Sepsiszentgyörgy, 2018. január 19., péntek 15:35
Köszöntjük Sára, Máriusz nevű olvasóinkat!

Virágoskert a főtéren (Sepsiszentgyörgy)

2017. május 6., szombat, Közélet
Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
Virágkedvelők, kertészkedésnek hódolók, természetbarátok számára igazi felüdülés, de akár izgalmas program is lehet a Sepsiszentgyörgy főterét egész hétvégén belakó virágkiállítás. Tegnap délelőtt a borús idő ellenére sokan csodálták a színes kínálatot, és akadt bőkezű vásárló is, aki jelentős összeget költött csodaszép muskátlikra. A virágok mellett kertészeti cikkek, szerszámok, fűnyírók, virágföld és kaspók is beszerezhetők.
Nagyon jó volt a tavalyi, első rendezvény megítélése, igaz, akkor az idő is a szervezőkkel tartott, ezért a kezdeményezést folytatják – vázolta érdeklődésünkre tegnap Székely Kincső, a Tega Rt. illetékese, aki elmondta, az idei huszonegy kiállító jelentős része megyeszékhelyi, de Nagyszebenből, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, illetve Brassóból is érkeztek növényekkel kertészek. Ma és holnap termelői áron vásárolhatnak a látogatók a színpompás virágok sokaságából, a legtöbb kiállító pedig szakmai kérdésekre is készségesen válaszol. A petúniák, muskátlik, dáliák mellett verbénát, lobéliát, kék bojtocskát, paprikavirágot, záporvirágot több sátornál kínálnak, ám akár pistikével, mézvirággal, bakopával, bársonyvirággal, cserjés margarétával, jégvirággal vagy porcsinrózsával is díszíthetjük kertünket, teraszunkat. Szobanövények, díszcserjék és díszfák sokasága mellett begónia-, kardvirág-, liliom- nárcisz- és tubarózsagumókat, sziklakertek kialakításához megfelelő növényeket, pozsgásokat egyaránt beszerezhetünk. Gyümölcsfacsemeték, alma, körte, szilva, ribizli-, málna- és egresbokrok, fűszernövények, különböző palánták egyaránt kaphatók, láttunk magnóliát, leandereket, klemátiszt és rózsatöveket is. Az árak igen széles skálán mozognak, két lejért már szép virágot vásárolhatunk, ám egy-egy különlegesebb növényért, díszcserjéért jelentős összeget kell kifizetni.
A Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Gardenline Kft. valamint a Tega Rt. partnerségében zajló rendezvény szomszédságában ma és holnap látogatható a hagyományos termékvásár is, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés, tegnapig 45 termelő és kézműves jelentkezett. Vasárnap az édesanyákat ünnepeljük, így a virágkiállítás és termékvásár remek alkalom egy kis meglepetés vagy egy szép virág beszerzésére.
Hozzászólások
2017. május 7.
vasárnap 21:53
kadocsa
88 hozzászólás
És miért nem lehet ezt időben beharangozni? Gondolom nem csütörtök este döntötték el.Ami jó és szép meg érdekes az sosincs nagydobra verve

2017. május 8.
hétfő 12:37
freaky
289 hozzászólás
Hogy miert nem lehet az ilyesmit idoben bearangozni? Mert az udemere nem volt ott, bajusz sem fotozkodott, tehat minek foglalkozni vele? Inkabb nephergelo marhasagokat harangoznak be

2017-05-06: Hírsaláta - :

Hírsaláta

LUXUSADÓ A TÚLSÚLYOS GYERMEKEK MIATT. Luxusadót vetne ki a cukrozott ételekre és italokra Costel Lupaşcu szociáldemokrata képviselő. A honatyát a túlsúlyos gyermekek egyre növekvő száma aggasztja. „Nemrég kezembe került az Egészségügyi Világszervezet jelentése, amely szerint Románia a 3. helyen áll Európában a gyerekek és tinédzserek túlsúlyosságát illetően. Tulajdonképpen 10-ből 3 gyerek túlsúlyos, aminek oka a cukrozott ételek és italok fogyasztásában keresendő” – fogalmazott Lupaşcu. Hozzátette: a 8 év alatti gyermekeknek több mint egynegyede küszködik súlyfelesleggel. Közegészségi problémáról van szó, ezért az államnak fel kell lépnie az ügy érdekében – mondta a kormánypárti politikus. Hasonló szabályozásokat vezetett be többek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország is. Az Egészségügyi Világszervezet is ajánlásban fogalmazta meg a cukrozott ételek és italok megadóztatását, mely intézkedés több országban ezen termékek fogyasztásának csök­kenéséhez vezetett. (Maszol)
2017-05-06: Közélet - Nagy B. Sándor:

Forráskeresztelő Sepsiszentgyörgy határában

A Szemerja–Görgő Közbirtokosság és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Környezettudományi Kara együttműködése nyomán újabb népszerűsítő akció zajlott a város határában: ismeretterjesztő táblákkal jelölték meg a környék fontosabb rezervátumait, és forráskeresztelőt tartottak. A kezdeményezésről Csákány László közbirtokossági elnök és dr. Bartalis Ildikó, a környezettudományi kar szakirányfelelőse számolt be lapunknak.