Sepsiszentgyörgy, 2014. április 18., péntek 23:43
Köszöntjük Andrea, Ilma nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. április 18., péntek:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
ápr 17
Háromszék Archívum
2014. április 17., csütörtök
 • Közélet
 • Világfigyelő
 • Család
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Sport
 • Tavaszi utak
 • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
Kötelező hazaszeretet
Lehet-e erőszakkal, törvényi szabályozással nemzeti érzelmeket kicsikarni egy népből? Nagyobb átéléssel vonul-e ki nemzeti ünnepén, ha kötelezővé teszik azt, s boldogabb lesz-e, ha a nagy román egyesülésről elnevezett utcán sétálhat, menetelhet?

Közélet - :
Zászlótörvény a parlament asztalán
A helyi közigazgatási egységek saját zászlóinak elfogadásáról és használatáról szóló törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a Szociáldemokrata Párt (SZDP) 42 képviselője. A Victor Ponta miniszterelnök és Liviu Dragnea közigazgatási miniszterelnök-helyettes által is aláírt törvénykezdeményezést hétfőn terjesztették be, és először a szenátusban, majd a képviselőházban kerül napirendre.  

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Perelnek a környezetvédők (Rétyi fűrésztelep)
Keresetet nyújtott be a fővárosi törvényszéken a bukaresti Bankwatch Románia Egyesület és a fogarasi Neuer Weg Egyesület a Kovászna megyei önkormányzat, illetve a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó ellen.  

Közélet - :
Izsák: Románia lépjen vissza a luxemburgi perből
Nyílt levélben kérte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke Victor Ponta miniszterelnöktől, hogy Románia kormánya lépjen ki az Európai Unió (EU) bíróságán folyó perből, amellyel a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés bejegyzését szeretnék elérni a kezdeményezők.  

Közélet - :
Bíróság hátráltatja a bányanyitást (Verespatak)
Újabb bírósági ítélet hátráltatja a Roşia Montana Gold Cor­poration (RMGC) kanadai–román társaságot a tervezett verespataki bányanyitásban.

Közélet - :
Hírsaláta
EGÉSZSÉGÜGYI REFORMRA VÁRVA. Májustól válik érvényessé az egészségügyi alapcsomag, az ingyenes, illetve részben térítéses gyógyszerek listája.

Közélet - Fekete Réka:
Tudás a tananyagon kívül
A megszokott oktatási módszerek nem igazán felelnek meg a jelenlegi elvárásoknak, ahhoz, hogy eredményt érjünk el, a tanárnak közel kell kerülnie a diákhoz, és olyan módon kell átadnia az ismereteket, hogy az lekösse a tanuló figyelmét, illetve hasznosítható tudást eredményezzen – hangzott el tegnap a sepsiszentgyörgyi Ady Endre Általános Iskolában tartott tájékoztatón, amelyen tíz ország képviselőinek jelenlétében mutatták be az Európai Bizottság által támogatott, nonformális tanulás/tanítás módszerét népszerűsítő partnerségi programot.

Közélet - :
Ajándék roma iskolásoknak
A szerző felvételeA kézdivásárhelyi Szigyártó Szőcs Emese húsvéti ajándékkal lepte meg tegnap a Molnár Józsiás-iskola kézdi­oroszfalvi alsó tagozatos egységét látogató roma iskolásokat, akiknek hímestojást, kalácsot, füzeteket, írószert, kölnivizet és óvodáskorú Kincső unokája által készített húsvéti köszöntőket vitt.

Közélet - :
Nem épül a vendégforgalmi iroda
A szerző felvételeA bürokrácia útvesztői miatt szünetel a munka a kézdiszentléleki vendégforgalmi tájékoztató iroda épületénél.

Világfigyelő - :
Krímet követné Kelet-Ukrajna
Azonosító nélküli egyenruhában masírozó fegyveresekMoszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették tegnap a donyecki városházát, eközben folytatódott az ukrán terrorellenes művelet Kelet-Ukrajnában. Ennek során az ukrán erők orosz deszantosokat azonosítottak Szlovjanszkban és Kramatorszkban, visszaszerezték a kramatorszki katonai repülőtér ellenőrzését, később viszont több egységüket feltartóztatták a szeparatisták.  

Család - :
Szorongásos zavarok (1. Pánikzavar)
A leginkább pánikbetegségnek ismert problémát sokan – tévesen – összetévesztik az egyszerű pánikreakcióval. Valóságos életveszélyben (pl. földrengés) nem lehet csodálkozni azon, ha valaki pánikba esik.

