Kampányígéret a gyapjútámogatás

2017. június 20., kedd, Gazdakör
Egy Beszterce-Naszód megyei, építkezésre szakosodott cég juhok gyapjúját kívánja felhasználni szigetelőanyagként. Más vállalkozók is keresik a gyapjú felhasználási lehetőségeit – műtrágya előállítására, a kozmetikai és a gyógyszeripar számára szükséges lanolin kivonására.
  • Veszteséges a gyapjú értékesítése
    Veszteséges a gyapjú értékesítése

A beszterceiek kezdeményezésükkel megkeresték az agrártárcát, Petre Daea miniszter jónak is találta az ötletet. Mi több, kijelentette, hogy kilónkénti egylejes támogatással kívánják serkenteni a juhgyapjútermelést, ettől várnák a juhállomány további növekedését – hogy ebből lesz-e valami, nem tudni, mert azóta leváltották a tárcavezetőt.
Simon György, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesületének vezetőségi tagja érdeklődésünkre elmondta: a gyapjú árának támogatását még Liviu Dragnea vetette fel a legutóbbi választási kampányban. Úgy látszik, üres ígéret volt, az ország kasszájában nincs pénz, amelyből hasonló kifizetéseket eszközölhessenek – értékelte Simon.
Azt viszont tényként említette, hogy a gyapjútermelés egyelőre veszteséges. Egy kiló gyapjúért a kereskedők 1,5 lejt ígérnek. Egy anyajuhról két kiló gyapjú nyírható le, a nyírás állatonként 4 lejbe kerül – mutatott rá. A Nagyszebenbe felvitt gyapjúért 2,5 lejt ígérnek az exportőrök, de ez sem biztos, volt eset, hogy a 2 lejt is alig adták meg – húzta alá a gyapjú eladása körüli problémákat Simon.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-06-20: Riport - Hecser László:

Mesteremberek és jó baconiak nyomában

Jól fog az öreg a háznál – tartja a mondás. Igazságtartalmát erősíti az, akit írásunk elkészítéséhez segítségül hívtunk:  egy olyan embert, aki az elmúlt évtizedekben a hétköznapok feladatainak eleget téve észrevétlen szívta magába a tudást, majd bölcsen ismerte fel, a jóisten egyéb feladatokkal is felruház, ha nyitott szemmel és elmével járunk a nagyvilágban. A nagybaconi Kusztos Vilmos jókezű ezermesterként szolgálta közösségét, de helytörténésznek sem utolsó. Órákig tud mesélni a gyermekkora, ifjúsága és életerős felnőttsége alatt megismert emberekről, történetek tucatjaival idézi fel azt a korszakot, amikor a valamikor meglett férfiak fáradtan és megtörten tértek haza a fogságból, amikor még a gépjármű ritkaságszámba ment, s a mezők ajándékát állatokkal takarították be, hajnalonként szekerekkel hordták le Ágostonfalvára az állami vezetők által megszabott kötelesrészt. Hasonlóan szemléletesen rajzolja meg a munkások, mesterek, gazdák, jó tanárok és tanítók portréját, jól emlékszik az egyházi ügyekre, és nem fogunk ki rajta akkor sem, ha érdekes, különleges esetek felől érdeklődünk. Azon kevesek közé tartozik, akik tudják, miért lett sokvallású Nagybacon, kinél volt először elektromos áram, miként jártak a távolsági buszok Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy irányába, mi történt a szarvasmarhák kényszervágása esetében, kinél készült a cipő felső és kinél az alsó része, ki patkolt szépen, hol volt a kugliterem, hány koporsója volt a falu legöregebb lakójának, Lujza néninek, hol volt a kaszárnya, mennyit termett az öreg körtefa...
2017-06-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Kevesebb utánajárás a gazdáknak

Jó hír a termékeiket törvényes körülmények között értékesítő gazdáknak: a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a termelői igazolások (atestat producător) és az eladási füzetek (certificat valorificare) érvényességét öt évre emelte. A rendeletet az államelnöknek is alá kell írnia, majd a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép érvénybe 2018. január 1-jétől.