Elutasított zászlótörvény

2017. április 20., csütörtök, Közélet
A szenátusban hallgatólagosan már elfogadott zászlótörvény-módosítást döntő házként utasította el a képviselőház tegnapi ülésén. A zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló törvényhozói kezdeményezés elfogadása esetén ellehetetlenítette volna a székely zászló kitűzését, illetve a székely himnusz megszólaltatását nemcsak közintézményekben, hanem az ország egész területén.
A tervezet célja az volt, hogy betiltsa a Románia által el nem ismert államok vagy „az országon belüli hivatalosan el nem ismert régiók” zászlóinak kitűzését, illetve az „alkotmányellenes, szegregációs célokat követő entitások” himnuszának megszólaltatását. A kezdeményezők nevében Sorin Avram Iacoban szociáldemokrata képviselő indoklásában kifejtette: az teszi szükségessé a törvény módosítását, hogy „szakadár szervezetek nyíltan a területi elkülönülésért küzdenek, és az alkotmányos rend ellen uszítanak”.
A tervezet előírásai között szerepelt, hogy más államok himnuszát csak nemzetközi események, találkozók ünnepségek alkalmával szabad nyilvánosan megszólaltatni, hogy bármilyen hazai – helyi, nemzeti, nemzetközi – sporteseményen ki kell tűzni a román zászlót, és el kell énekelni a román himnuszt, hogy valamennyi rádió és televízió műsorát a román himnusz énekelt változatával kell kezdeni és befejezni, és hogy mindennap el kell énekelni a román himnuszt az iskolákban a tanórák kezdete előtt. A törvénymódosítást tavaly kezdeményezte 58 szociáldemokrata és liberális törvényhozó. A szenátusban hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánított tervezetet most szavazattöbbséggel vetette el a képviselőházi szociálliberális kormánytöbbség.
„Azt tapasztaljuk folyamatosan, hogy a székely zászló kitűzését törvényszéki eljárások büntetik és távolíttatják el, holott Romániában törvény nem tiltja használatukat. (...) Meg kell érteniük a többségi pártok képviselőinek, hogy a kisebbségek szimbólumainak használata nem jelent veszélyt a román társadalomra, a nemzetállamra. Nem veszünk el semmit a többségtől, sőt, inkább hozzáteszünk” – hangsúlyozta Korodi Attila, hozzátéve: jelenleg az RMDSZ parlamenti csoportja olyan törvénycsomagon dolgozik, amely lehetővé tenné szimbólumaink szabad használatát. „A rendszerváltás óta küzdünk a parlamentben, kormányon és ellenzékben a célunk mindig ugyanaz volt. Több jogot, nagyobb biztonságot közösségünknek, tiszteletet az erdélyi magyaroknak. Száz évvel a gyulafehérvári ígéretek után folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy közösségünket újabb és újabb támadások érik. Már nemcsak az a kérdés, hogy bővíthetjük-e megszerzett jogainkat, hanem az is, hogy visszaveszik-e azokat tőlünk. Egy erős parlamenti képviselet hiányában senki nincs, aki megakadályozza, hogy magyarellenes törvények szülessenek” – jelentette ki az RMDSZ alsóházi frakciójának vezetője.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-04-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 384
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-04-20: Közélet - Fekete Réka:

A régió mint felépíthető haza (III. székely kongresszus)

Közpolitikai javaslatgyűjtemény összeállítása, a régióépítés területfejlesztési, kulturális, gazdasági mintáinak áttekintése, a kor kihívásainak megfelelő identitás megfogalmazása a célja a ma kezdődő III. Székely Kongresszusnak, amelyet három nap alatt három székelyföldi városban tartanak meg. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Székelyföld Regionális Tudományi Társaság és a rendezvénynek otthont adó Marosvásárhely, Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy múzeumai által szervezett konferenciasorozat várható eredményeiről Bakk Miklóst, a kongresszus szakmai bizottságának elnökét kérdeztük.
2017-04-20: Világfigyelő - :

Elutasított panaszok

A török Legfelsőbb Választási Tanács tegnap visszautasította az elnöki rendszerről szóló vasárnapi népszavazással kapcsolatban benyújtott ellenzéki panaszokat – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.