Sepsiszentgyörgy, 2015. január 31., szombat 05:53
Köszöntjük Marcella nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2015. január 31., szombat:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
jan 30
Háromszék Archívum
2015. január 30., péntek
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Nyílttér
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
Kit szolgál az egészségügyi kártya?
Nem is Romániában élnénk, ha az egészségügyi kártyák bevezetését nem előzte volna meg többszöri halasztás, fejetlenség. Újabb három hónappal tolták ki használatuk kötelezővé tételét, és okkal, mert jelentős mennyiségű kártya mai napig nem került gazdájához, de az orvosoknak, gyógyszerészeknek sem  sikerült beszerezniük a leolvasókat – a gyártók, forgalmazók készlete kicsinek bizonyult –, és sok esetben akadozik a rendszer, zárlatot okoznak a hibás chipek.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Csak májustól kötelező (Egészségügyi kártyák)
Csak májustól kötelező (Egészségügyi kártyák)Február elsején működésbe lép az elektronikus egészségügyi kártyás rendszer, de a kormány szerdán úgy döntött: április 30-ig párhuzamosan a jelenlegi eljárás is fennmarad, s csak május elsejétől nem lehet kártya nélkül igénybe venni az ingyenes családorvosi vagy kórházi szolgáltatásokat, melyek használatától azt követően csupán a sürgősségi ellátásban tekintenek el. A megye egészségügyi szolgáltatóinak egy része már beszerezte a szükséges berendezéseket és a szoftvert, a román posta több mint 140 ezer háromszékinek kézbesítette a mikrochipes azonosítót.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Visszakerül a Mikó a városhoz
Albert Levente felvételeEgy ellenszavazattal – Incze Sándor nyugalmazott szemerjai református esperes és RMDSZ-es tanácstag néma tiltakozásával – és két tartózkodással fogadta el Sepsiszentgyörgy önkormányzata azt a határozatot, amellyel a Székely Mikó Kollégium épületének átvételét elkezdheti.

Közélet - :
Eljárás indult Elena Udrea ellen
Pénzmosás és vagyonnyilatkozatának meghamisítása miatt bűnvádi eljárást indított tegnap a korrupcióellenes ügyészség Elena Udrea ellen. A Népi Mozgalom Pártja elnökét azzal vádolják, hogy olyan javakra tett szert és használt, melyekről tudta, hogy bűncselekményből származnak.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Év végére összeáll a város (Beruházások ideje Sepsiszentgyörgyön)
A vártnál jobban alakult a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2014-es költségvetése, de ennél is lényegesen nagyobbat terveznek 2015-re – jelentette be tegnap Antal Árpád polgármester, hangsúlyozva, hogy az idei költségvetési tervezethez még várják a helybeli polgárok javaslatait. Az elöljáró a városban folyó munkálatokról is beszámolt, a legjobb hír az, hogy az év végéig sok új aszfaltot öntenek le ott, ahol eddig port és sarat tapostak az emberek.

Közélet - :
Zárókoncert Zoránnal (Röviden)
Három szerződést már aláírtak az idei Szent György Napok rendezői, így tudni lehet néhány nevet a nagyszínpadi fellépők közül. Május elsején fél kilenctől a 3 Sud Est román pop-dance együttes, 2-án este tíztől az Uriah Heep angol rockbanda, vasárnap este kilenctől a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Zorán koncertezik Sepsiszentgyörgyön – jelentette be tegnap Antal Árpád polgármester. A tűzijáték május 3-án 22.30 órakor kezdődik.  (demeter)

Közélet - :
Kétéves a Lila Akác Egyesület (Röviden)
A szerző felvételeMásodik születésnapját ünnepelte kedden a Lila Akác Egyesület. A tagságot és a meghívottakat az egyesület elnöke és megálmodója, Kocsis Judit kultúrház-igazgató és községi könyvtáros köszöntötte, majd Cseh József polgármester kívánt eredményes munkát, létszámgyarapodást és jó egészséget. A születésnapi összejövetel közös énekléssel és tánccal ért véget. Az egyesület tagjai legközelebb február 7-én a Bodor György Művelődési Otthonban sorra kerülő farsangi mulatságon vesznek részt. (iochom)

Világfigyelő - :
Háborús veszélyre figyelmeztet Gorbacsov
Háborús veszélyre figyelmeztet GorbacsovOroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett tegnap a 83 éves Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke, a peresztrojka atyja.

Világfigyelő - :
Fegyverkezne Kijev (Röviden)
Ukrajnának történő fegyverszállításokról folytat tárgyalásokat az ukrán védelmi tárca külföldi államokkal – mondta tegnap Kijevben Andrij Ordinovics, az ukrán vezérkar katonai együttműködési osztályának helyettes vezetője.

Világfigyelő - :
Juncker: az adósság eltörléséről nem lehet szó (Röviden)
Görögországnak tisztelnie kell Európát – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Le Figaro francia napilapban tegnap megjelent interjúban. Kizárta a görög államadósság eltörlésének lehetőségét, de jelezte: „megállapodások lehetségesek”.

Nyílttér - :
A hilibi iskola bezárása kapcsán (Visszajelzés)
Mély megdöbbenéssel, lesújtva olvastam a január 27-ei Háromszékben Incze Ibolya írását (Hilib meghalt, ki következik?, Máról holnapra rovat). Hát felháborító, főleg egy idős pedagógus számára. Újabb érvágás népünk életében, me­gint magunk alatt vágjuk el a fát.

Nyílttér - :
Halak a jégen
Halak a jégenA Háromszék január 26-ai számában Horgászok a jégen címmel megjelent írás margójára A besenyői horgászverseny szervezői sajnos (az anyagi érdekek mellett) csak úgymond a lékhorgászat népszerűsítését tűzték napirendre.

Nyílttér - Váry O. Péter:
Gólyaláb és kalucsni (Kármentő)
albert levente felvételeVállalkozó szelleműeknek áll a világ. Bennem a szellem még csak-csak meglenne, de a vállalkozói hajlam annál kevésbé, hát eladom az ötletet. Gólyalábat kellene sorozatgyártani. Annak most lenne igazán keletje, hogy ilyen ronda télben időnap előtt enged a fagy, latyak és szutyok vesz körül mindenütt.

Nyílttér - :
A másik falu
Nagy Imre: Zsögödi templom, 1972Temettünk Angyaloson. Unokám üknagyanyját, özvegy Katona Ferencnét kísértük közelebb az éghez, a háztól a falu fölötti temetőbe. Angyalosi volt, a faluban lakott kilencvennégy évet. Manapság sokan mondják magukat angyalosinak, de egyre kevesebben élnek a településen.

Nyílttér - Hecser László:
A láthatatlan áldozatok: a fogyatékosok (Ismerkedés a múlttal)
Az egyesületek bolgár, olasz és magyar képviselőiA fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek foglalkoztatását vállaló baróti Laura Ház Egyesület olasz, magyar és bolgár civil szervezetekkel közösen, EU-s alapokat felhasználva, In Memo névvel olyan programot dolgozott ki, amely a má­sodik világháború, illetve a totalitárius rendszerek láthatatlan áldozataira – a sérültek holokausztjára – irányítja a fiatalok figyelmét.

Magazin - :
Szerelmes potyautas
Kijátszotta a kolozsvári nemzetközi repülőtér biztonsági rendszerét, és felszállt a Wizz Air légitársaság londoni útra előkészített gépére egy fiatalember, aki a szerelmét szerette volna meglátogatni a brit fővárosban.

Magazin - :
A méz károsabb lehet, mint a cukor
Tévhitek miatt mézből mindig jóval többet eszünk, mint kelleneAhogy egyre inkább elterjed, hogy a sok cukor káros a szervezet számára, az egészséges életmód hívei egyre jobban igyekeznek a természetesebbnek és egészségesebbnek hitt mézzel helyettesíteni a veszedelmes kristálycukrot.

Sport - :
Medgyesi Fruzsina a kilencedik (EYOF, 2015)
helyen zárta a műkorcsolyázók női vetélkedőjét. Ez a kilencedik hely az eddigi legjobb magyar teljesítmény ezen a rendezvényen. És akkor nézzük a már megszokottá váló alpesi, skandináv és orosz versenyfutást a bajnoki címekért, érmekért.

Sport - :
Kilenc hónapig nem játszhat Kobe Bryant (Kosárlabda)
Megműtötték Kobe Bryantet, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban szereplő Los Angeles Lakers sztárját, akire előreláthatólag kilenc hónap pihenés vár. A Lakers közleménye szerint a 36 éves kosaras elszakadt rotátorköpenyét (vállízületet körülölelő négy lapos ín) kétórás beavatkozással állították helyre.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, nagyapa, testvér, sógor, após, apatárs, rokon, barát, a szárazajtai születésű CSULAK ZOLTÁN életének 73. évében 2015. január 28-án hirtelen elhunyt. Temetése január 31-én 14 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól. Részvétfogadás a temetés napján 13 órától. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4281668

Közélet - Farcádi Botond:
Szilágyi Zsoltot támogatja (Tisztújításra készül a Néppárt)
Szilágyi Zsoltot támogatja az Erdélyi Magyar Néppárt elnöki tisztségéért folyó versenyben Toró T. Tibor. Az elnök leszögezte: jóllehet a szombaton Marosvásár­helyen esedékes tisztújító küldöttgyűlés előtt a területi szervezetek őt is jelölték, Szilágyi Zsolttal szemben nem száll versenybe.

Közélet - Farkas Réka:
A Néppárttal szövetkeznének (Sepsiszentgyörgyi MPP)
A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete nem támogatja a párt stratégiai partnerségét az RMDSZ-szel, sokkal fontosabbnak tartanák szövetséget kötni az Erdélyi Magyar Néppárttal, helyreállítani az ellenzék egységét – a szervezet tisztújító közgyűlésén született erről egyöntetű állásfoglalás – nyilatkozta az újraválasztott elnök, Bálint József.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Újabb vita az ünneplésről
A legújabb állami ünnep, január 24-e miatt tört ki váratlan vita a sepsiszentgyörgyi tanács január 29-ei ülésén: az SZDP-s Rodica Pârvan kifogásolta Antal Árpád egyik nyilatkozatát, és azt is, hogy nem vett részt a rendezvényen.

Közélet - :
Hírsaláta
SZABADSÁGVESZTÉS A VOLT TANFELÜ­GYE­LŐNEK. Két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Péter Tündét, a volt Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettest. A vád szerint több mint tízezer eurót kapott érettségiző diákok magasabb osztályzatáért cserébe. Péter Tünde büntetése letöltése után három évig nem rendelkezhet bizonyos jogokkal, és azt is megtiltották, hogy tanfelügyelői tisztséget töltsön be vagy vizsgáztató bizottság tagja legyen. A bíróság ítélete nem végleges. (Mediafax)

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Nem kezdik újra a parkvitát (Elkéstek a zöldek)
Albert Levente felvételeA városközpont gyalogos­övezetének újratervezését kérte a sepsiszentgyörgyi tanácstól Movilă Mária, mielőtt a testület a megvalósíthatósági tanulmányról szavazott volna. A tegnapi ülésen harmadmagával megjelent környezetvédő az Erzsébet park fáinak védelmében szólalt fel, azt szerette volna elérni, hogy egyet se vágjanak ki az új főtér kedvéért.

Közélet - :
Szétosztották az alapélelmiszereket (Röviden)
Lezárult Háromszéken az uniós élelmiszersegélyek szétosztása – ismertette közleményben a megyei kormánybiztosi hivatal. Tavalytól az európai alapokért felelős tárca bonyolítja le a rászorulók megsegítését célzó programot, mely révén alapélelmiszereket – többek közt lisztet, száraztésztát, olajat, cukrot, húskonzervet – juttattak kisnyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek, munkanélkülieknek.

Világfigyelő - :
Korodi: együttműködést a kisebbségvédelemben (Európa Tanács és az Európai Unió)
Korodi: együttműködést a kisebbségvédelemben (Európa Tanács és az Európai Unió)Az Európa Tanács és az Európai Unió együttműködési megállapodásának végrehajtásáról született jelentés kapcsán szólalt fel január 28-án Strasbourgban Korodi Attila parlamenti képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén.

Világfigyelő - :
Egekben a Charlie Hebdo népszerűsége
A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapnak a 12 áldozattal járó merénylet után megjelent első számából 13 millió eurós bevételhez és 80 ezer új előfizetőhöz jutott a szerkesztőség – írta tegnap a Le Parisien francia napilap.

Világfigyelő - :
Orosz bojkott az Európa Tanácsban (Röviden)
Oroszország úgy döntött, hogy az év végéig nem vesz részt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ETPK) munkájában, és fontolóra veszi kilépését az Európa Ta­nácsból, miután a közgyűlés határozata értelmében az orosz küldöttség az áprilisi ülésszakig semmiképpen nem élhet szavazati jogával – jelentette be Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottságának elnöke.

Világfigyelő - :
Eredménytelen olasz elnökválasztás (Röviden)
Stratégiai megfontolásokból az olasz törvényhozók többsége üres szavazólapot dobott az urnába az új köztársasági elnökről tegnap kezdődött szavazás első fordulóján, amely eredménytelen lett. Az államfő megválasztásához szükséges kétharmadot egyetlen jelölt sem szerezte meg.

