Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. július 27., csütörtök 07:31
Köszöntjük Olga, Liliána nevű olvasóinkat!

Román hegymászó az Everesten

2017. május 18., csütörtök, Hírsaláta
ROMÁN HEGYMÁSZÓ AZ EVERESTEN. Horia Colibășanu személyében először jutott fel román hegymászó a 8848 méter magas Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára. A temesvári hegymászó oxigénpalack és serpák segítsége nélkül érte el a csúcsot. A feljutás után elmondta, elképesztően nehéz volt az út, valamint a hideg elviselése, de sikerült, és jól érzi magát. A csúcsra való mászás 12 órát tartott, előtte az utolsó tábort 8300 méter magasan rendezte be.
A legeredményesebb román alpinista célul tűzte ki, hogy megmássza mind a tizennégy 8000 méter fölötti csúcsot, a Mount Everest volt a hetedik, amelyet sikeresen meghódított. Eddig a 8611 méteres pakisztáni K2 hegycsúcs megmászása számított a román alpinizmus legjobb eredményének, azt szintén Colibășanu hódította meg 2004-ben oxigénpalack és serpák nélkül.  (MTI)
ELKÜLDTÉK A MEGHÍVÓT A PÁPÁNAK. Elküldte a hivatalos meghívót Ferenc pápának a csíksomlyói látogatás tárgyában Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek. Az esetleges pápai vizittől az ortodox-katolikus kapcsolatok javulását, a restitúciós ügyek megoldásának előmozdítását remélik. Potyó Ferenc általános helynök, pápai prelátus elmondta, mivel a nunciatúrán keresztül történő protokolláris jellegű ügyintézésről van szó, a meghívóra nem várnak választ, ahogy a püspöki kar meghívójára sem kaptak. Reményeik szerint jövő év elején kiderül, hogy a szentatya eleget tesz-e a felkérésnek, de Potyó Ferenc úgy véli, erre semmiképp nem a politikai évforduló, Erdély Romániával való egyesülésének centenáriuma alkalmából kerülne sor. (Krónika)
ROSSZ HELYEN VOLT A ZÁSZLÓ. Az RMDSZ hétvégi zilahi kong­resszusán a román zászlót nem a törvényes előírásoknak megfelelően tűzték ki a városi sportcsarnok homlokzatára – írja az Adevărul. A szervezők négy lobogót helyeztek el az épület bejárata fölé – az Európai Unióét, az RDMSZ-ét, a magyar zászlót és a román trikolórt –, de a lap szerint ez a sorrend rossz, mivel a törvény szerint a román zászlót kellett volna balra elsőként kitűzni. A lap idézi a vonatkozó 1994/75-ös törvény előírásait is: ha Románia zászlóját csak egyetlen másik országzászló mellé tűzik, akkor a román zászló kerül balra, szemből nézve; ha több másik ország zászlója mellé tűzik ki, és a zászlók száma páratlan, akkor a román zászló kerül középre; ha a lobogók száma páros, akkor a román zászló a középső zászló­páros bal oldali tagja lesz. (Főtér)
2017. május 18.
csütörtök 09:16
avalaki
169 hozzászólás
Csodáltatos, hogy mindenhol hibásan hozták le a hírt: Colibasanu volt az első aki oxigénpalack és serpák nélkül jutott fel, de távolról se az első román, aki a csúcsra ért. Mindemelett elismerést érdemel, igaziból manapság az oxigénes mászásokat nem is tartják nyilván, mint hegymászói teljesítményt...

2017. május 18.
csütörtök 11:39
Ferencz
13454 hozzászólás
"...Colibasanu volt az első aki oxigénpalack és serpák nélkül jutott fel, ..." Ezt az állítást megkérdőjelezem. Egyébként gratulálok a teljesítményéhez. Ki volt az első román megmászója az Everestnek?

2017. május 18.
csütörtök 11:55
avalaki
169 hozzászólás
Ok, ha nem volt eléggé tiszta: Colibasanu volt az első *román* hegymászó, aki oxigén és serpák segítsége nélkül jutott fel. Az első romániában született ember aki feljutott Constantin (Ticu) Lacatusu volt 1995-ben. Az első sikeres, teljesen román expedíció 2003-ban volt.

2017. május 18.
csütörtök 12:02
Ferencz
13454 hozzászólás
Köszi a kiegészítést.

2017. május 18.
csütörtök 12:03
avalaki
169 hozzászólás
És ne feledjük, hogy ugyanaznap Justin Ionescu is feljutott a csúcsra, hasonló stílusban, Nepál felől.

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most