Államháztartási hiányA valutaalap is figyelmeztet

2017. május 26., péntek, Belföld

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Románia államháztartási hiánya idén elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 3,7 százalékát, 2022-ig pedig a hat százalékát, ha a hatóságok nem módosítanak a tervezett adócsökkentő és béremelő intézkedéseken.


Az IMF csütörtökön tette közzé Romániára vonatkozó jelentését, amelyet a nemzetközi pénzintézet a vele együttműködő országok mindegyikéről szokott készíteni. A jelentést május elején véglegesítette a washingtoni pénzintézet romániai delegációja, és most hagyta jóvá az intézet igazgatótanácsa. Eszerint 2018-ban az államháztartási hiány GDP-arányosan elérheti a 3,9 százalékot. A túlzott deficitre nézve a legnagyobb kockázatot az IMF szerint a szenátus által a héten megszavazott, de még képviselőházi jóváhagyásra váró úgynevezett egységes bértörvény jelenti, amely a közszférában dolgozóknak átlagban 56 százalékkal emeli a bérét a következő öt évben. Emellett a kormány 2018. január 1-jétől egy százalékponttal, 18 százalékra akarja mérsékelni az általános forgalmi adót, és csökkenteni akarja a társadalombiztosítási járulékokat.
Az IMF változatlanul 4,2 százalékos román gazdasági növekedést valószínűsített idénre, miközben a kormány 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számol. Az Országos Statisztikai Intézet május közepén közölte, hogy az első negyedévben a román GDP 5,7 százalékkal bővült a tavalyi azonos időszakhoz mérten.
Az IMF igazgatótanácsa üdvözölte a kormánynak a válság után tett intézkedéseit a makrogazdasági egyensúly megteremtése érdekében, ugyanakkor azt tanácsolta Bukarestnek, ne a belföldi fogyasztást serkentse, hanem a közberuházásokat ösztönözze az életszínvonal fenntartható növelése érdekében. Az IMF szerint az adópolitika enyhítése, a szerkezeti reformok lelassulása veszélybe sodorja az elmúlt évek eredményeit. A pénzügyminisztérium szintén csütörtökön kiadott közleményében kiemelte, az IMF szerint Romániát szilárd gazdasági növekedés, a munkahelyek számának bővülése és alacsony államadósság jellemzi. Bukarest közölte, hogy 2017-ben a GDP 4,84 százalékát, 39,4 milliárd lejt irányoztak elő beruházásokra, ami 10 milliárd lejjel több, mint tavaly. Bukarest szerint az egységes bértörvény nem jelent veszélyt az államháztartásra, mert a bérek fokozatosan fognak emelkedni, ami lehetővé teszi, hogy idén Románia tartani tudja a vállalt háromszázalékos államháztartási hiányt – olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2017-05-26: Nyílttér - :

A sakkban semmi kivetnivaló (Morfondír)

A„modern ember” esze kicsit elszakadt az univerzális értelemtől, némi túlzással mondhatnánk, elment az esze, ha nem tűnnék túl durvának. Nem kell pánikba esni, az embernek két agyféltekéje van, jobb és bal, ha egyik elmegy, a másik kész helyettesíteni. Ahogy tudja.
2017-05-26: Belföld - :

Gyarapodó határsértők

Megszaporodtak az utóbbi időben a Magyarországra átszökni próbáló migránsok elfogásáról szóló hírek a határrendészet honlapján: a héten már a harmadik ilyen csoport feltartóztatásáról számolt be a hatóság. Idén már 358-an próbálták átlépni törvényellenesen a határt, míg tavaly egész évben 549 személyt tartóztattak fel.