Sepsiszentgyörgy, 2014. augusztus 22., péntek 02:55
Köszöntjük Menyhért, Mirjam nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. augusztus 22., péntek:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
Archívum
aug 21
Háromszék Archívum
2014. augusztus 21., csütörtök
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Riport
  • Család
  • Elhalálozás
  • Sport
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Bogdán László:
A krími párhuzam
Teljes gőzzel beindult az elnökválasztási kampány, és már az elején előkerült a nemzetiségi kérdés és az autonómia. Sokaknak szúrja a szemét, hát a jelöltek belehúztak, egymást múlják felül. Ebben, persze, semmi csodálatos nincs, a magyar kérdés eddig minden elnökválasztási kampányban előkerült; pontosan ebből miért maradt volna ki?

Közélet - Iochom István:
Szent István-búcsú a Perkőn
A szerző felvételeIsmét megszólalt tegnap a perkői kápolna kis harangja, búcsúra szólítva a Szentföld falvainak hívő katolikus népét. Előző nap a hagyományokhoz híven Kis­kászon ifjúsága díszítette fel a Szent István-kápolnát és környékét. Perkői szent­beszédében Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános úgy vélekedett, a ma­gyarság letért a Szent István által kijelölt útról.  

Közélet - :
Meg kell mutatnunk erőnket
Az erdélyi magyarságnak meg kell mutatnia, hogy olyan erős közösség, amelyet nem lehet megkerülni, amikor Románia jövőjéről döntenek – nyilatkozta Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök az RMDSZ államelnökjelöltjét támogató aláírásgyűjtés kapcsán.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Belföldi hírek
A Kárpát-medence kenyere Kolozsváron Kolozsváron a Magyar Napok keretében szelték meg és osztották ki tegnap a Kárpát-medence kenyerét, amelyet kunsági búza, vajdasági kovász, erdélyi só, kárpátaljai forrásvíz, valamint felvidéki és erdélyi burgonya felhasználásával sütöttek Szolnokon.

Közélet - Hecser László:
Kivívható az autonómia (Pozsgay Imre Baróton)
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács erdővidéki szervezete, a Székely Nemzeti Tanács bardoc-miklósvárszéki szervezete és a Székely Társalgó Egyesület Szent István-napi ünnepséget tartott tegnap délután a baróti református templomban. A felszólalók közt volt a Kádár-korszak, majd a rendszerváltás utáni időszak egyik jelentős politikusa, Pozsgay Imre is.  

Közélet - :
Magyar zászló a Gábor Áron téren
A szerző felvételeTegnap délelőtt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Moz­galom kézdivásárhelyi szervezetének tagjai piros-fehér-zöld lobogó felvonásával tisztelegtek államalapító Szent István királyunk emléke előtt a Gábor Áron-szobornál. Délután még a helyén állt a zászló. (Iochom)

Közélet - :
Nyerges vontatóval ütközött egy motoros
Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedben kedden 17.30 órakor közúti baleset történt a vasútállomás közelében – tájékoztatta lapunkat Nicoleta Marin rendőrségi szóvivő.

Közélet - Forró Eszter:
Előhívott emlékképek (Fóris Pál halálakor)
Nem búcsúzunk, mert akkor megmarad a remény, hogy bármikor egymásba botlunk az utcán, a parkban vagy másutt. Amikor valakinek halálhírét hallom, hirtelen megváltozik a múlt. Amire tegnap nem is figyeltem fel, ilyenkor előjön és jelentést nyer.

Világfigyelő - :
Érdekeinket magunknak kell képviselnünk
Érdekeinket magunknak kell képviselnünkÁder János köztársasági elnök szerint az elmúlt ezer év nemzedékeinek sorsa azt taníthatta, hogy nekünk, magyaroknak az igazságunkat, az érdekeinket magunknak kell képviselnünk, és érdekeink gyakran csak mások érdekeivel együtt érvényesülhetnek.

Világfigyelő - :
Irakban kivégeztek egy amerikai újságírót
Irakban kivégeztek egy amerikai újságírótA Közel-Kelet kormányainak és népeinek közös erőfeszítéssel kell eltávolítaniuk azt a „rákot”, amelyet az Iszlám Állam terrorista csoport jelent, megakadályozva annak továbbterjedését, Amerika pedig fellép az állampolgárai védelmében – jelentette ki tegnap Barack Obama amerikai elnök.  

Család - :
Gyermekeink
GyermekeinkBlanka. Albert Levente felvétele

Család - Puskás Attila:
Egyre több a pereszke (Most szedhető)
1.A nyár vége felé, különösen szeptemberben a gombafajok számát tekintve a pereszkék uralják az erdők, erdőszélek gombavilágát. Rengeteg – nálunk is előforduló – faj tartozik a pereszkefélék családjába (Tricholomataceae).

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Részvétnyilvánítás A Székely Nemzeti Múze­um munkaközössége őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak FÓRIS PÁL elhunyta alkalmából. 4277992

Sport - :
Még egy érem (Ifjúsági olimpiai játékok)
Ha nem csurran, cseppen – tartja a közmondás –, s mondjuk mi, magyarok is, miután egy negyedik, egy ötödik, egy hetedik és egy tizedik helyezést követően végre Záhonyi Petrának sikerült bronzérmet nyernie a lányok kardvívószámában.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Zene 6. Csíkszeredai Nemzetközi Dzsesszfesztivál A csíkszeredai Mikó-vár udvarán augusztus 22–24. között tartják a nemzetközi dzsesszfesztivált. Pénteken 18 órakor kezdődik a fesztivál ünnepélyes megnyitója. Fellép a Black Betty, a Kiss, Nagy & Veress Blues Trió, a Midnight Express featuring Dean Bowman (román–amerikai).

Közélet - Fekete Réka:
Igaz embernek lenni (Az államalapítóra emlékeztek)
Albert Levente felvételeÚjból meg kellene tanulnunk, mit jelent a becsület, az áldozatvállalás, a kitartás, az adott szó, mert csak az ilyen keresztény értékek által tudunk megmaradni igaz embernek – hangsúlyozta Szabó Lajos plébános-kanonok a tegnapi, Szent István emlékezetére tartott szentmisén a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban.

Közélet - :
Kelemen Hunor: A székely örökség megtart
A kereszténység és a magyar kultúra tartotta meg évszázadokon keresztül a székelységet a Keleti-Kárpátok lábánál, és erre alapozhatja jövőjét is – jelentette ki tegnap Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Hargita megyei Ajnádon, a templomépítés ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett Szent István-napi ünnepségen.

Közélet - :
Udrea kormányváltásra készül
Pozitív és tartalmas találkozó volt, de a következtetéseket az államelnök fogja bemutatni – nyilatkozta Elena Udrea NMP-elnök tegnap, miután kijött a Traian Băsescu államelnökkel folytatott beszélgetésről. A Népi Moz­galom Párt (NMP) vezetőségének 13 tagjával együtt voltam a Cotroceni-palotában, és nagyon sokat beszél­tünk államelnök-jelölti programom tartalmáról, az NMP-ről és általában véve a választási kampányról – közölte.

Közélet - :
Hírsaláta
MAGYAR ALPREFEKTUS NEM SZÓLHAT BE­LE. Nem akadályozhatná meg, hogy Liviu Oprea prefektus megtámadja a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium létrehozására vonatkozó tanácsi határozatot, mert az ügy nem tartozik a hatáskörébe – nyilatkozta Nagy Zsigmond Maros megyei magyar alprefektus, aki szerint azonban nincs jogi akadálya az iskola működésének.

Közélet - Hecser László:
Ünnep Vargyason
Vargyason is megemlékeztek tegnap, Szent István napján államalapító királyunk tiszteletére a Csillag­követők Civil Egyesület szervezett ünnepséget.  

Közélet - :
Lebuktak a vadkenderárusok
Közel negyed kilogramm (pontosan 248 gramm) vadkendert találtak a szervezett bűnözés leküzdésével foglalkozó hatóságok kedden egy sepsiszentgyörgyi házkutatás során.

Közélet - Fekete Réka:
Szabadságon az egészségügy (Jegyzet)
 Szabadságon az egészségügy (Jegyzet)Jól jött a hosszan tartó kánikula a hazai egészségügynek, mert a hőguta és leégés elleni tanácsokkal, a nagyobb városokban utcán kínált néhány liter ásványvízzel, a beszáradt szökőkutak újraindításával el lehetett terelni a lakosság figyelmét egy időre a betegellátás valós gondjairól, a krónikus gyógyszer- és pénzhiányról, az orvosságok árának emelkedéséről, az évek-évtizedek óta megkezdett és félbehagyott kórházi építkezések szégyenteljes helyzetéről, az orvosok tömeges elvándorlásáról, a zsebeket degeszre tömő hamis elszámolásokról, a kórházi fertőzésekről, a védőoltások hiányáról.

Közélet - Ferenczy L. Tibor:
Harcias és békés lovagrendek
A rendszerváltás utáni esztendőkben adatott meg, hogy napi- és hetilapokhoz, folyóiratokhoz, lexikonokhoz jussunk hozzá, amelyekből nemzedékem pótolhatja a diktatúra idején tiltott-titkolt, az általános műveltséget kiegészítő, főként történelmi, földrajzi vonatkozású tudnivalókat.

Világfigyelő - :
Kitüntették Kertész Imrét és Rubik Ernőt
Kitüntették Kertész Imrét és Rubik ErnőtRubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök tegnap, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában.

Riport - Demeter J. Ildikó:
Éjjeli tűzvész Sepsiszentgyörgyön (Kiégett egy lépcsőház)
Albert Levente felvételeiSzerdára virradóra tűz ütött ki a sepsiszentgyörgyi Olt lakónegyed egyik tömbházában. Egy földszinti kacattár gyúlt meg, de a lángok egész a negyedik emeletig felcsaptak. Személyi sérülés nem történt, egy fiatalasszony és nyolc hónapos gyermeke azonban az ijedtség miatt kórházba került. Az anyagi kár jelentős, az önkormányzat rendkívüli intézkedésekkel próbál segíteni a bajbajutottakon.  

Család - :
Bogyó és Babóca új történetei
Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak címmel augusztus 28-tól játsszák a mo­zikban a népszerű meséből készülő rajzfilmsorozat új történeteit. A jól ismert szereplők mellett új karakterekkel, köztük a kalapját vesztett Gom­bával, a titokzatos Csigalánnyal, a kürtőskalácsot árusító Bodobáccsal és a Hörcsöggel ismerkedhetnek meg a gyerekek a harmadik sorozatban.  

Család - :
Agynövekedés babakorban
Az emberi agy leggyorsabban a születés után növekszik, három hónap alatt eléri felnőtt méretének a felét. Modern képalkotó eljárások fotói alapján most először készült el a babák agyának növekedési táblázata.  

Család - :
A szarkák nem is lopnak?
Rossini operát írt A tolvaj szarka címmel, és az értelmező szótárakban is szarkaként emlegetik azokat, akik ellopnak apróbb dolgokat. Az európai folklórban ismert hiedelemmel szemben azonban a szarkák nem is lopnak csecsebecséket, sőt, valójában tartanak a fényes tárgyaktól – állítják brit szakemberek egy új kutatás eredményeire hivatkozva.  

Sport - Tibodi Ferenc:
Utánpótlás-bajnokság indul (Teremlabdarúgás)
Fotó: Henning János– A 2014–2015-ös I. ligás teremlabdarúgó-bajnoksággal párhuzamosan utánpótlás-, azaz U21-es pontvadászatot indít a hazai szövetség, és 1994–1998 között született fiatalokat várunk, hiszen a Sepsi FC is nevez egy csapatot a hamarosan rajtoló küzdelemsorozatba – jelentette ki Farkas Attila, a megyeszékhelyi zöld-fehérek edzője.

Sport - :
Magyar bronz műugrásban (Vizes Európa-bajnokság)
Cseh LászlóFolytatódott a műugrás versenysorozata, ezúttal a női szinkrontoronyugrással. Három páros indult, köztük a magyar duó, így aztán biztos éremszerzőként vághatott neki a döntőnek a magyar páros. Na persze, ezt a tudatot félre kellett tenni, s előtérbe hozni a szépen kivitelezett ugrásokat. Tették is dolgukat a leányok, s végül 279,48 pontot gyűjtöttek be.


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 augusztus>>
HKSzCsPSzV
3
10
16
17
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.3272 RON
100 HUF = 1.4050 RON
1 EUR = 4.4147 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS