Sepsiszentgyörgy, 2017. szeptember 24., vasárnap 06:14
Köszöntjük Gellért, Mercédesz nevű olvasóinkat!

Közönséges borbálafű (Erdő-mező ajándéka)

2017. május 18., csütörtök, Család
Borbálafű. A szerző felvétele
Borbálafű. A szerző felvétele
Violás repcsény. Fotó: floreduquebec.ca
Violás repcsény. Fotó: floreduquebec.ca
A közönséges borbálafű (Barbarea vulgaris) természetjárók számára a környezetéből kiemelkedő magassága (30–100 cm), és a több száron csúcs­állású, sárga, négyszirmú virágai révén feltűnő és többnyire ismert is.
 
A keresztesek családjába (Brassicacae) tartozó növény tőlevelei levélrózsát alkotnak, amelyek télen is zöldellhetnek (ezért helyenként téli tormának nevezik), és a zsázsára emlékeztető, kissé csípős leveleit téli zöldségként salátának, zöld fűszerként is használják. Decembertől májusig gyűjthető, április és július közt virágzik.
Nem véletlenül nevezték el borbálafűnek. Szent Borbála (a bányászok védőszentje) napjához (december 4.) kapcsolt neve mintegy jelzi a talajhoz lapuló tőleveleinek a hideggel szembeni ellenállását. Előnyös tulajdonsága és szépsége miatt helyenként a háztáji kertekben is termesztik ezt a kétnyári (vagy évelő) növényt.
Szárnyaltan tagolt leveleit, amelyek szórtan, szárölelően nőnek, figyeljük meg, mert egy rokon keresztesvirágú növény, a violás repcsény (Erysimum cheirtanthoides) mérgező. Ennek a levelei lándzsásak, ép szélűek, nagyobbak. Az összetévesztés veszélyét az azonos élőhely jelenti, bár ez utóbbi jóval ritkább előfordulású.
 
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most
2017-05-18: Család - :

Halmozunk, birtoklunk, gyűjtünk

Diderot-effektusnak hívják azt, amikor egy új birtokolt tárgy elindít egy fogyasztási spirált, amely újabb és újabb dolgok megvásárlását eredményezi. Így olyan tárgyak birtokába kerülünk, amelyekre az első tárgy megvásárlása előtt egyáltalán nem volt szükségünk ahhoz, hogy elégedettek legyünk életünkkel.
 
2017-05-18: Emlékezet - Jancsó Árpád:

Tercsike néni, a pedellus

A Mikes Kelemen Főgimnázium jeles, elhunyt igazgatóiról írt megemlékezéseim után – amellyel iskolatörténeti bepillantást is nyújtottam –, mielőtt jeles tanáraink emlékét idézném, hadd iktassak be egy rendhagyó mementót.
 
Szavazás
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.8316 RON
100 HUF = 1.4834 RON
1 EUR = 4.5950 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: