Székelyföldi Vadásztalálkozó Árkoson

2017. június 19., hétfő, Közélet
Hetedik alkalommal szervezték meg hétvégén a Székelyföldi Vadásztalálkozó rendezvénysorozatot. A vándortalálkozónak idén Háromszék adott otthont – a rendezvényt felváltva Maros, Hargita és Kovászna megyében tartják –, az események Sepsiszentgyörgyön és Árkoson zajlottak.
  • Kaukázusi őzbakok trófeái a kiállításon. A szerző felvétele
    Kaukázusi őzbakok trófeái a kiállításon. A szerző felvétele

A két nap nem csak a vadászok számára bizonyult érdekesnek, a vendégek is betekintést nyerhettek a vadászkultúrába az öltözködési, magatartási szokásoktól a hagyományokig, a vadászati módszerekig, láthatták a nemes vadtrófeákat.
Péntek délután a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartották a Vadászati Akadémia előadásait. A Magyar Vadászkamara kürtegyüttesének nyitánya után Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója köszöntötte a jelen lévő vadászokat és a hallgatóságot. Az akadémia tavaly Erdőszentgyörgyön indult útjára, a nagy sikerre való tekintettel folytatták idén, és a továbbiakban is folytatni kívánják. „A tudományos konferencia jó lehetőség a szakmai problémák megbeszélésére, még ezekben a vadászok számára nehéz időkben is” – fogalmazott a megnyitón Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) elnöke. Faragó Sándor, a Nyugat Magyarországi Egyetem rektora a Miért vadászunk? témakört járta körbe, Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke a miért „szégyen” vadásznak lenni Romániában? kérdésre kereste a választ. Az előadások után a Székelyföldi vadászati kiállítás előcsarnokában megnyitották a VKE képzőművészkörének kiállítását.
Szombaton Árkoson a Szentkereszty-kastély kertjé­ben folytatódtak az események. 10 órakor vonultak be a vadászegyletek, majd a szabadtéri színpadon köszöntőbeszédek hangzottak el. Máthé Árpád, Árkos polgármestere házigazdaként nem mulasztotta el kijelenteni: a vadászati kvótákat dilettáns politikusok, botcsinálta környezetvédők elképzelése alapján alakítják, ezzel káros eredményeket hoznak a vadgazdálkodás és a vadászat szempontjából is. „Ha Bukarest utcáin sétálnának a medvék, azonnal másképp látnák a problémát, de ha Józsi bácsinak okoznak kárt, azt járulékos veszteségként könyvelik el” – hangoztatta.
Mózes Csaba tolmácsolta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözletét. A vadásznapok és meghívottjai nemzetünk határokon átnyúló összetartozásának jelét adják – értékelte a politikus. Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor a leghitelesebb természetvédőként említette a vadászt, aki óvja, gondozza a vadállományt, egészségesen szabályozza a populációk alakulását.
Gróf Károlyi József a 2021-ben Magyarországon megrendezendő Vadászati Világkiállításról beszélt, ahol a magyar vadásztársadalom mutathatja meg a világnak, mi a vadászat. Kelemen Attila, a hazai vadászszövetség alelnöke szerint tényleg vannak felhők a vadászat egén, ennek ellenére nem szégyen vadásznak lenni. Ő maga húsz éven át vadászruhában ült a parlament ülésein – mondta. Csányi Sándor üzenetét Benedek Fülöp tolmácsolta, hangoztatva: azért támogatják a vadásztalálkozót, hogy ezáltal is megőrződjenek a székely hagyományok, a gazdasági pozíció, és a következő nemzedékek is örvendhessenek mindennek.
A köszöntőbeszédek után a magyar történelmi egyházak elöljárói kérték Szent Hubertus áldását, majd átadták a Venator Terra Siculorum érdemrendeket. A díjat 2014-ben alapították, ezzel tisztelegnek a példaképet mutató vadásztársak előtt – mondta Demeter János. A díjat idén Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, Dénes Domokos Hargita megyei erdőmérnök és a papolci Imreh János kapta. Ezt követően Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere emlékszalagot kötött a VKE által alapított Magyar Vadászok Zászlajára, majd Demeter János Oláh Csabának adta át a vadásznapok ván­dorzászlóját.
A Szentkereszty-kastélyban nyitották meg a trófeakiállítást, Sárkány Árpád beszédé­ben hangsúlyozta: minden vadász számára a saját trófeája a legértékesebb, legdrágább. A vadászat a hátizsák előszedésével kezdődik, majd a trófea megcsodálásával ér véget – vázolta. A kiállításon a vadászok tulajdonában levő hazai vadak – vaddisznó, őzbak, farkas, medve, a nagyvadnak számító fajdkakas és mások – mellett jávorszarvas, szibériai őzbak, a csavart szarvú antilopok közé tartozó Marco Polo argali tró­feáját is megtekinthették – utóbbiak Sárkány Árpád gyűjteményéből származtak. A szibériai őzbakok trófeái hasonlítanak a hazai őzbakokéra, de sokkal nagyobbak, az egykilós trófea a hazai 600 grammosnak felel meg. Testük dámvad borjú nagyságú, lábuk hosszabb, a hóban való járáshoz alkalmazkodott.
A programban szerepelt a vadászsólyom- és magyaragár-bemutató, de a műsorpontot a szakadó eső megzavarta. A VKE solymászai három madarat hoztak magukkal. Kettő közülük Feldegg sólyom – az egyik 17 éves tojó, a másik ötéves hím –, a harmadik északi sólyom – magyarázta érdeklődésünkre Ambrus László nyugalmazott tanár, aki maga is solymász, akinek meghívására egy nappal korábban Uzonban röptették a sólymokat.
A szakácskodásban is helytálló vadászok már kora délelőtt tüzet gyújtottak, odaadással készítették a tokányt, pörköltet, más finomságokat – amelyekkel a vadásznapok főzőversenyére neveztek, a legjobbakat díjazták is. Ritkaságszámba menő finomság is készült szombaton, a Nagy-Küküllő vadászegylet tagjai nem főztek, hanem sütöttek: egy egész vaddisznót húztak „karóba”, sütöttek meg egyben, szénen. Mărmureanu-Bíró Leo­nard „Maci” szakmai magyarázattal is szolgált érdeklődésünkre: szerdán lőtték a tavalyi süldőt, injekciós tű segítségével nyomkodták tele sóval, fűszerrel, szombatig hagyták pácolódni. Az eredmény fenséges lett, túltett a már megszokott ökörsülteken is – főként, ha „előtte pálinka, utána bor” volt a menüsor. A szombati napot kézművesvásár, fúvóskoncert, népi tánc, vadászbáli ruhák bemutatója színezte, este a Bojtorján együttes koncertezett.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-19 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2017-06-19: Máról holnapra - Farkas Réka:

Esélyek és veszélyek

Bár látszólag kedvező helyzetbe került az RMDSZ a kormányválsággal, valójában egy cseppet sem irigylésre méltó. Sokan tekintenek rájuk a mérleg nyelveként, csakhogy egyáltalán nem egyértelmű, merre érdemes billenteni azt, teremt-e új lehetőségeket a helyzet, vagy az eddig létező nagyon kevés, nagyon kicsi kaput is bezárja. Jobb a partvonalról figyelni a nagy szociáldemokrata vircsaftot, vagy érdemes valamelyik táborhoz szegődni?
2017-06-19: Jegyzet - Kuti János:

Klaus Amerikában (A múlt hét)

Románia elnöke, Iohannis is elment Amerikába szerencsét próbálni. És úgy néz ki, néhány milliárd dollárért sikerült is megtalálnia. Egy cseh újság (a Hospodářské Noviny) szerint öli is ezért a sárga irigység mind a cseh, mind a lengyel elnököt (Miloš Zemant, illetve Andrzei Dudát), akik remélték, elsőként hívja meg őket a térségből az új amerikai elnök. A magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort viszont nem említette az újság, pedig egyetlen volt héthatármezőben, aki az elnökválasztáson neki drukkolt. És Trump győzött is, nem úgy, mint a magyar futballválogatott Andorra ellen, amelynek Orbán szintén szurkolt, de potyára.