Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 04:16
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Az RMDSZ szavazatainak ára? (Bizalmatlansági indítvány)

2017. június 20., kedd, Belföld
Elsöprő többséggel fogadta el a szenátus közigazgatási, valamint az állampolgári és emberi jogok szakbizottsága az RMDSZ által benyújtott törvénytervezet, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná – erősítette meg a sajtóértesüléseket Kelemen Hunor szövetségi elnök a szociálliberális koalícióval a Grindeanu-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról folytatott tárgyalásokat követően. Sajtóértesülések szerint a tárgyalásokat követően a közigazgatási nyelv- és szimbólumhasználatról szóló RMDSZ-tervezet kapcsán a képviselőház illetékes szakbizottságai is összeültek, de döntés nem született. A nap folyamán a kormánykoalíció vezetői egyébként bejelentették, rendelkeznek az elégséges többséggel az indítvány elfogadásához, az ellenzéki alakulatok pedig azt jelezték, hogy nem vesznek részt a bizalmi szavazáson. Az RMDSZ tegnap még nem közölte a végső döntést az indítványt illetően. Kelemen Hunor elnök azt mondta: egyetértenek azzal az elvvel, hogy a parlamenti többséget alkotó alakulatoknak jogukban áll személyi változásokat eszközölni saját kormányukban, jelentse ez akár miniszterek vagy a kormányfő menesztését.

Legyen szabad március 15.

A március 15. – szabadnapról szóló tervezet –, melyet a szövetség éppen március 15-én nyújtott be, lehetővé tenné a magyarlakta települések, valamint a megyék önkormányzatai és intézményei számára, hogy ünnepségeket szervezzenek ezen a napon, és ezek költségét az általuk kezelt költségvetésből fedezzék. A munkáltatóknak kérésre szabadnapot kellene biztosítaniuk március 15-én magyar alkalmazottjaiknak, a magyarság ünnepéről pedig különkiadásokban számolhatna be a közszolgálati televízió és rádió.
Kelemen Hunor újságíróknak a parlamentben kifejtette: ez a tervezet már egy ideje a parlament napirendjén szerepel, akárcsak más hasonló, a szövetség által beterjesztett törvénykezdeményezés. Ezeket az RMDSZ és a szociálliberális kormánykoalíció közötti, mintegy öt hónapja létező parlamenti együttműködési megállapodás értelmében kellene elfogadnia a törvényhozói testületnek.
Kelemen Hunor cáfolta, hogy a tegnapi szakbizottsági szavazásnak köze lenne a kormányválság körüli tárgyalásokhoz. A román sajtó viszont már tegnap úgy értelmezte, hogy a szociálliberális koalíció ezzel a gesztussal próbálja elnyerni az RMDSZ támogatását Sorin Grindeanu miniszterelnök megbuktatásához. A közigazgatási szakbizottság döntése nyomán a tervezetéről várhatóan ma szavaz a szenátus plénuma.
A Hotnews hírportál parlamenti forrásokra hivatkozva ugyanakkor arról számolt be, hogy tegnap kora estére hívták össze szintén sürgősségi eljárással a képviselőház három (jogi, közigazgatási, valamint állampolgári és emberi jogi) szakbizottságát. A testületeknek az RMDSZ által májusban benyújtott, a közigazgatási törtvény kisebbségi nyelv- és szimbólumhasználatra vonatkozó előírásait módosító törvénytervezetet kell véleményeznie. Mint ismert, ez a tervezet egyebek mellett tisztázza, hogy az önkormányzatoknak jogában áll az állami jelképek mellett a térséghez kötődő saját szimbólumok szabad használata. Az előírások gyakorlatilag rendeznék a székely zászlóval kapcsolatos vitákat is, hiszen a kék-arany lobogó is a térség lakói nemzeti identitásának, hagyományainak, kulturális és történelmi örökségének a szimbóluma, így szabadon használható.
A Hotnews továbbá ugyanazokra a forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a kisebbségek jogállására vonatkozó törvény újratárgyalása is szerepelt a tanácskozás napirendjén, amire a szociálliberális koalíció újból csak áldását adta.

Azért Erdélyt nem adják
Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök a találkozó kapcsán kifejtette: a kialakult politikai helyzetről egyeztettek az RMDSZ, valamint az LDSZ képviselőivel, hogy miként lehet a jövőben elkerülni hasonló szituációkat. Szó sincs arról – amint azt egyes médiaorgánumok tálalták –, hogy eladnák Erdélyt vagy a haza egyetlen darabját is. Ami az RMDSZ által kezdeményezett tervezeteket illeti, amelyek a parlament napirendjére kerültek, Dragnea elmondta: nem ma éjjel készültek, olyan törvények, mint sok más, amelyek már egy ideje az eljárásoknak megfelelően a törvényhozás útját járják, s amelyek most kerültek sorra.
Az RMDSZ még nem döntött
„A bizalmatlansági indítvány a többség és bármely frakció eszköze arra, hogy ellenőrizze vagy leváltsa a kormányt. Úgy gondolom, hogy egy elvnek világosnak kell lennie mindenki számára: akiket megszavaztak, és többséget alkotnak, azoknak lehetősége kell hogy legyen leváltani a minisztereket, beleértve a miniszterelnököt is, ha ezt szeretnék. Ők most ezt teszik, jó lett volna elkerülni a botrányt, a cirkuszt, de az elvnek működnie kell, függetlenül attól, hogy ki biztosítja a többséget” – nyilatkozta tegnap Kelemen Hunor a bizalmatlansági indítvány kapcsán. Arra a kérdésre, hogy az általa említett elv alapján az RMDSZ támogatni fogja vagy sem a bizalmatlansági indítványt, az elnök kifejtette: nem tudja ezt kitalálni, ez a variáns is lehetséges, ha figyelembe veszik az elvet.
Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta, a szövetség parlamenti frakciói közösen várhatóan ma vagy holnap, de megeshet, hogy a bizalmatlansági indítvány vitája előtt közvetlenül döntenek a kérdésben. Porcsalmi hozzátette: az RMDSZ nem zárkózik el attól, hogy döntő módon befolyásolja az SZDP-n belüli konfliktus kimenetelét, amennyiben a mérleg nyelvévé válik a holnapi bizalmi voksolás alkalmával. A szövetség vezetői egyébként a kormánykoalíción kívül a kormányfővel, valamint Victor Pontával is egyeztetettek tegnap.
A román ellenzéki pártok jelezték: a szociáldemokraták belháborújának tekintik a válságot, és nem akarják beleártani magukat az SZDP-n belüli „leszámolásba”, ezért nem vesznek részt a szavazáson. Egyedül a nemzeti kisebbségek frakciója jelezte: támogatják az indítványt, de a honatyáik lelkiismeretére bízzák a sza­vazást.
A szociáldemokraták számításai szerint egyébként nem feltétlenül szükséges az RMDSZ támogatása az indítvány sikeréhez, Marcel Ciolacu, a párt képviselőházi frakcióvezetője bejelentése szerint eddig 245 támogató aláírással rendelkeznek (233 szükséges), de várhatóan több mint 250 igen szavazat is begyűlhet. Nicolae Bădălău, az SZDP ügyvezető elnöke úgy tudja legkevesebb húsz, más párthoz tartozó honatya támogatja Sorin Grindeanu kormányának menesztését.
Hozzászólások
2017. június 20.
kedd 08:26
egerke
146 hozzászólás
Bravo RMDSZ,mint mindig oda loccsanunk ahova nem kellene.Csak szavazzatok a szociknak es majd visszaköpik a cseresznyemagot.Utolag majd sajnaltassatok magatokat hogy mekkora"nagy hazafiak" vagytok.Kepmutatas volt az egesz elmult 27 ev.

