Az ügyészség írja a történelmet

2017. április 21., péntek, Belföld
Abban a meglehetősen furcsa helyzetben vagyunk, hogy az 1990. júniusi események történelmét az ügyészség fogja megírni. De nem azért, mert ez az ügyészségnek szándéka lett volna – mondjuk ki ezt tisztán. Mi több, az elmúlt 30 évben ők tettek a legtöbbet azért, hogy ne derüljön ki az igazság – jelentette ki Emil Constantinescu volt államfő a Club A által a bányászjárás kapcsán szervezett vitaesten.

Emil Constantinescu úgy fogalmazott: mindig szívszorongva várja, amikor a bányászjárás kapcsán olyanokat mondanak, hogy „nem tudjuk, hogy mi történt”. Véleménye szerint tudjuk, hogy mi történt, csak nem merjük kimondani és felvállalni, és ez mutatja azt az erkölcsi válságot, amiben a román nép él.
A volt államfő szerint a szellemi elit feladata lenne a valós történelem megírása, és akár doktori téziseket is lehetne ebből a témából írni, hisz „minden dokumentum megvan, igaz, sajnos, ezek az ügyészségen vannak”.
„Az a szó, hogy bányászjárás, tulajdonképpen egy állami akciót takar, amit az akkor Măgureanu által vezetett Román Hírszerző Szolgálat és a »negyed hármas« egység szervezett, amely korábban a bukaresti Securitate volt. A bányászokat a maguk primitív voltukban manipulálták, de az eseményeket mások szervezték” – vélte a volt államfő. Constantinescu sajnálattal állapította meg, hogy „képtelenek vagyunk a múltat tisztázni”.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-04-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-04-21: Világfigyelő - :

Terrorcsoport pénzelte a szentpétervári merényletet

Egy Törökországban működő nemzetközi terrorcsoporttól kapott pénzösszeget utalt át Akbarzson Dzsalilovnak, a szentpétervári robbantásos merénylet elkövetőjének Akram Azimov, a merénylet megszervezésével gyanúsított Abror Azimov bátyja – közölte az orosz Nyomozó Bizottság.
2017-04-21: Belföld - :

Erdély zászlaját is kitűzte Tőkés László

Kitűzte Erdély történelmi zászlaját is tegnap nagyváradi irodájának erkélyére Tőkés László EP-képviselő, aki szerint ez a szimbólum a sokféleséget jelképezi.