Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 22:25
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Támogatás a kisebb, tejtermelő gazdáknak

2017. március 21., kedd, Gazdakör
A kis marhaállományok kerülnek előnybe
A kis marhaállományok kerülnek előnybe
A mezőgazdasági minisztérium közvitára bocsátott egy határozattervezetet, amely alapján a 3–9 tejelő szarvasmarhát tartó gazdák kaphatnának támogatást. Minderre 5,44 millió eurónyi uniós pénz áll rendelkezésre, amelyet az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból folyósítanak Romániának az agrártárcán keresztül, és amelyre magánszemélyek, jogi személyiséggel vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező termelők jogosultak
 
 
A támogatásra a legalább három, legtöbb kilenc szarvasmarhát tartó gazdák jogosultak, ha eleget tesznek a további feltételeknek is. Ezek szerint az állatoknak a kérés benyújtásának időpontjában be kell lenniük jegyezve az országos farmjegyzékbe, a gazdaságnak rendelkeznie kell az állat-egészségügyi hatóság kódjával. Ugyanakkor bizonyítani kell, hogy a gazda felvásárlónak vagy közvetlen módon értékesített négy tonnányi tejet a 2015. április 1.–2016. március 31. közötti időszakban. A tervezet szerint a kéréseket május 2-áig lehet leadni a kifizetési ügynökségnél.
A fejőstehenenkénti támogatás összegét a jogosult állatok létszámának függvényében szabják meg. Ezt a támogatást 2017. június 30-ig kaphatják meg a gazdák.
Az indoklás szerint a 3–9 fejőstehenet tartó gazdaságok tejtermelésük 50 százalékát saját fogyasztásra használják fel, és ez alacsony bevételt eredményez. Ugyanakkor ezekben a gazdaságokban növekedhet az emberre is átterjedő betegségek megjelenésének veszélye, a keresztezett egyedekből álló gazdaságokban a genetikai érték is csökken – áll az iratban. E hátrányok kiküszöböléséért az Európai Bizottság 2016. szeptember 8-ai szabályzata szerint rendkívüli alkalmazkodási támogatások folyósíthatók a tejtermelő gazdáknak, de más állattenyésztési ágazatban tevékenykedőknek is. Románia 10,89 millió eurós csomagot kapott, ebből különítettek el 5,44 millió eurót a tejtermelők számára.
A támogatás célja, hogy a kisgazdák növelhessék piacra irányuló termelésüket, ezáltal növekedhessen a mezőgazdaságból élő családok bevétele. A kisgazdaságok megerősödésének egyik lehetősége a tejfelvásárlók által igényelt minőségi paraméterek (fizikai-kémiai jellemzők, zsír-, protein-, szárazanyag-tartalom, fagyáspont stb.) teljesítése is.
A tervezet megalapozásában azt is kijelentik, hogy vidéki környezetben a kisgazdaságok gazdaságbiztonsági és védelmi szerepet is jelentenek. A gazdaságbiztonság és védelem szociális következményeket is maga után von, szerepe van a szegénység felszámolásában, biztosíthatja a minimális élelmiszer- és jövedelemszükségletet.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most