Nem a nők elleni erőszakra

2017. március 20., hétfő, Közélet
Március 8-án indult és november 25-én, a nők elleni erőszak világnapján ér véget az RMDSZ Nőszervezetének NEEEM (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) kampánya, amely fontos társadalmi problémára irányítja rá a figyelmet, és a kezdeményezők ígérik: ezen időszak alatt nemcsak szóban tesznek, de gyakorlati lépésekkel is igyekeznek megfékezni a jelenséget, segíteni az áldozatokat.
 
  • Sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön (balról jobbra): Biró Rozália, Ájgel Ágnes, Lőrincz Csilla, Csép Éva Andrea és Hegedüs Csilla. Fotó: Faceböök/Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete
    Sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön (balról jobbra): Biró Rozália, Ájgel Ágnes, Lőrincz Csilla, Csép Éva Andrea és Hegedüs Csilla. Fotó: Faceböök/Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete
 
2017-et az Európai Unió a nők elleni erőszak éveként hirdette meg, ehhez csatlakozott az RMDSZ Nőszervezete, tabut kívánnak megdönteni, egy időszerű, hétköznapjainkban jelen levő jelenségre ráirányítani a figyelmet – ismertette szándékukat Sepsiszentgyörgyön is Csép Andrea Maros megyei parlamenti képviselő.
Csak első körnek tekintik az elmúlt napokban „piacra dobott” kisfilmeket, amelyekben ismert nők (színészek, közéleti személyiségek) énekkel, szóval irányítják a figyelmet a nők elleni erőszakra. A következőkben férfiak is szerepet vállalnak, és szándékukban áll rendezvényekre, fesztiválokra, falunapokra elvinni kampányukat, iskolákba eljutni. Tisztában vannak azzal, hogy szükséges a jogszabályok megváltoztatása is, négy törvényt kell módosítani: az esélyegyenlőségről szólót, a családon belüli erőszakra vonatkozót, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást, Csép Andrea példát is említett: jelenleg a bírónak 72 órán belül kell kiadnia a távoltartási végzést az erőszakos házastárssal szemben, ezt szeretnék 24 órára csökkenteni. Csép Andrea azt is kiemelte: kampányuk célja meggyőzni az áldozatokat, hogy kezdjenek beszélni, meg akarják ismertetni velük jogi lehetőségeiket. Együttműködnek az Esélyegyenlőség Hatósággal (ANES) és civil szervezetekkel, fontosnak tartják tapasztalataikat.
Az adatok riasztóak, pedig tudott, hogy az esetek töredékét jelentik csak, és Romániában még az európainál is kisebb a segítséget kérők aránya. Össze­sítéseket nem is találtak, a különböző statisztikákból derült ki, hogy minden harmadik nő bántalmazott (Európában minden negyedik!), minden 30. másodpercben megvernek egy nőt. Megbízható adatok itthon 2014 óta találhatóak, és beszédes, hogy abban az évben 130 ezer bejelentés történt családon belüli erőszakról, de csak 12 ezer esetben indult büntetőeljárás. Fontos feladat a védett házak kialakítása is, az EU-s előírás szerint minden tízezer személyre kellene egy ilyennek jutnia, de Románia ilyen szempontból 70 százalékban lefedetlen, és bár vállalta 8–8 bántalmazottakat és bántalmazókat befogadó otthon, illetve 30 védett ház kialakítását, a költségvetésben ez nem szerepel, uniós pénzekből valósítanák meg, ki tudja, mikor. Fontosnak tartanák az Isztambuli Egyezmény életbeültetését, tájékozódnak arról, hogy más országokban ezt hogyan valósították meg, és terveik közt szerepel, hogy magyar zöldszám is az áldozatok rendelkezésére álljon (a 0800 500 333-as számon csak románul kérhetnek segítséget), ám ehhez szakemberekre van szükség.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-03-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2017-03-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Falufelelőst választanak Kilyénben és Szotyorban

Falugyűléseket hív össze Sepsiszentgyörgy önkormányzata, hogy a városhoz tartozó kis települések lakossága megválassza azokat a személyeket, akik érdekeiket képviselik a helyi tanácsban.
2017-03-20: Közélet - Hecser László:

Százesztendősen is derűvel szemléli a jövőt

A bardoci Hadnagy családban akkor is eseménynek számított március 15-e, amikor ezt a hatalom nem nézte jó szemmel. Az esetenként átlagosnál kicsit hangsúlyosabb ünneplésben volt némi vitézkedés is, de a mulatozás okát valójában az adta, hogy András bácsi épp a nevezetes napon született. A 101. életévébe lépett egykori mezőgazdasági munkás, majd fogatos nem mutatja korát, akár tíz-tizenöt esztendőt letagadhatna, s emlékezőtehetsége is kiváló.