Román hegymászó az Everesten

2017. május 18., csütörtök, Belföld
ROMÁN HEGYMÁSZÓ AZ EVERESTEN. Horia Colibășanu személyében először jutott fel román hegymászó a 8848 méter magas Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára. A temesvári hegymászó oxigénpalack és serpák segítsége nélkül érte el a csúcsot. A feljutás után elmondta, elképesztően nehéz volt az út, valamint a hideg elviselése, de sikerült, és jól érzi magát. A csúcsra való mászás 12 órát tartott, előtte az utolsó tábort 8300 méter magasan rendezte be.
A legeredményesebb román alpinista célul tűzte ki, hogy megmássza mind a tizennégy 8000 méter fölötti csúcsot, a Mount Everest volt a hetedik, amelyet sikeresen meghódított. Eddig a 8611 méteres pakisztáni K2 hegycsúcs megmászása számított a román alpinizmus legjobb eredményének, azt szintén Colibășanu hódította meg 2004-ben oxigénpalack és serpák nélkül.  (MTI)
ELKÜLDTÉK A MEGHÍVÓT A PÁPÁNAK. Elküldte a hivatalos meghívót Ferenc pápának a csíksomlyói látogatás tárgyában Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek. Az esetleges pápai vizittől az ortodox-katolikus kapcsolatok javulását, a restitúciós ügyek megoldásának előmozdítását remélik. Potyó Ferenc általános helynök, pápai prelátus elmondta, mivel a nunciatúrán keresztül történő protokolláris jellegű ügyintézésről van szó, a meghívóra nem várnak választ, ahogy a püspöki kar meghívójára sem kaptak. Reményeik szerint jövő év elején kiderül, hogy a szentatya eleget tesz-e a felkérésnek, de Potyó Ferenc úgy véli, erre semmiképp nem a politikai évforduló, Erdély Romániával való egyesülésének centenáriuma alkalmából kerülne sor. (Krónika)
ROSSZ HELYEN VOLT A ZÁSZLÓ. Az RMDSZ hétvégi zilahi kong­resszusán a román zászlót nem a törvényes előírásoknak megfelelően tűzték ki a városi sportcsarnok homlokzatára – írja az Adevărul. A szervezők négy lobogót helyeztek el az épület bejárata fölé – az Európai Unióét, az RDMSZ-ét, a magyar zászlót és a román trikolórt –, de a lap szerint ez a sorrend rossz, mivel a törvény szerint a román zászlót kellett volna balra elsőként kitűzni. A lap idézi a vonatkozó 1994/75-ös törvény előírásait is: ha Románia zászlóját csak egyetlen másik országzászló mellé tűzik, akkor a román zászló kerül balra, szemből nézve; ha több másik ország zászlója mellé tűzik ki, és a zászlók száma páratlan, akkor a román zászló kerül középre; ha a lobogók száma páros, akkor a román zászló a középső zászló­páros bal oldali tagja lesz. (Főtér)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 329
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-05-18: Belföld - :

Feltárnák a titkosszolgálat titkait

A lehető legrövidebb időn belül feloldják a büntetés-végrehajtó intézetek egykori titkosszolgálata, az úgynevezett Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) irattárának titkosságát – jelentette be tegnap Tudorel Toader igazságügyi miniszter.
 
2017-05-18: Belföld - :

FUEN-kongresszus

Tegnap kezdődött Kolozsváron a Grand Hotel Napocában az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN 62. kong­resszusa.