Sepsiszentgyörgy, 2014. november 26., szerda 12:48
Köszöntjük Virág nevű olvasóinkat!
Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz
felhasználó jelszó
hirdetés
Tartalom
2014. november 26., szerda:
Legolvasottabb 10 írásunk:
Legtöbb hozzászólás:
hirdetés
Archívum
nov 25
Háromszék Archívum
2014. november 25., kedd
  • Közélet
  • Gazdakör
  • Jegyzetek
  • Magazin
  • Sport
  • Elhalálozás
  • Mi, hol, mikor?
  • Összes kategória
Máról holnapra - Farkas Réka:
Költségvetés a ködben
Sokan kongatták a vészharangot az államfőválasztás előtti nagy kampányadakozási időszakban, hogy jövő évben meg­isszuk a levét a beígért nagy költekezésnek, számonkérően emlegették, hogy híre-hamva sincs még az új költségvetésnek. Az elnökjelöltként is főszerepet alakító Victor Ponta miniszterelnök próbálta nyugtatni a kedélyeket, de lám, a nagy buktát követően kénytelen volt maga is beismerni, hogy még a büdzsé tervezéséhez sem láttak hozzá.

Közélet - Fekete Réka:
Közszolgálat régen és ma (45 éves a magyar adás)
Sepsiszentgyörgyön ünnepelt a magyar adás szerkesztősége. Albert Levente felvételeMiként lehetett a valóságot bemutatni, értéket csempészni a magyar adásba a cenzúra idején? Milyen kihívásokat hozott az öt év kényszerszünet utáni  újrakezdés? Hogyan lehet felvenni a versenyt a kiszélesedett médiakínálattal? Mit tehet a magyar adás szerkesztősége pénz nélkül, a nézők és a politikum kegyvesztettjeként? – ezek voltak a Román Televízió magyar adása fennállásának negyvenöt éves születésnapját ünneplő egész éves rendezvénysorozat záróeseménye, a vasárnap Sepsiszentgyörgyön tartott fórum fő témái.

Közélet - Szekeres Attila:
A hagyományt nem csak őrizni, éltetni is kell (A Guzsalyas Alapítvány éves kézműves-kiállítása)
Koszec Sándor: Mindennapjainkat áthatják a kézműves használati tárgyak. A szerző felvételeÉlettér – a nappali berendezése a témája a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány népművészeti ihletésű kézműves-kiállításának, melynek megnyitóját pénteken este tartották a Míves Házban.

Közélet - :
Európai Polgár Díjas a Temesvár Társaság
Tőkés László európai parlamenti képviselő felterjesztése nyomán az idei év európai díjazottjai között van a temesvári Temesvár Társaság (Societatea Timişoara) is. A díjat az Európai Parlament zsűrije minden évben olyan tevékenységért ítéli oda, amely az európai gondolatot erősíti vagy népszerűsíti.

Közélet - :
Belföldi hírek
Nem emelik az adókat A jövő évi állami költségvetési tervezet péntekig elkészül, keddig szabadnapok lesznek, azután megvitatjuk az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal, majd december 10-én elküldjük a parlamentnek – jelentette ki tegnap Darius Vâlcov tárca nélküli költségvetési miniszter, aki „nagyon szeretné”, ha az ülésszak végéig, december 19-ig el is fogadná a parlament a tervezetet.

Közélet - Józsa Zsuzsanna:
A Krisztus király-templom búcsúja (Sepsiszentgyörgy)
Horváth Szilveszter felvételeAz egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus király ünnepén tartották Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcai Krisztus király-templom búcsúját, melyet hitbeli felkészülés, szentségimádás előzött meg idén is.

Közélet - :
Ünneplő házasok (Röviden)
A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban a vasárnap este hat órakor kezdődő szentmisén köszöntötte Szabó Lajos kanonok-plébános a 25 és 50 éves házassági évfordulójukat ünneplő párokat. Hálát adtak együtt a negyed- vagy fél évszázad minden kegyelméért, majd a szentmise után a hittanteremben a Házas hétvégés házaspárok segítségével agapéra hívták az ünneplőket.  (józsa)

Közélet - :
Oroszország megállapodott Abháziával (Világfigyelő)
Szövetségi és stratégiai partnerségi megállapodást kötött Oroszország a Grúziától elszakadni akaró Abháziával tegnap. A dokumentumot Vlagyimir Putyin orosz államfő és Raul Hadzsimba, a szakadár kaukázusi terület elnöke írta alá Szocsiban. A megállapodás ellen Grúzia a napokban már előre tiltakozott. A tbiliszi külügyminisztérium közölte, hogy az orosz–abház politikai, katonai és gazdasági kapcsolatokat szorosabbra fűző szerződésre Abházia Oroszországhoz csatolásához vezető lépésként fognak tekinteni.

Gazdakör - Bokor Gábor:
Egérinvázió Háromszéken
Óriási károkat okozhatnak az egerek – illusztrációMérhetetlen károkkal kell szembenézniük a gazdáknak, ha nem sikerül megakadályozni az egerek további szaporodását – hangzott el a megyei mezőgazdasági igazgatóságon a napokban lezajlott megbeszélésen.

Gazdakör - Incze Péter:
Charolais bikákat értékeltek
Charolais tenyészállatok nevelésére összpontosítanak ZalánbanÚjdonság a háromszéki állattenyésztésben a zaláni Sepsi-Charolais Kft. charolais fajtájú húsmarha bikaborjai teljesítmény-, illetve tenyésztési paramétereinek értékelése. A munkát magyarországi szakemberek végezték a napokban.

Jegyzetek - Bogdán László:
A visszaszolgáltatások botrányai (Magasles)
Az utcán tartóztatták le Alina BicátHét végén letartóztatták Alina Bicát, a szervezett bűnözéssel és terrorizmussal foglalkozó ügyész­ség főügyészét, kocsiját a csúcsforgalomban állították meg a rendőrök, így vitték a korrupcióellenes ügyészségre.

Jegyzetek - :
Ha én… (Békési levelek)
Johannisban a reményEnnek a mondatkezdésnek rengeteg folytatása lehet. Nekem hirtelen az Omega dala jutott eszembe: Ha én szél lehetnék. „Jöttem, hadd lássalak, ismerj meg engem, / eddig ember voltam, immár szél lettem. / Égben szállok, földhöz nem köt semmi sem, / jöttem, hadd lássalak, ismerj meg engem. // Én hoznám a holnapot, / fölkelteném a napot / süssön rá fényesen.”

Magazin - :
Baróti lány a Való világban
Baróti lány a Való világbanTöbb ezer jelentkező közül a huszonkét éves baróti Kosza Edi­nát (fotó) is beválogatták a szerkesztők a magyarországi RTL televízió II-es tévécsatornáján futó Való világ 7 műsor tizenkét résztvevője közé. A több hónapig egy luxusvillába összezárt szereplőknek különböző feladatokat kell megoldaniuk, közben a szavazásoknak köszönhetően egyenként távoznak a villából, egészen addig, amíg a győztes résztvevő megkapja a játék – jelentős pénzösszegből, autóból és lakásból álló – főnyereményét.

Magazin - :
Perel Sir Cliff Richard
Perre készül a BBC és a rendőrség ellen Sir Cliff Richard, akit gyermekmolesztálás vádjával nemrég feljelentettek, és az angliai otthonában ezután elvégzett házkutatást a brit közszolgálati televízió élőben közvetítette.

Sport - :
Sepsi FC–Déva (Teremlabdarúgás, I. liga)
A megyeszékhelyi Sepsi FC ma 17 órától a bajnoki címvédő Dévai Autobergamot fogadja az I. ligás futsalbajnokság visszavágóinak első körének rangadóján. A DigiSport 2 által élőben közvetített találkozónak a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnok ad otthont, játékvezetője pedig Gabriel Stroe (Bukarest) és Vlad Ciobanu (Jászvásár).

Sport - :
Növelte előnyét a Videoton (Labdarúgás)
A Videoton tovább növelte előnyét a rangsor élén a labdarúgó OTP Bank Liga 15. fordulója után, ugyanis gól nélküli döntetlent játszott Ferencvárossal, ám legfőbb riválisa, az MTK hazai pályán 2–0-ra kikapott Diósgyőrtől.

Mi, hol, mikor? - :
Mi, hol, mikor?
Jelenet a Körtáncból.  Fotó: Barabás ZsoltSzínház * A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében ma és holnap 18 órától A. P. Csehov: Meggyes­kert című produkciót játssza, Sardar Tagirovsky rendezésében.

Közélet - Demeter J. Ildikó:
Ítélethirdetés következik (Befejeződött a Mikó-per)
Befejeződött tegnap a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási pere, a ploieşti-i táblabíróság ítélete a napokban várható. Ez már végleges lesz, legfeljebb a strasbourgi emberjogi bíróságon lehet majd megfellebbezni – közölte Kapcza Mikolt Krisztina, az Erdélyi Református Egyházkerület ügyvédje.

Közélet - Váry O. Péter:
Száz torokból a rézágyú (Gábor Áron emlékév)
Váry O. Péter felvételeTüzér volt, de a huszárok épp annyira tisztelték és szerették, mint az ágyúkezelő katonák. És a hagyományőrző – a mai – huszárok szintúgy tisztelik és szeretik Gábor Áront, akárcsak elődeik, és ápolják is emlékét: ezért, hogy a gidófalvi Szilaj hagyományőrző huszárok után immár a szentegyházasfalui társaik is kopjafát állíttattak Eresztevényben, a Gábor Áron síremléke melletti Emlékezés Erdejében, melyet vasárnap délelőtt avattak fel.

Közélet - :
Béremelést ígérnek a pedagógusoknak
Két lépcsőben összesen tízszázalékos béremelést ígért a pedagógusoknak Remus Pricopie oktatási miniszter, aki szerint lesz rá fedezet a most körvonalazódó jövő évi költségvetésben. A szándékot Darius Vâlcov költségvetésért felelős miniszter is megerősítette.

Közélet - :
Hírsaláta
A DUBAJI SZÁMLA. Egy Dubajban élő román tette közzé azt a közel 12 ezer lejes számlát, amelyet Victor Ponta és barátja, Sebastian Ghiţă képviselő és üzletember számára állítottak ki szombaton hajnalban a Cavalli Clubban.

Közélet - Fekete Réka:
Népmesék és balladák szárnyán
Ferencz Csaba felvételeA Kriza János Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny szervezői azzal a megnyugtató érzéssel búcsúztak szombaton a versenyzőktől és a kísérő pedagógusoktól, hogy nagyon értékes mentőmunkát végeznek a vetélkedő által, „hiszen az ifjúság, amelyről azt állítjuk, hogy nem olvas, felületes, nem érdeklődik a régi értékek iránt, teljes átéléssel és örömmel mondta a népmesét, a balladákat”.

Közélet - :
Katalin-est a kászonimpéri gyermekotthonban (Röviden)
A szerző felvételeSzombaton a kézdivásárhelyi Zarah Moden Kft. és a New Fashion Rt., valamint a két ruhagyár elkötelezett alkalmazottjainak támogatásával sikeres Katalin-estet szerveztek a kászonimpéri Szent Katalin Gyermekotthonban.

Közélet - :
Mikó ügy: Ne hagyjuk az igazságot!
A Székely Mikó Kollégium. Albert Levente felvételeValószínűleg végéhez közeledik a Mikó-per. 2014. november 24-én jogerős ítélet születhet. Ismételten megpróbáltam röviden összefoglalni a per lényegét. A vádirat (és az alapfokú bírósági határozat) szerint:

Közélet - :
Lemondott az amerikai védelmi miniszter (Világfigyelő)
Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy elfogadta Chuck Hagel védelmi miniszter lemondását. Az elnök a legnagyobb elismerés hangján szólt Hagelről, aki Robert Gates és Leon Panetta után a harmadik védelmi minisztere, és közölte, hogy a Pentagon vezetője utódjának szenátusi megerősítéséig hivatalban marad. Obama nem nevezte meg a miniszter utódját, és nem szólt arról sem, hogy milyen esetleges változások várhatóak az amerikai biztonságpolitikában.