Nyílttér - :
Az utca hangja
KÁNYÁDI N. MIHÁLY, Szentivánlaborfalva. Kölcsey Ferenc Himnuszát Erkel Ferenc zenésítette meg, a fáma szerint úgy, hogy bezárták egy szobába, és addig ki nem engedték, amíg el nem készült az azóta is legszebb dallammal.

Nyílttér - :
A vízszámlák kifizetéséről
A január 28-ai számban Szóvá tesszük: Fizetni nehéz címmel megjelent írásra a válaszadás jogán a következőket közöljük:

Nyílttér - Kuti János:
Ne remegjen, ne féljen! (Glossza)
Minket állandóan ijesztgetnek, és ezért félünk is rendesen. Vannak, akik a munkanélküliségtől vagy a svájci frank árfolyamának emelkedésétől rettegnek. Mások az oroszok bejövetelétől, betegségektől, zárt terektől, pókoktól, a repüléstől vagy az anyósuktól iszonyodnak.

Nyílttér - Bogdán László:
Marad a megfigyelés (Magasles)
Elfogadta a Romániáról szóló igazságügyi jelentését az Európai Bizottság. Örömünk – ha ez huszonöt esztendő „harc” után még egyáltalán helyes kifejezés – nem lehet teljes. Noha számos téren haladás észlelhető, a kétségtelen előrelépések ellenére a megfigyelés nem szűnik meg sem Románia, sem Bulgária esetében.

Nyílttér - :
Veress Miklós hagyatéka
2015. január 8-án, 91. évé­ben távozott közülünk Veress Miklós vargyasi festőművész, az önzetlen és rendkívüli egyéniség. 28 évvel volt idősebb nálam, de barátjának tekintett, ami nagyon meg­tisztelő volt számomra, és úgy éreztem, hogy ő is örül a mi barátságunknak.

Magazin - :
Rekordot döntött az Eiffel-torony
Minden eddiginél több látogatót vonzott a nemrég restaurált Eiffel-torony az elmúlt évben: több mint hétmillióan látogattak el Párizs jelképéhez. A 324 méter magas, világhírű fémépítmény látogatóinak száma 5,3 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi adathoz képest – közölte kedden az üzemeltető társaság.

Magazin - :
A Google felvásárolná a Twittert?
Fotó: AndrobitEgészen hihetetlen pletyka keringett a Google-lal és a Twitterrel kapcsolatban az elmúlt néhány napban. Egyelőre semmilyen hivatalos nyilatkozat nem támasztja alá, ráadásul több üzleti szakértő is kételkedve fogadta az információt, de ha igaz, alapjaiban borulhatnak fel a közösségi hálózatok erőviszonyai.

Sport - :
Álomdöntő a nőknél (Tenisz, Australian Open)
Álomdöntő a nőknél (Tenisz,  Australian  Open)Az első és a második kiemelt, azaz az amerikai Serena Williams és az orosz Marija Sarapova (fotó) vívja szombaton a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjét. A csütörtöki elődöntőben a 19. egyéni Grand Slam-serlegére hajtó 33 esztendős Williams honfitársával, élete első GS-elődöntőjét vívó Madison Keysszel szemben megizzadt az első játszmában, és csak rövidítésben bizonyult jobbnak nála. A folytatásban viszont már egyértelmű fölényben volt.

Sport - :
Spanyol, francia, lengyel és katari siker (Férfi kézilabda, vb)
A címvédő spanyol és az olimpiai bajnok francia válogatott is bejutott a katari férfi kézilabda-világbajnokság elődöntőjébe. Szerda este a spanyol együttes óriási csatában egy góllal legyőzte a legutóbb ezüstérmes dánokat, míg a franciák nagyon simán verték a selejtezőben éppen a magyarokat búcsúztató szlovénokat.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Könyvbemutató * A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 18 órától a budapesti Dóri Éva vizuális szakoktató bemutatja a Szalay József művésztanárral közösen írt és szerkesztett Ábrázolás – kifejezés című könyvét, mellyel a nem hivatásos alkotók művészeti tevékenységéhez kívánnak szakmai segítséget adni.


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2015 január>>
HKSzCsPSzV
1
2
3
4
11
18
25
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.9157 RON
100 HUF = 1.4246 RON
1 EUR = 4.4424 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2015 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS