Sepsiszentgyörgy, 2018. január 19., péntek 15:35
Köszöntjük Sára, Máriusz nevű olvasóinkat!

Ismét drágul a hulladékelhordás

2017. május 31., szerda, Közélet
Albert Levente felvétele
Albert Levente felvétele
Alig egy hónappal a legutóbbi áremelés után ismét drágul a hulladékelhordás Háromszéken, nem is kevéssel, és nem is holnaptól, hanem már május 1-jétől. A megye nagy részének hulladékát összegyűjtő Tega köztisztasági vállalat vezetőinek közlése szerint nem a szolgáltatás díja emelkedik, hanem a lerakóban kirótt büntetőilletéket osztják szét a lakosságra. Az intézkedés ideiglenes, a vonatkozó törvény elfogadásakor visszaállnak a régi – áprilisi – árak, de hogy ez mikor lesz, azt senki sem tudja.

A háromszéki települések által a hulladékgondok megoldására létrehozott Öko Sepsi Egyesület tegnap rendkívüli ülésen hagyta jóvá az új árakat, amelyeket az indokol, hogy áprilisra a Tega már kétszázezer lejnél nagyobb veszteséget könyvelt el, és ha így dagad tovább a hiány, a cég hamarosan összeomlik – jelentette be Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, hangsúlyozva, hogy ők sem örülnek ennek a fejleménynek, de nincs mit tenni, más megyékben is így járnak el. Az április 1-jétől érvényes új szemételhordási díjhoz májustól lerakási illetéket adnak hozzá, így a magánszemélyek 2, a jogi személyek pedig 13,33 lejjel fizetnek majd többet falun és városon egyaránt. Ez azt jelenti, hogy Sepsiszentgyörgyön havonta és fejenként 11 lejt kell lepengetni a háztartási szemét elhordásáért, a falvakban 9 lejt; a cégeknek, intézményeknek minden köbméternyi hulladék elszállításáért 123,30 lejt kell kiadniuk. A fenti összegeket úgy számolták ki, hogy a tonnánként 80 lejes bírságot – amelyet azért kell fizetni (a tonnánként 66 lejes lerakási díjon felül), mert a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége nem éri el a húsz százalékot – szétosztották az ügyfelek között.
Az illetéket akkor törlik el, amikor a kormány elfogadja azt a jogszabályt, amelynek tervezete már januárban elkészült, s amelyről azóta szinte hetente egyeztetnek, még sincs sehol. A Tega korábban ennek alapján dolgozta ki az áprilistól érvényes szolgáltatói díjakat, arra azonban nem számítottak, hogy a mindenki számára fontos törvény nem születik meg. A tervezet ugyanis épp a büntetőilletéket szabályozza: azt mondja ki, hogy ezt a pénzt nem a teljes hulladék mennyiségére kell kifizetni (ahogy jelenleg történik), hanem csak annak egy részére, éppen annyira, amennyi szelektív hulladék begyűjtését vállalta Románia. Ez jelenleg húsz százaléka kellene hogy legyen az egésznek, három év múlva pedig pontosan a fele. Ettől még messze állunk, de a lerakók azt sem ismerik el, amit külön gyűjtünk és adunk le – közölte Máthé László, a Tega Rt. vezérigazgatója, aki szerint ugyanez lenne a helyzet a lécfalvi hulladékfeldolgozó megnyitása esetén is, mert országszinten így járnak el.
Hozzászólások
2017. május 31.
szerda 00:03
csacsi
1918 hozzászólás
Na ne, ez már szívatás a köbön.

2017. május 31.
szerda 00:28
Atty81
12 hozzászólás
Csak noveljek a fizetnivalot..igy meg jobban elmegy az emberek kedve hogy a szemetet osztalyozgassak....az enyem mar elment..es nemcsak..


.2017. május 31.
szerda 01:33
addi
10 hozzászólás
ha ezt akarjak,akkor legyen,...zutty az egeszet egy kukaba,meg konnyebb is!!!!!

2017. május 31.
szerda 06:56
tihi
1775 hozzászólás
Kérdem én,aki szelektíven gyűjti a hulladékot,annak miért osztanak bűntetést is ??? Ezzel azt érik el,hogy a szelektív hulladék gyűjtés még alacsonyabb szintre eseik vissza. Pedig nem lehet az sem elhanyagolni,mert nem egyszer olvastam,hogy nagy összeget zsebel be a TEGA a szelektív hulladékok értékesítéséből ! Ilyenkor miért nem csökken a szemételszállítás ?? Mi nálunk minden szemét !!

2017. május 31.
szerda 10:06
EssBe
106 hozzászólás
Dehogy állnak vissza az árak ha el lesz fogadva a törvény, addigra kitalálnak valami egyéb okot. Ezen a téren van kreativitás, mert olyan még nem volt a városban, hogy valaminek az ára csökkent volna. A www.mfinante.ro oldalon található adatok szerint, a TEGA RT, a 2016-os évet 72.471 lej netto profittal zárta. Áprilisban pedig már 200.000 lej a veszteség? Valami nem passzol az összképbe.
Azzal viszont egyetértek, hogy nevelni kellene magunkat is, jobban oda kellene figyelni a szelektív gyűjtésre, a magunk és bolygónk egészsége érdekében.
Tessék mozgósítani a sok ingyenélő cigányt, szemetet válogatni az TEGA udvarba. Kell szociál, eriggy dolgozni, úgyis egész nap a kukákat bujják és szemetelnek.

2017. május 31.
szerda 13:30
avalaki
179 hozzászólás
Nem nagy dolog otthon szétválogatni a szemetet, de hát a lustaság... 5 ember után (nem mind felnőtt) mi alig termelünk egy fél konténernyi vegyes szemetet, míg a többit szelektíven gyűjtjük. Persze azért fizetjük a 4 személy után az elszállítást és most a büntetést, pedig mi nem 20%-át gyűjtöttük szelektíven, hanem inkább 80-at.

2017. május 31.
szerda 15:22
Artur
168 hozzászólás
Minden hazugságnak nem kell bedőlni, de sajnos kell fizetni ! Kellet nekünk ilyen t.b.csabák idegenből.Jól végezte dolgát a Szemeteseknél, a Hívatalnál is fellehet használni a népet nyúzni, ez csak a kezdet!!!


2017. május 31.
szerda 20:43
eli
630 hozzászólás
A szolgálati kocsikkal ,hogy sok eggyet értek( Noemi megjegyzése), mert naponta talalkozom velük,alig lehet kifordulni a Gyümölcsös (Livezii) utcából mert mindig ott áll egy fekete ablakos tega kocsi .A többi beirást nem kommentálom mert mindenkinek igaza van ,szerintem.

2017. május 31.
szerda 20:52
attila200
209 hozzászólás
Toth Birtalan hat ha igy halad a Tega biztos ossze omlik, 5 - 6 ezer lejes fizetesek ,a sok naplopo aki a 8 orajat a nyari kertekben tolti a semmit tevesert veszi fol a 28oo lej fizetest akkor sirdogalhattok, az utak szelle tele szemettel ,siralmas latvany mikor ki josz Temesvarrol a vasut mellett ezer kobmeter szemetek.... nessze neked unio .((((((

2017. június 1.
csütörtök 16:38
Ferencz
13769 hozzászólás
"Több szomszéd egy zsákba töm minden hulladékot és belezuttyantja a kommunális szemétbe." Érdekes, mindig a szomszéd a hibás, a felelős, a felelőtlen....

2017-05-31: Világfigyelő - :

Együttműködnek az Ibériai-félszigeten

Spanyolország és Portugália közös, határon átívelő projektekkel készül a következő, 2020 utáni uniós költségvetési ciklusra – egyebek mellett erről döntöttek a két ország kormányának tegnap zárult kétnapos csúcstalálkozóján a portugál Vila Realban.
2017-05-31: Közélet - Bokor Gábor:

Először volt gyermeknap Nagyborosnyón

Gyerekzsivajtól volt hangos tegnap a nagyborosnyói központi park. A Bartha Károly Gimnázium minden tanulóját – beleértve a községhez tartozó falvakban levő alárendelt tanintézményekben tanulókat is – gyermeknapi ünnepségre hívták. A rendezvényt a polgármesteri hivatal kezdeményezte, a szervezésben részt vett a lécfalvi Leza Egyesület és a gimnázium tanári kara is. A rendezvény sikerét mutatja, hogy közel 350 gyerek vett részt a programokban.