Sepsiszentgyörgy, 2017. december 11., hétfõ 20:46
Köszöntjük Árpád nevű olvasóinkat!
Albert Levente felvételei
2017-12-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Angyalfia mesterek műhelyébőlKarácsonyi kézművesvásár

Talán szerénytelenséggel állítható, a háromszéki karácsonyi vásárok közt évek óta meghatározó szerepe van a mesterségek nagyvásárának, annak a kézművesszemlének, melynek jellegzetes hangulatát kezdetekben a helyszín, a Székely Nemzeti Múzeum adta meg. A kézművesek és angyalfiát keresők körében egyaránt népszerű rendezvény ugyan kinőtte ezt a különleges teret, a vásárosok portékái azonban változatlanul igényesek, színvonalasak. Kínálatukból ezúttal a Székely Mikó Kollégiumban válogathattunk.
2017-12-11: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Pótünnep, felső utasításra

Kihirdette Klaus Iohannis államfő a nemzeti kisebbségek napját szentesítő törvényt. Ennek értelmében minden év december 18-án önkormányzati, sőt központi költségvetési és logisztikai támogatással ünnepelhetnek a nemzeti kisebbségek Romániában, és a közszolgálati tévé- és rádiócsatornáknak is foglalkozniuk kell velük. Jövő hétfőn tehát azok kerülnek közfigyelembe, akik a román állam, de nem a román nemzet tagjai, legalábbis ezt sugallja a jogszabály tálalása.
2017-12-11: Közélet - Fekete Réka:

A Waldorf-közösség karácsonyi ajándéka

Nem csak kíváncsiskodtak, vásároltak is a természetes portékából FERENCZ CSABA FELVÉTELENemeztestű és spárgakezű manók csengettyűs sapkában, rongyszaloncukrok, különböző agyagfigurák, filcbabák, házi áldás szövegével írott-festett ajándékkártyák, különleges lekvárok, természetes anyagokból készített karácsonyfadíszek és a nélkülözhetetlen közösségi hangulat jellemezte a sepsiszentgyörgyi Waldorf-közösség szombati karácsonyi bazárját, ami jóval túlmutat egy ünnepi vásáron.
2017-12-11: Közélet - :

A Háromszék SepsiillyefalvánTalálkozzunk, nyerjünk

A Háromszék Sepsiillyefalván (Találkozzunk,  nyerjünk)Amint azt korábban meghirdettük, olvasóink számára új, interaktív nyereményjátékot indítunk. Azt szeretnénk, ha minél többen bekapcsolódnának, és véleményükkel, meglátásaikkal aktívan részt vennének a Háromszék tartalmának kialakításában, formai megjelenítésében, szervezési életében, egyúttal meg- és kibeszélnénk közös dolgainkat. Ugyanakkor rövid könyvbemutatók révén a szerzők jelenlétében néhány értékes könyv is a résztvevők látókörébe kerül. Közben pedig – sajátos nyereményjátékban – értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak. Mindezt családias, közvetlen hangulatban.
2017-12-11: Közélet - Farkas Réka:

Hivatalossá vált a jelentésMagyar Albizottság

Fotó: FacebookFelkerült a képviselőház honlapjára és hivatalossá vált az a jelentés, amely a magyarokkal foglalkozó albizottság májusi látogatása után született – mondta el Kulcsár-Terza József képviselő, az albizottság életre hívója. Arról is beszélt, hogy el akarják lehetetleníteni munkájukat, a román tagok sorra kitáncolnak, de igyekszik újakat toborozni, és folytatni a magyar közösség gondjait feltérképező munkát.
2017-12-11: Közélet - Iochom István:

Két tanút hallgattak kiSzékelyföldi terrorvád

Újabb tárgyalás zajlott a Beke-ügyben Bukarestben a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken pénteken. A 9 órakor kezdődött és majdnem délig tartó tárgyalás túlnyomó részét a két tanú – B. Sz. és H. I. – kihallgatása képezte. Ennek kétharmadát a védelem által visszahívott tanú, B. Sz. kihallgatása tette ki: csak a bíróság részéről mintegy ötven kérdésre kellett válaszolnia, majd az ügyészére és a védelem által feltettekre is. Ellentmondásos nyilatkozatok miatt két tanú – a védett tanú és B. Sz. – ismételt kihallgatását kérte Beke István és Szőcs Zoltán. A vádhatóság pedig H. I. újbóli kihallgatását szeretné.
2017-12-11: Közélet - Fekete Réka:

Naponta több óra önkéntességVöröskeresztes fiatalok

Papp Nimród, Izsak Tudor, Hamza Zoltán Fotó: Papp DorottyaPapp Nimród, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola nyolcadikos diákja – egyik legfiatalabb és legaktívabb tagként – kapta az Év önkéntese címet a Kovászna Megyei Vöröskereszt megyeközponti ifjúsági csoportjának szombat este tartott díjkiosztó gáláján. A főként középiskolás diákokból és huszonévesekből álló, hetvenhat főnyi csapat idén 10 427 óra önkéntes munkát végzett, ami megfelel 434 napnak, a legtevékenyebbek évi teljesítménye meghaladja a napi egy órát.
2017-12-11: Közélet - :

Uniós beruházások fotókon

Fotó: Kovászna Megye TanácsaSepsiszentgyörgy főterén, a megyeháza előtt épülő korcsolyapálya alatt megjelent négy háromoldalú pannó. A városban már megszokott szabadtéri tárlatok mintájára a megyei Europe Direct Információs Központ által meghirdetett fotópályázatra beérkezett munkákból válogattak egy kiállításra valót.
2017-12-11: Belföld - :

Pártot alapít Dacian Cioloș

Pártot alapít Dacian CioloșA Románia 100 Platformból néhány hónapon belül politikai párt fog kiválni – jelentette be az általa alapított mozgalom vasárnapi rendezvényén Dacian Cioloş volt miniszterelnök.
2017-12-11: Belföldi hírek - :

Újra tüntettek az igazságszolgáltatás függetlenségéért

Az igazságügyi törvények módosítása ellen, a független igazságszolgáltatás védelmében újra tüntettek tegnap este Bukarestben és az ország több más nagyvárosában. A fővárosi megmozduláshoz csatlakoztak az ellenzéki pártok, a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetői, illetve a Dacian Cioloş vezette Románia 100 Platform képviselői.
2017-12-11: Belföldi hírek - :

Emléktábla Puczi Bélának

Emléktáblát avattak tegnap a budapesti Nyugati pályaudvar falán, a parkoló felőli oldalon Puczi Béla tiszteletére, aki az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom idején a magyarok védelmére kelő cigányokat vezette.
2017-12-11: Hírsaláta - :

Tragédia az országúton

Két személy meghalt és 18-an megsérültek amikor egy kisbusz felborult vasárnap reggel a Hargita megyei Borszéket Gyergyótölgyessel összekötő országúton. A hatóságok vörös beavatkozási tervet léptettek életbe.
2017-12-11: Világfigyelő - :

Nő a nyomás UkrajnánNyelvtörvény

Jogosnak nevezte az ukrajnai nyelvtörvényt ért bírálatokat a Velencei Bizottság pénteken. Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló konzultatív testülete ma hozza nyilvánosságra részletes jelentését, de már pénteken kimondta, hogy Ukrajna saját alkotmányával és nemzetközi kötelezettségvállalásaival is szembe megy a jogszabály révén. Sőt, a bizottság azt is kimondta, hogy az ukrán nyelvtörvény kifogásolt részét, a hetedik cikkelyt módosítani kell. Ugyancsak pénteken Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az EU nevében hasonló álláspontra helyezkedett. A fejleményeket a magyar és a román külügyminisztérium is üdvözölte.
2017-12-11: Kitekintő - :

Nagyobb autonómiát kér Korzika

Fotó: Korzikaholidays.huA korzikai regionális parlamenti választások első fordulójában legtöbb szavazatot elért, magát nacionalistáknak nevező pártszövetség múlt héten kezdeményezte a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárta, hogy elszakadásra törekedne.
2017-12-11: Kitekintő - :

