Üdvözöl a Háromszék, független napilap!

Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2015. március 4., szerda 14:43
Köszöntjük Kázmér nevű olvasóinkat!
Archívum
már 03
Háromszék Archívum
2015. március 3., kedd
 • Közélet
 • Belföldi hírek
 • Hírsaláta
 • Belföld
 • Külföldi hírek
 • Világfigyelő
 • Gazdakör
 • Nemzet-nemzetiség
 • Kultúra
 • Magazin
 • Sport
 • Elhalálozás
 • Mi, hol, mikor?
 • Összes kategória
Közélet - Demeter J. Ildikó:
Emberhiány a közigazgatásban
Fotó: Albert LeventeMunkaerőhiánnyal küzd a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: a városházán és az alárendelt intézményekben is vannak hosszabb ideje betöltetlen állások, mert az alacsony bérek miatt nem kerül rájuk jelentkező.  

Közélet - Hecser László:
Befogják a kóbor kutyákat
A szerző felvételeKözel két hete működik a baróti kutyamenhely. Egyelőre csak nyolc ebet tudnak befogadni, de szükség esetén van lehetőség bővítésre. A menhely állatorvosi teendőit végző Farkas Domokos úgy fogalmazott, céljuk, hogy az ebeket egészségügyi szempontból felkészítsék az örökbefogadásra. A csalival ellátott csapdák működnek – egy kóbor ebet már befogtak, de az éj leple alatt egy „jóakaró” kiszabadította.  

Közélet - :
Sokszínű tavaszvárás a Vox Humanával
Albert Levente felvételeTavaszváró koncerttel örvendeztette meg vasárnap este a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplom hallgatóságát a Vox Humana kamarakórus.

Közélet - :
Közgyűjtemények digitalizálása
A budapesti Arcanum Adatbázis Kiadó Digitalizálás az erdélyi múzeumokban és könyvtárakban címmel szervez szakmai előadást Sepsiszentgyörgyön a Tortoma Könyves­házban szerdán 17 órakor.

Belföldi hírek - :
Tájékoztassanak a bankok
Mától lépett hatályba az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság azon rendelete, amely előírja a bankoknak, hogy a pénzautomaták (ATM) képernyőin feltüntessék az ügyfél által igényelt művelet költségeit.

Hírsaláta - :
Lemondana a miniszterelnök,
ha bűnvádi eljárás indulna ellene – jelentette ki egy televíziós műsorban Victor Ponta. A Marosvásárhelyi Rádió által idézett miniszterelnök azt reméli, idén nem lesz igazságügyi gondok okozta kormányváltás. Elmondta: szeretné, ha a Szociáldemokrata Párt szabályzatában rögzítenék, hogy azok az országos vagy helyi szintű vezetők, akik ellen bűnvádi eljárás indul vagy akiket elítélnek, ne tölthessenek be többet köztisztséget.

Belföld - :
Új vezér a hírszerző szolgálat élén
Új vezér a hírszerző szolgálat élénMegszavazta a parlament tegnap Eduard Hellvig európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) igazgatói tisztségébe. A Nemzeti Liberális Párt (NLP) alelnökét Klaus Johannis elnök – akit, mint ismeretes, az NLP éléről választották államfővé – jelölte a hírszerzés élére.  

Külföldi hírek - :
Törékeny, de életben van a tűzszünet
A kelet-ukrajnai tűzszünet törékeny ugyan, de életben van – mondta tegnap Párizsban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak, miután megbeszélést folytatott Fran­cois Hollande francia köztársasági elnökkel.

Külföldi hírek - :
Létéért aggódik Izrael
Az Iránnal kötendő megállapodás a nukleáris programjáról, létében fenyegetheti Izraelt – jelentette ki tegnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az Amerikai–Izraeli Közügyek Bizottsága az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti lobbicsoportjának éves washingtoni konferenciáján.

Világfigyelő - :
Lengyel–orosz feszültségek
Lengyel–orosz feszültségekOroszország nem engedi be területére Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét, aki a lengyel küldöttség élén Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus keddi temetésére készült Moszkvába utazni. Ezt maga az érintett lengyel politikus jelentette be tegnapi varsói sajtóértekezletén.  

Gazdakör - Bokor Gábor:
Mégis van jövője a tejnek
Nem kell felszámolni a tejelőtehén-állománytEgyre több gazda keres új lehetőségeket a tejtermelés mellett. A tejkvóta eltörlése lehetetlen helyzetbe hozza a kisebb termelőket, de a nagyok is megérzik a változást – vélik sokan. Az általános elkeseredés mellett vannak, akik továbbra is hisznek a székely tej jövőjében.

