Mi, hol, mikor?

2017. április 21., péntek, Mi, hol, mikor?
Szent György Napok
ÁPRILIS 22., SZOMBAT: 19 órától a Tamási Áron Színházban QueenClassics by Vlad Maisto­rovici – nyitó hangverseny, közreműködik a Bukaresti Szimfonikus Zenekar; 20 órától a Kojot című magyar filmdráma közönségtalálkozóval egybekötött országos premierje a Művész moziban.

Székely kongresszus

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi Csíki utcai tanulmányi központjában ma 9 órakor a megnyitón köszöntőt mond Bodó Barna egyetemi docens, a főszervező Sapientia oktatója, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Mihály, a társszervező Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és Ferencz Csaba, az ötletgazda Székely Nemzeti Tanács alelnöke. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke megnyitja Székelyföldi közigazgatási címerek című kiállítását, amely a konferencia időtartama alatt megtekinthető. A továbbiakban szekciókban folynak az előadások, hozzászólások, viták.

Konferencia kastélyokról
Az erdélyi kastélyok gazdasági és társadalmi szerepéről szervez konferenciát a PONT Csoport az árkosi Szentkereszty-kastélyban április 22-én 9.30 órától. Bemutatásra kerülnek a Kastély Erdélyben program eddigi megvalósításai, a Kastély Erdélyben Koalíció, illetve a projekt további tevékenységeiről is szó lesz. Emellett bemutatják azokat a fejlesztési modelleket, amelyeket a decemberi Kastély Formula táborban részt vevő fiatalok ötletei alapján dolgoztak ki a vargyasi Daniel-kastélyra és az alsórákosi Sükösd–Bethlen-várkastélyra.

Nyílt nap a miklósvári Kálnoky-kastélyban

A miklósvári Kálnoky-kastély felújítása és az Erdélyi Élet Múzeuma megnyitása alkalmából a Kálnoky Alapítvány szombaton 11 órától nyílt napot szervez a kastélyban. A részletes program megtekinthető a www.kalnoky.org honlapon. Érdeklődni az office@kalnoky.org e-mail-címen lehet.

Start-up Nation pályázati eligazító
Sepsiszentgyörgyön szervez pályázati eligazítót a Magyar Ifjúsági Értekezlet a Háromszéki Ifjúsági Tanács, a Junior Business Club, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Romániai Magyar Közgazdász Társaság együttműködésével április 21-én, pénteken 17 órától a Kónya Ádám Művelődési Házban. A következő online kérdőív kitöltésével lehet jelentkezni: goo.gl/UP9zUU.

Könyvbemutató
*A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban ma 11 órától Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének  Hitünkből értékek következnek című könyve bemutatóján köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A könyvről Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere beszélget az íróval. A könyvbemutatót sajtóbeszélgetés követi.
 * A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház galériájában ma 18 órától a 15. Vigadó Akadémián bemutatják Salamon Ferenc Bütülve című könyvét.

Kiállítás
FOTÓKIÁLLÍTÁS. Éjszakai világ címmel dr. Munzlinger Attila fotókiállítását ma 18 órától megnyitja György Zsolt a sepsiszentgyörgyi a Bene-házban, a Székelyföldi vadászati kiállítás előadótermében. Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója. * A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban vasárnap 12 órától Deák Ferenc megnyitja Nagy Lajos Képszilánkok a Kárpát-kanyarból című fotókiállítását.

Zene
OPERETT. Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében ma 19 órától feledhetetlen, derűs estére várja a magyarországi Operettissimo együttes a közönséget. Az est folyamán a legszebb magyar operettrészletek hangzanak el a Csárdáskirálynőből, A bajadérból, a Marica grófnőből, a Mágnás Miskából stb., amelyek több mint tíz szerzőtől származnak.
OLIMPIKONOK ELŐADÁSA. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum olimpikonjainak előadására kerül sor ma 17 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban.
MERCEDES BAND-előadás lesz szombaton 21 órától a sepsiszentgyörgyi Hostel Beer Pubban. Belépő: 10 lej.
A FELSŐ-HÁROMSZÉKI REFORMÁTUS KÓRUSOK XIII. TALÁLKOZÓJA. A kézdivásárhelyi református egyházközség szombaton tizenharmadik alkalommal szervezi meg a felső-háromszéki református kórusok találkozóját. A rendezvény 9.30-kor a református temetőben a ravatalozóház közelében található kopjafánál kezdődik, amelyet a Hálaadás dalárda az elhunyt kórustagok emlékére állított 2015 nyarán. A kórustalálkozó kilenc énekkar részvételével 10 órakor kezdődik a református templomban. (iochom)

Hitvilág
BÚCSÚ ESZTELNEKEN. A Szent György vértanúról elnevezett ferences templom búcsúünnepét április 24-én, hétfőn 11 órától tartják. A búcsús hálaadó szentmisén Tamás József püspök megáldja a felújított templomot, a liturgikus bútorokat és az oltárképet helyettesítő domborművet. Előtte triduumot tartanak ma és szombaton 18 órától, vasárnap pedig a 10.30-as szentmisén Puvak Antal Marián OFM prédikál.

Retromobil-kiállítás
A Retromobil Klub Románia szervezésében Sepsiszentgyörgyön is sor kerül a Tavaszi retróparádé rendezvényre: szombaton 10 órától a Korzón sorakoznak fel a régi autók, motorkerékpárok. A kiállítást 13 órától felvonulás követi. A Tavaszi retróparádén Hargita és Brassó megyei résztvevőkre is számítanak, a kiállított járgányok közt lesz igazi veterán és fiatalabb, de már nem gyártott jármű is, köztük a keleti blokk legendás autói, motorbiciklijei.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig Grigore Bălan tábornok úti Farma-Line III. (telefon: 0367 402 209); Kézdivásárhelyen hétvégén a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 9–15 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449, sürgősség esetén: 0729 831 568) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ma  9–13 óráig Dobollón, Dobollópatakon, Márkosfalván, Bélmezőn szünetel az áramszolgáltatás.
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket ma 12–20 óráig Sepsiszentkirályban gyűjti.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társaságitánc-tanfolyam haladóknak. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
MOZI. A sepsiszentgyörgyi 9D moziban kibérelhető a terem legtöbb 12 személy számára hosszú filmek megtekintésére. Vetítési időpontok: kedd–péntek 14, 16.30, 19, 21.30 órától, szombat-vasárnap 11.30, 14, 16.30. 19, 21.30 órától. Hétfőn zárva.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-04-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 329
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-04-20: Közélet - :

Ékszereket loptak idősektől, elkapták őket

Három házkutatást tartottak Vâlcea megyei helyszíneken a Kovászna megyei rendőrség nyomozói ottani kollégáikkal közösen kedden. Ugyanis négy, Háromszéken elkövetett hasonló bűncselekmény nyomozati szálai oda vezettek.
2017-04-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elmentél tőlünk egy csendes hajnalon, köszönni, búcsúzni sem volt alkalom, az idő nem gyógyítja sebeinket, mert te igazán szerettél bennünket. Egy célod volt, a családodért élni, ezt a halál tudta csak széttépni.
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédmama, testvér, rokon, a sepsikőröspataki
özv. DÁVID ANNA BERTA
(szül. BÁCS)
71 éves korában 2017. április 20-án rövid, de türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt.
Temetése április 22-én 14 órakor lesz a sepsikőröspataki ravatalozóháztól.
Részvétfogadás április 21-én 18–20 óráig.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
18104