Nehéz a szakításMegállapodás a Brexit-tárgyalásokon

Theresa May és Jean-Claude Juncker Fotó. AFP/Emmanuel Dunand/Index.huHosszú hónapok tárgyalásai után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről – jelentette be pénteki közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután korán reggel ismét tárgyalóasztalhoz ültek Brüsszelben.
2017-12-11: Jegyzetek - Kuti János:

Az igazságosság éveA múlt hét

Múlt hét végén az RMDSZ vezérkara Marosvásárhelyen tanácskozásra gyűlt. Az elnök, Kelemen Hunor úgy biztatta a magyarokat, mint a papagáj saját magát a macska szájában, hogy tudniillik nem kell be…ijedni. Kérte ugyanis, hogy: „2018-ban ne bátortalanodjanak el, ne ijedjenek meg a kihívásoktól...” Azt is megpendítette, hogy az erdélyi magyarság Románia értékteremtő közössége, és ekként szeretne megmaradni. „Ehhez a gyulafehérvári ígéretek betartásán keresztül vezet az út” – mondta.
2017-12-11: Sport - Tibodi Ferenc:

A Sepsi-SIC megdolgozott a hétvégi győzelemértKosárlabda, Női Nemzeti Liga

FItó: Henning JánosA bajnoki címvédő Sepsi-SIC az utolsó negyedben mutatott jó játékának köszönhetően 82–66 arányban diadalmaskodott a Kolozsvári U csapata felett a női kosárlabda Nemzeti Liga 9. fordulójában, és nyolc zsinórbeli győzelemmel az első helyen zárta az alapszakasz odavágóját. A zöld-fehérek hullámzó teljesítményük miatt saját maguk tették nehézzé a szombati rangadót, ám akárhányszor vezettek a vendégek, a zöld-fehéreknek mindig sikerült visszarázódniuk a meccsbe, és végül a rutin, a hosszabb kispad a javunkra döntötte el a mérkőzést.  
2017-12-11: Sport - Tibodi Ferenc:

Leiskoláztatták a Sepsi Futsal csapatátTeremlabdarúgás

Fotó: Henning JánosA megyeszékhelyi Sepsi Futsal nem tudott meglepetést okozni az FK Székelyudvarhelynek, s tizenhárom gólos, azaz 5–18-as arányú óriási zakóba szaladt az élvonalbeli teremlabdarúgó-bajnokság 14. fordulójának nyitómérkőzésén. Hazai szempontból a roppant sportszerű mérkőzésnek csak egyetlenegy pozitívuma volt, éspedig az, hogy Farkas Attila tanítványai öt gólt szereztek. Emellett a zöld-fehérek végig futottak az eredmény után, s a pénteki meccsen csak a másodhegedűs szerep jutott nekik.
2017-12-11: Sport - :

Legutóbb Jászvásár ellen nyertek, most megismételnék a győzelmetLabdarúgás, I. liga

Fotó: Henning JánosUtoljára játszik hazai pályán 2017-ben a Sepsi OSK, amely ma 17 órától a Jászvásári Poli csapatát fogadja a brassói Tineretului Stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában. A tizenkét játéknap óta nyeretlen és az utóbbi hat mérkőzésen gólképtelen piros-fehérek legutóbb augusztus 28-án a Iaşi megyeiek ellen gyűjtötték be a három pontot. A mérkőzést a DigiSport, a Telekom Sport és a Look TV közvetíti.
2017-12-11: Sport - Miska Brigitta:

Kuti és csapata az Európa-kupa következő szakaszában folytatjaFérfi kosárlabda

Kuti Nándor (labdával) a kolozsváriak egyik alapembere Fotó: fiba.comA Kolozsvári U-BT színeiben játszó sepsiszentgyörgyi Kuti Nándor a Nemzeti Liga mellett a folytatásban is bizonyíthat az Európa-kupában. A Mihai Silvăşan irányította együttes az E-csoport első helyén zárt 5 győzelemmel és 1 vereséggel, a húszéves háromszéki kosárlabdázó pedig mind a hat csoportmérkőzésen kezdőként kapott lehetőséget.
2017-12-11: Sport - :

