Sepsiszentgyörgy, 2014. október 23., csütörtök 03:37
Köszöntjük Gyöngyi nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. október 23., csütörtök:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
okt 22
Háromszék Archívum
2014. október 22., szerda
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Pénz, piac, vállalkozás
  • Riport
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
Édesek és mostohák
Marius Popica prefektus levelét megírta. Sóhajtozik, szomorkodik, talán még könnyeket is ejtett, amiért Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, no meg mi, magyarok nem szeretjük, tiszteljük eléggé a román államot, mely édesanyaként viseli gondunkat.

Közélet - Hecser László:
Községi útra és kórházra költenek (Barót)
A szerző felvételeRendkívüli tanácsülésen döntöttek Barót önkormányzati képviselői 862 ezer lej elosztásáról. Jutott községi útra, kórházra, és pénzt különítettek el egy évek óta kifizetetlen számla rendezésére is, ám a vita így sem maradt el.  

Közélet - :
Lemondott Viorel Hrebenciuc
Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Viorel Hrebenciuc, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) egyik meghatározó politikusa, a képviselőház egyik alelnöke. A lemondást maga Hrebenciuc közölte a médiával. Elmondta, hogy személyes döntésről van szó, előtte nem konzultált senkivel a pártjából. Azt is közölte, hogy az SZDP-ből nem lép ki. Lemondása csak akkor válik hatályossá, ha a képviselőház egésze tudomásul veszi.  

Közélet - Váry O. Péter:
Belföldi hírek
Az adófegyelem a kulcsszó A kormány középtávú célkitűzései közé tartozik az évi 5–6 százalékos gazdasági fejlődés, amit az adó- és pénzügyi fegyelem megtartásával lehetne megvalósítani – jelentette ki Ioana Petrescu pénzügyminiszter, rámutatva, így Románia behozhatja lemaradását a többi európai állammal szemben.

Közélet - Demeter Virág Katalin:
Botladozó szakmai képzés
Kedvezőtlen helyzetet teremthet a munkaerőpiacon egy nemrégiben megjelent tanügyminisztériumi rendelet, mely lényeges passzust töröl a felnőttképzésre vonatkozó jogszabályból. Az uniós normákhoz igazított intézkedés éppen azt a munkavállalói kategóriát fosztja meg a képesítés lehetőségétől, melynek a legnagyobb szüksége lenne arra, hogy munkaerő-piaci felzárkóztatása érdekében egyszerű szakmákat sajátíthasson el.  

Közélet - Fekete Réka:
Apródok a fakanálnál
A nyári szünet után pénteken újraindul a sepsiszentgyörgyi Írisz Házban A fakanál körbejár adománygyűjtő vacsorasorozat, ezúttal a cukorbeteg gyermekek Szabadtűzi Lovagrend Apródjai csoportja veszi kézbe a fakanalat.  

Közélet - :
Nem kellett a csúszópénz
A korrupcióellenes hatóság Kovászna megyei osztálya tetten ért egy brassói gépkocsivezetőt, aki rendőrbiztost akart lefizetni, hogy ne függessze fel jogosítványát – tájékoztatott a hivatal. Hétfő délután C. S., az uzoni őrs munkatársa megállított egy brassói rendszámú furgont a főúton. Érezte, hogy a sofőr lehelete nem tiszta, és megfújatta.

Közélet - :
Óriáskaralábé Kézdisárfalván
A szerző felvétele7,5 kilós óriáskaralábé termett idén a kézdisárfalvi Mojzi Gabriella kertjében. A zöldségtermesztéssel fog­lalkozó Mojzi családnál ez az első alkalom, hogy ekkorára nőtt a karalábé. Ezenkívül tucatnyi 25–30 kilogrammos sütőtököt is betakarítottak. (iochom)

Világfigyelő - :
Repülőgép-balesetben meghalt a Total vezetője Moszkvában
Repülőgép-balesetben életét vesztette a Total francia olajipari cég elnök-vezérigazgatója Moszkvában. A 63 éves Christophe de Margerie gépe felszállás közben a ködben egy hókotrónak ütközött a vnukovói nemzetközi repülőtéren. A francia üzletember az orosz kormány által a külföldi befektetésekről szervezett eseményen vett részt hétfőn a Moszkva közeli Gorkijban.  

Pénz, piac, vállalkozás - :
Székelyföldi informatikusok Stuttgartban
Az  IT Plus Klaszter képviselői a németországi expón – kapcsolatokat építenekAz egyik legrangosabb európai szakmai serwww.messe-stuttgart.de/en/where-it-works/egszemlén vett részt a tavaly alakult IT Plus Klaszter: a székelyföldi információ-technológiával és kommunikációval foglalkozó vállalkozások szerveződésének öttagú küldöttsége a stuttgarti Where IT works elnevezésű konferenciával egybekötött expón képviselte a székelyföldi IT-seket.  

Pénz, piac, vállalkozás - :
Energiahatékony házak elérhető közelségben
Épülő passzívház SepsiszentgyörgyönMár unalomig ismételt az az európai irányelv, miszerint 2021. január elsejétől minden használatba vett új – azaz a közeljövőben tervezendő – lakóépület energiaigénye közel nulla kell hogy legyen. A határidő közelsége ellenére mind a hatóságok, mind az építkezésben érdekelt szakemberek közömbösek az energiahatékony építkezés iránt. Mindezek dacára a III. Székelyföldi Fenntartható Építészet szervezőinek olyan szakembereket sikerült meghívniuk Sepsiszentgyörgyre, akik gyakorlati példákat, technológiákat ismertettek az energiahatékony építészet szakterületéről.  

Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:
Az újraiparosítás útjai (Klaszterértekezlet)
Tucatnyi klaszter képviselője jött Sepsiszentgyörgyre, hogy egy találkozó során a sajátos gazdasági érdekek mentén létrejött szerveződések helyzetét és kilátásait számba vegyék. A Központi Régióban szerveződött klaszterkonzorcium részeként a szerteágazó együttműködési lehetőségeket vizsgálták a résztvevők.  

Magazin - :
Zenével a napsütötte Itáliába (Kezdődik a hangversenyévad)
Ahhoz képest, hogy a levegő hűvösebb Önöknél, mindig meleg fogadtatásban volt részünk, fantasztikus közönségük van – vélekedett Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti filharmónia vezetője, aki reméli, hogy zenéjükkel a napsütötte Itáliába kalauzolják el a sepsiszentgyörgyi közönséget. A hangversenyévad idei első koncertjét a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filhar­mónia Consonantia Kamarazenekara adja pénteken 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében.  

Magazin - :
Átadták a Magyar Nyelvőr díjakat
Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az ELTE tanszékvezető tanára és Tóth Etelka főiskolai docens, több magyar helyesírási kiadvány szerkesztője vehette át a Magyar Nyelvőr Díjat hétfőn Budapesten. Péntek János nyelvésznek, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudomány­egyetem tanárának, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökének október 3-án Marosvásárhelyen adták át az elismerést.  

Sport - :
Galacon játszik a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)
A megyeszékhelyi Sepsi-SIC ma a Galaci Phoenix vendége lesz a női kosárlabda nemzeti liga hétközi fordulójában.

Sport - :
Épül a második leggyorsabb pálya
A Forma–1 második leggyorsabb pályája épül Mexikóban, ahol húsz év után jövő novemberben rendeznek ismét futamot.

Sport - :
Öt év börtön Pistoriusnak
Öt év börtönre ítélték tegnap Oscar Pistorius dél-afrikai mozgássérült sportolót, akit gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek. Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a zuhanykabin ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
1956-os megemlékezések Sepsiszentgyörgyön a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében ma 18 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében ünnepi műsor Nekünk nem szabad feledni… címmel.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Kihallgattak egy szakértőt (Folytatódik a Mikó-per)
Újabb kis lépést tettek a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítási perében tegnap a ploieşti-i táblabíróságon: kihallgatták az épületet felértékelő sepsiszentgyörgyi szakértőt, és bekérték a brassói táblabíróság egy régebbi határozatát. A következő tárgyalásra három hét múlva, november 12-én kerül sor.  

Közélet - Farkas Réka:
Olvasmány a prefektusnak
Kulcsár-Terza Józsefnek, az MPP elnökének is felkeltette figyelmét Marius Popica prefektus hétfői levele, bár nem ő volt a címzettje, hanem Antal Árpád polgármester, tegnap délelőtt hivatalosan is iktatta válaszát a kormánybiztosi hivatalban.

Közélet - :
Strasbourg megerősítette: volt ügynök nem lehet közhivatalnok
Sem a családi és magánélethez való jogot, sem a diszkrimináció tilalmának elvét nem sérti, ha megtiltják valakinek közhivatal viselését, mert együttműködött az állampárti titkosszolgálatokkal – mondta ki tegnapi ítéletében Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága. A bíróságtól Petre Naidin egykori, Călăraşi megyei alprefektus és parlamenti képviselő kérte, hogy fizettessen kártérítést Romániával, de a bírák szerint a korábbi politikusnak az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett jogai nem sérültek.  

Közélet - :
Hírsaláta
KORRUPTAK PARLAMENTJE. A Hotnews.ro hírportál összesítése szerint az 580 tagú parlament 35 tagjának gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással, legtöbb esetben valamilyen korrupciós ügyben: 11 ellen vádat emeltek, 17 ellen bűnvádi eljárás folyik, kettőt első fokon elítéltek, egy jogerős, felfüggesztett börtönbüntetést kapott, négy esetében – akik kormánytagok voltak – a parlament nem járult hozzá a bűnvádi vizsgálat lefolytatásához. Rajtuk kívül három törvényhozó elveszítette a mandátumát, mert letöltendő börtönbüntetésre ítélték, egy pedig önként lemondott, hogy bírósági ügye ne vessen rossz fényt a szenátusra.

Közélet - Fekete Réka:
Több műfaj a táncszínpadokon (Erdélyi hivatásos táncegyüttesek találkozója)
Táncszínházi produkció, folklórműsor, táncdráma, mesejáték – több műfajban valósítják meg hagyományőrző elképzeléseiket az erdélyi hivatásos néptáncegyüttesek, amelyek közül néhányat bemutattak hétvégén a tizedik, Csíkszeredában tartott találkozón.  

Közélet - :
Diákok a Háromszék szerkesztőségében
Albert Levente felvételeBarabás Andrea tanítónő és Kerekes Jenő igazgató vezetésével a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotája újságíró szakkörének diákjai látogattak tegnap a Háromszék szerkesztőségébe, hogy közelebbről megismerkedjenek az újságírói munkával, megnézzék, miként készül a lap.

Közélet - :
Eltűnt kiskorúak
A rendőrök Sepsiszentgyörgyön azonosították azt a 15 éves lányt, aki augusztusban eltűnt gelencei otthonából.

Világfigyelő - :
Szijjártó Washingtonban tárgyalt (Beutazási tilalom)
Szijjártó Péter (középen) megérkezik a washingtoni külügyminisztériumbaA jövő héten hallgathatja meg az amerikai beutazási tilalommal összefüggésben az Országgyűlés külügyi bizottsága Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Ez a testület tegnapi budapesti ülésén hangzott el. A Nol.hu ugyanakkor azt írja, Orbán Viktor kifejezetten ingerült az amerikai vízumbotrány miatt, mert kirobbanása előtt nem tudott semmit az ügyről. A kormányfő a helyzet rendezését várja külügyminiszterétől, aki tegnap utazott az USA-ba. Magyarország nem fogadja el, hogy megkér­dőjelezzék demokratikus elkötelezettségét, és ismételten kérte, hogy az Egyesült Államok tárja fel a korrupcióvádakkal kapcsolatos bizonyítékait – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter, miután Washingtonban Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel tárgyalt.  

Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:
Az értékek találkozója (Díjátadó gála Kézdivásárhelyen)
Debreczeni László alelnök átadja az elismerést. A szerző felvételeMint már hírül adtuk, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik legfontosabb eseményére, a cégek rangsorolására és a vezető vállalkozások díjazására idén először nem Sepsiszentgyörgyön, hanem a kézdivásárhelyi Atrium vendéglőben került sor. A huszonegyedik alkalommal megtartott, Top 2013-as díjátadó gálán több mint száz háromszéki vállalkozó, partnerintézmény, a megyei és helyi önkormányzat képviselője volt jelen.  

Pénz, piac, vállalkozás - :
Hírbörze
Ingyenes diploma alkalmazott szakmunkásoknak Néhány hónapja indult egy európai uniós projekt, amiben a munkaerő-ügynökség is részt vesz – közölte György Alpár János. Az ügynökség munkatársa szerint a tervezet azoknak a cégeknek szól, amelyek a következő egy évben (2015 szeptemberig) vidéki (falusi) munkakereső személyt alkalmaznak, kizárólag szakmunkára. Ebben az esetben az alkalmazott ingyenesen a szakképzését igazoló diplomát kaphat.

Pénz, piac, vállalkozás - Fekete Réka:
Idősgondozót is képeznének (Egészségügyi technikum)
Betelt a patikákban a munkaerőpiac, ezért a sepsiszentgyörgyi egészségügyi technikum szünetelteti a gyógyszerész-asszisztensi képzést, idén első évet nem indított, jövőre az általános szak mellett idősgondozó-osztályt is hirdetnének.  

Riport - Kisgyörgy Zoltán:
Vetés ideje Angyaloson
Albert Levente felvételeiSokféle módon jutott kritikus helyzetbe mifelénk a termőföld sorsa. Egyre gyérül az emberöltő, amely igazából szerette a földet, annak művelését, s a felnövekvők között mind kevesebb, aki örökölte elődeitől ezt a szeretetet. Nemcsak  lélekszáma fogy az időseknek, hanem ereje is. Ritka már, aki igásállattal műveli a földet, mezőgépek vásárlására pedig csak a tehetősebbek vállalkozhatnak. Egyre több a pénzért dolgozó farmer, akinek munkájára rá van utalva az erőtlen földtulajdonos. Legrosszabb a helyzet, amikor valakinek túl kell adnia felmenőitől örökölt földjein, székely földvagyonán.  

Magazin - :
Meghalt René Burri fotóművész
René Burri a Che Guevara-portrékkalRené Burri, a Che Guevara-portréiról ismert svájci fotóművész a 20. század legnagyobb fotográfusainak egyike.

Magazin - :
Háromszéki kalauz (Kézdicsomortán–Kézdialmás–Lemhény vidéke – 20.)
Háromszéki kalauz (Kézdicsomortán–Kézdialmás–Lemhény vidéke – 20.)Csomortán felett, az Aszalvány (1) és Várpatakok (2) által közrefogott ormon, az úgynevezett Csuklyányon fekszik Csomortán vára, ahogyan azt a nép nevezi. A megyei múzeum egykori ásatásainak nyomán fény derült arra, hogy itt valamikor emberek laktak. Három és fél ezer éves bronzkori várat, erődített települést tártak fel.

Sport - :
Nyert a Petrolul (Labdarúgás)
A Petrolul a Ceahlăul elleni találkozó mindkét félidejében lőtt egy gólt, s ezzel 2–0-ra diadalmaskodott a román I. ligás pontvadászat 11. fordulójának zárómeccsén, és 5 pont a hátránya az éllovas Steauához képest.

Sport - :
Hülkenberg jövőre is a Force Indiánál (Forma–1)
A Force India hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy Nico Hülkenberg 2015-ben is náluk versenyez.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kisborosnyói TÁNCZOS ANDRÁSNÉ szül. MÁRK MARGIT 89 éves korában hosszas betegség után elhunyt. Temetése 2014. október 22-én 14 órakor lesz a kisborosnyói temetőben. A gyászoló család 4279589


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 október>>
HKSzCsPSzV
5
12
19
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.4793 RON
100 HUF = 1.4414 RON
1 EUR = 4.4166 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS