Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. július 27., csütörtök 07:28
Köszöntjük Olga, Liliána nevű olvasóinkat!

Alakul a francia kormány

2017. május 18., csütörtök, Világfigyelő
Közzétette az új francia kormány névsorát a tisztségébe vasárnap beiktatott új elnök, Emmanuel Macron hivatala: a kabinetnek 18 minisztere lesz, köztük öt baloldali, három centrista, két jobboldali politikus, egy környezetvédő aktivista és egy, az Antillákról származó vívóbajnok. A férfiak és nők aránya egyenlő.
 
 
A normandiai Le Havre volt polgármestere, a 46 éves mérsékelt jobboldali Edouard Philippe vezette kabinetnek öt baloldali minisztere van, közöttük ketten az előző államfő, a szocialista François Hollande elnöksége alatt is miniszterek voltak: Jean-Yves le Drian, az új külügyminiszter és Annick Girardin, a tengeren túli területek minisztere. Jean-Yves le Drian Hollande kormányában öt éven át a védelmi tárcát vezette. A 69 éves breton politikust nagyra tartják pragmatizmusa, diszkréciója és hatékonysága miatt, a fegyveres erők vezetőjeként és fegyverexportőrként is bizonyított.
Gérard Collomb szenátor, Lyon szocialista polgármestere a belügyi tárcát vezeti. A 69 éves Collomb Macron régi támogatója. Richard Ferrand szocialista képviselő, Macron mozgalmának, az En Marche! (Indulás!) kampányának vezetője a „területek kohéziójáért” felelős tárcát kapta, Jacques Mézard baloldali szenátor mezőgazdasági miniszterként dolgozhat. A kormány három tagja a centrista Modem párt színeiben politizál: Sylvie Goulard védelmi, François Bayrou igazságügyi és Marielle de Sarnez európai ügyi miniszter lett. A jobboldali Köztársaságiakat az új kabinetben Bruno Le Maire gazdasági és Gérald Darmanin pénzügyminiszter képviseli.
Az új kormánynak több, a civil társadalomból érkezett minisztere van, egyikük Nicolas Hulot 62 éves környezetvédő, volt televíziós műsorvezető, aki a gazdasági és szolidáris átmenet minisztériumát vezeti. Igen népszerű, egy nevét viselő alapítvány elnöke, mindig ragaszkodott a „függetlenségéhez”. Az új sportminiszter az Antillákról származó vívónő, a 45 éves Laura Flessel a kardvívás ötszörös olimpiai bajnoka. A kulturális tárca vezetője a 65 éves Françoise Nissen, az Actes Sud neves kiadóvállalat főnöke.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most