Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 11:44
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Berde Mózsa közénk érkezett

2017. március 16., csütörtök, Közélet
Kisdiákok koszorúzzák Berde Mózsa újonnan felavatott sepsiszentgyörgyi szobrát. Albert Levente felvételei
Kisdiákok koszorúzzák Berde Mózsa újonnan felavatott sepsiszentgyörgyi szobrát. Albert Levente felvételei
Egyed Ákos ismerteti Berde Mózsa életútját
Egyed Ákos ismerteti Berde Mózsa életútját
Berde Mózsa egykori kormánybiztos, a háromszéki önvédelmi harcok szellemi vezetője szobrát tegnap délután leplezték le az Erzsébet park egyik központi helyén, a Bod Péter Megyei Könyvtár felé vezető lépcsősor előtt. A szoboravató ünnepségen Egyed Ákos történész, akadémikus méltatta Berde Mózsa életútját, majd a szentivánlaborfalvi Berde Mózsa Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát és Kovács István unitárius lelkész imáját-áldását hallgatta meg a népes gyülekezet.
 
„Az igazi példakép nem bálvány, hanem olyan személyiség, aki tevékenysége, társadalmi hatása, magatartása alapján mérce minden ember számára” – közölte nyitányként Nagy-Kopeczky Kristóf műsorvezető, emlékeztetve, hogy Berde Mózsa alakjában igazi példaképet tisztelhet Háromszék népe, majd Antal Árpád polgármester, Bálint Benczédi Ferenc, az erdélyi unitárius egyház püspöke és Kisgyörgy Zoltán helytörténész leleplezte Berde Mózsa szobrát. A szobor – amelyet a sepsiszentgyörgyi Hármas Alapítvány a helyi önkormányzat segítségével állíttatott – Har­math István székelyudvarhelyi születésű, Baján élő és alkotó szobrászművész alkotása, és Lakatos Pál Sándor szatmári származású kecskeméti szobrász, vállalkozó öntödéjében készült.
Egyed Ákos történész összefoglalta Berde Mózsa életének mindazon eseményeit, amelyek által a Laborfalván régi unitárius katonacsalád sarjaként született politikus az 1848-as forradalom és szabadságharc egyik vezető személyiségévé vált, elmondva, hogy Berde jogtudományt végzett, de a szó legjobb értelmében vett politikus volt, aki azt vallotta és hangoztatta: „legyünk igazságosak, mert ez a legjobb politika”, és ehhez az elvhez igazodott ő maga is képviselőként, Háromszék önvédelmi harcának választott vezetőjeként, majd nagyszebeni kormánybiztosi tisztségében is. A történész szerint az agyagfalvi gyűlésen ő volt egyik kezdeményezője a székely határőrség elszakadásának a császári hadparancsnokságtól, támogatta gróf Mikó Imrét abban, hogy békés felhívást intézzenek az erdélyi románokhoz, szászokhoz, később pedig, a harcok sikerében döntő tényező volt jó együttműködése Gábor Áronnal. Mindezeken túl egyik fő érdeme az volt, hogy létrehozta a társadalom egységét, fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy megszűnjön a székely társadalom évszázados rendi megosztottsága. „Mához szóló üzenete, hogy minden körülmények között keresni kell a megmaradás eszközeit és lehetőségeit” – összegzett a történész.
Kovács István, a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség lelkésze fohászában ezekkel a szavakkal zárta a szoboravató ünnepséget: „Emberi létünk véges, de álmaink, eszményeink, szabadságvágyunk örökkévaló. Ez a legyőzhetetlen lélek ölt újból és újból testet emberek fölé emelkedő, kimagasló szobrokban és a szobrokra feltekintő csecsemőkben, gyermekekben, akik újból és újból megtanulhatják általuk, hogy a szabadság elvehetetlen, hogy a szabadon született ember gerince hajthatatlan.”
Hozzászólások
2017. március 16.
csütörtök 08:10
barcsay
1794 hozzászólás
Erről beszéltem már évek ota minél tőbb szobrot szoborcsoportot állitani az Erzyébet park melleti helyre is ahová a hires sárkánydombot terverzték van hál Istennk elég tőténelmi személyiségünk Szt.Isvántól Tamási Áronig csak igy tovább gratulálok .

2017. március 16.
csütörtök 09:08
tihi
1775 hozzászólás
Nagyszerű választás volt e szobor...jó helyre van plantálva a vármegye háza elé ! Berde Mózsa példaképe lehet a mai politikusoknak és előljáróknak...miként is kellene tegye dolgát egy becsületes és igazságos közalkalmazott közössége érdekében ! E szobor előtt kellene naponta eljárjon és imát mondjon a város polgármestere és megyei tanácsunk elnöke....innen kellene elinduljon minden képviselőnk és szenátorunk a parlament felé !

2017. március 16.
csütörtök 10:14
peti
808 hozzászólás
Azé azt a szobrot még se kellett volna pont a sétány közepére állítani, tehették volna egy kicsit odébb is!

2017. március 16.
csütörtök 11:53
Botond
5 hozzászólás
Én is egyetértek az előző megjegyzésen , egy hasonló helyet kellett volna találni mint grófcMikó Imrének . Ez a hely egy szentgyörgyi városrendezési újítás !!!!

2017. március 16.
csütörtök 14:39
Bugsbunny
642 hozzászólás
Faxa szobor. Gondoltak a madarakra, denevéreknek is, ez tetszik. Abba a hatalmas hasadékba éppen jól lehet fészkelni. Guanótartály.

2017. március 17.
péntek 09:42
peti
808 hozzászólás
Hát azt én se értem, miért az a hasadék, ketté van hasítva a szobor? A kezeivel mintha azt mutatná, hogy balról is, és jobbról is ki lehet kerülni :-)

2017. március 17.
péntek 09:43
peti
808 hozzászólás
Hát azt én se értem, miért az a hasadék, ketté van hasítva a szobor? A kezeivel mintha azt mutatná, hogy balról is, és jobbról is ki lehet kerülni :-)

2017-03-16: Sport - :

Nyolc között a Juventus és a Leicester City (Labdarúgás)

Kettős győzelemmel jutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe a Juventus, amely hazai pályán Paulo Dybala tizenegyesével legyőzte a 40. perctől emberhátrányban játszó Porto csapatát, így 3–0-ás összesítéssel jutott a legjobb nyolc közé.
2017-03-16: Közélet - Farkas Réka:

Legyünk jövőnk csendes forradalmárai (Március idusa)

Szoboravatással, majd az Erzsébet parkbeli emlékmű megkoszorúzásával kezdődött tegnap délután Sepsiszentgyörgy központi ünnepe. Több ezren várták az évről évre gyarapodó számú huszárok, lovasok bevonulását, megtelt a város főtere kokárdás gyermekekkel és felnőttekkel, még a nap is kibújt a felhők mögül, meleget, derűt lopva Háromszék megyeközpontjának ünnepébe, amely a szokott forgatókönyv szerint zajlott a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és a sepsiszentgyörgyi egyesített kórusok közreműködésével, a művészetis diákok előadásával, helybeli és távolabbról érkezett szónokok beszédével.