Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 01:29
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Nem hátrálunk, megrekedtünk

2017. május 15., hétfő, Máról holnapra
A mai valósághoz igazította alapszabályát, programját és cselekvési tervét az RMDSZ legfőbb döntéshozó szerve, a kongresszus, legalábbis ez tűnik ki a Zilahon elhangzottakból és elfogadottakból. A szórvány és a nők képviselete, az oktatás és a gazdák helyzetének rendezése, a román centenárium túlburjánzásainak kivédése és a kisebbségi jogok bővítéséért, illetve alkalmazásáért való küzdelem – amely több fronton folyik, itthon és a nemzetközi színtéren is – csupa olyan kérdés, amelyre ugyan van válasz, de csak másutt vagy elméletben; átvételük, gyakorlatba ültetésük Romániában igen-igen akadályozott.
Márpedig minden program, stratégia és törvény annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. És a legnagyobb baj az, hogy a román többség, a román pártok jóváhagyása nélkül a magyarság számára kedvező döntések akkor sem születnek meg, ha a román polgárok, főként a fiatalabb generációk semmi kifogásolnivalót nem találnak igényeinkben. Egy kongresszus mindig mérleg is, számbavétele az elvégzett és elvégzendő feladatoknak, és bizony az eredmény nem lelkesítő: kevés előrelépés mellett (ilyen a kórházi anyanyelvhasználat joga) számtalan hátralépés történt (a marosvásárhelyi katolikus iskola Zilahon is téma volt, a nyelvhasználatot szűkítő prefektusi beavatkozásokkal és a szimbólumperekkel pedig Dunát lehetne rekeszteni), s még a helyben topogás (például a visszaszolgáltatások leállása, a magyar orvosi egyetem önállósodásának megrekedése) sem nekünk kedvez. Mindez nem csupán az RMDSZ-en múlott és múlik, hanem a szövetségesein is, épp ezért kell újragondolni az érdekérvényesítési lehetőségeket.
A román pártokkal ugyanis igen féloldalasnak látszik az együttműködés. Bármennyire jó viszonyt ápolnak a szociáldemokratákkal az RMDSZ vezetői Bukarestben, a tizenkét éve (!) benyújtott kisebbségi törvénytervezet ott akadt el, a megyék és települések szintjén pedig a kormánypártok helyi emberei, a kormány megbízottjai inkább az ellentáborhoz tartoznak, olykor kihívó és tüntető módon, a szélsőségesek bátorításával. Az ellenzéki pártok már nemigen keresik az RMDSZ barátságát, erről az oldalról ritkán hallani minket érintő megnyilvánulásokat, azok sem jóindulatúak. Ebben a szűk mozgástérben kellene valamit elérni. És nem csupán a kényelmetlenségével van baj. A zilahi kongresszus egyik kulcsmondata nem az elfogadott dokumentumokban rejlik, hanem Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök kijelentésében: a román politikában az adott szó már másnapra nem ér semmit; ez alól csak az RMDSZ kivétel.
Kínos, ha az állam második embere, egy jobb- és baloldalt is megjárt politikus így vélekedik, és még kínosabb, hogy tényállást ismer el. Ebből a gödörből az RMDSZ sem nagyon lát kiutat, ezt sugallja az iránymutatónak nevezett kongresszus jelszava is. Nem hátrálunk meg? Nem is haladunk. Védekezünk. De ez nem elég...
2017. május 15.
hétfő 07:04
endebende
458 hozzászólás
Tariceanu kijelentése"aranymondaként" kellene megjelenjen a centenáriumi ünnepen.

2017. május 15.
hétfő 08:25
TIHI
1617 hozzászólás
Számomra minden gondolat ismerős....az utolsó rendszeváltás úta hallom már nem tudom hányadikszor mindazt ami Zilahon elhangzott !Én úgy ítélem meg,hogy egy helyben topogunk ! Mi nem hátrálunk meg de előre sem lépünk. Az RMDSZ lemeze elromlott,ugyanazt ismétli a megalakulása óta, a cselekvés pedig eredménytelen...a román politikai elit pedig,semmivel nem ad többet annál,mint annak idején a cipész biztosított,de,hogy a változást színleljék,időnként másképp csomagolják sztaniolba a kissebbségi csomagot !

2017. május 15.
hétfő 08:53
trovacsek
2452 hozzászólás
Röhögő görcsöt kell kapjak!Méghogy az adott szó és az udemeré!Hát akkor mit mondjak arra,mikor bő 15-20 éve az udemeré felesküdött az autonómiára,és mi van ma?!Mikor egyet mondanak a kampányban,és mást tesznek azután?Ez az adott szÓ?!

2017. május 15.
hétfő 10:18
freaky
289 hozzászólás
Uraim! Ha nem megy a kupleraj, nem a butorokat kell cserelni, ha nem a qrvakat!

2017. május 15.
hétfő 12:13
belaba
1517 hozzászólás
Utolag is koszontom a konreszust es kulon Semjen Zsolt Urat kar hogy nem volt it Orban Ur is lehetet volna kapcsolatot epiteni a roman kolegaival.

2017. május 15.
hétfő 18:44
leoparduc
219 hozzászólás
hagyja belabacsi, maga ehhez nem ért.

A kórházi nyelvhasználati jog pár napja született meg, az esetleg pont a kongresszusra volt időzitve, h legyen valami, LEGALÁBB EGY, amit felmutatni?? Elég elé van az érdekvédelmi szervezetünk, s vele együtt mi is...

2017. május 15.
hétfő 18:45
leoparduc
219 hozzászólás
hagyja belabacsi, maga ehhez nem ért. .

A kórházi nyelvhasználati jog pár napja született meg, az esetleg pont a kongresszusra volt időzitve, h legyen valami, LEGALÁBB EGY, amit felmutatni?? Elég elé van az érdekvédelmi szervezetünk, s vele együtt mi is...

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most