Spontán tiltakozás a pénzügyönTisztességes bérezést kérnek

2017. május 16., kedd, Közélet

Sepsiszentgyörgyön is zárt ajtó, illetve Meghatározatlan idejű spontán tiltakozás felirat fogadta tegnap a megyei közpénzügyi igazgatóságon az ügyfeleket, miután a háromszéki adóhivatali dolgozók is csatlakoztak az országosan a készülő bértörvény ellen meghirdetett szakszervezeti tiltakozáshoz.

  • A sepsiszentgyörgyi pénzügyi hivatal ajataján hirdetik a munkabeszüntetést. A szerző felvétele
    A sepsiszentgyörgyi pénzügyi hivatal ajataján hirdetik a munkabeszüntetést. A szerző felvétele

A SedLex érdekvédelmi szövetség által kezdeményezett spontán sztrájk nyomán – a szakszervezeti képviselők közlése szerint – országos szinten nagyjából 22 ezer pénzügyi hivatalnok csatlakozott a tiltakozáshoz. A sepsiszentgyörgyi hivatal dolgozói kivétel nélkül részt vettek tegnap a spontán sztrájkban, a teljes ügyfélfogadás szünetelt, illetve a többi tevékenység is, a dolgozók viszont bementek  munkahelyükre. A szövetség két közleményt is kibocsátott a nap folyamán, az elsőben felhívják a figyelmet, hogy a jogszabály bércsökkentést fog eredményezni az ágazatban (a bérszorzókat ugyanis nem módosítja az új törvény, míg más közhivatalnokok esetében igen), a másodikban pedig Bogdan Nicolae Stannak az országos közpénzügyi hatóságnak a nyilatkozatára reagálnak, rámutatva: a felajánlott 15 százalékos általános pótlék nem fedi a bérkieséseket. Az érdekvédelmi vezetők azt is nehezményezik, hogy a pénzügyminisztérium által tervezett, a személyi jövedelemadót kiváltó „háztartási” adó kapcsán alkalmazandó 35 ezer adótanácsadó egyéni bére kétszerese lesz, mint a fiskális rendszerben most dolgozóké. „A kormány ahelyett, hogy egyénenként havi 10 ezer lejt kifizetne a tanácsadóknak, inkább a rendszerben tevékenykedő 25 ezer alkalmazott bérét kellene tisztességes szintre kerekítenie, és ezáltal az adóbehajtást is hatékonyabbá kéne tenni, valamint a képzett szakemberi gárdát is meg tudnák őrizni” – olvasható a közleményben. A munkabeszüntetést mindaddig fenntartják, amíg kielégítő választ nem kapnak a szaktárcától – közölték szakszervezeti források.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2017-05-16: Közélet - :

Magyar felirat virágokból

Virágokkal írták ki a Csíkkozmás, községháza feliratot a falu polgármesteri hivatala előtt, miután egy kedvezőtlen bírósági ítélet következtében el kellett távolítani a községháza feliratot az épület homlokzatáról.
2017-05-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Az esőt is legyőzték (Háromszéki diáknapok(

Bőrig áztak szombaton Sepsiszentgyörgy határában, a 4-es kilométerkőnél majálisozó középiskolások, de nem adták fel: miután hazavergődtek és száraz ruhát öltöttek, kisebb, esőtől védett helyekre oszlott a társaság, és teljes gőzzel folytatódott a versengés Háromszék legjobb diákcsapatának címéért.