Merkellel találkozott IohannisBerlinben is a bukaresti válságról

2017. június 20., kedd, Világfigyelő
Románia stabil ország, és belpolitikai válságának nincs hatása a kül- és Európa-politikájára – jelentette ki Klaus Iohannis román államfő tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után.
A román államfő a vendéglátójával közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a „kormánykoalíció belső válsága” nem érinti Románia stabilitását és gazdaságának működőképességét. A válság a külpolitikát és az Európa-politikát sem érinti, mert valamennyi számottevő politikai erő egyetért abban, hogy az eddigi irányvonalat követve „megbízható és megfontolt” politikát kell folytatni. Angela Merkel azt mondta, hogy nem kommentálja a fejleményeket, mert Románia belső ügyeiről van szó. A válságtól függetlenül kiemelte, hogy tovább kell erősíteni a jogállamiságot, a demokráciát és a korrupció elleni küzdelmet. Románia az európai uniós csatlakozás óta jelentős reformokat hajtott végre, a jogállamiság erősítésében és a korrupció visszaszorításában is sokat lépett előre, de az eddigi vívmányok „esetleges fellazítása azzal a következménnyel járna, hogy meg kellene kérdőjeleznünk más területeken elért eredményeket, ezért nagyon fontos a reformok folytatása” – mondta Angela Merkel. Hozzátette: köszönet jár Klaus Iohannisnak a jogállamiságért és a demokráciáért folytatott erőfeszítéseiért.
Klaus Iohannis washingtoni látogatásával kapcsolatban kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az EU-hoz és a NATO-hoz, illetve az Egyesült Államokhoz fűződő viszony Románia számára nem egymást kizáró szövetség, „nem vagy-vagy kérdés”, de az is igaz, hogy vannak „bizonyos akadályok”, amelyeket meg kell szüntetni, és helyre kell állítani a jó viszonyt. „A transzatlanti kapcsolat nem választható politikai vagy diplomáciai lehetőség, hanem demokratikus civilizációnk alapja” – jelentette ki a román államfő.
Angela Merkel kiemelte, hogy a román elnök a német–román diplomáciai kapcsolatok felvételének 50., a német–román barátsági szerződés megkötésének 25., és a román uniós tagság elnyerésének 10. évfordulóján látogatott el Berlinbe. A kétoldalú kapcsolatokat a romániai német kisebbség is erősíti, a közösség a híd szerepét tölti be, és erre éppen Klaus Iohannis a legjobb példa – mondta a német kancellár, utalva az államfő erdélyi szász származására. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy a Németországhoz fűződő viszony az egyik legjobb Románia kétoldalú kapcsolatrendszerében, és a kiemelt, „privilegizált” stratégiai partneri kapcsolat mellett a gazdasági együttműködés is igen eredményes. Németország a román gazdaság első számú partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom az utóbbi években rendre tíz százalékot meghaladó ütemben növekedett.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-06-20 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-06-20: Belföld - :

Takarít a kormányfő

Egyelőre nem indul a helyi fejlesztések országos programja, Sorin Grindeanu kormányfő ugyanis  vasárnap menesztette a regionális fejlesztési minisztérium államtitkárait. A miniszterelnök elmondta, a helyi fejlesztések országos programja első számú prioritásai közé tartozik, azonban az elmúlt öt hónapban nem történt előrelépés ennek alkalmazására, és Sevil Shhaideh regionális miniszter csak most tette közzé, hogy indítani akarja a támogatási programot. Sorin Grindeanu kifejtette, nem szeretné, hogy egy ilyen helyzetben ezt a kormányprogramot politikai célokra használják, emiatt menesztette az államtitkárokat is, hogy a volt miniszternek ne legyen lehetősége a közvetítőkön keresztül sem aláírni semmiféle dokumentumot – nyilatkozta. Sevil Shhaideh a vádak kapcsán azt mondta, hogy bíróságon tesz feljelentést a kormányfő ellen. (ErdélyFm)
2017-06-20: Világfigyelő - :

Gyalogosok közé hajtott egy furgon Londonban

Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében. A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolc sérültet kórházba szállítottak. Theresa May brit miniszterelnök potenciális terrortámadásnak nevezte az incidenst, a Brit Muszlim Tanács vezetője szerint iszlámgyűlölet által vezérelt cselekedetről van szó.