Újabb könyvadomány Kommandóra

2017. május 18., csütörtök, Közélet
Mintegy négyszáz könyvet adott át tegnap délután Opra Béni Bélának, a tűz pusztította kommandói iskola igazgatójának Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke és Vass Imre, a Kézdivásárhelyi Székely Tanács elnöke. A könyvek egy részét a Brassóban élő Ilkó János nyugdíjas adományozta a porig égett könyvtár újralétesítésére, a másik része a Vácon élő Weiser Attila adománya. Ezeken kívül Péter János és Vass Imre is gyűjtött kiadványokat.
  • Katalogizálásra váró könyvek a Horn Dávid-iskolában. A szerző felvétele
    Katalogizálásra váró könyvek a Horn Dávid-iskolában. A szerző felvétele
 
Az adomány átvétele után Opra Béni Béla igazgató érdeklődésükre elmondta: nagyon sok helyről, Románia és Magyarország minden szögletéből, magánszemélyektől és intézményektől is érkezett könyvadomány a Horn Dávid-iskola részére a január 9-én porig égett, 9600 darabot számláló könyvállomány pótlására. Becslése szerint tegnap a könyvadomány megközelítette a negyvenezer kötetet, és folyamatosan újabbak érkeznek. Május 22-én ismét Magyarországról várnak öt- és hétezer kötet közötti könyvadományt. Leginkább magyar kiadványokat kaptak adományba, de a román nyelvűek is szépen gyűlnek, köztük ötezer kötet a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház adománya. A kolozsvári és marosvásárhelyi rádió munkatársai szintén jelentős adományt gyűjtöttek hallgatóiktól. Könyvadománnyal és ötmillió forint gyorssegéllyel a budapesti nemzetpolitikai államtitkárság is támogatta az iskolát.
Azt is megtudtuk, hogy a könyvek jelentős részét – közel harmincezer kötetet – Deák Erika titkárnő és a tanári kar önkéntes munkával katologizálta, ezeket külön teremben a polcokra helyezték, de már nincs hol tárolni az újabb adományokat – mondotta az igazgató –, mivel az iskolaszárnyat – ahol jelenleg több ezer dobozokban levő kötet áll – lebontják, amint elkezdődik az új iskola építése. Ezért azt tervezik, hogy a moldvai csángóknak is adományoznak a könyvekből.
Arra a kérdésünkre, hogy mikor kezdenek hozzá az új iskola építéséhez, az igazgató nem tudott pontos választ adni, korábban Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke azt nyilatkozta, hogy terveik szerint májusban neki lehet fogni az építkezésnek.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-05-18: Közélet - Fekete Réka:

Te magad vagy az érték (ökumenikus ballagás Sepsiszentgyörgyön)

„Mindent megpróbáljatok, és ami jó, azt megtartsátok” – Pál apostolnak a Thesszalonikabeliekhez írt első leveléből vett idézetre építette ünnepi igehirdetését Péterfi Ágnes unitárius segédlelkész tegnap a sepsiszentgyörgyi magyar középiskolások huszadik alkalommal szervezett ökumenikus ballagásán. A belvárosi református templomban hét iskola több mint ötszáz végzős diákja és tanáraik vettek részt a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) háromszéki szervezete által rendezett eseményen.
2017-05-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bővül az árkosi tájmúzeum (Anyaországi pártfogók segédkeznek)

Kecskeméti önkéntesek dolgoznak immár második éve az árkosi tájmúzeum bővítésén. Egy korábbi erdélyi kirándulásról hazaúton döntöttek úgy, visszatérnek segíteni. Önerőből és támogatóik jóvoltából utaztak ismét Árkosra, ahol egy hétig vállalnak részt a tennivalókból, hogy a székelység múltját felidéző tárgyakat végül méltó-megfelelő körülmények közt láthassák az érdeklődők.