Sepsiszentgyörgy, 2014. október 30., csütörtök 20:55
Köszöntjük Alfonz nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. október 30., csütörtök:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
okt 29
Háromszék Archívum
2014. október 29., szerda
 • Közélet
 • Világfigyelő
 • Pénz, piac, vállalkozás
 • Nyílttér
 • Riport
 • Magazin
 • Sport
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Összes kategória
Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:
De mi lesz azután?
Pár nap van még az elnökválasztás első fordulójáig, aludhat mindenki többet is addig, és megfontolhatja, hogy kire adja szavazatát. Nem csupán azt kell nézni, hogy melyik jelölt mit ígér – azt kellene mérlegelni, hogy mi az, amit tenni fog, miután lejár a kampány, és oszlani kezd a rózsaszínű köd.

Közélet - Farkas Réka:
Lőtér helyett temető (Antal Árpád válaszol a Románok Fórumának)
A Fórum szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, ha a lőtér (felvételünkön) önkormányzati tulajdonba kerül. Albert Levente felvételeAz az érzésem, hogy a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma nem tudja, hogy Románia tíz éve NATO-tag, és bármennyire szuverén nemzetállam, katonai kérdésekben szuverenitását átadta az Észak-Atlanti Szövetségnek, ezért szüntette meg a kötelező katonai szolgálatot és ezért maradt rendeltetés nélkül létesítmények, ingatlanok egész sora – nyilatkozta tegnap Antal Árpád polgármester a román fórum egy nappal korábbi nyílt levelére reagálva, mellyel azért fordultak Victor Ponta miniszterelnökhöz, hogy megakadályozzák a sepsiszentgyörgyi lőtér átadását az önkormányzatnak.  

Közélet - :
Eurómilliós kenőpénz (Szoftverbotrány)
Az ügyészek szerint mintegy 18 millió euró kenőpénzt kapott három politikus és üzletember abban a számítástechnikai közbeszerzési ügyben, amely a rendszerváltozás óta a legnagyobb kivizsgált romániai korrupciós botránynak számít.  

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Belföldi hírek
Hrebenciuc előzetes letartóztatását kérték Őrizetbe vették tegnap kora délután a korrupcióval gyanúsított Viorel Hrebenciucot, a Szociáldemokrata Pártból korábban távozott képviselőt. Az egyelőre 24 órára szóló intézkedést annak érdekében rendelte el a korrupcióellenes ügyészség, hogy a politikus az illegális erdő-visszaszolgáltatások ügyében ne vonhassa ki magát a bűnvádi eljárás alól.

Közélet - Fekete Réka:
Lorca házában (Bemutató az M Stúdiónál)
Lorca házában (Bemutató az M Stúdiónál)Zene, szöveg és tánc Lorca nyelvén – foglalható össze az M Stúdió csütörtöki bemutatójának formavilága. A Garcia Lorca háza című táncjáték rendező-koreográfusa Barta Dóra táncművész, a kecskeméti Katona József Színház tánctagozatának vezetője, aki a 2012-ben bemutatott A per című előadás után másodszor rendez az M Stúdió színpadán.  

Közélet - Bokor Gábor:
Működik a nagyborosnyói fogászat
Dr. Szász Csaba várja a pácienseketTöbb mint húsz év kiesés után újból működik a nagyborosnyói fogászat. Az önkormányzat tulajdonában lévő rendelőt felújították, korszerű fogászati felszereléssel látták el, a környező falvak polgárait is ki tudja szolgálni. Az ittenieknek eddig Kovásznára, Sepsiszentgyörgyre kellett fogorvoshoz járniuk.  

Közélet - :
Folytatják a patakmeder szabályozását
A szerző felvételeKézdiszentléleken folytatódik a patakmeder-szabályozás, a településen kívül beton támfalat öntenek a kanyarokban, de a nyári árvíz a katrosai részen tönkretette a rögzítetlen fóliát, amit újra kell teríteni.

Világfigyelő - :
Magyar összefogás Vajdaságban
Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás-lista vezetője és Pásztor István VMSZ-elnökA Magyar Összefogás elnevezésű lista kapta a legtöbb szavazatot a magyar nemzeti tanácsi választásokon vasárnap.  

Világfigyelő - :
Petro Porosenko: A szakadárok választása aláássa a békefolyamatot
Az egész kelet-ukrajnai békefolyamatot veszélyezteti az oroszbarát szakadárok „álválasztása” – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök tegnap Kijevben, azon a megbeszélésen, amelyet James Inhofe-fal, az amerikai szenátus katonai bizottságának rangidős tagjával folytatott.  

Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:
Indul az üzleti tervek börzéje (Fiatal(os) ötletek)
Erdélyi, vállalkozó szellemű ifjak mérhetik össze gazdasági felkészültségüket december elején Sepsiszentgyörgyön, a Junior Business Club a Babeş–Bolyai Tudományegyetem helyi kirendeltségével közösen ötödik alkalommal szervezi meg az üzleti tervek versenyét.

Nyílttér - :
Névháború?
Új névtáblák a sepsiszentgyörgyi iskolákon. Kit és miért zavarnak? Fotó: ALBERT LEVENTEBevallom, soha nem értettem, miért van szükség – és kinek a ré­széről – névháborúra. Most, hogy olvasom a sepsiszentgyörgyi iskolák kétnyelvű tábláinak elhelyezése körül kialakult vitát, eszembe jut, hogy valamikor a most leginkább ellenkező román tanintézetnek is volt magyar felirata: mindjárt a ’89-es események után az akkori igazgató – aki egyébként román nemzetiségű volt – nem várt felszólításra, hanem a maga kezdeményezésére megcsináltatta és kiakasztotta a román névtábla alá a magyart.

Nyílttér - :
1956 visszavetette a kommunizmust
Minden év októberében kegyelettel emlékezünk számos elbukott szabadságharcunkra, me­lyek a magyar nép szabadságszeretetét és bátor­ságát bizonyítják, valamint a törhetetlen jellemet, az igazságos és élhető társadalom iránti el­kötelezettséget, amiért sok elődünk képes volt kockára tenni életét és személyes szabadságát.

Magazin - :
Díjazták Máté Bence természetfotóst
A díjnyertes fotó: Nagy Göncöl. Szürke gémek a Kiskunsági Nemzeti ParkbanNagy Göncöl című felvételével Máté Bence természetfotós nyerte meg a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarakat ábrázoló kategóriáját. A rangos pályázatra idén 90 országból 42 ezer nevezés érkezett.

Magazin - :
Marslakók támadják meg az Egyesült Államokat (1938. október 30.)
Orson Welles a Világok harca 76 évvel ezelőtti felvételén„A boldog befejezés csak azon múlik, hogy hol hagyod abba a történetet.” (Orson Welles)

Sport - :
Elmaradnak a hétvégi fordulók (Labdarúgás)
A megyei labdarúgó-szövetségtől kaptuk a hírt: A választásra való tekintettel e hétvégén megyénk labdarúgását érintő minden ligában, kategóriában elmaradnak a fordulók. Az új időpontokról később dönt a szövetség, és időben tájékoztatja az egyesületeket, csapatokat. (á)

Sport - :
Tisztes helytállás (Úszás)
Hét úszóval – Becze Zétény Benedek (2004-es), Maria Raluca Artene, Barabás András, Gyenge Attila, Luffy Ákos (2003-as), Tuzson Gellért, Gergely Zsolt (2002-es) – vett részt a Sepsiszent­györgyi Ciprian SC (edző: Ciprian Grosu) a Hajdú­szoboszlón megrendezett Hungarospa Kupa vetélkedőjén, ahol 12 ország 45 klubjának 610 versenyzője állt rajthoz.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Mi, hol, mikor?Könyvbemutató A Székely Nemzeti Mú­zeum Bartók Termében ma 18 órakor bemutatják Puskás Attila Alkonykor című könyvét, mely napilapunk Család rovatában 2006 óta megjelenő cikkeit fűzi egybe. Házi­gazda Magyari Lajos közíró. Közremű­ködik László Ká­roly színművész.

Közélet - :
Traian Băsescu: Magyarország nem Európa-ellenes
Magyarországról nem lehet Európa-ellenességet feltételezni Oroszországhoz fűződő gazdasági kapcsolatai miatt – mutatott rá Traian Băsescu román államfő tegnap az Adevărul hírportálnak adott interjúban.  

Közélet - Farkas Réka:
Kire szavaz Antal Árpád? (Kampányban az RMDSZ)
Fontos elmenni a vasárnapi elnökválasztás első fordulójára, és az is fontos, hogy aki ezt megteszi, az Kelemen Hunorra voksol­jon – nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, RMDSZ-elnöke, aki azt is kifejtette, képviselői tapasztalata, hogy Bukarestből csak az RMDSZ látszik.  

Közélet - :
Ki közvetít?
Nem a Project on Ethnic Relations amerikai szervezet megbízottjai közvetítettek a román pártok képviselői és az RMDSZ küldöttsége közt – jelezte tegnap Facebook-bejegyzésében Izsák Balázs.

Közélet - :
Hírsaláta
MŰKÖDIK AZ ERDŐRADAR. Listavezető Brassó megye a fa illegális szállítmányozása tekintetében: az elmúlt 15 napban, amióta működik az „erdőradar”, az online nyomkövető rendszer révén a hatóságok 16  esetet jegyeztek, míg Szeben megyében 15, Gorj és Hunyad megyében pedig 13–13-at.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Állásvásár Kézdivásárhelyen
Öt évnyi szünet után november derekán állásbörzét szervez Kézdivásárhelyen a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal. Helyi vállalkozók, készruhagyárak kérték ezt, s akad olyan kézdivásárhelyi cég is, mely jövő évi sepsiszentgyörgyi terjeszkedéséhez toboroz szakembereket – ismertette Kelemen Tibor intézményvezető.  

Közélet - :
Ima dalban fogalmazva
Az Ürmösi Unitárius Dalárda. A szerző felvételeA felsőrákosi unitárius templom adott otthont az ötödik alkalommal megszervezett Háromszék-felsőfehéri egyházkör kórustalálkozónak.

Világfigyelő - :
Uniós biztos az internetadó ellen
Vasárnap Budapesten tüntettekÉlesen bírálta az internetadó magyarországi tervét Neelie Kroes digitális ügyekben illetékes EU-biztos szóvivője tegnap Brüsszelben. Ryan Heath, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: Magyarország ma is elmarad az uniós átlagtól a digitális szektor mutatóit illetően, és rossz irány lenne, ha az internetadó bevezetése révén még inkább elbátortalanítanák az internetes adatforgalom használatát.  

Világfigyelő - :
Újraindult a párbeszéd (Örményország–Azerbajdzsán)
Ilham Aliyev, Francois Hollande és Szerzs SzargszjánÚjraindult a közvetlen párbeszéd Örményország és Azerbajdzsán elnöke között a hegyi-karabahi helyzetről, de megállapodásra nem jutottak a felek. A Francois Hollande francia államfő közvetítésével létrejött hétfői párizsi találkozón Ilham Aliyev azeri és Szerzs Szargszján örmény elnök megegyezett arról, hogy a Vöröskereszt égisze alatt adatot cserélnek a konfliktusban eltűntekről.  

Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:
Boltok a Profi árnyékában (A piac változásai)
A Profi Baróton – átalakító betelepedés. A szerző felvételeBő két hónapja nyitotta meg kapuit Barót első bevásárlóközpontja, a Profi. A barótiak már évek óta szerették volna, ha az olcsó árut helyben s nem a sepsiszentgyörgyi vagy a brassói hipermarketekben szerezhetnék be – hogy az igényt jelezzék, még aláírást is gyűjtöttek –, de a politikum több alkalommal is keresztbe tett az üzlet megtelepedését előkészítőknek.

Pénz, piac, vállalkozás - :
Hírbörze
Változatlan marad a személyi jövedelemadó Jövőre változatlan marad a személyi jövedelemadó és a társasági adó 16 százalékos kulcsa – jelentette ki Ioana Petrescu pénzügyminiszter.

Nyílttér - Nagy D. István:
Csizma az asztalon (Jegyzet)
Nemzetbiztonsági kockázatot jelent és hazaárulással is felér átadni a lőteret Sepsiszentgyörgy önkormányzatának – ezt írják a kormánynak címzett levelükben a románok civil fórumaként ismert gyülekezet vezérei.

Riport - Kisgyörgy Zoltán:
Továbbélés bányász módra
Akikért érdemes küzdeni. Albert Levente felvételeiSzomorúan köszöntött az erdővidéki bányászfalura, Köpecre az 1974-es esztendő, amikor sorra bezárták mélyművelésű szénbányáit, a Samu II.-t és az egykori Géza-bányát, a III-as részleget, s hogy a kor ideológiájához jobban passzoljon, főtárnájának a November 7. nevet adták. A köpeci embernek buszra kellett ülnie, hogy távolabb, a vargyasi bányákban vagy éppen a brikettgyárban keresse meg mindennapi kenyerét. Ettől az évtől számítjuk Köpec második mezőgazdasági korszakát, amely továbbélésre kényszerítette azt, aki nem akarta elhagyni szülőföldjét. Hogy mi a helyzet jelenleg, ottjártunkkor arra is kerestük a választ.

Magazin - :
A kulturális miniszternek nincs ideje olvasni...
Fleur PellerinVitát váltott ki a francia kulturális miniszter azzal, hogy egyetlen regénycímet sem tudott idézni Patrick Modiano francia írótól, akinek három hete ítélte oda a 2014. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia.

Sport - :
Diákolimpia (Atlétika)
Az elmúlt hétvégén három megyei atlétikaversenynek adott otthont a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedi stadion. Az eredmények: I–IV. osztály (107 részt vevő diák) * nyertesek: Zajzon Kincső (50 méter – 8.54 mp/Benkő József Általános Iskola, Bardoc), Toró Csongor (50 méter – 7.80 mp/Váradi József Ált. Isk., Sepsi­szentgyörgy), Veress Hanna (600 méter – 2:19.29 perc/Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy), Mihály Bence (600 méter – 2:12.45 perc/Váradi)

Sport - :
Sepsiszentgyörgyi siker Jászvásáron (Teremlabdarúgás, I. liga)
Az élvonalbeli futsalbajnokság 8. fordulójának hétfői zárómérkőzésén a megyeszékhelyi Sepsi FC Jászvásáron vendégszerepelt, ahol meggyőző játékkal, négygólos különbséggel magabiztosan nyert a helyi együttes ellen.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VASS JÓZSEF, a cigarettagyár volt alkalmazottja életének 61. évében 2014. október 27-én hirtelen elhunyt. Temetése 2014. október 30-án 13 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4279775


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 október>>
HKSzCsPSzV
5
12
19
26
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.5094 RON
100 HUF = 1.4308 RON
1 EUR = 4.4197 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS