Háromszéki nemesi címerek /9./Pávai Haraly

2017. március 18., szombat, Magazin

I. Rákóczi György, Erdély fejedelme 1638. október 5-én Gyulafehérváron kelt oklevelével nemesi rangra emelte pávai Haraly Ferencet, mindkét nembeli utódait, és címert adományozott nekik. Továbbá felmentette a birtokukat mindennemű adóteher alól. A nemeslevél tulajdonosa, a Kézdivásárhelyen élő – szintén – Haraly Ferenc felajánlotta, hogy sorozatunkban megjelentessük címerüket és az adománylevél adatait. Megoldottuk a dokumentum latin nyelvű átírását és magyarra fordítását, köszönjük Haraly Ferenc felajánlását, és arra biztatunk minden nemeslevél-tulajdonost, kövesse példáját.
 


A dokumentumban az adományos neve Franciscus Haralÿ de Pava alakban jelenik meg, az adományozó Georgiws Rakoci, Erdély fejedelme, a Magyar Királyság részeinek ura, a székelyek ispánja titulussal, a pergamen alján meg Georgius Rakoczÿ saját kezű aláírással, az oklevelet Márkosfalvi Márton (Martinus Markosffalui) titkár ellenjegyezte.
Az adományozott címer: égszínkék katonai pajzs, amelynek mezejében vörös ruhába öltözött ember, akinek oldalára aranyozott kardhüvely van kötve, örvendező arcú, minden irányba figyelőnek tűnő, jobb kezében hüvely nélküli meztelen kardot vagy dárdát, bal kezében pedig három jól megérett kalászt tart felfelé. A pajzs fölé zárt katonasisak van helyezve, ezt ékkövekkel és gyöngyökkel borított királyi fejék fedi, a sisak csúcsáról pedig különféle színű pántlikák futnak le, igen szépen övezve és díszítve a pajzs mindkét oldalát. A címert zöld keretű, damaszkozott lila címerszőnyegbe helyezte a festő. A sisaktakaró jobbról vörös-ezüst, balról kék-arany, a foszlányok alja mindét esetben zöld. A vörös szín igen kopott, de kivehető, szintúgy, mint a pajzsbeli férfi ruházatán. Az örvendezőnek leírt férfit bajusszal és szakállal, fekete kucsmával ábrázolták, aranysarkantyúval ellátott arany csizmát visel, jobbjában szablyát tart.
A nemeslevél külön érdekessége, hogy említi a híres háromszéki lányrablást, a Mikes fiúk esetét Tarnóci Sárával, ugyanis az adományos a jószágvesztésre ítélt bűnösök javaiból részesült. „Az elmúlt napokban János, Mihály és Pál (Joannes, Michael, Paulus) előkelők, a nemes zabolai Mikes Zsigmond (Sigismundus Mikes de Zabola) fiai, megostromolták és nyílt erővel feltörték az egykoron élt nemes királyfalvi Tarnóci Sebestyén (Sebastianus Tarnoci de Kiralÿffalua) erődítményét, amelyet Szentléleknek neveznek, onnan pedig az egykoron élt nemes Tarnóci Sebestyén lányát, Sárát erőszakkal elrabolták, a honpolgár urak által legközelebb Gyulafehérváron megtartott országgyűlésére pedig beidéztettek, és a mi igen hűséges hívünk, pókai Sárossi János (Joannes Sarossi de Poka), a közügyvédő perek erdélyi igazgatója kérésére felségsértéssel vádolták meg, és ezért ítélték őket fejvesztésre, ingó és ingatlan javaik kisajátítására, továbbá, mivel ez az elítéltek apja, Mikes Zsigmond jogainak elvesztését és javainak a Fejedelmi Kincstár általi kisajátítását jelentette – az ilyen helyzetben való szokás alapján –, azon javak részörökébe pávai Haraly Ferenc szabad ember lépett.”
A dokumentum más adatokkal is szolgál, megjelöli az adományos szomszédait. Ugyanis a fejedelem elrendelte, hogy Haraly Ferencnek az Orbai székely széken, Páván levő háza és birtoka, amely egyrészt a Bene-udvarházzal határos, másrészt Eczkeri Miklósnak, az említett Mikes Zsigmond jobbágyának telkével szomszédos, mindenféle adótól és járuléktól mentes legyen és maradjon. Mindez hidvégi Nemes Tamás (Thomas Nemes de Hiduegh) főkapitány, vargyasi Daniel Mihály (Michael Daniel de Vargÿas), a három székely szék, Sepsi, Kézdi és Orbai székek főkirálybírája, nemesek és szabadok, alkirálybírók és más felkészült ülnökök jelenlétében döntetett el, áll a dokumentumban.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2017-03-18: Sport - :

Nem jutott negyeddöntőbe a Roma (Labdarúgás)

Az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján az AS Roma otthon győzött 2–1 arányban a Lyon ellen, viszont nem örülhettek az olaszok, hiszen 5–4-es össze­sítéssel a franciák jutottak a legjobb nyolc közé.
2017-03-18: Magazin - :

Péterfy László szobrász Kossuth-díjas

„Remélt, de nem várt esemény volt ez a kitüntetés” – mondta Péterfy László szobrászművész, akit Kossuth-díjjal tüntettek ki.