Menjünk vagy maradjunk?

2017. március 10., péntek, Nyílttér

Milyen következményekkel járt volna, ha őseink ezen az apró kérdésen akadnak fenn, amikor létükért való cselekvésekre kényszerültek? Hogy csak két alkalomra utaljak: a Kárpát-medencébe való bevonulásuk előtt vagy az őket megsemmisíteni igyekvő német-római császári hadsereg elleni önvédelmi harc előtt.


Amikor a következő „dekrétum” volt zászlajukra tűzve: Ungros eliminandos esse! (A magyarok kiirtassanak!) Mi lett volna, ha akkor úgy döntenek, hogy nem megyünk ma, inkább maradunk, nem érünk rá, unjuk már az egészet, fölösleges, inkább lapítunk, kialkuszunk, megalázkodunk?
Az lett volna a következménye, hogy ma, március 10-én és az azt megelőző napokon nem azon kellene gondolkodnunk, rászánjunk-e vajon fél napot, hogy legalább egy évben egyszer megjelenjünk Marosvásárhelyen a székely vértanúk postaréti emlékműve előtt, és tiszteletünket tegyük azért, mert ők életüket adták értünk? Továbbvezetve a gondolatot: azon egyszerű oknál fogva, mert mi nem léteznénk mint nép, nemzet, hiszen felzabáltak volna minket is Európa bélpoklosai, mint megannyi vándor néppel cselekedték.
Szerintem menjünk el, mert azt kívánja a magyar becsület: azt, amit eleink megőriztek nekünk, ha gazdagítani nem is tudjuk, de belőle legalább annyit gyermekeinknek és unokáinknak átadjunk, hogy örök életű legyen a székely!
Sebők Mihály

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2017-03-10: Magazin - :

Nő az elnökné népszerűsége

Év eleje óta jelentősen nőtt az amerikai first lady, Melania Trump népszerűsége az Egyesült Államokban – derült ki a CNN amerikai hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet közös felméréséből.
2017-03-10: Nyílttér - :

Parkszépítés helyett pusztítás?

Felháborítónak tartom, amit Nagyborosnyón parkszépítést alatt értenek. Aki a napokban érinti a falu központját, bizonyára meglepődik, és mészárlás, netán bombatámadás jut eszébe, pedig szerencsére békeidőben vagyunk. De mégis felteszi magának a kérdést: mi történt, hiszen a park fái korona nélkül maradtak?! Megjegyzem:ép, egészséges volt a park fái­nak zöme, amelyeket ily módon halálra ítéltek.