2017. június 20.
kedd 08:34
7vezer
35 hozzászólás
Úgy látszik,hogy a Grindeanu kabinet bizalmi és politikai hátterének megvonása szükségeltetett ahhoz,hogy végre egy jogos és várt magyar törvénytervezetet is elfogadott a törvényhozás. Minket nem érdekel,hogy kinek a neve fémjelzi a kormányt, az érdekel,hogy kisebbségi jogaink és elvárásaink maradéktalanul megkapjuk.Fontos lett volna kérni a magyarútáló Cucu cseréjét is.

2017. június 20.
kedd 09:00
kezdii
13 hozzászólás
Ebből a gesztusból is kitűmik. hogy mennyire olcsojánosoknak tartják az UDMR-et, és rajtuk keresztül minket, magyarokat. A lécet jóval magasabbra kellene tenni, úgy mint a gyulafehérvári ígéretek...
Ha a "saját lelkiismeretük" szerint fognak szavazni, akkor pontosan annyi szavazat lesz részükről, amennyi éppen szükséges a banditáknak, hogy megmaradjanak.
Amúgy ebben az esetben nincs jó választás. Leginkább ki kell maradni a szavazásból. Akármilyen engedményeket tennének is, később vissza tudnák és bizonyára fognák is vonni - például a fő feljelentő akciója nyomán, amelyet a prefektusunk támogat.

2017. június 20.
kedd 09:16
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Emberkék, nekünk nem egy újabb szabad napra van szükségünk - mert abból minden évben kettő három új születik - hanem fizetésekre itt Székelyföldön, munkahelyekre, infrastruktúrára, utakra stb stb stb.

2017. június 20.
kedd 09:23
zikkurat
264 hozzászólás
7vezer uram, ha önnek mindegy, hogy ki a miniszterelnök akkor miért nem mindegy hogy ki Kovászna megye prefektusa? Honnan gondolja hogy Dragnea nem magyarutáló? Most dobott egy koncot nekünk (ahogy valószínű a mostoha kisfia Grindeanu is), akkor marjuk a koncot hadd ne korogjon a gyomrunk. És még csodálkozunk hogy milyen korrut, megalkuvó világot élünk.

2017. június 20.
kedd 09:43
belaba
1652 hozzászólás
Hajra RMDSY Hajra az uj kaolicionak nem hiaba szavaztunk rajuk buszkek vagyunk eszt mar reg mondom hogy legalab harom miniszteri posztot is kell kerni hogy a gazdasagot rendbe tegyuk az elpazarolt 5 honap utan

2017. június 20.
kedd 10:10
Ferencz
13769 hozzászólás
"Kelemen Hunor cáfolta, hogy a tegnapi szakbizottsági szavazásnak köze lenne a kormányválság körüli tárgyalásokhoz." Ez a s....j ismét hülyének néz minden magyart? Hát közlöm vele, hogy téved, ahogy azt egyre apadó szekértábora is tanúsítja. Piszok szerencséje van a belaba kaliberű és értelmi szintű, de szavazati joggal rendelkező szellemi őskövületekkel, akiknek mindig többet ér ma egy veréb ígérete, mint az utódaik jövője! Ám nincs az a nóta, amit egyszer be ne húznának!

2017. június 20.
kedd 10:15
Ferencz
13769 hozzászólás
Vajon melyik udémérés korifeus/fanatikus álmodja magát a hétvezér közöttiek lévőnek? Azok távolról sem voltak ennyire opportunisták! Lenne egy tippem...

2017. június 20.
kedd 10:16
zikkurat
264 hozzászólás
vigyazz belaba me nagy buzgalmadba elírtad a hőn szeretett pártod nevét

2017. június 20.
kedd 10:18
tiger
195 hozzászólás
Kedves Ferencz,kérlek vedd már észre,hogy ez a belaba egy troll -nem valós Béla bá,hanem egy fiktív személy ,amelyen keresztül bizonyos üzeneteket,nézeteket próbálnak közölni az újság online felületét olvasóval. Rajta keresztül is hatni próbálnak pl. lejáratási szándékkal bizonyos népkaategóriát megbélyegeznek.Használd az eszedet,gondolkozz el egy kicsit,fizetett troll munkálkodik.

2017. június 20.
kedd 11:17
Ferencz
13769 hozzászólás
tiger: én vagyok az a személy, aki ezt már régen mondom, sőt nevesítettem is belabat: gyanúm szerint a Kihote egyik/utolsó (?) alteregójának a neve mögötti troll. Azonban belaba néven futó beírásaiban határozottan megtestesíti azt az erdélyi magyar szavazót, akinek időnként felül kellene bírálni szavazati jogosultságát. Természetesen, most rám ugranak a liberálisok, megfeledkezve arról, hogy mindenek előtt/fölött ők a "gyártói" ennek az agymosott szavazói hadseregnek. Rajra, fiúk (hazafiuk is jöhetnek), lányok, csak rajta!

2017. június 20.
kedd 13:46
Nantivagyok
483 hozzászólás
UDMR-től jót ne várj!

2017. június 20.
kedd 13:52
belaba
1652 hozzászólás
Kikerem magamnak hogy a liberalis setembrinivel hasonlicsanak foleg Ferenzc. Nanti te mast nem tuc mondani csak eszt?

2017. június 20.
kedd 14:17
7vezer
35 hozzászólás
rövid válasz zikkuratnak :1. igen,a jogaink nem x és nem y addja,hanem törvény bíztosítja,azaz a parlament,nagy szerepet játszva ebben bármelyik kormányzás, melyet még ma politikai háttér mellett lehet gyakorolni és nem nominálisan. 2.ilyen alapon a prefektus személye sem névhez kötötten fontos,hanem tevékenységén keresztűl, ez annál is inkább,mert testközelben fejti ki tevékenységét.Én csak egy példát említettem Cucu személyében,de akár ezeret is felsorolhattam volna.3.nem beszéltem egyik pártról sem,így Dragneát sem említhettem,aki nagy valószínűséggel semmivel sem szeret bennünket jobban mint Cucu, Ponta vagy említhetném bármelyik román politikust.Nincs román-magyar barátság,nem is lesz míg a történelmi sebek kezelésésre nincs akarat. De a valóság mindent igazol: érdekek vezérelték mindkét oldalt,és már vissza is vonták határozataik. Rövid volt az öröm ,így minden marad a régi,és az RMDSZ nem fogja holnap megszavazni a bizalmatlansági índitványt. Én így látom innen,attól te láthatod egész másképp otthon.

2017. június 20.
kedd 14:42
belaba
1652 hozzászólás
Es mi az a troll?

2017. június 20.
kedd 19:24
Ferencz
13769 hozzászólás
Nézz tükörbe s megtudod!

2017. június 20.
kedd 20:17
tiger
195 hozzászólás
Na,ez jó volt,jót nevettem ,lehet még belaba is nevetett csak nem vallja be nyíltan

2017-06-20: Gazdakör - :

Támogatáskiegészítés állattenyésztőknek

További összegeket kapnak azok az állattenyésztők, akik termeléshez kötött támogatásokat igényeltek. Az ellenőrzések befejezésével ismertté vált a támogatásra jogosultak lajstroma, a még leosztható összeget nekik utalják ki – jelentette be Adrian Pinte APIA-vezérigazgató.
2017-06-20: Belföld - :

Vádak felszólításra? (Korrupcióellenes ügyészség)

Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét lejárató hangfelvételeket tett közzé vasárnap a Szociáldemokrata Párthoz közel álló România TV hírtelevízió. Tudorel Toader igazságügyi miniszter tegnap a Legfelsőbb Bírói Tanács keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelethez fordult, hogy vizsgálja meg a felvételek valóságtartalmát. A nap folyamán az ügyészségi reakció is megérkezett, amely szerint a felvétel részleges hamisítvány.