 lejre rúgnak, valamint azt a pénzösszeget, amelyet az egyetemi hallgatók hozzátartozói, barátai költöttek el a városban a Kolozsváron tett látogatásuk során (33 676 767 lej). A tanulmány szerint egy kolozsvári alapképzést végző, bentlakásban lakó, államilag támogatott helyen tanuló egyetemista átlagosan 12 793 lejt költ el évente. A költségtérítéses helyeken tanuló diákok ennek több mint kétszeresét, átlagosan 26 897 lejt költenek el évente Kolozsváron. Mivel a Babeş–Bolyai Tudományegyetem diákjai a város teljes diáklétszámának mintegy felét teszik ki, feltételezhető, hogy a 190 millió eurónak duplája az a valós bevétel, amelyhez Kolozsvár az egyetemeknek köszönhetően hozzájut, erről viszont még nem készült tanulmány. 2015-ben egyébként Kolozsvár éves költségvetése mintegy 250 millió euró volt. (Agerpres)
2018-01-19: Világfigyelő - :

Nem hátrálnak meg a kárpátaljai magyarokUkrán oktatási törvény

Szijjártó Péter (jobbról) fogadja hivatalában Brenzovics Lászlót (középen) az ukrán oktatási törvényről folytatott tárgyalásuk előtt MTI-FOTÓ: BRUZÁK NOÉMIA magyar kormány kész a konzultációra és a megállapodásra is az ukrán oktatási törvény ügyében, de csak akkor, ha annak tartalma a kárpátaljai magyarok érdekével, akaratával találkozik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten.
2018-01-19: Világfigyelő - :

Kijev jóváhagyta a Donyec-medencéről szóló törvényt

Megszavazta a kijevi parlament második olvasatban, azaz végleges formában tegnap a Donyec-medence szakadár ellenőrzés alatti részeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvényjavaslatot. A délkelet-ukrajnai helyzet rendezéséről megkötött minszki megállapodások elutasítását és az erőszakos megoldási kísérletek felújítását jelenti moszkvai reagálások szerint a tegnap elfogadott törvény.
2018-01-19: Külföldi hírek - :

Lázár a Stop Soros törvénycsomagról

Februárban dönthet az Országgyűlés az illegális bevándorlás elleni újabb, az ország biztonságának növelése érdekében szükséges törvénycsomagról – közölte Lázár János tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
2018-01-19: Külföldi hírek - :

Bírósághoz fordul egy katalán politikus

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni Oriol Junqueras előzetes letartóztatásban lévő volt katalán elnökhelyettes, ha a spanyol legfelsőbb bíróság nem engedélyezi, hogy részt vegyen a katalán parlament ülésein – közölte a La Vanguardia katalán országos napilap tegnap, hivatkozva a politikus ügyvédjére. A bíróság a múlt héten utasította el Junqueras kérelmét, amelyet a politikai részvételhez való jog gyakorlására hivatkozva nyújtott be.
2018-01-19: Külföldi hírek - :

Erős viharok Európában

Legalább öten meghaltak tegnap a Németországban pusztító viharban a hatóságok esti összesítése szerint. A Németország nyugati tartományaira óránkénti 120–130 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett Friederike nevű viharfront súlyos közlekedési fennakadásokat és károkat okozott. A Deutsche Bahn vasúttársaság az ország teljes területén felfüggesztette a távolsági járatokat, és több tartományban a helyi és regionális járatok is leálltak.