Trump boszorkányüldözésnek nevezte az ellene indított vizsgálatot

2017. május 19., péntek, Világfigyelő
A történelem „legnagyobb egyéni boszorkányüldözésének” nevezte tegnap Donald Trump amerikai elnök, hogy különleges ügyészt neveztek ki Washingtonban az orosz befolyásolási kísérlet vizsgálatára. A törvényhozás nyomására az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette szerdán, hogy Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki az orosz kormánynak a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló erőfeszítései és más kapcsolódó ügyek vizsgálatára.
Trump szerda este közleményben szögezte le: a vizsgálat azt igazolja majd, hogy „nem volt összejátszás” választási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között. Tegnap reggeli Twitter-üzeneteiben az elnök világossá tette, hogy szomorú a kormányzatát zavaró fejlemények miatt.
„A Clinton-kampány alatt és Obama elnöksége idején történt összes törvénytelenség ellenére sosem neveztek ki különleges tanácsot” – írta Trump elődjére, Barack Obamára és demokrata párti elnökjelölt versenytársára utalva, a helyes counsel helyett councelnek írva a tanács angol nevét. „Ez az amerikai történelem során egy politikus ellen indított legnagyobb egyéni boszorkányüldözés” – fogalmazott az elnök. Előzőleg egy szerdai beszédében, még Mueller kinevezése előtt az elnök arra panaszkodott, hogy „a történelem során még egy politikussal sem bántak ilyen igazságtalanul”.
Oroszország tagadta azokat az amerikai hírszerzési következtetéseket, hogy beavatkozott volna az elnökválasztási kampányba Trump javára. A republikánus Trump mereven elutasította, hogy Oroszország szerepet játszott volna novemberi megválasztásában, és hogy a kampánycsapata és Moszkva között bármilyen összejátszás lett volna.
Demokrata párti és republikánus törvényhozók egyaránt támogatták a különleges nyomozó tanács felállítását. Charlie Dent republikánus képviselő szerint nem kérdés, hogy az oroszok belekeveredtek a választásba. A különleges nyomozó tanács célja, hogy feltárja, vajon Trump szövetségesei és az oroszok között volt-e ennek érdekében összejátszás. Remélem, hogy nem, de ha igen, annak nagyon komoly következményei lesznek – mondta Dent a CNN hírtelevíziónak. Joe Machin demokrata párti szenátor szintén a CNN-nek nyilatkozva üdvözölte a testület felállítását. „Nem akarok boszorkányüldözést. Tényfeltárást akarok” – mondta.
Robert Muellernek széles körű nyomozati hatalom áll majd rendelkezésére. Az előreláthatólag még hónapokig tartó vizsgálat során hozzáférhet az FBI és az igazságügyi minisztérium valamennyi titkosított dokumentumához és interjújához, vádat emeltethet, ha szükségét látja, és vádemelő esküdtszéket is összehívhat.
Többször beszéltek az oroszokkal
Michael Flynn lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó és Donald Trump amerikai elnök választási kampányának több más tanácsadója a választási kampány utolsó hét hónapjában legalább 18-szor telefonáltak vagy e-maileztek orosz tisztségviselőkkel vagy másokkal, akik kapcsolatban álltak a Kremllel – mondták meg nem nevezett volt és jelenlegi tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek, amely tegnap számolt be ezekről. Az eddig nem ismert kapcsolatfelvételek közül hat telefonbeszélgetés történt Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövet és Trump tanácsadói – köztük Flynn – között – mondta három volt, illetve jelenlegi tisztségviselő, aki állítása szerint sokat tud ezekről az eszmecserékről. A Flynn és Kiszljak közötti beszélgetések gyakoribbá váltak a november 8-i elnökválasztás után, mert ki akartak alakítani egy titkos kommunikációs csatornát Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök között az amerikai nemzetbiztonsági szerveket megkerülve. Ugyanis mindkét fél úgy gondolta, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szervek ellenzik a kétoldalú kapcsolatok javítását.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-05-19: Belföld - :

Hírsaláta

ERDÉLYBEN VADÁSZIK TRUMP FIA. A Fehér megyei Küküllővárra érkezett tegnap vadászatra az Amerikai Egyesült Államok elnökének nagyobbik fia, Donald Trump Jr. – nyilatkozták a Mediafax hírügynökségnek helyi közigazgatási források. A Maros megye határán fekvő településen egy magánterületen zajlott a vadászat, a hírügynökség információi szerint az ifjabbik Donald Trump a küküllővári Bethlen–Haller-kastélyt is meglátogatta. Az elmúlt napokban olyan híresztelések is szárnyra kaptak, miszerint Trump fia romániai magánlátogatáson tartózkodik, és Giurgiu megyében is részt vett egy vadászaton. A Mediafax megkeresésére az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége közölte: nem kommentálja „az amerikai állampolgárok magánlátogatásait”. (Főtér)
2017-05-19: Világfigyelő - :

Üdvözlik a Heineken és a Csíki Sör megállapodását

Üdvözli a budapesti Miniszterelnökség, hogy megszületett a részletes írásbeli megállapodás a Heineken Csoport és a Csíki Sört gyártó manufaktúra között a védjegyek használatáról, amellyel a különböző jogvitákat is lezárták a felek.