Harmonia CordisNemzetközi gitárfesztivál Sepsiszentgyörgyön

2017. május 20., szombat, Magazin
Nemzetközi gitárnapokat szervez május 21–24-e között Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban a Harmonia Cordis Egyesület. A minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes esemény változatos programot kínál a klasszikus gitár kedvelőinek. A koncertek célja új kibontakozási lehetőséget biztosítani a klasszikus zene magas színvonalú művészei és jövendőbeli előadói számára.

A gitárnapokkal ugyanakkor növelni kívánják a klasszikus gitározás népszerűségét. Az elmúlt évekhez hasonlóan a fesztivál felkarolja a székelyföldi fiatal tehetségeket, és koncertlehetőséget biztosít számukra. A rendezvény az évek során Románia egyik fontos klasszikusgitár-tematikájú programjává nőtte ki magát.
A fellépők között olyan, már maguknak nevet szerzett előadók lépnek fel, mint a japán Mikiya Kaisho, aki 1991-ben született, nagy tanárok mesterkurzusain pallérozta tudását (jelenleg Bécsben tanul), több nemzetközi verseny díjazottja. Bozsoki Gergely Szabadkán született, 2007-ben megkapta a Vajdaság tehetsége díjat több versenyen elért első helyezéseinek köszönhetően. A Venti Chiavi Gitar Triót a pécsi egyetem három fiatal tehetsége alapította 2014-ben – Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos. Orosz Dávid Gergő és Gliga Tudor a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatója, tanáraik: Beke István Ferenc (a fesztivál kezdeményezője és fő szervezője) és Constantin Andrei.
Fellegi Dávid 1995-ben született Pécsen, nemrég maximális pontszámmal vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus gitár szakára, Szemadám Tamás 1993-ban született, 2012-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ugyanebben az évben sok más díj mellett Yamaha-ösztöndíjas lett. A fiatal tehetségek között fellép Kakasi Zsuzsanna és Filip Zsombor, mindketten sepsiszentgyörgyiek.
Nem marad el a főszervező Beke István Ferenc koncertje sem, aki a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke, több díjat is nyert a hazai és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken, valamint számos hazai és külföldi mesterkurzuson vett részt. Kamarahangversenyeket adott Európa és az amerikai kontinensek számos országában.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-05-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2017-05-20: Magazin - :

Ellopták a Walt Disney új filmjét

Hackerek hozzájutottak a Walt Disney egyik hamarosan bemutatandó filmjéhez, és azzal fenyegetőznek, hogy nyilvánosságra hozzák, ha a filmstúdió nem fizet váltságdíjat – jelentette be Bob Iger, a Walt Disney vezére.
2017-05-20: Irodalom - :

Ha május, szerelem – Szurkos András: A szerelemről (Morfondír)

Feltételezéseink lehetnek, mit szerettek a nők a férfiakban, mielőtt feltalálták a pénzt. A szerelem csoda, minden csoda három napig tart, honnan tudjuk, hogy volt háromezer évvel ezelőtt? Ha tényleg Démokritosztól származik a mondás, hogy „nő ne jártassa a száját, mert az rettenetes”, több dologra következtethetünk.