Gazdakör - Bokor Gábor:
Bajban a kisgazdák
Érdekes felmérést tett közzé a Mezőgazdasági Ter­melők Országos Szövet­sége (LAPAR). Úgy vélik, baj­ban vannak azok a gazdák, akik öt hektárnál kisebb területen dolgoznak, ezért bér­be adnák vagy eladnák földjüket. Ne­héz helyzetüket a gázolaj, műtrágya, a vetőmag árának folyamatos emelkedése adja.

Gazdakör - :
Hírlugas
Mézes reggeli A Romániai Méhészek Egyesületeinek Föderá­ciója támogatásával Románia is részt vett az Euró­pai reggeli mézzel elnevezésű programban. Ennek keretében november 21-én negyven iskolában és óvodában kaptak mézet reggelire a gyerekek – így próbálván népszerűsíteni a mézfogyasztást.

Jegyzetek - Kuti János:
Ki kit nyír ki? (A múlt hét)
A korrupcióellenes ügyészség letartóztatta a szervezett bűnözéssel és terrorizmussal foglalkozó ügyészség főnöknőjét, Alina Bicát. Szemükben vörös posztó lehetett ez a Bica-hölgy, letartóztatása meg, mint mikor akasztják a hóhért.

Magazin - Demeter J. Ildikó:
Sítalpakon Grönlandon át (Kollár Lajos és Mécs László Sepsiszentgyörgyön)
Kollár Lajosék grönlandi expedíciójaFöldünk legnagyobb szigete, a helybeliek nyelvén „az emberek földje” különleges világ, ahol az élet nemrég még teljesen a természettel való összehangolódást és küzdelmet jelentette, és ahol az ipari fejlődés áldásai és átkai még viszonylag újak. A térség sok felfedezni valót tartogat még, de varázsát csak az tudja átérezni, aki nem riad vissza a kényelmetlenségektől.

Magazin - :
Kiesett a brassói versenyző az X-Faktorból
Jakab-Péter Izabella kapta a legkevesebb szavazatot a nézőktől az X-Faktor szombat esti élő műsorában, így a brassói lány búcsúzott a versenytől.

Magazin - :
Vasarely kulturális központot avattak Franciaországban
Vasarely kulturális központot avattak FranciaországbanVictor Vasarely magyar származású világhírű festőművészről nevezték el a Párizstól húsz kilométerre délre található Antony település új kulturális központját (fotó). A 3500 négyzetméter alapterületű, háromszintes Espace Vasarely multifunkcionális kialakításával, különleges hangszigetelésével és a legkorszerűbb technikai megoldások alkalmazásával franciaországi viszonylatban is jelentős kulturális létesítménynek számít.

Sport - :
Szentgyörgyi siker Galacon (Kosárlabda)
A megyeszékhelyi Sepsi-SIC II. vasárnap 88–56-ra nyert a Galaci Phoenix vendégeként a női I. ligás kosárlabda-bajnokság harmadik fordulójában. Ugyanebben a körben a Bukaresti Olimpia hazai környezetében 64–60-ra diadalmaskodott a Marosvásárhelyi Sirius BC ellen.  (t)

Elhalálozás - :
Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a székelyzsombori születésű szotyori özv. CSALA FERENCNÉ FÜZI ARANKA 72 éves korában, özvegységének 14. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2014. november 25-én, kedden 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházától. Részvétfogadás a temetés előtt egy órával. Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. Gyászoló családja 3000/b


Archívum 2007-05-28 és 2003-05-08 között:Archívum
<<2014 november>>
HKSzCsPSzV
2
9
16
23
26
27
28
29
30
Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al
Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:
Legújabb galéria
Szavazás
Online látogatók
Legújabb hozzászólások
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.5653 RON
100 HUF = 1.4491 RON
1 EUR = 4.4338 RON
Most megy a TV-ben:
© 2003-2014 H-PRESS - Minden jog fenntartva - Háromszék, független napilap Sepsiszentgyörgy | programozás: laca.ro | RSS