Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 19., szombat 10:17
Köszöntjük Huba nevű olvasóinkat!

Berlinben is a bukaresti válságról (Merkellel találkozott Iohannis)

2017. június 20., kedd, Világfigyelő
Románia stabil ország, és belpolitikai válságának nincs hatása a kül- és Európa-politikájára – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után.
A román államfő a vendéglátójával közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a „kormánykoalíció belső válsága” nem érinti Románia stabilitását és gazdaságának működőképességét. A válság a külpolitikát és az Európa-politikát sem érinti, mert valamennyi számottevő politikai erő egyetért abban, hogy az eddigi irányvonalat követve „megbízható és megfontolt” politikát kell folytatni. Angela Merkel azt mondta, hogy nem kommentálja a fejleményeket, mert Románia belső ügyeiről van szó. A válságtól függetlenül kiemelte, hogy tovább kell erősíteni a jogállamiságot, a demokráciát és a korrupció elleni küzdelmet. Románia az európai uniós csatlakozás óta jelentős reformokat hajtott végre, a jogállamiság erősítésében és a korrupció visszaszorításában is sokat lépett előre, de az eddigi vívmányok „esetleges fellazítása azzal a következménnyel járna, hogy meg kellene kérdőjeleznünk más területeken elért eredményeket, ezért nagyon fontos a reformok folytatása” – mondta Angela Merkel. Hozzátette: köszönet jár Klaus Iohannisnak a jogállamiságért és a demokráciáért folytatott erőfeszítéseiért.
Klaus Iohannis washingtoni látogatásával kapcsolatban kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az EU-hoz és a NATO-hoz, illetve az Egyesült Államokhoz fűződő viszony Románia számára nem egymást kizáró szövetség, „nem vagy-vagy kérdés”, de az is igaz, hogy vannak „bizonyos akadályok”, amelyeket meg kell szüntetni, és helyre kell állítani a jó viszonyt. „A transzatlanti kapcsolat nem választható politikai vagy diplomáciai lehetőség, hanem demokratikus civilizációnk alapja” – jelentette ki a román államfő.
Angela Merkel kiemelte, hogy a román elnök a német–román diplomáciai kapcsolatok felvételének 50., a német–román barátsági szerződés megkötésének 25., és a román uniós tagság elnyerésének 10. évfordulóján látogatott el Berlinbe. A kétoldalú kapcsolatokat a romániai német kisebbség is erősíti, a közösség a híd szerepét tölti be, és erre éppen Klaus Iohannis a legjobb példa – mondta a német kancellár, utalva az államfő erdélyi szász származására. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a Németországhoz fűződő viszony az egyik legjobb Románia kétoldalú kapcsolatrendszerében, és a kiemelt, „privilegizált” stratégiai partneri kapcsolat mellett a gazdasági együttműködés is igen eredményes. Németország a román gazdaság első számú partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom az utóbbi években rendre tíz százalékot meghaladó ütemben növekedett.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most