Terrortámadás Párizsban

2017. április 22., szombat, Világfigyelő

Három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt terrortámadás történt csütörtök este Párizsban: utcai lövöldözés során egy rendőr és támadója életét vesztette, két másik rendfenntartó megsérült. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.
 

 

A merénylet este kilenc óra körül történt a Champs-Élysées sugárúton, a Diadalív közelében. Az AP hírügynökségnek Johanna Primevert, a rendőrség szóvivője azt mondta: a támadó a Franklin Roosevelt metrómegállónál szolgálatot teljesítő rendőröket vette célba. Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője szerint az elkövető kiszállt egy autóból, és tüzet nyitott egy rendőrbuszra. Itt ölte meg az egyik rendőrt. Ezt követően próbált menekülni, és több rendfenntartóra rálőtt, két másikat megsebesített, de végül végeztek vele. Az egyik sebesült rendőr később belehalt sérüléseibe. Brandet is azt mondta, hogy a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak.
Tegnap a hatóságok azt is közölték: a rendőrökre támadó Karim Cheurfi 39 éves francia állampolgár holtteste közelében az Iszlám Államot dicsőítő, kézzel írott üzenetet találtak, a járművében pedig egy Koránt. A nyomozók a támadáshoz használt automata fegyveren kívül egy pumpás puskát és több kést is találtak az autójában. Három hozzátartozóját őrizetbe vették – közölte tegnap a francia belügyminiszter.
Karim Cheurfi egyébként visszaeső, többször is támadt rendőrökre, de nem tudtak arról, hogy radikális iszlamista lenne. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint.
A tárca szóvivője, Pierre-Henry Brandet közölte, hogy a belga titkosszolgálat információi alapján egy másik férfi után is kutatnak, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy köze volt-e a Champs-Élysées-n történtekhez. A Reuters birtokába jutott dokumentum szerint a belga biztonsági szolgálat a támadás előtt figyelmeztette a francia hatóságokat, hogy a második feltételezett gyanúsított, egy Youssouf El Osri nevű „nagyon veszélyes ember” egy Thalys nagy sebességű vonaton útban van Franciaországba.
Az elnökválasztáson induló jelöltek közül François Fillon, Marine Le Pen és Emmanuel Macron is elhalasztotta péntekre tervezett kampányeseményeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2017-04-22: Belföld - :

Versenyfutás a kisebbségellenességben

Az ellenzéki pártok versenyt futnak egymással a kisebbségellenességben – jelentette ki Kelemen Hunor az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) tegnapi kolozsvári ülésén tartott politikai beszámolójában, arra utalva, hogy csütörtökön a Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Mentsük meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt (NMP) képviselői alkotmánybírósági óvást nyújtottak be a kórházi anyanyelvhasználatot elősegítő törvénymódosítások ellen.
 
2017-04-22: Belföld - :

A rossz időnek is van haszna

A másfél napig tartó kiadós havazás és viharos szél rengeteg kárt tett országszerte, de pozitív hozadéka is volt: megugrott a szélerőművek teljesítménye, amelyek tegnap reggel az ország energiatermelésének több mint 28 százalékát (2650 megawatt) biztosították. (Agerpres)