Takarít a kormányfő

2017. június 20., kedd, Belföld
Egyelőre nem indul a helyi fejlesztések országos programja, Sorin Grindeanu kormányfő ugyanis  vasárnap menesztette a regionális fejlesztési minisztérium államtitkárait. A miniszterelnök elmondta, a helyi fejlesztések országos programja első számú prioritásai közé tartozik, azonban az elmúlt öt hónapban nem történt előrelépés ennek alkalmazására, és Sevil Shhaideh regionális miniszter csak most tette közzé, hogy indítani akarja a támogatási programot. Sorin Grindeanu kifejtette, nem szeretné, hogy egy ilyen helyzetben ezt a kormányprogramot politikai célokra használják, emiatt menesztette az államtitkárokat is, hogy a volt miniszternek ne legyen lehetősége a közvetítőkön keresztül sem aláírni semmiféle dokumentumot – nyilatkozta. Sevil Shhaideh a vádak kapcsán azt mondta, hogy bíróságon tesz feljelentést a kormányfő ellen. (ErdélyFm)
NEMZETI EGYSÉGKORMÁNY? A Szociáldemokrata Pártban (SZDP) azt sem zárják ki, hogy nemzeti egységkormányt alakítsanak a Grindeanu-kabinet megbuktatása után – tudta meg az Evenimentul Zilei pártbéli forrásokból. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak tagjai lennének a legnagyobb alakulatok: az SZDP-n kívül a Nemzeti Liberális Párt és esetleg az RMDSZ is. A nemzeti egységkormány verzióját azért veszik számításba, mivel a Grideanu-kormány megbuktatása után elképzelhető, hogy Klaus Iohannis államfő elutasítja, ismét szociáldemokrata kormányfőt kérjen fel az új kabinet megalakítására. Az államelnök ugyanis arra hivatkozhat, hogy az SZDP és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége bebizonyította: parlamenti többségük ellenére sem képesek kormányozni, és újabb félév múlva ismét kikezdhetik a saját kormányukat. Az idézett források szerint ezért az SZDP a belső harcok miatt megpróbálja elkerülni az előrehozott választásokat, az államfővel sem akar nyílt konfliktusba keveredni, és esetleg kezdeményezni a felfüggesztését, de ellenzékbe sem akar kerülni. Ezért Liviu Dragneáék hajlandóak abba is belemenni, hogy megosszák a hatalmat a jelenleg ellenzékben levő pártokkal. A nemzeti egységkormány verziója nem zárja ki ugyan, hogy az SZDP elveszíti a miniszterelnöki tisztséget, viszont hatalmon maradhat és megelőzheti a párt szakadását – írja az Evenimentul Zilei. (Főtér)
JELEZZÉK A RENDELLENESÉGEKET. Ingyen hívható telefonvonalat létesített az oktatási minisztérium, ezen a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgasorozatával kapcsolatos esetleges rendellenességeket lehet jelezni. A 0800801100-s zöld szám minden nap hívható, amíg a vizsgaidőszak tart, hétfőtől csütörtökig 8 és 16, pénteken pedig 8 és 14 óra között. A nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgasorozata hétfőn kezdődött el a román nyelv és irodalomból tartott írásbelivel. Június 21-én, szerdán matematikából, 22-én, csütörtökön pedig anyanyelvből mérik fel a tanulók tudását. Az eredményeket június 26-án 16 óráig teszik közzé, és ugyanaznap 16 és 20 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket június 30-án ismertetik. A szaktárca adatai szerint összesen 144 890 tanuló iratkozott fel a tudásfelmérőre. (Agerpres)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
2017-06-20: Belföld - :

Vádak felszólításra? (Korrupcióellenes ügyészség)

Laura Codruţa Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét lejárató hangfelvételeket tett közzé vasárnap a Szociáldemokrata Párthoz közel álló România TV hírtelevízió. Tudorel Toader igazságügyi miniszter tegnap a Legfelsőbb Bírói Tanács keretében működő Igazságszolgáltatási Felügyelethez fordult, hogy vizsgálja meg a felvételek valóságtartalmát. A nap folyamán az ügyészségi reakció is megérkezett, amely szerint a felvétel részleges hamisítvány.
2017-06-20: Világfigyelő - :

Berlinben is a bukaresti válságról (Merkellel találkozott Iohannis)

Románia stabil ország, és belpolitikai válságának nincs hatása a kül- és Európa-politikájára – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után.