Az amerikaiak aggódnak, Putyin tréfálkozik

2017. május 18., csütörtök, Világfigyelő
A politikai skizofrénia megnyilvánulásának minősítette tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban titkokat fedett fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek.
 
 
„Az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban, semmi mással nem tudom magyarázni a hivatalban lévő elnök elleni vádat, miszerint vala­miféle titkokat árult volna el Lavrovnak” – jelentette ki Putyin a Szocsiban Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Az orosz vezető azzal tréfálkozott, hogy fegyelmit ad Lavrovnak, amiért az sem vele, sem az orosz titkosszolgálatokkal nem osztotta meg az állítólagos titkokat. Felajánlotta, hogy Moszkva, ha abba az amerikai kormány is beleegyezik, az amerikai kongresszus rendelkezésére bocsátja Trump és Lavrov tárgyalásának leiratát.
Amerikai sajtójelentések szerint Trump az izraeli titkosszolgálattól kapott értesülések alapján arról tájékoztatta Lavrovot, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép felrobbantására készül, laptopba beépített pokolgéppel.
Putyin szerint az amerikai politikusok által a belpolitikai küzdelem hevében felkorbácsolt „oroszellenes hangulat”, valamint azok az állítások, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai belügyekbe, magának az Egyesült Államoknak ártanak. „(Az amerikai politikusok) vagy nem értik, hogy a saját hazájuknak okoznak kárt, és akkor egyszerűen ostobák, vagy pedig mindent értenek, és ebben az esetben veszélyes és tisztességtelen emberek” – hangoztatta. Nem nevezte meg konkrétan, hogy kinek a magatartását kifogásolja Washingtonban. Mint mondta, Moszkvában először mulatságosnak tartották az orosz beavatkozással kapcsolatos amerikai állításokat, ám ezek utóbb kezdtek aggasztóvá válni, mert Putyin szerint nehéz kitalálni, hogy aki ilyen értelmetlen dolgokat terjeszt, az legközelebb mivel áll elő. „Akárhogy is, ez az Egyesült Államok ügye, nem akartunk és nem fogunk abba beavatkozni” – fűzte hozzá.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 329
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-05-18: Világfigyelő - :

Szigorúan büntetné Magyarországot az EP

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el tegnap az Európai Parlament (EP) plenáris ülése. Ennek értelmében a testület elkezdi előkészíteni az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban – addig azonban nagyon hosszú az út, és igen széles körű konszenzusra lenne szükség.
 
2017-05-18: Világfigyelő - :

Alakul a francia kormány

Közzétette az új francia kormány névsorát a tisztségébe vasárnap beiktatott új elnök, Emmanuel Macron hivatala: a kabinetnek 18 minisztere lesz, köztük öt baloldali, három centrista, két jobboldali politikus, egy környezetvédő aktivista és egy, az Antillákról származó vívóbajnok. A férfiak és nők aránya egyenlő.