Szilvafasor Feldobolyban

2017. március 21., kedd, Közélet

Tucatnyinál több feldobolyi szentelte a vasárnapját szilvafaültetésre. Az idő nem kedvezett az akciónak, ennek ellenére az önkéntesek közel ötven szilvafát ültettek el a faluba vezető út mentén.

  • Szilvafasétány fog Feldobolyba vezetni
    Szilvafasétány fog Feldobolyba vezetni

 

A gyümölcsfa-telepítést a Feldobolyi Kulturális és Közösségi Egyesület kezdeményezte, a szilvafák a szentkirályi Pinus Siculus csemetekertből származnak – tudtuk meg György Alpár János egyesületi elnöktől. A csemetevásárlásra a kétszázalékos adófelajánlásokból, valamint a Feldobolyt képekben bemutató fotóalbum eladásából jutott pénz. Cél, hogy pár év múlva, amikor termőre fordulnak a csemeték, szilvafasétányon keresztül juthassanak Feldobolyba az ide látogatók, és azt is jelzik majd: szilvatermő vidékre érkezett a vendég.
 Feldobolyban nagy hagyománya van a szilvatermelésnek és -feldolgozásnak (talán épp ezért telepítették a szilvafákat a nagy hírű feldobolyi pálinkafőzdétől a székely kapuig terjedő szakaszon – szerk. megj.), ezért fontos az egyesület kezdeményezése, a szilvafaállomány megújításának elkezdése – mondta el érdeklődésünkre Kanyó Antal nagyborosnyói alpolgármester, aki meghívottként vett rész az ültetésen. Az elöljáró azt is hozzátette: reméli, a polgárok is méltányolják a kezdeményezést, a csemetéket nem törik ki, nem kaszálják le.
A szilvához kötődő feldobolyi hagyományokat elevenítette fel az egyesület az immár két alkalommal megszervezett A szilva napja Feldobolyban nevű rendezvénysorozattal. Ennek részeként többek között a szilvaíz főzésének régi tudományát kívánják feleleveníteni, megerősíteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
2017-03-21: Közélet - Szekeres Attila:

Időseknek olcsóbb a magyar útlevél

Március 16-án hatályba lépett a magyarországi illetékeket módosító törvény, amely érinti az állandó magánútlevél kiállításának díját is.
2017-03-21: Máról holnapra - Farkas Réka:

Kié a felelősség?

Minden jel szerint Liviu Dragnea jól járt, hogy nem lehetett miniszterelnök, az adakozások dicsőségének babérjait learatja, ha pedig gond van, vonogathatja a vállát, mutogathat a kormányra. Márpedig gond van, nem is kevés...