Kié a felelősség?

2017. március 21., kedd, Máról holnapra
Farkas Réka
Minden jel szerint Liviu Dragnea jól járt, hogy nem lehetett miniszterelnök, az adakozások dicsőségének babérjait learatja, ha pedig gond van, vonogathatja a vállát, mutogathat a kormányra. Márpedig gond van, nem is kevés...

Alig két és fél hónappal a hatalom átvétele után szaporodnak a jelzések, hogy az ország költségvetésének sehogy sem éri a széle a hosszát. Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztetett: a fizetés- és nyugdíjemeléseknek, az adócsökkentéseknek, no meg a beruházások visszaszorításának köszönhetően a hiány elérheti a 3,7 százalékot is, ez pedig jóval nagyobb a tervezett és megengedett 3 százaléknál. Egyre óvatosabbá válnak a miniszterek is. Sevil Shhai­deh, a fejlesztési tárca vezetője például hárított, amikor egy találkozón a polgármesterek az EU-s pályázatokhoz kértek önrész-finanszírozási segítséget: nincs pénz, elérték az idei adósságplafont. A pénzügyminiszter megvillantott egy halvány reménysugárt, hogy igyekeznek megoldást keresni, de későbbi nyilatkozata, miszerint, ha meghaladnák a kitűzött hiánycélt, visszavágnak a beruházásokból, tovább erősítették a benyomást: baj van. Pedig igen jelentős bevételi forrásként szerepelnek az idei büdzsében az EU-s források, és még egyetlen lejnyit sem sikerült lehívni, önrész nélkül pedig, amelyet az önkormányzatoknak nincs, ahonnan előteremteniük, sok esély a következő hónapokban sem mutatkozik.
Sokan kongatták a vészharangot, hogy a fogyasztásra alapozott gazdasági növekedés nem fenntartható. Újabb és újabb statisztikák jelennek meg, amelyek azt igazolják: a béremelések okán piacra került pénztöbblet nem a helyi vállalkozókat gazdagítja. Tavaly például jelentősen több élelmiszert hoztunk be külföldről, mint azelőtt bármikor, és e téren a deficit hatszorosa volt az egy évvel korábbinak. Csökkentek az év eleji adóbevételek, máris kevesebb folyt be az államkasszába a tervezettnél, s a béremelések láncreakciója is beindult, sorra vonulnak utcára a követelőzők, többet akarnak a rendőrök, bírósági írnokok, szinte naponta jelentkezik egy újabb szakmai kategória, amely kevesli a nagy adakozásban neki jutó részt. A politikusok nagyvonalúsága sem lankad, hamarosan megszavazzák azt a törvényt, amely 30 százalékkal emeli a helyi választottak fizetését. Illő hálásnak lenniük, meg hát mégsem kereshet egy tanácselnök vagy egy polgármester kevesebbet, mint valamelyik iroda vagy intézmény vezetője.
Liviu Dragnea, a felelősséghárítás nagymestere pedig köszöni, jól van. Időnként megró egy-egy aggódó minisztert: tessék pontszerűen követni a kormányprogramot, akkor minden rendben lesz. S ha mégsem, arról nem ő tehet, hisz nem az országot, csupán a képviselőházat vezeti.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-03-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-03-21: Közélet - Bokor Gábor:

Szilvafasor Feldobolyban

Tucatnyinál több feldobolyi szentelte a vasárnapját szilvafaültetésre. Az idő nem kedvezett az akciónak, ennek ellenére az önkéntesek közel ötven szilvafát ültettek el a faluba vezető út mentén.
2017-03-21: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Könyv a csíksomlyói Szűzanyáról

Több mint kétszáz év távlatába kalauzolja vissza az időben az olvasót az az 52 tanúvallomással hitelesített, magyar nyelven elsőként megjelenő „mirakulumos”, azaz csodákról szóló könyv, amelyet Mohay Tamás adott közzé „Istennek kincses tárháza”. P. Losteiner Leonárd ferences kézirata Szűz Mária csíksomlyói kegyszobráról címmel, s amelyet szombat este mutattak be a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.