Külföldön is hallassuk hangunkat

2017. április 21., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond
Hogy belpolitikai fronton túl nagy mozgástere nincsen az erdélyi magyarságnak, az mára mindenki számára egyértelművé vált. Bástyáknak jóformán csak az önkormányzataink maradtak, hiszen a tavalyi választások nyomán a bukaresti parlamentben az erőviszonyok olyaténképpen alakultak, hogy a kormányzó szociálliberális szövetségnek megvan a szükséges többsége, nem szorul az RMDSZ szavazataira akarata érvényesítéséhez.

De éppen ilyen szorongatott helyzetben bizonyosodik be, hogy mennyire fontos az önálló magyar külpolitika, és ilyenkor döbbenünk rá, mily hatalmas bűn volt visszaszorítani, elfojtani, megölni azt a Markó-érában. Mert ha Bukarestben be is szűkülnek a lehetőségek, nemzetközi színtéren számos olyan fórum, cselekvési lehetőség létezik, amellyel a szövetség eddig nem nagyon élt. Most azonban mintha e téren is megmozdult volna valami.
Az Európa Tanácshoz immár nemcsak a civilek, de az RMDSZ is árnyékjelentéseket nyújtott be, a testület szakértőit részletesen tájékoztatták jogsérelmeinkről a civil szervezetek képviselői, de az RMDSZ politikusai is. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat következetesen beszámol a román hatalom elnyomó, diszkriminatív intézkedéseiről a külföldi diplomatáknak, és egyfajta külpolitikai áttörésnek könyvelhetjük el azt is, hogy az Európai Bizottság bejegyezte a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Kolozsváron esedékes kongresszusán az aláírásgyűjtés előkészítése lesz az egyik fő téma. A kezdeményezés jelentőségét egyelőre nem szabad túlbecsülnünk – hosszú az út addig, amíg ebből az Európai Unió egészében érvényes, tényleges és kötelező kisebbségvédelmi intézkedések születnek, ha születnek egyáltalán –, de már az is eredmény, hogy a kisebbségben élő nemzeti közösségek helyzete egyáltalán napirendre kerülhet az uniós intézményekben, melyek részéről eddig jobb esetben is csak közöny áradt problémáink iránt. A nyugati országok diplomatáinak Székelyföldön tett látogatásai, az Európa Tanács szakértőinek romániai tájékozódása, a Minority SafePack – mindezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bukaresti diplomácia által a kisebbségek példaértékű helyzetével kapcsolatos, évtizedek óta hangoztatott hazugságokat eredményesen megcáfoljuk, s a romániai magyarság ügye végre európai, nemzetközi üggyé váljék.
Csak meg ne fogyatkozzék e lendület, s meg ne törjék azt Bukarestből időnként felhangzó szirénhangok: az önálló magyar külpolitika fontosabb és hatékonyabb eszköze lehet az érdekérvényesítésnek, mint az oly sok éven át próbálgatott tájba simuló, kormányzati székekbe kívánkozó kis lépések politikája.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-04-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2017-04-21: Nyílttér - Csinta Samu:

Mi vagyunk: a háromszéki közösség (Háromszéki közösségi alapítvány)

Értékingatag világunkban egyre többen keresgélünk olyan evidenciák után, amelyek reményeink szerint kiállják az idő próbáját. Közösségünk egyike lehet azoknak a sarokköveknek, amelyek szilárd támaszkodót és kapaszkodót kínálnak, amelyek léte biztonsággal tölt el. Csakhogy egy közösségbe való puszta beleszületésünk messze nem elegendő e bizonyosság megszerzéséhez, meg kell tanulnunk élni benne, vele, ezáltal erősítve azt a körülményegyüttest, amelyben egy közösség szívós, magára és környezetére vigyázó entitásként működhet. Csak a folyamatos készülés, a kitartó „edzésmunka”, a következetes viszonyulás révén juthatunk el a közösségi tudatosság lényegéhez.
2017-04-21: Közélet - Bokor Gábor:

Veszélyben a gyümölcstermés

Az utóbbi napok hideg időjárása, a meteorológusok által előre jelzett fagyok komoly károkat tehetnek a gyümölcsösökben. Ha a virágzó fák át is vészelik a hideget, a fenyegetés még nem múlt el, a rovarok inaktivitása miatt megtörténhet, hogy nem porzódnak a gyümölcsfák virágai, ami ugyancsak terméskieséshez vezethet – vélik a szakemberek.