Sepsiszentgyörgy, 2014. december 21., vasárnap 13:19
Köszöntjük Tamás nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. december 20., szombat:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
dec 19
Háromszék Archívum
2014. december 19., péntek
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Nyílttér
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farcádi Botond:
Szakaszgyőzelem
A sepsiszentgyörgyi Majdan első győzelmeként is értelmezhetjük, hogy miközben tegnap este Böjte Csaba ferences szerzetes a létszámában egyre gyarapodó, elszántságában egyre erősebb tiltakozó tömeg előtt magyarul és románul is imádkozott – a mögötte pár lépésnyire álló Fogolyán-házban működő kormányhivatal épp vezető nélkül maradt. Bukarestben ugyanis úgy döntöttek: mindhárom székelyföldi megye prefektusát leváltják, így az elmúlt hetekben példátlan magyarellenes támadássorozatot vezénylő Marius Popicának is távoznia kell.

Közélet - Fekete Réka:
A szeretet útjáról le ne térjünk (A himnusz védelmében)
Böjte Csaba a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal előtt. Albert Levente felvételeiA szeretet parancsa mindannyiunknak szól: tisztelnünk, szeretnünk kell egymást. Az a román ember, aki a Románia területén élő más nemzetiségeket nem tudja tisztelni, szeretni, az Romániának árt, rosszat tesz, fájdalmat okoz az országnak, az az erdélyi magyar pedig, aki nem tudja tisztelni, szeretni román testvéreit, az nem jó magyar, nem jó keresztény – fejtette ki Böjte Csaba ferences szerzetes a Himnusz védelmében negyedik napja tartó sepsiszentgyörgyi tiltakozássorozat tegnapi megmozdulásán. Az egyórás délutáni együttlét alatt a prefektúra előtt mintegy kétezer ember énekelte el kilencszer a magyar himnuszt és kétszer a székely himnuszt, kétszer annyian, mint szerdán és tízszer többen, mint a hétfői első alkalommal.  

Közélet - :
A forradalomra rászerveztek egy államcsínyt (Temesvár után huszonöt évvel)
A forradalomra rászerveztek egy államcsínyt (Temesvár után huszonöt évvel)Konferenciával folytatódott tegnap a Temesváron 25 évvel ezelőtt kirobbant népfelkelésről szervezett rendezvénysorozat, az előadók kiemelték, a temesváriak szerepét a rendszerváltásban akarattal feledik, hiszen a városban kirobbant forradalomra a kommunisták rászerveztek egy államcsínyt, mely révén átmentették hatalmukat.  

Közélet - Váry O. Péter:
Belföldi hírek
Az RMDSZ módosító javaslatai A jövő évi állami költségvetés-tervezethez az RMDSZ képviselői és szenátorai számos szakterületen fogalmaztak meg módosító indítványokat, javaslataik nagy többsége a magyarok lakta megyékben zajló infrastrukturális befektetések folytatásáról, valamint újabb munkálatok elkezdéséről szólnak, így a szövetség javaslatainak elfogadásával folytatódhatna a magyar települések modernizációja – nyilatkozta Erdei-Dolóczki István, a költségvetési, pénz- és bankügyi bizottság tagja, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Ünnepre hangoló forgatag
Albert Levente felvételeLátványában, hangulatában és kínálatában is Jézus születésének közelgő ünnepét idézi a tegnap délelőtt Sepsiszentgyörgyön megnyílt karácsonyi vásár. A Bodok Szálloda előtti térre, a város karácsonyfájához kellemes muzsikaszó és ínycsiklandó illatok mellett a helyi néptánccsoportok, együttesek, óvodások és iskolások előadásai  is csalogatják az érdeklődőket.  

Közélet - :
Karácsonyi vásár Kézdivásárhelyen
A szerző felvételeA zöldségpiacon tegnap délben nyílt meg, és egy hétig tart a Gosp-Com Kft. által szervezett karácsonyi vásár.

Közélet - :
Elütötte a lovas szekeret
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, két óra előtt tíz perccel a Lemhény és Nyujtód közötti országúton közúti baleset történt.

Világfigyelő - :
EU-csúcs Brüsszelben: veszélyben és bizonytalanságban a világ
A befektetések ösztönzésére szolgáló 315 milliárd eurós csomag mellett a tagállami költségvetések megszilárdítására, valamint a bürokrácia növekedésbarát csökkentésére is szük­ség van – hangsúlyozta újságíróknak Angela Merkel német kancellár tegnap délután Brüsszelben, amikor megérkezett az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozására.  

Nyílttér - Ferencz Csaba:
Mesés karácsony
Snaps Vocal Band és Luiza Zan az árkosi kastélyban – ünnepvárás gospelritmusban. A szerző felvételeKétnyelvű, három Miku­lás-sapkás fejet megjelenítő plakátok hívják fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi Me­sés karácsony – Povestea din ajun nevű, kilencedik alkalommal szervezett programra.

Nyílttér - :
Megyei gólyabál
December 12-én, pénteken először szerveztek szupergólyabált Kovászna megyében. A résztvevőket Tőkés Hunor, a Kovakő elnöke és Farkas Szilamér, a kézdivásárhelyi ifjúsági szervezet elnöke köszöntötte. A rendezvény szintjét jelzi, hogy Fejér László kézdiszéki parlamenti képviselő nyitotta meg.

Nyílttér - :
Mi is gondozzuk a háború emlékműveit
Mi is gondozzuk a háború emlékműveit Fáj az embernek olvasni azon félreve­zető, rosszindulatú sorokat, melyeket Vá­sárhelyi Gábor József ír a Háromszék december 5-ei számában. Amikor dicsőíti önmagát, hogy I. világháborús kereszteket állítottak fel kb. négy éve, lepocskondiázza azt a tényt, hogy 1994-ben egy elhagyott Úz-völgyi temetőben felállítottak egy II. világháborús emlékművet, mely a Só­vető­patakból készült betonalapzaton (patakkövek) áll.

Magazin - :
Hamis eurómilliók
Ötven- és százeurós bankókat hamisító pénznyomdát leplezett le az olasz rendőrség a Nápoly közeli Castelnuovo egyik lakóházában, ahol 23 millió euró hamis pénzt is találtak.  

Magazin - :
Fényesebb a Szent Péter-bazilika
Fényesebb és takarékosabb világítást kap mától a Szent Péter-bazilika homlokzata és kupolája – jelentette be a Vatikán.  

Sport - :
Díjazták Sepsiszentgyörgy legjobbjait (Sportélet)
Sepsiszentgyörgy Polgár­mesteri Hivatala csütörtök délben baráti hangulatú találkozón díjazta a 2014-es esztendő legjobb megyeszékhelyi sportolóit és edzőit. 

Sport - :
Magyar és román siker (Női kézilabda, Eb)
Az ünneplő magyar kézilabdázókAz ötödik helyért játszhat ma a franciák ellen a magyar női kézilabda-válogatott a magyar–horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután szerdán 29–25-re legyőzte az olimpiai bajnok norvég csapatot.

Sport - :
Kertész Kupa Zágonban (Sakk)
Vasárnap, december 21-én 10 órai kezdéssel újra megrendezik Zágonban (a Török vendéglőben) a Ker­tész Kupa sakkversenyt. Nevezni a helyszínen lehet 9.30 órától. A szervezők szeretettel várják a vidék, a megye sakkozóit. (á)

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Adventi rendezvények * A Cimborák Bábszínház és a Gyulafehérvári Caritas együttműködésében Sepsiszentgyörgyön megtartják a negyedik adventi hétvégét: ma 17 órától Angyalkodó műhely a Caritas székhelyén felnőtteknek/fiataloknak; szombaton 17 órától az Az Ég ölelkezett ím akkor a Földdel......, a Cimborák Bábszínház előadása családoknak/érdeklődő felnőtteknek;

Közélet - :
Menesztették a székelyföldi prefektusokat
A kormány szerdai ülésén a három székelyföldi megye prefektusának leváltásáról döntött, az intézkedést csak tegnap tették közzé. A Kovászna és a Maros megyei kormánymegbízott az intézményből is távozik, Hargita megyében visszaállították az augusztus előtti állapotot a prefektus-alprefektus cserével.  

Közélet - :
Feltöltős telefonkártya előfizetőinknek (Karácsonyi ajándék)
Lapunk és a Vodafone együttműködése eredményeként idén különleges ajándékkal lepjük meg előfizetőinket. Rendszeres olvasóink ugyanis haszonélvezői lesznek egy támogató programnak, amely természetesen marketing célokat is szolgál.

Közélet - :
Antal: jó törvények kellenek, nem személycserék
Marius Popica jól ismeri az etnikai gondokat, melyek leváltásával nem oldódnak meg – jelentette ki Antal Árpád, aki szerint a sűrű prefektuscserék helyett jó, egyértelmű törvények kellenének.

Közélet - :
Hírsaláta
CEAUŞESCU KÉSZENLÉTBE HELYEZTE RAKÉ­TÁIT. Nicolae Ceauşescu 1989-ben elrendelte: a román hadsereg készüljön fel arra, hogy rakétatámadással válaszoljanak, ha esetleg a magyar honvédség megpróbál beavatkozni a romániai eseményekbe – derül ki Szöczi Árpád könyvéből.

Közélet - :
Házi őrizetből előzetesbe
Ördög András Loránd bírót szerda délután a rendőrség fogdába kísérte, a legfelsőbb bíróság a korrupcióellenes ügyészség fellebbezése után döntött a házi őrizet átváltoztatásáról az előzetes letartóztatásra – közölte a megyei rendőrkapitányság tegnapi közleményében.

Közélet - :
Ajándékozás Felsőcsernátonban
A szerző felvételeA felsőcsernátoni Bod Péter Népházban a majdani rétyi fűrészgyárnál dolgozó osztrák Zauner cég munkatársai – többek között Josef Pabinger és Henter László – szerdán este karácsonyi szeretetcsomagokat adtak át, melyeket a vállalat wallerni központjának alkalmazottjai gyűjtöttek össze.

Világfigyelő - :
Putyin bírálja a Nyugatot, és Kijevet okolja az ukrán válságért
Putyin bírálja a Nyugatot,  és Kijevet okolja az ukrán válságértFőként külső tényezőkkel magyarázta az orosz gazdaság jelenlegi nehéz helyzetét tegnapi évértékelő sajtótájékoztatóján az orosz elnök, mindazonáltal azzal biztatta hallgatóságát, hogy a legrosszabb esetben is két év alatt kilábalhatnak ebből a válságból. Az orosz televíziókban élőben közvetített évértékelőjében Vlagyimir Putyin kifejtette, hogy az olaj- és gázárak esése miatt elkerülhetetlenné válik a gazdaság diverzifikálása. A Nyugatot azzal vádolta, hogy birodalomnak képzeli magát, újabb falakat épít, ami szerinte jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb problémája.  

Nyílttér - :
Az utca hangja
KOVÁCS HAJNAL, Sepsiszentgyörgy. Egy a zászlónk, egy a himnuszunk, hiszen magyar állampolgárok vagyunk!

Nyílttér - :
Csodavárók és csodatevők
Csodaváró tekintettel nézünk a holnapba, s lelkünk mélyén gyermekkori karácsonyokra vágyunk, amikor még hittük, hogy legalább ilyenkor nem ropognak a fegyverek, a kéz ölelésre lendül, a szavak vigasztalnak, a tékozló ha­zatér, a testvér megbocsát... Azok a régmúlt karácsonyok...

Nyílttér - :
Igény a tisztulásra
A karácsony előtti néhány hét kiváló alkalom arra, hogy tükröt tartsunk önmagunk és szűkebb társadalmunk orcája elé. Hiszen nemcsak a Krisztus útját kell a keresztyén embernek egyengetnie, hanem önmagáét is, nemcsak a Megváltó ösvényét kell a gaztól megtisztítani, hanem saját sorsunkat is. Kérdezhetjük azonban: mennyire van igénye közösségünknek, az egyes emberi lelkeknek a tisztulásra?

Magazin - :
Mátray László főszerepben a Nemzeti Színháznál
Mátray László, Farkas Dénes és Reviczky Gábor az Isten ostora próbáján. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Bánffy Miklós művét állítja színpadra Vidnyánszky Attila Budapesten a Nemzeti Színházban: az Isten ostora című előadást ma mutatják be. Attila szerepét Mátray László sepsiszentgyörgyi színművész alakítja. A Bánffy Miklós A nagyúr című műve alapján született darab egy végzetes szerelemi történetet és két civilizáció, a Kelet és a Nyugat drámai találkozását jeleníti meg. Az előadás a legendás hun király, Attila történetét dolgozza fel.  

Magazin - :
Gyermekzabáló krokodilmatuzsálem
Több gyereket is megevett hajdan a világ legidősebb ismert, fogságban tartott krokodilja, amely a napokban ünnepelte 114. születésnapját egy dél-afrikai vadasparkban.  

Magazin - :
Újabb Harry Potter-novellák
Karácsonyi ajándék minden muglinak: J. K. Rowling tollából újabb Harry Potter-novellák jelennek meg a hivatalos Harry Potter-honlapon, a Pottermore-on.  

Sport - :
A jégpályák programja (Téli sportok)
* Sepsiszentgyörgyön a téli vakáció ideje alatt hétfőtől péntekig 11–13, 14–16, 19–21, szombaton és vasárnap 11–14, 15–17, 18–20 óra között korcsolyázhat a nagyközönség a teniszpályák mögötti jégpályán.

Sport - :
Gyerekek a küzdőtéren (Teremfoci)
A Sepsiszentgyörgyi Jövő SE december 20–21-én nagyszabású teremfocitornát szervez a Szabó Kati Sportcsarnokban a 7–10 éves gyerekeknek.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. BÁCS BÉLA életének 78., házasságának 46. évében 2014. december 18-án elhunyt. Temetése 2014. december 21-én délután 14 órától lesz a nyujtódi ravatalozóháztól. A gyászoló család 8008


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 december>>
HKSzCsPSzV
1
7
14
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.6474 RON
100 HUF = 1.4161 RON
1 EUR = 4.4750 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS