Drónvadász lézerkamiont kap az amerikai hadsereg

2017. március 27., hétfő, Autóvilág–Technika

Elkészült a Lockheed Martin a teherautóra telepíthető, 60 kilowattos lézerágyújával, amelyet átadnak a hadseregnek kipróbálásra. Ezt a cég tíz napja jelentette be a Washington Post híradása szerint. A fegyver úgy működik, hogy több lézersugarat kombinál egy erős nyalábba, így éri el a megfelelő teljesítményt és pusztítóerőt – adta hírül a hvg.hu internetes portál.


A hadseregnek nagy szüksége van a lézerfegyverekre, elsősorban azért, mert a pár száz dolláros, kereskedelmi forgalomban kapható drónok ellen költséghatékony megoldást jelenthet. Ezeket egyre gyakrabban használják nemcsak reguláris hadseregek, hanem terrorszervezetek, így az Iszlám Állam is. David Perkins tábornok a problémát azzal az esettel illusztrálta, amikor egy bolti drónt szedtek le Patriot rakétával, amelynek darabja hárommillió dollárba kerül.
A lézer azért is előnyös, mert gyorsan és pontosan lehet célozni vele, így alkalmas fegyver az irányított lövedékek, aknavetőgránátok és más kisméretű, de „puha célpontok”, magyarul drónok ellen. Ezenkívül a rakéták és gépágyúk gyakran okoznak járulékos károkat, míg a lézer csak a célpontot semmisíti meg.
A haditengerészetnek van már működő lézerfegyvere, a kihívás abban állt, hogy az energiaellátást biztosítsák egy hajónál kisebb, szárazföldi platformon. Ezt oldotta meg a Lockheed Martin, így a fegyver egy szabványos katonai teherautóra is felszerelhető. Természetesen a számítógépes grafikán csak a látvány kedvéért látható a piros nyaláb, a valóságban a lézer nem látszik működés közben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1364
szavazógép
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Telefongyártás helyett inkább appkészítés

Bár már nem készít közvetlenül telefonokat, a BlackBerry azért gondoskodik arról, hogy ne feledkezzenek meg róla. Van és lesz is még BlackBerry-telefon, de azokat már nem a BlackBerry gyártja, gondoljunk csak a TLC nevével fémjelzett KEYOne-ra, vagy az indonéz piacra szánt BlackBerry Aurorára – olvasható a hvg.hu portálon.
2017-03-27: Autóvilág–Technika - :

Katonai tűrőképesség

A Samsung Galaxy Xcover család minden páratlan évben kap frissítést. 2017 van, meg is érkezett az új családtag. Az extrém sportok kedvelőinek, a szélsőséges körülmények között dolgozóknak ajánlja a Samsung a Galaxy Xcover családot, amelynek most a 4-es számmal jelölt tagja jelent meg.