Egyre később

2017. március 23., csütörtök, Család

A nők átlagosan majdnem harmincévesen, a férfiak harmincon túl alapítanak családot  – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal 2015-ös évre vonatkozó adataiból. Ugyanakkor az elmúlt 25 év alatt megkétszereződött azoknak a nőknek a száma, akik 35 év felett szülnek először.


2015-ben 125 454 házasságot kötöttek Romániában, a legtöbbet augusztusban (22 902), a legkevesebbet márciusban (4208). Az ezer főre jutó házasságkötések aránya (5,6) meghaladja az Európai Unióban legutóbb mért adatot (4,2 – 2011-ben).
A házasságkötések időpontja kitolódott az utóbbi években: jelenleg a nők átlagosan 29,5 éves korukban házasodnak, a férfiak átlagosan 32,5 évesen nősülnek.
2015-ben 31 527 válást jegyeztek, 1,42 válást ezer lakosonként, ami alatta marad az Európai Unió 28 országában legutóbb mért átlagnak (2 – 2011). A legtöbb válás 40 éves kor körül következik be: a nők átlagos életkora váláskor 37,8, a férfiaké 41,4 év volt.
Az elmúlt 25 év alatt megkétszereződött azoknak a nőknek a száma, akik 35 év felett szülnek először. Az először szülő ezer nőből évente huszonnyolc 35 és 39 év közötti, öt pedig 40–45 éves. A statisztikák szerint 1990-ben még ezer elsőszülöttből 14,6-ot hozott a világra 35–39 éves nő.
„Az anya korának előrehaladtával talán elmúlnak az anyagi problémák, de számos más gonddal szembesülünk, amiket nem szabad elhanyagolni. A 35 évesnél idősebb nőknél nagyobb a spontán vetélés vagy a koraszülés kockázata, és sérült lehet a gyermek. Például jelentősen megnő a Down-szindróma kockázata. Ha 30 éves korban a statisztika egy az ezerhez, 35 évesen egy a négyszázhoz, 40 felett pedig egy a százhoz. Ez abban az esetben, ha sikerül egyáltalán teherbe esni. Mert a nagy baj az, hogy a 38–40 éves páciensek petesejtkészlete alacsony, és kevés az esélye annak, hogy természetes úton teherbe essenek. És itt jön a képbe a mesterséges megtermékenyítés” – magyarázza dr. Chadi Muheidli szülész-nőgyógyász.
A lombikbébiprogramot 2015-ben indították újra. A tavalyi adatok szerint a programban részt vevő tizenhárom klinikára havonta átlagban harminc kérés érkezett, és 850 esetben térítette meg az állam az egyszeri alkalom 6188 lejes költségét.
„Már rég kimerültek a készletek, még tavaly novemberben. Nem tudtunk átvenni egyetlen új iratcsomót sem, és vártuk az idei évi finanszírozást. Sajnos, mostanáig nem született semmiféle döntés a témában. Nem tudunk mást tanácsolni az érdeklődő pároknak, mint hogy kövessék a minisztériumi szinten hozott döntéseket, és kezdjék meg a folyamatot, amikor az lehetővé válik. Az igény nagyon nagy. Napi két-három ember érdeklődik az országos programról. Ne feledjük, hogy a megtérített összeg soha nem volt elég, nem fedezi a szükséges gyógyszeres kezelést és az analíziseket, és azt se, hogy a korhatárt a nők esetében 40 évnél húzták meg” – mutat rá a szakorvos.
(Agerpres, Mediafax)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1500
szavazógép
2017-03-23: Család - :

Többet kellene félretenni

A nők várható élettartama négy-hat évvel hosszabb, mint a férfiaké, így aktív életük során többet kell megtakarítaniuk ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is legyen elegendő pénzforrásuk – nyilatkozta Lucian Anghel, a bukaresti értéktőzsde elnöke egy nőnap alkalmából szervezett konferencián. Ezzel szemben egy tanulmány kimutatta, hogy tíz romániai nő közül hat egyáltalán nem tesz félre pénzt.
2017-03-23: Család - Puskás Attila:

A sokhasznú csalán (Erdő-mező ajándéka)

Tavaszjelző jelenség városainkban a minden korosztályt képviselő utcai árus, aki kis pénzért kínálja a zacskóba szedett csalánt főzeléknek, tisztító, méregtelenítő kúrára.