Tanúként hallgatták ki Donald Tuskot

2017. április 21., péntek, Világfigyelő
Több mint nyolc órán át hallgatták ki lengyel ügyészek szerdán Donald Tuskot, az Európai Tanács jelenlegi elnökét, akit tanúként idéztek be a lengyel katonai elhárítás hatásköri túllépéssel gyanúsított két egykori főnökének az ügyében.

Tuskot, még márciusban ki akarták hallgatni, de akkor Európai Parlamenti elfoglaltságai miatt nem tudott ennek eleget tenni. Szerda esti nyilatkozata szerint Tusk tájékoztatta az ügyészt arról, hogy élni fog az uniós posztjával járó teljes körű mentelmi joggal, amennyiben arra a következtetésre jut, hogy a vizsgálatot szándékosan arra használják fel, hogy megnehezítsék vagy lehetetlenné tegyék számára ET-elnöki mandátumának gyakorlását. Az ügyészség azzal gyanúsította meg decemberben a lengyel katonai elhárítás két volt főnökét, hogy közvetlenül a 96 tagú állami küldöttség halálával járó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa után hatáskörüket túllépve együttműködési megállapodást kötöttek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal az akkori miniszterelnök tudomása nélkül. Jarosław Kaczyński azzal is vádolja Tuskot, hogy erkölcsi felelősséget visel az Oroszországban bekövetkezett és ikertestvére, Lech akkori államfő halálát is okozó légi katasztrófáért.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-04-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 384
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-04-21: Világfigyelő - :

Vészharangot kongat az Európa Tanács

Ugyan Európa továbbra is a demokrácia világítótornya a világban, az utóbbi években a kontinens számos országában romlott a jogállamiság helyzete, a populizmus egyre elfogadottabbá válik, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyes államokban tapasztalt illiberális fordulatot – figyelmeztetett tegnap közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET).
2017-04-21: Világfigyelő - :

Terrorcsoport pénzelte a szentpétervári merényletet

Egy Törökországban működő nemzetközi terrorcsoporttól kapott pénzösszeget utalt át Akbarzson Dzsalilovnak, a szentpétervári robbantásos merénylet elkövetőjének Akram Azimov, a merénylet megszervezésével gyanúsított Abror Azimov bátyja – közölte az orosz Nyomozó Bizottság.