Család - Péter Gábor:
Tervezhető a gyermek tanulása?
Erre a kérdésre a 18–19. század fordulóján hamis, tudománytalan választ adtak a porosz tanuláselmélet és iskolarendszer megalapozói, Pestalozzi (aki egyébként vonzó tanár-személyiség lehetett) és Humboldt iskolareformer, kultuszminiszter.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Elhalálozás Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett gyermek, édesapa, jó férj, BÂRSAN CONSTANTIN életének 55. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2014. április 18-án, pénteken 15 órakor lesz a a közös temető ravatalozóházától. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4274825

Sport - :
Déva nyerte az alapszakaszt, ötödik a Sepsi FC (Teremlabdarúgás, I. liga)
Tizenhét győzelemmel, két döntetlennel és mindössze egy vereséggel Déva nyerte meg a 2013–2014-es futsalbajnokság alapszakaszát.

Sport - :
Első a Stars és a Kasete (Kosárlabda)
A háromszéki amatőr kosárlabda-bajnokság 18. fordulójának eredményei: Rozsdás Csont–Bálványos 33–58, North-Zsola–Kasete 48–35 (a North-Zsolának ez volt az idei első sikere), Drink Team–SG Stars 34–47, Sepsi ISE–Da Bomb 57–79, Bad Boys–Keleti-Kárpárok Múzeuma (KKM) 52–36, Brassói Galaktika–Suhanó Múmiák 44–43.

Sport - :
Küzdőtéren az utánpótlás (Labdarúgás)
IV. liga. Két pályát is elmosott a hét végi viharfelhő: Kovásznai SE–Ozsdola 12–0 (gólszerzők: Antal, Csutak 2, Darvas 3, Mátyás 3, Olosz, Kádár 2), a pályán elért eredmény marad, de Ozsdolát 100 lejjel megbüntették, mert szerepeltette a négy sárga lapos Mardache Alpárt. Perkő–Gelence 0–15 (góllövők: Demeter 4, Goga 2, Ilyés 3, Lázár 5, Sipos), a többi mérkőzésen pedig a vendégcsapatok malmára hajtotta a vizet: Bölön–Bodzaforduló 1–3 (gólszerzők: Vajda S., illetve Mihai, Tonie, Boricean),

Tavaszi utak - Józsa Zsuzsanna:
Zarándokúton Medjugorjéban
Keresztút	                  Fotó: Kovács AntóniaAmióta István király, utód nélkül maradván, felajánlotta országát a Szűzanyának, Magyarország is Mária népe. A katolikusok hite szerint a Boldogságos Szűzanya a történelem során több helyen is megjelent, figyelmeztetve az emberiséget, hogy térjen vissza Istenhez. Csíksomlyó, Mariazell, Máriapócs, Lurd, Guadeloupe, Medju­gorje is ilyen zarándokhelynek számít.  

Közélet - :
Civilek tiltakozása: folytatjuk a törvényszéken! (Fizetett hirdetés)
Civilek tiltakozása: folytatjuk a törvényszéken! (Fizetett hirdetés)A 2001/215. számú közigazgatási törvény 2. szakaszának értelmében a megyei tanács felel a megye vagyonának kezeléséért, a helyi tanácsok véleményezése alapján megállapítja a megye területszervezési és -rendezési terveit, és felel a megye területén található történelmi és építészeti műemlékekért, a parkokért, a közkertekért és a természeti rezervátumokért.

Közélet - Szekeres Attila:
Bajban Sepsikőröspatak
A Kálnoky Ludmilla-iskola. Jobbra a befejezetlen új épület. A szerző felvételeFizetésképtelenné vált Sepsikőröspatak önkormányzata, minekutána zárolták számláit. Az adósságot még az előző ciklusban halmozta fel a korábbi vezetőség. Két kivitelező pert nyert, és végrehajtóhoz fordult járandósága megszerzéséért. Kormánytámogatás reményében egyik felfüggesztette az eljárást, de az iskola építője kitart követelése mellett.  

Közélet - Fekete Réka:
Tojásíró kicsik és nagyok
Albert Levente felvételeNehogy megégesse magát a forró viasszal, azért a legkisebb tojásíró zsírkrétával kanyarintotta a mintákat a főtt tojásra, a legidősebb kesiceforgató pedig unokájának segített az első lépéseknél, mert a rajzolat mit sem ér, ha a beosztás nem pontos.

Közélet - :
Bizonyított a hadsereg vétkessége (Romániai holokauszt)
A katonai ügyészség egy közelmúltban lezárt vizsgálata hetven év óta első ízben igazolta a román hadsereg egyes alakulatainak felelősségét a romániai holokausztban – jelentette be tegnap Alexandru Florian, a bukaresti Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet igazgatója.  

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Belföldi hírek
Újabb munkaszüneti nap Kedvezően véleményezte a kormány tegnapi ülésén azt a jogszabályjavaslatot, amely törvényes ünnepnapnak nyilvánítaná január 24-ét, a román fejedelemségek egyesülésének napját.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Húsvétra hangoló bazár
Albert Levente felvételeNem kedvetlenítette el a vásárosokat – de a látogatókat sem – a tegnapi, inkább télies, mintsem tavaszi időjárás: a sepsiszentgyörgyi központi piac előtti parkolóban felállított asztalokon a közelgő ünnepre kínálták portékájukat kézművesek, kistermelők.  

Közélet - :
Lemondott a baróti kórház igazgatója
Május elsejei határidővel lemondott a baróti kórház menedzsere, Dávid György főorvos. A tisztséget 2011 januárjától ellátó sebészt nem sikerült elérnünk, de értesüléseink szerint egészségügyi okok állnak távozása hátterében.

Közélet - :
Támogatást remélnek
A papolci infrastrukturális munkálatok megkezdését sürgette Kelemen Gyula tanácstag a zágoni testület legutóbbi ülésén.

Világfigyelő - :
Az első világháborúra emlékeztek (Európai Parlament)
Száz évvel az első világháború után címmel tartott vitát tegnap az Európai Parlament (EP) az első világégés kirobbanásának évfordulójával összefüggésben.  

Világfigyelő - Farkas Réka:
Röviden
Marad a kétharmad Az újraszámlálás után nem változott a választás választókerületi eredménye, mivel a Kunhalmi Ágnesre (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP) leadott szavazatok száma néggyel nőtt ugyan, de továbbra is 56-tal kevesebb a voksa, mint a mandátumot elnyerő Kucsák Lászlónak (Fidesz–KDNP).

Család - :
Gyermekeink
GyermekeinkLuca, Sepsiszentgyörgy

Család - Puskás Attila:
Energiaszükséglet életkor, nem és testtömeg szerint (Tavaszi erőnlétünk)
Jeleztük azt, hogy az egyén sajátos testi és élettani felépítésének, valamint tevékenységének és környezetének függvényében változó a szervezet számára szükséges és elégséges energiamennyiség.  

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Húsvéti előkészületek Tojásírás. A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapít­vány a Míves Házban ma 10–14 és 16–20 óráig, holnap10–20 óráig várja a gyerekeket és a felnőtteket tojásírásra.

Sport - :
Tapasztalatszerzés Szerbiában (Küzdősport)
A sepsiszentgyörgyi Shoto-Team négy sportolója – Todor Balázs (felnőtt, -75 kg), Zimmermann Roland (felnőtt, -67 kg), Veres László (ifjúsági, -61 kg), Bogdan Alexe (ifjúsági, -68 kg) – az elmúlt hét végén a szerbiai Cacakban vendégszerepelt, ahol a Golden Belt nemzetközi karateversenyen vett részt.

Sport - :
Három verseny, sok-sok érem (Úszás)
Április 10–13. között három versenyen vettek részt a Ciprian Sport Club úszói. Nagybányán a Gheroghe Demeca Uszodában tartott ifjúsági II-es országos bajnokságon ezüstérmet szerezett Tompa György 50 m mellen, valamint Ioana Hermenean 50 m gyorson, bronzérmes lett a Sebastian Mihăilă, Tompa György, Mihály Zsolt, Lázár Dávid összetételű 4x100 m-es vegyes váltó.

Tavaszi utak - :
Olthévíz (Szomszédolás)
Olthévíz madártávlatbólA Persányi-hegyeken túli, Brassó megyei település tulajdonképpen a háromszék-felsőfehéri unitárius egyházkör esperesi központja lenne, de a mindenkori esperes – most Török István -- Sepsiszentgyörgyön végzi hivatali teendőit, lerövidítve a lelkészek számára a kilométereket. Olthévíz mindenképpen több szállal kötődik mihozzánk, s mint ilyen, nemcsak szomszédunk, hanem múltjában és jelenében is része az Olton inneni élettérnek.  


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 április>>
HKSzCsPSzV
6
13
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.2281 RON
100 HUF = 1.4529 RON
1 EUR = 4.4607 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS