Vigyázat a tarlóégetéssel!

2017. március 21., kedd, Gazdakör
Tetemes büntetésre számíthatnak, akik égetéssel szabadítják meg a gyomnövényektől, növényi maradványoktól mezőgazdasági területeiket. A tarlóégetés tiltása az ökofeltételek biztosítását előíró GAEC 6 egyik legfontosabb tétele (GAEC: Good Agricultural and Enviromental Conditions – Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot). A tiltás célja a talaj szervesanyag-tartalmának megőrzése és a légkör szennyezésének megakadályozása.
 
  • A legelőkön sem égethető a gaz
    A legelőkön sem égethető a gaz
 
A szántókon nem égethetők fel a tarlók, növényi maradványok (szalma, burgonyaszár, kukoricakocsány stb.), az állandó gyepeken (kaszálók és legelők) nem gyújtható meg a fű, a fás növényzet (bokrok, fanövések).
Megtörténhet, hogy a földtulajdonos beavatkozása nélkül – például idegenkezűleg – keletkezik a tűz. Az ilyen eseteket tíz napon belül jelenteni kell a kifizetési ügynökségnél, ellenkező esetben a gazda a bűnös – ezt írja elő a mezőgazdasági minisztérium által közvitára bocsátott, 2017-re vonatkozó, ökofeltételeket illető eligazítás.
A gazdának a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökségnél be kell mutatnia a rendőrségnél, a Sürgősségi Esetek Felügyelőségén vagy – ha létezik – a felügyelőség helyi képviselőjénél tett bejelentését. A kifizetési ügynökség, a felügyelőség, a környezetvédelmi gárda között együttműködési megállapodás van érvényben, amelynek célja az európai vagy országos támogatásokat igénylő mezőgazdasági termelők hatékonyabb ellenőrzése.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-03-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2017-03-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogatás a kisebb, tejtermelő gazdáknak

A mezőgazdasági minisztérium közvitára bocsátott egy határozattervezetet, amely alapján a 3–9 tejelő szarvasmarhát tartó gazdák kaphatnának támogatást. Minderre 5,44 millió eurónyi uniós pénz áll rendelkezésre, amelyet az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból folyósítanak Romániának az agrártárcán keresztül, és amelyre magánszemélyek, jogi személyiséggel vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező termelők jogosultak
 
2017-03-21: Gazdakör - Incze Péter:

Várható pályáztatási időrend (Vidékfejlesztés)

Számos mezőgazdász kérésének és kérdésének eleget téve Szakál Andrást, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának igazgatóját kérdeztük a vidékfejlesztési terv keretében idén pályázható intézkedések kiírásának időpontjáról.