Időseknek olcsóbb a magyar útlevél

2017. március 21., kedd, Közélet
Március 16-án hatályba lépett a magyarországi illetékeket módosító törvény, amely érinti az állandó magánútlevél kiállításának díját is.
 
Magyarország csíkszerdai főkonzulátusának közlése szerint a 65. életévüket betöltött igénylők számára ezentúl ingyenes az útlevél kiállítása, ám a konzuli illetéket továbbra is meg kell fizetni. Tehát a Magyarországon beadott kérelmek esetében az útleveleket díjmentesen állítják ki, a határon túl, így a csíkszerdai főkonzulátuson igényelt útlevelekért 20 euró konzuli illetéket kell fizetni. Az útlevelek érvényességi ideje továbbra is tíz év. A 18–65 éves ügyfelek által igényelt útlevelek tekintetében nincs változás: a 10 éves érvényességi idejű útlevél ára 65 euró, az ötévesé 44 euró, 18 év alatti magyar állampolgárok esetében 28 euró. Útlevéligényléskor a 12 év alatti gyermekek megjelenése nem kötelező, de egy, a gyermeket ábrázoló, három hónapnál nem régebbi igazolványképre ez esetben is szükség van. 6 év alatti gyermekekről minden esetben friss igazolványképet kérnek.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-03-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 93
szavazógép
2017-03-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szűk esztendő kezdődött

Szokatlanul késői időpontban került sor az idei költségvetés elfogadására Sepsiszentgyörgyön, talán ezért is terjesztették elő rendkívüli ülésen. A tervezetet korábban közvitára bocsátották, be is futott néhány javaslat a lakosság részéről, de egyikről sem szavaztak, főként pénzhiány miatt. A 2017-es esztendő ugyanis meglehetősen szűken indul: a keret kisebb, mint tavaly, és ami van, az nagyrészt működtetésre, fenntartásra megy el, beruházásokra alig marad.
2017-03-21: Közélet - Bokor Gábor:

Szilvafasor Feldobolyban

Tucatnyinál több feldobolyi szentelte a vasárnapját szilvafaültetésre. Az idő nem kedvezett az akciónak, ennek ellenére az önkéntesek közel ötven szilvafát ültettek el a faluba vezető út mentén.