Gazdakör - :
Bírálják a vidékfejlesztési tervezetet
Nem felel meg a gazdák igényének a 2014–2020-as időszakra szóló vidékfejlesztési tervezet – jelentette ki BussinessMark által múlt héten szervezett, A román mező­gazdaság napjai című rendezvényen Laurenţiu Baciu, a Ro­mániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája elnöke.

Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:
Mi jöhet még?
Politikai üldözésre panaszkodik Victor Ponta kormányfő és az egyik legismertebb ellenzéki politikus is. Az egyszerre több súlyos korrupciós váddal szembesülő Elena Udrea volt régiófejlesztési és idegenforgalmi miniszter nem csupán önmagáért érdekes, hanem mert mindenki azt várja, hogy mikor rántja magával szellemi mentorát, Traian Băsescu volt államfőt, akibe a már nagyon szorongatott helyzetben levő miniszterelnök még mindig nem restell nyilvánosan belerúgni, miközben saját családtagjainak meghurcolása miatt siránkozik.

Nemzet-nemzetiség - Kuti János:
Magyarkérdés ­márpedig nincs (A múlt hét)
A múlt héten Johannis elnökünk a német kancellár asszonynál, Angela Merkelnél járt vizitában. A feleségét is magával vitte, nehogy félremagyarázzák udvariassági gesztusát. A nagykövetségen, ahol németországi románokkal találkozott, a himnusz intonálásakor szívére tett kezével csillapította honvágyát. A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy Romániában nincs magyarkérdés.

Kultúra - Mózes László:
Itt járt Cseh Tamás
Albert Levente felvételeÚjra Sepsiszentgyörgyön, újra közöttünk járt. Akik követhették – az előadásra jóval többen voltak kíváncsiak, mint ahányan az új stúdióba befértek! – a szombat esti Cseh Tamás-emlékestet, s szemet behunyva egymás kezét fogták, még a lépteit is hallhatták...

Kultúra - :
Könnyes-könnyed szórakoztatás és gyászos kor-kórkép (Az Újvidéki Színház a Reflexen)
Könnyes-könnyed szórakoztatás és gyászos kor-kórkép (Az Újvidéki Színház a Reflexen)A Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál márciusi kínálata a közép-kelet-európai térség reprezentatív színházi előadásait gyűjti egybe. Olyan meghatározó törekvéseket, melyek bátran reagálnak a kor feszítő kérdéseire, elevenségükben pedig költői minőséget képviselnek. E képet rajzolja szélesebbre a műfajában is virtuóz előadás, az újvidéki teátrum Opera ultimája, a zenés műfajról is merészen gondolkodó, dinamikus színházi önreflexió, amely kíméletlenül beszél Szer­bia társadalmi és politikai viszonyairól.

Magazin - :
Békedalt küld Magyarország az Eurovízióra (Csemer Boglárka nyerte A Dalt)
Békedalt küld Magyarország az Eurovízióra (Csemer Boglárka nyerte A Dalt)Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal képviseli Magyarországot Bécsben a 60. eurovíziós dalfesztiválon május 19. és 23. között.

Sport - :
Hamarosan elkezdődik a bérletárusítás (Kosárlabda)
Jövő hétfőn, március 9-étől megkezdődik a két hét múlva esedékes női kosárlabda Román Kupa négyes döntőjének és az azt követő All Star-gála belépőinek árusítása a sepsiszentgyörgyi városi kulturális szervezőirodában.

Sport - :
Csökkent a Videoton előnye (Labdarúgás)
Hat pontra csökkent a Videoton FC előnye a magyarorszá­gi labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulója után, ugyanis az éllovas 2–2-es döntetlent ért el Győrben, míg legfőbb üldözője, az MTK Budapest hazai pályán 3–1-re legyőzte Paksot.

Elhalálozás - :
Elhalálozás
„Uram, kezedbe adom lelkemet.” Fájdalomtól megtört szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó férj, édesapa, nagyapa, dédnagyapa, após, apatárs, keresztapa, sógor, rokon és jó szomszéd, a rétyi id. KARÁCSON FERENC 79 évesen rövid szenvedés után nemes lelkét visszaadta Teremtőjének. Temetése 2015. március 4-én 13 órakor lesz a családi háztól a rétyi református temetőben. Pihenése legyen csendes, emléke áldott. A gyászoló család 4282373

Közélet - Iochom István:
Vesztesek és nyertesek
Az esztelneki községházán tartották meg múlt héten a felső-háromszéki polgármesterek találkozóját, melyen jelen volt Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke, Henning László alelnök, Kovács Ödön megyemenedzser, Ferencz Lajos pénzügyi igazgató és Fejér László Ödön képviselő.  

Közélet - Váry O. Péter:
Reflex-kiegészítők
Végleges a Reflex3 műsora, a kiegészítő programok is összeálltak, és a nemzetközi színházi fesztivál honlapja is működik már – tájékoztat a rendezvényt szervező Tamási Áron Színház. A http://www.reflexfest.ro honlap a színházi szemlére meghívott előadások részletes ismertetőjére fókuszál, és természetesen a március 18-án kezdődő, kéthetes rendezvénysorozat napra lebontott programját is közli.  

Közélet - :
Éhségsztrájk a prefektúra előtt
Albert Levente felvételeEgy magányos férfi tartott éhségsztrájkot tegnap a Kovászna megyei prefektúra előtt. Mellén és hátán, magyar illetve román nyelvű táblán hirdeti, hogy éhségsztrájkot folytat.

Közélet - :
Hamis jogosítványokkal üzérkedett
A Kovászna megyei ügyészség és a korrupcióellenes hatóság megyei osztályának munkatársai közös akció során elkaptak egy magyarországi gépkocsivezetői jogosítványokkal üzérkedő háromszéki férfit.

Belföldi hírek - :
Lemondások a hatóságnál
Lemondott tegnap az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság három vezetője, miután helyzetüket és döntésük hátterét részletesen ismertető átiratot juttattak el a kormányhoz. George Băeşu, a hatóság elnöke az átiratot személyesen Victor Ponta kormányfőnek adta át.

Belföld - :
Johannishoz fordult az SZNT
Nyílt levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a marosvásárhelyi székely szabadság napja rendezvényének betiltása és az autonómiapárti önkormányzati határozatok elleni hatósági fellépés miatt. Izsák Balázs az államfő berlini nyilatkozata kapcsán – mely szerint Romániában nincs magyarkérdés – arra figyelmeztette Johannist, hogy a hatóságok egyes intézkedései veszélyt jelentenek a magyarságra.  

Belföld - :
A romániai földbirtokosok fekete éjszakája
1949. március 2-án jelent meg a hírhedt 83/1949-es (második) agrárreform törvény, mely egy éjszaka alatt földönfutóvá tette az egykori földbirtokosok családjait.

Külföldi hírek - :
Tarolhat a francia szélsőjobb
A szélsőjobboldali Nemzeti Front a szavazatok 33 százalékával jelentős előnnyel végezhet az élen a francia helyhatósági választások három hét múlva esedékes első fordulójában, maga mögé utasítva a jobboldali ellenzéket (27 százalék) és a harmadik helyre szoruló kormányzó szocialistákat (19 százalék) – derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet felméréséből.

Külföldi hírek - :
Tilthatják a génmódosított növényeket
Hivatalosan is elfogadta tegnap az Európai Unió Tanácsa azokat az új szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden uniós tagállam maga döntse el, hogy engedélyezi-e a genetikailag módosított organizmusok (GMO) termesztését.

Világfigyelő - :
Megdőlt egy tabu (Orosz szakértők Nyemcov meggyilkolásáról)
Megemlékezők a tragédia helyszínénBorisz Nyemcov meggyilkolása az ukrajnai események visszhangja. Az orosz ellenzéki politikus halála a Vlagyimir Putyin orosz elnök által létre­hozott nacionalista erőszakszervezeti többségnek kedvez. Megdőlt Orosz­országban a vezető politikusok megölésére vonatkozó tabu – így kommentálták szakértők az orosz ellenzéki megölését a vezető napilapok tegnapi számában. A Kommerszant orosz napilap szerint ugyanakkor az ellenzéki politikus megölésének felderítésében részt vevő szakembereknek és a szakértőknek megoszlik a véleménye a gyilkosság indítékairól, de abban egyetértenek, hogy nem profi bűnözők hajtották végre a bűncselekményt.  

Gazdakör - Incze Péter:
Visszafizetjük az alapokat
Közel 60 millió eurót kell visszafizetnie az Európai Unió költségvetési alapjába büntetés gyanánt Romániá­nak a 2007–2014-es vidékfejlesztési terv lebonyolításában az unió szakembereinek ellenőrzései során észlelt pályázási rendellenességek eredményeként.

Gazdakör - :
Hírlugas
Nem ártunk a környezetnek Itthon sokkal kevesebb műtrágyát használnak, mint Európa fejlett mezőgazdasággal rendelkező országaiban. Ez azt mutatja, hogy a hazai agrárium nem ártott a környezetnek az utóbbi ötven évben – nyilatkozta Daniel Constantin agrárminiszter. Feleannyi műtrágya került a romániai talajba, mint Magyarországon vagy Lengyel­országban, negyedannyi, mint Hollandiában vagy Spa­nyolországban – mondta a tárcavezető.

Nemzet-nemzetiség - Szekeres Attila:
Székelyföld körkörös erődítése
Székelyföld körkörös erődítéseSzabó József János hadtörténész Székelyföld körkörös erődítése, 1940–1944 című, a Tortoma Kiadónál megjelent könyvét mutatta be péntek délután Sepsiszentgyörgyön a Tortoma Könyvesházban, majd este Baróton Erdővidék Múzeumában. Előbbi helyszínen családias hangulatban zajlott az esemény, hisz az előadó ismerte a jelenlévők zömét, akikkel közösen tekintettek meg világháborús helyszíneket.  

Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:
A jogfosztások ellen
Amikor a székelymagyarság jogait korlátozzák – ahogy Dorin Florea, Marosvá­sárhely román polgármestere is teszi, megtiltva a véleménynyilvánítás jogát, a tiltakozó felvonulást – a román önérzetre hivatkoznak. Ahogyan Sebastian Cucu, Ko­vászna megye prefektusa – januárban, a Moldva és Havaselve egyesítése sepsiszentgyörgyi ünneplésének előkészítése előtti napokban, amikor a Terra Siculorum (Székelyföld) nevet tartalmazó székely jelképet „reklámtáblának” nevezte s kérte eltávolítását – is azt hozta fel érvként, hogy az a románokra nézve sértő.

Kultúra - Váry O. Péter:
Költészet és kritika
Albert Levente felvételeRitka lehetőség, hogy költő és költészetéről írott monográfia szerzője ugyanazzal az alkalommal mutatkozzék be: ez történt szombat délután a sepsiszentgyörgyi Tein teázóban, ahol Markó Béla harmadik haikukötetét, s Elek Tibor irodalomkritikus Markó Béla költői világa című könyvét ismertette a meglehetősen kisszámú közönséggel.  

Magazin - :
A Uriah Heep esete Balla tiszteletessel és a magyar nyelvvel
A Uriah Heep esete Balla tiszteletessel és a magyar nyelvvelMagyarul is felkerült Sepsiszentgyörgy neve és a Szent György Napok a Uriah Heep angol rockbanda honlapjára, igaz, nem egyből, egy kis közbenjárásra is szükség volt, de az együttes nyitottnak bizonyult az észrevételre, és azonnal léptek.

Magazin - :
Nobel-díj borsos áron
Nobel-díj borsos áronTöbb mint 390 ezer dollárért kelt el Simon Kuznets amerikai közgazdász Nobel-érméje egy csütörtöki Los Angeles-i aukción. Az 1985-ben elhunyt orosz származású Simon Kuznetsnek 1971-ben ítélték oda a Nobel-díjat a gazdasági növekedés tapasztalati értelmezéséért, a gazdaságfejlődési folyamat gazdasági és társadalmi szerkezetének jobb megismeréséért. Ez az első közgazdasági Nobel-díj, amelyet árverésre bocsátottak.  

Sport - :
Két atléta képviselte Sepsiszentgyörgyöt (Atlétika)
a Bukarestben megrendezett junior I-es országos fedett pályás bajnokságon: Silló Izabella és Szücs Noémi.

Sport - :
A norvégok tizenegyedik aranya (Északi sí)
zárta a svédországi Falunban rendezett északisí-világbajnokságot. A férfiak 50 km-es, tömegrajtos vetélkedője volt a zárószám.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Színház * A M Stúdió Euripidész Alkésztisze nyomán készült, Egyszer élünk című legújabb előadását játssza Sepsiszent­györgyön ma, csütörtökön és szombaton 19 órától az új stúdióban. Rendező: Tom Dugdale. Az előadásra érvényes az Ábel-bérlet, helyet előjegyeztetni, jegyet vásárolni a kulturális szervezőiro­dában lehet (telefonszám: 0267 312 104).


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között: