Sepsiszentgyörgy, 2017. október 18., szerda 03:12
Köszöntjük Lukács nevű olvasóinkat!

Vigyázat a tarlóégetéssel!

2017. március 21., kedd, Gazdakör
A legelőkön sem égethető a gaz
A legelőkön sem égethető a gaz
Tetemes büntetésre számíthatnak, akik égetéssel szabadítják meg a gyomnövényektől, növényi maradványoktól mezőgazdasági területeiket. A tarlóégetés tiltása az ökofeltételek biztosítását előíró GAEC 6 egyik legfontosabb tétele (GAEC: Good Agricultural and Enviromental Conditions – Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot). A tiltás célja a talaj szervesanyag-tartalmának megőrzése és a légkör szennyezésének megakadályozása.
 
 
A szántókon nem égethetők fel a tarlók, növényi maradványok (szalma, burgonyaszár, kukoricakocsány stb.), az állandó gyepeken (kaszálók és legelők) nem gyújtható meg a fű, a fás növényzet (bokrok, fanövések).
Megtörténhet, hogy a földtulajdonos beavatkozása nélkül – például idegenkezűleg – keletkezik a tűz. Az ilyen eseteket tíz napon belül jelenteni kell a kifizetési ügynökségnél, ellenkező esetben a gazda a bűnös – ezt írja elő a mezőgazdasági minisztérium által közvitára bocsátott, 2017-re vonatkozó, ökofeltételeket illető eligazítás.
A gazdának a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségnél be kell mutatnia a rendőrségnél, a Sürgősségi Esetek Felügyelőségén vagy – ha létezik – a felügyelőség helyi képviselőjénél tett bejelentését. A kifizetési ügynökség, a felügyelőség, a környezetvédelmi gárda között együttműködési megállapodás van érvényben, amelynek célja az európai vagy országos támogatásokat igénylő mezőgazdasági termelők hatékonyabb ellenőrzése.
Hozzászólások
2017. március 21.
kedd 07:55
ekeferi
399 hozzászólás
porhintes az egesz, ha akarnanak buntetni reg megtehettek volna........de marad a balkani megoldas.........

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most
2017-03-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogatás a kisebb, tejtermelő gazdáknak

A mezőgazdasági minisztérium közvitára bocsátott egy határozattervezetet, amely alapján a 3–9 tejelő szarvasmarhát tartó gazdák kaphatnának támogatást. Minderre 5,44 millió eurónyi uniós pénz áll rendelkezésre, amelyet az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból folyósítanak Romániának az agrártárcán keresztül, és amelyre magánszemélyek, jogi személyiséggel vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező termelők jogosultak
 
2017-03-21: Gazdakör - Incze Péter:

Várható pályáztatási időrend (Vidékfejlesztés)

Számos mezőgazdász kérésének és kérdésének eleget téve Szakál Andrást, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának igazgatóját kérdeztük a vidékfejlesztési terv keretében idén pályázható intézkedések kiírásának időpontjáról.
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.8939 RON
100 HUF = 1.4882 RON
1 EUR = 4.5802 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: