Sepsiszentgyörgy, 2018. február 24., szombat 20:08
Köszöntjük Mátyás nevű olvasóinkat!

Nem a nők elleni erőszakra

2017. március 20., hétfő, Közélet
Sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön (balról jobbra): Biró Rozália, Ájgel Ágnes, Lőrincz Csilla, Csép Éva Andrea és Hegedüs Csilla. Fotó: Faceböök/Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete
Sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön (balról jobbra): Biró Rozália, Ájgel Ágnes, Lőrincz Csilla, Csép Éva Andrea és Hegedüs Csilla. Fotó: Faceböök/Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete
Március 8-án indult és november 25-én, a nők elleni erőszak világnapján ér véget az RMDSZ Nőszervezetének NEEEM (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) kampánya, amely fontos társadalmi problémára irányítja rá a figyelmet, és a kezdeményezők ígérik: ezen időszak alatt nemcsak szóban tesznek, de gyakorlati lépésekkel is igyekeznek megfékezni a jelenséget, segíteni az áldozatokat.
 
 
2017-et az Európai Unió a nők elleni erőszak éveként hirdette meg, ehhez csatlakozott az RMDSZ Nőszervezete, tabut kívánnak megdönteni, egy időszerű, hétköznapjainkban jelen levő jelenségre ráirányítani a figyelmet – ismertette szándékukat Sepsiszentgyörgyön is Csép Andrea Maros megyei parlamenti képviselő.
Csak első körnek tekintik az elmúlt napokban „piacra dobott” kisfilmeket, amelyekben ismert nők (színészek, közéleti személyiségek) énekkel, szóval irányítják a figyelmet a nők elleni erőszakra. A következőkben férfiak is szerepet vállalnak, és szándékukban áll rendezvényekre, fesztiválokra, falunapokra elvinni kampányukat, iskolákba eljutni. Tisztában vannak azzal, hogy szükséges a jogszabályok megváltoztatása is, négy törvényt kell módosítani: az esélyegyenlőségről szólót, a családon belüli erőszakra vonatkozót, a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást, Csép Andrea példát is említett: jelenleg a bírónak 72 órán belül kell kiadnia a távoltartási végzést az erőszakos házastárssal szemben, ezt szeretnék 24 órára csökkenteni. Csép Andrea azt is kiemelte: kampányuk célja meggyőzni az áldozatokat, hogy kezdjenek beszélni, meg akarják ismertetni velük jogi lehetőségeiket. Együttműködnek az Esélyegyenlőség Hatósággal (ANES) és civil szervezetekkel, fontosnak tartják tapasztalataikat.
Az adatok riasztóak, pedig tudott, hogy az esetek töredékét jelentik csak, és Romániában még az európainál is kisebb a segítséget kérők aránya. Össze­sítéseket nem is találtak, a különböző statisztikákból derült ki, hogy minden harmadik nő bántalmazott (Európában minden negyedik!), minden 30. másodpercben megvernek egy nőt. Megbízható adatok itthon 2014 óta találhatóak, és beszédes, hogy abban az évben 130 ezer bejelentés történt családon belüli erőszakról, de csak 12 ezer esetben indult büntetőeljárás. Fontos feladat a védett házak kialakítása is, az EU-s előírás szerint minden tízezer személyre kellene egy ilyennek jutnia, de Románia ilyen szempontból 70 százalékban lefedetlen, és bár vállalta 8–8 bántalmazottakat és bántalmazókat befogadó otthon, illetve 30 védett ház kialakítását, a költségvetésben ez nem szerepel, uniós pénzekből valósítanák meg, ki tudja, mikor. Fontosnak tartanák az Isztambuli Egyezmény életbeültetését, tájékozódnak arról, hogy más országokban ezt hogyan valósították meg, és terveik közt szerepel, hogy magyar zöldszám is az áldozatok rendelkezésére álljon (a 0800 500 333-as számon csak románul kérhetnek segítséget), ám ehhez szakemberekre van szükség.
Hozzászólások
2017. március 20.
hétfő 09:00
akhillesz
73 hozzászólás
89 ig még volt ahogy volt! Az erôszakoskodòk féltek a szekusoktòl! A nôk nem voltak ennyire kiszolgàltatva volt többjüknek jòl fizetett àllàsuk. Most sokan hàztartàsbeliek alkalmi munkàbòl élnek belföldön külföldön nò meg a konfekciòk így nehéz elvàlni egy erôszakoskodòtòl! A remedeszé is csak mossa szàjàt h most pàr plusz szavazatot nyerve pàr nôt is bevett a sz@rr@ vert pàrtjàba csendestàrsnak!

2017. március 20.
hétfő 10:44
belaba
1652 hozzászólás
Isten eltese a Noi szervezetunket

2017. március 20.
hétfő 14:19
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Honnan veszed ezeket a bődületes marhaságokat? Mikor fog téged már valaki becsületsértésért beperelni és bezáratni, te sunyitó kis senkiházi?

2017. március 20.
hétfő 15:03
barcsay
1794 hozzászólás
ejnyebenye ez a settenkedő egy magányos gombfej aki ezekkel a beirásokkal szorakozik aztán olvasva végzi napi őnkielegitését magányos onanista,de még nem kőzveszélyes abban az esetben ha ezt napéi szinten üzi kikmegy a velő belőlle és magában fog roskadni .Mindenhova Orbánt keveri be nem tünt fel,hogy ez már egy kicsit sok,de nagy gászit is kap a marhája,mert jól csinálja látod van rá vevő mind kevesebb az igaz,de még van.Kell hagyni verklizni addig amig Orbánék be nem teszik a sittre.

2017. március 20.
hétfő 16:55
akhillesz
73 hozzászólás
Belaba.....tényleg hagyd a mozit és olvass.mert ahogy írsz az minôsíthetetlen! A barlangrajzokat is hamarabb meg lehet fejteni.mind a kaparàsodat!

2017. március 20.
hétfő 19:59
zikkurat
264 hozzászólás
éljen a a rongyrázás, a női érvényesülés, éljen a sznobizmus! éljen a feminizmus s a veretlen nők! (szájuk az akkora értetted-e, mint a bécsi nagykapu)

2017. március 20.
hétfő 20:28
Ferencz
13769 hozzászólás
Miért ne veled kezdené?

2017. március 20.
hétfő 20:43
belaba
1652 hozzászólás
setaburi te akora marha vagy hogy meg a kortefan se lehet nagyobat talalni

2017. március 21.
kedd 08:49
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
nagy marha vagy te settembrini, és ezért nem kell a körtefára felmásszál.
nagy szavak egy kicsi emberkétől amilyen vagy.Gyere na, ha annyira magabiztos vagy és kemény, áruld el hogy hogy hivnak és hol laksz.Kéne találkozzunk ejsze, ha már olyan elszánt vagy és kemény.Fél kézzel intézlek el és bekötött szemmel .

2017. március 21.
kedd 09:19
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Mindenesetre ez az egész női emancipáció annyira túl van lihegve.Szerintem is bődületes marha aki egy nőre kezet emel, de a másik felén annyira el van túlozva és mártirizálva ez az egész.Alapvetően az van hogy vannak egyes férfiak akik egyszerűen nem fogadják el hogy a nő irányitsa őket.Mert a nő mindig vezetni és irányitani akar,minden formában.Egy okos és diplomatikus férfi megpróbálja ésszel kijátszodni.Egy vadbarom meg megveri a nőt.Ennyi a különbség.
Csak sajna annyira van már a feminizmus hogy élharcosai legszivesebben elpusztitanák a férfi nemet is ha lehetne.Mert a vezető feministák, mondjuk ki, szinte mind leszbikusak.Ez az igazság, utánna lehet nézni.

2017. március 21.
kedd 19:30
Ferencz
13769 hozzászólás
Nagyon halkan azért megjegyezném, hogy nemcsak a férfinépség képes agresszióra. Őket ki védi meg a női mivoltuk mögé bújó, és azzal visszaélő nők agressziójától? Mert ilyen is van! Vajon véletlenül van az,hogy a mesében nők a boszorkányok, a vasorrú bábák...? Gondolom nem mindenik meseíró férfi volt! Vagy a mostani idők legnagyobb női agresszorától, Merkeltől ki védi meg Európát, s talán az egész világot is? Szerintem is nagyon túllihegett ez az egész feminista emancipálódás. Ha hagynák normálisan élni az embereket, ha nem mosnák az agyukat balról-jobbról, ha nyugodtabb, kiszámíthatóbb világot élhetnénk, az agressziók is kimúlnának! Ezen kellene munkálkodjék mindenik politikus, férfi, avagy női, esetenként a kétneműek úgyszintén.

2017-03-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Falufelelőst választanak Kilyénben és Szotyorban

Falugyűléseket hív össze Sepsiszentgyörgy önkormányzata, hogy a városhoz tartozó kis települések lakossága megválassza azokat a személyeket, akik érdekeiket képviselik a helyi tanácsban.
2017-03-20: Közélet - Hecser László:

Százesztendősen is derűvel szemléli a jövőt

A bardoci Hadnagy családban akkor is eseménynek számított március 15-e, amikor ezt a hatalom nem nézte jó szemmel. Az esetenként átlagosnál kicsit hangsúlyosabb ünneplésben volt némi vitézkedés is, de a mulatozás okát valójában az adta, hogy András bácsi épp a nevezetes napon született. A 101. életévébe lépett egykori mezőgazdasági munkás, majd fogatos nem mutatja korát, akár tíz-tizenöt esztendőt letagadhatna, s emlékezőtehetsége is kiváló.