Büntetnék a kettős állampolgárságotAz ukránok is tiltakoznak

2017. március 21., kedd, Világfigyelő
Nem old meg semmit Petro Porosenko ukrán elnök kettős állampolgárságot tiltani és büntetni szándékozó törvénytervezete Andrij Szadovij, Lviv (Lemberg) polgármestere, a Szamopomics (Önsegély) parlamenti párt vezetője szerint, aki 30–40 százalékra becsüli az ukrán mellett más állampolgársággal is rendelkező kárpátaljai lakosok arányát. Utóbbi adatot Kárpátalja megye kormányzója cáfolta.
 
 
A polgármester-pártelnök a Zerkalo Nyegyeli című, mértékadónak tartott ukrán politikai hetilap hétvégén megjelent számának adott interjújában kifejtette, tudomása szerint Kárpátalján gyakorlatilag minden vállalkozónak van az ukrán mellett még egy állampolgársága. „Úgy gondolom, e megye lakosságának mintegy 30–40 százaléka nem csak Ukrajna állampolgára. Ha őket megfosztjuk az ukrán állampolgárságtól, akkor kiderül, hogy egyes térségekben csak más államok polgárai élnek” – mutatott rá. Az állampolgársági törvénytervezet szerinte esetleg csak „pontszerű” problémákat oldana meg. Mint kifejtette, az államfőnek nem tetsző egyes üzletembereknek három-négy állampolgárságuk is van, valószínűleg az ő orruk alá akar borsot törni.
Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója az interjúra reagálva közölte, nem felel meg a valóságnak Szadovij állítása, amely szerint kettős állampolgár lenne Kárpátalja lakosságának 30–40 százaléka. „El nem tudom képzelni, honnan vette az információt, talán Szadovij úr a pártjával személyesen portánkénti bejárást végzett Kárpátalján, és megszámolta a külföldi állampolgárokat” – jegyezte meg ironikusan a megye kormányzója. Ugyanő tiltakozott az ellen is, hogy Kárpátalja lakóit ukrán szakértők, újságírók, politikusok, akik szerinte soha nem jártak a vidéken, a médiában minden alap nélkül gyakran illetik a szeparatizmus vádjával. Szerinte ez nagyfokú felelőtlenségre vall.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-03-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2017-03-21: Világfigyelő - :

Rosszabb is lehetett volna (Részletek a brüsszeli terrorámadásról)

Fegyverek és újabb dzsihadisták álltak készen további merényletek elkövetésére már a tavaly március 22-én elkövetett brüsszeli terrortámadásokat megelőzően – közölte a La Libre Belgique belga napilap tegnap.
2017-03-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szűk esztendő kezdődött

Szokatlanul késői időpontban került sor az idei költségvetés elfogadására Sepsiszentgyörgyön, talán ezért is terjesztették elő rendkívüli ülésen. A tervezetet korábban közvitára bocsátották, be is futott néhány javaslat a lakosság részéről, de egyikről sem szavaztak, főként pénzhiány miatt. A 2017-es esztendő ugyanis meglehetősen szűken indul: a keret kisebb, mint tavaly, és ami van, az nagyrészt működtetésre, fenntartásra megy el, beruházásokra alig marad.