Sepsiszentgyörgy, 2018. január 20., szombat 03:02
Köszöntjük Fábián, Sebestyén nevű olvasóinkat!

Aláírásgyűjtés a forgalmi rend változtatásáért

2017. április 20., csütörtök, Közélet
A Gábor Áron utcát újra kétirányúvá tennék a kezdeményezők. Albert Levente felvétele
A Gábor Áron utcát újra kétirányúvá tennék a kezdeményezők. Albert Levente felvétele
Ilyen sem volt még Sepsiszentgyörgy legújabb történetében: lakossági kezdeményezésként kell tanácsi határozatot előterjeszteni egy olyan témában, amiről nem is az önkormányzat döntött. Első hallásra furcsának tűnik az eset, pedig nem az. Épp csak ide vezetett egy jó szándékú folyamat.
Az vesse rám az első követ, aki elégedett a Sepsiszentgyörgyön 2015 októberétől bevezetett forgalmirend-változtatással, mondja Bokor-Tóth Zoltán vállalkozó, aminek történetünk szempontjából nincs jelentősége, hiszen amit tett, egyszerű sepsiszentgyörgyi polgárként tette. Bokor-Tóth Zoltán szerint a városközpont közlekedését átszervező forgalmirend-változtatás rossz helyzetet okozott, az élhető városból élhetetlent teremtve.
Odáig a város bármely pontjáról könnyűszerrel és rövid idő alatt el lehetett jutni akármely más pontjára, azóta azonban a járművezetőnek valóságos feladvány kitalálni, milyen útvonalat válasszon célja eléréséhez. Az egyirányúsítások nemhogy megkönnyítették volna az autók haladását, épp ellenkezőleg, a csúcsidőben még több forgalmi dugó kialakulásához vezettek. Nyilván, ezt nem láthatta előre Bokor-Tóth Zoltán, és a városvezetés is jobbító szándékkal rendelte el a forgalmi rend változtatását – de hogy a polgármesteri hivatalnál sem lehettek biztosak a sikerben, jelzi, hogy akkor a polgármester azt nyilatkozta: próbáljuk ki egy évig, és ha nem válik be, módosítunk rajta.
A forgalmi rend változtatása előtt a városháza lakossági véleményt is kért. Első beadványát ekkor fogalmazta meg Bokor-Tóth Zoltán, azt javasolva, a Gábor Áron utcában a forgalom maradjon meg kétirányúnak, a Váradi József alsó és a Kossuth Lajos központ felőli utolsó szakasza is, az 1918. december 1. utca pedig a színház sarkától a Szent György térig szintén, itt rendes körforgalommal csatlakozva a Gróf Mikó Imre – 1918. december 1. útkereszteződésbe. Bokor-Tóth Zoltán javaslata valamelyik hivatali számítógép fiókjában lapul mai napig, válaszra – bár egy köszönetre, hogy vette a fáradságot – nem méltatták.
A polgármester nyilatkozatát figyelembe véve, Bokor-Tóth Zoltán kivárta az egy évet. Ez idő alatt kiderült – számára is, meg minden bizonnyal a városban járművel közlekedők számára is –, hogy a forgalmi rend megváltoztatása nem vált be. Látva azonban, hogy még szándéka sem merül fel a városvezetésnek a változtatásra, ráadásul a közlekedés még nehezebbé vált a Kós Károly utca időközben elkezdett felújítása miatt, Bokor-Tóth Zoltán (már nemcsak a saját, hanem a helyzettel elégedetlen közösség nevében is) újabb beadvánnyal fordult a városhoz – ezúttal iktatva az urbanisztikai bizottságnak címzett levelét, amelyben egy évvel korábbi javaslatát terjeszti elő, hozzátéve: ha a városnak van az övénél jobb elképzelése, azt valósítsák meg, csak csináljanak már valamit.
E beadványnak már lett eredménye: tavaly november elején meghívták Bokor-Tóth Zoltánt is a bővített urbanisztikai bizottság ülésére (amelyen az önkormányzati képviselők mellett részt vett a közlekedési és a helyi rendőrség képviselője, a taxisok megbízottja, illetve közlekedésszervezési szakemberek is). Az ülésen több, a közlekedés zsúfoltságát érintő problémát tárgyaltak meg, ezekre elemzést kértek a szakemberektől annak a hónapnak – 2016 novemberének – a végéig.
Az idő azonban telt, eredmény pedig semmi. Bokor-Tóth Zoltán március elején polgári elégedetlenségi akcióval – reggel nyolc és délután négy óra előtt öt perccel dudálással hívta fel a figyelmet – próbálta újra az egyre akutabbá váló problémára terelni a felelősök figyelmét. Ennek is lett eredménye: elhívták az urbanisztikai bizottság március 4-i ülésére, a megbeszélést követően a bizottság tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, és ezt jegyzőkönyvbe is foglalták, hogy javasolják a polgármesteri hivatalnak a forgalmi rend módosítását a következőképpen: kétirányúsítás a Gábor Áron, Váradi József, Kossuth Lajos utcában, a Csíki utcának a Templom utcával való útkereszteződésében a korábbi elsőbbségadási kötelezettség visszaállítása. Nagy lépésként, de félmegoldásként értékelte ezt Bokor-Tóth Zoltán, úgy vélte továbbra is, a járművek gördülékeny haladásához az 1918. december 1. utca kétirányúsítása is szükségeltetne.
A fejlemények időközben sajtónyilvánosságot kaptak az Observatorul de Covasna napilap egy március végi lapszámában, melyben Bokor-Tóth Zoltán elcsodálkozva olvasta Tóth-Birtan Csaba alpolgármester reakcióját. Aki szerint az urbanisztikai bizottság véleménye nem számít. „Ha nem hatásköre az urbanisztikai bizottságnak a forgalmi rend módosítására javaslatot tenni, akkor miért beszéltek róla? Vagy az alpolgármester nem tudja, mi a bizottság hatásköre?” – fogalmazza meg Bokor-Tóth Zoltán.
Tóth-Birtan Csaba alpolgármester az újságon keresztül azt is üzente, a forgalmi rend megváltoztatása kezdeményezhető akként is, ha a helyi polgárok öt százaléka – ez körülbelül 2700 városlakót jelent – aláírásával kéri. Ilyen ugyan még nem történt Sepsiszentgyörgy történetében, aláírásgyűjtések kisebb-nagyobb ügyekben zajlottak, lokális népszavazásra is volt már eset, de az egész város lakosságát érintő, a helyi önkormányzat döntését igénylő kérdésben még nem. „Meggyőződésem, közösen tudunk változtatni”, jelentette ki Bokor-Tóth Zoltán, aki most az aláírásgyűjtés előkészítésén dolgozik – ennek lebonyolítását a Civil Hang mozgalom fogja felvállalni.
És még egy apróság: nem alapos tanulmány, csupán egy hozzávetőleges számítás eredményeként egy családnak évente akár egy minimálbérnyi összegébe is kerül a 2015 októberétől bevezetett forgalmi rend változtatása: a napi pár száz vagy esetenként ezer méterrel több autózás az üzemanyagköltségek 20–40 százalékos növekedését eredményezi, ami napi 1–15 lejes többletköltséget jelent. És akkor még nem is beszéltünk a környezetszennyezésről, a dugókban elpocsékolt időről, amikor gyakran szóba kerül a városvezetés…
Hozzászólások
2017. április 20.
csütörtök 01:31
hosszu
40 hozzászólás
Jó lenne ha a nagyobb munkálatokat olyan cégeknek adnák ki, amelynek van mivel és kivel dolgozni. Néha kilátogathatnának a polgárjenő hivatalból a Gyöngyvirág vagy a Kós Károly utcákba megnézni hogy mekkora lendülettel megy a munka. A városban kilóméteres autósorok, a Kós Károly utcában négy-öt homályos tekintetü barna ember támaszkodik a lapátnyélen. És mi lesz az alsó szakasszal ami már járhatatlan? Arra most nem költenek mert fel lesz teljesen újítva, mint a felső. Röhej!

2017. április 20.
csütörtök 07:39
meyereva
124 hozzászólás
Az a gyanúm, hogy azért nem mert lépni a polgárjenő hivatal, mert változtatás esetén a pályázati pénzt vissza kellene fizetni. Biztos vagyok benne, hogy Antal Árpád már az első héten rájött, mint Gyurcsány Öszödön, hogy nem kicsit kúrták el. Hogy nem lépett azonnal, annak oka kell legyen. A magyarázatot azóta várjuk.

2017. április 20.
csütörtök 08:08
endebende
472 hozzászólás
a belváros egyirányusitásának az eredménye a kialakitott parkolók tulajj-ainak pénzhez juttatása és az árról nem is beszélve(drágább mint más városokban).A Grigore B.útra terelve csikból jövő forgalmat az ott lakók ablakot nem tudnak nyitni a levegő szennyeződése miatt,a csúcs időben meg óriási dugók keletheznek.Ezen változtatni kell.

2017. április 20.
csütörtök 08:10
lacafaca74
4413 hozzászólás
Arról ne is beszélve hogy biciklin közlekedni a városban egyenesen életveszélyes. Elkúrták az egészet, de nagyon. Jó hogy van egy nagy tapsterünk a többi nem érdekli a városvezetést. Grandománia az igen, álmodnak stadionokat, repteret, mindent de a mindennapi, egyszerű dolgok nem érdeklik őket.

2017. április 20.
csütörtök 08:37
Bugsbunny
642 hozzászólás
Xarabb útakkal mint Sápsin, falun sem találkozni. Lassan a a Kommandói út is jobb minőségű mint az itteni utcák többsége. Nálunk egy útszakasz teljes rehabilitációja megközelítőleg egy évtizedig tart. Csak bírj élni és reménykedni addig. Folt hátán folt, keresztbe fektetett lővészárkok, mély sáncok melyeket vastagkábel fektetők, gázasok, telekomosok, vízesek, s.ggfejek hagynak maguk után. Gyalog lehetetlen közlekedni annyi a leparkolt tragacs az útak két oldalán, kocsival csak akkor, ha előtte elszívtál egy adag zöldséget, biciklivel tragédia, babakocsival csecsemőgyilkosság. Mindezekért természetesen nincs felelős...más a hibás. Sok majom a városvezetésből !!! Köszönjük. Adózni jók vagyunk de a pofánkat fogjuk be. Nem ? De.

