Sepsiszentgyörgy, 2014. szeptember 19., péntek 04:45
Köszöntjük Vilhelmina nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. szeptember 19., péntek:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
sze 18
Háromszék Archívum
2014. szeptember 18., csütörtök
  • A kréta körül
  • Közélet
  • Világfigyelő
  • Család
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
Székely autonómia skót segítséggel
A skót függetlenségi népszavazás közeledtével egyre gyakrabban hallhattuk, bármi lesz a voksolás végkimenetele, következő naptól megváltozik Európa, más lesz körülöttünk a világ.

Közélet - :
Szilágyi Zsoltot támogatja az SZNT
Az autonómia erdélyi híveit arra szólította fel Izsák Balázs SZNT-elnök, hogy a novemberi államfőválasztáson Szilágyi Zsoltra, az EMNP jelöltjére szavazzanak, előtte pedig aláírásukkal támogassák indulását. Ő maga is aláírt egy ívet a néppárti politikussal közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatón.

Közélet - Iochom István:
Iskolabuszok sofőr nélkül (Kétszer vették át a kampányajándékot)
„Megköszöntem Victor Ponta miniszterelnöknek az iskolabuszt, mivel nagy szükségünk lenne rá, de azt kértem tőle, hogy biztosítsák a fizetésalapot is a gépkocsivezető részére, mivel nem tudunk sofőrt alkalmazni.

Közélet - :
Tűzoltókra lenne szükség
Gyengén áll személyzet tekintetében a megyei sürgősségi felügyelőség – fogalmazott az előző nyolc hónap tevékenysége értékelésekor Gheorghe Alfons György ezredes.

Közélet - :
Épül a második ravatalozóház
A gelencei Szaladári temetőben elkezdődött a ravatalozóház építése – tudtuk meg Cseh József polgármestertől –, melyet már az előző községvezetés is tervezett, de csak most sikerül kivitelezni.

Közélet - :
Lezárta listáit az RMDSZ
Kelemen Hunor szövetségi elnök államfőjelöltségét közel 270 ezren támogatták, az RMDSZ tegnap befejezte a novemberi elnökválasztáson való részvételhez szükséges támogatói aláírások gyűjtését.

Közélet - :
Hirsaláta
VILLÁMCSŐDÜLETEK IGAZOLTATÁSSAL. Skó­cia függetlenségének támogatói Marosvásárhelyen, Csíksze­redában, Gyergyószentmiklóson is villámcsődületeket tartottak, amelyeken 25–30 személy jelent meg.

Közélet - Bokor Gábor:
Pusztulnak a fenyvesek
Albert Levente felvételeKovászna Város Helyi Tanácsának legutóbbi ülésén a városatyák 1500 köbméter fenyőfa kitermelését hagyták jóvá. A fát a város tulajdonában lévő erdőkből vágják ki, a kitermelés 2015-ig folyik. A  határozattervezet tárgyalásakor a Kovásznát övező fenyőerdők állapotára vonatkozó megjegyzések is elhangzottak, megkongatták a vészharangot: meggondoltan kell kitermelni a kincset érő tűlevelű erdőket.

Közélet - Hecser László:
Megbecsülik az erdőt (Bölön)
Egyre működőképesebb, egyre több hasznot hajt a Borvíz pataka és a Kisbölönpatak közti erdő tulajdonosainak, hogy összefogtak, s mintegy ötszáz hektárra tehető vagyonukat közösen próbálják hasznosítani.

Világfigyelő - :
Függetlenségükről szavaznak ma a skótok
Skót függetlenségpártiakMa dönti el Skócia lakossága, hogy szűkebb hazája, a 307 éves Nagy-Britannia tagja maradjon-e, vagy független országgá váljék. A szavazólapon az a kérdés szerepel majd, hogy Független ország legyen-e Skócia? A szavazóknak az igen vagy a nem szó beikszelésével kell választ adniuk a kérdésre. A függetlenséget elvetők szűk többségét mutatják a skót népszavazás előtt elvégzett utolsó közvélemény-kutatások.

Világfigyelő - :
Röviden
Példaértékű nemzetiségi politika Példaértékűnek nevezte Horvátország nemzetiségi politikáját az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának fideszes elnöke tegnap Eszéken a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.

