Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 01:33
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Kampányígéret a gyapjútámogatás

2017. június 20., kedd, Gazdakör
Veszteséges a gyapjú értékesítése
Veszteséges a gyapjú értékesítése
Egy Beszterce-Naszód megyei, építkezésre szakosodott cég juhok gyapjúját kívánja felhasználni szigetelőanyagként. Más vállalkozók is keresik a gyapjú felhasználási lehetőségeit – műtrágya előállítására, a kozmetikai és a gyógyszeripar számára szükséges lanolin kivonására.

A beszterceiek kezdeményezésükkel megkeresték az agrártárcát, Petre Daea miniszter jónak is találta az ötletet. Mi több, kijelentette, hogy kilónkénti egylejes támogatással kívánják serkenteni a juhgyapjútermelést, ettől várnák a juhállomány további növekedését – hogy ebből lesz-e valami, nem tudni, mert azóta leváltották a tárcavezetőt.
Simon György, a Kovászna Megyei Juhtenyésztők Egyesületének vezetőségi tagja érdeklődésünkre elmondta: a gyapjú árának támogatását még Liviu Dragnea vetette fel a legutóbbi választási kampányban. Úgy látszik, üres ígéret volt, az ország kasszájában nincs pénz, amelyből hasonló kifizetéseket eszközölhessenek – értékelte Simon.
Azt viszont tényként említette, hogy a gyapjútermelés egyelőre veszteséges. Egy kiló gyapjúért a kereskedők 1,5 lejt ígérnek. Egy anyajuhról két kiló gyapjú nyírható le, a nyírás állatonként 4 lejbe kerül – mutatott rá. A Nagyszebenbe felvitt gyapjúért 2,5 lejt ígérnek az exportőrök, de ez sem biztos, volt eset, hogy a 2 lejt is alig adták meg – húzta alá a gyapjú eladása körüli problémákat Simon.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most