Sepsiszentgyörgy, 2014. április 23., szerda 17:28
Köszöntjük Béla nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. április 23., szerda:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
ápr 19
Háromszék Archívum
2014. április 19., szombat
 • Közélet
 • Húsvét
 • Emlékezet
 • Kiscimbora
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Sport
 • Húsvéti képeslapok
 • Összes kategória
Máról holnapra - Váry O. Péter:
Vajúdó világban
Vajúdik ez a világ, és nem tudni, mit hoz a holnap. Várjuk, egyre csak várjuk a tavaszt és a feltámadást, és ha bizonyosság az, hogy a természet ciklikusan ismétli önmagát – mi lesz a feltámadással? Merthogy ez sem a népek tavasza lesz, az már bizonyos.

Közélet - :
Áldott húsvéti ünnepeket
Michelangelo: PiétaEgy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét.

Közélet - :
Elhunyt Gabriel García Márquez
Elhunyt Gabriel García Márquez87 éves korában elhunyt Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején szerzője.

Közélet - :
Hírsaláta
MAROSVÁSÁRHELYEN HÚSZ ÉVVEL EZ­ELŐTTI TÉMÁKRÓL VITATKOZNAK. Ciprian Dobre, Maros megye tanácselnöke és párttársai Sütő-szobor, Kossuth utca, katolikus főgimnázium nélküli Maros­vásárhelyt akarnak, politikai primitivizmusról, törvénytelen szavazásról, árulásról beszélnek. Dobre kijelentette: a liberálisok soha nem fogják megszavazni a Sütő-szobrot, elutasítják ugyanakkor a katolikus főgimnázium létrehozását az Unirea líceum épületében, és nemmel szavaznak a Kossuth Lajos utcára is. Peti András alpolgármester ellenben kijelentette: kitartanak a Kossuth Lajos utca elnevezése, a Sütő András-szobor felállítása mellett, hiszen nagy írónk megérdemli, hogy köztéri szobra legyen Marosvá­sárhelyen, méltó helyen, a Színház téren. (Népújság)

Közélet - Fekete Réka:
Vendégváros Budapesten (Sepsiszentgyörgy)
Húsz helyi zenész, a Cimborák Bábszínház és kézművesek népszerűsítik Sepsi­szentgyörgyöt szombaton és vasárnap a III. Budavári Húsvéti Sokadalomban, de visznek magukkal Diószegi-féle pityókás kenyeret, hagyományos módon elkészített Bertis-termékeket, és bemutatják Háromszék vendégforgalmi értékeit is.

Közélet - Fekete Réka:
Magyar nyelv és irodalomból a legjobbak (Háromszékiek a tantárgyversenyeken)
Országos első helyezést értek el a háromszéki diákok az összesített díjak tekintetében a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyen, de más területeken is a tavalyinál jobban szerepeltek a vakációban tartott, illetve véget ért versenyeken. Eddig negyvennégy I–III. helyezést, dicséretet,  különdíjat kaptak a megye tanulói, de a versenyek még több helyen folytatódnak.

Közélet - :
Feketemunka félreértésből?
A napszámostörvény félreértelmezése miatt jogtalanul dolgoztatott 300 személyt egy országos hálózatú bevásárlóközpont megyénkben két helyen –  deríttette ki a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság adócsalás elleni ügyosztálya és a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség.

Közélet - Váry O. Péter:
A sok munka, a sok jövés-menés
Fotó: Henning JánosAnna néni már egy héttel ezelőtt – mikor megtudta, hogy századik születésnapjára idegenek is felköszöntik – elvitette magát a fodrászhoz.

Közélet - Váry O. Péter:
Évadnyitó az Istálló Galériában
A szerző felvételeA kolozsvári Ion Andreescu Képző­mű­vészeti Főiskola ta­valyi végzőseinek kö­zös tárlatával nyitotta az idei kiállítási évadot az Árkosi Mű­ve­lődési Központ, mint Kopacz Attila intéz­mény­vezető be­szédé­ben fogalmazott, pálya­kezdők karompróbálgatási kísérletei a kiállított alkotások.

Húsvét - :
Czakó Gábor: Húsvétforradalom
Raffaello: Krisztus színeváltozása (részlet)1. A csoda forradalom. A világ addigi törvényeinek fölfüggesztése, ha úgy tetszik, fölborítása. Ma nem szokás hinni a csodákban, inkább a forradalomban szokás, mely vagy győz, vagy nem győz, ha győz, a győztesek keserves ízeket éreznek hamarosan, a dolgok kibicsaklanak kerékvágásukból, s hiába mentek ki az oroszok, hiába bukott meg a kommunizmus, az emberek kutyául érzik magukat. Még a tavasz is mintha akadozna.

Húsvét - :
Dsida Jenő: Nagycsütörtök
Prokop Péter: „Én pedig mondom néktek”Nem volt csatlakozás. Hat óra késést jeleztek, és a fullatag sötétben hat órát üldögéltem a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön.

Emlékezet - :
Húsvét a harctéren az első világháború idején
Tábori postai lapra rajzolt üdvözlet2014-ben az első világháború, amint akkor nevezték, a Nagy Háború kitörésének századik évfordulójára emlékezik Földünk lakossága. 1927-ben a Hadtörténelmi Levéltár munkatársai által össze­állított kimutatás Nagy-Magyarország emberveszteségét a következőképpen foglalja össze: az 5,5 millió hadköteles személyből 3,3 millió katona vonult be.

Emlékezet - :
Sombori Sándor: Gábor Áron (7.)
Közben leszállt az est, elült a munka zaja, a zsellérházakból az udvarra esett a rőzsetűz világa. Az üstökben forrt a víz, vacsorához készülődtek a megfáradt cselédek. A masina elkészítésének örömére az ispán egy korsó bort küldetett Gábor Áronnak. Vacsora után a két barát folytatta a beszélgetést.

Kiscimbora - :
Zelk Zoltán: Fölkeltek a madarak
Hamarabb, mint a Nap, fölkeltek a madarak.

Kiscimbora - :
Gárdonyi Géza: A kis csacsi meg a nagy nyuszi
Boros Kriszta, Sepsiszentgyörgy– Kelj fel, kis csacsi fiam – szólt hajnalban a nagy csacsi az istállóban. Kiviszlek ma a mezőre. Hopp, felugrik a kis csacsi. Összeüti a bokáját. Jó reggelt kíván a mamájának és kérdezi a fülét vidáman megbillentve.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Megemlékezés Fájdalommal emlé­kezünk a miklósvári GYENGE M. IMRÉNÉ BIDIGA ERZSÉBETRE halálának negyedik évfordulóján. Drá­ga emléke szívünkben örökké élni fog. Nyugodj békében, drága jó édesanyám. Szerettei 20805/b

Sport - Tibodi Ferenc:
Kikapott, és a harmadik helyért játszik a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)
Fotó: Henning JánosNem tudta kihasználni a hazai pálya előnyét, és 14 pontos különbséggel kapott ki a Sepsi-SIC az Aradi ICIM-től a női kosárlabda Nemzeti Liga elődöntőbeli párharc második összecsapásán.

Sport - :
Zágoni vereség és papolci döntetlen (Labdarúgás, III. liga)
Idegenben  léptek pályára a háromszéki csapatok a harmadosztályos futballbajnokság rájátszásának első körében: a Zágoni FC a Târgoviştéi Chindia, míg a Popolci FC Szászrégen vendége volt. Eredményeik: Târgoviştéi Chindia–Zágoni FC 1–0 és Szászrégen–Papolci FC 0–0. (t)

Húsvéti képeslapok - Borcsa János:
Amikor az ülüből róka lett
Amikor az ülüből róka lettNemzedékeken keresztül kíséri ragadványneve az embert a székelyeknél. Szülőfalumban, Kézdiszent­léleken ma is alig van család, amelyet ne ilyen néven emlegetnének, már csak a sok azonos családnevűt, Bartókot, Kovácsot, Molnárt s a többit megkülönböztetendő is.

Húsvéti képeslapok - Váry O. Péter:
Lujza bosszút áll
Húsvéti üdvözlőlapok József Álmos gyűjteményébőlLujza megelégelte. A kölnit, a pacsulit, a parfümöt, az illatszerek bódító egyvelegét, de még a vizet is. Megunta a locsolórigmusoknak álcázott pajzán célzásokat, az eredetiségnek teljességgel híjával levő bökverseket, melyekre pedig oly büszkék kiötlőik, meg a tizenöt éve mindig felbukkanó ajtó mögött állok kezdetűt, holott a néha változó folytatása olykor poétikai magasságokba lendülő, bár többnyire a silányság mélységét is alulmúló.

Közélet - Szekeres Attila:
Az örök élet ünnepe (Húsvéti pásztorlevelek)
A megújuló természet évről évre azt hirdeti, hogy minden élni akar. Húsvét ünnepének nagy üzenete is ez: az élet győzedelmeskedik az elmúlás felett, hirdeti az unitárius püspök húsvéti üzenetében. Hason­lóképpen a többi erdélyi magyar történelmi egyház vezetője is a feltámadás ünnepére pásztorlevélben köszönti híveit. Az alábbiakban üzeneteikből szemlézünk.

Közélet - :
Legyen az ellenállás jelképe (Nagypénteki felhívás a székely zászló védelmében)
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint a készülő zászlótörvény „egyetlen világos célja a székely zászló szabad használatának korlátozása”, ezért a leendő törvény bojkottjára szólítja fel Izsák Balázs a székelyföldi önkormányzatokat. Nagypénteki felhívásában az SZNT elnöke egyúttal mozgalmat hirdetett a székely jelképek védelméért, mint foglamazott: „legyen a székely zászló mától a székely nemzeti ellenállás, a székely feltámadás jelképe is!”  

Közélet - Váry O. Péter:
Belföldi hírek
Újra fontos az észak-erdélyi autópálya Az RMDSZ kezdeményezésére a kormány újra prioritásai közé tűzte az észak-erdélyi autópálya kivitelezési munkálatait – ismertette Borbély László, a szövetség politikai alelnöke. Elmondta, az Országos Út- és Autópálya-építő Társaság idei költségvetéséből 256,5 millió lejt fordítanak az autópálya munkálatainak folytatására, az összeget a Berettyószéplak–Bors közötti útszakaszra irányozták elő.

Közélet - Farkas Réka:
Külföldi hírek
Megállapodás Genfben Megállapodás született az ukrán válság megoldására összehívott genfi négyoldalú találkozón a feszültség enyhítését célzó konkrét lépésekről. John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tervezettnél sokkal hosszabb ideig, több mint hét órán át tanácskozott, hol négyoldalú, hol kétoldalú megbeszéléseken.

Közélet - Fekete Réka:
Csak béke legyen
Készülnek a vadcsalánnal, málnalevéllel mintázott tojások    Albert Levente felvételeJó hangulatban készülődtek nagypénteken a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthon lakói és bejárói a húsvétra, némelyek tojást festettek, mások kalácsot gyúrtak, sütöttek, és még az is bekapcsolódott a tevékenységekbe, aki kedvenc szórakozását, a römit hagyta ott a közösség kedvéért.  

Közélet - :
Ajándék kászonimpéri gyermekeknek
A kézdivásárhelyi Zarah Moden és a New Fashion alkalmazottai kreatív húsvéti díszek készítésében segítettek a kászonimpéri Szent Katalin Gyermekotthon huszonnyolc lakójának.

Közélet - :
Nem kellenek a fegyencek
Nem keltette fel a háromszéki cégek érdeklődését az Országos Börtönigazgatóság ajánlata, mely márciusban tájékoztatta a területi szakhivatalokat, hogy munkaerőt biztosítana vállalkozások számára.

Közélet - Ferencz Csaba:
Több mint koncertsorozat (Terra Siculorum gitárfesztivál)
Podhorszky Gábor budapesti gitárművész koncertje Árkoson – egy szál gitárral a közönség előtt              A szerző felvételeA Harmonia Cordis Egyesület hetedik alkalommal szervezte meg a székelyföldi klasszikusgitár-fesztivált.  

Közélet - Váry O. Péter:
Vízbe dobott kő (Kármentő)
Kis friss levegőt hozott a háromszéki képzőművészeti életbe az árkosi Istálló Galéria csütörtök este megnyílt kiállítása – jelentette ki a tárlatot megnyitó Kopacz Attila.

Húsvét - :
Gömöri György: Ír költő Dsida-verse
Amikor 2012 decemberében 58 éves korában Dennis O’Driscoll váratlanul elhunyt, az ír és a brit sajtó egyöntetűen „óriási veszteségnek” nevezte távozását. O’Driscoll egy Thurles nevű kisvárosban született, a du­lini University College-ben végzett jogot, majd utána évtizedeken át az ír vámhivatal alkalmazottjaként kereste kenyerét.

Húsvét - :
Dennis O`Driscoll: Állomás
Dsida Jenő versére   A vasúti bemondó hangja túl forró zsírként serceg: bejelenti, hogy helyi vonatunk három órát késik. Zavaros magyarázat, utalás kapcsolótábla-bajokra.

Emlékezet - :
Babits Mihály: Húsvét előtt
(részlet) S ha kiszakad ajkam, akkor is, e vad, vad március évadán, izgatva belül az izgatott fákkal, a harci márciusi inni való sós, vérizü széltől részegen, a felleg alatt, sodrában a szörnyü malomnak:

Kiscimbora - :
Szilágyi Domokos: Naphívogató
Szél, szél, fújj, fújj, fújj, nap, nap, bújj, bújj, bújj, felhők mögül bújjál ki,

Kiscimbora - :
Enyedy György: Tojásfestés – bökkenőkkel
Dobra Abigél Anna, SepsiszentgyörgyPár nappal húsvét előtt jókora plakátot szegeztek ki a Kerekerdő közepén álló bikkfa törzsére:

Kiscimbora - :
Osváth Erzsébet: A hét ügyes tapsifüles
Gyalogösvény, Patakpart, A hét nyuszi Hova tart?

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Lapunk következő száma április 23-án, szerdán jelenik meg.

Sport - :
Továbbjutott a Sepsi FC (Teremlabdarúgás, Román Kupa)
A megyeszékhelyi Sepsi FC 7–2 arányban nyert Déva vendégeként a futsal Román Kupa negyeddöntőjében.

Sport - :
Az első Erdélyi Jégkorongliga (Jégkorong)
A Hargita megyei Jégkorongliga kezdeményezte Erdélyi Jég­ko­rongliga (Transylvanian Hockey League, röviden THL) küzdelmeire tizenhárom Brassó, Kovászna és Hargita megyei gyerekcsapat (U12 és U14) nevezett és játszott a két korcsoportban 142 mérkőzést.

Húsvéti képeslapok - Demeter J. Ildikó:
Három nyelven a hegyen
Három nyelven a hegyenFélálomban valami suttogó jövés-menést, elfojott kuncogást észleltem, a visításra megébredtem, aztán kicsapódott az ajtó, nevetés és friss levegő tódult be, és felültem.

Húsvéti képeslapok - Mózes László:
Feltámadás
Fiatalabb korában kisfiús hancúrozásként tekintett a húsvétra. A hétfői eseményfolyamon kívül egyéb nem is nagyon érdekelte, ám megérintette a bolyongás kalandja barátokkal, versikékkel, lányok tétova örömével.


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 április>>
HKSzCsPSzV
6
13
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.2292 RON
100 HUF = 1.4529 RON
1 EUR = 4.4698 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS