Victor Ponta a kormány új főtitkára

2017. június 17., szombat, Belföld
A szociálliberális koalíció politikai támogatásától megfosztott, de posztjáról távozni nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnök Victor Ponta volt kormányfőt nevezte ki a kormány miniszteri rangú főtitkárának.
  • Fotó: Andreea Alexandru / Mediafax
    Fotó: Andreea Alexandru / Mediafax
Az előzményekhez tartozik, hogy a miniszterelnök egy korábbi, ugyancsak tegnapi határozatával felmentette kormányfőtitkári tisztségéből Mihai Busuiucot, aki azonban egy ideig nem volt hajlandó sem saját leváltását, sem más, a miniszterelnök által kiadott rendeletet megjelentetni a hivatalos közlönyben, ezzel akadályozva azok hatályba lépését.
A kormány főtitkárának kinevezése a januárban hivatalba lépett Grindeanu-kabinet első intézkedése volt, a kormány főtitkársága a kabinet működésének műszaki, jogi, logisztikai, ügyintézési hátterét biztosítja. A főtitkársághoz tartozik a hivatalos közlöny is, amely csak a főtitkárság képviselőjének ellenjegyzésével jelentetheti meg a jogszabályokat.
A kormány sajtóirodája szerint a miniszterelnök egyelőre csak Sevil Shhaideh és Carmen Dan miniszterek lemondóleveleit írta alá, Augustin Jianut javasolva ügyvivő miniszterelnök-helyettesnek, regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapok miniszternek, saját magát pedig ügyvivő belügyminiszternek. Az erről szóló határozatot tegnap küldte el az elnöki hivatalnak.
A tegnap este ugyancsak lapzárta előtt tartott sajtóértekezletet a kormánypalotában Victor Ponta is, új főtitkárként. Nyilatkozatában elmondta, nem gondolta volna, hogy ilyen hamar meg fog jelenni ezen a helyen, de elfogadta a kormányfő felkérését, mert Sorin Grindeanu becsületes ember, aki érdemes arra, hogy miniszterelnök maradjon, és segítséget érdemel. Mint mondta, a kormányt nem lehet bezárni, mint ahogy azt Dragnea gondolja, a minisztereknek kötelességük bejárni dolgozni, hogy az ország működni tudjon, Grindeanu pedig még most, a tizenkettedik órán is kész a párbeszédre. Ponta kijelentette, megtisztelő számára, hogy Grindeanu kormányában a köz javáért dolgozhat, voltak még olyan kormányok, melyek kisebbségben működtek, például Tăriceanu is vezetett kisebbségből kormányt. Nyilatkozata végén megjegyezte, fenyegetésekkel és lefizetésekkel nem lehet pártot vezetni, a szociáldemokrata párt pedig, melynek ő maga és a kormányfő is tagja még, elég erős ahhoz, hogy kilábaljon a válságból.
Új helyzet az RMDSZ számára
A következő napokban összeül az RMDSZ vezetősége, hogy eldöntse, hogyan viszonyul majd az alakulat a bizalmatlansági indítványhoz, amelyet a Szociáldemokrata Párt készül benyújtani a Sorin Grindeanu vezette kabinet ellen – nyilatkozta tegnap a szövetség képviselőházi frakcióvezetője. „Összeül a vezetőtestület, kielemezzük a problémát, és valószínűleg megszabunk egy követendő irányt. Ha benyújtják a bizalmatlansági indítványt, vélhetően lesznek majd tárgyalások a politikai pártokkal, mert ilyen helyzetekben ez így van rendjén” – mondta Korodi. Sajtóforrások szerint Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke már megkereste a szövetség vezetőségét, különböző fontos ajánlatokkal próbálván rávenni az RMDSZ-es honatyákat arra, hogy megszavazzák a bizalmatlansági indítványt.
„Rossz vezető Grindeanu”
Sorin Grindeanu kormányfő állítólagos párbeszéd-képtelenségével, problémamegoldó képességének hiányával indokolta tegnapi sajtóértekezletén  Carmen Dan távozó belügyminiszter a miniszterek lemondását, akit a kormányfői tisztség egyik lehetséges várományosának tart a sajtó. Dan az első volt a szociálliberális kormány tagjai közül, aki iktatta lemondását a kormány főtitkárságán, miután a koalíciós pártok vezetősége a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megvonta a bizalmat a Grindeanu-kormánytól. A sajtó szerint a kormány valamennyi minisztere lemondott Augustin Jianu távközlési miniszter kivételével, aki megüzente, hogy csak Grindeanu kérésére mond le. A távozó belügyminiszter arról biztosította a közvéleményt, hogy hatásköreit nagyrészt átruházta helyetteseire, de felmentéséig maga is ellátja feladatát, és a tárca tevékenységében nem okoz fennakadást a válság. A Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök egyik bizalmasaként ismert tárcavezető éles támadást intézett Grindeanu ellen, akit csapatmunkára, párbeszédre, vezetői feladatok ellátására képtelen emberként jellemzett. Szerinte a miniszterek szolidaritási akcióként mondtak le testületileg, hogy jelezzék: változásra van szükség.
Luxemburg miniszterelnöke a válságról
A Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnöke, Xavier Bettel azt nyilatkozta tegnapi hivatalos romániai látogatása során, hogy Romániának mihamarabb közép- és hosszú távú megoldást kell találnia az aktuális politikai krízishelyzetre, hogy visszaszerezze a külföldi befektetők és az európai partnerek bizalmát. „Olyan pillanatban látogattam Romániába, amikor a befektetők keresnek valamit és az hiányzik, egy bizonyos fajta stabilitásról beszélek. Nagyon őszinte leszek önökkel: nehéz meggyőzni egy luxemburgi befektetőt hogy holnap jöjjön Bukarestbe és befektetést eszközöljön, hogyha az a kérdés, hogy merre alakul a politika Romániában, ki lesz tisztségben, mit tesz Románia. Éppen ezért azt kívánom, hogy stabil és tartós megoldást találjanak, amely által visszaszerezhetik a befektetők bizalmát” – nyilatkozta Xavier Bettel a Sorin Grindeanuval tartott közös sajtótájékoztatón.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2017-06-17: Belföld - :

Nyelvi jogok betartását kérik

Az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN) elnöke, Ferran Suay és Davyth Hicks, a szervezet főtitkára – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére – levélben fordult Sorin Grindeanu miniszterelnökhöz, Călin Popescu-Tăriceanuhoz, a szenátus elnökéhez, valamint Liviu Dragneához, a képviselőház elnökéhez, hogy fejezzék ki támogatásukat a közigazgatási törvény módosítási javaslataival kapcsolatban – tájékoztat közleményében az EMNT sajtóirodája.
2017-06-17: Belföld - :

Online is aláírható a kezdeményezés (Minority Safepack)

Csütörtöktől az interneten is csatlakozni lehet a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez, amely az őshonos európai kisebbségek jogainak európai uniós szabályozását javasolja – tájékoztatott Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke.