Miként születnek az asztrofotók?

2017. április 22., szombat, Közélet

Éjszakai világ címmel tegnap délután tartották dr. Munzlinger Attila fotókiállításának megnyitóját a Székelyföldi vadászati kiállításnak otthont adó Bene-házban, utána pedig az asztrofotózással kapcsolatos előadáson vehettek részt az érdeklődők a múzeum előadótermében.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója elmondta, a múzeum számára ünnepi pillanat e mostani kiállítás megnyitója, ugyanis erre az alkalomra üzemelték be azt a fényrendszert, amely látványosabbá teszi ezután kiállításaikat. György Zsolt – aki régi barátja Munzlinger Attilának – úgy mutatta be a kiállítót, mint aki nemcsak elkötelezett fotós, hanem csodálatos ember is, fotóin új tartalmakkal, érzelmekkel telnek meg az általunk jól ismert vidékek, s aki fotózás közben bizonyára meditál is, ezek a belső állapotok pedig jól tükröződnek a most kiállított képein is. György Zsolttól megtudhattuk, hogy a Benedek-mezői csillagda kialakításában is fontos szerepe volt Munzlinger Attilának.
A megszólított művész végezetül elmondta, a kiállítás ötlete egy Benedek-mezői csillagfigyelés alatt született meg, amikor többek között arról beszélgettek, hogy bár nagyon sok családban vannak jó fényképezőgépek, nem használják ki azok technikai lehetőségeit az emberek. Szerinte az asztrofotózás tökéletes erre a célra, és talán nem véletlen, hogy a csillagász-nagyhatalomként számontartott Magyarországon nagyon sokan fotózzák az éjszakai égboltot.
A kiállítás megnyitóját követően Munzlinger Attila vetített képes előadást tartott a vadászati múzeum előadótermében, ahol gyakorlati bemutatóval és néhány képfeldolgozással kapcsolatos alapismeret megosztásával is igyekezett népszerűsíteni az érdeklődők körében az asztrofotózást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 775
szavazógép
2017-04-22: Közélet - :

Sporttámogatásokról és legelődíjakról (Rendkívüli tanácsülés Baróton)

Rendkívüli tanácsülésre hívta össze tegnap a városatyákat Lázár-Kiss Barna András, Barót polgármestere, többek között a sporttevékenységek finanszírozásáról, illetve a miklósvári legelők hektáronkénti bérének csökkentéséről kellett dönteni.
 
2017-04-22: Közélet - Iochom István:

Új önkéntesek Kézdivásárhelyen (Tavaszi Zöld Napok)

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület a hétvégén nyolcadik alkalommal szervezte meg a Tavaszi Zöld Napok háromnapos rendezvénysorozatot: előadásokat, könyvbemutatót tartottak, tartanak, lesz csillagvizsgálás is – a télies időjárás miatt azonban a kerékpáros ügyességi versenyt májusra halasztották.