2017. április 20.
csütörtök 09:57
csacsi
1918 hozzászólás
Hol vannak a dícshimnuszt zengők, akik szerint ezek legalább csinálnak valamit? Jól írta fennebb valaki, hogy a város még ennél hozzánemértő vezetést sose kapott.A biciklire vágyóknak csak annyit, hogy a népet úgy se tudják biciklire tenni, az nem megoldás, a forgalommal kell valamit kezdeni.

2017. április 20.
csütörtök 10:01
csacsi
1918 hozzászólás
Csikszereda évkre hagyott el, le se tojnak már, a fizetéses parkolást betiltották,az utak aszfaltozottak, a betonlapok egyenesen állnak, nálunk mindennek az ellenkezője történik.

2017. április 20.
csütörtök 10:15
hosszu
40 hozzászólás
Ha lennegy verseny a székelyföldi városok között, hogy kinek vannak a lexarabb utjai Szentgyörgy nem kellene izguljon

2017. április 20.
csütörtök 10:16
hosszu
40 hozzászólás
Ha lennegy verseny a székelyföldi városok között, hogy kinek vannak a lexarabb utjai Szentgyörgy nem kellene izguljon

2017. április 20.
csütörtök 10:21
kukujza
588 hozzászólás
Nem értem, a kemény mag, aki ezekre szavaz már harmadszor, nem jár ki a városból legalább a szomszéd megyékbe (Brassót már meg sem említem), egy kicsi szemtágításra, hogy messze az utolsók vagyunk minden szempontból?

2017. április 20.
csütörtök 12:25
belaba
1652 hozzászólás
Nem tudom mi ez a sok elegedelenseg ijen szep koszpontya meg Brasonak sincs tobet kel biciklivel jarni nem a kocsit eroltetni ha kel ha nem. Minden kulfoldi ismerosom amul a szep varos koszponnton es elviszi a jo hirunkot.

2017. április 20.
csütörtök 13:13
kurta
77 hozzászólás
,A város én vagyok,
aaa hitvallása

2017. április 20.
csütörtök 14:34
lada1200
984 hozzászólás
Igaza is van, a város választotta meg.

2017. április 20.
csütörtök 15:15
ekeferi
402 hozzászólás
remelem bela banak nincs sok kulfoldi ismerose, en is amulok a gyonyoru kozponton es fogom a fejem ha mar kettot lepek haza fele, mert se jarda se ut(se biciklis sav), mindenki azt szajkozza hogy tobbet kene biciklizni, DE HOL????? jelen pillanatba eletveszelyes........amugy meg az elkurt forgalmat nem ugy oldjak meg hogy ha nem teszik akkor jarjal gyalog vagy bicklivel.....belaba fele megoldas ha szomjas vagynyaljal sot......

2017. április 20.
csütörtök 17:51
belaba
1652 hozzászólás
Koszonom Feriba igyekezek hejesen irni de nem mindig sikerul

2017. április 20.
csütörtök 18:15
foti
43 hozzászólás
Hat évvel ezelőtt én is megpróbálkoztam egy javaslattal parkolás ügyben.Engem is kioktattak,hogy zöld övezetre nem lehet parkolót készíteni.Nem mintha bántana de most lehetett a Gyöngyvirág utcába.Itt el kell teljen egy évtized,hogy az irodákból lássák amit már 10 éve mondanak az egyszerű emberek.Sajnos ez a kommunizmust juttatja eszembe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2017. április 22.
szombat 02:27
ADDI
10 hozzászólás
nem tudna valaki jol seggbe rugni ezt a barom analfabeta belabat?!...megtennem,csak nem tudom ki az!!!

2017-04-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nem riasztás, csak gyakorlat (Megszólalnak a szirénák)

Ellenőrzi az értesítési-riadóztatási rendszer működését az országos katasztrófavédelmi felügyelőség, így április 21-ig minden megyében megszólalnak a szirénák – tájékoztatott tegnapi közleményében a hatóság.
2017-04-20: Máról holnapra - Mózes László:

Nem csak béremelésen múlik

Miközben a legújabb nettó jövedelmekre vonatkozó országos összesítés ismét megerősíti azt, ami már rég közismert, nevezetesen, hogy átlagfizetés tekintetében a két székelyföldi megye a kullogók táborába tartozik – az előrejelzési bizottság szerint a legkisebb nettó átlagbéreket Neamţ (1690), Vâlcea (1725), Hargita (1713), Kovászna (1747) és Bihar (1734) megyében jegyzik –, csak bizakodni lehet, hogy a meglebegtetett adó- és bérezési intézkedések némiképp változtathatnak ezen az áldatlan állapoton.