Az EB bizakodó

2017. április 21., péntek, Belföld
Az Európai Bizottság bizakodó, hogy Románia eleget fog tenni azoknak a feltételeknek, amelyek teljesítésével le lehet zárni a román igazságszolgáltatás uniós figyelését – jelentette ki Frank Timmermans, az EB első alelnöke.

Az uniós végrehajtó szerv tisztségviselője tegnap Sorin Grindeanu miniszterelnökkel és Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel tárgyalt Bukarestben, ahol egyebek mellett a kormánynak a büntető törvénykönyv és a perrendtartás módosítására vonatkozó törvénytervezeteiről egyeztetett. Timmermans elismerően szólt a készülő jogszabályról, és leszögezte, most a parlamenttől függ, hogy Románia a helyes úton maradjon, és visszafordíthatatlanná váljon az igazságszolgáltatás reformja. Az EB-alelnök elmondta: Románia az uniós csatlakozás óta eltelt tíz évben nagyon sokat fejlődött, és olyan eredményeket ért el, amit tíz évvel ezelőtt ő maga sem hitt volna. Felidézte, az év elején Brüsszel megijedt, hogy az igazságszolgáltatási reformfolyamat leáll Romániában, utalva ezzel a Grindeanu-kormány által elfogadott, majd a nagyszabású utcai tüntetések hatására visszavont Btk.-módosító sürgősségi kormányrendeletre, amely enyhítette a büntető törvénykönyv bizonyos cikkelyeinek szigorát. Timmermans rámutatott: az azóta eltelt időszakban Bukaresttel folytatott tárgyalások reményre adnak okot. Újságírói kérdésre válaszolva kerülte, hogy pontos határidőt mondjon, úgy fogalmazott, a közeljövőben tartja lehetségesnek az ellenőrzés lezárását. Meggyőződését fejezte ki, hogy ezt követően a román állampolgárok fogják követelni a korrupcióellenes harc folytatását, így ők képeznek garanciát arra, hogy Románia nem tér le majd a helyes útról.
Sorin Grindeanu bízik abban, hogy az idei brüsszeli jelentés kedvező lesz Románia számára, és megteremti az alapját annak, hogy az EB lezárja 2018-ban Románia figyelemmel kísérését, megszüntetve az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmust (MCV).
Románia 2007-es uniós csatlakozása óta Brüsszel a román – illetve a bolgár – igaz­ságszolgáltatás reformját figyelemmel kíséri, évente jelentéseket készít, és ajánlásokat fogalmaz meg.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-04-21 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 384
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-04-21: Belföld - :

Erdély zászlaját is kitűzte Tőkés László

Kitűzte Erdély történelmi zászlaját is tegnap nagyváradi irodájának erkélyére Tőkés László EP-képviselő, aki szerint ez a szimbólum a sokféleséget jelképezi.
2017-04-21: Belföld - :

Dübörög a gazdaság

1,64 milliárd lejes költségvetési többletet jegyzett az ország az év első három hónapjában, ez a bruttó hazai termék 0,2 százalékát teszi ki – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök a tegnapi kormányülés elején. A pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a költségvetési bevételek csaknem 4 milliárd lejjel meghaladják a 2016 első három hónapjában jegyzett összeget, ami 7,2 százalékos növekedést jelent.