Család - :
Veszélyes játékok
A nedvesség hatására erősen duzzadó anyagból készült gyerekjátékok veszélyesek, lenyelve akár bélelzáródást vagy fulladást is okozhatnak – figyelmeztet a magyar Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Család - Puskás Attila:
Fenyvesek őszi gombakínálata (Most szedhető)
Vöröses nyálkásgombaA nagy gombák közül több csoportra jellemző a fákkal vagy lágyszárú növényekkel való együttélés (szimbiózis).

Család - :
Gyermekeink
GyermekeinkFannika, Kézdiszentkereszt.  Iochom István felvétele

Sport - :
Ötödik Sugás-futás (Atlétika)
A Háromszéki Europe Direct Iroda és a sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör idén is megszervezi a már hagyományossá vált Sugás-futást (támogatók: Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megyei Ifjúsági és Sportigazgató­ság).

Sport - :
Foghíjas forduló (Teremlabdarúgás, I. Liga)
A román futsalválogatott spanyolországi vendégszereplése miatt csak három mérkőzést rendeztek meg a 2014–2015-ös teremlabdarúgó-bajnokság második köré­ben.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Színház A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház kamaratermében ma 19 órától Pintér Béla Kaisers TV, Ungarn című előadását játsszák Porogi Dorka rendezé­sében.

A kréta körül - Bokor Gábor:
Új tanév régi gondokkal (Orbaiszék)
Kovásznán többé nem ázik a tornateremAz oktatásban országszerte tapasztalható gondokkal Orbaiszéken is szembe kell nézniük tanároknak, diákoknak, szülőknek – de a gondok mellett arra is kíváncsiak voltunk, milyen tervekkel, kilátásokkal indult a tanév Kovásznán és a környező községek tanodáiban.

Közélet - Váry O. Péter:
Kiállítás és kiállítótér-avatás (Erdélyi Művészeti Központ)
Vécsi Nagy Zoltán, Németh Zsolt és Kelemen Hunor Felezőidő 2 – Erdélyi magyar művészet 1965–1975 között címmel nyitotta meg sorrendben immár hatodik kiállítását az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK), új kiállítóteret is avatva egyúttal, mely azonban csak ideiglenesen székhelye az EMŰK-nek: a városbeli helyszínét illetően több elképzelés is létezik, de az biztos, hogy Sepsiszentgyörgyön egy olyan modern épület készül majd el, mely méltó helye lesz az eddigi és ezutáni erdélyi magyar művészeti értékek felmutatásának.

Közélet - Mózes László:
Kézdivásárhelyi természetfotósok Baróton
Bereczki Barna, Gál László és Bartha Zsolt  Fotó: Erdővidék MúzeumaJóval többek, mint természetfotósok: otthonuk a vadon és a hegyvidék, életformájuk az erdei s sziklák közti barangolás. A kézdivásárhelyi Bereczki Barna és Gál László közös fotókiállítása kedden este nyílt meg Baróton, Erdővidék Múzeumának legújabb tárlata nemcsak természetbarátoknak, hanem a téma iránt fogékony gyermekeknek, diákoknak is bátran ajánlható.

Közélet - :
Még egy diszlexiás osztály
Egyre több az olvasás-, írás- és számolászavaros gyermek – állítják a sepsiszentgyörgyi Fejlesztő és Rehabilitációs Alapítvány (FER) szakemberei, akik a nyáron folytatták 2011-ben megkezdett ingyenes felmérő munkájukat az elemi osztályos diákok körében, és akinél részképesség-zavart, illetve arra utaló jegyet állapítottak meg, segítő foglalkozásra javasolták, illetve diszlexiás osztályba irányították.

Közélet - :
Izsák Balázs rossz célpontra lő
Izsák Balázs SZNT-elnök rossz célpontra lő, amikor az RMDSZ-t bírálja autonómiaügyben – véli Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Közélet - :
Ki kell vizsgálni a bányászjárást
Az 1990 júniusában történt bukaresti bányászjárás körülményeinek kivizsgálására kötelezte a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíró­sága a román államot, amely kártérítést is köteles fizetni az akkori atrocitások áldozatainak.

Közélet - :
Belföldi hirek
Orosz–román vita Moldováról Stratégiai célkitűzése mind a bukaresti, mind a kisinyovi Európa-barát kormánynak, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság újra egyesüljön az Európai Unióban – nyilatkozta tegnap Victor Ponta miniszterelnök válaszul arra, hogy korábbi, hasonló tartalmú kijelentését az orosz külügyminisztérium felelőtlennek és elfogadhatatlannak minősítette.

Közélet - :
Időseinkről időseinkért (Egyházi élet - Reformátusokról nem csak reformátusoknak)
Időseinkről időseinkért (Egyházi élet - Reformátusokról nem csak reformátusoknak)Ebben az esztendőben Kálnokon zajlott a Sepsi Református Egyházmegye éves nőszövetségi konfe­renciája, amelyre egyházmegyénk tizennyolc, valamint Barcaság hét gyülekezetéből is érkeztek nőtestvérek és nőszövetségi képviselők.

Közélet - Szekeres Attila:
Testvértelepüléseivel ünnepelt Csernáton
Sokan szurkoltak a szekértolóknak. A szerző felvételeCsernáton község és külföldi testvértelepülései között jók a kulturális kapcsolatok, barátságok alakultak ki, most arra kell törekedniük, hogy a gazdasági együttműködést erősítsék – vonható le a következtetés a házigazda, valamint magyarországi és vajdasági vendégközségek elöljáróinak vasárnapi tanácskozása után. A testvértelepülések találkozóját sport-, kulturális és szórakoztató programok kísérték az alsócsernátoni sporttelepen.

Világfigyelő - :
Ha Skócia megy, ki marad?
Ha Skócia megy, ki marad? – ez a leegyszerűsített kérdés sok fórumon felmerült azzal kapcsolatban, hogy ha a skótok a mai függetlenségi népszavazáson az elszakadásra voksolnak, várható-e a szeparatista mozgalmak megerősödése az Egyesült Királyság más nemzeteiben is. A válasz meglehetősen egyértelműen megfogalmazható: nem.

Család - Iochom István:
Pálhegyi Ferenc előadás-sorozata Kézdivásárhelyen
A szerző felvételeÁsó, kapa, nagyharang címmel ingyenes előadás-sorozatot tart hétfőtől péntekig a kézdivásárhelyi Vi­gadó emeleti kistermében dr. Pálhe­gyi Ferenc gyógypedagógus, nyugalmazott főiskolai tanár, közismert előadó, több sikeres könyv szerzője.

Család - :
Újraházasodók megáldoztatása (Vita a katolikus egyházban)
Ferenc pápával szembeni állásfoglalásnak számít az a könyv, amellyel a Vatikán néhány jelentős bíborosa nemet mondott az elvált, majd polgárilag újraházasodó hívők megáldoztatására, ami az egyházfő által októberre meghirdetett püspöki szinódus egyik témája lesz.

Család - :
Népszerűsítik a vegyes házasságot
A békés együttélést elősegítendő a nemzetiségek közötti vegyes házasságokat népszerűsíti különböző kedvezményekkel a kínai kormány Tibetben.

Sport - :
Küzdőtéren az utánpótlás (Labdarúgás)
Joma shop, IV. liga. Negyvenhat évre (ennyi ideje alakult meg Kovászna megye) szóló rekord – ez viszont nem válik megyei labdarúgásunk dicsőségére – született a hét végén

Sport - :
Megbeszélés (Bowling)
Előreláthatólag szeptember 29-én rajtol a 2014–2015-ös megyei bowlingbajnokság és a Business Liga, amelyekre még lehet jelentkezni.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a szerető, drága jó édesanya, nagymama, anyós, testvér, rokon, szomszéd, a lécfalvi özv. BITAI ZOLTÁNNÉ NAGY AMÁLIA életének 74. évében türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése 2014. szeptember 18-án 14 órakor lesz a családi háztól. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4278722


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 szeptember>>
HKSzCsPSzV
7
14
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.4250 RON
100 HUF = 1.4140 RON
1 EUR = 4.4098 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS