Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 01:01
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Semjén Zsolt: Az autonómiaköveteléseket soha nem szabad feladni

2017. március 21., kedd, Világfigyelő
A külhoni magyarság megmaradása attól függ, hogy az autonómia ügyében sikerül-e előrelépni vagy sem, a magyar érdekérvényesítés pedig egyenesen arányos a külhoni magyar pártok választási sikerével – jelentette ki Semjén Zsolt, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese tegnap Budapesten.
 
Semjén a Kisebbségi jogok, érdekképviselet, autonómia cí­mű kiadvány aktuális köteteinek bemutatóján a tudomány, a közigazgatás és a politika szövetségét hangsúlyozta. Ha ezek közül a bármelyik is hiányzik, meggyengül a külhoni magyarok érdekérvényesítő képessége – magyarázta. A külhoni magyar pártok választási eredményeit elemző kötetről Semjén Zsolt kiemelte: a magyar érdekérvényesítés a külhoni magyar pártok sikerétől függ. Akkor lehet védeni a magyar érdekeket, ha a magyar pártok ott vannak az önkormányzatokban, és lehetőleg ott az adott ország parlamentjében is, vagy kormányzati szerepet vállalnak. Magyarországról azt támogatják, hogy az adott nemzetrész minél egységesebben jelenjen meg – mutatott rá, és úgy fogalmazott: ha egység van, eredmény is van. Ez különösen a parlamenti választásokon fontos – folytatta Semjén Zsolt, aki szerint nem engedhető meg, hogy olyan konstrukciók induljanak, amelyeknek nincs reális esélyük a parlamentbe való bekerülésre, csak néhány szavazatot elvisznek. Megjegyezte: helyes, hogy a külhoni magyar pártok részei az európai pártcsaládoknak, de egy határon túli magyar párttól olyan „ideológiai ortodoxia” nem várható el, mint egy magyarországi tömörüléstől. Összegzése szerint a magyar karakter, a magyar közösség érdekképviselete mellett az is fontos, hogy a külhoni magyar pártoknak a többségi nemzet felé is legyen világos és vállalható mondanivalójuk. Példaként a Vajdasági Magyar Szövetséget hozta. Kitért arra is, hogy a környező utódállamok a magyarság asszimilálásában érdekeltek, míg Magyarország a magyarság fennmaradá­sában.
A miniszterelnök-helyettes a Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Századvég Alapítvány rendezvényén a nemzetközi témákról szóló kötet kapcsán hangsúlyozta: a nemzetközi jogon és precedensen alapul minden követelésük. Az autonómia témáját körüljáró kötetről szólva kijelentette: a külhoni magyarság megmaradása attól függ, hogy az autonómia ügyében előre tudnak-e lépni. Az autonómia egyfelől cél, másfelől jövőkép, az autonómiaköveteléseket soha nem szabad feladni – szögezte le. Megerősítette: minden közösségnek a saját koncepcióját kell elkészítenie, nincs egységes elv, és nem Budapestről kívánják megmondani, mi a jó az adott magyar közösségnek. A kimunkáláshoz ugyanakkor minden segítséget megadnak. Az is fontos, hogy az adott ország közössége szokja az autonómia gondolatát – vélekedett, hozzátéve: először őrjöngés, kiborulás, támadás, utána hümmögés, elutasítás, a végén párbeszéd van. Hozzátette: a magyarság soha nem kért olyat, amire az unióban ne lenne precedens, és amit ne tudnának alátámasztani. „Ha elfogadják, hogy létezik olyan jog, ami más nemzeteknek, nemzetrészeknek jár, de nekünk nem, akkor azt fogadnánk el, alábbvalóbbak vagyunk más nemzeteknél” – jelentette ki Semjén Zsolt.
Hozzászólások
2017. március 21.
kedd 16:57
trovacsek
2517 hozzászólás
Semjén úr,hogy lehet autonómiáról beszélni,mikor egy olyan alakulatot támogatott ,többször is,melyik nem meri felvállalni ezt a küzdelmet(udemeré)?Nagy szavakkal,bő mellénnyel,aztán megy tovább az egy?Nagyon farizeus íze van az Ön "autonómia" közdelmének.Olyan látszat küzdelem.Mint az udemeréé.

2017. március 21.
kedd 19:50
Ferencz
13769 hozzászólás
"...többségi nemzet felé is legyen világos és vállalható mondanivalójuk...." Véleményem az, hogy Semjén úr nagyon keveset akar tudni (pedig tudva tudja) a kisebbségi létről a XX. század Európájában, sőt az EU-ban! Megnevezne pár dolgot, ami szerinte például Erdélyben az idézett kategóriába tartozik / kellene tartoznia, ugyanakkor jelent is valamit az ottani magyarság számára? Továbbszőve ezt a szálat, okfejtést szeretnék, amely igazolná a magyar kormány által, a választási küzdelembe jócskán beavatkozva, a két és fél évtized rmdsz-es sikertelen "ottlét" utáni felpártolását!

2017. március 21.
kedd 23:33
Ferencz
13769 hozzászólás
Vagy bejön, vagy beledöglünk. Az utóbbi ezer évből vagy nyolcszázat autonómiában éltünk, s mégis itt - nem csupán , számos nagy néphez hasonlóan már csak a történelemkönyvekben - vagyunk. Úgyhogy hátrább az agarakkal, nem vagyunk kevesebbek - még nem - elődeinknél. Elég volt a békaperspektívából papolókból és a rosszakaratú riogatókból! Nem kell semmiféle "segítség" részükről, csak a hallgatás.

2017-03-21: Belföldi hírek - :

A kultúra jó befektetés

Mivel a kulturális élet a gazdaságihoz fogható hajtóerővel bír a városfejlesztés tekintetében, a művelődési eseményekre szánt támogatás befektetésnek minősül – fogalmaz a nagyszebeni önkormányzat közleménye, amely szerint a tavalyi 6,6 millió lejhez képest idén 8 millió lejt szánnak erre a célra.
2017-03-21: Világfigyelő - :

Nagy amerikai „ki kit hallgat le”

Nincs bizonyíték arra, hogy Donald Trumpot és kampánycsapatát a tavalyi elnökválasztási kampány idején Barack Obama volt elnök lehallgattatta – jelentette ki James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója tegnap a kongresszus hírszerzési bizottsága előtt. James Comey azt viszont megerősítette, hogy valóban folyik nyomozás a Donald Trump kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges kapcsolatokról, netán együttműködésről. Ez az első eset, hogy az FBI igazgatója nyilvánosan beszélt a nyomozás tényéről.