Vereséget szenvedtek a franciáktólKézilabda-világbajnokság

Túl nagy falatnak bizonyult az olimpiai ezüstérmes francia csapat Fotó: MKSZ/Kovács AnikóA magyar válogatott 29–26 arányú vereséget szenvedett Franciaország együttesétől a nyolcaddöntőben, így a Kim Rasmussen irányította csapat Lipcsében búcsúzott a világbajnokságtól.
2017-12-11: Sport - :

Nyert a Téglás PanzióMinifoci

Már nincs nyeretlen csapata a sepsiszentgyörgyi öregfiú minifoci-bajnokságnak, miután a Téglás Panzió kisebb meglepetésre legyőzte a Málnás csapatát a pontvadászat 9. fordulójában.
2017-12-11: Sport - :

Kiváló eredmények SegesvárrólBirkózás

A háromszéki sportolók jól teljesítettek szombaton a Segesváron megtartott birkózó Vár Kupán, ahonnan több mint két tucat dobogós helyezéssel tértek haza. A viadalon a Sepsi ISK, valamint kézdialmási szekciója mellett részt vett még a megyeszékhelyi MSC és a kovásznai Legion Guard csapata is. Eredményei:
2017-12-11: Sport - :

Mikulás KupaSakk

Fotó: PexelsA megyeszékhelyi Szent György Lovag Sakk Klub és a Tanulók Háza közös szervezésében az elmúlt hét folyamán került sor az ifjúsági sakk Mikulás Kupára. A versenyre összesen tizennyolc utánpótlás korosztályú játékos nevezett be, akik ötfordulós, svájci rendszerben mérték össze tudásukat.
2017-12-11: Sport - :

Három frontonCselgáncs

Három fronton (Cselgáncs)A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK dzsudokái három fronton küzdöttek a hétvégén, s tették mindezt jó teljesítménnyel, hiszen mindhárom versenyen tisztességesen helytálltak. Veres László edző irányításával a csapat egyik része az Arad Kupán lépett szőnyegre, s a céhes városbéliek két – Andra Norocea (U16, 44 kg) és Balogh Hanna (U14, 52 kg) – harmadik helyezés mellett három – Baricz Örs (U14, 38 kg), Szász Gergő (U14, 42 kg) és Péter Tamás (U16, 50 kg) – ötödik helyezésnek örvendhettek.
2017-12-11: Sport - :

Hamilton mellett Michelis is megkapta trófeájátAutósport

 Hamilton mellett Michelis is megkapta trófeáját (Autósport)Péntek este Párizsban sor került a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) év végi díjátadó gálájára, melyen a szövetség a felügyelete alatt álló versenysorozatok bajnokait és helyezettjeit jutalmazta. Itt vehette át Lewis Hamilton a negyedik világbajnoki címéért járó serleget, ám az est a világbajnokok mellett Max Verstappenről szólt, aki ismét több különdíjat kapott. Az eseményen átvette a világbajnoki ezüstéremért járó trófeáját a magyar Michelisz Norbert, aki a túraautó-világbajnokságban (WTCC) lett második egy roppant szoros idény végén.
2017-12-11: Sport - :

Jövőre is júliusban lesz a Magyar NagydíjForma–1

Jövőre is júliusban lesz  a Magyar Nagydíj (Forma–1)A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megerősítette a 2018-as Forma–1-es naptárat, amely alapján július 29-én rendezik a Magyar Nagydíjat, míg a világbajnokság március 25-én rajtol Ausztráliában. Jövő nyáron, június 15. és július 14. között rendezik Oroszországban a labdarúgó-világbajnokságot, és a FIA illetékesei ezzel nem nagyon törődtek: három futamot is a vb árnyékában rendeznek, ráadásul három egymást követő hétvégén. A Magyar Nagydíj – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét július végén lesz, amely után a mezőny csaknem egy hónapig tartó nyári szünetre vonul.
2017-12-11: Sport - :

Szavazzanak 2017 legjobbjaira

Több évtizedes hagyományunkhoz hűen idén is lehetőséget adunk olvasóinknak, háromszéki sportbarátainknak, hogy leróják tiszteletüket, elismerésüket, hogy kifejezzék köszönetüket sportolóink, csapataink, edzőink előtt, akik a hamarosan mögöttünk maradó év alatt eredményeikkel, tetteikkel hazai és nemzetközi küzdőtereken öregbítették megyénk sporthírnevét.
2017-12-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Ünnepvárás Háromszéken Sepsiszentgyörgy CLASSICAL SINGERS. Karácsonyi várakozás címmel a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanáraiból alakult Classical Énekegyüttes – Babos-Szélyes Margit (szoprán), Barabás Lajos Zsolt (tenor), Kőmíves-Bokor Zsuzsa (zongora), Oláh-Badi Alpár (tenor), Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán) – ma 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, 14-én, csütörtökön 18 órától az unitárius templomban lép fel. A jegyek elővételben 15 lejért megvásárolhatóak a kulturális szervezőirodában, valamint az előadás napján a helyszínen.
2017-12-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata, rokon, testvér, sógor, jó munkatárs, a sepsiszentgyörgyi id. KARÁCSONY DEZSŐ életének 68. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2017. december 12-én, kedden 15 órától lesz a közös temető ravatalozójától. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 19787
2017-12-09: Közélet - Szekeres Attila:

Felújítás miatt költöznekSzékely Nemzeti Múzeum

Albert Levente felvételeSzerényebb körülmények között, de folytatja működését a Székely Nemzeti Múzeum azután is, hogy az ingatlant átadja az építőnek. A felújítás, korszerűsítés mintegy két és fél évre becsült ideje alatt más helyszínen ugyan, de folytatják a tudományos munkát, a közönséggel is tartják a kapcsolatot, kamarakiállításokat, hangversenyeket tartanak, a gyűjtemények reprezentatív anyagát bemutatják Magyarország különböző városaiban – mondotta érdeklődésünkre Vargha Mihály múzeumigazgató.
2017-12-09: Közélet - Mózes László:

Közelkép az Erdélyi-AlpokrólSzékely Árpád könyvbemutatója

Székely Árpád könyvét dedikálja a sepsiszentgyörgyi vadászati múzeumban. A szerző felvételeA gelencei származású Székely Árpád csütörtök este Sepsiszentgyörgyön mutatta be legújabb, Erdélyi-Alpok című kötetét. Ebben a Székelyudvarhelyen élő földrajztanár a Déli-Kárpátok földrajzi neveit vizsgálja úgy, hogy közben kedvet teremt a magashegyi túrázáshoz, a térség megismeréséhez is.
2017-12-09: Közélet - Fekete Réka:

Megérkezett az oltóanyag

A kórházi alkalmazottak egy korábbi szállítmányból megkapták az influenza elleni védőoltást, a napokban érkezett 3300 dózis elosztását tegnap kezdte meg a megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani osztálya.
2017-12-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Jövő héten korcsolyázhatunk

Idén kétszer akkora pálya várja a korcsolyázókat, mint tavaly. Albert Levente felvételeHétfőn jönnek a szerelők, és jövő hétvégén – vagy legjobb esetben csütörtökön – nyitják meg a korcsolyapályát Sepsiszentgyörgy főterén. Teljesen új létesítményről van szó, és az eddigieknél nagyobb jégtükörről, amelyet a megyeháza előtt helyeznek el – tudtuk meg a működtetéssel megbízott Sepsi Rekreatív Rt.-től.
2017-12-09: Közélet - :

Vért adtak a vármegyések

A kézdivásárhelyi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom évek óta szervez karácsonyi véradást. Az idei akció tegnap zajlott a sepsiszentgyörgyi vérközpontban. A kapott ételjegyeket a vármegyések a december 16-án a kézdivásárhelyi sportcsarnokban rendezendő III. Székely nemzeti gyerekkarácsony megszervezésére fordítják. (iochom)
2017-12-09: Közélet - :

Bértárgyalási kötelezettségek

Országos kampányt indított a hét elején a munkafelügyelőség, amely területi kirendeltségei révén tájékoztatja a munkaadókat a bértárgyalások megkezdésének kötelezettségéről. Az adótörvénykönyv változása okán szükséges intézkedéseket a 2017/82-es sürgősségi kormányrendelet szabályozza, a bértárgyalások elindításáról pedig a megyei munkafelügyelőséget is értesíteni kell. Ördög Lajos főfelügyelő lapunknak elmondta, naponta 5–10 cég részéről kapnak erre vonatkozó visszajelzést, miközben 4700 vállalkozásról tudnak Háromszéken. A következőkben felkeresik és felhívják azon vállalkozók és vállalkozások figyelmét kötelezettségeikre, amelyek nem jelentenek ezekről – fűzte hozzá. (dvk)
2017-12-09: Közélet - :

Újabb halálos áldozat

A rendőrség közli, hogy elhunyt a szépmezői úton szerda este történt baleset második áldozata is. Mint arról beszámoltunk, egy személygépkocsi kerítésnek csapódott, vezetője és az első utas könnyebben sérült, a hátsó ülésen ülő hölgy meghalt, egy 2 éves csecsemő és egy 18 éves nő súlyosan sérült. Utóbbi a kórházban elhunyt. A rendőrség felhívja a figyelmet az elővigyázatos vezetésre, a látási és útviszonyokhoz való alkalmazkodásra. A gyalogosokat is fokozott figyelemre ösztönzik. (sz.)
2017-12-09: Közélet - :

Fába ütközött

Útszéli fába rohant egy személygépkocsi csütörtök este háromnegyed tízkor Bálványos és Torja között. Vezetője könnyebb sérülésekkel a kézdivásárhelyi kórházba került. Az esetet kivizsgáló rendőrök ott leltek rá. A sérült alkoholszagot árasztott, ezért szondába akarták fújatni, de megtagadta. Vért vettek tőle a szervezetében levő szesztartalom megállapítására. A kivizsgálást folytatják. (sz.)
2017-12-09: Közélet - :

Átjárón gázolt

Csütörtök este Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedben egy személygépkocsi elgázolt egy nőt a gyalogátjárón, majd elhajtott. Az 57 éves áldozat a rendőrség közleménye szerint könnyebb sérüléseket szenvedett. A gázolót egy 26 éves fiatalember személyében azonosították. Bűnügyi vizsgálat indult. (sz.)
2017-12-09: Belföld - :

Pénz a tanároknak

Véglegesítették azt a határozattervezetet, amellyel jövő héten újabb 145 millió lejt utalnak ki a kormány tartalékalapjából a pedagógusok által bírósági úton megnyert bérkiegészítésekre – jelentette be Liviu Pop oktatási miniszter, aki szerint ezzel országos szinten több mint 90 százalékban törlesztik a megítélt össze­geket. A pedagógusok e havi bérére is megvan a pénz, és ha a megyei és helyi tanácsok idejében elvégzik a költségvetés-kiegészítést, 2017. december 31-éig minden közoktatási dolgozó megkapja azt; jövő évtől ezen összegek útvonala az oktatási minisztérium – tanfelügyelőségek – iskolák lesz. Liviu Pop azt is közölte, hogy 2018-ban kifizetik a bírósági úton megnyert bérkiegészítések kamatát is.
2017-12-09: Belföld - :

Legyen 2018 az igazságosság éveSZKT-ülés Marosvásárhelyen

2018 az igazságosság éve kell hogy legyen az erdélyi magyarság számára – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tegnap Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ülésén. Azt is közölte: az RMDSZ az általa vállalt 250 ezerből már több mint 231 ezer aláírást gyűjtött a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására.
2017-12-09: Belföld - :

Iohannis nem alkuszikIgazságszolgáltatási nézetkülönbségek

Klaus Iohannis és Florin IordacheValóságos nyiltakozatháború tört ki az almúlt két napon az igazságszolgáltatási törvények módosítása kapcsán, az államfő, a politikusok és a szakmabeliek is véleményt nyilvánítottak a már nemzetközi figyelmet keltő kérdésről.
2017-12-09: Hírsaláta - :

Tanárnőket bántalmaztak

Egy nap alatt két iskolai erőszak is nyilvánosságra került: Csíkszereda egyik általános iskolájában egy 14 éves diák lökdöste és ütötte meg egyik tanárnőjét, aki kórházba került, és hasonló eset történt Teleorman megye Poroschia helységében is, ahol egy 16 éves nyolcadikos ütötte és lökdöste meg tanárnőjét. Mindkét eset órán történt, van róluk videófelvétel, és zajlik a rendőrségi kivizsgálás. A Teleorman megyei diákot jogtalan fogva tartás miatt – mert nem engedte távozni az általa megtámadott tanárnőt az osztályból – előzetes letartóztatásba helyezték. (Agerpres)
2017-12-09: Máról holnapra - Nagy D. István:

Dübörgő gazdaság és megszorítások

A tudományos-fantasztikus világba illőnek minősítette a kormány által szerdán elfogadott jövő évi állami költségvetés tervezetét Ludovic Orban, a liberális párt vezére. A politikus szerint az egész büdzsé súlyos ellentmondásokra épül, sőt: több, már hatályban lévő jogszabály alkalmazását is gátolja. Orban nincs egyedül a véleményével, Liviu Voinea, a jegybank kormányzóhelyettese sem fukarkodott a bírálatokkal, szerinte ugyanis a kormány felelőtlen, amikor közel háromszázalékos költségvetési hiánnyal számol, ennek alacsonyabbnak kellene lennie, ugyanis a várt 5,5 százalékos gazdasági növekedés megalapozatlan.
2017-12-09: Jegyzetek - Szurkos András:

Másság-sikerMorfondír

Kanada lehetőséget ad arra, hogy polgárai útlevelében a tulajdonos neménél ne csak férfi és nő között lehessen választani, hanem harmadik lehetőség is szerepeljen. Nem az egyetlen, tíznél több ország kínál ilyen lehetőséget, köztük Ausztrália, Új-Zéland, Nepál, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és a többi másság örömére. Küzdelmüket rendre újabb sikerek koronázzák. A kívánság, az kívánság, hajolj csak előre.
2017-12-09: Életutak - Csinta Samu:

Aki morális okokból fordult szembe a népakarattalBeszélgetés Lászlófy Pállal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége volt elnökével

Fotó: Székelyhon.roAzt állítja, véletlenek fűzére kísérte útját az egyetemi KISZ-titkárságtól a pedagógusszövetségi elnöki tisztségig. Beszélgetés az RMPSZ tiszteletbeli elnökével, Lászlófy Pállal, aki a németek visszavonulását is képes volt megakasztani.
2017-12-09: Kultúra - Nagy B. Sándor:

Sepsiszentgyörgyön a Váróterem Projekt

Jelenet a Zéró című előadásból FOTÓ: VAROTEREMPROJEKT.ROAz ünnepek közeledtével városunkba látogat a Kolozsváron működő Váróterem Projekt, amely az utóbbi évek során Erdély egyik legfontosabb alternatív színházi képződményévé nőtte ki magát. A Botos Bálint által rendezett Zéró című előadás vasárnap 20 órától tekinthető meg a Tamási Áron Színház Kamaratermében.
2017-12-09: Kultúra - :

Sükösd Ferenc színvilágaEmléktárlat Sepsiszentgyörgyön

Tükör előtt(1937–1972) Ahhoz a nemzedékhez tartozott, amelynek többsége a sikeres tehetségkutatásnak köszönhetően jutott el az 1949-ben alakult marosvásárhelyi líceumba, majd később a kolozsvári főiskolára, s melynek a sóvidéki Sükösd mellett a háromszéki Plugor Sándor és Kosztándi Jenő vagy a gyergyói Márton Árpád és Gaál András lehetnének beszédes példái.
2017-12-09: Kultúra - :

C. Némethi Enikő: A költővel a kertben80 esztendeje hunyt el József Attila

C. Némethi Enikő: A költővel a kertben (80 esztendeje  hunyt el József Attila)Zsuzsanna egy borongós, esőt szitáló novemberi napon az ablakuk alatti aranyesők, orgonák vadhajtásait nyesegeti, hogy tavaszra készen álljanak a virulásra. Na, meg szebbek is, ha gondozottak. Közben elméje valamelyik bugyrából előbújik egy József Attila-verssor: „Kertész leszek, fát nevelek…”
2017-12-09: Kultúra - Mózes László:

Művészek a marosvásárhelyi valóságrólKiállítás a Magmában

Albert Levente felvételeCsoportos tárlattal zárja az évet a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér: az In Situ 2 című kiállítást tegnap este nyitotta meg Ungvári-Zrínyi Kata művészettörténész.