Szent György NapokZenei ínyencségek

2017. április 21., péntek, Magazin
A vájt fülű fesztiválozó már a program beharangozójakor felkaphatta a fejét Mar­tine Reymond neve hallatán, hiszen a világhírű orgonaművész nemcsak visszatérő vendég Sepsiszentgyörgyön, de a Krisztus Király-templom orgonájának „ősanyja” is.

Először 2009 májusában találkozhattunk vele és különleges tehetségével, amikor ő játszott a Sepsiszentgyörgyre került orgona avatókoncertjén, ugyanis azelőtt 28 évig zenélt rajta a Szent Vince-templomban. Másodjára 2013-ban, a 22. Szent György Napokon tartott máig feledhetetlen koncertet Barabás Annamária operaénekessel. Martine Reymond, azon túl, hogy főállásban a Szent Vince-templom orgonistája, a montreaux-i konzervatóriumban tanít orgonát, csembalót és furulyát, emellett folyamatosan koncertezik Svájcban és más európai országokban. Idén újra Szentgyörgyre látogat, ezúttal Svájc egy másik kiemelkedő zenei tehetségével, Josquin Piguet-tel, a fiatal kürtművésszel. Josquin Piguet 1992-ben született Lausanne-ben, nyolcévesen kezdett el kürtön játszani.
Martine Reymond és Josquin Piguet orgona-kürt hangversenyével nem jár le a fúvós hangszerek nyújtotta élmény, hiszen a kulturális hét másik zenei finomsága a Four Bones Quartet Cinematic Bones című produkciója. 2012-ben írta róluk a HVG, hogy a harsonát állítják a középpontba a korai reneszánsz daraboktól a népszerű dallamokon át a legextrémebb kortárs kompozíciókig terjedő, széles repertoárról tanúskodó koncertjeiken.
A Four Bones harsonakvartett folyamatosan telt házas hangversenyeket ad Európa-szerte, kimagasló eseményeken képviseli Magyarországot, és Ázsiában is visszatérő vendég. Az együttes életében mindig voltak meghatározó pontok, amelyek új terepre kalauzolták őket, talán a legfontosabb, hogy kiléptek a hagyományos közegéből. Ez egyébként mindig is tudatos törekvés volt, és az is marad: olyan szintre emelni ezt a hangszert, hogy mindenki megismerje és felfedezze a benne rejlő számtalan lehetőséget. A Four Bones Quartet 2014-ben indította útjára vadonatúj projektjét, amellyel tovább feszegeti a műfaji határokat. A már jól megszokott Four Bones-hangzáshoz a modern elektronika és az ütőhangszerek armadája társul. Az elmúlt években folyamatosan bővülő, újabb zenei irányok színesítették a produkciót, amely az áprilisi koncerten megújult köntösben lesz hallható. Szent György-napi fellépésük másik érdekessége, hogy a zenekar tagjain kívül közreműködik még Ferencz László a doboknál, Kovács Tamás „Tobzi” az ütőhangszereknél, valamint Kocsis István „Pityu” sepsiszentgyörgyi slammer és Super33 – visual.
Az orgona-kürt hangversenyre április 25-én, kedden 18.30-tól kerül sor a Krisztus Király római katolikus templomban, míg a harsonakvartett koncertjére április 26-án, szerdán 21 órától az Andrei Mureșanu Színház nagytermében. Jegyet a városi kulturális szervezőirodában vagy online a www.biletmaster.ro honlapon lehet vásárolni. A Szent György Napok teljes programja elérhető a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-04-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2017-04-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elmentél tőlünk egy csendes hajnalon, köszönni, búcsúzni sem volt alkalom, az idő nem gyógyítja sebeinket, mert te igazán szerettél bennünket. Egy célod volt, a családodért élni, ezt a halál tudta csak széttépni.
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédmama, testvér, rokon, a sepsikőröspataki
özv. DÁVID ANNA BERTA
(szül. BÁCS)
71 éves korában 2017. április 20-án rövid, de türelemmel viselt betegség után csendesen elhunyt.
Temetése április 22-én 14 órakor lesz a sepsikőröspataki ravatalozóháztól.
Részvétfogadás április 21-én 18–20 óráig.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
18104
2017-04-21: Magazin - :

Magyar filmek Cannes-ban

Két magyar rendező filmje is meghívást kapott a 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába: Mundruczó Kornél legújabb alkotása az Aranypálmáért versenyezhet, Kristóf György első játékfilmje, az Out a második legjelentősebb szekcióba, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) válogatásba került be.