Magyar felirat virágokból

2017. május 16., kedd, Közélet
Virágokkal írták ki a Csíkkozmás, községháza feliratot a falu polgármesteri hivatala előtt, miután egy kedvezőtlen bírósági ítélet következtében el kellett távolítani a községháza feliratot az épület homlokzatáról.
A polgármester, az alpolgármester és az önkormányzati képviselők egy része alakította ki az épület előtt azt a ferde felületet, amely jól láthatóvá teszi a beleültetett virágok által kirajzolt betűket. Szántó László, a község tavaly megválasztott polgármestere elmondta: a virágokat Csíkkozmás testvértelepülése, a Fejér megyei Daruszentmiklós önkormányzata adományozta, és kísérleti jelleggel ültették ki. Egyelőre kipróbálják, hogy mely növények a legalkalmasabbak a betűk megformálására. „Jövőre annyival tapasztaltabbak leszünk, hogy esetleg jobbat, szebbet is ki tudunk alakítani” – közölte Szántó László. A polgármester ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ebbe a feliratba már nem lehet jogi érvekkel belekötni.
A csíkkozmási polgármesteri hivatalt a székelyföldi románok jogaiért fellépő Méltóságért Európában Polgári Egyesület perelte be az épület homlokzatára festett községháza felirat miatt. Az egyesület azzal érvelt, hogy a román közigazgatásban a polgármesteri hivatal a hivatalos megnevezés, és a községháza felirat az 1940 és 45 közötti magyar közigazgatást idézi. A Hargita megyei törvényszék a panaszosnak adott igazat, és a felirat eltávolítására kötelezte a korábbi polgármestert.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-16 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 384
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-05-16: Közélet - Szekeres Attila:

Gondban a sajtó (Kárpát-medencei magyar újságírás)

A sajtó és a politikum viszonyáról tárgyaltak a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK) tagjainak képviselői az elmúlt hétvégén Ungváron. Az éves találkozó szervezője ezúttal a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége volt. A házigazdákon kívül erdélyi, vajdasági és magyarországi szervezetek, valamint felvidéki sajtóműhelyek képviselői szóltak gondjaikról.
2017-05-16: Közélet - Nagy D. István:

Tisztességes bérezést kérnek (Spontán tiltakozás a pénzügyön)

Sepsiszentgyörgyön is zárt ajtó, illetve Meghatározatlan idejű spontán tiltakozás felirat fogadta tegnap a megyei közpénzügyi igazgatóságon az ügyfeleket, miután a háromszéki adóhivatali dolgozók is csatlakoztak az országosan a készülő bértörvény ellen meghirdetett szakszervezeti tiltakozáshoz.