Hírlugas

2017. március 21., kedd, Gazdakör
Online kistermelői áruház indult
Megfelelő áron adhatják el hagyományos termékeiket a romániai gazdák, ha igénybe veszik az Együtt Növesztjük Romániát Egyesület által létrehozott online platformot, ahol a fogyasztók a maguk során eredeti termékek között válogathatnak.
 
A malltaranesc.ro oldalon eddig 120 termelő jelentkezett be. Ötvenen Fogaras vidékéről, a többiek az ország egész területéről – idézte Mihai Mitu projektfelelőst az agroinfo.ro. Megnéztük a honlapon, Brassó, Vâlcea és Mehedinți megyei gazdák szerepelnek a bejelentkezett termelők között. Terveikről azt írják, dolgoznak az online nagybani piac létrehozásán, valamint a weboldalon keresztül forgalmazott termékek gyorspostai szállításán is.

Csökken a termelés
Az Európai Unió szintjén Románia a hatodik helyen található a megművelt mezőgazdasági területeket illetően, ennek ellenére az ágazat bruttó nemzeti termékhez (PIB) való hozzájárulása folyamatosan csökken. 1993-ban a PIB 22,6 százalékát adta, 2015-ben csak  5 százalékát. A hanyatlás fő okai a területek felaprózottsága, a modern technológiák, öntözés, raktározási kapacitás hiánya, a termelésben részt vevők gyenge képzettsége – állapította meg március hetedikén nyilvánosságra hozott jelentésében a PricewaterhouseCoopers (PwC) Románia.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-03-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2017-03-21: Gazdakör - Incze Péter:

Várható pályáztatási időrend (Vidékfejlesztés)

Számos mezőgazdász kérésének és kérdésének eleget téve Szakál Andrást, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának igazgatóját kérdeztük a vidékfejlesztési terv keretében idén pályázható intézkedések kiírásának időpontjáról.
2017-03-21: Belföld - :

A címer a legfontosabb

A nemzeti jelképek hivatalos iratokon való használatát szabályozó törvény előírásaira hívja fel a Hargita megyei polgármesterek figyelmét Adrian Jean Andrei prefektus. A prefektus arra is figyelmeztet, hogy a helyi hatóságoknak jogukban áll saját címereket és pecséteket elfogadni, ezeket azonban határozatban kell jóváhagynia a kormánynak.