Tanácsülés KézdivásárhelyenMegszavazták a fizetéses parkolást

2017. május 19., péntek, Közélet
Kézdivásárhely helyi tanácsa tegnap a fizetéses parkolás újbóli bevezetéséről határozott. A város területén 417 kijelölt fizetéses parkolóhely lesz, a legtöbb a Gábor Áron téren és a Szőcs József utcában. A rendelkezés leghamarabb július elsejétől lép életbe.
  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele
A fizetéses parkolásról szóló szabályzatot Bokor Tibor polgármester felkérésére két RMDSZ-es önkormányzati képviselő, Kiss Levente és Szilveszter Szabolcs állította össze, a határozattervezetet, annak fontosabb előírásait utóbbi terjesztette elő. Arról is beszámolt, hogy a lakosság véleményét is kikérték, a fizetéses parkolással kapcsolatosan április 26-tól szavazás indult a polgármesteri hivatal Facebook-profilján, ahol az ezzel kapcsolatos véleményeket lehetett megfogalmazni.
Záros határideig 408-an szavaztak, a szavazók nagy többsége (61,8 százalék) szerint szükség van a fizetéses parkolásra, 129-en (31,6 százalék) azt nyilatkozták, hogy nem szeretnének fizetni a parkolásért, 27-en pedig egyéb javaslatot fogalmaztak meg.
Azt is sokan megfogalmazták, annak örülnének a legjobban, ha a főtéren egyáltalán nem parkolnának autók. A válaszadók azt is nehezményezték, hogy a főtéren dolgozók foglalják el a legtöbb helyet, erre is megoldást kell találni. A fizetéses parkolás ügyében két alkalommal meghallgatást is tartottak, de csak négy ember jelent meg ezeken, véleményüket, javaslataikat mégis figyelembe vették, azok is bekerültek a szabályzatba. Az egyik fő cél az volt – mondotta Szilveszter Szabolcs –, hogy a városháza alkalmazottjai, a helyi rendőrök foglalkozzanak a parkolással, rend legyen ezen a téren, és korrekt legyen a bírságolási rendszer.
A főtér kivételével, ahol Hegedűs Ferenc tanácstag, a gazdasági bizottság elnöke javaslatára két lej lesz a parkolási díj egy órára, a többi parkolóhelyen egy lejt kell fizetni óránként. Havi és évi bérletet is lehet váltani, és SMS-ben is lehet fizetni. A bírságolással kapcsolatosan azt közölte, hogy negyvennyolc óra áll majd az illető rendelkezésére, hogy azt kifizesse, ellenkező esetben 150 és 300 lej között szabnak ki büntetést, és abban az esetben is negyvennyolc órája lesz arra, hogy a büntetés felét törlessze. A parkolásért 8.30 és 16.30 óra között kell majd fizetni hétfőtől péntekig, szombaton, vasárnap és hivatalos ünnepnapokon ingyenes.
A legtöbb vitát a türelmi idő váltotta ki, azon vitatkoztak, kell-e vagy sem tízperces türelmi időt adni. Végül nem szavazták meg, csak a taxisokra és az áruellátókra vonatkozik, másra nem. Szigethy Kálmán javasolta, idővel szüntessék meg teljesen a járműforgalmat a Gábor Áron téren, legyen sétatér. Elfogadták Constantin Pătru javaslatát, miszerint a bérleti díj nagysága legyen azonos mind a magán-, mind a jogi személyek esetében. A fizetéses parkolásról szóló határozattervezetet a városatyák többségi vokssal fogadták el, az ülésen jelen levő négy néppárti önkormányzati képviselő közül ketten ellene szavaztak, ketten tartózkodtak. Minden valószínűség szerint a fizetéses parkolás leghamarabb július elsejétől lép életbe, addig meg kell vásárolni a parkolóórákat és egyéb eszközöket, illetve fel kell szerelni a figyelmeztető táblákat.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2017-05-19: Közélet - :

Betegek kálváriája (Nincs hematológus Háromszéken)

Hónapok óta nincs hematológus Háromszéken, a betegeket belgyógyász kezeli, súlyosabb esetekben pedig arra kényszerülnek, hogy más megyében keressenek szakorvost. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház egyik rezidens hematológusa leghamarabb év végén foglalja el állását, a másik három év múlva. A megoldási lehetőségekről az intézmény menedzserét kérdeztük.
2017-05-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Hiányzók

Nincs, kivel. Nincs, ki érdeklődne gondjaink-bajaink, vagy éppen véleményünk-elképzeléseink, netán terveink-álmaink felől. Nincs, ki nyitottsággal közelítene felénk, nincs, kivel párbeszédet lehetne folytatni, a romániai politikai osztály egésze, a román államhatalom minden ága elzárkózik, minden helyi és központi hatóság, állami intézmény fenyegetést, nemzetbiztonsági kockázatot lát bennünk, magyarokban. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) Kolozsváron zajló kongresszusának tegnapi megnyitójáról látványosan távol maradt minden fontos román intézmény képviselője.