A gyermeknevelési támogatás visszásságai

2017. május 18., csütörtök, Máról holnapra
Mózes László
Ami most Romániában történik, sehol a világon nem fordulhatna elő – mondotta kedden későn este a köztévé vitaműsorában Olguţa Vasilescu. Az elhamarkodott, majd utólag magyarázott nyilatkozatairól közismert munkaügyi miniszter megint béremelésekről, az állami gyermeknevelési támogatásról beszélt, mint mindig, újra derűs jövőképet lebegtetve.
 
Közel a Kánaán, 2022-ben el is érjük talán – ez derült ki szavaiból –, mert alig lesz állami alkalmazott, akinek ne vastagodna majd a pénztárcája, de a magánszférában dolgozók is hamarosan gazdagodnak, mert munkáltatóik állami járulékait csökkentik, s automatikusan több lesz a jövedelmük. Egyébként szép ez az össztársadalmi jólétre vonatkozó, ígéretes víziója a szociáldemokratáknak, csak megtévesztő. Hiszen például megalapozottnak tűnik az orvosok béremelésére vonatkozó nézetük, miszerint tenni kell végre valamit, hogy megállítsák a fiatal doktorok tömeges kivándorlását – ám ehhez az egészségügyi rendszerben lévő visszásságokat is fel kell számolni, a béremelés ugyanis szükséges, de nem elégséges feltétele bármilyen állami ágazat korszerűsítésének.
Olguţa asszony heveny felháborodását most éppen a gyermeknevelési támogatás körüli furcsaságok okozzák. Persze, igaz azon állítása, miszerint az ország igencsak sajátos, és ez naponta, számos más témakörben ismételhető lenne. Ez a legendás egyediség most a havonta folyósított 35 000 eurós állami gyermeknevelési támogatás kapcsán került terítékre. Mert a gyermekvállalást évekig korlátozta az állami juttatással fukarkodó jogszabály, a tavaly – választási kampányban! – hozott módosítás lehetővé tette, hogy a kicsinyeiket nevelők két évig jövedelmük 85 százalékát kaphassák gyermeknevelési támogatásként. Ez a változás a nagy többség számára mindenképp méltányosabb helyzetet teremtett, ám a közel száztízezer anya, illetve gyermekét nevelő apa közül mintegy hatszázan havonta 10 000 lejnél többet kapnak, s a kirívó példa egy szebeni apa, aki havonta 35 000 euró értékű juttatásban részesül.
Ez bizony jókora politikai vihart kavart, sokan újra módosítanák a jogszabályt, miközben maga a miniszterelnök és a szociáldemokrata pártelnök ódzkodik ettől. A legnagyobb baj mégis újra a pillanatnyi érdekek szerinti kapkodás, a kiszámíthatatlanság. Hiszen a családot alapítók, gyermeket vállalók számára fontos, hogy középtávon tervezhessenek, fel tudják mérni, milyen állami támogatási körülmények között tudják nevelni gyermekeiket. Csakhogy a tervezhetőség sosem tartozott Románia erényei közé, legkevésbé sem gazdasági vonatkozásban. A vállalkozók ezt az életformát már megszokták, ám hogy a leendő kismamák számára újra kérdéses legyen, hogy néhány visszásság miatt változtatnak-e ismét a gyermeknevelési támogatás rendszerén, igencsak méltatlan állapot egy olyan országban, ahol a népességfogyás egyre ijesztőbb méreteket ölt.
 
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-05-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Bővül az árkosi tájmúzeum (Anyaországi pártfogók segédkeznek)

Kecskeméti önkéntesek dolgoznak immár második éve az árkosi tájmúzeum bővítésén. Egy korábbi erdélyi kirándulásról hazaúton döntöttek úgy, visszatérnek segíteni. Önerőből és támogatóik jóvoltából utaztak ismét Árkosra, ahol egy hétig vállalnak részt a tennivalókból, hogy a székelység múltját felidéző tárgyakat végül méltó-megfelelő körülmények közt láthassák az érdeklődők.
2017-05-18: Jegyzet - Váry O. Péter:

Egyenlőbbek (Kármentő)

Sok badarság kering a virtuális térben. Ahol mindenki szakértő és szakíró, ahol mindenki mindenhez ért, és még annál is többhöz. Egy ilyen lehetetlenségbe botlottam nemrég, egy korábbi bejegyzésre valakinek a blogján, mely annak idején kisebb vihart kavart, aztán csend lett.